luni, ianuarie 24, 2022

Considerații privind o relație turbulentă: ,,Binomul’’ UE – SUA și China

Săptămâna trecută, Wendy Sherman, ajunct al secretarului de stat american și Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului de acțiune externă al Uniunii Europene,  au avut o nouă rundă de discuții, a doua din acest an, pe tema armonizării pozițiilor transatlantice în relația cu Beijingul. Chestiunea în discuție se îndreaptă spre un numitor comun între Washington și Bruxelles – mai degrabă o apropiere a poziției europene de cea americană. Asta după ce în urmă cu un an – și negocieri care au durat alți ani buni – UE și China semnau un acord  privind investițiile bilaterale, acord respins însă de Parlamentul European în contextul evenimentelor din Hong Kong și consecințelor politico-diplomatice ale acestora. Mult comentat în presa de pe ambele maluri ale Atlanticului, acordul era mai degrabă rodul unui compromis acceptat  de către diplomația europeană la presiunea unor membri marcanți ai Uniunii.

La finalul întrevederilor cu W. Sherman, reprezentantă a vechii diplomații americane, al cărei pragmatism era caracteristic perioadei ,,războiului rece’’, S. Sannino  a precizat că ,,UE recunoaște importanța Chinei în lume dar nu va da înapoi atunci când Beijingul sfidează modul nostru de gândire sau când jocul său este în afara regulilor’’. Deși nu a spus-o în mod direct, a lăsat să se înțeleagă  că acordul nu are șanse reale să fie implementat în perioada următoare. Diplomat de carieră – șeful SEAE a fost ambasador al Italiei la Madrid și UE iar în anii ‘90 a îndeplinit funcția de consilier al președintelui Comisiei UE, Romano Prodi –  și-a modelat poziția după întâlnirea cu W. Sherman în consonanță cu decalogul american privind relația cu China și mai puțin cu limbajul diplomației clasice europene.

Pentru observatorii politici europeni și nu numai, ,,înghețarea’’ acordului menționat mai sus, fie ea și temporară, este un semnal important în contextul replierii centrelor de putere de la Bruxelles și Washington în fața Beijingului, reflectând, în paralel, mutațiile majore din ultimii ani care au modificat matricea intereselor geopolitice și geoeconomice ale principalilor actori la nivel internațional. Aceasta, la doar câteva luni de când  secretarul de stat american A. Blinken și J. Borell, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru politică externă și de securitate, trasau liniile directoare ale unui nou tip de dialog al ,, binomului’’ SUA – UE cu China.

În ultimul an, administrația Biden a pus bazele unui nou sistem de interese ale Washingtonului care reflectă evoluțiile înregistrate în ultimii ani în spațiul Indo-Pacific caracterizate, în principal, prin consolidarea prezenței militare și economice a Chinei în zonă. De cealaltă parte, la recentul congres al Partidului Comunist Chinez,  Xi Jinping și-a consolidat influența în acestă formațiune devenind cel mai puternic lider – chiar la nivel de popularitate în țara lui –  de la  Mao Zedong încoace, aspect ce își va pune amprenta asupra politicii externe chineze și abordării competiției cu ceilalți actori nu numai de pe țărmurile Pacificului ci și ale Atlanticului.   

Competiția pentru viitorul lumii se transferă încet dar sigur, dinspre vest spre est, undeva între New Delhi și Los Angeles dacă luăm în seamă un alt protagonist al confruntării intercontinentale: India. În plus, în perioada care a urmat semnării acordului menționat mai sus au avut și au loc schimbări majore ș în alte sfere de putere chiar dacă influența lor geopolitică este în scădere.

Umbra noului guvern german

 Parisul se pregătește de alegeri prezidențiale al căror rezultat depinde în principal de situația economică internă dar și de modul cum  politica externă influențează cunoscuta grandeur de la France. Evenimentele din ultimele zile, apariția unor candidați surpriză dar cu șanse reale, arată că realegerea lui Emmanuel Macron nu ar fi chiar așa de sigură.

La Berlin, doamna Merkel predă puterea, după 16 ani, unui lider social  democrat, Olaf Scholz, care i-a  fost vicecancelar  și ministru de finanțe în ultimii ani dar care nu s-a manifestat vizibil pe tema acordului cu China la vremea semnării sale și nici în privința inițiativei cunoscută sub numele de Drumul mătăsii lansată de China în 2013.  În altă ordine de idei, aceasta din urmă a avut consecințe notabile dar târzii în politica externă a UE prin recenta lansare de către Ursula von der Leyden a  așa-numitului Global Gateway – planul strategic european pentru consolidarea infrastructurii în țările în curs de dezvoltare care prevede că 300 de miliarde de euro vor fi alocate, până în 2027, pentru investiții în infrastructuri de viitor, eco-responsabile și axate pe digital. Cu siguranță, despre această inițiativă se va mai vorbi.

Revenind la Scholz, cei care îl cunosc consideră că noul cancelar va vorbi mai puțin și va face mai mult pentru interesele Germaniei, înclusiv în ceea ce privește relația cu China chiar și atunci când își va pune mantia europeană. Nu face parte din grupul de prieteni germani  ai Ursulei von der Leyen însă va sprijini inițiativa acesteia privind infrastructura în țările mai sărace mai ales dacă societățile germane își vor adjudeca proiecte de anvergură. De la Angela Merkel va prelua pragmatismul și atitudinea prudentă în relațiile internaționale dar să nu uităm  că a fost șapte ani primar al Hamburgului, unul dintre cele mai mari porturi europene, prin care s-a desfășurat și se desfășoară comerțul bilateral al unora dintre marii exportatori ai lumii: Germania și China.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. „Orice ar fi, ma tem de greci chiar si atunci cand aduc daruri.” (Vergiliu) Eu as spune: orice ar fi, ma tem de nemti chiar si atunci cand isi afirma sprijinul pentru altii. Poate ca multi nu stiu inca toate „subtilitatile” Europei, insa Stefano Sannino a fost consilierul unei foste „cartite” KGB-iste, anume Romano Prodi. Daca as fi Wendy Sherman, as lua cu un dram de sare afirmatiile sefului SEAE.
  In ce priveste Global Gateway, acesta este un proiect care nu va putea concura cu cel chinez, din pacate, iar asta datorita intereselor geostrateice diferite din Orientul Mijlociu si companiilor chineze care ofera calitate din ce in ce mai buna. Global Gateway pornește cu o viziune mai degrabă naivă în privința geo-economiei, fata de BRI care este rezultatul faptului că Beijingul câștigă sute de miliarde de euro din comerțul cu Occidentul, pe care-i investește în străinătate. China are un surplus de 540 de miliarde de euro in relatia cu companiile occidentale, fata de doar 60 miliarde euro cat are UE. Apoi, China deja cumpara si investeste in infrastructuri diverse precum cele portuare (chiar si in Hamburg), cai ferate, retele de telecomunicatii si drumuri. De asemenea, China va investi si mai mult in energii fosile (petrol, centrale pe carbuni, gaze, etc) obtinand astfel energie ietina si sigura pentru a-si dezvolta industriile. Nu mai vorbim de tehnologii inalte, metale rare folosite in electronica, semiconductori, calculatoare care toate depasesc cu mult ce se produce acum in UE. Scopul Global Gateway este in primul rand acela de a stimula companiile europene sa produca mai mult si sa inoveze mai mult, insa asta va depinde de fiecare companie in parte si de preferintele acestora pentru a lucra cu banii chinezesti (reali) si forta de munca chineza (ieftina). Banii chinezești sunt palpabili; planul european rămâne parțial la nivel de intenție.
  Inca ceva, ieri Laura Kovesi anunta ca cei 300 de miliarde de euro pe care vrea UE sa-i aloce pentru Global Gateway privin din frauda la nivel european. („Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA.”). Fenomenul seamana cu o imensa masina de fraudat si spalat bani.

 2. Razboiul comercial initiat de admin Trump s-a sfarsit, iar binomul SUA-UE este din nou super ok. Ingrijorator insa, a ramas „regresul” noilor membri UE (Europa Noua, Grupul Visegrad, Regiunea celor 3Mari, etc) in privinta reformelor si a adoptarii valorilor euro-atlantice, i.e. justitie si presa independenta, pluralism, meritocratie, respectarea drepturilor individuale, etc.

  Guvernele PiS si Fidesz de ex. slabesc pe zi ce trece binomul si Alianta, imbratisind tot mai mult iliberalismul de tip putinist (controlul justitiei si al presei, societate civila slaba, coruptie, consolidarea monopolului de stat incepand cu sectorul energetic, ignorarea drepturilor minortatilor si al libertatilor individuale, samd). caci despre valori si sisteme este vorba in noua competitie globala, nicidecum despre o competitie intre natiuni (asa cum si-ar dori Putin, Xi, Erdogan et al s-o interpreteze).

 3. Exact, relatia UE cu China depinde de relatia Germania- China in rest Europa s-a trezit foarte tarziu cu aberantul proiect „Global Gateway” , de unde atatia bani si de la cine se pot stoarce daca nu de la cetateanul european, respectiv tiparnita de bani se roteste tot mai tare.
  Trebuie sa intre Europa intr-o competitie pe care n-o poate castiga ? Europa are inca destule probleme, mai ales in est dar nu numai, sunt atatea proiecte europene care ar trebui demarate si incepute iar Bruxellul se ocupa cu altele, dintr-o data vor sa joace pe marea scena internationala.
  Cum se va manifesta noul cancelar german Scholz ? nu se stie, nu are experienta politicii externe iar minstreasa de externe, nici atat. Germania incepe o noua etapa cu o echipa de conducere pestrita rau de tot care dorste insa se schimbe multe lucruri din temelii, incepand cu industria si pana la educarea populatiei „intr-un spirit nou”, mai stim pe cineva ca a incercat-o si a iesit rau de tot.

  • Evident sunt multe de facut, fudulii guvernelor PiS si Fidesz insa, refuza cu incapatanare fondurile PNRR (legate de reforme), asa cum au refuzat si carmacii-fuduli ai Romaniei absoarbtia fondurile europene dedicate pentru dezvoltarea infrastructurii, etc. Cica ca „nu avem oameni”, noi suntem de „dreapta” si cu NATO, nu ca neomarxistii aia de la UE, etc. Pastrati-va mostenirea /monopolul energetic de stat (si schimonositi-va in continuare la contribuabilii-net din Vest) caci ei vor gasi oricum de lucru. Africanii de ex. (si nu numai) ii asteapta cu bratele deschise sa le dezvolte infrastructura de transport, infrastructura energetica, etc.

  • E o cestiune bizara rau in legatira cu acest „Global Gateway” …. imite esentialul . Pe „Belt an Riad” vor curge marfuru produse in China ..
   Dar ce va curge pe „Global Gateway” ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Milosan
Diplomat - ministru consilier, cu misiuni externe în Italia, Franța și Argentina. Absolvent al Universității Transilvania din Brașov, Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului. Studii postuniversitare la Facultatea de Drept a Universității București ( criminologie) și un masterat în ,,Studii internaționale’’ la Societatea Italiană pentru Organizațiile Internaționale din Roma.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro