marți, august 9, 2022

Cazul polițistului Gigină. Implicațiile politice

Decesul polițistul de 28 de ani, care și-a rupt gâtul marți sera, pe Bulevardul Știrbei Vodă, în timp ce se afla într-o misiune, are potențialul de a genera o adevărată criză, implicațiile politice fiind unele extrem de mari și pot culmina inclusiv cu o cădere a guvernului Ponta.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru ucidere din culpă, în cazul poliţistului de la Brigada Rutieră.

Gabriel Oprea nu este doar un simplu ministru de interne. Oprea este și vicepremier în Guvernul României și președintele UNPR, unul din partidele cheie care formează actuala majoritate parlamentară. În funcție de rezultatele cercetării, putem avea următoarele scenarii de evoluție:

Scenariul 1: Demisia de onoare

Dacă informația potrivit căreia poliţistul Bogdan Gigină ar fi făcut parte dintr-un dispozitiv care îl însoţea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea, se va dovedi a fi reală, acesta trebuie să-și prezinte demisia din funcție.

Conform legii, Oprea nu avea dreptul să folosească coloana oficială, aceasta fiind prevăzută doar în condiții de maximă urgență.

Astfel cel care în vara acestui an a ocupat funcția de premier-interimar și chiar se visa premier al României până în decembrie 2016 se poate trezi scos din guvern pe ușa din dos.

Oprea și-a mai dat demisia din funcția de ministru de interne atunci când a deținut această funcție în guvernul PDL-PSD. Numirea lui Virgil Ardelean la conducerea Direcției Generale de Informații și Protecție Internă a generat un scandal de amploare în interiorul Partidului Social Democrat, al cărui membru era pe atunci. PSD i-a retras sprijinul politic, iar Oprea a demisionat atât din guvern, cât și din partid.

Demisia de onoare poate asigura însă continuarea actualei majorități parlamentare, UNPR putând să propună un nou ministru de interne care să-l înlocuiască pe Gabriel Oprea sau să cedeze ministerul de interne solicitând la schimb ministerul agriculturii (despre dorința UNPR de a prelua ministerul agriculturii s-a tot discutat zilele acestea în diverse medii politice).

Scenariul 2: Remanierea

Dacă Oprea va încerca să mușamalizeze toată povestea, în condițiile în care cazul polițistului Gigină are potențialul de a lua amploare mediatică, singura variantă pentru a contracara pierderile de imagine care pot afecta principalul partid de guvernământ este remanierea acestuia din funcție.

Remanierea în forță a lui Gabriel Oprea va conduce automat și la retragerea UNPR de la guvernare și destrămarea actualei majorități parlamentare.

Întrebarea este care dintre cei doi lideri ai PSD își va asuma această mișcare kamikaze care poate dinamita majoritatea parlamentară? Și care dintre cei doi lideri are mai mult de pierdut sau de câștigat din punct de vedere politic și al imaginii? Victor Ponta sau Liviu Dragnea ?

Victor Ponta știe că remanierea lui Gabriel Oprea poate însemna și sfârșitul mandatului său în fruntea guvernului.

Gestul vine, însă, foarte repede după Congresul PSD și momentul pierderii puterii în partid. Ponta nu dorește să piardă funcția de premier, care îi oferă în continuare o importantă pârghie de putere, atât în partid, cât și în cazul unor alte eventuale probleme cu justiția.

Premierul nu are foarte multe variante politice de rezervă în acesta moment, iar câștigul de imagine de care va beneficia, ca urmare a remanierii lui Oprea, în rândul opiniei publice, se poate dovedi eficient pe termen scurt, însă pe termen lung acesta se va epuiza.

De asemenea, remanierea ministrului de interne de către un premier rămas fără putere în partid, ar putea atrage nemulțumiri și genera reacții de aversiune la nivelul conducerii și a parlamentarilor care alcătuiesc majoritatea. În aceste condiții, Oprea și UNPR pot decide să continue guvernarea alături de PSD și să asigure majoritatea parlamentară.

Remanierea lui Oprea îi poate aduce lui Victor Ponta un câștig din punct de vedere al imaginii, însă generează pentru acesta pierderi din punct de vedere politic și ca poziționare în raporturile de putere în interiorul PSD.

Liviu Dragnea își poate calcula poziționarea în acest caz în funcție de interesul acestuia de a mai avea sau nu UNPR tractat la listele PSD pentru alegerile parlamentare.

În lipsa oricărei reacții sau decizii din partea premierului, Liviu Dragnea poate face o reală demonstrație de putere în raport cu acesta și îi poate solicita remanierea lui Gabriel Oprea.

Gestul de forță al președintelui PSD ar echivala nu doar cu scoaterea UNPR de la guvernare, ci și cu închiderea oricărei discuții despre participarea pe liste comune la alegerile parlamentare.

Implicațiile asupra guvernării sunt multiple. Grupurile PSD, ALDE, la care se poate adăuga și grupul minorităților naționale, nu au însă suficiente voturi pentru a asigura majoritatea parlamentară.

În acest scenariu, PSD poate negocia și atrage sprijinul individual al parlamentarilor UNPR, care se vor vedea lipsiți de accesul la resursele puterii.

În cazul în care parlamentarii cumpărați la bucată de generalul Oprea rămân uniți în jurul acestuia, Dragnea trebuie să se așeze la masa negocierilor cu UDMR (puțin probabil, însă, ca liderii Uniunii să fie interesați de o nouă intrare la guvernare în an electoral) sau va trebui să negocieze cu PNL susținere parlamentară pentru un nou guvern PSD.

Chiar dacă ecuația stabilirii unei noi majorități parlamentare, care să propună și să susțină un nou premier din partea PSD, se va dovedi a fi ceva mai dificilă, prin remanierea lui Oprea, Dragnea poate beneficia de un câștig de imagine, dar și de un câștig politic prin destructurarea UNPR.

Scenariul 3: Iohannis intră în joc

Președinția este unul cei mai rapizi beneficiari ai informației. Cu siguranță, la nivelul Administrație Prezidențiale, situația reală în cazul Gigină este cunoscută.

Iohannis poate interveni în acest joc solicitând remanierea ministrului de interne, situație care poate duce, de asemenea, la o criză politică (vezi precedentul ministrului de interne Dan Nica – 2009).

Oprea a fost, însă, partenerul lui Iohannis în momente extrem de importante pentru președinte: nominalizarea șefului SRI, când generalul și-a declarat susținerea față de nominalizarea lui Iohannis fără consultarea partenerilor din coaliție, votul pentru Strategia Națională de Apărare și votul pentru numirea șefului SIE sau ordonanța de urgență privind mărirea salariilor demnitarilor.

În scenariul în care Iohannis intră în acest joc, acesta și-ar trăda partenerul informal care i-a asigurat sprijinul în momente cheie pentru mandatul său. Iohannis ar fi lipsit și de sprijinul PNL, care și-a epuizat posibilitatea de a depune moțiune de cenzură, în cazul în care PSD s-ar solidariza cu ministrul de interne.

De asemenea, retragerea lui Gabriel Oprea din fruntea ministerului de interne, pe fondul solicitării lui Klaus Iohannis de remaniere a acestuia, nu conduce și la retragerea UNPR de la guvernare, iar actuala majoritatea parlamentară va putea să funcționeze în continuare.

Iohannis nu ar putea să fie acuzat că se implică în jocuri politice, deoarece și-ar putea motiva implicarea în acest caz chiar pe baza prerogativelor Constituției României, care prevede că Președintele veghează la buna funcționare a autorităților publice. Ori, în acest caz, este foarte probabil să aveam de-a face cu un abuz al autorităților publice.

Președintele, intrat pe un trend descendent al încrederii populație ca urmare a lipsei acestuia de implicare în viața publică a cetății, poate beneficia de un câștig de imagine în rândul propriului electorat prin scoaterea din guvern a unui personaj precum Gabriel Oprea. Gestul lui Iohannis va alimenta însă din nou speranțele unei bune părți a electoratului său în privința schimbării guvernului.

Scenariul 4: Stingerea subiectului

Ancheta procurorilor poate demonstra însă că ministrul Oprea nu a avut nicio legătură cu nefericitul incident. În acest caz, subiectul se va stinge de la sine. Cel mult, va genera sancțiuni pentru firma răspunzătoare de respectivele lucrări la rețeaua de gaze.

Principalii actori de pe scena politică – Victor Ponta, Liviu Dragnea, Klaus Iohannis – după ce își vor face calculele, vor constata că acest caz aduce beneficii de imagine, daca Oprea va fi decapitat, însă riscurile pentru declanșarea unei crize politice sunt mult prea mari și cu evoluții greu de anticipat.

Statu-quo-ul politic actual este încă mulțumitor pentru întreaga scenă politică.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Si daca ni se va spune ca domnul Oprea se grabea catre (sau de la) o institutie de siguranta nationala, al carei nume, din ratiuni de siguranta nationala, nu poate fi dezvaluit?
  Si daca ni se va spune ca era ceva urgent si ca domnul Oprea se deplasa legal, in coloana oficiala?
  Si daca ni se va spune ca, la iesirea din garaj a motociclistului, nu ploua?
  Ce mai ramane?
  Compania care a sapat groapa fie dovedeste ca era in legalitate, fie este obligata sa plateasca niste despagubiri. Responsabilitatea se muta la cine-stie-ce sef de lucrare care nu a gestionat corect lucrarea. Peste cateva saptamani, domnul Oprea revine pe sticla, cu al sau ritos „Eu sunt om serios!” si gata!

  Eventual, putem sa speram ca SRI si organismele anti-coruptie si-au activat antenele din M.A.I. inca de la producerea accidentului si ca „fabricarea” post-factum a unei legende curate va fi sanctionata.

  De cate ori citesc sintagma „demisie de onoare”, cu referire la un politician roman, pufnesc in ras…

 2. Cu tristete trebuie sa spun ca mortul si firma care a facut groapa vor fi de vina. Clica de la putere e prea infometata ca sa lase ciolanul. Va intreb si pe dumneavoastra, cum am intrebat fiecare autor contributors in parte: cind incepeti sa indemnati lumea sa iasa in strada la proteste pasnice? A ajuns cutitul la os.

 3. Acum sa o spunem pe aia dreapta: Toti folosesc coloana oficiala in mod ilegal. Eu in vreme lucram la piata victoriei si zi de zi treceau coloane oficiale in viteza maxima cu cate un individ.

  Stiu ca odata l-am vazut pe fostul ministru Stroe pe la Ferdinand in coloana oficiala, care la fel mergea in viteza, ca seara sa vad la stiri ca participase la nu stiu ce manifestare electorala.

  Mizeria asta se intampla zi de zi, chestiile care sunt la conducere (imi pare rau, dar oameni nu ii pot numi) abuzeaza zi de zi de pozitia lor si se cred deasupra tuturor.

  Si din nefericire, sunt sigurele situatii cand am vazut politie in intersectii sa „fluidizeze” traficul. Adica opreau tot traficul sa trece domnul sau doamna chestie, apoi se urcau in masini, sau pe motociclete si dupa ei potopul

 4. Daca (repet, DACA) tot ce se speculeaza in presa despre cauzele/circumstantele in care a murit politistul in timp ce fluidiza traficul pentru tovarasul oprea (scris intentionat cu litera mica) se va dovedi adevarat, atunci invinovatesc:
  – intreaga Politie Romana cu sindicat cu tot, daca nu vor iesi in strada sa strige „iesi afara, javra ordinara”. De fapt, „iesiti afara, javrelor ordinare”
  – intreaga Politie Romana cu sindicat cu tot, daca nu vor declansa greva generala pe durata nelimitata (nu ma intereseaza ca nu-i lasa legea, nu va mai avea cine sa-i aresteze)
  – intreg poporul roman (din care fac cu onor parte) pentru lasitatea si comoditatea aratate din plin de-a lungul veacurilor, cu precadere in ultimii 25 de ani
  Intr-o societate normala, Politia si Armata sunt stalpii acelei societati. Prima te apara pe tine, cetateanul platitor de impozite, pe plan intern, iar ce-a de-a doua pe plan extern. Un politist nu poate fi folosit pe post de bodyguard pentru orice scursura umana cu intelect de ameoba, indiferent ca-i vorba despre un general cu 4 stele care habar n-are cine a fost Patton…
  Daca un impostor, un analfabet, un rebut uman pe plan profesional a ajuns general al Armatei Romane si omoara prin orgoliul sau de semizeu un politist, atunci nu-mi ramane decat sa va aduc aminte (si ma includ !) unele dintre ultimele vorbe ale lui Petre Tutea:
  „Nu-mi pare rau ca am facut 13 ani de temnita. Imi pare rau ca am facut 13 ani de temnita pentru un popor de idioti”.

  Condoleante familiei si prietenilor politistului, a murit nepermis de tanar.
  Pentru ce ?!

  • Liderul sindicatului politistilor a vorbit. Mai precis, a mintit si el, incercand sa-l scoata basma curata pe Oprea. Cat despre politistul mort…who cares?

 5. Punem pariu ca nu se intimpla nimic? Mai negociaza. Mai cistiga cite unu’ ceva si apoi pun batista pe tambal. Vinovat o sa fie sapatorul lasat sa pazeasca groapa

 6. Acest caz tragic este exemplul perfect al motivului pentru care Romania este unde este. Nu este vorba de unul sau de altul care se afla in functii efemere. Este vorba de structura mesajelor care strabat societatea.

  Cativa guristi, inca nu am inteles in slujba cui sunt, pun paie pe foc. Este interesant sa vezi cum aceleasi gasti de ziaristi reactioneaza ca o haita de maidanezi. Nu stiu daca Oprea avea sau nu dreptul la coloana. Pe mine in general ma enerveaza coloanele cu girofaruri, in special cele care depasesc cozile formate din cauza incompetentilor care tocmai depasesc toti muritorii de rand. Este valabil si pentru basescu si ponta si oricine altcineva.

  Eu cred ca in superficialitatea care ne caracterizeaza, suntem gata sa-i luam gatul lui Oprea si nu celor care nu sunt in stare se respecte viata celorlalti. Daca acest eveniment se intampla unui om obisnuit, era mai putin grav? Asta lasa sa inteleaga textile citite de mine azi. Ajung la concluzia ca nici politicienilor nici celor din presa nu le pasa de noi. Doar de interesul lor personal, mai mult sau mai putin

  Exista patru cauze majore pentru tragedie:
  1. Incompetenta/prostia celor care executa lucrari.
  2. Incompetenta legiutorului care ar trebui sa includa descrierea exacta a tipului de semnalizare si nu doar indicatii generale. Un fel de procedura stricta
  3. Pasivitatea politiei in a da amenzi pentru nerespectarea semnalizarii.
  4. Nesimtirea autoritatilor, in general si pervenitismul alesilor.

  Acestea cred ca sunt niste subiecte de discutie adevarate. Nu aratarea pisicii unuia care nu voteaza cum vrea cineva…..

  • Dar cand iti striga seful in casca: baga tare, 100 km la ora si tu esti pe motocicleta noaptea si pe ploaie prea putin mai conteaza cat de bine semnalizata era lucrarea, oricum riscul de accident era deja mare. Iar acel sef e presat de ministrul Oprea care le pune conditii gen sa ajunga in X minute din locul A in B dupa cum au declarat persoane din politie. Aici e responsabilitatea lui Oprea, plus ca nu avea dreptul legal la acea coloana oficiala. De asta trebuie sa isi dea demisia si chiar sa fie cercetat pentru abuz in serviciu.

 7. Aceste scenarii si relatari imi aduc aminte de o „povestire”, de Animal Farm de George Orwell. Nu vreau eu sa inlocuiesc numele personajelor. E si destul de greu, fiind greu de gasit un personaj pentru Snowball. Poate ar putea fi DNA. Nu vreu sa accept, nici macar sa am indoiala ca va ajunge in situatia lui Snowball, dar pentru acest lucru nici noi nu trebuie sa acceptam sa fim cei care sint mai putin egali.

 8. Mai sint doua chestii, ok nu neaparat ‘politice’, dar cu implicatii juridice serioase:
  – autoritatile locale are trebui inculpate si cerut depagubiri uriase pt „criminal neglijence”; pt ca e criminal sa lasi gropi prost/prea putin marcate pe un bulevard de capitala europeana
  – coloana trebuia sa opreasca; daca e vb de un accident si nu sint altii, trebuie sa opresti sa incerci sa ajuti cum poti.
  De altfel nu inteleg ce fel de om e Oprea, cum ma-sa te duci mai departe cind stii ca cineva din coloana ta s-a accidentat rau?!?

  Da’ na, am uitat ca e vb de Romania. Unde nou-nascuti au ars de vii pt ca o maternitate (culmea!, iarasi din capitala) nu avea nici macar alarme de fum si monoxid.

  • DanC: las-o moale cu „e criminal sa lasi gropi prost/prea putin marcate pe un bulevard de capitala europeana” – e la fel de grav indiferent de categoria de drum. Marcajele trebuie sa depinda de viteza permisa pe drumul respectiv si de conditiile meteo estimate, de geografia locului. Adica sa minimizeze riscurile pana la eliminarea producerii accidentelor din cauza semnalizarii insuficiente.

   Cat private „capitala europeana” – da-mi voie sa rad. A compara Bucurestiul cu Viena e hilar. Sau cu Parisul. Sau cu Berlin.

   Trebuie sa fii surd, orb si cu un IQ remarcabil de mic incat sa faci asemenea comparatii. Europa nu e la fel peste tot, deci nu generaliza :)

   • @ TC,
    cu scuzele de rigoare, doar doua amendamene:
    – Bucurestiul este capitala europeana oricit ai strimba din nas; europeana la nivelul ei.
    – probabil voiai sa fii ironic scriind „ilar”.
    „Hilar” este alceva :P
    NB,
    dispretul afisat pentru noi, dar „noi” insemnind doar „ceilalti”, nu este de bun simt.

    • victor: merci ptr. clarificarea ilar vs. hilar.

     Cat priveste Mercedes si Moskvici, ambele sunt automobile si in general merg din A in B. Ca si Bruxelles si Bucuresti.

     Dar aici se opresc asemanarile. Orasul nu presupune doar nr. de locuitori sau faptul ca are muzee, parcuri, structuri guvernamentale. E vorba despre administratia locala. Despre cum se circula. Despre parcari. Despre by-laws. Intr-un cuvant, despre „civilizatie”.

     La voi niste zeci de procente de „populatie de capitala europeana” nu au apa menajera. Cartiere intregi nu au canalizare. Sute de strazi sunt desfundate.

     Ce indicatori mai vrei? Ca aveti ministere? Si la Yaounde sunt. Si la Sana’a.

     • @ TC,
      argumentele tale pentru a detrona Bucurestii de la capitala ioropeana, nu tin, dar nefiind bucurestean, iti las satisfactia de a nu te contrazice :P

 9. Daca nici acum Iohannis nu scapa de Oprea (poate daca vrea; in plus UNPR este un partid care se va dilua fara puterea conducatorului)) inseamna ca alegerile din 2014 au fost loose/loose

  • Domnul Iohannis, domnul Oprea si multi altii ne aduc aminte, inca o data, ca, desi nu ducem lipsa de politicieni, suferim rau la capitolul „barbati de stat”.

 10. Haideti sa va spun cum sta treaba cu tipul asta de comportament al celor ce folosesc abuziv girofarul si celelalte semnale acustice. Exista la nivelul tuturor institutiilor care au in dotare astfel de sisteme niste specimene care au ca singura atributie de serviciu sa „sparga traficul”, iar asta le da sentimentul de supermeni. Am ocazia de a calatori cu acest gen de supermeni destul de frecvent si le spun ca nu e cazul sa folosim girofarul sau alte semnale, moment in care ai cazut in ochii lor. Esti considerat fricos, lipsit de barbatie. Acest specimen obisnuieste sa forteze traficul la limita, sa considere participantii la trafic niste dusmani care trebuie cu orice pret eliminati de pe sosea. N-am nimic cu victima accidentului, saracu’ de el, dar nu stiu ce ma face sa cred ca era dintre acei supermeni, si nimeni nu isi pune problema : oare el nu trebuia sa respecte niste reguli de circulatie, chiar daca trebuia sa sparga traficul? Imi vin acum in minte tot felul de faze cu genul asta de supermeni care sfideaza orice regula si, in primul rand, pe alti participanti la trafic: 120/h in localitate, cu toate ca se faceau semne ca urmeaza radar: supermanul trebuia sa le arate tuturor ca e cel mai tare si ca nu-i pasa de nimeni, (cu toate ca nu era nicio graba), autoturisme scoase de pe carosabil, la limita accidentelor doar pentru a ne incorda muschii si altele asemenea. Asa ca mai lasati-ma cu eroul asta national. Il faceti erou ca sa speculati tot felul de variante politice. Nu e niciun fel de erou, si tare mi-e ca face parte din categoria supermenilor despre care va vorbeam, ca daca era atat de ok, respecta si el niste reguli si n-apuca sa dea in gropi.

  • Bineinteles, mortul e de vina. :)

   Oricum ai lua-o, moartea unui om e ceva tragic. Iar romanul are o vorba: „Despre morti – numai bine”. Nu-mi aduc aminte ca cineva sa fi zis ca politistul mort e un erou, dar poate ca nu ne luam informatiile din aceeasi sursa…

   De fapt, important este sa vedem daca domnul Oprea se deplasa legal, in coloana oficiala. Asta genereaza, de fapt, „implicatiile politice” din titlul articolului.
   Frustrari avem cu totii, dar sunt girofaruri din calea carora trebuie sa ne dam la o parte. Imediat.

  • @ adrian,
   esti in confuzie.
   Desi nu ai o parere buna (tu o zici) despre acesti „supermeni”, nu e vorba despre ei, ci despre gralul Izmana.
   Care foloseste acesti „supermeni” in interes personal.
   Tu, ori vrei sa abati discutia, spunindu-ne ca „(si) mortul e vinovat”, ori nu citesti cu atentie ce se scrie. Nimeni nu vrea sa il scoata pe Gigina erou. Poate ca a fost unul dintre cei descrisi de tine. Dar fara dorinta de grandoare a gralului Izmana nu se intimpla accidentul.
   Aici e buba.
   NB,
   dupa cum probabil ai sesizat (trag speranta), nu oamenii politici sint scandalizati, ci lumea.care nu mai suporta grandomania unor politicieni.

 11. Dreptate ai, Victore. Sa stii ca nu voiam sa il disculp pe nenorocitul ala de Oprea. Imi repugna la fel de mult si stilul lui si al altor utilizatori de girofare, insa voiam sa atrag atentia si asupra altui fenomen, poate un pic marginal in contextul acestor abuzuri: consimtamantul si chiar dorinta celor care formeaza acele echipaje de a incalca regulile si de a forta traficul. S-a dezvoltat in randul lor un fel de grandomanie, or, ei ar trebui sa fie primii care sa respecte regulile, nu sa abuzeze de ele. Sa iti dau un alt exemplu: stam cuminti in coloana ca nu era nicio graba, si brusc pornim semnalele acustice si luminoase si iesim pe contrasens ca sa le demonstram unor „smecheri cu gipane” ca suntem mai smecheri decat ei (noi cu loganul). „Gipanul” cat pe aci sa intre in sant. Asta e iq-ul lor. Pe de alta parte, ai dreptate: nenorociti ca Oprea au generat un astfel de comportament, dar sa nu-i uitam totusi pe micii supermani care contribuie si ei din plin la acest fenomen si nu cred ca Oprea sau altii le cer in mod expres sa faca acrobatii de genu ala. Le fac din proprie initiativa, ca asta e iq-ul lor (si sunt putini cei care-i pun la punct) ca daca ar fi ceva de capul lor nu ar ramane la statutul de soferi.

 12. Dupa „interventia” flasca a presedintelui, sa ascultam platitudinile izmenarului, bizonul din secolul dictatorilor (cuvinte alese): institutional, politica, schimbare, guvern, lege, adevar, demisie, artificii, media, lege, imagine, eu, lege, eu, nu, vinovat, activitate, guvern, opinie publica, consecventa, stabilitate, guvern, cuvint, institutional, parametri, firesti, proiecte, securitate nationala, guvern, Ponta. Cum ziceam acum citeva zile: mortul si firma cara a sapat groapa sint de vina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raluca Boboc
Licențiată în Științe Politice, Master în Politică Europeană și Românească, obținut la Facultatea de Stiințe Politice (Universitatea București), Institutul de Cercetări Politice. Din 2007 - consilier la Departamentul de Analiză și Planificare Politică (Administratia Prezidențială). Din 2009 - consilier politic la Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților. Din 2012 - consilier de stat la Departamentul de Analiză Politică (Administratia Prezidențială). A participat în calitate de consultant la campaniile electorale din 2008-2009.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro