joi, iulie 25, 2024

A doua dezbatere: Iohannis relaxat, Ponta apoplectic, liberalism și peronism

Rar l-am vazut pe plagiator mai enervat. L-a scos din minți zâmbetul lui Klaus Iohannis. Dar cred că lucrul care l-a exasperat a fost salva cu care a inceput dezbaterea, momentul in care profesorul de liceu Klaus Iohannis i-a atras atenția micului Ceaușescu, cum inspirat l-au numit Petre Iancu și Monica Macovei, că este un șnapan, un hoț, un potlogar, că a copiat. Din acea clipa, șarlatanul Ponta si-a pierdut controlul de sine. A scos pe gură tot felul de minuni, intre care aceasta: „Nu poți ridica nimic durabil fără mâna stângă si mâna dreaptă”.

Deci infierbântatul stângist, lider al partidului păstorit incă de președintele de onoare bolșevic numit Ion Iliescu, admiratorul lui Mao si al lui Che Guevara, isi abjură crezul socialist, propunând un amalgam ideologic sui generis propriu populismului de tip peronist. Intr-adevăr, colonelul Juan Domingo Peron a fost cel care a spus: „Am două mâini, una stângă si una dreaptă, o folosesc pe fiecare atunci cand este nevoie”.

La polul opus nervozității lui Ponta (chestiunea plagiatului il va teroriza și il va vulnerabiliza toată viața), Klaus Iohannis a fost calm, ponderat, echilibrat. A răspuns intrebărilor fără urmă de patimă. A apărat cu demnitate valorile liberale, statul de drept, transparența instituțională. Când a fost nevoie, l-a numit pe Ponta mincinos. L-a sfidat pe tema asumării unei respingeri categorice a legii amnistiei si grațierii. I-a citit o listă a marilor penali pesediști. Ponta nu s-a mai putut stăpani si i-a spus că el, Ponta, nu-l consideră pe Iohannis liderul „adevăratului” PNL. Că acest lider ar fi trepădușul său personal, presupusul viitor premier Trădiceanu.

Deci Ponta visează la un absolutism uselist in care el, supremul, să decidă cine este și cine nu este lider al altui partid. Vrea să satelizeze, să paraziteze și să canibalizeze opozitia, asemeni comunistilor. Il foloșeste pe Tăriceanu asa cum comuniștii lui Dej si ai Anei Pauker l-au folosit pe Gheorghe Tatarescu. Manechinul devenit marionetă.

Concluzie: dezbaterea a fost câștigată de profesor. Elevul șmecher, pezevenghi si mitoman, și-a dat, incă odată și irevocabil, arama pe față.

PS Mitomanul a tinut-o ca Ivan cu fluierul bătand monedă că plagiatul său ar fi fost cumva definitiv negat de o decizie a Inaltei Curți. Radu Vancu are dreptate să precizeze că acea „decizie definitivă și irevocabilă” privește doar neînceperea urmăririi penale pentru plagiat; în ce privește plagiatul în sine, decizia Universității București e clară: e o evidență că VP a copiat 85 de pagini din teză”. Nu este nici pe departe o chestiune secundară. Pentru Ponta, plagiatul este călcâiul lui Ahile. Victatorului in statu nascendi trebuie să i se spună direct, mereu si mereu, că este un plagiator ordinar. Am adaptat la prenumele lui Ponta termenul folosit in Ungaria despre Orban: viktator.

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/libidoul-ticalosiei-un-gand-despre-profesor-elev-si-dezbaterea-ponta-iohannis/

https://www.contributors.ro/reactie-rapida/ki-vs-vp-runda-ii-avantaj-iohannis/

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. De ce am impresia că ce s-a întâmplat la Realitatea TV a fost un test, pentru a vedea cu cine se confruntă? S-ar explica astfel, cel puţin parţial, calmul şi mimica lui Iohannis şi aparenta „improvizaţie” contrară „lucrului bine făcut”. Poate îl supraestimez pe fostul profesor, dar mi-a plăcut faţa lui când l-a citit pe Ponta ca pe un copil incapabil să se desprindă de nişte fiţuici pe care oricum altcineva i le-a scris.

  • Auzind multi comentatori spunind ca W(C) Ponta „era bine pregatit”, mi-am mamintit de o profesoara de fizica din liceu. Era extrem de greu de pacalit la copiere. Celor care reuseau, le dadea nota „meritata” spunind: stiu ca m-ai copiat, dar nu stiu cum, nu te-am prins. In schimb, daca prindea pe cineva cu vreo copiuta, ii dadea 4, spre deosebire de cei care erau prinsi copiind din carte, caiet sau de la vecini, care luau 1. Justificarea: „Loaza a muncit sa-si faca fituica, ceva s-o fi prins de el. E „mai bine” preagtit.”
   In cazul lui W Ponrta, nu stiu ce nota i-ar fi dat. E ca si cind ar fi venit cu fituici scrise de „profesorul meditator” (consilieri), nu de el insusi. Deci, fara sa fie „mai bine pregatit” Ca si in cazul plagiatului, a „platit” pe altii sa-i pregateasca fituicile, pe care le-a citi doar, cu aplomb. Unde mai pui ca cel putin parte din ele (mai ales datele primite de la slugile de la INS) eu, personal, le consider niste simple „recorduri ceausiste” cu care eram bombardati permanent de propaganda de partid. Ajunsesem sa producem mai mult orez „la hectar” decit China, Vietnam si Filipine!

 2. Nu e nimica rau in a folosi si stinga si dreapta. asta s-ar chema politica de „centru”. Numai ca, daca dl. Ponta este centrist, ar trebui sa ne spuna si noua, si ar trebui sa-i spuna si PSD-ului, care nu cred ca se considera partid de centru. Si daca se considera astfel, atunci sa explice si populatiei din „Fundul” Birgaului acest lucru, ca sa se dezmeticeasca si sa stie cu cine voteaza. Si, daca PSD s-ar declara partid de centru, ar face si capitalistii romani fericiti, Romania fiind deci o tara unde avem partide de drepata si de centru, fara nici un fel de partide de stinga. Culmea capitalismului !!! Romania, cea mai capitalista tara din lume !!!
  Iar faptul ca Tariceanu poate fi comparat cu Gh. Tatarescu poate fi de asemenea interpretat ca pozitiv, daca privim la scara istorica evolutia Romaniei: Monarhism-Tatarescenism-Comunism-Taricenism-urmind logic din nou Monarhism…Doamne-ajuta !!!

 3. P.S.
  Iata cum Romania aproape ii calca pe urme Canadei, care are trei partide majore: cel de stinga (NDP), cel de centru (Liberal), si cel de dreapta (Conservatorii). Macar sa ne trezim (ca romani) si sa punem bazele a trei partide, si sa mergem inainte, cu mila lui Dumnezeu…

 4. P.P.S.
  De fapt este foarte potrivit sa amintim in contextul actual ca: „Alle guten Dinge sind drei” !!! Poate ca asta este motivul pentru care politica in Romania scirtie…

 5. Ok, noi astia care stam pe web suntem convinsi, stim cu cine votam. Dar ce ne facem Duminica, atunci cand Romania REALA voteaza! Cand masinaria unsa a PSDului o sa se puna in functiune, cand toti popii, primarii din comune, etc, etc, etc, o sa stranga „si babale care merg in patru labe” (ca sa citez un clasic, sper eu viitor puscarias) si o sa-l voteze pe Puie Monta??

 6. A scos pe gură tot felul de minuni, intre care aceasta: “Nu poți ridica nimic durabil fără mâna stângă si mâna dreaptă”.

  Poate că aici Victor Ponta a avut un moment de sinceritate… din punctul său de vedere este exact ca la mafioți… o mână o spală pe alta și amândouă spală fața :-)

  În rest același mega-tupeu, nerespectarea unui protocol, minciuni, „înțepături” și fente.
  Klaus Iohannis este același, nu cred că i-a mai rămas nimic nou să spună.

  Asadar, alegerea pentru 16 noiembrie este foarte, foarte, foarte simplă: Iohannis.

  Poporul este traumatizat, pentru o lungă vreme rămâne vulnerabil la șantajul politicienilor și BOR care știu să apese butoanele: pensii, salarii, medicamente compensate, pomeni electorale, ortodoxism, naționalism puturos. Masa critică necesară declansării unor schimbări radicale în societate nu a fost atinsă, probabil mai avem de așteptat ceva timp.

 7. Subscriu comentariului Marei! Rar ii este dat unui om sa simta atata parere de bine ca s-a inselat cum mi-este mie acum. Nu stiu in continuare ce s-a intamplat ieri dar Iohannis de azi a fost alt om si da, pentru el pot lupta. Multumesc Klaus Iohannis ca ti-ai revenit. Singurul lucru regretabil este ca aceasta dezbatere nu a fost preluata pe toate posturile de profil precum a fost cea de ieri.

  Klaus Iohannis a dovedit astazi un lucru pe care eu l-am repetat obsesiv in discutiile contradictorii despre prestatia Profesorului: nu forma este cea care trebuie sa se schimbe – calmul german si bunul simt sunt cu siguranta necesare si binevenite. Domnul Iohannis nu are nevoie sa isi insuseasca tupeul si impertinenta lui Ponta pentru a-l domina. Fondul a fost problema ieri, si fondul a fost ceea ce s-a schimbat astazi fata de ieri.

  Da, inca ne mai putem salva…

 8. Neobrazatul Ponta il numeste „mosier” pe Iohannis, si se bucura ca „statea umil in biroul lui” de prim-ministru. Pai de aici reiese de fapt ca Ponta are apucaturi de „mosier”, in sensul ca se bucura cind cineva „sta umil” in fata lui, cu toate ca infierarea mosierilor este apanajul totalitaristilor comunisti fara scoala. Ipocrizie mai mare si nesimtita nici ca se poate !!! In fapt, mosierii erau oameni de foarte mare calitate in general, si poate doar vechilii si arendasii aveau trasaturile pe care le prezinta Ponta. Acest parvenit galactic si mitoman habar nu are pe ce lume se afla si jigneste cu cea mai mare lipsa de rusine tot ce este decent si onorabil (acest mod de comportament este propriu parvenitilor fara cei 7 ani de acasa, cum erau toti politrucii fatati de politica dictaturii proletare). I s-a suit la cap ascensiunea fulminanta de la dormitul prin garile Frantei la postul de prim-ministru al Romaniei. Jos cu toti parvenitii !!!

 9. De fapt, la o analiza mai atenta, putem deduce ca totala lipsa de bun simt a lui Ponta il face pe acesta sa confunde „umilinta” cu politetea. Daca Iohannis i s-a parut lui Ponta „umil”, putem crede ca dl. Iohannis afisa doar o politete distanta datorata functiei lui Ponta, nu si omului. Poate ca in Romania ar trebui sa se predea la clasele primare ceva elemente de buna cuviinta, pentru ca aceasta lipseste cu desavirsire „omului nou”, si comportamentul necivilizat este chiar contagios…

  • D-le prof. Tismaneanu

   1. Nu zambetul lui Iohannis conteaza, ci ranjetul lui Ponta in momentele cand „puncta” sau semizambetul crispat dar parca-parca batjocoritor cand era pus in dificultate si trebuia sa asculte. Erau ale unui om sigur pe ce va urma, chiar daca enervat. Cate-o privire era CU ADEVARAT UCIGATOARE. Cand o arunca in camera, „catre noi”, ma cutreiera ceva rau fizic. Nu m-as urca cu insul asta in lift!!!
   2. Sigur aveti acces la echipa lui Iohannis. Sa-i spuna dom’le, careva, ca trebuie marsat f f clar pe criza MONDIALA declansata in 2008: cu definitia crizei, cu inevitabilitetea implicarii Rom, cu masurile de CRIZA, cum nu poti compara o guvernare de CRIZA cu una de dupa, etc, etc. Ca altfel, il vor toca la nesfarsit cu taierea salariilor…Da, s-au taiat, pt ca era CRIZA: definitie, consecinte, tot ce un cap economic poate sa-i serveasca. SI NU CUMVA SA NU SE DUCA LA LATRINA 3. Oricat de rau ar iesi de-acolo, nu poate fi mai rau decat ce vor bolborosi jegurile alea in lipsa lui, portretul robot de fricosul fricosilor, care s-a dus doar la televiziuni favorabile, etc, etc,, ca n-a mai rezistat in pofida robustetii fizice, ca nu la trup tre’ sa fie mare un presedinte, ci la minte si curaj, si alte indecente pe care usor le putem intui. PLUS, LA FINALUL FINALULUI, sa-i tranteasca ceva de o maxima eleganta si cavalerism, niste ganduri bune / salutari catre sotia si copii care, vai, prin ce emotii trec, catre echipa care ce mult o fi muncit, si alte chestii de-astea care destabilizeaza prin benignitate, poate inca odata scuze pt eventualele lezari din campanie ( ca in seara intai), ma rog, ceva de print bun si iertator, sa contrasteze cu tzafna otravita a celuilalt.
   VA MULTUMIM

  • corect- sa se predea la scoala ! buna crestere…eeee … cine are , are! cine nu … se numeste ponta et psd( asa vorbeau cu tine comunistii.. tu cu dv. ei te „tutuiau” ca ei se considerau superiori )….. putem sa facem ceea ce este necesar ca tinerii sa invete si lucruri bune, sa munceasca bine, sa traiasca bine…. impreuna cu si alaturi de parinti, rude, colegi, prieteni… pentru ca Romania copiilor si nepotilor nostri sa renasca pt noi toti…..

 10. Dupa aceasta dezbatere putem trage urmatoarele concluzii:
  Klaus Iohannis-
  -va fi Un presedinte al tuturor romanilor.
  -va respecta Justitia si Statul de Drept
  -va fi Un presedinte ce isi cunoaste atributiile in legatura cu bunul mers al tarii
  -va fi Un presedinte ce militeaza pentru consolidarea aliantelor europene si cele cu NATO
  -va fi Un presedinte ce respecta Constitutia Romaniei
  Victor Ponta-
  -va fi Un presedinte cu un mare handicap PLAGIATOR
  -va fi Un presedinte ce nu poate garanta respectarea Justitiei si a Statului de Drept
  -va fi Un presedinte in slujba baronilor,infractorilor sau mai bine spus al Oligarhilor
  -va fi Un presedinte ce nu respecta Constitutia si aici imi permit sa fac o paranteza(pentru alegatorii din Diaspora in special ,semnarea pe proprie raspundere a acelei declaratii, nu este altceva decat o tactica perversa de intimidare,de hartuire,o metoda de a pune la indoiala buna credinta a alegatorului.Oare nu se stie ca in Constitutia Romaniei reprezinta infractiune ce se pedepseste cu inchisoarea votul multiplu ?!
  -va fi Un presedinte ce nu poate garanta aliantele actuale si lasa loc de aliante cu tari in care Statul de Drept nu isi are adepti in randul guvernantilor
  -va fi Un presedinte compromis atat pe plan moral cat si pe plan uman
  -va fi Un presedinte usor de santajat
  -va fi Un presedinte revansard
  -va fi Un presedinte mediocru
  Asa stau lucrurile in Romania .
  Peace&love.

  • Intr-un popor de hoti, spagari, partasi la hotie, pensionati pe caz de pile, securisti si politisti cu diplome false dar cu sporuri de la stat, pensionari cumparati pe baza de ulei, popi are asculta de scaraoschi, voturi furate ca sa balanseze diaspora care doar trebuie sa trimita bani acasa, frustrati care vad ca un candidat nou, drept dupa 25 de ani de la rev nu apare, nu iese in fata, well, calculul e simplu..ponta presedinte, o sa fie fun, o sa vedeti,…pacat ca se mai pierde timp si bani si viata noastra ce am facut cu ea. am plecat peste hotare in cautarea lui brincusi.

  • Aproape perfect. Folosirea conditionalului optativ ar îmbunătăți încă și mai mult sinteza. De exemplu:
   „Ponta ar fi fost un președinte compromis.” sau
   „Iohannis ar fi un președinte ce respectă Constituția României. „

   • Fair-play-ul poate fi considerat drept aroganta din partea adversarilor politici insa noi suntem educati in acest spirit.Multumesc Hantzy,peace&love.

 11. Mi se pare că Ponta este un tip antrenat de servicii în demagogie, minciună, că asta e meseria lui. Cred că e foarte probabil să mai fie încă ofițer sub acoperire. E susținut pentru că într-un battleground state se crede că e mai bine să existe o abordare top-down.

  Iohannis mi se pare primul candidat într-o finală prezidențială simplu cetățean. E cu el și staff-ul lui, fără nici o susținere din partea structurilor statului, și cred că nedorit de acestea, ci doar de cetățenii liberi, care cred în faptul că statul e doar un instrument pentru ei, nu un stăpân al lor.

  În aceste dezbateri nu este vorba cred de o confruntare între două persoane, ci între omul sistemului și oamenii liberi, cetățenii.

  Dacă va câștiga Iohannis va fi o schimbare majoră în structura României, o tranziție de stare calitativă în dezvoltarea istorică.

  Oamenii actuali din structurile statului nu cred că susțin asta, cu argumentul că „poporul” este încă imatur, că nu e cazul să aibă o putere reală, suveranitatea să îi aparțină și de facto, nu doar de jure.

  Cum inevitabil va fi la mustață victoria lui Iohannis, dacă va fi, cred că va fi fraudată cu asentimentul structurilor statului spre Ponta.

  gânduri bune,

 12. Domnule Tismaneanu

  Cum este posibil ca prestatia lui Ponta, sa fie calificata ca „net superioara” de catre cei din audiovizual si uneori si de consacrati din presa scrisa? Minciunile,palavrageala,stupizeniile gen
  „eu sint pregatit”…”eu stiu” o autocalificare dusa la vomitiv? M-au trecut fiori de groaza ascultind pe Radu Banciu vorbind de superioritatea lui Ponta si pe multi jurnalisti incercind sa-l descalifice pe Iohannis desi „faptele” lui Iohannis sint de necontestat…iar prestatia la dezbaterile cu ponta a fost un maxim in sensul de a suporta o abordare de mahala cu atacuri fara sens si „argumente” fara nici o legatura cu realitatea de genul justidicarii plagiatului prin hotarirea ICCJ…Multumesc.

 13. Alunecarea Romaniei spre peronism a inceput proabil cam in urma cu doi -trei ani, si nu Ponta este characteristic pentru acest lucru, ci opinia cetatenilor.

  Dorinta tuturor de a fi angajati cu salarii decente, fara insa a se speti prea mult, de a avea un stat „care sa dea bani la oameni”, examene care sa condca la diplome pentru toti, corroborate cu ura profunda pentru orice antrepenor (IMM ii mai spun unii…) si admiratia pentru corporatii = peronism nascand, atipic.

  As trimite mai degraba la Portugalia lui Salazar, la regimul corporatist. Si, inca o data, degeaba dati vina pe Ponta pentru asta. Nici Salazar nu ar fi fost ce a fost daca populatia nu l-ar fi acceptat.

  Ma inspaimanta isa un singur gand : daca ar mai fi trait ceausescu?

 14. Nici nu trebuia sa fie prea vocali – cei doi candidati.

  Ajungea o privire – catre Iohannis – tinuta, expresia serioasa care impune respect, prestanta, demnitate… si catre Ponta – smecher obraznic de cartier, cu o cariera reusita de functionaras public dornic de spagute…. de ce nu vede lumea, de ce nu vede tara?

  Unde se greseste? Pervertirea societatii este atat de completa, ca a reusit in final sa castige Ion Iliescu??

  Si pana la urma, poate ca a procedat bine Iohannis nepunand intrebarea finala… ORICE ar fi intrebat (despre mentorul Nastase, despre comisia de la plagiat, despre cota unica ‘fetisizata’ in viziunea viitorului prim ministru…), nu ar fi fost decat ocazia pentru o noua salva de minciuni nerusinate, turnate cu acelasi tupeu nesfarsit, de mitoman… ca sa nu spun psihopat.

  Imi place din ce in ce mai mult Iohannis, este categoric mai mult decat pare la prima vedere…. singura mea teama… sa nu fie prea tarziu. Daca initial aveam de dat un vot contra raului absolut Ponta, acum voi vota pentru Iohannis din toata inima.

  E foarte clar ca duminica se va transa situatia – alegem intre bine si rau, as simple as that.

  Va multumesc ca sunteti alaturi de noi, dle Tismaneanu.

  Sa speram ca vom invinge. Daca nu, vom continua lupta.

  • Asta s-a vazut de la inceputurile USL: Ponta era shmecherashul(care dintotdeauna a mintit cu nonshalantza) iar Antonescu responsabilul cu charisma, fata mai intelectuala, mai placuta si mai cinstita(se vedea asta de departe). Si iata ca shmecherashul a ramas si celalalt a plecat. Sa speram ca acum nu se va intampla asa si romanii vor vota decenta in fatza shmecheriei(si minciunii marlanesti) de mahala.

 15. Salve,
  1. Fara fituici V V P este gol; nu are nimic in cap, pentru ca nu se pricepe la nimic;
  2. Acest albanez corcit se crede roman pentru ca a renuntat la origini; de fapt nu-si respecta originile asa cum nu respecta nimic, tara si poporul nostru fiindu-i straine;
  3. Lui ii place in Albania si in Kosovo; sa se duca acolo, nu avem nevoie de acest aventurier.

 16. Eu sunt cu omul care tace si face,ca D-nul Iohanis,si impotriva lui Ponta(pe care nici nu-l pot numi domn), care dupa ce a avut atata timp sa ne arate de ce este in stare ne explica cu multe cuvinte de ce a stat degeaba.Daca pe D-nul Iohanis il tot aseamana ca Basescu pot spune ca Ponta este exact ca Iliescu vorbeste mult si nu spune nimic,sau daca vrea sa spuna ceva ii ies pe gura numai „pasarele moarte” si crede ca ne prosteste pe noi cu minciunile lui. VOI VOTA IOHANIS PENTRU CA ROMANIA ARE NEVOIE DE UN „PRESEDINTE NORMAL:.

 17. ce tip misto e johanis asta .
  .cred ca invatai ceva fizica de la el.Si prostia asta daca vorbesti mult si repede inseamna ca esti destept ? important e cit si cum gindesc nu cit de mult vorbesc..un om printre cei mai buni la mate si la fizica nu mi se pare putin lucru,
  E un spirit cartezian, plin de substanta ..la astia cu dreptul nu prea e multa logica ..la unii ..vorbesc , vorbesc ca asta le e meseria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro