marți, martie 21, 2023

Cinismul și ipocrizia opoziției

Rar mi-a fost dat să văd atâta cinism și ipocrizie exhibate de opoziția parlamentară.

Hazardul istoric face în acești ani un calvar din conducerea unei țări. Erorile ultimilor zeci de ani s-au acumulat până la limita exploziei. Crize de tot felul, dezechilibre macroeconomice la nivel global, l-au făcut pe Leonard Orban, un om altfel ponderat, să declare că nu sunt excluse războaie în Europa și în lume.

În aceste condiții, ce mână opozitia  spre guvernare? „Foamea”, ce să-i mâne. Stau pe tușă de opt ani, au datorii de milioane de euro și  PSD și  PNL, portăreii pândind pe la sediile partidelor să pună lacătul pe ele. Bugetul de stat și bazinul de funcții publice reprezintă o atracție irezistibilă pentru opoziția noastră flămândă.

Alegeri anticipate, să plece Băsescu, jos puterea, greva parlamentară, lipsa cvorumului pe la comisiile parlamentare, orice este folosit și inventat pentru alungarea actualei coaliții de guvernare. Mai nou, bieții copilași de 5-7 ani au fost atrași în lupta politică, pentru demonizarea puterii. Se pare chiar și sabotarea serverelor Ministerului Educației, după unele surse. Nimic nu este prea mult în acest război distrugător și inutil, pentru că obiectivul ajungerii cu orice preț la guvernare, nu se prea lasă ajuns.

Dar de ce nu mai au răbdare câteva luni? Pentru că nu știu cum va evolua economia europeană și mondială. Deja se aud voci în presa europeană că modelul Boc de austeritate este dat drept model sau chiar preluat de alte state europene. Dar dacă premierul Ungureanu va avea ceva succes în combaterea corupției și evaziunii, în reducerea cheltuielilor bugetare, nu se va contabiliza electoral la PDL?

Dar de ce să plece Băsescu? Crin Antonescu, trezit brusc din somn în urma unui coșmar, țipă ca din gură de șarpe că marea majoritate a populației vrea plecarea lui Băsescu. O fi numărat din mie în mie?

Adevărul e altul. Față de perioada guvernării Tăriceanu, președintele Băsescu și-a luat măsuri de precauție. Corupția este trecută în categoria amenințare la securitatea națională, DNA, DIICOT și alte structuri lucrează cu motoarele la maximum, privatizarea ultimelor active a fost oprită prin decizie a CSAT, serviciile  lucrează și ele cu sârg, ascultă cam tot ce se vorbește apropo de afaceri cu bani publici. Există riscuri enorme să te înfrupți din bugetul de stat. Au plătit și plătesc în continuare inclusiv demnitari și primari de la PDL. Și se anunță în continuare o primavară fierbinte, plină de gratii. (nu grații…)

Așa că, nu e mare sfârâială dacă nu pleacă și Băsescu la pachet cu actuala coaliție. Nu-ți poți racorda clientela la banii publici, fără riscuri enorme.

USL a  anunțat, cu surle și trâmbițe un document privind baza juridică a suspendării președintelui. L-a văzut cineva?

După ce justiția a confirmat prin decizie definitivă și irevocabilă faptul ca Dan Voiculescu a făcut poliție politică, Crin Antonescu declară senin: „Dan Voiculescu este partenerul meu”. Adică, USL este parteneră, prin implicație, cu securiști notorii.

În urmă cu doar câteva zile, cel pentru care  proprietatea privată este, nu-i așa, doar un „moft”, a găsit, în plină austeritate națională și mondială, ceva mărunțiș de 10.000 euro prin buzunare, pentru a-și serba ziua la Ateneul Român. Să vadă tot cetățenii că austeritatea este un „moft”. Pentru unii.

Parlamentarii USL își iau jumătate din salariu, dar nu participă la lucrările parlamentului, sunt în grevă „accentuată”. Cum o fi greva fără accente, greu de spus. Cum privește populația parlamentarii opoziției care stau la balcoane și produc măscări verbale la adresa celor din sală, nu mai e cazul să comentăm.

Opoziția clamează absența dialogului, dar pune condiții inacceptabile pentru participarea la dialog. Îi cere premierului Ungureanu s-o demită pe Roberta Anastase, ca și cum aceasta ar fi vreo secretară prin palatul Victoria.

Opoziția reclamă faptul că soluțiile și ideile sale  nu sunt puse în practică. În primul rând, democrație înseamnă că majoritatea parlamentară își votează legile pe care le propune guvernul sau parlamentarii. Pe urmă, soluțiile propuse de opoziție trebuie să fie și raționale și sustenabile. Opoziția se laudă că va crea un milion de locuri de muncă. Unde le va crea, la buget? Că abia scăparăm de vreo două sute de mii de bugetari. În privat? Prin ordine și dispoziții ale guvernului? Mai greu, privații nu ascultă de guvern, în privința politicii de angajare.

Opoziția dorește să impoziteze suplimentar bogații. Și dacă aceștia își mută afacerile în țări cu povară fiscală mai mică? În Bulgaria, de pildă. Rămânem o țară de asistați, dar fără asistatori!

Nu înseamnă că tot ce face actuala putere este bine și corect.

„Corupția stă pe masă cu decizia”, spunea recent  Monica Macovei.

Într-un interviu, tot  domnia sa a spus: „Toți fură, inclusiv PDL. Doar nu crede cineva că Emil Boc nu știe”.

După ce, în urmă cu o lună, presedintele Băsescu spunea că nu sunt bani pentru măriri de salarii și pensii, astăzi a avut o revelație și a anunțat că ar trebui reîntregite salariile, după tăierile din 2010, fix la 1 iunie, cu 10  zile înainte de alegerile locale, dar cu mai puțin de șase luni înainte de alegerile parlamentare, lucru interzis de Legea răspunderii fiscale. Și în ciuda faptului că tot domnia sa ne anunță, în același discurs din parlament, că este posibil ca întreaga UE să intre în recesiune în a doua parte a anului. Cum se împacă cele două afirmații, eu unul nu înțeleg.

Pe urmă, nu opoziția este la butoanele și banii guvernului, actuala coaliție de guvernare este vinovată de contracte măsluite, de fonduri cheltuite aiurea și fără verificări și audit postfinațare.

Din păcate, opoziția nu ne dă ocazia să alegem între bine și rău. Dacă actuala putere ar fi, la alegeri, răul cel mai mic, opoziția ar fi coșmarul cel mare.

Aici suntem după 22 de ani de democrație dâmbovițeană: avem de ales între corupție și coșmar.

Asta în cazul în care nu reușim să reconstruim de la zero clasa politică.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Pare un articol scris pe fuga (ca si guvernarea), tot repetand idei din trecut si multe greseli si raspindire de zvonuri care nu va fac cinste.

  Oricum, imi place ca ati gasit vinovatul pentru problemele de soft ale Ministerului tot in opozitie.
  Si pentru cele de la softul CAS tot acolo sunt.

  Dupa ce erau tot timpul vinovati pentru greaua mostenire si va intrebati ce putea PDL-ul sa faca in 2-3 ani de zile acum spuneti ca nu au mai fost 8 ani de zile la guvernare PSD-ul si PNL-ul.

  In final, constatati si dumneavoastra ca legea e facuta dupa interesul domnului Basescu dar pentru a-i linisti pe oameni spuneti ca e raul cel mai mic.

  AU FOST SI SUNT INCOMPENTENTI DRAGA STEFANE SI AU SI FURAT MULT dupa ce si-au facut toata campania cu coruptia in gura.

  Apoi Basescu iar incalzeste ciorba cu 300 de parlamentari si da vina pe opozitie de parca opozitia nu a vrut. Nu iti este rusine sa-l vezi dupa ce a tinut referendumul odata cu alegerile prezidentiale (ca nu se mai putea astepta) si a impanzit toata tara cu acele afise cu chipul lui acum sa nu fii facut nimic 2 ani si jumatate.

  RUSINE SI LUI SI TIE PENTRU CA IL TOT SUSTII AIUREA!

  • Domnule Ion (Iliescu),
   Ma jigniti pe mine, votant, cand spuneti ca cei 300 de parlamentari si parlamentul unicameral sunt „ciorba reincalzita”. Adica, Basescu nu a facut nimic doi ani si jumatate, de parca modificarea Constitutiei se face prin decret prezidential, nu prin lege organica, votata de Parlament !
   Va cer decenta.
   Alin

   • Bravo! Baga-l si pe Iliescu si iti mai dau cei de la partid o prima.
    Dintr-o data Basescu este fara nicio putere si respecta separatia puterilor in stat.
    Bine ca la taierea salariilor a putut si la alte legi trecute prin raspundere guvernamentala (care fie nu au fost aplicate decat pe jumatate ulterior, fie au fost motificate).
    Vai de capul vostru pentru ca nici macar nu sunteti capabili sa va intelegi prostiile pe care le spuneti.
    ati facut o mare vedeta politica dintr-o doamna Udrea casatorita din dragoeste cu frumusetea de Cocos, doamna care abia a facut si ea facultatea la particular, a mai pus-o si pe prietena ei ospatarita sefa peste POSDRU care e suspendat acum, apoi repetentul de Igas si altii asemenea.
    Ati marit datorita publica de 4 ori si va laudati ca e cea mai mica din UE.
    Voi chiar nu aveti niciun pic de bun simt.
    Duceti-va cu tot cu Iliescu daca tot ce stiti dupa dezastrul de management facut e sa-i faceti pe altii Iliescieni.

    • D-le Ion, conform art 151 alin. (1) din Constitutie, „proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”. Coalitia aflata la putere abia are majoritate simpla, asadar adoptarea modificarilor privind parlamentul unicameral nu se poate face decat cu sprijinul opozitiei…
     Putere si opozitie sunt in egala masura vinovate ca nu au transpus in realitate vointa populara stabilita prin referendum. Puterea, fie si pentru ca nu a insistat pe acest lucru: ar fi trebuit sa faca tam-tam-ul de pe lume, prin toate mijloacele, iar opozitia ar fi cedat in cele din urma, temandu-se de potentiala imagine negativa.

     Intrebarea mea pentru dvs. este urmatoarea: veti vota in noiembrie unul din aceste partide parlamentare care nesocotesc un vot popular exprimat atat de clar ?

 2. Excelent articolul! Ar trebui „premiat” de conducerea PD. Dar, ca de obicei, este plin de …inexactitati (si nu numai). S-ar putea face o culegere cu materialele de propaganda pro-portocalie publicate de Dl. Profesor pe acest generos site.
  Am sa dau un singur exemplu, din abundenta de inexactitati (sa nu le categorisesc rautati gratuite) din articolul Dvs: „Opoziția dorește să impoziteze suplimentar bogații”
  Iata ce negociaza PD cu cel mai fidel aliat al sau, condus de „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase”:
  „UNPR pune conditii pentru incheierea protocolului cu PDL in vederea alegerilor locale, respectiv promovarea Legii privind taxarea averilor mari si revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior aplicarii masurilor de austeritate”.
  „UNPR a adus doua amendamente, o decizie in acest sens din partea partenerilor fiind asteptata in cursul zilei de maine. Primul amendament se refera la sustinerea si promovarea de catre PDL a Legii privind taxarea averilor foarte mari, proiect legislativ initiat de UNPR care poate aduce anual la buget circa 3 miliarde de euro. Al doilea amendament prevede revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior aplicarii masurilor de austeritate imediat ce conditiile economice vor permite acest lucru”, precizeaza sursa citata”.
  Imi pareti o persoana informata sau cu dorinta de a se informa permanent. UNPR se situeaza cumva in opozitie? Poate aveti curiozitatea sa aflati si raspunsul PD la aceasta pro-punere (la colt!).
  Acelasi mult-admirat (de catre Dl. Profesor) Prezident si partidul pe care-l patroneaza cu mana forte era deunazi membru in Internationala Socialista, ca-n vremurile acelea dadea bine sa Nu spui ca nu ai de unde majora salariile si pensiile (sic!) si n-avea revelatii de centru-dreapta!
  Alta perla remarcabila: „Deja se aud voci în presa europeană că modelul Boc de austeritate este dat drept model sau chiar preluat de alte state europene”.
  Modelul Boc? Ati uitat ca avem un Acord cu F.M.I.? acesta este ceea ce numiti Dvs „model”, socotit falimentar pe termen lung de cei mai multi dintre economisti (daca aveti curiozitatea, cititi lucrarile unor oameni care se chiar pricep la modele-Joseph Stiglitz).
  Daca doriti sa fiti obiectiv si exact, va rog sa va documentati si sa redati exact ce masuri au luat „alte state europene”, fara sa distorsionati in scop propagandistic ceea ce au facut altii.
  Altfel, pupat piata independentii!

 3. „Aici suntem după 22 de ani de democrație dâmbovițeană: avem de ales între corupție și coșmar.”

  Pai atunci sa se separe rapid Banatul si ardealul de regateni. Asta e solutia. Ca m-am saturat sa vad mutrele alea de tigani smecheri la Tv.

  Iar borfasii…solutia mexicana, sau cea germana adica auschwitz!!

 4. Cinismul si ipocrizia opozitiei ?!
  Citind primele 2 cuvinte am crezut ca veti scrie despre discursul de azi al lui Traian Basescu !!!
  Mai mare ipocrizie nu am vazut la nici un politician roman pana azi(e-adevarat ca in materie de ipocrizie Basescu nici nu are contracandidat!!) !!!
  Va dau mai jos comentariul Indirei Crasna de pe Mediafax si mi se pare suficient!!

  ” Preşedintele Băsescu a înghesuit o seamă de lecţii către învăţăceii din Guvern şi Parlament, într-un discurs lung, adesea prolix, faţă cu un public împuţinat şi care a tresărit doar când a anunţat slăbirea curelei, din vară, când bugetarii vor primi ceva care să le sune prin portofelele jerpelite.
  Cireaşa glasată a expozeului prezidenţial – ferchezuirea veniturilor bugetarilor – a venit după o serie de temenele pe care preşedintele le-a făcut cu sârg Parlamentului şi după sfaturile cum că parlamentarii vor avea succes în campania electorală dacă se vor înfăţişa în cămăşile de martiri ai crizei.
  Psihoterapia s-a stricat când nişte cetăţeni şi-au strigat dorul faţă de regele Mihai, ei fiind trimşi de către preşedinte direct şi „bărbăteşte” la sânul fostului rege.
  A fost momentul în care noutatea şi viteza discursului s-au gripat, căzând în monotonia înşiruirii fixaţiilor prezidenţiale: reorganizarea administrativă, legea sănătăţii, parlamentul unicameral, uninominalul pur, noul minerit şi eşuând în subiecte ca proprietatea asupra fibrei optice, finanţările pentru aducţiunile de apă şi canalizări şi „moara d-aia care produce energie alternativă”.
  Cum stă bine unui discurs care s-a vrut, în esenţa sa, încrezător, termenele de îndeplinire a dorinţelor evocate au fost cam după 2014, cu trimitere către 2020.

  Suplimentul discursului a fost un scurt expozeu despre cine este, cum poate fi şi pe cine iubim din Europa. Am aflat că cel mai mult iubim Comisia Europeană. Dacă am fi rămas cu portofoliul copiatoarelor şi nu l-am fi avut pe cel strategic al agriculturii, nu cred că preşedintele s-ar fi îndrăgostit aşa subit de Executivul comunitar.

  Efectele discursului? Împărţite.

  Asupra Parlamentului? Nul. Opoziţia rămâne tot dusă. Nici să-i fost date pletele blonde ale Robertei Anastase pe tavă de cristal nu ar fi făcut cale întoarsă. Partidele din coaliţie sunt prea apăsate de grijile pământene ale apropierii alegerilor ca să înghită cu poftă şi să mai ceară vot uninominal pur şi Parlament redus. Nu fac parte din calculele sale.

  Asupra Guvernului? Red Bull. Guvernul Ungureanu funcţionează pe bază de îmbrânceli. Deciziile care se reţin sunt luate sub imperiul evenimentelor, nu în urma unor justificări, argumentaţii solide şi inspirate. Sau în urma unor cerinţe exterioare, căci guvernul nu pare că gândeşte autonom. Premierul este foarte grijuliu cu beneficiile de imagine, nu cu hotărârile de substanţă. Mai curând va scoate o decizie „hei-rup” de domolire a celor 5000 de mineri furioşi de la Petroşani, decât să se perpelească de preocuparea faţă de asigurarea serviciilor în bandă largă la sate, de exemplu.
  Asupra populaţiei? Cât să-ţi întinzi zâmbetul de la 5 lei la 10 lei. Antrenamentul de a trăi pe sponci este atât de puternic, încât un zâmbet mai larg ar speria şi deruta.
  Asupra preşedintelui însuşi? De teleportare. În discurs, preşedintete şi-a depănat amintirile despre viitor. Despre cum va fi România când dumnealui nu va mai fi preşedinte. Deja, Traian Băsescu trăieşte în viitor.”
  Am dat comentariul pentru ca lumea romaneasca este preocupa de discursul Presedintelui care bate orice in materie de ipocrizie !!!!!!!!!

  • Ipocrizia este numele de botez al USL. Basescu este constant in ceea ce face si ceea ce solicita si de aceea este facut de „somitati” ale presei, cum este Indira Crasnea – monoton ! Adica, ne tot enerveaza cu aceleasi teme, pe care oamenii le vor dar politicienii nu le vor. Clar ? Dna Crasnea, pe la Clubul Roman de Presa, pe care il conduce, nu face ABSOLUT NIMIC, fata de derapajele grave de la etica si limbaj decent. Dar stie sa il critice pe Basescu despre enervanta sa monotonie in a cere sa sa faca ceea ce a decis poporul la referendum.
   Despre fraza cu cei care vor sa devenim dependenti energetic nu a comentat nimic dna Crasnea. Ca sa traduc ceea ce a spus presedintele – este vorba de dependenta energetica fata de Rusia !

   • Ai dreptate, Adrian. Basescu este constant in ipocrizie. Domnul Vlaston nu si-a propus sa scrie despre discursul de azi al lui Basescu. Sa-si fi dat seama de ipocrizia acestuia? Oricum a fost un discurs oribil, nedemn pentru un presedinte al unui stat care se vrea de DREPT.

 5. Cum ati socotit dle profesor ca 1 iunie este o data care nu permite refacerea salariilor? Sa zicem ca ati avea dreptate, desi nu aveti, pentru ca mandatul actualului parlament expira in decembrie, ce-ati zice daca reintregirea salariilor nu ar fi considerata marire? V-ati gandit?

   • Dumneavoastra, domnule Vlaston, confundati marirea de salarii cu revenirea la cuantumul lor din 2010, de dinaintea taierii celor 25 de procente , pe motive de austeritate, si ca masura provizorie , nu definitiva.

    • Luminita,
     nu confundati declaratiile politice cu faptele!
     Desi a fost vanduta ca o masura temporara, oficial s-a petrecut o diminuare a salariilor bugetarilor. De numit putem s-o numim cum vrem, insa la catastif doar asa a fost marcata. Iar revenirea la vechile lefuri e tot marire si legea nu indica exceptii pe baza unor driblinguri lingvistice.

 6. Bleah…

  Iar s-a apucat Vlaston de analize economice si politice…

  Stiu ca o sa imi cenzurati postarea, aveti sensibilitati cand v-i se atrage atentia ca din pozitia de profesor de matematica de liceu e cam greu sa iti dai cu parerea despre „macrostabilizarea” lui Boc si alte gogosi vandute de nulitati gen Andreea Paul Vass prostilor.

  In rest mult succes cu „reconstructia de la zero” aka Noua Republica. De bine ce merge vad ca incepeti sa va asigurati spatele spre PDL. Oricum fara coledzi e mostruos daca ramaneti (iar)….

 7. Este năucitor să se ia în calcul o creștere a salariilor bugetarilor. Ar însemna ca tot efortul din ultimii 3 ani, care a dus la o fragilă stabilitate a economiei, să se ducă pe apa sâmbetei. Apoi, este inadmisibil să vorbească din nou de creștere a salariilor bugetarilor fără a se stabili o serie de criterii prin care indexările să se facă diferențiat, în funcție de competențe dovedite, de performanțe. Dau un singur exemplu din sistemul de învățământ pe care l-am părăsit cu 10 luni în urmă: nu e posibil ca un profesor care intră la clasă și le spune copiilor „copiați și voi din cartea aia”, să beneficieze de aceeași creștere ca unul care își face treaba onest. Mai este și un alt aspect. După ce au fost primii care au suferit efectele crizei, de ce angajații de la privat nu se pot bucura de o creșere a veniturilor prin reducerea CAS-ului?
  Cu regret o spun, dar președintele Băsescu nu a găsit antidot la șantajul UDMR-ului și al unor „grei” din PDL care au în cap numai calcule electorale meschine.

 8. Buna seara!
  In principiu de acord cu cele spuse de dumneavoastra mai putin cu ideea ca majorarea salariilor incalca legea electorala pentru ca alegerile se pot desfasura maxim in martie 2013.

  • ribelalu, te salut! tocmai ii spusesem si domnului Vlaston ca nu trebuie confundati termenii de „marire” sau „majorare” a salariilor, este vorba de REVENIREA salariilor la cuantumul lor din 2010, atunci cand guvernul Boc a decis sa le diminueze cu 25 % din motive de austeritate si pe o perioada de timp scurta, nu DEFINITIV.

   • Ce spui, Frant? Adica daca bugetarului ii „revine” salariul la nivelul din 2010, nu trebuie sa recunoasca nici mort ca I S-A MAJORAT SUMA DIN BUZUNAR, doar ca sa va ajute pe voi la smecheria cu majorarea facuta cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri?

    Esti bugetara, nu? Altfel te-ai rusina si tu sa insisti cu asemenea smecherii. Dar tu nu te poti pune in pielea unui angajat din privat caruia i s-a taiat salariul atunci, iar acum s-ar duce la patron sa-i ceara – nu o majorare de leafa, nuuu! – o „revenire”. Adica sa incerce sa-l prosteasca in fata ca o „revenire” nu se face prin majorarea salariului!

  • liberula,
   asa?1 Si in ce conditii se pot amana alegerile pana in martie 2013? Doar in cazuri de forta majora, daca nu ma insel. Adica acele cazuri ce nu pot fi prevazute. E cam ciudata tunci sa prevezi in martie 2012 ca alegerile s-ar tine in martie 2013 si pe baza asta sa dai „legal” poemeni electorale. Ca vor fi date era clar demult, dar jocul e inca mai perfid decat opozitia lui Vlaston: va avea curajul vreun opozant sa reclame la CCR neconstitutionalitatea pomenilor?!

 9. Domnule Vlaston, va credeam un om mai serios. Nu vreau sa fac referire la tot articolul Dvs., caci se vede clar in ce directie bateti. Dar mi-a sarit in ochi o fraza care va descalifica:
  „Opoziția clamează absența dialogului, dar pune condiții inacceptabile pentru participarea la dialog. Îi cere premierului Ungureanu s-o demită pe Roberta Anastase, ca și cum aceasta ar fi vreo secretară prin palatul Victoria.”
  Am crezut ca nu citesc bine. Ati vazut Dvs. dialog intre Putere si Opozitie pina la informarea Parlamentului in 01 Februarie 2012 cu privire la protestul USL? Vedeti Dvs., serveati cafeaua cu un prieten portocaliu ce va arata cifrele guvernarii Boc, in timp ce Victor Ponta spunea foarte clar, de la tribuna Parlamentului, care sint motivele protestului si conditiile revenirii la lucrari. Si, din cite stie o tara intreaga, numai Dvs., nu, la acea data, prim-ministru era Emil Boc, sau poate ca si Dvs. faceti parte din echipa conspirationista de la Cotroceni care stia numele urmatorului premier. Ori e nestiinta, ori propaganda mincinoasa cum ca Opozitia i-a cerut lui Ungureanu demisia Robertei Anastase. Daca vreti sa fiti credibil, spuneti-ne cit fac 1 plus 1 si lasati-i pe alti sa comenteze subiecte ce tin de destinul nostru. Si, ca sa va ajut, va redau un fragment din cuvintarea lui Victor Ponta in sedinta din 01 Februarie 2012:

  „Protestul nostru parlamentar în cadrul Camerei Deputaţilor, şi implicit în Senatul României va înceta la momentul la care vom avea din nou dreptul de a depune şi de a dezbate şi de a vota o moţiune de cenzură, cu prezenţa tuturor parlamentarilor care au fost trimişi în Parlament de către cetăţenii României pentru a vota, şi nu pentru a fi ţinuţi în bănci. Va înceta la momentul la care vor fi declanşate şi vom participa la vot privind procedurile constituţionale de declanşare a alegerilor anticipate, la o eventuală procedură de suspendare din funcţie a preşedintelui României, ne vom exercita dreptul constituţional de a contesta la Curtea Constituţională actele normative adoptate de către Parlament sau de către Guvern prin angajarea răspunderii Guvernului şi vom participa la vot dacă va fi vorba de tratate internaţionale care privesc interesele României şi care nu suportă nici un fel de amânare.”

  Lectura acestui fragment ar trebui sa va edifice si sa va aduca aminte modul cum s-a legiferat in acesti trei ani in Parlamentul Romaniei.

 10. O analiza corecte. Din pacate mai exista in acest context si jurnalistii mercenari de la FelixTV si restul, care au ajuns sa reprezinte „ceva important” in societatea romaneasca. Dezinformarea si manipularea mincinoasa (vezi inscrierea din clasa pregatitoare ca ultim exemplu), au o fregventa zilnica, la fel ca si politica guvernamentala care nu poate fi agatata in cui atunci cind vrea opozitia. Motive care tin mai mult de interese personale decit de cele nationale.

 11. Sa vorbesti despre „ipocrizia opozitiei” comentand apoi despre anuntarea posibilei mariri a salariilor fix de catre aceeasi persoana care anuntase de nenumarate ori ca nu sunt bani pentru marirea lor e cel putin bizar, chiar si pentru Dvs. mon Professeur! :D
  Unde e opozitia in toata povestea asta?
  Am inteles, trebuie tras in ei din toate unghiurile, dar articolul Dvs., cu regret o spun, imi pare „facut la norma”…

 12. Ok, si in cele 80% critici adresate opozitiei unde sunt „meandrele concretului”? :D
  Opozitia a taiat salariile? Opozitia s-a imprumutat cu zeci de miliarde? Opozitia a facut sali de sport pe imprumut in catune unde media de varsta e de 70 de ani? Opozitia si-a asumat pe banda rulanta raspunderea pe cele mai fanteziste legi, multe din ele picate ulterior la CCR? Opozitia a numarat 160 de voturi din 80 de parlamentari?
  Opozitiei i se pot reprosa multe, incepand cu propria-i impotenta in a schimba puterea sau macar in a-i influenta deciziile, dar a vedea paiul opozitiei ignorand cu dezinvoltura barna puterii este exagerat, chiar si pentru Dvs., cu toate simpatiile Dvs. stiute.

  • Opozitia a lasat pensii si salarii duduite (dublate) sa le plateasca urmasii. Cum de ignorati acest rau fundamental? Chiar nu inteleg! Legile asumate nu sunt fanteziste: legea educatiei, codul muncii, legea asistentei sociale, etc. N-ar fi trecut altfel in veci.

   • Reamintiti-mi va rog atitudinea pdl, in opozitie atunci vis-a-vis de marirea pensiilor si a salariilor!
    Nu tin minte sa se fi opus! Aduceti-mi aminte va rog cat de vehement s-a opus seful statului maririi salariilor, cum acuza guvernul tariceanu ca nu sunt bani… Oh, wait, de fapt a fost invers!
    Repet, opozitia are destule bube, destule tinichele legate de coada.
    Dar evitand sa puneti in paralel pacatele puterii cu cele ale opozitiei nu faceti decat sa va decredibilizati.
    Cat despre legile enuntate, dat fiind haosul provocat de „clasa zero” si inscrieri dati-mi voie sa ma indoiesc de eficienta unei legi trecute fara vreo dezbatere, macar formala.
    Legea pensiilor, acel 80=160 daca binevoiti sa va amintiti, prevedea indexarea pensiilor incepand cu 1 ianuarie. Nu tin minte sa se fi intamplat asta, corectati-ma daca gresesc!
    Evident, de vina pentru ignorarea unei legi in vigoare fix de catre guvernul care a emis-o este tot vina „ticaloasei, cinicei si ipocritei opozitii”!

 13. Vorbind despre cinismul si ipocrizia opozitiei ajungem tot la putere :)

  Daca opozitia nu intelege sa-si asume exercitiul democratic, este una, dar ca puterea misca greu lucrurile si ajunge sa se buluceasca cu mariri de salariu in prag de alegeri este altceva.

  Este interesanta solutia aleasa: scaderea CAS-ului. Practic, nu ar fi o marire a salariului ci o micsorare a impozitului. Masa salariala va fi aceeasi, sumele aduse la buget vor fi mai mici. Teoretic, ar putea trece, dar dpmdv seamana cu modul in care si-a numarat Iliescu mandatele.

 14. Daca pretindeti ca aveti tendinte de neutralitate trebuie sa recunoasteti existenta si manifestarea acelor calitati la gruparile care sustin gubernu’, dle Vlaston. Pe de alta parte cand chiar un lider al opozitiei se face remarcat doar prin chiul si jos basescu ce pretentii puteti avea de la cei de jos?
  Si nu va mai imbatati cu apa chioara despre modelul-poc. Va intra in manualele scolilor care pun accent pe descoperirea si dezvoltarea competentelor la capitolul Asa NU – retineti si evitati.

  • Patrunzatoare observatie, exact ca si analiza d-lui Vlaston…
   Altfel, il astept pe domnia sa cu o alta analiza, la fel de exacta si necrutatoare, prin care sa arate cum, datorita minunatelor masuri luate de Conducere de doi ani si zece luni incoace, acum este in sfarsit posibila cresterea lefurilor bugetarilor, cu 181 de zile inainte de alegeri…
   Lasand gluma la o parte, daca intr-adevar treaba asta se materializeaza cum vad ca scriu gazetele, o sa se mai vada o data ranjetul de lup rosu de sub blana de miel portocaliu a PDL. Iar angajatii la privat o sa se bucure inca o data de cat de multa grija are partidul de ei.
   Dar asta o stie, desigur, si dl. presedinte, deci logica electorala a unei astfel de masuri trebuie sa fie una ceva mai subtila.

   • Logică există în mărirea salariilor bugetarilor:
    1. Un interes electoral evident;
    2. Aș vrea să văd, în situația câștigării alegerilor de
    către USL, cum va plăti USL aceste salarii mărite
    în timpul guvernării sale.

    • Cu punctul doi din excursul logic respectiv m-ati facut sah mat, recunosc.
     Adicatelea, daca pricep eu bine, puterea actuala ar trebui sa faca tot ce poate ca sa ne demonstreze ca nu sunt cu absolut nimic mai buni decat predecesorii. Mari oameni, mari caractere, generoase ambitii…

   • Revin cu un comentariu tehnic de data aceasta.
    Mai mulți comentatori au pus problema scrierii
    comentariilor cu litere românești. Comentariul
    pe care l-am scris anterior este cu litere românești.
    Serverul și browserele suportă caracterele UTF-8,
    iar felul în care trebuie setată tastatura pentru
    introducerea caracterelor UTF-8
    pentru interfața GNOME din Linux, este explicat
    la punctul 4 al documentului de la:
    http://csgalati.swansea.ac.uk/gnu-linux/linux-romanian.html
    (Folosesc browserul firefox).
    Poate explică cineva setările similare pentru Windows.

 15. O știre de ultimă oră pe hotnews:
  Victor Ponta: Dacă majorăm salariile în acest an, în 2013 va trebui sa le tăiem din nou.
  A se vedea:
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-11707811-victor-ponta-daca-majoram-salariile-acest-2013-trebui-taiem-din-nou.htm
  Sunt de acord cu afirmația dlui Ponta. Dar cum se împacă ea cu criticile
  constante aduse puterii de 2 ani încoace de USL pentru tăierea salariilor
  bugetarilor incepând cu iulie 2010? Nicicum. Se vede și aici demagogia
  și cinismul opoziției, cum a scris dl. Vlaston.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro