joi, mai 19, 2022

Conflictul Arctic – un război rece într-o zonă îngheţată

Dupa evenimentele din Orientul Mijlociu, catalogate la gramada sub titlul “Primavara Araba,” in special dupa marea imparteala a resurselor energetice ale Libiei, am crezut ca vom avea cativa ani de liniste in privinta “conflictelor energetice” devenite acute. Nici vorba, doua zone de conflict s-au acutizat intr-un ritm galopant ingrijorator. Prima zona, Marea Chinei de Est si a doua, zona Arctica intre Polul Nord si Cercul polar arctic. Deoarece a fost publicat recent un studiu informativ bun, semnat de dl Octavian Manea (Beijingul și testul Senkaku: furtună geopolitică deasupra Mării Chinei de Est) nu cred ca postarea  altuia poate aduce noutati. Deci am sa prezint o sinteza a analizei in curs de publicare de PGA (Politeia Geopolitical Analyses) referitoare la Conflictul Arctic.

UPDATE: Intr-un lung discurs către naţiunea rusa, Vladimir Putin reuseste sa aseze faptele descrise in articolul de mai jos intr-un context al strategiilor concepute la Kremlin de actualul lider autoritar al noului Imperiu Rus. Vladimir Putin isi declara intentiile fara nici o urma de ipocrizie politica atat de obisnuita in Occident. Putin nu incearca sa fie nici “corect politic” si nici impaciuitor cu Occidentul, el a sesizat exact ceea ce a sesizat Ronald Reagan  in 1985 – “slabiciunea adversarului”, el o declara si o foloseste, daca doriti o inversare a polilor si o frana istorica intr-o evolutie care probabil nu se va mai petrece.  Pentru un analist atent lucrurile merg si mai departe in pozitionarile strategice pline de asemanari. Ronald Reagan  a fost promotorul  “Inițiativei de apărare strategică – SDI”, exact acel program strategic care a dus pana la urma la dizolvarea URSS si a lagarului comunist. Vladimir Putin preia din mers strategia Reagan si o adapteaza la posibilitatile actuale ale Rusiei. Daca as fi intr-o pozitie decizionala in Romania as fi foarte ingrijorat si primul lucru pe care l-as face ar fi o aderare urgenta  la V-4 (Alianţa de la Visegrad) ca un fel de extra-asigurare necesara, pana ce NATO sa hotarasca daca si cum merg lucrurile conform articolului 5. Recomand decidentilor si interesatilor citirea “transcriptului Putin – 2013.” Cateva citate si puncte de vedere pot fi citite, aici.

Preambul. Până în urmă cu doar câțiva ani, dupa terminarea “oficiala” a Razboiului Rece, Arctica a atras puțină atenție internațională. Un  teritoriu enorm, de aproximativ 21 de milioane de kilometri pătrați între Polul Nord și Cercul Arctic si care a avut o importanță strategica considerabilă pentru marinele atât ale Statelor Unite cat și ale Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece; locatia a fost perfecta pentru camuflarea submarinele lor sub scut gros de gheata. Aceasta zona era si cea mai scurta traiectorie de zbor pentru rachetele balistice intercontinentale între America de Nord și URSS peste Polul Nord. Fiind slab populata, regiunea cu aproximativ 4 milioane de locuitori intr-un mediu natural extrem de dur, nu ajungea aproape niciodata pe prima pagină a ziarelor.

Interesul recent in regiunea arctică are mult de-a face cu schimbările climatice. Arctica s-a confruntat cu încălzirea periodică și faze de răcire în trecut, dar temperatura la suprafață a crescut constant în ultimii 45 de ani. Deoarece măsurătorile sistematice, care au început în 1979, au  inregistrat tendinta ca gheața mării a fost în scădere continua. Această evoluție se poate mentine si chiar accentua in viitor. Proiecțiile recente prezic veri fără gheață aproximativ intre anii 2030-35.

Din nefericire, intr-un interval mai mic de un deceniu, zona arctică a trecut de la a fi considerata un “bun comun la nivel global”, la un aprig motiv de conflict pentru o mina de aur economica pretinsa sau contestata de actorii globali din aceasta zona.

Relevanța geopolitică. Intr-o perioada in care unele divergente intre puterile globale reapar, vechile motivatii militare isi fac loc din nou in gandirea militara a puterilor lumii, impreuna cu aceste considerente si natura economica  a regiunii arctice intra in bilantul global al celor care sunt statele Arctic-riverane.  Sub gheata care se subtiaza se află o mare varietate de resurse naturale, în special rezerve energetice. Conform estimărilor, regiunea detine aproximativ 22% din  resursele rămase de petrol și gaze naturale ale planetei  [1]. În timp ce costul actual de exploatare al acestor rezerve este mare, dreptul de proprietate este deosebit de atrăgător pentru statele Arctic-riverane, având în vedere ipoteza larg răspândită că prețurile la energie vor creste din nou în viitor. Rezervele arctice pot fi, de asemenea, exploatate fără a risca violența politică și instabilitatea care pot apărea în Orientul Mijlociu și Africa.

În conformitate cu evaluarea Statelor Unite (US Geological Survey) a resurselor energetice din regiunea arctică, cele mai mari rezerve potențiale de petrol din regiune sunt: ​​Bazinul Arctic al Alaskai de pe coasta de nord a statului American, bazinul Amerasia la nord de Canada, Bazinele de Est și de Vest Groenlanda, în largul coastelor Groenlandei. Livrările estimate în aceste domenii sunt de 29 miliarde de barili (Alaska), 9,7 miliarde de barili (Amerasia Canadiana), 8 miliarde de barili (Est Groenlanda) și respectiv 7 miliarde de barili de petrol (Vest Groenlanda). [2].

Jurisprudenta internationala. În conformitate cu Convenția ONU privind dreptul maritim, platoul continental al fiecarui stat maritim se extinde la 200 de mile marine; aceasta zona poate fi considerata  zona economică exclusivă a arctic-3unui stat (Exclusive Economic Zone – EEZ). Cu toate acestea, in unele cazuri, statele pot extinde jurisdicția lor până la un maxim de 350 de mile marine prin prezentarea de probe geologice Comisiei ONU privind limitele platoului continental (Limits of the Continental Shelf CLCS) în termen de 10 ani de la ratificarea dreptului maritim [3]. Jucatorii implicati în acest proces sunt Rusia, Canada, Danemarca, Norvegia, ele fiind  statele Arctic-riverane actionand in cadrul Convenției ONU. Statele Unite reprezinta, de asemenea, un actor important, dar unul care acționează în afara cadrului ONU si asta pentru ca SUA nu au ratificat niciodata aceasta conventie.

Rusia. În 2001, Moscova a depus o cerere la ONU pentru anexarea a 1240 mile subacvatice referitoare la Dorsala Lomonosov (Lomonosov Ridge), argumentând că aceasta creasta submarina  este o extensie a suprafeței siberiene [5]. În cazul în care Comisia ar recunoaște creasta ca teritoriu rus, Rusia va extinde ZEE a sa, aproape tot drumul spre Polul Nord. Într-un efort de a susține simbolic cererea lor, o expediție științică rusa a folosit un mini-submarin pentru a planta un steag pe fundul mării Arctice sub Polul Nord, în anul 2007.

Mai recent, un raport publicat de către Consiliul Național de Securitate rus arată că Moscova se așteaptă ca Arctica să devină “baza de resurse primare până în 2020”. De asemenea, raportul merge mai departe pentru a contura planurile arctic-4pentru formarea unei forțe militare de specialitate responsabile pentru protejarea intereselor Rusiei în Arctica [4].

Chiar zilele trecute, Vladimir Putin i-a cerut armatei să-şi mărească prezenţa în zonele arctice şi să finalizeze până la sfârşitul anului planurile pentru modernizarea bazelor militare de acolo, potrivit Thomson Reuters. „Vă cer să acordaţi atenţie specială dezvoltării infrastructurii şi unităţilor militare din zona arctică. Potrivit planului, şi mă aştept ca acesta să fie respectat, până la sfârşitul anului aerodromul de la Tiksi trebuie modernizat şi tot până atunci trebuie terminate lucrările de construcţie la aeroportul Severomorsk 1[6]

Canada. Geografia canadiana permite o potențiala cerere a unei portiuni mari din Dorsala Arctica, inclusiv poate sustine ca  Dorsala Lomonosov este o extensie subacvatica a Insulei Ellesmere [3]. Cererea canadiana la ONU poate deveni un conflict deschis cu Rusia și Danemarca.  Suveranitatea Arctica este o problemă de prima prioritate pentru canadieni. Ca atare, guvernul canadian a anunțat o serie de măsuri care vizează consolidarea cererii canadiane. Aceste măsuri includ: Planurile de a cumpăra 8 nave noi spargatoare de gheata militare (inarmate), efectuarea de exerciții militare și vizite guvernamentale de înalt profil in Arctica. Canada este in etapele finale ale constructiei unei baze militare fortificate pe vârful de nord a insulei Ellesmere [7, 8]

In ultimele zile Canada a anuntat ca intenţionează să revendice zona Polului Nord, a declarat ministrul canadian de externe John Baird. Guvernul a inceput sa strângă dovezi prin care să convingă ONU că limitele platformei continentale canadiene includ Polul Nord, revendicat si de Rusia.

Pozitionarile Danemarcei, Norvegiei si Statelor Unite intr-o sinteza viitoare.

Note:

[1] Borgerson, S & Antrim, C. ‘An Arctic Circle of Friends.’ The New York Times. March 28, 2009.

[2] Bird, K & Charpentier, R. ‘Circum-Arctic resource appraisal: Estimates of undiscovered oil and gas north of the Arctic Circle.’ U.S Geological Survey

[3] Singh, P. ‘Whos Arctic is it anyways?’ IDSA Strategic Comments. 01/01/08

[4]Russia outlines Arctic force plan.’ BBC Worlds News Online. 03/27/2009.

[5] Reynolds, P. ‘Russia ahead in Arctic gold rush.’ BBC World News Online. 08/01/2007.

[6] Russia’s Putin orders military complete Arctic plan by year end, Thomson Reuters, 10 dec. 2013

[7]Ottawa buying up eight Arctic patrol ships.’ CBC News Online. 06/03/2013.

[8] ’Canadian forces carry out Arctic training exercises’. CTV News Online. 08/25/2008.

Nota: articolul este un rezumat al unei lucrari mai ample, pregatita de PGA (Politeia Geopolitical Analyses), mult prea “densa” pentru a fi publicata integral pe un site generalist. Articolul a fost publicat si pe PoliteiaWorld

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Cateva precizari terminologice. Este vorba de Conventia ONU privind dreptul marii, iar platoul continental si zona economica exclusiva sunt doua chestiuni diferite. Platoul continental este prelungirea uscatului sub mare. Zona economica exclusiva este coloana de apa. Extinderea jurisdictiei poate avea loc numai in ce priveste platoul continental.

 2. In mod normal nu prea comentez pe Contributors , pefer sa citesc parerile unor oameni avizati. Decat ca , de aceasta daca, articolul mi-a atras in mod deosebit atentia si am decis sa pun mana pe ‘’keyboard”
  In primul rand felicitari pentru articol, intr-adevr subiectul este ”hot”, oricat de ciudat ar putea fi acest epitet atunci cand vorbesti despre …Polul Nord.
  Mai apoi, privit din punctual de vedere al unui care traieste deja in Canada de ceva vreme si este destul de conectat la politica de aici, sunt cateva chestii destul de neclare.
  1. ‘’ Putin nu incearca sa fie nici “corect politic” si nici impaciuitor cu Occidentul, el a sesizat exact ceea ce a sesizat Ronald Reagan in 1985 – “slabiciunea adversarului”, el o declara si o foloseste, daca doriti o inversare a polilor si o frana istorica intr-o evolutie care probabil nu se va mai petrece.’’…e ceva in fraza asta care nu merge…sincer am citit-o de mai multe ori, poate mintea mea inghetata de frigul polar nu a descifrat-o cum trebuie.
  2. Mai apoi faceti , dati-mi voie sa va spun dpdv al unui profan, inca o data poate vorbesc tampenii si nu-mi dau seama, faceti deci niste comparatii cam fortate. Incercati sa induceti ideea ca Putin forteaza un nou ‘’Razboi Rece’’ pe subiectul arctic, dar uitati sa spuneti ca de fapt iesirile lui Putin nu au nimic spectaculos daca privesti din p.d.v. a modului in care se face diplomatie in Rusia. Nu o sa dau lectii de cutume diplomatice aici, dar este evident si pentru profani ca mine ca intr-un mod se vorbeste despre acealsi subiect la Copenhaga sau Bruxelles sau la Washington si in cu totul si cu totul alt mod la Moskva. Cu atat mai mult cand cel care vorbeste nu este nimeni altcineva decat ‘’durul’’ V Putin.
  3. Care Putin, in paranteza fie spus, este trecator. Asa cum trecator este si Baird, si Harper si toti cei din Tories, la putere (acum) in Canada. Cu majoritate parlamentara, in treacat fie spus. Majoritate care le-a permis sa dea drumul contractelor (prietenii stiu de ce !) pentru flota de razboi si pentru F-35 si pentru alte jucarii costisitoare. Asteptati sa se mute Trudeau cel mic pe 24 Sussex Drive si atunci sa scrieti despre cum isi arata Canada muschii in frigul polar.
  4. Care muschi ,BTW, sunt destul de incordati. La ora actuala, nici o alta natiune ,’’riverana’’ zonei arctice nu are pregatirea necesara nici tactica si nici operationala de a sustine misiuni in zona Polara. Rusii, cu tot respectul, sunt mult in spate, cat despre americani…
  5. Despre americani, acum…Daca la Washington alr fi fost altcineva decat Obama si la Ottawa altcineva decat Harper, va garantez stimate Teophylle ca ati fi scris despre orice altceva dar nu despre subiectul Arctic. La noi e o vorba , zice ca atunci cand America stranuta, Canada se imbolnaveste de gripa, desi originalul imi mare mai savoros : ‘’ When the U.S. catches a cold, Canada sneezes’’. Pentru moment, U.S. sunt preocupate cu alte chestii, asa ca dragii nostrii conservatori bat campii (arctici) de unii singuri. Desigur ca inarmarea Canadei foloseste Statelor Unite , asa ca de ce nu. Daca insa se va pune SERIOS problema revendicarilor de orice natura, inainte de a deschide gura Ottawa, va trebui aprobare de la vecii nostrii din sud.

  • am sa fiu foarte concis dle Quebecoisfier ,
   eu ma ocup cu ceea ce scriu sau vorbesc oamenii care au ce spune despre soarta tarilor lor. Articolul, parte dintr-o analiza mult mai ampla a fost publicat dupa ce Putin si-a exprimat doleantele legate de regiunea respectiva. Va rog sa ma credeti ca Putin means business. Restul, fiecare cu ce stie si crede.

 3. Rusia este singura tara care are 10 spargatoare de gheata nucleare,numai acest lucru ii ofera un avantaj strategic imens.Sua nu are nici macar un singur spargator de gheata nuclear,Canada nici atat cat despre Danemarca este doar un gandacel in comparatie cu Rusia si Sua

 4. Foarte intresant articol, @Theophyle!
  Şi utile recomandările.
  După ce am citit articolul, am avut imaginea unei ample deplasări şi stabiliri ruseşti la Polul Nord, cu arme, căţel şi purcel cam prin vara viitoare, concomitent cu confecţionarea unor „mici probleme” în zone de responsabilitate/interes pentru ceilalţi competitori arctici. Cam cum ar fi prin zona noastră, dar nu numai.
  Chiar crezi că se vor stabili acolo, îşi vor curăţa puşca şi vor lansa invitaţii „pieilor roşii”?

  • Salut Casandra,
   nu, nu cred. Eu cred insa ca exista dezvoltarea unui tipar conflictual in multe locuri de interes si mutarea accentului intre ele pentu a compensa niste lipsuri strategice si militare. ne presati in regiunea x – noi (rusii)va presam in y, z, n.

 5. Nu reusesc sa deschid referinta bibliografica #2.
  Numerele mentionate (29 miliarde de barili, 9,7 miliarde etc.) sunt impresionante, desigur, dar nu reprezinta ceea ce s-ar putea numi „a game changer”. Impreuna, de-abia daca depasesc putin consumul global de petrol pe un an de zile. Miza mare, dar nu colosala, exceptionala etc.
  Theophyle, e posibil sa fie o mica eroare la mijloc? Se intampla adesea in industria asta, unde se folosesc unitati de masura din sisteme diferite de unitati, livre, barili, tone, metri cubi, echivalente-petrol etc.

   • Problema cu referinta e la mine; nu-s acasa, ma conectez cu un modem de-asta mobil, merge foarte greu, se deconecteaza singur etc.
    Si multumesc, dar cu siguranta nu e cazul de efort suplimentar pentru lamurirea mea; oricum era o chestiune cumva marginala. La cat de putin e explorata zona cifrele reale pot diferi si cu un ordin de marime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro