marți, noiembrie 30, 2021

Cine va fi președintele PDL? (II)

Teza articolului precedent era că victoria proaspătă și categorică a dlui Boc în competiția cu Vasile Blaga nu însemna automat că el va rămâne șeful partidului său, în sensul efectiv al termenului. Scriam acolo că dl Boc riscă să fie președinte de partid doar cu numele în cazul în care renunță la postul de premier. Asta pentru că nu va putea fi locomotivă electorală și va trebui să secondeze, de facto, pe cel care îi va lua locul la palatul Victoria.

Discuțiile despre înlocuirea dlui Boc cu un tehnocrat au început imediat după terminarea Convenției, ”sursele” vorbesc de dezbateri și în partid și cu șeful statului; se vorbește, de asemenea (tot neoficial), că dl Boc ar fi făcut o înțelegere cu președintele Băsescu, și că ar fi urmat să-și dea demisia imediat după obținerea mandatului de președinte al partidului. Cu toate astea, dezbaterile par să fi ajuns la o concluzie: dl Boc va continua să ocupe postul de premier. Deși sunt sigur că e o concluzie temporară (înlocuirea dlui Boc din fruntea guvernului va rămâne ”pe masă”) ea reprezintă un succes pentru premier, o primă dificultate depășită.

Care ar putea fi explicația? Eu văd două. Noua echipă de conducere a PDL nu dorește să fie departe de resursele guvernării; iar dl Boc, oferind posturi taberei adverse, a lărgit baza de susținere a acestei echipe, prin urmare și suportul în partid pentru păstrarea șefiei guvernului. (Trocul ăsta n-a fost fără pierderi, a dus la îndepărtarea unor oameni apropiați dlui Boc, așa cum notează depreciativ dl Lăzăroiu).

A doua explicație e că dl Boc a fost sprijinit, în partid, de cei rămași în jurul dlui Blaga. Acest sprijin poate să pară surprinzător, dar nu este. Dacă recitiți articolul trecut, există acolo o variantă, o posibilitate de desfășurare a evenimentelor în care dl Blaga revine în cărți pentru conducerea PDL: un eventual eșec al PDL/guvernului condus de dl Boc. Să explic. În clipa în care un tehnocrat ajunge la palatul Victoria, el poate fi și locomotiva dar și țapul ispășitor. Dacă se va dovedi popular, el va fi noua vedetă a partidului, el și președintele Băsescu, cel care l-a ales și l-a susținut. Iar dacă PDL va continua să scadă în sondaje tehnocratul respectiv va fi pus pe făraș, dl Boc păstrându-și președinția partidului. Dl Blaga nu are în acest scenariu nicio șansă. În schimb, dacă dl Boc rămâne premier, atunci va trebui să dea socoteală pentru scăderea partidului în sondaje, și eventual pentru un eșec și mai categoric, mă refer la pierderea majorității parlamentare. Un astfel de eșec i-ar face poziția în partid foarte greu de menținut, și lui și echipei sale. Nu văd cine ar putea să ocupe vidul de putere decât perdanții convenției de duminică.

Așa că adepții dlui Blaga au uitat că susțineau cu ceva vreme în urmă că funcția de premier și de președinte de partid trebuie separate, acum îl susțin pe dl Boc la frâiele partidului și guvernului. Sigur, au o explicație (posibilitatea ca un nou guvern să nu poată să treacă prin parlament, desigur NU din cauza lor). Pe de altă parte, dl Berceanu a plătit din banii săi un sondaj pe care l-a făcut public, pe post de cântar și clepsidră. 53% (PSD) contra 19% (PDL). Dacă până în toamnă nu se strâng destule procente în dreptul PDL, dl Berceanu, dl Blaga și grupul lor vor reveni asupra necesității păstrării dlui Boc în oricare din posturile de conducere. Și la PDL și la palatul Victoria.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Who cares ? E an electoral, sa vezi pomeni platite pe datoria externa ca sa creasca PDL-ul in sondaje. Stim scenariul, indiferent de cine e la cirma.

  • Eu nu stiu pe ce se intemeiaza o astfel de certitudine. Cu siguranta ca nu pe experienta: guvernul Nastase in 2004, guvernul Tariceanu II in 2008, guvernul Boc I in 2009 – sunt tot atatea exemple diferite din acest punct de vedere. Prin urmare, de ce am presupune ca lucrurile vor fi la fel in 2012 indiferent de cine se va afla la palatul Victoria?

 2. De ce ar accepta un tehnocrat (hai să zicem Mihai Tănăsescu, e un simplu exerciţiu de stil) să-şi sacrifice nu liniştea (sunt destui oameni care nu pot funcţiona optim decât acceptând provocări cât mai dure) ci credibilitatea şi să se transforme în ţap ispăşitor? Cu atât mai mult cu cât probabil, lucrurile ar lua o turnură exact ca în ipoteza lansată acum vreo 3 luni de Alina Mungiu-Pippidi în articolul „De ce nu vrea nimeni sa fie prim ministru”. (Nu cred că v-a scăpat articolul.)

 3. Emil,
  Raspunsul la intrebare depinde de calculele personale ale tehnocratului cu pricina, e greu sa fac macar o speculatie informata asupra unui astfel de calcul. Nu stiu, de exemplu, de ce a acceptat dl Croitoru in 2009 propunerea de a forma un guvern. Perspectivele de atunci erau chiar mai dificile decat cele de acum.

 4. @Miron Damian

  „Nu stiu, de exemplu, de ce a acceptat dl Croitoru in 2009 propunerea de a forma un guvern”

  Va dau eu doua explicatii asa, la prima vedere.

  1. Domnul Croitoru in virtutea competentei sale galactice dar si a relatiei cu fica lui Isarescu era ca si batut in cuie ca viceguvernator. S-a trezit insa pe ultima suta de metri Bogdan Olteanu de la PNL ca vrea sa se pensioneze din politica intr-o functie calduta si i-a suflat sinecura. Dupa ce omul ii facuse toate poftele atatia ani donsoarei Isarescu? Si sa nu ramai cu un dinte importriva PNL? Zi si tu?

  2. Pana in ziua in care la- desemnat Basescu nu stia nici dracu cine e Lucian Croitoru. Si nici n-avea cum sa stie ca era un obscur CONSILIER al guvernatorului BNR.

  Sa fie clar domnule Damian, daca trebuie evident ca se va gasi un alt Coritoru care sa preia bucuros functia de PM. Un tehnocrat adevarat cu notorietate si cariera e insa improbabil.

  • Momo,

   Sunt sigur ca ce reprezinta un ”tehnocrat adevarat” difera de la persoana la persoana. Dar, ca sa inchidem acest subiect, intrebarea initiala era de ce ar accepta un tehnocrat un atfel de post. Raspunsul ramane la fel de valabil.

 5. @Miron Damian

  Cred ca suferiti de memorie selectiva…. Cand Basescu l-a numit pe Croitoru presedintele avea vesti bune, se parea ca iesisem din criza. Boc la doua luni dupa inca ne asigura ferm ca nu sunt probleme in ceea ce priveste pensiile si salariile. De altfel va mai amintiti doctrina „nu avem ce face criza nu-i a noastra n-o putem repara noi”? Au cantat refrenul asta pana in primavara lui 2010 sperand ca prostii ca iese tara singura din criza. Abia dupa aia s-au apucat „eroii” sa ne „salveze”. Aferim…

  • Usurel cu acuzatiile, si cu opinia politica. Memoria mea e foarte buna si nu are a face cu declaratiile politicienilor. In campania din 2009 bugetarii tocmai primisera concediu fortat, si neplatit – si era un prim pas pentru reducerea masivului deficit al bugetului public. Asta stia oricine, cu atat mai mult cineva de la BNR. Cat despre declaratiile politicienilor, daca le aducem in discutie putem sa glosam la infinit. Prin urmare, n-o sa le aducem.

 6. Nu trebuiesc constructii altele decat ce avem acum. Tot ce avem nevoie este ca Boc sa ramana fiindca avem sansa unica de la revolutie pana astazi sa scapam de 50% din politicienii de azi si chiar de o grupare tip gasca mafiota compacta. Lucru nesperat! Daca pe langa ei mai pica si udmr ne apropiem de 60% din gasca politicienilor. Este o ocazie unica si foarte practica de amendare a clasei politice daca bineinteles se merge la vot in numar cat mai mare. In 2012 se va putea vedea adevarata putere a oamenilor simpli care daca merg la vot vor putea scapa dintr-o data de peste jumatate din cei care ne-au adus aici.
  Care sunt avantajele? Foarte mari! Se responsabilizeaza clasa politica iar cei care vor veni vor avea mai mare grija la modul in care vor conduce si ii vom putea tampona cu drag data viitoare plus ca vor fi mult mai putine partide si ne va fi muuuuult mai simplu la urmatoarele alegeri.
  Eu ii doresc multa sanatate d-lui boc in fruntea guvernului si sa ne lase ocazia asta unica si extraordinara ca voturile noastre sa conteze cu adevarat! De aceea este frumoasa democratia!
  Astfel conform proverbului „Cu pasi mici prinzi maimuta” ne putem face si noi amarastenii „pohta ce-am pohtit”!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro