luni, mai 17, 2021

Câteva idei privind titlurile de stat FIDELIS listate la bursă

În luna noiembrie a.c. MFP desfășoară în cadrul programului FIDELIS a doua emisiune de titluri de stat pentru populație din acest an listată automat la Bursa de Valori București. Prima emisiune din perioada iulie-august a.c. a avut rezultate pozitive, fiind atrasă o sumă de peste 2 mld. lei. Având în vedere intenția aparentă a statului (bună în opinia mea) de a permanentiza aceste emisiuni, apreciez că sunt utile câteva considerații (strict personale) cu privire la elementele care s-au evidențiat până în acest moment în legătură cu acest program.

 1. Listarea la bursă a emisiunilor de titluri de stat este mult mai avantajoasă pentru investitori, aceștia putând lichida investiția în caz de nevoie (la costuri relativ reduse), comparativ cu varianta alternativă, care implică deținerea automată a titlurilor până la scadență. Inclusiv pentru stat, lichiditatea mai înaltă a titlurilor de datorie vândute ar trebui să ofere avantajul unor randamente mai mici acceptate de investitori.
 2. Sumele împrumutate de stat au potențialul de a fi relevante, așa cum a arătat emisiunea din august a.c. În legătură cu aceasta merită menționate și aspectele semnalate de presă, în sensul existenței unor investitori care au plasat ordine importante de cumpărare, de nivelul a câteva sute de milioane de lei. Asupra acestui element voi reveni mai jos.
 3. Rata cuponului la titlurile de stat de la emisiunea din august, de 4% la titlurile în lei pe 2 ani, 4,5% la cele în lei pe 4 ani și respectiv 2% la titlurile în euro cu scadența de 5 ani, era superioară randamentului existent pe piața secundară a titlurilor de stat de la acel moment. De exemplu, în data de 7.08.2020, ultima zi de subscriere la emisiunea din august, piața secundară indica un randament de 3,07% la titlurile de stat în lei pe 2 ani și de 3,38% la titlurile de stat în lei pe 4 ani1.
 4. Ulterior listării titlurilor de stat la bursă, evoluția prețului acestora a fost una ascendentă, tranzacționându-se la valori mai mari decât cea nominală, acest lucru fiind explicat de cele descrise la punctul de mai sus. Mai precis, în condițiile în care piața pretinde un randament mai redus pentru a împrumuta statul, valoarea unor instrumente pentru care randamentul oferit este superior celui din piață va crește natural (ceea ce va genera implicit o scădere a randamentului pentru cei care achiziționează la aceste prețuri mai ridicate). Teoretic, randamentele ar trebui să se apropie de cele indicate de piața secundară. În acest context, este natural că fondurile de investiții s-au regăsit din plin la cumpărare în condițiile în care, chiar și cumpărând la prețuri mai mari, ceea ce obțin este peste ceea ce ar obține printr-o investiție în nume propriu pe piața primară a titlurilor de stat.
 5. În prezent (10.11.2020) titlurile de stat FIDELIS în lei descrise la punctul 3. se tranzacționează pe bursă la randamente de circa 3,3% pentru scadența de 2 ani și, respectiv, 3,9% pentru cea de 4 ani, în continuare superioare cotațiilor de pe piața secundară de 2,57% și, respectiv, 2,82%. Un motiv pentru care randamentul titlurilor de stat FIDELIS nu coboară mai aproape de cel de pe piața secundară poate fi reprezentat și de faptul că investitorii mari nu găsesc cantități suficiente în raport cu sumele de care dispun. Altfel spus, lichiditatea insuficientă a titlurilor FIDELIS (din perspectiva jucătorilor mari) ar putea împiedica apropierea prețurilor acestora de cele de piața secundară a investitorilor mai mari respectiv, ar putea împiedica aprecierea și mai mare a prețului titlurilor de stat FIDELIS aferente emisiunii din august (notă: creșterea prețului titlurilor de stat echivalează cu scăderea randamentelor acestora).
 6. Din perspectiva apropierii investitorilor de piața de capital și fidelizării investitorilor persoane fizice în titluri de stat, a fost firească decizia statului de a plăti o primă în cadrul emisiunii din luna august, respectiv de a oferi randamente peste cele care prevalează pe piața secundară a marilor investitori. De remarcat și faptul că această primă se menține în cadrul emisiunii curente, în condițiile în care diminuarea ratei cuponului cu 0,5 pp la emisiunile denominate în lei se suprapune unei scăderi de aceeași amplitudine a randamentelor de pe piața secundară în perioada august-noiembrie a.c. În opinia mea, în timp, această primă ar trebui să se diminueze pentru a optimiza (diminua) cheltuielile cu dobânzile ale statului, concomitent cu menținerea atractivității titlurilor de stat pentru persoanele fizice.
 7. Deși există argumente (cel puțin într-o primă fază) pentru oferirea primei descrise la punctul 6. aceasta nu se justifică, în opinia mea, pentru marii investitori persoane fizice care plasează ordine de nivelul milioanelor sau sutelor de milioane de lei. Practic, aceștia își mută banii de pe piața marilor investitori (unde randamentele sunt mai mici) către această emisiune, rezultând costuri nejustificate pentru stat. Altfel spus, sunt atrași în cadrul FIDELIS bani care probabil ar fi fost atrași oricum la costuri mai reduse pe piața investitorilor mari.

În concluzie, în opinia mea, lărgirea bazei de creditori ai statului către persoanele fizice prin emiterea de titluri de stat listate la bursă este o decizie cu avantaje evidente pentru toate părțile implicate. Procesul ar putea fi eficientizat, din perspectiva statului, prin plafonarea sumei care poate fi subscrisă de către un investitor, precum și prin diminuarea treptată a primei oferite, respectiv prin apropierea mai mare a randamentelor oferite de cele din piața secundară a investitorilor mari.

Note:

Acest articol nu reprezintă o recomandare de investiții. Fiecare investitor este responsabil să se informeze și să ia singur deciziile de investiții.

Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului și nu implică instituțiile cu care acesta este asociat

1. Sursa datelor BNR. Au fost considerate media cotațiilor bid/ask de la fixing (media cotațiilor pentru maturitățile 1 și 3 ani pentru determinarea cotației pentru maturitatea de 2 ani și respectiv media cotațiilor pentru maturitățile 3 și 5 ani pentru determinarea cotației pentru maturitatea de 4 ani).

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Ok, ca generalități. Dacă tot amintiți despre plafonări(aveți opinie în acel sens), de ce nu și ceva despre neplată/sumă maximă garantată?

 2. Se considera ca statul are risc de credit zero, Deci sumele au in spate garantia statului. Este firesc sa nu existe o limita. Nu se impun astfel de limite nicaieri la nivel global pentru titlurile de stat,

 3. normal ca plafonarile sunt esentiale la un program din asta. statul iti vinde cu 100 ceva ce tu poti sa vinzi a doua zi cu 102 in piata secundara = arbitraj financiar.

 4. cam asa i cum spuneti, titlurile de stat salveaza romania ! pina mai ieri ase ul era plin de tocilarii si tocilarele slabi / slabe de minte. azi sint fruncea ! foarte multi oameni lucizi se ntreaba : de unde a pogorit raiul in romania de s platite toate scursurile (politice, mediatice, justitiare, si de „forta” ) ca n „vest” ? raspunsul il gasiti in closeturile din fundul curtii, in muntii cheliti de paduri, spitalele unde te duci si nu te mai intorci, scolile cu profesori de spiru haret ce nu pregatesc nimic (aia c o bruma de inteligenta fug mincind pamintul oriunde vad cu ochii). iacata niste subiecte de reflectie ! pina ca „statul” sa plateasca toate putorile (asf, bnr, ancom, anaf, militie, justitie etc) ca n „occident” obligati l sa si presteze ! n am dreptate ?

  • Citeste, te rog si raspunsul meu (Alex) de mai jos.
   In cadrul programului Fidelis, poti cumpara titluri de stat cu comision de subscriere zero in doua moduri:
   1. direct de la bancile care intermediaza acest program. Nu cred ca pot sa le mentionez aici (sa nu fie reclama mascata) dar sunt cele mai mari 3 banci din Romania.
   2. printr-un broker activ la Bursa de Valori Bucuresti care are incheiat un contract cu consortiul de banci mentionat la punctul 1. Detalii gasesti printr-o simpla cautare Google.
   Succes!

   • Multumesc de raspuns, dar eu locuiesc in Germania, am depot de bursa de multi ani si as vrea sa stiu cum pot cumpara fara sa ma deplasez la nu stiu ce banci si s-o fac online.

 5. La emisiunile Fidelis din trecut a existat un plafon pentru sumele subscrise. Si n-a fost bine.
  In 2020, cand statul roman a renuntat la plafon, acest fapt a fost descris in presa financiara ca fiind un lucru bun pentru populatie, cat si pentru stat.
  Hai sa ne gandim: in cazul existentei unui plafon, atractivitatea Fidelis (sau Tezaur) scade si nu mobilizeaza suficiente sume. Presa va consemna succesul palid al operatiunii, iar statul nu va mai fi tentat sa se imprumute direct de la populatie. Acest lucru s-a si intamplat de fapt, emisiunea Fidelis din 2020 fiind prima dupa cativa ani de lipsa.
  Invers: in lipsa unui plafon, statul reuseste sa atraga sume considerabile de la populatie. Presa trambiteaza succesul, ceea ce: 1. creste interesul populatiei, 2. contribuie la educatia financiara a multora care anterior nu stiau despre aceasta oportunitate. Se creeaza un sistem cu feedback pozitiv.
  Acum de ce propuneti sa renuntam la un lucru bun, ca sa ne intoarcem la practica ineficienta din trecut doar pentru ca 1 individ a plasat un ordin de 400 milioane lei la programul Fidelis din august?
  Sunt de acord insa ca este necesar ca statul sa-si eficientizeze costurile, dar nu prin plafonarea sumei subscrise, ci prin paliere de subscriere succesive cu reducerea treptata a primei oferite.

 6. Cine vrea profit sa evite pe cit se poate titlurile de stat si sa investeasca in actiuni. Da, e posibil sa si pierdeti dar chiar si pentru cei care nu s-au ocupat vreodata de bursa exista consultanti. Eu o fac de peste 20 ani (fara consultanti) si pe total profitul e remarcabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Bogdan Dumitrescu
Bogdan Dumitrescu
Conferențiar universitar doctor, Departamentul de Monedă și Bănci, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, Academia de Studii Economice din București, Șef serviciu Consiliul Fiscal

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro