sâmbătă, februarie 4, 2023

ARD: mic îndreptar geografic

Dacă nu te interesează detalii, ci vrei doar concluzii, te rog să dai scroll până la sfârşitul postării, unde vei găsi 3 „concluzii şi observaţii”.

Explicaţia unor termeni:

„rezultate la locale” = votul pentru consilierii judeţeni, cel mai politizat şi mai puţin personalizat dintre toate voturile exprimate cu ocazia alegerilor locale.

„prezenţa la referendum sub media naţională” = acest indicator sugerează un dezinteres local pentru iniţiativa USL de demitere a preşedintelui şi o adoptare în mare parte reuşită a boicotului de către organizaţiile locale PDL. Media naţională a fost ajustată, excluzându-se din calcul judeţele Mehedinţi, Olt şi Teleorman, unde prezenţa la referendum a fost cu cel puţin 22% mai mare decât în restul judeţelor, precum şi regiunea Harghita-Covasna.

Implicit, o prezenţă peste medie sugerează antipatie faţă de preşedinte şi, mult mai important, organizaţii locale USL care au dat dovada capacităţii lor de mobilizare.

Evident această prognoză are un scop pur orientativ, ea nereprezentând o garanţie, o citire în stele, etc etc etc.

40% sau peste (patru judeţe):

Alba. Scor aproape identic la localele şi parlamentarele de acum patru ani. Dacă această tradiţie se păstrează, ARD poate conta pe 41% din voturile din acest judeţ.

Arad. O pierdere mică dar semnificativă la locale faţă de acum patru ani (43% -> 37,5%). Organizaţia locală a PDL performează mult mai bine la parlamentare decât la locale, ARD urmând să salte peste 40% la parlamentare.

Neamţ. „Vai, doamna Udrea, ce plăcere!… domnul Ştefan vă aşteaptă, poftiţi.”

Suceava. PDL este încă puternic şi uşor subestimat în acest judeţ.

Între 31% şi 39% (şapte judeţe):

Bistriţa. Niciodată PDL nu a obţinut mai puţin de 34% în acest judeţ, indiferent de scrutin sau de an. Prezenţa la referendum: mult sub media naţională (minus zece procente).

Braşov. Un judeţ în care PDL a fost întotdeauna relativ puternic. Pierderi mici între localele din 2008 şi cele din 2012. Dacă elementele non-PDL din ARD prind viteză, ARD poate obţine un scor foarte bun aici.

Cluj. PDL este încă puternic în judeţ, deşi a pierdut procente bune în ultimii ani. Prezenţă la referendum cu 10% sub media naţională.

Dâmboviţa. În acest moment, PDL are 39 de primari din 89. Şocul guvernării Boc a fost puternic, procentele pierdute fiind multe iar prezenţa la referendum cu opt procente peste media naţională.

Mehedinţi. Întotdeauna un judeţ forte pentru PDL.

Prahova. O organizaţie PDL mult subestimată.

Tulcea. Organizaţie în haos. 30% pe muchie. Vorbim despre cel mai mic judeţ ca populaţie din România, dar şi de cel cu cea mai mare scădere a populaţiei în ultimii zece ani, deci chiar dacă ARD obţine aici 40% impactul la nivel naţional este infim.

Între 21% şi 30% (şaptesprezece judeţe + Bucureşti):

Argeş. O prezenţă la referendum cu 8 procente peste media naţională şi un rezultat slab la localele din primăvară, când PDL a candidat sub alt nume. Atunci, Mircea Andrei, preşedintele PDL Argeş, spunea: „Pe lângă PDL şi PNŢCD, în această alianţă am invitat şi oameni cu alte orientări politice, reprezentanţi ai societăţii civile şi personalităţi de marcă ale judeţului. Este prima dată, în ultimii 22 de ani, când argeşenii au o alternativă la culoarea roşie.” Alternativa a luat 19% din voturi. ARD va sălta totuşi peste 20% la parlamentare datorită absenteismului unor votanţi USL.

Bacău, Galaţi şi Teleorman. Trei judeţe cu poveşti relativ asemănătoare: PDL obţine acum patru ani la locale sub 22%, „sare” la parlamentare la 29%, iar la alegerile locale din acest an… iarăşi obţine un scor mic (sub 23%). Nu ştiu dacă se va repeta fenomenul de la parlamentare din 2008, dar cred că măcar peste 20 de procente ARD va putea obţine.

Botoşani. Unul dintre cele mai sărace judeţe din România era pe cale să devină un fief al PDL. Visele s-au prefăcut în scrum. Prezenţă la referendum cu 9% peste media naţională.

Bucureşti. Peste 20% datorită inerţiei electoratului anti-Iliescu.

Buzău şi Dolj. Judeţe în care criza a muşcat din procentele PDL. Prezenţă la referendum semnificativ peste media naţională (+8%). ARD va obţine aici douăzeci de procente cu greu, dar le va obţine.

Călăraşi. Performanţă aproape identică la locale pentru PDL în 2008 şi 2012. Un judeţ cu multe bătălii interesante. Este foarte probabil ca ARD să obţină peste 25%.

Hunedoara. 14 primari ARD în tot judeţul. ARD va obţine un scor bunicel în Hunedoara pentru că scorul PDL la locale a săltat cu 6% faţă de acum patru ani.

Ilfov. Prezenţă la referendum cu treisprezece procente peste media naţională. Ecuaţia era simplă până şi acum patru ani: PDL (Ilfov) < [ PSD (Ilfov) + PNL (Ilfov) ].

Maramureş. USL este puternic în acest judeţ. Prezenţă la referendum cu 10% peste media naţională.

Mureş. Abia peste 20. PDL pierde bătălia cu celelalte partide care se bat pe votul etnicilor români. Prezenţă la referendum mult sub media naţională.

Sălaj. Un loc unde PDL a câştigat 3% în patru ani, fără să candideze sub formă de alianţă. UDMR însă obţine multe procente care reduc artificial scorul celorlalte partide – printre etnicii români, ARD are peste 30%.

Sibiu şi Timiş. Prezenţă la referendum sub media naţională, dar scoruri proaste pentru PDL la locale. Teste serioase pentru componentele non-PDL-iste ale ARD.

Vaslui. Un scor în media naţională pentru PDL. În acest judeţ, democrat-liberalii au câştigat în timpul anilor de criză 5 procente.

Vrancea. Primari PDL care-şi vor face treaba.

Sub 20% (treisprezece judeţe):

Bihor şi Satu Mare. Organizaţii PDL foarte slabe. Prezenţă sub medie sau foarte mult la referendum. Dacă ARD reprezintă ceva cu adevărat în plus faţă de PDL, acestea sunt judeţele unde poate face diferenţa.

Brăila. La locale soluţia „Diacomatu” şi ascunderea de sigla PDL au săltat partidul la… 21%. La parlamentare astfel de trucuri nu vor mai avea acelaşi efect.

Caraş-Severin. Haha.

Constanţa. Judeţul lui Mazăre. Prezenţă la referendum cu 11% peste media naţională.

Giurgiu. Crah. În alianţă şi sub alt nume, PDL a obţinut la localele din acest an de două ori mai puţine voturi decât acum patru ani. Prezenţă la referendum cu treisprezece procente peste media naţională.

Harghita şi Covasna: Motivele sunt evidente.

Ialomiţa, Olt, Vâlcea şi Gorj. Dacă te afli într-unul din aceste judeţe şi auzi un vâjâit foarte puternic, este zgomotul prăbuşirii PDL în intervalul 2008-2012.

Iaşi. Nu e de mirare că PDL a obţinut 17% la locale. Ce este uluitor este că a obţinut peste 30% la alegerile de acum patru ani.

Concluzii & observaţii:

1. Potrivit acestei estimări, ARD va depăşi 30% în doar unsprezece judeţe – altfel spus, într-un judeţ din patru.
Scorul propriu-zis al ARD va fi determinat de performanţa sa în cele 17 judeţe unde va obţine un scor cu „2” în faţă. Este un lucru să obţii 22% în aceste judeţe însumat, şi altceva să obţii 29%. În majoritatea cazurilor vorbim de organizaţii locale PDL din Vechiul Regat şi doar în câteva cazuri de judeţe puternic urbanizate din Transilvania. Astfel, testul principal va fi dat de PDL. Cât de slăbit a fost de rezultatul alegerilor locale? Cât de capabili vor (mai) fi primarii PDL să-şi mobilizeze alegătorii? Cât de performantă mai este acum cea mai eficientă maşinărie electorală din perioada 2005-2009?

2. O altă perspectivă, la fel de validă dar bazată pe altă citire a informaţiilor este că Transilvania reprezintă „linia frontului” pentru componentele non-pedeliste ale ARD.
Vorbim de un set de circumstanţe special, în care UDMR reduce numărul procentelor pe care se bat ARD şi USL. La locale PDL a eşuat, obţinând procente puţine şi suferind multe înfrângeri. Prezenţa scăzută la referendum indică un potenţial pentru ARD. Forţa Civică şi PNŢCD ar putea şi ar trebui să speculeze acest potenţial.

3. ARD are nevoie de un plan complex, în care să poată utiliza în mod eficient toate personalităţile sale şi care să reîmbărbăteze organizaţiile locale ale PDL: „elementul potrivit al alianţei să fie promovat la locul potrivit”. Deocamdată ARD plăteşte tribut faptului că este o alianţă abia formată.

În curând sper să pot să fac îndreptare geografice similare dar mult mai concise apropo de USL şi PPDD, după care să putem însuma totul într-o postare clară şi simplă.

Articol preluat de pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. sunt din oradea, Bihor.

  „Bihor şi Satu Mare. Organizaţii PDL foarte slabe. Prezenţă sub medie sau foarte mult la referendum. Dacă ARD reprezintă ceva cu adevărat în plus faţă de PDL, acestea sunt judeţele unde poate face diferenţa.” —– in Bihor nu va face nicio diferenta. Aici PDL-ul este extrem de slab, iar oamenii nu sunt interesati de ARD. Primarul si presedintele CJ sunt de la PNL iar primarul e la la al II-lea mandat, dupa ce a castigat cu peste 70% alegerile din vara.

  In rest, felicitari pt analiza.

 2. N-am inteles daca la Neamt, autorul vrea „sa puna ceva” sau „doar sa spuna ceva”.
  Pai sa spuna inainte, si nu dupa. Si-a lasat loc pentru un „pai nu v-am spus eu?”
  si in cazul in care „mutarea”aduce rezultate bune pentru ARD, si daca aduce rezultate
  bune pentru FSL.

  Simpatica (si simpatizata) doamna Udrea. Dovada ce e singurul nume pronuntat
  apasat, in context.

  PS. Ma uitam si eu, ceva vreme mai in urma, pe niste harti din astea ale Romaniei,
  cum se schimba fiecare judet, la fatza, in lung de timp.
  Ma uitam si la mazararia lui mazare. Basescu e de-al lor. Din Babadag, parca.
  Desi Constanta se face rosie la fata la locale, cand s-a pus problema de Basescu
  s-a albastrit.
  Eu ii inteleg ca ei „speculeaza terenul” (desi „am jurat cu mana stransa pe drapel”,
  toti). Ma intreb, daca ei cer plata ca sa treci spre ei, platesc si ei, la randul lor
  cand vin inspre tzara? Sunt cumva „rosii” din cauza (obisnuita cauza a
  socialismului) masurarii cu doua, diferite, ocale?

 3. De dragul jocului, am făcut o medie aritmetică simplă după datele estimative din textul dumneavoastră.

  (4×40 + 7×35 + 18×25 + 13×15):42 = 25.

  Aşadar, ARD ar obţine 25 la sută din voturi.
  Sunt realmente curios să văd cum se va completa synopsisul – care mi se pare îngrijorător de realist. :)

  • Calculul dvs. are o valoare orientativă, ca şi îndreptarul de altfel :)

   Bucureşti, de exemplu, are o „greutate” mai mare, pentru că aici sunt votanţi cât în trei judeţe.

   Un scor de 25% pentru ARD este posibil mai ales dacă prezenţa (care înseamnă în genere prezenţa votanţilor USL) este mică. 20% sau 30% sunt extreme ceva mai greu de atins în condiţiile de faţă.

 4. ARD trebuie sa explice ca tara a traversat o grava criza economica mondiala.
  ARD trebuie sa explice ca situatia economica actuala se datoreste crizei economice mondiale, devalizarilor si dezechilibrelor provocate de fostele guvernari psd si pnl.
  ARD trebuie sa expice ca PDL a atenuat, a limitat si a redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.
  Trebuie sa se lamureasca toata lumea ca banditii din usl au pus mina pe televiziuni si pe trusturile de presa.
  Trebuie sa se lamureasca toata lumea ca infractorii din usl (si din spatele usl) i-au dezinformat, i-au intoxicat si i-au manipulat pe alegatori, folosind tot arsenalul posibil de minciuni si calomnii la adresa celor care au salvat tara de la faliment, care au scos tara din recesiune si a au readus-o pe crestere economica, care au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei.
  Trebuie sa se lamureasca toata lumea ca de vina sunt si CNA-usl si CSAT-ul, pentru ca nu au inteles ca aceste televiziuni si trusturi de presa constituie un mare pericol pentru siguranta nationala, existind acum sansa ca sa ajunga la putere, prin alegeri, cele mai reactionare, cele mai toxice, cele mai nocive, cele mai corupte, cele mai murdare forte politice.
  Intrebarea este ce mai putem face ?
  1. Sa cerem zilnic urgentarea trimiterii in judecata, iar apoi in puscarie a infractorilor care au devalizat tara, care au dat lovitura de stat si care au fraudat referendumul. Acesti banditi trebuie sa ajunga in puscarie inainte de 9 decembrie, altfel, vor frauda din nou alegerile, vor ajunge la putere si vor scapa nepedepsiti, prin subordonarea justitiei si prin acordarea de imunitati infractorilor.
  2. Sa constientizam opinia publica asupra pericolului pe care l-ar reprezenta cistigarea alegerilor de catre coruptii si infractorii din usl.
  3. Sa participam masiv la vot, pentru ca in mod sigur oamenii cinstiti sunt mai numerosi decit coruptii, infractorii si imbecilii care ar vota usl.
  4. Sa monitorizam activ alegerile, pentru a nu mai fi posibila fraudarea masiva a voturilor.
  Asteptam ca cei care vor binele tarii sa ne spuna ce trebuie sa facem pentru a impiedica Oculta Retrograda, cele mai intunecate, cele mai corupte forte politice sa ajunga la putere.

 5. @ Calin,
  Daca tara asta ar fi locuita numai de oameni cu vederile dumneavoastra, cred ca ne-am intoarce la un regim cu un singur partid politic care in mod sigur este cel mai drept, corect, iar celelalte ar trebui sa dispara intrucat sunt compuse numai din dusmani ai poporului care trebuie nimiciti. Nu credeti ca am mai trecut prin asta acum sase decenii ?

  • @nae : Trebuie sa fie nimiciti doar infractorii care au devalizat tara, care au dat o lovitura de stat si care au fraudat masiv alegerile si referendumul. Pentru acesti banditi ar trebui reintrodusa pedeapsa capitala.
   Daca acesti banditi ajung la putere, va fi rau pentru toata lumea (mai putin pentru gasca lor de hoti, corupti, infractori).

 6. Nu ma puteti convinge ca prezenta reala la referendum a fost mai mare de 40% cum a fost si la ultimele parlamentare. Aveti grije, nimic nu se poate cladi pe minciuna.In loc sa va perocupati de aceasta analize aiuritoare mai bine gasiti metode practice de a reduce numarul fraudelor posibile.

  • Sile, aştept – aşteptăm cu toţii, de altfel, o evaluare oficială. Fără acte şi concluzii în justiţie care să arate că prezenţa a fost un milion de voturi mai mică (ăsta e rezultatul diferenţei dintre prezenţa oficială şi ce afirmi tu), lucrăm cu cifrele existente. Aşa, pe păreri, cineva care e în cealaltă tabără faţă de tine poate să afirme lejer că turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost fraudat de PDL. Pe vorbe. Şi n-ai cum să-i răspunzi.

   Sunt sociolog. Dacă pentru tine „analizele sunt aiuritoare” nu le citi. Nu mă ocup de preîntâmpinarea fraudelor sau de stoparea lor. Nu este domeniul meu de expertiză. N-ai nicio grijă, se preocupă membrii de partide de chestia asta cât pentru toată ţara.

 7. pare ca lipseste concluzia principala, ca ne indreptam categoric spre un executiv USL in urmatorii patru ani. ce a adus nou consolidarea dreptei? nimic?

  • Care dreapta romaneasca?
   Ce care iei a votat in PE contra lui Ludovic Orban, adica contra candidaturii unui roman pe care ei PDListii il numisera ca responsabil cu fondurile UE dupa ani de dezastru portocaliu la fondurile UE in anii 2008-2011 ai incompetentelor Guverne Boc?!
   RUSINE PDL !!!
   Eu NU voi vota ARD cu PDL in frunte!
   Nici dezastrul numit USL, dar nici ARD .

   • cred c’ar trebui sa faci o plimbare, sa te calmezi. e clar ca nu intelegi ca in anumite pozitii e nevoie de experti, iar romania s-a facut de ras insistand ptr cineva care cu tot trecutul de comisar n’are nici in clin nici in maneca cu auditul. asta nu e pozitie politica, sa te duci sa dai din gura, iar ue se pare ca nu e banca nationala care a fost silita politic sa’l accepte pe bogdan olteanu care era expert in politici monetare cum ma cheama pe mine alexandru vlahuta.. (de fapt probabilitatea sa ma cheme asa e mai mare decat sa fie acceptat orban pe post de mare expert in ceva ce n-a servit la viata lui). ar trebui sa renuntam la pozitiile astea nesimtite si sa incercam sa promovam mai mult bunul simt, care se pare ca lipseste cu desavarsire..

 8. Am spus de muuulte ori in ultimele luni ca USL e un DEZASTRU, dar dupa votul de ieri din Parlamentul European CONTRA lui Ludovic Orban sper ca ARD cu PDL in frunte sa nu ia nici macar 20%.
  Eu NU voi vota acest ARD cu PDLul in frunte, lor nu le pasa de Romania, sunt o gasca de modele anti-romanesti, in frunte cu EBA analfabeta.
  Doamne ajuta sa scapam de ei, chiar daca vine dezastrul numit USL.
  Ajunge cu PDL si acolitii lui Traian Basescu, votul din PE de ieri este suficient sa scapam de ei.

  • Votez ARD pt ca acolo se mai retrage sprijinul politic sau deputatii sunt obligati sa-si dea demisia atunci cand calca pe bec. La ARD lumea mai stie ce e un plagiat, nu ca la USL unde nici un universitar / artist / intelectual nu mai stie! Cat de adevarata e pozitia lor in privinta plagiatului grosolan a lui Ponta, tot atat de adevarate sunt toate analizele lor. De cand au venit la guvernare tot impart pe bani spunand ca au gasit resurse. Acum s-au trezit sa spuna ca guvernul anterior a lasat tara pt ultimele 45 de zile din an fara bani. Nu-i cred.

   postul pe care a candidat Leonard s-a negociat, iar parlamentarii nostri, in mod sigur, au votat conform intelegerilor din cadrul aliantelor din care fac parte. Ati vazut parlamentar PSD sau PNL care sa nu voteze asa cum i se spune (secret, dar cu bilele la veder!)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro