luni, iunie 17, 2024

Și acum?

Filmul de groază început cu doi ani și jumătate în urmă nu s-a terminat. Șeful bandei e deocamdată în spatele gratiilor, acoliții lui trec prin oarece derută, dar ne-au lăsat o bombă cu ceas: De unde bani pentru salarii și pensii? Ce continuare poate avea politica economico-financiară pe care au început-o? Cum rămâne cu justiția? Cu investițiile? Și o mulțime de alte întrebări fără un răspuns evident. Urgentă nu e – și din nenorocire nici nu poate fi, în condițiile date – destructurarea sistemului mafiot perfecționat de banda Dragnea, ci evitarea exploziei. Doi geniști vor să încerce dezamorsarea bombei, însă există riscul să-și dea peste mână unul altuia. PNL și USR-PLUS se află într-o dilemă delicată. Dacă forțează formarea unui nou guvern, care în cel mai bun caz ar putea doar împiedica dezastrul, e ușor de ghicit cum va arăta discursul PSD peste un an: „Păi, dacă rămâneam noi la guvernare, v-ar fi zornăit banii în buzunar, ați fi fost asurziți de duduitul creșterii economice, am fi avut autostrăzi și spitale regionale cu nemiluita, așa însă…” Iar sistemul mafiot se va afla la locul lui, intact și teribil de eficient. Dacă, în schimb, nu forțează formarea unui nou guvern, se complică relațiile cu un electorat euforic acum, dar, mi-e teamă, nerăbdător și volatil. În plus, e greu de prevăzut ce se va întâmpla cu justiția și statul de drept. Soluția ar fi specularea derutei, orgoliilor și divergențelor din PSD, care cred că trebuie lăsat să scoată castanele din foc cu mâna lui, sub o constantă și abilă presiune din partea opoziției, în urma unor negocieri în care anumite compromisuri sunt (vai!) inevitabile – riscul repetării scenariului din 2016 mi se pare monstruos. Operațiune dificilă, la așa ceva un tip ca Băsescu s-ar pricepe.

Și mai e un risc. Cu scuze că aduc în discuție ceva din fizică, așa-numita problemă a celor trei corpuri nu are soluții stabile – un sistem de trei corpuri cu mase comparabile nu poate rămâne în echilibru. Asta se vede și în politică: un sistem în care trei partide au ponderi comparabile devine fatalmente instabil. Soluția – singura, mi-e teamă –, oricât de greu e de ajuns la ea, ar fi o coordonare impecabilă între PNL și USR-PLUS, fără atât de previzibilele fricțiuni. Iarăși un nivel acceptabil de compromisuri, de data asta între partidele din opoziție. Nu înțeleg de ce n-ar cădea de acord să aibă un candidat unic la primăria Bucureștiului, chiar dacă între timp s-ar accepta două tururi de scrutin la locale. Și nu văd de ce candidatul n-ar fi Nicușor Dan, un independent foarte bun cunoscător al treburilor primăriei, unde puțin a lipsit să nu fie instalat, în ciuda divizării forțelor anti-PSD. Mai mult, trecând peste imense orgolii, nu văd de ce n-ar avea un candidat unic la prezidențiale. Știu, e al naibii de greu. Mi-e teamă însă că altminteri intrăm într-un regim politic turbulent, cu efecte nocive.

Europarlamentarele au fost câștigate în primul rând pentru că societatea civilă a acționat exemplar – Șora, Rebengiuc, trupa Taxi, Mircea Bravo, Recorder… Sute de oameni au fost minunat de inteligenți. Vor fi și politicienii din opoziție la fel de inteligenți?

Deocamdată filmul de groază n-are happy end. Se amână sau va fi compromis?

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. Niciodată coardele bătrîne din PNL nu vor lăsa să le scape ciolanul, așa că este improbabil ca să existe o conlucrare cinstită între partidul care are pe listă cetățeni de calibrul lui Bușoi, Blaga sau Falcă, și cei de la USR. O să iasă circul care a mai poposit odată în orașul nostru, cel cu CDR și cinșpe mii de entertaineri pe post de specialiști și cu Soros în locul lui Diaconescu, adică ăștia tineri vor fi băgați de propaganda pesedistă drept nepoții lui Soros-care-ne-soarbe-sîngele, iar ăi bătrîni sînt șulfele care s-au pupat cu ciuma roșie (ceea ce e cam adevărat!). Pînă cînd se termină balamucu’, ne trezim iar cu nepoții lui Dragnea la ușă care vor să ne intre-n casă și să dreagă ca la ei la țară, cu mîinile goale țeava de la veceul politicii românești.

 2. Dragi politicieni,

  Valul schimbarii a fost creat de societatea civila. Nu ne deziluzionati din nou.
  Din cind in cind cream valuri mari.

  Salutari,

  • Poate va mai uitati o data pe rezultate si pe reglementarea alegerilor pentru parlamentul european.

   Eu nu vad motive de entuziasm.

 3. Motiune de cenzura. UDMR in minutul 120 ar putea scapa partial de complicitatea prelungita la grupul infractional organizat.

 4. Mai întîi, guvernul Dăncilă va cădea şi va fi numit un alt prim-ministru, tot cu majoritate PSD, de ex. Ciamba care o va duce până în 2020. PNL şi A2020 NU trebuie să intre la guvernare FĂRĂ alegeri anticipate, altfel se sinucid şi salvează PSD. Ştiu că unora nu le place soluţia, dar alegerile europarlamentare NU POT SALVA rezultatele din 2016. Nenorocirea este că în 2019 nu mai este când să faci anticipate, iar în 2020 este absurd, fiind alegeri parlamentare la termen. Asta e! trebuie suportat PSD până în 2020. Altădată să se meargă la vot.

  • Guvernul PSD nu este guvern legitim – este grup infractional organizat, care a fost condus ilegal de un infractor non -membru al guvernului.
   Toti parlamentarii PSD nu sunt legitimi . Au votat in unanimitate legile grupului infractional organizat ( GIO)

    • Buna ziua! Da. 1. NU trebuie sa intre acum la guvernare. Sa lase pesede-alde si udemere sa se scufunde odata cu monstrul pe care l-au creat. 2. Intrati la guvernare se vor compromite mai ales ca toti cei care am votat suntem cam ‘volatili’ si avem asteptari peste posibilitati. 3. Cea mai grava problema ramane cea a marasmului construit in justitie. Pericolul mare, la care vad ca (din ce am citit pana acum, daca gresesc imi cer scuze) nimeni nu se refera este urmatorul: a) o Curte Constitutionala pro PSD-ALDE si care a operat imixtiuni inexuzabile in arii ce nu-i apartineau in mod real si care s-a consolidat sunt 4 psd+1 udmr inamovibili pentru ceea ce este inca mult timp. b) sectia aceea speciala de investigare care iarasi a fost omisa din dezbatere. Ar fi multe, dar astea-s asa, ideile care-mi trec mie prin cap.

    • De unde pana unde nu mai are votul majoritatii populatiei ?!

     Au fost alegeri pentru Parlamentul european, organizate impreuna cu un referendum, in conditiile urii unora impotriva lui Dragnea si altfel decat alegerile pentru parlamentul national.

     Si peste o luna daca s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Romaniei, rezultatele ar fi diferite fata de cele de acum.

     >>>>

     Sa nu ne imbatam cu apa rece.

     Chiar si cu puiutul neocomunist Pro-Romania nu stiu daca e mai bine decat cu national-socialistul PSD. Ca sa nu mai spun ca USR are o orientare tot spre stanga si o ignoranta masiva in politica.

     Eu unul m-am cam saturat sa aleg intre cu piatra in cap sau cu capul in piatra.

     Asa ca e mai bine sa ramana asa, pana la alegerile urmatoare, Nu ca atunci s-ar schimba mult, dar macar putem spera.

     • Ar exista formula unui guvern tehnocrat, care să nu mai participe ulterior la alegeri ( gen Isărescu 2000, chiar dacă el a avut și tentativa de candidatură la prezidențiale). Evident, acesta s-ar mișca tot în limitele date de legislativul actual, nu ar putea schimba esențial statul dar ar putea limita pagubele: renunțarea la Fondul Suveran, la naționalizarea fondurilor de pensii, oprirea parteneriatelor public-private cu diverse firme chinezești sau turcești etc. În plus am putea avea siguranța renunțării la tot felul de OUG-uri și a unor alegeri organizate mai bine.
      Mai e o treabă de făcut, pe care probabil PSD o va amâna: resorbirea măririlor de salarii în sectorul bugetar. Evident PSD va încerca să o amâne până după legislative, oricând ar avea loc; după părerea mea resorbirea nu se poate face decât prin inflație, dar poate că găsim vreun geniu prin ASE care să ne dea și altă metodă, gen naționalizarea vreunui sector industrial, că aparent e cam tot ce știu să facă…
      Evident că alegerile de acum nu schimbă decât indirect scena politică, dar se poate profita de ele în acest scop, al minimizării pagubelor. Pentru schimbarea din temelii a statului trebuie să existe un mandat clar din partea populației, nu se poate face „pe șest”. Pentru asta trebuie să strigăm la PNL „Obelus, par Toutatis, redeviens Obelix!” dacă vă amintiți scena :) PNL a trebuit să devină socialist sau să dispară, însă acum cred că sunt condiții destul de bune pentru a își reaminti de ce sigla lor se termină cu L…. Sunt unele premize, o parte din dinozauri au fost trimiși la Bruxelles, unde vor face treabă mai bună decât Dăncilă, în sensul că vor dormi în cealaltă parte a sălii, dar cea mai bună treabă pe care o pot face la Bruxelles e să nu fie în România :)

      • Dacă ar fi posibil…
       Probabil renunțarea la modificările codului penal și la Fondul Suveran e fezabilă de PSD ( pentru că oricum până se înființează e posibil să piardă puterea deci ar fi o plăcintă pentru alții..) Problema mare e că probabil pot amâna „momentul adevărului” referitor la salarii prin noi împrumuturi, ceea ce va forța tot un viitor guvern să rezolve situația. Bine, asta ar putea fi pozitiv, pentru că i-ar forța pe viitorii să concedieze o parte din bugetari, doar că rămânem cu datoriile… În fine, vom vedea. Depinde și de ce se va întâmpla zilele următoare în Parlament…
       Partea bună e că acum cele două partide din opoziție știu că e posibil să preia puterea la anul, așa că vrând-nevrând va trebui să se pregătească pentru asta, e clar că alegătorii vor vrea să știe și încotro ne îndreptăm… ei au dat deja semnalul că vor schimbarea. Situația mi se pae nesperat de bună pentru politicieni și nesperat de proastă pentru politruci, pentru că nu vor mai putea să o dea cotită o jumătate de an, va trebui să spună ce vor, și chiar să arate concret, pentru că oricum ar fi în Parlament va fi o marjă de manevră, nu va mai merge cu „noi vrem dar nu ne lasă PSD”

 5. „…dar ne-au lăsat o bombă cu ceas: De unde bani pentru salarii și pensii?..” Se poate aplica, fara multe tergiversari, solutia Boc-Basescu 2009, versiunea amplificata, in sistemul bugetar: scaderea salariilor cu 50% si a pensiilor de stat cu 25%, eliminarea tuturor pensiilor speciale, reducerea numarului de parlamentari la max. 200, cresterea TVA la 26%, blocarea posturilor timp de 5 ani, reducerea personalului bugetar cu 30%, desfiintarea jandarmeriei si reducerea efectivelor politiei cu 50%, confiscarea integrala a averilor tuturor PSDistilor (ca toti sunt hoti) si condamnarea lor cu executare la min. 10 ani munca silnica etc….;)

  • Soluția Băsescu-Boc a fost bună. Ai uitat să spui de spitale și școli închise fiindcă erau nerentabile, privatizarea SMURD, bugete mărite pentru servicii și de necesitatea apariției în scenă a unei noi Udrea care să absoarbă surplusul de bani creat ca să ne ferească de inflație. Orice barosan care ar mai aplica soluția băsească de umblat la portofel îi e frică de bătaie, ca să o parafrazez pe boaca lui Dragnea. Dacă scapă, are tupeu și nu vrea să ajungă să bea pe caiet la bătrînețe, tre’ s-o ia de la capăt, să o trimită pe fie-sa să-i înscrie un nou partid la OSIM, să racoleze traseiști, să înceapă iar să prostească lumea-n față, ce mai, muncă de-a surda pe bani puțini. Singura soluție, care nu poate fi aplicată, este să nu se mai fure șase luni pe an. Ca la vînătoare, sezon mort, cîteva luni pe an lăsăm hoția și ne ocupăm de alte treburi ca să mai răsufle și economia. Nu se poate fiindcă la noi se fură pe termen lung prin metoda ”autostrada”, ”concesiunea”, ”redevența”, șcl.

   • stimate domn,cu tot respectul va atrag atenția ca atunci NU a fost vorba de privatizarea rețelei SMURD.SMURD a fost o rețea Paralela inventata de către Arafat si care parazita ambulantă.La acea data nu aveau medici încadrați,doar personal inferior si sumar instruit.Totul era pe bani publici. Dacă la o urgentă ajungeau si Ambulantă si Smurdul amândoi luau banii pentru prestație,deși numai unul își făcea treaba. Ce se dorea? Admiterea in sistemul de urgentă si a altor competitori,asa cum este in toate țările civilizate. De exemplu: Pompieri,Crucea Roșie,firme particulare. Apeluri se făcea IN ACELAȘI TIMP către TOTI COMPETITORII. CINE AJUNGEA PRIMUL SI REZOLVA CAZUL LUA BANII. Restul NU LUAU NIMIC. Totul era pe bani publici,pacientul NU plătea nimic.Concurenta obliga pe competitori sa se doteze cu ambulante si aparatura performante,personal calificat. Cu multă considerație!

  • „Se poate aplica, fara multe tergiversari, solutia Boc-Basescu 2009, versiunea amplificata,”

   Dacă dezastrul pe care îl provoacă în economie guvernarea PSD-ALDE-UDMR se amplifică, măsurile de redresare vor fi cu atât mai dure, mai ales dacă se suprapune și o criză economică, precum în vremea guvernului Tăriceanu 2. Dar este vorba despre măsuri de austeritate pe care le-au anticipat toți economiștii, inclusiv cei „de stânga” pro-PSD (mai puțin de dl Vâlcov, desigur), încă dela prima mărire nesustenabilă de salarii și pensii. Iar ele sunt previzibile de către orice student în anul întâi la ASE.

   Apoi, stupiditatea OUG 114, care alungă companiile străne din România, este evidentă pentru oricine! La fel cea cu stabilirea nivelului dobânzilor prin decizie de guvern de teama ROBOR-ului…șamd.

   Ei, pentru cei care cred sincer în astfel de stupidități, este credibilă și amenințarea cu tăierea pensiilor, entru că a fost deja declarată neconstituțională. TVA, însă, poate crește, pentru că banii pe care îi risipesc inconștient astăzi guvernanții PSD-ALDE-UDMR vor trebui cândva dați înapoi celor de la care îi împrumutăm.

 6. Nu cred c-o vor lasa din mana pana dupa alegerile viitoare cand va incepe adevarata restructurare, daca partidul va supravietui – instinctul de conservare dicteaza acum!

 7. Mesaj pentru USR-PLUS si PNL: nu intrati in panica daca nu gasiti solutii in urmatoarele saptamani impotriva acestei guvernari nenorocite. Noi cei care v-am votat (milioane de oameni) avem incredere in cei de la USR-PLUS si PNL Intelegem perfect situatia si suntem constienti ca nu puteti schimba acest guvern atat de repede, in zilele sau saptamanile care vor urma. Noi va vom ajuta la fiecare scrutin si vom alege calea liberala si occidentala pentru ca vrem un parteneriat pe termen foarte lung cu USR-PLUS si stim ce este cel mai bine pentru Romania. Daca este nevoie (sper sa nu si sper sa se implementeze votul electronic, prin corespondenta, etc) vom sta din nou cu miile la cozi si vom vota democratia liberala pana vor intelege si cei de la PSD ca nu mai sunt doriti de nimeni la putere in actuala configuratie.
  Asadar, luati-o nemteste, pas cu pas si nu uitati ca suntem alaturi de voi.

 8. 5 idei as accentua dupa alegerile recente, doua pozitive si trei negative: 1. Votul si nu protestele sunt elementul schimbarilor politice, 2. poporul roman este pro-european fara discutie, 3. Justitia, din pacate, e cea mai corupta categorie, in afara de mass-media. Comanda politica in cazul ei, inca functioneaza si asta e foarte periculos pentru ca pe ei nu-i putem schimba prin vot., 4. Votul negativ, e inca majoritar la noi, noi votam in special contra cuiva, nu pentru ceva. 5. Fracturarea societatii ca urmare a campaniilor mass-media si a formatorilor de opinii. Razboiul romano-roman va continua fiind alimentat si din afara tarii.

    • De ce dovedesc cozile de la vot ca e fragmentata?

     Vedem la alegerile parlamentare care va fi prezenta. Atunci vor fi alte conditii fata de cele de acum.

     >>>>

     Argumentul „numai prostii spui” dovedeste ce? Aveti impresia ca asa se poate purta un dialog? Toa asa se exprimau si oamenii lui Dragnea.

     E bine totusi ca nu ma injurati. Inca. Sa ma astept sa ma si luati la bataie pe strada pentru opiniile mele?

  • 1, Votulsi protestele au schimbat fata – este pentru prima data cand pe langa vot romanul a inteles ca trebuie sa monitorizeze si sa penalizeze toate derapajele din viata politica – este o lectie importanta si arata ca societatea din RO a inteles, inca nu pe de deplin, dupa parerea mea, ca nu numai cu stampila schimbi liderii dar si atunci cand ei sunt la butoane poti si uneori trebe sa bagi niste Huuuuoooo la adresa conducatorilor care se cred si iubiti…

   2. este si nu prea – vrea migratie, bani pe gratis dar nu intelege cum se face un decont si ca trebe oarecum sa dea si cu sapa pe ogor … greu…suntem inca departe si declaratiile nu reflecta intotdeauna ce gandeste gigel si marioara pentru ca dansii sunt extrem de flexibili – ca niste trestii in vant…

   3. Nu as vorbi asa despre justitie si nici despre mass-media. Sunt progrese inregistratede justitie dar si multe regrese in mass-media. De cand cu social-media este oarecum mai simplu sa vezi si sa primesti informatiile …

   4.Chiar NU ref. ultimile alegeri. Chiar NU – clar! Dar poate gusturi politice ale mele sunt altele fata de ale Dvs. poate…

   5.Sigur ca cineva acolo vrea sa fim oarecum confuzi – dar nenicule daca nu faci nimic sa te limpezesti la cap cred ca tine de fiecare si nu trebe sa vina cineva de afara sa iti dea desteptarea. Desteptarea este un proces intern – fiecare si-l gestioneaza asa cum crede de cuviinta . Hai sa vedem si padurea care este mare si frumoasa si nu numai busteanul cazut.

 9. D-le Zografi cu-n PNL fudul, surd, atotstiitor, cu o lista la europarlamentare de jeguri( Blaga, Bogdan, Valean) credeti ca vor putea coopera cu sefii de la USR+?!
  Asa cum ne-am facut sperante cu CDR, Alianta Da, actualul Presedinte cred ca ar trebui sa fim mai rezervati si mai ales d-stra, formatorii de opinie, jurnalistii verticali aveti DATORIA MORALA sa le atrageti mereu atentia ca gresesc si incep sa uite cum au ajuns aici!

 10. de unde bani pentru pensii și salarii?
  în primul rînd accelerarea proceselor de corupție și recuperarea accelerată a prejudiciilor.
  apoi, o nouă secularizare a averilor bisericești și mănăstirești. sigur că bor nu va fi mulțumit, dar e momentul să li se dea peste degete boaitelor. au devenit deja prea puternici. și ăștia votează cu psd și cu rusia!
  hai, reset, momentul t0, că tot își doreau pesediștii!

  • Asa cum nu poti plati salarii din imprumuturi (multa vreme) la fel nu poti din confiscari de averi (la un moment dat se termina). Pe langa povara acestor plati nejustificate, mai exista si mostenirea unor tensiuni introduse de aceste cresteri uriase de venituri in sectoarele de stat, tensiuni datorate asteptarilor pe care salariatii din mediul privat le au acum si frustrarilor ca e de fapt imposibil ca veniturile lor sa creasca macar pe jumatate fata de cele din sectorul de stat. Cum am putut rabda atata vreme cu indivizi condamnati la inchisoare care sa ne faca politica economica a tarii? Bine macar ca nu ne-au trimis intr-un razboi, ca sa scape de 9 ani de inchisoare, in disperare Valcov ar fi fost in stare de orice.

 11. Este vechea tactica comunista de a provoca o situatie imposibila, ca cei care ar veni dupa ei sa incaseze pumnii. Asa s-a procedat si cu populatiile din republice urss, au fost stramutate si inlocuite cu altele. Urmarea? Ce se intampla acum in Crimea, estul Ukrainei.

  Obligatoriu alegeri anticipate, asa cum sustine USR-ul. Dar abia la anul, pana atunci trebuie impiedicat PSD sa mai faca imprumuturi.

 12. Acum ce ? opozitia inca nu este inchegata si ar fi un dezastru ca PNL si USR + PMP sa intre fara un program si plan la guvernare.
  Daca depun acum o motiune de cenzura si presupunem ca ar cadea guvernul ce pot oferi in schimb celor care au votat alaturi de ei, UDMR , partidul lui Ponta sau minoritatile ? Nimic.
  Algeri anticipate cel devreme undeva in aproximitatea celor prezindentiale ?
  Poate ar fi o varanta dupa deviza, sa batem fierul cat e cald ca nu se stie ce poate urma insa si graba poate strica treaba.
  Este dilema in care se afla acum opozitia si ar fi bine sa se gandeasca foarte bine astfel incat acesta victorie sa nu devina ca cea a regelui Pyrrhos.
  Discutia despre legitimitatea guvernului este inutila chiar daca multi o contesta.
  Pentru unul si altul s-ar pune intrebarea, de ce a permis electoratul in 2016 victoria PSD-lui respectiv a iesit la vot numai intr-o proportie de ca. 40 % ? cu 50 % si mai mult acum Romania n-ar fi fost in marasmul actual. Este o invatatura dureroasa insa necesara
  Guvernul Dancila vrem nu vrem este legitim pana in momentul in care va fi inlaturat prin demisie, motiune de cenzura sau alegeri parlamentare conform constitutiei.
  Dupa opinea mea personala, PSD-ul + ALDE sa guverneze pana la capat, pana li se va acri.
  Problema in Romania este insa alta, nu avem experienta coalitiilor guvernamentale serioase, ce a fost pana acum , un teatru ieftin.
  Cum pot gasi PNL, USR/Plus si PMP punctele comune in vederea alcaturii unui eventual guvern care va putea functiona pe timpul unei intregi perioade de legislatie ?
  compromisul politic in sensul bun al al cuvantului nefiind ceva normal in politica romaneasca fara de care insa o coalitie nu poate functiona.
  Este intrebarea de 100 de puncte, raspunsul numai ei il pot da.
  Daca apar frictiuni majore inainte, la revedere, electoratul se va regrupa respectiv deceptia acestuia va fi majora, PSD-ul reformat alaturi de Ponta isi vor freca mainile cu sanse mari sa intre iar la guvernare.
  „Betia victortiei” trebuie transformata in in rationament rece si la subiect si nu stiu in ce masura latura emotionala a celor care vor avea ocazia sa preia putera va putea face fata acestor provocari si Romania sa nu alunce in tiparul italian, anul si guvernul.

  • Subscriu. Nu se poate face o alianta poltica fara politica, doar pe impulsuri viscerale si negocieri de posturi si de oameni.

   Ma ia groaza si pe mine cand vad ca de fapt dupa 30 de ani stam mai prost ca in 1991

  • PNL, USR+ si PMP nu trebuie sa ofere nimic celor de la UDMR si PRO Ro pentru a da jos guvernul Dancila. Trebuie doar sa-i forteze sa-si clarifice pozitia in fata electoratului – si e cel mai bun moment pentru asta.
   Electoratul nu a iesit in 2016 din mai multe motive: dl. Iohannis avea deja o imagine stearsa si deci n-a putut mobiliza electoratul PNL, coeziunea politica dintre Iohannis si Ciolos nu a fost prea buna, Ciolos nu a candidat si nici nu a sustinut vreun partid, nici macar USR-ul, ceea ce a debusolat electoratul de dreapta, USR era un partid nou nout si era greu sa mobilizeze electoratul, guvernarea Ponta de dinainte a fost mai degraba de centru si nu neaparat rea. Contextul va fi insa cu totul altul in 2020.
   PSD si ALDE au toate motivele sa guverneze pana la capat si nu li se va acri deloc. Se vor regrupa rapid daca li se va da sansa.
   Au fost intodeauna probleme cu coalitiile de guvernare pe partea de centru dreapta a spectrului politic. Dar PNL, USR+ si PMP trebuie sa faca eforturi in acest sens. Nici in 2020 PNL sau USR+ nu se vor impune (sa ia aproape de 40%) astfel ca si atunci vor fi fortati sa coabiteze.
   Riscul ca o guvernare 2021-2024 sa iasa prost din cauza certurilor intre PNL si USR+ (si chiar intre USR si PLUS) si din care sa profite opozitia incepand cu 2025 e cel putin la fel de mare ca si acum.
   Daca opozitia ar reusi sa formeze un guvern, ar putea face multe lucruri bune in administratie chiar si cu un guvern minoritar. Daca vor arata intentia de a trece reforme, dar blocate de PSD, ALDE, eventual si de altii, vor mentine aprins interesul electoratului. Ar fi greu sa se mai repete ce s-a intamplat la alegerile din 2016 in acest context.
   Daca insa PNL, USR+ si PMP vor alege benevol sa ramana in opozitie si se vor rezuma a critica guvernul PSD-ALDE exista riscul sa streseze electoratul, care ar putea ajunge la concluzia ca opozitia e capabila doar sa critice NU sa si guverneze.

  • Iata cat de repede se regrupeaza cei de la putere:
   – ii oferteaza pe Victor Ponta si Mircea Geoana;
   – arata deschidere pentru USR+ invitandu-l pe Dan Barna la Antena 3;
   – anuntul lui Dan Voiculescu: ”votul marchează finalul unei epoci, cine nu se va adapta noilor realități, va dispărea în irelevant”.
   In acest context nu stiu cat de bine ar iesi pe termen lung PNL si USR+ daca ar prefera sa ramana in opozitie pe motiv ca astrele inca nu s-au aliniat, punand conditii peste conditii pentru a intra la guvernare.

 13. Alea jacta est ! Que sera, sera !
  1) nu e necesară nicio scuză. Mecanica practicii sociale are are si ea ca fundament ”problema celor trei corpuri cu mase comparabile„
  2) stând la coada (mică) de la sectia de votare, un cetătean spunea : ”am 3 copii …afară. Toti mi-au spus cum sa votez. Noi nu putem exista nici acasă ,nici acolo ca și corupti ”
  3) am stat mult si m-am gândit. Si am ajuns la concluzia că are dreptatea… cea mai mare.
  4) Rubiconul a fost trecut deși Senatul Romei interzicea cu desăvârșire trecerea lui .

 14. „Filmul de groază început cu doi ani și jumătate în urmă nu s-a terminat.”

  Ce util cred că ar fi dacă autoul articolului ar arunca din când în când o privire asupra comentariilor!

  După cum s-a mai spus cu alte ocazii, „filmul de groază” a început în 1990 cu membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR în roluri de personaje care au capturat treptat instituțiile statului și au instaurat guvernarea cleptocrată, extrăgând resurse din averea publică în folosul privat al lor și al apropiaților lor. De doi ani și jumătate avem „Episodul Dragnea”. De la „Episodul pilot – Revoluția”, am avut pe rând „Episodul Iliescu”, „Episodul Năstase” șamd., iar guvernarea cleptocrată s-a consolidat an de an.

  Opinia mea este că obiectivul fundamental nu poate fi decât „destructurarea sistemului mafiot”. Celelalte obiective și demersuri „de etapă” nu pot fi privite altfel decât ca fiind subsumate obiectivului fundamental. Altfel filmul începe să semene cu cel în care a jucat PPDD și care până la urmă n-a avut nici un haz…

 15. 1. Inlaturarea guvernului PSD-ALDE prin motiune de cenzura
  2. Formarea unui guvern de tranzitie compus din personalitati de prestigiu ale vietii publice romanesti (nu de tehnocrati), sustinut de PNL – USR
  3. Alegeri generale anticipate simultan cu alegerile prezidentiale, in noiembrie-decembrie 2019.

 16. Solutii exista. Trebuie analizate cifrele si solutiile posibile, cat mai „la concret” , nu exista solutii simple si miraculaoase de genul „one size fits all”, si nici macar nu asta este scopul, sa-i multumim pe aia cu pensii speciale sau pe sinecuristii platiti de la buget ( a nu se confunda cu toti bugetarii)
  Solutii de genul „taiem toate salariile si toate pensiile” sunt aiureli. Pensionarii cu vechime completa au fost si sunt si acum jefuiti de aia „speciali” a caror contributie din perioada activa nu acopera nici pe departe sumele primite pe durata de pensionare.
  La modul concret se pot face cateva calcule relativ simple (durata medie de viata, perioada de contributie vs perioada de benficciu, cota de contributie care „echilibreaza” etc, si veti vedea ce diferente mari exista intre un pesionar care a cotizat 40 de ani si are un potential de de nr de ani de bene ficiu=pensie(bazat pe speranta medie de viata, perioada activa/perioada pensie)si unul care a cotizat 25, sau chiar mai putin. si are aceeasi speranta medie de viata, si de regula, si o rata de inlocuire mult mai mare ca unul „normal”.
  Aici e „chicrezul”, avem o rata de inlocuire de 0,66, suntem pe locul 6 in Europa dar „distributia” este ca dracu. Ceva de genul :daca tu mananci doua paini si eu nimic se cheama ca am macancat in medie o paine fiecare. La el si la noi, trebuie sa crestem la aia care nu mananca nimic si sa scadem al aal cu doua paini. Pe cifre.
  Pe scurt, in cazul pensiilor, lucrurile trebuiesc inreptate rapid avand la baza contributivitatea nu nu`s ce bazaconii care, practic, jefuiesc o parte a pensionarilor (aia cu vechime mare) in folosul altora, legal.
  La salarii (bugetari) putem accepta mari in baza unor rezultate care aduc beneficii masurabile cu penalizari in cazul in care rezultatele nu exista sau esti prins cu mata-n sac. Adica inversul aceea ce au inceract PSD-istii, neglijenta su abuzul in serviciu pedepsite inca din fasa, pornind de la salariu la abaterile cele mai mici, concediere la prima recidiva s,i daca se depaseste un anumit nivel, dosar etc. Nu-ti convine reversul? Pleci in privat sa te inveti cum e „viata reala”
  La salarii in privat iarasi se poate face o analizA, mai complexa, adevarat, exista dezechilibre de impozitare, de deduceri discretionare, de taxare aiurea…de ex, se ppate introduce impozitul global (nu ala pe gospodarie) ci pe venitulindividual global, pornind de la un anumit prag de subzistenta, neimpozabil. Se elimina astfel evaziunea de subzistenta, care produce, prin efect de contagiune si coruptia mica si medie care alimenteaza apoi „cultura” spagii, pilelor etc
  Dupa cum vedeti solutii exisat, repet, nu aia ” minune” care rezolva totul instant si foarte simplu, dar primul pas este sa scpam de hoti si incompetenti si sa gasim oameni care pot gasi solutii pragmatice.
  USR pare sa fi gasit ceva oameni,nu mai este un partid creat in jurul unui nume, ba are si rezultate notabile, masurabile, dovada initiativa „fara penali”, in spatele careia a stat un avocat care a stiut sa o formuleze cat mai concret si fara sa incalce nu`s ce derepturi, fara vreun guru care sa ia fata tuturor…acum inteleg ca au in program sa „atace” pensiile speciale, de aia i-am si votat, si io nu-s nici hipster, nici sexonustiuce, neomarxist, ba pot spune ca sunt un mosulet de la tara, total in contra „profilului” cu care ni se impuie capul :P

  • Pensiile speciale sînt o problemă foarte ”îndelicată”, cum zice țăranul, fiindcă băieții ăștia de pe val nu pot face decît să livreze o diversiune pe stil băsescu, adică să-i potcovească pe papagali (diplomați, grefieri, curte de conturi, etc.), dar pe jupînii adevărați care papă banu’ cu polonicu’, adică serviciili și magistrații, nu au cum să-i atingă la pungoci fiindcă ”hic sunt leones”. Primii au să-i caute imediat de ouă pe noii reformatori și cam într-o lună au toți (ei sau cei apropiați) niște dosărele cu poze și dovezi pe care le pot viziona întîi în privat, ca să se potolească, iar dacă fac valuri în continuare, intră pe mîna procurorilor (făcuți și ei magistrați la apelul de seară), de unde justiția independentă îi poate băga în pîrnaie rapid. Pe partea cealaltă, CCR a explicat în clar că toți pot fi beliți la parale, mai puțin judecătorii, care sînt monumente ale naturii și trebuie să trăiască din pensii în arii protejate, cum ar fi Ibiza, Monaco sau Côte d’Azur, în case cu min. 1ha de parc, cu majordom și servitori fiindcă munca lor este extrem de foarte stresantă, neputînd fi comparată de exemplu cu cea a unui cîcat de aviator sau de marinar. Securiștii o bagă p-aia că ei nu fac parte din sistemul public de pensii fiindcă au casa lor de pensii și după cum se știe, casele de pensii ale securiștilor își iau banii de pe planeta Marte, nu din bugetul României, așa că nu avem nici un motiv să le tragem lor țîța din gură. Sună goarna la divizia de presă și propagandă și ni se arată timp de o săptămînă 24/24 pe toate canalele media că din nou s-a făcut dreptate, vreo două mii de bestii speciale de grefieri, diplomați și aviatori mănîncă acum din gunoaie, iar despre judecătorii, procurorii, securiștii, gaborii, jăndarii și melitarii care sug pensii la gros nu se face vorbire cu niciun chip fiindcă ”ei nu fac parte din sistemul public de pensii”, ei iau banii ăia de pe garduri nu de la buget, așa că ciocu’ mic și silenzio stampa. Iac-așa, ca și-n dățile trecute, iar s-a mai rezolvat o monstruozitate abjectă, iar se face dreptate pînă la capăt, iar ne luam țara înapoi, iar i-am prostit pe proști, și tot așa…

  • „Pe scurt, in cazul pensiilor, lucrurile trebuiesc inreptate rapid avand la baza contributivitatea…”

   Reducerea salariilor și pensiilor este neconstituțională, lucrurile au fost lămurite. Apoi, atigerea „veniturilor speciale” generează „ieși afară javră ordinară! „. Am mai văzut filmul ăsta.

   De fapt, economic nu sunt necesare astfel de măsuri. Salariile pot rămâe nominal la nivelul actual, pentru că se devalorizează singure prin efectul inflației. Apoi, acum nu există pericolul iminent al unei crize economice. Iar dacă va apărea, creșterea TVA va fi probabil cea mai eficientă măsură pentru sporirea veniturilor la Buget.

   Pe termen lung, eficientizarea proceselor (adică oprirea furturilor în primul rând) și creșterea investițiilor (prin ameliorarea mediului investițional – predictibilitate, infrastructură șamd.) sunt suficiente pentru echilibrarea economiei românești.

 17. Sunt treizeci de ani de la schimbarea de regim. Treizeci! Iar Romania arata ca in decembrie ’89, cu o populatie luptand la fiecare doi ani sa-si mentina bruma de democratie care si-a castigat-o. Mi-aduce aminte de revolutiile anuale mexicane (‘viva la revolucion’) sau schimbarile semestriale de guvern din Italia anilor 70.

  E nevoie de un sistem care sa nu mai poata fi abuzat. PNL’ul a dovedit in istoria sa zbuciumata ca e aproape la fel de problematic ca si PSD’ul, nu atat pe partea statului de drept cat al coruptiei. Un guvern de uniune nationala n’ar merge niciodata la noi, scandalutile s’ar tine lant si mancatoria ar frana orice tentativa de progres. Cred ca e timpul sa dam o sansa altui partid, cum ar fi USR-Plus, cu sustinere PNL, PMP, si UDMR.

  Tarania si batjocura unei anumite guvernari se observa de la intrarea in tara, sau chiar de la consulat – e mult mai birocratic si ia mai mult timp reannoirea unui pasaport sau legalizarea unei procuri in ziua de azi, e ceva abominabil.

  E ceva in fibra poporului asta care incurajeaza aproape orice proaspat politician sa-si piarda bruma de caracter si sa-si dea frau liber intereselor personale, e ca si cum la noi ideea de ‘binele general’ devine pur si simplu o idee pur abstracta, care nu mai are relevanta ptr majoritatea noilor ‘cuceritori’ ai politichiei romanesti. Cred ca isi are radacinile in ce-am observat recent asteptand la o coada la consulat, obedienta sau respectul netarmurit fata de autoritate chiar cand se manifesta aberant, lipsa de coloana vertebrala care’i stimuleaza pe anumiti cuceritori ai vestului sa se adreseze unei janghine de consul cu ‘sa traiti’.

 18. ” Europarlamentarele au fost câștigate în primul rând pentru că societatea civilă a acționat exemplar – Șora, Rebengiuc, trupa Taxi, Mircea Bravo, Recorder… Sute de oameni au fost minunat de inteligenți.”

  Autorul are dreptul democratic la opinie , dar romanii din diaspora nu au stat la coada cu orele ca sa voteze si romanii din tara nu au asaltat sectiie de votare pentru ca un solist minunat de inteligent injura la un concert ” artistic ” sau ii considera oi care stau capra :

  https://adevarul.ro/entertainment/muzica/trupa-taxi-lansat-piesa-o-tara-oi-stau-capra-video-1_5a1fb8df5ab6550cb8b0cacd/index.html

  https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/mortii-ma-tii-psd-discursul-socant-solistului-trupei-taxi-injura-psd-devenit-viral-facebook-video-1_5c308082df52022f7543b9e3/index.html

 19. @Mihai Badici

  De acord. E bine sa nu fie nici un partid prea sigur pe pozitia sa. Dupa parerea mea, exact siguranta a condus la derapajele recente.

  Sunt de acord si cu ideea ca nesiguranta functioneaza si in sens invers, adica ii va face pe bucurosii de acum sa vina cu un program concret pana la alegeri. Si dupa parerea mea, daca nu fac asta vor pierde alegerile in sunete de trompeta, pe fondul absenteismului. Nu vad semnale ca ar intelege chestia asta, dimpotriva. Dar poate e prea devreme.

  Ce tare ar fi sa avem in sfarsit o confruntare de programe politice! Dupa 30 de ani.

  Sicanarea creeativa :-).

 20. MInciuna continua. Nu-mi vine sa cred ca aceasta ignoranta, agramata, nulitate oportunista , complice la distrugerea statului de drept din Romania, continua sa fie prima ministra a Romaniei, inconjurata de esalonul unu si doi de maimutoi [ scuze speciei] ( cit. din Basescu) si penali. Cine ia deciziile in guvernul Romaniei? Doar nu este posibil ca aceasta nulitate ignoranta, care pana acum a facut ceeea ce I s-a ordonat cu exc. gratierii, sa fie capabila de intelegerea necesara luarii unor decizii executive. A o auzi cum citeste texte ca la lectia de citire din clasa a treia, intr-o limba de lemn si mincinoasa, este o tortura asa cum era si la Ceasescu. Fiecare clipa in care acest GIO nu si-a luat ghearele de pe justitie este la fel de periculoasa ca inainte.

 21. Daca raman trei forte politice destul de apropiate este posibil ca fiecare sa aibe un candidat la prezidentiale, desi cum poti sa vii cu unul din tabara noastra despe care sa spui ca e preferabil si ca poate face mai mult decat Iohannis, cand in al doilea mandat conditiile si problemele vor diferi mult de primul mandat Iohannis. Dar se poate si daca PSD cade si mai tare, atunci se pate vedea si un tur doi intre un Iohannis si un al doilea candidat al USRPLUS de exemplu .Oricum Iohannis castiga daca nu cumva castiga din primul.
  Ce aduce insa o campanie electorala orientata astfel? Parlamentarele nu sunt impreuna cu prezidentialee si atunci? Nu cumva e mai bine ca Iohannis chiar sa castige din primul tur daca va fi candidat unic ptr actualele partide de opozitie? Poate se aduc niste argumente la asa ceva. Pentru mine unul este unul mare si lat : Pentru Romania este bine acum sa adune intr-un singur lider anticiuma rosie, tot ce poate aduna nu conjuctural, ci pe bune.

 22. „cum poti sa vii cu unul din tabara noastra …”

  Nu cred că este un deranj dacă în turul al doilea vor fi d-nii Iohannis și Cioloș Probabil dl Iohannis va câștiga făr emoții al doilea mandat. Pentru USR+ candidatura aduce notorietate în vederea alegerilor locale, unde există un singur tur (și nu văd cum s-ar modifica situația), iar USR+ nu are reprezentanți în administrația locală.

  O problema este că ar putea exista (vor exista sigur) conflicte între PNL și USR+ în timpul campaniei (am văzut spre exemplu atacurile PNL din campania pentru europarlamentare). Iar marionetele cleptocrației de-abia așteaptă!

  Dacă vor conveni să nu se atace, pot avea ambele candidați la prezidențiale, dar este obligatoriu, după părerea mea și din perspectiva marketingului politic, ca la alegerile locale și la cele parlamentare PNL șu USR+ să participe împreună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro