joi, septembrie 21, 2023

2014: Ce-i așteaptă pe români în Marea Britanie?

1 ianuarie 2014 este ziua în care românii devin cetățeni cu drepturi depline în toate state Uniunii Europene, momentul în care piața muncii se deschide complet pentru ei.

În țări ca Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Olanda, Austria, Belgia, Luxemburg și Malta, care până acum restrângeau dreptul de muncă, românii vor putea munci legal.

În aceste condiții, românii care doresc să muncească în Regatul Unit vor putea solicita un număr de asigurare socială (National Insurance Number – NI), care se obține de la orice Job Centre Plus.

Până acum NI putea fi obținut de un român doar dacă dovedea că lucrează pe cont propriu (self-employed), acum simpla prezentare a unui act de identitate doveditor al cetățeniei române este suficientă pentru obținerea acestui document.

Cu NI orice român poate să fie angajat legal, obține acces la beneficii sociale și drept la servicii de sănătate (inclusiv accesul la medic de familie, care la ora actuală nu le este deschis fără NI) și sociale.

Este de așteptat ca oficiile Job Centre Plus să fie extrem de solicitate începând cu 2 ianuarie, nu doar de românii care vor veni pentru prima oară în Regatul Unit, ci și de cei care sunt deja acolo și care fie nu au solicitat, fie și-au văzut dosarul respins până acum de la NI.

Cu privire la numărul de români așteptați să vină în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 s-au emis tot felul de prognoze.

Cele mai ridicate aparțin lui Democracy Institute (cu sediul în Statele Unite) – 33000 migrație netă anuală pe următorii cinci ani și Migration Watch (ONG eurosceptic britanic) 50000 migrație netă anuală pe următorii cinci ani – români + bulgari.

Numărul de români în Regatul Unit este estimat oficial în jur de 100000, dar acest număr este probabil mai ridicat în realitate.

Autoritățile române au respins ideea unei “invazii” susținând că cine a dorit să vină în Marea Britanie a făcut-o până acum și că în România s-a atins potențialul maxim de emigrație.

Din punctul de vedere al autorităților britanice problema e mai complicată, deoarece românii pot veni în Marea Britanie nu doar din România, ci din toate celelalte țări ale Uniunii Europene, într-unele dintre ele, precum Italia sau Spania, numărul românilor fiind extrem de ridicat.

Implicații politice

Dintre țările care își deschid ultimele piața muncii, în Marea Britanie  s-a manifestat cea mai mare reticență cu privire la ridicarea restricțiilor care pot fi impuse cetățenilor timp de maximum șapte ani de la aderarea la UE a țării lor.

Cotidianele Daily Mail și Daily Express au purtat o campanie cvasi-permanentă în care au agitat spectrul “invaziei” românilor și bulgarilor.

Lor li s-au alăturat uneori tabloidul The Sun și Daily Telegraph, iar pe scena politică Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), eurosceptic și populist, a anunțat că tema românilor și bulgarilor va figura la loc de frunte în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din iunie 2014.

Sondajele de opinie par să le dea dreptate și UKIP s-ar putea clasa pe primul loc în acest scrutin care se desfășoară pe principiul reprezentării proporționale.

Popularitatea UKIP a afectat Partidul Conservator, condus de premierul David Cameron, care a pierdut în alegerile locale din mai 2013 numeroase voturi în favoarea partidului condus de Nigel Farage.

Un grup de 72 de deputați Conservatori au introdus un amendament la legea imigrației care ar prelungi cu încă cinci ani restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari.

“Atmosferă de panică”

Guvernul a respins propunerile de prelungire a restricțiilor, admițând că o astfel de acțiune ar contraveni  legislației UE, dar începând cu 1 ianuarie a limitat accesul la beneficii sociale pentru toți migranții proveniți din statele membre ale Uniunii.

Printre acestea se numără: acordarea ajutorului de șomaj doar după  trei luni de la sosirea migrantului, limitarea la șase luni a acordării ajutorului de șomaj, după care va fi acordat doar în cazul dovezii că migrantul are șanse reale să obțină de lucru, suspendarea acordării ajutorului locativ pe durata cât migrantul este în căutare de lucru, simplificarea procedurii de expulzare cu interdicția de revenire pe durata a 12 luni a migranților care nu au o locuință sau care nu dovedesc că se pot întreține pe durata aflării în Regatul Unit.

Un recent studiu al Institutului de Politici Publice (IPPR) califica aceste măsuri drept simbolice și afirma că guvernul nu a învățat lecția de acum aproape 10 ani, când deschiderea de la început a pieței muncii pentru cetățenii statelor foste comuniste care au aderat atunci la UE a avut ca rezultat sosirea în Marea Britanie a peste un milion de persoane din aceste țări pe perioada de cinci ani.

Raportul IPPR critică “atmosfera de panică și alarmism” și susține că guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a preîntimpina presiunile asupra pieței locative private și asupra poliției care s-ar putea vedea în situația de a avea de a face cu acte anti-sociale din partea unor persoane care nu cunosc legile și obiceiurile din Regatul Unit.

Totodată, IPPR recomandă sporirea numărului de translatori în școli și centre medicale.

Distribuie acest articol

155 COMENTARII

 1. Adevarata problema a britanicilor este ca accesul la fonduri sociale pentru rezidenti este practic nelimitat. Nu conteaza de cat timp esti rezident, daca ai platit in viata ta vreo taxa, daca ai sau nu ai chef sa muncesti… Te duci, spui ca n-ai si ei iti dau. S-ar rezolva foarte simplu daca ar lega acordarea de beneficii sociale de un numar de ani de in care respectiva persoana a muncit si a platit taxe, dar nici un politician britanic nu-si va asuma asa ceva.. laburistii au fost la putere prea mult timp si generatia actuala a crescut cu sistemul asta dubios care ii invata ca poti trai binisor fara sa muncesti.

 2. Am fost intr-un shopping mall in londra si m-am speriat. Cred ca doar 5% erau engleji, restul… majoritatea erau negri, urmau chineji, indieni si est-europeni. Ii cam simti care sint, diferentele sint clare. Inteleg ingrijorarea britanicilor, dar e o ipocrizie fara margini: Nu ar spune nimeni ca au prea multi negri, sau chineji, dar de est europeni se leaga si se pling de zici ca ii invadam. E acelasi fel de discriminare, doar ca la adresa est europenilor pare mai acceptabila, de negri nu ai voie sa te atingi. (Sa nu credeti ca am eu ceva cu cetatenii lor de culoare, doar constat diferentele de tratament si discriminare la engleji…)

   • poate domnule Clej,inainte sa l apostrofatzi,ar fi mai bine sa l educatzi si poate va fi mai putzin rasist.zic asta ptr ca rasismul e majoritar la rumini din experientza mea.
    raspunsul dvs ramine totushi valabil

    • După cum vedeți orice tentativă de educație este inutilă. Rasiștii au idei puține, dar fixe. Vin la Londra și văd la shopping mall vânzători de altă rasă decât albă și sunt așa de bulversați că o iau razna cu totul.

  • Da, „ipocrizie” este cuvântul. Nu are nimeni treabă cu valurile de asiatici din Marea Britanie sau Olanda sau de africani din Franța. Dar de ce ei se leagă numai de est-europeni, de ce mai necăjiți dintre ei? Sau poate în rasismul lor găsesc acceptabil să aibă sclavi din Asia sau Africa, însă sunt deranjați de est-europeni, că semănă cu ei, și e mai greu să-i abordeze ca sclavi? Chestia asta i-o spunea și Băsescu lui Sarkozy, când Sarkozy se speria de 10 000 de romi, dar primea 200 000 de oameni din fostele colonii anual.

   Câtă ipocrizie și la Petru Clej!

   • Alt rasist.

    În ceea ce-l privește pe Băsescu, reamintesc un citat „memorabil” din vara lui 2013:

    „N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?!”

    Așa că invocarea lui în acest context ține, în cel mai bun caz, de umor involuntar.

  • Cred că acuzația de rasism la adresa dvs.e deplasată, însă asta nu face cu nimic mai corecte constatările dvs. Societatea britanică e autentic multiculturală și poți întâlni aici toate națiile pământului. Nu știu care or fi procentele reale la Londra, dar cele avansate de dvs.mi se par greu de crezut (5% ”engleji” înseamnă 1 din 20, nu știu dacă sunteți conștient de asta).

   Însă ar trebui să înțelegeți că britanicii sunt interesați de aspectele economice ale migrației, nu de rasa migranților. În Midlands, cam toți chinezii sunt studenți și cheltuie banii părinților în neștire, în niciun caz nu trăiesc din ajutoare sociale. Negrii sunt destul de puțini, unii studenți, alții agenți de pază pe la cluburi (nigerieni la origine, din câte am mai discutat cu ei) și nu trăiesc nici ei din ajutoare sociale. Indienii sunt foarte mulți, au o comunitate imensă în Leicester, dar sunt integrați demult, cei de vârsta a doua au afaceri proprii mărunte, magazine și taxiuri, iar cei tineri sunt contabili și avocați, angajați pe la bănci etc etc. Iar pakistanezii și cei din Bangladesh sunt și ei cam în aceeași situație.

   însă toți cei menționați ori sunt deja născuți aici (caz în care orice discuție devine superfluă) ori au venit pe baza unei vize. Adică autoritățile britanice au avut ocazia să-și dea sau nu acordul
   în privința lor. În privința românilor, acordul autorităților britanice nu este necesar, în asta constă frustrarea ”englejilor”. Și dacă o să mergeți pe aeroport la Luton, o să vedeți acolo o faună coborâtă din avioanele Blue Air și Wizzair de care o să vă fie jenă. Însă n-o să găsiți nici indieni, nici chinezi și nici negri.

  • Daca as fi fata in fata cu dumneata as putea sa te provoc la un pariu referitor la intrebarea daca mai exista si sa numesti macar o singura natie pe planeta care urineaza si defecheaza pe trotuare decat „celebri” deja rromi din Romania! Sau daca practica cersit sau fura…le stii si dumneata. ..Mandrie nationala! Patriotism? Traiesc in Germania si acum 3 luni niste tigani romani au defecat in curtea mea dupa ce au facut un „raid” specific prin curte. Noroc ca i-a vazut sotul care i-a gonit , acestia raspunziandu-i cu gesturi obscene! Vrajeala patriotarda sa si-o tina cei care nu au contact cu oameni sau situatii in care trebuie sa justifice gesturile acestor specimene. Mi se par indreptatite toate reactiile europene.
   Am tolerat ca popor si mentalitate o categorie de oameni careia nu i s-a cerut niciodata in mod catogoric si sub presiunea amenzii sa nu urce, de exemplu, cu hainele si pielea impregnate de urina in mijloace de transport in comun. Sau sa nu practice cersitul nestingheriti. Sau sa fie intrebati de sanatate de catre fisc..Dar de…interesele electorale primeaza si cum sa dai in tigani cand ei iti aduc voturi necesare la un moment dat?…Doamne, curata si zideste pe temelii curate tara asta!

   • Doamnă Lucia, întâmplător îmi câștig existența de pe urma infractorilor români din Marea Britanie. Și am avut de a face cu mai mulți infractori decât au de a face peste 99% dintre români în 100 de vieți. Vă pot garanta că aprecierile dumneavoastră vizibil rasiste (cred că și cei care vorbesc cu dispreț despre indieni, algerieni sau negri pe această pagină vor fi de acord cu mine) nu au nicio susținere în realitate.

 3. Faceti exact ca si britanicul cu discriminarea, la adresa esteuropenilor e ok discriminarea, la adresa chinezilor e deja dezgustator, cum m-am putut gindi…
  In rest e dezamagitor ca la experienta dvs de jurnalist v-ati impiedicat de citeva cuvinte si ati catalogat tot mesajul ca fiind rasist, si ati omis ideea ca discriminarea fata de esteuropeni e absolut identica si cu cea fata de alte natiuni. La fel de dezgustatoare. Procentajele din shopping mall sint absolut reale si sint doar o constatare, la fel cum constata britanicii ca sint prea multi esteuropeni in uk. Daca am ajuns rasist si nu imi dau seama… sa stiti ca anglia m-a invatat…

  • Ignoranța și rasismul se amplifică de la mesaj la mesaj. Nu v-ați pus vreodată întrebarea dacă acele persoane de culoare („ciori” în limbajul ades folosit de persoane ca dumneavoastră) sunt cetățeni britanici, poate la a treia generație?

   Știți că 40% din populația Londrei (peste 8 milioane de persoane)este compusă din persoane născute în afara Londrei?

   Unde este discriminarea față de est europeni? Că pot veni când doresc în Marea Britanie să lucreze și să locuiască, în comparație cu imensa majoritate a restului populației globului care are nevoie de viză ca să vină în Marea Britanie?

   Și în sfârșit, dacă doriți propagandă naționalistă, asta n-o să o găsiți la mine. Nu de alta, dar așa ceva nu conține valoare adăugată.

 4. Inca o idee… Nu stiu de ce, dar ca roman traitor in uk nu va simt „pe problemele” romanilor de aici, poate va invirtiti prin alte cercuri… Am citit cu placere texte pe tema englezeasca de la autori care nu traiesc aici: moise guran de exemplu, sau miruna cajvaneanu pe hotnews.

  • Dar dumneavoastră de unde cunoașteți problemele românilor din Marea Britanie? Doriți demagogie patriotardă din partea mea? Veți aștepta mult și bine în acest caz. Renunțați la rasism și pe urmă mai discutăm.

   • Cunosc romani care de circa zece ani traiesc in UK, se simt foarte bine deoarece s-au integrat. Fara a-si ascunde nationalitatea/provenienta, pastrandu-si traditiile, samd, nicio discriminare. Unii si-au intemeiat familii cu britanici, chiar ne-au vizitat, fara aere de superioritate sau alte „figuri”, oameni normali, placerea a fost reciproca. Nicio referire la strainii care le-ar invada tara, prezenta romanilor aproape insesizabila, inclusiv a tiganilor din Romania, in schimb remarcabila este prezenta celor proveniti in special din fostele colonii britanice. Indiferent de provenienta oamenii sunt bine primiti si se pot simti ca/aproape ca acasa daca au un „rol”, de la chelner la fotbalist (sunt doar doua exemple la intamplare) intr-o societate/civilizatie normala/elevata.
    Articolul este redactat intr-un mod cel putin neinspirat, motiv pentru care l-as „urechea” nitel pe autor, deoarece prezinta un anumit tip de reactie, a unei minoritati a carei relevanta este discutabila, de la un moment dat, chiar daca este de actualitate asupra unui fenomen in desfasurare de decenii. Zilele trecute am reusit sa vad doar doua episoade ale documentarului „Empire” si mi-a fost suficient ca sa-mi inteleg ignoranta in aceasta „materie” cu impact major asupra lumii contemporane. Inainte de a posta asemenea subiect ar fi fost indicata o minima punere in tema, este vorba despre un fenomen, presupun putin cunoscut sau chiar strain unei „audiente” dintr-o societate in care au avut succes lozinci de felul „nu ne vindem tara” si in care mentalitatea asistentiala este puternic inradacinata. Asa cum pretindem politicului din propria tara o putem face si in strainatate, caci doar suntem cetateni europeni si avem drepturi, chiar ni se cuvine!

    • N-am reușit să pricep ce legătură are primul paragraf cu cel de-al doilea în acest comentariu. Nu de alta, dar eu cunosc realitatea britanică de la fața locului, nu din documentare. sau din povestirile unor „prieteni” mai mult sau mai puțin imaginari.

     • Please teach us, don’t blame! … daca doresti o dezbatere si nu doar o etalare a „talentelor”. Chiar sunt interesat. Multumesc anticipat.

      • Mai întâi exprimați-vă coerent că nu se înțelege nimic din ce spuneți.

 5. Ceea ce ar trebui să înțeleagă comentatorii de pe marginea acestui articol este că societatea britanică nu este omogenă în privința atitudinii față de migrație: nu e formată numai din cititori de Daily Mail sau numai din cititori de Guardian, nu toți votează cu UKIP, după cum nu toți votează cu Partidul Liberal Democrat. Se pare că e foarte greu de înțeles acest lucru.

 6. E proces de intentie ce faceti dvs, nici eu nici vreun prieten de aici nu ar folosi „ciori”, e termen invocat de dvs pentru a-mi demonstra rasismul… E un pic nedemn pentru un jurnalist cu experienta si pretentiile dvs. In rest… ma scuzati ca am incercat sa va subliniez ipocrizia (de care si dvs dati dovada) in a trata diferit discriminarea fata de alte natii comparat cu esteuropeni. E identica, doar ca de anumite nationalitati/ rase e inacceptabil sa spui ceva. Despre esteuropeni… dumnezeu cu mila, ca nici ei nu sint capabili sa vada ca sint discriminati. Ati cautat cumva de munca o perioada mai lunga sa vedeti cum se schimba datele problemei cind vad ca esti din romania? Ati avut de a face si vu oameni mai simpli care se strimba cind remarca un accent diferit? Nu am spus nicaieri ca toti britanicii sint cititori de daily mail… Cred ca imi bat gura de pomana, nu sinteti capabil sa acceptati si un alt punct de vedere… (Sint curios sa imi subliniati discursul nationalist la moise guran, desi daca la mine ati vazut rasism… imi piere repede… curiozitatea….). Imi place dialogul dvs cu comentatorii: numai rasisti incapabili sa fie educati, ori niste necunoscatori care stiu din auzite, in timp ce adevarul e doar al dvs. Imi pare rau, nu sinteti la primul articol dezamagitor pt mine sigur e insa ultimul.

  • Care e discriminarea față de est-europeni? Că Marea Britanie a fost una dintre singurele trei țări din UE care în 2004 a deschis piața muncii din primul moment pentru cele opt țări foste comuniste?

   Când ați căutat de lucru în Marea Britanie? Când ați umblat printr-un shopping mall și ați fost șocat că doar 5% erau „engleji” (în mod meritat ați fost ironizat de un comentator aici)?

   Da, sunteți rasist și vorbiți după ureche. În rest, ați preluat clișeul cu ipocrizia și îl repetați fără să aveți nici cel mai vag argument.

  • Există o ipocrizie britanică, însă ipocrizia asta are legătură cu banii, nu cu rasa. Adică ei nu acceptă ideea de a fi în Uniunea Europeană cu bune și cu rele, ei ar dori numai avantajele. Pe de altă parte, în privința României nici nu prea au ce avantaje să obțină, ei nu construiesc zeci de fabrici de componente auto în România, cum fac nemții.

   Pe de altă parte, există un electorat la care UKIP are succes, însă incompetența lui Cameron aduce mai multe prejudicii decât tot ce ar putea face UKIP.

   Însă ipocrizia există din plin și în România, a se vedea taxa auto, care nu e decât un mod de a nu accepta libera circulație a bunurilor. A se vedea legislația pregătită împotriva cumpărării de terenuri, a se vedea încercările jalnice de șantaj în privința aderării la spațiul Schengen etc. etc. Dacă e de ales între ipocrizia britanică și cea românească, e de preferat prima, măcar e mai previzibilă :)

   • @Harald

    Va recomand în Ziarul Financiar din17 dec 2013 articolul „Cât câştigă de fapt Marea Britanie de pe urma României: Britanicii nu-i vor pe români, dar fac anual afaceri de 4 mld. euro şi profituri de 200 mil. euro în România” de Ioana David , Corina Mirea
    În articol se arata cu date oficiale profiturile considerabile obtinute de britanici în România, datorita apartenentei amândurora la UE, ba chiar si subventiile obtinute de britanici de la guvernul român.

    • @dan lungu: am citit articolul recomandat, concluzie: varza (si nu de bruxelles)! pentru ca asta inseamna sa amesteci in aceeasi oala salarii obtinute de expati englezi cu comisoanele firmelor de consultanta care au asistat listarea unor companii romanesti pe bursa din city si cu vanzarea de fregate militare si la toate astea sa le zici profituri britanice de pe urma romanilor! genul de articol „fuck you very much!, adica un „ba pe-a matii!” mai elevat! putin discernamant cand recomandati ceva ar fi binevenit!

    • Și nu asta am spus și eu, că ipocrizia britanică preferă doar avantajele? Însă presupun că Germania derulează afaceri de zeci de ori mai mari. Iar pe de altă parte, britanicii care derulează afaceri în România nu sunt cei care se tem de concurența pe care le-ar face-o românii la capitolul ”benefits”.

     Exact ca și în România, unde cei care urlă ”nu ne vindem țara” nu sunt cei care construiesc ceva la ea, există și aici tot soiul de lowlifes și tot soiul de bivolițe care își petrec viața în pub-uri unde merg cu tot cu căruciorul cu copilul (chiar și când copilul are de-acum 3-4 ani, vârstă la care în România nu l-ar mai ține nimeni în cărucior). Ăștia îi consideră pe români o posibilă concurență la ”benefits” și ăstora li se adresează UKIP-ul. Și tot ăstora încearcă să li se adreseze și Cameron.

     Dar și asta e la fel ca în România, nu oamenii civilizați se uită la Antena 3 și nu oamenii civilizați au adus USL la putere.

      • Trebuie să păstrăm proporțiile, în Marea Britanie cam toți parlamentarii și membrii guvernului USL ar fi în închisoare, acolo unde le e locul :P

       UKIP-ul e mai degrabă comparabil cu PRM-ul din România anului 2000, adică nu e o ceată de hoți, ci o ceată care cochetează cu extremismul. Iar Cameron și Theresa May, în loc să-și vadă de electoratul propriu, se atrăduiesc să dea satisfacție electoratului UKIP.

      • Domnule Harald, la alegerile parlamentare din 2010 UKIP a obținut 3%, iar Partidul Conservator a obținut 36%. La alegerile locale din 2013 UKIP a obținut 22%, iar Partidul Conservator 26%. Care este în opinia dumneavoastră adevăratul electorat al UKIP? Și ce exact ar trebui să facă Cameron și Theresa May?

      • Cameron și Theresa May ar trebui să joace mai degrabă cartea europeană. Ceea ce fac ei e comparabil cu ce-a reușit să facă Boc: și-a nemulțumit și proprii simpatizanți, în timp ce pe simpatizanții USL nu avea cum să-i coopteze în tabăra lui, indiferent ce-ar fi făcut.

       Nu există un ”adevărat electorat al UKIP”, de aceea am și folosit comparația cu PRM-ul anului 2000 din România, când a obținut un scor surprinzător. Există niște nemulțumiți pe care Cameron nu are cum să-i mulțumească vreodată și există alți nemulțumiți pe care Cameron a reușit din plin să-i nemulțumească.

      • Domnule Harald, se pare că guru-ul strategic al lui Cameron, Lynton Crosby, ar avea nevoie de serviciile dumneavoastră. Cum de nu și-a dat seama că într-o țară în care electoratul este din ce în ce mai eurosceptic el ar trebui să joace cartea europeană?

       În rest, am rugăminte: vă rog renunțați la comparațiile cu viața politică din România. Haideți să nu provincializăm această dezbatere prin comparații cu politica din România care sună precum nuca în perete. Dezbaterea este oricum sabotată de rasiști și oameni care nu prea pricep nimic din realitățile britanice.

      • Electoratul nu este chiar atât de eurosceptic în UK, ci este ghidat în direcția asta. Am discutat cu oameni îngrijorați de soarta monedei euro, pentru că lucrau în firme a căror activitate se baza pe exporturi în zona euro. Am pierdut mulți ani prin Germania (mai mulți decât prin UK) și ei voiau să știe cum vede cineva din afară riscul dispariției monedei euro. Mie, riscul ăsta mi se pare inexistent, din ce-am văzut în Germania. Dar lor așa le-a spus presa ani întregi, că moneda euro e în pragul colapsului.

       Oamenii sunt la fel de ușor de manipulat de către presă și de către politicieni, indiferent dacă sunt români sau englezi. Sigur că manipulările folosite cu succes pentru români le vor părea primitive englezilor, în timp ce manipulările folosite cu succes pentru englezi le vor părea ridicole românilor. Dar manipulările există, iar presa și politicienii cu asta se ocupă. În ambele țări. Eurosceptiscismul e o sursă de voturi, o resursă până la urmă, iar această resursă nu e doar exploatată, ci este creată zi de zi, cu eforturi și cheltuieli :P

      • Astea sunt explicații alambicate. Realitatea este cu totul alta: un partid pro-european – Partidul Liberal Democrat – a fost cel mai mare perdant de la alegerile parlamentare din 2010 încoace, în timp ce UKIP a crescut de la 3% la aproape 20% în unele sondaje (nu vorbesc de rezultatul alegerilor locale din 2013 când au luat circa 22%), iar Partidul Laburist din opoziție și-a schimbat discursul euroscepticizându-l. Iar acest fenomen de euroscepticizare poate fi remarcat în multe alte țări ale UE. Hai să lăsăm chestia cu manipularea: you can fool all the people some time, you can fool some people all the time, but you cannot fool all the people, all the time.

   • ba da,au si ei avantaje din Ro , au afaceri aici si castiga mai mult decat suma ajutoarelor sociale pe care le vor da vreodata cetatenilor romani emigrati in UK
    unde mai pui ca sunt foarte activi pe piata educationala…la fiecare targ sunt cei mai activi in a recruta tinere talente indigene…si care dispun de bani frumosi, sa vina sa se educe in minunatul sistem britanic de invatamant…pacat ca romanii si cu bani si cu creier ,dupa accesele de xenofobie din presa lor, se mai duc sa le dea banii; isi vand pe aici cu succes maxim cursuri pentru diplome ca ACCA , CIMA si alte cateva….care nu sunt recunoscute decat la ei in Uk,restul tarilor din Vestul Europei nu le recunosc…
    UK nu practica rasism rasial ci rasism economic…daca te duci sa cheltui in tara lor, esti cel mai bun,indiferent de cat de inchisa ai pielea….daca esti un parlit …stai departe, indiferent cat de alb esti
    e treaba lor pe cine primesc la ei in tara , si cat de multiculturala le place sa fie societatea lor,intr-adevar…..dar sa se uite in oglinda la ei mai intai si in ograda lor si apoi sa ii denigreze pe altii….

 7. Sunt nemultumit de atitudinea aroganta si insultatoare a d-lui Clej fata de cititori/comentatori. Contributors are o medie de cititori mai educati si mai informati, cu toate astea d-l Clej îi trateatza de sus si îi insulta fara motiv. Face aceasta ori de câte ori ramâne fara argumente, adica foarte des. Este un comportament neobisnuit la Contributors.
  Mai observ ca d-l Clej insista pe tema campaniei britanice împotriva românilor, prezentând preponderent pc-tul de vdere al guvernului. Nu-mi pot explica aceasta insistenta decât prin faptul ca are obligatia de a raspândi p-ctul de vedere oficial britanic. Modul rigid si agresiv în care o face aduce însa un deserviciu intereselor britanice în România.
  Daca as fi seful d-lui Clej, as încerca sa-l conving sa nu mai publice pe aceasta tema.

  • 1. Nu știu cum sunt cititorii sitului Contributors, observ unii comentatori de la acest articol care au atitudini rasiste și sunt complet neinformați, neaducând niciun fel de argumente, decât povești auzite de la (presupuși) cunoscuți.

   2. Se pare că domnul Dan Lungu nu citeşte cu atenţie articolul, care se ocupă, în prima parte, mai ales de chestiuni practice, utile de cunoscut de către românii care doresc să lucreze în Marea Britanie.

   3. Rog pe domnul Lungu să-și retragă insinuarea calomnioasă că aș avea „obligatia de a raspândi p-ctul de vedere oficial britanic”. Nu am niciun fel de șefi și nu am nici cel mai mic interes în a promova sau nu interesele britanice în România.

   Iată câteva articole care dovedesc cât de greşite sunt afirmaţiile domnului Lungu (pe lângă faptul că sunt de rea credinţă):

   http://www.rfi.ro/stiri-politica-46560-marea-britanie-politica-migratiei-criticata-dinafara-dinauntru

   http://www.rfi.ro/stiri-social-46422-cetateni-nu-imigranti-protest-romano-bulgar-londra

   Remarc incapacitatea celor care comentează de a se detașa și de a nu mai generaliza. NU EXISTĂ O ATITUDINE UNICĂ CU PRIVIRE LA ROMÂNIA ȘI ROMÂNI ÎN MAREA BRITANIE.

   De asemenea, am să-l citez pe jurnalistul britanic de origine română, Christian Thau, care-mi scria referindu-se la comentariile pe marginea acestui articol:

   „Te bati cu morile de vint draga Petru. Este vorba de o stare colectiva de paranoie. Mitici plini de opinii, dar fara cunostinte/informatie. Pentru mine a scrie pentru Romania este pura pierdere de vreme.”

   • Nu cred ca afirmatia mea cum ca dl. Clej „are obligatia de a raspândi p-ctul de vedere oficial britanic” ar fi vreo insinuare calomnioasa, ci, asa cum am aratat, o deductie isvorâta din insistenta cu care autorul publica pe tema campaniei anti-românesti din Marea Britanie. Repet, nu-mi pot explica aceasta insistenta decât punând-o pe seama unei obligatii.
    Desigur ca dl. Clej are libertatea de a dezminti deductia mea, caz în care nu mai am nici un comentariu. Va fi stiind dl. Clej mai bine, de ce si pentru ce scrie ce scrie.

    Într-adevar, cele doua corespondente RFI trimise de dl. Clej de la Londra sunt redactate profesional. Pe mine ma intereseaza însa prestatia d-lui Clej pe Contributors, unde îsi insulta cititorii fara motiv si în mod repetat, refuza orice schimb de idei, deformeaza argumentele preopinentilor, pe scurt practica o adevarata anti-cultura a dialogului. Este foarte regretabil, mai ales ca, asa cum spuneam, Contributors este o platforma de opinii de calitate, unde comentariile cititorilor sunt de multe ori cel putin la fel de bune ca articolele publicate. Este nu doar neplacut, dar si deloc constructiv sa asisti la izbucnirile mânioase si unfair ale unor autori confruntati cu comentariile legitime ale cititorilor.

    În final, nu-mi pot reprima o nedumerire. Dl. Clej îsi citeaza aprobator un confrate: „Pentru mine a scrie pentru Romania este pura pierdere de vreme.” Dar daca este asa, de ce mai scrie dl. Clej pentru România ?!

    • Domnule Lungu, nu cel potențial calomniat trebuie să aducă probe împotriva acuzațiilor ce i se aduc, ci potențialul calomniator. Ca urmare, vă cer din nou, fie aduceți probe în sprijinul acuzațiilor dumneavoastră, fie vi le retrageți.

     Ca și alții de pe aici generalizați. Nu știu ce comentarii de calitate pot fi când cineva vine la Londra și constată cu uimire în anul 2013 că „doar 5% dintre vânzătorii dintr-un shopping mall sunt engleji (sic!) ” după care trage concluzia că est-europenii sunt discriminați!!!! Ăsta e comentariu de calitate?

     Chris Thau a decis să nu scrie articole (cu excepția celor de rugby, unde este expert) despre România, eu continui să scriu, pentru că nu sunt numai scandalagii care fac comentarii sub-mediocre, sunt mult mai mulți pentru care aceste articole sunt utile.

     Și în final, dacă nu vă convine ce scriu, puteți foarte bine să evitați aceste articole. Din punctul meu de vedere nu e absolut nicio pierdere.

 8. Asta imi place, toti comentatorii generalizeaza. Deci dvs sustineti ca nu exista discriminare la adresa romanilor in Marea Britanie? Ca mie unul si asta mi se pare generalizare, in rest… aruncati cu vorbe foarte tari unde nu e cazul, insultati comentatorii. Nu cred ca am vazut un asa grad de rasism in comentarii care sa justifice reactiile dvs. Si da, cred ca dl Lungu a sintetizat foarte bine, si mie mi se pare un pic „oficiala” pozitia dvs, si departata de problemele romanilor de aici, ceea ce e ok, numai sa fie clar declarata, sa stim de pe ce pozitii scriem/citim..

  • Cel puțin eu exact asta susțin, că nu există discriminare la adresa românilor în Marea Britanie. Dacă dvs.considerați ”discriminare” articolele din presa britancă privind ”drobul de sare” pe care-l putea reprezenta românii după 1 ianuarie, atunci definiția dvs.pentru ”discriminare” mai necesită unele ajustări.

   În ultimii 25 de ani m-am simțit ”discriminat” o singură dată, în Germania, de către un angajat la o stație de benzină care avea impresia că aș fi rus. Însă am destui prieteni în RO care se plâng de discriminare peste tot: în Elveția, în Germania, în Austria, în Bulgaria și (nu în ultimul rând) în Ținutul Secuiesc. Așa că am ajuns inevitabil la concluzia că românii au o definiție proprie pentru ”discriminare”.

   • De care exemple doriti sa va dau?
    1. Cunosc si merg in vizita la familii simple (el profesor pensionar, ea fosta asistenta) de englezi (interesant cum tot insista dl Clej pe o scapare de limbaj a unui comentator; la pretentiile intelectuale ale dlui ar fi fost mai demn sa sara peste asa ceva) , englezi care se arata foarte preocupate de valul de romani (cu un roman la masa deci, ma intelegeti…) dar au in gazda 2 chinezi, si mai stiu si o chinezoaica pe care o viziteaza. Si sint intrebata destul de des ce planuri am, daca nu mi-ar fi mai usor in romania, si asta asa, prieteneste, adica oamenii nici nu isi dau seama de tratamentul diferit aplicat in cercul lor de prieteni/cunostinte/amici. Nu are legatura cu UKIP (sau cine stie…) e exemplu personal si as mai avea.
    2. Dl. Clej sustine ca unde e discriminarea, ca doar ne-au dat lber la munca. Uita foarte usor, si e foarte penibil in aceasta uitare ca TOTI romanii (sau ca sa nu generalizez, sa spunem 90% din cei de aici) au trecut printr-o procedura de aplicatie pentru permis de munca. Procedura care pentru cei mai multi romani a insemnat sa astepte 6 (SASE) luni si mai mult in unele cazuri un raspuns, cu acte trimise in original. Ce spuneti, e tratament european? Polonezii au avut acelasi tratament? Va asigur eu ca procesul de obtinere a unei vize de studii (cu drept de munca) pentru orice tinar asiatic dureaza mult mai putin. Va asigur ca orice alt european ar fi considerat jignitoare procedura si durata procesarii unei aplicatii pentru permis de munca. Lungirea aceasta a venit foarte clar ca o rea vointa la adresa noastra – sa nu ne amagim cu argumentul ca „nu avem personal suficient”. A fost o modalitate perfecta de a descuraja aplicatiile si un mod total jignitor de a ne trata. Pina si in Romania exista un standard, orice institutie publica trebuie sa iti raspunda intr-un timp dat, indiferent daca esti roman, chinez, african, moldovean etc.
    3. Tot la domeniul guvernamental: cum considerati intreruperea acordarii imprumuturilor pentru studii pentru tinerii romani si bulgari, din cauza unor nereguli descoperite (pe buna dreptate, au existat nereguli, cu multi profitori, nu neaparat doar romani si bulgari). Ce ii spuneti dle Clej si dle Harald unui tinar european care a avut nenorocul sa se nasca in Romania, si care aplica pentur un student loan si e refuzat scurt… Nu exista discriminare, nu?
    Ma scuzati ca va intreb: traiti in Anglia? ca nu se vede – la dl Clej am dubii, de dl Haralamb chiar pareti neinformat, netrecut prin birocratia si problemele intilnite de romani in anglia.
    (Imi cer scuze oricaror rase care se vor simti jignite de comentariul meu. Cu siguranta el nu se ridica la standardele dlui Clej in ceea ce priveste rasismul, avind in vedere statistica la comentarii: numa rasisti, domle…. Sinteti incredibil cum vedeti rasism in orice nuanta scapata de unii comentatori, dar cind e vorba sa remarcati rasism si discriminare din partea guvernului britanic… ne punem ochelarii de cal)
    Sa concluzionam: daca tot sustineti sus si tare ca nu sintem tratati diferit, va provoc la un experiment: imbracati un tricou cu „I am from Romania” si mergeti vineri seara in Birmingham, Liverpool, Mancester, prin piete, prin pub-uri. Faceti si un filmulet de pus pe youtube, luati interviuri, sa iasa profesionist…

    • De care exemple doriti sa va dau?
     1. Cunosc si merg in vizita la familii simple (el profesor pensionar, ea fosta asistenta) de englezi (interesant cum tot insista dl Clej pe o scapare de limbaj a unui comentator; la pretentiile intelectuale ale dlui ar fi fost mai demn sa sara peste asa ceva) , englezi care se arata foarte preocupate de valul de romani (cu un roman la masa deci, ma intelegeti…) dar au in gazda 2 chinezi, si mai stiu si o chinezoaica pe care o viziteaza. Si sint intrebata destul de des ce planuri am, daca nu mi-ar fi mai usor in romania, si asta asa, prieteneste, adica oamenii nici nu isi dau seama de tratamentul diferit aplicat in cercul lor de prieteni/cunostinte/amici. Nu are legatura cu UKIP (sau cine stie…) e exemplu personal si as mai avea.

     Să presupunem că ceea ce se cheamă anecdotal evidence ar fi relevant la nivelul întregii societăți britanice. Este această atitudine specifică la adresa românilpor sau este un sindrom al maniei persecuției?

     2. Dl. Clej sustine ca unde e discriminarea, ca doar ne-au dat lber la munca. Uita foarte usor, si e foarte penibil in aceasta uitare ca TOTI romanii (sau ca sa nu generalizez, sa spunem 90% din cei de aici) au trecut printr-o procedura de aplicatie pentru permis de munca. Procedura care pentru cei mai multi romani a insemnat sa astepte 6 (SASE) luni si mai mult in unele cazuri un raspuns, cu acte trimise in original. Ce spuneti, e tratament european? Polonezii au avut acelasi tratament? Va asigur eu ca procesul de obtinere a unei vize de studii (cu drept de munca) pentru orice tinar asiatic dureaza mult mai putin. Va asigur ca orice alt european ar fi considerat jignitoare procedura si durata procesarii unei aplicatii pentru permis de munca. Lungirea aceasta a venit foarte clar ca o rea vointa la adresa noastra – sa nu ne amagim cu argumentul ca “nu avem personal suficient”. A fost o modalitate perfecta de a descuraja aplicatiile si un mod total jignitor de a ne trata. Pina si in Romania exista un standard, orice institutie publica trebuie sa iti raspunda intr-un timp dat, indiferent daca esti roman, chinez, african, moldovean etc.

     Se pare că nu citiți cu atenție articolul. UK este una dintre cele nouă țări care-și deschide piața muncii pe 1 ianuarie 2014, exersându-și dreptul de a amâna deschiderea pieței muncii cu până la șapte ani pentru cetățenii unui stat de la data aderării. Este asta discriminare? Poate. Dar atunci trebuie să acuzați de asta și țări ca Franța (a propos vă aduceți aminte de panica generată de „instalatorul polonez”?), Germania sau Olanda (sau chiar Spania).

     3. Tot la domeniul guvernamental: cum considerati intreruperea acordarii imprumuturilor pentru studii pentru tinerii romani si bulgari, din cauza unor nereguli descoperite (pe buna dreptate, au existat nereguli, cu multi profitori, nu neaparat doar romani si bulgari). Ce ii spuneti dle Clej si dle Harald unui tinar european care a avut nenorocul sa se nasca in Romania, si care aplica pentur un student loan si e refuzat scurt… Nu exista discriminare, nu?

     Cred că v-ați dat singură răspunsul.

     Ma scuzati ca va intreb: traiti in Anglia? ca nu se vede – la dl Clej am dubii, de dl Haralamb chiar pareti neinformat, netrecut prin birocratia si problemele intilnite de romani in anglia.
     (Imi cer scuze oricaror rase care se vor simti jignite de comentariul meu. Cu siguranta el nu se ridica la standardele dlui Clej in ceea ce priveste rasismul, avind in vedere statistica la comentarii: numa rasisti, domle…. Sinteti incredibil cum vedeti rasism in orice nuanta scapata de unii comentatori, dar cind e vorba sa remarcati rasism si discriminare din partea guvernului britanic… ne punem ochelarii de cal)

     Tot nu văd unde e rasismul și discriminarea. Nu ați oferit niciun fel de argumente, ci doar impresii subiective. Pentru informarea dumneavoastră: trăiesc la Londra, oraș în care locuiesc circa 60000 – 70000 de români (estimare neoficială), probabil de două ori mai mulți decât românii din restul Regatului Unit.

     Sa concluzionam: daca tot sustineti sus si tare ca nu sintem tratati diferit, va provoc la un experiment: imbracati un tricou cu “I am from Romania” si mergeti vineri seara in Birmingham, Liverpool, Mancester, prin piete, prin pub-uri. Faceti si un filmulet de pus pe youtube, luati interviuri, sa iasa profesionist…

     După cum vorbiți, se pare că trăiți într-un orășel unde majoritatea populației votează cu UKIP. În orice caz acestea sunt simptome evidente ale maniei persecuției. Ce făceați dacă erați refugiată din Somalia, Afganistan sau Nigeria și nu cetățean român care poate veni și pleca oricând în UK cu „biroul populației”?

     • Ramine cum am stabilit. E incredibil cit de usor vedeti rasism in majoritatea comentariilor si deloc discriminare in exemplele date de mine. Asta pentru mine e timpenia anului cum ca romanii nu sint discriminati deloc aici. Si faptul ca vine de la un ziarist de la care aveam pretentii…
      Nu stiu, tot comportamentul dvs pe comentarii imi lasa un gust amar. Sa ma scuzati ca am intrat aici in vorba, o sa incerc sa va evit.
      A, acest mod de a va trata cititorii si felul in care nu intelegeti un dialog o fi doar o modalitate de a creste numarul de vizualizari, presupun ca sinteti platit in functie de acest numar. Alta explicatie pentru aroganta si mirlanie nu gasesc.

      • Ce să vă fac dacă nu aduceți argumente, ci doar impresii și nu cunoașteți chestiuni elementare, precum diferența de statut între români și nbulgari – cetățeni UE – și imigranții ilegali (evident din afara UE).

       „presupun ca sinteti platit in functie de acest numar” – o calomnie ordinară. Ar fi trebuit să realizați că această pagină este realizată pe baza unor contribuții voluntare.

       Chiar vă rog să mă evitați. Nu aduceți niciun fel de valoare adăugată prin comentariile mediocre pe care le postați. Nu e nicio pierdere.

      • Sau daca aveti asa multi cititori mediocri si rasisiti si prosti va gasiti dvs un cerc mai inalt, adecvat superioritatii dvs. Cred ca puteti face un sondaj citi comentatori sint de acord cu dvs si citi va ureaza de bine. Ca argumente nu am vazut nici la dvs, ramine scris aici si pot judeca si ceilalti cititori cine aduce argumente si cine ataca mirlaneste.

      • Nu sunt mulți, sunt câțiva scandalagii cu tupeu, așa ca dumneavoastră. V-aș ruga chiar să vă retrageți calomnia că aș fi plătit de contributors.ro. Sunt mult mai mulți care nu au acest comportament. Nu mai folosiți termenul „argumente”, sună fals când vine de la dumneavoastră.

    • Haideți să facem un pas mai departe și să vedem care ar fi alternativa preferată de dvs., ca să fiți dispusă să admiteți că nu există discriminare. Ar trebui ca orice student loan pentru un român să fie aprobat automat, indiferent de fraudele apărute? Ar trebui ca polonezii să fie vânați pentru ”pisicuțele” montate la ATM-uri, deși ele sunt montate de români? Ar trebui să fie luați și chinezii la întrebări pentru telefoane și laptopuri furate, deși cei care se ocupă cu asta sunt români? Reținem și niște indieni pentru că ar practica ”alba-neagra”, deși cei care se ocupă cu asta sunt români?

     Există într-adevăr în rândul britanicilor niște prejudecăți cu privire la români (prejudecăți pe deplin explicabile, dat fiind comportamentul majorității românilor) însă aceste prejudecăți nu sunt transpuse în niciun fel în legislație, deci nu se încadrează la discriminare. Și dacă ați cunoaște câțiva români ”obișnuiți”, dintre cei care fură din magazine sau dintre cei care tranzacționează laptop-uri și telefoane furate, probabil că v-ați mai schimba părerile despre ”discriminare”.

     Separat de asta, România nu a devenit în 2007 membru cu drepturi depline al UE, unele dintre măsurile corespunzătoare acestui statut fiind amânate până la 1 ianuarie 2014. Ca o părere personală, România nu ar merita nici azi să fie membră UE, doar considerentele geopolitice au făcut asta posibil. Comparativ cu polonezii sau alți central-europeni, românii se comportă mai degrabă ca rușii sau ucrainenii. Însă dvs.ați înțeles din aderarea la UE doar partea cu ”sunt cetățean european și am drepturi”, deși nu e obligația contribuabilului britanic să suporte costurile acestor drepturi ale dvs.

     • „Haideți să facem un pas mai departe și să vedem care ar fi alternativa preferată de dvs., ca să fiți dispusă să admiteți că nu există discriminare. Ar trebui ca orice student loan pentru un român să fie aprobat automat, indiferent de fraudele apărute?”

      Va faceti ca nu intelegeti nuanta??? TOATE „student loan-urile” pentru romani si bulgari au fost suspendate. Se refuza din start, pe baza bifei din dreptul cetateniei. Eu as vrea sa fie judecate individual, de la caz la caz, altfel da, e discriminare tocmai pentru ca sint refuzat pe baza nationalitatii. Se vede de pe luna diferenta dintre cele doua abordari, dar daca dvs nu doriti sa o vedeti… Faceti o hora cu dl Clej.

      Intre apropiatii mei nu am hoti de buzunare, nu am profitori, nu as putea vorbi in cunostinta de cauza, eu dadeam exemple concrete de tratament diferit aplicat romanilor pentru ca sint romani. Asta e definitia discriminarii, daca dvs o intelegeti altfel nu vad nici un sens in a continua dialogul.

      Un ultim exemplu de discriminare, doar pentru cei care vor sa inteleaga: Am aplicat aici pentru housing si am avut de completat un formular in care in dreptul cetateniei am avut de ales: „british, polish, bulgarian, romanian, hungarian, other”. Deci daca as fi din china, somalia, afganistan, franta, germania, algeria, india, canada, sau siria dau bifa la „other”. Aveti deci 4-5 exemple de discriminare pe care eu ca romanca simpla le simt. Discutia despre ciorditori, despre infractori, despre cersetori mi se pare off-topic. Alte argumente reale.. ramine sa judece ceilalti cititori daca aveti sau am dreptate.

      PS Presupun ca dl Clej si dl Harald nu au aplicat pentru permise de munca sa astepte 6 luni cu pasapoartele blocate, nu? Sau e absolut normal, „asa meritati mai infractorilor de romani ce sinteti”, nu-i asa?

      • Cred că explicația pentru suspendarea acordării împrumuturilor acordate studenților români și bulgari a fost dată de ministerul educației, care anchetează niște suspiciuni de fraudă.

       În rest, faptul că pe formularul pentru housing benefit (vă rog să precizați, ca să se știe despre ce e vorba) este naționaliatea (nu știu dacă așa ceva e pretutindeni iar nu este o dovadă de discriminare.

       Repet, aveți tendința de a trage concluzii generalizatoare din experiențe personale. Și nu am certitudinea că sunteți reprezenativă pentru toți românii din Regatukl Unit.

       PS A propos, vedeți că după 1 ianuarie 2013 se suspendă housing benefit pentru migranții din UE care sunt în căutare de lucru https://www.gov.uk/government/news/accelerating-action-to-stop-rogue-eu-benefit-claims.

       PPS Încă ceva, toate aceste beneficii sociale, pe care le solicitați și dumneavoastră, sunt plătite din banii contribuabilului britanic, printre care mă număr și eu.

  • Există UNII români discriminați în Marea Britanie? Da, după cum există și UNII polonezi, ruși, jamaicani, indieni, pakistanezi, brazilieni, etc, ca și cetățeni britanici discriminați.

   Există o politică de discriminare a românilor (peste 100000) în Marea Britanie? Aștept argumente în sprijinul acestei afirmații. Dar nu de genul aceleia cu faptul că „doar 5% dintre vânzătorii de la shopping mall sunt engleji”.

 9. ´´“Te bati cu morile de vint draga Petru. Este vorba de o stare colectiva de paranoie. Mitici plini de opinii, dar fara cunostinte/informatie. Pentru mine a scrie pentru Romania este pura pierdere de vreme.”
  Trist dar adevarat !

 10. Ceea ce nu înțeleg românii din România este faptul că în țări ca Marea Britanie sentimentul de apartenență la Europa este chircit până la nimicire.

  Sunt zone, precum Londra, unde aproape majoritatea cetățenilor britanici se trag din părinți sau bunici asiatici. Pentru ei este mult mai de interes India sau Pakistanul decât România. Veți fi mirați că Polonia sau România au tot atât de mulți emigranți ca India. Explicația e simplă: indianul luptă pentru cetățenie, luptă să înceteze de-a mai fi emigrant, pe est-european subiectul nu îl interesează, pentru el Marea Britanie este tot o parte din Europa. Politicienii trebuie să țină seama de acești noi cetățeni proveniți din Asia ca votanți, dar și de faptul că acești votanți pot modifica opiniile altor milioane, neutri sau indiferenți. Este aceeași politică falimentară ca a lui Sarkozy, sunt atacați „străinii” provenind din Europa, în timp ce „noi” investim în Africa, respectiv cu Asia. Astfel se încearcă prostirea localnicilor care se simt presați de imigranți, fără să se pericliteze afacerile sau votanții de origini non-europene.

  Deși în aparența este vorba de „cetățeni globali” eu cred că până la statul global vor fi încă mult timp statele mari, continente, sau aproape continente. Este foarte posibil ca Marea Britanie să ajungă o reprezentanță a Indiei în coasta Europei, dacă India va ajunge o mare putere economică, ceea ce pare plauzibil.

  Nu cred că morala ar fi „români și polonezi, luptați să ajungeți cetățeni britanici”. Nu merită.

  • Observați teoria aceasta care se dorește a fi subtilă, când nu e de fapt rasism abia voalat. Domnul Brătfălean nu acceptă societățile multirasiale, multiculturale sau multietnice. Pentru informarea domniei sale, îi recomand să studieze rezultatele recensământului populației din Regatul Unit, din 2011. Va afla de acolo că a doua limbă maternă după engleză după numărul de persoane este poloneza.

   • Cred ca recensamantul la care faceti referire este eronat! A doua limba limba materna este engleza vorbita cu accent hindi; eu , vizitator uneori al Regatului Unit, nu inteleg aceasta limba. I-am spus acest lucru unui prieten englez si el mi-a declarat (umor tipic britanic) : „Fii linistit, nici noi nu pricepem ce spun ei!”
    Cat despre Marea Britanie nu pot spune decat ca este in urma cu cel putin 50 de ani fata de tarile civilizate din lume; din maretia Imperiului nu a ramas mai nimic, cu exceptia orgoliului autoritatilor si cetatenilor care seamana cu orgoliul grecilor ajunsi la fundul sacului. Si spun asta cu mult regret fiind un mare admirator al culturii si civilizatiei britanice.

    • Alt comentariu rasist. Cred că ați dat peste un englez rasist (sunt destui dintre aceștia) care bagă toți britanicii de origine indiană în aceeași oală. Nu cred că înțelegeți mare lucru din ce înseamnă Marea Britanie, cu toată autocategorisirea de admirator al culturii și civilizației britanice.

     • Ce inseamna rasist pentru dvs dle Clej? Cand persoanele despre am scris nu stiu sa vorbeasca o engleza cat de cat inteligibila dupa ani si ani de stat in UK, inseamna ca sunt rasist? Cand englezii nu au inca pubele in care sa-si arunce gunoiul (au niste cazane de tabla ca bunica mea acum 50 de ani) inseamna ca nu inteleg maretia Marii Britanii? Cand ei nu-si triaza resturile menajere, cand natura da 3 cm de ninsoare si aeroporturile se inchid, trenurile intarzie cate o ora iar transportul in comun nu mai functioneaza trebuie sa ma fac ca nu vad? Cand ei arunca pe sosele sare cu nisip ca in Romania si ramane apoi o mizerie de nedescris ,trebuie sa laud competenta autoritatilor britanice? Cand vad ca sistemul feroviar britanic este invechit (m-am distrat cand am vazut impiegatul care da plecarea trenului cu paleta ca in halta la Dolhasca), inseamna ca nu inteleg Marea Britanie? Cand vad cladiri care acum o suta de ani adaposteau fabrici celebre si care acum sunt cinematografe sau centre comerciale trebuie sa intorc capul? Cand vad cu ochii mei igrasia din casele lor si pe care o mascheaza cu niste placi de rigips ca apoi sa inchirieze spatiile la niste studenti sau la imigranti sa tac din gura? Cand vad ca in mijlocul unui cartier „red brick” trantesc o cladire noua si frumoasa dar care e pusa acolo ca nuca-n in perete sa laud inteligenta arhitectilor britanici? Cand fac intre 2 aeroporturi londoneze (Heathrow si Luton (sau Stansted)) cateva ore sa laud sistemul englez de transport? Cand vad ca magazinele se inchid la ora 17, colegii de munca (firma la care lucrez ma trimite uneori la sucursala din UK) au plecat de la ora 13 „due to severe weather conditions” , iar imamii isi tin slujbele in piata publica incep sa rad! Unde mai exista oamenii care au faurit maretul Imperiu Britanic?
      Tare mi-e teama ca pricep mai bine ca dvs ce inseamna acum Marea Britanie, dle Clej! Si stiti la fel de bine ca mine ca nu am scris in aceste randuri lucrurile cele mai urate despre UK.

      • Domnule Luca, că sunteți rasist este evident, când aruncați anatema asupra unei întregi categorii de populație, după unul sau două exemple și după o discuție cu un englez rasist. Că bateți câmpii cu unele din remarcile dumneavoastră (poate doriți să vă trimit o poză cu pubelele mele de plastic în număr de trei: gunoi menajer, reciclabile și resturi de mâncare), iar este evident. Se pare că n-ați auzit de fenomenul de dezindustrializare care s-a petrecut în toată lumea dezvoltată și ca industria manufacturieră este doar o umbră a ceea ce a fost. Și putem discuta despre toate afirmațiile pe care le faceți, dar sunt off-topic. Nu pricepeți absolut nimic și de aceea poate ar fi bine să nu mai aruncați banii de pomană cu călătorii în Marea Britanie.

      • E destul de interesantă chestia asta cu magazinele care ”se închid la 17:00”. Am mai spus că nu știu cum stau lucrurile la Londra, dar îmi vine greu să cred că doar în Midlands sunt deschise Tesco-urile Extra toată noaptea sau că doar în Midlands găsesc 3 Tesco-uri Extra la mai puțin de 10 mile distanță. Și Tesco-uri Express (deschise 06:00 – 23:00) la fiecare 2-3 mile. La fel, îmi vine greu să cred că doar în Midlands circulă Skylink toată noaptea din Leicester și din Nottingham la aeroport la East Midlands.

       Ca să faci ”câteva ore” de la Heathrow la Stansted înseamnă să nu știi nimic despre transporturile din zonă. Sunt 55 de mile (M4->M25->M11) și nu-ți trebuie mai mult de 50 de minute.

      • Un exemplu în apropiere de mine: Tesco de la Colney Hatch (http://www.tesco.com/store-locator/uk/?bID=2296) este deschis în continuu de luni de la ora 6 dimineața până sâmbătă la 24 și duminică 10 – 16. Supermagazinul Waitrose, cel mai apropiat de mine, este deschis zilnic între 8 și 20.30 (vineri până la 21) și duminică 11 – 17, la fel ca și supremagazinul Sainsbury.

    • @ Doru: dacă ești ”vizitator al Regatului Unit” și înțelegi ce spun localnicii prin satele din Lincolnshire sau Yorkshire, ești tare! :) În afara orașelor mari, engleza din filme sau de la radio n-o vorbește nimeni. E cam la fel cum se vorbește româna în Maramureș, e tot română, dar îți trebuie cel puțin o lună-două pentru aclimatizare.

     Accentul hindi mi se pare strict problema lor. Ai impresia că engleza vorbită de români sună preferabil? :P

     • Ce-ar fi să trag și eu o concluzie după limba engleză pe care (n-)o vorbesc infractorii români cu care am zilnic de a face, unii dintre ei aflați în Marea Britanie de cinci sau chiar 10 ani?

     • Era un banc care spunea: what is the difference between the New York Mafia and the Glasgow Mafia? The New York Mafia makes you an offer you cannot refuse, the Glasgow Mafia makes you an offer you cannot understand. Și mai în serios, vă recomand să-l ascultați pe Sir Alex Ferguson și după aceea să vorbiți de accentul britanicilor de origine indiană (pakistaneză, bengaleză).

     • 1. Se pare ca nu ati inteles ca ma refeream la o situatie meteo definita in UK (inclusiv la BBC) ca fiind dificila; atunci lumea a plecat de la munca mai devreme si magazinele au inchis la 17. Am spus mai sus ca in fapt erau 3cm de zapada; vantul batea cu sub 20 km/h iar temperatura era cam -2 grade. O zi si jumatate (mijlocul lui ianuarie anul acesta) totul a fost dat peste cap din incompetenta autoritatilor; pana si autoritatile romane s-ar fi descurcat mult mai bine.
      2. Daca ai masina (evident ca nu imi luasem masina cu mine in avion) poate faci o ora ,dar pentru un transfer cu National Express intre Heathrow si Stansted am facut 2 ore si 20 min caci era ora de varf; normal cica ar fi trebuit sa facem 90 min. Se pare ca stiu ceva despre transporturile din zona.
      3. Am intrat o singura data intr-un Tesco in Birmingham (pe New Street) si am vazut multa marfa de o calitate indoielnica la raionul de fructe; magazinul era cam murdar, dar este corect sa spun ca mai era o jumatate de ora pana la inchidere.
      4. Cu exceptia Tarii Galilor, Irlandei de Nord si a nordului Scotiei am vizitat UK. Evident ca mai am multe de vazut; mi-am programat o vizita mai lunga la Londra in iulie; am mai fost la Londra acum cativa ani dar am stat doar 2 zile. Sunt adeptul mersului pe jos cand fac vizite ca sa cunosc mai bine locurile, oamenii, atmosfera. Privesc cu atentie la cum sunt imbracati oamenii, cat vorbesc la telefon, cum se comporta, cum traverseaza strada; ma uit daca cladirile sunt bine intretinute, daca sunt chistoace pe jos; poate sunt ciudat dar asta sunt.
      5. Problema mea este ca asa cum am spus sunt un admirator al civilizatiei engleze. Ce-am intalnit in UK m-a dezamagit; poate asteptarile mele au fost prea mari. Asta e!
      6. Va doresc un an 2014 fericit. La Multi Ani!

      • Dle Petru Clej,
       Nu-i nevoie sa-mi trimiteti o fotografie cu pubelele dvs. Va cred. Dar cu o floare nu se face primavara; daca as avea adresa dvs de mail v-as putea si eu trimite fotografii cu acele cazane de tabla de care aminteam; sau cu pungi(pentru cumparaturi) cu gunoi aruncate in fata casei.Iar aceasta situatie nu este singulara, am intalnit-o in majoritatea zonelor pe care le-am vizitat. De fenomenul de dezindustrializare am auzit si eu, l-am vazut si eu in Romania (facut prin jaf si incompetenta) dar ma bucur ca traiesc intr-o tara in care el nu exista. Atunci am tot dreptul sa ma gandesc ca englezii (si conducatorii lor) au o buna parte din vina pentru cele intamplate. Asa ca acest fenomen nu s-a petrecut in toata lumea dezvoltata; asa ceva puteti crede dvs care ati avut sansa (sau nesansa) sa traiti o lunga perioada in UK si ati inceput sa credeti ca Marea Britanie este buricul pamantului (si chiar regret ca nu mai este). Cat despre ingrijorarile dvs privind cheltuielile mele cu vizitele in Marea Britanie va rog sa va linistiti; cunosc bine nivelul salariilor din Franta si Marea Britanie asa ca va recomand , mai degraba, sa aveti grija de bugetul dvs.
       P. S. In colectivul in care lucrez sunt canadieni, olandezi, germani, francezi, chinezi, egipteni, austrieci, italieni si elvetieni; limba vorbita este engleza americana; glumele se fac despre blonde, soferi, francezi si germani. Ma bucur ca in acest colectiv nimeni nu crede despre un coleg ca ar fi un rasist asa cum ma considerati dvs. Tin mult mai mult la parerea colegilor decat la obsesia dvs manifestata aproape la orice comentariu postat. Va doresc sanatate in anul 2014.

      • Nu cred că înțelegeți chestiuni elementare, cum ar fi dezindustrializarea. Poate vizitați Ruhr-ul sau regiunea Nord – Pas de Calais. Dar mai simplu, ca să nu vă cheltuiți banii degeaba (așa cum o faceți venind în Marea Britanie și neînțelegînd aproape nimic), mai bine faceți o scurtă cercetare pe internet și vedeți care era proporția din populația ocupată care lucra acum 50 de ani în industria manufacturieră și care este aceasta acum în statele dezvoltate.

       Faptul că lucrați într-un mediu cosmopolit face și mai grave afirmațiile dumneavoastră (care nu sunt glume) la adresa cetățenilor britanici de origine indiană. Și a propos, ce propuneți pentru aceștia: retragerea cetățeniei și expulzarea? Sau poate închiderea lor în lagăre de concentrare (invenție a Imperiului Britanic pe care-l admirați atât)?

      • Se pare că aveți niște standarde extrem de înalte pentru lumea în care trăiți. Deci acum nu mai sunt ”câteva ore” de la Heathrow la Stansted, sunt 2h 20 min. cu autocarul, la rush hour. În condițiile în care Heathrow e în vest, aproape de intersecția M4 / M25, iar Stansted e la 50 km de Londra, aproximativ în nord-nord-est, cât vi s-ar părea dvs.rezonabil să dureze călătoria?

       Nu vă împiedică nimeni să luați un taxi. Autocarul are traseul lui, pe care trebuie să-l respecte, indiferent cât e de aglomerat. Nici în România, autocarele nu merg pe unde îi trăsnește șoferului. Poate că Stansted n-ar trebui să fie considerat aeroport ”al Londrei”, dar asta e complet altă discuție. Când faceți booking-ul pentru un zbor, interesați-vă și de durata transferului între aeroporturi.

       Cât privește ”calitatea îndoielnică” a mărfii de la Tesco, îmi mențin părerea exprimată în prima frază. Există o mulțime de lucruri de criticat la englezi, sunt cam delăsători și cam incompetenți în ceea ce fac, puteți găsi magazine (Tesco și nu numai) unde picură din tavan și se face baltă pe podea când plouă mai tare afară, dar despre calitatea mărfii din magazin chiar nu am avut niciodată comentarii negative.

      • Iar în privința zăpezii, da, se întâmplă ca 3 cm să perturbe întreaga activitate. Întrebarea este: se petrece acest lucru suficient de frecvent în Marea Britanie ca să justifice investiții de miliarde de lire în măsuri de prevenire?

   • Nu-s rasist, sunt culturalist. Cred că pe termen lung cultura este mai tare decât diviziile lui Stalin, decât bursa de valori din City.

    Când fiul meu a învățat despre Carol cel Mare – ca să i se forjeze o identitate franceză și europeană, desigur – eu i-am povestit de aurul luat de Carol cel Mare din Ungaria și România ca să facă biserica de la Aachen. Ce i-ar fi spus un tată algerian? Cam cum înjura taică-meu când îi povesteam de istoria scrisă de comuniști pe care o învățam la școală. Taică-meu îi înjura pe comuniști, algerianul sau indianul îi înjură pe europeni. Deunăzi mi-a povestit un indian cum au furat englejii aurul din templele din India.

    • Sunteți rasist și încă unul primitiv și orice contorsionare a limbajului pe care îl folosiți nu poate ascunde acest lucru. Cultura pe care o invocați nu face de aceea nici doi bani. E aceeași ca în cazul căpeteniilor naziste care se extaziau în fața muzicii lui Wagner.

     Mai important însă, vă atrag atenția să încetați cu off-topicul.

     • Scuzați-mă. Topicul era despre rasismul meu, așa cum reiese din răspunsurile Dumneavoastră, și eu nu am observat.

      • Topicul articolului este altul, iar dumneavoastră și alți rasiști ați introdus o diversiune.

 11. Domnule Clej, stiti care este factorul primordial care accentueaza rasismul (antisemitismul, homofobia, sexismul, xenofobia, intoleranta religioasa etc.)? Exact atitudinea de „political correctness” prin care se interzice exprimarea unor realitati, daca se intampla ca persoanele in discutie sa se incadreze intr-una dintre categoriile vizate de fobiile/antipatiile enumerate.

  Concret, nu stiu cum stau lucrurile in Marea Britanie, dar am trait, am studiat si am lucrat aproape trei ani in Franta, si stiu bine ca exista cartiere ale Parisului in care risti sa fii linsat in plina strada, fara ca politia sa indrazneasca sa intervina. Dupa parerea dumneavoastra, daca afirm ca acele cartiere sunt populate aproape in totalitate de catre algerieni musulmani inseamna ca sunt rasist (si eventual crestin intolerant) sau ca descriu realitatea, asa cum poate fi verificata de catre oricine isi asuma riscul sa se documenteze la fata locului?

  Astept „traditionalele” ofense la adresa mea: promit sa nu ma supar, cu conditia sa adaugati si explicatiile aferente.

  • În Marea Britanie potrivit datelor oficiale, românii sunt pe locul doi (după polonezi) printre cetățenii statelor membre UE aflați aici la numărul de infracțiuni comise și pe locul cinci ).ca număr printre cetățenii străini aflați în închisoare în Anglia și Țara Galilor. Înseamnă asta că românii sunt infractori? Nu, o minoritate a lor, tot așa cum o minoritate a algerienilor din Franța sunt infractori sau o minoritate a cetățenilor indieni din UK vorbesc o engleză ininteligibilă (sunt probabil mai mulți englezi, scoțieni, irlandezi sau galezi care vorbesc la fel de ininteligibil pentru unii români veniți în vilegiatură).

   PS Unele dintre „fobiile” menționate reprezintă delicte de natură penală.

   • Eu nu v-am contrazis si nici nu am generalizat, am vrut doar sa evidentiez faptul ca precizarea rasei/religiei unei persoane (in context negativ) nu inseamna automat nici rasism, nici intoleranta religioasa.

    Cat despre aspectul PC, de ce nu precizati etnia (majoritatii) romanilor care comit infractiuni in UK? Poate astfel s-ar identifica problema reala, fara generalizari (in ambele sensuri)?!

  • Astea sunt legende românești. Soră-mea locuiește de peste 20 de ani la Paris, exact într-unul din acele cartiere pline de maghrebieni. Au fost câteva revolte în ăștia 20 de ani, au fost câteva zeci de mașini incendiate, dar nu te linșează nimeni pe stradă dacă ești alb și blond. Polițiștii intervin folosind uneori disproporționat forța, iar alteori nu sunt prezenți atunci când ți-ai dori să fie. Însă de-aici și până la linșaje pe stradă e cale lungă.

   Tinerii respectivi de origine maghrebiană sunt născuți în Franța, iar războiul lor personal e cu autoritățile, nu cu oamenii obișnuiți de pe stradă.

   • Eu nu am afirmat ca esti linsat in strada doar pentru ca esti alb si blond, prin urmare metoda de argumentare pe care o folositi se incadreaza in definitia erorii logice numite „straw man”.

    Am afirmat doar ca a lasa o masina incarcata cu bagaje in zona respectiva „garanteaza” golirea acesteia, iar eventualele proteste din partea posesorului legal se pot solda cu consecinte contondente.
    Inteleg faptul ca acei tineri au probleme cu autoritatile (oare de ce?) dar nu inteleg ce anume au cu mine, ca „om obisnuit de pe strada”. Si cum isi inchipuie ca pot atrage simpatia celorlalti pentru „cauza” lor, procedand astfel…

 12. Mi-am amintit de un comentariu si un articol pe tema asta aprins discutata aici, cu ochelari de cal si fara. Luati exemplu de „rasism” la alti scriitori/comentatori aici: http://www.biziday.ro/2013/11/28/shame-on-me-mister-cameron/ si chiar la comentariul unui domn Paul Suciu, pe care nu il cunosc dar care mi-a amintit prin comentariul lui (http://www.biziday.ro/2013/11/28/shame-on-me-mister-cameron/#comment-69212) de cum am fost tratata la jobcentre. As lua cu copy paste comentariul lui de acolo pentru ca e exact pe tema discriminarii romanilor in UK, dar mi se pare corect sa pun doar trimiterea pentru cei interesati.

  Aaaaa, mi-am amintit de o stire cu o campanie audio finantata de guvernul britanic, stire pe bbc deci nu inventie, nu dezinformare. A existat o campanie de informare a imigrantilor ilegali ceva de genul „imigranti ilegali plecati acasa sau veti fi condamnati”, campanie de care guvernantii nu s-au dezis, nu mi-e clar daca nu cumva a fost initiata de Home Office. Erau citeva vanuri cu traseu in anumite zone frecventate de romani si bulgari. (E logic, daca esti ilegal normal ca platesti, dar felul in care ne baga pe toti in aceeasi oala, felul in care te lasa sa te simti ca ii cam incomodezi, este o discriminare crasa). Nu am urmarit daca aceasta campanie a fost reflectata in mass-media din Romania. Pentru necredinciosi pot cauta si link daca e musai….
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-23632096
  Am cautat, e de mentionat ca zonele citate sint cunoscute ca fiind pline de est europeni…

  PS. Inca un rasist domle: Ion Tiriac: „Acesta a recunoscut oficial ca este “foame in Romania. Pana si in Uganda se vand mai multe masini noi ca in Romania”, cu referire la faptul ca intr-un judet din RO s-a vandut o singura masina noua in 2013.

 13. Ei bine,in noaptea asta m-am uitat de curiozitate pe toate ziarele central britanice de pe net sa vad ce se scrie despre iminenta debarcare a romanilor si bulgarilor de maine
  Spre marea mea suprindere:))) not! nu am gasit absolut nimica;se pare ca subiectul Romania si romani e total ignorant de britanici
  Daca ar fi sa judec ziarele majoritatea par a fi de scandal in frunte cu Daily Mail si the Sun;tot felu de prostii is scrise acolo si si mai multe decat in Libertatea,unde cel putin apar niste fete faine si apetisante la pagina 5:)))

  Deci se pare ca doar comentatorii de la noi is obsedati cu subiectul asta;e adevarat ca dupa ce am cautat un pic am gasit stirea pe daily mail.co.uk,mai in josul paginii a doua cred,despre faptul ca mii de bulgari si romani stau pregatiti sa vina ora 0 si respective cursa de 7:40 cand toti oficialli englezi vor vi pe acolo sa-i astepte cu covoru rosu:))) pe bulgmanians:)
  si aceasta atitudine provincial de a face din tantar armasar de rasa ca tot sunteti un pic obsedat de rasisti s-a vazut si in trecut in ziarele romanesti

  in rest un articol bun informative va multumesc pt el si pt ca am aflat cum pot sa traiesc si acolo fara sa lucru nimica:)))

 14. D-le Clej, regret sa constat din nou ca aveti un discurs, cu totul, nerezonabil. Din orice opinie care nu e pe linia in care va inscrieti desprideti concluzia ca autorul e, automat, rasist. Sinteti intr-un fel de frenezie a vinatorii de presupusi rasisti.
  In logica dvs,.comentariul d-lui Thau poate fi cu usurinta incadrat ca rasism incipient, sau poate doar abia mascat, etc. Iar dvs un sustinator al acestuia….. E pur leninism/bolshevism.
  Observ, totusi, maturitatea comentatorilor. Nnu au intrat logica etichetarilor facile si acuzelor nefondate.

  • Dacă vi se pare că a ajunge la conlcuzia că est-europenii sunt discriminați în Marea Britanie după o vizită la un shopping mall unde doar „5% sunt engleji” este maturitate și cu remarci rasiste la adresa TUTUROR cetățenilor de origine indiană e maturitate, atunci e clar că nu știțim despre ce vorbiți.

 15. Nu dle Clej, nu e housing benefit, e housing housing, casa de locuit, ANL daca doriti. Si nu mai am nimic de spus, deci sintem europeni, dar trebuie sa subliniem in formulare oficiale daca sintem romani bulgari, polonezi. Daca sintem chinezi sau francezi nu ne intereseaza, puneti bifa la other. Sa transpun in rase e ok sa intrebati ce rasa sinteti: „o african-american; o white ; o other”. Nu e deloc discriminare. Aveti nevoie cumva de un dex?
  Ups, am amintit de rase, e clar, nu tre sa mai spuneti nimic. Ma duc la colt sa fac penitente.
  Si da nu sint reprezentativa, nu ma incadrez in tipicul accpetat de dvs.

   • Domnule Clej, in mod normal formularele ar trebui sa contina trei variante: „UE”, „non-UE” si „exempted non-UE” (pentru cetatenii din tarile non-UE care pot intra in UK fara viza, pe baza unor acorduri bilaterale).

    Presupun ca existenta unor „casute de bifat” in privinta rasei, a religiei si a orientarii sexuale vi s-ar parea discriminatorie; atunci, de ce nu si in privinta cetateniei?

    Cat despre IC, acestea au doar scopul de a facilita munca politiei, dupa cum scrie chiar in pagina la care faceti trimitere: „IC codes or 6+1 codes are codes used by the British police in radio communications to describe THE APPARENT ETHINICITY of a suspect.” (majusculele imi apartin), si ca atare nu sunt o discriminare – la fel cum nu a fi nici precizarea ca suspectul e blond, gras, chel sau poarta un tricou verde.

    Va sugerez sa recititi definitia legala a discriminarii, poate va revizuiti opinia?!

    • Nu știu despre ce formular este vorba, dat fiind că persoana care-l descrie nu cunoaște diferența dintre imigranți ilegali și cetățeni UE (români și bulgari), așa că nu prea pun mare bază în ceea ce scrie.

     Rasa, religia și orientarea sexuală figurează în căsuțe, de pildă, în formulare de probațiune și firește că nu sunt o discriminare.

     După cum tot nu am aflat, după orice definiție a discriminării, care sunt argumentele după care în Marea Britanie cetățenii românii sunt discriminați.

  • @ Dorina: acum, fără supărare, impresia mea e că sunteți exemplul perfect pentru a justifica atitudinea englezilor față de români. Sunteți ”cetățean european” (avant la lettre, pentru că noțiunea asta nu există dpdv juridic) și aveți ”drepturi”. Housing, student loan, yellow card sau tot ce-ați mai solicitat dvs. Dar chiar aveți impresia, moral vorbind, că britanicii vă datorează toate astea, din taxele plătite de ei? Sau nu sunteți conștientă că cineva suportă totuși costurile ”drepturilor” pe care le revendicați dvs.?

   • @ Harald: Tot fara suparare, discutia era ca dvs ati sustinut ca nu exista discriminare fata de romani, v-am dat cel putin 6 exemple, v-am subliniat chiar la unul din ele diferenta de abordare si unde gresiti dvs in intelegerea a ceea ce va spun eu. Acum o intoarceti ca prea cer eu beneficii aici??
    De aia se uita chiondoris britanicii? Toti oamenii cer aici daca legea le ingaduie, fara diferente de rasa, nationalitate, culoare, vechime in regat. Nu vad deci relevanta in discutie. Am ani munciti aici, am platit taxe aici, nu sint eu interesata de student loan dar da, as vrea sa fiu tratata ca orice alt european. Orice alt tratament e discriminare si exista unii care nu vor sa inteleaga in ruptul capului acest lucru. Deci, pe problema „student loan” cum ramine? Ati gresit sau am gresit? (Astept raspuns doar de la dvs, de la dl Clej mi-e clar ca nu e capabil sa inteleaga alte puncte de vedere). Nu am vazut sa spuneti ceva nici de celelalte exmple de discriminare. Hai, calcati-va pe mindrie si admiteti evidentele… La multi ani dle Harald si un an nou plin de bucurii…!

    Apropo, dle Clej, expresia „Mai nene” nu e dovada de mirlanie cum sustineti, exprima plastic exasperarea mea ca va aduc argumente / exemple / dovezi si nu le intelegeti. Sper ca am voie sa folosesc unele cuvinte, doar nu va apartin dvs. Ramine insa scrisa reactia dvs care nu va face cinste deloc, cum nu va face cinste intreaga discutie de aici.
    Despre ceea ce vi s-a parut a fi calomnie, va rog sincer sa ma scuzati – nu stiam ca nu sinteti platit pentru colaborarea la contributors si chiar incercam sincer sa va gasesc o scuza, o explicatie pentru acest mod de a trata cititorii Contributors. Deci da, in privinta platii am gresit, insultati cititorii fara planuri ascunse, doar din pura placere probabil.
    Cu put your money where your mouth is v-am invitat eu prima sa faceti o excursie cu un tricou, vinerea seara prin anumite orase.
    Nu e razboiul meu sa fac dreptate si sa dovedesc cu acte discriminarea, deci nu e cazul sa ma trimiteti sa fac petitii.
    Cu cartierele cu indieni sau chinezi… chiar va faceti ca nu cunoasteti anumite zone din Birmingham cel putin? Ignoram evidentele cind pina si autoritatile britanice au derulat campania respectiva taman in cartierele in care est europenii sint mai numerosi? Si concluzia e ca eu sint rasista in aceasta abordare…
    Interesant e ca un ziarist care scrie pe problemele romanilor nu e citusi de putin interesat sa vada un scan al acestui formular de care va spun.
    Oi fi eu rasista in inchipuirea dvs dar dvs ca ziarist atit de intolerant fata de parerile altora… e mai de deplins.
    Va spun, e pacat sa intrati in noul an cu atita ura in suflet.

    • Care sunt evidențele? Nu văd decât faptul că suferiți de mania persecuției, generalizând și neînțelegând ce înseamnă discriminarea. Și vorba cuiva care scria aici, aveți impresia că românii sunt buricul Pământului. Măcar dacă ați trăi într-un oraș ca Londra, unde românii sunt într-un număr semnificativ. Iar ura și resentimentele vă caracterizează din plin și izvorăsc probabil din profunde complexe de inferioritate și din invidie. Iar dacă vă plângeți de discriminare, dovediți-o. Și singurul mod este calea legală.

    • @Dorina: singura cerință rezonabilă din postarea dvs. că aceea că dacă ați muncit ”ani” și aici plătit taxe în UK, considerați că ar trebui să fiți tratată în mod egal cu britanicii care au făcut la fel.

     Din câte știu eu, asta e o problemă reală în Marea Britanie, luată în discuție și la Bruxelles. Există și spanioli, portughezi și italieni aflați în aceeași situație, au muncit legal și au plătit taxe la fel ca orice britanic, dar li se refuză același drept la asistență socială de care dspune un britanic. Asta este genul de problemă pe care legislația britanică trebuie să o rezolve, iar indignarea dvs. self-righteous nu ajută la nimic.

     Separat de asta, așa funcționează lumea de astăzi, statele discriminează oamenii în funcție de naționalitatea lor. Nigerienii și etiopienii nu pot veni în Uniunea Europeană să ceară aceleași drepturi ca și localnicii, iar pe vremea când De Gaulle se opunea aderării marii Britanii la CEE, România construia voioasă comunismul, nu era cu nimic mai brează decât Nigeria sau Etiopia.

     Peste 30-50 de ani, lucrurile astea nu vor mai conta, România va fi acceptată ca fiind ”dintotdeauna” membră a Uniunii, cum sunt astăzi Italia sau chiar Spania. Dar astăzi încă ne aflăm abia la sfârșitul perioadei de tranziție, România a aderat foarte recent și cu o mulțime de concesii de ambele părți (inclusiv cei 7 ani de ”tranziție” fiind lucru nemaiîntâlnit până acum la vreo aderare).

     Dar ca părere personală, e strict treaba britanicilor ce facilități și ce asistență socială oferă. Dacă sunt acceptați și românii pentru student loans e decizia britanicilor, iar dacă nu sunt acceptați și românii, e tot decizia britanicilor.

 16. Se pare ca in perfidul Albion e foarte nasol: sunt numai negrii, chinezi, paki,…, nu au pubele, au in schimb case cu igrasie, trenurile nu vin la timp, pute a fish&chips peste tot,… de ce dracu’ mai insita romanii sa plece din superba Carphatian Garden atunci?

  • Realitatea este că Anglia nu e Germania, am fost eu însumi dezamăgit făcând constatarea asta :) Germania pare să aibă de două ori mai mulți bani decât Anglia pentru orice. Însă prefer delăsarea și incompetența englezilor, decât rigoarea și încrâncenarea nemților.

   Problema cu casele e destul de ciudată, englezii au fost cumva victima propriului lor succes, la capitolul ăsta. Au fost construite străzi întregi și cartiere întregi, aproximativ între 1860 și 1914. În toate orașele mari și mici, ba chiar și prin unele sate. Însă la vremea construcției lor, nu existau rețelele de energie electrică, nu existau centrale termice și nu exista rețeaua de apă și canalizare. Așa că toate astea au trebuit adăugate ulterior, cu costuri mult mai mari decât dacă toate clădirile ar fi fost construite de la zero.

   În Germania a fost mai simplu, a fost demolată aproape toată în timpul WWII și a fost reconstruită aproape de la zero. Însă impresia mea e că astea sunt simple realități, cu care nu merită să ne batem capul. Anglia a avut perioada ei de glorie care s-a cam încheiat în urmă cu 100 de ani, Germania are perioada ei de glorie acum, iar România va avea probabil perioada ei de glorie peste altă sută de ani, pe măsură ce Germania va îmbătrâni și obosi și ea, așa cum a îmbătrânit și obosit astăzi Anglia.

   Cu scuzele de rigoare pentru că am mai scris asta pe Contributors, Anglia a rămas azi un fel de casa bunicilor, cam dărăpănată și neîngrijită, în timp ce rolul ei de stăpână a mărilor și de promotoare a comerțului liber a fost preluat de verișorii de dincolo de iaz. Așa cum spunea Andrew Grove de la Intel, ”succesul duce la delăsare, iar delăsarea duce la eșec”. Pentru Anglia, epoca de succes s-a cam încheiat odată cu începutul primului război mondial.

    • Aș prefera să-mi arătați o statistică din care să rezulte la ce capitole excelează Anglia acum sau la ce capitole a excelat în ultimii 20-25 de ani, nu wishful thinking despre ce-o să facă ea în 2030. Și eu mi-am propus să fiu miliardar în euro până în 2030, putem să discutăm despre asta ca și cum ar fi deja realitate? :P

     Pe lângă asta, mai contează și nivelul de trai al oamenilor, nu numai performanțele economice ale țării. Dacă țara produce PIB prin speculații financiare, din care oamenii obișnuiți nu obțin nicio creștere a nivelului de trai, degeaba va deveni ea cea mai mare economie a Europei în 2030. Însă ca părere personală, vă asigur că nu va deveni. Englezii sunt ostili progresului tehnic, sunt ostili dezvoltării, sunt ostili trenurilor de mare viteză, sunt ostili traficului auto etc. etc. Nu poți deveni cea mai mare economie a Europei prin speculații financiare. Nu știu dacă ați trecut prin fosta RDG între 1995 și 2000, toată fosta țară devenise un șantier. Așa ar trebui să arate Anglia acum, ca să devină prima economie a Europei în 2030. Și nu arată așa.

     Englezii sunt de preferat nemților ca oameni datorită farmecului lor personal: sunt civilizați, politicoși în mod autentic și relaxați. Dar civilizația lor a cam apus, sunt ca sudiștii din Statele Unite în vremea Războiului de Secesiune: fermecători ca mod de viață, însă incapabili să țină pasul cu vremurile.

     • Va rog sa studiati urmatorul „cliseu”:

      „The United Kingdom (10th) rounds out the top
      10, falling by two places in this year’s assessment.
      The country deteriorates slightly in several areas, most
      notably its macroeconomic environment and its financial
      markets. Overall, the United Kingdom benefits from clear
      strengths such as the efficiency of its labor market (5th),
      in sharp contrast to the rigidity of those of many other
      European countries. The country continues to have
      sophisticated (9th) and innovative (12th) businesses that
      are highly adept at harnessing the latest technologies
      for productivity improvements and operating in a very
      large market (it is ranked 6th for market size). The highly
      developed financial market also remains a strength
      overall, despite some weakening since last year. All these
      characteristics are important for spurring productivity
      enhancements. On the other hand, the country’s
      macroeconomic environment (115th, down from 85th
      two years ago) represents the greatest drag on its
      competitiveness, with a fiscal deficit above 8 percent in
      2012, an increase of over 7 percentage points in public
      debt amounting to 90.3 percent of GDP in 2012 (136),and a comparatively low national savings rate (10.8 percent of GDP in 2012, 122nd).”

      Este portretul de tara aparut in raportul World Economic Forum.
      http://www.weforum.org/reports/global-competitiveness-report-2013-2014 si dati click pe Download full Report pentru a afla multi alti indici ai fiecarei tari din cele 148 analizate.
      Pozitia Marii Britanii ar fi fost mai jos dar Elvetia, Finlanda, Suedia, Norvegia, Singapore, Hong Kong au primit note proaste la dimensiunea pietii interne.
      Cebr(Centre for Economics and Business Research) este o firma privata britanica de consultanta, iar World Economic Forum este o organizatie internationala independenta. Puteti afla si compara echipele de specialisti ale celor rapoarte pentru a va face o imagine mai completa.

    • D-le Clej, nu sinteti serios. Zau…..
     „Raportul” asta e o proba a viitorului luminos?!? Pai e din ciclul „Euro o sa moara in 3 luni si noi o sa fim super-strong” atit de vehiculat (ani de zile dupa 2008) de media de lb.engleza (de la WSJ pina la The Economist, etc). Doar alt wishful thinking. Sa ne vedem de treaba noastra……
     Suprematia economica a Germaniei inceputa chiar inainte de 1870 are cauze foarte numeroase si de o mare complexitate. In conditii de pace (reala) este foarte, foarte greu sa piarda in doar 16 ani pozitia fruntasa in favoarea unui concurent ce continua sa aplice aceeasi politica socio-ec.ce se dovedeste inadecvata de mai mult de un secol.
     Doar un f.mic exemplu: Germania depune, anual, cereri de inregistrare inventii, inovatii, etc cit tot restul UE la un loc. Astea nu sint povesti si analize speculative din pix ci hard facts.

     • Când nu ne convine un raport îl negăm și-l asimilăm cu presupuse povești apărute, shock horror, în limba engleză. Ca și alte persoane de aici nu operați decât cu generalități și clișee. Îmi aduce aminte de nivelul discuțiilor de la cercul microbiștilor din Cișmigiu de pe vremuri. Ca să nu mai spun că nu are nicio legătură cu tema acestui articol.

      • D-le Clej, lasati domne’ aroganta la o parte. Face rau dezbaterii.

       De cita seriozitate trebuie sa dea dovada un studiu economic ptr.a afirma ca in doar 16 ani o ec. mult mai putin competitiva o va depasi pe cea mai competitiva?!?
       Asta suna a: „cincinalul in 4 ani si jumate ptr.a ajunge si chiar intrece tarili capitaliste cele mai dezvoltate”…… . Nu e rezonabil sa luam in serios astfel de lucruri ptr.ca nu exista premisele ca astfel de recorduri sa aiba loc…..
       Recititi ultima postare a d-lui Harald. Sintetizeaza f.bine problemele de fond.

       Reflectati la argumentul din finalul postarii mele anterioare si mai vorbim……

      • Domnule care vă ascundeți sub diverse aliasuri, vă rog să renunțați la apelative de tip „domne”. Asta să folosiți dumneavoastră la matul comunal. Nu aveţi absolut niciun argument. Acelaşi lucru poate fi valabil şi cînd se compară SUA cu China. Populaţia Marii Britanii are tendinţa de creştere pe termen lung pe când cea a Germaniei a tendinţă de scădere. Citiţi raportul şi încetaţi să vă comportaţi în acest mod gregar.

   • D-le Harald, sincer, va apreciez indepartarea (sesizabila) de partizanatul orb…..
    Da’ sa stiti ca d-na Dorina are pareri de bun simt si argumentate f.civilizat. Face cunoscute aspecte greu de negat, asa de plano precum dl.Clej.

    Cauzele decaderii maretiei/suprematiei UK sint si de natura, cumva, filosofica. Chiar metoda abordarii (la nivel macro) a problemelor/provocarilor este deficitara, prin comparatie cu Germania si chiar cu Franta. Dar e doar o opinie personala……
    Si tot in cadrul expunerii propriilor opinii pot sa adaug ca de-a lungul secolelor UK a promovat, in general, comertul liber DOAR cind ii convenea sau la nivel declarativ. Atunci cind on the market a existat un concurent cit de cit serios a facut tot ce a putut (tehnic, administrativ sau chiar razboi) ptr.a impiedica libertatea comertului. Nu e o acuza ci o constatare.
    A beneficiat de „comertul liber reglementat” :-) cu imperiul colonial unde a restrins puternic accesul altora.

    • Părerile ”de bun simț” ale d-nei Dorina nu țin loc de reglementări legale. Pentru ca un cetățean român să obțină din partea autorităților britanice tot ce obține un cetățean britanic ar trebui să existe niște prevederi legale BRITANICE în acest sens. Discriminarea ar exista dpdv juridic atunci când legea britanică ar stabili textual prevederi diferite pentru români. Dar nu cred că există un text de lege care să prevadă așa ceva.

     Bruxelles-ul nu legiferează nici în locul Londrei, nici în locul Bucureștiului. Există niște directive emise la Bruxelles, există niște recomandări emise la Bruxelles, însă acestea trebuie transpuse în legislațiile naționale de către parlamentele naționale. Ele nu devin operante pe teritoriul Marii Britanii doar fiindcă așa s-a stabilit la Bruxelles. Uniunea Europeană nu e stat federal, deci nu există legislație federală, ca în State, ci doar legislații naționale.

     Noțiunea de ”cetățean european” nu există dpdv juridic, cetățenii sunt ai statelor membre. Dacă Marea Britanie refuză să includă în legislația națională niște prevederi europene, există proceduri de infringement, există Curtea Europeană de Justiție etc. etc., dar tot parlamentul britanic este cel care trebuie să legifereze pe teritoriul UK.

     În rest ”discriminarea” de care vorbește d-na Dorina este doar folosirea unui termen juridic în limbaj colocvial. Și eu ”discriminez” fetele cu ochelari în defavoarea celor fără, așa cum le ”discriminez” și pe cele cu ochi albaștri în defavoarea celor cu ochi căprui. Dar ”discriminarea” asta nu e nicăieri prevăzută într-un text de lege, deci nu e discriminare în sens juridic.

     • Nu e nevoie de Curtea Europeană de Justiție, o curete britanică poate declara ilegale prevederi legale britanice care intră în conflict cu legislația UE. Aceasta a fost și explicația dată de guvenul britanic pentru refuzul de a prelungi cu încă cinci ani restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari.

      Dacă vreunul dintre românii sau bulgarii afectați de suspendarea împtumuturilor de studii se consideră discriminat pentru că e român sau bulgar, nu-l împiedică nimeni să se adreseze justiției în acest sens.

      • De-acord cu dvs., însă acum trebuie să ne întoarcem la Cameron și la electoratul pe care-l vânează (dar și creează și îndoctrinează) el și partidul lui.

       Dacă el ar fi explicat britanicilor că este în avantajul economiei britanice să dispună de niște muncitori cu care societatea britanică nu a cheltuit bani în perioada de vârstă 0 – 18 ani, oamenii ar fi admis că are dreptate. La urma urmei, ăsta e modelul occidental de dezvoltare practicat după WWII – imigrația pe scară largă, prezentă și în Franța, Olanda sau Germania, nu doar în UK.

       Însă guvernul britanic a prezentat lucrurile tot din perspectivă eurosceptică – ”suntem obligați să acceptăm, așa ni se impune de la Bruxelles”. Ori, asta e ipocrizie autentic britanică, să obții avantaje economice pretinzând că de fapt faci concesii.

      • Stiti bine ca solutia pe care o propuneti este inaplicabila!
       Iar daca trebuie sa va explic motivele inseamna ca traiti intr-un univers paralel.

     • @ Harald: Deci dle Harald, discriminarea e discriminare doar daca e legiferata? doar daca e prezenta intr-un tratat de lege? Ma scuzati, cred ca trebuia sa pornim de la definitie. Eu credeam ca vorbim despre orice tratament diferit bazat pe nationalitate, chiar ma scuzati , e vorba de cum inteleg eu cuvintul, daca doriti mergem si la dex.
      Chiar va asteptati ca discriminarea la nivel guvernamental sa fie atit de grosiera?
      Nu am folosit nicaieri ideea de cetatean european in abordarea sugerata de dvs, ma refeream ca vreau sa fiu tratata ca si un cetatean german, francez sau polonez cita vreme asta ne-a fost intelegerea la semnarea tratatelor europene. Reclama aia stupida din romania nu are nici o legatura in discutia de aici.
      Nu am mania persecutiei, nu pling de aceasta discriminare, cred ca in cazul oricarui imigrant in orice tara se poate vorbi la un moment dat de un oarece grad de tratament diferentiat be baza nationalitatii.

      • @Harald: Sau sa va transpun situatia cu campania cu vanuri cu mesaje „Imigranti ilegali veti fi condamnat” in cartiere in care numarul est europenilor este mai ridicat este asemanator cu a pune in Ferentari un panou cu „infractorii vor fi condamnati”. Sesizati finetea sau va legati si dvs ca nu stiu diferenta dintre imigranti ilegali si romani si bulgari?
       Analogia dvs cu fata cu ochelari si fata blonda… nu functioneaza, cita vreme fata cu ochelari e frantuzoaica iar blonda e romanca iar dvs refuzati sa aveti de-a face cu blondele. E o analogie nefericita, nu vad cum sa o fac sa fie relevanta discutiei.
       Apoi amestecati discutiile – vorbeam de discriminare, apoi o dati pe moralitate si drepturi – ca de ce ar trebui sa primesc student loan la fel ca si un britanic, ca doar nu am platit eu pentru acel beneficiu. Domnule, diferenta e ca un francez nu a platit nici el dar lui i se ia in considerare aplicatia, mie ca romanica mi se refuza instantaneu pe motiv ca sint romanca. Da, nu e moral sa am acelasi „drept” ca si un britanic, nu e moral sa aplic pentru beneficii, toata lumea o face cita vreme legea ii da voie, si nu e subiectul discutiei.
       Nu sint rasista deloc, nu am spus nicaieri „indienilor plecati acasa”, nici macar „vai ce frica mi-a fost in cartierul acesta cu populatie preponderent de culoare”, dar am fost taxata ca rasista doar pentru ca am folosit scurtatura „cartier de indieni sau negri”. Bine ca autoritatile britanice sau cine o fi comandat campania aia au voie sa actioneze in cartiere cu populatie preponderent est europeana. Dubla masura si ochelarii de cal la putere…

      • După cum vedeţi „dorina” continuă să confunde imigranţii ilegali cu românii şi bulgarii. Asta în engleză se numește to have a chip on your shoulder. Și continuă sa fabuleze că i se refuză ceva pentru că e româncă. Continui să-i sugerez să adreseze justiției sau unui Citizens Advice Bureau, lamentațiile anonime pe o pagină de internet nu au nicio valoare.

     • D-le Harald, aici trebuie sa fiu de acord cu dl.Clej….. Se mai intimpla.
      Guvr.britanic NU putea prelungi restrictiile ptr.ca indiferent cit ar crede unii ca Parlamentul X sau Y este suveran si face ce vrea, de fapt NU face ce vrea.
      Tratatul este de aplicabilitate DIRECTA. Aderarea RO&BG face parte integranta din tratatul UE…. Guvr.britanic a procedat cit se poate de corect. Nu avea ce face.

      Sinteti in confuzie cu privire la legislatia europeana. Tratatul, regulamentele sint de aplicabilitate directa. Fac parte din dreptul intern asa cum sint.
      Directivele nu. Dar transpunerea lor TREBUIE OBLIGATORIU sa atinga obiectivele cuprinse in directiva. Si nu de o maniera formala sau pur declarativa (principiul eficaitatii dr.european).
      Daca directiva nu a fost transpusa la timp sau a fost transpusa defectuos cetateanul interesat se va prevala de directiva insasi.

      Inca ceva. Multe state au incercat sa creeze regimuri discriminatorii ptr.cetatenii altor state, produsele altor state. Unele au facut-o de o maniera foarte subtila adoptind masuri legislative, norme de aplicare, standarde tehnice ce se aplicau de o maniera nedistincta, tuturor la fel. Dar in practica se crea un regim discriminator prin dificultatile suplimentare intimpinate sau prin costurile mai mari (Factortame 1, 2, Cassis de Dijon). Asa ca teoria argumentului de text care sa faca o distinctie clara intre romani&bulgari si restul nu se sustine. Dar formularul despre care vorbea Dorina in care est-europenii apareau distinct fata de restul resortisantilor europeni este o vadita incercare de creare a unor regimuri separate.

 17. Am să fac o tentativă de a readuce discuția la subiectul articolului, după atâta vorbărie goală produsă de câțiva comentatori.

  Ediția din 1 ianuarie a cotidianului The Times titrează pe prima pagină „British firms seek 60,000 Romanians to fill jobs gap” și face, între altele, o trimitere la situl tjobs.ro.

  E o informație utilă pentru nenumărații români, fără fasoane intelectualiste, care doresc să găsească de lucru.

 18. Dle Clej,

  ca roman aflat de 9 ani in Marea Britanie va spun ca am fost dezamagit si dezgustat de campania anti Romania, anti – Bulgaria si in general anti – EU, campanie inceputa pe 1.01.2013 (adica la cateva ore dupa ce s-a terminat anul olimpic), campanie ce a continuat in 2014 cu parlamentari mergand cu telecamere sa intampine calatori venind din Romania! O campanie media, dar si politica.

  Nick Robinson de la BBC spunea zilele trecute ca: „faptul ca est-europenii sunt europeni, albi si crestini i-a eliberat pe oamenii politici britanici, dar si mass-media, sa discute despre imigratie fara prea mari inhibitii ca ar putea fi acuzati de rasism. ” Le permite populistilor sa isi exprime ura fata de imigranti fara a fi catalogati drept rasisti. Ura asta este un sentiment adanc, primar, dar popular si des intalnit in istorie, cu urmari extrem de urate.

  dl. Cameron s-a dovedit si se dovedeste un leader slab in problema Europeanal, un populist. Desigur, ii asigura voturi, dar asta nu il transforma intr-un leader adevarat precum Tony Blair, ci doar confirma ca este un om politic obisnuit. Theresa May chiar se juca cu ideea sa limiteze la 75.000 pe an numarul de lucratori din UE, evident un plan ilegal propus in Ministerul de Interne….

  • E dreptul dumneavoastră să fiți dezamăgit și dezgustat. În ceea ce-l privește pe Tony Blair, cred că sunteți conștient că mulți alții ar fi în dezacord cu dumneavoastră.

   • salut….cine poate sa-mi spuna daca pentru obtinerea a National Isurance este neaparat nevoie si de certificatul de nastere…(dupa 1 ianuarie 2014)…. ;)

   • Desigur, dupa ce a castigat de 3 ori la rand alegerile, a participat in mai multe razboaie, este oarecum si normal ca Tony Blair sa aiba popularitatea la pamant, dar asta este o alta discutie, poate chiar ar trebui purtata.

    Dezamagirea si dezgustul nu sunt doar ale mele, dar si ale prietenilor mei romani, bulgari, dar si englezi (lucrez la Londra).

    Atunci cand asociezi o natiune cu furtul, cu cersitul, cu infractionalitatea, etc – si o faci intens zi de zi, asta este xenofobie; iar autoritatile engleze in 2013 au turnat gaz pe foc si nu apa. Hai sa ne imaginam daca inlocuim cuvantul „roman” sau „bulgar” cu „evreu” sau „negru” sau „tigan” ce fel de reactie ar obtine…. Chiar ma distram cum faceau coada politicienii englezi sa-l omagieze pe Nelson Mandela … asta in timp ce ei faceau fix pe dos.

    Desigur, ca romani, trebuie sa invatam din lectia asta. Sa invatam cum sa fim si mai toleranti si sa construim o Romanie prospera. In acelasi timp, cred ca trebuie sa invatam un pic de la evrei si sa luam atitudine impotriva unor astfel de campanii xenofobe. Este dreptul englezilor sa-si faca ce legi doresc si sa si iasa din UE daca vor, insa atunci cand isi incalca propriile valori, cred ca trebuie sa le spunem, ca prieteni, ceea ce simtim.

    • Domnule Stoica, sunt unii care-i asociază pe români cu furtul, cerșitul și infracționalitatea și într-adevăr sunt xenofobi. Nu este însă o atitudine generală, nici printre politicieni, nici în mass media. Exemplul pe care-l dădeam din ziarul Times de ieri este edificator. Aceste generalizări sunt foarte nocive și la limită duc la reacții de tip rasist, ca cea de genul: „ce au englejii (sic!) cu românii, când au atâtea probleme cu indienii?” Încă o dată: românii nu sunt buricul Pământului și autovictimizarea nu face decât să provoace reacții contrare celor scontate.

     Comentariul care mă bucură cel mai mult este acela al persoanei care a întrebat ce documente sunt necesare obținerii National Insurance Number. Aceste persoane sunt de fapt ținta principală a articolului meu, nu cei care despică firul în patru în lipsă de altă preocupare.

 19. Am primit un telefon pe linia fixă dela o persoană care pretinde că a postat comentarii aici. Aș ruga să nu se mai repete astfel de gesturi indecente. Cine dorește poate să-mi scrie pe adresa de email, [email protected].

 20. Dle Clej,
  Titlul articolului dvs este : „2014: Ce-i asteapta pe romani in Marea Britanie?”
  Unii din comentatori au prezentat cazuri de discriminare ale romanilorde de catre autoritati; altii au prezentat modul in care au fost tratati de catre cetateni. Eu am scris despre vizitele mele in UK si despre lucrurile care nu mi-au placut. De multe ori ati spus ca aceste comentarii sunt off-topic. De ce afirmati acest lucru? Comentatorii au prezentat situatii din UK la care ce-i care vor veni in 2014 sa se astepte (in conformitate cu titlul articolului dvs). Daca titlul articolului nu este conform cu a lui continut, atunci vina nu ne apartine. Aproape pe toti ne-ati caracterizat ca rasisti; ati scris chiar : „E o informație utilă pentru nenumărații români, fără fasoane intelectualiste, care doresc să găsească de lucru”. Ati primit de la unii comentatori urari de anul nou; ati uitat sa raspundeti! Am cititit mai multe comentarii la diversele articole scrise de dvs in revistele sau site-urile la care colaborati; majoritatea acestora se plang de modul injositor in care ii tratati. Va este greu sa acceptati ca unii oameni au idei diferite de ale dvs. Marea Britanie este o solutie eleganta pentru multi romani dar este departe de a fi buricul pamantului asa cum credeti dvs. Iar dupa ce zacamintele din Marea Nordului se vor epuiza…. Pentru mine acesta este ultimul articol pe l-am citit scris de dvs.
  P.S. V-am dat un telefon astazi (numarul este publicat chiar de dvs); m-am prezentat si am intrebat daca deranjez; ati raspuns ca NU, probabil crezand ca sunt un infractor roman din UK care are nevoie de serviciile dvs de interpret. Cand v-am precizat ca sunt un comentator al articolului dvs de pe contributors.ro ati spus ca va deranjez si ati inchis telefonul. M-a distrat copios refuzul dvs.
  Ma bucur ca aveti trei pubele de plastic pentru gunoi in Londra; ieri am numarat si cele existente intr-un mic sat de pe aici: (11) pentru ulei comestibil, pentru ulei mineral ,pentru sticle albe, verzi, maro containere diferite, pentru gunoi menajer obisnuit (capacul se deschide daca ai un card RFID care atesta ca platesti taxa de gunoi), pentru hartie si carton, pentru resturi vegetale crude, pentru sticle PET, pentru aluminiu si pentru conserve de tabla. Daca am nevoie sa ma deplasez in timpul noptii (transportul in comun nu functioneaza in general intre 0:30 si 5:30) in orasul meu, atunci dau telefon(cu minim 45 de minute inainte de ora dorita) la numarul intreprinderii locale de transport si anunt ca am nevoie de un Taxibus in statia pe care o doresc; trebuie sa platesc pretul unei calatorii obisnuite (sau sa posed un abonament) si un supliment echivalent cu 2.60£. In una din nopti a venit un taxi obisnuit Mercedes care m-a anuntat ca toate Taxibus-urile transportului local erau ocupate si ca el a fost anuntat sa ma deserveasca. La sfarsitul calatoriei am semnat chitanta (cam 24£), am spus multumesc si la revedere. Costul calatoriei cu taxiul urma sa fie platit de intreprinderea de transport local. Pot sa va dau multe exemple de ce inseamna o tara realmente civilizata si de aceea spun ca romanii sa nu se astepte ca Marea Britanie sa fie taramul fagaduintei. Salariile sunt mici, impozitele sunt cam mari, autoritatile delasatoare, clima si bucataria britanica sunt ingrozitoare (sotia ma corecteaza: desertul este excelent, nu indraznesc sa o contrazic la inceput de an). Oricum este mai bine decat in Romania . Succes celor aflati sau care doresc sa plece in UK.

  • Dle Clej,
   Titlul articolului dvs este : “2014: Ce-i asteapta pe romani in Marea Britanie?”
   Unii din comentatori au prezentat cazuri de discriminare ale romanilorde de catre autoritati; altii au prezentat modul in care au fost tratati de catre cetateni. Eu am scris despre vizitele mele in UK si despre lucrurile care nu mi-au placut. De multe ori ati spus ca aceste comentarii sunt off-topic. De ce afirmati acest lucru? Comentatorii au prezentat situatii din UK la care ce-i care vor veni in 2014 sa se astepte (in conformitate cu titlul articolului dvs). Daca titlul articolului nu este conform cu a lui continut, atunci vina nu ne apartine. Aproape pe toti ne-ati caracterizat ca rasisti; ati scris chiar : “E o informație utilă pentru nenumărații români, fără fasoane intelectualiste, care doresc să găsească de lucru”. Ati primit de la unii comentatori urari de anul nou; ati uitat sa raspundeti! Am cititit mai multe comentarii la diversele articole scrise de dvs in revistele sau site-urile la care colaborati; majoritatea acestora se plang de modul injositor in care ii tratati. Va este greu sa acceptati ca unii oameni au idei diferite de ale dvs. Marea Britanie este o solutie eleganta pentru multi romani dar este departe de a fi buricul pamantului asa cum credeti dvs. Iar dupa ce zacamintele din Marea Nordului se vor epuiza…. Pentru mine acesta este ultimul articol pe l-am citit scris de dvs.

   Așa cum am mai spus, nu este nicio pierdere (reciproc valabil) dacă nu doriți să mai citiți articolele mele.

   P.S. V-am dat un telefon astazi (numarul este publicat chiar de dvs); m-am prezentat si am intrebat daca deranjez; ati raspuns ca NU, probabil crezand ca sunt un infractor roman din UK care are nevoie de serviciile dvs de interpret. Cand v-am precizat ca sunt un comentator al articolului dvs de pe contributors.ro ati spus ca va deranjez si ati inchis telefonul. M-a distrat copios refuzul dvs.

   N-ați înțeles bine: asemenea apeluri telefonice nu se fac. Dacă nici asta n-ați înțeles, atunci degeaba mai vizitați Marea Britanie. E o risipă de bani. Infractorii români, ca orice infractor, dispun de translator gratuit, aranjat fie de poliție, fie de curte, așa că n-au de ce să apeleze la translator. Altă chestiune de care habar nu aveți.

   Ma bucur ca aveti trei pubele de plastic pentru gunoi in Londra; ieri am numarat si cele existente intr-un mic sat de pe aici: (11) pentru ulei comestibil, pentru ulei mineral ,pentru sticle albe, verzi, maro containere diferite, pentru gunoi menajer obisnuit (capacul se deschide daca ai un card RFID care atesta ca platesti taxa de gunoi), pentru hartie si carton, pentru resturi vegetale crude, pentru sticle PET, pentru aluminiu si pentru conserve de tabla. Daca am nevoie sa ma deplasez in timpul noptii (transportul in comun nu functioneaza in general intre 0:30 si 5:30) in orasul meu, atunci dau telefon(cu minim 45 de minute inainte de ora dorita) la numarul intreprinderii locale de transport si anunt ca am nevoie de un Taxibus in statia pe care o doresc; trebuie sa platesc pretul unei calatorii obisnuite (sau sa posed un abonament) si un supliment echivalent cu 2.60£. In una din nopti a venit un taxi obisnuit Mercedes care m-a anuntat ca toate Taxibus-urile transportului local erau ocupate si ca el a fost anuntat sa ma deserveasca. La sfarsitul calatoriei am semnat chitanta (cam 24£), am spus multumesc si la revedere. Costul calatoriei cu taxiul urma sa fie platit de intreprinderea de transport local. Pot sa va dau multe exemple de ce inseamna o tara realmente civilizata si de aceea spun ca romanii sa nu se astepte ca Marea Britanie sa fie taramul fagaduintei. Salariile sunt mici, impozitele sunt cam mari, autoritatile delasatoare, clima si bucataria britanica sunt ingrozitoare (sotia ma corecteaza: desertul este excelent, nu indraznesc sa o contrazic la inceput de an). Oricum este mai bine decat in Romania . Succes celor aflati sau care doresc sa plece in UK.

   Pubelele de plastic sunt generalizate la nivelul Londrei (oraș de 8,2 milioane de locuitori). În rest, n-are rost să mai stau de vorbă cu o persoană care clocotește de ură și resentiment, izvorâte dintr-un profund complex de inferioritate.

   PS În sătucul pe unde sunteți sunt „indieni”?

 21. E comic: unii au împrumutat din campania stupidă (repede abandonată) a guvernului britanic cu vremea proastă ca să-i descurajeze pe români și bulgari să vină.

  Noroc că majoritatea constructorilor, menajerelor, asistentelor medicale, chelnerilor, spălătorilor de mașini, îngrijitoarelor și în general a celor care formează grosul românilor care lucrează sau vor să lucreze în Marea Britanie au mult mai mult bun simț și spirit de orientare decât își imaginează comentatorii de fotoliu care scriu pe aici.

 22. Un ministru de la Berlin l-a „șmotruit” pe un politician din Bavaria care a cerut ceva schimbări în sistemul social cu ocazia ridicării restricțiilor pentru cele mai sărace țări din UE (bavarezul nu a cerut nicio limitare de imigrare, nu s-a manifestat împotriva libertății de circulație, pur și simplu a ajuns acuzat pe nedrept). Isteria și prostia din Marea Britanie a creat o atmosferă bună pentru români și bulgari în restul Europei. Nimeni nu vrea să fie comparat cu englejii.

  • …scrie unul care pe pagina sa de Facebook susținea pe 26 martie 2013:

   Guvernul naționalist al Angelei Merkel este extrem de vinovat. A preferat să creeze mecanisme pentru export în UE pe caiet, pe datoria altora, pentru a avea activitate economică exclusiv în Germania, investiții în Germania, deseori cu mână de lucru imigrată în Germania din afara UE. Soluția alternativă ar fi fost investițiile de capital german în țările UE sărace, unde activitatea economică ar fi creat și venituri, încât ar fi fost evitate cumpărările pe datorie. Comparația dintre Adolf Hitler și Angela Merkel are un sâmbure de adevăr. Soluția alternativă era avantajoasă pentru toți europenii, inclusiv pentru investitorii germani. Datorită salariilor din regiunile europene sărace, repartizarea PIB pentru acumulare era mai mare, mai competitivă pe plan mondial. Numai pentru imigranți soluția alternativă nu era benefică. Dar naționalismul german a fost mai puternic.

   și pe 26 mai scria:

   …este foarte probabil ca Merkel să plece în septembrie.
   Ăsta da pronostic!

   Ce credibilitate poate avea un asemenea comentator? Recomand informarea de la sursă http://www.sueddeutsche.de/politik/bundesaussenminister-steinmeier-attackiert-csu-plaene-zur-armutsmigration-1.1854299

   NB Angela Merkel este în continuare cancelară în guvernul de mare coaliție de la Berlin. O mai fi naționalist guvernul? Mai susține comentatorul aberanta comparație cu Hitler? Și ce e mai rău – „prostia și isteria” din Marea Britanie sau naționalismul și hitlerismul din Germania?

   Cum e cu ipocrizia, domnule Brătfălean?

   • no! fain va sta ! amu omu ii pus in situatzia sa shi schimbe nick ul !
    se vede ca nu traitzi aici ! lucrurili astea aci ramin ca si neobservate,shtitzi asha intre noi

    • Nu schimb nici un nick. Aș cum zicea un prieten german, realegerea Angelei Merkel înseamnă trenarea pe aceleași probleme. Și e adevărat că Merkel e prea naționalistă pentru gustul meu și pentru interesul general la Europei. Și e adevărat că totuși oamenilor ei nu le place să fie comparați cu englezii.

     • Domnule Isăilă Brătfălean, dacă ați ști ce ridicol sunteți când pronunțați cu emfază aceste verdicte definitive și sfertodocte. Vorba francezului: il n’y a que le ridicule qui tue… Tragic e faptul că nu realizați și de aceea sunteți în pericol de moarte.

      Cât privește adevărul, nu cred că mai ar rost să mai comentez. Aveți o credibilitate ZERO și asta s-a văzut din citatele pe care le-am dat.

      • Eu sper ca să aveți dreptate și antieuropenismul din Mare Britanie și de aiurea să scadă în intensitate. Deși nu sunt așa convins că susțineți exact această idee.

      • Nu știu dacă ați observat până acum, dar articolul nu se referă la așa ceva.

 23. Recomand articolul de opinie de azi din Times „Little England should prepare a big welcome” cu referire la români și bulgari. Merită să cheluiți câteva lire (euro, RON) ca să aveți acces la acest ziar.

  Nu de alta, dar mi-e teamă că unii și-au făcut un reflex condiționat să viziteze situl cotidanului Daily Mail și trag concluzia fără drept de apel că asta e părerea unanimă despr România și români în Marea Britanie.

  Nu mai recomand Guardian și Independent pentru că deja acestea au un meci cu cu cuplul Mail – Express în chestiunea românilor și bulgarilor, adoptând automat poziția contrară.

 24. Am fost la job centre data3 ianuarie 2014 pt number ,surpriza acestia au spus ca pt al on tine trebuie sa gasesc job prima data si dupa sa ma duc la home office cu scrisoare de la angajator,si alte cateva cerinte Asa ca dragi romanii sa nu va luati dupa CEi care spun ca este. De Ajuns sa te prezinti doar cu buletinul,este mult Mai complicat decat pare ,sau de cum parea pe data de 31 decembrie ca din ianuarie o sa fie floare la ureche.multumesc

 25. salut….eu am programarea la interviu pentru National Insurance pe 16 ianuarie….mi-au trimis o scrisoare in care mi-au zis sa am cu mine cat mai multe acte….atat de identitate cat si acte care dovedesc adresa unde locuiesc in prezent aici…..nu inteleg cum sa fac rost de ele….pentru asta am nevoie de un cont in banca …de un medic de familie….diferite facturi…cum sa le am daca nu am nino…..e straniu….si mai vor si scrisoare de la angajator…..

  • Buna.Ai fost la number cum a decurs?eu trebuie sa imi iau taxele pe anu trecut si nu pot fara number!Acum vin din vacanta din romania si o sami fac programare!Am dovada de adresa card medic etc ca doar le-am platit un an taxe ca toti englezii…are cineva idee daca e neaparat necesara scrisoarea de la angajator ca am plecat in romania ca nu am mai avut de lucru…are cineva idee cum merg lucrurile la number?

 26. As vrea ca in putine cuvinte sa imi exprim parerea referitoare la cest subiect , de ce nu de interes national . La fel cum exista Statele Unite ale Americii sau United Kingdom la o alta scara exista si Uniunea Europeana odata cu globalizarea imi pare rau pentru cei care sunt rasisti dar lumea tinde sa se uniformizeze fara a mai tine cont de culoarea pielii sau forma ochilor religie sex etc. Este bine sau nu … Istoria va judeca , . Odata ce esti cetatean U.E. la fel de bine cum avem indatoriri catre U.E. la fel de bine avem si drepturi si in mod normal nu ar trebuii sa intereseze pe nimeni din ce tara vi atata timp cat esti cetatean U.E. Ca suntem mai putin mandrii de unii dintre cetatenii U.E. care sunt de nationalitate Romani asta este ar trebuii sa intelegem fenomenul si sa fim mandrii de cei care merita si nu deranjati de cei care ne fac de rusine . Un comentariu foarte urat legat de cei care ‘urineaza in strada” fiecare sa isi vada de patratica lui si sa nu se faca pe sine de rusine ! la fel de bine sunt si cetateni U.E. nationalitate Engleza care sunt beti si urineaza pe ei in fata puburilor , la fel de bine sunt si cetateni U.E. de nationalitate Germana care fac parte din culturi inter-rasiale neo-nazizste .
  ASTA INSEAMNA DEMOCRATIE ! !!!!! – daca nu va convine cei care ati participat la faimoasa mascarada de revolutie indusa din 89 ( pentru filme porno si blugi ) identitatea si cultura unui popor se construieste foarte greu si este nevoie de sacrificii nu va mai exista Romania decat simbolic va exista Uniunea Europeana . Ceea ce din punctul meu de vedere este mai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro