sâmbătă, ianuarie 16, 2021

Ce înseamnă „decizie cu caracter politic”?

Curtea Constituţională a României a respins sesizările depuse de partidele de opoziţie privind legea pensiilor. Comunicatul Curţii menţionează faptul că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, deci au fost judecători care au votat împotrivă. Preşedintele PSD a refuzat să comenteze decizia, în schimb dl Antonescu a declarat că ea are „caracter politic”. Evident acuzaţia a fost reluată de presă, dezbătută, aprobată sau combătută. Iar, dacă au fost divergenţe apropo de întrebarea dacă a fost sau nu o „decizie cu caracter politic”, nu am văzut nici de data asta să se exprime vreo nelămurire apropo de expresia în sine. Aparent, există o semnificaţie precisă a expresiei „decizie cu caracter politic a Curţii Constituţionale”, semnificaţie pe care o cunoaşte toată lumea.

Mărturisesc că eu n-o cunosc. Ştiu ce ar putea însemna expresia, la modul teoretic, asta da. Însă nu ştiu ce semnificaţie îi dau cei ce o folosesc în acest caz particular. Prin urmare, întreb: ce anume e o decizie cu caracter politic? Ce face această decizie a Curţii Constituţionale să aibă un astfel de caracter?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. ar putea insemna ca decizia a avut o justificare politica mai degraba decat una juridica. Daca nu ma insel, componenta Curtii Constitutionale este 5 judecatori numiti de putere si 4 de opozitie iar decizia referitoare la legea pensiilor a fost tocmai 5 la 4. Este cel putin suspect ca judecatorii numiti de putere au judecat intr-un fel si ceilalti in alt fel. Asta ma face sa cred ca fiecare a judecat cazul in sprijinul celor ce i-au numit acolo si nu in spiritul legii. Una din tabere a judecat corect, dar nu vom stii niciodata care.

  • „5 judecatori numiti de putere”
   Care putere?
   Va reamintesc ca din cei 5 (1 – numit de presedinte, 3 de catre PDL, 1 de catre UDMR), cel putin 1 a votat IMPOTRIVA puterii de atunci, cand cu proiectul legii de reducere a pensiilor cu 15%.
   Pe de alta parte, inainte de ultima modificare a compozitiei Curtii, actuala putere avea majoritate, dar nu-mi aduc aminte ca actuala opozitie sa se fi plans de deciziile CC, cum ca ar fi politice…
   In sfarsit, daca asta este algoritmul de numire a judecatorilor la CC, intotdeauna va exista aceasta suspiciune, marturisita sau nu… si pe buna dreptate!

 2. Marean,

  inteleg ce spui, dar nu reprezinta un raspuns la intrebare… Putem specula (nb!) ce anume i-a motivat pe fiecare din judecatori sa decida intr-un fel sau in altul, dar asta nu spune neaparat ceva despre decizie. Pur si simplu sunt lucruri diferite. La fel, eu pot la un moment dat sa spun, din diverse motive, ca 2+2=4. Pot sa remarc asta intr-o disputa politica, juridica, sprijinind un partid sau un om politic sau mai stiu eu ce. Putem spune atunci ca e o constatare cu caracter politic, personal, juridic? Nici vorba, in toate aceste cazuri ramane o afirmatie cu un caracter aritmetic!

  Ce inseamna o decizie cu caracter politic a Curtii Constitutionale?

 3. Dar este extrem de simplu!Decizia politica este luata de niste judecatori care se supun numai constiintei lor,in asa fel incat sa-i faca o bucurie presedintelui Basescu si celorlalte persoane care detin secretul fericirii natiunii noastre.

 4. Gabriel,

  aceeasi observatie ca mai sus; putem specula ce motive au avut judecatorii sa voteze cum au votat (si putem specula, si mai putin relevant, ce anume a simtit presedintele la anuntul deciziei), dar asta nu are legatura cu decizia in sine.

 5. Se poate înţelege de data asta ce a vrut să spună Antonescu prin decizia politică a CCR : când Ion Predescu se află în inferioritate. :)

  • Am vrut să zic în inferioritatea numerică a minorităţii care doar se exprimă şi îşi apără punctul de vedere cel mult într-o opinie separată. Ion Predescu i-a tras(-o) lui Antonescu… o opinie decisivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Miron Damian
Miron Damianhttp://www.docspoint.ro/
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Stânga europeană iubeşte de fapt neoliberalismul şi corporaţiile, cu condiţia să fie chinezeşti

Chiar pe 31 decembrie, când lumea punea şampania la rece, UE a semnat cu China un acord comercial cu cântec. Comisia –...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Populismul conspiraţionist, ruperea relației de încredere popor-tehnocrație și criza democrației liberale. Trei scenarii pentru guvernările viitoare

Despre criza democrației liberale se vorbește deja de mai mulți ani, nemaifiind o noutate. Ne referim aici doar la spațiul occidental, unde...

A patra întrebare: Când intrăm în blackout?

Se îndesesc zilele prin care ne trece glonțul “energetic” pe la ureche. Aceasta, de fapt, era a treia întrebare a articolului de...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.