marți, martie 19, 2024

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca sau nu Ucraina. Aș sugera cititorilor, dintre multele, interviul dlui Armand Goșu din contributors.ro (exact cu acest titlu, „Va fi sau nu va fi război?” – aici), un articol din New York Times (aici), articolelele din Foreign Affairs (precum aici) și în special seria UcraineAlert susținută de Atlantic Council. Nimic nu este inevitabil, spun majoritatea analizelor, iar actorii principali ai evenimentului sunt în mișcare. Eșecul discuțiilor Statelor Unite, NATO și OSCE cu Rusia (dialog, nu „negociere”, sublinia secretarul de stat Antony Blinken) fac mai bine auzite „tobele războiului”. Însă incertitudinea rămâne.

Doctrina intervenției: de la „același popor”, la „genocid în Estul Ucrainei”

La 12 iulie 2021, Vladimir Putin a publicat pe site-ul presidential un lung articol „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. Lungimea textului și ideile articolului arată că ne aflăm în fața unui document gândit să facă istorie. Putin susține, în esență, că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor – un singur întreg”. Ucraina modernă ar fi produsul erei sovietice constituită „pe pământurile Rusiei istorice”, ca urmare, „adevărata suveranitate” a Ucrainei este posibilă „doar în parteneriat cu Rusia”.

Pe 11 octombrie 2021, Dmitri Medvedev a reluat tezele lui Putin într-un ziar de adresat cititorilor ruși (Kommersant). Fostul șef al statului și prim-ministru proba că ideile lui Putin reprezintă doctrină de stat susținută de întreaga elită politică.

Cum a fost imediat observat, aceste idei delegitimitează actualele granițe lor Ucrainei. O teză fundamentală a Dreptului internațional leagă popoarele de autodeterminare. „A se autodetermina” înseamnă pentru un popor dreptul de a constitui un stat pe „teritoriul său”, alegând liber forma de guvernământ. Afirmația „acesta este un singur popor”, legitimează, în sensul Dreptului internațional, acțiunile prin care națiunea întemeiază statul.[i] Mesajul lui Putin din 12 iulie 2021 reprezenta afirmarea directă (doar ușor cameleonizată) a dreptului Federației Ruse de a încorpora Ucraina. Referirea la „pământul Rusiei istorice” face parte din ambalaj.

Putin a mai avut gijă să adauge un instrumentar pentru legitimarea unei intervenții a Federației în Ucraina. A repetat în diferite contexte că rusofobia (în acest caz, a ucrainenilor)  reprezintă „un prim pas spre genocid”. Toți am ști, afirmă el, că politica Kievului în Donbas, „arată a genocid”. Președintele Rusiei vizează prin aceste afirmații principiul „Responsabilității de a proteja” față de genocid și crimele împotriva umanității. Deși principiul nu susține intervenția unilaterală a unui stat, el reprezintă un pretext ușor de manipulat în cazul unei ocupații militare.

Știm sigur că Rusia are pregătită o doctrină menită să legitimeze absorbirea Ucrainei în Rusia. Doctrina exprimă voința fermă de a duce aecastă aspirație până la capăt, dacă nu acum, atunci într-un alt moment convenabil.

Pregătirea Occidentului: propaganda rusească privind „fascismul, antisemitismul” din Ucraina

Pașii spre refacerea URSS, cât se mai poate, sunt pregătiți de mulți ani. Încă din anul 2005, Putin numise prăbușirea imperiului sovietic drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”. Va relua afirmația recent. Politica rusă de creștere a controlului asupra statelor-altădată foste republici sovietice folosește argumentul pericolului la adresa securității: islamist în cazul statelor din Asia Centrală, fascist, pentru statele Europei de Est,

Mai ales din anul 2014, după ocuparea Crimeei, Rusia s-a străduit să facă Ucrainei o imagine de țară fascistă și antisemită. Anume aceste calificative, întrucât la ele este Occidentul este sensibil. Vladimir Putin a motivat ocuparea  Crimeii prin pericolul creat de un guvern ucrainean, emanație a loviturii de stat dată de „naționaliști, neo-naziști, rusofobi și antisemiți”.[ii] De-a lungul timpului, presa din lume, inclusiv din România, a preluat alegațiile concepute la Kremlin. Pentru cât de inadecvată este prezentarea societății ucrainiene drept o amenințare la adresa evreilor, reproduc evaluarea făcută de Consiliul Atlantic în anul 2018:

„Sensibilități pentru extrema dreaptă există în Ucraina, însă micile grupări ultranaționaliste atrag puțină susținere în opinia publică. În apropierea alegerilor prezidențiale din 2018, sondajele recente indică pentru votul combinat al candidaților prezidențiali de extremă dreaptă aproximativ 4%. Un nivel tot derizoriu de simpatie obțin și partidele de extremă dreaptă Svoboda și Corpul Național. Prin comparație cu sprijinul acordat partidelor de extremă dreaptă precum AfD în Germania (sprijin de 12,6%), Mișcarea Națională a lui Marine le Pen (13%) și Liga Nordului din Italia (17,4%), populația Ucrainei arată puțină simpatie pentru extrema dreaptă. […]

În comparație cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, Ucraina rămâne o societate remarcabil de tolerantă, chiar dacă se confruntă cu o ocupație rusească pe o parte a teritoriului său. Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew din 2016 a constatat că între țările sudice, centrale și est-europene, Ucraina a avut cel mai înalt nivel de acceptare a evreilor, doar 5% dintre cetățeni fiind în dezacord. Prezența evreilor în viața economică și politică a țării în roluri de conducere este rareori un subiect al discursului public și este acceptat ca fiind normal. Țara are un prim-ministru evreu, Volodymyr Groisman. Șeful de personal al președintelui este evreu, la fel ca ultimul său șef de personal, Borys Lozhkin, care conduce Confederația Evreilor din Ucraina și este vicepreședinte al Congresului Evreiesc Mondial.
Potrivit Confederației Evreiești din Ucraina, mai mult de treizeci din cei 427 de parlamentari sunt evrei. Iar Comitetul pentru relații interparlamentare cu Israelul este cel mai mare dintre toate grupările de acest fel din cadrul Radei ucrainene, numărând aproape 140 de deputați, o treime din legislatură”.[iii]

Între timp, alegerile l-au trimis la funcția cea mai înaltă a statului ucrainean pe Volodymyr Zelensky. Ucraina a devenit a doua țară în lume, după Israel, unde și președintele, și primul ministru, sunt evrei. Faptul nu a împiedicat autoritățile de la Moscova să acuze de fascism și antisemitism întreaga societate ucraineană; și nici preluarea acestora de lumea întreagă. Știm sigur că sensibilitatea Occidentului la manipulare reprezintă o vulnerabilitate geo-strategică.

Scenariile de invadare a Ucrainei

S-au imaginat mai multe scenarii de invadare a Ucrainei, cu obiective care se repetă de la un autor la altul (vezi și aici): o ofensivă care să permită separatiștilor din regiunile Donețk și Luhansk să creeze o entiitate statală separată; crearea unui pod terestru către Crimeea; capturarea orașelor importante din Ucraina; destabilizarera Bugeacului, care ar permite Rusiei să amenințe regiunea Odesa; ocuparea integrală a țării.

Sunt speculații care provin dintr-o perspectivă strategic-militară. Câștiguri parțiale nu corespund nici tezei că rușii și ucrainenii sunt un același popor, și nici dorinței de refacere a teritoriului fostei Uniuni Sovietice, atât cât se mai poate. Putin are ca țintă controlul complet al Ucrainei. Un guvern antirus la Kiev peste teritoriul neocupat va descuraja actorii tranzacționiști din Occident să facă pace cu Rusia. Ocuparea parțială a Ucrainei îi va da bătaie de cap lui Putin. Intervenția militară generală simultan cu un atac intern care să asigure Kremlinului numirea unui guvern cu rol de păpușă pare calea cea mai sigură. După victorie, alipirea Ucrainei la Rusia devine o banală reconstrucție constituțională, chiar mai simplă decât în cazul Belarusului. Ca primă consecință, raptul Crimeei va dispărea din agenda internațională.

Ce va câștiga Rusia, ce va pierde Occidentul?

Ucraina este o țară săracă. GTP-ul ei pe cap de locuitor este 4.958$. În Rusia, atinge 11.654$, de două ori și jumătate mai mult. Rusia va cheltui cu Ucraina, nu va primi. Renumitele ei pământuri bune pentru agricultură? Una dintre reușitele regimului Putin (da, există câteva!), a fost să transforme Rusia, dintr-o importatoare de produse agricole, într-o mare exportatoare. Eventualele cîștiguri economice ar păli oricum față de sancțiuni, care pot merge până la înghețarea activelor, interzicerea afacerilor cu companiile occidentale, scoaterea Rusiei din mecanismul bancar SWIFT.

Avantajul militar? Sigur, preluarea Ucrainei scade vulnerabilitatea în cazul unui marș terestru spre Moscova. Dar cine își închipuie că NATO ar ataca Rusia? O aberație pe care Putin o invocă, dar nimeni nu crede în ea, începând cu autocratul însuși. Raptul rusesc va motiva și legitima masiva prezență militară a NATO în Țările Baltice, în Polonia, România și poate în Bulgaria. Deja finlandezii discută despre aderarea țării la NATO. Suedia este la rând. Consecințele militare ale ocupării Ucrainei vor fi, paradoxal, negative.[iv]

Pentru a păstra autoritatea NATO și a Uniunii Europene, ca stâlpi ai ordinii internaționale, în urma invadării Ucrainei, Rusia trebuie marginalizată. Teza clasică, că interdependența economică îmblânzește relațiile internaționale, pare a nu mai fi valabilă. Rusia și China folosesc globalizarea ca armă. Exemplul tipic este Nord Stream II și creșterea abruptă, în această perioadă, a prețurilor energiei.

Politica de marginalizare a marilor actori internaționali care pun în pericol ordinea creată la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial presupune un consens al democrațiilor. Doar că în acest moment lumea occidentală are o mare problemă cu ea însăși. De la alegerea lui Trump, în America, erodarea consensului democratic a atins inima valorilor ei. Germania pare orbită de obsesia eliminării energiei nucleare (pe care specialiștii o declară direct, stupidă), cu corolarul deschiderii North Stream I și II. Franța visează la o apărare europeană separată, deși puterea statelor europene este rizibilă în raport cu marii adversari ai NATO. Ungaria și Polonia (cel puțin) se comportă ca și cum ar putea părăsi cântând Uniunea Europeană. Spre deosebire de Marea Britanie, care și-a permis-o, ruperea de UE ar fi pentru ambele țări devastatoare. În sfârșit, slaba reacție a opiniei publice occidentale față de trădarea unor foști înalți demnitari creează o vulnerabilitate altădată de neimaginat. Gerhard Schröder, cancelar între 1998 și 2005, și François Fillon, premier între 2007 și 2012, ambii deținători ai unor secrete de stat și a unor vaste rețele politice, corupți prin așezarea lor în fruntea unor gigantice campanii ruse, au creat un pattern greu de contracarat.

Înainte de a se înfrunta cu Rusia, Occidentul se înfruntă cu el însuși.


Note:

[i] Vezi, recent, cazul Kosovo. Unii politicieni folosesc formula ”un popor-două state” (doctrina președintelui Traian Băsescu), dar acesta este un subterfugiu „șmecher”.

[ii] Un rol cheie în această propagandă îl are miliardarul Moshe Kantor, apropiat al lui Putin, președinte al Congresului Evereiesc European – una din numeroasele organisme prin care Rusia își susține atacurile împotriva adversarilor săi, în frunte cu Polonia și Ucraina. 

[iii] Adrian Karatnycky, ”Ukraine, Anti-Semitism, Racism, and the Far Right,”​ Atlantic Council, October 15, 2018 – https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/ukraine-anti-semitism-racism-and-the-far-right.

[iv] Doar un atac simultan al Taiwanului, de către China, ar destabiliza NATO și ar aduce într-o stare complica comunitatea democrațiilor în lume.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

  1. Evident ca va fi!
    „Va fi sau nu va fi război?”
    Nu pentru ca Mujicistanul ar fi foarte puternic, ci tocmai deoarece NU ESTE FUNCTIONAL.
    Singur sansa a lui Putin o reprezinta unul sau mai multe razboaie, care sa distraga atentia populatiei si sa justifice prabusirea nivelului de trai.
    China este cel mai mare producator pe plan mondial, si nu are nevoie de razboaie pentu a-si exitinde influenta. Dimpotiva, are nevoie de pace, pentu a continua sa fabrice si sa vanda in intreaga lume.
    La ciolaveci este exact invers, federatia, cu suprafta mai mare decat a planetei Pluton, este disfunctionala, si are neaparat nevoie de raboiae ca sa mentina poprul „strand unit in jurul Iubitului Cobducator”, cum ni se spunea pe vremea lui Pingelica!

  2. Chiar aşa, înainte de a ne face giji de relaţia Rusia-Ucraina, mai bine am vedea ce se întâmplă în Europa noastră. Care trebuie să rezolve 5 crize SIMULTANE: pandemică, energetică, ecologică, migraţionistă şi inflaţionistă. În plus, Europa a pierdut bătuta provocată de a treia Revoluţie Industrială( a digitalizării şi a comunicaţiilor) fiind net depăşită de SUA, China, Japonia, Coreea de Sud, etc. Cele mai mari multinaţionale din noua tehnologie sunt cele din SUA, China, etc. Ca ex. numai Apple are o capitalizare bursieră mai mare ca pib-ul Franţei sau UK….
    Vreau să spun că Europa va avea o importanţă politică şi economică din ce în ce mai mică, chiar dacă se îmbăţoşează cu ifose de „mare putere”, visând la o Federaţie Europeană( germano-franceză….) de la Atlantic la Pacific( adică cu Rusia….).
    Ca părere, Rusia trebuie lăsată în pace, ea este într-o dilemă teribilă, respectiv trebuie să aleagă între Occident şi China. Altfel zis, dacă stă ca până acum, Rusia moare, dacă iese la luptă, moare. Oricât ar părea de paradoxal, dacă Rusia va alege colaborarea cu Occidentul( cu unele compromisuri reciproce), asta este echivalent cu salvarea Rusiei.

    • Intardevar, Rusia trebuie lasata in „plata Domnului” respectiv fara perspective din partea europenilor si NATO probabil va ramane intr-un fel sau altul izolata,
      China folosindu-se de ea doar ca furnizor de materie prima nicidecum de securitate.
      China nu are nevoie aliati, a devenit intrat de puternica incat poate merge pe propriul drum.
      Europa are intradevar mari probleme, probleme care insa nu sunt inca constientizate la niveleul intregii populatii doar estul fiind puternic afectat, restul business as usual.
      Deocamdata Europa este pornita pe confruntare si nu este dispusa la nici un compromis cu Rusia, nici nu poate negocia respectiv n-a facut parte la ultimele negocieri soldate cu un esec.
      Dupa cum vedem UE si birocratilor de la Bruxelles le lipsesc ideile respectiv actiunile sunt canalizate in alte directii mai putin conflictuale, indreptate de multe ori impotriva intereselor directe ale cetatenilor continentului dar care pot impuse mult mai usor datorita lipsei unei rezistente interne cu ceva exceptii.
      Problema din Ucraina nu poate fi rezolvata de Europa insa probleme cu care ne confruntam si vom fi confruntati le vom suporta in exclusivitate, noi europenii chiar daca americanii incep sa-si faca planuri cum ar putea sa aprovizioneze Europa cu energie in cazul unui conflict deschis si livrarile de gaze catre Europa vor fi intrerupte. Cel tarziu cand apartamentele europenilor vor ramane reci pe timp de iarna vor constienetiza ce inseamna acest conflict nerezolvat, respectiv purtat deasupra lor si cat de slaba este politic UE.

      • Sper ca anul 2022 să aducă limpezirea poziţiei Rusiei şi mai ales a Europei de Vest ( Germania şi Franţa). Mai ales că situaţia internaţională este tranşantă, a devenit bipolară ca în timpul „războiului rece”, respectiv SUA SAU China?

        • Sunteti optimist, care Franta, a lui Macron ? il asteapta alegeri complicate iar Germania a inceput sa delireze deabinelea.
          UE este complet debusolata la ora actuala, golul lasat de Merkel nu poate fi astupat peste noapte, nici n-ai cu cine.

  3. ICSI Centrul Internațional pentru Informații Strategice SUA, care analizează informațiile din surse deschise (OSINT), consideră că o escaladare a conflictului din Ucraina este destul de posibilă, iar ostilitățile vor începe în viitorul apropiat. Experții centrului apreciază că războiul ar putea fi declanșat în următoarele două săptămâni. Nivelul roșu de pericol implică o mare probabilitate de conflict pe scară largă pe teritoriul acestui stat. Ambasada SUA le-a interzis americanilor să călătorească în regiunile Donețk și Lugansk, Crimeea și în zona de frontieră cu Rusia. SURSA: TOPWAR.RU
    Așa l-a avertizat Richard Sorge pe Stalin despre atacul Reichului *Milenar*, iar tănăul n-a crezut nici cu cinci zile înainte….Așa a dormit în chiloți și Republica Franceză în august *914 sau aprilie *940. Așa doarme și naț-o acum.

    • E destul de probabil sa se intimple ceva de vineri incolo: miine e Boboteaza pe stil vechi si joi e Sf. Ioan. Nu ca i-ar pasa lui Putin prea mult, dar nu da bine la popor sa intri cu tancul peste alti ortodocsi cit inca nu s-au terminat sarbatorile de iarna. Apoi, peste doua saptamini incepeOlimpiada chinezeasca. Dupa olimpiada se incalzeste vremea si nu prea mai tine asa de tare santajul cu gazul.

  4. Chiar daca nu mai este o mare putere mondiala- vorba cuiva, doar gaze si bomba atomica – Rusia nu renunta la refacerea Imperiului. Asa ca TOTI vecinii continua sa se teama ! Unii-si pun sperantele in NATO, altii – aud recent- continua „finlandizarea”. Si, sa recunoastem, dintre vecinii ei atat Ucraina cat si Belarus sunt cazuri particulare….
    „Barajul” pe care independenta Ucrainei il pune in calea expansionismului e important, mai ales pentru Polonia si Romania !
    Sigur, politica expansionista se desfasoara pe doua planuri. Cel extern trebuie prevenit-combatut cu hotarire de catre vecini. Cel intern este conditionat de o modificare a modului de a gandi al poporului rus. Democratizarea reala, cresterea bunastarii pe intregul teritoriul vor duce – dupa generatii,deci mai multi ani la modificarea felului de-a vedea lucrurile al rusilor. Pana atunci ?
    Hai sa avem incredere in articolul 5 !?

  5. Gata, se rezolva treaba, se duce Annabela, desigur cu bicicleta cu pinze, in Ucraina si la Moskova si le rezolva ea pe toate… mai ales ca ea e hotarita sa actioneze, ha, ha, ha…

    Cum spuneam alta data, garantia pacii sunt tevile de gaze. Rusia stie ca in caz de ceva nemtii vor fi nevoiti sa inchida gazele, chestie care ar fi o mare catastrofa pt Germania, dar si o mai mica catastrofa pt Rusia. Mai mult, Ucraina ameninta cu bombardarea tevilor.. deci.. tot Annabela sarca ne va salva…

  6. Ce iute uita Lumea!?
    Revolutia Portocalie de la Kyev, dioxina care a distrus fata presedintelui, reintoarcerea prorusilor si Maidanu de o violenta EXTREMA…
    Razboi in Paradis UE.
    Franta nu e interesata de noi, de ZONA noastra…
    …ea nici macar la doua secole, de cand a inventat Balkanii (un frumos cuvint neeuropean de origine persana, daca nu araba si turceasca – in legatura cu muntii din cate am priceput), alaturi de englezi – de cand a ajutat impreuna Grecia eteristilor sa-si obtina independenta de stat si arhipelagul -, NU face DISTINCTIA intre Balkani si Carpati, ciudat, n-asa, avand in vedere ca au participat la Razboil Crimeii si cica francezii&englezii ar avea si ceva legaturi cu Antica ROma in timp ce pe voi va confunda aproape toti cu indienii!?
    (exista desigur lupte intestine, lupte surde chiar pentru putere la vf UE – iar uneori si pionii sunt buni la ceva, desi par uitati acolo pe tabla de shah).
    Reactia EXAGERATA a Rusiei la toate incercarile de desprindere de sub influenta ei a celor pe care-i considera apropiati, utili ori indispensabili, ar trebui mai bine analizata; incercarea disperata de a reface Inchisoarea anacronica (deoarece in China/ Coreea de Nord… altfel stau lucrurile) in Mileniul 3!
    Inchisoarea POPOARELOR, cand Rusia propriu-zisa nu e OMOGENA.
    SLAVI sunt si polonezii, pe care i-au sters o data rusii de pe harta Europei, si pe care mai apoi i-au si invadat dupe ce i-au eliberat – au nu stiati ca au intervenit militar in Polonia rusii inainte de a pedepsi Cehoslovacia (practic ocupand-o) chiar si a fost acolo un soi de dictatura militara pana prin ’86-’89?
    General Wojciech Jaruzelski va spune ceva?

  7. Este evident pentru noi toti cum intreg spectacolul ce apare din putinul adevar , spus noua in media internationala , nu are in componenta decit vesnicul interes economic , militar si social (mai putin cel politic in acest moment ) pe care Marile Puteri il desfasoara si il arata, partial ,lumii intregi , de sute de ani .Romania nu este in postura de a decide .Romania , ca dealtfel si natiunile membre in UE si NATO decid de comun acord ceea ce trebuie facut .Fiecare actiune militara este parte a unei teorii ce ne spune cum exista un raspuns si un contraraspus la diferitele pozitionari ale blocurilor militare aflate , nu neaparat in conflict armat , dar care isi urmeza propria lor misiune ce tine de un presupus bine National sau Iternational in cazul SUA si UE .Aparitia unui conflict militar intre NATO si Rusia , evident ce ar fi sprijinit si de SUA , este imposibil .O alta teorie ne spune cum : Scopul unui razboi nu este victoria costisitoare ca mai degraba obtinerea unei perioade indelungata de pace . Punind in balanta tot ceea ce ar putea pierde si tot ceea ce ar putea cistiga Rusia dintr-un razboi cu Ucraina sprijinita de SUA si deja niscaiva trupe britanice (daca ceea ce spun rusii e adevarat )ne face sa observam ca nu va fi nici un razboi .Daca Ucraina se impotriveste atunci exista posibilitatrea unui razboi intre Rusia si Ucraina dar nicidecum NATO nu va fi implicat .Existenta unui astfel de moment va schimba din temelii importanta tarilor riverane Rusiei si Ucrainei ,ele devenind Cetatati de granita fortificate de SUA si NATO.Deocamdata ,ideea cum ca ar trebui , noi ca tara , sa rezistam pina vin trupele NATO este olecuta prosteasca . Daca NATO identifica un conflict iminent este foarte clar ca ar pozitiona de urgenta trupe la granitele tarilor riverane ca dealtfel si tarile ce se simt amenintate in zona .Nu vedem ca se face asta .Doar nu crede nimeni ca SUA ,NATO si UE sunt habarnisti si nu stiu ce au de gind rusii sau viceversa .Astfel de declaratii ca si aparitia unor texte ce ne arata sau ne reamintesc actiunile antiromanesti ale trupelor sovietice eliberatoare (asa erau numite ele de comunistii acelor vremuri ) de forma „davai ceas ” nu fac decit sa antagonizeze (de parca mai era nevoie )perceptia cetatenilor .Rusii nu pot fi atit de naivi sa isi inchipie ca pot ocupa Romania , Polonia sau Finlanda .Din tot amalgamul de„ trasnai” oferite in media putem desprinde doar citeva idei .Rusia cere un raspuns clar la toate dorintele lor exprimat in scris (cumva au acceptat si un termen mai lax al raspunsului ) .Rusia cere asta SUA si nu Uniunii Europene (foarte important ).Reprezentantul UE si cel al Rusiei se vor intilni separat de NATO si SUA cit de curind .Rusia declara cum trupe britanice si americane deja se afla pe teritoriul Ucrainei (extrem de nuantata zicerea ).Rusia si SUA , in cazul unei situatii de neintelegere , decid sa amplaseze capacitati nucleare , fiecare in preajma rivalului sau in Cuba Venezuela sau in Romania si Polonia (pare mai mult o strategie militara amenintatoare decit un fapt decis deja ).Tarile riverane Ucrainei nu aduc trupe la granita cu aceasta . Ucraina cere Germaniei armament (deosebit de importanta cererea ce contine si intrebarea retorica oare cine ne sunt acum prietenii ).SUA analizeza modalitatea de asigurare a gazului in UE in cazul in care Rusia opreste furnizarea , dar pe de alta parte doar Romania(nu stim ce au facut restul de tari europene ) a importat cu 70 de procente in plus gaz din Rusia , anul trecut .Nord Stream doi este in stand by .SUA ne arata cum in cazul unui conflict cu Ucraina sprijinul SUA este deja pozitionat sa intervina la nivelul trupelor de gherila (oare unde sunt acum trupele SUA din Afganistan.Privind in ansamblu, la pierderi si la cistiguri , Rusia poate ataca Ucraina doar pe poziitiile unde exista majoritari vorbitori de limba rusa sau conatinali ce evident nu sunt ucrainieni . Ucraina a decis deja obligativitatea Institutiilor Statului de a folosi limba ucraineana in actele oficiale .Un razboi NATO , Rusia, este exclus tot ceea ce se poate intimpla este o partajare a teritoriului Ucrainei si repozitionarea fortelor rusesti si cele ale NATO pe alte aliniamente . Aceasta actiune este costisitoare dar devenita obligatorie daca se intimpla ceea ce am spus mai sus . Oare este totul intimplator ?Aparitia pandemiei cu toate efectele deja cunoscute , efecte ce unesc toate Sistemele de Sanatate din UE . Aparitia imprumuturilor luate, de catre UE, in nume propriu, purtatoare de dobinzi mici si de termene laxe de rambursare ca si redistribuirea acestor sume catre tarile membre UE. Aparitia unui presupus conflict Rusia – Ucraina (tara ce nu este membra NATO) si cererea Rusiei de retragere a SUA din zona (la nivelul anilor 97) .Aparitia unei crize energetice si luarea deciziei finale de catre Bruxelles, cu privire la accesul si achizitia de gaz, pentru intrega Uniune . .Amenintarile Rusiei (adresate SUA) cu pozitionarea in Cuba si Venezuela a armamentului atomic si a rachetelor de ultima generatie . Cind le punem „cap la cap” avem imaginea reala a ceea ce se intimpla in fapt .Sa nu credem ca UE e chiar asa de naiva si neajutorata .

  8. Structura etnică a Ucrainei.
    Ia sa vedem ce zice unul dintre ultimele recensaminte :
    – Ucrainenii compun 77,8% din populația țării. Alte grupuri etnice semnificative sunt rușii (17,3%), românii (0,85%), belarușii (0,6%), tătarii crimeeni (0,5%), bulgarii (0,4%), maghiarii (0,3%), polonezii (0,3%), evreii (0,2%), armenii (0,2%), grecii (0,2%).[105].

    Asadar evrei reprezinta 0.2% din populatia Ucrainei si ce sa vezi ,citez din articol:

    „Țara are un prim-ministru evreu, Volodymyr Groisman. Șeful de personal al președintelui este evreu, la fel ca ultimul său șef de personal, Borys Lozhkin, care conduce Confederația Evreilor din Ucraina și este vicepreședinte al Congresului Evreiesc Mondial.
    Potrivit Confederației Evreiești din Ucraina, mai mult de treizeci din cei 427 de parlamentari sunt evrei. Iar Comitetul pentru relații interparlamentare cu Israelul este cel mai mare dintre toate grupările de acest fel din cadrul Radei ucrainene, numărând aproape 140 de deputați, o treime din legislatură”.[iii]

    Foarte interesant ,nu-i asa ?
    Poate intr-adevar cineva sa spuna ca ucrainenii sunt fascisti cand asa un numar mare de demnitari de rang inalt provin din randul unei etnii atat de reduse numeric ?
    O fi insa vorba de cu totul altceva,ca de pilda incercarea de a capta simpatia USA care are,asa cum toata lumea stie, excelente relatii cu Israel ?…. sau or mai fi si altfel de interese ?….intreb si eu din curiozitate .

    Pe de alta parte 40 de congresmeni americani au intrebat ,acum vreun an si ceva,intr-o scrisoare notabila,de ce Batalionul Azov ( sau Detasamentul de Operatiuni Speciale ,cum mai e numit ) descris ca ultranationalist,neo-nazist,de extrema-dreapta,membru al miscarii de dreapta europene, nu este trecut in Lista Organizatiilor Teroriste Straine.
    Instructorii americani care lucreaza cu armata ucraineana au refuzat sa aiba legatura cu aceasta militie para-militara afiliata Garzii Nationale a Ucrainei . Oare de ce ?

  9. Putin & co nu ar reprezenta nici o amenintare daca Europa nu ar fi condusa de politicieni si contopisti de duzina, unii absolut incompetenti si altii de-a dreptul tradatori.
    La cum stau lucrurile, si in logica realpolitik-ului dictat de armele atomice, Putin poate sa faca ce doreste. Nu isi va asuma nici un politician de carton responsabilitatea pentru angajare directa in Ucraina.

    Va dau in scris:
    In afara de thoughts, prayers, condamnari si ingrijorari plus sanctiuni cu utilitate indoielnica si furnizare de armament conventional, nici un politician vestic nu isi va asuma raspunderea unui conflict armat deschis si generalizat cu Rusia pentru Ucraina.

    La fel, Putin nu va risca nimic ce ar duce la un numar semnificativ de victime americane sau din alte state cu arme atomice.
    De altfel vad ca intre comentatorii si analistii contemporani au mai ramas foarte putini din cei care realizeaza pe ce butoi nuclear inca stam ca planeta. Se pare ca nu mai tinem minte nimic din razboiul rece, si asta e foarte grav.

    Singurul fel in care se poate lupta cu tari precum Rusia putinista sau China xinpinista este revenirea la valorile care au facut Vestul un loc dezirabil, URSS a cazut printre altele si pentru ca mizeria de acolo contrasta mult cu mirajul Vestului. Dar asta nu se va intampla atata vreme cat politicienii & corporatiile noastre privesc cu admiratie la tov. Xi si pupa mana chinezului, ca sa nu ne confiste fabricile & alte interese de business.

  10. Stim sigur ca Rusia d-lui Putin nu va ataca Ucraina, dumnealui fiind prea batrin pentru a initia o actiune pe care n-o va putea stapini/controla in timp, ca aventura militara!Nu va risca un Razboi cu Ucraina si din cauza ca Bielorusia, Cazahstanul si alte foste republici ale URSS i-au dat ocazia de a incerca sa creieze CSI, care probabil ca nu va avea viata lunga.La virsta dumnealui, cine poate crede ca s-ar expune la o eventuala condamnare mondiala pentru genocid, ori ca ar fi dispus sa-si rateze demersurile pentru linistea bine meritata la pensie?
    Toata galagia si zanganitul armelor erau pentru incercarea imposibila de a speria SUA si NATO cu invazia, iar asa cum scria d-l Vasile Dancu pe propriul blog, ,,pensionarii NU fac revolutii”…

  11. Oricât nu ne-ar plăcea rusii, care au făcut mult rău României, nu putem sa uitam ca Ucraina este un stat creat de rusi incorporând teritorii de la Polonia, Slovacia, Ungaria, si România. Ucrainenii au colaborat f bine cu rusii când era vorba de ocupat teritorii străine.
    Mai mult decât atât chiar de la început au tânjit la alte teritorii si când erau temporar independenți. In 1918, atât conducerea ucraineana naționalista de la Kiev cat si conducea ucraineana bolșevica de la Odesa, au protestat la unirea Basarabiei cu România, clamând ca evident Basarabia era un străvechi teritoriu ucrainean. Cam aceleași fraze le-a folosit si Stalin in 1940 când a ocupat Basarabia si Bucovina de N.
    Domnul Andreescu are merite incontestabile in biografia sa dar n-a înțeles nimic din cazul Kosovo pe care-l vede naiv ca un mare succes. A fost o clară si brutala încălcare a dreptului internațional, bazata pe o manipulare mediatica fără precedent, si a creat un precedent pe care l-au folosit rusii in Crimeea si in estul Ucrainei.
    Astăzi avem in Bosnia si Kosovo doua stătulețe neviabile, prima condusa pentru o vreme de un lider pregătit in Iran si in care stau si azi trupe de menținerea păcii si a doua un narco teritoriu condus de doi prim miniștri pana mai ieri „freedom fighters” acuzati azi la Haga de crime de război.
    Avem si alte exemple de state neviabile bazate pe modelul Kosovo: un caz tipic este Sudanul de Sud si probabil in curand Tigray.

    • Total de acord cu ce spuneti.
      Din pacate se trec prea mult sub tacere anumite lucruri care nu sunt in concordanta cu o propaganda sustinuta temeinic de unele parti interesate in a crea un „anumita” imagine situatiei actuale din zona rasariteana a Europei.

      Poate ,pentru cei interesati, ar fi utila si vizionarea video-clipului cu discursul lui George Friedman la adresa https://www.youtube.com/watch?v=krWiNBzcMto
      O sa vedeti cu cat realism ,unii i-ar spune chiar cinism,vorbeste el despre politica americana.

  12. Foarte bun articol!

    Dacă „Teza clasică, că interdependența economică îmblânzește relațiile internaționale, pare a nu mai fi valabilă.”, atunci se frânge unul dintre pilonii liberalismului și Lumii Libere: comerțul (ciucurii cu drepturile omului au venit mai târziu)
    Rusia a ajuns la suficiență alimentară datorită sancțiunilor.
    Paradoxal, Putin e cu spatele la zid: s-ar putea să iasă rău în amebele variante. Pe de altă parte The Dogs of War de la Washington readuși pe poziții de Biden, soldățelul lui Obama cultivă o rusofobie care s-ar putea să facă foarte mult rău Europei.

    Pe de altă parte, Putin s-ar putea să fie pe-o mână cu unii dintre băieții care-l atacă (e cetățean de onoare al City-ului și mulți dintre oamenii lui nu-și țin banii la Moscova, Coasta de Azur e jumătate rusească etc.). Dacă Putin atacă, primește înapoi cel puțin România și Bulgaria (și-o parte din Ucraina). Războiul se poate desfășura și economic, cibernetic, doar cu mici puseuri de atacuri cu arme de foc, cât să întrețină pasiunea. La final, toată lumea va fi mulțumită: SUA va vinde gaz Europei, Rusia capătă ceva teritorii, Uniunea Europeană scapă de medievalii din est și toți vor privi amenințător spre Regatul de Mijloc. Abia atunci s-ar putea să pocnească primul focos nuclear…

  13. „O teză fundamentală a Dreptului internațional leagă popoarele de autodeterminare. „A se autodetermina” înseamnă pentru un popor dreptul de a constitui un stat pe „teritoriul său”, alegând liber forma de guvernământ.”
    Deci cum rămâne cu secuii? Daca între ruși și ucrainieni mai exista dispute , cu siguranță nimeni nu argumentează ca romanii și secuii sunt același popor.

  14. Ca opinie strict personală, cred ca ar trebui sa avem ca opțiune ocuparea preventiva și temporară a Bugeacului, temporar și în baza unui acord precis cu Ucraina. Evident, ținut secret.
    Pentru ca, dacă ne trezim cu rusii pe Bratul Chilia și la o bătaie de tun de Sulina, e prea târziu.

    • Cu referire la opinia strict personala stimate comentator as vrea sa va informez ca Romania are un tratat de buna vecinatate semnat cu Ucraina in 1997,inaintea intrarii noastre in NATO ,prin care se stipuleaza ca noi renuntam la teritoriile stramosesti romanesti incorporate in Ucraina,

      Unii numesc acest lucru o tradare a interesului national ( vezi cartea prof.Tiberiu Tudor intitulata Tratatul cu Ucraina Istoria unei tradari nationale. Aparuta in 2019 )

      Asa ca povesti de felul,tratate secrete cu ucrainenii,sunt doar rezultat al necunoasterii realitatii adica al apetitului pentru teritorii straine a Ucrainei.

      In ceea ce priveste atacarea Ucrainei de catre rusi mai stam de vorba.Din ce in ce mai clar este ca e vorba de un „joc de glezne” ruso-american iar razboi nu va fi din ce se vede din tratativele in curs.
      Mai stam de vorba peste o luna sau doua.

  15. In materie de politica externa actuala administratie este una din cele mai incompetente din ultimele decenii.
    Sa ne aducem aminte de summitul sino-american dezastruos din Alasca, retragerea haotica din Afganistan, abordarea Iranului, etc. etc. Prea putin conteaza bunele intentii, trebuie sa proiectezi forta si determinare in exterior daca vrei sa fii respectat. Asa ca Putin a simtit ca acum e momentul potrivit.

    „I think he has been wrong on nearly every major foreign policy and national security issue over the past four decades,” former Defense Secretary Robert Gates says of Vice President Joe Biden

    CBS’s „Face The Nation” host Margaret Brennan asked Gates if he stood by a statement from his memoir that Biden has „been wrong on nearly every major foreign policy and national security issue over the past four decades.”

    „I think I stand by that statement,” Gates said.

  16. NATO nu prea vorbește decât prin Biden. Din moment ce unii au Brexit, alții alegeri prezidențiale, iar Germania promite că nu va ajuta Ucraina decât cu… un spital militar, Putin are șanse mari, la cuvântarea prilejuită de Centenarul CCCP, în 30 decembrie 2022, să salute, ca venind din teritorii recent alipite Rusiei, delegațiile din Donețk și Luhansk, poate și altele din țarista Novorossia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu
Activist român pentru drepturile omului și specialist în domeniul științelor politice, disident anticomunist român, care s-a opus deschis lui Ceaușescu și regimului său autoritar. Astăzi, este asociat Scolii Doctorale a Universitatii de Vest, Timisoarai și este membru activ al mai multor organizații de drepturile omului. A avut o lungă activitate în presă, a scris și predat în domenii precum multiculturalismul, minoritățile naționale, libertatea de religie și secularism, etica și politica memoriei ș.a. https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Andreescu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro