vineri, ianuarie 27, 2023

Ce înseamnă „decizie cu caracter politic”?

Curtea Constituţională a României a respins sesizările depuse de partidele de opoziţie privind legea pensiilor. Comunicatul Curţii menţionează faptul că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, deci au fost judecători care au votat împotrivă. Preşedintele PSD a refuzat să comenteze decizia, în schimb dl Antonescu a declarat că ea are „caracter politic”. Evident acuzaţia a fost reluată de presă, dezbătută, aprobată sau combătută. Iar, dacă au fost divergenţe apropo de întrebarea dacă a fost sau nu o „decizie cu caracter politic”, nu am văzut nici de data asta să se exprime vreo nelămurire apropo de expresia în sine. Aparent, există o semnificaţie precisă a expresiei „decizie cu caracter politic a Curţii Constituţionale”, semnificaţie pe care o cunoaşte toată lumea.

Mărturisesc că eu n-o cunosc. Ştiu ce ar putea însemna expresia, la modul teoretic, asta da. Însă nu ştiu ce semnificaţie îi dau cei ce o folosesc în acest caz particular. Prin urmare, întreb: ce anume e o decizie cu caracter politic? Ce face această decizie a Curţii Constituţionale să aibă un astfel de caracter?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. ar putea insemna ca decizia a avut o justificare politica mai degraba decat una juridica. Daca nu ma insel, componenta Curtii Constitutionale este 5 judecatori numiti de putere si 4 de opozitie iar decizia referitoare la legea pensiilor a fost tocmai 5 la 4. Este cel putin suspect ca judecatorii numiti de putere au judecat intr-un fel si ceilalti in alt fel. Asta ma face sa cred ca fiecare a judecat cazul in sprijinul celor ce i-au numit acolo si nu in spiritul legii. Una din tabere a judecat corect, dar nu vom stii niciodata care.

  • „5 judecatori numiti de putere”
   Care putere?
   Va reamintesc ca din cei 5 (1 – numit de presedinte, 3 de catre PDL, 1 de catre UDMR), cel putin 1 a votat IMPOTRIVA puterii de atunci, cand cu proiectul legii de reducere a pensiilor cu 15%.
   Pe de alta parte, inainte de ultima modificare a compozitiei Curtii, actuala putere avea majoritate, dar nu-mi aduc aminte ca actuala opozitie sa se fi plans de deciziile CC, cum ca ar fi politice…
   In sfarsit, daca asta este algoritmul de numire a judecatorilor la CC, intotdeauna va exista aceasta suspiciune, marturisita sau nu… si pe buna dreptate!

 2. Marean,

  inteleg ce spui, dar nu reprezinta un raspuns la intrebare… Putem specula (nb!) ce anume i-a motivat pe fiecare din judecatori sa decida intr-un fel sau in altul, dar asta nu spune neaparat ceva despre decizie. Pur si simplu sunt lucruri diferite. La fel, eu pot la un moment dat sa spun, din diverse motive, ca 2+2=4. Pot sa remarc asta intr-o disputa politica, juridica, sprijinind un partid sau un om politic sau mai stiu eu ce. Putem spune atunci ca e o constatare cu caracter politic, personal, juridic? Nici vorba, in toate aceste cazuri ramane o afirmatie cu un caracter aritmetic!

  Ce inseamna o decizie cu caracter politic a Curtii Constitutionale?

 3. Dar este extrem de simplu!Decizia politica este luata de niste judecatori care se supun numai constiintei lor,in asa fel incat sa-i faca o bucurie presedintelui Basescu si celorlalte persoane care detin secretul fericirii natiunii noastre.

 4. Gabriel,

  aceeasi observatie ca mai sus; putem specula ce motive au avut judecatorii sa voteze cum au votat (si putem specula, si mai putin relevant, ce anume a simtit presedintele la anuntul deciziei), dar asta nu are legatura cu decizia in sine.

 5. Se poate înţelege de data asta ce a vrut să spună Antonescu prin decizia politică a CCR : când Ion Predescu se află în inferioritate. :)

  • Am vrut să zic în inferioritatea numerică a minorităţii care doar se exprimă şi îşi apără punctul de vedere cel mult într-o opinie separată. Ion Predescu i-a tras(-o) lui Antonescu… o opinie decisivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro