miercuri, decembrie 1, 2021

Coronavirusul chinez poate afecta si sănătatea economiei globale

Criza declanșată în Wuhan,de către un virus necunoscut, riscă să sufere o mutație, în sensul că această criză nu este doar una umanitară, dar are potențialul de a se tranforma și într-o criză economică. Ne confruntăm așadar cu două crize, ambele cu impact major la nivel global.

Blocarea activității economice într-o regiune ce cuprinde 60 de milioane de locuitori, concomitent cu oprirea zborurilor în și dinspre China, poate afecta grav întregul sistem economic global, prejudiciind vaste sectoare de activitate de pe toate continentele. Este o reeditare a crizei SARS din 2003, cu mențiunea că în prezent economiile lumii au un grad de interconectare și de dependență mult mai ridicat.

În cursul zilei de 29 ianurie 2019, compania aeriană Lufthansa a oprit zborurile din și spre China continentală. Momentan, această decizie nu include și aeroportul din Hong Hong. De asemenea, compania aeriană indoneziană, își va suspenda toate zborurile spre China. Țara vecină, Kazahstan, a suspendat transportul din și spre China. De asemenea, guvernul kazah a luat și decizia de a suspenda toate vizele acordate cetățenilor chinezi.

În tot acest timp, Președintele chinez Xi Jinping a declarat că „prevenirea și ținerea sub control a virusului rămâne o sarcină dură și complexă”.

Criza se desfășoară sub ochii noștri și are potențialul de a afecta economia mondială.

Republica Populară Chineză exportă bunuri de peste 2,5 trilioane dolari/an, principalii beneficiari ai mărfurilor produse în China fiind Statele Unite (480 de miliarde USD), Japonia (147 de miliarde USD), Coreea de Sud (110 miliarde USD), Germania (80 miliarde USD), India (77 miliadre USD), Olanda (74 miliarde USD) și lista poate continua.

China este al doilea cel mai mare exportator pe plan mondial, după Uniunea Europeană, luată în ansamblu.

Undele de șoc se propagă deja pe piețe. La ora scrierii acestui articol, prețul petrolului se situa sub 60 USD/baril, cotația WTI înregistra valoarea de 53,48 usd/baril, petrolul Brent era cotat la 59,51 USD/baril. Moneda EUR se tranzacționa la cursul de 1,10 USD.

Prețul cuprului a scăzut cu 8,5%. Prețul minereului de fier din Singapore s-a prăbușit cu peste 6%, iar al cotațiilor Brent cu aproape 10%.

Este foarte greu de spus la cât se va ridica valoarea daunelor economice produse de răspândirea coronavirusului, dar presiunea în ceea ce privește traficul de mărfuri este în creștere. Aceasta va duce la impunerea de măsuri stricte în ceea ce privește nu doar transportul aerian, ci și cel terestru, dar și maritim.

Dacă pentru moment există stocuri de mărfuri importate din China, atunci când acestea se vor epuiza, se va produce o blocare a activității economice în țările care depind de exporturile chinezești. Scăderea traficului de bunuri și a schimburilor comerciale va avea ca efect majorarea prețului bunurilor, dar și restrângerea activității în acele sectoare ce depind de importurile din China.

Țările care exportă bunuri în China vor avea de suferit din cauza blocării transportului de mărfuri. Cei mai importanți parteneri, în ceea ce privește volumul de bunuri exportat, în China, sunt Coreea de Sud (204 miliarde USD), Japonia (180 miliarde USD), Statele Unite (156 miliarde USD), Germania (110 miliarde USD), Australia (110 miliarde USD).

Dar cum se poziționează România în ceea ce privește relațiile comerciale cu statul asiatic?

Importurile din China au înregistrat la nivelului anului 2019 valoarea de 5,5 miliarde USD. Statul asiatic se află pe locul 5, în urma Germaniei, Italiei, Ungariei și Poloniei în ceea ce privește valoarea bunurilor importate de către țara noastră.

În ceea ce privește valoarea bunurilor românești exportate în China, aceasta a înregistrat la nivelului anului trecut, valoarea de 900 milioane USD, China aflându-se de abia pe locul 20 între partenerii ce contează în ierarhia generală a exporturilor românești. Valoarea deficitului comercial, înregistrat de România în relația cu statul asiatic, depășește 4,6 miliarde USD.

În cursul zilei de 27 ianuarie 2019, investitorii și-au plasat lichiditățile în active tradiționale sigure, efectul fiind de creștere a valorii yenului japonez, a dolarului american și a aurului. Efectul asupra prețului petrolului a fost important, valoarea acestuia a scăzut pe piețe, din cauza temerilor că frânarea activității economice va genera o cerere în scădere pentru combustibili. Pe scurt, investitorii au reacționat la o criză în creștere, într-o țară cu 1,4 miliarde de locuitori, în care consumatorii și întreprinderile reprezintă un motor principal al creșterii economice din întreaga lume și au ales să-și reducă expunerea la risc.

Valoarea acțiunilor din Japonia și Europa au scăzut cu peste 2 la sută. În New York, S&P 500 a scăzut cu 1,6 la sută, valoarea cumulată a acțiunilor companiilor ale căror vânzări depind în special de China a scăzut cu peste 8%.

Dacă legăturile aeriene, feroviare și rutiere din China vor fi limitate, deoarece guvernul chinez încearcă să oprească răspândirea virusului, activitatea economică va fi blocată și va afecta grav acele companii ce depind de facilitățile de producție de pe teritoriul statului asiatic. Valoarea PIB-ului produs în Wuhan depășește 250 de miliarde USD/an. Combinând industrii tradiționale precum producția de automobile, punctul de plecare al liberalizării economice a Chinei, cu noi industrii hi-tech, Wuhan se poziționează ca unul dintre cele mai pro business orașe din Asia. Principalele industrii din Wuhan includ producția modernă (industria auto, a oțelului) și industriile de înaltă tehnologie. Dongfeng Motor Corporation este al treilea mare producător auto din China, având facilități de producție comune cu firme precum Honda, Nissan și producătorul auto francez PSA Peugeot-Citroen.

Extinderea interdicțiilor spre alte regiuni din China va bloca vaste sectoare de activitate, iar PIB-ul Chinei, în valoare de peste 13 trilioane de dolari, se estimează că va scădea cu cel puțin 1%., acest procent este vehiculat în condițiile în care criza se va termina până în luna martie.

Dacă activitatea fabricilor din China va fi oprită, efectele se vor propaga la nivel global. Ar putea lovi minele de minereu de fier din Australia și India, care alimentează materiile cu materie primă combinatele siderurgice din China. Ar putea fi limitate vânzările de cipuri de computer, realizate la fabricile din Malaezia și Coreea de Sud, dar și bunurile provenite din Germania sau produsele agricole importate din Statele Unite.

Iar aceste evenimente au loc în condițiile în care creșterea economică chineză se preconizează a fi cea mai redusă din ultimii 30 de ani (6,1%), iar statul asiatic înregistrează deficite fiscale mari și are astfel mai puțin spațiu pentru a aplica stimuli fiscali, așa cum a procedat în trecut, în cazul crizei SARS din 2003.

Când se va termina criza, nu știm, ce cunoaștem sigur este că economia mondială are un grad de interconectare atât de ridicat încât dacă o piesă din acest mecanism suferă, efectul de domino se va propaga la nivel global.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Rowan Atkinson a spus odata ca week-end-ul e cu siguranta produs chinezesc fiindca altfel nu se explica de ce dureaza atat de putin… Nu vreau sa fiu cinic da’ economic vorbind, sa fie sanatosi!

 2. dupa parerea jurnalistilor romani, China are 1,4 miliarde de locuitori, de vreo 30 de ani..nu mai creste….in ceea ce priveste problemele economice, stiti cum se spune ,,DUMNEZEU nu bate cu parul”..to’arasii occidentali, lacomi dupa profit, au carat la chinezi cam toata industria, iar acum, sunt conditionati de chinezi si mai nou, de un pacatos de virus aparut tot in China ca si altadata..ce sa-i faci??? cred ca problemele cu virusul sunt mult mai complicate si se vor complica si mai tare…nu vad o rezolvare rapida, mai degraba, va dura mult si vor aparea si alte zone de pe acolo, infectate…e prea multa populatie si e greu de stapanit situatia….

 3. Este o lebădă neagră. Probabil se vor produce unele schimbări în economia mondială ca urmare a acestei epidemii.
  Este această epidemie declanșatorul crizei economice? Asta rămâne de văzut.

 4. Buna ziua Dle Vuta,
  interesant comentariu. demn de mentionat ca China (plus India) este cel mai mare exportator de materill prime ingrediente active pentru medicamentele de uz umansi veterinar – estimarile mele dau 25 mld $, poate gasiti Dvs o cifra mai exacta – ironic intr-un fel, China care este impermeabila la medicina allopata, asa cum o intelegem noi, este cel mai mare producator de ingrediente farmaceutice active (active pharmaceutical ingredients, API). Can 50% din cererea mondiala vine din China si 30% din India.
  Astfel incat autoritatile europene au trimis deja scrisori catre producatorii de medicamente conditionate, pentru a se asigura ca nu vor exista sincope de aprovizionare.
  In mod normal prodcatorii stocheaza pana la 6 luni de materii prime, anul asta chiar mai mult din cauza inchiderii fabricilor cu prilejul noului an chinezesc. dar mentinerea crizei peste iunie 2020 va crea intr-adevar probleme de a gestiona stocurile.
  Inainte de asta bineinteles incep sa apara speculantii, o serie de materii prime s-au scumpit de 3 x de la inceputul crizei
  Asteptam sa vedem ce reactii in lant vor aparea daca criza continua
  Cu respect,

 5. Buna ziua,
  De cand ati scris articolul au trecut 3 saptamani si lucrurile sunt mult mai clare. Virusul influenteaza economia la nivel global. Deja azi or sa fie 3 zile consecutive de scadere pe piata SUA, primele 2 au fost de peste 2% la nivelul S&P, indexul format din 500 de actiuni, cele mai importante cotate in piata.
  Personal ma astept ca inca sa fie mai rau, chiar mult mai rau, pana sa fie mai bine, si legat de numarul de imbolnaviri, si legat de raspandirea virusului in Europa si toata lumea. Poate incalzirea globala si o primavara mai calda o sa ajute ca raspandirea sa fie mai mica. Insa din punct de vedere economic, influenta o sa fie importanta si nu m-ar mira sa fie aproape chiar o recesiune tehnica in acest an prin prisma multor zone ce au fost si vor mai intra in carantina.
  Insa tot mai sunt 3 luni pana cand temperaturile or sa creasca peste 20 de grade , cand se pare ca afecteaza negativ virusul. In doar o luna s-au intamplat multe iar viteza de propagare o sa fie din ce in ce mai mare din pacate.
  Ramane de vazut cum or sa fie influentate si alegerile care au loc in SUA in acest an.
  Cert este ca or sa fie urmari importante si din punct de vedere economic, nu doar medical.
  Decizii economice intelepte si sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudiu Vuta
Claudiu Vuță este absolvent al Facultății de Științe Economice a Universității din Craiova și a unui masterat în "Administrarea Afacerilor în Comerț, Turism și Servicii", în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității Ovidius din Constanța. În prezent, urmează cursurile programului de excelență "Politici economice și ale pieței muncii", din cadrul Konrad Adenauer Stiftung. Claudiu publică articole economice, atât pe teme globale, dar și locale, prezentând analize de profil pe platformele jurnalistice HotNews/Contributors, Republica și Reporter Global (partener al The Economist în România). Pentru activitatea jurnalistică din domeniul economic i-a fost acordat, în 2020 - Mass Media Award, de către CFA Society România.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro