luni, decembrie 6, 2021

Aleteia sau iesirea din Matrix

Aleteia (Aletheia) inseamna in limba greaca “adevar”. In engleza este tradus ca “sinceritate” sau “realitatea faptelor”. In descompunerea cuvantului  „a-leteia” devine si “ne ascuns”. Dupa traumele Catalin Voicu am avut o prima repriza traumatizanta cu  S.O Vîntu, astazi am avut o a doua.

Un om normal vede pe zi ce trece ca metaforele cinematografice ale fraţilor Wachowski sunt reale si se petrec in Romania zilelor noastre. Este lumea noastra, o lume reala sau traim intr-o lume virtuala in care ne ducem traiul fara sa simtim artificialul, manipularea, aranjamentele de culise, aliati care devin dusmani, dusmanii care se aliaza pentru a lichida politic sau economic un al treilea personaj.

Este nevoie de “pilula rosie” pentru a intelege ce se intampla? Cine este Morpheus si cine este Agentul Smith. Poate Neo sa devina omul care va scoate la lumina adevarul distrugand lumea mincinoasa.

Nu stiu cati dintre voi va aduceti aminte se termină primul episod din trilogia Fratilor Wachowski, episod care îl arată pe Neo înapoi în Matrice, adresându-se printr-un telefon maşinilor că le va arăta oamenilor înrobiţi în sistem lumea reala, unde “orice e posibil”.  Cam asta este situatia noastra, aici in Romania zilelor noastre, orice este posibil.

Vîntu, Voicu si multi altii pe care nu-i cunoastem chiar ne-au construit o Matrice? Alternativa ar fi ca oamenii astia sunt pur si simplu nebuni, dar daca sunt nebuni, cum naiba toti cei “normali,” care au lucrat cu ei si care sunt subiectii acestor stenograme, nu s-au revoltat? Toti sunt sau au fost cumparati? In Romania “vitelului de aur” potenta fara limita cumpara si toti cei care nu au izbutit sa fie ecscroci sunt cumparati?

Tare mi-as dori ca acesti oameni sa fie bolnavi mintal, asta m-ar absolvi pe mine de frica de a trai intr-un astfel de univers. Psihopatia este definita ca stare morbidă, caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament sau de caracter. Daca ultimele stenograme ale conversatiilor lui Vintu cu diversi jurnalisti, publicate astazi in presa cotidiana sunt reale, acest om trebuie declarat psihopat si trimis la un spital de nebuni. Daca acel complet de judecata care l-a lasat in libertate nu il considera un “pericol social”, singura intrebare ar fi, ce este un pericol social mai clar decat cel ilustrat in aceste conversatii?

Citim in aceste stenograme nu numai felul in care au fost corupti si aserviti politicienii, ci si pudelul democratiei “presa democratica si deontologica”. Vedem cine sunt ONG-urile societatii civile si de cine ele asculta. Despre sindicate cunoastem toata istoria cu CA-urile trustului RTv si milioanele plimbate si spalate prin acesti interpusi josnici. Despre celebra lozinca “Noi Vrem Respect” nici nu mai trebuie discutat.

Pentru cei care acuza inregistrarea si difuzarea acestor stenograme, le amintesc ca pana in 2006 (anul cand conducerea serviciilor a fost schimbata)  interceptarile ii slujeau pe cei care urla astazi in gura mare – Politie Politica!

Doua linkuri despre Matrixul fraţilor Wachowski si Matrixul lui Vîntu. Inca un document in acest articol pe care  nu pot decat sa-l arat asa cum a fost tiparit. Un text al lui  Nistorescu, inaintea prieteniei amuzante – 13 Iunie 1997 (Dublul click pe imagine pentru o rezolutie citibila). De citit si de gandit.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. C’mon! Ce mare scofala am aflat? Oamnii lui Basescu (sau el personal) nu pun mana pe telefon s-o sune pe d-na Pora sau pe d-l Turcescu, sa-i serveasca cu niste stenograme fierbinti? Sau Bobby Paunescu nu tine pe loc topul 300 Capital inainte sa fie trimis la tipar?

  Ati descoperit America sai are apa calda. Felicitari!

  Un om e liber in Matrix si in afara lui. Sau se simte oprimat in Matrix si in afara lui. Tine de omul in sine, nu de Matrix.

   • „Marcu 7:15 Afară din om nu este nimic care, intrând în el, să-l poată spurca; dar ce iese din om, aceea-l spurcă.”

    Pasionanta este si urmarea:

    „Marcu 7:16 Dacă are cineva urechi de auzit, să audă.”

    Nu cred ca Marcu se gandea la stenograme, dar contextul devine cu atat mai interesant. :D

    • Dane, aici chiar ma pricep, :) Pacat ca nu ai continuat cu adevaratul sens!

     Mar 7:20 El le-a mai zis: „Ce iese din om, aceea spurcă pe om.
     Mar 7:21 Căci dinlăuntru, din inima oamenilor, ies gîndurile rele, preacurviile, curviile, uciderile,
     Mar 7:22 furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, înşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia.
     Mar 7:23 Toate aceste lucruri rele ies dinlăuntru, şi spurcă pe om.”

 2. Dragul meu Teophyle,

  Basescu si Boc au si ei Matrixul lor, iar noi, chiar si tu faci parte si contribui (stiind sau nu) la creatia si mentinerea unui Matrix.
  De ce sa cred ca alt matrix e mai bun? Daca ma intrebi de rezolvare iti spun: lasa scrisul si apuca-te de agricultura! Asa iei pastila rosie.

  • dragul meu Silviu,
   O singura mare diferenta pe care nu ai sesizat-o. Basescu a fost ALES (de o majoritate a voturilor 50% + 1 vot), Boc a fost numit si este sutinut de o majoritate parlamentara. Ambi pot fi demisi intr-un proces constitutional prevazut de lege. Cine i-a ales sau numit pe Vintu &Co. Asadar prietene, asta este o mare diferenta. Fac si agricultura ( nu la scara mare) si am sa si continui sa scriu! Tu ce faci?

 3. Ma tem ca Matrixul mai nasol (cel al lui Basescu si Boc) e cel adevarat. Adica Matrixul unde nu putem castiga prea mult in care Romania este inca saraca cu o economie nedezvoltata in care bugetarii sunt prea multi si in care nu traim prea bine. Ca sa traim mai bine trebuie sa muncim eficient constant si o lunga perioada de timp, sa fim seriosi sa alegem politicieni din ce in ce mai acceptabili, proces care va dura si sa nu dam atentie istericilor si ticalosilor de la TV. Daca credem minciunile si deformarea realitatii pe care o produc acesti propagandisti ce folosesc metode neaose securiste si comuniste nu vom trai in nici un caz mai bine. Mi se pare ca suntem plini de pretentii si habar nu avem ce se intampla. Ce credeam ca inseamna criza? Salarii si pensii mai mari si crestere economica? Criza e asta ce traim acuma, o viata proasta si NIMENI nu o putea evita. Iar daca revine PSD si PNL, tot ce am castigat acuma prin suferinta se va duce pe apa Sambetei caci astia vor risipi tot asa cum au facut-o inaintea crizei. Iar Basescu iti garantez ca nu pune mana pe telefon sa il sune pe Turcescu. Asta e tactica securista: manjeste-i pe toti ca sa nu se mai vada adevarul. La fel prodedeaza si Vadim care se ghida tot dupa cartile securitatii de dezinformare si manipulare. la fel face si Voiculescu fost Securist si la fel face si Vantu alt securist. Asa cum ne minteau dupa Revolutie asa ne mint si acuma si noi credem si ne alinem la ura pe care o propovaduiesc. Parca suntem in 1984, filmul, cand aparea la TV Goldberg sau Goldstein care era inamicul poporului si toti se ridicau si strigau cu ura la el, in asa hal erau indoctrinati. Mi se pare halucinant sa ne lasam indoctrinati de niste securisti nenorociti, acuma cand totusi putem alege de unde sa ne informam. Multumesc pentru comentariu, Theophyle, e un comentariu inteligent, si e iarasi halucinant modul in care s-a corupt Nistorescu, care in 1997 vedea adevarul dar acuma e in slujba lui Vantu. Sinistru.

  • Liviu, salut :)
   Un singur lucru este cu adevarat sinistru. Pretul, pretul este derizoriu :( Daca furi de la un om 100 de euro este mult mai „cinstit” decat furtul de la sute de mii de oameni. Pana la urma acesti scribalai au furat de la cei care au avut incredere in ei. Un FNI metamorfozat!

 4. Dragul meu theophyle :)

  Uneori , adevarul unor stenograme doare !
  Intelegi ce durere pentru un om care cheltuia mormane de bani pentru a mentine si intarii puterea personala sa se vada
  terfelit in presa ? :)
  PS. Merge bine agricultura personala ? :lol:

  • Salut dragul meu Stefan :)
   Anul asta nu prea am avut succes cu via, dar au mers fructiferii deci cu tuica sunt aranjat :) Mi-am aranjat si un mic solar pentru legumite la iarna. Restul ramane cum a fost intotdeauna. Vai de mama noastra cu asemenea moguli :(

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro