marți, mai 30, 2023

Afganistan: o retragere cât o înfrângere

Există retrageri care, dincolo de justificarea lor strategică, devin simbolurile memorabile ale înfrângerii militare. Asemeni prăbuşirii Vietnamului de Sud, căderea Afganistanului în mâinile talibanilor  este un asemenea moment de umilire americană. Indiferent de justificări, indiferent de tratate, ceea ce rămâne este realitatea unei ieşiri din scenă ce capătă proporţiile unui dezastru. Optimismul naiv al Preşedintelui Biden şi al administraţiei sale este , deja, istorie. Noul stat totalitar islamist este realitate.

          Catastrofa din Afganistan este, înainte de toate, una de natură politică. Efortul  colosal de sprijinire al statului afgan nu a condus, în nici  un moment, la apariţia unei alternative viabile la  barbaria islamistă. Societatea tribală a rămas, vreme de   decenii, în afara unei construcţii artificiale care s-a prăbuşit fără glorie. Tentativa de modernizare prin export democratic a eşuat, lamentabil. După  ani şi ani de sacrificii ale aliaţilor, talibanii  înving şi cuceresc Kabulul.

          Una dintre temele la care suntem obligaţi să medităm, sub presiunea acestei tragedii, este  aceea a posibilităţii edificării de state pe tipar occidental în  spaţii care,   religios şi cultural, sunt ostile unui astfel de proiect. În cele din urmă, statul creat de americani şi de aliaţii lor nu a fost decât o caricatură, incapabilă să se menţină în absenţa prezenţei protectorilor săi. Nimic durabil, nimic semnificativ nu s–a ivit  ca urmare a acestei operaţiuni de anvergură. Modernizarea este una ratată, iar perspectivele sunt sumbre.

          Şi poate că drama de acum ne permite să acceptăm cu  luciditate limitele ambiţiilor occidentale. Arhitectura pe care se întemeiază societăţile noastre nu are o vocaţie universală. Adaptarea ei la teritoriile afectate de  totalitarismul islamic este imposibilă. Singurul obiectiv realist este  organizarea unor regimuri al căror grad de violenţă şi de barbarie să fie mai redus.  Este un ţel ce pare derizoriu, dar care nu generează iluzii deşarte urmate de catastrofe umanitare.

          Afganistanul de acum devine un poligon de experimentare pentru un model de societate.  Talibanii pot  exporta nu doar instabilitate, ci şi valori. În Pakistanul vecin, putere nucleară regională şi protector al talibanilor, radicalismul este, deja, parte din cotidianul politic.  Graniţele etnice trec peste cele politice.  Circulaţia de arme şi de ideologii este un fapt de domeniul evidenţei.

          Pentru Statele Unite ziua de ieri este aceea a unei înfrângeri, iar nu doar a unei retrageri planificate. Barbaria islamistă  ocupă terenul eliberat după colapsul unui stat eşuat.  Ordinea fanatismului va acoperi  ţara şi pe locuitorii ei: pentru femeile afgane, viaţa care urmează  este aceea  a   unei teribile sclavii.  Cât despre viitor , el  ni se dezvălui  în anii ce vin. Profeţiile naive sunt, de acum înainte, inutile.  

Distribuie acest articol

95 COMENTARII

 1. „optimism naiv al…” pai eu zic ca este pandemie de scleroza si lipsa de viziune politica internationala! CIA si celelate servicii ale statelor participante, beneficiare de stipendii fara numar, cum isi justifica existenta? Zona va deveni un butoi de pulbere pentru toate statele limitrofe, inclusiv pentru Pakistanul implicat in sustinerea talibanilor! Se pare ca unii nu invata din greselile altora! Problema este ca acestia detin si armament atomic!!

  • Prea mult opium au fumat soldații pe acolo. Nimănui nu i-a pasat de fapt de afgani sau de viitorul lor. După ce s-au îmbogățit unii si altii din traficul de arme și droguri , si dupa ce si-au facut „plinul”, au plecat. Oare daca ne ocupa cineva si pe noi într-o zi, ne vom agăța de aripile avioanelor americane precum afganii? Ce credibilitate mai are SUA dupa aceasta abandonare a aliaților?

 2. Fanatismul cuprinde intreaga lume. La talibani e barbaria islamista, la occidentali barbaria ecologica. E vreo deosebire intre ele? Ambele doresc schimbarea omului, din totdeauna s-au trezit unii care sa formeze omul nou, pina si Pingelica.
  Americanii vroiau omul nou musulman, Greta vrea omul verde, altii omul femeie si barbat in acelasi timp, omul negru in genunchi.
  Ce ar fi daca s-ar lasa dracu astia sa tot formeze omul, ala bunu, democratu, empaticu, si sa-l lase sa traiasca asa cum crede el de cuvinta!?

  P.S Biden a inceput sa-si tina promisiunile, va face din America First, America Last.

  PPS Intii a retras trupele si mai apoi a trimis trupe noi ca sa salveze trupele neretrase. Ma intreb cine le va salva pe noile trupe retrase atunci cind vor ramine singure, se vor trimite iar alte trupe sa le salveze si pe astea?

 3. Consecinţele exportului de revoluţie îşi spun cuvântul. Sper ca politicienii din Uniunea Euorpeană înţeleagă ce s-a întâmplat în Afganistan şi să o lase mai moale cu sloganurile propagandisto-motivaţionale şi cu prozelitismul progresismului fără frontiere. Poate că lumea normală chiar nu doreşte să afle ce fac ciudaţii după ce se stinge lumina în cameră şi nici nu doreşte să participe la orgiile şi la marşurile propuse de fanaticii libertăţii marxist-leniniste.

  • Liberatile lumii occidentale si nesanctionarea pe masura a consumului de droguri, respectiv gasirea unor metode viabile prin care acesta ar putea fi contacarat a stat la baza victoriei talibanilor pt ca singura sursa de finantare a fost si este exportul de droguri, este vorba de catva miliarde impreuna cu geamantanele pline de bani puse la dispozitie CIA in tara respectiva, bani ajunsi pe mainile talibanilor si care acestia s-au putut aproviziona cu armamentul necesar. mitraliere, slapi si turbane si cateva aruncatoare.
   A fost destul sa fie ingenunchiata cea mai puternica alianta militara, NATO.
   Daca talibanii au pus-o la pamant ce o mai fi in capul rusilor, chinezilor si altora care doresc sa-si masoare puterile cu occidentul ?

   • În secolul al XIX-lea chinezii au pierdut războiul opiului. M-am gândit la acesta când am aflat prima dată că afganii exportă în primul rând opiu. Cineva şi-a făcut iluzia că poate controla această ţară dacă pune mâna pe lanţul de transport al opiului până în Europa occidentală (în principal, porturile Anvers, Rotterdam, Hamburg şi Marsilia) şi aşteaptă acolo ca pisica pe şoricel. Unii încarcă, alţii descarcă şi distrug doar o parte din producţia afgană de opiu. Restul rămâne la dispoziţia acelor lideri politici ai Uniunii Europene care promovează libertatea progresistă fără frontiere.

   • UE este caricatura si fantasmagorie de tip socialist din primul ceas al infiintarii sale. multi spun: este un esec al SUA..Cred ca SUA isi vor reveni cel mai repede din ameteala, au facut-o mereu, s-au adaptat la timp, fiindca asa e construita tara, sa se regenereze…..Insa, ma tem ca UE va ramane ametita si oligofrena pana se va imparti in teritorii linvistice si zone de interes comun (de exemplu, zona germanica, este prima care se poate coagula…Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, Danemarca, poate si Suediaa, Norvegia si Islanda)…

  • Mda, in perioada interbelica au fost evreii, recent au fost refugiatii si azilantii musulmani, iar acum a venit randul ltgbistilor si evident birocratia marxisto-leninista de la Bruxelles care le ia aparararea conform setului de valori comune (vezi respectarea demnitatii umane si carta drepturilor fundamentale). Asta e… xenofobia a fost si ramane baza propagandei populistilor (oportunisti, patetici, loseri, etc). Daca tot nu exista und dusman real trebuie creati dusmani imaginari, ca doar cineva trebuie sa apere poporul, nu?

   cu dusmanul imaginar, cvasi pentru a proteja poporul!

   https://www.youtube.com/watch?v=Ia5YkZfz-_4

   https://www.youtube.com/watch?v=WLV-7JGz3Uo

   https://www.youtube.com/watch?v=gESd6I1Ab1w
   .

   • Cine va discrimineaza, ce va mai lipseste inca?
    Poate simtul ridicolului dar asta nu vi-l poate da nimeni daca nu-l aveti.

    • In adolescenta am simtit pe propria piele ce inseamna discriminarea – aveam statut de „azilant” in Germania (cunosc foarte bine sentimentul, cu toate ca am o statura prezentabila de atlet si ochi albastri). Pot marturisi ca societatea germana s-a schimbat foarte mult in ultimii 30 ani, iar astazi nu ma simt discriminat, dimpotriva. In fine, prin multe parti ale lumii – inclusiv prin tarile UE din spatele fostei cortine de fier- xenofobia este la ea acasa (exista multe minoritati etnice, religioase, culturale, etc, etc, care sunt discriminate).

     P.S. Te simti mai puternic, mai inteligent, mai frumos, mai tantos, mai cu motz, etc, alaturandu-te unei majoritati care discrimineaza o minoritate? In realitate, valoarea ta de „om” in societate este aceasi, indiferent de origine, etnie, religie, samd. Membrii familiei, prietenii, amicii, colegii, etc te apreciaza in functie de calitatile tale de om si in functie de rezultate si de competente.

 4. Este infringerea „de facto” a civilizatiei de tip Occidental. Cea mai serioasa dupa batalia de la Hattin 1187. Si atunci infringerea a venit pe fondul coruptiei si frecusurilor dintre liderii lumii crestine.
  Asa si acum.
  100 de miliarde aruncate in vint au asigurat ca multe firme si furnizori ai avut „double diggit growth”. Sa dai vina dupa 20 de ani de ocupatie pe coruptia endemica pe care ai stipendiat-o continuu este rizibil. Cheltuirea acelor bani a fost justificata prin singele soldatilor ce au cazut la datorie – nimeni nu s-ar fi putut opune sa trimiti mai mult armament pentru a face fata cruzilor talibani, inarmati cu ak47, bombe artizanale si un cearceaf pus pe ei.
  Sa nu uitam ca se renuntate la ideea de a distruge culturile de mac fiindca oamenii aia nu aveau alta sursa de venit si nu puteau sa plateasca binefacerile aduse din occident – chiar daca opiul se fuma in acelasi occident.
  Nu a fost aceeasi coruptie prezenta in toate tarile proaspat emocratizate indiferent de continentul unde se afla? America de Sud, America Centrala, Africa, Europa… peste tot aceeasi placa, aceiasi furnizori, aceeasi detinatori de actiuni.
  Iar „adversarii” de azi constatam ca au fost ajutati, antrenati, sustinuti chiar de cei care acuma se pling de ei.
  Bineinteles comunicatorii profesionisti vor aparea si ne vor explica ca intotdeauna cel mai destept cedeaza iar aceasta mutare este modul in care tinara democratia afgana poate sa se consolideze tinind cont de specificul local.
  Occidentul a pierdut complet credibilitatea.
  Nu mai sintem exportatori de democratie ci de coruptie
  Acasa la noi sintem ingenuncheati de prostii politically corecte inclusiv in fata islamului.
  Economic… firme construite din petrodolari cumpara tot. Ce nu cumpara ei iau chinezii, tot in Asia ajunge
  Acum am luat-o pe coaja si in razboi. O timpenie cit casa pornita de cel mai prost manager ajuns cel mai prost presedinte si continuata abulic (din motive de vointa cetateanului) ne-a relevat si aceasta slabiciune majora a civilizatiei occidentale.

  • Așa este. Talibanii au susținut de la începutul războiului că guvernul de la Kabul este un regim marionetă și nici nu au vrut să negocieze cu ei. Au negociat doar cu Maestru Păpușar. După plecarea acestuia marionetele au căzut la pământ. Nimic mai simplu.

  • Cum vine asta, infrangerea civilizatiei de tip occidental, cand occidentul are de departe cel mai ridicat nivel de trai si al calitatii vietii?
   Coruptia este un fenomen prezent in orice societate, insa amploarea ei este mult mai mare in societatile non-occidentale. Cel mai bun exemplu este chiar guvernul afgan.

   Ai trecut pe langa subiect ca migul. Occidentul este ca dumnezeu, iti da, chiar sute de miliarde, dar nu ti le baga in traista ;)

   • „Coruptia este un fenomen prezent in orice societate, insa amploarea ei este mult mai mare in societatile non-occidentale. (…)
    Occidentul este ca dumnezeu, iti da, chiar sute de miliarde, dar nu ti le baga in traista.”

    Aveti umor (cred ca involuntar), dar aveti si dreptate: miliardele ti le da Occidentul, e adevarat, dar trebuie sa ti le duci singur la aeroport. :)

    1. Ce spun rusii despre Ashraf Ghani:
    Fostul lider afgan susținut de Occident, Ashraf Ghani, și-a părăsit țara cu atât de mulți bani încât nu au încăput toți în elicopterul său și a fost nevoit să lase o parte la aeroport, a declarat Ambasada Rusiei la Kabul.

    Vorbind pentru RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al acesteia, Nikita Ishchenko, a numit fuga lui Ghani o „caracterizare elocventă” a căderii „regimului”.

    „Patru mașini erau pline de bani. [Ei] au încercat să înghesuie banii în elicopter, dar nu au încăput toți. O parte din bani au fost lăsați pe pistă”, a explicat el, fără a detalia cum a obținut informația.

    2. Ce scria acelasi Ashraf Ghani in Los Angeles Times, Feb 15, 1989:
    „Sovieticii au părăsit Afganistanul, ceea ce face ca prăbușirea regimului marionetă asediat de la Kabul să fie doar o chestiune de timp.”
    https://twitter.com/samhusseini/status/1427068129839042564

 5. O infrangere crunta pentru America, dezastru de proportii, hegemonia se mentine in primul rand prin reputatie.
  Nu pot decat sa-mi imaginez ce simt militarii adevarati…
  Daca America poate fi invinsa de crescatori de capre in slapi, cat de incurajati credeti ca se vor simti marii inamici ai vestului?
  Un semnal groaznic pentru aliati si colaboratori. In Afganistan a inceput deja vanatoarea celor care au cooperat cu americanii. Totul suprapus pe razboiul cultural intern al Americii, posibil sa se adevereasca faima Afganistanului de „mormant al imperiilor”.

  Good job, Commander in Chief.

 6. Felicitări pentru articol. Trebuie curaj, nu numai intelectual, pentru a scrie fraza asta: “Arhitectura pe care se întemeiază societăţile noastre nu are o vocaţie universală.”, o frază care conține o veritabilă revoluție, cel puțin intelectuală. Există însă elite politice occidentale capabile să asume adevărul acesta, să se întoarcă la dezvoltarea proiectului UN, abandonat după 1989 în favoarea excepționalismului militarist american?

  • Noi astia mai de la marginea societatii spuneam asta inca de acum vreo 10 ani cu referire la Ucraina si Rusia, tari care au cunoscut sute de ani de imperiu si apoi 70 de dictatura comunista, dar nicio zi de democratie. Ni se arunca in fata ca suntem idioti utili ai Moscovei cu discursul asta… ca oricine are dreptul la democratie.

   Despre tarile musulmane nici nu incape vorba…

   Dar daca eu m-am gandit la asta si mi-am dat seama ca democratia nu poate fi construita in tari care nu au cunoscut si interiorizat iluminismul occidental, cu toti filozofii aferenti, atunci sunt sigur ca si pe la Casa Alba, Capitoliu si Pentagon au fost destui care s-au gandit la acelasi lucru. Prin urmare cred ca in realitate aventura afgana nu a avut niciun moment ca obiectiv instalarea unei democratii durabile, ci a fost pur si simplu o lovitura de imagine de care SUA avea nevoie ca sa acopere umilinta de la 11 septembrie.
   Jocul acesta de imagine a devenit prea scump si nu mai produce beneficii in noul context international, asa ca acum ne intoarcem la realitatea pe care ar fi trebuit sa o constientizam chiar de la 11 septembrie 2001.

   Concluzia este ca SUA nu poate exporta democratie dar poate aplica lovituri militare dureroase inamicilor atunci cand crede ca este necesar.

   Noi, ca romani, ar trebui sa intelegem ca parteneriatul cu SUA este mutual avantajos pentru moment, dar nu este garantat pentru vecie, prin urmare ar trebui sa fim pregatiti sa stam pe picioarele noastre si cand una dintre parti va considera parteneriatul desuet.

   • Trebuie reținut că în SUA NATO nu se mai bucură de prea multă popularitate. Stânga americană dorește cu furie desființarea NATO. În dreapta lucrurile oscilează între indiferență și opoziție – (din fericire încă) lipsită de prea multă hotărâre. În orice caz, dacă a fi o temă electorală probabil că votul împotriva NATO ar fi covârșitor.

    România a avut 30 de ani de pace din care vreo 20 de creștere economică susținută. În ultimele două decenii a rispit în medie $1 miliard/an (în banii de azi) pe pensiile APV-iștilor, milițienilor și securiștilor lui Poingelică. Între timp armata are sub 900 de tancuri model 1949, o duzină de F-16A cumpărate la mâna a III-a din Portugalia (ce le-a primit în anii 80 de la SUA pe gratis) și alte una sau două duzini de MiG-21 model 1966, fabricate în 1974 cu resursa pe ducă :)

    Probabil că nu e încă prea târziu ca să se treacă la un program rapid de echipare a armatei, dar tare mă tem că nu se va întâmpla nimic…

 7. 1. Afganistanul a fost un teren de experimentare încă din secolul trecut. Talibanii au fost antrenați și înarmați în timpul invaziei sovietice de … am un lapsus … Poate dstră nu aveți.
  2. Dacă mergeți și vorbiți cu oamenii din satele Ialomiței, Bistriței-Năsăud, Botoșaniului, de prin târguri precum Roman, Dej, Drobeta, Ineu etc., credeți că transplantul democrației și valorilor Occidentului a reușit la noi?

  • Talibanii de azi nici nu erau nascuti pe vremea aia. Talibanii de azi au 20-30 de ani, s-au nascut si au crescut sub ocupatia SUA .

 8. – Credeți că în Irak ” succesul” impunerii democrației va fi diferit de cel din Afganistan ?
  Eu nu.
  – Democrația din Egipt omorâtă in fașă. Unicele alegeri libere au adus Frăția Musulmană in parlament și a dat președinte de țară .
  Imediat o nouă lovitură de stat , o junta militară dictatorială la putere. Cum a fost mereu.

  – Libia e un succes ? E un război civil în toată regula. Democrația poate aștepta.

  Occidentul a confirmat în ultimii 30 de ani ce știam noi că români din epoca lumina/ de aur.
  „Din greșeală în greșeală , la victoria finală.”

  La același model de conducători , aceleași greșeli cu identice efecte.

  • Va continui constatarile cu o intrebare: se cunoaste vre-un stat musulman democratic- macar la nivelul asa schiop si el -al occidentului? In Turcia – o tara in care modernizarea s-a facut tot cu anasana, dar de catre un lider real de-al lor – dupa o suta de ani de occidentalizare apar fisurile, tot mai adanci. Sa n- aiba religia nicun rol, ca nimeni nu pomeneste de ea?

 9. O perspectiva mai mult ca o infringere . Haideti sa nu fim naivi .Lucrurile in lume s-au schimbat . Miliardele de dolari aruncate in gura lupilor nu isi mai regasec necesitatea . Daca pierderile depasesc veniturile nu are nici un sens ,in aceasta lume noua , sa continui .Teroristii fie ca sunt in Afganistan sau in orisicare parte a lumii tot aia vor face .Vom vedea curind modificari de abordare politico – militara la nivelul SUA , NATO , UE si a aliatilor lor .Nu au decit altii sa isi sparga capatinile cu triburile de prin Afganistan si din imprejurimi . Pakistanul devine acum in zona o noua putere ca si contrapodere la China si Rusia .Biden ca si decizia lui Trump ,de a parasi Afganistanul, este corecta . Nu aveau alta solutie atita timp cit afaganii doar mimau impotrivirea fata de talibani .Sacul cu bani nu este fara de fund . In curind vom intelege modul de repozitionare a trupelor SUA si cele ale NATO.Altele sunt acum prioritatile . O schimbare majora va fi vizibila si in deciziile UE pe subiecte precum :migratia , armata europeana , NATO ca si pozitionarile SUA in toate teatrele importante de razboi sau de posibil conflict militar , ca parte a unui principiu vechi de cind lumea : Raspuns si contraraspuns la toate actiunile Chinei si Rusiei . Teroristii se vor casapi intre ei , asta fac de mii de ani .Sa vedem daca talibanii reusesc sa tina unita tara . De cucerit a fost cucerita (vorba vine – sau predat ca si muierile fara lupta ), A cuceri nu este tot una cu a guverna .Urmeaza .

  • Ura occidentalilor împotriva Occidentului este și ea simptomatică, a se vedea bucuria îmbăloșată a multor comentatori de pe această platformă, pricepuți la toate, care prezic și așteaptă cu înfrigurare prăbușirea civilizației noastre.

   • Care este civilizatia noastra pe cale de prabusire ? iar daca se va prabusi, cum bine spuneti, raspunzatori sunt in primul rand, tot occidentalii.

   • Ca sa fim sinceri, pina la capat, acesti oameni despre care vorbesti si multi altii chiar nu inteleg ce inseamna aceasta civilitatie occidentala . Au senzatia ca totul li se cuvinte si atunci improasca cu noroi pe cei care tocmai le asigura o bunastare nicicind atinsa neam de nemul lor . Fenomenul este cunoscut . Probabil ca netraind in Afganistan (sa zicem ) nu inteleg ce este acolo . Traiesc , zi de zi , uitaindu-se la TV fara macar a pricepe grazavia intimplarilor vazute (pentru ei totul nu are nuanta de realitate )crezind ca ei sunt de neatins .Nu inteleg nici m macar ceea ce ei reprezinta ca fiinte umane si isi proiecteza intelegerea situindu-se deasupra celorlalti .Trebuie sa fii aiurit rau (ca sa nu zic altfel ) sa faci apologia talibanilor (chinezul s-a exprimat ca alegerea este a oamenilor neintelegind nici macar ce inseamna frica )sau a celor care condamna ,total auiritor , fiinte asemeni lor , oameni fiind . Nu inteleg cum nimeni nu are acest drept iar istoria , in foarte multe locuri civilizate din intreaga lume, deja si-a exprimat , prin conducatorii lor de drept , regretul . Trist dar adevarat .Cum poti fi mai presus de un taliban, ce taie capul unui copil, daca ai astfel de atitudini ? De neinteles

  • Contributors nu este studioul Realitatea tv.
   Aveti un stil inconfundabil.
   Pana la urma, la Strasbourg se mananca o paine mai buna si la o adica, Pilatus este la 5 pasi, pe ocolite.

 10. Da, foarte buna observatia din titlu: „o retragere cat o infrangere”. Inca o data s-a dovedit ca credinta oamenilor e cea mai puternica arma. Sigur si geografia i-a avantajat dar credinta a fost factorul decisiv. Nu poti schimba mentalitati si credinte cu ajutorul armelor, de aceea utopia exportarii de democratie e o simpla iluzie, costisitoare si care se termina prost sau dezastruos. Popoarele trebuie lasate sa-si decida singure destinul. Ceea ce putem face noi e sa nu cooperam cu cele care isi violenteaza cetatenii, sa nu le primim in organismele noastre, sa nu facem comert cu ele. Din pacate occidentul isi pune la colt credinta, rade de ea si o defaimeaza in numele „progresismului” si altor ideologii ciudate. In felul acesta se submineaza singur, isi taie radacinile si uita identitatile, devenind simple fiinte care vin de nicaieri si merg spre nicaieri. Fara credinta, fara valori, fara repere, misunam si noi brownian, lipsiti de directie, de scop, de motivatie. Si mai vrem sa dam lectii de progresism altora! Orgoliul nostru nemasurat ne joaca feste si nu ne lasa sa invatam ceva macar si din esecuri. Poate totusi sa se schimbe ceva, ca prea au fost multe esecurile.

  • Albania și Kosovo au anunțat deja că vor primi refugiați din Afganistan, probabil pe cei mai „pașnici” dintre ei. Adăugând pe cei care tranzitează prin Belarus, vom fi prinși că într-un clește. Probabil că asta era planul, până la urma, distrugerea UE. Politicienii de la Bruxelles nu sunt mai breji că ai noștri, și ei pot fi cumpărați de forțe ostile. Și se prefac că lucrează înventand restricții și pașapoarte sanitare pt libera circulație a cetățenilor UE, sau amenință cu excluderea din sistem a țărilor care nu se închina culturii lgbtrcgzyx…

 11. Cine poate să nu fie de acord cu opiniile aflate chiar sub nasul nostru ?? In subteranul circulației ideilor ele erau și sunt prezente . La noi …, NU !

 12. Paradoxal, caderea Kabulului fara nici un glont tras ar putea fi o victorie pentru Biden.
  Ar putea spune ca administratia sa a intuit ca Afganistanul este o gaura neagra in care se baga bani inutil si iata ca a avut dreptate, totul s-a naruit ca un castel de carti.

 13. Dar de ce ar trebui ca Occidentul sa „organizeze regimuri” în țări musulmane?
  Eu nu i-aș suspecta pe americani de lipsă de pragmatism și de naivitate politică. Chiar și alegerea lui Trump a avut rostul ei.
  Să vedem ce va fi…

 14. Sovieticii au avut nevoie de zece ani pentru a realiza ca investesc miliarde in produsul 200 de provenienta afgana si de a-si organiza iesirea din aceasta afacere paguboasa.

  Americanii au avut nevoie de douazeci de ani pentru a ajunge in acelasi loc.

  Concluzia mea personala: americanii actuali sint mai potcoviti ideologic si mai prosti organizatori decit sovieticii anilor ’80.

 15. Se numeste retrage dar este o infrangere pe toata linia si ne arata ca istoria trecutului nu a fost luata in considerare de nimeni in momentul in care a inceput acum 20 de ani aventura, altfel nu o putem numi, afgana la capatul carei a fost invinsa cea mai puterica alianta militara, NATO.
  A fost lupta lui David impotriva lui Goliath, talibanii afgani cu arme si dotari „din epoca de piatra” raportate la armele sofistificate occidentale au reusit o victorie de rasunet care va alimenta de acum inainte multe alte conflicte deschise, mocnite, ascunse impotriva occidentului indiferent de zona geografica.
  Este umilitor sa vezi cum soldatii, civilii si alte persoane dau bir cu fugitii din Kabul scenele fiind similare cu evacuarea Saigonului din razboiul vietnamez.
  Concluziile s-au tras de mult, se vor trage de acum inainte, la ce folos ? insa un lucru trebuie mentionat pt intelegerea dezastrului.
  In 2014 presedintele Obama anunta retragerea soldatilor americani concomitent cu anuntul ca armata afgana va fi pregatita, dotata de NATO pt preluarea ulterioara a controlului total asupra tarii o data cu retragrea trupelor aliantei.
  Un plan gandit de strategii din birouri climatizate si salarii de bugetari bine dotate pus in fata unor politicieni naivi, sa nu-i numesc altcumva, care au crezut ca totul poate functiona dupa manuale si jocuri virtuale.
  Lupta virtuala moderna a fost invinsa de cea analoga, cu mitraliere, slapi si turbanuri in cap.
  Occidentul nu a inteles ca societatea afgana nu doerste sa traisca dupa model occidental.
  Toate serviciile secrete NATO au fost la fel de umilite si induse in eroare de talibani.
  Victoria talibailor este victoria poporului afgan care nu a dorit ca trupe straine sa stationeze in tara dupa modelul europea in urma celui de al 2 lea Razboi Mondial altfel nu este explicabila acesta infrangere istorica.
  Cel mai slab presedinte american din utlimii 50 de ani este raspunzator de actuala infrangare si umilinta la care este supusa alianta NATO dar pe cine intereseaza ?

  • Vorbim prosteste despre o infringere a SUA si a Occidentului . Trump si Biden au spus foarte clar cum trupele americane se vor retrage .La fel au spus si tarile din NATO si tarile occidentale ce erau acolo .Retragerea a fost facuta usor in graba , trupele guvernului afgan nepunind nici un fel de opozitie . Banii Afganilor sunt la pastrare in SUA si nimeni nu stie cu ce sume de bani s-a plecat din Afganistan .Probabil , sumele de bani disparute sunt uriase . Noua conducere talibana a cucerit tara , dar una este cucerirea si alta este guvernarea . Se vor lupta intre ei sa fure banii unul de la altul .Daca vor fi izolati , in citeva luni vor veni sa se roage de hulitul Occident .Va imaginati ce jafuri , ce crime sunt acum in Afganistan . Cred ca avioanele zboara de zor pline cu bogatii nemasurate .

   • Atunci singura solutie ramane ca occidentul sa-i inarmeze pana in dinti, bani exista si sa-i lase sa se macelareasca intre ei, iar civilii mila cu ei cu toate ca nu prea merita acesta mila, fara aoprortul lor talibanii n-ar fi ajuns atat de puternici.
    Anglia si SUA au stiut de ce a fost nevoie in al 2 lea Razboi mondial nevoie de decimarea masiva a populatiei civile germane sustinatoare a regimului nazist.
    Stiu ca este cinic insa razboiul nu este joaca intr-o lada cu nisip, este cea mai crunta situatie in care oamenii pot ajunge prin propriile hotarari si actiuni.
    Razboiul nu este un fenomen al naturii, este cauzat de natura umana.

 16. Talibanii reprezinta Dreapta fundamentalista si ultraconservatoare, cu specificul locului, aceasta este evidenta orbitoare, cucerirea Kabulului e ´raspunsul´ la asaltul Capitoliului. E o crunta ironie sa fie acuzati de barbarie si ca ´nu respecta femeia´ ( noua sensibilitate feminiso-traditionalista ! ) tocmai de ´colegii´ si inamicii, de fapt competitorii lor politico-religiosi . Talibanii lupta si ei contra Occidentului decadent, progresismului si secularismului, sunt ´traditionalisti´, pt. obiceiuri , sat, familie, camin , glie, etc. Talibanii sunt ´seminaristi´, numai orbirea sau reaua credinta pot sa ascunda similitudinile, de fapt identitatea structurala, de pattern, cu studentii radicalizati interbelici, fundamentalisti protestanti si puritani, integristi catolici, sumanele negre, legionarii si alti fascisti balcanici, Ustasha, dar si Garzile rosii maoiste, cu nostalgiile lor pt. puritatea lumii rurale traditionale. Pana si identitatea, spontana, de nume : Fratii musulmane, Fratii ortodoxe. Fundamentalismul e un fenomen modern, chiar ´modernist´ si revolutionar, in felul lui, reactionar, ca politica religioasa sau ´sacralizata´ si armata. Talibanii nu reprezinta, desigur, lumea islamica, tot asa cum nu reprezinta tigrii tamili lumea buddhista sau diversele militii armate de ´patrioti´ lumea crestina, dar o apologetica propagandistica belicoasa si ipocrita profita de ignoranta comuna. Aici nu e vorba de un razboi inter-civilizational, ci de unul intra-civilizational, un razboi civil global, tribalizarea si balcanizarea lumii. Nu ´progresismul´, iluminismul sau democratia ´sunt de vina´ pt. toate acestea, sunt rabufniri ale stihiei irationale, ce nu poate fi spalata cu civilizatia sapunului. Din toate partile si pe toate canalele, chiar si de la cine nu te-ai fi asteptat, auzi urletele si ragetele ´talibanizatilor´ de toate crezurile. Care, daca lucrurile vor fi lasate in voia lor, dupa ce ii vor fi eliminat pe ´caldicei´ se vor macelari , tovaraseste, intre ei, in numele zeilor lor.

 17. Efortul colosal de sprijinire al statului afgan nu a condus, în nici un moment, la apariţia unei alternative viabile la barbaria islamistă.” si din cauza ca nici nu si-a propus asa ceva!
  Nu si-a propus latfle decat declarativ …

  Nu de lata dar inante de palavre despre „valori” , „export democratic ” samd dintai ar trebui modernizata societea afgana. Adica ajutata sa depaseasca conditia de societate tribala…

  A da. ia vedeti asta : https://www.les-crises.fr/oui-la-cia-est-entree-en-afghanistan-avant-les-russes-par-zbigniew-brzezinski/

  Finalul …

 18. Așa zisa armată afgană a păpat bani 15 -20 de ani, pe salarii și pe echipamente
  Putea păpa încă pe atât dar nu au vrut. Le-a fost frică de acele 4×4 cu mitraliere pe ele. Acum asta e, se pot întoarce la papuci și turbane :)
  Să te predai fără luptă „pentru a evita distrugerile”, asta mi s-au părut o expresie a corupției, nici măcar a fricii.

 19. Infrangerea e o chestie relativa. Pierderea credibilitatii se intampla doar daca nu au vorbit (si in spatele usilor inchise) ce vor face. Lumea e complicata. UE se poate basica, ca US se retrage de acolo si rezulta explozie de imigranti si posibili teroristi, dar si US s-a basicat de mai multe ori ca UE nu pune banu’ cum trebuie la paza globala. Cum zice si Mafalda, tine de bani si interese. La nivel macro, o zona de instabilitate extrema care daca supara pe cineva poate supara doar pe acolo prin vecini, inclusiv Rusia si China, nu le poate displaceaa celor din US. Doar ca nu o pot spune pe sleu. O sa vedem oare o misiune de pacificare din China, ca sa fie toata lumea buna prin Afganistan?

  Doi la mana, victoriile nu mai sunt ce au fost. Dar nu conteaza neaparat. Sa iei o tara si sa o duci unde e Afganistan nu e ceva ce si-ar dori nimeni din o tara cat de cat dezvoltata. Sa ajungi in situatia de a intra in un conflict ca o tara dezvoltata si sa iesi cum e Afganistan acum … Clar poti sa te lauzi ca i-ai batut pe americani.

 20. Nu spun nimic despre Biden și Trump evenimentele de acolo, ele arată că Macchiavelli e mai actual decât Rousseau și că dintre Fukuyama și Huntington doar ultimul a avut dreptate. Faptul că singurul export reușit de democrație s-a petrecut în Europa de Est, la sfîrșitul războiului rece tot pe Huntington îl creditează. Nu ești suveranist /naționalist/rasist/ izolaționist dacă susții că există culturi (religii) incompatibile cu democrația, asta se vede de 20 de ani cu ochiul liber. Până una-alta, în loc să-i civilizeze ei pe afganii mujahedini (talibani, pe stil nou) și să-i învețe că nu-i frumos să pună dinamită în statuile lui Buddha, americanii și colegii progresiști din Europa au început să-și dărâme statuile fondatorilor națiunilor lor la ei acasă. Ca în bancul cu ciobanul și copilul evreului.

 21. Am încercat sa ma abțin. Dar nu înțeleg de ce retragerea trupelor din Afganistan s-a transformat intr-o defilare pe sub Arcu de Triumf. Am obținut o victorie pe acolo? Am adus o pace prin zona?
  Sa ma ierte Dumnezeu, dar mi se pare ca acolo “nu e pace sub măslini”

 22. Inca un popor care nu-si merita femeile. UE ar trebui sa accepte exclusiv femei refugiate din Afganistan, niciun barbat. Problema US e Biden, nu Afganistan si nici talibanii, Biden a transformat US intr-o gluma in doar 6 sau 7 luni de cand e presedinte. Si-au batut joc de el pe rand: Merkel, Putin si acum talibanii. Urmeaza chinezii si pe urma doar Dumnezeu stie cine..

 23. O retragere care arată, într-adevăr, ca o imensă înfrângere. Însă e stupefiant felul în care au ales să facă această retragere, care ar fi putut arăta cu totul altfel dacă ar fi fost bine pregătită. Oare n-a putut fi anticipată lipsa de rezistență a afganilor la atacurile talibanilor, lipsa de motivație, alta decât cea financiară, se pare, a celor care s-au înrolat în ‘imensa’ armată afgană, plătită cu miliarde de dolari de americani? Nu cunoșteau americanii din Afganistan, CIA, Pentagonul, consilierii lui Biden corupția imensă din armata afgană? Dacă n-au putut să prevadă capitularea rapidă în fața talibanilor, atunci avem incopetență pe toate planurile, ceea ce zdruncină din temelii încrederea în SUA. Dacă au prevăzut ce se va întâmpla, atunci de ce nu au organizat retragerea în așa fel încât armamentul și muniția armatei afgane să nu cadă în mâinile talibanilor, mai ales că exista precedentul din Irak?

 24. Haideti pentru 5 sec. sa nu discutam despre cei care au plecat – haideti mai degraba sa discutam despre cei care raman, pentru ca nu au cum si nici unde sa plece.

  Cum va fi viata lor? Ce asteptari aveau cand erau sub control american si care sunt acestea astazi? Se simt ei oare cumva abandonati, uitati si aruncati in bratele unora predispusi la violenta si teroare? Ce vor putea sa faca ca sa se intoarca la vechiul lor trai avut sub controlul american sau poate mai bun?

  Sunt oare multi sau doar putini cei care isi pun aceste intrebari acum in Afganistan?

  Si la final intrebari pentru cei care au plecat rapid:
  Se puteau retrage si altfel? Cum? In cat timp? Cine a gresit? Cine a grabit?
  Sigur afganii asteapta niste raspunsuri…

  Astept raspunsuri de la cei implicati in diplomatie dar si in domeniul militar.
  Astazi niste oameni, multi sau putini, se vad striviti de consecintele deciziei luate pe repede inainte.

  • Asteptati raspunsuri de la Gioana Mircea??!
   Eu astept sa ne explice dl Aurescu cat de mandri se simt in actualele conditii , eroii romani schiloditi in Afganistan, in Mali si prin alte „zone fierbinti” ale planetei.
   Astazi, Merkel si-a vazut visul prin lentilele de contact.
   Albania largita va deveni primul stat islamic european infipt in coasta ortodocsilor incomozi si retrograzi, Turcia pastrandu-si functia de pod al prieteniei germano-otomane.
   Cum se vor intelege cei 3000 de mujahedini iranieni impusi de partenerii NATO cu refûgiatii afgani si bastinasii albanezi ,este o intrebare…
   Toata tragica debandada a fost minutios planificata .
   Isi aminteste cineva cu ce piesa s-a incheiat Concertul de Anul Nou la care a fost prezenta Angela Merkel in 2016?
   Cu apocalipticul Vals de Maurice Ravel.
   Tot in 2016 a fost inaugurat printr-un spectacol sinistru, Tunelul Gothard.
   In 2016 a inceput operatiunea la care omenirea asista consternata in acest moment.

 25. Întreaga progresime a juisat din greu la alegerea unui moșneag senil ce a fost toată viața angajat la stat, mitoman, plagiator din tinerețe și amestecat în scandaluri de corupție. Ce altceva se utea aștepta de al el. Ei iată că acum vă trăiți visul… În aplauzele galeriei entuziaste a reușit până acum:

  – Cea mai puternică inflație lunară a dolarului din ultimii 41 de ani în Aprilie 2021. Asta a antrenat aproape automat devalorizarea tuturor monedelor convertibile ale lumii.

  – Creșterea artificială a prețului la combustibil printr-o măiastră combinație de măsuri infalționiste și declarații fără mintea la purtător.

  – A generat o criză a migranților ilegali la frontiera sudică a SUA, anulâd regulie lui Trump ce impunea aplicaților de azol să aștepte decizia în Mexic sau în țările lor.

  – A anulat practic toate sancțiunile cât de cât reprezentative ale lui Trump împotriva Rusiei. Inclusiv cele împotriva Northstream 2

  – Încă din prima săptămână de mandat, cât molima chinezească era la apogeu, principala sa grijă a fost să le promită rușilor că va semna New START 2 – tratat ce permite Rusie aproape pe gratis să-și păstreze paritatea nucleară cu SUA și care reduce avantajeșe strategice ale SUA pe nimic. Trump a refuzat să-l semneze la vremea lui considerând că nu servește cu nimic intereslor țării…

  – A păstorit cu măiestrie fiasco-ul epic din Afganistan. După care a plecat în vacanță. Cineva a spus că până la urmă e mai bine așa. Biden e mult mai periculos când ia decizii, decât atunci când e în vacanță :)

  Și toate astea în nici 7 luni de amandat!

  Bănuiesc că următorul proiect major al administrației sale va fi dezintegrarea NATO: Stânga americană privește NATO cu ură ca pe o relicvă „anacronică” și „imperialistă”. Deci Biden va mișca desigur într-o formă sau alta în direcția asta… Dacă în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a invadat estul Ucrainei, administrația Obama-Biden nu a făcut nimic împotriva Rusiei, nici măcar niște sancțiuni cât de cât serioase, bănuiesc că sub administrația Biden vom vedea pasul logic următor: Riusia va comite o agresiuune nepedepsită împotriva unei țări NATO. Cel la mai probabil împotriva uneia din țările baltice. Însă nu trebuie să uităm că și România e o țintă facilîă și tentantă…

  Când vedeți imaginile cu șalvaragii disperați agîțându-se de avioanele de trasport că părăsesc Kabul-ul gândiți-vă cu groază că și România aavut 30 de ani de pace din care 20 de creșetere și prosperitate în care n-a făcut NIMIC pentru propria apărare…

 26. Mi se pare mie sau deja au inceput sa le tremure chilotii si colaborationistilor din Romania ?
  Mai sint canale de construit , nu va faceti probleme ca nu veti avea de munca.
  Orice sut in fund e un pas inainte.

  • Să dea Dumnezeu să vă vedeți visul cu ochii și să prindeți o pensie de ilegalist din aia de la mama ei. Ca a lui Vasile Luca :)

 27. In ciuda titlului retragerea din Afganistan nu o privesc ca pe o infrangere. SUA are alte interese economice si nu mai doreste sa fie cainele de paza al unei democratii, in o tara defavorizata geografic ca resurse si foarte saraca, Acest fenomem militar arata de fapt lipsa de mai buna colaborare intre marile axe de putere de pe glob pentru a schimba ceva in bine in aceasta tara musulmana. Apoi cresterea numarului de migranti la portile Uniunii Europene vor crea noi schisme intre tarile membre. Prin urmare, consider ca SUA isi intoarece privirea catre interesele si dezvoltarea proprie, fara sa ii mai pese foarte mult de este in jur. Va face aliante cu tarile cu care va avea interese comune, comerciale, productie, etc.

 28. Evident ca „civilizatia” occidentala nu are vocatie universala, fiindca sunt popoare intregi care prefera sa manance orezul, fructele si carnea din strachina direct cu degetele, obiceiul albilor de a folosi la masa tacamuri (lingura, cutit si furculita) le starneste multa scarba si oroare, vazand in asemenea obicei o mare impietate…Tineti minte povestirea lui George Orwell despre India…

   • Oare apreciati ca marea majoritate a celor ce vin buluc din acele regiuni o fac pentru a se adapta la civilizatia- atata cata e – occidentala? Ca nu mai pot de dragul democratiei? Sau este tentatia, mult mai palpabila, a pomenilor de tot soiul ce ii asteapta?

    • Vai de mine!

     Oare dumneavoastră n-ați auzit ce spunea spunea cu atâta foc Genossin Merkel despre intelctualii subțiri de prin Bangladesh, Levant, Africa Subsahariană, Afganistan și alte locuri faine? Cum că-s cu toții astrofizicieni. biochimiști, chirurgi pe creier sau experți IT (fără a ignora nisci finanțiști de prin Nigeria) ce năvălesc în UE nerăbdători să le plătească pensiile puturoșilor de acolo….:)

   • Vreți să fiți spiritual…
    Demersul colonialist occidental e justificat de căutarea legendarei Indii, așa au ajuns să „descopere” Indiile de Vest, Indiile Olandeze, pe toți i-au numit „indieni”, visand la averile fabuloase ale maharajahilor tuciurii, europenii nu s-au codit sa jefuiască continente întregi și să lase prăpăd pe urma lor, recomand capodopera scriitorului Eduardo Galeano, „Venele deschise ale Americii de Sud”…
    In definitiv, „charisma” occidentului e construită pe neîncetatul jaf colonialist și acum oamenii aceștia băjeniti, merg să își ia înapoi ceea ce li s-a luat, primul lucru, mai de preț că aurul, Pacea in care hălăduiesc țările NATO, care au trimis urgia bombardierelor și dronelor ucigașe in cerul senin al Afghanistanului, Lybiei, Syriei, Palestinei, Irakului și ar dezlănțui și contra Iranului un război, la inițiativa Tel Aviv ului…

    • Spre deosebire de dumneavoastră mie mi se mai întâmplă să fiu spiritual. :) Oricum nu e am desenat caricatura din link, dacă asta vă frământa.

     Mogullii ăia pe care-i plângeți cu lacrimi amare erau la rândul lor cuceritori sângeroși – mongoli musulmani veniți din Tadjikistanul de azi ce i-au robit pe indienii nemusulmani de prin partea locului. „Nobilimea” indiană locală (maharajahii) la rândul lor își tratau supușii mai rău ca pe viermi. Când mai îngropau câte un bulibașă din ăla de al lor îi omorau nevestele și o parte din servitori ca să nu se plictisească pe lumea ailaltă :)

     India, Sri Lanka, Pakistanul și Bangladesh-ul sunt independente de 74 de ani. Afară de războaiele dintre ele nu au fost agresate de nimeni. În acești 74 de ani standardul lor de viață s-a redus continuu și mizeria lor s-a acutizat exponențial. În vremea imperiului brtianic orice indian putea călători în Anglia și de acolo cam oriunde în Europa și în America. Foarte puțini erau cei ce-și părăseau țara li majoritatea se întorceau înapoi. După 74 de ani de independență 1.5 miliarde de indieni s-ar muta mâine oriunde în Europa sau America de Nord fără să se uite în urmă, dacă n-ar exista un regim strict de vize care îi ține în țările lor minunate.

     Acum 2-3 ani peste 70% din paralemnterii indieni aveau fie o condamnare definitivă pentru tot soiul de delicte faine precum corpuție, crimă tâlhărie, extorcare, vătămare corporală, răpire, viol, mutilare (mai aruncă acid sau le dau foc ălora cu care nu se înțeleg) etc. fie erau erau la al ț-șpeșea recurs pentru genul ăsta de delicte în speranța că o întind până la prescripție :) Cine i-a oprit pe indienii din țările alea să fie bogați și prosperi? De ce nu-s azi măcar la nivelul Coreei de Sud, care a devenit independetă în același timp și care chiar dacă a fost victima unui război pustiitor, e azi la ani lumină de India & Co.?!

     Ulima colonie spaniolă din America altină (Cuba) a devenit independentă de mai bine de 120 de ani. Cât a fost în barca americanilor ajunsese la un venit mediu de 3 ori mai mare ca-n Spania și apropiat de cel al Elveției. Din Cuba în SUA se călătorea liber. Cubanezii nu erau tentați să se mute în SUA. După marea revoluție a lui Fidel Castro din 1959 a ajuns azi la un venit de exact 100 de ori mai mic ca Spania și 20% din populație a fugit unde a văzut cu ochii – de preferință în țara imeprialiștilor nord americani :) De ce oare?

     Venezuela, țară larinoamericană cu cele mai mari rezerve de petrol cunoscute. La un moment dat cea mai prosperă țară latino-americană. Azi, după peste 20 de ani de „revoluție bolivarină” nu poate asigura nici măcar beniză locuitorilor ei. Venitul mediu s-a prăbușit de peste 100 de ori. Fiicele „revoluționarului” Chavez trăiesc la NYC în cea mai scumpă zonă a târgului cheltuind pentru asta cam 20000 de lefuri venezualene medii pe an – din banii statului venezuelean desigur)

     Fiul actualului președinte și fost camionagiu, Maduro, trăiește mai mult prin Europa de Vest. În 2015 a fost dojenit cu blândețe de tăticu’ pentru că la un chef de la un hotel exclusivist din Caracas (Grand Melia) gazdele au revărsat asupra lui bancnote de $100 precum fulgii de nea, ceea ce a provocat o oarecare nemulțumire în rândurile boborului ce trăiește cu $25/lună…

     De ce toate astea acum că sunt indeăpendenți 1000%!?

     • Europa a cotropit și jefuit, apoi a masacrat nenumăratele popoare autohtone, indigene, aborigene de pe continentele colonizate. Spaniolii au jefuit tot aurul incașilor și al altor importante, antropologic și cultural vorbind, triburi sau popoare iar aurul, mii de tone de Aur al civilizațiilor precolumbiene au intrat în circuitul financiar bancar și au impulsionat economia metropolitana spaniola și europeană, accentuând, intensificând militarismul colonialist care a culminat, pe urma ascensiunii vertiginoase a burgheziei, cu o cele două războaie imperialiste din sec 20 și cu războiul rece, reverberând de manieră paradoxală mult dincolo de demantelarea blocului socialist.
      Sa nu uitam că „părinții fondatori” ai SUA erau sclavagiști, înfeudați unor doctrine patriarhaliste, nicidecum democratice; nu s-au sfiit să recurgă la kidnapping și trafic de sclavi de pe continentul African, pe munca sclavilor și-au construit dubioasa democrație în zisa „Lume Nouă”…Acum cei din lumea a 3a vin să ia din Vest ceea ce li s-a luat mereu de către cotropitori și collabos : pacea ! Fiindcă aidoma USA și EU se bucură de pace, dar e o pace care are un preț însângerat iar refugiații știu că în pacea în care se scaldă țările imperialiste este războiul neocolonial care pe ei îi aruncă, cu familiile lor, în cele patru zări.

 29. Ar fi de punctat lipsa de informații detaliate în toată această desfășurare de evenimente.
  Suntem puși în fața unui fapt împlinit. În fața unor evenimente cauzate într-un timp de o săptămână si jumătate – si a consecințelor imediate si directe asupra populației afgane. Dacă nu ar exista această imensa dimensiune tragică, prezentă și anticipată, totul ar părea încă o dată, un joc de păpuși, unde sforarii sunt vizibili in spatele cortinei.
  Mi se pare logic sa admintem că:
  – rezultatul negocierilor de la Doha cu elementul taliban a fost anticipat și para-anticipat de către toate părțile implicate.
  – ca aceste părți implicate sunt mult mai multe decât Washington si Kabul.
  – ca acei 20 de ani de ocupație americană nu au avut niciodată o direcție CONSTANTĂ și că masurile principale pentru o anihilare a luptătorilor talibani ( identificarea si eliminarea resurselor financiare necesare efortului de război) nu au fost îndeplinite în acești 20 de ani.
  – e naiv sa apreciem că mașina de război americană s-a împotmolit sau ca nu a știut cum sa procedeze. După 20 de ani de ocupație, surprizele sint excluse.
  – este probabil mai corect sa preconizam o nouă orientare geopolitica, în situația în care imperiul american ajunge la sfârșitul vieții, mai ales din punct de vedere economic.
  Traim vremuri de reorganizare a balantei militare și economice în lume. Iar unchiul Sam, voind să supraviețuiasca, începe să joace în apărare. Mi-e teamă ca Afghanistan sa nu fie doar începutul.

 30. Ofensiva imbecililor la nivel planetar, care astazi, in zilele noastre, este in plina desfasurare, se datoreaza lipsei de hotarare a unor decidenti politici din lumea democrata, care nu au inteles ca democratia, libertatea si civilizatia nu pot fi garantate in unele parti ale lumii sau in anume perioade de timp, decat prin forta, cu forta armelor, daca este nevoie.

  Victoria talibanilor in Afganistan este o victorie a imbecilismului extremist-islamist asupra democratiei si civilizatiei.

  Asa cum rezultatele electorale ale PSD si AUR in Romanica noastra scumpa reprezinta victorii ale imbecilismului de tip comunist inoculat unui popor compus majoritar din idioti si jigodii slugarnice dornice de parvenire..

  Asa cum manifestarile antimasca si antivacciniste reprezinta victorii ale obscurantismului si prostiei impotriva bunului simt, impotriva evidentelor stiintifice. Manifestari care ne costa vieti ale unor nevinovati!

  USA nu mai reprezinta ceea ce reprezentau in perioada Reagan sau in perioada George Bush senior, perioade in care ofensivele imbecililor impoptriva democratiei si civilizatiei erau tratate cu duritate maxima!

  Iata ca, din nefericire, singura solutie pentru mentinerea civilizatiei si democratiei este utilizarea fortei impotriva nemernicilor. Vrem nu vrem, va exista la un moment dat un punct de rascruce in care va trebui sa hotaram daca lasam planeta la mana nemernicilor sau pastram civilizatia tinundu-i sub control strict pe nemernici(eventual stergandu-i de pe fata pamantului).

  • 1. „Victoria talibanilor in Afganistan este o victorie a imbecilismului extremist-islamist asupra democratiei si civilizatiei. Asa cum rezultatele electorale ale PSD si AUR in Romanica noastra scumpa reprezinta victorii ale imbecilismului de tip comunist inoculat unui popor compus majoritar din idioti si jigodii slugarnice dornice de parvenire..”
   Sa-ntelegem de-aici ca „democratia” este acel concept in care numai victoria alor nostri- chiar daca sunt in minoritate- este de admis? Ca sa ma refer numai la tema, vi se pare ca majoritatea populatiei afgane ii sprijina pe americani- macar si-n sinea lor? Nu cumva talibanii le ofera afganilor modul de viata pe care si-l doresc, asa „imbecili”cum ii considerati? Ducand la extrem ceeace spuneti, oare ar trebui impusa „democratia” si triburilor de canibali, desigur „imbecili” de prin Noua Guinee?
   2. „…sa hotaram daca lasam planeta la mana nemernicilor sau pastram civilizatia tinundu-i sub control strict pe nemernici(eventual stergandu-i de pe fata pamantului).” Pai, hai sa hotaram! Dar o sa aiba dreptul sa se exprime si „nemernicii” daca sa fie stersi (sau nu) de pe fata pamantului? Evident, democratic!

   • In consecinta, cu riscul distrugerii civilizatiei pe Terra, trebuie sa le oferim prostilor si nemernicilor dreptul democratic de a decide asupra tuturor lucrurilor, de a decide inclusiv asupra vietii celorlalti?

    Care sunt valorile universale create de-a lungul timpului de multimile imense de prosti si de nemernici? Cu ce si prin ce au contribuit vreodata multimile de prosti si de nemernici la binele general pe aceasta planeta?

    Ar fi cazul sa gandim la nivelul secolului 21, nu la nivelul idealismului de secol 19 si inceput de secol 20! Ar fi cazul sa renuntam la mofturile stangiste, care n-au dovedit ca pot aduce ceva benefic omenirii.

    • @demos- 18.08
     Intrucat poate am fost prea sofisticat in text- si de-aia n-ai inteles despre ce e vorba- am sa-ncerc sa-ti explic mai pe intelesul tau:
     – faptul ca o actiune terorista porneste dintr- regiune a lumii, da dreptul- macar teoretic- tarii atacate sa contraatace si sa distruga, prin razboi, cuiburile teroriste. Adica, sa NU dea dreptul „prostilor si nemernicilor” sa decida asupra vietii celorlalti. Da’ nici ” populatiei educate”, carora tu ii acorzi drept de viata/ moarte asupra „prostilor si nemernicilor”. Ca, taman reprezentantii de seama ai „populatiei educate” germane au gandit si executat atrocitatile din WW II. Si tot de-astia au impanzit Partidele Comuniste din SUA, Franta, Italia, s.a.- tari democrate, nu? -dupa WWII.
     – asta n-are nici o legatura cu vre-un drept de impunere, de catre cei puternici, a modului lor de viata in tara atacata si cucerita. Ca, altfel, reactia -normala – a Armatei Sovietice, de a se apara impotriva invadatorilor nemti, romani, italieni, etc. si de a-si asigura, pe viitor, pacea tarii, le-ar justifica impunerea propriului „stil de viata” in tarile cucerite, asa cum , din pacate, s-a intamplat.. Asta, ca tot esti impotriva „mofturilor stangiste”, pe care vad ca, altfel, le aprobi.
     – poate te-oi fi intrebat ( daca nu, fa-o!) de ce nu se-nghesuie aceiasi „civilizatori” al caror fanatic esti ( dand-te, altfel, „democrat”) sa faca un pas, cat de mic, sa intervina in Coreea de Nord si sa le impuna modelul, macar cel- evident superior- al Coreei de Sud)? Ba, mai mult, ii curteaza la negocieri! Zic unii ca frica pazeste pepenii!
     – cine stabileste cine sunt „prostii, nemernicii, ticalosii”? Pai, au fost unii mai dihai ca tine: fascisti, nazisti, comunisti, trotzkisti, legionari, maoisti, s.a.- si, fiecare au avut „clientii ” lor de exterminat. Si, fiecare, cu justificari care mai de care mai „fundamentate”.Ce zici, esti gata sa te-nscrii in asa o ascendenta intelectuala?
     – „Cu ce si prin ce au contribuit vreodata multimile de prosti si de nemernici la binele general pe aceasta planeta” Pai, or fi tras la pila, or fi zidit orase, or fi cultivat ogoarele, or fi fost carne de tun in razboaie ca sa-si apere tara, etc., etc: ca, la asa ceva, n-am prea auzit sa se-nghesuie filosofii!
     Asa ca, las-o mai moale cu principiile sacrosancte ale sec. XXI si urmatoarele. Zic si eu!

  • Faci o serie de considerații agresive care n-au nici o legătură cu realitatea.
   Victoria talibanilor este o victorie a tradiționalismului islamic contra importului forțat de democrație și civilizație vestică. Aia nu vor democrația și civilizația vestică care le este bagată pe gât cu arme și bani. Sau mă rog majoritatea nu vor. Dacă ar fi vrut-o ar fi încercat să o apere. Nu s-a întâmplat nimic. Au pompat americanii acolo sume colosale timp de 20 de ani care s-au furat exact de ăia care propovăduiau democrația și civilizația. Nu e caraghios? Adică fanaticii aia sunt cinstiți în obscurantismul lor, în șlapi și cu AKM-uri, în schimb ”democrații” erau o șleahtă de hoți care și-au umplut buzunarele și-au tăiat-o ca să-și ronțăie bănuții când au realizat că situația le scapă de sub control.
   Eu nu cred ceea ce se spune că majoritatea populației ar fi împotriva talibanilor. O minoritate agresivă supune o țară în mai puțin de 10 zile fără nici o opoziție, dar sunt urâți de populație. Hai să fim serioși.
   Extinzi complet aiurea considerațiile asupra portului măștii. Nu există nici o dovadă științifică că portul măștii te protejează de infecții virale. Dar absolut nici una! Nu există știință care să decidă la unison și ultimativ ceva. Există în permanență studii și cercetări și unele din ele demolează tot ce se știa înainte. Să clamezi că nu mai e nimic de discutat și reformat în știință, că toți trebuie să ne supunem variantei oficiale, aia e cu adevărat e obscurantism.
   Deci dacă un popor, în marea lui majoritate asimilează democrația și civilizația vestică cu ceva artificial și luptă împotriva, tu propui ștergerea de pe fața pământului. Așa democrat ca tine mai rar!

   • 1. Sunt urati de populatia educata si asta e suficient pentru a nu avea niciun fel de sentiment de intelegere pentru acesti fanatici violenti, ce actioneaza in mod cu totul si cu totul barbar, in numele unor percepte religioase care nu au nici cea mai mica legatura cu ceea ce inseamna cunoastere, respect fata de semeni si civilizatie in secolul 21!

    Daca idealul omenirii ar fi protectia prostimii in detrimentul celor educati, atunci falimentul general ar fi aproape si ar fi iminent.

    2. Evident ca nu exista studii stiintifice in legatura cu faptul ca masca te protejeaza impotriva transmiterii unor boli pe cale aerogena, prin aerosoli. Nu exista, pentru ca faptul ca masca te protejeaza impotriva acestora, e o chestiune de „mintea cocosului”! Numai idiotii contesta chestiuni evidente, care tin de bunul simt si nu de complicate studii stiintifice. Trebuie sa ai un inalt grad de imbecilism ca sa reusesti sa fii pacalit de latraturile promovate prin televiziuni de catre gastile de slujbasi ai talharilor de provenienta comunista.

    In legatura cu ceea ce „am clamat”, eu cred ca nu ai inteles sensul celor spuse de mine! Nu am „clamat” nimic!

    Nu cred ca e cazul sa te exprimi in ceea ce priveste notiunile de „studii si cercetari stiintifice”, nu cred ca ai habar de faptul ca anume lucruri au fost complet studiate(deci „ultimativ”, conform exprimarii tale), nu cred ca ai habar in legatura cu ceea ce se ocupa azi stiinta de varf! Daca doresti sa vezi cu ce, intra pe science direct, alege un jurnal, cauta ceva open acces si pariez ca nu intelegi mai mult de 2 randuri din orice articol publicat in jurnale Elsevier.

    V-a invatat comunismul sa va credeti destepti si atoatestiutori! Bunul simt si voi, imbacsitii cu comunism, sunt doua chestii disjuncte!

 31. Sa ma ierte autorul, dar ,,fundamentele” analitice sint gresite, deoarece succesul sau insuccesul unei ,,intreprinderi politice” americane de asemenea anvergura, este inainte de toate ECONOMIC, iar nu politic!
  1.,,Efortul colosal” de sprijinire a statului afgan a fost (mai mult) derizoriu, raportat la cerintele de schimbare a unei societati primitive cultural si economic.
  2.,,Invatatura” acestui dezastru (asteptat) este ca schimbarea SISTEMICA a unei natiuni ca cea afgana, era insuficienta in lipsa unui sprijin economic si cultural total, cind fondul economic nici n-a fost prevazut si sustinut pentru asimilarea unei societati capitaliste INDUSTRIALE moderne.
  3.Europa a ,,scapat” de sub dominatia POPILOR SI CLERULUI dupa 1200 de ani si numai ca urmare a ,,revolutiei industriale”, care a impus/produs liberalismul economic si social in doua generatii!
  4. O schimbare politica, si sociala majora era posibila numai dupa o generatie noua, care inlocuieste valorile TRADITIONALE, cu cele economice si liberale!Ori dupa sustinerea americana, tara si populatia erau la fel de sarace!
  Asa cum UE n-are nici acum un ACQUIS de schimbare sistemica pentru Est, ori SUA pentru America latina ori alte tari pe care le ajuta/sustine economic, nu exista nici o viziune ori metode, tehnici si instrumentar complet si coerent de schimbare pentru Afganistan.Cirpelile economice, sociale, morale, legislative, etc. (care se desfasoara la fel si in GUVERNAREA Catu) nu puteau aduce Afganistanul la modernitatea vestica.
  Nu este vorba in nici un caz de ,,umilire americana”, de ,,proportiile unui dezastru”, ci de intelegerea (in sfirsit) de ,,afaceristul Trump”, ca efortul de schimbare este in zadar si fara finalitate la actualele alocari economice-financiare.Astfel retragerea era unica solutie.
  5.Exista si solutia unei ,,etape a II-a” a sustinerii Afganistanului, care sa prevada insasi constructia sa economica moderna: transport, industrie, infrastructura industriala, institutionala, scolara, instituionala, etc., ale carei costuri erau de ordinul a 200-300 de miliarde de Dolari anual (evaluare comparativa cu reconstructia RDGermane, din 1990, de 100 miliarde de D.Marci anual – pina in 2020)!
  Isi permitea SUA cheltuirea acestei sume timp de 3 decenii?
  AICI SE AFLA FONDUL PROBLEMEI UNEI SCHIMBARI POLITICE SI SOCIALE MAJORE, cauza insuccesului nefiind gradul de ,,barbarie mai redus” ori mai mare, ci incapacitatea unei schimbari extrem de costisitoare si de durata, insuportabila economic-financiar nici macar de o tara ca SUA.Asa ca pe viitor, cu mintea ,,de pe urma a americanului” ,,la loc comanda”, cu astfel de incercari extreme de schimbare,
  PS.
  Situatia de fata si comparatia cu razboiul din Vietnam este neavenita, din toate punctele de vedere,..

  • „Pct. 5. Etapa II-a.” Eu zic sa-i lasam pe chinezi sa se ocupe de-asta. Sunt deja acolo cu matasurile lor.

 32. Se vehiculeaza la unele posturi tv ca poate noua guvernare talibana va incerca sa fie mai soft decat cea de acum 20 de ani. Posibil ca unii lideri talibani, ceva mai umblati prin lume, sa spere asa ceva si ss se viseze mai frecvetabili. Dar aceasta este o utopie. Mares masa de talibani sunt analfaneti si crescuti cu kalasnicovul in mana. Ei nu stiu decat legra sharia si sa traga cu pusca. Deci Afganistanul are 2 scenarii realistr de viitor: un tegim taliban la fel ca cel de acum 20 de ani sau unul si mai rau. Probabil curand va incepe un razboi civil intre triburi si noul regim nu va mai putea controla tot teritoriul. Iar daca statele vecine vor fi agresate si lovite de nebunia de acolo, vor interveni in mod violent. Rusia si China se amagesc ca ii vor putea controla pe talibani. Complet gresit. Talibanii nu vor si nu pot fi controlati. Vor deveni din nou centrul mondial si exportatorul terorismului. Si intr-o zi vor avea loc alte evrnimente de tip 11 septembrie cine stie pe unde. Si atunci, alte coalitii internationsle ii vor ataca, iar noul razboi afgan va fi atunci si mai sangeros ca cel care tocmai s’a incheiat. E doar o chestiune de timp pana atunci. Toate scursurile teroriste din lume, inclusiv resturile ISIS raspandite pe aiurea se vor aduna acolo. Si nu ca sa munceasca cinstit. Ci sa omoare cat mai multa lume. Setea lor de sange e de neoprit, decat prin eliminarea fizica a lor.

  • O mai fi si cativa mai „spalati” printre ei care vor negocia cu chinezii si indienii pretul pt exploaterea zacamintelor minerale, petrol si gaz pe care tara le are.
   Talibanii au nevoie de bani, bani pe care pana acum i-au obtinut din vanzarea drogurilor, tara fiind cel mai mare exportator mondial.
   Guvernul taliban care se v-a instala va fi recunoscut cat de curand de tarile asiatice, occidentul izgonit cu coada intre picioare neavand nici o alternativa iar golul lasat va fi umplut foarte repede.
   Talibaii stiu acest lucru, nu sunt pe atat de prosti pe cat ii credem, altfel n-ar fi putut invinge cea mai puternica alianta militara din lume, pe hartie si calculatoare, pe teren au cedat.
   Talibanii au nevoie de recunoastere cat mai rapida pt a-si putea consolida puterea, la inceput vor mai moderati iar cat puterile vor creste cu atata isi vor impune puctele de vedere.
   Civililor afgani sa nu le plangem de mila, nu si-au aparat cu arma tara de talibani si nici modelul impus de occident pt ca nu l-au acceptat din start.
   Sa-i lasam de acum sa-si vada de treburile lor si sa securizam granitele europene pt ca valul de migranti va bate cat de curand le portile noastre.
   Europa va fi si ramane in continuare scindata pe aceasta tema, grecii anuntand ca nu-i vor primii pe cand altii i-ar primii cu mainile deschise.
   Provocarea majora pt Europa de abia acum va incepe si impreuna cu africani si sirienii, afganii vor deveni masa de manevra in sahul marilor puteri cat si al celor regionale.
   Europa este in degringolada politica, NATO o gramada din care doar numele a mai ramas.
   Sa vedem daca rusii vor forta intr-o forma sau alta actuala slabiciune si sunt convins ca planurile de destabilizare au inceput.
   In Germania au loc peste 6 saptamani alegeri parlamentare, alegeri vitale pt intrega Europa, privind candidatii ma apuca frisoanele.

 33. De ce infringere?
  SUA au venit in Afganistan pentru altceva. Si-au facut treaba si au ramas pentru ca Bin Laden inca putea folosi Afganistanul. S-a terminat si Bin Laden. De ce nu au plecat atunci? Asta e greaseala. Nu ca pleaca acum. Armata are alte obiective, nu „construirea unei natiuni”.
  Pina nu intelegeti asta, nu are rost sa vorbim.
  (De altfel, rusii nu au reusit sa schimbe mentalitatile intr-o perioada de timp mult mai mare, cu schimbarea sistemului economic, utilizarea politrucilor si serviciilor secrete etc. Puteau americanii in timp de razboi? In doar cativa ani? Doar cu armata?)
  Abia dupa ce pricepeti acest adevar simplu, putem trece la analiza situatiei din Afganistan.
  Ma raliez celorlati comentatori, care au aratat ca exportul de metalitati nu este viabil. Evolutia societatii este lenta si depinde de numerosi factori interni si externi. Nu se poate da ordin ca sa schimbam mentalitatile peste noapte, pentru ca asa vor cateva /cativa „vizionari” („progresisti”).
  In acelasi timp, e de vazut prima crevasa intre misandrele ce l-a votat pe Biden si politica din teren a acestuia. Practic, le-a abandonat, in Afganistan. Cred ca are dreptate, dar trebuie semnalata diferenta de opinii. Mai e si declaratia presedintelui de acum ceva timp, cand a declarat ca sistemul comunist este revolut si nu poate fi un ideal. Incet, incet, electoratul extremist al presedintelui se vede aruncat in afara bordului. De urmarit ce se va intimpla.
  Cred ca se da o importanta prea mare evenimentului, de catre mass-media. Adversarii SUA jubileaza, extremistele urla ca din gura de sarpe… Spectacolul incepe sa capete accente grotesti si e pacat. Sunt multi oameni care sufera, mor. Putina decenta nu ar stica, totusi.

 34. Afganistanul a fost, pe drept, numit cimitirul imperiilor. este o tara neguvernabila, imposibil de cucerit si fara mize mari. problema este ca reteta americana de a planta regimuri satelit,care a avut un succes semnificativ in europa si america latina, partial si in asia, nu a functionat absolut deloc in lumea araba. fundamentele etnice si religioase au infrant invazii armate, planuri de atatea si atatea miliarde si cele mai puternice aliante militare exemple Libia, Siria, Irak, Afganistan, Iran, Egipt, Yemen, Algeria etc. asa numitul export de democratie occidental indus pe model de hard power a fost rejectat pt ca nu poate prinde radacini in societati profund indoctrinate religios, radicale, cu mozaicuri etnice, in fapt mai mult sau mai putin raman state tribale. probabil occidentul ar trebui sa fie mai pragmatic in relatia cu astfel de state. indepartarea unor dictatori precum saddam hussein si gadhafi au lasat in urma razboaie si mai sangeroase si haos, respectiv impredictibilitate mai mare pt occident decat aranjamentele cu regimurile anterioare.

  • poate ar mai fi de spus ca desi era vorba de o retragere logica a us si a aliatilor din afganistan, si de o retragere mai ales agreata anterior ea a devenit o infrangere prin modul haotic si dezastruos cum s-a derulat. biden a reusit o performanta rara ca in 7 luni de mandat sa distruga complet ideea de leadership american in lume si de aliat pe care sa te poti baza in caz de conflict. mos joe a ajuns de rasul chinezilor, rusilor, talibanilor, iranienilor samd. perceptia este realitate, iar perceptia confirma asteptarile anterioare ca biden nu corespunde mental, fizic, psihic functiei de presedinte us. omul se autodetoneaza prin ineptiile si gafele din dosarele mari ale lumii, dar mai grav us chiar isi coboara singura rangul in raport cu alte mari puteri mai pragmatice, care se intaresc ca urmare a sirului de slabiciuni ale liderului american actual.

 35. Civilizația occidentală nu se prăbușește pentru ca niste primitivi au ocupat un oraș prafos in mijlocul Asiei. Talibani folosesc telefoane mobile proiectate în occident, tehnologie de geolocalizare din Occident, pana si porn din Occident, etc. Pot cel mult sa vina cu un covor pe care sa-l vândă naivilor din Occident ca făcut manual cand de fapt vine dintr-un subsol sau garaj din China. Talibani pot fi sugrumati taind cordonul ombilical cu care este menținut de peste 40 ani Pakistanul. Este in interesul occidentului de a elimina cancerul din subcontinent, mai ales că mai recent Pakistanul joacă cartea Chinei.
  De 1000 ani lunea islamică nu mai aduce nimic nou, nu este macar in stare sa integreze ceea ce au făcut altii asa cum au făcut japonezii, sud coerenii și mai recent chinezii. Este nevoie doar de un cordon sanitar.

 36. Pe Wikipedia, Afghanistanul are pibul per capita sub 500 dolari (RO azi = 15 000!), fiind neclar pe ce au cheltuit americanii 1000 miliarde, consumându-şi armamentul şi muniţia ce se învechea. Cu oameni săraci şi cu doar 30% case electrificate nu construieşti o democraţie. Ea presupune oarece prosperitate, ca pe vremea lui Pericle.

  • Afganistanul este una din cele mai bogate tari din lume in resurse naturale! Are cea mai mare rezerva de fier, cupru, uraniu, litiu, etc :
   https://www.descopera.ro/cultura/7126569-comoara-din-afganistan-adevaratul-motiv-al-invaziei-americane

   Atat rusii cat si americanii au considerat ca merita o incursiune militara acolo. Fara legatura cu democratia. Pentru americani, chiar e bine ca afganii sunt saraci si primitivi. Asta inseamna ca sunt corupti/coruptibili si needucati si pot fi prostiti sa-si vanda bogatiile pe nimic. 1000 de miliarde au fost cheltuiti pe mituire a oficialilor, pentru a avea cu cine sa discute dupa retragerea trupelor lor.

 37. De acord cu cei care, ca si @mongolul, sustin ca se face prea mare caz si ca nu e de fapt o infrangere ci o retragere la un moment probabil inoportun. Adevarul e ca trebuiau sa plece cu mult mai demult, odata ce si’au atins scopurile cu bin laden si alte grupuri mai demente. E greu de inteles ptr noi cum o armata de 300K poate capitula fara lupta, dar ar fi trebuit sa nu fie o surpriza ptr serv de info, ii stiau deja cat de duplicitari si lipsiti de valori adevarate sunt cei din conducere, o adunare de capetenii tribale strangand zambind mana datatatoare de bani in fata reflectoarelor, si in rest ca niste hiene pe la spate; asta le e stilul, asa s’au format de sute de ani. O societatea in care lumea de rand e cu mult mai de bun simt si detesta, chiar daca nu direct in fata, oranduirea primitiv-premedievala a talibanilor, care ar trebui deportati in timp si lasati pe la anul 1500.

  Cred ca vor urma zile de respiro, chiar saptamani, dupa care razboiul civil e inevitabil. 20 de ani in societatea internetului si a social networkurilor e ceva complet diferit fata de ocupatia sovietica, revolutia digitala inseamna informatie, automat va duce la revolte si razboi civil in afganistan. Cine argumenteaza ca n;ar conta nu prea are idee ce vorbeste. Revolutia digitala e ce va termina in max 20-30 de ani tot ce tine de sharia si alte organizatii religioase aberante.

 38. „Catastrofa din Afganistan este, înainte de toate, una de natură politică.”

  Desigur, dacă ne gândim la debutul intervenției și privim situația din prezent mai ales din perspectiva umanitară… Dar să o facem obiectiv.

  Intervenția occidentală care tocmai s-a încheiat în Afganistan a avut rolul de a ne feri de atentate teroriste inițiate din acest spațiu, NU de a reconstrui o națiune. Națiunile sunt libere să se organizeze cum vor și, din nefericire, națiunea afgană este una eșuată. Tot ce puteau face Statele Unite și aliații era să asigure națiunii afgane cadrul formal și de securitate pentru a se re-forma și consolida.

  …Dar o intervenție externă [occidentală] directă în acest proces ar fi fost inacceptabilă, iar afganii au ales să păstreze tradițiile tribale. Nu aveam nici un drept să schimbăm asta, și cei care și-au făcut iluzii în acest sens refuză în mod absurd dreptul afganilor la independență și autodeterminare.

  Apoi, retragerea era singura decizie rațională, atunci când a devenit evident că rămânerea aliaților în Afganistan nu ar mai fi putut îmbunătăți cu nimic lucrurile.

  Inamicii Occidentului critică vârtos decizia americanilor de retragere, dar ar fi criticat la fel de înverșunat decizia de a rămâne.

 39. Presupun ca opium-ul acoperea cheltuielile de deplasare si diurna , ma intreb acuma ca au plecat ce vor face acasa la ei ? Din ce vor trai ?
  Ma gandesc la legiunile imperiului Roman si la hoardele imperiului Otoman. Cand s-au retras „la garaj” cu traista goala .
  Ma mai intreb , oare de ce nici un popor ocupat militar de voi nu accepta coloni americani ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro