sâmbătă, iulie 20, 2024

Cătănia voluntară între sondaje și dragostea de țară

Tună dace-n ce-i tuna/ Tună-n hirul paiului/ Și-n condeiu neamțului/ Să nu poată altu scrie/ Alți feciori în cătănie…

Grigore Leșe – Cântec de cătănie

Nu vreau să pun paie pe foc cu discuția pe care o deschid, dar masiva acumulare de forțe, armament și echipament militar ale armatei ruse la granița cu Ucraina, în Belarus, Crimeea și Marea Neagră reînvie cel mai negru coșmar al nostru, care ne-a determinat de altfel să cerem insistent aderarea la NATO în 2004, și anume o agresiune a Federației Ruse în spațiul pe care istoricește (de pe vremea lui Petru cel Mare) îl consideră vital – Europa de Est și centrală, până la Elba și în sud până la Ierusalim (așa cum voia Ecaterina cea Mare).

Prima întrebare care ne vine în minte este dacă armata noastră este capabilă să apere teritoriul patriei de o astfel de agresiune, înainte de a ne pune problema ce pot face partenerii noștri din NATO (în virtutea articolului 5 din tratat) pentru a ne sprijini într-o astfel de luptă de apărare.

Ca unul care am trăit deja o jumătate de secol și am experimentat pe pielea mea perceptele doctrinei de apărare „a întregului popor” din vremea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, dar și starea armatei de atunci, pentru că am făcut nouă luni și jumătate de școală de ofițeri în rezervă la arma infanterie, cred (sper!) că astăzi stăm mult mai bine.

Pe atunci, din stagiul amintit de pregătire, aproape două luni ne-am „pregătit” culegând manual porumb și sfeclă și ne-au mai rămas șapte luni pentru a trece cu pregătirea prin nivelul grupă de infanterie, plutonul de infanterie și batalionul de infanterie, ca și pentru aplicația de final (a șasea mare sesiune de trageri) care implica și un marș de cam 35 – 40 de kilometri. Cu examenul a fost mai ușor: am tras bilețelele cu subiecte din grămadă, dar cam știam ce întrebări conțin, așa că am avut timp să ne pregătim răspunsul.

Astăzi avem o armată formată din soldați profesioniști. Chiar dacă comandanții lor își încheie studiile și doctoratele recurgând ici, colo la plagiat, până la urmă mulți dintre ei ajung să-și conducă trupa în acțiuni reale de luptă pe linii fierbinți de conflict, cum au fost Afganistanul, Irakul, prin Africa sau Balcanii de Vest, dobândind astfel o experiență (de comandă în condiții de luptă) care se poate dovedi de neprețuit în caz de agresiune externă.

În clasamentul forțelor militare, România ocupă locul 40 din 137; prin comparație, Bulgaria ocupă locul 49, Ungaria locul 55, iar Serbia locul 79. Ca efective, armata română se bazează pe aproximativ 70 de mii de militari.

Forțele aeriene se bazează pe 140 de aeronave, printre care avioane de luptă, avioane-școală și elicoptere; forțele terestre pe 1.400 de blindate și aproximativ 700 de tancuri; forțele navale pe patru corvete vechi și trei fregate (nici ele de ultimă generație). România nu are elicoptere de atac, are un submarin de fabricație rusească (ce nu a fost folosit vreodată și nici nu mai poate fi pus în exploatare) și nu dispune de distrugătoare.

Așa că armata noastră are mult de recuperat în termeni de dotare (mijloace navale de luptă de ultimă generație și aeronave moderne în primul rând), motiv pentru care trebuie să se bizuie mult pre mult pe aliații din NATO. (www.digi24.ro)

Oricum, din calculele pe care le tot facem în ultimele luni, Rusia este din punct de vedere militar o forță mult prea mare pentru țările din estul și sud-estul Europei, având peste un milion de militari activi, ca să nu mai vorbim de excelenta dotare cu armament modern, echipamente și tehnici de război electronic, în timp ce forțele militare din România, Polonia, Turcia, Bulgaria, Ungaria și Balticele nu pot opune mai mult de aproximativ 700 – 800 de mii de soldați.

Desigur, acest tip de calcul nu are o relevanță strategică serioasă, dar ne duce cu gândul totuși la capabilitățile pe care Ministerul Apărării le poate mobiliza din rezervă în caz de agresiune. În 2018, ministrul apărării de la acea vreme, Mihai Fifor, a pus problema capacității armatei de a se baza pe rezervă umană în caz de conflict armat:

„Vă reamintesc că stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuție care apare tot mai des, sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu. Am discutat de multe ori lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică față de acest subiect. Deocamdată nu am dus în Guvern această inițiativă și nici nu cred că putem discuta curând. De-asta căutăm alternative, de-asta avem și legea rezervistului voluntar”. (www.digi24.ro)

Sursa: www.hotnews.ro

Nu am idee, nu m-am informat în mod deosebit în legătură cu problema asigurării rezervei de personal pregătit pentru armata țării în caz de conflict, dar pot să înțeleg că este un subiect sensibil pentru toată lumea, de la Ministerul Apărării, care în cursul activităților de planificare nu are cum să nu acuze lipsa rezervei de soldați și specialiști bine pregătiți (sau măcar mediu pregătiți, dar având cunoștințe și deprinderi de bază bine exersate și fixate) și până la indivizii țintă.

Un sondaj TVR și HotNews recent indică faptul că opinia publică din România nu este confortabilă cu ideea de a se reveni la stagiul militar obligatoriu. Nici nu îmi dau seama cum ar putea fi el pus în practică; nici măcar Israelul nu reușește să aducă sub arme – și au exercițiu în domeniu, nu glumă – toți cetățenii care ar trebui să urmeze stagiul militar obligatoriu.

Mulți tineri români între 20 și 35 de ani, care potrivit legii nr.453 din 2004 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, trebuie să răspundă solicitării de încorporare în caz de conflict armat, nu sunt în țară ci se află peste hotare la studii, joburi sau chiar sunt efectiv stabiliți în alte țări unde au familii, inclusiv mixte. Vor răspunde ei unei citări în caz de război? Poate da, cei mai mulți, dar nu o vor putea face imediat. Alții însă se vor strădui, pe cât posibil, să se sustragă convocării la oaste, mai ales dacă au familii ori convingeri personale care-i determină să nu o facă.

De ce nu sunt românii încântați de ideea revenirii la stagiul militar obligatoriu? Ovidiu Voicu, directorul executiv al „Centrului pentru Inovare Publică”, a inventariat trei motive pentru care militează împotriva revenirii la stagiul militar obligatoriu:

(i) Din punct de vedere legal: „Dreptul de a apăra țara se prevede printr-o lege organică, deci ar fi nevoie de un nou referendum și nu de o lege votată în Parlament”;

(ii) Din punct de vedere economic: „Nu avem nicio dovadă că o armată de voluntari mai mare ar fi mai eficientă decât una de profesioniști și nici costurile nu ar fi mai mici”;

(iii) Din punct de vedere militar: „România face parte din Alianțe care descurajează războiul. Chiar dacă am intra într-un război, el nu va fi unul clasic, ci se va purta cu tehnică militară modernă și e greu de crezut că vom ajunge să-i pregătim pe voluntari cu această tehnică, că ei vor avea acces la ea”. (www.hotnews.ro)

O cercetare „YouGov” pentru „Charles Koch Institute” și „RealClearPolitics” din anul 2019, citată de G4Media, a sondat percepția populației unor țări NATO în legătură cu aplicarea articolului 5; din concluziile cercetării rezultatele care ne priveau sunau cam așa:

În cazul în care România ar fi atacată de Rusia, 40% dintre britanici și americani ar fi de acord ca țările lor să intervină de partea României, pe când numai 32% dintre francezi și germani ar apăra România. 

Când au răspuns la întrebarea dacă nu ar fi mai bine ca țările lor să nu intervină pentru a apăra România, numai 24% dintre britanici și 18% dintre americani au spus că ar fi mai bine ca țările lor să nu intervină de partea României, pe când 39% dintre germani și 33% dintre francezi au răspuns că statele lor ar trebui să nu intervină. 

Când au fost întrebați dacă, în cazul în care Rusia ar fi implicată într-un conflict cu unul dintre statele membre NATO, oricare ar fi acel stat, țările lor ar trebui să intervină pentru a apăra statul atacat, aproape jumătate dintre germani au spus că nu (48%), pe când dintre francezi 38% au spus nu, dintre britanici 30%, iar dintre americani numai 27%.”

Rezultatele sondajului nu au fost bine primite de opinia publică de la noi, dar mă tem că nu punem problema corect; corect ar fi să gândim mai întâi cât de hotărâți suntem noi înșine să ne apărăm țara, înainte de a le cere altora – fie ei și partenerii noștri în NATO – să o facă. Iar România nu este în prezent pregătită să se apere, pentru că nu și-a organizat eficient sistemul de răspuns în cazul unui conflict.

Cu ochii la sondaje, politicienii care conduc Ministerul Apărării și parlamentarii noștri nu doar că nu ar marșa pe legiferarea revenirii la stagiul militar obligatoriu, dar ezită deocamdată și să actualizeze o legislație fezabilă privind serviciul militar voluntar, prin care să poată fi pregătiți măcar la un nivel mediu soldați, specialiști și ofițeri pentru rezerva în caz de război.

Iminența unui conflict militar Federația Rusă – Ucraina, care odată inițiat nu se poate ști nici în ce direcție va evolua și nici cu ce intensitate se va purta, lasă însă spațiu serios de îngrijorare. Ministrul apărării, Vasile Dâncu, a ales să răspundă public acestui tip de îngrijorări într-o conferință de presă înaintea întrunirii CSAT de miercuri, 26 ianuarie ac., cam în următorii termeni:

• Nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina („Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta.”);

• Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație. În fiecare an, prin rotație, se face o verificare, un inventar al rezerviștilor și al stării lor;

• Există scenarii care vor fi discutate în ședința CSAT privind eventualul caz în care vor exista fluxuri de refugiați („Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți la MApN, dar și în colaborare cu alte formațiuni”). (www.digi24.ro)

Punctual, legat de situația rezervei de personal a armatei în caz de război, Vasile Dâncu, într-un recent interviu acordat Prima TV, a detaliat viziunea ministerului pe care îl conduce în felul următor:

„În niciun caz, aceasta (revenirea la stagiul militar obligatoriu, n.m.) nu este o opțiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noștri, mi-au pus-o și alți rezerviști; de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviștii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta.

Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic și nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opțiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel.

Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an și patru luni sau nici pentru <TR-iști> cum era înainte nouă luni, ar fi alt tip de pregătire, modernă.

Deja, Armata s-a schimbat foarte mult față de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opțiune pentru serviciul militar obligatoriu. (…) Nu am lansat-o încă (varianta alternativă la stagiul militar obligatoriu, n.m.), dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant și foarte frumos, stagiul militar voluntar.

Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară și să știți că sunt mulți. Am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. Desigur, este un alt tip de armată, este o armată mai pe termen scurt, avem nevoie de specialiști.

S-ar putea să fie și stagii mai scurte și mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit în acest timp, beneficiază… și este și ofertant financiar. (…) Acum am multiplicat sumele, are în jur de 2.700 (de lei, n.m.) pentru perioada de pregătire și o soldă care, în funcție de grade și altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant și văd că avem înscrieri pentru concursuri destul de bune în acest moment.” (www.economica.net)

Între „inițiativele” de acum patru ani anunțate de Mihai Fifor și până la discursul ceva mai elaborat al lui Vasile Dâncu, se pare că modul legal în care armata își poate asigura rezerva de soldați și specialiști mediu pregătiți trenează. Politicienii au ezitări să-și asume soluția și, respectiv, punerea sa în practică, care implică evident și revizuirea bugetului alocat Ministerului Apărării, pe componenta de pregătire a soldaților voluntari în rezervă.

Cum procedează alții, aproape de noi? Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, care a fost prezent în emisiunea realizată de TVR și HotNews, arăta că Polonia a introdus instituția rezervistului voluntar și acum dispune de peste 50.000 de rezerviști. România dispune doar de o mie de rezerviști, o cifră evident ridicolă, o mare vulnerabilitate legată de capacitatea de apărare a țării.

După ce în 2014 – deși existau avertizări, dar nu au fost considerate credibile – Ucraina a fost surprinsă nepregătită de invazia „omuleților verzi” din Crimeea și de războiul din Donbas, astăzi, în stare de conflict, are sub arme 214 mii de militari și pregătește intens 100 de mii de rezerviști. (stiri.md)

Cred că nu ar fi înțelept pentru România să ajungă în aceeași situație în care a fost Ucraina în 2014. Mai ales că, în următorul deceniu, o bună parte a militarilor profesioniști cu stagii în teatrele de operațiuni nu vor mai fi în unități (treceri în rezervă, angajarea ca profesioniști peste hotare în armate private sau firme de securitate etc.), iar experiența lor se va pierde, dacă Ministerul Apărării nu va avea un plan de a-i folosi masiv ca instructori pentru viitorii rezerviști.

Cum am menționat, este un subiect sensibil: întrebând în stânga și în dreapta diverși tineri, de dragul discuției, am constat fără surprindere că nu sunt preocupați de ideea de conflict iminent, nu știu că ar putea fi mobilizați și nici nu le pasă. Unii ridică din umeri și la ideea de voluntariat în armată, atât timp cât nu le este clar ce anume le-ar aduce în plus în plan personal, în afara celor 300 de euro lunar în plus la venituri (adică un salariu minim).

În Marea Britanie pregătirea ca voluntar și opțiunea de a fi rezervist nu îi aduce unui tânăr doar un supliment de venituri care să-i ofere o motivație materială, ci și prestigiu personal. Un stagiu de pregătire în armata britanică îi oferă o calificare ce poate fi utilă și în viața civilă (șofer de camion, paramedic, analiză de intelligence, management etc.), cu certificarea aferentă.

Un tânăr care a urmat un stagiu de pregătire în armata britanică are oricând un atu atunci când aplică pentru un job în fața oricărui departament de HR al oricărei corporații, pentru se consideră că a beneficiat de un training de calitate, ceva similar unui MBA în business. Acest lucru este posibil și pentru că armata britanică are o bună reputație în societate.

Până când vom reuși să ne comparăm parțial cu britanicii, ori măcar cu polonezii în materie de planificare a apărării și calitate a trainingului militar, să luăm aminte la istorie și la dramele actuale ale vecinilor și să strângem rândurile.

Înainte de a ne pune soarta în mâinile altora, să ținem minte că România este patria noastră și – parafrazând un celebru citat atribuit lui Golda Meir – nimeni în afară de noi nu ne va proteja, nimeni nu ne va hrăni și doar noi avem nevoie de țara noastră, nimeni altcineva.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Cred ca sunt niste intrebari retorice…. Aminiti- va cum era cand veneau turcii… Bărbații fugeau in padure(dupa ce dadeau foc la recolte si otraveau fantanile) si lasau femeile si copiii in calea navalitorilor…. Cam atat despre vitejie…

  • Si ca sa continui ce scrie dl. Popescu in 20XX primesc un telefon ca la vechea adresa a venit o catana ce ma cauta… Pun mana pe telefon, ofitir rezervist ce sunt si zic:”sa traiti toa’su gradu’ nu pot sa ma prezint azi. Peste 5 zile cand ma intorc, este prea tarziu? Sau mandataez pe cineva sa ridice hartia”.
   „Nu. domnu’ e bine peste 5 zile la orele 14.00”.
   In ziua si ora hotarate ma duc si imi desprinde toa’su gradu’ hartia, dintr-un tom de 100 de hartii. Gros, al nainbii de gros, tomu’.
   „Nu se prea inghesuie lumea sa si le ia”, plusez eu.
   „Pai, sunteti cam ultimul, din 100.”
   „Cati au luat?” devin eu curios.
   „Sunteti al 5-lea” zice toa’su gradu’.
   „Si restu’ ?” intreb eu .
   „Strainataturi …” ‘ce toa’su gradu’.
   Adica, 95 %, din cei pe care statu’ miza i-a durut in fund (sa nu scriu in alta parte) , de propria lor soarta . Cam asta e rezerva, ca pt restul e suspendat serviciu’ … Chiar asa, de ce sa te (z)bati pentru o tara de inapti si scutiti de serviciu’ militar, ce isi petrec timpul tocand bani, fie in Dubai, fie In sudl Fr, It, sau Sp, la caldurica ?

 2. Care ar fi prostul care s-ar ingresui sa fie carne de tun pentru tara atat de mirifica incat a reusit sa piarda la fel de multi cetateni ca Siria (in vreme de razboi).
  Patriotismul meu e proportional cu durerea inghinala fata de cetateni a politicienilor.
  Intai sa ii vad in linia intai pe Eba, Andrei Nastase, loaza lu’ Hrebenciuc si dupa aia ma inrolez si eu. La bucatarie, plm.

  • Stai liniștit, sîntem în siguranță! Șoșoacă deja și-a încălțat șenilele, a luat turela în cîrcă și patrulează pe graniță împreună cu bărbat-su care mușcă din dujmani.

 3. Ca sa fie carne de tun, condusi la moarte sigura de generali plagiatori alesi de catre POLITIC sa conduca ARMATA?
  Salariul minim nu e 300 de Euro, e peste 500 de Euro!
  Daca vrei cu adevarat sa obtii REZERVISTI, tineri, de pregatit, ii vei obtine – ai o intreaga retea de trecuti in rezerva, la dispozitie, oameni dedicati si cu simt patriotic – daca asculti feedback ul si te adaptezi.
  Cum face rost de recruti Legiunea Straina si voi de ce NU puteti?

 4. Zicalele, cele vechi, de buna seama au si ele miresmele lor de adevar si gradul lor de intelepciune adecvat timpurilor in care au fost puse in circulatie dar a curs multa apa pe Dimbovita si de atunci,intre timp , lucrurile s-au mai schimbat . Este mai mult decit evident cum in cazul unei agresiuni Romania nu poate face fata , multa vreme ,invaziei unor trupe regulate de forma celor aflare acum la granitele UCRAINEI si nici nu este cazul sa gindim totul in acesti termeni .Asta nu se va intimpla multa vreme de acum inainte dupa ce multi dintre noi vom fi trecut deja in nefiinta . Apartenenta la NATO elimina oricare grija ce ne-ar putea cuprinde pe acest subiect . Dupa intrarea Romaniei in NATO este usor de inteles cum un numar important de militari romani au fost scoliti in afara tarii , cum tehnologia moderna a ajuns sa fie si ea parte fortelor noastre armate , pe anumite parti de interes militar , cum armata Romaniei este cuplata intr-un intreg sistem de aparare ce contine si Deveselu , cum fortele de reactie rapida si trupele de linie vor fi in prima linie , cum intregul sistem NATO va reactiona rapid si eficient . Catania sau armata facuta in regim de armata la termen nu isi mai gaseste azi eficienta .Armata la termen poate fi buna doar in cazul unui razboi de gherila ca format incipient al dezvoltarii unei forte de rezistenta de timp „partizan ” in cazul pierderii unui razboi si al ocuparii tarii de catre vrasmasi fapt extrem de putin probabil si posibil in acesta conjunctura mondiala unde armele deja au capacitati de distrugere dincolo de orisice inchipuire a omului de rind .Masura in sine (aducerea la oaste ) poate fi un factor linistitor dar in fond nimeni nu mai vrea azi sa mearga la razboi .O armata profesionista , platita , ce este formata prin decizia personala a unui cetatean este de preferat .Nu toata lumea poate purta o arma pe umar si nu toata lumea poate trage cu o astfel de arma .Armata nevazuta a Romaniei , cea formata din specilalisti pe domenii distincte , este cea care va apara tara si nu „mirlanul ”adus de prin creierii muntilor ce nu stie nici sa traga cu prastia .Pentru cine stie ce inseamna arta razboiului , este evident cum o armata nepregatita produce mai multe victime nu datorita dusmanului ci chiar datorita propriului contingent de soldati .

 5. De privit compoziția bugetului MApN.
  Suma cheltuielilor cu salarii + pensi + varie cheltuieli cu licee militare , scoli de ofițeri și subofițeri , spitale militare, Cantacuzino , etc . depășeste 72% din bugetul anual al ministerului.
  Ce rămâne crează grave probleme in domeniul investițiilor și instrucției trupei .
  De unde banii pentru cheltuieli suplimentare ?
  – O creștere în procente PIB a cheltuielilor militare nu e posibilă deoarece statul român colectează prin taxe, impozite, contribuții maxim 29% PIB.
  Deci oricare mărite de cheltuieli militare se poate face :
  – fie pe noua datorie anuala și asta e cu probleme legale de deficit excesiv.
  – colectare mai mare de sume la buget ( în procente PIB ) prin un mix de anulari de scutiri fiscale și impozitare progresiva, mai mult TVA colectat , etc.
  – O colectare bugetară la 35 % PIB , este nedorita de partidele politice.
  Cauzele sunt evidente.
  Corupție, clientela și devalizare buget de stat.

  Sa cumulezi ca bugetar atît salariul ( sau mai multe salarii) cu pensia ( sau mai multe pensi ) și tot impozitat cu colosalul procent ridicol de 10 % e o anomalie toată românească. ( in care tara din lume a câștiga echivalentul a 200.000 euro anual și de la același buget consolidat de stat , e impozitat cu doar 10 % ? In absolut nici una cu excepția României. )

  Deci teoria e măreață , sublima dar inaplicabilă din cauza unor probleme fundamentale financiare ascunse și care nu permit multe lucruri.
  De aia statul român se împrumută și cheltuie aiurea de 30 de ani fara să dispară buda din curte sau sa ai măcar o autostradă cap coada Constanta- granita vest și o cale ferată care sa nu semene cu cea din Namibia sau Sudan.

  Drumul spre iad e presărat mereu de bune intenții.
  😀😀

 6. O ocazie buna sa iti aperi rata si resursele austriei, frantei, germaniei etc in plus aperi teritorilele romanesti ale rusilor ucraineni si cu ocazia asta mai mai castiga si corporatile militare un ban.
  E o afacere foarte buna pentru multa lume implicata si daca ai noroc poti sa castigi si tu ceva si anume sa te intorci in viata si super mega noroc daca te intorci intreg.
  E clara alegerea, ramane cum a zis sefu’ Biden „Aparam Ucraina pana la ultimul roman”.

 7. „nimeni în afară de noi nu ne va proteja, nimeni nu ne va hrăni și doar noi avem nevoie de țara noastră, nimeni altcineva…”

  Nu-mi amintesc… a fost demult. Dar, dacă Gold aMeir a spus aceste lucruri, a spus și „echivalați corupția cu trădarea de țară”, iar de-a lungul timpului s-au vădit cel puțin trei adevăruri cu privire la asta.

  Am văzut că mai sunt și alții care au mare nevoie de tările noastre.

  Idealul nostru de apărare este îndeplinit mai bine decât am fi putut-o face noi [singuri] cu sprijinul important al Statelor Unite.

  Corupția ca trădare de țară, deși suntem conștienți că ne vulnerabilizează față de cei care „au nevoie de țările noastre”, nu ne împiedică să-i alegem pe corupți la conducerea țărilor noastre.

  • Elvetia cum reuseste. Nu vom avea niciodata oameni pregatiti ca in Rusia sau China, dar macar sa stie de unde se apuca o pusca, macar sa nu se sperie si sa fuga ca potarnichile. Toata lumea crede ca armata este pentru altii, dar familiile si casele voastre cine vreti sa le apere? Americanii, englezii, francezii, numai noi-NU. Mie ca ofiter in rezerva imi este pur si simplu rusine cand aud ca vin 1000 de soldati americani. Ce sa faca baietii aia aici(eventual sa faca , ce fac la Caracal-curvarie si altele). Credeti ca fiecare american care sta in Romania sta pe gratis? Credeti ca daca ar face o interventie de doua saptamani americanii in Romania, nu se plateste? Ar plati tot poporul roman cam 15 ani( mai al dracu ca plata la rusi dupa razboi). Sa nu credeti ca vorbesc prostii. M-am zbatut ani de zile cu colegii mei sa nu se desfiinteze arma radiolocatie, poate cea mai moderna , cea mai tehnica si cu cei mai buni profesionisti din armata romana-pt. ca faceam 24/24 serviciu , exact ca la razboi.Cand au venit americanii si au spus ca ne dau ei date din sistemele lor, i-am intrebat: Bun si cat ne costa asta? Au fost cifre cu atatea zerouri ca ne-am speriat. La un moment dat poate (sper si eu, dar nu cred ca se va intampla) romanii vor realiza ca orice strain vine aici, nu vine ca ne vrea noua binele( sau ai mananca undeva de vre-o democratie) toti vin dupa bani, vin sa ne jecmaneasca. Dar romanii nu ai vad sa fie uniti, sa-si vrea binele comunitar. N-am vazut popor mai dezbinat, mai invidios, si cu mai multa rautate, fata de semenii lor.

   • @army _ „Mie ca ofiter in rezerva imi este pur si simplu rusine cand aud ca vin 1000 de soldati americani. Ce sa faca baietii aia aici(eventual sa faca , ce fac la Caracal-curvarie si altele).”

    Nu-i așa că dacă erau soldați ruși făceau cu totul altfel?

    Au fost…Și ne-a costat infinit mai mult decât „ne costă asta”!

 8. Pentru majotatea tarilor solutia cea mai buna este ca sagiul militar sa fie obligatoriu, dar nu generalizat, ci prin tragere la sorți, asa cum fac unele tari din Asia. În felul acesta fiecare cetățean ar ști că, la rigoare, poate fi chemat sa-si apere tara. In acelasi timp politicieni care agita securea războiului ar sti ca odraslele lor pot ajunge in linia frontului. Politicieni precum Clinton sau Trump au fentat sistemul, ceea ce n-ar fi posibil daca tragerea la sorti ar fi aplicată riguros.
  Armata de profesioniști este o armata de mercenari. Cetățeanul trebuie sa participe la apărarea țării nu sa-i plateasca pe altii sa moara pentru el. Sistemul israelian este probabil cel mai bun pentru condițiile din zona, singurul punct negativ fiind tolerarea exceptarii unot cetățeni de la serviciul militar.

  • Pardon: militaria e o meserie ca oricare alta!
   Presupune multa scoala, multa disciplina, antrenamente regulate, si mai ales …VOCATIE!
   Nu oricine poate tine in mana si folosi o pusca EFICIENT!
   Nu oricine poate struni un Mig21/F16 etc.
   Nu oricine isi poate pastra sangele rece in timpul unui bombardament.

   Si apoi, daca toate populatia tarii ar merge pe front, cine ar mai asigura logistica necesara din spatele frontului?! Cineva trebuie totusi sa se ocupe de lucrurile mai lumesti, cum ar fi aprovizionarea cu alimente sau energie.

   Stagiul militar obligatoriu e o MAAAAARE prostie!

   Pregatirea populatiei pentru apararea tarii (fostul PTAP, pe vremea impuscatului) e altceva. Asta presupune ca fiecare cetatean ar trebui sa aiba cunostinte medicale minimale sa poata acorda un prim ajutor, sa stie sa innoate, sa traga la tinta, sa alerge, sa se orienteze fara GPS, sa supravietuiasca departe de casa, sa-si protejeze ceea ce-i apartine, etc

   • Mai încet cu indignarea fara obiect. Am spus trebuie făcută prin tragere la sorți nu prin serviciu generalizat. In plus de cati piloți de F16 are nevoie armata? 20-30. De cate cadre tehnice specializate? Maximum câteva mii. Restul armatei de asa zisi profesioniști sunt doar umplutura. Pana și o mare parte din generali nu reprezintă decât umplutura.

    • …tragerea la sorti e alta MAAAAARE prostie!
     Adica (dupa dvs) e normal ca unii cetateni sa aiba mai multe drepturi si libertati decat alti cetateni.

     O tara ca a noastra are nevoie de o armata mica, de maximum cateva mii de militari, insa unul-si-unul. Are nevoie de ciberneticieni, IT-sti, ingineri, electronisti, trupe speciale, personal tehnic, specialisti in toate domeniile militare, care, impreuna sa poata purta un razboi inegal (cam ca Mircea la Rovine).
     O armata discreta, usor de mobilizat, foarte bine instruita si dotata cu tot ce-i mai bun, modern si eficient in materie de tehnica de lupta. La defilari ar trebui sa aducem corpul diplomatic, nu armata! Noi trebuie sa ne impunem prin diplomatie in primul rand.

     Umplutura avem acum! Tot felul de scapatati care asteapta pensia militara si gradati incompetenti. Nu la ei ma refer. Ar trebui disponibilizati si trimisi la sapat transee si cazemate.

     • Romania are azi o armata de 70000 de profesioniști. Nu ati menționat cati sunt tehnicieni de vârf, specialiști IT, etc. Max 5000. Poate 10000, desi ma indoiesc. Restul sunt umplutura. Umplutura se va recruta prim tragere la sorți.
      PS
      Si in armatele de super profesioniști precum USA, Franța sau UK grosul este constituit din umplutura, oameni care vor sa obtina cetățenia sau pur si și-mi nu au nici o calificare.

  • In Israel dar si la kurzi femeile se inroleaza.
   La kurzi este „pasaportul” de respect in societate.
   Si Ghadafi avea garda lui de femei care il pazeau mai bine decat orice garda pretoriana.
   Dar asta a inceput din WWI in Anglia cand femeile au trebuit sa suplineasca lipsa barbatilor plecati la razboi.
   Si au inceput cu miscarea sufragetelor.
   Vai de capul dusmanilor daca sunt femeile in lupta!
   Vor egalitate? Sa o aiba!

   • Nu ma refeream la femei, ci la unele grupuri religioase care sunt f belicoase in declarații publice dar refuza sa facă armata.
    Un general britanic a spus clar ca femeile nu au ce cauta in misiuni de lupta, poate in spatele frontului. Printre altele si pentru ca moartea unei femei va afecta moralul trupei.
    Soția mea are însa niște argumente forte: li se rup unghiile si își strica coafura, in plus au nevoie de o toaleta portabila cu ușa pana la podea.

 9. Stimate autor,

  Desi este relativ bine documentat, textul amesteca ne-voit mere cu pere. Comparam armata sau ma rog, sistemul aferent, cu ce exista similar in UK sau Israel ? Nu exista nici un grad de comparatie, dar absolut niciunul. Si da, aveti dreptate, aia sint cu adevarat profesionisti, nu generali facuti la popota, plagiatori, imorali pina in maduva, buni doar la defilari cu torte si scris prin ziare aberatii si manipulari.
  Pe scurt, in caz de Doamne fereste, ne asteptam sa fim aparati de ‘cei speciali’, caci aia primesc pensii speciale, au spitale speciale, popote speciale, doctorate speciale. Palmasul ce ar trebui sa faca, sa apere pensia speciala a specialului ?

  • Corect. Burtile si le-au facut dodoloate si rubiconde, vilele la fel, tupeul de borfas la fel. Nu prin studiu si staruinta, ci prin munca racanilor, deturnarea materialelor, salarii si pensii nesimtite, ciubucuri si peschesuri, latrat prin ziare imunde comunistoid-fascistoide. Sa apere tara scroafa urlatoare si derbedeul sfertodoct si lumpenii neispraviti si ratati care defileaza cu ei; daca n-ati priceput, e vorba de aur (se scrie cu litere mici, nu e greseala gramaticala). Mai stiti cu cit respect vorbeau vecinii: aproape in soapta, cu ochii mariti de respect: d-l colonel… d-l general….d-l maior….popor de slugi….iar ei, niste loaze; ei bine, ei sa iasa la razboi….in frunte cu vesnic-incruntatul de grijile tarii gabriel oprea si turnatorul dovedit si infractorul condamnat voiculescu dan.

 10. Tot intreb si intreb: cum va fi mobilizata diaspora? In cazul ca miine porneste Putin catre vest, cum vor fi mobilizati toti barbatii apti de lupta din diaspora-Italia, Spania, Franta, Marea Britanie? Cred cu tarie ca in acel moment multi tineri vor fugi pur si simplu la prietenii lor din diaspora.

  Alta intrebare: din 2017 Romania s-a angajat sa dea 2% din PIB pe aparare. Un calcul simplu spune ca in cei 5 ani scursi RO a cheltuit circa 5 * 20 miliarde RON pe aparare. Adica circa 100 miliarde RON. Corvete noi nu avem, F-16 sint la mina a doua sau chiar a treia, tancuri si blindate nu avem.
  Unde sint banii????

 11. De zece ani traiesc printre straini.
  Anul trecut mi s-a nascut o fata. Am fost sa vizitam rudele din tara si…ne trebuiau doi insi sa bagam caruciorul in bloc sau in autobuz. Din cauza masinilor parcate pe trotuar, impingeam caruciorul pe carosabil ca sa ne putem misca de aici pana colo. Pe vremea cand lucram inca in Romania, primarul PDL suparat ca i-am faultat partidu dezvaluind o frauda din bani publici de 14 miliarde lei (la nivelul anilor anteriori crizei economice) m-a amenintat ca nu voi mai lucra in orasul ala si a reusit sa-mi rezilieze cateva contracte de colaborare.
  Cu toate astea, iubesc Romania si nu ma rusinez ca-s roman. Dar sa merg la razboi sa apar Romania, inclusiv primarul PNL (ca acolo e PDL-ul) asta nu o sa se intample decat daca-mi da Romania alta viata. Momentan insa, n-a fost in stare sa mi-o asigure nici macar p-asta.

  PS: Si vorba cuiva de mai sus. Sa mearga intai aia care au mai mult de pierdut: „antrepenorii” gen Catarama, Voiculescu, Urban si altii ca ei. Apoi politicienii, acesti vajnici patrioti, specialii din servicii, armata si justitie, ca tre sa-si merite pensiile alea de eroi, apoi IT-isti care sa apere si justifice scutirile de taxe, la fel si revolutionarii si alte categorii de favorizati, medicii, acesti eroi de pandemie platiti la injectie, apoi proprietarii de terenuri, palmasii si la sfarsit, puteti sa-i chemati, pe baza de voluntariat numa’ si pe aia din strainatate de care dom’ Basescu a zis ca oricum nu e nevoie si si-au luat lumea-n cap.

  PS: La armata sa se mareasca bugetul e o aberatie. Germania nu da acei 2% si sa dea romanii mai mult?! Pentru ce?! Prin lege are educatia 6%. Nu i-a primit niciodata, dar ne plangem de analfabetism si plagiat. Noi n-avem scoli cu caldura si canalizare, dar vrem sa cumparam tancuri si rachete ca vine Bau-Bau.

 12. Materialul autorului este binevenit. Ceea ce se petrece in MBritanie, Polonia, Germania, Israel, inseamna planificare pe termen lung. Ori in Romania, lucrurile sunt gandite de la o guvernare la alta, in functie de interesele de moment. Pana nu ne schimbam modul de a gandi si de a actiona, de a aplica selectia pe merite si valori morale nu vom avea reultate nici pentru armata. Iar sintagma ca in conflictele armate actuale doar armele conteaza, va contrazic, tarile vor avea pierderi de bunuri si oameni. Exemple din fosta Yugoslavie, Siria, Libia, Afganistan.

 13. „Forts, cannons and foreign aid will not help unless every man himself knows that he is the guard of his country.” Mannerheim

  Cum faci ca omul sa stie ca este aparatorul tarii, are ce sa apere in contextul in care pe timp de pace toti fug?

  Sa mearga „specialii” carne de tun.

 14. Ați uitat un punct de vedere : ce sa ne inrolam sa apărăm? Pensiile speciale? Privilegiile esențialilor? Aurul și limuzinele bor? Burțile parlamentarilor? Ski-ul lui iohannis? Europarlamentarii rupti de orice realitate și îmbuibați cu mii de euro pt nimic? Comisari europeni nealesi ce ne impun idei verzi, pufosenii gay și istorie political corect plus imigranți ilegali? Corporațiile ce ne baga în baze de date și storc și ultima coaja? Sa fim serioși… Nimic din tabloul actual nu ne face sa luam arma în mina.

 15. „peste un milion de militari activi, ca să nu mai vorbim de excelenta dotare cu armament modern, echipamente și tehnici de război electronic” pai, nu scriu postacii antirusi ca armata lui Putin e formata din mujici beti cu flinte ruginite? cine dezinformeaza, de fapt?

 16. De ce ar ataca Rusia, sau oricine,România ? Un drum strategic spre … nicăieri ( deja Bosfor și Dardanele sunt elemente de istorie ) Obiective industriale sau resurse … dacă are nevoie le cumpără . Singurul obiectiv care l-ar interesa ar fi neutralizarea bazelor militaare NATO ( dacă nu am fi în NATO nu ar fi nici baze)

 17. Vorbiti de parca ar veni razboiul sau Romania ar intra in razboi. Daca in cazul Ucrainei a existat o mobilizare atat de importanta din partea NATO si SUA, va imaginati ce ar fi daca Rusia ar ataca un stat membru NATO? Credeti ca alte state din jurul nostru ar face fata singure unei invazii ruse, doar cu propria armata ? Cu exceptia Bulgariei poate, al carei premier declara ieri ca n-are nevoie de trupe NATO, ci de trupe bulgaresti la el in tara. Ok, hai s-o vedem si pe asta, cu ce vor lupta bulgarii, cu borcanele de castraveti? Oricat de multi voluntari sau rezervisti ar avea Romania in plus, fara sprijinul tuturor aliatilor din NATO n-ar face fata Rusiei. De fapt, se pune problema daca NATO face fata si in actuala situatie unui atac fulger al Rusiei. Cateva mii de militari NATO dislocati in est nu inseamna mare lucru. Sunt convins ca Rusia nu va folosi cei 100000 de soldati si tancuri de la granita cu Ucraina, pentru ca este mult mai simplu sa taie niste cabluri de internet subacvatice, de exemplu, lucru care ar paraliza toata Ucraina. Este suficient sa declaseze un atac radio electronic ca sa perturbe toate activitatile NATO sau este suficient sa parasuteze niste omuleti verzi de comando prin Kiev sau alte capitale europene care sa paralizeze aeroportul si alte obiective strategice. Apoi, nu in ultimul rand, ar putea folosi racheta aceea „miraculoasa” Zircon care fenteaza orice sistem AEGIS sau THAAD.

 18. M-ați făcut să zâmbesc! Nu știu dacă sunteți căsătorit sau dacă aveți băieți. Daca da, intrebati-va soția ce părere are despre acest „voluntariat” benevol. Acordati-va timp de discuție.

  Sigur va răspunde, că toate mamele de băieți, că: „doar nu am făcut copii ca sa moara prostește într-un război pentru pensiile speciale de lux!” Și ar pune ea mana pe arme, alaturi de toate mamele din Romania, să își apere copiii de „ciocoii nesătui”. Așa cum femeile ukrainience fac deja. Se înrolează ele în armata, preferând să își trimită copiii băieți in afara țării.

  Tinerii sub 30 de ani sunt copii doriți, nu născuți la norma. Nici o mama nu va fi vreodată deacord ca niște puturoși bătrâni sa le trimită copiii la moarte pentru …ce? Nu starniti mușuroiul!

  A, vorbiți de munca plătită cu beneficii mari in cadrul armatei romane? Este cu totul altceva fata de „voluntariat”. Poate că unii tineri ar fi de acord ca, pentru un salariu decent și beneficii, sa se angajeze in Armata Romana. Subliniez: angajeze! Legiunea Franceza, cum bine spunea cineva mai sus, poate fi luată că exemplu. Angajează cu salarii mari și cu beneficii pe măsură. Angajează, nu așteaptă voluntari!

 19. @Stefan stiti ce este cel mai bizar, faptul ca de abia acum s-a trezit si NATO la viata, cand au vazut ca rusii nu se joacă și le impun retragerea. Acum dau din colt in colt si au nevoie de voluntari pe care să-i bage „carne de tun” la înaintare. De ce? Pentru ca armata SUA va fi foarte ocupta o vreme prin spatiul indo-pacific, acolo unde China ameninta supremația SUA. Rusii le-au stricat planurile prin amenintarea adupra Ucrainei, iar americanii nu se așteptau la astfel de ultimatumuri si desfășurări de trupe. De aceea, Biden ar dori să le paseze cartoful fierbinte europenilor, doar ca europenii nu au cu ce sa lupte, ci pot doar negocia cu Putin niste gazoducte si afaceri, si cam atat. De restul se ocupa rezervistii si voluntarii. Încă o dată cred ca interesele naționale sunt mult mai importante decat orice alianță. De aceea ar trebui sa luam exemplul Israelului si sa fim oarecum independenți militar.

 20. Despre onoare

  Mă întreb de ce o fi murit bunicul în 1917 în Moldova în Războiul de Reîntregire? De ce un unchi al meu a scăpat din încercuirea de la Cotul Donului și a ajuns nevătămat acasă? De ce alt unchi, luat prizonier de nemți și dus la Strasbourg a declinat oferta americană și s-a urcat într-o căruță împreună cu camarazii de a ajuns la Viena să fie capturat de trupele sovietice ca să fie duși în Siberia și noroc cu locotenentul care i-a pus să evadeze și au ajuns acaă în România? Probabil că degeaba, după cum scriu cei de pe contributors. Acum că armata română e cam degeaba, e un pic în contradicție cu ce au zis americanii despre românii plecați în Irak și Afganistan. Acolo unde și-a câștigat stelele generalul Ciucă, nu că ar fi plagiat un doctorat, A făcut și el ca alții, să ia 15% în plus la soldă. Chiar dacă niște cuconeturi jurnaliste îi pun sub semnul întrebării și cariera militară. Știu ce înseamnă să faci un doctorat și truda să fie măcar ceva original în el.
  Dacă Doamne ferește! se va întâmpla să fie România în pericol, chiar dacă-s trecut de 70 de ani aș pune și eu umărul.
  Mi-e jenă când am citit opinii din vârful limbii. Mai bine nu le-ar fi scris, pentru onoarea lor!

  • E foarte tare că vorbim despre onoare în cazul unui pârlit de plagiator despre ale cărui acte de vitejie pe „câmpurile de luptă” se îndoiesc și camarazi de-ai lui, nu numai „cuconeturi jurnaliste”. Altminteri, grețoasa și misogina exprimare spune mult despre caracterul vajnicului apostol al onoarei!

 21. Pentru cetateanul obisnuit, de mare utilitate ar fi posibilitatea ca pe baza de voluntariat si intr-un program deschis tuturor doritorilor peste 18 ani sa aiba access in poligoane unde sa se familiarizeze cu armele din dotare si sa traga la tinta cateva incarcatoare. Ar invata mai multe decat in 2 ani de armata „clasica”.

 22. Pt Myke ” Ok, hai s-o vedem si pe asta, cu ce vor lupta bulgarii,”
  Hai sa comparam participarea alături de axa a Romaniei și Finlandei. Pierderi ( conform Glantz ) 100 000 Finlanda, 600 000 România. Cauzele acestei diferențe uriașe sunt multiple dar încerc să enumăr trei, Armata finlandeză a acționat pe direcții proprii sub comandament militar și politic finlandez , armistițiul a fost anunțat conducerii militare de pe front și transmisă informația trupelor numai după ce a fost confirmată și de conducerea militară sovietică de pe frontul respectiv și Finlanda a declarat război numai URSS. De asemenea și Bulgaria a ieșit mai bine din razboi ( singurul aliat al axei care a rămas cu teritorii dăruite de fuhrer } dar nu a declarat război URSS iar contribuția contra UK și USA a fost faptul că antiaeriana lor a tras în avioanele militare care surevolau spațiul aerian bulgar

 23. Vrei să mori pentru hoți, pentru vecinul tău, latifundiarul italian, pentru curva ajunsă ofițer de poliție, pentru analfabetul din parlament, pentru doctorate militare, pentru servicii secrete hiper-bine plătite, pentru judecători dubioși, pentru facturi mari la gaz? Vrei să-ți lași copiii orfani și bătrâni fără sprijin într-o societate ne-societate?
  Teoretic, ar trebui să vrei pentru că dacă nu (și dacă nu ești în pătura de sus), te vor omorî încet și dureros toate cele de mai sus (dacă nu pleci).
  Citatul din Golda Mabovici-Meyerson e ca nuca-n perete, scuzați-mă – țara ei se numește Israel, a noastră România și niciun ministru britanic din înalta aristocrație a planetei nu a luat vreodată vreo decizie de a ne da o țară și de a ne sprijini să o păstrăm. Ei au o țară pentru că au ceva mult mai bun decât o armată (au și armată între cele mai bune din lume), un corpus a cărui deviză ar putea fi Rise, and kill first!!! Față cu Capul plecat sabia nu-l taie, e o diferență. Vi-l închipuiți pe șeicul din Dubai cumpărând sau concesionând 250.000 ha în Israel?
  Am ușor peste 50 de ani și-n jurul meu, cei sub 50 nu au făcut armata și sunt inapți, deși unii mai fac încă sport și nu au niciun handicap fizic.
  Când se zvonea că avioane rusești au survolat România spre Iugoslavia, aveam colegi mai tineri în armata de după facultate la Timișoara (TR-iști). În dimineața următoare lansării zvonului, toți aveau certificate de inapți pentru combat militar (mama unuia dintre ei era doctoriță). Azi, unii dintre ei ocupă funcții măricele în statul român și dau și lecții de patriotism.
  Eu aș introduce serviciul militar obligtoriu fie și numai pentru că jumătate dintre tinerii bărbați din România nu cunosc regulile de politețe, pasta de dinți și nici abstinența de la alcool pe durate mai mari de câteva ore.

 24. Tatal bunicului a murit in primul razboi mondial, sapte copii acasa. Patria regala recunoscatoare l-a improprietarit cu pamant (desi avea pentru subzistenta).
  Bunicul a luptat in al doilea razboi mondiat, grav ranit si decorat pe frontul de Est si pe frontul de Vest. Patria comunista recunoscatoare i-a furat tot terenul si nici astazi nu a mai putut fi recuperat integral.
  Eu am reusit sa cumpar inapoi o parte din teren, dar daca ma duc la razboi, mi-l fura statul ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro