duminică, octombrie 1, 2023

Bătaie pe politica externă

Până la începutul lunii iulie, nimic nu pă­rea să tulbure armonia dintre palate. Nici măcar episoadele de protagonism în po­li­tica externă ale lui Victor Ponta. Premierul făcuse vizite importante la Paris, Berlin, fă­ră ca președintele să manifeste cea mai vagă ostilitate. Nicio secundă președintele n-a transmis public semnale că și-ar simți amenințat teritoriul. Mulți comentatori au remarcat pozitiv faptul că d-l Ponta, spre deosebire de fostul premier Emil Boc, are pe agendă și problematica externă, care in­tră în fișa postului de prim-ministru. Ni­mic nu părea să anunțe furtuna care a ur­mat.

Turneul asiatic al premierului a declanșat în­să furia președintelui. La Digi 24, d-l Bă­sescu a catalogat turneul premierului drept „catastrofal din punctul de vedere al imaginii și eficienței“. Este cea mai dură critică formulată de președinte la adresa premierului, în acest an. A fost urmată de un nou reproș privind bursele pentru stu­denții din Republica Moldova, al căror nu­măr, chipurile, premierii Ponta și Iurie Leancă ar fi decis să-l reducă. O critică ne­fondată din partea președintelui Băsescu, în condițiile în care abia jumătate din cele 5.000 de burse sunt folosite. Reținem fap­tul că dosarele de politică externă care au ge­nerat scântei sunt din cele sensibile: re­lația cu China, aspectul energetic din re­lația cu Kazahstan și relația cu Republica Mol­dova. Iar ultima dispută și cea mai gra­vă de până acum, pentru că privește ches­tiuni de securitate într-o regiune extrem de sensibilă, se poartă în jurul aducerii în țară a lui Omar Hayssam.

Răspunsurile d-lui Ponta la criticile for­mulate de președinte îngrijorează prin ina­decvare. Despre vizita în China, premierul a spus că președintele o critică pentru că este gelos. LaDigi 24, premierul i-a cerut președintelui să nu se bage în seamă pe relația cu Republica Moldova, pentru că nu el dă bursele și nici nu face gazo­ductul… D-l Ponta ne-a asigurat că va mer­ge și el în Moldova, „cu treabă“, nu ca d-l Băsescu, „cu sentimente“. Iar re­ac­ția premierului la anunțul președinției că Omar Hayssam a ajuns în țară este greu de calificat. După ce împarte palme șe­fului PDL, Vasile Blaga, cu riscul de a trezi opoziția din somn, se răstește la con­si­li­erul prezidențial Lăzăroiu, negând orice rol al președintelui Băsescu în afacerea Hay­ssam, iar într-un final apoteotic face publice informații ce țin, cel mai probabil, de siguranța națională.

De unde această înverșunare a premierului pe dosare aflate în competența preșe­dintelui Băsescu? În ciuda faptului că România este membră a NATO și UE,esta­blishment-ul este dominat de patternco­munist. De vreme ce nu s-a făcut o re­împrospătare consistentă a elitei, cei care au servit în aparatul de stat și Securitate până în 1989 sau copiii lor ocupă cele mai importante poziții și astăzi, fiind un fel de coloană vertebrală a sistemului de putere. Orizontul lor intelectual și cultural este li­mitat la ultimele decenii ale regimului co­munist. Memoria lor este memoria lup­telor pentru putere din sânul elitei co­muniste. Pentru ei, politica externă joacă un rol determinat în construirea legiti­mității. Recunoașterea externă conso­li­dea­ză poziția internă a unui lider. După moar­tea lui Stalin, vizitele lui Hrușciov în Chi­na și Iugoslavia, în ciuda rezultatelor îndo­ielnice, au jucat un rol decisiv în con­so­lidarea poziției sale în luptele interne pen­tru succesiune la Kremlin. Fără rec­u­noaș­terea internațională a lui Mao și Tito și fă­ră dezinvoltura manifestată pe plan ex­tern, e puțin probabil că aparatul bi­ro­cratic sovietic l-ar fi urmat pe Hrușciov, făcând posibilă îndepărtatea premierului Malenkov și raportul secret la Congresul al XX-lea al PCUS. Momente de competiție pe frontul politicii externe s-au mai pro­dus între Brejnev și primul ministru Ko­sîghin. În România comunistă, au fost mai multe episoade în anii 1960, dar ambițiile premierului Gh. Maurer nu mergeau prea departe. Abia în timpul mandatelor lui Ra­du Vasile și mai ales Adrian Năstase, po­litica externă a fost cu adevărat teren de com­petiție între ramurile puterii exe­cu­tive.

Premierul Victor Ponta are nevoie de suc­cese în politica externă pentru a-și con­solida poziția de putere la București. În primul rând față de președintele Băsescu și de Crin Antonescu, în perspectiva unei candidaturi la președinție. Adesea, Ponta e criticat pentru aroganță, orgoliu, pentru montajul de laude ridicole la realizări inexistente, se face referire la psihicul său fragil, la pierderea contactului cu re­a­litatea. Poate că aceste deviații de com­portament sunt provocate de faptul că vrea să fie considerat liderul veritabil al Ro­mâniei, acceptat ca atare atât intern, cât și de partenerii externi. De aici și dis­perarea cu care-l împinge pe d-l Băsescu jos de pe scenă.

De ce această grabă? Protagonismul pre­mi­erului Ponta în politica externă are câteva obiective: contacte externe care să-l le­gitimeze ca lider necontestat al României pentru următorul deceniu, consolidarea po­ziției în relația cu președintele, aflat spre final de mandat; întărirea poziției sale în raport cu Crin Antonescu. Dacă va rata aceste obiective, viitorul politic al d-lui Ponta va rămâne în zodia im­pre­vizibilului.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Excelentă analiză.
    În opinia mea, puterea actuală USL-ul(establishmentul) va încerca minimizarea eventualelor pierderi datorate aducerii lui Omar Hayssam în ţară prin două mecanisme.
    Plasarea lui într-un mediu controlat polltic- administraţie cu afinităţi(deja s-a întâmplat la penitenciarul Rahova, dacă e să urmărim tratamentul preferenţial acordat fostului premier Năstase în regimul de detenţie şi escortă avut anterior) astfel încât să controleze dezvăluirile şi persoanele pe care acesta le va întâlni şi eventual să-l monitorizeze 24-24
    .Al doilea mecanism va fi alocarea unor anchetatori obedienţi pe linie ierarhică şi întârzierea procesului de debrifing , opacizarea lui- jurnaliştii nu vor avea aces la persoana dlui Omar Hayssam, vor fi presiuni asupra lui în privinţa dezvăluirilor (instrumentalizarea lor).
    Într-o logică democratică, procesul de interogare ar fi trebuit lăsat transparent, nesupus presiunilor politice, înregistrat deci retrasabil, cu cât mai multă lume implicată iar faptele comise de asemeni.Pentru a afla adevăruri crude şi nu adevăruri convenabile unor părţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Armand Gosu
Armand Goșu este cercetător asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), în cadrul Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia, and Central Asia. Armand Goșu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București. Are un doctorat în istoria Rusiei, susținut la Universitatea din Moscova (1998). A lucrat ca cercetător la Institututul de istorie „N. Iorga” al Academiei Române, apoi la Institutul Român de Istorie Recentă, înființat de Fundația olandeză MATRA la București, și conferențiar la Universitatea din București, unde predă cursuri despre trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al Rusiei și al URSS. A lucrat la radio BBC (birourile din Moscova și București), a fost – pentru aproape un deceniu – redactor șef adjunct și redactor șef la revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. Cea mai recentă carte Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic a fost publicată anul trecut de Editura Curtea Veche. A editat volume de studii și mai multe volume de documente, cel mai recent fiind Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975). A scris peste o mie de articole din 1993 și până astăzi în presa din România și din străinătate despre Vecinătatea Estică, Rusia fiind în centrul preocupărilor sale.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro