Nu mai avem în prezent „două Românii politice”, așa cum se spunea acum 20 ani, pe vremea lui Adrian Năstase, ci trei. Am vorbit pe scurt, acum câteva zile, despre „cele trei Românii politice”, în articolul din grupajul ICDE[1] de prognoze, tendințe și perspective pentru 2025, la punctul 10: România partidelor tradiționale, România anti-sistem, extremistă și antioccidentală, și România reformistă prooccidentală care refuză partidele tradiționale uzate, decredibilizate și acaparate de clientele. Aceste trei opțiuni majore se vor întâlni și concura la urne în martie-aprilie. Pentru că ideea a fost inevitabil tratată acolo foarte succint, articolul fiind mult mai amplu și referindu-se la anul politic internațional 2025, revin astăzi cu o detaliere a punctului respectiv.
Fiecare din cele trei Românii politice menționate va avea, simbolic, cel puțin un candidat la alegerile prezidențiale, în care se va regăsi „cultural” (în sensul cel mai larg cu putință al termenului), total sau parțial.
România clientelei partidelor tradiționale, a vechii clase politice și a celor de la putere va fi reprezentată în cursă de Crin Antonescu, un politician retras de un deceniu, a cărui „vreme de glorie” (mă rog, o figură de stil poate nu chiar fidelă realității) a fost acum 10-15 ani. Nici nu se putea ca PSD, PNL și UDMR să găsească o figură care să-i reprezinte mai bine. Aceștia sunt ei și acesta este chipul lor politic. Printr-un mic joc al întâmplărilor, în locul lui Crin Antonescu putea fi la fel de bine Victor Ponta, amândoi „profund nedreptățiți” și cu declarații mânioase, la vremea respectivă, față de reacția negativă a SUA și UE, plus a multor guverne ale statelor occidentale luate separat, cu privire la puciul USL din 2012.
România extremistă, anti-sistem și anti-occidentală va avea unu, doi sau trei candidați. Depinde de CCR, dacă va valida sau nu candidaturile lui Călin Georgescu, care a declarat că a avut „cheltuieli zero în campanie” (nici măcar un litru de benzină, acolo), și a Dianei Șoșoacă, a cărei candidatură a fost invalidată în octombrie anul trecut. George Simion își va depune sigur candidatura și îi va fi validată. Nu are cum să nu și-o depună, pentru că nu va ști de la început dacă CCR îl blochează sau nu pe Călin Georgescu. Deci, 1-2-3 candidați ai acestei Românii anti-sistem, plină de frustrări de tot felul.
România reformistă prooccidentală va fi reprezentată în principal de Nicușor Dan, candidat independent cu discurs rațional și moderat, care nu dorește să arunce în aer instituțiile statului și nici să schimbe direcția Vest a orientării României (NATO, UE, parteneriat strategic cu SUA) dar se pronunță pentru schimbări politice și administrative importante. Nicușor Dan a fost validat electoral de două ori în competiții grele, la Primăria Capitalei. Ar mai putea candida, deși nu ar fi deloc indicat, divizând această opțiune politică reformistă a societății românești, Elena Lasconi din partea USR. Este evident că Elena Lasconi nu va mai obține nici pe departe rezultatul din 24 noiembrie, când votanții acestei opțiuni au respins „oferta Ciucă a PNL” și au făcut tot posibilul ca opțiunea pro-Vest să fie totuși reprezentată în finală. Dar acum contextul s-a schimbat mult. Poate că, în urma unor discuții finale raționale, USR va decide să susțină în cele din urmă candidatura primarului Capitalei, care este fondatorul acestui partid și pe care oricum îl vor vota majoritatea alegătorilor USR din România, chiar dacă va candida și Elena Lasconi. Cu alte cuvinte, USR ar trece pe 23 martie prin experiența pe care a avut-o PNL pe 24 noiembrie, când o mare parte din alegătorii liberali au votat Lasconi, creditată (justificat) cu șanse mai mari pentru turul al doilea. Pur și simplu situația s-a schimbat prin intrarea în luptă a lui Nicușor Dan, candidatul independent susținut de societatea civilă.
Calificarea în finală se va juca pe 23 martie la un nivel mai înalt, probabil de minim 2,5 milioane de voturi. Vor fi mai puțini candidați decât pe 24 noiembrie. Lunile care urmează vor fi decisive și vor da „valul emoțional”, într-o direcție sau alta. Cel mai slab în a produce simpatii populare și afilieri afective este candidatul coaliției de guvernare, întors de la Bruxelles după un deceniu, fără o idee politică limpede conturată, pe care îl vor vota doar structurile din cele trei partide tradiționale. Cei mai atractivi emoțional sunt Nicușor Dan și, respectiv, cine va fi perceput drept principalul exponent al urii anti-sistem (Georgescu, Simion sau Șoșoacă, în funcție de numărul candidaților validați de CCR din partea acestei opțiuni). Dacă Georgescu nu va candida, nu aș exclude ca o parte din alegătorii georgiști (care sunt doar furioși pe vechea clasă politică dar nu sunt neapărat anti-UE sau anti-NATO) să vireze spre Nicușor Dan.
Ce poate ieși din această luptă a celor trei Românii politice?
- O finală Nicușor Dan-Crin Antonescu, dacă CCR îi va lăsa pe toți cei trei candidați anti-sistem să candideze (Georgescu, Simion, Șoșoacă), aceștia neatingând, individual, 20%. Câștigă clar Nicușor Dan, care poate construi o coaliție reală a alegătorilor (inclusiv o parte din contestatarii radicali rămași fără reprezentanți), nu una artificială a conducerilor decredibilizate ale partidelor.
- O finală Georgescu/Simion-Antonescu, dacă opțiunea reformistă prooccidentală va fi divizată excesiv și nu va putea aduna pragul de 2,5 milioane de voturi. Câștigă populistul contestatar, pentru că Antonescu nu va fi votat de reformiști.
- O finală Nicușor Dan-Georgescu/Simion, dacă, de fapt, „PSD nu se va omorî să-l susțină pe Crin Antonescu”, electoratul pesedist din straturile profunde, rural și urbanul mic, fiind mai apropiat cultural de naționaliștii antioccidentali decât de liberalul bruxellez Antonescu. Câștigă la limită dar câștigă, și în acest caz, Nicușor Dan, pentru că cel puțin electoratul PNL și UDMR (deci peste 20%) va vota cu siguranță Nicușor Dan în turul al doilea, plus indecișii din primul tur.
Așadar, Nicușor Dan are două șanse din trei de a fi ales Președinte al României iar procentul crește spre 100% dacă intră în turul al doilea, mai ales dacă va candida contra lui Crin Antonescu sau a lui George Simion.
Nu exclud ca un calcul simplu, de tipul celui de mai sus, să facă și cei din zona partidelor politice tradiționale, încercând în prima fază o decredibilizare a lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei în lunile de iarnă. Dacă își vor da seama din timp că cel pe care l-au ales acum să le fie candidat comun nu iese câștigător în nicio combinație de finală prezidențială, vom vedea că, până la urmă, Crin Antonescu nu va mai candida iar PSD va reveni peste 3-4 săptămâni la candidatura Ciolacu. Caz în care PNL și UDMR îl vor susține pe Nicușor Dan, așa cum era normal să o facă de la început.
Cele trei Românii politice s-au angajat într-o luptă crucială pentru viitorul democrației, societății și direcției politice a țării. Vă propun să fim deștepți! Ce ziceți, putem?
[1] https://centrulpolitic.ro/articole/2025-tendinte-si-prognoze/
Ma amuza enorm toate incercarile de clasificare in doua, trei sau, io stiu, cit de multe Romanii. Dar, de, si analistii politici trebuie sa cistige o piine.
Si mai amuzant e finalul, demn de Aida, corul sclavilor evrei: Cele trei Românii politice s-au angajat într-o luptă crucială pentru viitorul democrației, societății și direcției politice a țării. Vă propun să fim deștepți! Ce ziceți, putem?
Nu, fratilor, nu e vorba de nici o „lupta cruciala”, e doar ceva ce se-ntimpla in mod normal, se mai schimba unu cu altu, dar in principiu ramin tot ai nostri! Sa nu-mi spuna cineva ca este importanta „lupta”, ha, ha, ha. Ca sa s-a luptat si la parlamentare si cine a iesit?
Si sa nu-mi spuna cineva ca este important ce fac sau spun romanii?
Avem doua romanii,România voastra și România noastră!Vad cu nu a-ti înțeles nimic din votul dat de romani,dar o sa înțelegeți când vor ieși masiv în strada!
De ce sa iesi in strada sa te lupti cu trupele de jandarmi si cu securitatea si cu armata ?
E mai eficient sa le iei numele si adresele , e plin netul inclusiv cu fotografii .
Ma refer la demonstatii pasnice desigur, in fata portii vilei, la scara blocului – desi ma indoiesc ca locuieste vreunul la bloc. Poate doar vreun tablagiu de la jandarmi, dar pe asta il mituiesti cu o bere si un pachet de kent.
@Lolita _ „Poate doar vreun tablagiu de la jandarmi, dar pe asta il mituiesti cu o bere si un pachet de kent.”
Am văzut asta la 10 august 2018, adică, nu tocmai demult.
„Dirijorul în alb” Cătălin Paraschiv, jandarmul care ne-a snopit în Piața Victoriei, a fost mituit cu sprijinul lui Carmen Dan cu o pensioară foarte specială la doar 51 de anișori.
https://newsweek.ro/actualitate/ce-pensie-are-catalin-paraschiv-dirijorul-in-alb-al-represiunilor-din-10-august
…Probabil nu fumează Kent și nu bea bere, de aceea nu i-au dat.
Mirceo, luptatorule erou, eu a-m inteles ca e unii care scriu a-ti si altii care scriu ati.
Aici apare o confuzie, cine sunt ai vostri si cine sunt ai nostri? Cred ca ai nostri pot fi identificati dupā berea la pet care le este lipita de mâna; altfel bāieti buni; ne-au timp de iesit in strada.
Corect, doar două Românii:
– una care consideră pe voi, cei care ați (remarcă ortografia, te rog!) ales un tip pro-Rusia, pretins legionar (că Zelea-Codreanu l-ar fi lichidat pe loc – era antirus), de fapt ceaușist, total pro-sistem, făcut bani cu Mazăre, implicat în DIA/SIE, etc, tot tacâmul…
– alta care consideră că a-ți (remarcă ortografia, te rog!) da votul unui astfel de personaj pretins naționalist înseamnă de fapt trădare de țară în favoarea Rusiei (generalul Lebed pretindea că ar putea ajunge cu Armata a XIV-a, aia din Transnistria, în 48 de ore la București; sau Medvedev – https://www.cotidianul.ro/despre-medvedev-si-crima-continua-de-la-vladivostok-la-lisabona/).
@Klopo tare cu tot respectul ( la multi ani tuturor distinsilor forumisti de aici) e adev ca CZC celebrul capitan era antirus adica anti bolsevic mai corect pai daca prin minune ar invia ar fi surprins de faptul ca Rusia lui Putin e idealul maj. asa numitilor suveranisti europeni adica extrema dreapta de astazi rebotezata, rebranduita ( poate mai putin cei polonezi prea patiti cu rusii si eventual unii croati doar datorita faptului ca dusmanii de moarte cetnicii sunt pro rusi) si Putin e eroul suveranist prin definitie adica toata propaganda turnata si difuzata la greu prin Europa din febr 2022 adica ce mai se mira unii ca nu ar exista dovezi care sa implice direct rusii in sprijinirea candidatului minune C Georgescu.Pai nici nu e nevoie ajunge sa urmaresti activitatea lui in general nu numai din ultimii ani ca sa ti dai seama ce hram poarta individul in cauza.In fine domnul Naumescu e prea optimist sperind ca N Dan va deveni candidatul Romaniei adev pro euro atlantice opusa partidelor asa zis traditionale.Dar sa speram ca sperantza ne-a mai ramas .Mai ales acum cind parca retraim anii 30 cu iz ceausist demn de anii 80 si respectiv iliescianist de anii 90..A iesit din nou la iveleala tot ce am avut mai rau din epocile respective toate asa talmesh balmesh un ghiveci urit mirositor,o sinteza a democratiei originale iliesciene autorul celebrei sintagme nici nu visa ca la 90 si ceva de ani sa -si traiasca a patra tineretze,avind asemenea urmasi……de nadejde……
Rusia de azi a lui Putin este fascista, deci nu e nicio contradictie azi intre a fi si legionar si pro-rus. Putler este o porecla deja incetatenita.
oops, am scris Aida? Rusine sa-mi fie, era bineinteles Nabuco. Scuze!
Și mai pune un”c”,ca nu pui de la matale…ptr conformitate (Nabucco).
IPOCRIZIA POLITICĂ IGNORĂ ROMÂNIA A IV-A!
Matematica electorală cade în zona probabilității și incertitudinii într-o măsură atât de mare încât elimină orice predictibilitatea. Ca ins care socotește votul, în aceste condiții, ca un act imoral, eu nu particip la legitimarea viitoarei corupții politice, chiar dacă orice ins lucid știe că, practic, această corupție este imposibil de eliminat 100%. După cum vedeți mă divulg ca făcând parte dintre cei 47,5 % din electoratul care nu votează. Cu siguranță noi, nevotanții, suntem peste jumătate dintre electoratul real pentru că trebuie să fii idiot rău să crezi că din 19,06 milioane de locuitori recenzați (total din care 3,07 milioane sunt sub 14 ani!!), 18,02 milioane sunt vii și îndeplinesc condițiile legale de a fi prezenți pe listele de vot! Este clar că am în față un fals evident pe care, fiind spus de oficialități, eu îl socotesc o injurie de nesuportat…
În fapt există o a patra Românie care nu votează! Există o Românie care nu votează și, cu multă ipocrizie, marii noștri analiști se fac că nu o văd, nu o iau în discuție și nu îndrăznesc să o sondeze nici cu o privire măcar pentru a afla de ce inși ca mine și alte 4-5 milioane de posibili votanți nu vor să intre în aceste WC-uri publice, numite ocazional secții de votare. E ușor de observat că există o majoritate care refuză actualul sistem democratic dovedit falimentar tocmai în acea parte a lumii occidentale în care ar trebui să funcționeze impecabil. Acești votanți sunt o forță care, unită și orientată, ar putea aduce pe scenă o forță politică nouă și salvatoare, dacă ar scăpa de caracterul infracțional al democrației de până acum. Îndrăznește vreo voce din această țară să spună clar și coerent de ce ”partidul” cel mai puternic nu votează? Îndrăznește vreun politician, cu un mandat, două la activ, să spună: eu ies din scenă pentru că, deși nu sunt prins, sunt un infractor care s-a folosit de sistem? Își asumă vreun partid măcar o parte din infracțiunile politice de până acum? Ce garanție are un votant onest că nu se va fura și pe mai departe?
Nu-mi rămâne decât ca, în anonimatul meu (total iluzoriu pentru cei interesați cu adevărat!!), să suport pe mai departe aceleași hoții politice de până acum pentru că ofertele electorale de care am parte nu mă asigură cu nimic de o schimbare a sistemului.
Apreciez sinceritatea ta dar dezavuez incongruenta spuselor tale vis a vis de a patra forta care nu voteaza pt ca nu este unita si orientata pt a aduce in scena o forta politica noua si salvatoare.
PS. Apropo, ‘orientata’ de cine sa fie a patra Rowanie./
Îmi pare rău, dar eu n-am nicio soluție, nu sunt politician și nu fac parte din nici o ”societate civilă”. Cine are nevoie de un cinic care nu crede în ”democrația” asta și scuipă pe toate siglele de partid, scârbit de ipocrizia care pune în față tricolorul? A patra Românie (și nu ”forță”) sunt cei dezamăgiți și timorați, (îngroziți chiar), care se simt demonizați și în pericol indiferent cu cine ar vota. În realitate, așa ca mine e cea mai mare parte din electorat dacă ții cont de populația reală și nu cea fictivă, din statistici. Pentru a mă ”orienta” ar trebui să intru într-un partid și, repet, nici un partid nu mă va primi să-i spun despre președintele său că e un ins interesat doar de binele găștii lui. Iar fantoma Georgescu resuscită spiritul interbelic (blestemată și perioada aceea!) încât, dacă l-aș vota, nepoții mei se vor afla sub riscul de a fi urmăriți și peste o sută de ani ca infractori și criminali, așa cum sunt urmăriți astăzi unele personalități ale acelei perioade ca fiind criminale, șovine, naționaliste, antisemite și scoase din istorie, când eu știu că au fost animate, ca și mine acum, doar de bună credință și de grija pentru nația sa. Că toate aceste acuzații sunt o escrocherie care, astăzi, urmărește interese politice și economice în cârdășie ”aleșii” noștri – asta-i altă poveste. (Na, c-am ajuns și ”negaționist”!) Da, e o axiomă deja: întotdeauna eroii popoarelor mici și slabe vor rămâne criminalii și țapii ispășitori ai celor puternici. Ca individ, și nu ca membru, mă mulțumesc cu spectacolul acesta și atât. Ha, ha, scriu și eu să mă distrez…
CITITOR chapeau domnule si in esenta absolut de acord cu d – voastra!!!!Va multumesc pt. comentarii inca o data chapeau!!!!
Afirmația dvs. este o absurditate. Nu este nici o axiomă, poate fi o conjectură/presupunere.
Nu ați dat lista tuturor eroilor țărilor mici pentru a face o verificare. Iar cei doi români la care probabil faceți aluzie – Zelea-Codreanu și Antonescu – chiar au fost criminali. Faptele lor, clar consemnate de istorie, și nu nușce puternici îi desemnează ca atare.
Nu are rost să justific, exemplele sunt în istorie deja; eu mă refeream, ca lucruri știute pentru cineva de bună credință – la Mircea Vulcănescu, Emil Cioran și la Mircea Eliade – măcar! Iar dacă nu dau ”lista tuturor eroilor țărilor mici pentru a face o verificare” este pentru că, da, asta să fie greșeala mea, cred că un adevăr care sare în ochi este o axiomă… Vedeți cum, sub ochii noștri, se rescrie istoria Ucrainei și de către cine, a Groenlandei, a Taiwanului (Formosa), a Israelului sau a Ciprului, urmăriți zona Panamei… Da, îndrăznesc să îmi păstrez părerea absurdă (ce bine ar fi!) că puterile mari rescriu nu numai istoria țărilor mici, le rescriu până și geografia!
Exagerați până la absurd.
Cei trei sunt menționați la capitolul personalități, nu eroi. Nu s-au bătut cu nimeni.
Iar manevra cu rescrierea istoriei nu ține: istoria la acest moment în Ucraina nu se scrie ci se face – o confuzie pe care o comiteți și care chiar sare în ochi – spre deosebire de afirmațiile dvs.
@Cititor _ „scuipă pe toate siglele de partid…”
Putem admite că există deficiențe în funcționarea partidelor din România, dar partidele reprezintă instituții fundamentale ale democrației.
Fără partide politice NU există democrație.
Un discurs similar cu al dumneavoastră (adică, la fel de utopic/nedemocratic) am auzit recent la domnul D Funeriu, cu privire la partidele politice. …Ceea ce confirmă inoportunitatea candidaturii sale, precum și asemănarea cu C Georgescu.
Apoi, antisemitismul este inacceptabil indiferent cine l-a practicat de-a lungul istoriei. A fost demonstrat că astfel de „isme” se sfârșesc întotdeauna rău pentru toată lumea.
Domnule cititor sunteți în eroare. Populația cu drept de vot este cea care are cetățenie românească, inclusiv din Moldova și din diaspora. Care populație după cetățenie este vreo 22-23 milioane, din care cu drept de vot vreo 18 milioane. Când spuneți de 19 milioane vă referiți la populația REZIDENTĂ, care locuiește în România timp de cel puțin un an și din care nu toți au drept de vot. Înainte de a fi așa de furios, informați -vă.
Neagra Voastră Alteță cunoaște vreo sursă oficială din care se poate afla câți inși din LUMEA ASTA au cetățenie română și câți dintre aceștia au drept de vot la ”prezidențiale” și, eventual, s-au înscris în liste?
Neagra Voastră Alteță cunoaște câți inși de pe LUMEA CEALALTĂ votează în continuare, pentru că eu știu doar de cazurile anunțate de presă și mai știu că data expirării unei cărți de identitate e cu mult peste speranța de viață… Este suficient un singur răposat să ajungă pe o listă electorală ca să șubrezească corectitudinea întregului proces electoral.
Dar tema esențială a comentariului meu (cam repezit!) este ignorarea unei mase imense de alegători tocmai de teama unor autorități de a aduce în discuție motivele reale ale absenteismului, fenomen care, e drept, nu-i doar românesc.
Ca sa pastreze moralul celor de pe puntea Titanicului in timp ce capii se strecoara in cele cateva barci de salvare. Nu poti spune slugilor ca se scufunda corabia careia chiar tu i-ai furat ancora si ai vandut-o.
Sunt date statistice oficiale date de Institutul Național de Statistică, luate în considerație de BEC, Ministerul de Interne și Ministrul de Externe,
@cititor: suntem uniti in nazuinte. Organizarea este o eroare mortala, fatala, deoarece o cetate este cucerita foarte usor prin coruperea , compromiterea sau asasinarea liderilor. Lupta noastra consta in boicotarea, subminarea si sabotarea sistemului , din interior. Nu se poate repara, trebuie demolat si reconstruit, inclusiv si mai ales fundatia putreda, cancerigena. Revolutia care a fost intrerupta prin deturnare in ’89 trebuie continuata pina la victorie. Prin dezinsectie si dezinfectie. Prea multi sobolani, virusuri , bacterii, viermi . Au fost la cap, au ramas la cap si au metastazat in corp. E care-pe-care. E lupta de guerrila. In institutiile statului si cele private.
Câtă furie! Toți vor să distrugă. „Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă!” Este cel mai scurt drum spre dictatură. Eu nu înțeleg această furie generalizată mai ales a elitelor românești care prevestesc numai dezastre, crize, revoluții. Unii se cred creștini și vor venirea Apocalipsei. Poate va veni Fiara 666….
USR reformist pro-occidental?! Păi ăștia vor distrugerea statului român! Numai un iresponsabil poate avea „încredere” în reformele lor.
Nicușor Dan este un tip de apreciat, dar este suspect. De ce nu a candidat de la început? I-a dat cineva ordin să candideze încât a făcut stânga-mprejur?
Puciul USL?! Păi a fost contra turnătorului Băsescu -Petrov! Care acest individ mult iubit de ‘telectualitate a fost cel mai ticălos om politic inventând o nouă poliție politică. Iar invalidarea a 7,5 milioane de voturi la presiune externă a fost o ticăloșie scârboasă, egalată de curând doar de interzicerea candidaturii lui Șoșoacă și anularea voturilor din turul I fiindcă ieșise unul care nu trebuie.
Sunt oripilat de acest tip de păreri care duc automat la dictatură.
Dar poate chiar asta vrea ‘telectualitatea românească.
@Lucifer _ „Păi ăștia vor distrugerea statului român! ”
Nu știu exact cum este acolo unde locuiți dumneavoastră, dar la noi, în România, în mediul rural și mai puțin educat (deh! acolo este abandonul școlar mai ridicat, după cum zice INSSE)…
Elena Lasconi este cunoscută pentru că dorește generalizarea LGBTQIA+ (și care or mai fi), distrugerea credinței străbune, astuparea tunelurilor energetice din Bucegi, omorârea apei vii, blocarea energiei care vine de jos în sus pe sub fustă și a celei care vine de sus în jos spre pantaloni, rotunjirea marginilor Pământului Plat și muuuulte alte astfel de blasfemii…
…Vă spune domnul Terheș care.
Adică, lucruri de astea de-ale otodocșilor și ale catolicilor (așa cum sunt crucile pe care le poartă Elena Lasconi la gât) și mai puțin ale drept-credincioșilor protestanți care văd în Elena Lasconi pe însuși diavolul, iar în USR văd distrugătorul statului cleptocrat securisto-comunist român.
Este deja stabilită în folclor tradiția predicțiilor la sfârșit/îmceput de an.
Foarte probabil, autorul nu citește comentariile, dar aș îndrăzni să reamintesc faptul că România NU este o democrație, ci o cleptocrație.
Dacă vom căuta în acest context „mai multe Românii”, ele sunt sunt de fapt două, marionetele cleptocrației (și cei care le susțin din diverse motive: manipulare, beneficii personale, convigere sinceră etc.) și cei care sunt împotriva cleptocrației.
În cazul în care vrem musai să descoperim mai multe Românii, după numărul candidaților la alegerile prezidențiale, atunci putem defini după câteva criterii esențiale „România lui C Diaconescu”, „România lui C Georgescu”, „România lui M Geoană” șamd., fiecare cu susținătorii lor și ai ideilor promovate de aceștia.
Apoi, este relativ ușor de parcurs informațiile publice care dovedesc că „extremiștii de dreapta” de tip șarlatanul C Georgescu sunt în bună măsură o creație a cleptocrației, pentru ca reprezentantul lor să câștige alegerile prezidențiale după scenariul Iliescu/Vadim Tudor din anul 2000.
Spre exemplu…
https://www.g4media.ro/video-dialog-simonis-ciolacu-pe-tiktok-iti-amintesti-cand-tu-spuneai-la-partid-sa-nu-ii-dea-nimeni-voturi-lui-simion-pentru-ca-nu-suntem-siguri-ca-intram-in-turul-2-sa-stii-ca-toti-i-am-dat.html
Cleptocrația de sorginte securisto-comunistă care guvernează statul eșuat România de peste 35 de ani are deja puterea, dar o poate exercita cu mult mai bine [pentru ea] dacă deține și funcția prezidențială, după cum am văzut.
Sincer regret să constat că autorul articolului, profesorul V Naumescu, lasă cititorilor, aproape la fiecare text publicat pe tema prezentă, impresia că aceste lucruri nu îi sunt cunoscute deși, personal, am convingerea că le știe foarte bine.
Corect, cred eu.
Desi nu fac pronosticuri in politica.
E de mentionat ca primele doua grupari, sunt mina in mina. E greu de stabilit unde incepe una si unde se termina alta. Eu consider ca USL/UDMR sunt vechii agenti ai Rusiei, corupti de UE. Rusia vrea sa-i schimbe cu altii, care sa asculte de ordinele ei fara sa cricneasca. Desi sunt in legatura simbiotica. Probele de pina acum, evidentiate de mass-media, arata acest lucru. (Ca si subordonarea totala a UDMR fata de Orban -al Ungariei-). Pina la urma, evolutia lor va depinde de ordinele primite.
Exista, totusi, un lucru care ma nelinisteste. In clipa in care aceasta forta „pro-europeana” propune nume ca Hurezeanu, Pop, Antonescu pentru a candida, inseamna ca lucrurile sunt al naibi de incalcite. Si raul a ajuns -deja- in tot organismul. Suntem in metastaza.
Ponta nu cred ca va lua locul lui Antonescu, ci locul lui Georgescu.
Vom vedea.
Pozitia decisiva o va avea SUA, daca vor confunda agentii Rusiei cu trumpisti nedreptatiti de sorosisti, cum afirma mass-media aservita Rusiei.
Trebuie mare atentie.
(KGB a pacalit mereu Occidentuil cu agentii lor (din Romania), prezentati ca anti-ceausisti, anti-comunisti, revolutionari si pro-europeni. Acum au devenit trumpisti. )
Dar nu va deranjeaza sa vedeti -la unele televiziuni- afirmatii gen :” presedintele ales al romanilor”, referindu-se la Georgescu? Oare formula asta, care decreteaza un rezultat la pauza ca rezultat final, nu pregateste ceva? Serviciile nu vad? Sau vor veni dupa alegeri, sa le anuleze; ca Tik-Tok, televiziunile etc……………
Oricum, felicitari pentru analiza!
@Mongolul ca si domnului Constantin La Multi Ani domnilor in general e o onoare sa citesc majoritatea comentariilor d voastra dar de asta data maiult decit jos palaria!!!! Mongolul cred ca in maj. tarilor europene agentii moscoviti umbla cum se spune cu cioara vopsita deghizati in mari trumpisti.Desi in multe cazuri nici nu e nevoie suveranistii din extrema dreapta europeana care se considera mari trumpisti nu si ascund simpatia pt. Putin….Vai de capul nostru,din pacate….
multumiri!
La multi ani!
Cu multa stima,mongolul va multumesc din suflet!!!! Multa sanatate,macar de asta sa ne bucuram!!! SOS urile transmise de d -voastra sunt magistrale mai ales cind vad ca tot mai multi fani Georgescu i- au in deridere pericolul acestor agenti extrem de versatili…..Vai de noi!!!
Nicușor Dan este ultima speranța a României. Mica precum prenumele domnului Dan.
Nu pot totuși sa nu observ ca autorul acestui articol pare sa nu fi inteles că Romania a votat deja pentru Restaurație, ca un președinte obligat sa coabiteze cu caracatița FSN (Psd-Pnl -Minorități) nu va reuși mare lucru și și se va declara din nou învins de servicii. Tarile in care puterea este personalizata, depinzând de o singura persoană, sunt cele in care experimentul instaurării democrației a eșuat. În Marea Britanie sau Elveția (cele mai solide democrații din lume) soarta tarii nu depinde de alegerea unei persoane.
Să zicem că primul tur e câștigat de Nicușor, iar pe locul 2 avem Simion/Georgescu. Vor urma contestații la CCR. Candidatul Terchea va sesiza discrepanțe in 14 secții unde oamenii i-au votat incă pe Lasconi și Orban că nu aflaseră că ăștia nu mai participă iar buletinele erau unele vechi cu respectivii incă prezenți in căsuțe. CCR va decide renumărarea in cele 14 secții plus diaspora unde au votat in mod dubios mai mulți cetățeni decât la precedentele alegeri anulate (unde oricum renumărarea trecută nu se terminase). După renumărare nu se schimbă nimic dar turul 2 este amânat că intre timp a venit Paștele și CCR decide timeout. Turul 2 e stabilit abia pe 29 mai, anume 1 iunie. Câștigă iarăși Nicușor, la mustață, dar o Asociație de Salvatori ai Democrației contestă rezultatele pretinzînd că are dovezi că au fost viciate. CSAT face o ședință-fulger și constată in baza rapoartelor SRI că, într-adevăr, mii de alegători ar fi fost plătiți să voteze cu Nicușor. CCR decide reluarea turului 2. Presa descoperă o parte din alegătorii mituiți și aflăm că mituitorii erau niște primari rurali de-ai PSD. Liderii PSD ies in public și declară că partidul nu are nicio responsabilitate și că fondurile respective au fost deturnate fără știința lor de niște trădători din teritoriu și că aceștia sunt deja anchetați penal și că unul din traficanții de voturi era oricum văr cu Nicușor și deține o Toyota Prius și o bicicletă galbenă…plus un cont inactiv (deci dubios) pe tiktok din 2019 de unde a dat likeuri conturilor lui Nicușor.
@euNuke _ „Să zicem..”
Este un scenariu cel puțin posibil, dacă nu probabil.
Alegerile se vor tot repeta până când marioneta cleptocrației, INCITATUS (calul lui Caligula), va ajunge Președintele Republicii Cleptocratice România.
Dom’le, nu pricep, ce este atât de greu de înțeles?!
De ce, in mod democratic bineinteles, CCR nu ar numi direct presedintele? Mi se pare mai putin costisitor.
Un articol realist si bine argumentat. Urmatoarele 3 luni se anunta interesante, si nu e clar cine va candida si ce sanse au in final. Zicea si Funeriu ca va candida, probabil ca independent, dar nu cred ca ar fi o idee prea buna, avand cam acelasi public cu Nicusor Dan. Nicusor a facut o mutare inteligenta prin faptul ca a anuntat deja candidatura, a furat startul.
Sa vedem ce candidati extremisti anti-occidentali vor fi lasati sa candideze. Pe kremlin probabil il vor bloca, la fel pe sosoaka. Daca il lasa pe ca-calin sa candideze, ar trebui sa-i lase pe toti cei 3 candidati extremisti sa candideze, ca sa se manance intre ei. Intre cei 3 insa clar ca-calin are cele mai multe sanse, adeptii lui sunt niste sectanti complet stersi pe creier. Programul lui electoral e inexistent, un vag „distributism suveranist” adica un fel de ceausism cu cooperative agricole bizar, o prostie care nu poate functiona in lumea de azi. Nu mai vorbim de multele sale aberatii si conspirationisme, cu „omul care nu a ajuns pe LUna”, cu „sucurile care au nanocipuri”, etc, etc..
Crin a fost scos de la naftalina dupa 10 ani de hibernare pe banii nevestei la Bruxelles, timp in care a dormit, a mancat ciocolata (s-a mai ingrasat…) si nu a avut nicio activitate. E ceva ridicol, daca stam sa ne gandim ca tot el l-a adus de mana pe iohanis acum 11 ani. Oamenii astia nu au invatat absolut nimic, adica psd-pnl-udmr, desi au luat o mama de bataie la 2 randuri de alegeri. Continua cu aceleasi metehne si aranjamente de 2 lei, nu vor face reforme reale.
E dezamagitor ca societatea romaneasca poate produce dupa 35 ani de la REvolutie doar atat, si ca in cazul unui partid real reformist ca USR, populatia sa-i voteze in numar asa mic doar 12-13%. Asta dovedeste traumele sociale profunde produse de comunism in Romania. Nu a fost doar o patura subtire de comunisti/securisti pe care sa o schimbi relativ usor dupa ’90, ci putrefactia si inversarea valorilor au patruns adanc in societate, a.i chiar daca sunt liberi si au alternativa corecta pe care o pot vota, oamenii nu o voteaza ci se duc tot spre partidele vechi sau spre experimente bizare anti-occidentale…!
IN plus si partidele reformiste serioase cu orientare pro-occidentala s-au cam luptat degeaba intre ele, orgolii multe, etc, a.i in loc sa fie uniti, s-au divizat aiurea, aparand multe partidulete care insa nu au ajuns in parlament, Reper, Sens, Drept, FD, etc.
Daca il lasa sa candideze pe cg, cea mai probabil finala ar fi Nicusor-cg. Antonescu nu are sanse sa ajunga in finala, lumea s-a cam saturat de psdnl, iar multi votanti psd mai talambi nu il vor vota pe crin, ci se vor duce spre cg. Lasconi nu il poate bate pe cg si probabil nici pe crin, fiindca la noi multi (mai ales pe la tara sau orase mici) sunt misogini. Nicusor insa ii poate bate pe ambii, si pe cg si pe crin. Pe de alta parte daca va castiga Nicusor, va avea viata grea cu un parlament ostil in proportie de peste 80%…
nu numai traumele produse de PCR/Securitate in societate, ci si traumele „revolutiei” si a „reformei”
Traumele revolutiei si tranzitiei au fost produse tot de fostii comunisti/securisti (esalonul 2), care au ramas la butoane in general, si de mentalitatile lor.
corect, dar au cooptat si altii, pentru a se masca
Deja si-a suspendat candidatura El Crin. Pb a citit articolul.
@Alex _ „Deja…”
În sfârșit, Che Guevara (Lilium candidum), din cuplul „Fidel Castro – Che Guevara” al minunatei coaliții de guvernare a României, USL, a înțeles că a fost pus acolo și anunțat drept candidat la ” ‘Șto”. De test. La încercare, precum Cătălin Cîrstoiu (doar că acela s-a prins mai greu).
Probabil că urmează din partea PNL la test Paleologu. …Sau altul ca el.
Din partea PSD, este așteptată candidatura vâslașului special al lui Liviu Dragnea și prietenul apropiat al lui Omar Hassam, de la Buzău, Marceeeeeeel CIOLACU!
Lucid, bine scris, felicitari D-le Naumescu.
De nu si-ar baga dracu coada iarasi in toata ciorba asta, dar e greu de crezut ca nu.
Sper sa fi invatat diriguitorii ceva din ce inseamna interferete hibride, din alegerile precedente.
Numai bine!
Ipoteze interesante. Dar se vede clar ca votantii numai au incredere in vechile partide politice care in 30 de ani nu au vrut reforme esentiale, ci numai ajustari de imagine. Apoi votantii pot arata surprize majore, mai ales cei din alte tari. Guvernele din mandatul lui KWI nu au facut nimic sa faciliteze revenirea lor in tara. Acum cu noile masuri fiscale, nici atat. Nu in ultimul rand, se pune problema procesului de masluire ale voturilor si ale jocurilor de culise facute intre partide si servicii. In Ro, presedintele este mai mult decorativ, pt ca avem o republica parlamentara. Parlament care azi este populat de multi insi indezirabili ca educatie si etica.
Situație care ar trebui să ducă la schimbări radicale la vârful conducerii PSD. Structurile din teritoriu nu ar accepta o nouă înfrângere fără să fie decontată de responsabilii cu strategia partidului. Asta ar putea să fie un lucru bun atât pentru PSD, cât și pentru România. La guvernare vor rămâne indiferent cine va câștiga prezidențialele.
@I POPA _ „La guvernare vor rămâne indiferent cine va câștiga prezidențialele.”
Ei, și?! Cu ce ne-a deranjat în ultimii 5 (cinci) ani KW Iohannis ?… Hakuna Matata!
Președintele Republicii trebuie să fie cât de cât vulnerabil, pentru a fi „învins de sistem” (amenințat/șantajat/corupt) și apoi izolat.
Cleptocrația își atinge obiectivele prin marionetele pe care le are în Guvern și toate celelalte instituții ale statului, de la „Servicii”, la Justiție, de la CCR la Avocatul Poporului șamd.
…Parlamentul este cel important, iar acesta este dominat în mod covârșitor de reprezentanții cleptocrației („sperietorile” extremiste cărora le-au dat voturi PSD/PNL tot ale lor sunt).
Cine a scris articolul : Nicușor Dan sau semnatarul declarat. De regula analiza făcută de autor e mai subtilă și mai profundă.
Evident soluția corecta ( cel putin la USR ) este Lasconi! Asta ar arata și o oarece urmă de loialitate față de cel ce a adus laurii victoriei și nu a acceptat compromisul puterii.
Chiar vi se pare coapta Romania pentru a vota o femeie presedinte ? O femeie onesta, dar nu tocmai priceputa in
„politica mare” (vezi scrisoarea catre Trump…).
Elena Lasconi e bine intentionata si o femeie onesta si simpatica. Dar pentru a face politica mare trebuie si ceva cunostiinte si o gandire ceva mai sofisticata. E adevarat ca nu trebuie nici prea multe smecherii si ca onestitatea e de preferat. Dar o femeie, oricat ar fi de pregatita si de inteligenta pleaca cu un handicap, fiindca la tara si in orasele mici dar si in cele mari sunt multi care nu ar vota cu o femeie din misoginism. Mai ales in Romania.
Daca va candida si Lasconi si Nicusor Dan, ambii apeleaza cam la acelasi electorat. Nu cred ca multi pesedisti voteaza cu ND, iar de hauristi si sosocari sau calinopati nu mai discutam… ND nu cred ca va lua in turul 1 mai mult de 25% din voturi, iar daca candideaza si Lasconi, va lua probabil 10-15%.
Se mai anunta si Funeriu… si asta tot pe acelasi el;ectorat ca si ND si Lasconi, poate si ceva de la Pnl. Nu stiu ce l-a apucat si pe asta, tot felul de candidati de forma, ca si in 2024, diaconescu, birchall, orban, terhes, etc.
In acest caz e posibil ca in turul 2 sa intre guru impreuna cu candidatul sustinut de psd (crin sau altul). E un talmes-balmes acum, dar poate se mai aseaza lucrurile in 1-2 luni.
Da! putem d-le profesor. Nu suntem deștepți dar, putem.
Cu tot respectul, aceste scenarii sunt cum le cheamă: scenariile. Problema cu predicțiile este că în datele istorice care intră în analiză nu mai pot fi considerate exit-pollurile, pentru că românii nu mai declară sincer ce au votat. E de înțeles acest comportament.
vise, vise…Nicusor a facut mult prea putin in Bucuresti fata de asteptari..si in plus, acum votul nu va fi pe competente adminsgtrative ci pe pozitii police si culturale. Sunt sigur ca multi care l-au votat pe Nicuosr primar sa rezolve probleme adminstrative (si nu le-a rezolvat, desi nu cereau bani) nu il vota pentru ca acum va simboliza candidatul stapanilor de la Bruxelles, a propagandistilor lgbt…asa ca nu ma astept si nici nu cred ca are vreo sansa, cu atat mai putin 2/3…lumea s-a cam prins ca teroarea asta cu rusii si Putin e doar vrajeala propagandistica ca sa isi pastreze unii functiile si sursele de furat pe motiv ca ar fi „pro europeni”, de parca UE=Europa..si apoi s-a vazut clar ca sub pretextul ca „apara” democratia, tocmai „pro europenii” au aruncat-o la cos, anuland niste alegeri fara nici un fel de dovezi, ba mai rau, s-au dovedit ca tocmai unii dintre ei plateau campanii de propaganda considerate pretext de anulare …oricum , motivul cu interferentele e pueril si anti democratic pana la urma, tocmai asta e scopul unei campanii, sa influentezi electoratul sa iti dea votul
Gresiti; l-ati aruncat pe Nicusor in cosul cu gunoaie USL ?!
Domnule profesor, fiti amabil va rog sa ne spuneti cine exact spunea acum douazeci de ani ca Romania gazduia doua Romanii politice, in ce context si ce argumente aducea in sprijinul acestei sustineri.
Ce citesc eu acum este ca dumneavoastra afirmati ca avem trei Romanii politice pe care le si numiti. Nu sunt de acord. Astazi nu avem nici o Romanie politica pentru ca politica este cu totul altceva decat arata si practica romanii indiferent cum sunt agregati politic. Astazi avem un lucru simplu si asistam la o manifestare la fel de simpla a lucrului simplu. Lucrul simplu este ca niciodata in Romania nu s-a facut politica ca la carte pentru ca Romania nu poate genera oameni verticali in politica din cauza ca intrarea in politica presupune in mod obligatoriu lesa si daca esti santajabil si daca nu esti. Rezultatul politicii fara lesa sau fara lesa la vedere il vedem astazi. Aceasta autocenzurare se numeste in limbaj politic romanesc disciplina de partid. Admiterea in ceea ce politicienilor le place sa numeasca clasa politica are criterii in legatura cu care nimeni serios nu doreste sa se pronunte nu pentru ca nu ar fi calificat ci pentru ca nici o minte nu poate cuprinde ceea ce este capabila clasa politica romaneasca sa practice din punct de vedere al hingherismului, inclusiv politic. Parerile politice inceteaza sa mai existe odata cu admiterea in politica. Priviti atent in Parlament si vedeti la semnul cui voteaza grupul asazis parlamentar. Nu seamana cumva cu scena finala din luptele cu gladiatori? Asadar praticarea politicii reale nu exista. Exista doar beneficiile aflarii fizice in politica. Si cred ca la asta au si visat. Sa li se spuna ce sa faca in cele 5 minute alocate votului in Parlament pentru ca de restul combinatiilor personale se ocupa ei.
Vorbiti despre o Românie a partidelor tradiționale.Parerea mea simpla este ca nu exista partid traditional nicaieri in lume. Daca ar exista atunci instantaneu ar trebui sa aruncam o privire peste gard ca sa vedem cum este definit, constituit si cum functioneaza un partid netraditional. Partidele sunt rezultatul framantarilor firesti de organizare a vietii sociale iar viata sociala are doar doua compo-nente fundamentale sau, asa cum spuneti dumneavoastra partide traditionale. Foarte simplu spus avem componenta ‘’traditionala’’ a celor care DAU DE LUCRU si componenta ‘’traditionala’’ a celor care ISI VAND FORTA DE MUNCA. Partidele nu se pot ridica deasupra acestor doua componente traditionale pentru ca sunt create de aceste componente. Restul partidelor au doar rol de reglaj fin sau calibrare intre cele doua componente si lungimea vietii lor depinde de timpul necesar rezolvarii situatiei care le-a solicitat constituirea. Faptul ca un partid s-a infiintat acum 150 de ani nu inseamna ca este traditional. Traditionala cu adevarat este doar eterna tradare si eterna dorinta de racordare la resursele unui stat care desi poate nu vrea sa se comporte ca un proprietar adevarat peste resursele care ii sunt date in proprietate prin Constitutie. Daca prima caracterstica este acceptabila prin prisma naturii umane a doua este ingrozitoare numai pentru faptul ca arata imposibili-tatea partidelor de a face politica in picioare chiar si atunci cand statul este in genunchi.
Spuneti ca o a doua Romanie este anti-sistem, extremista si antioccidentala. Cred ca exprimarea este un pic nefericita pentru ca din lectura a ceea ce ati scris inteleg ca este vorba despre romani nu despre Romania. Explicatia unei asemenea situatii nu o poate da corect cineva care nu a trait in mod repetat situatii care sa il aduca pe marginea prapastiei sau sa il impinga in prapastie cu dreptatea in mana.
Domnule profesor, cum ar trebui sa se simta un om chiar si cu un intelect mai putin daruit care de-a lungul vietii lui a facut staruitor zi de zi tot ce i-a stat legitim in putinta ca sa se realizeze fara sa faca rabat de la demnitate si onoare iar rezultatele sale au fost evaluate de societate ca fiind slabe. Pro sau anti-sistem? Nu cumva lipsa meritocratiei autentice din societatea romaneasca l-a impins pe marginea prapastiei? Nu cumva pentru a nu cadea in prapastie si-a luat lumea in cap si s-a dus acolo unde macar gasea o scuza in cazul in care rabatul de la demnitate si onoare nu ar fi fost observabil de familie si apropiati? Nu cumva acolo a descoperit ca demnitatea si onoarea sunt pilonii de baza ai acelei societati? Nu cumva problema este ca acum acesti romani nu mai pot fi convinsi sa puna intre paranteze propria lor demnitate si onoare indiferent ce promisiuni li s-ar face? Nu cumva faptul ca nu mai accepta sa se treaca peste demnitatea si onoarea lor ii face sa fie catalogati de cei care nu au fost in situatia lor ca romani anti-sistem? Intrebat daca este extremist orice roman normal la cap pur si simplu explodeaza de suparare numai pentru ca ai putut gandi sa ii adresezi o asemenea intrebare. Si asta o spun apasat pentru ca nu am luat la cunostinta despre ceea ce inseamna extremism din presa sau de prin tot felul de studii de securitate.
Domnule profesor, spuneti ca discutam despre o Romanie antioccidentala. In legatura cu aceasta afirmatie intrebarea mea este foarte simpla. Cati romani cunoasteti care sa isi fi primit salariile in ruble? Raspunsul, fara nici o introspectie academica demna de parcurs, este zero relativ. Or fi cativa care si-au rezolvat viata lucrand pentru ruble dar romanii in imensa lor majoritate sunt indragostiti bocna de EURO si DOLARI. Si nu vor renunta la aceste monede cat vor fi ele in circulatie. Antiocci-dentalismul romanesc nu neaga CALITATEA SUPERIOARA A VIETII OFERITA DE CAPITALISMUL OCCIDENTAL pentru ca din acel capitalism ne-am alimentat de 35 de ani cu succesul fantastic pe care il puteti vedea cu ochiul liber in fiecare casa, sat, comuna si oras romanesc CARE SE RESPECTA. Nu confundati, domnule profesor, traditionalismul romanesc care conserva valori crestine autentice cu rabatul de orice fel facut de capitalism exclusiv pentru maximizarea profitului. Asa ca romanii nu sunt antioccidcentali decat atunci cand este musai sa respecte pentru perioade foarte lungi de timp reguli stricte pe care nu le au in bagajul genetic. Copii lor insa le vor avea in ADN si daca aia decid sa se intoarca… ma si umfla rasul cand ma gandesc.
Atunci cand simt ca nu mai pot si sunt convinsi ca occidentul nu le mai poate oferi mare lucru sa stiti ca vin acasa definitiv si odata ajunsi acasa incep sa puna intrebari incomode sistemului si sa faca presiuni calificate pentru ca in occident si-au castigat independenta pentru restul lor de viata. Oare asta sa ii califice ca extremisti?
România reformistă prooccidentală. Domnule profesor, despre acest tip de Romanie nu va luat mult timp sa scrieti pentru ca asum ca va reprezinta. Cred iar ca este vorba despre romani nu despre Romania. Romania nu este reformista pentru ca este doar o zona geografica determinata in care traiesc romani, maghiari si alte nationalitati. Si acest context geografic, istoric si uman a fost denumit Romania. Romanii trebuie sa faca reforme domnule profesor nu Romania dar Romania trebuie sa beneficieze de ele si sa devina o tara de invidiat de toata lumea. Desi romanii fac reforma impinsi de la spate o fac romaneste si sub auspiciile sloganului DA SEFU. RAMANE CUM SPUN EI SI FACEM CUM VREM NOI. Si in aceste conditii daca priviti atent cati occidentali s-au relocat si se relocheaza temporar sau permanent in Romania datorita avantajelor practice imense oferite de aceasta tara o sa ramaneti surprins. Intrebati unul dintre miile de occidentali tineri de ce au ales Romania pentru a-si face studiile si a-si desfasura afacerile si un senior care a ales Romania pentru a-si savura pensia si veti identifica imediat si exact de ce este atat de atragatoare este Romania pentru straini. Dar, din pacate pentru politicienii romani la fel de atractiva devine Romania pe zi ce trece si pentru cetatenii romani.
Inca vreau sa cred ca ora la care ati publicat articolul este premergatoare orei la care Crin Antonescu si-a anuntat suspendarea candidaturii. Altfel ce rost are sa ne tot catalogati in reformisti, centristi, extremisti doar pentru ca ora urmatoare de viata sociala si politica romaneasca sa aiba tupeul de a nu fi de acord cu dumneavoastra si sa ruineze bunatate de demes jurnalistic. Traiesc zilele in care nici in mediul academic nu se mai aliniaza planetele la ordinul profesorilor asa cum nici alegerile nu se mai aliniaza la ce vor politicienii indiferent cati bani au bagat in ele. Si-or fi luat alegerile nasul la purtare?
Analiza este corecta in mare parte. Dar ce facem cu manipulatorii (asa numitii influenceri sau formatori de opinie) on-line?
Exact ce faceau si romanii cu oratorii din Forum, adica ori ii ascultau ori ii ignorau ori luau si ei cuvantul sa spuna ceva. Dar erau liberi sa vorbeasca.
1.Nu există decît două Romanii, cea a partidelor tradiționale (cu profitorii lor) și a celor săraci și nemulțumiți de 35 de ani de așteptare a raiului capitalist.Votul celor defavorizați nu este nici pentru legionari, nici pentru ieșire din UE, dar păpușarii georgești, simioni, ciociocari sau alții manipulează votul lor contra PSD și PNL. lipsite de orice viziune și interes pentru ,,sfînta treime” a săracilor țării!
Cele două partide mari n-au fost capabile de 35 de ani să elaboreze un proiect de țară care să ne scoată din stagnare industrială și emigrație, ca soluție, așa că cei rămași apelează la unica formă ,,democratică” de protest: votul antisistem de furt și risipă a banului public, pe lîngă incapacitatea de a genera noi resurse bugetare.
2.Criza nu este doar a Romaniei ci și a UE, impotentă în fața a ceeace numește ,,fracționarea statală”, considerată cauză principală a eșecului său economic și social.
Nici acum Romania și UE nu înțeleg ca actuala criză financiară și industrială nu poate fi depașită fară proiecte de dezvoltare industrială națională, a căror sumă să devină proiectul economic-industrial comunitar.
Fără această articulare economică, drept plecare spre dezvoltare, nu va putea fi creată niciodată o uniune reală, adică instituțională (care să monitorizeze dezvoltarea națională), nici financiar-bancară, nici fiscală, nici, nici…
La fel ca bugetarii modelului economic romanesc și bugetarii UE trăiesc în iluzia că lucrurile se vor rezolva de la sine, deși înțeleg GRAVITATEA ȘI LIPSA DE SOLUȚII cuprinse în PROGRAMUL TEORETIC DRAGHI.
3. Incă nu se înțelege că actuala criză are cauze instituționale, ca programe climatice SF, incapacitatea realizării unei conduceri unitare a uniunii, combinată cu cea a țărilor componente, care în lipsa PROIECTULUI ECONOMIC ue arătat nu pot realiza acea omogenitate industrială și financiară de care dispune competiția:SUA și China.
4.Legionarii și ce ține de ei nu au urme proaspete în țară, ele consumîndu-se în urmă cu 90 de ani, dar ațîțătorii calificați în domeniu antrenează deja primele structuri ale acestei terori politice.La fel ca după primul război mondial, sărăcia din Germania învinsă, ori cea din Imperiul țarist (care a refuzat orice reforme economice și sociale) a livrat masa umană dispusă să schimbe lucrurile: în fascișm și comunism.
Ea este incontientă politic și nu pricepe la ce ar putea duce protestul său electoral, iar dacă guvernul nu este dispus să evalueze și promoveze proiectele de ieșire din criză, președintele țării nu va deveni cel propus de Coaliție.Aceasta se va întîmpla, deoarece tăierea cheltuielilor și creșterea taxelor/impozitelor nu sînt proiecte de țară care să convingă măcar în ceasul al 12-lea, că s-a gasit soluția la așteptările lor.
@Caliman Eugen _ „Nu există decît două Romanii…”
Firește, depinde ce criterii de clasificare alegeți… Pot fi atâtea Românii pe cât este numărul observatorilor.
Nicușor Dan a vorbit de un sondaj realizat la cererea lui și conform căruia Georgescu ar obține peste 40 la sută din voturi iar el și Crin Antonescu undeva intre 15-25 la sută..Bolojan a anunțat deja că PNL nu renunță la Crin Antonescu iar Ciolacu nu a promis nimic. Că urmare și ținând cont că politicienii români nu învață niciodată nimic din experientele lor pozitive sau negative e posibil sa avem următorii candidați confirmați: Nicușor Dan,crin Antonescu,Ciolacu,Simion,lasconi plus câțiva independenți și de la partidele de buzunar..Daca Georgescu va fi exclus el va face o a doua contestație la CEDO.S ar putea să le câștige pe amândouă sau CEDO să ceară reluarea turului 2 Georgescu-Lasconi..Guvernul va trebui să decidă daca respecta sau nu decizia cedo.Alte complicații ar crea amânarea alegerilor până în mai sau iunie. Daca Georgescu e respins ar putea candida in locul lu Ponta sau Puric.O multime de complicatii periculoase.
Asta e! Daca Georgescu, Ponta sau Puric ar fi astazi in spatele gratiilor din cauza propagandei stim noi de care si care e pedepsita de codul penal inclusiv cu detentie, atunci discutia despre acesti „eroi” ai celor cu minte putina si ai celor care sunt dirijori din umbra, nu ar mai exista!
Hai se devenim si mai „echilibrati” si sa observam, in mod logic ca, justitia care e in mana clicilor de origine comunista joaca in slujba PSD. Ca daca PSD nu sustinea din umbra grupul de infractori( Georgescu, Simion, Ponta, etc), atunci acestia nu mai ajungeau sa candideze, sa-si construiasca partide, sa manipuleze pe cei cu mintea slaba, pentru ca justitia isi facea treaba si aplica legea!
Cand cei constienti de importanta justitiei corecte si libere va spuneau sa fiti atenti la ce votati, voi votati tot PSD, Dan Diaconescu, Becali, AUR, etc Asta ati vrut, asta aveti! Numai ca suferim cu totii din cauza unor „orbi” !
Nu am votat cu PSD ,PNL,UDMR,AUR,SOS,POT,Ciolacu, Simion, Georgescu,Ciuca,Geoană.Nu mă socotesc vinovat pentru actualul impas politic.Nu sunt nostalgic ceaușist și nici putinist.Sunt fiu de fost deținut politic și veteran de război și nrpot de chiabur.Am fost anchetat de Securitate în 1977 când eram student pe baza articolului 66 din Codul Penal al RSR pentru propaganda împotriva orânduirii socialiste și de stat( am fost pârât de aceia dintre colegii mei care erau informatori ai Securității.Nu am aflat niciodată cine au fost.Poate că e mai bine așa. Nu am deținut niciodată funcții de decizie.. Nici clasa politică de după 1989 nu o simpatizez ( tot din cea veche se trage in mare parte).Nu avem o democrație responsabila bazata pe spirit civic și meritocrație ci o clasă politică incompetenta,coruptă,mafiotizata,lipsită de bun simt și ,buna credință .Actualii politicieni nu și iubesc tara și poporul,sunt slabi de minte( unii și analfabeți funcțional,antireformiștii,fara viziune,fara proiect de țară,fara credibilitate.Taraca progresat nu prin ei ci în pofida lor datorita antreprenorilor și oamenilor de afaceri cu inițiativă și care nu sunt abonați la contracte cu statul,datorita fondurilor UE de zeci de miliarde de euro și acelor români din străinătate care au trimis în țară miliarde de euro în fiecare an și datorită unor investitori străini.. Apartenenta la UE și Nato ne a dat un anume grad de credibilitate până acum.
Imi cer scuze pentru interpretarea incorecta a comentariului dumneavoastra ! Numai bine va doresc ! Si cine stie, poate avem noroc si o conjunctura favorabila ne va conduce catre a scapa de urmasii comunistilor, complicii si uneltele acestora !?
Sau nici un candidat impus de sistem nu va fi acceptat de electorat. Daca sistemul interzice candidatura lui CG sunt posibile doar trei variante:
1-populatia accepta decizia sistemului si nu conteaza cine castiga , importanta e doar participarea la votare
2-populatia nu accepta decizia sistemului si boicoteaza alegerile prin neparticipare
3-populatia nu accepta decizia sistemului si incep tulburari sociale
Sistemul pariaza pe varianta 1 care este nu doar cea mai acceptabila sistemului ci deasemenea varianta cel mai probabil a deveni realitate .
Ignorati a 4-a posibilitate: CCR revine asupra deciziei de anulare a alegerilor pretinzand ca in lumina noilor dovezi bla-bla. Deci se intra in turul doi cu rezultatele din turul unu.
Va spun si ratiunea: milioanele care au votat deja nu pleaca nicaieri . Cei care nu au votat sunt sau vor deveni foarte repede din cauza saraciei tot anti-sistem . Sistemul nu are nici o propunere viabila , nici economic nici politic. Chiar daca ar avea, nu-i crede nimeni. Daca nu se continua cu turul doi exista pericolul unor acte de violenta. Daca sistemul nu cedeaza macar aparent si nu se re-inventeaza. Au incercat asta in SUA prin circul cu Trump si Kamala dar in 2025 americanii vor afla si ei ca au fost miniti si scuipati in ochi. De sistem. Romanii au stiut mereu asta si o stiu si acum. Vest-europenii au aflat si ei. Tot occidentul are nevoie sa se reinventeze politic deoarece economic e groasa iar populimea occidentala e foarte divizata si ostila .
Sa avem pardon, dom’ profesor, dar Georgescu nu e anti-occidental. Doar nu credeti ca a fi pro-Trump/american e egal cu anti-occidental. Sau credeti ca amandoi sunt pro-rusi si anti-NATO. Imi vine sa rad. Ar fi bine sa cititi un articol aparut sambata, 4 ianuarie, in Wall Street Journal. Occidentul se deglobalizeaza din cauze economice si sociale (Europa invadata de arabi/africani). Oamenii s-au saturat si voteaza cu suveranistii sau nationalistii/populistii cum vreti sa-i numiti. Asta e viitorul. Politicienii romani inteleg schimbarile astea mai greu, le trebuie mai mult timp sa iasa la lumina ca altii.
sabloane de tipul stanga, dreapta, anti-occidental, pro-occidental sunt pentru aia care sunt sanatosi la cap intr-o anumita masura. ala care promite benzina la 1 leu, curent gratis, si care spune ca s-a intalnit cu alte specii e o categorie politica distincta. nu e anti-occident sau anti-ssitem in mod special, ci dusmanul realitatii in sens larg. publicul lui nu e la fel de nebun, insa alege din discurs partea care ii convine. in cazul lui Georgescu, multi aleg partea anti-occidentala.
Ma pregateam sa scriu acelasi lucru. Dl. G. P. nu are darul de a-l recunoaste pe unul care nu-si ia medicamentele (de multa vreme).
Deglobalizarea in sens economic, la acest moment, conduce catre scadere economica, chiar drastica in cazul tarilor subdezvoltate precum Romania, tara care nu mai produce aproape nimic din punct de vedere industrial. Votul pro-suveranisti-nationalisti ( abstractie facand cei care se autodenumesc astfel in Romania, care nu sunt nimic altceva decat niste mascarici jalnici produsi de clicile securisto-comuniste in scopul manipularii romanilor, pentru ca acestia sa nu isi indrepte votul catre o opozitie autentica ) va produce deci scaderea nivelului de trai.
In Romania este insa o situatie speciala, pentru ca intre PSD si toate aceste grupari de mascarici generate din umbra nu exista nicio diferenta esentiala. Adica votand asa-zisii suveranisti nu faci altceva decat sa te mentii tot in minciuna, hotie generalizata, subdezvoltare economica. Dar daca atat poate poporul, atunci sa-i fie de bine! Sa-i vedem atunci cand dezastrul va intrece cu mult situatia actuala, iar fenomenul numit saracie va fi crunt!
Cum PNL a trecut in mod majoritar la remorca PSD, cred ca ramane o singura optiune ! Suntem in stare sa o exploatam !? Cred ca nu ! Timp de 35 de ani am ratat toate momentele in care, prin vot, am fi putut scapa de clicile de origine securisto-comunista !
Nici o grijă! Scăpăm de cele vechi și vor veni altele noi, mai hămesite. Virusul relei credințe se transmite intra uterin și rezistă la orice tip de tratament.
Evident ca poporul nu prea are discernamant in general. Multi merg dupa fente si nu isi dau seama ca toti acesti asa-zisi „suveranisti” sunt doar o masca pt aceleasi vechi figuri penibile din prm, ppdd (partidul poporului…), becali, aripa dragnea din psd. Se adapa la „ideile” gaunoase ale lui p.corut, puric si alti guru. Atat e capacitatea de intelegere a poporului in acest moment.
Timp de 30 ani Educatia a fost bulversata si slab finantata, stiinta luata la misto si nefinantata, s-au bagat in capul oamenilor tot felul de teorii conspirationiste… Avem rezultatul: analfabetism functional, impostura multa, analfabetism stiintific, lumea nu prea citeste, etc.
Nu se vor trezi, chiar daca ar avea cu cine sa voteze pro-europeni si reformisti.
Problema mare apare cand si psd scade (iar pnl e deja partid mic cu 15%) iar coalitia scartaie, fac acum si cu antonescu, la fel ca la carstoiu..
@LS _ „Deglobalizarea in sens economic…”
Este un concept absurd prin el însuși, nu merită efortul de a-i da atenție.
Globalizarea a început odată cu primele schimburi de produse între oamenii primitivi și se termină odată cu civilizația umană.
In ceea ce priveste sarlatanul numit C. Georgescu, acesta nu dovedeste capacitati minimale de intelegere a cum functioneaza o economie viabila ! Intr-un stat civilizat ar fi fost alungat in suturi personajul!
#GP …Sa avem pardon, dom’ profesor, dar Georgescu nu e anti-occidental.
În mod clar nu este anti-occidental. N-are cum sa fie, este extraterestru, el nu pricepe nici pe ce lume trăiește, la fel ca admiratorii săi.
Iar l-ati uitat pe Daniel Funeriu
@gogea _ „Iar l-ati uitat …”
Nu candidează în locul lui Macron, că are și cetățenie franceză?!
Ar fi păcat să piardă frații noștri întru ginta latină o asemenea comoară.
Exista precedente de cetățeni francezi ajunși șef de stat în alte tari, mai cercetați. Cred totusi ca domnul în cauza este un candidat valabil si redutabil pentru România, dacă competiția ar fi corecta. Un pic mai jos decât Nicușor Dan, dar totuși cu un cap peste toți cei de azi și posibil viitor anunțați.
@Ali Pasa _ „Un pic mai jos decât Nicușor Dan…”
Domnul Dan a fost trimis să candideze la „prezidențiale” ca să rupă din voturile Elenei Lasconi (vă rog să nu mă întrebați de către cine, căci sunt atâția „controversați” prieteni vechi și cunoștințe noi care finanțează campaniile domniei-sale, încât mi-e greu să precizez – https://newsweek.ro/investigatii/spasiba-matei-paun-nicusor-dan-publicitate-de-200000-euro-de-la-afacerea-sefului-sau-de-campanie?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3jH8MJcwVIUOm6qO0mq2g-ntGS4PJEuHXZEvm__nHVHwwZbzOwXCAntJc_aem_AaDYNuitkYt9-eur6u0zHjY1YwHvkLeFOsPfqCdLeFQcPYyABEnwQX0QTfprmd9y7Xe4NuAq6h-wrVQGV0XXhNOI )
Am urmărit cu atenție declarațiile domnului Funeriu după ce și-a isprăvit ministeriatul, fiind interesat de domnia sa în urma construirii unei imagini publice pozitive (cu Bacalaureatul etc.)…
Am văzut însă curând că opiniile domnului Funeriu sunt exprimate într-un mod atât de asemănător cu cele ale domnului Dan Puric, spre exemplu, încât „mi s-a tăiat”. O aroganță și un spirit autosuficient cu care propune din Franța măsuri social-politice aiuristice în România fac discursul domniei sale indigest. Adică, grețos.
Spre deosebire de Lasconi., atât Funeriu cat si Nicușor Dan si-au construit stategiile electorale intr-un ton constructiv: discursul celor doi ii plasează in categoria candidaților antisistem (spre deosebire de Antonescu), in timp ce campania dusa de Lasconi trece deseori granita spre anarhie. Atacurile celor doi olimpici se concentrează pe repararea mecanismelor gripate ale statului, in timp ce Lasconi isi anuleaza orice capacitate de manevra intr-un previzibil tur doi, lovind orbește in toate direcțiile pe un ton monocrom. Capacitatea intelectuala superioara a lui Nicusor Dan in materie de analiza combinatoriala ii oferă un avantaj competitiv in raport cu Lasconi, in timp ce gândirea solid structurata a lui Funeriu ii conferă acestuia un avantaj in raport cu formația intelectuala subțire a d-nei Lasconi. In aceste conditii, in acest trio cu adevarat pro-euroatlantic, binomul Dan/Funeriu se afla intr-o relație sinergica si armonioasa, in timp ce Lasconi a ales o relație conflictuala cu cei doi. Din acest motiv, coroborat cu capacitatea fiecăruia de mediere si suport in interiorul partidelor pro-euroatlantice, cred ca Nicușor Dan este cel care poate uni cel mai bine forțele care se opun curentului izolaționist (AUR, POT, SOS, aripa iliesciana din PSD, aripa kakarau-taricenista din PNL, nostalgicii rezervisti de prin SRI, SIE).
@judex _ „binomul Dan/Funeriu se afla intr-o relație sinergica si armonioasa…”
L-am văzut pe D Funeriu la TV debitând bazaconii întocmai precum cele ale lui C Georgescu, doar că temele sunt puțin mai variate.
Singura diferență este că, spre deosebire de C Georgescu, D Funeriu și-a ținut discursul aiuristic sinergic și armonios vorbind încruntat și din colțul gurii.
Aceștia (Dan, Funeriu șamd.) sunt trimiși fix, exact și întocmai pentru a fragmenta electoratul și voturile celor care nu votează nici cu Georgescu/Simion/ Șoșoacă și nici cu Antonescu/Ciolacu.
De retinut!
Mi-as fi dorit sa fi putut scre eu acest comentariu.
Stima!
@Constantin:
Contributia cea mai importanta de pana acum a lui Funeriu la campania pentru prezidentiale este aceea ca le-a dezlipit cu forta de pe chipie lui Georgescu, Simion si Sosoaca etichetele de “suveranist”. Motivul invocat este Constitutia si este imbatabil. Cei trei impostori sunt izolationisti, nu suveranisti.
Calculul este nepartizan si corect.
PS. Geto-dacul este intotdeauna destept dar lenes; nu prea vine la vot. Exceptia din aprilie 2025 va confirwa regula. O sa vedeti.
Terminati cu Nicusor Dan, Nicusor Dan in cel mai bun caz o sa fie un Geoana 2, un iepuras menit sa rupa niste voturi si atat. Si apropo de comparatia Dan – Lasconi, Dan a fost ales cu 353.000 de voturi dintr-o populatie a Bucurestiului de 1.900.000, cetateni cu drept de vot in timp ce Lasconi a fost aleasa cu 1.777.000 de voturi la nivel national…o comparatie a voturilor obtinute de cei doi e ca si cum comparati mere cu pere.
La momentul asta nimeni nu stie ce se va intampla dar e bine ca se incearca marea cu degetul prin articole ca cel al domnului Naumescu, asa aflam si noi, pulimea, ce malai viseaza o parte a sistemului 🤭
Lasconi a luat voturile alea datorita lipsei alternativelor. Am votat-o si eu ca muti altii stiind bine ca nu e ceea ce trebuie. Nu inteleg care parte e grea.
@r2 _ „Lasconi a luat voturile alea datorita lipsei alternativelor.”
Ajungând la aceeași concluzie, acum, probabil își vor anunța candidatura și domnul VV Ponta,…Poate și C Popescu-Tăriceanu, „Dragă Stolo”, sau chiar V Stoica. Există alternative.
Votul pt Lăsconi a fost o îmbulzeală la ușa de incendiu a circului. Între timp au venit și pompierii cu tulumba.
Cand vulgaritatea tine loc de inteligenta, tacerea e de AUR !
Mă tem că opiniile domnului Naumescu țin de wishful thinking. Nicușor Dan este o opțiune, însă dacă mai participă și Lasconi va fi complicat. Finalele pro-europeni anti-europeni sunt câștigate statistic de proeuropeni de 25 de ani, incluzând și pe Iliescu în 2000.
Pe de altă parte uitați-vă câți suporteri Simion/Georgescu au la mitingurile organizate de ei, sunt cică vreo 300. Sunt mitingurile revoluționarilor care stau la televizor și înjură, le e frică să iasă.
Ma indoiesc ca populatiile europene sustin pe teroristiul ISIS pus de SUA in Siria , pe criminalul Netanyahu sustinut de SUA in Israel si pe corupta Ursula pusa de SUA la conducerea UE.
Finalele sunt pro-romani, pro-germani, pro-francezi , fiecare pentru patria lui. Suntem un concert de jazz, nu un cor fascisto-bolsevic dirijat de mafia de la Washington DC.
Iar NATO este o institutie americana privata de furat bani de la populatii pentru motive inventate.
E clar ca fiind pe’AFARA ati trimis-o pe Sosoaca la Bruxelles si sperati sa ni-l faceti cadou si pe Calin nebunu’, file din poveste.
#Afara:afaraaaaa!Ecoul pustiu al unei tristeți iremediabile vazand un semen cu mintea răvășite de frustrări și chinuri existențiale.Va rog poftiti,am lăsat usa deschisa!
@Afara _ „Suntem un concert de jazz, nu un cor fascisto-bolsevic…”
Bine, dar chiar comentariul dumneavoastră are este unul esențialmente fascist, vă rog să-l recitiți pentru a vă convinge.
Domnu’ profesor, nu prea e cinstit să nu îl introduceți în ecuație și pe primul care și-a anunțat inteția de a candida și de atunci o ține coerent în aceste sens: pe Daniel Funeriu.
De unde vă luați datele? Nu citiți presa? Că au apărut o grămadă de articole cu dl Funeriu.
Am văzut privirea dvs. înaripată spre ceruri când pe 6 Decembrie îi ofereați lui Nicușor Dan acel pompos premiu, în mumele Coaliției România Europeană … vai ce umbrelă!
Deși nu scrieți prea des, parcă am mai auzit de dvs. și chiar am apreciat o aparentă verticalitate. Caut și îmi aduc aminte. La începutul anului 2019 îl „acuzați pe Dacian Cioloş că ia decizii discreţionare, că e lipsit de transparenţă şi că îşi promovează prietenii.”
Dvs. ce faceți cu acest articol?
Chiar nu cred că poate fi ignorat dl Funeriu. Din punctul meu de vedere e un candidat cu rezultate de top, ca om de educație și om de stat.
Bașca … cine uită / nu știe istoria o repetă. Să nu uităm cine era să iasă președintele României acum nici 4 săptamâni.Devine primordială întrebarea:
cine e candidatul cel mai greu / cam imposibil de influențat de ruși?
Ca să nu fi influențat de ruși înseamnă să nu fi coabitat cu putiniști, dar și să fii competent, să ai caracter, să fii COERENT, să încurajezi oamenii să aibă spirit critic, nu să te urmeze amputați de acesta.
Acela merită votul.
Pe bune, eu îl văd pe dl Funeriu cel mai calificat – chiar și pe partea de cercetare îi dă clasă lui Nicușor (după titluri, ultimul fiind cel de doctorat, el și-a cam retras pasiunea …), care a rupt-o de mult cu matematica (mai face, electoralist, doar subiecte de bac), nu mai spun de animarea si organizarea unor evenimente științifice, inclusiv de matematică pt. România. Dânsul a fost prezent tot timpul, nici nu are rost să comparăm cu hibernarea de un deceniu a lui vedetei Crin Antonescu – ieșit cam că dezertor din politică, după mari isprăvi. Pe Antonescu îl pomeniți.
Iar Lasconi nu înțeleg de ce trebuie să lase primăria Câmpulungului … de fapt, toți cei prezentați ca variante de dvs, inclusiv „suveraniștii” / putiniștii au ceva de mesianici … vezi Doamne, fără sacrificiul lor se duce țara de râpă.
Apropos, ca unul interesat de cele civice, am observat că Moscova are „logos-uri” / denumiri d-astea mesianice gen „salvare”. E.g., FSN, dar, peste 25 de ani, și Nicușor Dan a ales numele de USB … tot salvăm ca în „revoluția permanentă” a lui Troțki, recte un agit-propaganda.
Când ne apucăm să construim fiecare la locul lui?
„Coaliție”, „Alianța Națională” -„pentru Restaurarea Monarhiei”: am trecut pe acolo și mi-am dat seama că, de fapt, respectiva umbrela, vrea să se folosească_pervers_de, să mânjească / țepuiască, să dea la rădăcina simbolului identitar de regalitate română. Ș.a.m.d..
Din acest punct de vedere, nu că nu ar fi un bun animator-comunicator (din contră), dl Funeriu e cam singurul candidat care stă pe picioarele lui
Era să uit!
Nicușor Dan a spus și de curând că se sfătuiește cu cvasiputinistul Matei Păun – a fost SINGURUL! pomenit cu nume, dintre „apropiații” cu care a declarat că se „sfătuiește”. Din 2012 au fost probleme cu acest personaj. Parcă ND ne sfidează cu Matei Păun, parcă încearcă să ne anestezieze să ne împăcăm cu consilierii pro-ruși. „Înțelepciunea rusească” zicea Călin Groparu … Aici băteați când spuneați că mesișor poate lua voturi de la CG?
Mai mult, echipa lui ND a fost mereu în umbră. Partidul l-a proiectat praștie – salvatorii sunt și ei mereu în campanie, chiar când e nevoie de ei la guvernare. Măcar local? Un exemplu concret, cu mari performanțe: ca apropiat al lui ND a ajuns șef la Sectorul 6 unul care nu a lucrat în viața lui (face vreo 35 de ani): Alexandru Gâdiuță. Dar mesișor l-a executat în partid pe cu adevărat matematicianul Sergiu Moroianu, prieten de peste 20 de ani, care, împreună cu fratele lui, alt matematician pe bune, l-a ajutat pe Nicușor să demareze Școală Normală Superioară, cam singura inițiativă educativă a lui ND, pe care lăsat-o baltă repede … să salveze Ro …
Nu o știm echipa lui de 15-20 de ani, de când ND, a spus el însuși, e în viața publică. Ce a construit? Nicio personalitate (posibil concurent?) pe lângă el, afară de cel puțin ciudatul Matei Păun.
Mai scutiți-ne cu mesișor!
Să nu fugă de răspundere la Primăria Capitalei, că tocmai i-am votat și cele 3 referendumuri. Are toate datele. Ce facem? Vine Piedone și mai are scuză niște ani că a găsit primăria varză ..
Păi ce facem, ce exemplu psihopedagogic dăm, don profesor?
Gata cu salvarea, cu agit-prop-ul: cioace, chiar neanturi.
La treabă, frățioare!
(Nu e impertinență, sunt și eu prof. cu ceva studii, pe la vârsta dta, așa zicem noi prin București).
A face elogiul, justificat, al Dlui Funeriu, e una, a da cu laturi in Nicusor, spunand minciuni si prostii, e alta.
Mai domol, dom’ profesor, ca varsta nu-i mereu … de bine !
(Off-topic) Nu era obligatorie votarea celor trei întrebări (corect ați punctat cele trei referendumuri). Cu atât mai puțin cu cât bec părea varză și a „validat” texte nevotate întocmai de consiliul general. Da’ până la urmă s-a anulat cu totul. Cum de ce? Păi becul prezidențialelor era unul și același cu becul referendumurilor c-așa deciseră inteligenții din guvernarea anterioară. Cam tot asta, dacă ne uităm cu puțină atenție.
Un comentariu plin de false argumente. Si Funeriu are umbrele lui, stiute si nestiute. Are utopiile lui si aroganta lui. Cercetarea nu este un criteriu in a deveni sef de stat. Asa ca mai usor cu osanalele dedicate, caci nu suntem la „Cantarea Romaniei”!
Când citesc „România partidelor tradiționale” înțeleg ca domnul Naumescu s-a resemnat ca in România tradiția înseamnă furtul si minciuna. România partidelor blocului democratic pro-european este România lui Ciolacu. Triplul răzgândac (posibil in curând cvadruplu, pentru ca probabil va candida din nou la Cotroceni) este cel care chiar va salva democrația (si economia!) romanesca!!
Plus pana ieri candidatul unic al forțele democratice unite (un fel de Bloc al Partidelor Democrate din 1946), șomerului de lux, parașutat de la Bruxelles. Mai lipește sa ne salveze si turistul de la Mar-a-Lago, Victor Ponta, si ne-am întors cu 15 ani înapoi.
De fapt chiar așa este, trăim Restaurația 3.0, regimul Bourbonilor de stânga se întoarce însa cu o nouă generație de urmași ai lui Louis Philippe II, de data asta de smenari, analfabeți si cartofori. Tocmai citesc ca doamna Alina Mungiu Pippidi vine sa ne propună alegerea președintelui de către Parlament, după modelul german, italian si recentul model gruzin, pentru ca „partidelor tradiționale” sa aibă garantata si acesta funcție. Ferească Dumnezeu de o asemena prostie!.
Ce ma intriga este ca nici un exponent al „partidelor tradiționale” nu are curajul sa vina pe aceasta platforma sa apere aici varianta de societate pe care o propun romanilor. Nu știu să scrie, sau, subit au devenit rușinoși?
Vad tot felul de opinii dispreuitoare despre capacitatea poporului roman de a alege calea cea buna. Ni se spune ca numai o elita bucureșteană știe ce este bine. De la ex Ștefan Gheorghiu.
La 1859 cred ca mai putin de 10% din romani (din Moldova și Valahia) știau sa scrie. Și totuși s-a ridicat o elita, esențialmente rurala, care a simțit ca drumul corect este spre vest. Acești oameni erau educați, dar și tradiționaliști, chiar dacă se îmbrăcau în straie nemțești. Lipsa de credibilitate a „elitei” polituce de azi nu este datorata doar lipsei unei educații în Occident (chiar și in România), ci lipsei de identificare cu ceea ce omul de rand crede ca este esența unei existente echilibrate, în acord cu natura și Divinul.
Avem azi partidele „tradiționale” cu oameni foarte slab educați, pline de închinători la moaște, iar de alta parte oameni clar mai sus educativ, dar care propaga o ideologie dominata de sprijin spre minorități de tot felul. Paradoxal la mijloc vin suveranității, mai slab educați, dar care au simțit ca terenul e gol la centru. Și centru nu e gol de cetățeni dezamăgiți.
Singura persoana care a simțit direcția directea pentru România este doamna lasconi. Femeile au întotdeauna un instinct superior judecății raționale a bărbaților, sunt milenii de educaatoe la san pruncilor. Dacă va decide sa cedeze locul lui Nicușor Dan, va dovedi nu doar ca este ghidata de instincte, ci și de înțelepciune.
Din pct.meu de vedere, nu exista decat o singura Romanie divizata pe clase/paturi sociale. In comunism aveam burghezia rosie si proletariatul. Intelectualitatea era infima si inactiva, multi au facut compromisuri cu regimul comunist. Dupa 1990, capitalismul salbatic si de cumetrie de la noi nu a dat sanse dezvoltarii unei puternice clase de mijloc. Iar societatea este divizata dupa venituri si educatie. Legea lustratiei zero. La fel si Proclamatia de la Timisoara, iar mineriadele au avut misiunea lor. O judecata corecta pt victimele Revolutiei si mineriadelor nu va fi niciodata. Ceea ce avem acum este o puternica oligarhie ahiata dupa putere si bani si o numeroasa elita falsa data de zecile de mii de diplome univ. fara acoperire. Ceea ce isi doreste natiunea romana este egal cu zero pt guvernanti de mai bine de 30 de ani. Care una au votat si alta au primit. Promisiunile au curs garla. (UE nu este foarte interesata de ceea ce se petrece la noi, atata timp cat le aprobam toate reglementarile lor, fara nicio obiectie si facem totul ce spune UE.) Politicile inepte si corupte explica migratia a 4,5milioane de romani dar si aparitia unor falsi mesianici. Relevanta este cartea lui Peter Turchin ” Istoria Viitorului” publicata in 2023 la Editura Litera. Merita citita.
Un articol echilibrat si decent.
Incerc sa fiu scurt:
1. Realitatea este ca un procent majoritar al electoratului din Ro care voteaza, apartine uneia din urmatoarele doua categorii:
a. Cei care, daca isi prind nevasta cu altu’, dau foc casei. Sunt cei care au urat matematica, sau n-au auzit de ea.
Orbiti de ura, nu au capacitatea de a discerne cand cineva e nebun de legat, om al sistemului, sau idiot sadea.
b. Sunt cei care (din varii motive), indiferent de circumstante, au votat, voteaza si vor vota cu PSD.
Astfel ca, prin combinatia lor, s-a ajuns la cea mai gretoasa situatie:
1. Omul cel mai popular este cea mai sinistra figura posibila (nebun, idiot, om al „baietilor”-ai nostri nu neaparat ai rusilor).
2. „Cheia puterii” e la PSD, artizanul principal al gestionarii catastrofale a treburilor tarii.
S-a mai spulberat o iluzie: ca cei care au plecat erau mai „destepti”. Dupa cum au votat…ne-am lamurit.
O ultima consideratie, generala:
E limpede ca democratia occidentala nu mai are capacitatea de a produce lideri onesti, inteligenti, competenti.
Combinat cu scaderea majora a calitatii educatiei, asta produce efecte de tipul celui descris mai sus.
Prostia, incultura, imoralitatea, coruptia, fanatismul…prospera in lume.
O vorba inteleapta spune:
Tragedia este ca oamenii inteligenti au indoieli, iar idiotii au certitudini.
De vina pt proliferarea prostiei, a inculturii si a radicalizarii in lume si in special la noi, sunt retelele sociale si habarnismul clasei politice. Retelele sociale au facut mai mult rau decat bine, in special tiktok care nu are niciun fel de cenzura. Practic au dat o portavoce tuturor nebunilor si fanaticilor, care in acest mod isi aduna adepti f.usor, de acasa din fotoliu, nici nu trebuie sa mearga la meeting-uri, din usa in usa, sau pe la tv.
Tampeniile debitate de sarlatanul guru au extrem de multi adepti….
E incredibil ca un astfel de personaj de comedie poate spune orice si poate candida. Nu exista niste criterii minime?! E om al sistemului si minte precum respira.
La noi e un grad de analfabetism functional si analfabetism stiintific incredibil. E rezultatul „reformelor” stupide si continue ale Educatiei si a subfinantarii. Cercetarea e si ea mult subfinantata, suntem pe ultimul loc in UE ca si cheltuieli cercetare/locuitor, ceva ridicol in jur de 0,2% din PIB (media europeana fiind de aprox 2% din PIB).
Toti vor sa faca facultati usurele precum stiinte politice, comunicare, psihologie, drept, etc. Stiintele tari (matem, fizica, chimie, inginerie) sunt trase pe linie moarta. Stiinta e desconsiderata si ignorata de cei mai multi.
Pe urma ne miram ca dau crezare tampeniilor debitate de guru cu „omul nu a ajuns pe LUna”, „ati vazut dv virusul covid, ca nu a existat”, „stiti dv ca e razboi in Ucraina?”, „pe vremea lui Stefan cel Mare oamenii comunicau telepatic”, „sucurile contin nanocipuri care intra in noi ca in laptop”, „Carpatii sunt pilonii energetici ai lumii”, etc, etc.
Si da, normal ca „diaspora” nu e cu nimic mai buna decat ceilalti. S-a vazut si la vot. Desi multi din ei au impresia ca daca s-au aciuat prin Vest, sunt mai „cu motz”… Depinde de persoana, dar multi din diasporeni au niste mentalitati stupide si caractere oribile, cum am vazut chiar printre profesori univ.
Trei lucruri ma ingrijoreaza : votul antidemocratic , apa uscata si patriotismul gresit.
Dacă ne uităm la unul din motivele pt. care Nicușor Dan si-a dat demisia din USR, e clar că omul nu este, și nu poate fi un reformist.