duminică, martie 26, 2023

Bucureştiul, gazda Comisiei Trilaterale

Bucurestiul a gazduit in acest sfarsit de saptamana  (15 – 17 octombrie) intalnirea Regionala Europeana a Comisiei Trilaterale. Romania este a patra tara din Europa Centrala si de Est (dupa tarile grupului de la Visegrad, Ungaria in 2001, Cehia in 2002 si Polonia in 2004) in care influenta organizatie a ales sa vina pentru intalnirea anuala europeana.

Grupul european are 170 de membri, numar care nu poate fi depasit fara schimbarea cartei comisiei. In Europa, Germania are 20 de locuri in grup, Marea Britanie, Franta si Italia au cate 18, iar Spania 12. Cote de reprezentare cuprinse intre 1 si 6 membri au Austria, Belgia/Luxemburg, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda. Romania are doi  membri reprezentanti, singurul cunoscut publicului este Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Mugur Isarescu este si membru al Comitetului Executiv al Trilateralei.

Din 2010, presedintele zonei Europene este italianul Mario Monti, presedintele Bocconi University, Milano, membru al The EU Reflection Group on the Future of Europe (Horizon 2020-2030).

Comisia Trilaterala a fost fondata in 1973, ca un think-tank, de miliardarul american David Rockefeller. Primul presedinte, ramas ulterior “ideologul” principal al organizatiei, a fost Zbigniew Brzezinski , fost consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Jimmy Carter si sustinator al lui Barack Obama.

Fara a incerca sa intru in domeniul “conspiratiilor mondiale,” voi scrie in zilele urmatoare despre rolul acestei Comisii in evenimentele din anul 1989.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro