marți, ianuarie 18, 2022

București – oraș roșu. Urmează țara

Nici nu se putea ca la aceste alegeri locale PSD să nu câștige Bucureștiul – și nu printr-un intermediar „independent“, precum Sorin Oprescu. Un singur tur, un partid unit având înainte o așa-zisă dreaptă divizată erau, chiar și singure, motive suficiente. A fost și campania destul de reușită – s-o recunoaștem – a Gabrielei Firea. Dar PNL a pus umărul din plin la victoria adversarului. Dimensiunea erorilor sale este incredibilă: mai întâi, cei trei candidați la Primăria Generală, înlocuiți pe rând, pentru a-l „găsi“ în final pe Cătălin Predoiu, care, deși șeful filialei PNL București, nu a reușit să dea niciodată senzația că își dorește foarte mult să devină primarul Capitalei. Apoi, a fost lipsa unei conduceri solide la nivel central, lipsa de idei strategice și chiar tactice, fuziunea imperfectă a celor două jumătăți ale partidului, senzația de „blat“ cu PSD-ul pe care PNL-ul a lăsat-o adesea, inclusiv în formula nefericită a alegerii primarului într-un singur tur de scrutin. Încă de la alegerea lui Iohannis ca președinte al României, PNL s-a culcat pe laurii unei victorii pentru care nu prea avea merite. Și, trebuie spus imediat, a fost în deplin acord cu fostul său președinte, d-l Iohannis. Împreună, președintele și partidul n-au avut curaj să genereze o criză de guvern, forțând eventual alegeri. Iar după Colectiv, ambii au preferat formula prudentă a guvernului tehnocrat Cioloș, în loc să lupte pentru un guvern politic ambițios și reformist, profitând de deruta PSD din acel moment.

Dar faptul că PNL a pierdut la București atât Primăria Generală, cât și toate cele șase primării de sector (chiar și acolo unde nu vechiul primar candida), în condițiile unei participări la vot minime (circa 33%), reprezintă nu numai o înfrângere a PNL, ci și una a societății civile, a forțelor reformiste și anticorupție. Știu că mulți consideră cele 30% luate de Nicușor Dan și alte rezultate bune din sectoare drept o mare victorie. Aceștia, după părerea mea, își iau speranțele și iluziile drept realități.

E ușor de văzut că, dacă forțele anti-PSD s-ar fi coalizat din timp, punând câte un singur candidat, probabil că ar fi câștigat, chiar și în sistemul cu un singur tur. Nu s-a întâmplat asta din tot felul de motive – orgolii personale din toate părțile, logică de partid etc. –, dar cel mai important dintre acestea a fost de natură ideologică: ideologia antisistem, antipartid, a lui Nicușor Dan și a USB. Ea n-a convins decât un număr limitat de cetățeni (majoritatea tinerilor n-au votat nici măcar cu Nicușor Dan), dar a fost suficient pentru a sparge frontul anti-PSD. Un partid „antipartid“, precum USB, nu putea, dacă voia consecvență logică, să facă alianțe. Cu atât mai bine pentru logică și cu atât mai rău pentru București!

S-o spunem clar: inovația în materie de ideologii politice, construcția unui partid „fără politicieni“, pretenția că nu se plasează nici la dreapta, nici la stânga, ci „de partea cetățenilor“ – tezele debitate de Nicușor Dan – nu l-au făcut pe acesta primar general al Capitalei și pe niciunul dintre candidații de la primăriile de sector, nici măcar pe Clotilde Armand la Sectorul 1, cel mai disputat. Da, l-au adus mult peste scorul mizerabil luat de Cătălin Predoiu, dar cu ce preț? Partidul condus de un condamnat penal guvernează acum Capitala și o mare parte din țară. Șapte luni de agitație politică „antipolitică“ a societății civile din București de după Colectiv au adus o contribuție prețioasă la a avea azi un București complet roșu. Pe unii, totuși, îi consolează cele 30% ale lui Nicușor Dan. Mă tem că se consolează prea ușor. (Votul „politic“ pe țară, la consilierii locali și de județ, sugerează o victorie categorică a PSD și a aliatului ALDE, chiar dacă nu la fel de masivă ca în Capitală.)

Liberalismul politic din România e în cădere liberă. Incompetența liderilor îl sapă de la rădăcină, iar politica „antipolitică“ (Nicușor Dan a anunțat deja că partidul său devine Uniunea Salvați România) îi erodează electoratul. Marea mjoritate a populației, mai ales din orașe, privește jocul de la distanță, nemaiavând încredere în nimic și nimeni. Iar în confuzia generală, PSD se pregătește să preia totul, bineînțeles cu intenția imediată de a modifica toată acea legislație anticorupție, care i-a mai temperat elanul în ultimul timp. Ceea ce n-a reușit în 2012 și în 2014 va reuși probabil în toamna lui 2016, ajutat de lâncezeala liberală și de antipolitica „salvaționistă“. Unora dintre noi n-o să le placă deloc asta. Dar se pare că n-avem de ales. Cum ar spune un clasic în viață: „Ghinion!“.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. Cu ajutorul indirect, deliberat sau nu, al PNL si cu sistemul votului intr-un singur tur, PSD nu avea cum sa nu castige primaria Bucurestiului, indiferent ce candidat ar fi scos la inaintare. Eu cred ca domnul Dragnea n-ar fi riscat cu o femeie, daca se vota in doua tururi sau daca „dreapta” anunta o coalitie.
  Din punctul meu de vedere, USB a evoluat peste asteptari si sper din toata inima sa nu se „sufoce”. Nu cred ca ar fi fost bine pentru USB si pentru Nicusor Dan sa castige primaria Bucurestiului. 4 ani in Consiliu, cu 20-25% din voturi pot cladi o experienta politica inestimabila, care poate deveni o baza pentru mai mult, la urmatoarele alegeri. In acesti 4 ani se pot afirma (si infirma) oameni politici care nu au facut politica pana acum si cei ce se vor afirma se vor constitui in castiguri solide pentru USB (USR).
  Eu nu uit ca Romania a avut un presedinte „anti-sistem” care s-a sufocat si s-a declarat invins de sistem, asa ca, desi nu-l simpatizez, trebuie sa-l citez pe domnul Iohannis: „Pas cu pas”. In 2016 se pot face primii pasi intr-o directie care, in 2-3 cicluri electorale, sa ne dea o alta clasa politica.
  Doamna Firea a spus, in discursul sau, ca le multumeste si tinerilor care au votat-o si ca PSD este un partid reformat. Un indiciu clar, pentru mine, ca acea clasa politica din care face parte doamna Firea este depasita si indezirabila.

  „It ain’t over till the fat lady sings.”

  Ne vedem la parlamentare!… :)

 2. Cind o sa gasesc un articol, sau mai multe, caci ar fi necesare, prin care unii autori care publica in revista 22, ori alti membri GDS, vor cauta sa-si gaseasca si lor greselile, actiunile gresite, si nu doar sa afle ce au gresit ceilalti, atunci o sa cred in sinceritatea celor scrise. Macar in sinceritatea scriselor.
  Altfel o sa fac un fel de paralela intre autori de la 22 – membrii GDS, si medicii care fac injectii cu apa chioara spalindu-se cu solutie de la HexiPharma.

  • PSD a batut pasul pe loc (la 36%). Noul PNL era invingatorul daca nu musca din el Basescu si Tariceanu. Ia fa tu calculele….

   • Stai rau cu artimetica, dle.
    Citeste si socoate:
    „In cadrul scrutinului pentru primarul general al Capitalei, dupa numararea buletinelor din 62,53% din sectii, Gabriela Vranceanu Firea are 43,53% din voturi, Nicusor Dan 29,76%, In cadrul scrutinului pentru primarul general al Capitalei, dupa numararea buletinelor din 62,53% din sectii, Gabriela Vranceanu Firea are 43,53% din voturi, Nicusor Dan 29,76%, Catalin Predoiu 11,32%, Robert Turcescu 6,31% si Daniel Barbu 2,96%..”
    Cum ramine cu „Noul PNL era invingatorul daca nu musca din el Basescu si Tariceanu.”
    :P „Ia fa (si) tu calculele….” :D

  • Ai atins un subiect de o valoare enormă. Poate cândva cineva se va gândi să demaște ipocrizia, nu mă refer la Antene sau la Ghițișor, celor care vor să se joace cu telecomanda fără să muște din praful realității.
   Câți sfătuitori și vracii pe marginea terenului … Câtă MEA CULPA ar trebui să se audă.

 3. PSD a castigat capitala pentru ca dl. Predoiu a dat publicității sondaje false, mincinoase in care avea un scor muuult mai mare decât N. Dan. Asta i-a derutat pe multi din cei care doreau să-și dea votul celui mai bine plasat dintre cei doi. Nu discursul anti sistem, anti partide i-a îndepărtat pe votanții din București, ci minciuna PNL-ului si a candidatului sau. Chiar nu înțeleg de ce va faceți atâtea probleme pentru faptul ca in toamna toată tara va fi roșie. Tot o culoare calda este si rosul, ca si galbenul. Minciuni spune si PNL, ca si PSD. Campanii reușite,după cum spuneți dvs., face numai PSD – Firea. Eu cred ca, la cata nepricepere, nesimțire si politicianism de doi bani e in ambele partide mari, chiar nu mai contează care din ele e pe primul si care pe al doilea loc. Au dorit aceasta deruta, au creat-o si se bucura de ea in continuare. Cat despre USB, nicio grija. USR nu va aduna nici 5% la parlamentare. Sansa lor e sa se limiteze la București si sa se tina de ce au promis (fiind acum prezenți in consiliile locale si in cel general). Daca se vor întinde mai mult decât le e plapuma, se vor trezi ca pierd si ce au castigat, adică încrederea unui număr mare de bucureșteni. PNL actual condus de tandemul respectiv sau PSD condus de un condamnat definitiv nu cred ca diferă prea mult. PNL din capul unora (ideea de PNL) nu mai exista, daca a existat vreodată.

 4. Bucurestiul a castigat ceva, e evident, ceva ce n-a avut in ultimii 8 ani: o OPOZITIE REALA la primarul general al PSD si la primariile de sector. Numai dumneavoastra mai credeti ca tot ce trebuie facut in Romania ca sa ne fie bine e sa nu iasa PSD-ul. Ma rog, dumneavoastra si PNL-ul, care s-a bazat la Bucuresti numai pe asta, pe ideea ca e suficient sa nu fii PSD ca sa fii votat de electoratul anti-PSD.

  Dar e OK, pare ca lucrurile chiar se aseaza pe un fagas controlat din partea PNL, in sensul ca Bucurestiul are un electorat prea „mofturos” ca sa mai fie nevoie sa-l satisfacem, asa ca mai bine sa savuram in liniste cele 32 de procente la nivel national (semn ca totusi votul intr-un singur tur a ajutat si PNL-ul, nu?). Sa-i lasam pe hipsterii de la USB sa-i satisfaca pe hipsterii bucuresteni, iar noi sa ne concentram pe solutii serioase.

 5. Câtă vreme diferențele dintre PSD și PNL sunt numai de nuanță, mă îndoiesc din toate încheieturile că o victorie PNL în capitală ar fi realizat altceva decât „spargerea monopolului PSD”. Pentru noi oamenii de rând chiar nu contează cine ne fură, iar PNL-PDL nu s-a făcut remarcat până acum prin curățenie. Deci ce ce i-am fi votat, încă o dată întreb? Dacă X are o vendetă personală cu PSD, regretele mele. Daca PNL vrea să se curețe să facă bine să se curețe singur, nu numai să promită și apoi să aștepte pomana votanților.

 6. Domnule profesor, PNL nu a facut erori, ci a actionat dupa un plan pe care probabil mafiotii de la virful clicii il cunosc. Opozitia PNL e doar de vitrina. Avem partidele „traditionale” pentru simularea democratiei. Acum s-au prins si „politicienii” ca pot sa fure cu legea in mina, ca pot sa erodeze democratia si libertatile oamenilor cu pasi mici, sa nu se vada. USB e o victorie importanta, insa numarul mic de voturi nu se datoreaza lui Dan, ci tuturor celorlalti mafioti. Se stie cine voteaza cu PSD (educatie, venituri, pozitie ierarhica), iar scirba tineretului se datoreaza tot mafiotilor. In afara de ultima saptamina electorala, cind ati auzit partidele explicind de ce e bine sa votezi? E foarte grav ce se intimpla. Sa vedem cine va apara granitele tarii…

 7. au fost doua combinatii letale pentru stoparea PSD-ului: numirea lui Marian Munteanu !!! – de fapt „numirile” PNL-iste facute de niste persoane aflate sub media intelectuala a unui absolvent de liceu (ca si cum oamenii ar putea inghiti orice propunere fiindca vine de la „PNL”) plus, intr-adevar, intransigenta lui N. Dan, dincolo de limita arogantei. Si eu il consider pe N. Dan un om periculos pentru succesul coalitiei anti talharie din Romania. Omul este (cam?) fanatic.

 8. Liberalismul politic din România e în cădere liberă. Incompetența liderilor îl sapă de la rădăcină, iar politica „antipolitică“ (Nicușor Dan a anunțat deja că partidul său devine Uniunea Salvați România) îi erodează electoratul. Marea mjoritate a populației, mai ales din orașe, privește jocul de la distanță, nemaiavând încredere în nimic și nimeni.

  Foarte bine spus dar acest lucru era previzibil de luni de zile, poate chiar ani. Trecand peste faptul ca in mod natural prostia si ignoranta au o forta de regenerare de invidiat (e o chestie universala, nu neaparat specifica Romaniei), repsonsabilitatea sta de partea polului asa zis reformator care timp de 26 de ani a esuat sa promoveze persoane competente. Atunci cand publicul onest, scolit, umblat prin lume, le-a acordat sanse (nu o sansa, ci sanse, la plural), partidele „de dreapta”, sa le zicem liberale, au continuat sa impinga in fatza incompetenti, neamuri proaste puse pe capatuiala, aroganti cu medalii, aplaudaci cu diplome. Timpul a confirmat cat de inepte -in mare majoritate- au fost deciziile leader-ilor PNL si PDL diriguitori care NU au putut construi nimic durabil in administratie si in general politic. Cum se zice in inginerie informatica: Garbage in, garbage out. In concluzie, inca o noua generatie sacrificata intr-o tara condusa de baronimea partidelor de orice culoare si forme, fara exceptie.

  Cea mai mare parte a bucurestenilor este insa bine reprezentata. Nici nu se putea alegere mai potrivita, tanti Firea li se potriveste manusa locuitorilor din prezent ai capitalei Romaniei, felului lor de a fi, de a se comporta in public, de a se imbraca si purta o conversatie. Job well done!

 9. Nu m-aș fi ostenit a comenta acest text, de n-ar fi fost vorba de o semnătură activă a establishmentului intelighenției de Dâmbovița.

  Acestui establishment îi repugnă nu doar Nicușor Dan (personaj ușor autistic, de altfel) dar mai ales, și în primul rând, orice manifestare politică a tinerei generații urbane, că s-a chemat „UnitiSalvam”, ori ,manifestantii pt. „Colectiv”, ori, iată, acum, triumful celor 30% din 33% ale lui N. Dan.

  Este șocant să constați cât de asemănătoare sunt reacțiile intelighențiilor cu ale brutelor de la Antena3, cu ale PSD-ului sau cu ale ziariștilor corupți, atunci când vine vorba de politizarea tinerei generații urbane: sunt iritați, acizi, disprețuitori, eliminatorii, ar dori să-i desființeze cu telecomanda, ca pe un film prost, pe acești filfizoni zavergii.

  Trebuie înțeles că din establishment fac parte nu doar cei de la putere, ci și cei din opoziție, nu doar un PSD corupt genetic, ci și opoziția sa PNL-ul, la fel de corupt, nu doar semianalfabeții din presa coruptă, ci și intelighenția bine care i se opune: toți laolaltă formează un sistem bine rodat, o bielă-manivelă care duce viața românească pe noi culmi de civilizație și progres, de 26 de ani.

  Identitatea reacției vehemente împotriva dezvoltării unei forțe politice a tineretului educat urban se explică prin aceea că toți cei amintiți văd just în această viitoare forță, una capabilă a le șubrezi monopul puterii (politice pt unii, simbolice pt alții). Adevărata lupta nu este între PSD și PNL, ori între Antena3 și intelighenția bine, ci între toți aceștia laolaltă și noua generație neceaușcizată a tinerilor urbani educați, deveniți conștienți și activi politic.

  • Aveţi dreptate, Răsvan Lalu, sau cel puţin îmi doresc să aveţi dreptate. Eu fac parte, la 39 de ani, din ceea ce numiţi „tineri neceauşcizaţi”. Văd, la fiecare rundă de alegeri, cum talpa ţării e mai numeroasă şi mai puternică, cum valorile autentice sunt din ce în ce mai îndepărtate de oamenii care se uită la antena3 şi au impresia că le este livrat adevărul. Dar, pentru prima dată după 2000, văd cum cei ca mine regăsesc şi se adună în jurul unor potenţiali oameni valoroşi (Nicuşor Dan la Bucureşti, Andrei Postolache la Iaşi etc). Poate-o ieşi ceva din asta…

  • Tanara generatie despre care vorbiti este deocamdata doar pe FB. Cand va iesi de acolo si va intra in lumea reala poate va schimba ceva. Pana atunci……just „ignore”!

 10. Pentru autor miza alegerilor pare a fi stoparea PSD-ului. Pentru el opozitia PSD vs „dreapta” este reala, dovedind prin aceasta dupa parerea mea, blocaj mental in schema de gandire a anilor ’90. Cand vor pierde comunistii (PSD) si va castiga „dreapta” va fi bine. PSD-ul reprezinta raul, in timp ce PNL si aripioarele (PMP & friends) sunt Binele, „dreapta”. Dupa mine aceasta distinctie si-a pierdut orice continut dupa 2004. Alianta DA a fost ultimul reper in timp cand un om rezonabil mai putea fi scuzat pentru ca crede in asa ceva.

  • De acord. „stanga”, „dreapta” sau ideologiile nu reprezinta nimic in Romania. Clasa politica a evoluat intr-o federatie de clanuri familiale puse pe capatuiala. Triburi cu steaguri colorate, cum ar zice cunoscatorii.

 11. Nicusor Dan a pacatuit ca nu si-a conturat, mai intai, clar si raspicat, crezul politic, busola principiilor asa cum face orice om politic respectabil si respectat de catre cei de la GDS. Nu are nici o importanta ce a facut in ultimii ani, grav e ca nu se lasa usor clasabil. In fond, sa stim si noi daca e cu noi sau e impotriva noastra – pare ca spuneti. Nu mai bine se inregimenta si el cuminte in umbra retoricii si sarmului domnului Predoiu ? Si poate Bucurestiul, in loc sa devina rosu s-ar fi colorat intr-un albastru tonic si de dreapta, precum Timisoara,
  Si as intreba, cumva confuz, care PNL, care spirit liberal ? Cel din 2012, cel al lui Hasoti, cel al lui Marga, Gorghiu, Blaga ? Unde traiesc principiile si crezurile liberale, cine le reprezinta, care e manifestarea lor concreta, palpabila ? Imi pare ca singurul element liberal e ‘L’-ul din sigla partidului, un trademark confiscat si golit de sens, devenit neutilizabil si nefrecventabil. USB-ul nu putea sa infiinteze aliante dar putea sa fie sprijinit, in spiritul unei promisiuni de reforma si de vointa sincera de transformare. Dar asa ceva nu s-a dorit. Afacerile vor continua in aceeasi dulce cumetrie, palmierii se vor legana iar bordurile vor capata, la randul lor, alte borduri.

 12. Nu cistiga ai nostri, e dezastru !!! Of of si-un cartof, lamentarile se tin lant. PNL n-a cistigat fiindca a facut blat cu PSD. Business is business.

 13. Pai, dna Gorghiu si dl Blaga spun:

  „”Partidul Naţional Liberal a obţinut la aceste alegeri locale cel mai bun scor din 1990. Rezultatele arată cât de corectă a fost decizia fuziunii. Dacă în momentul fuziunii, după competiţia de la europarlamentare, cele două partide aveau 27% şi la prezidenţiale au obţinut 29%, iată că acum PNL are următoarele rezultate: 31% pe vot politic, la consilii judeţene, şi peste 1000 de primari”, a declarat Vasile Blaga.

  „Am reuşit să reconstruim dreapta şi n-a fost un lucru uşor, infirmând toate pronosticurile celor care nu aveau în credere în această construcţie”, a continuat el.

  E bun sau nu e bun rezultatul pentru Romania?!
  Pentru PNL e foarte bun!
  Pentru Romania?!
  Inteleg ca nu-i bun deloc!
  Adica, NU ii intereseaza deloc pe liderii PNL, care in toamna se vor pune in fruntea listelor de partid si vor intra bine mersi iar in Parlamentul unde cand nu vor face legi pentru ei si acolitii lor, vor dormi acasa in vacante prelungite sau in bancile parlamentului.
  E bine, nu?!
  Asa zic Blaga si Gorghiu!

 14. Iarasi rastalmacim realitatea in cel mai pur spirit deontologic profesional: cica s-a inrosit Buc si urmeaza tara……ma face sa zambesc in colturi: tara e rosie exact de cand ne-am infratit(e drept ca nu de drag si nu total) cu minerii si am acceptat jocul interminabil al elitei rosii rebotezate, respectiv sa avem si noi bogatii nostri.
  Dupa alegerile de duminica pot sa afirm cinstit ca de castigat nu a castigat mai nimeni, lucrurile erau previzibile dupa chiar rationamentul d-lui Cornea, de pierdut nu a pierdut mai nimeni personal, doar tara si capitala au ratat iarasi momentul sa spuna cumva ca nu mai vrem democratia originala a useleului legitimata deontologic, atat. Niciunde in lume lucrurile nu se schomba peste noapte, dureaza, inseamna educatie si isi arata castigul dupa destul timp. Ce se poate schimba peste noapte este doar perceptia ca sa poate si altfel, nu numai asa ca la noi.
  Se intretine destul de accentuat ca pericolul cel mare vine din exterior si ca noi suntem victime providentiabile, saracuti si iextraordinar de bine intentionat, sau de buna credinta; fals grosolan care prinde de minune la omul obisnuit cu limitele: pericolul cel mare vine din interior si surprinde extraordinar de sincer capacitatea scazuta de reactie in fata celei mai mari tentatii umane, adica sa poti sa ai „cel mai cinstit” ceea ce altii nu produc in generatii intregi.
  Cumva, personal si absolut cinstit, vad totusi o pierdere in faptul ca noi, ca natiune, am ajuns in fata faptului de a constata ca nu mai avem valori, nu mai avem morala, nu mai avem elita: cine nu se descurca, nu conteaza, lucrurile se pot reforma pe ici, pe colo dar, in esenta, nu se schimba nimic. De ce ?
  Pentru ca omul, de oriunde din lumea asta, de la capatul legii reactioneaza proportional cu efectul concret al legii: ori daca legea ii condamna cu suspendare si teribil de grijuliu cu avutul dobandit, pe cei mai vocali penabili, dar ii inchide onest pe cei care-si completeaza masa fraudulos, nu mai e nimic de comentat; poate doar ca asta e blestemul nostru: sa cautam intotdeauna aiurea explicatii ca sa nu recunoastem complicitatea cu sistemul original de reguli si valori.
  Pacat!

 15. „E ușor de văzut că, dacă forțele anti-PSD s-ar fi coalizat din timp, punând câte un singur candidat, probabil că ar fi câștigat, chiar și în sistemul cu un singur tur.”

  Imi pare rau, dar e complet gresit. Lucrurile nu functioneaza atat de mecanic.

  Voturile lui Nicusor au fost cate au fost tocmai pentru ca era perecuput ca un candidat anti-system. Chiar credeti ca un Nicusor Dan care se pupa doua saptamani cu Blaga si Gorghiu si trecea la negocieri sector cu sector cu PNL-ul ar mai fi castigat 30% + procentele lui Predoiu?Castiga mai putin, in mod clar. Votantii lui tocmai de aia I-au dat 30%. Dupa negocierile astea castiga voturi de la PNL, dar isi pierdea votantii lui.

  Si, ca sa fie clar, chiar si in aceste conditii ultra-favorabile de insumare, suma procentelor Predoiu+Nicusor Dan era bine sub ce a castigat Firea.

  Sau sa zicem ca se retragea Nicusor Dan. Credeti ca Predoiu ar fi castigat 30% (procentele lui Nicusor Dan) + 11%? Catiga mult, mult mai putin. Votantii lui Nicusor Dan ar fi stat masiv acasa. Predoiu nu ajungea nici la 30%.

  Pe scurt, coalgularea asta era imposibil de realizat la masa verde, va faceti decat sange rau degeaba. Si nici nu ducea la vreo victorie.

  Singura solutie realizabila era in turul doi, cand lucrurile se reasezau altfel si alegatorii aveau doua saptamani sa se limpezeasca si sa decida ei ce au de gand sa faca (da, in felul asta probabil ca s-ar fi creat natural un trend anti-PSD)

  Prezenta la vot ar fi crescut mult, pentru ca era o finala si crestea si interesul votantilor. Si asta nu avantaja PSD-ul, care a luat in turul 1 cam tot ce avea de luat,

  Acolo s-a pierdut Bucurestiul, Cand s-a decis alegerea primarilor intr-un singur tur. Si pare ca PNL a facut asta in mod calculat, ca in felul asta au trecut de 1000 de primari in tara. Practic si-au impartit tara in doua cu PSD-ul, dar a dat Bucurestiul PSD-ului.

  Deci hai sa nu punem chestia asta in carca lui Nicusor Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andrei Cornea
Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii europene. Colaborator permanent al revistei 22.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro