miercuri, aprilie 21, 2021

Chicoteli cu și fără Turcescu

Deși dezavantajos așezat în grila canalului B1TV, talk-show-ul lui Robert Turcescu rebotezat după aruncarea lestului ”Sub semnul întrebării”, încă dă semne că rostul acestui gen atât de frecventat de telespectatorul român n-a fost abandonat. Subiectele sunt de actualitate, întrebările adesea pertinente și sentimentul final este că afli câte ceva nou sau pricepi ceva despre îmbârligatele situații de pe la noi. Fiind un gen auto-referențial, contează în talk-show charisma moderatorului, notorietatea invitaților care produc un ”eveniment” mediatic din vorbe, un spectacol al discursului intim, inteligibil pentru o mare majoritate. Asta a și asigurat reușita unei ediții despre imaginea românilor în mass-media din Franța, un subiect la fel de delicat ca și cel al mahalalei mediatice a lui Mircea Badea.

Eva Illouz se întreabă într-o cercetare dedicată talk-show-ului de tip american ce anume îl face  atât de popular, ce segment al imaginarului contemporan captează și ce valori culturale implică. Răspunsul este că audiența talk-show-ului la televiziune are legătură cu profunda schimbare a relațiilor de familie din modernitatea târzie, cu dezbaterea informală de care membrii familiei și, prin extensie, membrii societății au nevoie pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul lor cu mijlocirea televiziunii, un mediu ”parasocial”, cum îl numeste Livingstone. Naturalețea dialogului, colocvialitatea dau impresia accesibilității și, într-o oarecare măsură, a posibilei participări.

Place unui anumit public confruntarea aprinsă, bășcălia, datul din gură, înjurătura, adică  acele ingrediente  refuzate de rațiune care fac ca OTV să  existe și să tropăie acum și în politică, care explică inexplicabila invitare a lui Becali sau a lui Vadim în emisiuni care se termină cu împroșcarea, la propriu și la figurat, a jurnaliștilor. Publicului alfabetizat, sătul de abordările mahalagești și deopotrivă de abordările partizane ale unor canale, nu-i rămâne decât să se refugieze către dezbaterile mai serioase, printre care și emisiunea lui Turcescu. Când, ce să vezi? Pe un subiect complex, cum este războiul aflat în toi dintre cei doi ”manageri” recenți ai Realității TV, Sebastian Ghiță și Elan Schwartzenberg, care spune multe despre căile obscure ale presei românești, emisiunea cade în anecdotic și se termină într-o hăhăială generală. Invitați în studio, Andrei Gheorghe și Liviu Mihaiu fac bășcău de Sebastian Ghiță prezent pe telefon ca să dea explicații, se distrează contagios molipsindu-l și pe Cosmin Gușă aflat pe fir (el nu uită totuși să îi aducă un elogiu prietenului său, Sorin OvidiuVântu), dar se molipsește și moderatorul, fără șansă ca telespectatorul să priceapă de ce este Ghiță ciuca bătăilor, cine are dreptate și cum se va rezolva legal situația celor de la Realitatea TV disputați acum între doi presupuși stăpâni, însă rămași fără salarii. Despre conflictul etic al participanților la chicoteală, cândva combatanți în oastea de strânsura a lui SOV, nici nu mai amintim.

Foarte bine dispuși s-au arătat și jurnaliștii Bogdan Ficeac și Alecu Racoviceanu în emisiunea ”Actual” de pe B1 comentând intervenția Andreei Vass la organizația de femei din PDL. N-au ezitat să o facă ”blondă” și să chicotească bărbătește în spatele ecranului, în loc să taxeze cu argumente convingătoare discursul ironic al consilierei. Și aici moderatorii s-au dovedit inerți, zâmbind complice, fiindcă așa dă bine. Nu pledăm pentru dezbateri posace și în niciun caz pentru genul parșiv al lui Striblea din emisiunea ”Ultima oră” (Realitatea TV), unde chicotelile sunt livrate periodic de Corina Drăgotescu.  Preferabile sunt seriozitatea de elevă cu temele făcute a Ramonei Avramescu (TVR) și decența Laurei Chiriac în realizarea emisiunii ”Deschide lumea” (Realitatea TV), printre rarii moderatori de talk-show care solicită civilitate interlocutorilor și nu riscă să intre în jocul uneori strident, alteori nejustificat de batjocoritor al unor invitați.

P.S. Continuă la B1 TV noul format tembel de imagine inventat de regizori de emisie nepricepuți, special pentru talk-show: pe 2/3 din ecran imagini neutre de ilustrare și pe 1/3 invitatul în studio, din care se vede numai un fragment, o ureche, un nas, o ceafă, cu puțin noroc, sânii moderatoarei.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. sa vorbim de cateva milioane de otv-isti mai degraba..vine cometa? !..si daca mai pensionam cateva cadre si magistrati ne indrepatam spre Grecia cu pasi de elefant mahmur..si va rog din suflet ..aflati cat alcool se consuma in Romania..

 2. Foarte pertinente observatiile. La vechile formate de emisiuni a lui Turcescu ( cu si fara Ion Cristoiu) de foarte multe ori am fost inervat de hahaiala generala care se instala pret de citeva minute in platou sau haosul creat cind toata lumea vorbea si nimeni nu asculta. Ba mai mult, chiar Turcescu capata aptitudini de tabloid monden prin tonuri, subiecte si insinuari agresive. Sa speram ca in noul format va impune mai multa decenta si va lasa bascalia ieftina si haturile libere invitatilor pe seama altor specimene din presa, care doar asta mai stiu sa faca.
  Este mare nevoie sa existe pe sticla dezbateri serioase pe subiecte adevarate, care sa contribuie la o adevarata informare a publicului, nu la indobitocirea facila si programata.

 3. Cine se mai uita la acest „caine de paza al democratiei” dresat de putere, fara dinti si penibil atunci cand afla el pe surse (incalcand secretul fiscal si deontologia profesionala pe care o pros(t)slaveste) de datoriile la stat pe care le-ar avea Mircea Badea – ca ati facut referire la el. Sa n-o mai lungim, dvs. acum incercati sa mai resuscitati ziaristul achetator intransigent, de la Realitatea, care matura pe jos cu blonda presedintelui… El nu mai exista, din pacate

 4. lestul de care a scapat, sa inteleg ca’i partenerul, cristoiul utecist ?!
  a scapat el de turcescu, caci se lafaaie singur, pe o emisiune egala in timp.
  aseara era cu ghinararu’ ghipsy, cel ce e cand la mititica, cand la cazinou, cand la cristoiu.
  cristoiu isi terorizeaza interlocutorii cu idei fixe, pe care le urmareste tot timpul emisiunii.
  parca zicea ca s’a pensionat..
  b1, de cand au plecat cei cu emisiunea evenimentul zilei, mai sclipeste oleaca cu turcescu.
  si mai au pe cel cu presa, banciu. pacat ca’i prea monoton si prea tarziu in noapte.
  celelalte talk showuri dela b1 seamana cu cele dela realitatea. ceva mai ..moderate.

 5. astia de-i numisi p-acilea nu-s jurnalisti!astia-s comentatori cu bine zise basescu.ei comenteaza de una ,de alta ,n-au capacitati intelectuale pentru analiza ,n-au profunzime,sunt superficiali si pe deasupra marlani la gros.ori din prostie ori din rea vointa au ingnorat tonul ironic din discursul d-nei vass!niste carpaci aroganti si prost crescuti si-au facut cuib la b1tv.sa n-o uitam pe sorina matei,fatuca(cristoiu dixit)are toate ingredientele unei precupete,o vad „promovata” la rtv sau a3 dimpreuna cu martafoiul badin ,o loaza plimbata pe la tvuri,probabil pentru privirea de vita nedumeriar si ranjetul pervers.

  • Pe fatuca Matei si caraghiosul Badin nici nu merita sa-i pomenesti cind discuti despre mass-media. Locul lor e la birfa de pe banca din fata blocului, sau banca de la poarta din orice sat romanesc. Niste tarani mahalagisti si lenesi, asta sint.

 6. Nici talk-show-urile nu mai sint ce-au fost. pe nici un canal romanesc. Le evit de ceva vreme si sint mai sanatos la cap daca nu aud atitea „opinii” si „argumentatii”. in liniste, pot sa gindesc cu capul meu. Sursele de informare credibile sint oricum altele decit televiziunile si ziarele inregimentate, care unde.

 7. De acord cu autoarea. Foarte multe emisiuni TV, politice sau nu, sunt insuficient pregatite si foarte neserioase. Invitatii si moderatorul se comporta ca la o sueta ieftina de carciuma intre amici: incep cu glume, rasete, fac pe desteptii, nimeni nu asculta ce spune celalat, vorbesc unii peste altii, ce sa mai zic trebuie sa schimbi urgent canalul. Pacat, pacat de sangele varsat…

 8. Cred ca ziaristi (sau entertainerii) care critica puterea provoaca consum de resurse de la bugetul de stat. Intrucat la critici mai dure, reactia trebuie sa fie mai puternica, cei care sunt mai incisivi si au si expunere in acelasi timp, cauzeaza ridicarea cheltuielilor statului pentru ziaristii aserviti puterii. Eee? Logica sau nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Deocamdată avem două stele la impactul cu Europa. Și o intrebare de la Bruxelles: Voi nu aveți nicio ambiție?

Printr-o ciudată potrivire, miercuri 14 aprilie, taman când mașinăria noastră politică intra pe contrasens, de undeva de pe lângă Bruxelles ne venea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro