sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Coruptovirusul. Explicații și sfaturi pentru evitarea contaminării

Coruptovirusurile fac parte dintre „virusurile poporului”, iar fiecare dintre noi a avut, de-a lungul vieții, „cel puțin o infecție cu coruptovirus” – o formă mai veche și mai ușoară, a explicat, într-un interviu, Închi-Soare Procurescu, procuror specialist în Obiceiuri Infecțioase și purtătorul de cuvânt al Parchetului Special împotriva Coruptovirușilor.

De altfel, chiar și în cazul noului tip de coruptovirus, care este „o idee mai agresiv” în timpul guvernărilor oamenilor de bine care vor să fie bine și să nu fie rău, scenariul cel mai frecvent este cel în care infecția cu acest virus „se instalează ca o șpagă și trece ca o șpagă – cam 95% din cazuri”, confirmă și judecătorul Ani-Mulți Judecătorescu, specialist în Obiceiuri Infecțioase la Judecătoria „LCK”, cel care furnizează cel mai mare număr de persoane infectate către Centrele de Sănătate din România.

„95% sunt forme asimptomatice, ușoare sau medii. Dacă vorbim despre formele severe, ele sunt cu instalare rapidă, de obicei după câștigarea unor alegeri, instalare rapidă – care este și fulminantă, în sensul că apare o gravă afectare a intereselor publice, o ocazia de îmbogățire bruscă și severă care se complică cu situații legate de complicități, cu insuficiente măsuri de precauție bazate tocmai pe acele complicități, apare apoi afectarea ego-ului personal al infectaților și, în final, vorbim de o degringoladă la nivelul rețelei de infractori – practic, este vorba despre o afectare multi-organe: prefectură, primărie, inspectorate, agenții, gărzi, poliție – chiar instituții dedicate luptei cu coruptovirusul. Asta se întâmplă în formele severe și, din fericire, duce la zeci de ani de închisoare, practic la decesul social al celor infectați cu această formă gravă de coruptovirus”, explică procurorul Închi-Soare Procurescu.

Cele mai multe cazuri grave apar la persoanele la vârful puterii de decizie din instituții publice, care au și alte interese decât a fi în slujba cetățeanului, potrivit lui Ani-Mulți Judecătorescu: „Cu siguranță această manifestare agresivă apare la persoane care dețin puterea de a decide alocarea resurselor publice, cei vechi în funcții, în primul rând, și cei care au antecedente similare sau suspiciuni de asemenea fapte. De obicei, persoana are mai degrabă antecedente – incompatibilități, acuzații de nepotism, suspiciuni de trafic de influență, tot felul de instigări, șantaj și așa mai departe.”

Procurorul Închi-Soare Procurescu atrage însă atenția că acest lucru nu reprezintă o regulă și că au existat inclusiv cazuri în care infecția cu acest virus a provocat forme grave de corupție și la cei noi plasați în funcții cheie. „De obicei aceștia sunt în relație de rudenie cu persoane deja infectate sau sunt în relația tradițională la noi, naș-fini, de cumetrie adică” punctează judecătorul Ani-Mulți Judecătorescu. „Un studiu arată că de foarte multe ori o relație de cumetrie la acest nivel, arată o posibilă, o probabilă relație de corupție asociată cumetrilor. Finii sunt datori nașului cu o mică favoare viitoare, un trafic de influență, un contract baban cu statul. Nașul este mai întotdeauna acoperit. În folclor se spune că nașilor le place să li se spune Boss” ne explică procurorul Închi-Soare Procurescu.

În încheiere câteva sfaturi prezentate de avocatul, profesorul universitar, doctorul, reputatul Apăr-Corupți-Pe-Bani-Mulți Avocățeanu.

„Cum să ne protejăm dacă nu suntem infectați? Evitaţi întâlnirile cu persoanele corupte: nu călătoriți în zonele cu risc – de exemplu: Costa Rica, Belgrad, nu faceți shopping la Viena, nu jucați table pe Coasta de Azur, etc. Știu că e greu, dar, încercați să respectaţi legea și regulile generale de etică sau, dacă sunteți credincios, preceptele religioase (care ne sfătuiesc să nu furăm – dovadă că acest virus are rădăcini adânci)” precizează Apăr-Corupți-Pe-Bani-Mulți Avocățeanu.

„Cum să se protejeze cei care sunt deja infectați? Ei, vedeți, aici este domeniul meu de expertiză. Notați.” ne sfătuiește același reputat avocat. „Dacă sunteți doar purtător al coruptovirusului – încă nu v-a prins nimeni și nu puteți respecta legea (nu că nu ați vrea să o respectați, dar, legea e proastă, vă încurcă afacerile), luați-vă măsuri de protecție individuale împotriva efectelor acestuia: acoperirea gurii atunci când vorbiți subiecte legate de deturnarea fondurilor publice sau trafic de influență, evitarea declanșării efectelor coruptovirusului prin bruierea încăperii, igienizarea spațiilor și a suprafețelor prin activități de detectare zilnică a camerelor video și a microfoanelor din cadrul locuințelor sau a birourilor.”

„Desigur mai sunt și alte metode, pentru cei care au intrat în joc dar sunt slabi de înger, pentru cei care n-au… știți dvs ce n-au.” râde cu subînțeles Apăr-Corupți-Pe-Bani-Mulți Avocățeanu. „Spovediți-vă. Legea vă oferă iertare. Desigur poate fi riscant, dacă persoanele infectate de dvs sau din cadrul grupului infracțional sunt protejate, boala poate fi mortală.”

„O ideea bună ar fi să vă retrageți din toate activitățile criminale. Retragerea trebuie să dureze cel puțin 30 de ani. Pare imposibil pentru cei care au virusul în sânge, n-am întâlnit prea multe cazuri, dar încercați măcar. Din păcate toți pe care-i credeam retrași sunt deocamdată doar dispăruți… Cine știe unde-or fi?”

Un fost „pacient” care a fost declarat vindecat, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că „Fără tratamentul adecvat virusul poate rezista toată viața sau cel puțin până când un alt personaj și mai lacom și mai lipsit de scrupule decât dvs apare și vă lichidează, vă scoate pe linie moartă sau vă dă pe mâna unor procurori care nu sunt pe statul dvs de plată, ci al lui.”

Sperăm ca acest material să vă fie de ajutor în evitarea infectării cu coruptovirus. Vom reveni cu actualizarea evoluției luptei împotriva coruptovirusului, când vom avea noi date și informații.

Nota – material inspirat, partial,  din articolul https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23703994-scenariul-cel-mai-frecvent-cazul-infectiei-coronavirus-instaleaza-trece-raceala-iar-fiecare-dintre-noi-avut-macar-data-viata-forma-coronavirus.htm

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Excelent.

  Autorului are un dezvoltat simt al umorului si si-l foloseste inteligent pentru criticarea comportamentelor deviante,infractionale din societatea romaneasca .

  Felicitari !

 2. Corupția nu e vreo infecție dată de viruși, la români e boală mintală. O mutație genetică care a alterat structural ADN-ul astfel încît nevoia de șpagă devine obsesiv-compulsivă și omu’ nu se poate abține chiar dacă are suficienți bani, ba chiar dimpotrivă (vezi cazul doftorilor cu leafa mărită). Din păcate, deși boala asta e endemică la noi, doar două stabilimente se pot ocupa de îngrijiri paliative, adică nu vindecă, dar ușurează suferințele bolnavului și după cum e ușor de ghicit este vorba despre Parlament și Guvern. Culmea e că și aici, internările se fac tot pe bază de șpăgi, trafic de influență, șantaj, apartenență de clan, nepotism, șcl!

 3. Cea mai eficace protecție împotriva coruptovirusurilor este limitarea suprafeței expuse contaminării, în principal prin concentrarea activităților statului la domeniul care este de competența naturală a acestuia: utilizarea constrîngerii pentru a apăra libertatea indivizilor și consensul lor exprimat în voința națională.

  Importantă este de asemenea limitarea capacității de acțiune a coruptovirusului prin profilaxie în acele zone care rămîn expuse acțiunii sale. Aceată profilaxie constă în supravegherea administrativă pridentă și competentă a actelor de decizie pentru a sancționa și elimina vectorii de infecție înainte ca acțiunea coruptovirsului să intre în faza penală.

  Trebuie înțeles că nu este posibil să ne bazăm doar pe acțiunea tratamentelor pe bază de parchet, instanță penală, chiar în asociere cu protocoale cu servicii. Dacă aceste tratamente se prelungesc există pericolul ca anumite tulpini ale coruptovirusului să dezvolte obișnuință, să nu mai răspundă la tratament și să ducă la septicemie, care, în majoritatea cazurilor, se soldează cu un stat eșuat.

  Pe de altă parte, creștearea dozelor, pentru a combate o contaminare extinsă, prezintă riscuri de efecte adverse și are propria sa toxicitate, după cum demonstrează studii de caz din URSS sau Imperiul Otoman, pacienți care de altfel au sucombat pe fondul unor îmolnăviri grave cu coruptovirus, care au dus la dezvoltarea de complicații și de infecții oportuniste.

  În concluzie, reducerea la maximum a suprafeței expuse, în principal în sectorul public, și exercitarea viguroasă a controlului ierarhic administrativ al deciziilor luate în numele diferitelor structuri, în primul rînd publice, reprezintă cele mai eficiente mijloace profilactice și de reducere a gravității bolii.

 4. Păi, corupția se însușește pe cale socială în România!
  Este cel mai sistematic dintre cursurile educaționale!
  Se începe de la înscrierea la creșă sau la grădiniță și se continuă … pe tot parcursul vieții!
  Dacă ar dispărea – ar ”pieri și Țara Noastră” (ca să parafrazăm …)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Octavian Vidicanhttp://contributors
Consultant de business, Arad

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro