marți, septembrie 28, 2021

10 motive pentru care îl votez pe Iohannis

 1. Proiectul lui pentru țară răspunde cel mai bine așteptărilor mele pentru că socotește educația drept prioritate națională, propune un sistem de sănătate accesibil tuturor categoriilor de cetățeni și prezintă soluții realiste de reducere a impozitelor și taxelor care ne asfixiază pe toți.
 2. Garantează independența justiției respectând separarea puterilor în stat, fără să se erijeze în unic reper al luptei anti-corupție.
 3. Are vocație pentru comunitate și spirit comunitar și a demonstrat că e priceput să adune oameni diferiți în jurul unui proiect comun.
 4. Nu suferă de megalomanie, mitomanie sau narcisism. Este un om echilibrat și cu nervii tari.
 5. La capătul unei campanii electorale în care atenția opiniei publice a fost acaparată fie de acțiunile spectaculoase și benefice al DNA, fie de furibunde atacuri venite din partea majorității contracandidațior săi, Iohannis a rămas egal cu sine, refuzând să-și atace adversarii, răspunzând atacurilor PSD rar și apăsat. Pentru mine, asta e o dovadă de caracter.
 6. Este întruchiparea inapetenței pentru populism. Pentru mine, asta e o dovadă de luciditate și de modestie.
 7. Este educat, politicos și respectă regulile de decență ale discursului în spațiul public, cât și regulile gramaticale ale limbii române.
 8. Experiența lui în materie de administrație publică și transformarea Sibiului, dintr-un orășel oarecare de provincie, în capitală culturală europeană sunt dovezi de om practic, gospodar și de bun negociator și mediator în mijlocul unei comunități.
 9. Votez un român, etnic german, ca lecție pentru o Europă care critică adesea România în privința drepturilor minorităților, în timp ce ea, acea Europă, e în curs de fragmentare, devenind, pe zi ce ce trece, mai xenofobă, mai rasistă, mai naționalistă, mai narcisistă.
 10. Experiența lui în materie de politică externă este mai interesantă decât a oricărui alt candidat pentru că se bazează nu atât pe raporturi între instituții, cât pe raporturi personale de lungă durată cu investitori, oameni de cultură sau șefi de state care îl susțin cunoscându-i competențele în privința folosirii banilor publici și a construirii unei civilizații a respectului față de cetățeni.

PS Într-un articol din revista 22, Alexandru Lăzescu se plânge de lipsa de vorbărie și de reacție rapidă a lui Iohannis, amintind de un film celebru, cu Peter Sellers, Being There : “Personajul principal, Chance, un grădinar analfabet a cărui singură mare pasiune este televizorul, la care se uită obsesiv, zappând încontinuu atunci când nu este ocupat cu grădina, ajunge printr-un concurs de împrejurări să fie luat drept un om de afaceri excentric și să pătrundă în familia unui politician influent, un apropiat al preşedintelui SUA. Lungile tăceri ale lui Chance, maniera prin care el răspunde la întrebări prin propoziții scurte cu referințe exclusiv botanice, ajung să fie considerate de oamenii teoretic sofisticați și influenți din anturajul său drept expresii ale unei gândiri profunde, ale unor concepții adânci, pline de înțelepciune asupra lumii”, scrie dl. Lăzescu. Premisa articolului îmi aduce aminte de o vorbă a lui Salvador Dali: “singura diferență între mine și un nebun este că eu nu sunt nebun”. Parafrazându-l pe Dali, aș spune că singura diferență între personajul Chance Gardner și Iohannis e că Iohannis nu e un grădinar analfabet, ci un candidat la președinție vorbitor de trei limbi, mai cultivat decât majoritatea contracandidaților săi, aflat la al patrulea mandat de primar pentru că a făcut din Sibiu capitală europeană a culturii chiar înainte ca România să fie primită în UE și singurul dintre contracandidați care are un proiect solid pentru țară. La un om politic, stânjeneala de a folosi vorbe mari și de a se autolăuda nu e semn de analfabetism politic, ci de neprevăzut bun simț.

  Distribuie acest articol

  97 COMENTARII

  1. Si iata cum un fost membru USL a devenit brusc garantul independentei justitiei… Se poate!..
   Pana la reforme in educatie mai e cale lunga, draga Tatiana. Momentan sunt alegeri prezidentiale. Presedintele nu reformeaza nici o educatie.. nu scrie legi, nu face bugete, nici macar nu poate spune cine va fi prim ministru in cazul de fata. Primarul Sibiului nu a reusit in 14 ani nici macar sa-si asfalteze, ilumineze si racordeze la reteaua de canalizare tot orasul (titlul de capitala culturala europeana a fost unul de conjunctura politica – intram in UE si au vrut sa le arate euroscepticilor ca nu suntem chiar toti de la coada vacii). Am dubii ca ar putea avea performante mai bune la nivel de tara..

     • Fapte, nu vorbe.. membri PCR au fost multi.. (3-4 milioane?) daca aveai mai mult de 8 clase si vroiai sa-ti folosesti talentele in societate aveai de ales – membru de partid sau fugit din tara. Cat despre „procuror comunist”… probabil ai uitat ca te-a nascut o „mama comunista”, ai invatat intr-o „scoala comunista” si cand te-ai imbolnavit te-a tratat un „medic comunist”…

      Se invoca prea des argumente din categoria „dar x este mai rau, y a furat mai mult, z are parul mai lung”. Nu ajuta.. Singurele argumente din lista Tatianei care stau in picioare sunt din categoria „politicos, nu vorbeste mult, sta departe de circul specific politicii dambovitene”. Asta nu inseamna ca ar fi un bun presedinte. Pe criteriile astea, Nastase l-ar invinge oricand.. si am vazut deja ce inseamna sa ai la butoane un om educat cu apetenta pentru furt.

      • Membrii da partid fura multi, da’ numa’ unu’ fu’ si’n guvernu’ Dascalescu … ca sa nu fuga din tara l-au momit cu o fun’tie.

   • Un președinte care nu are un proiect de țară și o viziune de viitor degeaba mai e președinte. Când l-am votat pe Traian Băsescu l-am votat pentru că avea un proiect și o gândire despre prioritățile României. Dumneavoastră păstrați-vă dubiile, eu îmi păstrez speranța.

    • Basescu avea un proiect de tara, dar mai avea si un partid in spate, venea la pachet cu o alianta politica si, foarte important, au fost simultan alegeri prezidentiale si parlamentare. Votai proiectul la pachet cu echipa. Diferentele sunt notabile. Iohannis e marioneta PNL.. stim cu totii ca partidul l-a pus presedinte doar de fatada, ca nu are nici o putere. Nici nu am uitat ca Voiculescu il aducea de la Sibiu si il prezenta prin studiourile latrinelor ca solutie anti-basescu.
     „Spune-mi cu cine te insotesti…. ”
     Ramaneti cu speranta (o fi din tot sufletul?).. ca nu pareti prea hotarata sa va argumentati cele 10 puncte.

  2. Felicitari pentru articol! In primul tur voi vota cu sufletul. adica Monica Macovei, iar in turul al II-lea voi vota fara rezerva Klaus Iohannis.

  3. 10 motive pentru care si eu il votez pe Klaus Iohannis. As mai adauga unul, sibianca fiind: Iohannis ne-a redat, de-a lungul mandatelor sale de primar, mai intai speranta, apoi certitudinea, ca este posibil sa traim intr-o lume normala, intr-un spatiu public apropiat de cel occidental, fara baroni, scandaluri si jaf. Cine cunoaste ce a fost acest oras inainte de 2000 si stie cum e acum intelege ce vreau sa spun.

   • E fara indoiala ca il putem vota cu totii, de aici de pe contributors, pe Johannis in turul II. Nu vom da curs sugestiei de absenteism la care vad ca ne supune tandemul Basescu-Udrea, probabil asta e teama care impinge autoarea articolului la o sustinere prematura (pentru ca nu sunt mari emotii ca Johanns nu ar trece de turul I).

    Insa e de bun simt ca turul I sa reprezinte un semnal clar dat intregii clase politice, e pur si simplu util pentru societatea romaneasca sa fim cat mai numerosi cei care votam in turul I cu dna Monica Macovei, cea care sustine cu claritate extraordinara actiune a DNA-ului in curatarea clasei politice romanesti.

    Nu exista nici un motiv rational, pentru oricine crede ca Ponta trebuie impiedicat sa ajunga presedintele Romaniei, de a nu vota mai intai cu Monica Macovei in turul I si apoi cu Johannis in turul II. Mai ales ca nici un candidat nu poate fi ales din primul tur, trebuie o majoritate de inscrisi pe liste, nu de votanti ceea ce e practic imposibil, Ponta nu poate aduna 9 milioane de voturi in turul I.

    Pentru eficienta mesajului transmis, cateva procente in plus pentru Macovei inseamna enorm, desi nu o califica in turul II. In timp ce pentru Johannis e irelevant ca se califica cu 28% sau cu 32%, oricum se califica si e tot ce conteaza, dupa aceea urmand 2 saptamani de campanie in care autorea articolului poate reveni sa ne explice de ce sa votam Johannis si sa nu stam acasa.

    Dar duminica asta mergem sa votam Monica Macovei, asa cum pe 16 noiembrie vom vota Johannis.

    • Macovei primul tur, Iohannis în turul 2. Primul este „degetul mijlociu” arătat șmecherilor, al doilea este compromisul de care trebuie să fim în stare. Absentarea sau votul anulat nu este o soluție.

   • Secta Macovei? Cine nu e cu noi e musai sectant? Slabe argumente. Dna autoare a dat putin tarcoale proiectului Macovei dar a ramas cu optiunea dumneai, desigur respectabila, de a-l vota pe Iohannis. Acum mai trebuie vazut in ce masura micul succes sibian se poate transforma in marele proiect national. Ce il califica pe Iohannis sa raspunda celor zece puncte? Ce reforma a avut loc in PNL+PDL de cand s-a itit dumnealui in frunte? Cam zero. Avem deci un nou exponent al unui vechi conglomerat purtator de noi sperante. Eterna poveste.

    • Domnule Codo (prescurtare de la nume de cod?), apreciez eleganța exprimării dvs., dar să știți că nu numai că am „dat târcoale” programului Macovei, dar l-am și citit, gândind că as putea vota cu Monica Macovei în primul tur și cu Iohannis în al doilea. Nici programul, nici prestația domniei sale nu m-au convins, deși aș fi vrut mult să pot vota o femeie. Cele 10 puncte pentru care îl votez pe Iohannis nu sunt teste sau întrebări adresate candidatului cum s-ar părea că ați înțeles, ci motive care m-au făcut să vreau să-l votez în ambele tururi.

     • Codo nu e de la nume de cod. Agentul secret e in alta parte. Cred ca verbul „a raspunde” v-a facut sa credeti ca am vazut cele 10 puncte ca intrebari. De fapt cred ca am inteles bine ca sunt puncte din program; eu imi exprimam indoaiala ca Iohannis ar putea raspunde asteptarilor din acele puncte. Program frumos poate face mai toata lumea, sa puna fapte in spatele vorbelor e mai dificil. De aceea aratam ca lipsa vreunei primeneli in partid de cand a ajuns Iohannis presedinte al PNL ridica semne de intrebare legat de capacitatea lui sa faca ceva. Sau vointa. Sau ambele.

      • Imi pare rău, dar tot n-ați înțeles. Nu e vorba de 10 puncte din programul lui Iohannis (vedeți, dacă nu l-ați citit?), ci pur și simplu de 10 motive pentru care eu, una, îl votez pe Iohannis în ambele tururi. Atât.

  4. Bine…am inteles cele 10 puncte. Ce va face totusi sa credeti ca „propiectul pentru Romania” este un proiect si nu o insiruire de vorbe goale ce din coada au sa sune.
   Toti zic cate ceva. Ei, si? De la zis la facut e o distanta enorma.
   Eu il vad pe Johannesul vostru exact ca pe Milica in 96′. Asa va sfarsi si acesta. Vom trai si vom vedea.
   Un presedinte nu are proiecte pentru tara la modul ca „dam la educatie si nu taiem la pensionari”. Asta e aberatie de politruc.
   In alta ordine de idei, ce are Johannes si nu are Macovei, de examplu? Iar succesele MM s-au inregistrat iontr-o lume competitiva, europeana, corecta. Succesele lui KJ s-au inregistrat intr-un Sibiu din Romanistan, acolo unde toti sunt cu toti, de-a carca. Si se stie foarte bine cam in ce ape s-a scaldat KJ. Pai si acum era cu Ponta de-a gatea (poate chiar PM lui Ponta) daca nu apareau animozitatile recente. Cum sa-mi spuneti mie de garantarea independentei justitiei si alte nazdravanii cand individul il are in partid pe Chihariu si alti penali ordinari?

   • Nominalizarea lui drept candidat ACL a coincis aproape cu funcția de președinte PNL și cu campania electorală, dar curățenia a început și în PNL. Tudor Chiuariu, Aristotel Căncescu, Romeo Stavarache și Constantin Ostaficiuc au probleme cu Justiția, iar Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare și Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani cu executare.

    • Da doamna, dar Chiuariu e INCA membru PNL, in comisia juridica. UN PUSCARIAS(intr-adevar, cu suspendare)!
     Si ce face Johannis? Nimic, pentru ca exact la asta se pricepe, la nimic.

    • Glumiți, sper. Sau nu aveți simțul ridicolului. Nu PNL a început curățenia, ci DNA le-a măturat jumătate din eșalonul superior spre pușcărie. Eșalon pe care restul partidului l-a apărat și susținut până la poarta penitenciarului. Iar cei care au primit cu suspendare, precum Chiuariu, ocupă în continuare funcții călduțe și scaune comode atât în Parlament și în partidul în care redacta nu mai departe de acum un an proiectul noii constituții. Ăsta e proiectul de țară?

     • Nu, nu ăsta e proiectul de țară și n-am spus că PNL a început curățenia în general, ci că a început curățenia și în PNL. Nu stabileam nicio competiție între PNL și DNA. Vom vedea după alegeri dacă Chiuariu mai rămâne pe undeva. După cum, tot după alegeri, vom vedea și dacă DNA mai are viitor în caz că PSD câștigă președinția…Să sperăm că va mai avea.

    • Ce merit are PNL in curatenia facuta de justitie? Ca se lasa curatat cand nu are de ales? Ca are in continuare membru CONDAMNAT PENAL in comisia juridica in persoana lui Chiuariu? Care comisie nu se indura sa voteze arestarea/inceperea urmaririi penale pentru unele persoanaje la fel de dubioase?

  5. Intr-adevar, am fi in sfarsit un exemplu pozitiv intr-o Europa tot mai xenofoba. Inchipuiti-va cum ar decurge o intrevedere intre Iohannis si Merkel, comparativ cu Ponta, mitomanul perfect.

  6. Și eu votez cu Iohannis, în ambele tururi. Deoarece Iohannis e serios, Ponta e neserios, iar Macovei se ia prea în serios. Sunt bănățean și nouă ne plac oamenii serioși, cei neserioși ne displac, iar în cei care se iau prea în serios nu avem încredere.

   • E dreptul dvs, dar votul dat lui Johannis in primul tur e o absurditate, pentru ca oricum el are un imens rezervor de voturi la primariile controlate de PNL_PDL. Deci, cateva procente in plus sau in minus in primul tur pentru Johannis nu au nici o importanta, el e deja matematic calificat in turul 2.

    In schimb, sa votati cu Macovei in primul tur ar insemna sa loviti mult mai puternic in sperantele PSD-ului, sa vada ca sunt sute de mii de romani care sustin actiunea DNA-ului i-ar descuraja mai mult pe baronii PSD decat 3-4 procente in plus la Johannis.

    Loviti mafia PSD si votati Macovei in primul tur si Johannis in turul 2 ! PSD-ul se teme de influenta ideilor lui Macovei, nu de Johannis !

    • cand o s-o vedem pe Merkel dansand pe youtube in campanie electorala, o sa-si faca griji Europa (si talk-show-urile bani).
     insa daca va e asa simpatica Macovei (si gusturile nu se discuta), de ce am impresia ca PSD o ignora total pe MM si-l tot injura pe KJ, ca ar fi omul lui Base, taie pensiile, fura copii etc.?
     acum veniti si voi (salvarea MM) si ziceti ca-i pus de grivco, slab, nu sare la jugulara lu’ Ponta, ceea ce mi-l face si mai simpatic pe Iohannis, fiecare simte altfel, sa nu ne scoatem ochii totusi, ca rade si Ponta de noi.

  7. Unul singur pentru care nu votez cu Iohannis:
   :În data de 13 octombrie 2009 Klaus Iohannis a fost propus de PNL pentru funcția de prim-ministru al României, după ce guvernul Boc a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură în ziua precedentă. Această propunere a fost susținută și de PSD, PC și UDMR […]”.
   Deci aceasta propunere a fost sustinuta de PSD + PC + PNL iar el n-a avut nimic de comentat. 2 ani mai tirziu sustinatorii sai formau USL, 3 ani mai tirziu au dat o lovitura de stat, 4 ani mai tirziu au pus la punct martea neagra, dupa 5 ani se destramau si se uneau cu fostii dusmani din PDL.
   Iar el n-a avut nimic de comentat.

   • NewLevel, ce sa fi comentat, i s-a parut un soi de recunoastere a meritelor de bun administrator.
    Daca tu ai fi fost primarul unui oras din Romania cu performante, asa ca Sibiul si te-ar fi propus vreun partid, oricare, prim ministru, ai fi refuzat?
    Ar trebui sa vezi si faptul ca de cand Iohannis a preluat mandatul de presedinte al liberalilor, jigodiile au cam plecat. N-o fi asta un semnal pozitiv ca neamtul nu inghite infractorii?

    • Pai tocmai asta face diferenta: bineinteles ca daca ii ziceau: „Hai, ma Iohannis, la noi in partid, te punem magazioner ca o recunoastere a meritelor tale de bun administrator” ar fi refuzat oricine. Asta era usor. Mai greu a fost pentru el sa refuze o „recunoastere” consistenta.
     Tu ce faci daca iti propune unul sa-ti dea un ceas de aur? Te gindesti ca ti-a pus Dumnezeu mina in cap, ca ala e un fan al tau, te gindesti ca meriti? Nu te gindesti ca ala e un bandit dovedit (Antonescu si Ponta erau niste banditi dovediti cu mult inainte de 2012), ca se foloseste de tine si ca nu-l poti sprijini in demersul lui altfel decit cu indiferenta, cel putin?
     Uita-te la Cartarescu, ce a raspuns cind l-a incurajat Ponta? A zis: „Multumesc, domnule Ponta, pentru urari, acestea dovedesc recunoasterea meritelor mele de scriitor si sper sa fac tot ce pot ca sa scriu mai bine?”.
     Nu mai faceti compromisuri.

     • Aoleu, fortezi rau de tot comparatiile!
      Hai s-o iau altfel, daca compania Daimler Benz afla despre tine ca esti un foarte bun profesionist si iti propune functia de manager general, nu ai accepta-o doar pentru ca pricipalul actionar Wolf vonXXXerg este un tip imoral, evazionist si pervers?
      Orice profesionist ar accepta-o, iti spun eu, luand-o ca pe o provocare. Iohannis este un profesionist al administratiei mai mult decat politician. Incetati a-l mai judeca ca pe orice politician de doi bani.

      • Comparatia facuta de tine este pe langa. Daca un Consiliu de Administratie iti propune o pozitie de presedinte, stiind ca acel consiliu de administratie doar se foloseste de tine sa-si atinga obiectivele lor meschine (caci asa faceau cei din USD; sa nu vii sa-mi spui ca ei cautau o solutie pentru tara), nu ai de ce sa accepti acea pozitie. Aici nu e vorba de un „actionar”, aici este vorba ca toti „actionarii” sunt niste hoti si au niste interese care nu sunt oneste. Plus ca mai conteaza si cum au scapat „actionarii” de fostul CEO, caci daca nu a fost ok, acelasi lucru ti se poate intampla si tie. Un om integru nu accepta asa ceva, oricat de profesionist ar fi si oricat de tentanta profesional ar fi oferta respectiva.

       • Asa e, am gresit, compania e Romania, iar actionarii (toti hoti) sunt romanii, ceo-ul este vremelnic ales samd.
        Totusi, nu inteleg o chestie, ce-l impiedica pe manager sa-si faca meseria, indiferent de cine-l numeste???
        Si mai ales, de unde stiti voi cum ar fi administrat Iohannis tara, in calitate de prim ministru?

     • Si inca o chestie, nu prea stiuta, Iohannis a acceptat sa intre in PNL din doua motive: 1. Pentru ca e constient ca numai ajutat de un partid poate ajunge presedinte si 2. Pentru ca PNL-ul a fost singurul partid care l-a sustinut in proiectele lui legate de Sibiu si singurul partid care i-a propus acest lucru.
      PDL-ul, in frunte cu Basescu, i-au dat cu flit si l-au tratat cu aroganta, inca din anul 2004. Basescu, animal politic cu instincte, a simtit in Iohannis un om puternic, nemanipulabil si ca atare l-a tratat ca pe un dusman politic, desi Iohannis nu facea decat politica sibienilor.

      La primul punct e un amendament, da, si-a dorit isi doreste sa devina prim ministru sau presedinte si a facut totul pentru asta. Dar asta poate fi un lucru pozitiv, un neamt cand se implica o face pana la capat.

      • Oh, dar asta cu neamtul care isi propune ceva e un cliseu. Credeti-ma, traiesc printre ei.
       Dar sa zicem ca aveti dreptate.
       Iata insa un alt motiv pentru care nu as vota cu Iohannis:
       https://www.facebook.com/photo.php?fbid=788553594541830&set=pcb.788553834541806&type=1&theater

       (ziceti-mi daca nu vedeti poza ca o salvez si o pun pe un site public)
       Si daca si dupa ce vedeti poza asta inca mai considerati ca Iohannis e de votat… inseamna ca ni-l meritam si inseamna ca o sa-mi prelungesc sederea printre nemti pe inca 5 ani.

       • Poza e facuta undeva la tara, unde PNL-ul nu prea are bazin de vot. Dupa numarul de plase pe care le duce o tanara deduc ca ele nu pot sa contina decat vreo agenda, calendar sau pix, brichete, adica materiale promotionale, in nici un caz mita electorala gen malai, zahar, chestii de bagat la burdihan.

        Nu e neobisnuit, Obama impartea telefoane mobile.

       • @NewLevel, sa nu-mi spui ca daca ar iesi Macovei te intorci. te angajezi la DNA, ce faci?
        si in Germania nu se impart T-shirturi, stegulete, sacose, pixuri etc (devotionals) in campanie? probabil nu e lumea asa fanatica, si nu sparge balonul copilului daca e de la un partid advers, insa daca ce a pus Papahagi acolo pe facebook e cel mai grav lucru cu care i-a prin pe „oamenii lui Iohannis”, cred ca nu-l mai pot numi intelectual.

       • „Poza e facuta undeva la tara, unde PNL-ul nu prea are bazin de vot. Dupa numarul de plase pe care le duce o tanara deduc ca ele nu pot sa contina decat vreo agenda, calendar sau pix, brichete, adica materiale promotionale, in nici un caz mita electorala gen malai, zahar, chestii de bagat la burdihan.”

        Ah, da? Ipoteza dvs. e usor ilogica. Daca pungile sint subtiri ziceti ca acolo nu e mita electorala? Asta e argument de politician, scuzati-ma. Asa pot si eu sa zic: pungile sint asa subtiri pentru ca sint pline cu hirtii de 500 de euro numai ca eu incerc sa vad lucrurile obiectiv. Si, in plus, nu mai am chef de compromisuri. Dar absolut deloc. In primul tur voi vota cu Macovei iar in al doilea, intre Iohannis si Ponta, voi alege sa stau acasa (si asa tre’ sa dau 100 de euro pe tren pina la Stuttgart pentru ca nici macar lu’ Iohannis nu i-a dat prin cap sa-mi promita ca ori ma lasa sa trimit votul prin posta, ori imi face sctie de votare la Frankfurt).

   • Aș fi zis și eu ca dvs. dacă, între timp, n-am fi asistat la numeroase alte trădări și întorsături politice la care nu ne-am fi așteptat. Așa că eu nu votez în absolut și nici nu caut candidatul fără cusur, ci votez în contextul dat, pe candidatul cel mai apropiat de cum cred eu că ar trebui să fie un președinte.

  8. Dupa parerea mea, fiecare cetatean onest si rational are datoria civica sa iasa la vot si sa voteze conform convingerilor si aspiratiilor sale. Putem gasi motive rezonabile pentru a vota candidatul preferat. Adversarii domnului Iohannis pot gasi 10 motive, la fel de logice ca cele din articol, pentru care nu merita sa votam Iohannis.

   Se pare ca, pentru unii romani, va fi suficient un singur motiv pentru a vota Iohannis: calificarea in finala cu domnul Ponta.

   • Sigur că da. Ar fi chiar foarte util să vedem 10 motive pentru care ar merita votat fiecare dintre candidați și să alegem între ele(motivele) și între ei(candidații). Totul e ca lumea să voteze, căci cine nu votează tot votează, dând un cec în alb PSD.

  9. Suint bucurestean si votez cu Johannis , se pare ca foarte multi bucuresteni vor vota cu el . In felul acesta vom contrabalansa afluxul votantilor adusi de primari si obligati sa voteze Pota din judetele Teleorman , Olt sau Vaslui .Johannis este genul de presedinte pe care mi-l doresc , adica : good looking , educat , rezervat si atente la nuante , intelligent si patriot pentru ca numai patriot poate fi un neamt care nu isi paraseste tara in care s-a nascut . Daca ati observant , are cel mi clar discurs si cele mai simple si conciose raspunsuri , exact asta apreciez dupa un Basescu guraliv dar fara relizari si in conditiile in care suport un Ponta la fel de guraliv dar total lipsit de esenta si mincinos pana la disperare . Romanii sa aleaga dar sper ca Johannis sa castige ! P.S. Atiotudinea lui Firea sau Sova au determinat multi prieteni de-ai mei sa aleaga Johannis , se pare ca Ponta are cei mai slabi purtatori de cuvant …

   • Felicitari pentru alegerea dvs, e corecta si va conta in turul 2, acolo unde se va da adevarata batalie intre Ponta si Johannis.

    Dar in turul 1 se da batalia de idei, acolo putem arata PSD-ului si lui Ponta ca exista o puternica sustinere pentru ideile lui Monica Macovei, ca foarte multi romani apreciaza actiunile DNA contra mafiei transpartinice si baronilor locali.

    Pastrati votul pentru Johannis pentru turul 2, in turul 1, duminica asta votati Macovei si dati o palma PSD-ului !

  10. Stimată autoare, aveti aceleasi argumente de tuns, ras, frezat pe care le-au avut și susținatorii lui Geoana sau Antonescu, adica aceiasi care vad in sustinatorii lui Basescu o adinca admiratie fata de stilul sau de a vorbi sau de a se pieptana. Ceea ce se reprosează, se și intrupează, ca sa zic asa. Imi pare rau sa va spun, dar desi sustinatorii lui Iohannis cred ca au monopolizat pragmatismul, s-ar putea sa descopere ca e tocmai pe dos. Cit despre lectiile pe care noi romanii le putem da Europei… e o meteahna grea si veche, de care nu putem scapa.

   • cred ca realizati ca singurul argument pe care’l aduceti consta in ‘s’ar putea’. punand deoparte experienta sibienilor cu el ca primar, sa spunem irelevanta desi e la fel de relevanta ca si stagiatura lui basescu la primaria capitalei, poate ne luminati si pe noi in ceea ce priveste pragmatismul in clipa de fata. pe statistici, nu vorbarie. nu sunt sustinator fervent al nici unuia dintre candidati, deci prezumtia ca vorbesc ptr iohannis ar fi pur si simplu neavenita (prezumtia ca as dori ca ponta sa nu castige alegerile ar fi insa valida).

    • Va spun cu placere cum vad eu pragmatismul: a o sustine pe Macovei si a o vota in primul tur, pe linga argumentele evidente inseamna sa fii pragmatic si sa intelegi ca facind acest gest, alegi nu doar pe cel mai bun din 14, dar ajuti si la mobilizarea celor care nu mai sint suficient de optimisti incit sa iasa la vot. Caci sa iesi din inertie ca sa-l votezi cu entuziasm pe Iohannis, ma indoiesc ca e posibil. Motivele obiective sint putine si e prea legat de Ponta ca sa faca o diferenta suficienta incit sa merite entuziasme. Deci si pragmatic, gindind deci cum poti ajuta mai mult, mi se pare firesc ca din 14 sa-l sustii pe singurul care merita si care e suficient de diferit de restul incit sa poata mobiliza nehotaritii. Nici unul dintre votantii Macovei nu-l va vota in turul doi pe Ponta, daca ea nu convinge suficienti alegatori, deci nu e nici un pericol. De ce sa confundam atunci primul tur cu al doilea si sa ne reprimam astfel o pornire fireasca doar pentru ca Iohannis sta mai bine in sondaje… Nu gasesc in asta decit o mostra de gindire sofisticata, intortocheata si in final foarte paguboasa nicidecum pragmatism.

     • vedeti, cred ca de fapt nu intelegeti fondul problemei.. problema nu e ca votati cu macovei in primul tur, ca o incurajati, sau ca-i purtati stindardul (daca doriti, ma rog, doar o exprimare mai plastica, complet benigna ca intentie). (ca o mica paranteza, ma lasa perplex credinta ca veti dezmorti alegatorul roman cu macovei, dar fiecare cu crezul sau) problema care o vad e taria cu care se loveste in iohannis, in momentull in care pare singurul candidat cu sanse la turul doi.. va rog sa ma contraziceti aici, daca credeti altfel, si sa-mi spuneti ca toate statisticile sunt aberante, ca macovei va inflori ca pasarea phoenix si se va califica in turul doi.. probabil in acel moment dialogul se va cam intrerupe, pentru ca incursiunile in fantastic, chiar daca am citit si Harry Potter, nu ma intereseaza la acest moment. intrebarea mea e cum va avea iohannis sanse crescute de a’l bate pe ponta in turul doi daca loviti cu atata inversunare in el, practic dand mesajul alegatorului mai slab de ingeri (cel presupus de a fi trezit, cum spuneti) ca ori ponta ori iohannis tot acelasi drac..? doar acest amanunt, fundamental insa, ma deranjeaza la dreapta @contributors: daca macovei nu ia mai mult de 6% dupa cum e cotata in sondaje, va asumati responsabilitatea indepartarii unui eventual 1-2% din voturile ptr iohannis, in conditiile in care turul doi va fi strans si +2%+ (i.e., -2% de cealalta parte) se vor fi dus catre ponta din partea celor convinsi de dvstra ca iohannis = ponta deci de ce nu psd? daca nu ma inseala memoria, comentatorii ce traiesc in ziua de azi pe alte meleaguri si-au luat mereu responsabilitatea zero, convinsi in caz fericit ca au facut o diferenta, iar in caz nefericit ca n-au influentat oricum cu nimic. Un mic exemplu sta in euphoria idioteniei propagate acum cateva luni, in care un grup de beduini a inceput sa sustina ca dreaptra faramitata e un avantaj, iar alti cincizeci de capcauni au sarit sa-i aprobe.. dovada e ca iata-ne in prag de alegeri, cu un psd bloc unit, si o dreapta cu mai multi candidate care-si dau in cap unul celuilalt.

      • Dupa cum bine spunea pe undeva pe aici un alt „fanatic” Macovei: in turul intii votam cu Macovei, ca sa va aratam degetul – in turul doi e clar ca vom face si noi compromisul. Traduc, pentru Carp, pentru autoare, pentru cei care se cracaneaza din pragmatism pe potecile alegerilor, ale logicii, ale etc: pragmatismul e un armument OK; dar mai OK e argumentul constiintei, pentru ca, exact cum spune si Luminita Marcu, obiectiv vorbind, Macovei e o alegere cu alta consistenta, si pentru prima data in istoria postdecembrista, avem un candidat care intrupeaza intr-un procent mai mult decit onorabil un deziderat la care visam cei mai multi dintre noi.

   • Doamnă Marcu
    V-ați putea explicita punctul de vedere? În varianta prezentată este extrem de literar dar și extrem de confuz.

   • Stimată doamnă, v-aș răspunde cu drag dar mă tem că n-am prea înțeles comentariul dvs. Sper totuși că am voie să votez cu cine consider de cuviință și din motivele pe care le consider valabile. Asta e o rubrică de opinii. N-am înțeles care ar fi opinia dvs.

   • Stimata L.Marcu, este a 2a oara in cateva zile cand remarc ca, probabil din lipsa de argumente valabile daca nu din dispret pur si simplu, alegeti batjocorirea si luarea in deradere a celor care indraznesc sa emita alte optiuni decat dvs, si care fac asta cu talent si pricepere!
    Va pot intelege frustrarea, dar nu si lipsa de eleganta cu care va exprimati, pe care o consider inexcuzabila la o femeie, indiferent de obiectivele pe care le-ar viza!?
    Cred ca este unul din motivele pentru care nu sunt fan de MM : dupa parerea mea, nu are suficienta clasa pentru functia la care candideaza !

    • Comentariile mele sint neclare si o sa incerc sa revin cu un text mai clar, sper sa am timp sa scriu un articol, desi a explicat, cred eu, destul de clar Alexandru Stolz. De acord ca nu am reusit sa spun lucrurile clar in cele doua comentarii ale mele, dar nu inteleg unde sint batjocorirea, luarea in deridere… cit despre lipsa de eleganta, aveti tot dreptul sa considerati asa comentariile mele, daca asa vi se par, dar batjocorire si luare in deridere, in nici un caz, v-as ruga sa reveniti si sa-mi aratati exact unde am comis aceste lucruri, altfel, nu pot decit sa constat ca am mai vazut acest tip de reactie atunci cind am comentat un articol al Victoriei Stoiciu si am folosit cuvintul „a minti”. Tocmai pentru ca sint femeie, nu-mi plac deloc istericalele si nici victimizarea fara fundament.

    • Nu, stimata Ela, Macovei nu are clasa, si de multe ori isi pierde cumpatul. Adica exact cum spunea o comentatoare, nu are tuns-frezat. Dar are consistenta, si e un om mult, MULT mai integru. Si nu sta pe niste compromisuri atit de nasoale ca Iohannis, care are in schimb clasa (tuns-frezat) si vorbeste subtire.
     Frustrarea noastra vine exact din acest tip de argumentatie… imi pare rau ca trebuie sa o spun, stupida. Care are ca scuza pragmatismului.
     Inca o data… Macovei nu are clasa, dar are foarte. foarte mult temei in discurs. Iohannis are clasa, dar pentru un om ca mine, si nu doar ca mine, sta pe o moroala alunecoasa (o sa-l il votez cind Macovei iese din cursa). Macovei e o alegere in sine, Iohannis e o alegere antiponta.
     Iata jignirea.

   • @Luminița Marcu – Niciun candidat nu este ideal. Trebuia să votăm altceva la 25 de ani de la revolutie. Dar din ce oferă clasa politică trebuie să facem o alegere, cu sau fără rezerve, pentru a evita dezastrul Ponta. Și cea mai potrivită alegere este Klaus Iohannis. Nu putem să luăm în serios comentariul dvs. pentru că nu găsim argumente, dvs. doriți să porniți un catfight. Și atât.

  11. In mare, motivati votul dvs enumerand calitatile personale ale lui Iohannis. Programul lui politic e expediat in doua puncte, educatie prioritara, sanatate accesibila, taxe reduse si independenta justitiei. Votul dvs e un vot afectiv, pentru care gasiti a posteriori justificari rationale minimale. Nu puteti argumenta de ce ar trebui si altcineva sa voteze pentru Iohannis.

   • Dacă vi se pare un vot afectiv, foarte bine. Eu votez oameni purtători de valori, nu valori în sine. Și vă invit să votați cu cine doriți și din motivele pe care dvs. le socotiți valabile. Nu eu trebuie să vă conving de proiectul unui candidat. Dvs. trebuie să-l citiți și apoi să vedeți dacă respectivul candidat vă convinge sau nu să-i dați lui votul.

  12. Foarte bine punctat, sintetic, clar și relativ complet. Și eu fac parte dintre cei care votează T1=Macovei și T2=Iohannis. Felicitări, îmi place modul în care scrieți.

   • Probabil că dacă toți (sau măcar majoritatea) celor care votează sau ar vrea să voteze cu Macovei n-ar pleca de la premisa că o votează doar pentru primul tur, ar apuca s-o voteze și în al doilea.

  13. Motive sa nu il votezi pe Iohannis
   1 Comportamentul la inlocuirea lui Crin Antonescu
   2 Este reevaluatul lui Basescu si Blaga
   3 Incapacitatea de a reactiona rapid la situatii dificile , cred ca de aceea evita intalniri media”incomode”

  14. Mi-ajunge un singur motiv sa nu pot vota cu Iohannis: activitatea sa de la „premier Grivco” pina in primavara acestui an in USL..
   Cine uita, ferice de el :P
   Daca ar fi recunoscut in genul lui Postelnicu „am fost un dobitoc”, poate isi spala pacatele.
   Un om care s-a folosit de alierea cu Felix, Cretinel si Ponta pentru a accede la putere este putred.

   • Fiți sigur că nici eu n-am uitat, după cum nu uit nici că Monica Macovei a făcut parte din PDL până la incompatibilitatea între calitatea de membru de partid și cea de candidat independent care a obligat-o să părăsească partidul, nu uit nici că a devenit europarlamentar pe listele acestui partid, cu susținerea baronilor lui și nici că a candidat la șefia partidului și nu a reușit, iar acum dorește să înființeze un partid după alegeri. La fel, nu uit nici modul abrupt, neașteptat, inexplicabil în care Traian Băsescu ne-a dezlegat, ca să zic așa, de complicațiile anului 2012, invitându-ne s-o votăm pe dna Udrea sau să nu votăm deloc. Țin minte foarte bine aceste lecții politice și aleg în consecință.

    • Stimata Doamna,
     Cu tot respectul, v-as sugera sa lasati la o parte dubla masura. „Sprijinul baronilor” pentru Macovei? Cred ca Macovei a adus voturi pentru PDL (doua fiind din familia subsemnatului), nu ca baronii au facut-o europarlamentar. Ma intreb oare daca se poate ignora insa sprijinul baronilor pentru Iohanis (Voiculescu il sustinea ca PM).
     P.S. voi vota si eu cu Iohanis, in turul 2, daca nu se califica Macovei. Vorba ceea: „ghinion”!

    • Macovei a avut susținerea baronilor PDL? Asta e un argument serios? Pai Iohannis cu cine e in coalitie acum? Ce anume vreti sa ne spuneti?

  15. Doamne dumnezeule ce propaganda…
   Este un mincinos ingamfat si atat. Auzi a facut sibiul capitala europeana. Nu el l-a facut, nu-mi amintesc de niciun concurs la care sa fi participat sibiul si sa-l fi castigat ca sa devina capitala europeana.

  16. eu nu-l votez pentru ca nu are coloana verticala, e flasc, nu ia decizii.Ce mai cauta Chiuariu in Parlament si PNL ? Si consider ca decat cu Ponta prim ministru, mai bine cu ponta presedinte, asa o sa scapam de premierul catastrofa.Iar si presedintii se suspenda, nu-i asa?

   • +1
    Exact, s-ar putea sa ne fie mai bine fara ponta prim ministru. Oricum 2015 va fi crunt, si parca vad ca Latrina 3 va da vina pe basescu cu greaua mostenire. Insa cu ponta presedinte si psd la butoane, cred ca va „tine” din ce in ce mai putin.

    • Cu Ponta presedinte si Dragnea prim ministru va fi dezastru. Scapi de dracu’ si dai de taica-sau! Se pate si mai rau. Nu mai punem ca baronetul are puterea totala in Romania si DNA-ul poate sa dispara in 30 min. E o gluma macabra sper: scapi de ponta prim-minitru facandu-l presedinte si dand puterea totala penalilor, peste Romania.

  17. As dori sa comentez un pic despre procesul lui Johannis cu ANI.

   Procesul este mutat dupa alegerile prezidentiale din simplul motic ca nu s-a pronuntat CCR asupra exceptiei de constitutionalitate asupra legii ANI.

   Cred ca CCR va clarifica legea si va deschide drumul catre inchiderea procesului. Iata de ce.

   Spiritul legii ANI este de a elimina conflictul de interese la nivel local intre un ales local si regiile publice locale pentru a preveni sifonarea banului public.

   Or daca alesul local este reprezentant intr-o regie de interes judetean sau chiar regional, cum a fost Johannis, puterea pe care o are alesul local in consiliul de administratie este mult diluata si nu mai putem vorbi de influentarea consiliului de administratie sau conflicte de interese cand votul e diluat.

   Din cauza asta, orice fel de prezenta in regiile care depasesc cadrul legal nu mai pot fi categorisite ca incompatibilitati, pentru ca nu pot normal genera conflicte de interese.

   Asta nu inseamna ca un primar al unui oras mare nu poate sa sifoneze bani publici intr-o regie regionala, insa mecanismul e mult diferit si se refera la acte de coruptie, nu incompatibilitati.

   In privinta asta, legea ANI era extrem de neclara si ambigue si trebuie clarificata de urgenta.

  18. Tare ma tem ca au dreptate Cristi, B. Rusu, Victor L si Hollow.
   1. Poate ca Iohannis are un parcurs „interesant” in contactul cu oamenii din afara, insa nu are DELOC experienta in politica externa. Ce stie el e total insuficient ca eu sa dorm bine contand pe faptul ca el va avea destula pricepere si sange in instalatie ca sa ii tina piept lui Putin, Dughin, Orban, Merkel, si pelungirilor lor dambovitene.
   2. Nu imi ajunge ca nu se cearta.
   3. Nu imi plac cei care il inconjoara. S-a gudurat cu Felix, motanul ambitios, si nu i-a putit gasca acestuia. A fost cu pucistii in 2012 si nici atunci nu i-au putit sosetele lui Mircea Dogaru si nici halena care iesea din Vocea Rusiei
   4. Pt motivele de mai sus, nu am incredere ca va pastra independenta justitiei si va avea grija sa nu se perturbe transportul coruptilor la Rahova, Jilava si alte stabilimente serioase.
   5. Nu inteleg de ce fanii lui Iohannis se gandesc la matura si la faras, la joburi, la iluminatul din centrul Sibiului, ceea ce este perfect!, insa nu merg nici 1 mm mai departe de asta. Chiar e suficienta experienta Sibiului? Eu sunt Mitica. Nu am nevroza gospodinei. Imi place inghesuiala de pe Lipscani si brambureala din Obor. Lor le e greata de mitici, nu fac decat sa dea sfaturi si sa se dea pe ei de exemplu. Unii chiar se plang ca miticii au distrus Transilvania in ultima suta de ani. No, thanks.
   6. Nu cred ca e patriot. Nu cred ca a dus-o aici mai rau decat ar fi dus-o in DE daca pleca. Nu toti sasii s-au realizat in DE doar pt ca au plecat acolo. Scolile germane din toata Romania sunt renumite pentru aroganta elevilor lor, fie ca sunt sasi adevarati, fie copii de destepti care si-au dat ordaselele la Deutsche Schule. Pe timpul lui Ceasca, la munci, la depozitul de cartofi de la Gara de Est, cei de la Deutsche Schule se uitau stramb si la romani, si la cartofi, insa isi faceau cumintei norma si nu ciripeau. Porecele pentru aia de la UTC si bancurile acide veneau de la romani. Deutshe Schule nu formeaza patrioti. Nu vreau un presedinte care doar ii tolereaza pe romani. Vreau sa fie patriot pe bune, nu pt ca inchid eu ochii sau pt ca nu s-a dus in Germania.
   7. Nici nu vreau sa stiu ce stie el despre UE si cum vede treaba. Nu cred ca are prea multa flexibilitate de gandire. Ori face drepti, ori cedeaza in fata tagmei jefuitorilor. Nu stie despre UE mai mult decat cateva nume de politicieni si, maximum, cateva date importante. Ce stie el de amarata de baba Floarea din Fundul Moldovei? Daca UE o sa spuna ca baba Floarea nu e ok pt ca nu sorteaza deseurile, sau nu are fosa septica dupa cum zice la regulament, sau nu si-a microcipat pisica, o sa inteleaga Iohannis conditiile in care traieste baba Floarea sau o sa ii spuna doct babei Floarea ca asa nu mai merge?
   8. Chiar asa, cum o sa decurga intalnirile Frau Merkel? Taria morala a neamtului e un mit. De la inceputul anilor 90, firmele nemtesti includeau oficial in bugetele lor procente pt spagi. Nu cumva de asta le-or fi mers lor asa de bine afacerile in Rusia sau la Sibiu? Si nu cumva de asta companiile nemtesti cred ca sanctiunile anti-Putin sunt ineficiente? Kohl nu era usa de biserica. Carierele lui Schroedel si Martin Schultz nu sunt exemple de onestitate. Madam Merkel e f aproape de cercurile stasi. Multi est-europeni (polonezi, ucraineni, baltici) vb de un blat Merkel-Putin. O sa ii spuna Iohannis lui Frau Merkel in fata cele patru adevaruri ca Lech Kaczynski? Nu! Chiar suntem siguri ca putem sa ignoram acest lucru?
   9. Ma deranjeaza la culme glumita lui Iohannis cu politrucul. Pai politruci erau si in inchisori. Asta erau ofiterii politici, niste politruci. Politruci erau mancatorii de spanac de la PCR, UTC, ASC, sindicat, etc, etc. Politrucii au pangarit suflete si au dus oameni la puscarie. Glumita asta arata ca ori e mancurt, ori e cinic.
   10. Ce face Iohannis daca un urs, mort de beat, sef peste o benzinarie, incurca Romania cu taigaua lui tac-su? Ca nu e frumos sa te certi, daramite sa te bati.

  19. Programul ca programul, astea-s vorbe, dar cand ne uitam la fapte vedem ca Iohannis a dat mana cu un magaloman periculos, Antonescu si cu o sleahta de mafioti dintre care unii au ajuns intre timp la zdup (Fenechiu, Chiurariu) altii s-au retras tiptil (Vosganian, Nicolaescu) iar altii l-au urmat pe Tariceanu ca purtatori de trena a lui Ponta. Asta spune mai multe despre caracterul lui decat discursul civilizat.

  20. E adevarat ca KI nu are exact profilul romanului neaos, asa cum era Basescu sau cum vrea sa ne para Ponta ! Daca nu se bate cu pumnul in piept de mandrie patriotica, daca nu e iute la manie si nici nu se lauda cu orice ocazie, plin de el si satisfacut de propria-i persoana, inseamna ca are defecte?
   E adevarat ca ne-am obisnuit sa-l luam in consideratie pe cel care vorbeste mai tare dintre toti, dar putem numi asta o calitate indispensabila unui om politic? Tot nu ne-am saturat de vorbarie si surasuri sarmante, dupa atata amar de experienta cu asi in domeniu?
   Candva, nu de mult, prin 1862, Ro traversa o criza politica exceptionala, toti vroiau puterea, dar nimeni nu-si asuma responsabilitatile aferente, tara era inguvernabila! Atunci, cativa patrioti romani au avut curajul sa admita ca doar un strain(!) va fi capabil sa faca ordine in tara, si au convins puterile vremii sa accepte un monarh german in varful statului roman. Stim cu totii ce a urmat, cum au trait oamenii, ce s-a realizat, cum s-a guvernat si ce imagine a avut tara noastra pe plan international!
   Astazi, avem sansa ca „neamtul” sa fie deja român si, daca ar fi sa-l aleg numai pentru un singur motiv, acela ar fi : pentru ca vrea sa fie presedinte!
   Deoarece cunosc bine mentalitatea germana, pot sa afirm ca KI stie exact ce are de facut, cunoaste solutiile fiecarei probleme si va face asa cum se pricepe, adica foarte bine totul, pentru ca altfel…nu stie!

   • Ehe…. Mai e mult pana departe! Chiar sa comparam un Hohenzollern din 1866 cu un aliat al pucistilor din 2012… Chiar daca e mai manierat ca Ponta, una e estetica, alta e morala. E bine sa punem suflet in tot ce facem, dar e bine si sa ramanem cu picoarele pe pamant.

  21. Eu nu il inteleg pe Johannis. De ce naiba o fi intrat in… chestia asta?

   Mai mult, eu nu inteleg de ce nu e in Germania, impreuna cu ceilalti germani plecati in ultimele decenii din Romania (ca sa nu innebuneasca, asa cum zicea recentul laureat Nobel nascut in Banat)? Si impreuna si cu milioanele de romani care si-au luat (si ei) lumea in cap in ultimii 25 de ani din exact acelasi motiv. Ce naiba isi inchipuie, ca romanii (exceptindu-i pe ardeleni) il vor vota? Ca daca, printr-o minune, va deveni presedinte va putea sa faca altceva decit sa contemple serparia politica de la Bucuresti?

   Nemtii inteligenti au parasit Romania. Faptul ca Johannis inca mai e pe-aici e un indiciu ca el nu prea straluceste la capitolul asta. Iar faptul ca a intrat in… chestia asta prezidentiala e dovada ultima ca are un procesor second hand.

   Dupa Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu, uitindu-ma pe lista celor 14, nu poate urma decit unul ca Ponta sau Vadim. Astia ii reprezinta pe romani.

   Sper sa iasa Ponta. Si s-o puna pe Udrea prim-ministru. Cu Vadim la cultura si Funar la armata si interne. Ca sa se aleaga cit mai repede praful de tot.

   P.S. Monica Macovei e o gluma proasta teleghidata de niste diletanti, o femeie total inocenta in chestiuni economice si financiare si absolut inculta politic. Domnul profesor Bogdan Glavan o arata celor care nu au chef sa citeasca programele candidatilor asa cum e: o femeie confuza si mediocra pina la insignifianță, care nu pricepe mai nimic, care nu intelege aproape nimic, care nu stie si nu stie ca nu stie. „The curious case of Monica Macovei”, cum zice el.

   Cititi articolul absolut devastator al lui Bogdan Glavan, „Robespierre „capitalist”. Strania poveste liberală a Monicăi Macovei”, pe logec.ro.

   R. Moldovan
   Seattle, WA

   • Diasporeni care, in ciuda inteligentei lor superioare si a preocuparilor lor inalte din tara de adoptie, pierd in mod inexplicabil timpul pe net ca sa-si exprime dispretul fata de fostii conationali si speranta sa se aleaga praful de tara de origine. Cine ar fi crezut?

    • Mda, cine ar fi crezut?… :)
     Am prieteni si cunostinte care s-au stabilit prin diverse colturi ale lumii. Sunt de doua feluri: pe de o parte sunt cei care recunosc (fata de ei insisi si fata de cei apropiati) ca le este dor de tara si de ce au lasat aici si, pe de alta parte, sunt cei care considera Romania ca un soi de cos de gunoi, din care toate valorile au plecat. Cei din urma isi cauta un echilibru interior in clisee precum „doar vesti rele vin din Romania”, „toti oamenii de valoare au plecat din Romania”, „Romania este o tara fara speranta, inapoiata si corupta” etc. Cei din urma aleg sa ignore putregaiul din tarile de adoptie, in care sunt doar emigranti, in care traiesc confortabil, dar in care prieteni le sunt alti romani, alti emigranti sau terapistul – de doua ori pe saptamana. Nu sunt de invidiat, dupa parerea mea.

    • @jj, exista multi prosti in diaspora, chiar si fosti securisti, nu trebuie bagati in seama, troll.
     auzi, articol devastator al domnului profesor bla bla, jeez

  22. Tare de tot articolul. :-) Iar PS-ul este memorabil…

   Klaus Iohannis este de departe cel mai potrivit candidat în această cursă, singurul care îl poate răsturna pe plagiator. Elena Udrea nu poate conduce o țară, cred că ar fi mai potrivită să facă afaceri cu genți și pantofi de lux. Ne-ar face un pustiu de bine să se lase de politică. Doamna Macovei este bine intenționată, combatantă, din nefericire nu îmi plac persoanele rigide, egocentrice, care nu cunosc arta negocierii.

   Cu permisiunea doamnei Niculescu Bran eu aș mai propune un motiv (al 11-lea sau poate primul) pentru care Iohannis trebuie votat: doamna Carmen Iohannis.

  23. Marea majoritate a cititorilor acestei platforme au un iq ridicat. Este incredibil cum se argumenteaza impotriva lui KI. Confrati intru dezbatere, obiectiv nu subiectiv va rog.
   Foarte bun articolul dnei Bran, simplu, efectiv si la obiect.

  24. Votul pentru Johannis este un vot in alb acordat mafiei PSDiste din care de fapt a facut (face?) parte. Remember USL? Martea neagra? Amenzie totala! Aia care zic ca nu e nici o deosebire intre el si Ponta nu prea gresesc: rezultatele vor fi identice: mafia isi va face de cap. Ma mira cum dupa atitia ani de minciuni sfruntate, nimeni nu este in stare sa vada dincolo de simpla gargara de campanie… A zis X ca face? Oooo, da, sa-l votam repede! De-aia il si voteaza majoritatea pe impostorul si infractorul de Ponta, arunca o vorba si toata lumea il crede, nu conteaza ca a mintit non-stop pina acuma. Cind candideaza cineva care chiar are merite nu este votat pentru ca „nu are sanse” sau „are papion” sau „e urita”. OK, votati mafia, dar cind o sa mai aud pe vreun roman ca se plinge ca vai ce rau este, o sa rid, o sa rid si iar o sa rid… Enjoy your fall!

   • Multumim frumos, pentru urare!

    Dar sa stiti ca, intre noi, sunt si romani care vor vota un candidat pentru faptele de pana acum si nu pentru promisiunile din ultimele doua luni. Noi, cei ce votam pentru fapte, avem voie sa ne plangem? Sau si de noi veti rade? :)

    Un amic spunea o vorba, atunci cand cineva radea de el dintr-un motiv pueril: „Nu rade, ca razi de tine!”

  25. Nu stiu dra Bran daca sunteti o persoana cu vederi de stanga, sau sustinatoare a usl care a fost doar debordata de plagiator.Daca da, atunci da , aveti dreptate , Iohannis e cum ziceti.Pentru dvs cei ca dvs si cei direct interesati. Pentru mine nici un concurent nu e ce mi-am dorit si as putea vota doar una cele doua femei-candidat .
   Faptul ca a gospodarit bine un oras cat Drumul Taberei cu fonduri imense nu mi-ar ajunge nici sa-l votez primar al Bucurestiului unde l-as vota iar pe Nicusor Dan.
   Chiar ma intreb daca ACL nu i-a dat lui ponta contra-candidatul pe care l-a dorit, in conditiile in care blatul lui blaga cu psd este mai mult decat consacrat. Faptul ca Iohannis iese in campanie cu Vosganian si Chiuariu in spate si are un discurs ambiguu, imi spune ca nu e nevoie sa aduc si restul argumentelor (care sunt mai mult de 10).Nu a spus o propozitie din ceeace doream sa aud din 2009 si pana azi.Si atunci cineva a incercat sa ni-l indese pe gat si azi probabil va reusi.Pe scurt, eu nu votez seful pietelor Sibiului nici daca ma roaga Base!. Din functia de prim-ministru cu Iohannis cu tot ponta va face linistit tot ce vrea cu noi, cu Romania si mafia lui !

   • Cred ca ar trebui sa luam in considerare si ipoteza in care Victor Ponta nu va mai fi prim ministru. Pana la urma, in orice partid, pierderea alegerilor prezidentiale poate fi un motiv de sanctionare a celui ce le-a pierdut. Sa nu uitam ca, sub imaginea de monolit, exista o lupta interna mocnita, in PSD.

  26. Si mai adaug un motiv : l-a aruncat pe Crin Antonescu la cosul de gunoi ca pe o masea stricata, dupa ce Antonescu a fost cel care l-a lansat in partid si l-a sustinut. Asta spune ceva despre caracterul lui Iohannis.

   • Domnule Andrei,

    KJ nu l-a aruncat pe Antonescu la gunoi. Antonescu s-a aruncat singur la gunoi cand a intrat in barca PSD, a initiat atentatul de lovitura de stat din 2012 si martea neagra. Un astfel de caracter nu mai are viitor politic.

    La vremea respectiva KJ nici nu era in PNL. A intrat daca nu ma insel in 2013.

  27. Nu intaleg de ce cineva l-ar vota pe Johannis cand candideaza Macovei. Lista pentru care Macovei e o alegere mai buna e lunga…..
   In primul rand nu l-as vota pe Johannis pentru ca s-a aliat cu PSD-ul. NU are nici o justificare pentru asta. Nici un om corect nu s-ar alia cu un grup infractional organizat. Ma refer acum la episodul cu USL. Si la faptul ca Johannis ca zis singur ca referendumul a facut mult rau Romaniei atat in plan extern cat si intern. Apoi a zis cu seninatate ca el a votat „da” la referendum si ca nu regreta. Cu toate ca, ca orice om inteligent si-a dat seama ca referendumul o sa faca numai rau. Punct. De atunci mi-am pierdut increderea. Ori esti cinstit si pui interesul tarii mai presus de orice ori nu. Si daca odata ai facut un compromis (USL) de ce nu l-ai mai face inca odata? Si nu-l vad foarte revoltat pe Johannis de toate lucrurile absolut scandaloase si impotriva interesului national pe care le tot face Ponta. Vezi afacerea Lukoil. Daca acum e asa, in campanie, cum o sa fie dupa ? Eu cred ca nu o sa faca fata presiunilor, o sa taca din gura, foarte civilizat si o sa lase PSD-ul si restul mafiotilor sa faca ce vrea. Si el trebuie sa vegheze la buna functionare a institutilor, sa le apere. Mai ales DNA.
   Cand a fost intrebat daca o sa faca ceva daca o sa se doreasca (adica PDS o sa doreasca) sa aduca modificari (decapirarea DNA de ex) el a zis ca nu o sa faca scandal si o sa lase Parlamentul sa decida. Adica grupul ala de infractori. El trebuie sa vegheze nu sa taca. Si daca vede ceva ce nu e OK trebuie sa semnaleze sus si tare. Nu se poate „liniste” pana cand nu castga una din tabere: ori mafiotii (PSD & comp) preau toata puterea, ori statul roman devine un stat puternic, un stat de drept…
   Monica Macovei a fost consecventa in tot ce a facut. A luptat pana in panzele albe impotriva coruptiei: a facut DNA, legea confiscarii extinse a averilor. Cine nu stie se poate informa foarte usor: http://macoveipresedinte.ro/despre/ce-am-facut/
   Diferenta dintre Johannis si Macovei e ca vorbele dansei nu contrazic faptele. La Johannis vedem ca zice ca vrea si sustine statul de drept si legea. Dar a sustinut lovitura de stat a PDS-ului, pardon referendumul.
   Presedintele are atributii in apararea independentei justitiei si politica externa. MM e singura in care am incredere ca o sa lase DNA sa isi faca treaba, fara compromisuri. Si ca o sa mentina directia tarii spre Vest. Si asta fiindca prin faptele ei a dovedit ca poate asta si ca vrea.
   Ea e singura care e sincerea cand zice ca vrea stat de drept, domnia legii si modernizare. Ajunge sa ii cercetezi un pic realizarile si biografia….
   Si cand zice ca e posibil sa obtinem inapoi o sume uriase de bani de la cei care au furat este foarte adevarat. Cu conditia ca DNA-ul sa poata sa isi faca in continuare treaba.
   Apoi din programul ei imi plac
   -votul electronic,
   – sa poti sa iti faci firma intr-o zi – adica reducerea birocratiei, stat minimal (multe ministere o sa dispara),
   – democratie paricipativa ca in Elvetia (consultarea populatiei prin referendum)

   Deci nu vad de ce l-ar alege cineva pe Johannis cand candideaza Macovei.

  28. Mie, cind imi trebuie ceapa, ma duc la magazin. Eu, daca nu gasesc ceapa, nu cumpar cartofi. Si, aplicind aceeasi logica, nici n-o sa-l votez pe Iohannis in turul doi pentru ca Macovei nu e pe lista.

   • Daca n-ai ce manca si in jurul tau, pe-o raza de 100 de km sunt toate magazinele inchise, sa vezi cum cumperi si cartofi…

  29. Apel pentru reforma clasei politice
   Cu totii la vot ! Nu mai stati acasa !
   Fiti responsabili, nu lasati pe altii sa decida pentru voi, pentru viata voastra ! Aveti incredere in voi , pentru numele lui Dumnezeu !
   Veti primi respectul celorlalti, veti creste in ochii vostri, va veti stima mai mult, va veti iubi mai mult, veti simti ca n-ati trait degeaba. Cand nu esti respectat, respectul trebuie impus ! Nu credeti ca meritati mai mult respect din partea statului? De ce nu va pretuiti mai mult ? Meritati sa fiti respectati .
   Daca platiti taxele si respectati legile, statul trebuie sa va respecte, sa va apere dreptul la viata decenta, la munca, la invatat, la libera exprimare. Pasivitatea si indiferenta este complice cu cei care fura. Cei care tac sunt la fel de vinovati ca si cei care fura si care fug de lege. In ultimii 25 de ani generatii de batrani au dus in mormant tacerea lor. Cui a folosit ca au stat acasa si nu si-au manifestat vointa? Vreti ca nepotii si copiii vostri sa fie mandri de voi? Votati acum !
   ‘’Un popor care voteaza corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, este complice”- George Orwell. NU VOTATI CORUPTII SI HOTII ! NU SUNTEM NICI RATATII, NICI NEVOLNICII EUROPEI ! NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.
   10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI. 25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru reforma clasei politice?
   1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari. 54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
   Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala, in timp ce 40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie. O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.
   Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte. Conducerile judetelor si oraselor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
   Guvernul ? Tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ? De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!
   Acestia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit ? Ce valori morale au respectat si aparat politicienii ? Cum au promovat in societate cei care ne conduc dezvoltarea virtutilor morale? Academician profesor Florin Constantiniu – „Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”
   Lipsa de caracter la un conducator politic dominata de orgoliu excesiv, egocentrism, mitomanie, inselaciune perpetua, versatilitate patologica, tupeu si aroganta este catastrofala pentru tara! Prin faptul ca se incalca permanent drepturile fiecaruia dintre noi si nu sunt protejate si respectate virtutile morale, criza morala a societatii s-a transformat in criza sociala! Marasmul economic si jaful tarii a dus la saracirea a 40% dintre noi si la imbogatirea infractionala a multor demnitari romani. Minciuna si manipularile de tot felul au facut casa buna cu hotia si lichelismul. Majoritatea politicienilor sunt produsii unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei.
   Pentru a reforma clasa politica trebuie sa ne schimbam noi ! Pentru a schimba politicienii trebuie sa ne schimbam noi. NOI nu suntem ca EI ? Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi odată cu trecerea anilor.
   Smerenia, uniunea, iubirea, iertarea și stăpânirea de sine, pe care le trăiești profund, rostind vers dupa vers și simțind Tatăl Nostru, ar fi trebuit sa le aplici și în fiecare clipă a vieții tale în relație cu oamenii din jurul tău.
   Fiecare la locul lui de munca si in viata sociala sa se poarte, asa cum ar dori sa se poarte ceilalti cu el. Fii TU schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume ! Daca nu, pot urma tulburari sociale care vor reforma clasa politica, sau SCHIMBAREA SE VA PRODUCE PESTE ANI, MULTI ANI ! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ? O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

  Autor

  Tatiana Niculescu
  Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a biografiilor istorice: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu; Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee; Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca; Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu; Mihai I. Ultimul rege al românilor; Regina Maria. Ultima dorință, publicate la editura Humanitas.

  Carte recomandată

  “Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

  ”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

   

   

   

  Carte recomandată

  ”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

  Cumpara cartea, 39.95 RON

  Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

   

  Esential HotNews

  Top articole

  “Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

  Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

  Nimicul la putere

              Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

  Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                   Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

  România, septembrie 2021: peisaj după Congres

  În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

  Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

  Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

  contributors.ro

  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
  Contact: editor[at]contributors.ro

  MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

  „Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.