luni, septembrie 25, 2023

Acesti oameni frumosi, colectiv si individual…

E  greu sa cuprinzi cu vorbele ce s-a intamplat aseara in Bucuresti si alte cateva orase, sa nu te inchini in fata acestor oameni frumosi care au rezonat impreuna in mod spontan, dand jos un guvern in mod pasnic.

Sunt oameni frumosi, sunt oameni tineri sau mai in varsta, sunt oameni inteligenti, sunt oameni muncitori, sunt oamenii care au vazut lumea si au inteles ca se poate si altfel.

Sunt oameni cu pareri diferite, cu orientari politice sau religioase diferite dar sunt oameni care s-au saturat,  care nu mai accepta ca drepturile lor sa fie calcate in picioare. Sunt oameni care nu se mai lasa pacaliti de clasa politica, de falsa alternanta la putere, de blaturile intrapartinice, de pomeni electorale, de opiumul tocshourilor ieftine si de stirile manipulate de catre televiziunile aservite.

De multe ori supra-informati si supra-conectati, cateodata superficiali dar de cele mai multe ori profunzi, puternici in fragilitatea lor, toleranti in diversitatea lor, ei sunt cei ce continua a se ridica si a iesi in strada, again and again…

Uniti Salvam 2013, alegerile prezidentiale din 2014, manifestarile dupa moartea politistului Gigina, #Colectiv, marsul de-aseara, toate acestea nu sunt intamplari singulare ci – ca sa dau o intorsatura pozitiva a unei declaratii recente – o forma vizibila a noii realitati, o manifestare a noii puteri.

Aceasta „new power” este descrisa intr-un articol din 2014 numit  “Understanding “New Power“”.  Harvard Business Review atragea atunci  atentia asupra unor schimbari profunde a modului in care puterea  se manifesta intr-o societate confruntata cu un  progres tehnologic si informational accelerat. Va las sa cititi singuri articolul, insa citatul de mai jos e foarte relevant:

[…] a much more interesting and complex transformation is just beginning, one driven by a growing tension between two distinct forces: old power and new power.

Old power works like a currency. It is held by few. Once gained, it is jealously guarded, and the powerful have a substantial store of it to spend. It is closed, inaccessible, and leader-driven. It downloads, and it captures.

New power operates differently, like a current. It is made by many. It is open, participatory, and peer-driven. It uploads, and it distributes. Like water or electricity, it’s most forceful when it surges. The goal with new power is not to hoard it but to channel it.”

Ciocnirea dintre aceasta noua putere si clasa politica din Romania a fost evidenta la alegerile prezidentiale din 2014, clasa noastra politica fiind  complet luata prin surprindere de modul in care influenta tineretului  din diaspora, organizata in spatiul virtual,  s-a exercitat in spatiul traditional al parintilor acestora, asupra unui electorat pe care il credeau controlat sau nehotarat.

N-au inteles si nici acum nu inteleg caracterul fluid al acestei influente, valenta ei de transmutare in diverse forme si reactia in lant pe care o poate declansa soft powerul. S-au concentrat insa pe canalele online ca mijloace de influenta, mizand pe superficialitatea utilizatorilor de Facebook, pe saturare, manipulare si suprainformare, pentru a crea diversiuni si a specula o aparenta incapacitate de a decide. Au uitat ca insasi natura in continua schimbare si distribuita a spatiului online face ca manipularea sa devina usor de vazut in timp.

Desigur, natura fluida si volatila a noii puteri are si limitarile ei, mai ales fata in fata cu realitatea unei societati ce evolueaza cu viteze diferite sau cu organizatia rigid-birocratica dar reala a aparatului guvernamental si administrativ. Dar acesti oameni frumosi nu se lasa usor impresionati de astfel de bariere, ei inteleg nevoia profunda a schimbarii, ei se pot constitui in masa critica necesara pentru a o propaga.

Acesti oameni frumosi vor trebui insa sa aiba inteligenta si toleranta de a intelege ca Romania este in continuare si tara saraciei / WCului din spatele curtii, a micilor spagari, a fanaticilor sau intolerantilor religiosi, a functionari corupti dar lipiti de scaun, a “oamenilor de afaceri” pusi pe furat, a soferilor cu certificat de nevazator, a fanilor de Maruta, Capatos sau Antena 3. Acesti oameni frumosi vor trebui sa inteleaga ca rezultatele vor fi obtinute doar impreuna cu toti cei de mai sus.

Acesti oameni frumosi vor avea probabil intelepciunea de a face diferenta intre spiritualitate/religie si biserica, de a intelege rolul fiecareia, de a sanctiona punctual vinovatii, de a  da un exemplul de toleranta fara sa arunce copilul odata cu apa din copaie…

Acesti oameni frumosi schimba – iata – clasa politica si au inteles ca trebuie sa fie un pilot in avion, acesta nu zboara singur. Acesti oameni frumosi vor trebui sa ia in calcul si faptul ca opozitia si puterea sunt deseori doua manifestari ale aceleiasi probleme.

Acesti oameni frumosi vor trebui sa se organizeze ca sa fie reprezentati politic, sa schimbe legile si mersul lucrurilor. Acesti oameni frumosi vor trebui sa aiba rabdare si sa-si dozeze eforturile in timp, sa nu se astepte la miracole peste noapte dar nici sa nu se abata de la principiile lor. Acesti oameni frumosi vor trebui sa inteleaga ca si vremea lor va trece si ca alti oameni la fel de frumosi dar mai tineri le vor lua locul, cu alte doleante.

Acesti oameni frumosi vor trebui sa fie atenti la cei ce stau pe margine asteptand sa confiste indignarea si energia lor pentru scopuri obscure. Sunt multe forte, interne dar si externe, gata sa profite de orice ocazie ca sa-si duca la indeplinire agenda proprie. Sunt multi profitori ce vor dori sa se catere pe scaunele caldute proaspat eliberate, aparatul securist existent isi pregateste deja optiuni care sa perpetueze status-quoul pe ascuns. In plus, avem si “vecini” si „prieteni” ce se gandesc cum pot folosi ce se intampla acum pe marea tabla de sah pe care-si joaca jocurile,

Acesti oameni frumosi vor fi inteles ca cel mai mare castig pana in prezent e cel al consolidarii societatii civile, vocea pe care a capatat-o acest caine de paza al democratiei, puterea de a sanctiona derapajele, de a-i trage la raspundere pe cei alesi, de a asigura „checks & balances”. Au inteles ca aceasta lupta e permanenta, au adoptat motto-ul „The day we give in is the day we die„…

In fine, acesti oameni frumosi stiu ca vor ramane frumosi  permanentizand puterea exemplului individual. Ei inteleg ca de fiecare data cand respecta legea, cand sanctioneaza coruptia, cand isi fac bine treaba, cand sunt transparenti si isi  asuma consecintele faptelor lor, au  sansa sa schimbe mentalitatea celor din jur. Zi de zi, in fiecare zi. Ei au inteles ca nici o schimbare nu e profunda sau sustenabila, daca nu e individuala, daca nu implica alegeri constiente, efort si sacrificii.

Acesti oameni frumosi stiu acum ca au puterea sa atraga si chiar sa creeze ei insisi noi oameni frumosi, atat colectiv cat si individual. Doar ei impreuna pot schimba in bine viitorul nostru.

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Cred ca legea capata o noua dimensiune in societatea informationala, una in care transparenta si actul decizional devin parghiile principale in eficientizarea interactiunilor umane.

  Omul, proprietar pe informatiile care ii apartin, decide modul in care participa la functionarea societatii.

  Educatia devine colaborativa, publica, gratuita si dinamica.

  • Vlad, multumesc.
   Da, dupa cum spun si cei de la HBR, sharing (is caring adaug eu…), lucrul colaborativ, co-ownership si Do it Ourselves sunt unii dintre pilonii de baza a noului setup. Daca acest setup se va incetateni, ceea ce pare a fi cazul, multe din structurile actuale vor trebui adaptate. Incepand de la economie (oare de ce nu iesim din criza ? Oare de ce parghiile classice nu mai functioneaza?…), trecand prin sistemul de invatamant, workspace si modul in care lucram (competitional vs colaborativ) si prin modul de participare la viata politica. Intreaga noastra viata, mai pe scurt…
   LE/PS: nemaivorbind de copyrights / creative commons /IP etc….

   • Modul clasic nu mai functioneaza din mai multe motive. Necesarul umanitatii de a trece la un nou nivel de constiinta. Acest lucru nu mai este o optiune … Religiile si-au atins limita din punct de vedere al aportului evolutiv in dezvoltarea constiintei umane. Aceste aspecte cuplate cu modul relativ nesabuit in care omul a utilizat resursele limitate, cuplate cu o viziune egotica si alimentate de creditarea cu dobanda au creat conditiile actuale.

    Blocajul economic se datoreaza acumularii de datorii nesustenabile, care daca ar fi lasate sa se corecteze de la sine ar duce cel mai probabil la un crah global al sistemului financiar. Drept pentru care s-a ales politica de relaxare cantitativa, dar care nu ajunge in economie, ci sustine un sistem bancar muribund. Efectele de deflatie pe termen scurt si inflatie pe termen mediu se cumuleaza.

    Solutiile in plan economic presupun trecerea la o moneda electronica, una care sa nu mai favorizeze creditarea cu dobanda.

    • Excelent comentariu. Aș vrea să adaug totuși că religiile încă nu și-au atins limita, ci instituțiile religioase. Este o mare diferență zic eu. Sau poate dacă ar fi să ne referim doar la dezvoltarea conștiinței umane fără a include spiritualitatea. Aceasta limită va fi atinsă în momentul când umanitatea va experimenta „raiul” pe pământ. Dar până atunci mai e cale lungă.

    • Elaborează te rog pentru că sincer nu-mi prea place somnul…prefer șalăul sau somonul. Lăsând gluma la o parte nu cred că astfel de comentarii aduc valoare adăugată acestui forum. Sunt foarte multe platforme ce trăiesc din zeflemea dar nu cred că e cazul aici. Dacă nu ești de acord cu opinia mea și consideri că ai argumentele necesare de a o combate ești invitatul meu.

     • Cred ca stiti dumnevoastra care sunt motivele pentru care considerati ca religiile sunt necesare. Eu doar v-am intrebat daca discutia despre religie si spiritualitate e esentiala pentru a purta o conversatie … Parerea mea e ca nu … Daca dumnevoastra considerati ca da si aveti intrebari specifice sau nelamuriri privind religiile, va raspund cu placere.

      • Un exemplu ca să nu bat apa-n piuă. Meditația este produsul religiilor orientale.
       Iată descoperirile științifice ce analizează efectele meditației
       https://www.youtube.com/watch?v=5TeWvf-nfpA
       După analiza științifică a multor alte componente din tradiția religioasă cred că se vor descoperi multe chestiuni benefice. Știința este încă limitată. Odată pierdute, toate acestea nu vor mai putea fi analizate. Însă aceste instituții religioase sunt atât de medievale încât nu-și au locul în mileniul 3.
       Deci când mă refer la religie nu mă gândesc la bărbosul vindicativ din ceruri. Dar nici la istoria religiilor.

      • Cred ca sunt doua paliere pe care se purta discutia:

       1. unul era legat de transformare proprie – unde neuroscience, meditatiile, religiile si, cu voia sa fara voia Dvs,. as mai adauga ca se poate discuta si despre filozofie care poate si fiecare in parte contribuie la cunoasterea proprie…

       2. cel de al doilea – este legat de dezvoltarea/colapsul societatii – agregat format din mici multimi si de o multime de indivizi si aici este vorba si despre institutiile implicate in viata societatii.

       Deci sunt 2 paliere care se intrepatrund daca si numai daca oamenii relationeaza in mediul real, aleg sa isi petreaca viata in societatea reala si nu in pustiu sau intr-o societate virtuala care devine o optiune din ce in ce mai posibil de realizat dar care nu duce la o constructie reala in lumea fizica si implicit duce, in viziunea mea, la un colaps al comunicarii reale si la un colaps economic.

       Poate ca mai lipseste ceva – este legatura/relatia care se stabileste intre persoana la nivelul societatii si aici nici Vlad si nici Lucian nu au dezvoltat. Fiecare a ales un palier si au ramas angajati numai acolo.

       Ce leaga oamenii de realitatea fireasca sunt banii.
       Ne place sau nu ne place – banii ne aduna pe toti in mediul real.
       O moneda virtuala ne-ar putea ajuta – cred ca ar ajuta acum, pe moment, dar nu ar revolva problemele care ne afecteaza acum. Este dincolo de un anume comision cerut de o banca sau de un anume mod de operare al unei banci…

       Dezechilibrele create sunt datorate, parerea mea, unei lacomii fara de margini sau/si unei accelerari/grabiri neintemeiate. Stiinta inca nu poate accelera toate procesele si nici nu cred ca va putea pentru ca va crea monstri, in opinia mea.

       Poate ca religia ar putea sa aiba un rol in vietele reale sau imaginare.
       S-ar putea insa, la fel de bine, ca fara religii sa existe un bun simt/decenta in fiecare si, apoi, transpus, pe un palier superior, sa existe bunul simt/decenta in familie, in societate..

       Se poate ajunge acolo, dpmdv, numai daca exista suficient de multa cultura, educatie, cunoastere. Daca exista un astfel de om, si am intalnit astfel de oameni, lucrurile pot sa para firesti si fara o anume religie, meditatie, filozofie. pentru ca este in ADN, este in sangele care circula si alimenteaza persoana clipa de clipa. Se poate pierde acest fel de tip de cunoastere/meditatie in lipsa religiilor/meditatiilor? Nu stiu, poate ca DA, poate ca NU-

       Personal ma consider un norocos care a avut parte de un parinte exceptional si care mi-a inoculat o multime de notiuni pe care le-am preluat si m-au dus mai departe. Nu am facut si nu am practicat meditatia asa cum o vad unii. dar este adevarat ca am incercat sa imi raspund unor intrebari starnite de ceea ce am vazut, ascultat sau imaginat. Viata m-a asezat, datorita tatalului meu, pe un palier superior. Este adevarat ca m-am intrebat de ce a fost asa tatal meu? Un raspuns posibil este ca a fost si a ramas tot timpul vietii sale un om cu adevarat religios, onest si puternic. dar este in acelasi timp important sa mentionez ca in spatele lui se afla istoria unei familii puternice. O excelenta conjunctura pentru mine.

       Toate lucrurile acestea se pot extrapola de la nivel personal la nivelul societatii.
       Acesta a fost rostul povestii – spre a fi intelese, daca este ceva de inteles.

    • Cu oarecare intarziere: Cred ca acel nou nivel de constiinta ne-ar aduce mai deplin in ceea ce eu numesc regn uman unde elementul noetic sa devina primordial, dar va mai curge multa apa pe garla pana atunci, daca va sa fie :)

 2. @Lucian

  Meditatia e buna.

  Daca te uiti ai sa vezi ca exista metode de meditatie similare in toate religiile:

  Rugaciunea inimii (Sfintii Parinti), zikr (Sufi), vipassana (Budhism), zazen (Zen).

 3. Inteleg ca NICI Dumneavoastra nu ati fost aseara la marsul de protest (adica NICI eu nu am fost).

  Nu e nicio ironie: cred ca scriind pe aceasta platforma v-ati adus contributia specifica la atingerea aceluiasi obiectiv (dovada – schimbul de mesaje de mai inainte).

  Am totusi o obiectie la ideea ca „Acesti oameni frumosi vor trebui sa se organizeze ca sa fie reprezentati politic”: acesti oameni frumosi nu au nicio pofta de putere si, prin insasi aceasta *carenta*, nu vor intra in lupta politica. Acesti oameni frumosi au inteles sa se coordoneze in forme ale societatii civile de neimaginat atunci cind conceptul a fost pus in circulatie.

  Manifestarea de aseara m-a mîntuit definitiv de temerea ca, la fel ca si alte forme de comunicare in masa, si internetul va fi deturnat de catre politic catre tintele sale inainte de a ajunge sa aiba un efect real in mersul societatii: se pare ca mediul online este auto-corector de erori si bunul simt si decenta si-au gasit, in fine, locul in care se pot coagula.

  Va felicit pentru acest text incitant.

  • Iulian: Multumesc pentru mesaj si apreciere.
   Intr-adevar aseara nu am mai ajuns in piata. Am fost insa cu o seara inainte :-)

   Revenind la idea cu reprezentarea politica, aici sunt cateva nuante pe care as vrea sa le lamuresc:

   – Acesti oameni frumosi chiar trebuie sa fie reprezentati politic, deoarece asa functioneaza acest sistem politic prost, insa cel mai bun dintre cele existente actualmente, ca sa-l parafrazam pe Churchill. Pana cand acesta se va schimba, imi este greu de imaginat cum vor fi corectate anumite lucruri – in lege,in actul de guvernare, de administrare, in practica – fara ca acesti oameni frumosi sa fie reprezentati ca factori decizionali. Ideea ca un grup de politicieni altii decat reprezentanti ai strazii sa se converteasca spontan e si mai far fetched :-)
   – Acesti oameni frumosi trebuie sa fie reprezentati politic pentru ca e si datoria lor sa participe la guvernarea cetatii. Nu numai dreptul.
   – Acesti oameni frumosi isi vor pierde din credibilitate daca nu vor numi reprezentanti politici. Ca ne place sau nu, pana la propagarea efectelor transformationale a noii puteri, pana la reprezentare directa, democratie online, e-voting sau cum s-o mai fi chema, suntem inca in taramul realpolitik (la propriu).

   Dorinta de putere exista intr-o forma mai mica sau mai mare in fiecare dintre noi dar aveti dreptate ca acesti oameni frumosi nu au „pofta” de a intra in politica actuala. Asta pentru ca politica actuala nu ii caracterizeaza. Dar asta nu inseamna ca nu pot face o „noua” politica mai adaptata „noii puteri”, acesta este dealtfel si rolul lor si ceea ce – probabil – se asteapta de la ei. Cine poate fi mai bine plasat pentru a traduce in practica, pentru a printa 3D manusa ce se potriveste acestei maini virtuale ?

   Cel mai important lucru insa este aspectul legat de societatea civila, pe care l-am accentuat amandoi. Aici este cheia, Aceasta peer based network niveleaza terenul si limiteaza aglomerarea excesiva a puterii in cateva noduri, are acel rol „auto-corrector” de care vorbeati.

   Capacitatea efectiva a acesteia de a sanctiona derapajele, de a penaliza si schimba pe cei alesi, de a se adapta si transforma continuu, duce la scurtarea buclei de feedback, la echilibrarea mai rapida a sistemului, la cicluri rapide de eliminare a erorilor, la rezilienta si evolutie durabila cu alte cuvinte.

   Seamana mult mai mult cu un ecosistem decat cu un construct artificial impus ca sa serveasca interesele catorva agenti ce au monopolizat puterea.

   Nu sunt insa atat de sigur ca actuala structura politico-economica se va lasa dezmembrata asa usor, ma astept in continuare la manipulari, diversiuni si incercari de deraiere. Au oameni bine pregatiti pentru asa ceva, iar noua putere e inca naiva in acest domeniu….

   • Chiar credeti ca acesti oameni trebuie sa fie reprezentati POLITIC?
    Poate ca am ajuns la clipa democratiei directe, participative, ca urmare a progresuluit tehnologic.

    Daca suntem destul de puternici, dpv intelectual, este posibil sa realizam acum ceea ce isi doreau mai de mult altii, fara manipulari insa…

    Din pacate Ro are un mare handicap – este saraca, la propriu, dar si la figurat – si aici ma refer la dimensiunea intelectuala…Exceptiile intaresc regula.

    De aceea progresul in RO va veni, daca va veni, greu, dupa multe smuceli si imbranceli.
    Totusi, optimist din fire, cu paharul pe jumatate plin, SUCCES!

    • eu****** :Merg pe principiul ca lucram cu ce avem, luam lucrurile de unde sunt si imbunatatim pe parcurs. Acum avem actualul sistem politic, cu hibele lui, care e populat de o fauna jalnica. Pana cand il inlocuim cu un alt fel de sistem, trebuie sa lucram cu aceste unelte, altminteri ne paste haosul.
     Cred in democratia participativa, imi doresc sa se intample dar nu se va intampla peste noapte, nu uitati ce spuneam apropos de Romania ca tara si pentru celelelate paturi, nu doar YUPPIES…

 4. Tinerii astia erau deja reprezentati politic , perfect democratic. Si vor fi reprezentati de aceeasi clasa politica fanariota deoarece e singura existenta. Rotirea acelorasi gunoaie in acelas sistem corupt impus de puterile straine nu rezolva nimic ci este o risipa a energiilor si vietilor tinerilor pe care ii manipulati, domnule autor. Este periculos sa inlocuiti procesul electoral cu furia strazii.

  • Mi-e teama ca nu prea ati inteles articolul dar nici faptul ca procesul democratic include manifestari de strada, atunci cand clasa politica nu mai reprezinta societatea civila. Nimeni nu a inlocuit procesul electoral iar indemnul meu a fost tocmai sa nu lasam furia strazii sa guverneze sau sa se transforme in haos.

   Mai mult, fatalismul mioritic si teoria conspiratiei nu sunt modele pe care sa le sustin. Nici atitudinea de genuil „Stati la locurile voastre”. Si cred ca tocmai asta este mesajul strazii.

   V-as ruga sa aveti grija cu manipularea, comentariile similare in aceeasi cheie vor fi moderate.

   • Aveti dreptate: in 1989 Iliescu spunea ca este un vid de putere . Atunci am scris pe o placarda la mitingul din ianuarie 1990. „Nu e vid de putere decat la voi , la noi la popor se afla puterea” si asa era, dar desi cucerita puterea se administreaza si se exercita in sensul corect dar noi nu am fost in stare sa facem atunci asta . Poate ca azi acesti tineri frumosi si furiosi vor sti. Noi trebuie sa-i ajutam nu dandu-i la o parte ci ajutandu-i, servindu-i.

 5. doi copii de 15 ani grav raniti in spitalul Gr Alexandrescu dupa ce si-au salvat prietenul cu handicap motor aflat in fotoliu cu rotile si el ranit dar salvat. acestia sunt eroii si in fata lor se afla toata aceasta vermina politica. care trebuie cu furie ,maturata

  • Ma inchin cu respect in fata exemplului dat de acesti copii frumosi. Clasa politica trebuie schimbata, insa nu cu furie, ci cu cap, sistematic si constructiv.

   Schimbarea e doar prima parte, mai important este ce punem in loc si cum ne gospodarim de-aici incolo.

   Sa nu dam foc la cetate in dorinta de a da jos guvernantii, nu vom mai avea unde sa locuim. Si vine iarna…

 6. Desi este greu ca societatea civila si mai ales Piata sa-si gaseasca lideri valabili sau chiar si purtatori de cuvant si este foarte posibil ca diversiunea si manipularea de acum inainte cu atat mai mult sa-si strecoare bine coada, cred ca daca se vor duce si e bine sa se duca la Cotroceni sa aiba doar un singur mesaj ca si PNL chiar daca nu-l iubesc(nici eu) si anume:

  „Si oricine va merge la Cotroceni ca solutie imediata sa solicite (chiar daca similar cu un partid si ei nu prea mai agreeeaza partide dar asa este politica) alegeri anticipate prin dizolvarea parlamentului caci asa ceva merita acest parlament si este si solutia serioasa si nu cu un balci chiar daca constitutional al demiterilor de guverne. Cand se bate palma se merge la anticipate pe fata asumat caci solutia cu demiteri de guverne ar trebui sa decurga doar in urma unei dorinte de a guverna dar nereusitei in fapt a acestei dorinte”

  Daca nu se obtine asa ceva sa spuna clar si rece cum spuneam mai dus ca orce guvern care va functiona ca si pana acum dupa sase luni va fi dat jos. Desigur pana la noi alegeri parlamentare cand vor fi ele dar poate si dupa. Punct.

  Va cer si dvs caci cred ca sunteti tanar exact ce i-am cerut mai sus si dlui Orasanu.

  Numi bine

  • Ps Desigur sub rezerva ca demisia in totalitate a Parlamentului permite anticipate si nu impune doar alegeri pe posturi vacantate chiar daca pe toate.

     • PS Dar macar sa intram pe retelele lor de socializare putem face . Eu deja am intrat pe vreo doua desi nu ma astept de la vreun like :) dar cine stie daca stim ce sa le spunem…
      Acm de exemplu spun ca sunt diversionati de PNL cu demisia parlamentului. Am incercat sa le explic ca nu conteaza daca si PNl (din motive diferite si oprtuniste) recomanda acelasi lucruri ba din contra cresc sansele ca acest lucru sa se intample si depnde si de de ei ce se va mai intampla in continuare . Dar este greu caci sunt solidari in acest sens adica se simt in permanenta agresati de cei mai varstnici.

 7. Oricum diversiunea a inceput odata cu autoinvitatia la Cotroceni a „reprezentantului societatii civile ex kgbistul Mircea Dogaru” . Sa vedem ce face Iohannis cu consilierii sai unii curati ca lacrima. :)

 8. @eu******

  Calitatea persoanelor conteaza, asta sigur tine de multe lucruri, familie, educatie, mediu, cultura.

  Unii sunt mai norocosi, asa cum sunteti dumnevoastra, altii mai putin. Legatura intre persoane la nivelul societatii se realizeaza in functie de afinitatile personale sau pur si simplu in functie de circumstantele vietii care includ contextul istoric, cultural, economic precum si cel planetar.

  Societatea clasica, de la care Romania, nu face exceptie, organizata pe caste: preoti, politicieni, angajati, someri nu se mai muleaza pe realitatile culturale, economice si evolutive. La noi sigur sunt niste tare mentale in plus pe care le-a creat regimul comunist si care abia acum incep sa se desteleneasca.

  Lupta de clasa clasica e mai ascutita pentru ca in lipsa unei evolutii uniforme la nivelul umanitatii si contextului economic precar se incearca, la nivel de clasa, eliminarea celorlalte clase. Conflictul practic, asa cum s-a vazut, este intre politicieni si angajati fiecare clasa captiva intrucatva conditionarilor evolutive specifice crede ca se poate descurca singura. Evident evolutia individuala si planetara sunt aspecte importante dar neglijate din cauza conditionarilor religioase specifice, atat individuale cat si de casta. Individul evoluat poate subzista intr-un mediu economic in care reuseste sa realizeze schimburi economice si poate subzista.

 9. Singura solutie corecta si constitutionala in actuala situatie a Romaniei este :INTOARCEREA LA POPOR si asta inseamna ALEGERILE ANTICIPATE cat mai rapid organizate iar voi (adica tinerii) sa va organizati la fel de rapid ca sa le faceti fata cu succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Popahttp://www.emilstoica.ro/author/dragos-popa
Dragos e activ in sectorul bancar de vreo 18 ani (nimeni nu e perfect…), acum la Bucuresti dar si cu o perioada “Pariziana” in trecut. Pe principiul "Je sème à tout vent", in timpul liber chinuie cititorii cu probleme de finante, ecologie, peak oil, sociologie, geopolitica sau cu orice altceva ii trece prin cap. Il mai gasiti pe blogul propriu, Common Sense si pe Jeopardy

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro