vineri, iunie 14, 2024

Cine câștigă din COVID-19?

Sau mai bine zis, din minciunile despre COVID-19? Ca de obicei, titlurile mint.

Fraza ”sunt interese mari la mijloc” a ajuns, prin România sau grupurile de români din Diaspora, să fie folosită ca începutul unui alt basm modern. Sceptici și neîncrezători în autorități, românii se grăbesc să creadă în teoriile conspirative despre Coronavirus.

De data aceasta adevărul este că da, sunt interese mari la mijloc. Există o mare conspirație despre COVID-19. Când mai citiți o discuție despre cum totul este orchestrat de puteri obscure dați-le dreptate.

Apoi ziceți-le că puterile astea obscure sunt Rusia, China sau oportuniștii care n-au nici o problemă dacă oamenii mor din cauza dezinformării. Poate se mai gândesc de două ori înainte să aplaude în față la Kiseleff nr. 6.

Nici o rezistență la minciuni

Vorbim peste tot, deja de ani de zile, despre știrile false, #fakenews, troli și dezinformare. Vorbim așa de mult în bulele de internauți că a devenit ceva aproape filozofic și desprins de realitate.

Dar pe vreme de pandemie știrile false costă vieți. Minciunile despre purtatul măștii, despre COVID-19 sau despre măsurile de protecție în general ajung să fie crezute de oameni care apoi nu se protejează, sau nu ăi protejează pe cei din jur, se îmbolnăvesc și mor.

Avem ca societate o problemă mare în a face față dezinformării. Avem puțină încredere în politicieni și autorități și așadar puțină încredere în eforturile sau mesajele lor despre pandemie. Paradoxal este că frica de ”minciunile” oficiale îi împinge pe atât de mulți români în teorii mult mai absurde.

Suntem aproape incapabili să rezistăm în fața unei campanii ample, atât organizate dar și ad-hoc, de haos informațional. Minciuni, scoateri din context, conspirații, știri ”halucinante” despre iluminati, americani, reptilieni, soroși, evrei, germani, francezi și oricine mai vreți voi, despre bacterii, laboratoare, vibrații, cipuri, unde și alte bazaconii.

Nu o să le descriu aici – cred că au destul trafic deja, cu milioane de like-uri, shares si vizualizari. Toți le-am auzit, deseori de la rude sau oameni apropiați. La sfârșitul acestui articol aveți, dacă vreți, resurse despre ele.

La fel, nu are rost să repetăm contra-argumentele ștințiifice. Sunt peste tot, pentru oricine are câtuși de puțină răbdare să le citească. Până explicăm însă toate acestea românilor, minciuna a făcut înconjurul planetei.

O întrebare care poate ne-ar ajuta mai bine să îi convingem pe cei amăgiți de realitate este cine profită, de fapt, de pe urma (dezinformării despre) COVID-19?

Interese mari la mijloc

O mare parte din știri și conspirații vin dinspre Rusia. Multe alte născociri vin de la oportuniști, indivizi, companii sau organizații politice care profită de pe urma haosului și fricii.

Ce vrea Rusia? Sau mai bine spus, ce vor Vladimir Putin și oamenii din jurul său?

Să-și păstreze averile absolut fabuloase. Pentru asta, să păstreze un control absolut asupra Rusiei, resurselor sale naturale și afacerilor răspândite pe tot Globul. Pentru asta, să evite o destabilizare a situației din Rusia, să evite controale sau verificări și, mai ales, o strategie eficientă, coerentă și coordonată din partea Vestului de sancțiuni economice și alte mecanisme punitive. Mai precis, din partea acelui Vest dornic de democrație, transparență sau integritate.

Vestul, fie el Europa sau America, este extrem de capabil, economic și nu numai, să dăuneze acestor interese. Rusia nu li se poate opune direct pentru că nu are nici puterea financiară și (orice ar zice Facebook) nici militară. Așa că investește masiv din banii săi (comparativ mult mai puțini) pentru a se asigura că Vestul se bate singur.

Rusia are nevoie de o Uniune Europeană care nu se poate înțelege și chiar se destramă sau care este la cuțite cu SUA. Are nevoie ca marile puteri economice și militare mondiale să fie prea ocupate cu scandaluri interne, cu extremiștii și abuzatorii și rasiștii lor ca să își bată capul cu jurnaliștii (sau doctorii, mai nou) care au în Rusia speranțe de viață tot mai scăzute.

Pentru aceasta, investește inteligent în orice fel de destrămare. Plătește vorbitori de engleză, spaniolă, franceză, română, etc. să comenteze pe Facebook, Twitter sau YouTube, pe site-urile ziarelor și pe forumurile cele mai citite. Uneori sponsorizează politicieni extremiști (Nigel Farage, Matteo Salvini, Marine Le Pen), dar alteori îi ajută chiar pe cei care li se opun.

Atrag atenția la fiecare abuz sau violență sau problemă din societatea americană, promovează pozele cu bătăile între poliția pariziană și migranți sau cu taberele de refugiați din Grecia, uneori insistând pe drama reguiaților și de multe alte ori transformându-i pe toți în teroriști. Sparge sute de milioane de euro pe Russia Today, care este o sursă excelentă de știri despre metehnele Vestului.

Pe scurt – crează haos și conflict intern, îndreptate ușor ușor spre o versiune a realității în care Vestul este decadent (spiritual, moral, sexual) și Estul este sărac dar cinstit (și eventual cu frica lui Dumnezeu sau cel puțin heterosexual ). Și-au găsit aliați inconștienți puzderie, care fără să-și dea seama, le fac jocul. Un exemplu sunt conservatorii polonezi, pe care nimeni vreodată nu i-ar putea acuza că sunt pro-ruși, dar care promovează exact atitudinea anti-europeană, anti-drepturi și libertăți și anti, în general, pe care o plătește Rusia în Facebook adds.

Rusia și COVID-19

Iar pandemia a fost pentru ei o criză prea bună pentru a fi ratată. Deși chiar Rusia este pe locul patru în lume la numărul de cazuri, destabilizarea sistemelor de sănătate, dezastrele potențiale economice și sociale ale Europei ar fi utile lui Vladimir Putin. Haosul îi permite să dăinuie.

Nu e vorba doar de minciuni: ”nu există COVID-19”. E vorba de adevăruri scoase din context: ”Coronavirus exista și înainte” sau: ”am citit că era un laborator care făcea experimente cu coronaviruși de câțiva ani”, de jumătăți de adevăr: ”doar Rusia a trimis ajutoare în Italia” (a trimis, dar proaste și puține și doar UE a ajutat Italia substanțial) sau de practici de diversiune: ”dacă COVID-19 este adevărat, de ce vor acum să ne bage 5G??!” ( lucruri fără legătură între ele).

Este vorba de dezinformări menite doar să accentueze frica generală de conspirații, de elite, de guverne, de sistem: ”e făcut în laborator, fac experimente pe noi că suntem prea mulți”.

Așadar în spațiul public românesc circulă dinspre Rusia informații diverse, chiar contradictorii, despre COVID-19, toate cu un singur scop – să contrazică orice știre oficială. Să producă suferință, cheltuială, victime și haos. O Românie, la fel ca o Moldova sau o Polonie sau o Bulgarie etc. slabe, cu victime numeroase și, mai ales, falimentare politic sau social, nu sunt capabile nici să critice cum trebuie Estul, ca să nu mai vorbim despre aplicarea sancțiunilor.

La fel se întâmplă și în Germania, Franța, Italia sau Spania, unde Rusia însă cheltuie mult mai mulți bani decât într-o Românie prea vulnerabilă în fața dezinformării.

O ”mențiune onorabilă” ar putea primi și China aici, care însă nu poate fi acuzată cu adevărat că promovează altceva decât dezinformare pozitivă față de sine înseși. Preocupați obsesiv cu imaginea proprie, liderii comuniști investesc poate mai mulți bani decât Rusia pentru a combate narativul lansat de ruși (preluat apoi de Donald Trump) cu COVID-19 = ”virusul chinez”. Sau investesc pentru a ascunde întârzierea lor în a recunoaște amploarea problemei la începutul lui 2020, o întârziere care probabil a înrăutățit serios lucrurile. Dar nu-i putem acuza, ca pe ruși, că promovează, de exemplu, datul măștii jos.

Oportuniștii

O problemă cu dezinformarea este că nu poate fi combătută fără discernământ. Este nevoie de atenție și capacitatea (formată în timp) de a face diferența. Pentru că minciunile bune, cu adevărat periculoase, pot fi și 90% adevăr, ceilalți care profită de pe urma COVID-19 sunt cei care s-au obișnuit să-și facă veacul în acest spațiu public incert.

La fel, nu o să-i numesc, dar îi voi descrie.

O parte sunt, hai să fim sinceri dar politicoși, oameni care au o privire ”alternativă” față de realitate. Persoane publice, influencers, experți în tot felul de domenii cu diplome incerte (comunicare, mediere, self-improvement), s-au trezit acum că pot face bani plasându-se împotriva curentului.

Dacă înainte țineau prelegeri sau scriau cărți despre pericolele medicinei moderne, ale vaccinelor, ale unor diverse substanțe, alimente, ideologii politice (ca liberalismul), libertăți individuale (la orientare religioasă sau sexuală) sau concepte moderne (ca egalitatea de gen), acum s-au trezit că în marea de frică față de COVID-19, vocea lor se face mai ușor auzită.

Pentru a-și face trafic pe site, pe canalele de YouTube sau a-și promova profilul public, vorbesc conspirativ despre ”covrig-19” și lansează inclusiv evenimente de dat jos masca în public. O parte sunt chiar distractivi prin ridicolul sau absurdul lor – și își iau distribuiri masive, inclusiv în grupurile de români din afară. Nu mai vând cristale cu bioenergie, vând ”curaj” împotriva companiilor de medicamente pe care le acuză că plătesc medicii să inventeze COVID-19. Și așa își iau click-ul de la noi și apoi onorariul.

Alți profitori sunt cei care, prin organizația din care fac parte sau prin ideologia la care aderă, se trezesc ușor în opoziție față de orice este ”normal” sau față de ce vine din partea guvernelor. Fie ei extremiști, anarhiști, fanatici religioși, cumva le este ușoră să se poziționeze împotriva autorităților care cer purtatul măștii sau măsuri de protecție. Mai puțin în România, dar cu argumente vizibile în alte state din UE (și preluate de românii de acolo și exportate în țară) sunt politicienii de extremă dreaptă, care, nu neagă existența COVID-19, dar au nevoie să atace partidele politice convenționale și atunci nu au scrupule în a promova mesaje ca ”masca nu ajută”.

În România în schimb abundă, din păcate, grupuri de persoane cu păreri religioase extreme. Ori, dacă ei consideră că totul poate fi explicat și orânduit după un singur set de valori, după o singură sursă, nu prea mai rămâne loc să creadă în altceva. Dacă până recent au dus un război de gherilă pe internet împotriva cipurilor, 5G și a orice altă tehnologie pe care nu o înțeleg dar nici nu o suportă, au reușit acum să adauge COVID-19 pe lista de presupuse minciuni.

Iar dacă nu au încredere în lucruri ca și transfuziile de sânge, din motive religioase, ajung să nu creadă nici în măsurile propuse de a se proteja împotriva pandemiei. Cel mai trist este atunci când nu cred în virus și nici în tratamente, chiar dacă sunt diagnosticați cu COVID-19 și chiar ajung să moară din propria ignoranță.

Pentru că așa cum ziceam la început, dezinformarea costă vieți.

Li se adaugă și alătură la proteste politicieni ratați, vedete dispărute din prim plan sau chiar consilieri de europarlamentari penibili. Toți ar face orice să iasă din conul de umbră în care au ajuns. Dacă și-au dat integritatea, reputația, dacă au trecut prin închisoare, ce mai este mișcare de negare a unei pandemii mondiale pentru ei?

Sigur, lista poate continua. Sunt multe bijuterii ale logicii circulare, ale auto-amăgirii sau ale deconectării de realitate în spațiul public românesc. Nici nu mai știu unde i-aș putea cataloga pe cei reușesc să îmbine dezinformarea despre COVID-19 cu o obsesie apropiată de fetiș cu dacii antici.

Cert este că sunt mulți care ajung să profite din această perioadă de suferință. Rusia o face activ și coordonat. Alții o fac pentru că le este la îndemână. Și fiecare share nechibzuit duce mai departe minciuni pe care apoi este aproape imposibil să le mai desfacem.

Haideți să ne uităm la surse. Și să încercăm, dacă nu merge altfel, să ne convingem rudele, colegii sau amicii, dar și dușmanii de pe Facebook, cu argumentele lor. Da, SUNT interese mari la mjiloc! Așa că faceți bine și purtați mască!

Informații dezinformare COVID-19:

https://www.dw.com/ro/dezinformare-%C3%AEn-vremuri-de-corona/a-52896656
https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/coronavirus/fighting-disinformation/
https://covid19inlanguage.homeaffairs.gov.au/ro/dezinformare-si-adevaruri-despre-coronavirus-covid-19
https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20200326STO75917/dezinformarea-cum-pot-fi-recunoscute-si-abordate-miturile-covid-19
https://romania.europalibera.org/a/rusia-china-acuzate-operatiuni-tintite-dezinformare-ue-covid-planul-anti-infodemie-/30663460.html
https://www.ipn.md/ro/dezinformarea-privind-covid-19-in-tarile-din-partenerial-estic-7967_1073650.html
https://www.facebook.com/watch/?v=248733352862224

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. inca un articol din seria conspiratiei. Si ncercarea de a-i face vinovati pe rusi de orice rau din lume e tot o conspiratie.
  Rusii, de bine de rau, isi iau niste masuri de protectie, alte tari incepind cu UK, continuind cu USA, Brazilia, Suedia nu misca (sau mai corect spus, nu au miscat un timp indelungat nici un deget), deci care sunt cei care prin propriul exemplu incurajeaza populatia sa creada ca nu exista acest virus?
  Rusii nu au nici un interes ca sa se-mbolnaveasca populatia Europei, asta ar insemna consum mult mai mic de petrol si venituri mult mai scazute.
  Luxemburg devine un focar de Corona. De ce? Normal, din cauza rusilor.

  P.S Inca nu am citit nici un articol cit de cit logic scris de cineva care a studiat la Bruxelles…

  • @neamtu tiganu- cu vreo cateva articole mai jos, ai luat-o in freza sistematic de la unii care ( asa imi miroase mie…) se inscriu perfect in tipologia actiunilor manipulatorii ale celor care traiesc sa vada Occidentul in genunchi, iar acum le faci jocul…

  • Atat ai inteles, atat poti.

   Autorul nu a spus ca rusii sunt de vina, ci ca se numara printre cei care profita de diferite situatii: destabilizari sociale, economice etc. cu mijloacele din „dotare”. Lucruri de altfel stiute si demonstrate. Dar, na, daca nu i-ai vazut, inseamna ca nu exista… Ca si logica de care vorbesti.

   Daca nu ai citit un articol cat de cat logic (acum, logica ta are si ea anumite limite si „preferinte”, ca si a mea), te rugam, publica tu un articol care sa-ti sustina si sa-ti prezinte logica. Spor la treaba!

  • Orinde este vorba despre o „conspirație” care are ca țintă ceva legat de știință (ex. zborul pe lună, vaccinuri și tot ce ține de „BigFarma”, SIDA, schimbările climatice, probleme legate de sex etc.) dacă te apuci să cauți sursa o să dai de fundamentaliștii religioși nord-americani. Am vreo 10 ani de analiză în domeniu.

   Ține de lupta lor împotriva științei, înțeleasă ca incompatibilă cu modul lor de a citi Biblia, ad literam. Niciodată nu le-a păsat de consecințele asupra necredincioșilor. De credincioși, în opinia lor, are grijă Dumnezeu.

   Prezenta pandemie de conspiratită are aceași sursă. Degeaba se dă vina pe China sau Rusia. Rușii cel mult colportează bogata producție a fundamentaliștilor.

   Dacă vă uitați, și la noi conspiraționiștii provin dintre conservatorii cu conexiuni la fundamentaliștii nord-americani.

   • Nici nu sti cita dreptate ai!
    Fundalistii nord americani ne-au umplut ogoarele cu gindaci colorado, au imprastiat in lume SIDA… in plus, ii alimenteaza pe rusi si chinezi cu bogata lor productie de „Prezenta pandemie de conspiratită” :D

 2. Din Covid castiga profitorii panicii, gen Burci, Arafat si superiorii lor.
  Castiga si propagandistii panicii, platiti sa mentina profitul angajatorilor la maxim.
  Romanii sunt „sceptici si neincrezatori in autoritati” ptr ca autoritatile merg pe principiul fa ce spune popa, nu ce face popa.
  Autoritatile mint, se contrazic continuu, fura si manipuleaza. De ce ar avea romanii incredere in autoritati?
  Ii trageti tare cu Rusia, Le Pen, Salvini scl.
  Rusia care?
  Aia care construieste North Stream cu Lidera Lumii Libere Merkel?
  Oricum nu de la Rusia, Le Pen si Salvini a pornit Covid.
  A pornit din China, iar OMS a facut si face tot ce poate sa minimalizeze si sa musamalizeze cauzele si aparitia Covid. Ba chiar intai au zis ca e inofensiv, cand deja in China situatia era grava.
  OMS e plina de indicatii pretioase catre Occident: sa prelungim cat mai mult carantina, sa stopam economia, sa inchidem scolile.
  Fata de China e insa extrem de timida, ca si compunerea dvoastra. Nici macar o rugaminte sau o sugestie sa interzica pietele umede.
  Pai de ce sunteti asa timizi cu China, domnule functionar intr-o „institutie europeana”?
  De ce nu sunteti si cu China asa ironici si combativi cum sunteti cu cei care au o „privire alternativa” asupra realitatii?
  Si mai e voie sa avem o parere alternativa sau ne internati fortat daca nu credem la litera versiunea oficiala?
  Mai e voie sa ma intreb cum de sunt periculoase doar demonstratiile contra abuzurilor sefilor dvoastra in timp ce parangheliile Antifa si BLM sunt perfect inofensive ptr media mainstream?
  Mai am voie sa spun ca nicaieri in UE nu de aresteaza ASIMPTOMATICII in spitale?
  Vreti link cu procedurile in Germania?
  Va pot da, de pe site-ul institutului Robert Koch. Infectatii ASIMPTOMATICI stau in carantina ACASA. Nu sunt internati fortat in spital ca sa cheltuie statul cu ei 3 mese pe zi si cazare, astfel incat banii sa intre in buzunarele echivalentilor lui Arafat. Dar desigur le puteti da ideea, caci e f lucrativa.
  Mai am voie sa ma indoiesc de covarsitoarea importanta a mastii cand aflu ca patronul ziarului de propaganda Covid Adevarul e mare importator de masti?
  Mai am voie sa ma indoiesc de imensa importanta a mastii cand ministrul sanatatii german da fara licitatie 9,5 milioane de euro la o firma de consultanta ca sa il sfatuiasca ce miliarde de masti sa importe din China?
  Mai am voie sa ma indoiesc de supercalifragilistica importanta a mastii atata vreme cat nu vad covoare de morti in Ferentari unde nu se respecta nici o regula si unde igiena e ca in Mogadishu?
  Ca sa nu mai existe indoieli eu zic ca exista doar o solutie.
  Vorbiti cu angajatorii acolo la Bruxelles sa interziceti orice sursa alternativa de informatie, afara de alea care le convin lor.
  Cand o sa reusiti asta zambetul dvoastra superior va fi mult mai convingator.
  Succesuri la cenzura PC!

  • Are you sure? „Make a photo!”

   Vorbind serios, debitezi o multime de afirmatii fara nicio acoperire.

   Sa-ti explic putin! In matematica exista multe ecuatii care au solutie unica. Nu exista solutii alternative pentru acestea, pentru ca atunci matematica nu ar mai fi matematica! Singururele chestiuni care se pot pune in legatura cu aceste ecuatii cu solutie unica sunt de genul: studiul proprietatilor solutiei unice respective, aproximarea solutiei, comportamentul solutiei pentru timpi mari, etc

   Daca intelegi ce legatura are ceea ce am scris eu, cu ceea ce ai scris tu, este ok!

   Daca nu, fie ai nevoie de un control psihiatric, fie ai nevoie de mai multa scoala bine facuta! In ambele situatii, e bine sa nu mai emiti comentarii in public pana cand nu-ti rezolvi eficient problemele! Good luck!

  • A propos, ar fi bine sa tii cont de indemnul autorului articolului! Poarta masca! Numarul de locuri in ATI e limitat, si nu cred ca ar fi benefic pentru tine(de fapt pentru nimeni) sa ai nevoie de un loc in ATI si toate sa fie ocupate!

   • #sorin
    Pfai, m-ai dat gata cu link-ul.
    Doar ca nu imi raspunde la intrebarea de ce e asa timida OMS cu China?
    In ce fel timida?
    Nu cere Chinei sa interzica pietele umede, in timp ce ordona Vestului sa isi distruga economiile. Mai ai vreun link ceva sa ma lamureasca?
    Si inca ceva.
    Cine sunt finantatorii OMS?
    Hai merci ptr lista.

  • Ce comentariu excelent!

   Cum spune si Conu’ Neamtu’, nu s-a vazut niciodata nimeni „educat” la Bruxelles care sa nu fie parte dintr-o birocratie marxist-(anti)europeana „self-perpetuating”. Storcatori de buget public, foarte convinsi de relevanta si importanta lor, dar care nu contribuie absolut nimic in afara de o „expertiza” gaunoasa in probleme inventate. Zeci de mii de sinecuri imbogatind o patura superpusa.

   Cit despre observatia dv. [ legata de faptul ca de Rusia (cu un Putin semi-impotent, o tara in decadere, cu o economie mica, cu o putere hiperbolizata de presa isterica) se speculeaza romane-fluviu in vreme ce despre China – pericol real, urias, iminent – fie se vorbeste obligat, cu un sfert de gura, sau nu se pomeneste deloc…] nu as fi putut-o exprima mai bine decit ati facut-o.

  • Schizofrenie tipica , A si B nu pot fi simultan adevarate .
   A
   A pornit din China, iar OMS a facut si face tot ce poate sa minimalizeze si sa musamalizeze cauzele si aparitia Covid. Ba chiar intai au zis ca e inofensiv, cand deja in China situatia era grava.
   B
   Din Covid castiga profitorii panicii, gen Burci, Arafat si superiorii lor.
   Castiga si propagandistii panicii, platiti sa mentina profitul angajatorilor la maxim.

  • @ AdrianT

   Cu cit sinteti atacat mai din senin si fara nici un raspuns la intrebarile pertinente puse, cu atit puteti fi mai sigur ca ati avut dreptate sa va puneti intrebari.

 3. Din aceasta pandemie, cu circa 1, 6 miliarde de locuitori va castiga China. Tarile UE si SUA vor avea de pierdut, fiecare tara pe rand. Aceasta pentru ca la nivel de UE nu au existat un set de masuri comune, de la reguli la importuri medicale si Cons.Europei a afirmat ca fiecare stat face cum crede si se descurca cum poate. Apoi la noi masurile protective trebuiau doua luni, ca in Spania si Italia si nu relaxare rapida. Nici guvernantii nostri nu au stiut sa fie exemple riguroase pentru populatie. Ca in orice vreme de razboi, acum cu acest virus sunt si vor fii profitorii de serviciu. La noi, insa se fura si se minte prea mult la nivel de guvern, indiferent din ce partide.

 4. Cum recunoști un adept al teoriei conspirației? Ce simptome are? Prezintă febră, agitație, stare de amețeală? Poartă mască sau nu? Se spală pe mâini mai des sau mai rar decât restul lumii, cei cumsecade și raționali? Nu, nu e atât de complicat ca in medicină. Răspunsul este unul banal, dar logic: conspiraționistul ȘTIE că în spatele unor evenimente nefericite se află cineva MALEFIC, o creatură sau o entitate care coace planuri împotriva NOASTRĂ, a celor aflați de partea BINELUI. Cu alte cuvinte, conspiraționistul trăiește intr-o lume de basm și cred că îl putem invidia pentru asta, pentru că, in fond, totul se reduce in mintea dumnealui la o luptă veșnică între BINE și RĂU, iar lucrurile și taberele sunt întotdeauna clare, iar interpretarea realității extrem de simplă, bazată pe dihotomii.

  Acum apare întrebarea firească: câți dintre voi ați întâlnit conspiraționiști veritabili, in carne și oase, iară nu din specia de care vorbesc conspiraționiștii de profesie din presă? Pentru că, chiar dacă nu e vorba de simptome, teoria conspirației lasă urme fizice, așa cum sesizează și autorul, de pildă cei ce nu cred in veridicitatea virusului și-l consideră o invenție a unor forțe obscure nu poartă mască. Eu recunosc că nu am auzit pe viu niciunul, că, in afara unor detectivi amatori ai marilor crimelor politice globale ce își flexează neuronii polițienești in pauzele de țigară oferite de corporațiile ce i-au angajat, nu am cunoscut prea mulți teoreticieni d-ăștia și că, văzând cum își trag iute masca pe față după ce-și termină țigara, mi-e greu să-i bănuiesc că s-ar lua in serios asupra balivernelor ce le toarnă cu scopul principal de a se da rotunzi intelectualicește (in fața unor domnișoare colege de viciu și serviciu). Dar in schimb am văzut in presă o ciurdină de conspiraționiști de calibru și aș menționa aici pe tovarășii de atitudine in materie de viroze Trump, Merkel, BoJo, Putin, Macron ce au in comun faptul că, până de curând, defilau in public fără mască. Domniile lor pasămite erau convinse -probabil de către superserviciile lor inteligente- că cineva, un inamic obscur, a fabricat psihoza virusului și că ei nu au de ce să le fie frică și nici de ce să se supună recomandărilor pe care propriile guverne le adresau populației. Mai recent am văzut cu toții cum la o Adunare a Șefilor de Clanuri Europene, unul-mai-cu-moț de prin Balcani și-a etalat frumusețea facială (e mumos de ardeal și mândru de asta, nu-i așa?) și apoi ne-a și comunicat că acolo, la mitingul baștanilor, masca este OPȚIONALĂ. Asta nu e ipocrizie, e teoria conspirației la nivel patologic. Baștanii ăia ignoranți nu voiau nici in ruptul capului să admită gravitatea epidemiei, d-aia nici nu au fost capabili să ia măsurile adecvate crizei, pentru că ei nu văd criza așa cum o văd ceilalți, cei ce se îngrijesc de propria sănătate. Ei ȘTIU că virusul pasămite NU EXISTĂ, fiind vorba de o OPERAȚIUNE SECRETĂ DE DESTABILIZARE a Chinei, sau poate a Rusiei. In timp ce politrucii chinezi, la rândul lor, ȘTIU că este o ACȚIUNE de SABOTAJ întreprinsă de CIA la comanda lui Trump; iar alte creiere încoronate ȘTIU că virusul este invenția Mossadului, a Occidentului putred, a Orientului Mijlociu, a tribului Tutsi și a ungurilor orbaniști. ȘTIIND ei că virusul e un soi de scamatorie pe care incă nu au deslușit-o, desigur că nu le e teamă, binențeles că nu poartă masca, nici vorbă să se înjosească ei atârnându-și botnița ca să le facă pe plac dușmanilor. Asta până acu câteva zile. După 6 luni de pandemie serviciile secrete și-au declinat competența și au încetat să sufle teorii in urechile liderilor de mare angajament ai planetei. Acum le-a intrat brusc frica in oase. Unul câte unul a cedat și și-a tras cârpa pe față. Lumea a scăpat brusc de hidoșenia lor. Ura! Rămânem insă cu prostia lor. Un fleac.

 5. Un articol bun si nu numai rusii sunt declarati vinovati de tot dar sunt numiti ca niste vinovati principali langa care se aliniaza chiar fara sa le fie toal aliati; chinezii si mai toate regimurile dictatoriale si care-si jefuiesc natiunile si traiesc pe sema lor. Adica tot ce vad in occidentul iudeo-crestin un pericol

 6. Culegem ce am semanat.

  Timp de peste 12 ani sistemele de educatie centralizate (guvernanta autarhica) fauresc cetateni incapabili de creativitate si de gandire critica. Acesta este scopul educatiei de astazi, in cele mai multe tari: sa produca adulti fara spirit critic.

  Ei, si dupa un asemenea efort, ne miram ca persoanele incapabile sa se informeze activ, folosind propria ratiune, devin victime sigure ale dezinformarii.

  „Masurile impotriva dezinformarii” sunt tampenii politice, fara sens si fara sanse de izbanda, deoarece ele nu pot schimba un caine intr-o pisica: cetatenii lipsiti de spirit critic si incapabili sa rationeze cu neuronii din dotare sunt inevitabil tampiti de cetateni care au un neuron in plus.

  „Este imoral sa lasi fraierii sa isi pastreze banii” spunea cineva.

  As parafraza: „este imoral sa salvezi prostii!”.

  • Este la fel de imoral sa platesti in nestire ajutoare sociale si sa crezi ca prin impartirea acestor subventii se poate limita saracia, din contra, ea devine si mai mare, produce oameni incapabili sa-si gestioneze singuri viata.
   Este dezastrul lasat in urma de politicile socialiste, nu numai in Romania, politici gresite prin care cei care o aplica au impresia ca pot schimba in bine situatia umana. Din contra o agreaveaza si mai mult, egalitatea in sanse nu se deschide prin bani impartiti in stanga si dreapta, ea poate devine realitate numai prin investitii inteligente in educatie si pregatire profesionala.

 7. Politic e deja clar cine pierde. Sunt greşeli pe care Viorica Dăncilă ştia să le evite. Probabil prognozele serioase dau PSD aproape sub Ponta. Masselor nu le place contestarea păguboasă a autorităţii în chestiuni periculoase, ca pandemia.

 8. Toate tarile, fara exceptie, fac si-si fac propaganda. E suficient sa citesti mass mdeia germana sa observi ca peste tot e rau, mai ales in USA, si aici e bine. America e great, in Japonia rasare soarele etc. E absurd sa acuzi Rusia ca face, si ea cum poate, ce face toata lumea, propaganda.
  Nu Rusia e vinovata, vinovati suntem noi toti ca punem nasul la asa ceva, si repet, nu numia la ce vine din Rusia ci si la ce vine de la guvernele din tarile democratice si in care traim.

  • A, cat imi place mie relativismul asta moral, in care ar trebui sa ne imbratisam plangand in hohote, ca in romanele rusesti proaste: „Toti suntem niste ticalosi, Ivan Ivanivici, absolut toti, nu e nicio diferenta intre noi, Hai sa curga vodca si sa cante lautarii, ca nu mai e nimic de facut”

   Rastimp, fara sa fac cine stie ce eforturi, eu pot sa gasesc repede minim 5 narative brutale impinse in ultimul an pe piata online de limba romana de catre Moscova, prin sputnik si prin goarnele adiacente.

   Ciudat, nu gasesc nimic similar venind dinspre Berlin sau Paris, probabil propaganda aia e mult prea subtila si eu sunt prea limitat ca sa inteleg.

   • Orice narativ indiferent din care parte vine trebuie supus unei analize, sumare si sa cautam ceva similar daca suntem intradevar interesati, occidentul nu recurge la metodele rusesti, daca ar raspunde la fel cu ce ar fi mai bun decat rusii ?

   • Ciudat, nu gasesc nimic similar venind dinspre Berlin sau Paris
    Pt berlin sau paris Romania nu exista, rusii incearca insa sa-si faca loc prin gard. Ciudat nu, Ro e mai imporzanta pt rusi decit pt europeni?

 9. Dupa o scadere spectaculoasa bursele si-au revenit, inseamna ca „cineva” castiga, cine sa fie oare acel cineva ?
  Cu toate stirile alarmante despre caderea economica globala , bursele demonstreaza contrariul, bursele anticipand cresterile economice care vor urma dupa ce maladia se va termina.
  Economiile functioneaza in mare parte normal cu exceptia catorva ramuri precum cea de turism care este poate cea mai afectata precum si traficul aerian numind doar cele mai vizibile din spatiul mediatic.
  Nimeni nu stie exact cate firme vor supravietiui economic, probabil vor dispare in primul rand cele care au avut probleme deja inaintea pandemiei, acesta fiind forta distructiva pozitiva care le va scoate din piata si pe buna dreptate.
  Numai in conceptia socialist-economica firmele trebuie sustinute cu subventii din partea statului un model graitor fiind industria auto in care se incerca din motive ideologice fortarea prin tot felul de prograne gen rabla vanzarea de automobile electrice, cifrele vanzarilor spun altceva, automobilul electric este mort, este un produs de nisa care nu poate rezolva problema mobilitatii si nici a reducerii intr-o msura covarsitoare a incalzirii globale.
  Aspectul pozitiv al acestor programe esuate, reorientarea catre propulsia cu hidrogen si carburanti alternativi, sunt ramurile industriale care vor castiga.
  Pe partea economica n-ar trebui sa ne face atatea griji, oamenii dezafectati din productii necompetitive putand fi realocati catre locuri de munca din industrii si servicii care intradevar sunt competive si care nu trebuie tinute „la aparate” doar de dragul pastarii unor locuri de munca din motive ideologice, electorale etc.etc.
  Politic reasezarea polilor de putere va continua chiar daca in SUA vom avea poate un alt presedinte decat Trump si nici un lider al vreunui stat important si de influenta globala are interes de un conflict deschis, conflictele fiind transate de regula „sub masa” cu lovituri la glezne cum s-ar spune pana ce partenerul recalcitrant intelege despere ce este vorba.
  Nu putem discuta in termenii sus numit de cine va pierde si va castiga pt ca lumea nu este alba si nici neagra, este foarte tare colorata si in nici in caz gri cum unii doresc s-o zugraveasca.

 10. Rusia isi cunoaste dar nu-si recunoaste slabiciunile; de aceea incearca sa-si slabeasca inamicii sau concurentii sau sa-si aduca partenerii comerciali vulnerabili la propunerile sale de schimburi ( vinzind scump energie).
  Are experienta: sa ne amintim de Protocoalele inteleptilor Sionului, de la 1900, ce a declansat un val de antisemitism in tot secolul XX. Si tot Rusia a creat Partidele Ecologiste in anii 1970, iar acestea au ajuns acum sa fragilizeze intreaga economie occidentala cu critici ( unele justificate) si masuri aberante de involutie societala economica si filozofica.
  China actuala se crede puternica, prin dependanta economica a Occidentului de ea, precum si prin opresiune de masa in interior. De aceea propaganda ei vizeaza doar infrumusetarea imaginii la exterior.
  Iar conspirationisti au existat intotdeauna; ceea ce surprinde acum este amploarea fenomenului, faptul ca oameni ce au absolvit forme avansate de invatamint cred fara sa verifice toate aberatiile, cu cit mai fantastice, cu atit mai credibile….rezultat direct al degradarii invatamintului din toata lumea civilizata: nu mai surprinde deloc, de exemplu, ca oameni cu studii universitare nu mai stiu unde se afla diverse organe prin corpul lor si la ce servesc…………
  Diversitatea opiniilor nu inseamna ca toti au dreptate, toti au dreptul insa sa le exprime si dreptul de a tacea atunci cind contra-argumentele le sunt defavorabile!

  • @soringh
   In afara de generalitati si clisee pretentioase, ceva concret ne puteti oferi ca argument contra scepticilor care nu credem in periculozitatea covid?
   Uite un exemplu.
   Puteti sa ne explicati de ce fix aceiasi politicieni occidentali care au incurajat emigrarea ilegala de masa, nesocotind efectele acesteia asupra sigurantei contribuabililor sunt acuma brusc asa de preocupati de siguranta cetateanului?
   Ptr mine grija lor actuala e un circ.

 11. „Cine câștigă din COVID-19?”

  Persoane mai calificate, și/sau mai bine informate decât mine, respectiv cercetători din Oxford, lucrători ai Serviciului European de Acțiune Externă și jurnaliști de investigații de la mai multe publicații, spun că au studiat și au aflat cine câștigă din COVID-19: https://www.g4media.ro/fake-news-coronavirus-cine-profita-serviciile-secrete-si-un-studiu-recent-sugereaza-ca-rusia-incearca-prin-stiri-intentionat-false-despre-coronavirus-sa-destabilizeze-democratiile-occidentale-si-u.html

 12. Eeee. Greu bre. Am citit mai sus si se pare ca cei care au cuvinte alese si multe cărți citite se simt mai îndreptățiți sa discute pe acest subiect si sa critice pe alții încercând sa arate ca nu sunt prea deștepți si ca atare nu au niciun drept sa discute. De obicei chiar acolo e problema cea mai mare, când te crezi superior si cunoscator nu mai poți fi capabil sa privești si din alta perspectiva si ramai limitat cu o vedere tip tunel iar tot ce este din sursa neoficiala nu este acceptat. Aceștia nu pot purta o discuție pt ca. desi au studii si multe informații in cap, ei nu pot gândi cu mintea lor. Ei sunt manipulați si nu pot folosi brainstormingul pt ca asta înseamnă sa accepți idei noi, variații ale posibilităților si imaginație.
  Apropo, imaginația a dus lumea in acest stadiu de evolutie. Întâi imaginația si apoi matematica si celelalte științe exacte care funcționează si s-au descoperit pe baza presupunerilor (care apar in datorita imaginației pusa la treaba).
  Așadar, nu mai fiți obtuzi si creduli. Mai lăsați sursele „oficiale” deoparte si gândiți cu capul vostru, daca are puterea.
  cu televizorul am tâmpit poporul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Bogdan Deleanu
Bogdan Deleanu
A studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia engleză din cadrul Universităţii Bucureşti şi la Institutul de Studii Europene al Université Libre de Bruxelles. Lucrează din 2008 în mediul European, activând în Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European, a fost coordonator electoral în cadrul Misiunii de Stabilizare a ONU din Haiti (MINUSTAH), a co-fondat Europuls și coordonat Eurosfat. S-a implicat în organizarea civică și politică a Diasporei române iar în prezent urmărește probleme de afaceri externe, dezinformare și inovare socială și digitală.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro