duminică, iunie 16, 2024

Exodul medicilor va fi oprit cu bani! Numai de la bugetul local!

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului pilot de stimulare financiară a personalului din unităţile sanitare publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.

Pe scurt, Guvernul crează, numai aparent, posibilitatea ca primăriile să plătească medicilor venituri suplimentare pentru a-i determina să vină şi mai ales să nu plece din localitate (sau chiar din ţară).

Asistăm la o recunoaştere a toxicităţii măsurii de reducere nediferenţiată a veniturilor, care cel puţin în domeniul medical, a avut drept consecinţă o creştere a migraţiei medicale. Personal am avut chiar de suferit, asistentul de la cabinetul meu privat, un tânăr foarte bine pregătit şi util, care îşi desfăşura norma de bază la camera de gardă a unui spital de urgenţă din Bucureşti, a decis să plece cu orice preţ din România. A încercat întâi în Germania, s-a întors doar pentru a se pregăti să plece în Dubai. Şi că el zeci şi sute!

Proiectul de OUG nu ar fi fost necesar dacă nu ar fi existat restricţiile impuse la nivel naţional, prin care s-au redus salariile, sporurile şi plata orelor suplimentare. Pentru a încerca să repare ce s-a stricat acum mai bine de un an s-a imaginat o portiţă de scăpare – suplimentarea veniturilor pe seama bugetului local!

Măsura în sine recunoaşte o necesitate, schimbarea modalităţii de plată a personalului medical şi înlocuirea plăţilor informale, aproape imposibil de suportat de o populaţie sărăcită, cu venituri bazate pe cererea pentru serviciul medical respectiv, de calitatea acestuia şi cantitatea în care este oferit!

Soluţia gubernului este însă una eronată şi probabil sortită eşecului. Nu poţi plăti suplimentar un diabetolog – pentru că nu ai un specialist în localitate şi să plăteşti mai puţin alţi doi cardiologi pentru că s-au stabilit deja, cumpărându-şi casă, căsătorindu-se şi făcând copii!

Nu poţi plăti de la bugetul local medicul de familie pentru a-l convinge să vină la cabinetul dintr-un sat de munte iar pe învăţător să-l laşi să plece pentru că nu ai cum să-l stimulezi suplimentar!

Mecanismele de stimulare nu pot şi nu trebuie să fie discriminatorii! Trebuie să fie unitare şi pe termen lung altfel sunt doar o banală mimare a preocupării pentru populaţie şi pentru personalul medical.

Soluţiile curajoase, eficace, nu pot fi luate decât la scara naţională şi mai ales trebuie să se facă având drept suport voinţa politică de a suplimenta finanţarea sănătăţii. Medicii şi chiar personalul medical cu studii medii din spitale ar trebui să fie scoşi definitiv din rândul personalului bugetar, unde se afla pe nedrept. Restul personalului medical, medicii din ambulator şi cei de familie au acceptat deja să fie plătiţi prin contracte de prestări de servicii care se încheie anual, care ţin cont de necesarul de personal din zonă şi de numărul de consultaţii efectuate fără a se impune respectarea unui salariu impus prin lege. Personalul spitalelor ar trebui să se alinieze la acest standard iar veniturile să fie în concordanţă cu serviciile pe care le poate oferi spitalul şi în funcţie de deciziile managerului şi implicit a consiliului local căruia i se subordonează acesta, pe baza unor criterii adecvate. Consiliul local are posibilitatea să suplimenteze bugetul unităţilor sanitare fie direct fie indirect prin preluarea unor cheltuieli.

Adevărata problemă este însă suma alocată de Guvern pentru serviciile sanitare şi a sistemului de asigurări sociale de sănătate. Ne lamentam de ani buni ca nu sunt bani pentru sănătate uitând că în prezent am scăzut de la o contribuţie la fondul de asigurări de sănătate de la 14% (angajator + angajat) in 2004 la mai puţin de 11% fără ca aceasta măsură să fie solicitată de populaţie şi concordanţă cu realităţile din sistemul sanitar. Asistăm cu nepăsare cum reprezentanţii clasei politice clamează acordarea unei asistenţe medicale la standarde identice cu cele din toate ţările europene, cheltuind de 10 ori mai puţin pe cap de locuitor. În România costurile pentru medicamente, aparatura medicală, curent electric, gaze, mâncare, etc sunt practic egale şi doar salariile personalului sunt mai mici. Guvernul ar trebui să plece de la realitatea că sistemul sanitar nu poate fi susţinut doar din diferenţă de salarizare şi din ciubuc, la la o cârciumă din colţul străzii!

Aparent, proiectul de ordonanţă de urgenţă reprezintă un pas înainte. În realitate denotă neputinţa şi incapacitatea unui Guvern de a face faţa problemelor şi de a lua decizii curajoase în momente de răscruce. Iniţiativa Guvernului are însă un merit – va pune pe ordinea de zi a consiliilor locale un subiect de care parcă toată lumea se fereşte precum dracu’ de tămâie. Am învăţat deja că dacă oamenii, prin reprezentanţii lori locali, solicită poduri sau şosele, li se promit poduri şi şosele. Poate că a sosit momentul ca oamenii să înveţe să solicite asistenta medicală decentă, concordanţă cu statutul nostru de ţară membră a unei comunităţi de elită – Europa civilizată.

Articol aparut si pe blogul „Vorbe nerostite”

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Sincer mi se pare o idee proasta. E la mintea cocosului ca in Romania nu poti plati medicii ca in Germania cand salariul mediu e cum e.

    In al doilea rand mi se pare super ok initiativa guvernului de a lasa primariile sa suplimenteze cat pot, pentru ca face distinctia intre managament eficient si milogeala.

    • Eu cred ca aceasta problema a salarizariin personalului medical este vitala. Am putut accepta ca medicamentele sa fie la acelasi pret ca in vest (uneori chiar mai scumpe), am acceptat ca farmaciile sa fie trecute practic gratuit in proprietatea farmacistilor, acceptam cu seninatate ca unii medici sa fie platiti pe sub masa cu mii (uneori zeci de mii) de euro fara sa tinem cont ca toate aceste anomalii nu pot fi suportate de populatia saraca. Aici nu pling de grija personalului medical ci trebuie privit strict din perspectiva omului batrin, bolnav si sarac pe care o politica indiferenta il lasa descoperit in fata unuia din drepturile sale esentiale – dreptul la ingrijirea sanatatii.

      In ceea ce priveste administratia locala – trebuie sa nu facem confuzii: exista posibilitatea de a da bani la spital si chiar de a suplimenta veniturile medicale pina in momentul interzicerii platii orelor suplimentare si a sporurilor. Credeti ca s-a grabit vreo administratie locala sa stimuleze medicii? NU! Este insa corect sa spunem ca pe ici pe colo unele primarii s-au implicat in renovarea unor cladiri.

  2. Atata timp cat nu se privatizeaza sistemul medical nu se va schimba nimic. Normal ar fi ca fiecare sa platim un serviciu minim de asistenta (nu la nivelul de acum ca si procent evident) si restul, daca vrem, ne asiguram suplimentar cum vrem (cu deducere la impozite evident pentru stimulare). In plus, sa ne putem asigura la ce asigurator dorim, nu sa fim obligati sa platim statului. In al doilea rand, eliminarea prostiei aceleia cu fiecare are dreptul la asistenta medicala. Nu muncesti nu primesti. Simplu. Atata timp cat sunt muuult prea multi cei care beneficiaza si prea putini cei care contribuie (nici nu exista solutii pentru cresterea acestora in mod evident, nimeni nu mai este prost sa plateasca pentru altii, este normal sa se incerce fentarea statului) lucrurile nu se pot schimba. In plus, se va stimula romanul sa fie mult mai atent cu sanatatea sa deoarece va plati semnificativ mai mult la o asigurare privata de sanatate in cazul in care nu are grija de sanatatea sa (riscul mai mare). Deci, incet incet se va termina si cu mentalitatile tampite gen: cartofi prajiti, slana, fripturi cat cuprinde etc. si dupa se interneaza in spital pe banii statului pentru ca s-a imbolnavit. Dar se amana ce ani de zile acest lucru. Din pacate.

  3. Nu sunt de acord cu argumentele.
    Ce daca a scazut contributia de la 14 la 11%? A crescut sau nu in termeni reali bugetul? Numarul de cadre medicale a crescut sau a scazut? Costurile sunt egale invariabil sau doar pentru ca managerul alege, de exemplu, sa cumpere acelasi medicament, dar de n ori mai scump, de pe piata externa?
    Avem un buget de 10 ori mai mic pe cap de locuitor? Pai inseamna ca avem o contributie de 10 ori mai mica pe cap de locuitor! Cand locuitorii isi vor permite sa plateasca o contributie de 10 ori mai mare.. va fi si bugetul de 10 ori mai mare, evident!
    Tanarul tau asistent a luat decizia corecta. Sa-si ofere serviciile unei populatii care asteapta inca ‘sa i se dea’? Abia cand vor plecat toti ca el se va schimba si mentalitatea, dar va mai dura mult timp pana se vor intoarce, daca vor mai dori sa se intoarca.

    • Pentru comparatii folosim adesea un indicator – procentul din PIB cheltuit pentru sanatate. In Romania variaza in jurul a 3,5% din PIB, media UE este de 8% din PIB iar asteptarile noastre sunt identice (in conditiile in care PIB-ul este de 10 ori mai mic!). Costurile sunt identice nu pentru ca asa vor managerii ci pentru ca preturile s-au aliniat iar medicamentele provin de la producatori straini care in cel mai bun caz au cumparat si fostele noastre fabrici de medicamente. Aparatura este in totalitate din strainatate. Singura diferenta este salariul personalului medical. Din punct de vedere strict administrativ singura solutie corecta este de a reduce nivelul serviciilor de sanatate la nivelul banilor pe care ii alocam (politic, prin votul Parlamentului). Romania prefera insa sa MINTA in fiecare zi clamind un miracol economic: aceiasi sanatate ca in vest cu bani de 20 de ori mai putini! Cum se rezolva economic acest miracol? Printr-o inechitate sociala dramatica, nesesizata sau ignorata de cei care au un nivel de instructie peste medie, care stau in centre medicale, care nu sunt bolnavi, care au resurse financiare suficiente (dar una peste alta foarte putini numeric, comparativ cu cele 6 milioane de pensionari si 10 milioane de bolnavi cronici).
      Una din solutiile corecte ar fi cresterea salariilor pentru a conserva forta de munca ultracalificata, care nu poate fi inlocuita peste noapte, stabilirea de preturi si tarife corecte pentru prestatiile medicale (acum o consultatie la medic este platita cu 9 lei iar unui chirurg care ar face 4 operatii de amploare medie – ex colecistectomii – ii revin aprox 20 de lei pentru fiecare interventie in parte!) si stimularea pietii libere prin intermediul asigurarilor private voluntare. Are vreun guvern curajul sa faca asa ceva? Nu. De ce? Pentru ca bolnavii grav si cei care mor din cauze administrative oricum nu voteaza. Drama este aproape intotdeauna o problema personala.

      • cu tot respectul, dle doctor, CE CATEGORIE din RO ar accepta sa-si micsoreze % din PIB in favoarea DVS? ati incerca DVS personal sa-i convingeti pe dascali, pe pompieri, pe politisti, pe PRIMARI (bugetul general acopera diferenta la bugetul local), pe subventionatii la caldura, pe subventionatii de la metrou, de la CFR, de la tramvai etc???? nu uitati va rog ca NICIO tara UE nu are numarul de pensionati pe care-l avem noi (0,75 salariat per pensionar), ca deficitul anual la pensii depaseste TREI MILIARDE de euro. Cred ca nu vreti sa taiati de la pensii! Nu credeti ca privatizarea TOTALA este necesara? si atunci nu vom mai vedea spitale care interneaza pentru 80 de zile sau carora li se spune sa interneze iarna pe cei fara adapost?

        • Adevarul este ca problema Ro este generata de depopularea masiva in cei 20 de ani de democratie originala.
          De aici o groaza de disperari: ca medicii nu sint platiti cum trebuie, ca pamintul e nelucrat (mai iese mamaie la 80 de ani sa dea cu sapa?), ca bugetul e fu^H^H restrins, ca bugetarii stau pe spatele privatilor, ca productia industriala e jalnica, ca nu avem autostrazi, etc, etc, etc, etc. Statul roman are o problema demografica serioasa.

          In sistemul sanitar, fiindca mediul spagii este puternic concurential (pot explica aceasta afirmatie), tot felul de pitipoance si de baieti de bani gata s-au facut doctori si au performante in consecinta. In medicina, exista o dubla problema de sistem: subfinantarea + pilele. Cunosc o groaza de medici care sint in State si care n-au mai putut suporta *catelaria*, nu lipsa banilor.

          Avem insa citeva solutii personale:
          1) Emigrarea (facila)
          2) Importul de chinezoi si indieni (cum o sa ne mearga mai bina sa vezi!)
          3) Disolutia in isterie la adresa cuculetzilor : v. dl Aligica
          4) Spitalul de nebuni (cunosc cazuri)
          5) Suportam (most probably)
          6) Luam gun-ul si facem ce se face cu un gun. (de preferat, dar cine sa aiba co^Hurajul ?)

  4. Cred ca nu ati inteles! Nicio categorie de bugetari nu trebuie sa „cedeze” procente in favoarea „NOASTRA” (veniturile mele sunt in totalitate din surse private insa apreciez ca va referiti la „NOI” – personalul medical). Problema este daca Politicul decide sa acorde mai multi bani pentru ingrijirea populatiei nu pentru medici. Poti sa stabilesti venituri corecte, concordante cu importanta sociala a actului medical si acum, fara sa dai mau multi bani de la buget. Nimic nu impiedica Guvernul si CNAS sa recunoasca ca o consultatie medicala valoreaza mai mult decit un tuns, la acelasi consum de timp ca sa nu mai vorbim de pregatire sau de responsabilitatea asumata. Daca insa vrei sa dai mai multi bani pentru sanatate, sa zicem un singur procent in plus, este suficient sa declari o astfel de prioritate si sa spui (si sa te tii de cuvint) ca veniturile din evaziunea fiscala, munca la negru, etc in limita a 1% din PIB se vor redirectiona catre sanatate. Romania colecta pina de curind la Bugetul consolidat de stat in jur de 31% din PIB in timp ce tari „civilizate”, in care coruptia este incomparabila cu cea din Romania – colecta depaseste 45% (deci loc si surse sunt berechet – numai sa vrea si cel care se afla la guvernare).
    In alta ordine de idei exista o mica problema cu privatizarea totala. Este o solutie posibila, brutala si mult mai corecta comparativ cu minciuna in care ne scaldam de 21 de ani in sanatate. Totusi STATUL are obligatia de a se ingriji de „supusii” sai in unele situatii in care profitul se obtine mai greu. O alta problema este ca anumite boli necesita cheltuieli pe care nu si le poate permite larma majoritate a populatiei. Am convingerea ca nu stiti cint costa ingrijirea unui pacient oncologic sau a unui pacient cu septicemie. Asigurarile private sunt obligate sa faca totul „pentru profit” si de aceea persoanele virstinice, cu riscuri medicale din ce in ce mai mari sunt aproape de neasigurat (tot asa cum nu se mai face CASCO la o masina de 15 ani). Daca lucrurile ar fi atit de simple in sanatate, va asigur, ca le-am rezolva din citeva comentarii postate pe net.

    • Domnule Paveliu,

      Cred ca ne-ati inteles gresit. Trecand peste solutiile un pic aberante, in cel mai fericit caz extreme pe care le-am insirat pentru ca moderatorul ne permite, intelegem cu totii ca nu poti avea un sistem medical la standardele din vest, dar cu costurile din est. Ceea ce nu acceptam este modul in care puneti problema. In stiintele exacte, poate ati auzit, se spune ca o problema este pe jumatate rezolvata daca este corect formulata. Eu nu am vazut in expunerea dvs decat o singura parte a problemei, cea financiara. Oare o fi asa simplu? Maine dublam bugetul si se dubleaza calitatea serviciilor. In spitalele mari din Romania gasesti cu greu medici saraci. Se „descurca”. S-au „adaptat”. Rezidenti cu 200 de euro nu ies in strada scandalizati de spagile pe care le iau ‘profesorii’ in fata lor. Colegiul medicilor trateaz cu lejeritate cazuri flagrante de malpraxis.
      Medicii ar trebui sa fie respectati de societate pentru simplul fapt ca sunt medici. La noi insa acest respect s-a rispit.. si rareori intalnim profesionisti care sa mai faca un efort sa-l recastige.
      8.3% din cheltuiala salariala se duce la sanatate.

    • Domnule doctor,

      Hai sa recunoastem ca sinteti afectati de coruptia mare, ca si orice alt sistem de stat. Nu vorbesc despre simpla spaga pe care omul o da doctorului (o gaina, un ou, 100 de lei). Sa vorbim despre coruptia mare aia care face contracte paguboase cu constructori (ex: Oprescu si al lui spital universitar), aia care cumpara cel mai scump medicament de pe piata (in loc sa se uite la substanta activa), etc. Sa recunoastem ca va complaceti in jeg. Cit poate costa o mina de var ? O avere, daca banii se duc aiurea, e drept.

      Sa recunoastem de asemenea ca sinteti prost pregatiti (orice imi spuneti d-voastra, scoala de medicina de aici este parazitata de pile, fosti comunisti fara alte merite decit cele pe linie de partid, etc). Pe de alta parte, nivelul doctorilor a scazut constant (la medicina aproape ca se intra fara examen, nu mai atrageti minti mai luminate). Profesionistii ramasi abia daca supravietuiesc prin te miri ce unghere, „protipendada” medicinii le da in cap daca ridica un pic capul. Rezidentii sint abuzati si invata abuzul, nu medicina.

      N-am sa uit niciodata: in timpul protestelor studentesti de pe vremea lui Ilici, fac. de medicina nu a participat. Sinteti lasi si va meritati soarta, din pacate.

      Cum spuneti d-voastra, „forta de munca ultracalificata” medicala e deja in US. Sa le fie de bine.

      • Draga „it_s__not_news”,
        Abordezi citeva subiecte prea mari pentru a nu raspunde la ele. 1. Marea Coruptie in sistem este identica cu cea din intreaga societate. In sanatate se vehiculeaza aproape 10% din totalul banilor bugetari si fiind (din pacate) un sistem aflat sub control politic acesti bani reprezinta o tentatie irezistibila. Asa ca jegul in care ne scaldam este acelasi in care te scalzi si tu. 2. Nivelul de pregatire a scazut constant – sunt absolut de acord, in concordanta cu motivatia de a deveni medic si cu motivatia cadrelor didactice. Trebuie sa stii (daca nu stii deja) ca meseria asta este una ultracalificata, orice ai spune. Poate de afara nu se vede insa un „biet” medic de familie, pentru a-si face meseria a trebuit sa invete aprox 10.000 de termeni medicali (echivalentul a 5 limbi moarte precum sanscrita, latina, etc), sa asimileze mii de rationamente medicale si sa respecte sute de proceduri care il protejeaza pe el si pe pacient. Daca tu vrei sa compari aceasta specializare cu frizerii, vinzatorii, soferii, (conform platii) este OK.
        @pehash Abordarea este una strict financiara pentru ca acesta era subiectul OUG Guvernului. Daca ar fi sa ne limitam la acest palier si sa vedem problema pe toate fetele, ar fi trebuit sa discutam si despre risipa si coruptie insa aceste racile exista peste tot unde saracia depaseste un anumit nivel. Lucrurile sunt simple: Saracie inseamna compromisuri, minciuna. Daca un director de spital are aprobat prin acte normative un buget care nu-i ajunge decit pentru 6 luni si nu i se cere sa concedieze jumatate din personal nu se mai pune problema unei eficientizari. A incheia un contract pagubos nu-l mai expune pentru ca oricum nu se mai respecta nici o lege. Si de aceea nu-l mai verifica nimeni serios. Cam asa merg lucrurile.

        • Ma scuzati daca am pretentia ca pe linga cele 10000 de cuvinte am pretentia de la un doctor sa stapineasca la un nivel acceptabil limba romana. Ma scuzati daca am pretentia sa-si stie meseria.

          Spuneti: „sa asimileze mii de rationamente”. Pai aici gresiti draga domnule. Rationamentele trebuie *facute* nu *asimilate*. Exact ce va spuneam: nu invatati sa ginditi in facultatea aia (fara generalizare, sa ne intelegem).

          N-am comparat si nu voi compara niciodata un medic cu frizerul, vinzatorul sau soferul. Nu vad de unde ati scos aceasta chestiune. Reactionati exact ca un roman sadea: atacati persoana si nu ideea. Spun ca, fiindca „virfurile” sint corupte (si jalnice) si fiindca breasla d-voastra nu are curajul de a-i renega, de a-i detrona – fiindca sistemul medical este feudal, de fapt- , situatia se va pastra in vecii vecilor amin.

        • Si inca o chestiune:
          Spuneti „Marea Coruptie in sistem este identica cu cea din intreaga societate.”. Jalnica incercare de ascundere a unei realitati triste (uite-te la ceilalti si ei fac la fel!). Va reamintesc ca, spre deosebire de altii, medicii depun un juramint. Daca un juramint mai inseamna ceva in ziua de azi. In plus, coruptia voastra costa vieti in mod direct, masurabil. La fel si incompetenta voastra.

          Aveti pretentii de respectabilitate, dar va comportati de asemenea maniera … Pe bune, vreti sa coborim nivelul conversatiei, sa spunem lucrurilor pe nume si sa vorbim despre prostitutia din medicina? Despre cit costa un post? Despre cine trebuie sa te nasca ca sa poti sa-ti faci un rost ca medic?

  5. Si sa continuam:

    Sa luam o facultate oarecare, sa zicem UMF Bucuresti. Citi dintre asistentii universitari au intrat acolo fara examen de rezidentiat? Citi dintre asistentii universitari nu sint „cu spate”? Citi dintre ei sint selectati dintre cei care au luat primii la rezidentiat? (asta e o gluma)
    Sa luam un spital oarecare din Bucuresti (Elias, de urgenta, universitar, numiti-l d-voastra): citi dintre doctori au dat examen pentru post, examen la care s-au prezentat numai ei ? Posturile se scot pentru cineva, daca cineva isi permite sa candideze este imediat luat la tabarca (si aveti metode). Exista examen pe bune?

    In mod normal, mai bine ati cere urmatoarele chestiuni:
    1. Re-examinarea tuturor medicilor. Se importa un examen, de exemplu cel de la americani (Step2 si Step3) – sint probabil cei mai avansati in domeniu.Cred ca vi-l dau pe gratis daca ii rugati frumos, numai sa-l traduceti. Se re-examineaza toti medicii indiferent de functia lor curenta, pe calculator, frumos, impartial. O sa avem citeva surprize, nu toti domnii profesori o sa treaca examenul asta. Se dau afara cei care nu iau examenul. Se redistribuie salariul celor dati afara acelor care se dovedesc apti.
    2. Ghiduri de practica. De ani buni de zile protipendada breslei se impotriveste acestei idei. In US, daca deviezi de la ghid, trebuie sa ai niste explicatii solide, fiindca asigurarile nu platesc, si poti plati din buzunarul tau. La noi, nu vrem asa ceva, fiindca e tara lui „lasa ca stiu eu mai bine” si mosii de 70+ de ani trebuie sa treaca in continuare drept medici de frunte.
    3. Culpa medicala sa fie pedepsita, si nu trecuta cu vederea ca acum. Tot un sistem de feedback bazat pe asigurari + organism independent. O modalitate de a stabili daca doctorul respectiv este in culpa sau nu independent de Colegiul Medicilor din Romania, bazata pe ghidurile de mai sus.

    Cred ca m-am enervat nitel si imi cer scuze. Respectul il cistigati, nu va este acordat de facto numai fiindca sinteti medici.

    • @ it_s__not_news Ma bucur ca te-ai enervat insa am sentimentul ca daca te-ai apleca mai mult asupra subiectului schimbarii ai percurge exact stadiile teoretice:refuz, furie, accept. Eu unul am ajuns deja in faza de accept, tu poate mai ai o sansa! Ca sa revin la discutie – orice modificare intr-un sistem atrage dupa sine o modificare a sistemului si o contrareactie. Eu nu cred ca poti sa impui examene la toti medicii peste noapte pentru ca ramii fara medici. Nivelul s-a schimbat – AICI ITI DAU DREPTATE – dar schimbarea a fost impusa din afara nu de medici. Cind iti desfasori meseria intr-o perpetua subestimare din partea reprezentantului ales al populatiei (statul, guvernul, etc) incepi sa te adaptezi. Desigur, exista exceptii insa daca vorbim in termeni generali, ele nu au importanta. Sanctionarea abaterilor (de la ghiduri de ex.) este posibila doar cind se folosesc aceleasi unitati de masura (sanctiuni) si pentru cei care sunt chemati sa verifice respectarea normei – ceea ce nu este cazul. Pe scurt, eu unul nu mai cred intr-o minune in sistemul de sanatate. Astept o evolutie pozitiva a intregii societati si abia apoi reflectarea ei in sanatate.

  6. Avem o mare problema,nu suntem in stare sa intelegem ca banul nu e totul pe lume. Va recomand sa meditati asupra unei replici din finalul filmului Hello dolly: banii sunt ca balegarul, daca nu folosesc la cresterea tinerelor mladite nu au nici o valoare. O zi buna !

    • Domnul fost deputat nu are cum sa va raspunda. E (cred eu) frustrat fiindca PDL-ul l-a lasat pe dinafara. Pe el nu-l cunosc, dar am auzit ca nevasta-sa, d-na Paveliu, nu stia cit e ritmul respirator normal, sursa de mare amuzament printre prietenii mei doctori care acum sint in US (doamna a fost cadru UMF Bucuresti – subliniez „cadru”).

      Cind li se vorbeste despre competenta tac imediat. Cind li se vorbeste despre parazitarea sistemului, ies la atac – dl Paveliu a fost (nu stiu daca mai este) un beneficiar al acestui sistem.

      Citeodata, in fata unui medic, mai am si eu cite o intrebare haioasa. De exemplu: „nu va suparati, care e mecanismul de actiune al aspirinei ?”. Nu sint doctor, dar am invatat raspunsul asa ca ma distrez in prea multe cazuri …. din pacate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Paveliu
Sorin Paveliu
Sorin Paveliu este medic primar boli interne, doctor in farmacologie clinica (1999). Este un bun cunoscator al aspectelor ce tin de administratia si legislatia sanitara. A fost de-a lungul timpului expert in cadrul Ministerului Sanatatii (1993-1995), director al Departamentului de sanatate al Colegiului medicilor din Romania (1996-1999), director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (1999-2000), director general al ASIMED S.A.(2000-2003), membru al comisiei de sanatate a Camerei Depuatilor (2004-2008). In prezent este seful catedrei de farmacologie clinica si farmacoeconomie la Facultatea de medicina a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti (din 2003). Din anul 1993 a scris numeroase editoriale legate de aspecte ale vietii medicale, unele dintre ele adunate in volumul "Reforma fara anestezie" - (publicat in colaborare cu Val Vilcu si Florin Tudose).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro