miercuri, februarie 1, 2023

Cine este PSD

I.

PSD Sibiu a cerut ieri Vă vedem din Sibiu să iasă în stradă împotriva celor 25 de ordonanțe de urgență trecute noaptea de guvernul Orban.

Așa cum am spus deseori, Vă vedem din Sibiu găsește inacceptabil abuzul de OUG – și chiar este pentru scoaterea OUG din Constituție. Se pot găsi alte măsuri de intervenție rapidă în caz de calamitate.

Însă tupeul PSD e fantastic: după ce au masacrat vreme de câțiva ani îngrozitor democrația, acum îi poartă miloși de grijă.

Cred că PSD nu înțelege nici acum cantitatea enormă de rău pe care a produs-o României – și cât de aproape au fost să ne distrugă destinul european.

Acest text este un mic reminder al urgiei PSD – pentru uzul celor care au început să uite.

II.

PSD este partidul care, în 31 ianuarie 2017, trecea o ordonanță de urgență a cărei intenție era să ofere imunitate juridică șefului partidului – pentru o faptă pentru care acesta avea să fie ulterior condamnat. Spus simplu, PSD este partidul care a vrut să furnizeze imunitate juridică șefului său, care era un infractor. Spus și mai simplu, PSD este partidul cu gândire de infractor, condus de un infractor, acționând ca un infractor. Dacă a existat vreodată un partid-infractor în istoria recentă a României, acesta este PSD.

PSD este partidul care, prin acest gest, a determinat cei mai importanți aliați ai României să reacționeze – punând în pericol apartenența noastră la Uniunea Europeană și riscând alianța noastră strategică cu Statele Unite – în 2 februarie, la două zile după acea OUG care putea fi fatală României, ambasadori din șase țări esențiale pentru noi ca stat (Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Belgia, Olanda) au cerut PSD retragerea ordonanței 13; Parlamentul European ținea o dezbatere despre protestele din România; Comisia Europeană făcea declarații dure pe aceeași temă împotriva guvernului PSD – și, implicit, împotriva României. Spus simplu, PSD, partidul-infractor, a riscat să năruie România pentru a-și salva infractorul-șef. Spus și mai simplu, PSD e partidul care nu a ezitat să riște distrugerea României pentru a-și salva șeful. Dacă a existat vreodată un partid anti-românesc în istoria recentă a României, acesta e PSD.

PSD este partidul care a scos în stradă, împotriva acestor samavolnicii, sute de mii de români îngroziți de perspectiva distrugerii României. În 5 februarie am fost cel puțin 600.000 de români deodată în stradă. Am fost, probabil, de a-a lungul vremii câteva milioane de români în stradă. Toți îndrăgostiți cu disperare de România europeană; toți cerând, pașnic dar ferm, ca PSD să nu distrugă destinul european al României. Ei bine, pe acești români PSD i-a numit, prin gurile liderilor săi, „șobolani”, „putori”, „viermi”, „echipe de cetățeni cu venin”, „răgălii”, „fire de praf”. Iar în 10 august 2018 i-au reprimat violent, rănind sute dintre ei, riscând o hecatombă. Spus simplu, PSD, partidul-infractor și partidul anti-românesc, este și un partid anti-democratic. Spus și mai simplu, PSD e partidul care nu a ezitat să rănească sute de români și să riște o tragedie ca să-și salveze infractorul-șef. Dacă există un partid represiv în istoria recentă a României, acesta e PSD.

Găsesc și acum aproape miraculos că am ieșit, după urgia PSD, înapoi în Europa. E un noroc istoric – și îmi măsor bine cuvintele. (În același sens major în care un noroc istoric a fost Unirea de la 1918.) Și, cum norocul ți-l și faci, cei cărora li-l datorăm sunt sutele de mii, milioanele de români ieșite în stradă – și rămase ore în șir la cozi la vot – și agresate de jandarmi – și jignite de conducătorii PSD – și pe care nimic din toate astea nu i-a împiedicat să creadă în destinul european al României.

Am crezut în România europeană – și am ținut-o în Europa. În pofida unui partid-infractor, anti-românesc & represiv, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o scoate de acolo.

III.

Acum înțelegi, PSD? Oricâte defecte au celelalte partide, oricât de exasperante sunt, oricât de ambiguu se mișcă uneori, oricât de stupid alteori, ele nu sunt, ca tine, partide-infractor; nu sunt, ca tine, anti-românești; nu sunt, ca tine, anti-democratice.

Nu am uitat cine ești, PSD. Poate că tu ai uitat – poate că te prefaci, convenabil, că ai uitat.

Dar noi nu am uitat. Și, ca orice infractor dovedit & condamnat (de justiție, ca șeful tău; de istorie, ca tine), nici o reintegrare socială nu e posibilă fără admiterea culpei.

E nevoie de scuzele tale, PSD. Ca să putem face efortul să admitem că ești un partid, iar nu un grup infracțional organizat; ca să putem admite că ești un partid, nu o bandă de ciomăgari; ca să putem admite că ești un partid, nu o armată de ocupație – e nevoie să ne arăți că ai înțeles cât ai greșit, unde ai greșit, cum ai greșit. Și că faci totul ca să nu repeți asta.

Nu am uitat cine ești, PSD. Arată-ne că nici tu nu ai uitat cine ai fost – și că știi cine & ce vrei să devii.

IV.

Până când nu va face asta, până când nu va cere public scuze pentru ce a făcut, până când nu va spune limpede cum vrea să se reformeze, până când nu va spune, precum Tudor Postelnicu, fost șef al Securității & ministru de Interne în decembrie ’89, „am fost un dobitoc!” –

până nu se va căi public, PSD rămâne ce a fost în ultimii ani: un partid-infractor, anti-românesc, anti-democratic, represiv.

Cu care nici un dialog nu e posibil.

Și va rămâne ce ne-a arătat că este: alături de PCR & FSN, cel mai criminal partid din întreaga istorie a României.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Din text, de la “șeful său, care era un infractor” (deci șeful-infractor) la “infractorul-șef”. Deși subtilă, metamorfoza aceasta îmi pare deosebit de revelatoare pentru aceasta superba intervenție a dlui Vâncu.

 2. PSD nu se va reforma în veci! Încearcă tactica Securității care s-a transformat în SRI, adică rade vreo cîțiva proști care erau la vedere și își vede în continuare de treabă mizînd pe prostia și uitarea istoriei care caracterizează nația asta de fraieri.

  • @cetateanul turmentat :
   Acestea sunt minciunile sfruntate ale mafiei psd.
   Securitatea putea omari oameni nevinovati, ii putea aresta, ii putea da afara de la serviciu sau din casa, le putea impune domiciliu fortat, ii putea impiediaca sa se angajeze sau sa urmeze studii superioare, ii impiedica sa calatoreasca in strainatate.
   Serviciile Secrete de astazi culeg doar informatii. Daca descopera ca cineva a comis fapte penale, predau informatiile procurorilor, dar procurorii nu pot folosi in instanta probele obtinute de la Serviciile Secrete ale tarii, ci trebuie sa obtina alte probe, conform unor decizii aberante si criminale ale CCR.

   • firmele „sub acoperire” (in fact monopolul statului cleptocrat) ce imbogatesc limbricii / interesii nationali si politrucii, pe cine servesc ? pe cine serveste domnule aceasta pleava inepta si hoata, de a ramas romania ultima n europa iar cei harnici si onesti fug care ncotro ? cum functioneaza domnule militia, justitia si cine mai spuneti dvs cind de 30 de ani doar s a furat si distrus o natie ? da, PSD este refugiul scursurilor securist / comuniste si progeniturilor ce au luat chipul capitalismului de stat, sau de cumetrie cum spunea parintele fondator

    • @man fo war :
     Firmele sub acoperire sunt forme mascate de finantare a Serviciilor Secrete.
     In toate tarile, Serviciile Secrete au firme sub acoperire, pentru finantarea suplimentara, fata de ce asigura, in mod transparent, bugetele statelor.
     Nu din cauza firmelor sub acoperire a ramas Romania la coada tarilor europene.
     Militia si Justitia nu au functionat din cauza personalului incompetent si corupt si din cauza mafiei, care a pus stapanire pe tara, nu din cauza Serviciilor Secrete, nu din cauza firmelor sub acoperire.
     Mafia si-a impus oameni in toate structurile statului : la CCR, la ICCJ, in CSM, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
     Daca justitia si-ar fi facut datoria, daca i-ar fi arestat pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, daca le-ar fi confiscat integral averile, nu ar mai fi avut cine sa finanteze si sa organizeze indobitocirea electoratului (astfel incat sa-i voteze tocmai pe cei mai mari corupti), nu ar mai fi avut cine sa organizeze si sa finanteze fraudarea alegerilor.

 3. Romania a rămas în Europa.
  Cine nu intelege importanța acestui succes să se uite cu atenție
  la filmulețele care arata brutalitatea si arbitrariul cu care
  autoritatile non-europene din China comunista actioneaza pentru combaterea epidemiei.
  E clar că ăia nu s-ar da în lături să adopte chiar și 50 de ordonanțe de urgență într-o noapte
  aidoma pesedeilor hoti ai Romaniei.

  Asa ceva nu se va intampla niciodata insă in Romania Normala
  in care mai mult de 25 , hai ce mult 28 de ordonanțe de urgență,
  nu vor fi nicând adoptate.

 4. Cea mai simpla metoda de a te exonera de vina este gasesti un tap ispasitor. Asa se poarta in istorie, arunci totul pe sef si cateii mai mici scapa….
  Faptul ca in continuare psd are cu siguranta 25-30% votanti si mai ales un nucleu dur care iese la vot in orice conditii si orice ar face psd ne duce la concluzia ca aproape 30% din romani:
  – sint infractori sau foarte favorabili oricaroro infractiuni indreptate impotriva statului, economiei sau celorlalti locuitori
  – au prorniri profund antiromanesti mascate de patriotism de parada, fals sustinut numai de afisarea unor obiceiuri de mahala pretins „romanesti”
  – nu inteleg democratia si actioneaza permanent impotriva spiritului democratic
  – nu sint autonomi preferind un stat interventionist in care „tatucul le da si lor”

  Ei reprezinta o forta ce nu poate evolua, nu poate fi educata si care sufera in asa hal de prostie incit nici macar nu pot intelege cit de prosti sint.
  Uimitor e ca multi dintre tineri adera puternic acestor idei.

 5. jurnalele romanesti incep invariabil cu militienii rutieristi care au oprit / amendat in trafic (si au indeplinit norma), continua cu maririle de salarii si pensii speciale / bugetare, vremea care face ravagii, si se termina pentru descretirea fruntilor cu ultimile rigiituri ale vedetelor botoxate show biz autohtone ! hai ca se traieste bine n romania (dupa cum spunea insusi marinarul). spuneti mi citi antreprenori romani cistiga cit un politruc, judecator, sau sef in orice institutie a statului cleptocrat ? daca psd are constant 1/3 din sustinatori , inseamna ca statul a ramas nereformat, la cheremul putorilor si bugetarimii hoate si inepte. pina cind ? (cind or ramine doar ei, end of story, finalul finalului ce nu i foarte departe)

 6. Teribil. De aceea unii mai revolutionari de prin Vest protesteaza si doresc schimbarea clasei politice din temelii, chiar disparitia acesteia. De ce? Pentru ca este inutila, indiferent ca la putere este PNL sau PSD, liberali sau social democrati, republicani sau conservatori. Oamenii nu se mai simt demult reprezentati si protejati de acesti politicieni, care oricum iau deciziile dupa interesele proprii, peste capetele oamenilor. Acesti politicieni coboara din turnurile lor de fildes in randul multimilor, doar in campaniile electorale. Asadar, care este diferenta intre OUG-urile date de PSD si cele date de Orban? Nici una. Difera doar prin numarul lor. Insa unii prefera sa aleaga o tabara, iar altii alta tabara pentru a face un fel de lobby unui partid sau altuia, uitand faptul ca toate au aceeasi „culoare” sub geaca.

  • „…care este diferenta intre OUG-urile date de PSD si cele date de Orban?”

   …Că unele au schimonosit democrația românească, atât câtă era, făcând un rău imens națiunii, iar celelalte au încercat (iar parlamentul dominat de PSD-ALDE-UDMR se opune cu înverșunare) să repare cât se poate din acest rău.

   Presa abundă în detalii, cum de nu ați reușit să vedeți nicio diferență?! Pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, vă fac cunoscută lista lor, astfel încât să le găsiți mai ușor:
   1. ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare
   2. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat
   3. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
   4. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate
   5. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
   6. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020
   7. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale și de investiții, la nivel regional
   8. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative
   9. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027
   10. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid
   11. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind recensământul general agricol din România runda 2020
   12. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021
   13. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte, precum și pentru aprobarea plății cotizației anuale în vederea participării Institutului Național de Statistică în calitate de asociat în cadrul Comitetului de Statistică și Guvernanță în Statistică al OCDE
   14. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice
   15. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate
   16. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea Poliției Judiciare
   17. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei
   18. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat de salvare
   19. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii petrolului nr. 238/2004 cu modificările și completările ulterioare
   20. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea și utilizarea fondului locativ de protocol și bunuri mobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”
   21. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice
   22. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011
   23. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor
   24. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea unor acte normative în domeniul transportului naval
   25. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul apărării naționale

 7. Subscriu acestui comentariu, Radu Vancu.
  Guvernul face ceva aiurea? Jos PSD, adică ăia din Opoziție. Bine dar… nu el a dat ordonanțele. Lasă așa, jos PSD.
  Nimerește PSD-ul din greșeală peste un adevăr? Nu contează, „știm noi” cine e și i-o amintim. Ce legătură? În logică, până și ticăloșii pot avea dreptate, Radu Vancu, și un gunoier poate câștiga argumentul contra unui expert. Nu se folosește argumentul autorității, nici cel de tip strawman: are dreptate, dar să-i spunem că n-are dreptul să aibă fiindcă nu avea șapcă.
  Și personificarea colectivelor, identificarea unui partid cu un individ, ca să-i poți vorbi „de sus”, cu singularul persoanei a doua… Zău, se poate mai mullt dle Vancu.
  Ca să nu spun nimic de binomul rușinos „noi-ei”, de origine totalitară, noi bunii ei răii…
  Și ideea tot e: are dreptate PSD, sunt rușinoase ordonanțele? Dacă da, faceți ceva? Adică… la chestiune.
  Știți, logica?…

  • Rezist logicii

   Pai atunci rezistati si cititi de la cap la coada lista celor 25 de OUG date de guvernul „rusinii” penele.
   Se compara ele cu unica, inegalabila OUG 13 (fatala) data tot noaptea, dar pentru hoti, de tovii rosii?
   Cat despre demascarea PSD in 4 acte, acopera ea realitatea au ba?

  • Rezist logicii…

   Bravo! Ați reușit să rezistați cu succes. Ați trecut pe lângă logică fără să aveți vreo tangență cu ea.

   Mai nou, în același paralelism cu logica, țuțerii PSD acuză guvernul Orban de mărimea deficitului bugetar, pentru care un recent raport al Comisiei Europene critică România și urmează a declanșa o procedură pentru deficit excesiv.

   …Asta, după ce, în repetate rânduri, guvernul PSD a fost avertizat de CE (și nenumărați economiști) cu privire la cheltuielile excesive în raport cu venitueile bugetare. (Banii risipiți pe paranghelii și mașini de lux, ca să le fie mai simplu de înțeles pesedeilor.)

   Tipul ăsta de discurs este poate (nu-i sigur) credibil pentru organizația persoanelor vârstnice hipoacuzice membre PSD, dar cu siguranță nu este credibil pentru cei care frecventează spațiul acestei platforme.

   Se vede treaba că PSD chiar a ajuns la un nivel ridicat de disperare.

 8. Majoritatea pesedistilor, inclusiv cei care comenteaza aici pe forum, au inteles din esecurile electorale recente ca trebuie sa repete acelasi mesaj cretin ca si pana acum, dar mai tare si mai strident. Bravo baieti. Tot asa!

  Dar exista si o exceptie – cineva din PSD care incearca cu jumatate de gura sa spuna ca au fost si probleme serioase. E foarte bun articolul domnului Radu Vancu, dar cred ca documentul PSD e si mai bun:

  http://storage06transcoder.rcs-rds.ro/storage/2020/02/12/1160042_1160042_aici.pdf

  Ia uitati aici, stimati pesedisti:

  “PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență. Partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism… Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD. În aceeași logică a antiselecției, partidul a ajuns să fie reprezentat la nivel public/ mediatic de către un grup restrâns de oameni care par că se pricep la orice subiect, din orice domeniu.”

  Normal ca o sa-l linsati si pe asta, ca doar nu o sa recunoasteti ca ati slujit trei ani “un grupuscul care și-a imaginat că își poate pune la butonieră întregul guvern și prin asta întreaga țară”.

  Si inca una:

  “La acest moment, simpla pronunțare a cuvântului ,,justiție” de către liderii, membrii sau simpatizanții PSD este dificilă. Ordonanța de Urgență nr. 13/31.01.2017 a luat prin surprindere pe toată lumea. În campania electorală care se terminase de puțin timp nu a fost niciodată vorba despre asemenea măsuri. În Programul de guvernare, transformat în reper absolut, nu există nicio mențiune despre așa ceva. Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc. Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru.”

  Cititi si trageti-va palme, buey. Sau bagati in continuare texte destepte – e bine oricum.

 9. Scrii prost, Vancule. Dar prost. În afară de „văleu, PSD partid infractor”, „am fost 600000 în stradă” (ați fost pe dracu!), „PSD a vrut să ne scoată din Europa” (da, a vrut să dea țara lui Kim) și alte sloganuri din astea deja răsuflate care prind la prostime, ce mai știi?

 10. intre doua curve, indiferent cat de experimentate, nu e diferenta decat experienta, ratingul etc. dar ele tot curve sunt, indiferent cat de lung e argumentul pentru a le diferentia pe motiv de clienti.

 11. Argumentul principal al zilei este : PSD (care-i urmasul PCR, FSN etc.) a facut rau numai rau asa cum expune autorul !!!!
  De ce noi – cei ce suntem in locul lor – n-am face la fel ?
  Daca ei au incalcat legea, de ce noi n-am face la fel ? Cine sunt cei care ne cer avize la OUG ?
  „eu n-am timp de filozofie eu rezolv nevoile romanilor” (apud Ludovic II).

  Rezultatul: Votantul de rand (al PSD si vecinul lui mai nehotarat) – care judeca dupa actiuni/fapte – spune: PSD=PNL sau toti suntem la fel sau nici astia nu-s mai breji.
  Infierarea cu manie proletara chiar daca e de dreapta, este o meteaheana din vechiul regim.

 12. PSD tot vrea sa arate ca este simetrie intre ce au facut ei cu OUG si ce face Orban. Aste e o prostie din 2 motive:
  1. Daca era bine cand au facut-o ei, de ce o intorc acuma ca argument impotriva opozitiei? Asta arata doar prostie si nemernicie.
  2. Exista o diferenta mare intre cele 2 situatii. PSD avea practic toata puterea in stat in afara de presedinte, deci cu majoritati comfortabile in camera nu aveau motiv sa guverneze doar prin ordonante. Orban si Iohannis se zbat sa faca ceva in conditiile foarte averse de acum, de aia recurg la metode la care in principiu se opun. Daca vor avea majoritate dupa alegeri si vor continua asa, vor avea soarta PSD-ului.

  Tactica asta a PSD-ului de a arunca inapoi toate acuzatiile si criticile impotriva lor arata micimea lor.

 13. Interesant. vad ca s-au strans suspect de multe comentarii care par sa vina de la sustinatori (sau daca preferati: postaci) pro PSD. Nu prea am vazut pe aici asa ceva – pana acum. Ce se intampla ? Ordin de la partid sau direct de la Moskva ?

 14. Da, Orban a dat 25 de ordonante de urgenta, cand trebuia sa isi asume doar raspunderea pe desfiintarea Seciei Speciale, pe alegeri locale in doua tururi si, mai ales, pe o lege a lustratiei care sa elimine de sus pana jos slugile lui Ceausescu si pe cele ale lui Iliescu, Nastase, Dragnea. Dar chiar si cu asemenea porcarii, PNL este de preferat, iar PSD bun… de aruncat ca o ciuma in curtea lui Putin, la Kremlin.

 15. DA, ce este PSD? Au trecut 30 de ani, unii spun că PSD este veșnic. desigur, relativ. Cândva am fost și eu de stânga, acum nu știu exact ce este stânga/dreapta. Problema este COMPETENȚA/ INTEGRITATEA, adică două probleme. Sunt ele de dreapta/stânga?Cine știe? Evident se exagerează rolul fostei Secu, actualii bogătani au un rol, Nu sunt nici bogat, nici sărac, cu cine votez? Dacă liberalii dovedesc cî pot face ceva, sunt cu ei, am votat cu ei.

  • Stai linistit cu stanga, partidele de dreapta a fost din totdeanua cele care au trebuit sa repare ineptiile stangistilor/comunistilor/socialistilor.

   • în toate statele europene există social-democrație, acum oricine se dă dreapta, uitând că nu există dreaptă fără stângă , importantă este promovarea inteligenței și eticii morale, se vede aplatizarea produsă de 40 de ani de dictatură stalinistă

    • Social democratia europeana a luat-o razna de tot drept pt care partidele de extrema dreapta si nationaliste sunt pe val si devin votabile.

 16. Cine sa fie ? rezultatul complicitatii electoratului cu acest partid, este rezultatul unul proces firesc democratic si legal. Daca nu s-a reusit in anii 90 ca acest partid sa fie demascat ca urmas al PCR-lui si interzis prin lege acum tragem ponoasele in urma ingaduintei de care am dat dovada.
  PSD-ul a reusit sa se infiltreze in mentalul comun a multora, ramas o data acolo, nu fi eliminat decat prin disparitia fizica si naturala a purtatorului.
  Conform acestei constatari o sa mai tragem cel putin inca 50 de pe urma sa pt ca a reusit sa infecteze si mult tineret lenes care prefera sa stea cu mana intinsa.

 17. Remember USL!
  Lăbăralii nu-s decît niște pezdei mai retardați și mai fomiști, că pînă acum au cules doar ciosvîrte de la masa „ciumei roșii”. Uitați-vă ce se întîmplă la Arad cu foștii consilieri PSD, deveniți PNL pînă seara.

 18. Are dreptate Malin Bot-psd-ul trebuie sa intre si sa ramana doar in istorie. Daca i s-a intamplat unui nume respectabil adica PNTCD-ului, de ce nu i s-ar intampla si acestui grup uman unii ticalositi in rele unii si altii in cersetorie si furtisaguri.

 19. „PSD este partidul care, prin acest gest, a determinat cei mai importanți aliați ai României să reacționeze – punând în pericol apartenența noastră la Uniunea Europeană și riscând alianța noastră strategică cu Statele Unite – în 2 februarie, la două zile după acea OUG care putea fi fatală României, ambasadori din șase țări esențiale pentru noi ca stat (Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Belgia, Olanda) au cerut PSD retragerea ordonanței 13; Parlamentul European ținea o dezbatere despre protestele din România; Comisia Europeană făcea declarații dure pe aceeași temă împotriva guvernului PSD – și, implicit, împotriva României. Spus simplu, PSD, partidul-infractor, a riscat să năruie România pentru a-și salva infractorul-șef. Spus și mai simplu, PSD e partidul care nu a ezitat să riște distrugerea României pentru a-și salva șeful. Dacă a existat vreodată un partid anti-românesc în istoria recentă a României, acesta e PSD” – SLUGOIULE. Atat.

 20. PSD este un fals partid de stânga, cred că liderii lor nici nu cunosc istoria social-democrației din lume și din ROMÎNIA.. Mă gîndesc la Titel Petrescu, jertfă a prigoanei comuniste. Unii confundă stînga cu comunismul, ba chiar cu nazismul. Greșit. Chiar în SUA există orientări de dreapta și de stânga, v. PD, dar mai puțin sesizabile. PSD a compromis calea de centru-stânga prin politica clientelară, tip african. PNL poate ajusta această eroare, dar va putea? Liberalii la origini au fost de stânga. Partidulm Țărănesc a avut la origini orientare de stînga, apoi politica le-a schimbat poziția. Social – democrația a fost antitotalitară prin definiție, dar comuniștii au acaparat scena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro