miercuri, decembrie 6, 2023

Ce se întâmplă în Israel?

Anshel Pfeffer este jurnalist la Haaretz, corespondent regional pentru The Economist şi unul din cei mai avizaţi comentatori ai situaţiei din Orientul Apropiat. Iată câteva din reacţiile sale extrem de interesante de astăzi, care vă scutesc de a petrece ore la TV ca să înţelegeţi ce se întâmplă în Israel. Sunt multe teme la care trebuie să reflectăm, în primul rând măsura în care erodarea standardelor democratice slăbeşte chiar capacitatea de apărare a unei ţări. Mai jos pasaje preluate cu acceptul autorului.

………………………………………………

La 24 de ore de la atacul devastator al Hamas asupra sudului Israelului, câteva gânduri. Toată lumea compară, pe bună dreptate, acest lucru cu surpriza strategică pe care Egiptul și Siria au făcut-o Israelului acum 50 de ani, în Războiul de Yom Kippur. Eșecul de atunci al Israelului a fost unul “de concept”.

“Conceptul Yom Kippur” a fost acela că armatele arabe nu ar fi riscat un alt război pe scară largă cu Israelul după ce au fost înfrânte crunt în Războiul de 6 zile. Acest concept s-a prăbușit atunci. De data aceasta s-au prăbușit trei concepte:

 1. Hamas se concentrează pe construirea fortăreței sale din Gaza și nu va risca un alt război
 2. Iron Dome, gardul masiv de la frontieră și senzorii subterani anti-tunel au închis majoritatea căilor de atac ale Hamas
 3. Israelul poate „tempera” conflictul cu palestinienii prin stimulente economice și îl poate transforma într-o temă secundară. Palestinienii sunt doar o problemă minoră.

Toate cele trei concepte s-au prăbușit acum 24 de ore. Nu e vorba doar de un eșec al colectării și analizei informațiilor, e vorba de un eșec conceptual. În ultimii ani, ipoteza de lucru a fost că forțele dominante din conducerea Hamas au decis să se abțină de la o confruntare pe scară largă.

Hamas are, de asemenea, propriul concept. Hamas e convins că luarea a zeci de ostatici israelieni va îngenunchea societatea israeliană și va forța guvernul să elibereze toți prizonierii palestinieni, ceea ce va face din Hamas principala mișcare palestiniană, detronând Fatah. Acest concept e testat zilele astea.

Există însă şi o diferență fundamentală între războiul de Yom Kippur și cel de acum. Azi nu avem un război pentru supraviețuirea Israelului, care nu se confruntă cu armate invadatoare. Acest lucru înseamnă că, în ciuda mișcării devastatoare de ofensivă a Hamas, Israelul își poate pregăti strategic următoarea mișcare. Din păcate, guvernul lui Netanyahu este incapabil de gândire strategică.

Şi un gând despre Netanyahu însuşi: el nu e un premier de război. Nu a intrat în război împotriva Hezbollah și Iranului, iar în Gaza a fost târât contra voinţei lui. El nu are încredere în forțele regulate de apărare israeliene, preferând loviturile aeriene și forțele speciale, fiind sceptic faţă de marile ofensive terestre în care forțele de apărare israeliene se pot împotmoli.

Netanyahu a încercat să ignore Gaza de-a lungul numeroșilor săi ani de mandat. Nu a făcut niciodată planuri pentru viitorul acesteia și după fiecare rundă de lupte acolo s-a grăbit să se întoarcă la alte probleme, politice. Acum, el va rămâne totdeauna pentru israelieni legat acest dezastru cu originea în Gaza. Asta e acum moștenirea sa.

………………………………….

Şi câteva reacţii de răspuns ale altor comentatori din Israel:

În războiul de Yom Kippur (1973), militarii din forturile Bar Lev au luptat şi au rezistat pe graniţă. Ieri, Hamas a trecut de frontieră cu motociclete și camioane, fără să fie împiedicat. Israelul din 1973 nu ar fi lăsat niciodată Egiptul și Siria să care zeci de civili ca ostatici peste graniţă în felul în care statul prăbușit de astăzi a lăsat să se întâmple acest lucru.

Cel puțin o bază militară de lângă Gaza pare să fi fost abandonată sau să se fi predat fără luptă, trupele sale fugind precum armata irakiană când ISIS a atacat Mosul. Este un eșec de „concept”, dar și unul instituțional mai profund.

Acum câțiva ani ar fi fost opriți la graniță. Nu s-ar fi permis niciodată să se întâmple la această scară în trecut. Ieri au putut să treacă nestingheriți practic peste tot. Nu a existat nimeni care să protejeze civilii israelieni de-a lungul graniței

Cred că un adevăr trist a fost din nou expus astăzi: un politician laș care a făcut-o mereu pe “domnul Securitate” s-a opus unor lucruri cum ar fi detensionarea măsurilor de la zid (in Teritorii) & Gaza. Lui măsurile astea i-au oferit puterea politică după accidentul vascular cerebral al lui Sharon. Bibi a fost întotdeauna mai interesat de războaie culturale decât de securitatea propriu-zisă.

Distribuie acest articol

342 COMENTARII

 1. Nu cred că aceasta trebuie să fie „citirea” situației din Israel(cu atacul Hamas). Cred că Israelul ȘTIA de atacul Hamas și l-a așteptat. Unii zic că este un fel de Pearl Harbour varianta Orientul Mijlociu, și eu sunt de acord cu ideea asta.Ca părere, Europa noastră, amintindu-si de Cruciade și de Holocaust, ar trebui să sară în apărarea Israelului.
  NB. Netanyahu este un mare om politic.

  • O să trimit analiştilor israelieni mica ta teorie conspiraţionistă, să ştie şi ei. Nu le-a dat cred prin cap că statul a sacrificat deliberat 600+100 de cetăţeni pentru o schemă politică, o să le pice fisa acuma. Apropo, teoria corespunde exact cu retorica găunoasă anti-establishment a dreptei radicale din Israel, echivalentul AUR, aliaţii lui Bibi în parlament.

   • Cerintele si asteptarile editorilor si cititorilor acestui site, in legatura cu respectul reciproc si discutiile bazate pe argumente, se aplica tuturor comentariilor, inclusiv celor facute de autorii articolelor. Motiv pentru care va invit sa va adresati la persoana a treia, domnule Ionita, atunci cand va adresati cititorilor dv.

      • Ce e grobian în răspunsul perfect în linie cu ce a solicitat o sfertodoctă înţepată, care pică bacul la gramatică? Ştii cum e cu fudulul … de fapt, fudulii

     • o dumnezeule. domnule Ionita. notiunea de consiprationism isi schimba semnificatia atunci cand vorbim despre Orientul Mijlociu, cu cele 100 si una de nopti. Cu ce sunt de acord (si va dau dreptate, dar pe alt ton) este ca Israelul si-ar fi sacrificat macar si un cetatean intr-un scenariu Pearl Harbor. altminteri, cred ca ati derapat pe propriul orgoliu…mai se intampla. va reveniti ca aveti de scris.

     • @Sorin Ioniță Cc:Marcela-Ioana Pop
      Hai Sorinel că dacă tu ți-o arzi așa îmi permit și eu să te iau la per tu ca să-ți zic că o persoană ești tu, alta este interlocutorul tău și a treia este bunul simț sau cei șapte ani de acasă cum se mai zice, ani pe care eu acum i-am lăsat intenționat acasă ca să-ți dai tu seama *oaie că poate ai uitat de ei sau poate nu i-ai avut niciodată cu toate că aveam altă părere despre tine,

     • Din pacate exista doi Sorin Ionita … Unul inteligent, autor al unor analize interesante, documentate si pertinente si unul … “baiatul de cartier” care raspunde propriilor cititori luandu-i “la misto” si chiar jignind … Pacat domnule Ionita ! Pacat !

      Nu inteleg agresivitatea raspunsurilor dvs. In plus, ar trebui poate sa aveti o atitudine un pic mai condescendenta si cu noi astia “sfertodoctii intepati care am picat bacul” Apropo ! Cuvantul “sfertodoct” nu exista in DEX ci doar in “cartierul” unde a crescut domnul Ionita !

      • Daca e teorie conspirationista, cum reusiti sa credeti ca toata comunitatea de informatii NATO si serviciile secrete ale statului evreu au fost inselate de Hamas si nu au stiut nimic?
       Daca a NU-i crede imbecili pe cei pomeniti mai sus = conspirationism …. 🤦‍♂️
       PS chiar stiau ce urmeaza. De ce au permis?
       Coventry e un raspuns posibil.
       Pearl Harbour, alt raspuns posibil.

    • Acest II mi se adresează astfel ” mica TA teorie conspiraționista”, deci se tutuiește cu mine. Dar eu nu vreau să mă tutuiesc cu progresiști tu-peisti. Mai ales că se contrazice, spune că ideea prezentată de mine circulă chiar în Israel….

      • Idiotul ăsta progresist își bate joc de noi. Pe baza numărului mare de comentarii, el obține GRANTURI mari de la progresiștii europeni, apoi plătește la Contributors să-i permită publicarea inepțiilor lui. Nu-l mai comentați!

      • Domnule Ionita,
       In momentu’ in care ati atacat – corect formal- povestea cu „pers. a III-a”, ati mutat fondul problemei – atat cat e- pe Academiei ( stiti bancu’ cu militienii care nu stiau sa scrie Louis Blanc…). Fondul fiind modul de adresare intre „contributori”. Personal, agreez pe ” tu” politicos. Din comoditate. Da’ cred ca cei ce solicita utilizarea „pluralului de politete” ( sper c-am nimerit-o!) au dreptu’ s-o faca si sa li se raspunda astfel. Macar si din politete.
       In rest, o polemica fara rost, ajungand de la sarcasme la injurii; fara f’o legatura cu „subectu” ?!

      • E plina plat-forma asta de autori infumurati . Faptul ca administratorii ofera spatii largi comentatorilor spune cite ceva . Nu cunosc alta plat-forma care sa procedeze identic . Un fel de mall – atita timp cit intra inconstientii , iresponsdabilii si fudulii in el afacerile adminsitratorilor cresc iar bugetul national incaseaza taxe . Pentru mare parte din populatia Romaniei numele Sorin Ionita nu spune nimic ( afara doar daca nu au rude ori vecini cu acest nume ) . Haideti sa dam importanta numelui acestuia . Sinteti de acord stimabililor comentarori ?!

      • D-le Ionita, s-au( re) activat „baietii”! Si, din nefericire sunt muuulti! Stau si ma intreb, din ce colt al mintii lor iesit-au oare? Ma inclin!

      • Propaganda a facut termenu „progresist” sa sune a ceva rau. Cam ca si in cazul „usr”, care a distrus, zic ei, tara in 8 luni cat au fost, infim, la guvernare, nu cei care au 33 de ani sunt raspanditi prin toate locurile din care se poate fura.

      • Lenin era de exemplu cel dihai ”progresist” al vremii sale. În România l-am avut pe Ceaușescu ce se proclamase ”progresist” inclusiv în ultimul său discurs înainte de împușcare și era acceptat ca atare. Caragiale definise ”progresistul” prin personajul nemuritor al lui Cațavencu (”ultraprogresist și liber-schimbist”). 😀

       Înaintea Cizmarului mai fost unanim acceptați ca ”progresiști” Mussolini, Hitler, Stalin și Mao Tse Tung. Ce-i drept Hitler și Mussolini și-au pierdut titlurile încă din timpul vieții, dar rezultatele lor nu fost cu nimic mai prejos ca ale celorlalți. 😁

       ”Progresiști” sunt toți cei ce doresc să-i facă pe oameni fericiți împotriva voinței lor. Ei numesc asta ”progres”. De regulă cei ce ajung la putere își aduc
       țările undeva în Evul Întunecat și adesea produc munți de cadavre și râuri de sânge.

       Modul de operare a rămas cam același de la ăia cu ”clasa muncitoare” din vremea lui Lenin și Mussolini, la ăștia de azi cu LGBT-eii și ”ecologia”: O minoritate agresivă face tot posibilul să preia puterea și să sufoce orice urmă de democrație și libertate de exprimare.

      • Marius Chicos Rostogan pai in cazul asta Hamas si Iranul sunt progresisti „Progresiști” sunt toți cei ce doresc să-i facă pe oameni fericiți împotriva voinței lor. Ei numesc asta ”progres”. De regulă cei ce ajung la putere își aduc
       țările undeva în Evul Întunecat și adesea produc munți de cadavre și râuri de sânge…..O minoritate agresivă face tot posibilul să preia puterea și să sufoce orice urmă de democrație și libertate de exprimare.

      • Marius Chicos Rostogan: În plus, progresiștii sunt mai fanatici ca progresiștii.

      • …eroare… trebuia scris că progresiștii sunt mai fanatici ca bolșevicii….

      • George,
       Progresivismul a apărut drept curent politic ca urmare a industrializării și propunea schimbarea regulilor pe măsura evoluției societății și a raporturilor dintre clasele sociale. Adică societatea se schimbă, iar legile trebuie adaptate la noile condiții.
       Mulți confundă însă acest aspect cu viziunea potrivit căreia numai schimbarea legilor determină schimbări în societate și, pentru a evita efectele negative, mai bine să se revizuiască totul, dar să nu se schimbe nimica și așa să fie primit! Sau invers, să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale.
       Ca urmare, progresivismul nu e neapărat de stânga, regulile adoptate putând fi foarte bine de dreapta, mizând pe liberalism și individualitate, nicidecum pe uniformizare cum au făcut-o național-socialiști lui Hitler sau comuniștii lui Stalin.
       Definitoriu pentru progresiști este faptul ca ei cred ca progresul tehnologic poate determina bunăstarea tuturor, în vreme ce alții cred că acumularea averii pe baze tehnologice trebuie să fie în principal accesibilă unor categorii privilegiate, restul mulțumindu-se cu firimiturile, iar cadrul legal trebuie să fixeze definitiv această realitate.
       În plus, progresismul pune accent pe interesele individuale, atâta vreme cât ele nu intră în conflict cu aceleași interese ale altora, în vreme ce non-progresiștii impun interesele majorității ca fiind unicele legitime ale întregii societăți. Nu dau nume, le puteți intui și dumneavoastră.

      • @George

       Nope Iranul nu e un exemplu de regim ”progresist”. Mulahii au câștigat acolo alegerile pe bune. Majoritatea boborului chiar crede în ei de decenii. E drept că și-au aruncat țara într-un abis cu nimic mai prejos celor ”progresiste”.

       ”Progresiștii” sunt întotdeauna minoritari incapabili să câștige alegeri. Se impun cel mai adesea prin lovituri de stat ca bolșevicii (pe care le numesc ”revoluții”) sau prin infestarea partidelor apparent normale și mai ales prin infestarea sistemelor de justiție și a birocrației de stat.

      • Foarte pe scurt, din practica de azi ( nu teoretic), asa cum il percep eu: iubitori de apocalisme precum incalzirea globala antropocena ; de propaganda LGBTQ+++; de „Green Deal”; de LBM ( daca ai uitat-o); de migratie alogena; de globalism, de internationalism, de ateism militant, de orice impotriva vietii obisnuite; s.a.m.d.

      • Adrian Cristescu, nu va grăbiți la concluzii! „Apocalismele“ dumneavoastră sunt de fapt o apocalipsă, care nici ea nu e mediatizată sub denumirea asta, ci ca un posibil și probabil deznodământ al dezvoltării noastre. Și nu e “antropocena” (nici nu există cuvântul acesta), ci antropogenă, adică generată de om. Antropocenul este substantiv, nu are feminin și este o eră geologică, propusă de ecologiști, dar încă neacceptată de geologi. Deci nu are prea mult de-a face cu progresismul. Dar ca orice fenomen, el nu trebuie ignorat sau considerat mai puțin important decât un altul, de exemplu cel economic, căci sunt destui și cei care amenință cu “apocalismele” lor economice. Viața obișnuită înseamnă să fii atent la toți și la toate. În Europa lipsa igienei personale a însemnat moartea a până la 50 milioane de suflete. Lipsa de igienă a mediului poate fi încă mai cruntă. Omul a învățat să fie profilactic, iar asta a devenit o obișnuință. Nu e o greșeală, așa cum credeți. Cu frica unei prăbușiri ipotetice a economiei mondiale trăiesc poate 2 miliarde de oameni. Toți ceilalți ar fi mai afectați de consecințele unei transformări dramatice a mediului. Dacă tot apelați la majoritate, pentru a vă susține opiniile.

      • @Hantzy,

       Deci așa după mintea dumneavoastră îmbunătățim „igiena” planetei dacă umflăm industria mineritului vreo 10-11 ori în numele salvării planetei.

       Sunteți inepuizabil! 😂

      • Svejk, ați citit în cărțile de tarot, ați dat în cafea sau în ouă de gărgăriță? Întreb, pentru că din cele scrise de mine nu rezultă așa ceva.

      • @Hantzy

       Păi ceea ce numiți dumneavoastră eufemistic „igiena mediului” și alții „tranziția energetică” presupune o creștere a mineritului de măcar 10-11 ori. Asta-i tot.

       Ziceți că trăiți în Germania. Când aveți vreme, merită să mergeți la Hambach în vestul țării să vedeți o exploatare de lignit de suprafață (cea mai mare din Europa) ce a crescut metastatic în ultimii ani în numele „tranziției energetice”. După aia înmulțiți-o cu 10.😀

      • Svejk, extracția Hambach a fost inaugurată în anii 70, iar proiectul exista încă de prin anii 60. Nu ca urmare a tranziției energetice este deci extracția respectivă acolo.
       Apoi nu rezultă din comentariul meu că aș fi entuziasmat de groapa respectivă.
       Și nu în ultimul rând, producția de lignit a scăzut în Germania de la 360 milioane tone în 1990 la o treime. Deci de unde 10-11 ori mai mult? De trei ori mai puțin, ar fi fost corect. Dar dacă cărțile de tarot sunt sursa dumitale de inspirație..,

      • Da dar exploatarea de la Hambach e în curs de extindere. Justiția germană a decis anul trecut că extinderea ei sănătate curată: 😀

       https://www.dw.com/en/germany-energy-firm-rwe-wins-case-to-expand-coal-mine/a-61282104

       În orice caz au cumpărat echipament minier în valoare de exploatare și au contracte de întreținere pe măcar 15 ani începând din 2021.

       Creșterea mineritului de 10-11 ori nu e legată (doar) de cărbune, ci de restul mineralelor necesare „tranziției energetice”. Astea sunt estimările producătorilor de echipament minier.

       Oamenii ce propovăduiesc agresiv „salvarea planetei” n-au bnici cea mai vagă ideea despre dezastrele ecologice ce însoțesc cu voioșie „salvarea”.

      • Extinderea Hambach nu e cerută de politica energetică, ci de necesitățile momentului: Germania are nevoie de mai multă energie decât poate obține din exploatarea resurselor existente. Sa fi avut un număr dublu de eoliene, n-ar mai fi fost nevoie de extinderea Hambach.
       Estimările pe care le invocați sunt temporare și sunt deformate și de inflație. Iar sănătatea mediului include mult mai mult decât tranziția energetică.

    • Persoana a III-a este forma de politețe în care trolii ruși se adreseaza în dialectul moscovit stăpânului lor de la Kremlin. Așa că să nu ne mirăm filiera pe care vin astfel de comentarii.

   • Gata,cum scrie cineva care nu pe linie cu dl.Ionita ,gata suntem de dreapta radicala ,in AUR,orci,putinisti, nu?
    Adevarul nu este stiut pana la ora asta…a stiut Netanyahu si n-a facut nimic,ori nu a stiu,sau ….Indemnul dlui Ionita de a nu ne mai uita la tv , ca acest articol explica tot este jenant. Articolul nu explica mai nimic…sunt niste comentarii copy-paste de pe net (cu acceptul autorului!) dupa dupa un jurnalist Anshel Pfeffer si raspunsuri …cam asta e, un articol subtire ,mai degraba o preluare de pe net…cu acordul autorilor.
    Ceea ce este cert- un nou razboi in Israel….suferinta,morti ,raniti. Zeci de mii de turisti din toata lumea prinsi acolo si care nu stiu cum sa plece de acolo….astea sunt efectele care vai,sunt mai importante decat cauzele care au declansat acest razboiin care Israel a fost luat prin surprindere ,descoprit,si umilit

   • „O să trimit analiştilor israelieni mica ta teorie conspiraţionistă, să ştie şi ei.”
    Fără să fiu de acord cu teoria conspirationista a comentatorului initial, ma bufneste râsul când văd argumente ca cel al domnului Ioniță.
    Ce ar putea să spună un jurnalist de la Haaretz despre Sharon? E ca și cum ai cere celor de la A3 să spună ceva despre Băsescu.

   • Revenind la războiul din 1973, după el s-a format o comisie parlamentară de anchetă (Agranat) care a studiat cauzele „surprizei”. Concluzia a fost că de fapt n-a fost nicio surpriză. Pur și simplu armata israeliană a ignorat informațiile indubitabile legate de atacul arab.

    Ministrul apărării al israelului de atunci, Moshe Dayan, mărturisește în memoriile sale („Povestea vieții mele”) ca a fost trezit de un telefon devreme de dimineața la pe 6 Octombrie 1973 și a fost anunțat că arabii vor lansa un atac masiv în aceeași după amiază. Nu mai rețin dacă zicea ce înseamnă „devreme de dimineața”, dar presupun că nu o fi fost mai târziu de 7 AM. Atacul arab se produce la orele 14. Au avut la dispoziție cel puțin 6-7 ore în care puteau trimite întăriri. Comandanții din prima linie nu au primit nici măcar un telefon de avertizare. De ce oare? Nu cred că cineva are un răspuns. Putem doar să speculăm asupra motivelor…

    • Acelasi lucru poate fi spus si despre atacul de la Pearl Harbor. Semnalele de avertizare au fost numeroase, dar au fost complet ignorate.
     Cu cateva zile inaintea bombardamentelor, au fost semnalate zboruri de recunoastere ale unor avioane japoneze deasupra Hawaii si infiltrari ale minisubmarinelor nipone in rada portului de la Pearl Harbor.
     Cu o ora inaintea atacului propriu-zis, operatorii statiei radar din nordul insulei Oahu au vazut apropierea a sute de avioane inamice pe aparatele lor, au informat de urgenta comandamentul militar, dar nimeni nu i-a luat in seama. De remarcat ca ora aceea pierduta ar fi fost mai mult decat suficienta pentru alertarea si instalarea pe pozitii a echipelor tunurilor antiaeriene si pentru ridicarea in aer a numeroaselor avioane de vanatoare americane disponibile, care ar fi facut praf bombardierele japoneze.

     • De facut, au facut totusi ceva. Tintele principale ale japonezilor erau portavioanele care, surpriza, nu erau la Pearl Harbor. Yamamoto a fost singurul care nu s-a bucurat dupa raid, realizand esecul si faptul ca totusi, militar, nu aveau cum sa faca fata colosului american.

      • Se pare că a fost totuși doar o coincidență fericită.

       Amiralul William Halsey ce comanda grupul de portavioane din Pacific scrie în memoriile a decis de capul (și împotriva dorinței șefilor săi!) său ieșirea pe mare încă odată înainte de Crăciun ca să mai facă un rând de trageri din cauza rezultatelor catastrofale la tragerile din toamnă ale aviatorilor de pe navele sale.

       Asta a salvat portavioanele americane de atacul japonez. În anii 50 când a scris toate astea nu avea niciun motiv să mintă

    • Tin minte ca am citit pe undeva-multi ani in urma – ca decizia de a nu reactiona preventiv ar fi fost luata de PM Golda Meir.Se spunea ca GM a declarat ca trebuie sa se evite calificarea drept „agresor” a Israelului, asa cum s-a intamplat in urma „atacului preventiv” declansat la inceperea razboiul din 1967.Si ca, de data asta , trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca statul Israel este victima agresiunii arabe.

    • @Svejk
     David Elazar seful de stat major a primit informatia de atac iminent de la spionul egiptean (nu Moshe Dayan)
     Tot el a cerut atac imediat
     Moshe Dayan s a opus si Golda a decis sa nu atace
     Gradul de mobilizare deasemenea a fost in polemica intre Dayan si Elazar
     Golda a decis in favoarea unei mobilizari mai masive (contrar opiniei lui Dayan)
     Eli Zeira seful spionajului IDF nu a putut sa influenteze decizia premierului.
     Stenogramele discutiei de cabinet au fost publicate asa ca nu mai conteaza ce scrie Moshe Dayan in memoriile sale
     Golda a explicat motivele deciziei sale , americanii au conditionat ajutorul militar imediat de faptul ca in nici un caz Israelul sa nu atace primul.
     Au facut si un film de curand in care sedinta este prezentata conform stenogramelor publicate

   • Glumițe și ironii de doi bani, domnule Ioniță. Aveți sau nu aveți argumente pentru a combate opinia onestă a unui comentator la articolul cu care ne-ați onorat ? Dacă nu aveți, nu-i nici o supărare, dar abțineți-vă de la a fi obraznic.

    • “Opinia onestă” că Pearl Harbour a fost o schemă politică cu complicitatea serviciilor secrete americane? Ţi se pare că chestia asta poate fi tratată altfel decât cu băşcălia cea mai cruntă?

     • În primul rând nu „ți se pare”, ci „vi se pare”, că nu ne-am tras de șireturi și nici n-am cântat împreună în corul regionalei CFR. Eu nu-mi permit să vă tutuiesc, deși aveți clar probleme de bună creștere și relaționare civilizată. În al doilea rând, opinia domnului respectiv, oricât de exotică, e a domniei sale, spre deosebire de alții care vin cu opinia „celor mai avizați comentatori ai situației din Orientul Apropiat” și după aia fac ca șoricelul din bancul cu elefantul – „elefantule, ce tare tropăim noi!”

     • FDR a impins Japonia spre Pearl Harbor, prin sanctiuni econoice insuportabile si pretentii poitice de neacceptat, asta reiese limpede din toate informatiile vremii! iar faptul ca sefii militari din insula nu au fost informati despre risc, ci li s-a dat un comunicat vag, general, desi americanii descifrau mesajele japoneze imediat ce erau emise, probabil ca pentru matale nu are nicio relevanta, deoarece hamerica nu poate fi nici perversa, nici ticaloasa, nici stupida, este?

   • Conspirație, neconspirație, pe mine nu mă convinge nimeni că nici unul din serviciile de informații israeliene nu a observat ce se întâmplă.
    Lansarea a mii de rachete, in câteva ore, implică ceva muncă, pe care nu poți sa o faci pe nevăzute : amplasarea lansatoarelor, transportul si depozitarea rachetelor etc.
    La fel, concentrarea a câtorva sute (conform surselor) de militanți înarmați, care au avut nevoie (tot conform surselor) de bărci, buldozere, parapante cu motor, etc
    Nu e o treaba pe care să o plănuiești seara la o bere si a doua zi dimineață să o pui in practică . Si când e implicată atâta lume, nimic nu răsuflă. Toți, mucles. Pe bune?
    Chiar nu cred că întreg sistemul de intelligence israelian a fost lovit de o criză de incompetență crasă. Concomitent cu brusca lașitate a IDF in fata unor militanți care nu cred că erau superiori din punct de vedere numeric, al armamentului sau pregătirii de luptă.
    De aceea, zic să e util să ne uităm (si) la televizor și să nu ne limităm la informațiile unei singure surse, mai ales când acea sursă, expert sau nu, are un punct de vedere de demonstrat.

     • Dacă au existat informații, sunt doua variante:
      – cineva a ales să nu le transmită mai departe
      – cineva a ales să le ignore
      Sincer, credeți că Beniamin_Netanyahu, luptător și comandant în forțele speciale de comando Sayeret Matkal, ar fi ales să nu facă nimic? Chiar si dacă ar fi fost doar o posibillitate? Ca să ce?

      • @Acula :
       Mai este si a 3a varianta :
       – cineva a ales sa nu faca nimic , desi STIA ce va veni .
       De ce ? Ca sa-si salveze curul , fizic si politic !
       Una era , B Netanyahu Infractorul – Justitia il taloneaza strict , altul ar fi fost B Netanyahu , Eroul !
       Acest B. Netanyahu imi pare imaginea din oglinda a marilor briganzi D . Trump si V. Putin , a catelusilor de tip V Orban , T Basescu , L Dragnea : maniaci periculosi – piara Lumea , de nu e Lumea Mea !

     • Dacă au existat informații, sunt posibile două variante:
      – cineva a decis/ales să nu le transmită mai departe
      sau
      – cineva a decis ales să le ignore
      Sincer, credeți că Beniamin Netanyahu, la trecutul său militar si la experiența lui politică ar fi ignorat așa ceva? Când singurii care câstigă sunt iranienii? Mă indoiesc că nu ar fi pus măcar in alertă trupele de la granița cu Gaza

    • Domnul Ionita e progresist convins, e normal ca orice opinie care nu e identica cu a mariei sale atotcunoscatoare sa l supere si sa l faca sa reactioneze cum reactioneaza. Un progresist nu recunoaste un perete nici cand da cu capul in el, daca de sus i se spune ca acolo nu i perete. Ordinul pe unitate e sa fie demonizat orice lider care nu e ideologic corect, Trump, Bibi, orice guvern de dreapta.
     Cine a oferit capacitati nuclere civile Iranului(ca ei sunt ok, nu vor sa dezvolte arme nucleare)? Trump sau Obama? Cine a dus o politica anti Israel in Orientul Mijlociu? Trump sau Obama? Cine a facut Germania total dependenta de gazul rusesc? Merchel sau AfD? Cu banii oferiti de cine duce Putin razboiul in Ucraina? De guverne „extremiste” sau de progresisti fermecatori care au condus Franta si Germania ani buni?

     • Sunt absolut de acord cu ce-ati scris; in general gandesc tot pe-acolo.
      Dar sa fim corecti si sa recunoastem ca dl. Ionita este printre putinii autori de pe-aici care are curajul sa iasa la bataie- „pe nume propriu” – cu unii dintre noi- purtatori majoritari de nick-uri. El -ca persoana publica- are ce pierde intr-o disputa; noi ceilalti, cel mult stima familiei. Nu-i putin lucru, mai ales ca uneori se aventureaza pe terenuri nisipoase si-o mai da prin stufaris!

   • Aveti dreptate. NU cred ca serviciile de informatii israeliene au devenit deodata proaste ( desi evident ca nu sunt perfecte) si nu au aflat nimic de operatiune.Poate ca informatiile culese de ele nu au fost suficient de convingatoare pentru ca arogantul Netanyahu sa decida consolidarea apararii la granita cu fasia Gaza sau lovituri aeriene preventive.. Nu stiu cat de bine sau de prost a functionat IRON DOM.Posibil ca acest sistem antiracheta si antiaerian sa fi fost supraestimat atat in Israel cat si in exterior.De multe ori m am intrebat ( sunt sigur ca nu numai eu) ce se intampla cu un sistem antiracheta in cazul in care e coplesit numeric chiar si de rachete ieftine ,proaste si imprecise ca sa poata trece de el cele cu adevarat periculoase .Cred ca Israelul are acum datoria de a ataca si distruge fabricile de armament si munitii ale iranului,facilitatile nucleare si nu in ultimul rand centralele electrice si combinatele petrochimice si rafinariile .Fara iran ( care a si laudat atacul terorist asupra israelului)Hamas si hezbolah nu ar fi putut face mare lucru Nu cred ca observatorii militari si politici nu au observat ca teocratia islamica din iran a gasit oameni cu adevarat priceputi in domeniul organizatoric si cel al productiei de armament si munitii ( Putin profita din plin de asta).Sunt sigur ca Isreelul va gasi vinovatii interni pentru acesta rasunator esec initial si nu i va lasa nepedepsiti . Cred ca dupa ce se incheie principalele operatiuni militare Netanyahu ar trebui sa demisioneze .Sunt convins ca si serviciile de informatii trebuie reformate .In ce i priveste pe arabii din Gaza si Cisiordania nu cred ca se va putea ajunge la o intelegere cu ei.Sunt inca prea multi extremistii cu functii mari in lumea araba care i incurajeaza pe toate caile sa se opuna oricarui compromis sau intelegeri cu israelul ( care nici el nu e tocmai usa de sinagoga).

    • „Cred ca Israelul are acum datoria de a ataca si distruge fabricile de armament si munitii ale iranului,facilitatile nucleare si nu in ultimul rand centralele electrice si combinatele petrochimice si rafinariile.”
     Desigur, se poate face ce ziceti, in conditiile in care Iranu’ e plecat in vacanta si-au ramas doar copii inchisi in casa. Da’ daca o mai fi Iranu’ pe-acolo, n-o fi avand si el ceva de zis/facut? Eu zic sa ne apere Domnul / Allah / Yahve de-o astfel de decizie a Israelului!

   • Asadar, Hamas a avut bani și s-a aprovizionat cu peste 5000 de rachete, a elaborat un plan de atac terestru, marin și aerian și niciun serviciu de informații din mărita America nu știa nimic despre asta? De Mossad nu mai zic. Absolut NIMIC? Coincidența face ca imediat după atac la nici o oră toți israeliții vehiculau aceeași placă: nu știm nimic, dacă știam poate ne apărăm. Toți foloseau aceeași expresie. Când i-ați mai văzut ultima dată să reacționeze așa? Îi știți pe israeliți genul care să își pună cenușa în cap așa repede? Cu Iron Dome ce s-a întâmplat?

    Fie e adevărat ca n-au știut nimic, ceea ce înseamnă ca ideologia woke a putrezit administrația Americii complet, și luptele interne din Israel au îngenunchiat un stat cu o securitate excelentă, fie o să aflăm curând care a fost obiectivul pentru care au știut și nu au acționat. Cat despre victime, în scenariul 2, e posibil să nu fi anticipat amploarea, dacă sacrificiul lor pare ceva exagerat. S-au mai văzut astfel de manevre în istorie.

    • Sa ne amintim de nenorocirea din 11 Septembrie 2001. Ce s-a intimplat in Israel e raspunsul la anii de reclama masiva facuta unui serviciu de informatii infailibil, a unei armate ultraperformante, ultramoderne, ssmd. Si inainte de prabusirea Turnurilor lumea stia despre grozava CIA, despre fantastica si moderna armata a US, ssmd. Nu contest ca cineva a vrut ca nenorocirile sa se intample, nu contest ca au fost tacute informatii. Dar, in ambele cazuri, cine avea atat putere ca sa mentina un secret atit de teribil?
     Nethaniahu e batrin, dar tot atat de avid de putere ca in tinerete. Sper ca aceasta catastrofa sa-l trimita la pensie. Definitiv si cu o posteritate pe masura aviditatii lui de bani si putere.
     Practic, politica israeliana e dominata de citeva nume. Oameni care s-au perpetuat la putere si au lasat-o, fie cind au murit de moarte buna, fie cind au fost asasinati.
     Stiu, poporul voteza! Vad si la romanii, care voteaza, de 33 de ani de zile, calaii, urmasii tortionarilor care au distrus tara dupa ultimul razboi si continua sa o distruga. Dar nimeni, nu-i asa, nu are dreptul sa se indoiasca decizia inteleapta a electoratelor. Ei, bine, tot asa e si in Israel. Si germanii, dupa stramutarea de catre Merkel, a quasi intregilor popoare din Africa si Orientul mijlociu in Europa, au reales, cu o majoritate insuficienta, tot Uniunea care a impus-o la puterea absoluta. Ca sa faca alte si alte coalitii care s-o tina lipita de tron.
     Acum vine, dupa valul de africani, alt val musulman, de data asta alte sute de mii de palestinieni. Ca sunt persecutati de Israel, nu pot duce o viata linistita la ei acasa. Si odata stabiliti in Europa se adauga celor care continua sa construiasca, in tarile care-i gazduiesc, mici Palestine. Ce-a fost pe strazile din toata Europa sau UK e raspunsul dat unor politici de azil rau gindite si administrate, zeci de ani de zile sub umbrela unui umanism prost inteles de catre cei care beneficiaza de el.

     • “ Dar nimeni, nu-i asa, nu are dreptul sa se indoiasca decizia inteleapta a electoratelor.”
      Aiureli. Democratia nu este facuta sa ia “decizii intelepte”, ci are rolul de a face responsabil un popor de propriile hotarari. Atata tot. Popoarele iau si decizii proaste, mai ales daca o mana de papagali guralivi (“influenceri”) reusesc sa convinga turme de rumegatori pe nemestecate.

   • D-le Ionita ca jurnalist nu trebuie atat de evident sa adoptati in scris mizeriile STANGII din Israel, identice cu cele ale STANGII din Polonia condusa de ,,liberalul” Donald Tusk amicul lui Putin si al lui Ponta.Cum sa nu-si faca de cap palestinienii in Israel cand ofiterii din aviatie pe fata au plecat de la munca sa manifeste in piata mare ciontra Guvernului.La fel si oamenii din servicii tin minte chiar oameni din Mossad care spuneau ca fac asta (probabil ca a fosty adus acolo de LIKUD , PSD-ul israelian la fel de corupt si dornic doar de putere).Poate nu ati inteles dar Guvernul Nertanyahu doreas sa limiteze puterile enorme ale Curtii Supreme, organ NEALES dar care plin de oamenii Likudului(ca CCR -ul nostru cu cei ai PSD) conducea prin deciziiole sale tara.Acelasi lucru se intimpla si in Polonia.STANGA azi are azi un tipaer de proteste evident din Luna , inceput in USA cu cei 4 ani de Presidentie a lui Donald Trump dar inceput cu vreo 2 ani inainte si care merge si azi, apoi in Polonia contra PIS si continuat in Israel contra Guvernului Netanyahu.CIA ,condus de progresisti care din vremea comunistului Obama i-a luat in brate pe palestinieni si a abandonat Israelul , este posibil sa nu fi comunicat deloc cu serviciile israeliene(decat poate cum sa protesteze in piata contra Guvernului)

   • Daca e teorie conspirationista, cum reusiti sa credeti ca toata comunitatea de informatii NATO si serviciile secrete ale statului evreu au fost inselate de Hamas si nu au stiut nimic?
    Daca a NU-i crede imbecili pe cei pomeniti mai sus = conspirationism …. 🤦‍♂️
    PS chiar stiau ce urmeaza. De ce au permis?
    Coventry e un raspuns posibil.
    Pearl Harbour, alt raspuns posibil.

   • Teoria aceasta ” gaunoasa” este evocata de belgieni, domnule Ionita, informati la alt nivel si din alte surse decat noi, romanii.
    Nu isi mai permit sa ii potopeasca evenimentele si sa pice drept orbi , mai ales ca au un puternic corp de ceteteni instruiti si informati, etnici evrei.
    Va invit sa urmariti si domnia voastra jurnalul RTBF de ieri in care se prezinta imagini de la momentul atacului terorist impotriva tinerilor participanti la rave party unde, pentru prima oara, politia si soldatii Nu au asigurat protectia zonei, ca in anii precedenti.
    Corul jurnalistilor romani care debiteaza exorbitati aceasi ineptie conform careia ” poporul palestinian nu exista si nu a existat niciodata” este o rusine pentru breasla si nu intelege ca nu contribuie la rezolvarea conflictului pe cale pacifica si isi atrage dezaprobarea sutelor de mii de etnici evrei care si-au dedicat viata pacificarii țarii lor si a intregului Orient Apropiat.
    Presupun ca va alaturati adeptilor ” adevarului” conform caruia Sabra si Chatilla a fost o inventie a jurnalistilor care aveau un dinte impotriva eroului Ariel Sharon si nici vorba de procesiune de blestem sub ferestrele lui Ytzak Rabbin..
    Din pacate, nici palestinienii nici evreii nu apreciaza ” Fericirile” crestinilor.
    Dumneavoastea le apreciati?

  • În linii mari de acord cu dumneavoastră. Mi-e greu să cred în coincidențe. Chiar dacă nu știau detaliile în mod cert se așteptau la ceva masiv. La împlinirea a 50 de ani de la proclamarea Israelului în 1998 arabii au pregătit de asemenea un val de atacuri teroriste care însă au fost terminate-n fașă de forțele de securitate israeliene. N-au avut atunci niciun impact. Dimpotrivă „mișcarea pentru pace” din Israel era cât se poate de populară. Ei bine acum au avut impact. 😉

  • Zi-ne și de Trump și de Orban și de Simion și de Putin și de Khamenei și de Xi Jinping și de Kim Jong Un că sunt mari oameni politici, nu doar de Bibi. Că toți susțin aceleași aberații, de ce ar fi unii mai prejos ca ăilalți?
   Anshel Pfeffer și ceilalți comentatori au dreptate și la asta se adaugă și statul tâmp privind în zare la afaceri profitabile a cam tuturor politicienilor europeni emasculați de rapacitatea indivizilor bogați și deținători de imperii media prin care-i pot manevra pe alegători.
   Abandonarea democratizării statelor de pe cuprinsul planetei pe seama mult clamatei neintervenții în alte țări pentru schimbarea regimurilor politice și a dreptului inalienabil al popoarelor de a-și alege conducătorii a nenorocit mai mult de jumătate din populația planetei și a lăsat toți nemernicii să îndobitocească oamenii până la punctul în care reapariția barbariei este cvasi-inevitabilă.
   Am uitat oare cum în ultima sută de ani a fost posibil – contrar deciziilor salutare de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial! – existența unora ca Stalin, Mao, Pol Pot, Idi Amin, Kim-Ir Sen, Pinochet, Ghadafi, Sadam, Micombero, Osorio, Videla, Sindikubwabo, al-Assad sau Putin – responsabili de moartea prin împușcare, executare, tortură a zeci de milioane de oameni și împilarea, terorizarea, înfometarea, îndobitocirea și exploatarea altor sute de milioane? La care se adaugă milioanele de refugiați politici și/sau economici care n-au mai așteptat să se întâmple minunea democratizării subite? Respectiv zecile de milioane ce stau în așteptarea unei oportunități de a se adăuga lungului șir de indivizi sortiți calvarului veșnic al trăitului la marginea societății occidentale și democratice?
   Oare cine a stat nepăsător la situația aceasta? Nu cumva chiar cele mai democrate țări cu ai lor luminați conducători?!?
   Romanii spuneau ”Vae victis!”, românii pot spune ”Vai celor ce uită!”.

   • Bravo. Un comentariu care face mai mult decât tot articolul copypast al DOMNULUI IONIȚĂ. Și apropo, care conspirație? Uitativa mai bine in istoria evreilor, de cate ori au admis să-și sacrifice populația pentru un scop mai important pentru ei. DE MULTE ORI. Atunci erau mai puțini iar acum au de unde … Și un alt amănunt domnule Ioniță atotștiutor. Am fost in Israel, am muncit și am trăit acolo in timpul intifadelor. Eu, ca și creștin muncitor mi-a fost oferită cetățenia imediat cu toate beneficiile de a avea casă, mașină, credit deschis și o viață modernă de la zero DOAR daca accept sa muncesc și să trăiesc în Israel fără să ies. Casa și toate beneficiile erau în kibuțuri recent construite de noi pe teritoriile ocupate pe graniță lângă gardul de separație. Chiar credeți că dacă acum cei de acolo au fost sacrificați, ii doare undeva pe evreii puri care au pus această strategie in aplicare? Eu cred iar fi durut undeva de mine chiar daca aveam pașaport din Israel.

   • Adica credeti ca solutia functionala la toate problemele lumii de azi ar fi fost ca democratiile vestice sa intervina in orice fel, inclusiv militar, in ceva de genul 30% din tarile lumii si sa impun „regimuri democratice”? Aveti idee ce ar insemna aplicarea unei astfel de strategii, inclusiv in Rusia? Ca vad ca e si Putin pe lista dictatorilor pe care vestul putred nu a facut bine sa il elimine pana acum.

    Vad ca unii au dificultati majore sa indice vinovatii directi (Rusia, Putin, Hamas, etc). Nu ei sunt cu adevarat de vina, de vina e mereu si mereu „vestul decadent”.

   • amigo, democrația presupune cultură de sorginte greco-romană, onestitate și implicare politică și civică! nici măcar in Europa nu s-a reușit o reală democratizare, iar tu pretinzi că atacarea militară de către occidentali a unor state dictatoriale poate schimba năravurile de secole ale popoarelor? scopul acelor atacuri a fost jaful, nu democratizarea! slabi postaci plătește sri-aripa cia, e clar…

  • Da, hai sa o dam in conspirații ca la 11 septembrie. Mi se pare de a dreptul stupid să creadă cineva că o țară civilizată și-ar masacra cetățenii ca să intre intre in război cu niște desculți! Ar fi destul să-și scufunde o barca de pescuit sau să își atace un post de frontieră (cum a făcut Hitler cu Polonia) sau pur și simplu să zică „aveam informații că vom fi atacați”, ca să declanșeze un război!

    • Da, e clar, dar parca e mai socant (sa zic asa) sa vezi asta in comentariile de pe ”contributors”, parca nu te astepti sa vezi aceleasi comentarii ca pe ”Romania TV”! In fine, atat se poate.

      • Ati educat dumneavoastra cumva norodul asta ? Ati ajutat cumva vreo guvernare sa faca educatie norodului acestuia ? Gloata care se autointituleaza ,,elita ” e plina de farisei . Si de tilhari .

    • „Dupa cum vezi, 75% din romani cred fix asa, intr-o conspiratie macar de nivel mediu…” .
     Daca deja a aparut si- un sondaj pe „subect”j, de ce nu-l publici, sa-l putem comenta si noi, nu doar tu cu @Ciprian? Sau nu-i si pentru ” 75 % norod, oleaca paranoid”, ci doar pentru cei ” alesi”, gen…?

     • Hi sictir, orcilor. Câtă nesimțire din partea unora utili doar lui putin. Nu e de mirare că țineți cu hamas, alți teroriști.

     • Iesi pe la o carciuma, du-te si prin locuri unde gasesti mai ”culti”, 3 din 4 oameni iti vor spune doar tampenii conspirationiste, convinsi ca sunt cu titlu de ”adevar”. Pentru ce-ti mai trebuie sondaj? Banuiesc ca esti unul dintre ei, oricum!

  • Lucifer: „NB. Netanyahu este un mare om politic”

   Deci poate fi numit „mare om politic” cineva care, in opinia lui Lucifer, stia ce se va intimpla si a acceptat posibilitatea ca sute de israelieni sa fie ucisi/raniti? Si ca un numar foarte mare de israelieni sa fie luati prizonieri si dusi in Gaza, ceea ce e un adevarat cosmar pentru fortele de securitate israeliene?

 2. Numic nou sub Soare. In Israel s-a întâmplat exact ce s-a întâmplat în România în perioada 2017-2019, când alt politican la fel de laș (incapabil sa-si asume propriile fapte) a dizolvat forța unor instituții de baza ale Statului ca sa-si scape el pielea și sa-si perpetueze funcțiile, nu care cumva sa iasă ca prostul din viata și funcțiile sale. Iar acum, România e la cheremul „buzaților” care dijmuiesc orice contract de achiziții, sau al „georgestilor” care fac angajări ori numiri pe șpăgi, nu pe competente, al traficanților de droguri, de copii sau tinere fete, iar exemplele pot continua. Și din păcate, dacă în Israel mobilizarea armatei cel mai probabil ca elimina amenințările la adresa statului, în amarata noastră tara DEmobilizarea (electorala, de la anul), va oficializa ocuparea statului de cei enumerați mai înainte…

 3. Așa să fi fost oare? 😀

  Războiul din 1973 a fost un succes tactic și strategic fără pereche pentru Israel. Din punct de vedere militar au reușit pentru prima oară să încercuiască o întreagă armată armată arabă (armata a doua egipteană) și practic să neutralizeze armata a trei egipteană. Între tancurile lui Ariel Sharon și Cairo mai erau doar 2-3 ore de marș și nicio forță militară egipteană. Conducerea egipteană cu președinte cu tot a părăsit pe șestache capitala în timp ce radio & TV Cairo difuzau marșuri războinice și povești eroice despre tot soiul de victorii imaginare ale armatei egiptene.

  Din punct de vedere politic Israelul a obținut un tratat de pace cu Egiptul și alungarea sovieticilor din Egipt. Au spart pentru prima oară unitatea de monolit a arabilor din jurlul celor „3 nu” („Nu negocierilor cu Israelul. Nu recunoașterii Israelului. Nu păcii cu Israelul”) scoțând din joc cea mai mare forță a coaliției. Egiptul nu a primit NIMIC afară de ceea ce avea deja oricum înaintea celor două războaie catastrofale din 1967 și 1973. Israelul ar fi fost dispus oricând să semneze un tratat de pace fără condiții cu orice țară arabă fără niciun fel de război. Ei au primit bonus peninsula Sinai timp de 14 ani, de unde au extras pe gratis petrol și minerale. 😀

  Situația de acum e oarecum similară. Arabii s-au ales cu „breiching niusuri” iar evreii au obițnuit deja ceva ce era inimaginabil acum o săptămână:

  – Au tăiat complet aprovizionarea fâșiei Gaza cu electricitate și combustibili. Dacă făceau asta Joia trecută erau acuzați de „crime împotriva umanității”. Azi n-a avut nimic nimic de obiectat.

  – Au o fereastră de cel puțin o săptămână în care vor putea toca Gaza după pofta inimii. E o șansă fantastică să lichideze o bună parte din conducerea Hamas fără prea multe proteste occidentale.

  – Au șansa să zidească un zid falnic de-a lungul liniei de demarcație cu Gaza. Zidurile construite în Cisiordania s-au dovedit foarte eficiente. Încercarea de a repeta figura în Gaza s-a lovit de reacție isterică a „progresimii” israeliene. Ei bine acum va fi un pic cam greu să se găsească argumente împotriva zidului.

  – Au ocazia să blocheze circulația arabilor între Gaza și Cisiordania pe termen nedeterminat. La fel cum au posibilitatea să blocheze accesul arabilor din Gaza la slujbele din Israel. Asta era o importantă sursă de venituri pentru enclavă și o cale de finanțare a eroismului pe banii victimelor.

  – Problema statului arab palestinian e amânată pentru Sfântul Așteptă. Nimeni nu le mai poate cere să accepte formarea unui stat terorist la frontierele lor. Cau produs secundar va începe epocă de înflorire a coloniilor israeliene în Cisiordania. Nicio criză nu trebuie irosită. 😉

  – Pe plan intern mesajul stângii israeliene ce propovăduia o politică conciliantă a compromisurilor cu arabii e amuțit. E foarte greu să faci concesii criminalilor care vor să-ți ai gâtul. Nu-i așa? Stânga îi reproșează de ieri lui Netanyahu că e prea moale. „Pohta ce-a pohtit”. 😂

  – Nu în ultimul rând au redeșteptat sentimentul de „cetate asediată” atenuat puternic în deceniile de pace. Realitatea e că Israelul e o cetate asediată. Și dacă lasă garda jos riscă extincția. E bine să conștientizeze asta măcar din când în când.

  • Imi doresc sa aveti dreptate si atacul brutal al Hamas sa se limiteze doar la castigul in imagine; ar fi singurul castig fata de pierderile enumerate de dvs. Mie mi se pare o miza prea mica pentru a-si ridica in cap arabii( in general) o majoritate internationala, acum polarizata „anti”. Caci, poate exista si o varianta mai de nedorit: acest atac sa fie doar scanteia menita a provoaca Israelul la o reactie dura – absolut normala- si care sa aprinda valvataia printr-o contra reactie a Iranului- de data asta mult mai greu controlabila. Deie Domnu’ sa nu fie asa!

  • Eu as merge mai departe cu supozitiile . Oare daca se va dovedi si instrumenta cu dovezi irefutabile ca actiunea a fost comandata si finantata de catre Iran , nu ne-am putea astepta la niste lovituri militare din partea Israelului asupra capacitatilor nucleare ale Iranului ? Sa nu uitam ca Israel a tras semnalul de alarma acum cateva luni ca Iranul este foarte aproape de productia de uraniu imbogatit la nivelul necesar ptr o bomba atomica . In plus in ecuatia acestui atac au intrat si cativa cetateni americani ucisi in Israel de catre Hamas. Deci poate acolo este adevarata cheie a acestui conflict – o miza cu adevarat mare ptr Israel care poate astfel sa justifice si acest numar mare de morti militari si civili .

  • Excelent comentariul Dvs la materialul se mnat de Dl Ioniță care aduce clarificări importante. Păcat că toate aceste rivalități înseamnă războaie, moarte, distrugeri și nefericire

  • Foarte bun comentariul. Felicitari.
   Permiteti-mi sa imi exprim parerea.
   Este clar ca inazia de ieri a Teroristilor Hamas este legata de Razboiul de Yom Kippur.
   50 de ani de la declansare, pe 6 Octombrie, Vineri, deci au ales 7, care era Shabbat.
   Dar, in afara de pro sau contra lui Bibi, este omul de azi acelasi cu cel de acum 50 sau 56 de ani?
   Omul de rand de atunci era crescut intr- un mediu economic precar, muncea in keebutz si fusese oprimat cum nici o alta natie nu mai fusese.
   Azi, sunt 2 aspecte. 1- “ invazia” evreilor din Estul Europei, care au crescut in cultura sovietica si nu au aceeasi istoric cu cei care au luptat in ‘67 si ‘73. Uniunea Sovietica a inarmat Egiptul si Siria sa atace Israelul, ei erau de partea cealalta de zid, laic vorbind.
   2. Bunastarea din ultimii zeci de ani a decimat spiritul de lupta al evreului de rand. Au adoptat multe concepte din cultura europeana si americana, bazata pe pace, au devenit mai putin traditionalisti, etc.
   Au fost atacati de cei care nu au aceleasi valori, ati vazut ce bestii…urland si bucurandu-se de durerea fizica a inamicului…Israel, e timpul sa razi Hamas, Fatah, Hezbollah. Lumea occidentala te sustine…

  • Josef Švejk reușește „performanța” de a-i prezenta pe teroriștii hamas drept naivi, iar pe israelieni drept niște brute care își sacrifică voluntar proprii compatrioți în căutarea unor pretexte.

   • Cât de inteligenți or fi Hamas-ii ăia dacă lansează un război pustiitor fără nici un obiectiv clar? Cine pleacă la război trebuie să aibă un obiectiv clar și măcar șansa teoretică de a-l atinge. Probabil că la sfârșitul afacerii vor avea cam 50 de morți pentru fiecare israelian omorât și Gaza demolată profesionist. Economia, câtă era, dusă la zero. Care-i deci obiectivul lor? Ce înseamnă victoria pentru ei? O să aibă mai mult decât niște documentare sfâșietoare pe Aljazeera, BBC și DW? Merită?

    Întreb pentru un prieten. 😁

    Evreii au obiective tangibile: Eliberarea ostaticilor. Cât mai mulți Hamas-i stârpiți. Lichidarea depozitelor de arme. Distrugerea surselor de venit ale Hamas din enclavă. La finalul războiului izolarea completă a enclavei. Toate astea sunt fezabile.

    • Nu am contestat legitimitatea obiectivelor Israeliților. Doar că intervenția dumitale anterioară suna cam ca “scopul scuză mijloacele“. Mie mi-e greu să cred că pentru a obține acum “ceea ce era greu de imaginat acum o săptămâna” au lăsat teroriștii Hamas să se desfășoare. Care poate fi obiectivul unor teroriști altul decât să semene teroare. Răspunsul lui Netanyahu va opri temporar teroarea, dar se vor radicaliza alți și alți hamasi în devenire. Cei de azi s-au născut și au fost educați să urască Israelul, la fel se va întâmpla cu cei de mâine. Ei nu cunosc altă filosofie de viață: dacă nu câștigă împotriva Israelului, măcar nu-și pierd pepinieră de teroriști.

     • Sigur că nu se vor potoli prea curând. Ăsta nu-i un motiv să nu fie stârpiți când se ivește ocazia favorabilă. Gândacii sunt printre cele mai reziliente creaturi de sub soare. Nu-i vom stârpi niciodată. Cu toate astea dăm periodic cu insecticid în afara casei ca să ținem insectele la distanță

      Marea problemă e că idioții utili din lumea civilizată țin mereu partea criminalilor și produc furtuni de isterie de fiecare dată când se încearcă neutralizarea lor. Evident că orice ocazie de a stârpi criminalii trebuie fructificată la maximum. Nu-i așa?

      Pe de altă parte istoria ne învață că chiar și cele mai turbate mișcări teroriste se „înburghezesc” cu timpul. OEP de acum 30-50 ani era cel puțin la fel de turbată ca și Hamas-șii de azi. Un amestec ingenios de giugiuc și bâte între urechi au transformat cobra de odinioară într-un clapon greoi. 😊 Hamsș-ii vor ajunge și ei tot acolo. Totul e s-o încaseze periodic suficient de tare.

      • Nu despre asta e vorba, ci de genialitatea lui Netanyahu. Ați început cu “oare așa să fie?”, ca replică la un articol preluat din Haaretz și care îl consideră pe Bibi depășit de situație. Deci, după părerea dumitale, “Vigilentul” Netanyahu fie nu a aflat nimic despre ce pregătea Hamas, fie a știut, dar nu a întreprins nimic, tocmai pentru a provoca o criză “care nu trebuie irosită”. În ambele variante eu nu văd nicio urmă de genialitate. Asta e tot!

      • @Hantzy

       Afară și Marx & Engels oricine e „depășit de de situație” în mintea ălora de la Hareț, CNN, NYT, Guardian, Suddeutsche Zeitung, Le Monde, BBC, etc. 😂

       Așa cum întotdeauna se va găsi un proiectil care să penetreze orice blindaj, întotdeauna va exista un atac terorist care să treacă peste orice măsuri de securitate.

       Ideea e să profiți de orice astfel ocazie ca să strivești cît mai mulți dintre ei și mai ales dintre conducătorii lor și să-i faci să-și înghită propria medicație până le stă în gât. Iar pentru asta conducătorii de genul lui Netanyahu sunt cei mai buni. Acum are ocazia fantastică ca după ce-i rărește bine de tot, să-i închidă ermetic în propria duhoare. Sper că n-o va rata.

    • @Svejk,
     Ce nu e limpede in legatura cu obiectivele urmarite de niste teroristi islamisti fanatici? Ca doar nu sunt primii care fac asta…
     Cei mai batuti in cap dintre ei sunt (sau erau, inainte sa moara) in culmea fericirii ca si-au castigat un loc de cinste in paradisul lor, unde vor putea deflora la nesfarsit hourii, iar cei mai pragmatici isi freaca mainile cu satisfactie in perspectiva miilor de victime colaterale pe care urmeaza sa le faca riposta israeliana si care vor atrage si mai multa ura si resentimente fata de Israel si de Occident in toata lumea araba – deci si mai multi bani, resurse si prestigiu pentru ei, care sunt probabil bine ascunsi prin tuneluri sau au plecat deja din Gaza.
     Oamenii lor si civilii palestinieni care au fost deja sau vor fi omorati de Israel? carne de tun – pentru toti dictatorii si fanaticii, viata adversarilor valoreaza cam la fel de mult ca viata pionilor de care se folosesc, respectiv cam cat o ceapa degerata. Distrugerea economiei Gazei? Oricum era la pamant: ce-au avut si ce-au pierdut…
     Obiectivul lor a fost deja atins, cu brio: au dat o lovitura rasunatoare Israelului, pe care in plus il pot tine acum in sah cu ajutorul ostaticilor pe care ii au. Plus speranta ca poate, poate conflictul escaladeaza la nivel regional. Ce le trebuie mai mult?

     • E adevărat ce spuneți. Totuși în cazul ăsta e un pic mai ciudat.

      De regulă căpeteniile terorosmuluii islamic par a avea oarecari dubii vis a vis de paradisul profetului. N-au niciun fel de grețuri să-i trimită la moarte pe șoareci, dar ei nu se grăbesc niciodată să ajungă acolo. Cine știe? Se tem că nu se dă numărul de fecioare promise? 😊

      Ideea e că-și apără cu mare grijă șociriul. În cazul ăsta tocmai șorciiul lor e în pericol. Nu trebuie prea multă imgainație ca să realizăm că de data asta oamenii lui Netanyahu vor vâna mai ales căpeteniile mișcării și doar colateral plevușca.

      Oricum umrează o perioadă interesantă.

   • Svejk, am spus deja că riposta israeliană este legitimă, așa că nu are niciun rost să reluați memele cu strivitul.
    Dar pentru asta nu trebuie să fii excepțional dpdv intelectual: chiar și dumneavoastră ați intuit asta, căci pare ca va bucurați când apar gândacii în propria bucătărie ca să aveți motiv de dat cu DDT.

  • excelenta analiza si bine argumentata, brav soldat svejk. spre deosebire de comentariile infantile ale lui sorinel, care nu numai ca nu explica nimic, ba se mai si ia aiurea de comentatori. apucaturi de frustrat, in fine.

   conspiratie sau nu, teza respectiva – ca mossad a stiut si a tacut – este cea mai plauzibila in contextul actual. exact cum a fost si atacul de la pearl harbor, fie ca ii place sau nu lui sorinel.

  • @Josef Sveik . Domnule Sorin Ionita , v-a cam luat fata de data asta magnificul personaj a lui Jaroslav Hasek !
   La obiect , cu mult bun simt si fara fitzele usor ofensabilei intelighentsii dambovitene ( nu o numesc obraznicie , cum o face un coleg de forum mai in amonte , cred ) .

  • Pentru Marcela-Ioana Pop, Robert, Adrian Cristescu, George, Cornel Dumitrescu, Stefan Brăgărea, euNuke, Julian, Titi, Mazel Tov șio Luigi Cosma

   Vă mulțumesc tuturor foarte mult pentru aprecieri!

 4. Netanyahu a mizat mereu pe faptul ca ii poate ignora pe palestinieni. Ca poate sa controleze suficient situatia incat sa minimizeze efectele unor posibile actiuni ale teroristilor, dar totusi problema sa ramana undeva in background, incat sa poata sa obtina prin populisme si nationalisme acces vesnic la guvernare. Si mai ales, sa faca pasi mici, dar acceptati de catre occident in scopul final de a acapara Ierusalimul si teritoriile ocupate.
  Rezultatul este previzibil. Palestinienii au fost impinsi intr-o fundatura, nu au forta militara sa atace frontal. Nici ei nu pot iesi din cercul vicios de a lasa jocurile pe mana extremistilor. In Israel, la fel. Se intrec toti in nationalisme, nu mai exista moderati, nici nu le trece prin cap sa negocieze pe bune o pace.

  • Documentele oficiale ale HAMAS afirmă că scopul mișcării e distrugerea Israelului ca entitate politică și lichidarea fizică a tuturor evreilor de pe teritoriul de azi la Israelului.

   Dacă tu ai fi în pielea lui Netanyahu ce ai face ca să nu-i ”ignori pe palestinieni”? Te-ai duce la ei să le spui: „Spânzurați-mă frați arabi!” Că nimic mai puțin nu-i mulțumește. Hai că suntem cu toții curioși să-ți auzim ideile. 😀

   • Insasi crearea Israelului a fost un act care a incalcat drepturile palestinienilor care au locuit acele teritorii de sute de ani. Ce a fost a fost si Israelul exista acum, e un stat legitim. Dar, atunci, israelienii ar fi trebuit sa inteleaga sa respecte la sange dreptul international. Nici macar atacul arabilor asupra Israelului, nici macar atacurile teroriste nu justifica anexarile teritoriale. NIMIC nu le poate justifica. Pot exista despagubiri de razboi, pot exista obligatii de dezarmare, sau zone demilitarizate, orice in afara de anexari. Acele anexari in afara dreptului international dau apa la moara Hamas, Iranului, etc. E o stare de fapt care perpetua violenta, dau pretext teroristilor Hamas sa poata sa isi mentina puterea in Gaza. Si aceasta stare de fapt e o bucata zdravana din pretextul pentru care anumite tari arabe declara occidentul ca fiind inamic.
    Ce ar fi trebuit sa faca Netanyahu e sa se angajeze pe bune in negocieri de pace, sa faca concesii, sa iasa din Ierusalimul de est, sa se retraga din teritoriile ocupate. Doar daca aceste masuri ar fi esuat sa aduca pacea, doar atunci ar fi avut cale libera sa intervina militar.

    • ”Palestinienii” sunt o invenție a ultimelor decenii. Tu te referi la o parte din arabii de pe teritoriul de azi al Israelului. Ei au venit acolo odată cu expansiunea califatului arab de după moartea profetului Mahomed. Sunt și ei niște cuceritori. Au masacrat, islamizat sau alungat băștinașii. După cât timp un pământ cucerit cu forța devine în mod legitim al cuceritorului? 😂

     În secolul XIX odată cu apariția sionismului, evreii din Europa și America au început să cumpere pământ în vilayetul Damasc al Imperiului Otoman: Terenurile erau cumpărate la prețuri mari și fără tocmeală. O serie de notabili arabi din Jaffa, Haifa și Ierusalim s-au apucat să investească în terenuri cumpărate pe nimic de la localnici și apoi vândute la suprapreț în loturi mari sioniștilor care au înființat ferme colective (kibuțuiri) prospere unde se făcea agricultură modernă. Urmașii acelor antreprenori iscusiți sunt tocmai conducătorii ”rezistenței palestiniene” de azi: Abbas, al Husseini, Salameh, etc. 😉

     În primul război mondial englezii ocupă teritoriul de azi al Israelului îl rup de vilayetul Damasc (ocupat în cea mai mare parte de francezi) și-l denumesc ”Palestina”. Cu acea ocazie un reputat chimist britanic evreu Haim Weizmann, care a descoperit acetona sintetică esențială pentru producție de muniție, a fost întrebat de primul ministru britanic (Lloyd George fost ministru al munițiilor pe vreme poveștii cu acetona) cum ar dori să fie răsplătit pentru tot ce a făcut pentru efortul de război aliat? Se zice că Weizmann ar fi spus: „Faceți ceva pentru poporul meu.” Drept care ministrul de externe britanic Balfour a trimis în 1917, cu mai bine de un an înainte ca englezii să intre în Ierusalim o scrisoare lordului Rothschild (”Declarația Balfour”), capul comunității mozaice din Anglia, în care îi scria că ”guvernul majestății sale privește cu simpatie posibilitatea înființării unui ”cămin național evreiesc” în Palestina”.

     După primul război mondial odată ce SUA au blocat imigrația în masă în anii 20 și în Europa se întețea antisemitismul volumul imigrației evreiești spre Palestina a crescut masiv. S-a ajuns la peste jumătate de milion de evrei în teritoriul britanic Palestina. Culmea e că pe atunci doar evreii din Palestina erau numiți ”palestinieni”. 😁 Pe măsură ce numărul evreilor a crescut și exploatările lor agricole și întreprinderile evreiești erau mult mai prospere ca cele arabe au apărut fricțiunile între ei și arabi. În 1936-1938 s-a produs o mare revoltă arabă în urma căreia englezii au stabilit cote foarte stricte ale imigrației evreiești (Cartea Albă) și au scos în afara legii o serie de organizații evreiești.

     Imigrația continuat totuși în mare măsură în mod ilegal prin contrabandă, iar organizațiile evreiești continuau să cumpere în continuare legal trenuri la suprapreț de la arabi.

     În al doilea război mondial evreii au făcut înrolarea voluntară în armata britanică obligatorie pentru tinerii lor în timp ce arabii o boicotau. Agenția evreiască a lansat principiul: „Vom lupta împotriva Cărții Albe în Palestina ca și cum n-ar fi război, dar vom lupta alături de englezi în războiul lor cu Hitler și japonezii ca și cum n-ar exista Cartea Albă”. Aproape 100000 de tineri evrei au luptat în armata britanică pe toate fronturile și în toate specialitățile militare. Pregătirea și experiența lor militară s-au dovedit esențiale în conflictul cu arabii de după război.

     După război conflictul între arabi și evrei a devenit de necontrolat. Marea Britanie a ajuns să aibă mai multe forțe de ocupație în Palestina ca-n toată Europa și tot nu putea menține ordinea. India era ca și pierdută, deci sensul păstrării Palestinei pentru apărarea rutei spre India dispăruse. Englezii au anunțat retragerea din Palestina și au înaintat problema Națiunilor Unite.

     ONU a decis în toamna lui 1947 împărțirea Palestinei în două state: Unul arab și unul evreu. Frontierele stabilite de ONU respectau în linii mari proprietatea pământului. Ierusalimul avea statut de oraș internațional sub mandat ONU. Pământurile deținute de evrei reveneau statuluii evreui și cele deținute de arabi reveneau satului arab.

     Evreii au acceptat partajarea. Arabii au respins-o cerând ca tot teritoriul Palestinei să aparțină statului arab. În ziua încetării mandatului britanic asupra Palestinei, 15 mai 1948, Agenția Evreiască a proclamat la Tel Aviv formarea statului evreiesc numit ”Israel”. În aceeași seară armatele a 6 țări arabe (Liban, Siria, Irak, Iordania, Arabia Saudită și Egipt) au năvălit asupra noului stat evreu.

     Posturile de radio arabe chemau populația arabă să se refugieze pe perioada războiului pe teritoriile lor ca ca să nu piară cumva din greșeală în lupte. Așa a apărtul problema ”refugiaților palestinieni”. În pofida inferiorității numerice și tehnice mica armată evreiască a reușit să se descurce binișor. În sudul Israelului a reușit să încercuiască armata egipteană dotată cu tancuri americane și avioane Spitfire. În nord după ce inițial arabii masacraseră mai multe kibuțuri cu tot cu femei și copii, au fost în final rupți de contraatacul evreiesc, au fugit abandonându-și armamentul greu. Legiunea arabă iordaniană comandată de englezi a atacat însă cu succes Ierusalimul, în pofida faptului că orașul era sub protecția ONU. Evreii au rezistat cu mare dificultate în jumătatea de vest a orașului (Ierusalimul nou) pierzându-l pe cel vechi până-n 1967.

     ONU a impus apoi încetarea focului. Trupele egiptene au fost lăsate să iasă din încercuire și să se întoarctă în țara lor. Practic frontierele Israelului recunoscute azi de ONU au devenit cele de pe linia de demarcație a încetării focului. Statutul Ierusalimului ca oraș sub protecția ONu a rămas în aer. Jumătatea controlată de Israel a devenit capitala statului evreu iar jumătatea de est ocupată de Iordania a fost anexată de iordanieni. Accesul evreiilor la locurile sfinte din Ierusalim a fost interzis de iordanieni.

     Statul arab palestinian n-a mai fost proclamat niciodată. Cisiordania a fost anexată la Iordania iar fâșia Gaza la Egipt. Nu a existat niciodată un acord de pace formal. Țările arabe au refuzat să recunoască Israelul și au trimis periodic echipe de teroriști dincolo de frontieră care minau drumurile și ucideau civili la întâmplare.

     Situația pe teren a rămas neschimbată până în 1956 când noul regim al lui Nasser în Egipt a blocat ieșirea Israelului la Marea Roșie și a naționalizat Canalul Suez. Israelul s-a alăturat francezilor și englezilor atacând Egiptul. Englezii și francezii au debarcat la Port Said dar n-au reușit să înainteze prea mult. Israelienii în shimb au reușit într-o operațiune fulger să ocupe peninsula Sinai și să deblocheze astfel navigația navelor lor pe Marea Roșie. Războiul s-a încheiat când americanii (era campanie electorală și sloganul lui Eisenhower era ”Ike is peace – Eisenhower înseamnă pace”) le-au arătat pisica tuturor. 😀 Egiptul a acceptat trupe ONU de-a lungul frontierei cu Israelul ca o garanție a faptului că nu vor mai bloca navigația pe Marea Roșie și nu vor mai exist infliltrăi teroriste.

     A fost pace timp de 11 ani până-n 1967. Atacurile au continuat însă la frontierele cu Siria și Iordania. Apogeul a fost când 6 MiG-uri siriene ce au atacat un kibuț din nordul Israelului, au fost doborâte de avioane israeliene. Culmea că singura victimă la sol a atacului sirian fost un lucrător sezonier arab. Asta + pierderea celor 6 avioane și bășcălia ce a urmat au produs isterie în lumea arabă. Președintele Egiptului Nasser era văzut ca lider al lumii arabe și era presat din toate părțile să „spele cumva rușinea”.

     Ca să arate cât de tare e, a cerut plecarea trupelor ONU de la frontiera cu Israelul. Prin intermediul diplomaților scandinavi Israelul i-a transmis lui Nasser că atâta vreme cât nu blochează navigația pe Marea Roșie totul e OK și va fi pace. Însă ceva s-a întâmplat la Cairo: Brejnev ce voia o victorie regională în războiul rece i-a anunțat pe arabi că KGB e sigur că acum e momentul să termine Israelul. Vicepreședintelui Sadat i s-au arătat la Moscova tot soiul de poze din satelit încurajatoare. Presa egipteană controlată de stat a început să publice articole furibunde despre stârpirea evreilor. Egiptul a mutat cât de spoate de public mai multe divizii de tancuri în Sinai în apropierea frontierei cu Israelul. TV-ul a transmis în direct imagini cu Nasser vizitând o bază de bombardiere egiptene din Sinai. Piloții în echipament de zbor a anunțau că sunt gata să ardă în focul iadului Tel Aviv-ul. Apogeul a fost când o navă israeliană a fost atacată de artileria e coastă egipteană, Egiptul blocând astfel accesul Israelului la Mare Roșie. Ăsta era deja casus belli. În dimineața de 5 iunie 1967 aviația israeliană a atacat aeroporturile militare egiptene. Apoi tancurile israeliene au intrat în Sinai.

     Președintele Egiptului l-a sunat pe regele Iordaniei Hussein și i-a spus că aviația egipteană rade Tel Aviv de pe fața pământului. Iordanienii vedeau pe radarele lor mari formații de avioane venind dinspre Egipt. Erau de fapt avioanele israeliene ce se întorceau din misiunile lor. Încurajați iordanienii au atacat Ierusalimul de vest israelian. Au intrat în panică după două zile când au aflat adevărul despre dezastrul armatelor egiptene și siriene. După moda arabă ofițerii iordanieni și-au abandonat soldații și au fugit tiptil. Ofițerii englezi ce-i comandau inițial fuseseră alungați din Iordania în anii 50. Armata lor era de acum ”națională”. 😀 În final au abandonat tot Ierusalimul de Est și toată Cisiordania.

     După încă un război catastrofal în 1973 Egiptul semnat pacea cu Israelul. Israelul s-a retras din Peninsula Sinai în schimbul unui tratat de pace. Egiptul a refuzat să accepte Gaza ca teritoriu egiptean. O avuseseră timp de 19 ani între 1948 și 1967 și le-a ajuns. Accesul spre Egipt e complet blocat și azi. Ea a rămas tempoar sub ocupație israeliană. Israelul a abandonat unilateral Gaza în 2005 probabil pentru a testa ce se întâmplă într-un teritoriu arab palestinian lăsat de capul său. Ce se întâmplă e limpede: pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. 😀

     Figura s-a repetat în cazul Cisiordaniei. Iordania a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1994 dar a refuzat să accepte Cisiordania. Pașnicii refugiați palestinieni din Iordania au încercat la un moment dat să preia puterea și să-l omoare pe rege cu familia lui cu tot. Hussein și-a salvat pielea cerând in extremis aviației israeliene (cu care era tehnic vorbind în război 😂) să atace coloanele blindate palestiniene ce atacau palatul regal.

     Israelul a încercat semnarea unui tratat de pace cu arabii palestinieni în anii 90. Însă fără succes. Cisiordania rămas ”no man’s land”. În lipsa unui tratat de pace și unor frontiere clare, Israelul a favorizat stabilirea de colonii evreiești în Cisiordania. Ele au rolul de a apăra căile de comunicații și Ierusalimul. Terenurile pe care se construiesc coloniile sunt cumpărate în mare secret tot de la arabi. Prețul pe metru pătrat e adesea la nivel de Paris sau Milano. 😀 Arabii despre care se află c-au vândut sunt adesea omorâți de ai lor. Însă la sumele la care vând își permit să plece spre alte zări mai pașnice.

     Arabii ce au rămas în israel după războiul in 1948 sunt cetățeni israelieni cu drepturi depline. Sunt singurii arabi din regiune ce au dreptul la libertatea cuvântului și la alegeri libere. Au UDMR-ul lor. Sunt ce-i mai prosperi arabi din orient din afara unui emirat petrolier. Singura discriminare la care sunt supuși e aceea că nu au obligația de a face serviciul militar. Beduinii din Israel servesc adesea ca voluntari în armata israeliană. Corpul israelian de cămilari beduini (azi e de tancuri) s-a format încă din 1948 și s-a acoperit de glorie în războaiele cu țările arabe. Există generali beduini în arimata israeliană. Colonelul Abd el-Majid Hidr a fost primul ofițer superior arab din armata israeliană ce a primit cea mai înalță decorație militară israeliană după faptele sale de pe frontul egiptean din 1967.

     Deci cam asta e povestea. NIMIC nu a fost luat. Dimpotrivă arabii după ce au vândut la prețuri bune vor acum pe gratis înapoi ceea ce au vândut deja. Nice try. 🤣

     • 1. In Romania interbelica se spunea „Jidanii la Palestina”. Numele de Palestina este de origine romana si romanii care au facut totul ca sa ne distruga civilizatia. Nu au reusit.
      2. Exista si generali kurzi in armata israeliana.

      Cum sa explic eu simplu ca sa se inteleaga?
      SI musulmanii si evreii se trag din Abraham.
      Arabii se trag din sclava lui Abraham.
      Evreii se trag din sotia recunoscuta/oficiala a lui Abraham.
      Familia nu ti-o alegi. Sotul/sotia – da.
      In familie glumim spunand „verisorii tai” :))
      Abraham a CUMPARAT terenul din Hebron unde este Cripta Patriarhilor.
      Asa cum a spus acum cativa ani un ministru din UAE, conflictul asta este o chestiune de mostenire de real-estate.

    • La ce anexări teritoriale vă referiți? După câte știu eu Israelul a restituit teritoriile arabe ocupate în diferite războaie în care a fost atacat în schimbul păcii.

     Singurele teritorii încă ocupate de Israel sunt cele ale entităților ce refuză orice pace și au în statutele sau constituțiile lor (cazul Siriei) distrugerea Israelului și stârpirea locuitorilor săi.

 5. Chiar acum noi cei care avem obligatia de a ne informa corect despre ceea ce se intimpla in Israel avind prieteni ,chiar si din copilarie ,ce au plecat cindva din Romania atunci cind numarul certatenilor romani de etnie evreiasca era foarte mare in cartierele Bucurestene ,in care inca nu intrase cu bulodozarul comunismul sovietic,nu putem deveni scenaristii zilei moment in care informatia circula de-a lungul si de-a latul intregii omeniri .Putem vedea doar faptele cunoscute .Grupuri mici (ce formau ca un intreg cel putin citeva mii sau chiar zeci de mii de luptatori )de sustinatori Hesbollah sprijiniti probabil cu informatii si satelitare ,cu armament si munitie de catre Iran ( si-au aratat pe fata sprijinul la nivelul declaratiilor Statului ) au penetrat (inca nu ni s-a spus cum a fost posibil ) granitele Israel si au inceput sa traga (nu credem ca a fost chiar la intimplare ) in populatia civila avind totodata niste tinte fixe atita timp cit au reusit sa captureze si militari .Concomitent cu miile de rachete lansate din Gaza (si aici este o intrebare ca si lipsa de reactie sau de cunoastere de catre servicul secret militar din Israel a marimii , exprimat ca numar de unitati, a armamentului introdus in Israel de catre teroristi) teroristii au ocupat mici localitati . Stim si cine s-a bucurat si cine s-a intristat la aflarea vestii .Deja Israel stie cu exactitate tot ceea ce a ratat ca si necunostere imediata si noi nu avem nici o indoiala daca facem referire la cistigatorul final .Israel va cistiga . .Daca vorbim din punct de vedere politic aici lucrurile sunt inca la inceput .Parerile difera . Unii cetateni sau formatori de opinie acuza lipsa de vigilenta guvernamentala, ce s-a preocupat mai degraba de modificarea unor legi modificari ce au fost contesate in strada si de catre unii dintre rezervistii militari si de catre unii fosti directori de agentii de Inteligence .Acum altii isi numara mortii si nimeni nu stie care va fi impactul social ce ar putea aparea in Israel sub multiple forme de contestare sau aprobare .Stim totusi cum J.R.Biden ofera sprijin neconditionat Israel cu arme si tehnologii la virf daca i se cere si stim cum o data oferit acest sprijin nici sprijinul pentru Ucraina nu mai poate fi uitat .Nu poti oferi doar unora .Deja J.R.Biden doreste un pachet de 100 de miliarde de dolari ce va fi oferit Ucrainei si nu credem ca cineva mai poate zice NU. Probabil ca erorile vizibile nu pot fi atribuite unui singur om sau unui singur responsabil militar. Erorile par a fi parte a unui cumul de mici erori dar care au fost intr-un numar extrem de mare prezente fara ca momentul(micile informatii) sa poata fi catalogat drept pericol imediat totul fiind subapreciat .Totusi, surprize politice pot aparea . Oricum ar fi intreg Occidentul si-a arat sprijinul si toata lumea stie ca Iranul si vecinii Israel au pus umarul in acest atac .Probabil , ce este mai interesant , dincolo de mortile inutile si de crimele evidente , abia acum urmeaza . Occidentul nu va mai avea nici o restrictie in a oferi noi tehologii militare la virf care vor fi date si Ucrainei si Israel si asta doar daca cea din urma cere .Ucraina va fi astfel ajutata in continuare si impasul actual va fi depasit .

 6. In privinta Fasiei Gaza marea problema este : cui apartine ?
  Egiptului ( pina in 1967) sau este o regiune a unui stat imaginar Palestina . In orice caz Israelul doar supravegheaza Gaza. Egiptul a refuzat sa preia Gaza la sugestia Israelului, stiu si egiptenii ce turbulenta ar fi.
  In orice caz 2 milioane de arabii palestinieni sunt inghesuiti in 350 kmp , o inchisoare ermetica si conform teoriilor din fizica temperatura creste extrem de mult. Oricum Hamas a crescut in modul de organizare operatia fiind pregatita in secret . Poate urmeaza Fatah in West Bank sau Hezbollah

  • La cîte sute de milioane de euro le intra moca (numai de la nemți socotit), daca-si cumparau utilaje si puneau osul la munca faceau Gaza aia sa se invirta dupa soare. Dar neah, e mai usor de luat rachete si kalașnikoave, ca vremea iataganelor a trecut…
   Si astfel aveau si parcuri cu palmieri, sa stea la umbra, nu doar in soarele desertului sa le arda țeasta goală.

 7. Asistăm la orori pe care nu ne-am imaginat că le vom mai vedea vreodată. Totuși, conflictul intern și extern în regiune era într-o anumită măsură previzibil. Protestele israelienilor împotriva propriului guvern/majorități politice au avut o însemnată amploare. Ar fi tragic ca politicienii să se folosească de tragedia actuală a populației civile în scop personal sau de grup, pentru a-și consolida puterea.

 8. Au primit expertiza, coordonare, acoperire… și conducere de la profesioniști care urmăresc ceva.
  Cel mai probabil, după cum ați aflat deja, de la cei interesați în reconcilierea araboisraeliana coordonată, patronată… de americani

 9. Deși și eu însumi nu sunt ușă de biserică la respectivul capitol, îmi place să observ gradul de nedormit-bine, al autorului vreunei scrise oarecare.

 10. În afara subiectului.

  Azi a murit fostul președinte al Ungariei Laszlo Solyom. Să-i fie țărâna ușoară.

  Viktor Orban, care practic i-a cam terminat mandatul lui Solyom în 2010, a postat azi o poză de odinioară împreună cu Solyom.

  Două amintiri despre răposat:

  Pe 20 august 2008 când se împlineau 40 de ani de la invazia rușilor în Slovacia șeful UDMR-ului slovac l-a invitat pe președintele Ungariei Solyom la un chef unguresc la Komarno în Slovacia. Ambasadorul Slovaciei la Budapesta i-a spus lui Solyom că ziua e nepotrivită: 20 august e zi de doliu național în Slovacia în memoria invaziei ruse. Cert e că Solyom s-a dus totuși. La frontiera ungaro-slovacă convoiul președintelui Ungariei a fost oprit de grănicerii slovaci care i-au explicat că nu e binevenit în acea zi în țara lor. Ungurul nu și nu că el trebuie să treacă să ajungă la chermeza din Komarno. Așa că ăia la nervi i-au pus interdicție în pașaport ca unui borfaș ordinar și l-au trimis acasă. 😂

  Și cum prosul nu e prost destul dacă nu e și fudul, în 2009 a încercat o figură oarecum similară în România. A cerut autorizație de survol pentru avionul prezidențial maghiar ce voia vină la Tg. Mureș escortat de avioane de luptă maghiare pe 15 martie 2009 (aniversarea revoluției maghiare de la 1848). Evident că n-a primit nicio autorizație de survol. În locul permisiunii primit în schimb ceva mesaj la bășcălie de la Boc pe atunci premier.🤣

  Despre morți însă numai de bine…

  • “ Viktor Orban, care practic i-a cam terminat mandatul lui Solyom în 2010, a postat azi o poză de odinioară împreună cu Solyom.”
   A postat-o si a apoi a fugit repede, ca sa nu fie obligat sa dea ochii cu Johannis la Budapesta. Probabil de frica ca o intrevedere tete-a-tete cu aratosul Werner ar fi putut produce ruperea logodnei cu Putin.

 11. Tocmai ce am vazut filmul Golda, despre Razboiul de Yom Kipur, cand prim ministru era Golda Meir. Deosebirea cea mare intre acel razboi si cel de acum este ca Golda Meir a fost un om de stat curajos si inteligent si chiar un strateg militar. Il avea si pe Moshe Dayan, pe care l-a motivat sa mearga inainte si sa-si asume raspunderea unei situatii la limita. Israelul este acum intr-o mare lipsa de oameni de stat puternici, de talia Goldei Meir. Dovada sunt nenumaratele esecuri electorale si guvernamentale. Acest razboi are premize diferite nu numai in tara, ci si in afara ei, daca tinem seama de un alt razboi, care trebuia umbrit cu orice pret. Vorbesc de Ucraina.

  • Mai degraba se activeaza si mai pregnant nevoia de sprijin acordata Ucrainei .Urmariti decizia lui J.R.Biden ce doreste sa ofere intr-un singur pachet 100 de miliarde de dolari Ucrainei .Probabil ca exemplul va fi urmat si de catre UE. Cine se mai poate opune acum ?

  • Hmmm….

   Comisia parlamentară israeliană de anchetă, condusă de Judecătorul curții Supreme Șimon Agranat ce a analizat eșecurile și conducerii politice și ale armatei israeliene din faza inițială a războiului din 1973, a produs în 1974 un raport devastator în care-i acuza de incompetență atât pe Golda Meir cât și pe Moshe Dayan. Ambii au demisionat.

   Efectele pe termen lung ale raportului au dus pierderea alegerilor de către stânga israeliană în 1977 pentru prima oară în aproape 30 de ani și apoi la un proces lent de disoluție al ei.

 12. Fracturarea societatii israeliene in jurul reformei judiciare pare sa fi fost ocazia coagularii celor doua organizatii teroriste. Reusita initiala a loviturii cade in carca serviciilor secrete. Daca acest razboi nu se termina in trei zile cu victoria totala a Israelului, lucrurile pot scapa complet de sub control, iar Iranul si Rusia vor jubila. O zi a trecut deja.

  • Deci daca Israelul nu castiga in 3 zile se face de ras si jubileaza altii dar daca rusia nu ia Kievul in 3 zile si dupa 600 de zile cer ajutorul Iranului si Coreei de nord este penttru ca gandesc perfect tactic si strategic?
   Israelul va sterge fasia Gaza. Si Iranul o sa aiba in fiecare seara F-35 de surprize

   • Castigul Israelului dupa 3 zile sa fie mult mai mare decat pierderile suferite, asta este singura cale pentru ca Nethanyahu sa nu fie legat in istorie de acea polarizare a societatii care a oferit pe tava oportunitatea coagularii adeversarilor sai de moarte. Prestigiul armatei si al Mossad sunt azi periclitate ca niciodata inainte.

   • Buna ziua! In sfarsit, recunoasteti ca cititorii sunt mai pregatiti decat dumneavoastra, ca autor al articolului. Bucurati-va, asa evoluati! Sau, ce am spus, e o mica teorie a conspiratiei?😎

    • Cititorii sint pregatiti sa inghita numai mizerie . Iar cei care guverneaza ofera generosi . Direct sau prin intermediul celor care scriu pe plat-forme …..

    • Vai, ce umor, cat spirit ludic, ce inteigenta fina! A, o fi si asta teoria conspiratiei, nu i asa, tavarisci putin? 🤔

  • ”Fracturarea” era mai mult în media isterizată.

   Sigur că reacția mediei ”progresiste” era oarecum firească. Esența reformei judiciare a lui Netanyahu îi lovește în plex. Ea urmărește reducerea atribuțiilor curții supreme și modul de alegere al judecătorilor ei. Practic așa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, ”progresiștii” infestează sistemul de justiție. De acolo blochează legile votate de majoritatea alegătorilor și inventează tot soiul de ”drepturi” cu putere de lege pe care niciun om cu mintea întreagă nu le-ar legifera. În Israel situația e și mai gravă pentru că pe lângă inamovibilitate ei se mai și aleg unii pe alții fără ca alegătorii să aibă un cuvânt de spus.

   Ca exemple: În România CCR a inventat ca drepturi fundamentale pensiile speciale și cumulul de pensie cu leafa de stat. La nivelul UE același soi de judecători faini au inventat crima de opinie împotriva islamului (ai libertatea cuvântului atât vreme cât musulmanii nu se simt ofensați 😀), sau dreptul oricăror criminali din Africa și Asia dea intra în Europa și de a primi pomeni de stat atât vreme cât vin cu barca pe Mediterana. În acest caz devin ”refugiați” și nu pot fi deportați în locurile faine de ude vin.😀

   • CCR nu e de sorginte progresista. Rolul ei în politica românească a fost extrapolat în vremea unui președinte care se prezenta drept conservator. Apoi PSD, care poate fi orice numai progresist nu este, a preluat și perfecționat stratagema.
    Povestile dumitale despre UE sunt prezentate tendențios: islamul nu beneficiază de niciun privilegiu față de alte religii majore, cum ar fi creștinismul sau iudaismul. Ce articol din legislația europeana consfințește „dreptul unor criminali din Africa și Asia dea intra în Europa”? Cum ați stabilit ca sunt criminali „atât vreme cât vin cu barca pe Mediterana”? Cum stabiliți atunci de unde au plecat? Cum convingeți statul respectiv să îi primească? Un stat european nu poate proceda precum șloizerii. Radicalii și populistii de dreapta poate reușesc să se comporte astfel, cei civilizați nu.

    • CCRei sunt progresiști d-ăia vechi d-ai Cizmarului suprem. Desigur există tendința de a-i cataloga ”progresiști” doar pe ăștia pe stil nou din USR, dar asta e o nedreptate strigătoare la cer. 😀

     Tocmai ăsta e șpilul. Nicio lege nu acordă islamului o poziție privilegiată. Totuși ”justiția” europeană a condamnat o profesoară austrică la închisoare pentru că l-a numit pe Mohamed pedofil. Oricine Îl poate numi pe Iisus în Europa cum vrea. cum vrea. Nu va fi condamnat la nimic. Nu-i așa? totuși profesoara a fost condamnată pe motive că l-a făcut pe Mohamed pedofil.

     Conform tradiției islamice Mohamed atunci la peste 50 de ani a cumpărat-o pe Aișa de soție când ea se juca în fața cortului. Aișa avea 6 ani. Conform scrierilor ei, considerate sacre în islam și necontestate, a fost deflorată de profet când avea 9 ani. Dacă asta nu e pedofilie, atunci ce e pedofilia? Ăsta e un exemplu în care judecătorii angajați politic inventează legislație.

     Legile mării cer ca o persoană naufragiată pe mare să fie returnată în cel mai apropiat port. Ilegalii se urcă pe ambarcațiuni șubrede, ies, câteva mile în largul coastelor libiene și după aia trimit semnale SOS. Nave europene vin și-i pescuiesc ca să-i ducă la sute de mile distanță în porturi europene când cele mai apropiate porturi sunt în Libia. Asta e o modalitate în care ”progresiștii” europeni fac pe față businessul traficanților de carne vie cu binecuvântarea birocrației și justiției europene infestate cu ”progresiști”.

     Mai mult Grecia a fost condamnată de ”justiția europeană” pentru că trimis înapoi în Turcia indivizi ce încercau să intre-n Grecia ilegal fără vize valide.

     https://www.hrw.org/news/2022/07/08/european-court-slams-greece-over-deadly-migrant-pushback

     E un nou exemplu al modului în care ”progresiștii” infiltrați în justiție inventează legi pe care nu le-ar vota nici un om normal.

     În cazul celor ajunși ilegal în Europa e normal ar fi să fie debarcați în Libia. Acolo nu se opune NIMENI primirii lor și evident că de acolo au venit nu de pe Marte.

     • Cizmarul nu era progresist. Cu închisoarea pentru homosexuali, interzicerea avorturilor și țării cât mai mult cărbune, nu putea să fie. Atitudinea lui era similară hardlinerilor conservatori de azi, care au pretenția de a dicta tuturor modul unic de trai.

      După perceptele actuale a fost pedofilie la Mahomedan, dar pentru vremurile respective era normalitate. Și nu doar în lumea islamică. Și nu asta l-a definit pe Mahomed, nu asta l-a făcut deosebit față de ceilalți conviețuitori ai lui. A pune deci accentul pe acest lucru arată, mai ales în cazul unui educator, rea-voință și determinare în a induce ură discipolilor săi. Aveți și vreun caz în care un profesor l-ar fi numit “cum vrea” pe Iisus fără să fie condamnat?

      Decizia Curții Europene în cazul prezentat mi se pare una corectă: autoritățile grecești nu au trimis înapoi femei și copii, ci au forțat barca să se întoarcă, deși era evident foarte periculos. A periclita viața oricărui om este o încălcare a drepturilor sale.
      În articolul menționat e vorba de femei și copii, nu de criminali, așa cum ați postat în comentariul anterior. Scăpare sau manipulare cu bună știință?

      • Îți scapă din vedere elementul esențial: Ortodoxia ”progresistă” e la fel de fluidă ca orientarea sexaulă a majorității ”progresiștilor”. 😀 Ăla care era culmea ”progresismului” ieri e ditai ”reacționarul” de azi. E ceva normal în branșa voastră. Chiar și-n vremea lui Robespierre (primul ”progresist” ajuns la putere) distanța dintre mândrie a ”progresimii” și ghilotină se măsură în săptămâni. Ești deci într-un domeniu alunecos. Păzea! 😉

       Cizmarul a fost ”progresist” cu acte-n regulă acceptat ca atare de progresimea mondială. S-a lins pe gingii cu toți „progresiștii” lumii și nu a uitat să-și declare crezul ”progresist” în ultimul său discurs înainte de împușcare.

       În ce-l privește pe Mahomed ce însemna pe vremea lui ”pedofilia”? Așa, după părerea ta. 😁

       Oricum, pentru cultura ta generală episodul cu Aișa e esențial secundar. Ea este un personaj esențial al Hadith – tradiția islamică.

       Însă indiferent ce însemna însemna pedolfilia în vremea lui Mohamed, simpla condamnare a cuiva în lumea democrată la închisoare pentru că a făcut o afirmație (ce mai e și adevărată!) e crimă majoră împotriva libertății de exprimare. Doar un degenerat cu gândire fascistoidă nu poate înțelege acest fapt esențial. Ești de acord?

       La faza cu grecii, în primul rând că era vorba de hăndrălăi trimiși de Erdogan ca să șantajeze UE și nu de copii și femei. În al doilea că indiferent ce erau, chiar de ar fi fost marțieni – specie protejată prin lege 😀 – nu aveau vize valide de intrare în UE. În al treilea rând nu erau naufragiați și erau la câteva mile de țărmul turcesc. E normal să-i trimiți exact de unde au venit. Numai că așa cum îți pute libertatea de exprimare îți pute și respectarea legii. Nu-i așa?

      • Exact pe dos! Culmea progresismului de ieri ca reacționat de azi sunt conservatorii voștri. Din ce spui, Ceaușescu era reacționat ieri și progresist la împușcare. Atât cât valorează autoaprecierile unui dictator falit, bineînțeles.
       Pedofilia acum 15 secole nu era incriminata în cazul când părinții își dădeau acceptul pentru căsătorie. În România interbelică și chiar postbelică tinerele din mediul rural erau adesea măritate de părinți înainte de 15 ani. Profesoara ar fi putut încadra căsătoria cu Aișa în obiceiurile vremii, dar a preferat să o facă tendențios. Pentru a fi recompensată cu un venit, orice angajat semnează un contract cu angajatorul, prin care renunță la o parte din drepturile sale. În cazul educatorilor, aceștia se angajează să transmită cursanților teme aprobate de instituția cu care are contract.
       În articolul pe care l-ai oferit scrie de femei și copii, precum și de vreme nefavorabilă. Că au riscat când se urcaseră în barcă, e adevărat, dar la fel de adevărat este că grecii le-au pus viețile în pericol. Forțele statului grec nu aveau cum să între în apele teritoriale turcești, iar in apele internaționale nu aveau dreptul să intervină. Ca ar fi fost la câteva mile de țărmul turcesc sunt speculații. Cei care au încălcat legea în mod brutal sunt grecii. Îi puteau lua la țărm, le verificau documentele și cereau Turciei să îi reprimeasca, caci acolo nu se opune nimeni, așa ai spus mai devreme. Așa ar fi fost legal, nu cum crezi tu.

   • Sa recunoastem ca era inevitabil ca membrii CCR sa promoveze agenda „progresista”.
    Este suficient sa ne uitam la trecutul lor.
    Marian Enache , Laura Iuliana Scantei , Bogdan Licu ,Cristian Deliorga,Gheorghe Stan sunt cunoscuti de opinia publica ca fiind vechi „progresisti”.
    Adica simpatizanti USR.
    Dovada suplimentara : au fost impusi de institutiile – Presedintie,Senat,Camera Deputatilor-care erau , in momentul respectiv,controlate – din umbra- de „progresisti”.
    Adica de USRisti.
    Dezvaluirea dv inlatura o regretabila confuzie.
    Pana acum , distinsii tovarasi judecatori erau considerati fideli executanti ai ordinelor celor care – formal- i-au numit in functie .
    Adica PSD.
    Dv puneti lucrurile la locul lor.
    Felicitari!

    • L-au uitat pe cel mai important. Pe Ghinea.

     Băiat iscusit a „negociat” un PNRR irealizabil. România va decarta la nebunia aia 12€ miliarde pe care nu-i are, deci va trebui să se împrumute. Adică va plăti cu tot cu dobânzi și comisioane măcar 20€ de miliarde. Mare lucru dacă din plan se va alege cu 10€ miliarde în granturi pentru proiecte care nu-i folosesc la nimic (dă-mi exemplu de proiect PNRR util și realizabil 😁).

     Iscusitul Ghinea în schimb s-a ales cu monopolul monitorizării PNRR al României. Din asta scoate garantat până-n 2026 20€ de milioane pentru ”consultanță”.

     Neam de neamu lui Vanghelie, al lui Dragnea la lui Tăriceanu sau au lui Năstase n-au mai reușit o asemenea performanță: Ca în nici 10 luni de guvernare să facă o pagubă de 10€-20€ de miliarde pentru a ciupi 20€ de milioane. Altfel spus pentru a ciupi 1 leu face o pagubă de minimum 500. 😀

    • Ce fumati, musiu?
     Intoarceti frazele pe dos, faceti fracturi de logica penibile, numa’ sa ziceti ca USR e de vina cu ceva.
     Si asta la un articol despre Israel!
     Domnule IOnita, iti dai seama ca macel iesea la un articol despre politica interna?

     • Așa o fi cum zici tu. E de asemenea adevărat că Cîțu are vina sa (deloc măruntă!) la semnarea catastrofalului PNRR. Însă Cîțu nu câștigă nicio centimă din el. Îl putem bănui doar de prostie – Nu-i vorbă că prea inteligent nu a părut el niciodată. 😉

      Uite îți dau mai jos sumarul PNRR clocit de Ghinea și Cîțu:

      https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/10/facada6fdd5c00de72eecd8ab49da550.pdf

      Cotizația României la plan e de aproape 12€ miliarde. Cum țara n-are banii ăștia se va împrumuta. Cu tot cu comisioane și dobânzi înseamnă vreo 20€ miliarde. Uită-te-n plan și spune-mi concret cu ce se alege România după ce plătește cele 20€ de miliarde? 😂

      Când iei în rate o mașină care costă 15000€ (dacă știi aritmetică) știi că vei plăti poate 25000€ cu tot cu dobânzi. Dar ai ceva palpabil de banii ăștia. E decizia ta dacă merită sau nu.

      În cazul PNRR se vinde ca minunea minunilor ceva ce e doar vânare de vânt pe sume colosale.

      P.S.: Ghinea se alege din consultata la PNRR până-n 2026 cu 20€ de milioane. Deci tainul lui e clar. Dacă faci un pic de aritmetică vezi că toate furăciunile din „planul Saligny” sau alte nenumărate lucrături din trecut sunt nimic pe lângă alde Ghinea care ca să ciupească 1 leu face o pagubă de între 500 și 1000 de lei. Îți dai seama ce pământ pârjolit ar rămâne după băieții ăștia dacă chair ar ffi la putere de capul ,lor? 😁

     • Politica interna nu ( mai ) intereseaza pe nici un autor de p’aici . Toti maninca din mina guvernantilor . Nu din aia cu care ia ci din aia cu care da …. La pensioari si studenti praful , la bugetari firimiturile , …. si asa ii tine pe toti ,, activi ”.

     • Sigur că articolul era despre Israel, dar venise vorba de bunii și simpaticii „progresiști”. Care, trebuie să admitem, că pe unde trec își marchează teritoriul mai ceva ca sconcșii. 🤣

      • Polarizati, polarizati! Trumpismul exagerat pana la ridicol este calea aleasa de contributorii.ro fr(ac/ip)turisti ca sa separare Ro de US/UE. Ro trebuie sa fie la remorca US/UE pentru ca nu a putut crea singura progres, dar a importat regres din Rusia.
       P.S.
       Eu cred ca woke este doar o miscare a aripii ultraconservatoare creata pentru pentru diiscreditarea “progresismului”.

      • Ce-s aia progresisti?
       Conform DEX, Progresist = Partizan al progresului pe plan politic, social, economic etc.
       As zice, in linii mari, ca sunt partizani ai civilizatiei. Adica fara ei, voi, baietii duri de la est, ati umbla inca in fuste si ati crede ca serpii vorbesc siu fecioarele nasc. Ups! Sau inca mai credeti?

      • @Mihaela

       Cred că observați că folosesc termenul de „progresist” între ghilimele.

       Noțiunea de „progres” e una atractivă așa că zgubiliticii au confiscat-o, la fel cum în Ameirca au confiscat-o pe cea de „liberal” – tocmai ei cei mai îndoctrinați și mai bătuți în cap zevzeci de sub soare.

       Pe vremea comuniștilor „progresiștii” propovăfuiau egalitatea absolută și-n locul ei au creat un soi de de societate sclavagistă.

       Așa și cu „progresitii” de azi. Propovăduiesc eliberarea de orice rețineri și crează o lume guvernată de tabuuri și popreli.

       Încercați măcar ocazional să vă folosiți creierul. Nu se uzează. 😊

       @judex

       Antecesorii dumneavoastră din vremea edificării societății socialiste multilateral dezvoltate dădeau vina pe toate eșecurile „lumii noi” pe „sabotori”, „imperialișți”. erc. Dumneavoastă o scoateți din bască pe aia cu „trumpiștii” și „ultraconservatorii”. Poate n-ar strica să mai încercați și altceva. Astea-s fumate de mult. Speram ca măcar dumneavoastră să ne amuzați cu ceva nou și spectaculos. 😂

  • Domnule Svejk, mai ușor cu lustruitul bocancilor lui Trump, până si el o fi sătul de continua disponibilitate a slujitorilor săi. E nefiresc, în calitate de emigrant în SUA sa susțineti un personaj care daca ar face tot ce si-ar dori in secunda următoare v-ar trimite cu primul avion spre Europa. De asemenea, încetati sa credeti tot ce se spune pe la Fox sau Daily Wire.

 13. Nimic nou. Se intampla acelasi lucru de 3600 de ani de cand Avraam a avut doi fii vitregi cu femei diferite: Isac (cu Sara)-parintele evreilor și Ismael ( cu Hagar sclava lui Sara )-parintele arabilor. Si asa va fi mereu.

 14. Scriem, vorbim, citim. E foarte bine. Si tot nu stim.. „De ce?” Daca am trai 2000 de ani oare am intelege mai multe? Nu. „De ce?”

 15. Nu cred ca trebuie sa politizati problema.
  Desigur, sunt responsabili (militari, agenti secreti, politicieni) care trebuie identificati si trasi la raspundere. Cum de nu s-a stiut nimic de o operatiune asa ampla. de ce armata nu a fost pregatita sa riposteze si nu a ripostat, lasind 2000 de ostatici in mainile Hamas etc. In cursul anchetelor, se va lamuri daca a fost o garda lasata jos premeditat sau nu. Repet, fara politizare!
  Problema este -insa- pe plan politic extern. Israelul era in relatii bune cu Putler. Care e in relatii cordiale cu Iranul. Cine inarmeaza si finanteaza Hamas? Oare cine o fi gindit planul de actiune si a anesteziat fortele de riposta Israeliene? O fi buna aceasta politica externa?
  Este foarte clar ca acest atac schimba total situatia pe plan local si planurile de pace s-au prabusit. Cine profita?
  Apoi, Putler, ca inamic al Occidentului si promotor al unui razboi global impotriva globalizarii, are tot interesul sa provoace haos si alte focare de razboi.
  Cred ca raspunsul trebuie sa fie unitar, la provocari diferite.
  In rest, lasati bucataria din spatele casei, pentru a face fata inamicului comun, ce ataca prin agentii sai din alte natiuni!
  Atentie la noi posibile conflicte si razboaie interne in diferite teatre.
  Vegheati mai bine toti extremistii si vegheati la respectarea regimului armelor si munitiilor; si vedeti ce se intimpla pe linga granite. Nu-i de glumit, cu asta!
  (In ce priveste intarirea grupului de putere ce se afla la carma, nu uitati exemplul UK din ww2: desi a castigat razboiul, Churchill a pierdut alegerile dupa razboi…)
  Multumiri pentru informatii!

 16. Intr-adevăr analiza este insuficienta

  La mintea mea, analiza tb sa aibă in vedere istoria populației arabe in Gaza si conduita statului evreu asupra populației arabe din Gaza

  Apoi, analiza tb sa aibă in vedete momentul ales de atacanți,
  Atacul a avut loc pe durata sărbătorii Schimhat Tora
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Simhat_Tor%C3%A1

  Iar, nu in ultimul rând, analiza tb sa aibă in vedere efectele asupra populației din Israel
  Si in final, răspunsul statutului Israel, inclusiv asupra populației civile arabe din Gaza, Liban etc

  Legat de momentul ales,
  La noi, înainte de 89, de sărbătorile religioase armata marea efectivele pe frontiera pt ca era previzibil ca acei care vor sa iasă din tara sa speculeze ipoteza scăderii efectivelor sau vigilentei armatei care păzea frontiera
  Ce se face acum pe frontiera noastră de sărbători nu cunosc

  Totuși, dacă am înțeles bine, un post de paza israelian a cedat poziția fără lupta – asta e foarte grav si înseamnă ca modalitatea in care s-a ales conducerea postului de paza/desemnarea conducerii postului de paza pt perioada sărbătorii, are mari lacune si e vorba de modalitatea in care conducerea militara israeliana face analiza si sinteza pt a preîntâmpina lipsa unui răspuns imediat
  Existența unei armate regulate presupune un răspuns imediat la atacul militar venit din exteriorul tarii

  Poate dacă se mareau efectivele in posturile de paza evreiești, cu ocazia sărbătorilor religioase importante, poate s-ar fi redus numărul victimele civile din Israel -dar conducerea din Israel nu are obicee similare cu fosta noastră conducere de la arma grăniceri

  Răspunsul statului Israel va fi in previzibil nediscriminatoriu asupra populației civile arabe din Gaza si Liban, vor murii probabil de câteva ori mai multi arabi uciși decât numărul evreilor uciși
  Ca așa a fost si in istoria recenta
  Iar istoria este, de obicei, ciclică

  Se uita un lucru elementar folosirea nediscriminatorie a forței împotriva civililor si uciderea lor nu aduce nimik bun in viitor si in conștiința colectivă a populației arabe din zona

  Pt ca nu se are in vedere radicalizarea populației arabe din ultimii ani (primăvara araba)

  Dar soluții știe toată lumea, mai putin conducătorii

  Cine știe,
  O fi un semn ?
  De la implicarea atâtor șefi din mosad, ieșiți la pensie, in atatea scandaluri pe tot globu
  In politica recenta a statului evreu fata de autoritatea judecătorească este ceva tip ordonanța 13 de la noi

  Fuse unu dan zorela ceva cu cubu negru, care coordona interceptarea procurorului denea de la noi
  Normal la noi toți infractorii sunt nevinovați
  Iar dacă infractorii sunt si foști sau actuali agenți străini atunci primesc si premiu
  Pe măsura capacității conduceri noastre de stat
  Ca așa era si înainte de 1939
  Istoria noastra măreață cu miniștrii si șefi de guverne cu nume de bulevarde si strazi, dar care n-au văzut mai departe de propriile placeri
  Nu întâmplator am ajuns in 1940 la cedările de teritorii

  Iubesc tradarea dar urăsc pe tradatori

  • Observ ca va îngrijorează mai mult o presupusa atitudine viitoare a fortelor israeliene si presupusele efecte asupra civililor palestinieni decât realitatea prezentului – filmata si transmisa pe toate canalale – barbarie, violuri, rapiri, omorararea nediscriminatorie (ca va place termeneul) a civililor israelieni.

   Nimic in afara de fanatismul de tip isis si alte asemenea ideologii nu poate transforma blanda populatie palestiniana, atât de draga stangii occidentale, in barbarii hamas. Haideti sa nu amestecam lucrurile : Populatia gaza e una, sub regimul hamas, teroristii acestei organizatii sunt alta. Dar la fel se intampla si in israel : Copii, femeile si bătrânii ucisi nu sunt armata israeliana!

   Ce caracter trebuie sa ai ca sa comiti asa ceva in numele a orice?

   Ati auzit sau văzut cumva armata israeliana violand, decapitand si batjocorind femei, copii si civili palestinieni in timpul variilor războaie si operatiuni? Ar trebui sesizata diferenta.

   Daca tot vorbiti despre istoria gaza si a palestinei mai vedeti cine făcea pogromuri periodice pe acolo si acum 100 de ani.

    • Uiti sa mentionezi ca istaelul:
     1. A declarat război oficial, nu s-a infiltrat miseleste
     2. Isi anunta pe cat posibil tintele a.i. civilii sa poată pleca
     3. Executa lovituri aeriene, nu rapiri si impuscari pe loc
     4. Isi tine armata in puncte militare, pe când Hamas se ascunde in in zona civila,
     5. Ataca provocat si ca răspuns la atacuri hamas,
     6. Nu a trimis 5000 de rachete nediscriminatoriu asupra populatiei civile
     7, nu violează, batjocoreste cadavre sau rapeste civili. Nici măcar teroristi.

     Mai avem un conflict in care una dintre armate poveste cu precadere civili si alta care încearcă pe cat posibil sa ramana in zona strict militara.

     Daca ai exemple de comportament la fel de barbar al soldatilor evrei, in masa – atunci te rog sa vi cu ele. Altfel lucram cu doua masuri diferite.

     • @nman
      Atunci când dorești sa faci o analiza serioasă ar fi bine sa cauti cauzele
      Altfel, ești tentat sa dai un răspuns instinctual de moment

      istoria din ultimii 70 de ani a zonei poate fi un început
      Acolo in fâșia Gaza sunt probleme, multe, de multe generatii
      Populație multă, fără resurse, fără condiții elementare de trai
      Fostu președinte francez, nu așa de priceput ca si conducerea Israelului din ultimii 20 de ani, numea fasia Gaza cea mai mare închisoare de pe glob

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26593005-fasia-gaza-istoria-foarte-complicata-saracie-blocada-tunele-multe-atacuri.htm

      Extremiști sunt de ambele părți
      Iar extremismul nu tb generalizat la întregi populați, la națiuni
      Ca ajungem la noi genociduri in masa
      Iar asta nu este de dorit

      Pt ca atât in religia creștina cât si in cea mozaică omul este creat după asemănarea lui Dumnezeu
      Iar uciderea unor oameni nevinovați aduce blestem

      Dar când esti radicalizat indiferent ca esti creștin, musulman sau mozaic nici o religie sau o cultura milenară nu poate sa îți stea in față

 17. Inca o data se dovedeste ca Trump a avut dreptate, sanctiunile la adresa Iranului nu trebuiau ridicate ci trebuiau inasprite. Multumim inca o data „aparatorilor democratiei”: Obama, Merkel, Biden, Macron.

 18. Bibi NETANYAHU a cîștigat la scor ”războiul intern„ împotriva paranoicilor progresiști (neomarxiști) evrei de pretutindeni . IMPLACABIL ,cine nu dă curs politicii sale se arde si arde si pe altii de acum încolo.Electoratul israelian este format din milioane de emigranți din fosta URSS și fostul lagar socialist. Asta spune totul despre ISRAELUL REAL ! Si încă niște argumente mai românești : CAP -ul românesc = KIBUȚ-ul evreiesc (existent și în ziua de azi) , Istoria lui ROLLER si Literatura lui A. TOMA ( vezi Poezia putrefactiei sau Putrefactia poeziei ?) si Lingvistica lui N.I .MARR

 19. Nimic despre Iran?
  Nu stiu daca a existat vreun concept despre cum si ce ar face si drege Iranul dar toate miile alea de rachete si arme vin de undeva, altfel Hamas nu ar fi avut cu ce sa atace.
  Au spate, cum se zice, mai ales ca Iranul a dovedit ca poate sustine (eficient) si Rusia..ce se intampla in Israel acum e legat de ce (nu) se intampla in Ucraina. Dictatorii au capatat curaj vazand ca vestul este „moale”.
  Polul asta Iran-Rusia poate duce la inarmarea nucleara a Iranului si, dupa cum se vede in Ucraina, vestului ii e cam „târșă” sa intre in forta contra unei puteri nucleare, sa nu supere bla, bla….tare imi e ca Iranul va primi, daca nu a si primit deja, tehnologia lipsa ptr arme nucleare tactice si va riidica coada raioasa si mai sus!
  Pentru ca toata treaba tine, de fapt de Iran, nu de palestinieni sau Hamas, care, evident, nu au nicio sansa in fata armatei israeliene. De ce ar fi atacat atunci, in asa hal? Ca sa fie apoi decimati din doi in doi?
  Se stie ca israelienii raspund dur, asa cum si trebuie de altfel…in astfel de cazuri grave.
  Pe de alta parte cred ca miza e mult mai mare aici si pentru Israel, printre altele ma gandesc ca acele zone (Fasia Gaza, Cisiordania) care lungesc foarte mult frontierele Israelului pot fi „rezolvate” rotunjind harta.
  As spune ca Iranul isi joaca cartea si pe flancul asta dar si Israelul poate avea ceva „asi murdari” ascunsi prin maneca, acum are un motiv perfect sa faca ce n-ar fi putut face acum 2 zile fara sa-si pun tot globul in cap.. extrem de cinic ar fi daca acele sute sau mii de morti israelieni sunt doar un „motiv” sa aia, aia…mortii palestinieni acum sunt „justificati” prin mortii israelieni…parca înnebunim, nu alta!
  Altfel e cam greu de inghitit povestea cum ca mii si mii de rachete au putut fi aduse, depozitate, basca organizare cu mii de atacanti, camionete, parapante cu motor…. si serviciile israeliene n-au stiut nimic!

  • 700-1000 de victime raportat la populatia US e cam 10x Pearl Harbour sau 9/11 (CNN azi). De acord ca trebuie sa suferi de intoxicatie cronica cu scenarita ca sa speculezi ca vreun oficial/militar etc israelian ar fi lăsat un asemenea haos da se dezlantuie ca pretext pt. lichidarea hamas&co.

 20. Ce prostie simistra!
  Peste 700 de morti, 2000 de raniti si peste o suta de ostateci/ prizonieri militari, femei, copii si batrani – transportati in Gaza, in numai cateva ore si se gaseste un destept sa spuna ca Bibi e mare politician.
  Asta este pretul platit de Israel ca urmare a politicii ‘marelui politician’- platirea Hamasuli (multi bani, prin intermediul Qatarului) si a „uscarea” lui Abu Mazen – conducatorul palestinian neislamist, ca sa previna instituirea oficiala a unui stat palestinian. Ce a fost, a fost. O sa dea socoteala toti care au gresit dar daca acuma, daca nici acuma nu actioneaza ca sa distruga efectiv Hamasul si Jihadul Islamic din Gaza, Israelul nu o sa mai existe. Israelul are nevoie de un comandant militar sclipitor, curajos si determinat, ca Ariel Sharon, care sa sparga paradigmele autoparalizante si sa invinga dusmanul pe campul de lupta.

  • Noi provocari , noi certitudini sau incercertitudini .Doar viitorul ne poate spune .Totusi luni de zile oamenii , cetateni ai Israel , au contestat actiunile politico – juridice ale guvernului Netanyahu dar evident sa nu ma intrebati ce lagatura are asta cu intrebarea dumneavoastra asa cum va cam place sa faceti mereu cu alte ziceri .E de bine nu e de rau .

  • Ce inseamn „mare politician”? cate voturi a luat? cati ani a detinut functii? ca sa cuantificam putin, altfel e de gustibus

   • A luat fix cite voturi spune legea facuta de si pentru astfel de ,,mari ” politicieni . E plina Romania de astfel de politicieni . Legitimitatea e data de 50%+1 . Restul e o vrajeala ordinara . Modificarea pragului electoral e o jucarie tare placuta celor care guverneaza .

  • Netanyahu e un mare politican.

   Atacat din toate părțile de media comunistoidă isterizată împotriva sa, a câștigat un număr record de alegeri. A devenit premierul cu cea mai îndelungată carieră din istoria Israelului. E un om capabil care face ceea ce vor și e benefic pentru alegătorii care l-au ales și nu ceea ce vor ”liderii de opinie” așa cum se întâmplă cu majoritate politicienilor din țările democrate. E ceva foarte rar în lumea asta.

   Are o carieră fără reproș:

   Tânăr student american de arhitectură la MIT s-a întors voluntar în țara strămoșilor săi să servească în armata Israelului. A ajuns ofițer în trupele de parașutiști. A participat la operațiuni de comando în anii ’70 și a fost rănit într-o operațiune de salvare a pasagerilor dintr-un avion capturat de teroriștii arabi.

   După serviciul militar și-a obținut masteratul la MIT a lucrat o vreme în SUA și apoi a intrat în diplomație servind la ambasada Israelului din SUA în diferite capacități. A ajuns în anii ’80 un personaj extraordinar de influent (articulat, cultivat și înțelegând perfect mentalul american) în media americană ca avocat al israelului. A fost numit în poziția unică (ce n-a existat nici înainte și nici după el) de purtăror de cuvânt al guvernuluii israelian în SUA, după ce și-a încheiat misiunea diplomatică.

   În 1988 s-a întors în Israel și a intrat în politică. A devenit șeful opoziției de dreapta la începutul anilor ’90. A devenit premier pentru prima oară în 1996.

   Până-n ziua de azi toate predicțiile și politicile sale s-au dovedit corecte. În anii ’80 și ’90 a prezis corect și la nesfârșit că politica capitulardă și tolerantă a lumii civilizate față de terorismul arab nu va face decât să încurajeze atacuri tot mai masive și mai ucigașe. A presi un atac spectaculos al arabilor împotriva SUA și el s-a produs pe 11 Septembrie 2001.

   A prezis corect că acordurile de la Oslo cu arabii din Palestina sunt o pierdere de timp și nu vor produce decât sânge și și suferința. A recomandat mai degrabă apropierea de țările arabe din Golf care sunt și ele (chiar dacă n-o afirmă public) sătule de isteria palestiniană. Astfel în 2020 a reușit recunoaștere reciprocă cu Emiratele Arabe Unite și Bahrein (+ Maroc și Sudan). Probabil că în viitor va reuși aceeași acrobație și cu Arabia Saudită și Kuweit.

   A prezi corect futilitatea și caracterul dăunător al acordurilor lumii civilizate cu Iranul din 2015. Ele n-au făcut decât să dea o gură de oxigen regimului criminal de la Teheran și să incendieze Orientul Mijlociu Din Siria până-n Yemen.

   A prezis corect că oprirea colonizărilor în Ierusalim și Cisiordania nu va aduce niciun fel de beneficii Israelului și va fi privită de arabi ca un semn de slăbiciune. Și așa a fost.

   A prezis corect că arabii din Palestina sunt incapabili viață într-un sistem democratic. Și așa a fost. Autoritatea Palestiniană n-a mai avut curajul să organizeze alegeri de 17 ani de teamă că vor fi câștigate la scor de teroriști de genul Hamas.

   A reușit să obțină recunoașterea Ierusalimului ca și capitală a Israelului și mutarea ambasadei americane acolo.

   Are azi ocazia fantastică de a sugruma Hamas. Și o va face.

  • Pai de exemplul Senatul SUA care l-a primit acum cativa ani cu 38654357342391254 randuri de urale si aplauze in picioare. Ma scuzati ca nu imi amintesc numarul exact de „standing ovation”.
   Cine suntem noi sa contrazicem Senatul SUA.

   • Pai nu tot Senatul SUA l-a declarat pe Zelea neonazist ? Si nu i-a contrazis nimeni , s-au contrazis singuri anul urmator :)

 21. cum era de asteptat, comentatorii nostri sunt mult mai bine informati decat cei din Israel. eu insumi as scrie mult mai multe pe tema asta, chestii grele, dar de ceva vreme nu ma mai platesc serviciile la comentariu. Asa ca astazi pot comenta doar un „keep at it, SI”. Promit sa revin cu conspiratiile cand s-or aproba bugetele la domnul Soros.

 22. Si mai e ceva. Va reamintesc un fapt petrecut cu mai bine de 15 ani in urma. Poate se trimite din nou in avangarda, cum s-a mai facut odata, o companie de rezervistii (tot au fost rezervistii moblizati) formata din judecatorii curtii supreme, procurori, avocati, profesori, intelectuali, sa cada din nou intr-o ambuscada si sa fie toti ucisi de arabi. Ar scapa usor Netanyahu de cei care se opun schimabrii justitiei din Israel.

 23. Ma gandesc ca razboiul asta este o piesa dintr-un puzzle care se intinde la nivel global si ar fi mare mirare ca Rusia sa nu aibe un rol in toata povestea asta, e drept, prin interpusi( vezi Iran )
  Barbaria cu care au fost tratati ostatecii civili este rezultatul radicalizarii unei populatii saracite sistematic de catre Hamas si pasarea tuturor esecurilor din Fasia Gaza pe cei care nu sunt iubitori de Allah.
  Imaginea cu femeia aia insangerata, cu urme de agresiune, inclusiv sexuala, cu urme , târâta de păr si bagata cu forta in masina plina cu indivizii aia fara nici un fel de scrupule, desi ala care filma striga in disperare Allahu Akbar , spune tot despre ce inseamna radicalizarea sistematica si saracia folosita ca o arma, te dezumanizeaza total si ramai doar un animal fara constiinta.
  In ceaa ce priveste conducerea guvernului statului Israel, cred ca PM lasa mult de dorit, daca a fost informat si a ignorat mesajele ca Hamas va ataca, e la fel de grav ca si in cazul in care nu a aflat, desi toata atentia ar fi trebuit sa fie la granite , nu la schimbarea legilor pentru a-ti subjuga propria populatie.
  Netanyahu a dat-o de gard rau de tot.

  • Am vazut pe National Geografic niste cimpanzei la vanatoare de alte maimute … „luptatorii ” hamas/palestinieni/arabi aratau urlau se comportau absolut le fel.

  • Un stat care nu are nimic pe constiinta, care e corect in relatiile cu vecinii, de ce ar fi asa de atent la granite? Intreb pentru un prieten.

   • Deoarece nu sint in granitele lor . Au invadat state vecine si le ocupa ilegal dar militar teritorii. Gaza , Cisiordania , Inaltimile Golan , West Bank…. Daca esti intr-o campanie de cuceriri teritoriale normal ca iti aperi tabara militara si normal ca incerci sa cureti locul de bastinasi si sa aduci colonisti din tribul tau . Asa functioneaza mentalitatea tribala. Unde poti, te infiltrezi si parazitezi , corupi. Unde nu , ataci militar si faci curatire etnica , genocid. Nu-i asta istoria lumii ?

  • @Cristian
   Mda… si eu cred ca Siria, Niger, Israel, Ucraina etc. sunt niste cutremure ce semnaleaza reasezarea placilor tectonice ale politicii mondiale. Cei care, la sfarsitul acestor cutremure, se vor regasi chiar pe granita a doua „placi tectonice”, vor avea cel mai mult de pierdut. Ociidentul e o placa (cu cativa vulcani in interior), China e o placa, lumea araba bogata poate fi o placa, rusia s-ar dori si ea o placa, America de Sud e departe.
   Pentru Romania, ar fi bine ca Ucraina sa fie la granita cu „lumea rusa”, nu noi.

 24. Cred ca dl Ionita s-a grabit cu o postare care nu aduce nimic nou fata de ceea ce se poate citi pe oricare site, de ex aici: https://www.g4media.ro/exclusiv-un-fost-oficial-guvernamental-israelian-despre-cum-au-reusit-teroristii-hamas-sa-patrunda-in-israel-au-orbit-militarii-prin-atacuri-cu-drone-asupra-pozitiilor-de-la-fronti.html
  E mult prea devreme pentru a se afla de ce serviciile secrete israeliene nu au aflat nimic despre operatia palestiniana (sacrificarea voita a propriilor cetateni de catre serviciile secrete si de catre politicienii israelieni mi se pare o teorie naiva si care insulta inteligenta cititorilor) si cum palestinienii s-au organizat atit de bine pentru atacurile respective.
  Cred ca atacul asupra Israelului a fost o greseala majora a Hamasului si in general cred ca palestinienii ar fi fost mult mai cistigati daca ar fi aplicat o tactica non-violenta in loc de atacuri teroriste. Hamasul nu are cum cistiga un razboi impotriva Israelului. Un atac simultan al Hizbollah din nord ar complica insa mult situatia, Hizbollah avind in jur de 20.000 luptatori activi si inca pe atit ca rezerve. Iranul poate in plus trimite arme foarte usor prin Siria si atunci Israelul ar trebui sa lupte pe doua fronturi, daca nu chiar pe trei, in cazul in care ar avea loc atacuri si in West Bank de catre grupuri gen Lion’s Den, Jenin Brigade ori al-Aqsa Martyr Brigade.

  • Eu propun sa nu mai scrie nimeni nimic pe subiect macar vreo 3 luni, pana ne lamurim bine ce e acolo. S nu ne grabim, e mult prea devreme.

  • Inteleg ca israelui ar avea cu totul vreo 450.000 de rezervisti si 170.000 armata activa. Momentan au mobilizat cam 1/3 din rezervisti, suficient sa-i puna pe roti cei din jurul lor pe gânduri. Tara e deja mobilizata asa ca ma îndoiesc ca va mai interveni vrei alt actor pe acolo.
   Iar rezervistii lor sunt cam gata pregatiti de lupta din momentul 0 al convocarii. Ca asa-i la ei!

  • ” E mult prea devreme pentru a se afla de ce serviciile secrete israeliene nu au aflat nimic despre operatia palestiniana …”. E posibil sa nu am eu destule informatii, da’ nu-mi amintesc sa fi aflat pana acu’ ceva despre cum a fost posibil 11.09.2001- ala cu Turnurile Gemene + Pentagonul, ca bonus; si posibil si cu Congresul, daca n-ar fi existat spiritul de sacrificiu al pasagerilor din avion. Cam in acelasi tipar- dar cu 3000 de morti – in fief-ul „stapanilor lumii”. Cu ditamai FBI, CIA, DIA, NSA (total 16)…. si cu viitorii piloti-tero arabi instruiti loco!

 25. Cele mai multe victime (cateva sute) sunt tineri care participau la un festival in apropiere de Gaza. Pur si simplu au fost macelariti. Asta se intimpla pe baza unui lant intreg de greseli si de incapacitatea de a lua decizii corecte rapid pe linia de conducere a armatei. Cei vinovati probabil nu vor fi acuzati. Actiunea Hamas este o lovitura terorista fara veleitati tactice sau strategice militare. Au intrat in stilul luptatorilor statului islamic (daes) cu tender-uri Toyota pe care au montat mitraliere, si au omorat tot ce au intilnit. Au creat panica si debandada cea ce nu este caracteritic unei armate regulate. Este adevarat ca in paralel Hamas a aruncat cateva sute de rachete Grad care au distras atentia de la granita Gaza. Asta stiu sa faca teroristii sa omoare oameni nevinovati , sa ia prizonieri copii, femei, batrani si sa argumenteze fals. Oportunitatea le-a fost oferita (asa cum bine puncteaza d-nul Ionita) de divergentele politice care afecteaza intreaga societate israeliana.

  • Nu societatea e problema, ci disfuncţiile din cabinetul Netanyahu şi ciondăneala dintre Ministrul Securităţii şi serviciile secrete/armată pe teme de ideologie trumpistă

   • Acum sarim in alt scenariu conspirationist .Ciondaneala a cam dat in fiert sau asa ni se pare .Am putea sa credem ca ca momentul ales de Hamas a fost ideal ? Prieteniile sau atasamentul intre cei doi este cunoscut dar cine profita de pe urma acestei ideologii ?Se pare ca J.R,Biden si „ joaca” lui din Ucraina profita din plin .Sa credem ca ciondaneala se va opri dupa ce Israel cistiga razboiul sau ea va deveni parte ?

    • Care e conspiratia? „disfuncţiile din cabinetul Netanyahu şi ciondăneala dintre Ministrul Securităţii şi serviciile secrete/armată pe teme de ideologie trumpistă” – arata incompetenta, nu o conspiratie.

     „”joaca” din Ucraina” – acum ajungem la conspiratii :)

   • @Sorin Ionita De mai bine de opt luni sunt demonstratii in Israel. Propunerile de modificare in sistemul juridic a produs nu numai proteste. Pilotii avioanelor de lupta (voluntari cu varste peste 47) au refuzat sa lupte in noile conditii. De asemenea si alti membri ai societatii au semnat declaratii similare. O informare corecta poate evita situatii neplacute.

    • Așa-i cucoană! Nu numai c-au refuzat să lupte piloții ăia dar trec în bloc la arma kamikaze. 😁 Tu realizezi ce prăpăstii îndrugi? Un ofițer activ israelian care comite ceva incompatibil cu statul său zboară pe loc din sistem. Ceea ce americanii numesc „dishonorable discharge” e încheierea oricărei cariere, inclusiv în viața civilă, pentru un israelian. Sună la fel de rău ca o condamnare pentru jaf.

     Grosul demonstranților sunt din extrema stângă care în general nu ajung să facă oricum serviciul militar pe motive „de conștiință”, sau care în cel mai fericit caz ajung să servească în poziții necombatante ca magazioneri, bucătari etc. Nimeni n-are curajul să le dea dezechilibraților ăstora o armă-n mână. Există ceva background check înainte de încorporare și numărul ”activiștilor” ce sunt acceptați în armată e undeva pe la 0%.

     După scandalul cu Mordehai Vanunu verificările activităților publice ale fiecărui posibil recrut (Facebook, Integram, X, etc.) au devenit extrem de severe. Chiar dacă se oferă voluntari li se refuză serviciile. Iar cei înrolați ce o iau pe ulei sunt rapid trecuți în roluri necombatante sau pe liber.

   • Descrierea corespunde exact situatiei din Romania . Dar autorii de pe plat-forma asta sint preocupati de ceea ce se intimpla peste granita . Le pute sa se ,,ia de git” cu guvernantii . E mai usor cu comentatorii de p’aici ….

 26. ” Bibi ” a domnit prea mult.
  A construit aleante cu forte extrem de toxice pentru prezentul și viitorul Israelului.
  Partide extremiste care vor doar putere și bani, anexare oficială de noi teritorii.
  ( ca exemplu, când ultraortodocsii sunt finanțați masiv și tot mai mult, e clar că ” partidul” lor crește . Atrag noi adepți cu bani și privilegii. Nu fac armata, nu pun mana pe arma, trimit pe alții să se sacrifice pentru siguranța lor )

  Pericolul fundamental israelian e in interiorul societății israeliene. Societatea e divisa cum nu a fost niciodată.
  Hamas, Hezbollah, factori externi care aprofita masiv de decăderea societății israeliene.

  PS.
  Nu e de uitat nici influenta migranților ruși. Aia trimiși în Cisiordania în locuințe ilegale ( verdictul e dat de însăși curtea supremă israeliană.Se înțelege mai bine de ce coaliția de guvernare vrea să reducă justiția la rol de ornament. Model CCCP, Rusia, RSR).
  Și care masa de migranți ruși, in pur spirit rusesc, când aude de palestinezi, pune mana pe pistol.

  Practic azi și după 16 ani de guvernare , Benjamin „Bibi” Netanyahu e cel mai toxic politician israelian.

  Sacrifica orice pentru puterea personala. Un om care ar dorii sa devina un dictator. De neînlocuit pina la moarte. E plina lumea de astfel de ” eroi și patrioți” gata să sacrifice orice pentru putere și privilegii.
  Nevinovații plătesc mereu.

  • Foarte interesant ce spuneți! 😉

   După știința mea ăia din Cisiordania s-au dus în locuințe construite cu acte-n regulă pe terenuri cumpărate cu acte-n regulă. După câte știu eu terenurile se vând acolo la prețuri astronomice. E drept că arabii le vând cel mai adesea pe șest și după aia o tund cu paralele cât mai departe ca să nu le ia gâtul „patrioții”. Dar până la urmă e pur și simplu negustorie.

   Hai să vă traduc în termeni românești, ceea ce se întâmplă cu coloniștii evrei în Cisiordania: Să zicem că o fundație cumpără cu acte-n regulă câteva mii de hectare de teren din Harghita și aduce acolo români din Transnistria să-i scape de împilarea muscălească. Sigur secuii care le vând trebuie să le vândă cu fereală ca să nu fie acuzți de „trădarea națiunii maghiare”. Căci „trădătorii” ce vând terenuri sau case „valahilor” în zonele compact maghiare chiar riscă linșajul sau ceva pe aproape, nu e o glumă. Iar CCR-ul de la Bükreş consideră tranzacția neconstituțională pentru că etnicii români nu au dreptul constituțional să cumpere terenuri în secuime și să le colonizeze „țara”. Nota bene: În limba maghiară ceea ce e tradus „politic corect” ca „Ținutul Secuiesc” (Szekelyfold) înseamnă de fapt „Țara Secuilor”

   Înțelegeți acum cum stă treaba?

   • Nu are cum sa inteleaga pentru ca:
    a) A primit ordin pe unitate de la d’alde Rares
    b) Nu a invatat care este diferenta dintre sistemele politice si constitutionale de sorginte anglo-saxone vs imitatiile de prost gust republcane din Ioropa
    c) Repeta franturi de stiri in pur stil;de raspandac.

 27. Oare cine cistiga din aparitia acestui conflict ? Netanyahu? care poate ocupa intreaga regiune Gaza sau va fi contestat el in tara ? J.R.Biden ce acum nu mai are opozitie in a livra bani Israel si pe cale de consecinta si Ucrainei sau Trump ?Cistiga UE , ce reuseste sa deblocheze bani din SUA pentru Ucraina (100 de miliarde ) si sa asigure astfel cel putin inca un an de razboi , tinind Rusia ocupata in transee sau vor cistiga Iranieni ce vor face o mare Coalitie anti Israel adaugind si Turcia lui Erdogan .Va ataca acum China Taiwanul sau cele doua Corei se vor lupta si ele daca Nordul va da armament Rusilor ? Oare UE reuseste sa mute atentia in Orientul mijlociu si sa regleze in acelasi timp situatia in Ucraina impartind Ucraina asa cum ne asteptam sau speram la inceput ?

  • „Va ataca acum China Taiwanul sau cele doua Corei se vor lupta si ele…”
   Tot ce e posibil, avand in vedere ca J.R.Biden inmulteste banii – precum Iisus painile- si da si la Ucraina ieri, si la Israel azi, si, de ce nu si la Taiwan, Corea de Sud si care-o mai cere, maine; si tot asa, fara numar…

   • Nu iei in calcul vinzarile de armament si tehnica auxiliara ca sa nu mai zicem ce reprezinta politic si militar aceste achizitii . Nu iei in calcul vinzarile uriase de gaze naturale lichefiate si de petrol si sumele imense de bani astfel obtinute? Nu iei in calcul sumeleobtinute o data cu eliminarearusiei din comertul cu armament ? Nu iei in calcul dezvoltarea fara precedent a industriei europene de armament si fidelizarea tuturor natiunilor ce isi refac sistemele militare de aparare cumparind tehnica occidentala ?Poate ar trebui .

    • Pai chiar iau in considerare; da’ fapte, nu fantezii. De aceea, pe cat posibil, ma adresez unor surse credibile de informatii, nu propagandei de orice fel ar fi ea.
     1. De ex, conf. site-ului militar GFP/2023 – Combat Tank Fleet: RO. are 413 iar Germ. +Fr ( impreuna!) 488; RU are 12.500 iar SUA 5.500 ( mai putine decat Corea de Nord -6.650!), etc, etc.. In continuare, te las pe tine sa te documentezi.
     2. Care -s vanzarile alea masive de armament ( din SUA si UE), ca doar generali NATO tocmai declarara ca Alianta a ajuns ” la fundu’ butoiului”? Cu alte cuvinte, mai au doar stocurile de siguranta! De ce crezi ca au vandut SUA proiectile cu dispersie ( prohibite ) Ucrainei? Pen’ca de-alelalte nu mai aveau disponibile la vanzare!
     3. Cine/ cand a „eliminat Rusia din comertul cu armament” si cu cine? Ca doar nu vindea Rusia armament NATO. Da’ poate ca Asiei, Africii, Americii de Sud…mai stii?
     4. Faptu’ ca SUA castiga din vanzarile GPL ( catre UE) cu preturi intreite e reala, imbogatind America; da’ oare si pe UE? Care o mai fi avand bani si pentru armament? ( nu ma refer la Ro- tara bogata (?!), gata oricand sa sara cu banu’ la cererea lu’ americanu’, sau la cele din linia-ntai a razbelului).
     Pare ca merita sa nu prea iau in calcul multe din ce zisesi!

     • Deja Franta ocupa locul doi dupa SUA in vinzarile de armament .Despre Coreea de nord nu are rost sa discutam .Cartoane au multi dupa cite vedem .Ai uitat sa contabilizezi parapantele . UE , daca nu stii , si vad ca nu stii ,pretul ala de zici ca-i de trei ori mai mare,este marea cistigatoare a momentului .Scoate-ti ochelarii de cal si vezi adevarul .Cred ca il stii si ca l-ai citit de mult .

 28. Atat autorul cat si unii comentatori se prind in hora acuzatiilor, si uita esentialul. Nu cred ca e vina iSraelului sau a lui Netanyahu ca arabii au facut fapte teroriste acum. Palestinienii au dreptul ca natie de a avea un stat independent. Deasemenea Israelul are dreptul de a se apara. Faptul ca au construit colonii in teritoriile arabe arata ca nici israelienii nu sunt „usa de biserica” daca putem spune asa. Pe de alta parte strategia araba cu terorismul, bombe, oameni rapiti, ucisi, mutilati, etc, e o tampenie, nu le aduce niciun avantaj, doar ura si dispret din partea evreilor si a comunitatii internationale.
  Apoi mai e un element… In afara de faptul ca acum s-au facut 50 ani de la Razboiul de Yom Kipur, cred ca si Rusia in cardasie cu Iran si-au bagat coada aici. Rusii incearca sa abata atentia internationala de la Ucraina. Palestienii ar trebui insa sa invete de la indieni cum i-au alungat pe englezi din India, fara violenta, si ar trebui sa aplice alte metode, proteste internationale, rezistenta non-violenta, non-cooperare, etc.
  In orice caz situatia acolo e extrem de complicata, mai complicata chiar decat cea din Ucraina, si din nou e o lupta intre blocul occidental democratic si Estul dominat de dictaturi si autoritarism.

  • Se pune prea usor egal intre Hamas, Palestinieni, Iranieni, etc.

   Palestinienii nu au ce sa invete de la indieni. Daca te uiti un pic pe harta, pamanturile lor dispar zilnic sub presiunea colonistilor, sustinuti de armata. De fapt, cred ca asa se explica mare parte din esecul de ieri – cele mai multe trupe IDF erau in Cisiordania, unde anul asta e clar ca guvernul de la Tel Aviv a dat liber la furat tot pamantul palestinian. Colonistii le dau foc la case si masini, intra cu buldozerele peste culturile agricole. Nimeni nu poate face nimic, pentru ca la 50 de metri in spate este IDF care abia asteapta..

   • Gresit! Ceea ce prezinti pe aici e propaganda araba/rusa… Pana una-alta Gaza nu e un stat independent, ca sa spui ca „pamanturile lor dispar zilnic sub presiunea colonistilor”. Au acte pe acele pamanturi, sau sunt legal palestiniene? Israel s-a retras mai demult din Gaza, deci atunci cum dispar pamanturile sub presiunea colonistilor, care colonisti? daca Gaza e sub autoritatea palestiniana, cine le da pamanturi colonistilor evrei?! Te contrazici singur… De cand s-a retras Israel din Gaza , stiai ca nivelul de trai a scazut dramatic, si ca toti banii din ajutoare internationale si din economia locala sunt folositi spre cumpararea de arme de Hamas? In orice caz reactia normala nu e una in care ataci un festival de muzica, iei ostatici, omori sute de civili, rapesti, etc. Ar avea de invatat de la indieni.

    • Mda. Vorbesc cu dorel.. el nici nu stie diferenta dintre Cisiordania si Gaza, dar stie de „propaganda araba” si se intreaba de ce nu creste nivelul de trai intr-un lagar de concentrare.

     • pehash-ule, baiete, „dorel” esti tu, dupa cum dovedesti prin aceste postari habarniste. Indoctrinarea arabeasca, ca si lipsa de logica si de bun simt, iti sunt tovarase.. Lucrurile sunt complet de-a-ndoaselea in mintea ta. Lasa postarile pe aici, ca te faci de ras…. Lagar de concentrare?! Inainte cand era sub ocupatie israeliana (deci si mai „lagar” in „logica” ta), de ce nivelul de trai in Gaza era mai mare, iar acum sub propriul Hamas palestinian, nivelul de trai a scazut mult? Nu din cauza ca Hamas baga toti banii in arme si indoctrinare pt teroristii sai? Ce „lagar” visezi, daca autoritatea palestiniana are controlul in Gaza? Ai luat tiparul lui ras-putin cu asa-zisa „oprimare” a rusilor din Donbas ca pretext pt invazia Ucrainei. Ce inseamna o minte slaba…

      • Mai intai ignori complet primul comentariu despre Cisiordania, apoi vine „demonstratia” finala – cum se face ca nu traiesc mai bine palestinenii dupa ce i-ati inconjurat cu sarma ghimpata? E lagar. Stie toata planeta.

      • pehash, chiar vrei sa te faci singur de cacao pe aici. Cu cat esti platit ca troll? Putina decenta nu ai?! Iei apararea unor teroristi si extremisti dementi care ataca civili la un festival de muzica si apoi defileaza cu masini in care au femei prizoniere batute/moarte pe care le-au dezbracat si batjocorit si oameni rapiti din case. Cica „e lagar”, ai idei fixe false si vorbesti prostii. Unii muncesc in Israel. In rest majoritatea in Gaza nu muncesc, asteapta ajutoare tot de la Israel si din afara. „Activitatea” de baza in Gaza e indoctrinarea religioasa si atacurile teroriste. Mai dorele pehash, lasa postarile absurde..

      • @pehash

       Ăștia cu sârma ghimpată sunt OK. Stai să vezi ce nașpa o duc ăia fără sârmă ghimpată dela Cairo sau Tunis. 😉

       Ăia de ce trăiesc mai rău ca animalele? Acolo sunt nenumărați oameni ce în viața lor n-au avut un acoperiș deasupra capului.

     • pehash, OK să fie cum spui tu.

      Spune-ne de ce nu crește însă nivelul de trai în Egipt, Iordania, Algeria sau Maroc? Au ceva resurse, Allah i-a binecuvântat cu mulți puradei, n-au războaIe și cu toate astea-s vai de capul lor.

      Aceleași imagini la Cairo sau la Alger: Capul familiei cu mustață stă ciucit pe un scăunel cât e ziulica de lungă. Trage din țigară, și linge o cafea de la răsărit până la apus vociferând și făcând politică internațională la greu. Că ce ar trebui să facă Obama, că ce dăștept e Mursi (era pe vremea lor) că ce frieri e iuropenii și că Allah e mare, iar Mohamed e desigur profetul său. 😀

      După ce-și încheie ziua dă schimb de idei și dezbateri politice se duce la coliba din panouri ondulate sau carton în care locuiește și-i trage vreo două peste bot balabustei dacă n-a fost destul de agilă să prindă la centrale de distribuție a alimentelor suficient potol pentru el și puradei.

      De mișcat însă nu mișcă un pai. Nici balega lăsată acum trei zile de catârul poștașului în fața colibei n-a curățat-o.

      • @pehash

       Firește că nu. E dreptul lor să trăiască cât de prost poftesc. Însă tu ai spus că trăiesc prost doar din cauza gardurilor de sârmă ghimpată, ceea ce e fals. Ăia care n-au garduri de sârmă ghimpată trăiesc de fapt mult mai prost. Își câștigă șuberekul zilnic doar țăpuindu-se unii pe alții

       Șmecheria e că dincolo de gardurile de sârmă ghimpată sunt slujbe destul de bine plătite și o lume civilizată unde nu încearcă fiecare să te trompeze, și la care au acces lejer dacă n-o fac pe nebunii. Fără garduri acea lume nu ar exista.

       O altă treabă interesantă e că dacă o arăboaică cu pașaport israelian dă anunț că-și caută soț, sar imediat zeci, poate sute de pretendenți din teritorii unul mai musculos și mai frumușel ca altul. Nu contează cât de grasă și buboasă e, mirajul unui pașaport israelian, obținut prin căsătorie, cu beneficii sociale și toate celelalte giugiucuri, e irezistibil pentru demnii luptători ai eliberării arabe. 😀

      • pehash, daca tot nu conteaza pt tine nivelul de trai si tii atat de mult la gazari, de ce nu te muti acolo in Gaza? nivelul de trai e corelat cu munca, cine munceste nu are timp de extremisme religioase si atacuri teroriste..

  • Arabii palestinieni nu vor fi dispusi sa trateze serios cu israelul atata timp cat se vor gasi lideri arabi sau musulmani cu vederi islamiste extremista sa incurajeze si sa finanteze diverse organizatii teroriste arabe palestiniene…Inainte de 1989 si 1991 finantatorii erau tarile socialiste si urss.Ceausescu. era in relatii bune cu Israelul si relatii stranse cu OEP si yasser arafat .El se dorea a fi un meciator intre partile in conflict dar nu i a reușit .Asa cum au actionat in israel teroristii arabi si islamisti ma gandesc ( fara a cadea in conspirationism sau profetii) cat de usor ar putea fi invadata Europa de hoarde de musulmani ( milioane sau zeci de milioane) usor inarmati cu kalashnikoave ,lansatoare portabile de grenade ,lansatoare portabile de rachete antiaeriene si antitanc,camioane si mașini de teren.Armatele europene sunt echipate cu armament foarte sofisticat si foarte scump dar sunt putin numeroase ( excesiv de mici). ,au rezerve nu prea mari de munitie iar armamentul fiind scump.e in cantitate mica.Multe state europene au desfiintat serviciul militar obligatoriu .In caz de razboi nu au rezervisti instruiti pe care sa ii mobilizeze ci numai recruti neinstruiti si pe care nu vor avea timp sa i instruasca .Multe tari europene ( intre care si Romania ) nu au garzi teritoriale sau nationale cu care sa completeze efectivele armatei in caz de razboi.Spre deosebire de sua unde foarte multi cetateni au arme acasa si stiu sa le foloseasca ,in Europa nu exista o cultura a armelor iar legile privind armele sunt foarte restrictive ( nu chiar ca in Romania,)Asta e un handicap in plus in caz de invazie.Armatele europene sunt construite sa faca fata unor armate regulate de invazie echipate si instruite. cu aceleasi categorii de armament cu ale lor ( brandurile fiind diferite).Ca atare ele nu sunt instruite sa faca fata unor hoarde numeroase cu armament usor care pot intra in orase si sate de unde foarte greu ar putea fi scoase.Fiind echipate cu armament usor ,nesofisticat si avand viteza mare de deplasare hoardele invadatoare vor ocupa intr un timp scurt sute de orase si zeci de mii de comune .Pe astia nu i poti scoate din casele din comune si orase mici si mijlocii cu tancuri,masini blindate,lansatoare de rachete,avioane ,elicoptere ,drone foarte performante dar prea putine ,foarte scumpe si vulnerabile.In genul acesta de invazie nu ai timp sa treci pe producte de razboi.. si sa mobilizezi milioane de oameni neinstruiti si care in viata lor nu au pus mana pe o arma fiindca li se spunea ca asta e ceva rau.Daca la asta adaugam zecile de milioane de musulmani stabiliti in diverse tari europene si care si ar ajuta confratii fiind solidari cu ei avem un tablou ,o imagine a dezastrului total Pe youtube se gasesc videoclipuri cu toate datele privind armata fiecarei tari.Se pot vedea efectivele minuscule ale armatelor europene din Nato si numarul relativ mic de tancuri elicoptere ,blindate , avioane,etc Sper din tot sufletul sa nu am dreptate nici macar partial dar pana acum intuitia nu m ă inselat niciodata.Razboiul nu va semana deloc cu cel din ucraina si inaintarea inamicului islamic va fi rapida si surprinzatoare.Mila nu va fi deloc din partea lor. Vor fi foarte greu de infrant dar nu imposibil .

   • Sa facem ca in America fiecare cetatean sa aiba mitraliera lui .Ar fi o lovitura fenomenala aparuta in piata de armament .O intreaga lume cumpara „pistoale” oferind cetatenilor sansa de a se apara singuri de terorism .Pe de alta parte vedem cum toate enclavele si toate conflictele inghetate, ce permit unora interventii militare sau alte forme politice de subjugare a unor teritorii ,trebuiesc eliminate asa cum este si situatia din Transnistria .Acum va disparea si enclava din Fisia Gaza fapt ce va calma pentru sute de ani pe toata lumea din zona.Abia asteptam sa vedem care este solutia in Transnistria .Nu mai dureaza mult .In Nogorno am vazut deja .Cit despre patrunderile Hamas prin „zidurile” Israel trebuie strict verificate exact aceste culoare de patrundere cine ar fi trebuit sa le protejeze si de ce nu a facut-o sau cine a oferit informatii care ar putea sa ne arate golurile aparute in sisemul de apare teritorial .Curioasa este insa si lipsa de reactie anticipativa , ca parte a lovirii imediate a depozitelor si locatiilor de tragere a rachetelor teroriste cunoscute sau presupuus cunoscute .Este o falie intre lovitura data de Hamas si reactia imediata .Cumva nu a stiut singa ce face dreapta .Totusi este greu de crezut ca nimeni, absolut nimeni, nu a anutat la Centru macar partea personala de observatie , macar ca partialitate , ce ar fi putut declansa rapid o riposta .„Ceva e putred in Danemarca ”.Aflam ca a fost lovit si aeroportul Ben Gurion si distrus iar aici este iar o imensa tragedie .Raspunsul militar al Israel ar fi trebuit sa fie total .Trebuiau lovite toate tintele presupuse sau reale .Deja suntem in a treia zi de conflict .Natiunea poate incepe a se impotrivi guvernarii dovedita deja incapabila sa reactioneze in timp util .Bine macar ca J.R.Biden trimite o forta imensa de lovire in zona si ca nu se mai gasesc unii politicieni simpatizanti ai Rusiei ,de prin SUA, care sa incerce a opri trimiterea de ajutoare militare in Israel si Ucraina.Miile de morti cer razbunare dar si vinovatii trebuiesc repede aratati .Intreg Occidentul va trebui sa isi regindeasca intregul concept de aparare . Astfel de situatii pot aparea oriunde .In Israel se pare ca totul a scapat de sub control fie voit fie intimplator .Este imposibil sa declansezi o astfel de actiune fara a avea macar o imagine globala , dinainte stabilita, a locatiilor ce trebuiesc lovite si un antrenament de lunga durata spre a putea a te descurca in teren .Fara complicitati o astfel de actiune nu putea fi realizata .

  • Vina Israelului sau a lui Neta… e ca vina celui care isi lasa casa descuiata si intra hotul si il fura. Desigur ca omul nu e vinovat pentru furt, el e vinovat de incompetenta legata de paza. Deci evident ca teroristii (Hamas) sunt vinovatii pentru actele teroriste, dar Israelul si Neta… sunt vinovati de incompetenta legata de paza. Vini diferite pentru ca sunt pentru fapte/actiuni/domenii diferite.

 29. Daca guvernul de acum a ales sa ignore informatiile despre un eventual atac, pentru a discredita stanga ce are o atitudine mai permisiva si conciliatoare cu arabii?

  • Ar fi niste criminali si extrem de prosti. Nu cred ca e cazul de asa prostie, prin urmare pana nu vad o urma de dovada in sensul asta, prefer sa ignor acest scenariu :)

 30. daca n-ar fi chiar o tragedie la mijloc, am putea rade de trimisii georgetei si fanteziile lor din garsoniera insalubra de nefamilisti. iar despre faptul ca unitati israeliene au fugit pur si simplu, ce om sanatos si-ar dori sa moara pentru israelul lui nea beni si a nebunilor lui corupti bine finantati cu gura mare?! asta e israelul lui nea beni: o gasca de nebuni minoritari cu gura mare, o alta gasca de rusofili cu apucaturi comportamentale invechite de homo sovieticus si o serie nedefinita de trumpisti, autoritaristi,oameni de carton si milionari condamnati pentru fraude prin diverse tari de pluton. Ce om sanatos la cap si-ar dori sa moara pentru astia in timpul serviciului militar obligatoriu?!

 31. Mi se pare interesant cum o buna parte din comentarii ajung- pe un drum mai scurt sau mai lung – in Rusia?! Evident, fara nicio dovada . Asta, in conditiile in care in articol nu se face nicio referire la un posibil amestec al acestei. Si, daca nici macar autorul n-a facut-o…

  • Mi se pare interesant cum la absolut orice articol gasiti o justificare un argument pentru comportamentul rusiei. Trol? Idiot util? Postac pe ruble verzi?

   • Va multumesc pen’ca mi-ati oferit – democratic – posibilitatea de a alege; eu mi-as zice: trol postac idiot inutil. Pen’ ca ati reusit deja – cu ceva straduinta – da’ din proprie initiativa (?!) – sa-mi faceti un dosar din ” absolut orice articol”(?!) in care gasesc ” o justificare un argument pentru comportamentul r( R?!)usiei.” ! Si-atunci- asa deconspirat cum m-am trezit – la ce’as mai fi bun de „trol”?! Consum, carevasazica, „rublele verzi” de pomana, destabilizand finantele Rusiei!
    P.S. Mai cititi o data constatarea mea. Si, daca o pricepeti, poate aveti si alt raspuns?! Eventual cu dovezile care lipsesc. Asa cum ar cam fi normal pe un site de calitatea „Contributors”; zic si eu.

  • Acum, la cateva zile de la eveniment, s-a aflat ca lovitura se pregateste de 2 ani (2021; va spune ceva?); ca s-au construit orase macheta pentru antrenament(are Iranul capacitatea de a fotografia din satelit orasele respective?) si ca arme trimise in Ucraina au ajuns la Hamas.
   Mai vreti probe?
   Trecand peste relatiile cordiale dintre Iran si Moscova.
   Poate ca o instanta are nevoie de mai mult. Dar un diplomat sau militar, nu. Sunteti judecator?
   Daca nu aveti proba care sa combata astfel idei, nu mai postati degeaba. Chiar daca e un cometariu elegant si ponderat. Va deconspirati!

 32. Numele lui Anshel Pfeffer mi-e cunoscut dar nu l-am citit niciodata. Banuiesc ca este de stanga- stanga radicala- ca cei mai multi de la ziarul Haaretz- echivalentul lui The Guardian.
  De unde naiba a scos asta ‘Cel puțin o bază militară de lângă Gaza pare să fi fost abandonată sau să se fi predat fără luptă, trupele sale fugind precum armata irakiană când ISIS a atacat Mosul’? Din propaganda Hamasului?

 33. 260 de cadavre descoperite la locul festivalului rave „atacat” de hamas. Tineri neinarmati Impuscati la liber, inclusiv vanati cu ag! (CNN)
  No further comment!

 34. Si eu vad ca e cusuta cu ata alba „ tripla asta atacare a Israelului, tara cu cel mai mare buget pe inovatie, pe AI si Inteligence, cu drona lui papuc, mii de rachete de jucarie au atacat Israelul, ati vazut cum a aratat atacul pe mare sau cel aerian?? era ceva gen casacadorii rasului.

  Evident ca nimeni nu a vrut moartea a 200 de evrei.

  Fasia Gaza nu are armata, iar politia din gaza nu a atacat, deci cine anume din Gaza a atacat, teroristii? erau niste tineri, fundamentalisti tipici ai razboiului sfint, nascuti in traumele unui conflict interminabil.

  ala cu desantul aerian a intrat cu un planor zapacit si ala cu barca era cu o barca cu motor turistica, nu militara.

  in rest au fost niste motociclisti sau pedestri care purtau fulare si turbane.

  pare mai mult o izbucnire nervoasa, orchestrat acceptata de Israel cu victime, pentru a justifica repercusiuni si alt design „de pace„si sprijin si sustinere internationala.

  Pe de o parte in Ucraina avem parte de tehnica militara cea mai avansata, aici e vorba de mitraliere de cartier. In Ucraina nu reusesc sa inainteze 100 metri nici intr o saptamana si cu cate victime, aici

  Pare o manevra a inteligence ului.
  A reusit Israelul acu 50 de ani o lovitura de maestru cum a fost Entebbe Raid in 1976, de a luat lectii tot mapamondul despre cum se face o treaba si n au avut ei un infiltrat sau unu sa le spuna ca o sa le trimita „mii de rachete„ cu cateva zile inainte???

 35. 1. D-l Ionita a reprodus in mod corect, citeva informatii pe care eu sau multi altii nu aveam de unde sa le cunoastem.Ele nu puteau fi decit copy-paste, ca orice reluare ale unor informatii pe care nu avea cum sa le ia ,,personal”, de la ,,fata locului”!
  2.Lucrurile sint ceva mai complicate si poate ca ar trebui plecat de la lipsa de pregatire de ,,filosofie politica” a liderilor de virf!
  In UE d-na Merkel n-a inteles esenta ,,terorismului imperial” rus, care face parte din esenta statelor imperial-militare, ca acesta nu putea fi atenuat/cumparat comercial de cineva!Fara acest terorism Rusia s-ar dezintegra politic in citava luni.Rezultatul este insasi situatia energetica a UE si razboiul din Ucraina, in care Rusia fara ,,sprijinul” comunitar nu putea deveni o astfel de putere ,,energetica” si militara!
  Netahiahu ca fost luptator de prima mina al evreilor este doar istorie, infasurata in demersurile sale electorale si legislative oculte, care sa-l scape de raspunderea penala pentru faptele de coruptie!D-l Ionita are dreptate cind citeaza autori politici care arata cum guvernarea sa n-a inteles la fel ca d-na Merkel, ca terorismul religios nu poate fi imblinzit/cumparat economic, fiind de natura SISTEMICA POLITCA, in lipsa caruia popii islamici ar pierde averile si puterea politica!
  3.Probabil ca si Mosadul sub conducerea lui Metahiahu este deja o legenda de capacitate si eficienta in informare, altfel nu se explica catastrofa suferita de poporul evreu astazi!
  4.Nu cred ca intrarea in polemici colaterale de catre comentatori, chiar daca autorii pot avea anumite elemente ,,numai bune” de criticat ori polemizat, sa aduca ,,valoare adaugata” la ceeace beneficiem personal prin ,,joingul intelectual” intr-un sait aflat peste media culturala nationala.

 36. Dragă Sorin, indiferent de diversele noastre neînțelegeri, în anii din urmă: lectura ta asupra evenimentelor este foarte corectă.

 37. Domnule Ioniță, vă lipsesc cei șapte ani de acasă. Rămâne de văzut dacă HotNews/Contributors va lua vreo poziție față de atitudinea Dvs. impertinenta.

  • Nu cred, că aici nu merge pe etichetări fără justificare, nu-i ca la Facebook unde eşti tu pesemne obişnuit să raportezi manipulativ şi anonim, de pe profil fals, ca să declanşezi algoritmul de suspendare

   • Cumva curios toti bizarii astia imi aduc aminte de mosuletii care striga la coada la Lidl „da mai deschideti domle o casa ca asteptam prea mult” . Nu va place autorul? Mergeti in alta parte ,se scrie si pe alte platforme

  • Măi Găbiță uite care-i treaba: Un om educat și civilizat cu cei 7 ani din dotare la purtător nu se ia la „Ba pe a mă-tii!” cu mitocanii. Dacă Sorin Ioniță chiar n-are cei 7 ani de acasă atunci nici nu stai cu mult mai bine, odată ce-i sari la jugulară în loc să-l ignori boierește. 🤣 Părerea mea…

  • Dom’le , cum va permiteti ?! Un autor cu asemena greutate …. Ia uite , are peste 17.000 de cititori unici …. ca sa mai …. un oras intreg il ,, urmareste ,,….

 38. Indiferent cate armistitii, conventii, pacte sau alte hartii d-astea se vor semna „in numele dreptului international” si al „cooperarii intre state” (sloganuri, nimic altceva), nimic nu va schimba perceptia arabilor despre crearea statului Israel, in anul 1948. Pentru arabi, chestia asta se transmite din generatie in generatie… Lumea de dupa al doilea razboi mondial cumva trebuia sa remedieze nenorocirile cauzate poporului evreu, incepand cu Masada si terminand cu lagarele de exterminare naziste, dar totul s-a rezumat la decizia unei origanizatii (https://documents-dds-ny.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/NR0/038/88/PDF/NR003888.pdf?OpenElement) complet impotenta sa asigure implementarea ei.
  Actualul sistem de drept international este unul fara sens … nici macar nu poate crea sentimentul ca „valorile” lui pot constitui un model de urmat pentru popoare… pentru simplul fapt ca el este fundamentat pe un amalgam de sloganuri care au dus la ceea ce vedem astazi cu totii … lupta dintre „modelul occidental” (SUA-UE-MB-Israel-Japonia-Australia si aliatii lor) si „modelul oriental” (Rusia-China-Iran si aliatii lor). Asta din cauza ca al doilea razboi mondial nu a fost finalizat … iar SUA a avut aceasta sansa, insa SUA e un amestec de etnii.

  Lumea uita cauza si originea reala a oricarui conflict: pamant, apa si religie! Asta face imposibil globalismul multicultural si comercial… concepte precum „drepturile fundamentale ale omului” nu pot niciodata cooexista cu conceptul „autodeterminarii popoarelor”, pentru simplul fapt ca utopiile sunt intodeauna contrazise de realitate si de „natura umana”.

 39. Daca am stii noi (romanii) ebraica, ce s-ar mai incinge forumurile din Israel de la parerile noastre avizate.
  Scenariul conspirationist nu pare a sta pe masa pentru ca, vorba aceea, ne gândim ca evreii nu isi fac rau unii altora (si cu siguranța nu la nivel de sute de morți). Pe de alta parte insa, mai suntem in prezenta unui Israel normal la cap, ca sa putem exclude 100% scenariul conspirationist?
  Avem un Israel divizat pe marginea unei reforme a justiției care duce la regres democratic, reforma impusa de un politician destept si cu experiența, dar cu lipsurile lui si manat de dorința de a scăpa de justiție si a ramâne perpetuu la putere. Avem chestii care pentru mine sunt de neconceput (extrema dreapta in Israel). Si avem o societate israeliana mult diferita de cea din primele decenii ale Israelului. In aceste conditii, as lasa un 5% marja de eroare pentru un scenariu conspirationist.
  As vrea sa observam si ca fumul se ridica odată cu trecerea zilelor, ieri nu stiam nimic concret de festivalul unde au fost multe victime, azi am aflat.

 40. Dupa ce ne calmam nemultumirile si dupa ce reusim sa intelegem ceea ce s-a intimplat in Israel , cugetind olecuta ,vedem cum la virful deciziilor din Israel ideea de a intra in razboi nu prea are sustinere .Cu cine intra Israel in razboi ? Iran declina oricice amestec faptic afirmind ca doar la nivel de„ gargara” politica a sustinut teroristii asa cum si alte natiuni s-au repezit sa ii sustina cu mult prea devreme .Nu exista o armata care sa devina , asa cum se intimpla in Ucraina , o forta ca si contrapondere la armata Israel .Niste teroristi Hamas inarmati cu mii de rachete (sa vedem de unde le au si de la cine le-au cumparat )impreuna cu niste mii de cetateni zapaciti deabinelea probabil drogati sau radicalizati au inceput sa omoare oameni nevinovati declansind in zona o isterie total nepermisa .Cum au ajuns armele , cum a ajuns sa nu fie cunoscute pozitiile din Gaza de unde au pornit rachetele , cum de nu s-a stiut unde sunt depozitate armele ce au fost folosite in asasinatele in masa (niste criminali odiosi timpiti deabinelea ) cum de nu s-a cunoscut marimea acestor acte de terorism este insa alta mincare de peste .Razboiul nu are cu cine continua . nu mai exista nici terorisrti si nici trupe regulate de atac ale vreunei forte militare .a fost un foc de paie dar care a omorit o multime de nevinovati iar faptuitorii deja au fost pedepsiti in mare parte si vor fi si altii ca si „pagube colaterale ”Mie imi pare ca totul a fost stiut (unele surse indica cum inteligenceul israelian a anuntat politicul responsabil de guvernare )dar nu la nivelul celor intimplate totul fiind o escaladare de moment cel putin pe segmentul actiunilor celor infiltrati in Israel care nu s-au asteptat la asa o lipsa de vigilenta si au profitat inumam si total dezaxat asta daca nu cumva se ascund mortile unor Generali de marca sau chiar prizonieratul unor inalti responsabili militari ceea ce ar schimba decisiv problema .Oricum ceea ce este in Israel nu poate fi comparat cu Razboiul din Ucraina .Acum J.R.Biden nu mai poate fi oprit si nici ajutorul acordat Ucrainei nu mai poate fi eliminat .100 de miliarde de dolari se vor duce catre Zelenski .

  • Da, mai ales daca se gasesc urme de legaturi sau transferuri de arme intre capii actiunii teroriste si capetenii de la Moscova.

 41. Cum ??? Cateva baze militare s-au predat/au fost cucerite fara lupta ?
  Asa ceva nici in Romania nu cred ca se intampla daca vin maine rusii.
  Si se intampla in Israel ??? Tara care e vesin in razboi si unde populatia face armata obligatorie minim 3 ani ??
  In atare condtii analistii zic ca sunt doar 2 posibilitati:
  1. aceste e un eveniment de tip Pearl Harbour(nici acolo inca nu e clar ce s-a intamplat: prostie sau viclenie); Israel stia de atac dar fie era prea increzator in puterea lui, fie special nu a luptat ca sa intre acum cu toata armata in Gaza si sa puna toata fasia sub controlul lor
  2. soldatii sunt si ei oameni, in sec XXI au devenit comozi, razboiul oboseste pe toata lumea, nimeni nu mai are chef sa moara aiurea ptr o doctrina politica, viata inseamna si altceva decat teritoriu

 42. Nu mă bag in subiect, „mi no ingliș”, dar țâfna și lipsa de politețe (amendate de unii dintre comentatori) ale autorului mi-au amintit că fix la fel proceda pe blogul său (din fericire, închis de ceva vreme) un scriitor, fost politician & parlamentar, unul care a moșit (nu singur) GDS & „22”, care-i porcăia impardonabil pe aceia de îndrăzneau sa nu fie de acord cu el sau care cutezau să-i semnaleze lacunele de informare.

 43. Dle Ioniță, apreciez că de obicei comentariile dvs, fie în scris fie la tv.Un singur sfat dacă îmi permiteți, nu le mai răspundeți chiar tuturor sensibililor, narcisiștilor, aurolacilor etc, etc, etc…Cu respect!

  • @Scarlat Ovidiu . Domnule Ovidiu Scarlat , dati-mi voie sa va completez si anume : ca ne sunteti pretios si ne trebuiti ! Parca erau prea terne elogiile …
   Va rog sa am pardon , pentru indrazneala .
   Semnez , Un Aurolac Narcisist ( cam sensibil ) .

  • Netanyahu a fost văzut cu șapca trasă pe ochi și gulerul ridicat împărțind pungi cu ulei și făină în pragul expirării HAMAȘilor înainte de atac. 😀

   Măi Cristi, măi mare-i grădina Domnului! Zburzi prin ea singur sau sunteți mai mulți? 😂

 44. Cred ca f multi au dreptate si altii nu.
  Poate ca au obosit si mosadistii, nu poti sta ani in sir incordati. Nici securistii de toate culorile nu mai sunt ce au fost vreodata, sau am crezut noi ca sunt. Faptu ca Netanyahu e considerat incompetent este o alinare, atit pt mine, ca neamt cit si ca roman. Vezi domne ca si la aia, pai ce pretentii sa mai ai la ai nostrii, saracii!

  Ieri fura alegeri prin Hessen si Bayern, au iesit ai nostri, aia care au pierdut au zis ca au cistigat.

  Nasoala e insa alta, nici ONU nu prea e unanim in a condamna Hamasul, unii chiar ii aproba. In Berlin chiar au fost demonstratii de bucurie.

  Si cea mai mare nasoala e ca se poate intinde, multi „prieteni” ai evreilor de abia asteapta sa se vada o slabiciune.

  P:S Cutremur in Afganistan, 2500 de morti, da pe cine intereseaza? O stire oarecare.

 45. Deja ni se spune cum trupele israeliene au recapatat controlul la granita .Asadar razboiul s-a terminat . Hamas a fost invins .In curind aflam cum toate tintele au fost lovite si in Gaza si Hamas a ramas fara rachete .Este ca totul pare a fi nostim .Ceea ce nu s-a anticipat a fost numarul mare , extrem de mare , al victimelor .De aici incepe falia politica .Cine este responsabil ? Cine a dat OK punerii in practica a atacului pare a fi stiut de ce o face cum dealtfel este posibil sa aflam si din sensul celalalt niscaiva noutati purtatoare de mari surprize .Intrebare de 1000 de puncte: Va iesi poporul Israel sa ceara , presupusilor vinovati, (necondamnati inca )socoteala , pentru mortii natiunii sau totul se va opri aici adaugind mereu tragediile momentului in rindul victimelor colaterale? Greu de stiut ba chiar de afirmat este ? .

 46. Pentru echipa de dezinformare si bruiaj – nu ma astept sa stiti povestea cu Samson si Dalilah.
  Nu imi vine DELOC azi sa fredonez melodia asta atat de cunoscuta, dar poate … poate mai va umpleti cate ceva din golurile culturale si religioase..
  Daca nu, macar puteti sa beti ceva vin sau tuica si sa va incercati talentele la karaoke,
  Pentru doamne si domnisoare o visinata conduce la acelasi rezultat,

  Si pentru ca Tom Jones a fost in tinerete constructor si poate sa bea de lasa pe toti beti turta/crita o sa reiterez recomandarea mea de a va cauta un loc de munca stabil si onorabil, eventual in constructii.
  https://www.youtube.com/watch?v=1fpT6ERcH38

  • Nu te mai necăji! Fatalități se întâmplă însă pisica cade mereu în picioare, chiar dacă cum zicea cineva mai sus, mai intră și Schumacher câte odară în parapet.

   Lasă că-i bastonați voi până la urmă pe găzari de le sună apa pe sub turbane.

 47. Eu refuz sa cred ca MOSSAD ,cel mai versatil si mai „incasabil” serviciu de informatii din lume, nu a putut sa contracareze sau sa prevada aceast atac fara precedent asupra statului Israel!

 48. Acum ne pare a fi cu totul altceva .Din cite vedem au existat trei tinte sau chiar mai multe tinte .Singurul derapaj a fost amplitudinea atacului .Nu putem crede ca aparitia atacului nu a fost cunoscut ci doar ca necunoscuta era amplitudinea lui . Tintele sunt si ele cunoscute . O noua zona camparabila cu o Enclava dispare .Se pare ca asta este ordinul venit din SUA. Prima a fost Nogorno .A doua tinta este ,fara indoiala ,distrugerea Hamas, distrugere ce deja devine realitate nici o natiune nesustinind cu trupe Hamas si neimplicindu-se direct in lupta decit prin declaratii sforaitoare .A treia tinta poate fi chiar acest Guvern al Israel ce ne este prezentat ca cel mai slab Guvern pe care l-a avut vreodata Israel , Guvern ce are in portofoliu miile de morti si raniti cetateni ai Israel Greu de explicat acest esec unei natiuni ,ce pina mai ieri , manifesta in Israel fata de toate actiunile guvernamentale .A patra lovitura tine de oferirea ajutoarelor statului Israel pe model Ucraina acolo unde J.R.Biden deja a cerut Camerei, ca si oferta, fabuloasa suma de 100 de miliarde de dolari si tot acolo unde refuzul unor politicieni americani devine hilar daca apare .Nu in ultimul rind vedem cum Zelenski vine la Bucuresti spre a face ceea ce el stie cel mai bine .Zelenski vine in Romania asa cum a fost mai peste tot in lume sa ceara un ajutor punctual .Zeleski nu face decit sa identifice nevoile militare si economice ale Ucrainei ca mai apoi sa identifice natiunile ce pot asigura aceste nevoi .Va cere exact ceea ce Romania are si ceea ce Romania nu mai poate refuza sa dea in acest nou context mondial .Zelenski stie jocul .Il face de prea multa vreme devenind un expert in domeniu .Nu numai ca il stie dar va propune si solutii .Omenirea se misca in directia reasezarilor teritoriale ce sunt identificate ca nevoi imediate totul facut inspre a exclude viitoare confruntari . Cei care au declansat conflictul in aceasta directie ce loveste multe tinte in zbor nu o puteau face decit daca aveau acces spre a apasa concomitent sute de „butoane ” .

 49. JPost nu mai este accesibil, din pacate. Imi pare rau ca nu am postat articolele in extenso.

  https://www.nytimes.com/2023/10/08/us/politics/israel-hamas-intelligence.html

  Hamas Attack Raises Questions Over an Israeli Intelligence Failure
  American and Israeli officials said none of Israel’s intelligence services had specific warning that Hamas was preparing a sophisticated assault.

  Soldiers wearing helmets and green armor and holding rifles kneel on a sidewalk as a civilian walks past.
  Israeli soldiers in Sderot, Israel, which Hamas gunmen attacked as part of a multifaceted assault on Saturday.Credit…Tamir Kalifa for The New York Times
  Julian E. BarnesDavid E. SangerEric Schmitt
  By Julian E. Barnes, David E. Sanger and Eric Schmitt
  Reporting from Washington and Sea Island, Ga.

  Oct. 8, 2023
  The devastating surprise attack by Hamas on Saturday represented an equally stunning intelligence failure by Israel that involved undetected warnings, overwhelmed missile defenses and a slow response by apparently unprepared military forces, former and current U.S. officials said.

  American officials said Hamas had achieved a complete tactical surprise, reflected in a death toll of at least 700 Israelis. The Palestinian militant group sent hundreds of fighters through breached walls, breaking through with bulldozers and then killing civilians and soldiers in shooting sprees that went on for hours.

  None of Israel’s intelligence services had specific warning that Hamas was preparing a sophisticated attack that required coordinated land, air and sea strikes, according to an Israeli defense official and American officials. While the attack also surprised many Western intelligence agencies, they do not track Hamas’s activities as closely as Israel or Egypt do.

  The success astounded American officials with experience in the region. Over the years, Israel has set up a network of electronic intercepts, sensors and human informants throughout Gaza, which is about half the area of New York’s five boroughs. Israel and its neighbors have in the past invested heavily in trying to track and block Hamas’s networks, often intercepting shipments of missile components.

  That past success has made all the more urgent a series of questions about Israel’s failures on Saturday.

  Why was Israel’s Iron Dome missile defense system, now a dozen years old, apparently overwhelmed by the barrage of inexpensive but deadly missiles at the opening of the attack? How did Hamas manage to build such a big arsenal of rockets and missiles without Israeli intelligence detecting the growing stockpile?

  Was Israel too focused on threats from Hezbollah and the West Bank, rather than focusing military and intelligence resources on Gaza? And why were so many Israeli forces on leave or distant from the southern border, allowing Hamas to overrun Israeli military bases near Gaza?

  Neither American nor Israeli officials would address the questions on Sunday. But clearly the answers could affect the reputation of Israel’s military and intelligence agencies, and the political future of Prime Minister Benjamin Netanyahu.

  Image
  Israel’s Iron Dome missile defense system intercepting rockets launched from the Gaza Strip on Sunday. The system appeared to be overwhelmed at times at the beginning of the assault.Credit…Amir Cohen/Reuters
  “Hamas has challenged the very fundamental concept of Israeli deterrence,” said Kenneth F. McKenzie Jr., a retired Marine Corps general and former top American commander in the Middle East. “It can only be re-established with the application of overwhelming, shocking violence. And it is only getting started.”

  But as Mr. Netanyahu’s government retaliates, and deals with the reality that Hamas has taken scores of Israeli hostages, the question of what went wrong will go down in history alongside other such failures. The most famous one in Israeli history was 50 years ago this week, during the Yom Kippur War. Others likened the surprise to the Tet offensive of the Vietnam War or even the Sept. 11, 2001, attacks.

  Past rocket barrages by Hamas have been blunted in part by Israel’s missile defense system, known as the Iron Dome. But on Saturday the system appeared overwhelmed. Hamas was able to fire hundreds of missiles in rapid succession, potentially more than the system’s interceptors could handle. The Iron Dome is designed to protect population centers and does not shoot if it determines an incoming missile or rocket will land harmlessly. But it has a limited number of Tamir interceptors, and reloading the system can take time. Hamas, one former administration official said, appeared to have studied the system’s vulnerabilities.

  But the system has dealt effectively with large barrages before, former officials said, suggesting that new weapons fired by Hamas for the first time Saturday could be harder to intercept and may have also played a role. Hamas used a new missile system known as Rajum during the attack, and also employed small drones that dropped munitions on Israeli military positions, according to Janes, a defense and open-source intelligence firm.

  On Saturday, Hamas fired a wide variety of rocket and missile systems, both the new ones and older models. But almost all of its rockets and missiles are Iranian-designed weapons that are smuggled into Gaza as components then assembled covertly.

  Both Israel and Egypt try to monitor efforts to smuggle components, many originally from Iran, through the Sinai Peninsula and into Gaza through underground tunnels, according to former U.S. intelligence officials. In 2021, Israel reported destroying 62 miles of underground tunnels, and built underground barriers 65 yards deep. Egypt has also worked to seal tunnels between Gaza and the peninsula.

  But no barrier is perfect. And, in addition to underground and sea routes, missile and rocket components are smuggled through the legal crossings, the former officials said.

  Image
  A motorcycle used by a Hamas gunman near Sderot, Israel. Hundreds of militants entered Israel from the Gaza Strip on Saturday.Credit…Tamir Kalifa for The New York Times
  Israel has typically used extensive human networks in Gaza and intercepts of electronic communications to generate warnings of potential attacks, according to former American officials. The fact that Israeli intelligence was caught off-guard by the strikes suggests that before Saturday’s attacks, Hamas fighters avoided discussing the plans over mobile phones or other means of communications that could be intercepted.

  Hamas likely used old-school face-to-face planning to avoid Israeli detection. But hundreds of people must have been involved, demonstrating that Hamas’s efforts to break Israel’s network of informants has been successful, according to the former officials.

  Though it is shocking that Israel missed the preparations for the attack, said Beth Sanner, a former senior American intelligence official, she added that few spy agencies are as good at learning from their mistakes as Israel’s.

  “Because intelligence collection is a human endeavor, failure is inevitable,” she said. “Unfortunately it has happened at the most consequential time, when they are facing the most consequential threat in a half a century.”

  In retrospect, some believe the Israelis made erroneous assumptions about the nature of the threat from Hamas. “What people don’t understand is that while Hamas was treated as a terrorist organization, there were decisions made by Israel to make life easier for Gazans,” said Thomas Nides, the former American ambassador to Israel, who left Jerusalem this summer. “They issued 15,000 work permits, for workers in Gaza who came into Israel each day, and I believe there was a view that Hamas would not screw that up.”

  “Which clearly was wrong,” Mr. Nides added.

  Gaza has been under an Israeli blockade, backed by Egypt, since Hamas seized control of the coastal strip in 2007. The blockade restricts the import of goods, including electronic and computer equipment, that could be used to make weapons and prevents most people from leaving the territory. Tensions between Israelis and Palestinians have also been surging for months, as have warnings of the risk of all-out war.

  Most of the recent focus has been on the occupied West Bank, where recurring Israeli military operations have sparked frequent gun battles with Palestinian militants. Israel and Palestinian militants in the Gaza Strip have also fought smaller tit-for-tat engagements.

  And American intelligence officials were clearly worried that trouble was brewing.

  This spring, William J. Burns, the director of the Central Intelligence Agency, warned that tensions between Israelis and Palestinians were threatening to bubble over again, despite the diplomatic progress in the region.

  But Israel appeared more focused on the West Bank as a potential source of an attack, rather than Gaza.

  Experts cautioned that there was still much to learn about what precisely Israeli intelligence knew, and what warning signs were missed. And the same question can be asked about Egypt and other Arab governments that have no love for Hamas, and often quietly share intelligence with Israel.

  “While overall this is an intelligence failure, just how and in what way remains to be seen,” said Lewis Smart, the lead Middle East analyst with Janes, the defense intelligence firm.

  A key question American intelligence agencies were wrestling with over the weekend was the involvement of Iran in supplying Hamas and encouraging or even planning the attack. It is plausible that Iran could have played a role, American officials said, but that exact role is not yet clear.

  Image
  Some believe the Israelis made erroneous assumptions about the nature of the threat from Hamas before the attacks.Credit…Avishag Shaar-Yashuv for The New York Times
  For Iran, its alliance with Hamas is a key point of leverage. Tehran, according to current and former officials, wants to derail the emerging peace between Saudi Arabia and Israel. Any war between Israel and Hamas that causes significant civilian casualties on both sides would make any such public peace incredibly difficult.

  “You have to ask yourself who benefits from this,” said General McKenzie. “Well Iran does because it pushes a wedge between Israel and the Saudis.”

 50. Situatia din Orientul Apropiat si mijlociu s-a schimbat respectiv este in schimbare.
  Israelul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe s-au apropiat intrat de mult incat pt semiluna siita compusa din Iran , Irak , Siria si Liban apropierea a devenit un pericol, Hamasul fiind mana prelungita a Iranului la granitele Israelului, mana cu care a lovit crunt.
  Hisbollahul sustinut tot de Iran in afara unor atacuri razlete in nordul Israelului n-a reactionat decat prin declaratii de sustinere a atacurilor Hamasului.
  Prin Hamas fortele anitisraeliene vor sa perturbeze un proces inceput, Iranul fiind aici „capul rautatilor” care a declarat oficial ca doreste anihilarea statului Israel.
  Israelul este detinatoare de arme nucleare si nu cred ca nu le folosi daca va fi atacat in continuare masiv de alte state din zona respectiv depinde cat de important va fi ajutorul militar SUA si daca americanii vor reusi sa opreasca escaladarea nucleara ripostand masiv conventional.
  Ma astept ca in Iran sa se intample ceva, nu stiu cine si cum insa Iranul nu va scapa nepedepsit din aceste actiuni teroriste asupra statului Israel.
  Pe de alta parte toata lumea se intreaba cum de serviciile israeliene n-au reusit sa afle de aceste actiuni si cum a fost posibil un atac de asemnea anvergura., se vorbeste ca pregatirea militara a celor ca. 1000 de palestinieni infiltrati ar fi avut loc in Liban.
  Israelul in ultima vreme a fost mai mult preocupat cu situatia politica interna, schimbari frecvente de guvern, proteste masive impotriva guvernului pe seama legilor impotriva curtii constitutionale, nici un fel de alte angajamente de detensionarea situatie cu palestinenii , instutiile Israelului crezand ca au situatia sub control.
  In alte ordine de idei, sa organizezi un festival cu mii de tineri la granita cu Gaza, fara nici un fel de aparare este scandalos, sutele de morti fiind rezultatul unei organizari deficitare si iresponsabile.
  Au murit cetateni straini, mai intreb, nu s-au informati de situatia din zona respectiv nu au fost constienti de pericolul latent care s-a transformat dintr-un minut in altul in moarte ?
  Tinerii care au participat orbiti de dorinta unui „chef” pe cinste acum fie ca sunt morti fie ca sunt ostateci prin nu se stie ce locuri ascunse din Gaza.
  UE si tari precum Germania finanteaza de ani de zile cu sute de milioane de dolari si Euro palestienii din Gaza, cat de idioti pot fi acest politicieni incat sa nu-si dea seama ca banii intr-o zona controlata 100 % de Hamas vor ajunge altundeva decat unde se credea, asistenta sociala.
  Cu totii au dansat pe un vulcan care a erupt !!

 51. Se luptă comentatorii msi ceva ca pe teren! :D
  Era previzibil să fie prinși cu pantalonii în vine dacă de o bună bucată de vreme se țin de tâmpenii și mitinguri uitând că sunt înconjurați de inamici! Bibi are păcatele lui dar are sânge în instalație, despre turbații care-și pierd timpul pe stradă manifestând în loc să fie de gardă la granițele cu Gaza și Cisiordania am dubii…
  Ce se va întâmpla? Din păcate nu mare brânză, vor dărâma câteva clădiri și atât, arăbeții sunt prea ținuți în brațele Europei ca să ua cu adevărat măsurile care se impun. Ieri făceau manifestări de bucurie prin Berlin, altminteri motiv perfect de intrat peste ei cu riot-police și de expulzat pe capete. Die polizei se mulțumeau să „urmărească cu atenție și îngrijorare” și atât. Atât poate Califatiul Eurabiei…

 52. Cica Hamas are teluri mult mai inalte decit cucerirea lsraelului. Seamana pe undeva cu Daesh ori cu venirea celui de-al 12lea imam pe care o Invoca teocratii iranieni.

  https://m.jpost.com/middle-east/article-765304

  Jerusalem Post Middle East
  Israel is only the first target, warns Hamas Commander in resurfaced video – Watch
  By DANIELLE GREYMAN-KENNARD Published: OCTOBER 9, 2023 03:58
  Mahmoud al-Zahar smirking (R) 311 (photo credit: Reuters)
  Mahmoud al-Zahar smirking (R) 311
  (photo credit: Reuters)
  Mahmoud Al-Zahar: „The entire planet will be under our law, there will be no more Jews or Christian traitors.”
  Twitter Email LinkedIn Whatsapp Facebook
  Footage of Senior Hamas Official Mahmoud Al-Zahar calling for world domination has resurfaced online.

  “We believe in what our Prophet Muhammad said: “Allah drew the ends of the world near one another for my sake, and I have seen its eastern and western ends. The dominion of my nation would reach those ends that have been drawn near me,” Al-Zahar said in the video that was published on MEMRI TV in December of 2022,

  “The entire 510 million square kilometers of Planet Earth will come under [a system] where there is no injustice, no oppression, no Zionism, no treacherous Christianity and no killings and crimes like those being committed against the Palestinians, and against the Arabs in all the Arab countries, in Lebanon, Syria, Iraq and other countries,” he said.

  This Hamas Commander says this is not about land, not just Palestine. „The entire planet will be under our law, there will be no more Jews or Christian traitors.” Only then, if everyone adopts his law, will there be peace. pic.twitter.com/97sWBcH8yJ

  — CSW Latinoamérica (@CSWLatAm) October 8, 2023
  Hamas’ attacks on global citizens
  Several Americans were killed by Hamas attackers, a White House National Security Council spokesperson confirmed on October 8.

  Israeli security stand in position on a road following a mass infiltration by Hamas gunmen from the Gaza Strip, near Sderot in southern Israel October 8, 2023. (credit: RONEN ZVULUN/REUTERS)
  Israeli security stand in position on a road following a mass infiltration by Hamas gunmen from the Gaza Strip, near Sderot in southern Israel October 8, 2023. (credit: RONEN ZVULUN/REUTERS)
  An unknown number of American-Israelis, British-Israelis and a Mexican man and woman are also currently being held hostage by Hamas terrorists.

  Advertisement
  REUTERS contributed to this report.

  Related Tags
  Israel
  Gaza
  Hamas
  Terrorism
  United States
  Twitter Email LinkedIn Whatsapp Facebook
  Advertisement

  Breaking News
  World News
  Iran News
  Coronavirus
  U.S. Politics
  Kabbalah
  Trending Articles
  Israel Real Estate
  Advisor
  50 Jews
  Young Vizionaries
  Advertise with us
  Terms of Service
  Privacy Policy
  cancel subscription
  Sitemap
  Copyright 2023 Jpost Inc.

  Designed by DANIEL CHEN

 53. Serviciile secrete si Mosad , reconfigurarea acestora ce era in curs , totul ca parte a dorintelor guvernamentale de recalibrare si deciziile eronate luate de catre guvernati ce au dus la prabusirea fortelor Israel , in prima faza , par fi motivele, aduse in public, de catre inalti fosti responsabili Mosad ce ne spun cum o data cu calmarea situatiei cineva va trebui sa plateasca „ oalele sparte” .Trimiterile sunt evidente .Putem banui si cine au fost cei inlaturati si ce simpatii aveau acestia totul la modul contrar prieteniilor Guvernamentale . Cineva a crezut ca poate dar …? De data asta lucrurile au luat o intorsatura extrem de negativa si mortii si ranitii nu mai pot fi ignorati .Numarul lor este prea mare .Graba strica treaba .

 54. Contextul international este complicat.
  1. Rusia care nu mai are munitie apeleaza la Iran si Coreea de Nord.
  Iran care e in spatele Siriei destabilizate si care e inca sub embargo.
  2. Israel care ar fi trebuit sa normalizeze relatiile cu Arabia Saudita.
  3. Netaniahu care blocase agenda politicii interne cu reforme a la Dragnea.
  4. Congresul american care a blocat ajutorul pentru Ucraina.
  In contextul asta, producatorii de arme si Ucraina au ramas si ei fara suport.

  Contextul atacului terorist Hamas:
  1. Granita cu Fasia Gaza era una din cele mai pazite din lume, de sisteme de supraveghere, de senzori, de armata aflata in alerta tot timpul.
  2. Armata intervine la 6 ore dupa apelurile de ajutor
  3. Granita e lasata doar pe mana unor graniceri fara nicio unitate de armata in spate.
  4. Teroristii aduc utilaje grele la gard si nimeni din Israel nu ia atitudine.
  5. Teroristii sparg gardul in puncte distincte fara sa fie impiedicati de nimeni.
  6. Teroristii ajung in baze militare nepazite, WTF ..
  7. Grosul armatei se afla langa teritoriile de vest sau in nord
  8. niciun batalion/contingent major nu e in sud langa dusmanul principal, care e Hamas.

  Sorin Ionita – vorbeste cu Mark Hertling …o sa puna aceleasi probleme ca mai sus

  Acest atac, premisele lui, lejeritatea cu care au intrat pe teritoriul Israel-ului si tot ce e mai sus arata o premeditare nu numai din partea Hamas.

 55. fiecare crede ce vrea.
  un atac punctual putea scapa unui serviciu de informatii, dar mai multe nu se pot deghiza intr-un atac surpriza.
  au fost lasati pentru a avea un motiv de riposta mai puternic si cel mai simplu e de urmarit pana unde va duce el in timp si spatiu. 11 sept. s-a dus departe al naibii…

 56. În măsura în care este un eșec, este unul instituțional și nu pe persoană fizică sau de partid(ă). Prea multe a trebuit să meargă prost pentru ca răspunderea să cadă doar asupra decidenților politici, cu atît mai puțin doar asupra unuia singur.

  În măsura în care oamenii statului israelian încearcă să găsească un silver lining și să calce pe gît Hamas și cuibul terorist din Gaza, iarăși nu ar fi doar acțiunea unui politician sau a unei facțiuni, de orice tip.

  Oricît de detestabil ar putea fi premierul de acum al Israelului, nu ar fi sănătos pentru Israel și nici măcar pentru gîndirea critică a noastră, a celor care chibițăm de la distanță, să îl demonizăm pe modelul Ceaușescu-1989.

 57. Trupele teroriste Hamas au initiat atacuri dinspre mare (barci penumatice militare), pe calea aerului (parapante), cu motocicletele au trecut de garduri si diverse puncte de la granita, prin gardurile si zidurile ridicate la frontiera cu Fasia Gaza, cu buldozere care au daramat fundatii ale unor buncare atomice (va rog sa verificati totusi pentur ca nu sunt sigur), practic au invadat Israelul in stillul „omuletilor verzi” din Crimeea sau celor care au invadat Cehoslovacia in 1968. Astia din Hamas nu erau in stare pana ieri sa traga 10 rachete in traiectorie rectilinie si uniforma, iar sambata au tras 5000 suprasolicitand „Domul de Fier”, care din pacate a mai scapat cateva. Se stie bine faptul ca URSS, si mai apoi Rusia, a infiintat diverse organizatii (ex: OEP) in statele arabe, diverse retele teroriste finantate si sponsorizate de KGB pentru a lovit in aliatii SUA din Orientul Mijlociu. Arafat, liderul OEP, a facut un „training” in anii 70 in URSS, fiind invatat diverse tehnici de lupta KGB-iste si modul in care trebuie sa creeze o astfel de organizatie.
  Problema n-o reprezinta niste teroristi amarati hamas, ci problema o reprezinta aliatii lor (Iranul si Rusia) si faptul ca s-ar putea coaliza impotriva Israelului. Nu degeaba au adus americanii cel mai mare portavion in estul Mediteranei. Pentru armata israeliana ar fi simplu sa niveleze Fasia Gaza in cateva zile, insa teroristii au luat sambata ostatici sute de civili si militari din armata, ceea ce complica foarte mult lucrurile. Cum faci ca sa-i aduci acasa in siguranta? Sunt tot felul de scenarii politice acum pentru Gaza, unul fiind ca Autoritatea Palestiniana sa preia conducerea in Fasia Gaza, iar partidul Hamas sa dispara definitiv de acolo. Am amici care imi spun ca s-ar duce oricand sa lupte in Israel si sa apere pamantul sfant de teroristi. La fel as face si eu daca ar fi nevoie, pentru ca lumea libera si civilizata trebuie sa domine, iar dictatorii si teroristii psihopati care astazi incearca sa distruga lumea civilizata, trebuie anihilati total. In doua momente din viata am fost afectat profund de ce se intampla in alta parte: pe 11 Septembrie 2001 si sambata 07 Octombrie 2023.

 58. Problema nu se va rezolva pana nu se va crea un stat palestinian acolo. Pana nu se va intampla asta astfel de evenimente nu vor inceta. Cu asa-zisa lupta impotriva teroristilor nu tine, ca ii distrugi pe unii apar alte 5 grupari. Sunt si stiri mai echidistante, ca de exemplu https://www.aljazeera.com/news/2023/10/9/western-leaders-accused-of-hypocrisy-over-response-to-palestine-ukraine. Cand ataci constant populatia de acolo trebuie sa fii pregatit si pentru posibile reactii. Ei bine, Israelul nu prea a fost.

  • Io zic sa mai schimbati postu tv, faceti exercitii de logica si bun simt si poate dupa aceea mai postati pe aici!
   Discutam despre o grupare de teroristi aflata la conducerea unei popularii care a ales-o in mod democrat (2006 parca). De ce oare Cisiordania nu se comporta la fel? Si acolo sunt tot palestinieni.
   Vorbim depre ucigasi, violatori, barbari! Daesh re-înviat. Tocmai anunta ca vor filma si difuza executiile ostaticilor! Oameni care au preferat sa se lase dominati de cele mai abjecte ideologii si sentimente pt. A se comporta inuman. Nu exista scuza nici reala, nici istorica si nici inchipuita pt. A sustine, fie si cu jumătate de gura, asemenea fapte.

   Sau faceri parte cumva din vreuna din asociatiile studentesti de la Harvard care s-au trezit sa sustina de-a dreptul atitudinea hamasului. Sau poate din stânga extrema franceza, altu sustinatori?

   Domnul meu, sunteti in eroare de logica cognitiva. Reveniti-va!

   • Când trăiești practic intr-o rezervație unde nu ai curent, apa, mâncare adică mai nimic, ce poti face? Si de unde nici nu prea poti iesi. Omul care nu are nimic de pierdut ia decizii care pot fi periculoase. Când iti bati joc de o populație întreaga nu e de mirare ca lucrurile vor degenera. La terorism nu se raspunde cu barbarism, astfel se creează un cer vicios.

  • Păi prima oară era vorba să-și tragă stat palestinian arab în 1948. Dar s-au luat cu treaba și au lăsat-o baltă. Decât să-și tragă ei stat a fost mai simplu să atace statul vecinilor: Israelul. 👍

   După aia au bătut palma din nou 1993 și apoi în 1995. Numai că nicicum se mai înființa statul ăla.

   Motivul era relativ simplu: În procesul de înființare a statului palestinian arab curgeau donații: De la americani, de la UE, de la state arabe din Golf. Chiar dacă azi nu mai curge, măcar pică. Nu era mai mare păcatul să tai ditai șuvoiul de parale? Când a murit Arafat în 2004 cică fiica și nevasta sa au moștenit o frumoasă avere de peste $1 miliard (a strâns bietul de el piastru cu piastru 😉) pe care o toacă și azi la Paris cu gândul la poporul palestinian desigur. 😂 Ca referință pe atunci cel mai bogat om din lume avea vreo $40 de miliarde, iar PIB-ul Gaza + Cisiordania era de cam $6 miliarde.

   După aia în 2006 s-au făcut alegeri în preambulul formării noului stat. A fost buba tare de tot! În Gaza a ieșit Hamas și poate c-ar fi ieșit și-n Cisiordania, dar acolo numărătorii voturilor au avut „conștiință patriotică” și a ieșit cine trebuie – adică OEP. De atunci n-a mai avut nimeni curajul să organizeze alegeri și statul palestinian arab a rămas în crăci.

   În Gaza câștigătorii alegerilor din Hamas îi urcau pe clădirile înalte pe activiștii OEP și le făceau vânt să vadă cum zboară (de acolo o fi învățat și Putler chestia cu geamurile 😂). Iar în Cisiordania mai trecea câte un buldozer din greșeală peste bunii Hamaș-i care țipaui ca din gură de șarpe. Că ăștia n-au săracii clădiri destul de înalte.

   Și cum cele două jumătăți ale statului palestinian nu se pot înțelege de nicio culoare, și cum ambele jumătăți îi cer Israelului (ce le plătește facturile!) să se sinucidă ca o precondiție a unei nașteri de succes, statul palestinian arab e în continuare în travaliu. 😂

   • Mda. Alegeri care nu au mai fost organizate ca Israelul tot găsea motive sa le impiedice. Si desigur, cand esti intr-o blocada si nu ai acces nici la apa potabila te mai gândesti si sa iti plătești facturile. Facturile pe ce?

    • Fals.

     Autoritatea palestiniană „a uitat” să le mai organizeze. Nimeni nu ia- oprit să le organizeze: Mahmoud Abbas președintele autorității palestiniene a declarat acum 2-3 când a fost întrebat când va organiza noi alegeri prezidențiale a declarat că poporul palestinian e mulțumit cu conducerea pe care o are așa că-și continuă netulburat mandatul de 4 ani început în 2004. 🤣

     Aia cu facturile o văd ei acum. Gaza avea electricitate, apă curentă canalizare, gaze naturale și combustibil furnizate de Israel din 1967 încoace. De alaltăieri sunt „on their own” Li s-a tăit giugiucul. Iar frații arabi din Egipt tocmai le-au arătat găzarilor degetul mijlociu ridicat. 😀

    • Esti sigur ca nu palestiienii isi organieaza alegerile? Parca israelienii se retrasesera din gaza lasandu-i cvasi independendti. E o eroare de logica aici!
     Ma îndoiesc ca in 2006 soldatii israelieni pazeau urnele.

 59. Acum nu mai avem nici o indoiala .Politicile de bunavointa dispar .Enclavele vor disparea si ele fie de bunavoie fie prin actiuni militare .Israel este obligat sa adopte o politica a fortei brute militare si asta trebuie sa faca repede cit mai reperde .Iranul daca se amesteca fatis va fi lovit .Deja o Armada americana se pozitioneaza in zona .Israel probabil ca va cuceri Gaza intr-un interval de citeva zile .Acum mingea este in mina axei Iran – Rusia -China. Lucrurile nu se vor opri aici si toate aceste enclave vor disparea .O migratie masiva a palestinienilor este pe cale sa apara .Loviturile vor fi atit de puternice incit nu vor avea solutii .

  • Corect.

   Am citit undeva ca au intrat si prin maternitati, au scos incubatoarele din prize, iar pe noii nascuti i-au luat de picioare si i-au trintit de pereti.
   Despre ostatici se spune ca au fost ascunsi in locatiile unde isi tinea Saddam Hussein wmd-urile si sint tratati ca la Abu Ghraib.

  • Toti am vrea sa avem putere pentru a pedepsi semenii . Uitam de legea noua adusa de Iisus Hristos ; legea iubirii . Noi oamenii credem ca daca ii ucidem pe cei care ucid facem dreptate . Mai ales ca , nu-i asa , ne punem pe scaunul Judecatorului Hristos ….. Dreptatea noastra pute in fata lui Iisus Hristos .

   • Termina cu prostiile! Cu cativa ca tine la putere, ar fi mai rau decat cu clica PSD, ar zburda liber criminalii si infractorii mai abitir decat acum!

    Uite ce se va intampla! Exact din iubire pentru semeni, armata israeliana va face tot ceea ce e posibil ca acesti criminali ordinari sa piara, daca se poate in chinuri groaznice! Vor primi exact ceea ce merita si vor fi vanati fara incetare, pana cand niciunul dintre ei nu va mai putea infecta suprafata planetei cu existenta lui marsava!

  • Asai Delia. Sper ca lumea-si va deschide capul. Vreau sa spun ca banii pentru palestinieni inca curg vartos. Bani folositi pentru rachete nu pentru copii. Dau copy paste:

   Plățile de care beneficiază teroriștii și sunt finanțate de contribuabilii europeni vor continua. Potrivit unor relatări neconfirmate, guvernele care s-au opus sistării plăților sunt cele din Luxemburg, Irlanda și Spania. Și, posibil, Danemarca.

   Lumea asta-i cu curul in sus din toate punctele de vedere.

 60. Ce se intimpla in Israel poarta numele de razboi intre frati . Ca peste tot in lume . E plin Vechiul Testament de astfel de exemple . Nu invatam din ele . Nu ascultam pe Hristos care ne indeamna sa ne iubim . Noi vrem tot timpul ce are vecinul , fratele , colegul , … Ba chiar ce are mama ori tatal nostru . Si pentru asta sintem gata sa le luam viata caci noi le-am dat-o …..

 61. Israel avea in 48, 800000 de locuitori, in 80, vreo 4 milioane, acum peste 9 milioane.. tendinta in crestere. Deja are o densitate de peste 400 locuitori pe km patrat.

  • Stimate domn, imi inchipui ca stii exact cine a fost Radu Lecca … altfel nu l-ai fi pomenit. Sunt convins ca stii ce functie a avut in guvernul lui Antonescu – „imputernicitul guvernului pentru reglementarea regimului evreesc din Romania”, adica omul care a planificat in amanunt tot cea s-a intamplat cu evreii in guvernarea lui Ion Antonescu.
   Asadar, dle Cristi, cred ca l-ai invocat pe Radu Lecca cu un scop foarte precis, iar dl Sorin Ionita ar fi trebuit sa observe asta si sa nu permita postarea dumitale …

 62. @MC Rostogan

  „O altă treabă interesantă e că dacă o arăboaică cu pașaport israelian dă anunț că-și caută soț, sar imediat zeci, poate sute de pretendenți din teritorii unul mai musculos și mai frumușel ca altul. Nu contează cât de grasă și buboasă e, mirajul unui pașaport israelian, obținut prin căsătorie, cu beneficii sociale și toate celelalte giugiucuri, e irezistibil pentru demnii luptători ai eliberării arabe. 😀”

  O fi pasaportul israelian irezistibil dar e imposibil de obtinut de catre palestinieni:) Legea spune ca daca o femeia araba vrea sa se casatoreasca cu un palestinian (musulman sau crestin, nu are importanta, legea nu discrimineaza:)), atunci trebuie sa plece in Palestina sau sa aiba o relatie de la distanta. Palestinianul nu are nici macar optiunea rezidentei, nu mai vorbim de pasaport. In mod nediscriminatoriu legea se aplica indiferent de sexul cetateanului arab israelian:) De aceea e bine sa mai si calatorim, nu sa vorbim din auzite:)

  https://www.nbcnewyork.com/news/national-international/israel-renews-law-barring-citizenship-through-marriage-for-palestinians/3594881/

  • Este irelevant ceea ce spuneti:
   1. Nu trebuie sa judecati/condamnati preferintele de factura rubensiana din Orientul Mijlociu :))
   2. Aceeasi abordare cu reintregirea familiei se aplica LA FEL ca in UK.
   3. Daca in Europa au uitat indemnul biblic sa se inmulteasca si se prefera ersatz de acuplare in sens clasic, in Orientul Mijlociu nu au uitat asta. Rememorati zicala romaneasca: „nu e apa cum e vinul. nu e **** ca v*****l :))

  • Corecția corecției:

   Nu mai e posibil de anul trecut.

   https://www.aljazeera.com/news/2022/3/11/israels-knesset-passes-law-barring-palestinian-spouses#:~:text=Israel's%20parliament%20has%20passed%20a,either%20emigrate%20or%20live%20apart.

   Chiar și așa pot obține rezidența israeliană pe 2 ani și apoi o pot reînnoi dacă rămân căsătoriți. E adevărat că asta i-a cam lovit în plex de don Juan-ii de Gaza, care după ce se căsătoreau cu orice creatură, numai cât să obțină rezidența israeliană și divorțau apoi rapid. Era de asemenea o afacere pentru arăboaicele cu pașaport israelian care se măritau pe parale grele cu arabi din teritorii cât să obțină ăia rezidența și după aia o luaau de la capăt cu alții.

   Stau și mă întreb totuși de ce se zvârcolesc așa de tare arabii să obțină cetățenia israeliană, dacă Israelul e un stat fascist care-i discriminează mai ceva ca Apartheidul pe negri? Poți să mă lămurești 😉

 63. https://www.foreignaffairs.com/middle-east/martin-indyk-why-hamas-attacked-and-why-israel-was-taken-surprise

  Will the current political instability in Israel affect decision-making there?

  I think all of that falls by the wayside for now. This is a deep crisis of yet-unknown proportions. And the prime minister is facing a real problem, not only in defending the citizens, but in avoiding blame for what happened. And I don’t see how he can. So he’s got to find a way to redeem himself through the conflict. He cannot afford to have the extremist, far-right members of his coalition dictate what happens, because they will take Israel into a very bad place. So either he has got to exercise control over them, which he hasn’t been able to do yet, or he’s going to have to remove them. [Yair] Lapid, the leader of the opposition, today offered to join a narrow emergency government, which would include Netanyahu’s Likud party, Lapid’s party, and the party of [opposition leader] Benny Gantz. Netanyahu might just take that as a way of sidelining the extremists, showing responsibility, and bringing the country together.

  Cred ca Netanyahu e terminat dupa incheierea razboiului.

 64. Ab so lut corect.
  Ambii e semiți
  Niciunul nu e antisemit!

  E la fel ca in cazul Ucrainei.

  Sau a Moldovei, in viitor!

 65. Asa, si ? Care-i problema ? Daca israelienii au fost atit de incompetenti presupunand ei ca nu vor fi atacati , sa fie sanatosi si sa suporte consecintele. Daca palestinienii au fost atat de dobitoci incat sa-si inchipuie ca obtin altceva decat represalii , la fel. Iar daca palestinienii au fost „ajutati” sa se sinucida , la fel ca ucrainenii , vae victis. Ce ne priveste pe noi , cititorii si comentatorii Contributors ? Ne-a intrebat vreodata cineva daca suntem de acord sa invadam Irak , Afganistan, sa bombardam Belgrad , sa donam bani regimului de la Kiev ? Ce-i asta , e vreun fel de „tu cu cine tii” ? Militianul rau si ala bun ? Ce treaba avem noi ca e Bibi rau sau ca e mare politician , candideaza la noi ? Votam noi in Israel ?
  Ca sa fie publicat articolul asta au fost arse 2 tone de carbune iar Ionita a incasat 500 de euro cu care cumpara carnati si fasole si emite gaze cu efect de sera.

  • Atacul ălora din Gaza asupra ălora din Israel e similar unui atac din senin al bulgarilor asupra Mangaliei. Gaza nu e un teritoriu ocupat. Israelul și-a retras ultimii soldați de acolo în 2005. Abia după ce au fost retrași au început atacurile Hamas împotriva Israelului.

   Așa între noi fie vorba, partizanii aveau misiunea clară trasată de tovarășul Stalin, de a provoca represalii cât mai crunte ale nemților împotriva populației civile pentru ca populația să nu se „fascizeze”. Atacurile lor erau de o asemenea manieră încât să pară că oamenii obișnuiți îi omoară pe nemți la plezneală. Atacau de preferință spitale de campanie și nemți non combatanți. Otrăveau sursele de apă, distrugeau rezervele de alimente ale populației civile ca s-o înfometeze, incendiau iarna stocurile de lemne și cărbune.

   Nu-i vorbă că și Stalin i-a răsplătit. Peste 80% din partizanii ce au supraviețuit „eliberării” au fost fie executați după niscai tortură de unitățile sovietice SMERȘ (forma contrasă a lui „Moarte spionilor”) fie trimiși în lagăre de exterminare din nordul îndepărtat cu sentințe între 10 și 25 de ani și cu eticheta de „fasciști”. 😁

   • Deci ucrainenii care omoara rusi in Rusia sint teroristi.

    „Atacul ălora din Gaza asupra ălora din Israel e similar unui atac din senin al bulgarilor asupra Mangaliei. Gaza nu e un teritoriu ocupat.”

    Curat senin. Nici nemtii nu ocupau lagarele , ei doar le pazeau si le administrau.

    • Nu exista nicio asemanare intre lagarele de exterminare naziste si teritoriile palestiniene.
     Poata ca evreii ar trebui temperati, avand in vedere ca au intins prea mult coarda fiind atat de sustinuti de protestantii & neorotestantii pe duca azi in US (o minoritate) care-si dau nume evreiesti si habar nu au de vreun crestinism.

  • sa-ti fie rusine antisemit nenorocit ptr comparatia facuta
   1400 de cetateni au fost omorati ‘ arsi de vii , bebelusi arsi de vii si decapitati, fete tinere violate si impuscate, , familii diparute,
   244 de oameni rapiti – copii , tineri , batrani, si dzeu stie unde sunt.
   Compari tu Israelul cu nazistii??
   Hamas se foloseste de civili ptr aparare. ii doare in fund de tragediile proriului popor.
   hamas educa tanara generatie sa fie shaidiim, elogiaza moartea si crima.
   Israelul a permis sa intre miliarde de dolari in Gaza ptr reconstructie.
   Unde au disparut banii? In Gaza subterana care s-a construit sub spitale si scoli
   Continuati sa tineti partea teroristilor….. si va veni ziua in care veti plati scump ptr asta.
   in ziua in care Israelul va renunta la arme , va disparea , in ziua in care arabii vor renunta la arme va fi pace.
   Am israel hai!

 66. Live music refers to performances where musicians or bands perform in front of an audience in real-time, creating a dynamic and interactive experience. These events can take place in a variety of settings, such as concert halls, outdoor venues, clubs, or even intimate acoustic spaces. Live music encompasses a wide range of genres, including rock, pop, jazz, classical, electronic, folk, and many others, catering to diverse musical tastes and preferences.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro