marți, iunie 25, 2024

A făcut bine Dan Barna că a candidat la prezidențiale?

Dezamăgirea a zguduit toate mediile după aflarea rezultatelor de la primul tur al prezidențialelor 2019. Omul politic Dan Barna, liderul de partid, speranță a tinerei opoziții, toate s-au prăbușit ca secerate de ghilotină. O furtună de proporții s-a propagat și în Alianța USR+PLUS.

Această reacție mi se pare exagerată și periculoasă, fiindcă induce neîncrederea alegătorilor în capacitatea liderilor Alianței USR+PLUS de a gestiona eșecuri.

Când au început manifestațiile împotriva Ordonanței 13 în februarie 2017, am scris aici pe Contributors un articol numit „Să ne uităm mai atent la Liviu Dragnea”. La acea dată, caracterul toxic al lui Liviu Dragnea nu era încă un fapt destul de evident printre concetățeni. Articolul acela a avut răsunet, deși câte unii s-au îndoit de gravitatea urmărilor pe care le anticipam. Intuiția, combinată cu date și fapte din istoria recentă, îmi spuseseră că acest personaj politic este un pericol pentru România. Am scris asta. Din păcate s-a și confirmat.

Vă întrebați de ce v-am spus aceasta mică poveste? Ce are în comun cu tema articolului de față? Are. E vorba tot de un moment de cotitură, marcat de un nou pericol, diferit în cazul acesta. Valul de dezamăgire de care am amintit mai sus riscă să aibă efecte serioase și nefericite pentru țară. Riscă să destabilizeze tânăra și fragila clasă politică, depozitarul speranțelor de viitor ale multor români. Vreau ca acest lucru să nu se întâmple.

Întrebarea dacă Dan Barna a făcut bine concurând pentru prezidențiale derivă dintr-o întrebare mai amplă: a făcut bine Alianța USR-PLUS că a avut candidat propriu la prezidențiale?

Sunt efecte pe termen scurt, mediu și lung în evaluarea acestor două părți – persoana și partidul – Pierderea locului 2 în runda finală e un rezultat pe termen scurt, dacă știm să-l gestionăm ca experiență de parcurs și nu ca eșec.

Majoritatea oamenilor, inclusiv unii lideri politici din partidul domnului Dan Barna, și-au spus răspicat părerea că acesta a pierdut fiindcă a greșit. A greșit strategia, nu e persoana potrivită, n-a făcut dezbateri etc, etc.

Electoratul român e necruțător cu perdanții. Se uită la rezultatele imediate. „Rezultatele vorbesc”, mi-a răspuns cineva sentențios la o postare pe care am făcut-o pe FB în favoarea lui Dan Barna. Chiar și unii din Alianța USR-PLUS s-au comportat la fel ca alegătorii dezamăgiți de pe stradă. „A pierdut, trebuie sa plece”.

Mi se pare o judecată simplistă, în alb și negru. Provine dintr-un anume tipar, în care pedepsim aspru greșelile și ne lipsește răbdarea să urmărim în timp o anumită evoluție. Rupem legătura între cauze și efecte pe termen scurt, ca și pe termen mediu și lung.

Dacă depășim emoția primelor zile de după scrutin, putem vedea că realitatea are mai multe tonuri. Dan Barna a pierdut locul 2 la care aspira în alegerile prezidențiale. Dar candidatul a adus Alianței un serviciu neprețuit. Voturile lui, pentru care s-a luptat mult, au dat o imagine clară a electoratului de acum al Alianței. S-au validat preferințe și opțiuni politice, pe care candidatul Dan Barna le-a promovat în campania sa.

Mulțumită acestei candidaturi, liderii Alianței pot vedea acum cu precizie profilul celor care merg pe mâna sa, văd din ce medii și zone provin aceștia, ce vârste și instrucție au. E o altă cartografiere a electoratului USR-PLUS, după cea de la europarlamentare.

Alianța știe acum care este și ce asteaptă electoratul său actual. Poate întoarce pe toate fețele informațiile pe care le-a obținut, poate trage toate concluziile din acest rezultat, indiferent dacă el e bun sau rău în cifre absolute. Acest lucru e un mare câștig pe termen mediu și lung. Este un lucru pe care doar o candidatură din partea Alianței l-a putut aduce.

Alte ipoteze rămân doar ipoteze. Gândiți-vă că Alianța USR-PLUS ar fi susținut, laolaltă cu PNL, pe președintele Iohannis. Cum s-ar fi putut atunci distinge alegătorii Alianței în masa totală a alegătorilor pro-Iohannis?

Deși rezultatul a fost mai modest decât așteptările, datele pe care le-a generat sunt de mare folos pentru alegerile care urmează. La asta s-a ajuns și prin munca asiduă a lui Dan Barna, a echipei și a voluntarilor săi. Pentru asta trebuie apreciat și nu dezavuat.

Când vezi lucrurile în perspectivă, înțelegi că ai obținut nu un singur rezultat, ci mai multe. Unele pot fi bune, altele mai puțin bune. Totul depinde de felul cum ne uităm la greșeli.

Am avut șansa să trăiesc și să muncesc într-o țară unde greșelile se pedepsesc numai dacă sunt făcute cu evidentă rea-credință. E o țară unde e unanim acceptat că din greșeli se învață mai mult decât din victorii. De aceea impulsul de a face lucruri, de a căuta noi soluții și noi căi sunt puternic încurajate și niciodată blamate în sine, indiferent de rezultat. Această țară e Danemarca. Și nu e singura țară civilizată care promovează o astfel de cultură.

Cine greșește când muncește cu bună-credință trebuie încurajat și în România să meargă mai departe. Altfel vom rămâne în acest cerc vicios în care sperăm spre mai bine, dar distrugem inițiativa, curajul și încrederea oamenilor în ei înșiși și în ceilalți.

Dan Barna este un model de curaj. Cred că dezavuarea lui este semnalul de alarmă că ceva trebuie urgent schimbat în atitudinea fiecăruia dintre noi.

Să redevenim lucizi. Suntem în fața a două noi serii de alegeri importante pentru țară. E nevoie de concentrare și de mobilizare maximă a resurselor din cele două partide. Nu e timp de reorganizări majore. Suntem conduși de un guvern minoritar, împotriva căruia se poate găsi, din păcate, o majoritate parlamentară pesedistă care să-l dărâme. Timpul și timpurile nu ne așteaptă.

Adelina Băleanu

15 noiembrie 2019

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Nu inteleg de ce atata lume care ar trebuie sa se priceapa, confunda alegerile prezidentiale cu alegerile parlamentare.
  Oamenii nu aleg un presedinte de tara pt ca este din partidul X. Este o alegere a persoanei.
  Si el dupa ce este ales, trebuie sa reprezinte tara, nu partidul.
  Nu trebuia sa candideze impotriva lui Iohannis care candideaza impotriva lui Dancila.
  In plus, cum sa ai incredere, sa dai tara pe mana unui om care refuza sa intre in govern dupa ce caracatita a fost data jos si il lasa la carma pe altul, sa aduca nava avariata in port, ca sa nu se ude, sa nu arate prost la alegeri. Nu intelegeti ca s-a descalificat politic si moral? Ca ii pasa mai mult de imaginea proprie decat de Romania?

  • Nu, eu nu inteleg asa. Nu inteleg cum s-a „descalificat”, ce inseamna asta pentru cineva care a candidat in urma votului intern, care a avut deci sustinerea aliantei USR-PLUS si care nu s-a clasat pe locul 2 ci pe locul 3. Nu inteleg nici de ce ar fi trebuit sa accepte orice si sa intre la guvernare. Oare politica nu e despre negociere, nu e normal ca un partid care intra la guvernare sau care sustine un guvern fara sa faca parte din el sa solicite, sa puna niste conditii? Vi se pare ca e OK la guvernare, acum? Mie nu mi se pare ca e OK si stirile pe care le primim, declaratiile facute despre „grozaviile” gasite in buget (dar fara date clare, certe, profesioniste) imi par de o factura asemanatoare cu declaratiile PSD dupa care sunt bani gramada la buget. Perioada care urmeaza va fi dificila. PSD si PNL fac parte, amandoua, din cauzele pentru care suntem mereu in criza. Sa ne amintim de USL si de ciudata coalitie stanga-dreapta PSD-PNL. Cum v-o explicati? Nu aceasta alianta contra firii ne-a adus in situatia de a suporta 3 ani de dominatie absoluta a PSD? Presedintele Johannis este premierul propus de USL, ajuns, mai tarziu, prin jocul straniu al politicii, presedinte. Nu credeti ca noi, cei care nu uitam cu una cu doua, avem dreptul sa ne dorim altceva? Si culmea, nici nu suntem asa usor de dezamagit incat sa dam cu pietre in cel care a incercat!

   • Nu inteleg ce se intampla acolo. Sincer, nici nu ma intereseaza. Nu ma intereseaza politica de partid. Prima oara cand mi s-a atras atentia asupra lui Barna si aliantei a fost in urma cu cateva zile, prin articolul lui Gabriel Liiceanu. Dar, in mod consecvent tot ce razbate de acolo, mi se pare ireal, de un amatorism, diletantism, infantilism incredibil. Sa ai nevoie de 5 zile de dezbateri ca sa decizi daca iti dai demisia? Daca asta este metoda- colectiva – care a decis candidatura la presedentie, nu este de mirare fiasco-ul. Un presedinte de tara este o persoana care IA DECIZII singur, nu este REZULTATUL UNOR DECIZII facute de altii. Probabil , din cauza acesta, ii este greu sa-si asume raspunderea pt decizia altora. La deciziille luate in comun, nu exista responsabili. Mind boggling!

 2. DA, a gresit – a dus in derizoriu o posibila alternativa la actuala „opozitie”
  Si nu numai din amatorism – nu a a vut priza la public din cauza unui ego exagerat; aerelor de „stim noi mai bine” afisate de toti apropiatii lui; comportamentului de tate isterice ale vorbitoarelor trimise pe la televiziuni; lipsei totale de ideologie si de angajament – in afara de „noi o sa facem mai bine” nu au reusit sa aduca nimic concret in timp ce toti membri usr se prezinta ca fiind cei mai buni din domeniul lor…
  In continuare se spun minciuni in favoarea lor, se coafeaza rezultatelel ca sa fie prezentati drept preferatii tinerei generatii – incercati sa dati cifre absolute si o sa observati ca mai multi tineri au votat Johannis. E important sa vorbim cu cifrele reale in fata pt a intelege cu adevarat vointa/dorinta alegatorilor, nu sa construim tigrii din hirtie raspunzind diverselor interese sau sperind ca visele pot deveni realitate daca minti suficient de mult.
  Dupa cum s-a vazut se tine cu dintii de postul in care a ajuns conjunctural si e gata sa distuga si alianta si partidul numai sa ii fie lui bine.
  Si se dorea Presedinte chiar daca „mandatul lui nu e sa rezolve impasul in care se afla guvernul si parlamentul”
  Din nefericire atitudinea lui a polarizat intens alegatorii de dreapta asa ca la turul doi majoritatea votantilor lui va sta acasa – asa cum s-a intimplat cu votantii Monicai Macovei la precedentele alegeri (si atunci d-na Macovei a facut campanie cu catusele pe masa chiar daca Presedintele nu se poate amensteca in treburile justitiei)
  Incearca sa aplice in politica „principiile” pe care le folosesc ca manageri pe acolo pe unde lucreaza sau au lucrat (Cosette a pus cireasa pe tort cu ultima iesire in public) asa cum incearca alt „manager de succes” impins de „inteligenta lui nemarginita”. Din inflexibilitatea lor transpare rapacitatea si dorinta de a deveni „cineva” cu orice pret, cu orice costuri. Si ca orice manager nu accepta ca pot si gresi! L-au eliminat pe Nicusor Dan (si erau gata sa piarda organizatia de Bucuresti numai sa nu fie el numit oficial candidat la primarie – ar putea deveni o amenintare pt El Lider) si acum sint gata sa rupa alianta doar pt a scapa de Ciolos.
  E timpul sa dispara din politica impreuna cu toti yes-man-ii lui

  • Ca parere personala, eu n-am vazut aroganta la Barna. Eu, personal, si la el, personal. Am vazut insa aroganta si un talibanism respingator la sprijinitorii lui. Sa-i facem o vina pentru asta lui Barna, sau colegilor sai de partid si ‘comunicatorilor online’ ai USR? Trebuie schimbat Barna, sau optica sustinatorilor USR? Atat Romania rezidenta cat si diaspora l-au sanctionat crunt pe Barna, fiind candidatul USR, dar nu e clar cat a fost sanctionat Barna si prestatiile lui, si cat a fost sanctionat USRul si ‘comunicatorii’ sai. Ca si altii din diaspora, m-am uitat la oferta electorala, si pana la urma am ales altceva decat Barna. Nu pentru ca Barna, ci pentru ca daca cei care il sustin in online sunt atat de imbecili, mai bine merg pe o varianta care poate nu e perfecta, dar blocheaza PSD, decat sa ma trezesc cu un Barna validat politic si validand, la randul sau, o hoarda de cimpanzei turbati. De-aia imi pare ca nu Barna e subiectul, cauza, rezonul, ci alaiul sau.

 3. Perfect deacord! Urmează imediat o noua runda de alegeri, pentru parlamentare. Nu e timp de ridicat poalele in cap și lupte interne, pentru că PSD s-a regrupat foarte repede și amenință din nou. Fără o mobilizare exemplară a USR+ riscăm iar o minoritate PNL. Nici celelalte partide nu stau degeaba, cele din spatele Diaconu și Paleologu.
  Da, realist vorbind Barna a adus vizibilitate și diferențiere. Un alt prezidențiabil in USR nu s-a distins și ar riscă să repete aceleași greșelile, chiar mai multe. Sa nu uităm că peste 5 ani domnul Iohannis nu va mai fi pe liste și lupta va fi între cei cunoscuți deja. In 5 ani de creștere corecta domnul Barna va fi alegerea cea mai evidentă, privind de acum înainte. Bătăliile se pregătesc din timp. 5 ani e o perioada de timp perfecta! Mai ales daca USR+ se mobilizează și fac un rezultat bun la parlamentare. Cu accent pe „se mobilizează” nu pe „se auto-distruge” cu orgolii.

 4. „A făcut bine Dan Barna că a candidat la prezidențiale?”

  Da, dar din motive cu totul diferite de cele expuse de autoarea articolului.

  Scorul scăzut al d-lui D Barna este rezultatul unei campanii mass-media negative bine articulate. A se vedea că la o săptămână de la alegeri, fostul viceprim-ministru PSD-ist Dâncu este prezent la o televiziune (care înjură vârtos le USR/PLUS/Barna?Cioloș, deși se prezintă imparțială) ca analist independent al IRES.
  Dl D Barna nu avea nicio șansă să devină președintele României și una mică să ajungă în turul al doilea. A se vedea sondajele care îl indicau pe dl Diaconu în turul al doilea. Dar, surprinzător, cei „dezamăgiți” se dovedesc astăzi cu mult mai numeroși decât cei care înainte de alegeri exprimau speranțe cu privire la un succes al d-lui Barna. Să fim serioși…

  Altfel spus, orice analiză onestă este pierdere de vreme dacă se concentrează pe scorul d-lui Barna și nu pe campania împotriva sa. Este un demers manipulatoriu. De la „servicii” la simpatizanții PSD, PNL, PMP șamd., și-au conjugat cu sârg eforturile pentru a decredibiliza USR/PLUS/Barna/Cioloș. Tocmai pentru că i-au simțit ca un pericol. Oameni cu principii sănătoase în privința apărării statului de drept și a independenței justiției, nu au acceptat compromisuri propuse de alte formațiuni politice și nu și-au înșelat alegătorii.

  De ce a făcut bine? Exact din cauza a ceea ce se petrece acum : este înjurat cu entuziasm de toți ipocriții care se pretind simpatizanți Barna dezamăgiți, aflați în serviciul guvernării cleptocratice. Înainte de asta USR/PLUS se adresa doar celor instruiți, tineri din mediu urban etc. Cetățenii din satele sărace ale României, privitori ai Antenei 3, habar n-aveau cine este Dan Barna și USR. Chiar, cine era USR în urmă cu cinci ani?! Unii care protestau în legătură cu unele case de prin București, ceva. Mai nimeni nu auzise de ei.

  Campania, chiar negativă, la adresa d-lui Barna și USR au făcut ca aceștia să apară seară de seară la Antena 3, RTV, Digi24, B1 etc.,unde publicul dintr-o nișă media și dintr-un anumit segment social îi poate vedea și cunoaște. Până la alegerile parlamentare există timpul ca reprezentanții USR/PLUS să meargă în teritoriu pentru a-și consolida notorietatea și eventual schimba percepția electoratului.

  Dan Barna ar trebui să mulțumească celor care îl atacă cu nesaț pentru că-i fac un imens serviciu de sporire a notorietății fără să plătească pentru asta. Da, din acest motiv a făcut extraordinar de bine că a participat la alegerile prezidențiale, pentru că „le-a arătat pisica” membrilor grupului infracțional care a capturat statul de 30 de ani, iar reacția lor amplă (și costisitoare fără îndoială) demonstrează că au văzut-o și au înțeles mesajul.

  • Amice nu mi-ar lua 5 min. ca modificand pe ici pe colo ce ai incondeiat matale, mesajul textului sa fie suta la suta contra. Pe subiecte ca acesta slugi mestesugite ca mata pot face din rahat bici. Si inca odata amice, problema e ca acest bici nu va pocni ci te va improsca tot pe mata.
   Daca erai cu adevarat bine intentionat scoteai in evidenta esentialul: Barna nu s-a nascut sa fie prezidentiabil asta a fost o pornire de Agamita. Un privitor complet neutru a politicii dambovitene..

   • Ioan Dirtu – modul în care vă exprimați este in dezacord total cu spiritul unei dezbateri de idei. Modul în care gândiți, („Barna nu s-a născut să fie prezidențiabil”) mă determină să spun că nici dvs. nu v-ați născut să fiți civilizat și să aveți o gândire democratică.

   • „Amice…”

    Nu-mi amintesc d-le Ioan Dirtu să vă fi întâlnit, ori cunoscut, în vreo împrejurare. Cel mai probabil frecventați alte biblioteci decât cele la care merg eu de obicei. Prin urmare, nu cred că am avut ocazia să devenim amici.

 5. Riscul mare actual este ca procentul USR-PLUS sa scada si mai mult si sa ajunga pe la 10%! Strategia lui Dan Barna de a nu-l ataca pe Johannnis în campanie a fost perdanta. Nu poate sa nu-si asume aceasta alegere!

  • Este pozitia d-nei/d-rei Chichirau, insa daca s-ar fi fost asa, prejudiciile ar fi fost mai mari decat beneficiile. Care e scopul nostru? Sa scoatem psd-ul de la primarii, consilii locale, parlament. Cum o vom face? Sperand prosteste ca usr va lua peste 50%? Evident, nu. Ci construind o alianta electorala de centru-dreapta, cu pnl-ul.
   Atacarea lui Johannis ar fi fost cel mai direct mod de a torpila o astfel de constructie, CARE TREBUIE INCEPUTA ACUM SI TERMINATA PANA IN FEBRUARIE-MARTIE.

 6. Pe de alta parte, aceleasi cauze tind sa produca aceleasi efecte…Deci, in cazul in care analiza interna a esecului dlui Barna (pentru ca a fost un esec!) il gaseste principalul responsabil, nu cred ca e intelept sa se insiste cu mentinerea lui in fruntea usr. Tocmai pentru ca din greseli ar trebui sa se invete (daca se invata vreodata…), coerenta dintre lectiile care ar fi de invatat, si corectarile efectuate in consecinta, mi se pare esentiala.
  Abordarea victimizanta, si pe alocuri melodramatica, a cazului dlui Barna nu face decat sa reduca usr la gestionarea acestui episod, ceea ce nu este just nici pentru ei si nici pentru numerosii lor simpatizanti.

  • „…pentru ca a fost un esec!”

   Aș îndrăzni o observație…

   Dacă privim nu la alegerile europarlamentare – unde este probabil ca mulți români care nu sunt „de stânga” să nu fi votat PNL întrucât Parlamentul European a devenit pentru PNL un soi de „cimitir al elefanților” și au optat pentru USR – , ci la cele interne, observăm lesne că nu a fost deloc un eșec pentru dl Barna. Presupun că la momentul lansării domniei-sale în cursa prezidențială nu a crezut cineva „pe bune” că o va câștiga, ci își va spori notorietatea.

   După cum este publicat, dl D Barna a obținut 1.384.450 voturi, în vreme ce la europarlamentare Alianța USR/PLUS (deci împreună cu PLUS/Cioloș etc.) a avut 2.028.236 voturi, carevasăzică mai mult cu 643.786. Doar că la alegerile interne, legislativele din 2016, USR a avut 625.154 voturi, ceea ce înseamnă că dl Barna a obținut un scor dublu față de cel al partidului din care face parte.

 7. Cei mai dezamagiti nu sunt membrii sau simpatizantii USR PLUS, cat cei din armata de analisti, influenceri si troli care de luni de zile ne explica in toate felurile de ce USR PLUS, si in particular Barna, nu au basca. Ca in USR sunt cativa care profita de moment pentru a se re-pozitiona in partid e absolut normal, tine de minimul de competitie interna pe care trebuie sa il aiba orice partid.
  Dupa rezultatele de la euro-parlamentare USR PLUS trebuia sa aiba un candidat propriu la prezidentiale. Votantii lor nu i-au sustinut ca sa ii vada intrand acum in trena PNL cu o sustinere neconditionata. Plus ca o campanie la prezidentiale aduce multa vizibilitate si da ocazia unei promovari consistente. Iar cheltuielile (deloc neglijabile) pot fi decontate. Beneficii pe toata linia.

 8. Da, Barna a făcut bine că a candidat şi a luat un scor bun, în marja partidului. Să nu uităm, 40% din electorat este în rural unde USR stă foarte slab. Cred că după europarlamentare USR a fost euforizat, nu a înţeles că a fost favorizat de răzbunarea electoratului tânăr contra PSD pentru 10 august 2018, plus referendumul lui Iohannis. Acum s-a revenit la adevărata forţă electorală a USR care este între 15-20%. Ce ar vrea oamenii ăştia fără nicio experienţă politică? Ca în trei ani să câştige alegerile? Hai să nu fim ridicoli. Mai bine, pentru a şti lumea cine sunt, ar trebui să adopte o ideologie care „să lege maioneza” internă a partidului.

 9. „Dan Barna este un model de curaj. Cred că dezavuarea lui este semnalul de alarmă că ceva trebuie urgent schimbat în atitudinea fiecăruia dintre noi.”
  Adica, schimbam poporul dupa un lider?
  In Iepoca de trista amintire asa se facea.

  • hei Victor,

   e vorba de atitudinea romanilor fata de curaj, modele si munca. nu fata de o persoana anume. exemplul in speta este Dan Barna, dar ar fi putut fi un altul. si nici chiar din domeniul politic. Ceausescu a facut omul nou, dar modelul sau a fost exact opusul a ceea ce am descris eu.

   • Poporul roman , asa cum a fost el dupa 1990 si cum inca este , nu poate urma decit unuia care ,, ii da ,, ( din munca altora ) . Poporul roman este multumit daca are caldura in casa , frigiderul plin , si circ la televizoarele cit peretele cumparate de Black Friday . ( cit pe ce sa uit de autorurismul second-hand cu care se bat pe locurile de parcare ) . Romani cu burtile cit casa vezi pe strada ; nu vezi romani cu ,,mintea ,, cit casa .

 10. A facut foarte bine! A castigat notorietate, in primul rand. N-avea! Era o figura fara contur inainte de alegeri. A aratat ca si fara o retea de alesi locali se poate aduna voturi cat iesi pe podium!

  N-avea cum sa castige alergand pe culoarul lui Iohannis si impotriva retelei locale a PNL. Sau PSD. Ca unii confunda alegerile de acum cu ce-a fost in mai… e problema lor. Barna a performat peste asteptari tinand seama de context, adversari si evidenta lipsa de notorietate. Pe care acum o are. Sa vedem ce va face cu ea!

 11. USR+ a acumulat în cantităţi mari experienţă politică din această campanie, sfârşită prin presiuni mediatice stranii, vizând decapitarea USR şi spargerea Alianţei.
  Practic, numai Revista 22 a sprijinit serios USR+, fie şi publicitar. Au fost vreo patru lovituri tactice în strategia aducerii PSD în turul II. Mai întâi, şefii presei i-au interzis lui Barna să meargă la A3 şi RTV, doar PNL având voie să se exprime. Prin septembrie, Nicuşor Dan se anunţă candidat USR+ contra Firea, sugerând că importante sunt alegerile locale, nu campania lui Barna. Apoi, s-a dezvoltat subtil atacul RISE Project de către influenceri pricepuţi. În fine, Paleologu a atras voturile academice, exceptând pe al dlui Liiceanu.
  Pentru un partid fără niciun primar, bronzul e maximum. Să se bată cu PSD e mai mult sarcina PNL.

  • ‘Practic, numai Revista 22 a sprijinit serios USR+, fie şi publicitar. ‘

   Mmm, no. La ziare.com daca zici ceva de USR iti inchid contul. Unii de la adevarul, la fel, depinde cine e in tura. Da, nu e publicitar dar e, zic si eu, relevant. Relevant si pentru modul de abordare a conunicarii de catre ‘rank and file’ – ul USR. Normal ca nu pot pune practicile astea in spatele lui Barna, Cosette etc., dar e o realitate pe care n-am cum sa ma fac ca nu o vad. Si care, nolens-volens, se rasfrange asupra celor de mai sus. Si se transpun in voturi. Date altora.

 12. Desi nu-l simpatizez pe Dan Barna, totusi cred ca a facut foarte bine ca a candidat. El a ilustrat magistral sintagma biblica: cu judecata cu care judeci pe altul, cu aceea vei fi judecat si tu”. Aceasta experienta sper ca l-a maturizat si l-a facut mai intelept. Asta imi doresc de la el, pentru ca, in fond, nu-i un baiat rau. Doar influentat de unele ideologii mai fistichii. Sper sa-i treaca si sa caute niste ideologii mai de bun simt.
  P.S. Experienta lui ar putea folosi ca exemplu ideal pentru un alt candidat la prezidentiale care e foarte mult gonflat de media, „elite”, servicii si mass-media si se crede Zeus. Mi-e teama, insa, ca acel candidat nu vrea sa invete deloc, decat din propria experienta, asa ca e posibil sa pice si mai de sus. Vom trai si vom vedea.

 13. „Dezamăgirea a zguduit toate mediile după aflarea rezultatelor de la primul tur al prezidențialelor 2019.”
  Cu alte cuvinte ne intereseaza mai mult mediile decat opiinile alegatorilor. Daca nu candida Barna, candida altcineva din partea USR/Plus, rezultatul n-ar fi fost cu mult mai bun.
  Fiecare partid are dreptul sa-si nomineze un candidat, este problema lor pe cine aleg, alegatorul avand optiunea intre al alege sau nu-l alege, e simplu.
  Ce s-a intamplat cu o saptamana in urma, e istorie iar USR-ul ca fiecare partid dupa o infrangere va cauta solutii noi.
  Este mult mai important ca USR/Plus sa fie in masura sa castige cat mai multe voturi la parlamentare decat sa fi ajuns Barna in turul 2 sau nu, e ireleveant.
  Obiectivul pricipal al USR/Plus este castigarea impreuna ca PNL a parlamentarelor si alcatuirea unui guvern, cine sta la Cotroceni, nu conteaza, lamentarile si discutiile despre ce a fost, inutile.

 14. Stimată doamnă Adelina Băleanu, alegătorii USR-PLUS s-ar fi putut distinge de alegătorii PNL la alegerile locale din 2020 prima dată; a doua oară s-ar fi distins la alegerile parlamentare… Acum nu era nici o nevoie să se „distingă” cum ziceți… Dacă nu ar fi candidat la alegerile prezidențiale, nu și-ar fi erodat imaginea nici domnul Barna, nici partidul și noi, societatea, am fi mers mai fără emoții în al doilea tur, fără teama că ne vom trezi din nou cu Dăncilă pe cap…În schimb, USR ar fi avut timp să-și consolideze poziția în țară și să se pregătească pentru următoarele tipuri de alegeri de la anul… Eu nu m-am prefăcut că sunt simpatizant USR, eu am votat USR de prima dată de când a apărut domnul Nicușor Dan candidat la primăria capitalei și până acum la alegerile prezidențiale din turul întâi. Și, dacă Alianța USR-PLUS își revine din văicăreli, din reproșuri făcute unii altora, jurnaliștilor, electoratului neînțelegător, soartei nedrepte și cine mai știe cui, voi vota partidele domnilor Barna și Cioloș și la alegerile viitoare… CU CONDIȚIA CA ÎN ACEST MOMENT SĂ ÎNȚELEAGĂ și dânșii CĂ NU AVEM TIMP SĂ NE OCUPĂM DE SUCCESUL SAU DE INSUCCESUL LOR. Că nația trebuie să scape de Dăncilă&co, lucru care nu mai este atât de sigur cum ar fi fost dacă USR nu ar fi avut candidat la prezidențiale… Aș mai vrea să vă atrag atenția că alegătorii USR-PLUS nu sunt popice pe care să le muți de colo colo, sunt oameni care au cap și uneori păreri și judecăți personale…

 15. Dan Barna a făcut bine că a candidat, pentru că a revelat ceva despre PNL: 1) că nu e un partid atât de mult orientat spre progres; 2) că are, ca partid, oameni puternici în spate (execuția a la Dragnea, la un moment-cheie, cu arma ediatică RiseProject, a fost o lucrătură grosieră). S-a tras o linie între PNL și USR, însă acesta din urmă se tot pierde în lupte intestine, dovedind că stă foarte prost la capitolul „trimitere de mesaje limpezi societății”.
  Dacă vrea să prindă un post de senator, deputat sau ministru începând din 2024, Dan Barna ar trebui să facă un pas în spate, după părerea mea. Indifrent de meritele lui Barna, partidul își propune salvarea României, nu a liderului. Ca partid al tinerei generații, nu ar trebui să existe probleme de găsire a unei noi locomotive puternice. Trebuie doar curaj și sânge rece. Oportunități sunt: Europa și lumea nu se vor orienta spre liberalism, lucru din ce în ce mai evident.

  • Executia nu trebuie s-o puneti pe seama PNL, este marca inregistrata psd, la fel i-au facut si lui Orban in 2016, la localele din Bucuresti, cand a candidat pentru primarie. La DLAF este un psdist in frunte, inca nu a fost disponibilizat, n-a avut timp Orban sa se ocupe si de el, dar ii vine randul.
   Spuneti ca lumea nu se va orienta spre liberalism, Romania insa da, pentru ca e cu un picior in groapa. Personal, nu cred ca va fi prea curand momentul unor experimente, Europa si le permite, pentru ca stie cum sta, noi, pana nu ne ridicam prin liberalism, e cazul sa nu mai incercam alte variante, comunismul si socialismul de caviar ne-au adus in sapa de lemn.

 16. Comportamentul liderilor politici, formatorii de opinie si perceptia alegatorilor

  Un articol aparut recent pe platforma Contributors.ro (Adelina Baleanu – A făcut bine Dan Barna că a candidat la prezidențiale? ) , incearca sa gestioneze un esec de proportii. Putem vedea imediat diferenta de calibru daca il comparam cu un articol tezist , ca sa nu spunem encomiastic :

  “ Și totuși Barna, cu toate defectele lui, te privește în ochi când îți vorbește, nu face exerciții de retorică când îți răspunde la întrebări. A umblat peste tot prin țară, a vorbit cu tot felul de oameni (de ce se bagă în vorbă?), a intrat în vorbă cu oameni în piața (Oroare! a admirat conopida unora), în metrou, pe stradă. A jucat table în parc cu pensionarii (de ce n-a jucat șah?!). Iar când i-au dezvăluit „imoralitatea” de antreprenor a spus că e dreptul jurnaliștilor de a face anchetă.”

  “ În peisajul acesta Dan Barna este într-adevăr o ciudățenie. Aerul lui ușor neajutorat (mai ales când renunță la ochelari), felul de a vorbi cu accent corporatist, dezinvoltura lui de băiat bun mai mult intrigă. De unde a mai apărut și ăsta? Ceea ce m-a impresionat în reacția lui de perdant este perplexitatea cu care s-a întrebat urmărind rezultatul votului: „Ce puteam să fac, să umblu cu moaștele prin țară? “

  Cristina Cioaba

  http://www.contributors.ro/editorial/despre-arogan%c8%9be-%c8%99i-alte-vanita%c8%9bi/

  In cazul de fata este de remarcat maniera argumentarii :

  “ Omul politic Dan Barna, liderul de partid, speranță a tinerei opoziții, toate s-au prăbușit ca secerate de ghilotină. O furtună de proporții s-a propagat și în Alianța USR+PLUS.”
  “ Această reacție mi se pare exagerată și periculoasă, fiindcă induce neîncrederea alegătorilor în capacitatea liderilor Alianței USR+PLUS de a gestiona eșecuri.”

  “ Mulțumită acestei candidaturi, liderii Alianței pot vedea acum cu precizie profilul celor care merg pe mâna sa, văd din ce medii și zone provin aceștia, ce vârste și instrucție au. E o altă cartografiere a electoratului USR-PLUS, după cea de la europarlamentare.”
  “ Dan Barna este un model de curaj. Cred că dezavuarea lui este semnalul de alarmă că ceva trebuie urgent schimbat în atitudinea fiecăruia dintre noi.”

  Si totusi , pana la analiza capacitatii liderilor Aliantei USR+PLUS de a gestiona esecuri , este vorba despre analiza unor variabile foarte sensibile care tin de semnalele date de lideri , de comportamente, gesturi si de semnificatia lor , iar in ultima instante de perceptia alegatorilor asupra credibilitatii si legitimitatii lor morale.
  Din acest punct de vedere, cum credeti ca au receptat tinerii votanti ai USR ( si nu numai ei ) faptul ca Dacian Ciolos si partidul infiintat de acesta au un trecut cu o anumita rezonanta “ magnetica” ( https://www.dor.ro/o-plimbare-prin-trecutul-lui-dacian-ciolos/ ; https://www.g4media.ro/istoricul-marius-oprea-il-acuza-pe-ciolos-ca-si-a-fondat-partidul-cu-ajutorul-casei-de-avocatura-a-unui-fost-securist-si-l-a-pus-secretar-general-pe-fiul-acestuia-ciolos-asocierea-numelui-meu-cu-oam.html ) ?
  Sau cum credeti ca au acceptat aceiasi tineri votanti ai USR ( si numai ei ) faptul ca Dan Barna avea contracte cu Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Minsterul Dezvoltarii, etc. (https://romania.europalibera.org/a/scurtul-drum-al-lui-dan-barna-prin-politica-de-la-fonduri-europene-catre-cotroceni/30254652.html) in buna parte anonimizate (https://www.riseproject.ro/articol/cazul-barna-faptele/) , sau faptul a Dan Barna a amestecat afacerile cu rudele si prietenii si si-a angajat sora intr-una din firmele infiintate cu fonduri europene (https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna/)?
  Acestea fiind spuse ajungem la sediul materiei. Comportamentele liderilor USR sunt ( probabil) legale , dar intrebarea este daca ele sunt considerate si morale de catre tinerii alegatori si numai de catre ei.
  Generatiile mai vechi pot compara la randul lor atitudinea , discursul si comportamentul liderilor opozitiei din anii `90 ( Corneliu Coposu, Ion Ratiu, etc. ) cu liderii opozitiei de acum si pot trage la randul lor propriile lor concluzii.
  In cazul videoclipului de mai jos, Dan Barna a procedat legal ( in sensul ca nu a incalcat nicio lege ) , dar numai perceptia alegatorilor poate judeca daca acesta impreuna cu echipa sa ( cu cele mai bune intentii, probabil ) a procedat si moral :

  https://youtu.be/IHlpYICSkz8

  La fel, ne putem intreba cum apreciaza ( subliminal ) alegatorii un comportament si un limbaj de genul :

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/inca-un-scandal-in-usr-sotia-lui-dan-barna-acuzata-ca-i-a-jignit-pe-liderii-partidului-1215692?fbclid=IwAR1XYL92ofIHCuD1eO7xbUVQawy-z77y1EXZrrZAndSbz2aRgo6Y7sFBtRE ;

  https://adevarul.ro/news/politica/stenograma-dialogul-liderii-usr-intervenit-olguta-barna-sotia-e-foarte-frustrata-colegii-n-au-ridicat-deget-1_5dcad3ce5163ec4271f03942/index.html

  Altfel spus, marea problema a liderilor politici este problema credibilitatii si a legitimitatii morale care sunt piatra de incercare pentru orice politician si din orice tara democrata care doreste sa castige increderea cetatenilor .
  Aici perceptia alegatorilor este suverana . Dupa decenii intregi in care s-au fript cu ciorba politicienilor care una spun si alta fac, nu pot fi condamnati acum daca sufla si in iaurt si masoara de sapte ori ca sa taie o data.
  Independent de sugestiile directorilor de constiinta si formatorilor de opinie, ei au dreptul sa aprecieze dupa propriile lor criterii raportul sau discrepanta dintre declaratii si intentii , dintre vorbe si fapte ,etc. iar concluzia lor se manifesta doar in final si doar la urna de vot indiferent de scenariile preelectorale sau postelectorale.

 17. Eu personal l-am votat pe Barna, dar nu pentru ca voiam sa castige sau pentru ca era cel mai bun candidat (din punctul meu de vedere).

  L-am votat pentru ca speram sa nu fie nevoie sa o vedem pe Dancila in turul 2. Sunt convins ca nu sunt singurul care a votat pentru Barna dintr-un interes strategic. Daca ar fi trecut cumva in turul 2, nu ar mai fi primit votul meu cel mai probabil…

  Tare mi-e ca „prima forta politica” a tarii are mult mai putine voturi decat a primit la aceste alegeri de fapt..Ce vreau sa spun e ca nu cred ca au aflat prea multe despre profilul votantului lor sau despre geografia votului..

 18. Cred ca multi din sustinatorii USR au descoperit ca atunci cand nu e impotriva (la modul general, Gica-contra) , USR e un partid prea de stanga pentru gustul lor, iar cateva persoane din varful partidului au comportamente dubioase, unele de socialism de caviar si altele de Gica-contra de profesie; chiar daca legale, dupa cum spunea cineva mai sus, de o moralitate dubioasa. Nu doar Barna (nu a negat nimeni ca afirmatiile Rise Project nu sunt adevarate), dar si altii despre care s-a vorbit mai putin sau ale caror fapte au fost cu grija ascunse sub pres.

  In aceste conditii cand Iohanis si Dancila erau singurele alte optiuni realiste nimeni nu avea motive sa il voteze pe Barna: daca era PSD-ist convins o voteaza pe Dancila, daca e de partea cealalta il voteaza pe Iohanis, Barna chiar e in plus in peisaj. Mai ales ca orice vot anti-Dancila se duce la Iohannis, ca fiind candidatul cu sanse reale, pentru a evita o fragmentare prin care sa se ajunga la situatia din 2010.

  • „Cred ca multi din sustinatorii USR au descoperit ca atunci cand nu e impotriva (la modul general, Gica-contra) , USR e un partid prea de stanga pentru gustul lor”

   Sunt sigur că această convingere se sprijină pe studiul amănunțit almprogramului de guvernare al USR. În acest context, vă adresez cu căldură rugămintea să menționați măcar trei măsuri cuprinse în acesta, cu un caracter într-atât de „la stânga” încât să nu fie „pe gustul” multora dintre susținătorii USR.

   Pentru cazul în care ați uitat unele detalii din program, îngăduiți-mi să vă ofer un mic sprijin:
   https://www.usr.ro/program-de-guvernare-participativ-revolutia-cetatenilor/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adelina Baleanu
Adelina Baleanuhttp://contributors
Adelina Băleanu e la origine cercetător în domeniul energiei. Imediat după revoluția din 1989 a intrat în presă ca jurnalist la România liberă și a fost parte la transformările din societate în primii zece ani. E membru fondator al Asociației jurnaliștilor - generația 90. A avut activitate în sectorul neguvernamental, în proiecte în țară și străinătate. După 2000 a intrat pe domeniul afacerilor europene și a scris o lucrare despre fondurile europene. Trăiește de câțiva ani în Danemarca și urmărește atent evenimentele din țară. Ocazional scrie în presa daneză.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro