vineri, iunie 21, 2024

Colapsul energetic al României

Dacă o serie de evenimente pot merge prost, vor merge prost, în cea mai proastă secvență posibilă.” Legea extinsă a lui Murphy 

În articolul trecut am calculat pe câte capacități de producție ne putem baza în 2026.

Colegul de Contributors.ro, Cătălin Dragostin, care urmărește îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în industria energetică, mi-a semnalat că în OUG 108 / 2022 scrie exact ceea ce am presupus: nu ne mai putem baza pe capacitățile pe cărbune, de care se spune la cap. 4:

Fig. 1 – Extras din OUG 108 / 2022

Bazăndu-ne pe experiența Mintia, știm că aproape tot ce înseamnă „rezervă tehnică” este de fapt total nefuncțională, adică descompletată, cu piesele bune mutate pe instalații similare în funcțiune.

Cu alte cuvinte, ieșind din decembrie 2022 Rovinari 3 și Turceni 7 (660 MW), chiar ne putem lua adio de la aceste grupuri intrate „în conservare”. Capacitățile cu cei 1965 MW rămași, Turceni 4 și 5, Isalnita 7 și Rovinari 4, 5 și 6 vor mai putea funcționa puțini ani.

Cunoscând că instalațiile de preparare a apei (de la CEO) nu mai sunt pe deplin funcționale, acest lucru însemnând că viteza de coroziune este mult mai mare, capacitățile rămase nu mai au viață lungă. Coroborand cu faptul că onor, Parlamentul României, a micșorat vârsta de pensionare a lucrătorilor din industria energetică și minerit, aceștia putând ieși la pensie după 25 de ani de muncă, este clar pentru oricine că începând cu 2026, toate capacitățile pe cărbune își vor reduce capacitatea până la închidere.

În aceeași OUG 108 / 2022 suntem asigurați că în locul celor 2625 MW se vor pune în funcțiune 2060 MW formați din 1325 MW – capacități în cogenerare de înaltă eficiență și 735 MW – fotovoltaic.

Fig. 2 – Extras din OUG 108 / 2022

Prima problemă este că statul român nu este în stare să pună în funcțiune cei 430 MW de la Iernut de nescuzabil de mulți ani. Atât timp cât nu s-a întreprins până azi (martie 2023) nici un demers pentru a demara aceste noi capacități, nu credem că nici măcar în 2029 acestea nu vor fi funcționale, știind cum funcționează birocrația licitațiilor (și sunt destule: pentru scoaterea la licitație a studiilor de fezabilitate, pentru proiectarea instalațiilor, pentru echipamente și pentru construcția capacităților de producție).

Secundo: Chiar dacă cele 8 parcuri fotovoltaice trâmbițate ce se vor amplasa pe haldele de steril (puțin probabil să funcționeze în condiții de praf și vânt) vor fi gata mai repede, să nu uităm că de fapt acești MW îi înmulțim cu factorul de capacitate, care în România anului trecut a fost de 11%, adică putem miza de fapt pe 80 MW care sunt intermitenți după cum răsare și apune soarele.

Cu alte cuvinte, capacităție pe care putem miza sunt:

Fig. 3 – Capacitățile de producție de energie electrică funcționale în 2026

Punându-le într-un mix energetic al producției din anului 2026, acesta va arăta:

Fig. 4 – Mixul energetic al capacităților de producție în 2026

Dar adevărul este altul de fapt, deoarece una este capacitatea de producție și alta este producția, știind care sunt factorii de capacitate ai fiecărui tip de combustibil, care sunt neschimbați de mulți ani, putem previziona cum va arată mixul producției electrice în 2026. Avem două variante: prima în care producția de energie electrică din cărbune nu va fi suprimata după cum spun decidenții și a doua, în care nu vom mai avea în mixul energetic de producție energie electrică obținută din cărbune.

Nu cred că, și nu este posibil ca să se renuțe la cărbune. Nu cred ca DEN-ul (dispeceratul național de la Transelectrica) va ține cont de neștiința decidenților și va lăsa România în întuneric.

Fig. 5 – Previzionarea producției de energie electrică în anul 2026  – varianta optimistă

Prelucrăm informațiile pentru a vedea cum arată mixul electro-energetic al producției în situația în care capacitatile de producție pe cărbune nu se vor închide :

Fig. 6 – Mixul electro-energetic 2026 – varianta optimistă

În varianta optimistă, producția de energie electrică a României pentru 2026 va fi 46,46 TWh.

Să vedem cum va arăta și varianta pesimistă – fără cărbune în mixul electro-energetic din 2026:

Fig. 7 – Mixul electro – energetic – varianta pesimistă cu capacitățile de cărbune închise în 2026

În varianta pesimistă producția de energie electrică a României pentru 2026 va fi 38,50 TWh.

Trebuie specificat că până în 2026 nu va fi pusă în funcțiune nici o nouă capacitate de producție securitară. Neavând informații din companiile private care dezvoltă parcuri eoliene sau fotovoltaice nu au fost adaugate capacități noi, cunoscând că de ceva ani nu au mai fost date în folosință parcuri noi semnificative pe oelian sau fotovoltaic. Chiar dacă acestea s-ar pune în funcțiune, cunoscând că avem factor de capacitate 11% pentru fotovoltaic și 27% pentru eolian, rezultând că surpusul de producție ar fi infim.

Să ne reamintim care este prognoza de consum din RET Transelectrica pentru 2026: 60,57 TWh

Fig. 8 – Consumul de energie electrică al României prognozat până în 2031 (sursa: Transelectrica)

În ambele variante de lucru, cu sau fără capacități pe cărbune, România va trebui să importe energie electrică, după cum urmează:

1 – Varianta cu capacități pe cărbune în funcțiune: 14,11 TWh

2 – Varianta fără capacități pe cărbune în funcțiune: 22,07 TWh

Ce înseamnă acest lucru? România va avea o medie de import anuală în medie de 1610 MWh în varianta optimistă și 2519 MWh în varianta pesimistă.

Deci trebuie facem consumul anual pentru 2026 cu sursele de producție la care adaugăm importul pentru ambele variante de lucru.

Varianta optimista pentru 2026, cu capacitățile de cărbune rămase în funcțiune arată că necesarul de import va fi de 14,10 TWh/an, ceea ce înseamna că 23% din consum trebuie să importăm.

Fig. 9 – Previzionarea consumului de energie electrica în anul 2026 (cu cărbune)

Fig. 10 – Mixul electro – energetic al consumului în 2026 (varianta cu carbune)

Varianta pesimista pentru 2026, cu capacitățile de cărbune scoase din funcțiune arată că necesarul de import va fi de 22,07 TWh/an, ceea ce înseamnă că 36% din consum trebuie să-l importăm.

Fig. 11 – Prognoza consumului de energie electrică pentru 2026 – varianta pesimistă

Fig. 12 – Prognoza mixului consumului de energie electrică pentru 2026 (varianta pesimistă)

Să nu uităm că una este media anuală de import și alta este maximul de import (sau de export).

Astăzi, liniile transfrontaliere nu pot exporta 2500 MW și nu pot importa 3000. În varianta pesimistă, importul orar mediu ar trebui să fie 2519 MWh/h. Realizăm ca maximul va depași cu mult cei 3000 MW capacitate de import. Ce se poate întâmpla? În cel mai bun caz: închiderea marilor consumatori industriali, ceea ce face ca să scadă producția industrială și PIB-ul. În cel mai rău caz: black-out!

Și cum zicea Murphy: Dacă o serie de evenimente pot merge prost, vor merge prost, în cea mai proastă secvență posibilă.”

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. completari/aprecieri/observari personale:
  capacity factor solar in RO : aprox 14-15%
  capacity factor vant RO : aprox 20-22%
  pana in 2026 se vor instala in RO aprox 1500MW (majoritar solar)

  • eu am folosit numai date din ANRE si TRANSELECTRICA … si am aplicat formula de calcul … mi se pare mare la solar si prea mic la eolian ce spuneti dvs.
   credeti ca se va pune in functiune ceva in Romania? ma faceti sa rad! dupa cum merge birocratia nu cred nimic. stiu ca sunt bani si companii care doresc dar in actuala stare a aparatului birocratic in care tot dosarul cu sina este omniprezent, nu cred nimic din declaratiile sforaitoare.

   • D-le Pacuraru, pot sa inteleg de ce nu contati pe punerea in functiune a centralei pe gaz de la Iernut sau a noi centrale eoliene/solare pana in 2026. Dar nu pot sa inteleg de ce numiti asta „varianta optimista”.

    De asemenea, inteleg ca in planul de dezvolatre a RET estimarea de consum e de 60 TWh in 2026. Dar estimarea pentru 2022 era 57,07 TWh si consumul real (din raportul preliminar al Transelectrica) a fost de 52,18 TWh. Ce va face sa credeti ca restul estimarii a ramas valabil, mai ales in contextul in care unii comentatori de aici ne spun ca dureaza tot mai mult sa conectezi un nou consumator mare/mediu la retea?

 2. Mai corect ar fi fost sa denumim textul : colapsul fostului sistem energetic din Romania .Energia nucleara ,ce pina in 2030 ,va fi dezvoltata la nivelul numarului de reactoare nucleare ca si aparitia noilor reactoare nucleare de mica capacitate , extractia de gaze din zacamintele stiute dar inca nepuse in valoare ,energia verde si cresterea procentului acesteia ca parte a sistemului energetic , impreuna cu tot ceea ce se mai poate imbunatati pe sistemul hidro , eolian ,fotovoltaice si de biomasa ,elimina nevoia de consum de carbune ce si asa este foarte mic in Romania .Romania nu mai are nevoie de Rovinari chiar daca unii dintre noi inca par a fi ar fi inca fanii lui „hei rup -hei rup”

 3. Apucati-va si cautati lampi cu gaz. Daca nu sunt in comert urcati prin poduri si cautatile pe la bunici si alte rude in virsta. Romania va importa masiv si la ce preturi vor fi…
  Cine are bani sa-si puna solare si baterii serioase. Investitia e mare, nu e vorba sa fie amortizata, ci sa aveti ceva iluminat acasa. Sau generatoare cu benzina sau motorina (de are bani de platit asa produs.)
  Era injurat Ceausescu cind a limitat consumul la 50 Kw pe luna si peste 200 Kw pe luna era 3 lei si erai cam declarat dusman al poporului. Sa vedeti injuraturi de acum incolo, cind facturile la curent vor creste fantastic.
  Sa ai carbune, sa fie tehnologie buna in lume si sa nu-l folosesti!!!!

  • Daca esti multumit cu cantitatea de lumina data de o lampa clasica cu gaz, nu ai nevoie de baterii serioase, ai nevoie doar de cateva felinare led cu panou fotovoltaic + acumulator inclus.

   La un consum de 13W pentru un bec led echivalent cu un 100W clasic, daca il tii aprins 10 ore pe zi, intr-o luna consumi 4KWh. Daca ar creste pretul energiei la 10 RON/KWh, asta ar insemna 40 RON/luna.

   Bineinteles, nu mai suntem in epoca de aur si ne-am obisnuit cu mult mai multi consumatori de electricitate in casa (foarte probabil frigiderul singur iti consuma mai mult de 1KWh/zi). Dar tocmai de aceea n-are rost sa discutam ca si cum iluminatul ar fi cea mai mare problema.

 4. Ati votat PSD 30%, PNL 25%, AUR 9% in 2020, iar anul viitor veti vota PSD 31%, AUR 20% si PNL cam tot 20%.

  Va meritati soarta.

 5. Este greu de înțeles, pentru o mare parte din cetățeni, de ce va crește importul pe măsură ce va crește puterea instalată în centrale solare sau eoliene.
  Este rezultatul dezinformării populației, ca urmare a reclamei agresive efectuate de firmele care instalează SRE, în goana după profit. Este valabil din păcate și la nivelul UE.
  Omorand producătorii ”securtari”, așa cum i-ați denumit dumneavoastră, este logic că atunci cand nu va bate vantul și nu va fi soare, singura sursă de energie va fi importul, dacă vom avea pe unde și de unde!
  Singura alternativă ar fi producție sigură cu emisii zero, dacă se poate!
  Și va fi loc pentru toți și pentru cărbune și pentru gaze și pentru nuclear și pentru SRE!
  Mai ales că vrem doar automobile electrice în viitorul apropiat!

 6. Domnule Pacuraru.
  In 2026, se oprește reactorul 1 Cernavodă. Reparație capitala de minim 2 ani.
  Deci un minus de 700 MW putere în sistemul energetic.
  Ce punem in funcțiune în locul reactorului ?
  De ce întreb.
  Poveștile cu noi capacități pe gaz metan sunt ca atare. Povesti.
  Pină in 2026 NU vom reușii să extragem 2 miliarde metri cubi suplimentari din Marea Neagră pentru a alimenta ipoteticele NOI centrale pe gaz de 1.600 MW . Nu ne lasă OMV & Moscova.
  Basca investițiile care sunt sublime, mărețe dar lipsesc cu desăvârșire.
  Împrumuturile anuale merg pe altceva.
  Deci să fiți liniștiți.
  Reactoarele minune NUScale sunt planificate să înceapă să funcționeze în 2030. Identic ca reactorul nuclear 3 Cernavodă iar prin 2032 și reactorul 4.
  Planificat conform experienței istorice românești , NU înseamnă și realizat.
  Deci și ținând cont că la centralele pe cărbune funcționează strategia „oprim tot mai multe grupuri” , la fotovoltaic și eolian e o șmecherie ascunsa
  ( vezi cine le construiește încasând subvențiile și la cine le vinde încasând alta valuta) mă întreb așa , in nemernicia mea, cine pricepe ceva in ministerul de resort ?
  Exista un ” gol” MATEMATIC de producție energie electrică în perioada 2026- 2030 și nimeni nu are soluții.

  • @dl.Stefan60: solutie (inca) mai exista !…simpla si eleganta
   …am si propus-o, pe calcule si simulari reale, nu pe declaratii, sau vorbe dar, …nici o reactie !…macar de respingere, sa-mi fi spus cineva macar, ca nu e bine/adevarat/posibil, ceva…ceva…acolo…total silence…
   Deci, urmaresc constant o emisiune pe National Geographic mult draga mie: SCIENCE OF STUPID, iar de acum incolo, o voi urmari si cu mai mare atentie intrucit ma astept sa aparem si noi pe acolo…suntem favoriti in cursa, fara, rivali !. Ca sa intaresc cele de mai sus, va recomand dvs. si celorlalti contributors sa cititi aceasta, publicata chiar azi :

   https://mfe.gov.ro/consolidarea-sistemului-energetic-national-mipe-lanseaza-in-consultare-publica-capitolul-repowereu-care-va-aduce-romaniei-14-miliarde-de-euro-pentru-independenta-energetica/.

   si in special cele de la pag. 5, INTR-UN DOCUMENT OFICIAL AL GUVERNULUI ROMANIEI (!!!) din care redau eu acum mai jos (citat):

   „..…În perioada 2023 – 2030, pe măsura depășirii evidente a duratei de viață a centralelor și grupurilor energetice existente, având o vechime calculată din perioada anilor economiei comuniste, producătorii intenționează să retragă definitiv din exploatare capacități termo ce însumează aproximativ 3,2 GW, din care 2,8 GW pe cărbune (lignit și huilă) și 0,4 GW pe hidrocarburi.
   Această reducere de capacitate nu poate fi compensată decât parțial prin instalarea de grupuri noi pe gaze naturale, într-un cuantum de cel mult 65 % din capacitatea dezafectată, conform proiectelor oficiale prevăzute pentru punere în funcțiune până în anul 2026, afectând substanțial nivelul de adecvanță a SEN….”

 7. N-o sa fie nici un colaps, Germania, Danemarca si altii din zona produc curent eolian de n-au unde sa-l puna, il dau de pomana sa scape de el.

  • @dl.Ursu Bruno: asa e, dar, nu uitati modelul de piata in care operam !…marginal pricing model, adica:
   – energia in Germanica e moca, dar, in Romanica fiind ioc, pretul marginal este ultima centrala care produce cel mai scump in Romanica, adica Ciclul combinat supereficient de la Brazi al OMV (va rog sa observati ca n-am spus lignitul CEO !);
   – deci, traderii vor fi fericiti sa livreze energie din Germanica in Romanica la 200 EUR ca sa nu fie 0 (zic si io un pret, asa de dragul discutiei);
   – ce spusei, s-a confirmat cuvint cu cuvint si EUR cu EUR in 2022
   …deci, cam asa se vede de pe aici….
   – problema este de 2 feluri: pretul combstibilului (gazului vs lignit) care este net in favoarea gazului, mai scump, mai volatil si mai greu de gasit
   – al doilea fel este lipsa de capacitati (stai la mina importului, care, NICIODATA nu este mai ieftin decit productia interna, fie ea si aia marginala), iar aceasta lipsa de capacitati este dezastrul la care se refera Cosmin
   QED

   • PS. @dl Urs Brun: adica dezastrul poate fi financiar (preturi mari) dar si fizic-lipsa de MWh, pentru ca daca avem cerere foarte mare si capacitati foarte mici, si, mai ales nici capacitatile de import transfrontaliere sunt depasite, atunci, dezastrul este complet…este si scump si nici nu o ai, chiar moca din Germanica

 8. Se vede ca nu ati citit restul articolelor din serie, reparatia capitala a reactorului 1 este exact motivul pentru care dl. Pacuraru vorbeste de un colaps in 2026 si nu in 2025 sau in 2027.

  Acest articol e mai putin explicit, dar daca cititi mai atent tabelul din Fig. 3 „Capacitățile de producție de energie electrică funcționale în 2026”, o sa observati ca in coloana „nuclear” e trecuta o capacitate de 706,5 MW, adica un singur reactor.

  Solutia propusa de dl. Pacuraru e mentinerea in functiune a centralelor pe carbune. Personal nu mi se pare foarte fezabila, in sensul ca niste oameni ar trebui sa recunoasca nu ca au avut un plan prea riscant, ci ca nu au avut nici un plan, altfel spus nu au ce cauta in pozitiile de decizie in care sunt.

  Nu-mi e foarte clar din comentariul dvs. (aveti cam multe hiperbole care intrerup firul naratiunii, si mai putin despre carbune), dar mi se pare ca sunteti de aceeasi parere cu mine.

 9. PS @dl.Stefan60 – ce vreau sa arat in citatul de mai sus al MIPE (in fapt Guv. Romaniei) de a gasi scuze si a arunca vina pe altii, incepind cu CE si terminind cu amaritii de prin termocentrale ? cu scopul de a ne prosti si pe noi astialalti mai prosti si, mai ales populatia Romaniei:
  1. parsivenia de a arunca vina pe „producatorii care intentioneaza sa retraga definitiv din exploatare capacitati”, de parca ei ar putea sa faca ceva fara aprobarea „proprietarului” (Min.Energiei cu liota de consilieri si fauna de prin Consiliile de Administratie si Supravegheri…ce supravegheaza ???).
  2. Nu stiau de toate acestea de demult, de foarte de demuuult ???…sau n-au avut vreodata vreo „strategie” 3. Sa remarcam parsivenia „scuzei politice” ca aceste capacitati sunt vechi din perioada anilor economiei comuniste…de parca exista termodinamica comunista si termodinamica capitalista (scuzati cacofonia)…dar suna bine sa amestecam in ciorba asta termeni politici-comunism- ca sa justificam decizii idioate…de parca nu exista centrale vechi de 30-40 de ani, folosite in concept „repowering” (ce poate fi cititi in BAT-Best Available Technology), publicat chiar de CE….sau, alternativ, sa se uita macar si sa inteleaga ca Centrala Nucleara Cernavoda, si asta este comunista, nu-i asa ?…si inca cum !….are 20 de ani de funcitonare si ii mai extindem durata de viata cu inca 20 de ani !
  4. Centralele astea „comuniste” nu l-au impiedicat pe acest Dorel al energeticii romanesti – v.p. de la min. energiei, sa vinda Mintia (in stare de functionare – 2 grupuri) , unui „investitor” strategic irakian cu sediul prin Insulele Cayman sau, naiba mai stie unde…Bahamas !?
  5. Iar peste toate astea, acelasi Guv al RO, ne anunta triumfalist, din vreme, ca ce inchidem nu poate fi compensat decit cu max 65% din ce e inchis, si, ne mai anunta ca „este afectata substantial” adecvanta SEN…adica, daca citim si intelegem ceva, de fapt ne informeaza despre dezastru !
  De ce naiba ne mai chinuim noi astialalti prostii care nu intelegem nimic din politica, cu calcule si solutii ?!?!

  • Domnule Cătălin Drăgostin.
   E rezolvat tot.
   https://cursdeguvernare.ro/guvernul-rezolva-problema-mineritului-al-doilea-jalon-care-bloca-cererea-de-plata-din-pnrr.html

   Toate problemele au fost soluționate .
   Ne vom înneca in curentul electric. 😀😀😀
   A fost abrogată ( textul dat) și măsură prelungirii activității centralelor pe cărbune.

   Ăștia pentru miliardele UE sunt in stare de orice.

   Inclus sa va lase în întuneric.

   La acest nivel e clasa politică românească.

   Sunt extaziat că România reduce emisiunile de codoi. Că Germania are aceleași emisii de 5 ori mai mari , neimportant.
   Să ajungem NOI la emisii zero tovarăși.
   Cu curent lipsa, cărbune idem, sigur vom fi cu un pas înaintea RFG care se știe, se zbate pe buza prăpastiei. 😀😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro