sâmbătă, decembrie 14, 2024

ANCOM – ANcum? – de ce ar trebui să știm despre autoritățile de reglementare ale statului

De cele mai multe ori, auzim despre autoritățile de reglementare ale statului, la știri, atunci când au loc numirile conducerii – președinți, vicepresedinti, membri ai comitetelor.

În acel moment, audierile din comisiile parlamentare, ne arată mai degrabă răspunsurile neadecvate, confuze sau chiar greșite ale celor care aspiră la funcții și salarii mărețe și mai nimic despre viziuni sau strategii care să încurajeze sectorul respectiv și să țină cont de tehnologiile viitorului.

Valeriu Zgonea, care a și fost numit președintele ANCOM, insista pe o Miliţie a Internetului, sub pretextul că implementează Regulamentul privind o piaţă unică pentru serviciile digitale (DSA), adoptat la nivel european. Atât s-a putut de la cel devenit șef peste comunicații și internet – dictatură.

În continuare, în afara numirilor sau a ideilor răzlețe, autoritățile de reglementare ale statului rămân înconjurate de mister. Majoritatea românilor care aud despre ASF, ANRE, ANCOM nu mai au cum să vadă importanța acestor autorități, nu atunci când vedem că ele au fost reduse doar la niște locuri linistite pentru protejații politicii.

Aceste instituții au, însă, o importanță deosebită în stat. În cele care urmează, vreau să vă ofer câteva argumente despre rolul și importanța ANCOM, tocmai pentru a sublinia că buna funcționare a acestei autorități este vitală pentru piața comunicațiilor.

De ce este importantă ANCOM pentru România?

ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, este instituția care se asigură că tot ce ține de comunicații electronice și servicii poștale funcționează în mod corect și eficient. De la semnalul de pe telefonul mobil până la serviciile de internet și poștă, ANCOM este responsabilă să supravegheze și să protejeze aceste servicii esențiale, pe care ne bazăm zi de zi.

Siguranță națională și stabilitate 

Rolul ANCOM depășește simpla reglementare a pieței: este o piesă importantă pentru siguranța națională. Instituția gestionează întregul spectru radio din România – inclusiv cel din aer și ape teritoriale – și se asigură că toate comunicațiile sunt sigure, fără interferențe neautorizate care ar putea afecta funcționarea unor servicii critice.

Supraveghere și protecție pentru o comunicare clară

ANCOM are grijă ca echipamentele de comunicații pe care le folosim să fie sigure și conforme, ceea ce înseamnă că noi, utilizatorii, putem beneficia de servicii de calitate. În plus, ANCOM monitorizează spectrul radio și intervine rapid pentru a elimina orice semnal neautorizat care ar putea crea probleme de funcționare.

Inovație și transparență

ANCOM este, de asemenea, preocupată de transparența informațiilor și a lansat platforme utile pentru cetățeni. Un exemplu este harta de acoperire cu semnal mobil (https://aisemnal.ro/despre-harta ), unde fiecare dintre noi poate verifica puterea semnalului din zona noastră.

De ce trebuie să funcționeze corect ANCOM?

Pe lângă asigurarea unor servicii de care avem nevoie zilnic, ANCOM joacă un rol crucial în situații speciale și momente importante, cum au fost vizita Papei în România sau reuniunile internaționale găzduite de România. În aceste ocazii, ANCOM s-a asigurat că totul funcționează perfect, fără întreruperi.

Așa cum democrația trebuie să funcționeze și între alegeri, nu doar o dată la 4 ani, pentru a corecta derapajele și greșelile aleșilor, tot așa și instituțiile trebuie supravegheate și verificate permanent și pe perioada mandatelor șefilor numiți cu un mandat, pentru a nu deveni feudele unor indivizi.

Cu un context internațional tot mai instabil, este mai important ca niciodată ca instituții precum ANCOM să fie supravegheate și susținute, astfel încât să poată funcționa corect și eficient. O atenție specială din partea Parlamentului, nu doar la momentul prezentării raportului de activitate ci pe tot parcursul anului, poate ajuta la asigurarea transparenței și la îmbunătățirea activităților ANCOM. Discuțiile cu reprezentanții ANCOM în cadrul comisiilor de specialitate ar trebui sa fie o regulă și nu o excepție.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Poate ar trebui adâncită puțin prezentarea ANCOM . De ce? Păi, spre exemplu, echivalentul instituției în Rusia se numește Roskomnadzor (mai exact, Roskompupu = ANCOM+CNA). Acest Roskomnadzor e un instrument esențial în mâna lui Putin pentru controlul media și Internetului ( a se vedea „The Red Web. The Struggle Between Russia’s Digital Dictators and the New Online Revolutionaries” de Andrei Soldatov și Irina Borogan). Deci, cum începe să se simtă ușor și pe la noi crivățul democraturii și al autoritarismului, ar trebui să urmărim mai atenți astă instituție. Btw, ANCOM a blocat site-uri în timpul pandemiei. Deci e deja o miliție a Internetului.
    Câteva completări
    1) Ancom nu gestionează întregul spectru radio național. Partea militară e gestionată de Agenția Militară pentru Managementul Frecvențelor Radio/MApN și de STS.
    2) Ancom dispune de o rețea națională de monitorizare radio și radiogoniometrie. Stații fixe și autospeciale.

  2. Cred ca STS are treaba cu comunicatile speciale si nu ANCOM-ul, asa ca vizita papei o fost rezolvata de STS.

    ANCOM sunt gicuti care au nevoie de 600 de oameni sa faca o treaba de 100.

    Si sa fie mai preocupata de securitatea datelor care e treaba STS decat sa se intrebe de ce Romania nu are MVNOoi.

  3. Este elocvent numarul celor care au citit si au comentat aici, la un articol care treateaza un aspect care ne guverneazā viata de zi cu zi – comunicatiile digitale. E o chestiune de educatie si ne spune cā rumânii n-au trecut pragul intelegerii mojicilor din anii premergātori obtinerii independentei. Mujicii vor sā aibā o tarā „ca afarā” dar habar n-au cum se clādeste o asemenea tarā. In tot cazul, nu cu circ, cu insulte, cu minciuni spuse cu seninatate. Un popor cam mitocan dar care are acum access la beamveu si la multi „gigabaiti pe secundā mâncatzas”. Un popor de ratati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Silvia Dinică
Silvia Dinică
Silvia Dinică este senatoare USR de București, președintă a Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, membră a Comisiei pentru învățământ și membră a Comisiei economice. În calitate de senatoare a elaborat și promovat proiecte pentru educație de calitate, sprijinirea grupurilor vulnerabile (consumator vulnerabil, familii monoparentale, copii defavorizați, persoane cu dizabilități), combaterea violenței domestice și a traficului de persoane. În plan internațional, face parte din Grupul pentru știință si tehnologie al Uniunii Interparlamentare ca reprezentant al României si al țărilor din Grupul 12Plus. Silvia Dinică este licențiată în matematică, la Facultatea de Informatică și Matematică, Universitatea București, deține un Master în Managementul Riscului, acordat de Academia de Studii Economice, și un titlu de doctor în Matematică Aplicată, acordat de Universitatea de Stat din Colorado, SUA.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro