sâmbătă, mai 18, 2024

Rechizitoriul din Dosarul Revoluției batjocorește nu numai miile de români care au pierdut pe cineva la Revoluție, batjocorește momentul eroic al istoriei noastre

 

Apel pentru adevăr si dreptate pentru victimele Revoluției, către

Preşedintele Klaus Iohannis,

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă,

Președinta Senatului Alina-Ștefania Gorghiu,

Ministrul Justiției Marian Cătălin Predoiu,

Procurorul General Gabriela Scutea

 Stimați demnitari ai statului român,

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la victoria Revoluției și justiția română se încăpățânează să-i acopere pe asasinii celor care în 1989 s-au sacrificat pentru libertatea noastră. „S-a mai adăugat un an la suma așteptării a mii de români care au pierdut pe cineva la Revoluție” (link)

Fac apel la domniile voastre să folosiți prerogativele funcţiilor pe care le detineți pentru înfăptuirea dreptății. O așteaptă, încă, urmașii eroilor martiri și cei răniți, arestați abuziv și maltratați în decembrie 1989. O așteaptă, încă, societatea românească, care se confruntă cu una din cele mai mari mascarade juridice: Rechizitoriul din Dosarul Revoluției care se află la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acest act a trimis în instanță doar trei inculpați, asigurând impunitatea securiștilor teroriști care au tras după 22. Teroriștii au existat în carne și oase, stimați înalți demnitari ai României, chiar dacă straturile groase ale dezinformării securiste au încercat să-i ascundă și protejeze timp de 33 de ani. Vă rog să citiți, sau măcar să răsfoiți, cartea „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”, publicată recent la Polirom, împreună cu un colectiv de cercetători de excepție. Cartea (evaluată după standarde academice internaționale de un consiliu științific de prestigiu național și internațional[1]) este bazată chiar pe Dosarul Revoluției, pe probele adunate (și în final, ignorate) chiar de procurori, timp de 30 de ani.

Citind cartea, veți înțelege că Rechizitoriul aflat astăzi la ICCJ batjocorește nu numai miile de români care au pierdut pe cineva la Revoluție și pe cei răniți de teroriști sau ca urmare a acțiunilor acestora. Batjocorește chiar momentul eroic al istoriei noastre recente când poporul român s-a ridicat, spontan și autentic, împotriva tiranului Ceaușescu. Veți înțelege că în zilele care au urmat fugii lui Ceaușescu nu ne-au atacat (filo-)sovieticii sau „agenturile”, și nici armata și revoluționarii nu s-au „impușcat între ei ca proștii” sau mânați de fantasme induse de aceștia, cum afirmă legendele ajunse monedă curentă în unele zone mediatice. Eroii au căzut luptând cu o rețea de teroriști reali („Rezistenții”), pregătiți de Ceausescu si Securitate pentru a readuce dictatorul la putere. Eroii noștri au căzut apărând victoria proaspăt câștigată pentru ca noi să fim liberi.

Stimate domnule Preşedinte, exact acum trei ani, în fața sălii Dalles, v-am oferit cartea „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989” și v-am spus că teroriștii care „au tras în noi după 22” au fost o rețea a fostei Securități. Mi-ați răspuns: „Știu”. Vă rog din nou să vă traduceți știința în acțiune. Puteți face acest lucru, în rolurile esențiale pe care le aveți, inclusiv acela de mediator între instituţiile statului.

Stimate domnule prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, ați declarat recent că „datorăm eroilor și martirilor din Decembrie 1989, dar și tuturor disidenților anticomuniști și victimelor regimului comunist, nu doar valorizarea sacrificiului lor suprem[…], ci și dreptatea, care se lasă așteptată de prea mult timp. Cei responsabili de crimele și abuzurile regimului comunist, de reprimarea violentă a Revoluției Române din Decembrie 1989, trebuie aduși în fața justiției pentru că doar așa trecutul poate fi asumat. Fiecare zi care se pierde fără a realiza acest deziderat e o pângărire a suferințelor victimelor comunismului și a sacrificiului lor”.

Sunt cuvinte frumoase și adevărate, domnule prim-ministru, pe care vă rog să le traduceți în practică.

Stimată doamna Alina-Ștefania Gorghiu, ați analizat în trecut activitatea Institutului Revoluției Române, și ați ajuns la concluzia că „ţine umbra deasă pe evenimentele Revoluţiei din ’89”. Între timp, am lucrat timp de un an la acel institut ca Director Științific și am scos cartea amintită. Nu pot să spun că nu ați avut dreptate. Am constatat pe viu că acest institut nu se poate reforma de la sine, fiind dominat, în cuvintele academicianului Răzvan Theodorescu, de „aripa celor plătiți de Securitate” (link). Vă rog să examinați din nou situația acestui Institut care până în anul 2021 a evitat să identifice vinovații pentru crimele de la Revoluție, și a cărui Direcție Științifică a dispărut prin demisia în bloc a cercetătorilor (link), redevenind o sinecură fără activitate relevantă istoriografic, finanțată din banii contribuabililor. Sabotarea și în final blocarea cercetării științifice la IRRD nu au trecut neobservate.  Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989 şi Asociaţiile răniţilor Revoluției din Decembrie 1989 au protestat în faţa Institutului, cerând, inclusiv printr-un comunicat de presă, reforme care sa elimine piedicile în aflarea adevărului și să garanteze “echilibrul moral și științific” al Institutului. Același lucru l-au cerut și majoritatea membrilor Consiliului Științific (link).

IRRD este în continuare condus de un Colegiu National numit într-o proporție covârșitoare de fostul Președinte Ion Iliescu, în mod nedemocratic, pe viață. Institutul se află astăzi sub tutela unui fost condamnat penal, Emilian Vasile Cutean, în funcția de secretar general (o funcție anacronică, evident clientelară politic, inventată de fostul prim-ministru al guvernulul PSD, Viorica Dăncilă).

Stimată doamnă procuror general Gabriela Scutea, cunoasteți desigur  plângerea penală a lui Costinel Venus Mirea, împușcat – conform unui probatoriu substanțial – de doi teroriști cu armament care nu se afla în dotarea armatei, ci în posesia Securității. Domnul Mirea a fost rănit la Revoluție („mare mutilat”, condamnat pe viață să se deplaseze într-un cărucior de invalid).

Pe data de 23.12.2021 (cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la împușcarea lui Costinel Venus Mirea), ați emis o ordonanță care ar trebui să aibă un impact important asupra cercetării penale în acest caz, dar și în a celorlalte victime ale Revoluției(link).

Prin acea ordonanță ați stabilit că procurorul a greșit calificând ca un simplu „memoriu”  plângerea penală în discuție; ați deplâns „omisiunea procurorului de a stabili istoricul cauzei… având ca obiect rănirea prin împușcare” a victimei. În final, ați impus „calificarea memoriului drept o cerere de redeschidere a urmării penale” și ați dispus infirmarea soluției de clasare și trimiterea cauzei la SPM pentru a se pronunța asupra cererii de redeschidere a urmăririi penale.

Din datele de care dispunem, până la aceasta dată, Secția Parchetelor Militare nu a răspuns nici Ordonanței dumneavoastră și nici plângerii lui Costinel Mirea.

De asemenea, Secția Parchetelor Militare nu a răspuns, de mai bine de 6 luni, la cererile răniților și urmașilor de eroi martiri din Craiova de a li se elibera dosarele de la Procuratura Militară Craiova, (unde în mod suspect au fost arhivate, în loc să fie în Dosarul Revoluției).

Stimați înalți demnitari ai Statului Român, vă rog să întreprindeți toate acțiunile pe care le puteți îndeplini conform atribuțiilor dumneavoastră pentru:

·         Înființarea unui serviciu special în Parchetul General cu procurori civili, cu pregătirea și calitățile morale necesare să instrumenteze Dosarul Revoluției și alte infracțiuni contra umanității. Deputatul și cunoscutul istoric Alexandru Muraru a susținut public același lucru (In timp ce sustine desfiintarea SIIJ, PNL cere infiintarea unui al serviciu special in Parchetul General – Dosarul Revolutiei sa nu mai ajunga la SPM)

·         Predarea fără amânare către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) a tuturor dosarelor fostei Securități aflate încă în posesia Ministerului Apărării Naționale, deținute contrar legii. Documentele respective, preluate imediat după victoria Revoluției și încă deținute, împotriva legii, la Arhivele Militare, pot constitui probe tocmai în anchetele care vor trebui în sfârșit să facă lumină în crimele de atunci, astfel încât „cei responsabili de reprimarea violentă a Revoluției Române din Decembrie 1989 să fie aduși în fața justiției” și  „trecutul să fie asumat”. Domnul colonel Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Naționale Române, a declarat în public (la Congresul Național al Istoricilor Români de la Alba Iulia, pe 9 septembrie a.c.) că nu poate dispune predarea acelor documente întrucât nu există un „ordin de sus” în acest sens.

·         Predarea către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) a tuturor documentelor privind activitățile coordonate de fosta Securitate aflate încă în arhivele fostelor instituţii represive ale statului comunist (Serviciul de Informatii Externe din cadrul Departamentului Securităţii Statului, Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Miliţiei, Procuratura Generală, Ministerul Justitiei).

·         Ridicarea tuturor marcajelor de clasificare de pe documentele create înainte de 1990, relevante pentru finalizarea cercetării evenimentelor din Decembrie 1989, indiferent de creator, conținut, sau locul unde se află.

·         Reevaluarea marcajelor de clasificare din anii ‘90 și declasificarea lor acolo unde situația o impune, respectiv acele documente care se referă la cercetarea și investigarea crimelor regimului comunist (cum ar fi comisiile parlamentare sau din Armată care au făcut astfel de investigații).

·         Reorganizarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 pe baze democratice și eficiente, pentu a se putea garanta independența și integritatea cercetării științifice a istoriei Revoluției, fără implicări și ingerințe politice. Dacă acest lucru nu este posibil în cadrul legal actual, este preferabilă desființarea acestei sinecuri și inființarea unei direcții de cercetare a Revoluției într-un cadru instituțional adecvat, precum Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” sau IICCMER. Vă reamintesc faptul că IICCMER, conform legii, trebuie să cerceteze crimele comunismului. Or, crimele de la Revoluție, după cum sper că ați sesizat, au fost ultimele, și cele mai sângeroase crime ale comunismului.

·         Redeschiderea anchetelor privitoare la victimele atacurilor teroriste de după 22 decembrie 1989. Așa cum a explicat și domnul Mirea în plângerea sa penală, invocarea art.33 a Statutului Curții Internaționale Penale (SCIP) de către domnul Cătălin Ranco Pițu este trunchiată, ingnorându-se alineatele b) si c). Respectiv, exonerarea de răspundere penală nu se aplică dacă:

b) Persoana știa că ordinul era nelegal

c) Ordinul era evident nelegal.

Or, nu se poate argumenta că teroriștii pregătiți de Ceaușescu și Securitate nu ar fi știut că ordinul de a trage în civili neînarmați și în armata care trecuse de partea Revoluției ar fi fost legal. De asemenea, nu este acceptabil ca în ziua de azi să existe un magistrat român căruia acel ordin să nu îi apară evident nelegal. Iar dacă există un astfel de magistrat, solicităm ca acesta să fie exclus din magistratură.

Stimați demnitari, ați văzut probabil reacția urmașilor de eroi martiri și a răniților care v-au întâmpinat în aceste zile la anualul ritual al depunerii coroanelor de flori.

Vă rog să faceți demersurile de mai sus. Sunt mai importante – atât pentru urmași și răniți, cât și pentru societatea românească, decât coroanele de flori și pioasele dumneavoastră momente de reculegere. Abia astfel, prin aceste acțiuni concrete, veți contribui la dreptatea și reașezarea statului de drept, la asanarea morală a României pe care ne-o dorim cu toții. Pentru ca acele crime să nu se mai repete.

Vă mulțumesc,

Andrei Ursu


[1] Printre care: Adrian Miroiu (membru corespondent al Academiei Române); Armand Goșu (Facultatea de Istorie a Universității din București); Bogdan Murgescu (Facultatea de Istorie a Universității din București, prorector al Universității din București); Cristian Vasile (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română); Dennis Deletant (visiting Ion Rațiu professor of Romanian Studies at Georgetown University, emeritus professor of Romanian Studies at the UCL School of Slavonic and East European Studies); Florentina Nițu (decan al Facultății de Istorie a Universității din București); Gabriel Andreescu (Universitatea de Vest, Timișoara, fost disident anticomunist); Lavinia Stan (director, Centre for Post-Communist Studies, St. Francis Xavier University, Canada); Mark Kramer (Harvard University, director, Cold War Studies Project); Miodrag Milin (Universitatea Tibiscus, Timișoara, directorul Centrului Național de Cercetare, Documentare și Informare Publică despre Revoluția Română din Decembrie 1989, Timișoara); Stefano Bottoni (Universitatea din Florenta)

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Articolul este si o scrisoare deschisa catre oficialitati pentru a se face in sfarsit dreptate in privinta Revolutiei romane din 1989. Prezentarea este sobra si realista, cererile sunt intemeiate, dar argumentatia este oarecum directionata catre invinovatirea majora a Securitatii. Nu ca nu ar fi fost vinovati unii dintre ei.
    Dar multiplele scrieri, anchete de tip jurnalistic si memorialistice, aparute in cele trei decenii incearca fiecare sa dea vine fie pe armata, fie pe securitate fie pe agenti straini, exonerand o alta parte, dar in mod evident exagerand propriile concluzii si ignorand (voit sau nevoit ori ne voit) unele intamplari petrecute si cunoscute inclusiv de militari care au fost implicati cumva in misiunile de aparare si la care informatiile ajungeau direct, mai putin filtrate si distorsionate de diverse interese.
    Astfel, cartea lui Andrei Ursu (un evident antisecurist, si are si motive) minimalizeaza interventia straina, (pe care NC o anunta public), pentru ca fortele militare ale URSS erau sprijinite si de Occident (radio Europa Libera anunta acel masacru de la Timisoara, in care orasul era bombardat chipurile de Armata Romana si erau 60.000 de morti ! (care de fapt erau doar cateva zeci, dintre care unii erau cetateni straini) si multe altele. Scopul este clar, de vina ar fi fost in principal securistii si in niciun caz strainii. Foarte diplomatic.
    Cartea lui Tudor Pacuraru (probabil fost securist sau colaborator) acuza fortele straine, in special URSS (GRU si KGB) minimalizand rolul securistilor, de care se stia ce trebuie sa faca (conducerea armatei era instruita permanent cu noutatile securistilor) in asemenea situatii, care erau de fapt prevazute pentru caz de ocupatie straina si nu de rascoala populara. Asa ca autorul incearca sa dea vina pe straini (si un pic pe armata) ca sa ii disculpe pe securisti. Iar multe descrieri de actiuni ale agentilor straini sunt identice cu ale agentilor secreti romani (ca doar nu sunt mai prosti decat altii) deci nu am putea spune care sunt ale unora si care ale altora, care desi erau in tabere opuse au contribuit fara sa vrea la acelasi scenariu cu teroristi.
    Dar in realitate unii securisti chiar s-au predat de buna voie la unitati militare spunand ca au fost trimisi sa lupte cu teroristi si s-au trezit in fata cu populatie revoltata si fara arme. Dar altii au executat ordinul de lupta.
    In privinta legalitatii, autorul citeaza ca exonerarea de raspundere penala nu se aplica daca persoana stia ca ordinul era nelegal, dar la modul general „ordinul se executa, nu se discuta” iar in mod particular era vorba de aplicarea unui Plan de lupta secret prestabilit pt fortele de securitate. Iar referitor la prevederea ca Ordinul era evident nelegal nu se poate afirma decat ca era imoral dar fiind venit pe cale ierarhica, deci era considerat legal (si germanii in timpul razboiului au facut fapte penale, legale pe atunci, dar imorale, si au fost pedepsiti conform unor legi ulterioare).
    In concluzie, Justitia va hotara cum vrea ea (ca de aceea este independenta) dar in conformitate cu interesele politice si economice nationale si internationale, pedepsind niste mosi pensionari care oricum nu mai au nicio influenta reala in viata publica. Dar din pacate, sistemul ticalosit supravietuiste, se perfectioneaza si interfera cu statul paralel impotriva noastra a tuturor.

  2. Articol cu valoare de Manifest! Ar trebui tipărit și afișat permanent în spațiul public, până responsabilii citați nominal se pun la treabă.
    Am așteptări și de la tânăra generație, care poate a înțeles de unde se trag atâtea rele ale societății de azi.
    Veșnica pomenire celor căzuți pentru dreptate! Multă putere urmașilor și mai ales răniților din acele zile!
    PS: O mică corecției textuala ar fi necesară, mai ales că apare de două ori: „Secția Parchetelor Militare” și nu „Secția Parcheteler Militare”

  3. Inițial a existat doar o revolta populara ce a cuprins o sumedenie de fapte soldate cu victime de tot felul ca și motivație a celor implicați cu voie sau fără de voie în fapte reprobabile. Revolta se transforma în Revoluție doar în momentul în care cetățenii cer schimbarea formei de conducere a tarii. Practic acum se știe totul. Cine a murit și de ce, cinesunt cei vinovați și care au fost factorii declanșatori ai Revoluției. Totul este cunoscut. Comunismul a fost și el condamnat. Cei care au luat parte la revolta inițială știu cum cei foarte tineri au încercat sa preia controlul asupra punctelor importante din București și cum s-a poziționat eșalonul doi de partid și cum s-a poziționat Securitatea sau Miliția. Este absolut necesara desecretizarea tuturor dosarelor și implicit despăgubirea urmașilor celor care au suferit în urma comunismului. O forma de reparație a efectelor acțiunilor comunismului trebuie sa apară de urgenta. Cei care acum nu mai sunt dar care au suferit enorm, memoria acestor oamenipersecutati, trebuie arătată public.

    • Da?! si CUM ramine-printre altele- cu dosarul lui Militaru(si al altora) disparut din arhiva securitatii in zilele „revolutiei”?!

  4. A fost o lovitură de stat de care mana moscovită nu a fost străină. Cum altfel? Cine nu știe că Moscova este priceputa la diversiuni? Ținta predilectă: anarhia. Diavolul Estului Bolsoi pune mereu in undita exact rama cu care știe că ademenește lichele. Diavolul asta ispitește acolo unde știe că există slăbiciuni și lichele cu obrazul gros cât s enila tancului muscalesc. Un exemplar notoriu de vierme este cel cu nume de cod „Ignat”. Kremlinezul Ion Iliescu, tocit la coltul Roșu de partid. Poate peste vreo 30 de ani, când se va da cep tuturor arhivelor secrete, vom afla cât negru în suflet a avut cutare sau cutare lichea. De ce 30 de ani? Pentru simplul motiv că trei decenii sunt arhisuficiente ca absolut toți protagoniștii dezinformarii, toți pruncii lui Iliescu, toți ignoranții, vicleni și Roșii, care poarta dosarul „Revoluției” de la Ana la Caiafa, să se facă în acest răstimp oale și ulcele.

    • Asa este domnule Sandu.Andrei Ursu minimalizeaza intentionat raspunderea asa zisilor emanati ai revolutiei de parca securitatea lupta cs sa l apere pe Ceausescu care era oricum terminat pe 22 decembrie la amiaza.
      Si DA,au fost cazuri Otopeni e cel mai cunoscut in care ca urmare a diversiunii militari in termen au tras unii in altii.
      Am ridicat aceste probleme in comentariile mele la aricolul precedent dar domnul Ursu nu are timp (si nici interesul) sa raspunda.Frinturi de adevar si distorsionarea unor fapte clare pe linga omiterea intentionata a unor evenimente dovedite.Dezamagitor se pare ca in versiunea idumnealui securistii luptau sa l apere pe Ceausescu,adica versiunea oficiala ia lui Iliescu&comp.Nimic nou,din pacate de parca Iliescu si altii ar trebui exonerati

  5. Nu intelege poporul acesta ca bugetarul este capusa ordinara de pe corpul social sanatos al poporului roman . Partidele se impung intre ele prin vocile reprezentantilor pe toate canalele dar in particular asa-zisii adversari politici impart afaceri , merg in vacante exotice impreuna , la pescuit , la golf si la multe altele .
    Tilharii , mincinosii , leprele , lichelele , ….. au pus mina pe functii cheie in aparatul birocratic al statului . Pentru ca bugetele publice sint surse garantate de bani . Foarte multi bani . Bugete pe care ei le fura . Iar noi sintem obligati prin lege sa ne conformam alimentarii lor . Poporul asta e varza , e praf . Nu realizeaza ca trudind pentru obiective personale marunte ( multe nenecesare traiului ) alimenteaza bugete publice . Si-a facut cineva un calcul cita TVA plateste pe luna din salariul net ( adica stors de CAS , CASS si impozit ) adunind sumele respective de pe bonurile si chitantele strinse pe parcursul acelei luni ?! Asta ca un mic exemplu .
    Nu poti sa ceri unui tilhar si unui mincinos sa nu mai fure si sa nu mai minta . Il scti afara din mediul respectiv . Definitiv . Il pui sa traiasca neavind ce sa fure si neavind pe cine sa minta . Institutiile publice ale statului sint locurile perfecte pentru scursuri sociale . Aici ele exulta material si psihologic . Somn usor popor roman .

    • Nu prea inteleg argumentarea Dvs, cu ce nu sunteti de acord sa faca statul: educatie nationala, sanatate publica, aparare nationala, ordine publica, justitie, administratie publica, spionaj/contraspionaj, relatii diplomatice, legislatie, emitere de moneda, colectare de taxe ? Caci toti acesti specialisti de diverse niveluri sunt bugetari platiti de Stat in interesul direct al Statului deci al intregii populatii (si nu doar al catorva afaceristi). Este adevarat ca periodic trebuie sa fie actualizat si modernizat aparatul birocratic, si se face, poate uneori mai bine alteori mai putin bine. Dar defectiunile vin tot din interese private (personale, institutionale, partizane etc.) iar acestea trebuie dezvaluite si corectate. Insa suntem in situatia din Biblie: „Cine e nevinovat sa ridice primul piatra sa loveasca”. Oare cine o fi?! Altfel vina e colectiva si suferim toti.

      • Incep cu o rugaminte : nu mai numiti ,,stat ” institutiile statului .Stsatul e format din oameni ( cetatenii care trudesc ) nu din institutii statale .
        Am sa va spun citeva lucruri pe care le doresc de 33 de ani .
        – eliminarea salariului minim pe economie . Salariul trebuie sa ia nastere numai si numai prin negociere .
        – eliminarea obligativitatii contributiei la fondul public de pensie . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta din urma sa dispuna liber catre ce fond de pensie ( si cite fonduri de pensie ) se indreapta .
        – eliminare stabilirii virstei de pensie prin lege . Fiecare cetatean sa aleaga liber cind intrerupe activitatea profesionala . Intrerupere care poate fi si partiala . Momentul respectiv trebuie ales in functie de sumele capitalizate in investitiile facute pe toata perioada de activitate profesionala si in functie de capacitatea si dorinta de a fi activ . Plata pensiei trebuie facuta din sumele economisite / investite individual si nu din contributiile incasate de la cei care trudesc pentru cei care nu mai trudesc .
        – guvernul trebuie sa asigure oricarui cetatean care poate dovedi rezidenta 25 de ani o pensie ( poate fi numita si altfel ) de 1000 de lei ( de exemplu ) . Pe principiul ca aceasta persoana a fost consumator in economie ( adica a platit prin , faptul ca a consumat , o imensitate de taxe , impozite , accize , ….. )
        – orice forma de subventie de la bugete publice sa fie eliminata .
        – eliminarea obligativitatii contributiei la FNUASS . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta sa decida liber unde si cite asigurari de sanatate isi face . Guvernul sa asigure numai cheltuiala cu serviciul de urgenta iar pacientul de la urgenta dupa ce va fi stabilizat sa opteze singur ( pe asigurarea / asigurarile sale de sanatate ) catre ce unitate spitaliceasca merge pentru remediere completa .
        – guvernul sa nu se poata imprumuta, sa nu aiba acest drept. Sa se limiteze la cati bani aduna .
        – medicii ..de familie ” sa nu mai primeasca lunar bani din FNUASS pentru simplul fapt ca au pacienti inscrisi pe lista . Medicul trebuie platit numai si numai pentru serviciul oferit . In plus , medicul ,,de familie ” sa inmineze pacientului , odata cu cardul de sanatate ( cu care si-a luat banii din FNUASS ) si un bon in care sa apara scris detaliat serviciile si sumele de bani pe care si le-a ,,tras ” din FNUASS .
        Ar fi un inceput bun pentru insanatosirea mintala si financiara a poporului astuia obisnuit sa fie fudul , iresponsabil , inconstient si imbecil .

        • Nu confundati tara (adica pamantul cu toate ale lui si populatia in intregul ei) cu statul adica organizarea sociala fara de care nu poate sa functioneze niciun popor.
          Multe din propunerile Dvs sunt logice si par bune, dar sunt in dezacord cu cutuma europeana care ne apara de revolte si revolutii ale nemultumitilor, asa ca e mai buna vrabia din mana decat cioara de pe gard

  6. Domnule Andrei Ursu, cu regret trebuie sa va spun ca, din nefericire pentru multi romani(dar putini raportat la majoritatea de imbecili si nesimtiti ce domina astazi societatea romaneasca), demersul dumneavoastra nu va avea niciun efect, pentru ca cei carora va adresati sunt figuri tipice de urmasi(in gandire si in comportament) ai clicilor de sorginte securisto-comunista!

  7. Este strigător la cer! Nu am cuvinte. De 33 de ani procesul Revoluției este judecat de Justiția română.
    Rușine!

    O „armată” de procurori și de judecători nu pot descoperi adevărul și pedepsi vinovații de crime, pentru că au primit comandă politică.
    Rușine!

    An după an șiruri de politicienii corupți scapă de pedepse, pentru că procesele lor sunt mereu amânate, iar faptele lor sunt prescrise.
    Rușine!

    Procesul disidentului Gheorghe Ursu ucis de Securitate în 17 noiembrie 1985, procesul mineriadei din 13-15 iunie 1990, procesul Represiunii violente din 10 august 2018 sunt mereu amânate.

    Acesta este statul de drept român?
    Aceștia au fost conducătorii noștri politici!
    Rușine!

    Scrisoarea aceasta este un apel-manifest pentru o Justiție adevărată și un stat de drept autentic și trebuie cunoscută de fiecare român.

    Nu vreau să trăiesc în Țara Hoției și a Corupției.
    Vreau să trăiesc în Țara Cinstei și a Responsabilității.

  8. În 23 decembrie am venit cu un grup de ploieșteni în București, am trecut pe la baricada de la televiziune, pe care erau așezate pachete de mâncare pentru soldați, am văzut pe partea cealaltă a televiziunii, vilele mai multor generali și ștabi comuniști, abandonate, apoi am plecat cu o mașină spre CC. Am stat câteva ceasuri bune în piața palatului. La un moment dat ni s-a spus că e pericol să vină elicoptere și să ne mitralieze. Ne-au băgat forțat în CC o parte dintre noi. Eu am nimerit într-o încăpere unde se afla lipită pe un perete o hartă mare în relief. Apoi am fost duși la scara B, am trecut pe lângă ferestre sparte dinspre curtea interioară și ne-am așezat fiecare pe unde puteam. La un moment dat cineva de afară a fost împușcat. A venit o salvare și am ieșit să car rănitul dar tocmai atunci a început să se tragă în salvare puternic, atunci am întâlnit-o pe Mihaela Rădulescu care încerca și ea să ajute. La scara B a cc-ului am văzut scene incredibile, mureau revoluționari împușcați, îi târau pe scări și-i încărcau în salvări. Se trăgea de afară și din curtea interioară. Au murit mulți în felul ăsta în noaptea cât am stat acolo. Armele li se luau și li se dădeau altora, cel care primea arma trebuia să aibă o anumită vârstă, să fi făcut armata. Aceste ținte nevinovate erau ochite de cele mai multe ori, prin geamurile exterioare clădirii, care erau vopsite în verde. Probabil ochitorul avea luneta cu senzor de căldură. Am vrut să urc și eu la etaj, am fost oprit, mi s-a pus arma în piept, am fost legitimat. Până la urmă nu m-au lăsat să urc. S-a tras în noi toată noaptea și din curtea interioară și de afară. Un soldat vorbea prin stație și comunica cu comandamentul lor din CC, de mai multe ori acest militar a atras atenția să nu se mai tragă, dat probabil nu trăgea armata. La un moment dat cineva a sesizat că un tip mascat coboară pe un cablu în curtea interioară. Cei de la scară au început să tragă în el. A picat pe un garaj. Băieții s-au dus să-l ridice dar nu mai era nimeni pe garaj. Un alt fapt, într-o canalizare unul de-al nostru a sesizat un zgomot, băieții au reușit să dea capacul la o parte și primul care a făcut-o a fost împușcat. Teroristul a fost și el rănit și a fost preluat de armată și din ce am auzit ulterior a fost spitalizat sub pază. Am aflat mai târziu că a fost eliberat de generalul Hortopan, unul din cei mai devotați slujitori ai lui Ceaușescu care a dezlănțuit represiunea în 21 decembrie 1989. Și nu numai pe el l-a eliberat acest general, pe absolut toți teroriștii profitând de funcția pe care o avea în acel moment. Asta spre știința procurorului Pițu care nu crede că au existat teroriști! La scara B a CC-ului exista un fel de bucătărie în care se pregătea la pungi hrana militarilor. Sub această încăpere, la subsol era un fel de beci cu alimente. Primii revoluționari care au intrat în acea încăpere au găsit o ușă și în inconștiența lor s-au avântat pe coridoarele de la subsol. Au fost împușcați. Soldații nu s-au mai aventurat și au blocat ușa, în permanență un om înarmat păzind-o. Eu eram s-o pățesc, pe la 3 sau 4 dimineața stăteam pe sacii din plastic de cârnați și de pâine, provizie pentru soldați. Am fost inspirat și m-am ridicat. În secunda aia s-a tras, glonțul aproape nu s-a auzit dar am văzut colțul zidului cum era străpuns, dacă mai rămâneam o secundă eram lovit. Așa au murit foarte mulți, cel puțin 7 sau 8 oameni din ce îmi amintesc. Era un tip, Sasu îl chema, avea un accent de ardelean, mi s-a părut un băiat bun. Spre dimineață a deschis un rastel și a împărțit la cei de acolo niște pistoale, de unde avea el cheie de acolo nu se știe. Am primit și eu unul dar l-am predat la ieșire la câteva minute după ce Iliescu a anunțat că toți care posedă o armă s-o predea.Am mai primit o armă un pistol mitralieră parcă, de la Dan Iosif. Vorbea răgușit, probabil zbierase prea mult, zicea că se duce să se culce. Asta pe la 2 sau 3 noaptea, mi-a dat-o mie că m-a văzut mai bătrân, aveam 33 de ani atunci și eram înconjurat de tineri. A venit pe la 6 și i-am dat-o înapoi. Am plecat din CC pe la 6 jumătate sau 7, de frică. Încă o noapte acolo era moarte sigură. Am fost a doua zi după amiaza și am vorbit cu băieții. Mi-au spus că Sasu s-a dus în clădirea de vis a vis să vadă cine a atras toată noaptea în noi. A fost împușcat în gât. Și acum îl întreb eu pe domnul procuror Pițu care crede că nu există teroriști, cine a tras în noi de afară, din clădirea de vizavi, toată noaptea aceea de coșmar? Cine era în elicopterul care a tras în TVR în noaptea 22 spre 23? Cine a tras în Televiziune toată noaptea? Cine trăgea din Muzeul de artă când țipa Caramitru să nu se mai tragă? Cine făcea parte din organizația „Vulturul Brâncovenesc” care sălășluia în subsolurile CC-ului cu ramificații în tot orașul? Cine a tras toată noaptea în Unitatea Militară din Târgoviște acolo unde a fost executat Ceaușescu? Răspundeți la aceste întrebări, vă rog, domnule procuror Cătălin Ranco Pițu.

    • „Cine a tras toată noaptea în Unitatea Militară din Târgoviște acolo unde a fost executat Ceaușescu?” imi pare rau ca va dezamagesc dar – din cate stiu, e fapt dovedit – in unitatea condusa de col. Kemenici nu s-a tras absolut deloc, sunt doar fantasmele acestui colonel. „Cine făcea parte din organizația „Vulturul Brâncovenesc” care sălășluia în subsolurile CC-ului cu ramificații în tot orașul?” – sunteti sigur ca nu e doar legenda fabricata? Cum e cu fabuloasa retea „R”, ca mi-am anitit si de ea? Credeti ca se va afla, vreodata, adevarul 100% despre 17-29.12.1989? Am mari, mari indoieli. Chiar si cand I. Iliescu nu va mai exista, fizic… Imi pare rau, asta e parerea mea.

  9. @Adrian Ursu

    Cred ca puteti include la recipienti si institutia Avocatului Poporului, anume:

    https://avp.ro/index.php/domenii-de-activitate/domeniul-drepturile-omului-egalitate-de-sanse-intre-barbati-si-femei-culte-religioase-si-minoritati-nationale/prezentare/

    egalitatea în drepturi
    dreptul la viață și la integritate fizică și psihică
    libertatea de exprimare
    dreptul la informație
    dreptul de petiționare
    dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică

  10. In Romania , nimeni din decidenți nu vrea adevărul.
    Cel puțin până când Ion Iliescu respira, nici o șansă.

    Ulterior înmormântării cu onoruri militare și prezența înaltelor oficialități din trecut , prezent și viitor, cineva va încerca să salveze memoria „eroului patriot” școlit la Moscova și de care încă din 1975 se știa ( in cercurile militare înalte) că este desemnat de Kremlin ca ” tovarășul secretar general de după Ceaușescu”.
    Exact cum a fost înfăptuit dar in 1989.

    Despre procuratura militară , adevărul e vizibil și catastrofal.
    Este o instituție inutilă cu toată masa de procurori militari actuali.
    Croiți și școliți după exemplul colonelului (atunci) numit Dan Voinea care a fost acuzatorul Ceausestilor in procesul farsa . „Proces” tipic dictaturilor comuniste de oriunde. Sentința era cunoscută dinaintea procesului.
    (Nici un fel de probe, acuzații inventate pe fapte false voit. )

    A fost și tovarășul Voinea un fidel al lui Iliescu. Nu degeaba a fost avansat general , băgat în toate anchetele delicate și unde a mușamalizat din greu.
    E varianta românească a mareșalului URSS, procurorul militar Andrei Ianuarievici Vîșinski. Ăla care a acuzat pe banda rulanta in perioada epurărilor staliniste și trimis la execuție oameni nevinovați cu miile.
    (Visinski a fost și în România post razboi.Să bată cu pumnul în masă și să ” explice” regelui Mihai cine trebuie să facă guvernul. Ordinul dictatorului Stalin transmis de un mareșal cu mult sânge pe mâini. Practic un criminal . De 5 ori decorat cu ordinul Lenin plus alte tinichele.)

    Și voi vreți rechizitoriu just, dreptate și adevăr ?
    Nu cat timp suntem un stat de drepți ( foștii in uniforma au acaparat posturi cheie și gras renumerate) iar mușamalizarea e politica de stat (inconfesabila dar reală)

  11. https://romania.europalibera.org/a/interviu-carmen-uscatu-si-oana-gheorghiu-clasa-politica-ce-ar-fi-speriata-de-reusita-societatii-civile/32189008.html

    Societatea civila este cea care trebuie lasata sa actioneze . Institutiile statului or fi ele concepute din si pentru ratiuni inaltatoare dar de zeci de ani sint populate cu tilhari si mincinosi . Guvernantii doresc din toate vremurile sa fie ei salvatori sa primeasca ei laudele . Guvernantii trebuie sa aibe cit mai putini bani pe mina . Centrul de greutate trebuie sa il mutam la organizatiile societatii civile . Poporul trebuie educat sa isi asume responsabilitati individuale si colective astfel incit sa nu mai stea cu mina si gitul intinse la guvernantul care da . Rodul trudei cetateanului trebuie sa ramina in cea mai mare parte la acesta si nu luat cu japca legala in bugete publice tilharite sistematic .

  12. Subscriu opiniei deja exprimata aici ca acest demers nu va avea nici un rezultat.
    De ce? Raspunsul se afla chiar in excelenta Dv.carte. La sfarsitul ei este o fotografie din aula Academiei Romane, filiala Timisoara, unde Iulian Vlad isi lansa o carte intr-o sala plina de fosti securisti, academicieni etc.
    Ma mir ca Iulian Vlad nu a devenit el insusi academician. Acesti domni din asasini au devenit la batranete savanti, evident patrioti!

  13. Dacă mergeți în emisiuni la Turcescu, transmiteți un mesaj foarte contrar demersului din articol. Securitatea se ascunde în detalii.

  14. @Andrei Ursu

    Vreau să vă semnalez două aspecte, poate vă ajută în cercetările dvs:

    – la procesul Ceaușeștillor, după ce se dă sentința, încep să fie legați la mâini pentru a fi duși la execuție; atunci ei protestează, mai ales Elena, iar un soldat le reproșează că colegii lui sunt împușcați („…ăia care trag în noi ce sunt?”); Elena zice: „ăia sunt ai Securității, voi n-ați auzit?”
    min. 1:11:13 din filmarea de aici https://www.youtube.com/watch?v=CtNVO6Jivbg

    – despre folosirea gloanțelor dum-dum, o mărturie din emisiunea Profesioniștii a Eugeniei Vodă, interviu cu d-na dr. Sanda Măgureanu, cum a fost împușcat în casă sotul dumneaei
    min. 31:30 https://www.youtube.com/watch?v=ZAZOMhY27mI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Ursu
Andrei Ursu
ANDREI URSU a fost directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Este membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu”. A publicat volumele “Tragatori si mistificatori. Contrarevolutia Securitatii in decembrie 1989”, impreuna cu Roland O. Thomasson si in colaborare cu Madalin Hodor, Polirom, 2019, si "Caderea unui dictator. Razboi hibrid si dezinformare in dosarul Revolutiei din 1989" (coordonator, impreuna cu Roland O. Thomasson, si co-autor a trei studii). Studii publicate: “Scurtul moment al adevărului şi începutul mistificării Revoluţiei: anul 1990”, impreuna cu Roland O. Thomasson, in “România - de la comunism la postcomunism. Criză, transformare, democratizare”, Anuarul IICCMER, vol. XIV-XV (2019-2020), Editori: Dalia BÁTHORY, Ștefan BOSOMITU, Cosmin BUDEANCĂ, Polirom 2020; “Lupta de rezistenta a Securitaii. Planul si implementarea sa la Revolutie", impreuna cu Madalin Hodor, in "Revolutia din 1989. Invinsi si invingatori", Editori: Anneli Ute GABANYI, Andrei MURARU, Alexandru MURARU, Daniel SANDRU, Polirom, 2020; „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovăţiilor pentru victimele Revoluţiei Române din decembrie 1989”, în colab., Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018; „«Discernămîntul politic şi juridic» al Securităţii. Deghizările represiunii în timpul regimului Ceauşescu”. Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018; seria de articole „Cosmetizarea «patriotică» a unui criminal” (contributors.ro, 2017). Este inginer in software. A primit Premiul Noii Reviste de Drepturile Omului (2017) și Premiul GDS (2000).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro