Home » Educatie »Reactie rapida »Societate/Life » Citesti:

Despre plagiatul doamnei Ponta (un nou început)

Catalin Popa iulie 20, 2012 Educatie, Reactie rapida, Societate/Life
2 comentarii 2,670 Vizualizari

De la doamna Smith încoace, o ştim cu toţii : « Experienţa ne învaţă că atunci când auzim sunând la uşă, înseamnă că nu e niciodată nimeni » (Ionesco, Cântăreaţa cheală). România, prin administraţia sa de la toate nivelurile, ne confirmă acest lucru suficient de des încât să începem să avem încredere în acest fel de experienţe. Evidenţele, chiar şi cele care lasă urme fizice, sunt înşelătoare –himere ale neantului şi nimic altceva.

O astfel de experinţă evidentă am avut astăzi, legată de plagiatul tezei de doctorat al doamnei Ponta. Gluma s-a derulat serios şi într-un timp foarte scurt, printre alte activităţi nu prea solicitante (studii la Colegiul Naţional de Apărare, masterat ultraintensiv la Catania, cursuri la ELSA, la Oxford, specializări peste specializări, procuratură, secretariate de stat, Daciana Sârbu etc), dar poanta doamnei Ponta a devenit publică abia într-o sfântă zi de 1 aprilie, 2003. Păcăleala a durat până azi însă, când am aflat, fără mirare, că poanta de atunci e bună şi va rămâne aşa. De când am aflat de glumă, i-am tot căutat poanta şi n-am găsit-o ; nimic nu mi se părea amuzant, mai ales că nici peste hotare nu râdea nimeni: să-i văd acum, când o să afle şi ei poanta, mai ales cei de la Nature ! Aşa că mulţumesc celor opt care azi mi-au desluşit-o pe înţelesul meu. Mulţumesc, aici şi acum, şi comisiei din 2003 care a apreciat iniţial gluma ca fiind excelentă, adică summa cum laude (o fi fost în latină, şi de-asta n-om fi înţeles-o mulţi).

In cazul in care, în afara incintei, se găsesc totuşi unii care să experimenteze că atunci când aud soneria, cu siguranţă e cineva la uşă, rămân următoarele nedumeriri :

-          cei ne-plagiaţi de doamna Ponta sunt nişte obscuri cretinei, sau cum se face atunci că nişte « profesori remarcabili » nu au sesizat că doamna Ponta gândeşte până la idemtitate (sic !) cu ei ? Obscuri cretinei fiind, pare evident că lucrările lor nu erau sub nicio formă de nivel doctoral, astfel că pasajele respective erau lipsite de interes academic şi nu aveau ce căuta în teză !

-          Dacă ne-furaţii nu sunt nişte obscuri cretinei, atunci aceşti « profesori remarcabili » erau, profesional vorbind, cam pe dinafară cu materia –cum de-au putut ajunge în comisia doctorală când cunoştinţele lor nu erau la zi cu ce se discuta la nivel doctoral în respectiva dezbatere ?

-          Din punct de vedere calitativ, până la descreierare ni s-a strigat că pe o lucrare atât de specială ca cea a doamnei Ponta nu se pot exprima decât nişte figuri speciale, cunoscătoare în materie ; ori, până la urmă, comisia actuală (dûment accréditée, bien sûr) este formată mai mult din ingineri şi agricultori, mai degrabă de talia domnului şi doamnei Mang ca recunoaştere universitară decât de cea amembrilor celorlalte două comisii (una desfiinţată, iar celalată destruchipată) ; ce să înţelegem de aici ? că în teza sa de fapt doamna Ponta era pe arătură cu utilajul şi de aici componenţa comisiei fără preşedinte ?

-          Din punct de vedere cantitativ, până la asurzire ni s-a strigat că prima comisie, cea desfiinţată, se pronunţase în lipsă de cvorum, fiind doar treisprezece somităţi universitare prezente fizic şi care au statuat toate că doamna Ponta merită ruşinată şi să i se ia stetoscopul ; acum, cu opt agro-ingineri, decizia dobândeşte dacă nu legalitate, cel puţin mai multă legitimitate ?

Acceptând argumentul dement –dar legal !, pentru că suntem în România, iar legile le facem noi, nu « ingeriştii » de la Bruxelles- că doamna Ponta nu a plagiat, concluzia logică ar fi că de câte ori (lărgesc cadrul) guvernul actual face o treabă bună, de fapt e fix pe dos şi vice-versa. Chestia ar fi uşor de urmărit dacă s-ar întâmpla aşa, pentru că am şti cum să ne poziţionăm (sistematic pe invers). Dar ce ne facem dacă la un moment dat guvernul chiar face o treabă pe care şi el şi noi o apreciem la fel ? Aşa ajungem la dilema diavolului : diavolul nu e diavol pentru că face răul, ci pentru că uneori face şi binele pentru a ne putea atrage mai uşor de partea sa, pierzându-ne pe noi în primul rând faţă de noi-înşine. Aşa că e mai bine ca pe diavol să-l ignori sistematic –lucru pe care-l fac şi eu cu actualul guvern, pentru a nu merge spre pierzanie.

Revenind la agricultorii şi la inginerii penalişti internaţional, eu doar zic : domnilor, puteţi spune, şi voi şi câţi or mai fi, că doamna Ponta nu a plagiat, dar suntem mulţi care vă dorim să nu credeţi asta sub nicio formă! Iar acum, vă mulţumim că aţi arbitrat pentru noi, vă puteţi retrage în oficinele dumneavoastră ce gem de cărţi necitite; veţi fi răsplătiţi şi decoraţi regeşte în următoarea perioadă, dar vrem să dispăreţi repede de pe scenele academică şi publică, la fel de repede cum aţi apărut. Sau aşteptaţi să soluţionaţi şi cazurile Mang, că pe Popescul din echipă constat că nu l-aţi convocat la lot ?! Sau el a beneficiat de o altă aberaţie legislativă, prescripţia plagiatului în termen de treizeci de zile de la convocarea ce nu putea fi onorată ?

In final, de ce doamna Ponta peste tot mai sus -şi nu domnul ? Simplu : după cunoştinţele mele, limitate, nicio comisie a ministerului nu-ştiu-care nu a eliberat vreun document oficial în ce priveşte sexul îngerilor. Aşa că, fie-ne scuzată scăpăciunea, după experienţă şi evidenţe, după cum spuneam la început, nu ne putem lua în lumea dumneavoastră !

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

  1. Gelu Tudose Gelu Tudose spune:

    Frumos articolul.

  2. zoe spune:

    Ar trebui sa observati ca “masurile bune” anuntate (capete de lista in sondaje ) sunt propuneri de masuri pe care cred ca nici nu vor avea tupeul sa le puna integral FMI.FMI aproba orice daca ii dovedesti cu cifre ca se poate , ca ramai ca tara solvabil.Si asta se va intampla in saptamana 1-7 august.O vor lua in nas sa zicem dupa care , se va ramane in cel mai bun caz la o masura sau se va draconiza FMI prin “gurile de foc “alternative (“astia nu ne lasa”)in timp ce gurile de baza vor da asigurari ca ………………..Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Catalin Popa


Catalin Popa

Director de operatiuni al filialei din Romania a unei societati comerciale franceze. Licentiat in filosofie (Paris 4), masterat in filosofie comparata –filosofie indiana (Paris 4... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)