joi, februarie 9, 2023

Cheia moțiunii de cenzură

Moțiunea de cenzură anunțată de liderul PNL pentru 10-12 decembrie are șanse să treacă doar dacă opoziția la guvernul Dăncilă percepe o anumită stare de fapt, și apoi înțelege și acceptă cursul de acțiune pe care această situație îl impune.

Situația ce se cere înregistrată este că în interiorul principalului partid la guvernare se dă la ora actuală o luptă aprigă pentru putere. Admit, până acum sună ca și cum v-am dezvăluit solemn că Pământul e rotund. Deși se raportează radical diferit la această situație, în funcție de afiliere partizană sau preferință politică, nimeni n-o contestă, nu la modul sincer cel puțin. Asta e remarcabil, alături de observația că sunt două afirmații distincte acolo: că există două tabere care se confruntă în interiorul PSD, și că motivul luptei este puterea, nu altceva.

Altfel spus, realitatea unanim acceptată e că tabăra celor care contestă actuala conducere nu este formată din revoluționari, în orice sens posibil al termenului. Disputa nu e pe principii politice și de guvernare. De fapt, situația apare diametral opusă. Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Gabriela Firea, Mihai Tudose și alții, oamenii aceștia nu pretind și nu sunt împotriva PSD. Sunt cel mult împotriva lui Liviu Dragnea &co. – în același timp fiind din foarte multe privințe, politic vorbind, foarte, foarte apropiați. Cu ce diferă primarul general Firea de premierul de facto Dragnea, în ce privește stilul de guvernare, respectarea legii, a drepturilor individuale, colegilor din opoziție și a banului public? Dl Țuțuianu se zbate în instanță să fie primit înapoi în partidul din care a fost exclus, dl Stănescu s-a încăpățânat să rămână în guvernul din care a fost revocat, dl Tudose chiar a condus unul, la propunerea președintelui actual al PSD șamd. E un fapt că toți acești lideri politici au fost colegi, prieteni și colaboratori ai dlui Dragnea la conducerea PSD, până mai ieri. E un fapt că vor să rămână la putere în partid, iar partidul la putere în stat, și că actuala conducere PSD și politicile ei sunt un obstacol în privința asta, atât și nimic mai mult. Dată fiind situația asta, înțelepciunea comună ar zice că ei ar trebui mai degrabă ignorați în negocierile legate de moțiunea de cenzură.

Înțelepciune, am spus? Orbirea comună, mai degrabă. E inutil și neserios să spui că Pământul e rotund, mai puțin în cazul în care lumea e convinsă că e pătrat. E extraordinar (dar și explicabil) cum într-un anumit context oameni cu capul pe umeri pot să adune unu și cu unu și să le dea trei sute. Dată fiind situația prezentată mai sus, liderii taberei anti-Dragnea trebuie să fie în mijlocul negocierilor pentru moțiune. Mai mult, de fapt:

Cheia moțiunii de cenzură este înlocuirea premierului actual cu unul din liderii PSD care se opun lui Liviu Dragnea, de preferabil membru al parlamentului. Dl Stănescu, de exemplu. Acesta e cursul de acțiune impus de situație opoziției, nu mă refer doar la cea din parlament aici, curs pe care aceasta trebuie să-l înțeleagă, să-l asume și să-l urmeze. E condiția necesară ca moțiunea să treacă, nu este și suficientă, dar e singura care oferă o șansă reală demersului. E unu plus unu, concluzia imediată a stării de fapt descrise mai sus la care se adaugă aritmetica parlamentară. Alternativa ar fi să aștepți din partea unor lideri care vor puterea în partid, și partidul la putere, să-și îndepărteze partidul de la putere și pe cale de consecință orice putere a lor în partid. O fantezie. În realitate, alternativa e că nu vor susține demersul, iar fără susținerea lor și a parlamentarilor PSD din zona lor de influență moțiunea nu are destule voturi să fie adoptată.

Aș vrea foarte mult să înțelegeți termenii în care se pune problema și e scris articolul. Admit că unele afirmații sunt poate prea „tari”, prea categorice, dat fiind caracterul lor speculativ. Poate, cine știe, există reformatori autentici și oameni de principiu ascunși printre foștii colegi ai dlui Dragnea de la vârful PSD. Sau poate dl Orban, dezvăluind abilități la fel de ascunse, va reuși să convingă destui parlamentari ai puterii să voteze moțiunea, și apoi un guvern de altă culoare politică. Sau poate că mie îmi sunt ascunse alte fapte care invalidează raționamentul de mai sus. Dar discutăm doar în termeni de afirmații și raționamente, nu de aprecieri și preferințe, ale mele sau ale oricui altcuiva.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. „Moțiunea de cenzură anunțată de liderul PNL pentru 10-12 decembrie are șanse să treacă …”

  Opinia mea este că nu are nicio șansă să treacă, de aceea a și fost planificat astfel calendarul ei.

  Apoi, nici PSD_ALDE_UDMR, dar nici o bună parte din PNL și PMP nu doresc să treacă moțiunea…Cleptocrația simte că este foarte aproape să captureze pe deplin statul odată cu subordonarea totală a justiției. O modificare a guvernului în acest moment este prea riscantă, atingerea obiectivului esențial al grupului infracțional organizat reprezentat de posibilitatea de a fura din averea publică fără să fie sancționați fiind amânată fără o perspectivă clară. Riscul se menține chiar dacă noul guvern ar fi al PSD-ALDE-UDMR, pentru că noii miniștri (sau măcar unii dintre ei) s-ar putea teme, ori s-ar putea să fie interesați de propria agendă mai mult decât de cea a d-lui Dragnea. Oligarhii ale căror marionete sunt pe scena politică nu pot să-și asume astfel de riscuri.

  • Din contră, tocmai calendarul sugerează că PNL cel puțin își dorește serios să treacă. Paul Stănescu, vicepremierul demisionar, liderul uneia dintre cele mai puternice organizații PSD din țară și dat ca liderul disidenței anti-Dragnea, a încercat să preia ACEST guvern – cu ajutorul premierul actual. Avem destule date care să susțină afirmația asta, nu e doar speculație de presă. Or, în aceste condiții, tabăra disidentă n-ar fi susținut sub nicio formă o moțiune de cenzură. Repet, nici acum nu sunt șanse să o susțină, dacă asta presupune expulzarea partidului lor de la putere.

 2. Stanescu ? Adica USR sa voteze pentru instituirea Premierului Stanescu – o copie nereusita , desi dl Ion Iliescu inca traieste ? Pragmatism – pragmatism dar unele gesturi nu se iarta – a se vedea satanizarea ULTRAS a lui Johannis pe motiv de numire a lui Dancila.

  Firea ? Ati citit ziare in ultima saptamana ? Unele descriu exact evolutia brusca produsa in relatia dintre Firea pe de-o parte si PNL si USR pe de alta. Dra – -n lo9gica articolului – daca inlocuirea Vioricai cu Stanescu este OK, atunci punerea Gabrielei Firea la Guvern este dublu ok – deoarece scapan concomitent de ea de la Primarie.

  Tutuianu ? A lamurit cineva cauzele adevarate care au dus candva la disparitia lui de la Ministerul Apararii Nationale ?A fost FULGERATOR – de parca ideea
  ar fi fost comunicata pe telefonul rosu-alb-albastru cu stelute. Evident speculez si eu
  nu incerc sa inserez un a piece of fake news.

  Ar ramane Mihai Tudose care are cel mai mult din ADN ul kki care candva
  l-a ghidat pe dl general Oprea sa fisureze – in Interes National – putrea PSD ista.
  Dar regretatul geneal isi tesuse cu migala – de multa vreme – propria plasa,

  Nu este fair play sa profitati de ironia cu diplomatia lui Orban pentru a exclude total
  factorul MIRACOL in varianta – Premier extra PSD.

  N-o fi Orban – admit, dar chiar nu observati viteza exploziva cu care creste in sondaje dl Ciolos ? Sunt mai multe – si toate garantate de dl Pieleanu – singurul care a anticipat cu succes prezenta 80 la suta la recentul Referendum.
  Ciolos este solutia si pentru ca romanilor le plac la nebunie comediile in reluare – BD, Nea Marin, Singur in casa.

  • Faptul că tabăra opusă lui Liviu Dragnea în PSD nu este formată din revoluționari și nu i se opune pe chestii de principiu politic este unul, nu doar afirmat în articol, ci stând efectiv la baza acestuia.

  • Eliminarea lui Dragnea si a gastii restranse care il sustine de la putere ar merita facuta.

   Ar fi bine pentru tara: poate ca am avea o oarecare temporizare privind presiunea uriasa pusa asupra justititiei si privind degradarea accelerata a relatiei cu UE

   Poate ca ar fi bine chiar si pentru PSD, daca mai sunt unii care se gandesc ca trebuie sa existe viata si dupa Dragnea. E un joc extrem de riscant cel facut de Dragnea: totul sau nimic. Dragnea e cu un picior in puscarie si pentru el jocul asta are logica, pentru tot PSD-ul nu prea stiu.

   Aici se poate gasi un punct comun de interes intre presedinte, opozitie si o parte a parlamentarilor PSD.

   Mie, domnul Stanescu a inceput sa imi fie chiar simpatic.

   Glumesc, evident. Dar cam asta e situatia. Albastra. Si nu de la steagul UE.

   • Domnilor m-ati convins – dar cred in continuare
    ca il supraevaluati pe Stanescu.

    PSD ul are o avere de nepretuit – INCA DOI ANI DE MANDAT PARLAMENTAR SI GUVERNAMENTAL – cum ar putea un pesedel tipic (Stanescu de pilda) sa gandeasca
    dincolo de marginea acestui mandat ?

    ”Nu renuntati la nimic – niciodata !” este singurul principiu configurat in politica romaneasca
    si el a fost afirmat explicit pentr intaia oara nu de catre un PSD ist, ci de catre Basescu ,
    cand Dorneanu a fost desemnat prima oara judecator la CCR – si apoi imediat inlocuit ca urmare a interventiei basesciene.

    PSD ul este singurul partid care a invatat cuvant cu cuvant
    intelepciunea lui Traian cel mare.
    De-aia am ajuns sa vorbim exclusiv despre ei zi si noapte.

    Lenin spunea ca SOCIALISMUL este egal cu PUTEREA SOVIETELOR plus ELECTRIFICARE.
    Eu cred ca in prezent PESEDISMUL este egal cu BASISM minus DNA.

     • Exact. Asta spun, de altfel, și în articol: în speța de față, puterea de a revoca mandatul actualului guvern, prin moțiune de cenzură, aparține unei facțiuni din PSD, nu – așa cum numele ar putea să sugereze – opoziției. Pe cale de consecință, liderii acestei facțiuni PSD nu vor accepta să exercite această putere invitând în posturile cheie adversarii politici. Unu cu unu fac doi.

 3. Dizidență de catifea. Să fim serioși, am văzut cât îi ține. Până când le aruncă tartorul o ciosvârtă mai mare. Și mai grasă. Nu se va întâmpla. Cel puțin, până nu „se va întâmpla” amnistia&grațierea. Un proiect vechi, la care Dragnea visează și trudește de ani de zile. Pas cu pas, cu o răbdare și o tenacitate diabolică, înfricoșătoare. Lichidarea mecanismelor anti-corupție, distrugerea legislației, paralizarea DNA-ului și anihilarea procurorilor integri, CCR-ul săpând la temelia justiției penale, Avocatul Poporului (devenit o glumă proastă!), într-un cuvânt, capturarea tuturor instituțiilor statului se înscriu în acest „proiect” de mare amploare. Unul mult iubit, așteptat cu sufletul la gură de toată suflarea pesedistă (și nu numai). Din buricul capitalei, până-n Serbia, Madagascar sau Costa Rica. Dragnea le-a promis amnistia și le-o va livra. Până atunci, nimeni și nimic nu-l va clinti. Un geniu al răului.

  • Dizidență de catifea. Să fim serioși, am văzut cât îi ține. Până când le aruncă tartorul o ciosvârtă mai mare. Și mai grasă.

   Asta zic și eu. „Ciosvârta”, însă, după cum zice și dicționarul, e doar o parte, și nici nu e dee îndeajuns pentru toată lumea. De asta apar unii care vor prada întreagă. E un fapt, ne place sau nu; de aici se deduce că oamenii aceștia vor acționa în consecință la moțiunea de cenzură: dacă le servește acestui scop o să o sprijine, dacă nu, nu.

 4. „Poate, cine știe, există reformatori autentici și oameni de principiu ascunși printre foștii colegi ai dlui Dragnea de la vârful PSD.”
  O parafrazare a spuselor cum ca comunismul este o idee buna, dar a fost prost aplicata; nu li s-a dat voie mintilor luminate din partid sa se desfasoare :P
  O sa iasa din PSD ce a iesit din PCR cu Ion Iliescu; ce naste din pisica, soareci maninca.
  Este umilitoare asocierea cu prim plagiatorul national pentru a-l ajuta sa darime ce a cladit.
  Speranta desarta cum ca exista revoltati in PSD care sa ajute o motiune de cenzura contra propriului partid este asemanatoare cu speranta ca va pleca de bunavoie ciinele de la macelarie.
  PSD va pleca de la guvernare doar prin alegeri. O traducere a spuselor mentorului sau, care zicea ca va iesi din politica doar cind va fi mort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro