duminică, aprilie 18, 2021

Cartea Saptamanii: Gulag. O istorie. Anne Applebaum: „Gasesc ca Rusia este un loc foarte trist acum”

Rusia postcomunista a avut ghinionul unei elite profund nedemocratice. Oamenii nu sunt  foarte interesati de Rusia astazi. Sentimentul la Washington este ca nu exista suficient timp pentru Rusia si ca Rusia nu este foarte importanta, explica Anne Applebaum.

Occupy Wall Street ridica probleme valide, dar nu sunt eficienti. Nu este suficient doar sa instalezi corturi in centrul unui mare oras. Si ei nu propun o alternativa.

 • Anne Applebaum, castigatoarea premiului Pulitzer in 2004, a acordat pentru Contributors.ro un inteviu in care vorbeste despre cartea ei Gulag. O istorie in Romania, miscarea Ocuppy WallStreet si situatia „trista” a Rusiei

Costin Ionescu: Curand va veti lansa cartea Gulag. O istorie in Romania.De ce ar fi interesati romanii de o astfel de carte?
Anne Applebaum: E mai degraba o intrebare pentru romani, decat pentru mine. Cu siguranta au existat romani in Gulag, deci este vorba si de istoria unor compatrioti ai dvs. De asemenea, istoria Uniunii Sovietice si a Gulagului este o parte importanta a istoriei secolului XX. Daca nu cunosti aceasta parte a istoriei este greu sa intelegi alte evenimente. Dupa Holocaust este cea mai mare tragedie ce a a vut loc in Europa secoluui XX. Pentru a fi o persoana civilizata, trebuie sa stii ce s-a intamplat, fie ca esti roman, britanic sau italian.

Costin Ionescu:V-ati referit la Holocaust. In introducerea cartii, descrieti o scena din Praga post-comunista. Occidentali care n-ar folosi niciodata simboluri naziste cumparau fara probleme, pe strazile capitalei cehe, suveniruri reprezentand simboluri sovietice. In ultimii ani, cartea dumneavoastra si alte carti pe tema Gulagului si a crimelor comuniste au descris intr-o lumina noua teroarea sovietica. Totusi, cum se face ca, pe podurile din Praga, strainii cumpara in continuare acele statui reprezentandu-l pe Stalin sau costume militare sovietice?

Anne Applebaum: Experienta sovietica si experienta tarilor est-europene nu au fost intelese in Occident din mai multe motive,. Mai intai, pentru ca  pe vremea Uniunii Sovietice nu a existat un acces la arhive, nu am avut fotografii, dovezi a ceea ce s-a intamplat asa cum am avut pentru atrocitatile comise in cel de-al Doilea Razboi Mondial. In al doilea rand, pentru ca in memoria Vestului pentru acea perioada, noi ne aminteam de Stalin ca find aliatul ce ne-a ajutat sa-l infrangem pe Hitler. A fost destul de dificil pentru noi sa ajungem la concluzia ca de fapt amandoi au fost rai. De cand a fost publicata cartea mea in 2003, tradusa in multe limbi, acum si in romana, s-au produs schimbari. Exista o mai buna cunoastere in Occident a destinului Europei de Est, datorita faptului ca tarile est-europene fac acum parte din Uniunea Europeana si pentru ca din 1989 incoace au fost scrise multe carti de istorie.Fata de ceea ce am scris in introducerea cartii acum mai multi ani situatia s-a mai schimbat.

Costin Ionescu: Simtiti in aceasta parte de lume de care sunteti adanc legata, prin munca dvs si prin faptul ca sunteti casatorita cu un politician polonez, o modificare substantiala a felului cum e vazut trecutul comunist?
Anne Applebaum: Da. Dar lucrurile stau diferit de la tara la tara pentru ca politica istoriei a fost diferita. Exista diferente mari intre felul in care Polonia se raporteaza la istorie si felul in care Rusia se raporteaza la istorie. Nu pot face o afirmatie generala pentru toata regiunea. Dar dezbaterile devin mai inteligente si mai bine informate iar oamenii incep incet sa aiba un mai bun simt al istoriei. Nu este perfect, in unele parti e mai bine decat in altele.

Costin Ionescu: Cum influenteaza acest simt al trecutului miscarile populiste sau nationaliste care au aparut in intreaga Europa, in tarile afectate de criza?
Anne Applebaum: Nu cred ca miscarile acestea sunt influentate de istorie. Trecem acum prin cea mai mare criza de care a avut parte capitalismul, recent vorbind, dar in mod uimitor oamenii nu vorbesc despre o revolutie comunista. Motivul pentru care nu vorbim de despre asa ceva este acela ca  exista adanc in oameni constinta esecului comunismului. Nu auzim pe nimeni vorbind despre alternativa la democratie. Asistam la o revolta a nemultumirii, dar nu vedem  pe nimeni propunand o alternativa fascista sau comunista. Istoria lor este binecunoscuta si oamenii nu mai au incredere in astfel de alternative.

Costin Ionescu: In tarile occidentale se fac auzite tot mai multe teorii utopice, de cele mai multe ori in randul miscarilor de stanga. Si cresc miscari precum Occupy Wall Street sau Partidul Piratilor …
Anne Applebaum: Dar niciuna dintre acestea nu a propus alternative reale. Occupy Wall Street ridica probleme valide, parte din critica lor este valida si merita sa fie discutata. Dar pana nu adera la o dezbatere politica reala, nu sunt eficienti. Nu cred ca este suficient doar sa instalezi corturi in centrul unui mare oras. Nu vei obtine nimic prin asta. Si ei nu propun o alternativa. Deci, pentru a fi eficienti, trebuie sa adere la procesul democratic, sa formeze partide sau sa se alature unor partide daca vor sa influenteze dezbaterea. Nu exista nicio alternativa despre care sa spuna ca este mai buna decat ce avem acum. Nu am auzit de niciuna pana acum.

Costin Ionescu: Avand in vedere situatia actuala din Europa, care este perspectiva dumneavoastra asupra recentelor initiative ale presedintelui rus Vladimir Putin de a presa pentru o Uniune Euro-Asiatica? Cum ar afecta relatiile Rusiei cu Europa si cu SUA?
Anne Applebaum: Sincer, Rusia va descoperi la un moment dat – dar nu stiu cand o vor face – ca cea mai mare amenintare la adresa suveranitatii sale si a puterii sale, asa cum e ea acum, nu vine dinspre SUA, ci dinspre China. Sunt deja mult peste un milion de chinezi care traiesc in partea rusa a frontierei, orasele chinezesti de la frontiera siberiana sunt mult mai bogate si mai prospere decat cele de dincolo de frontiera, din Rusia. Iar la un moment dat rusii vor ajunge la concluzia ca ar fi mai bine sa faca parte din Occident, decat sa fie un spatiu intermediar, slab, intre o China foarte puternica si Europa de Vest. Astept ca ei sa descopere acest lucru. Unii oameni de la Moscova l-au descoperit deja, dar, evident, Putin nu a facut-o inca. Nu dau prea multa atentie acestei Uniuni Eurasiatice: nu ma deranjeaza in vreun fel, dar nu cred ca are prea mult potential sa reziste sau sa devina foarte puternica. Sa o faca, foarte bine.

Costin Ionescu: Ce va spune intentia lui Putin de a candida din nou la Presedintia Rusiei despre viata politica din aceasta tara, la 20 de ani de la caderea Uniunii Sovietice, pe care, recent, a descris-o drept „Marea Rusie”…
Anne Applebaum: Rusia a avut un mare ghinion cu noua sa elita. Este o elita profund nedemocratica, interesata sa ramana la putere pentru a-si proteja propriile privilegii si propriii bani. Poporul rus nu a gasit inca o cale prin care sa schimbe acest lucru, ceea ce rau. Gasesc ca Rusia este un loc foarte trist acum, nu stiu daca ar trebui sa spun acest lucru, gasesc ca e foarte dificil sa mergi acolo.

Costin Ionescu: De ce spuneti asta?
Anne Applebaum: Cred ca este trista. Devin nefericita cand ajung in Russia, deoarece ma intristeaza ceea ce s-a intamplat. Speram sa fie mai bine.

Costin Ionescu: Cum descrieti atitudinea SUA si a tarilor vest-europene fata de actualele tendinte din viata politica rusa?
Anne Applebaum: Oamenii nu sunt foarte interesati de Rusia in acest moment. Au probleme mult mai importante de rezolvat. Rusia s-a marginalizat nedorind sa faca parte din lumea occidentala si slabeste pe an ce trece. Devine tot mai putin importanta. Daca ar fi ales cu toata inima sa adere la institutiile occidentale, ar fi putut sa joace un rol mai important. Dar sentimentul la Washington este ca nu avem prea multa influenta acolo si ei (rusii – n.r.) nu sunt chiar interesati sa ne ajute, deci nu exista suficient timp pentru Rusia. Oamenii (la Washington – n.r.) se concentreaza asupra lumii arabe, asupra crizei europene, asupra altor lucruri. Iar Rusia nu este deloc unul dintre cele mai importante lucruri, la Washington sau oriunde.

Costin Ionescu: Nu exista riscuri asociate acestei atitudini?
Anne Applebaum: Bineinteles ca exista. Intr-o lume perfecta, am avea o politica rusa inteligenta, elaborata si am lucra cu aceasta. Dar, in termeni reali, oamenii au timp limitat. Iar Rusia a ales sa joace rolul personajului dificil, necooperant in termeni de politica internationala. Iar lumea merge mai departe, se intereseaza de alte lucruri. Ar fi mai bine daca ar exista mai mult timp, mai multa atentie acordata Rusiei. In acest moment nu stiu ce s-ar putea face, noi n-avem influenta acolo, ei nu sunt interesati sa fie mai implicati in relatia cu Vestul, deci nu stiu ce s-ar putea face diferit.

___________________________________________
Anne Applebaum (n. 1964, Washington) este jurnalistă, cu o importantă carieră la publicaţii precum The Spectator, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Washington Post şi The Economist. A publicat articole şi în New York Review of Books, Foreign Affairs şi Wall Street Journal. Profesia i-a îngăduit să fie martora tuturor evenimentelor semnificative care au dus la căderea regimurilor comuniste din Europa şi la transformarea lor în regimuri democratice. A studiat la Yale şi la London School of Economics, specializându-se în istorie şi în relaţii internaţionale, fapt care de bună seamă a contribuit la alegerea subiectelor cărţilor sale: Between East and West şi Gulag. A History. Pentru impresionantul volum despre Gulag a fost distinsă în 2004 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, acordat în fiecare an celor mai buni ziarişti, scriitori şi compozitori americani. Anne Appleabaum trăieşte în Polonia şi este căsătorită cu Radosław Sikorski, de asemnea jurnalist, dar cunoscut mai ales ca ministru al apărării şi ministru de externe în ultimele guverne polone.
_________________________________________
Jurnalista Anne Applebaum, castigatoare a Premiului Pulitzer in 2004, va dialoga cu Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu in cadrul conferintei „Gulagul. Ce stim acum”, ce va avea loc luni, 28 noiembrie 2011, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38).

Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer, Editura Humanitas, Institutul Polonez si Institutul Cultural Roman.

In cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului Gulagul. O istorie de Anne Applebaum, aparut la Editura Humanitas cu sprijinul IICCMER. Cea mai recenta carte a ei, Gulag. O istorie, castigatoare a Premiului Pulitzer pentru non-fictiune, prezinta istoria sistemului concentrationar sovietic, descriind viata de fiecare zi din lagare.
Accesul publicului este liber.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Un interviu interesant cu o persoana inteligenta, informata, cu o capacitate de a judeca lumea prezenta deosebit de clar.
  Prima veste bune: cu toata criza capitalismului, nimeni nu vede o rezolvare in fascism sau comunism !
  A doua : Rusia…e din ce in ce mai slaba.
  De cand asteptam vestile astea…

   • Greficele prezentate te inseala, e ca si cum ai spune ca in 2008 noi am fi avut crestere economica de 8-9% pe productivitate. Nu, am avut crestere doar datorita banilor investiti de occidentali si al banilor romanilor capsunari. Nu te lua dupa grafice ca ai sa ai mari deziluzii. Crestere economica bazata ep vanzare de resurse. Nu e nimic de laudat. Ed fapt mergi prin Rusia, priveste la oameni si la orase, sate si ai sa te lamuresti profund ca autoarea are dreptate. Dupa mine cred ca inca 40 de ani va ramane intr-un con de umbra. In timp va scadea pretul titeiului si al gazului deoarece occidentul cauta deja alte resiurse si atunci ai sa vezi poporul rus muritor de foame, pt. ca au invatat sa aiba oarece bunastare doar vanzand gaz si petrol.

 2. Rusia a avut un mare ghinion cu noua sa elita. Este o elita profund nedemocratica, interesata sa ramana la putere pentru a-si proteja propriile privilegii si proprii[i] bani.
  Da, da, mare ghinion. Cind te gindesti la vechile si superbele sale elite comuniste, tzariste, eheee…

  Poporul rus nu a gasit inca o cale prin care sa schimbe acest lucru, ceea ce rau.
  Ei, lasa, ca o gaseste el pina la urma. E un popor tinar, mai are vreme.

  Gasesc ca Rusia este un loc foarte trist acum, nu stiu daca ar trebui sa spun acest lucru, gasesc ca e foarte dificil sa mergi acolo.
  Sa ieftineasca vodca si locul va redeveni vesel. Dar, cu siguranta, va fi la fel de dificil sa mergi acolo. Pina la urma nu conteaza daca iti da in cap de trist ce e, ori de beat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro