marți, decembrie 3, 2024

Crin Antonescu: Model pentru Vasile Blaga. Si nu numai

Gestul lui Crin Antonescu nu va putea fi valorificat cu adevarat in planul interesului public daca nu va fi urmat la scara nationala si de alte gesturi similare. Un precedent si exemplu a fost creat. Acum e momentul ca altii sa arate ca au inteles lectia si mesajul date de Crin Antonescu. E cazul sa aveam aceasta asteptare de la ei. E cazul sa amintim cu nume si prenume ca poti iesi din arena sau prim-plan in aplauze sau poti iesi in huiduieli.

De exemplu: Vasile Blaga. In mod normal, ar trebui ca in urmatoarele 24 de ore sa profite de oportuntiatea creata de Antonescu si sa-si asigure o iesire eleganta. A facut si rele, a facut si bune. N-are rost sa intram acum in analize si evaluari de performanta si indispensabilitate politica. Realitatea e limpede si a devenit si mai limpede in lumina gestului lui Antonescu.

Daca Vasile Blaga iese azi sau maine in conferinta de presa si cu un discurs frumos spune ca se retrage pentru a face loc altora, mai putin uzati, mai putin controversati, ca vrea sa dea un exemplu de gest de devotament pentru cauza dreptei, a politicii romanesti in general, si-a castigat aplauzele. Cele bune vor ramane in amintirea publica precumpanitor. Cele rele se vor spala.

In general, sunt unii prin peisajul politic, uitati de vreme. Oameni care si-au dat masura de mult. Orice cititor are instantaneu in minte cel putin cateva nume. E un bun moment ca acesti politicieni sa arate ca sunt in stare de gesturi decente. Sa lase locul altora. Sa creeze o bresa pentru prospetime si regenerarea vietii politice.

E un lucru minim pe care publicul il asteapta de la ei. In general, o intrega generatie de potentati, fosti domnul si doamna ministru, fosti domnul si doamna senator sau deputat, etc. etc. si-au consumat de mult potentialul. Ar fi frumos daca explicit sau tacit ar lua o hotarare zilele astea: E momentul ca sa faca un pas in spate si sa-i lase pe altii sa treca pe primele linii.

Pe partea dreapta a spectului politic e nevoie imperioasa de o primenire. Au fost la putere: i-am vazut. Au fost si in opozitie: am vazut si acolo ce pot. Daca ar fi avut ceva rezultate, daca ar fi construit ceva pana acum, daca s-ar vedea ceva in urma lor, am zice ca sa mai avem rabdare, ca nu au avut timpul sau contextul etc. Daca ar avea ceva proiecte publice tangibile incepute pe care sa le duca la capat sau administreze, dorinta de persistenta ar mai fi de inteles. Dar nu au. Asadar: concluzia e simpla. Cel putin pentru o vreme ar fi de apreciat daca ar dovedi ca au inteles ca sunt in stare sa sacrifice pentru binele public ambitiile si dorinta de a fi in prim-plan.

Crin Antonescu a aratat ca e posibil. Nu stim cum, nu stim detaliile, dar e un exemplu laudabil si demn de urmat. E cazul sa construim pornind de la el. E momentul sa fim fermi si expliciti in asteptarile noastre: Nu scandaluri, nu circ mediatic, nu demisii cu cantec. Retrageri elegante. Atat. Un pas inapoi.

Vasile Blaga are ocazia sa arate ca gestul lui Crin Antonescu nu e un incident izolat. Ca in clasa politica romneasca exista capacitatea de regenerare din interior, prin forte proprii: Gest elegant, cu gest elegant.

Crin Antonescu a deschis o fereasta si o usa in politica romaneasca. Bate un vant nou. O intreaga serie de politicieni romani au acum de ales: Se retrag elegant pe usa sau vor fi aruncati pe ferestra de catre public si mass media. E interesant de vazut daca au inteles asta sau nu. Oricum, avem cu totii obligatia sa le reamintim acest lucru.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

  1. Aveţi dreptate, domnule Aligică. Există o oportunitate pentru alţi lideri politici pentru a face un pas în spate: Vasile Blaga, Elena Udrea şi Victor-Viorel Ponta.

    • Asta cu Udrea e … asa … pentru a parea echidistant. Toata lumea stie ca nici macar udrea nu stie cand trebuie sa se retraga.

      • @Hantzy. In timp de trei luni ai scris vreun comentariu fara cuvantul „udrea”? Obsedat? Postac? care-i diferenta [walks like a duck…..]?

        • Fiecare cu marota lui: eu cu Udrea, tu cu Antonescu, Basescu cu Nastase si Udrea cu Blaga.
          Sa ma explic: cand comasarea alegerilor a esuat, Blaga a fost lasat sa castige sefia pentru a se discredita printr-un foarte previzbil rezultat prost la alegeri. Urmand ca apoi sa-si onoreze Retragerea cu o demisie si sa-i faca loc udrei. Buldogul s-a incapatinat, dar maimarele n-a uitat. El are nevoie de un Instrument politic care sa-i ofere o „pozitie de forta”. Retragerea lui Sile acum ar intarzia ceva lucrurile, dar s-ar reface planul Initial. O stim cu totii, dar nimeni n-o spune pe sleau.

        • Sper sa ma insel, dar cred ca nici Blaga si – cu atat mai putin – Udrea nu vor face pasul inapoi. La Blaga se simte inca un basist latent, pe Udrea basismul o defineste. Or, nu gesturile de onoare, nu sacrificiul altruist, nu pasul inapoi pentru un proiect generos definesc sistemul de valori basist, ci ambitia joasa („i-am tras-o!”), pacaleala smechera de alba-neagra („demisionez in 5 minute – v-am pacalit, nu desimionez, ha-ha-ha”) si ranjetul satisfacut.
          Crin Antonescu a facut un pas inapoi pentru a contribui la succesul unui proiect – unitatea dreptei. Ii vede cineva pe Blaga si Udrea scuturati de un frison de constiinta care sa-i determine sa faca un asemenea gest?? Ma indoiesc, scoala „maestrului” lor politic are o amprenta prea puternica.
          T.Basescu putea sa faca acelasi gest ca Antonescu, pentru un proiect mult mai amplu – unitatea intre cetatenii propriei tari, mai dezbinati ca niciodata in timpul mandatului sau. Nu numai ca nu a facut-o, dar s-a cramponat cu agresivitate primitiva de scaunul sau, preferand sa ramana – spre rusinea lui dar si a Romaniei – presedinte la masa verde, cum singur a afirmat.

      • La fel ca multi alti confrati de „breasla”, stie dar fie nu vrea, fie nu poate. E greu sa renunti la drogul maretiei.
        Nu cred in pirueta de moment a lui Antonescu. La fel ca si Geoana, va visa pana la moarte si in somn si cu ochii deschisi fotoliul de la Cotroceni,

      • @Hantzy … Batem iapa pentru a pricepe jockeul? Aşa o fi, dar doamna respectivă ar trebui totuşi să simtă când jockeul nu mai poate să o ajute. În definitiv, aceasta defilează de câţiva ani prin politica dâmboviţeană fără a avea succesul pe care l-au scontat. Şi lista rămâne deschisă.

  2. Nu contest eleganta gestului.
    Crin Antonescu este politicianul gesturilor spectaculoasa. Il ajuta in acest comportament temperamentul si o anumita inconsistenta „revolutionara”.
    Am insa dubii privind calculele din spate. Nu cred, cu alte cuvinte, ca aceasta iesire inseamna un pas in spate. Dimpotriva, este pregatirea unei reveniri in forta. In fond, gestul a prins, a facut ecou – textul de fata este un exemplu – poate fi valorificat ca un gest de purificare de „trecere”, o carte alba pentru actiuni viitoare. Antonescu este inca un politician tanar.
    Situatia este complet diferita in cazul lui Blaga. Iesirea sa ar insemna o iesire definitiva. Din nou, nu contest ca ar fi utila, spun doar ca datele problemei in cazul sau sunt diferite fundamental.
    Iar problema este cine vine dupa ei. In cazul lui Crin Antonescu, succesiunea fidela este asigurata prin Johannis. In cazul PDL singura solutie ar fi Monica Macovei, numai ca, spre deosebire de Johannis, ea nu are forta simbolica si capitalul imaginii ca este peste lumea politica romaneasca. Subliniez: o consider pe Macovei politicianul decisiv in orientarea occidentala a tarii, cred insa ca se afla in situatia lui Basescu, fiind respinsa visceral de o parte insemnata a opiniei publice atat in stanga cat si in dreapta.
    Pe urma, sigur este o alta discutie, cei care ar trebui sa faca pasul in spate si nu fac decat la insistentele judecatorilor se afla la putere…

    • Mda….toata lumea se grabeste sa felicite gestul demisiei ca si cum ar fi un gest maret…societatea romaneasca are un nou fetis:demisia…asta innobileaza omul politic,ce sa spun…demisiile ,in cazuri politice,trebuie sa rezolve ceva,sa aiba momentul potrivit si sensul potrivit,sa aiba ceva pregatit ..
      Daca Antonescu era un general care conducea o armata in timpul unui razboi,cum arata gestul lui ?a?a terminat PNL-ul,i-a dat tot felul de drumuri absolut lipsite de logica si acum,in mijlocul unor negocieri si schimbari majore,cand partidul inca nu a asimilat ultima directie,fuge de raspundere?nu putea astepta macar sa fie seful interimar al partidului pana la congres?ii e frica sa continue cand a vazut ca multe filiale contesta noua schimbare?trebuia sa stea ,sa explice oamenilor ce vrea sa faca,sa-i convinga ca noua mutare e corecta,nu sa fuga…doar el a imprimat aceasta noua mutare,fara prea multe consultari cu partidul ..
      a bruscat intr-una partidul…cand s-a aliat cu comunistii si acum,alta bruscare….cand a construit USL-ul,a avut rabdare sa stea pana la capat,era interesul lui in joc,funtia prezidentiala,acum…nu-l mai motiveaza nimic…se spala pe cap.
      trebuia sa stea pana la congresul partidului ca interimar,sa predea „gestiune”si in timpul asta…sa continue sa lucreze cu partidul la noul drum…era responsabilitatea lui…trebuia sa stea in preaviz,ca orice om normal la cap…dar,la sa te astepti de la el…face doar ce-i convine lui…bleahhhh…

      • Nu stim exact imprejurarile, motivatia, calculele politice care s-au aflat la originea demisiei, dar sunt de acord cu domnul Aligica in privinta urmarii exemplului si de catre alti politicieni, ceea ce nu insemna ca efectiv se va intmpla acest lucru. Politicienii fac gesturi mari, spectaculoase, frumoase doar din pur calcul politic pe termen scurt – ce castig in curand sa fie mai mult decat pierd acum.

  3. De acord, ca Blaga sa ne lase.
    Doar ca nu prea stiu cîine dus usor de la macelarie.
    http://www.gheoland.ro/
    (Apoi, exista un punct slab in sprijinirea argumentatiei pe Cretinel: omul asta nici nu a fost cine stie ce politician. A fost mai mult un balon umflat sau, cum bine zicea cineva, un bidon gol.)
    Si e bine ca s-a retras, dar nu e un reper moral, ci un exemplu de urmat de „cîţi ca el”.

      • Elena nu e lider, e doar goarna. O iesire, destul de improbabila inca, a lui Blaga de pe scena politica, ar stimula diapedeza PMP catre fagocitarea noii celule liberale, ramase fara nucleu. Asa ca udrea trebuie sa ramana activa … macar pana in decembre.

        • @ Hantzy,
          si tot cu goarna intervii; pina la alegeri o considerai portdrapelul PMP. Ei bine, eu din aceasta postura pe care o vedeau unii ziceam sa-si ia concediu.
          NB,
          @ Hantzy,
          fa un efort si discuta la tema; nu iti dezvolta ideile geniale numai pe baza comentariilor altor postatori.
          Cum se zice: ceva „din capul tau poate iesi”?

          • Victore, ca de obicei, Fiecare cuvant din comentariul meu face cât un roman. Si spune ceea ce autorul articolului a Tinut inca pentru el.

    • Vă dau întru totul dreptate. După părerea mea, d-l Antonescu s-a retras în momentul în care a ajuns la concluzia că nu mai dispune de un sprijin suficient, nici în propriul partid, nici în partidul aliat (actualmente!), şi nici în electorat. Pentru asta era nevoie de tot atâta inteligenţă politică de cât se bucură un cimpanzeu. Îmi este cu totul de neînţeles admiraţia cu care i se întâmpină acest gest INEVITABIL, în special când este exprimată de persoane care ar trebui să fie libere de interese de partid. Asta nu înseamnă, bineînţeles, că n-aş dori ca Blaga să repete acest gest. Dar în comparaţie cu acesta din urmă, Antonescu a călcat în infinit mai multe străchini.

  4. „A facut si rele, a facut si bune. N-are rost sa intram acum in analize si evaluari de performanta si indispensabilitate politica.”
    Aveti argumente in privinta a ceea ce a facut sau doar la nivel declarativ?
    As fi curios sa inteleg de ce trebuie Blaga sa rupa poarta.

    „Pe partea dreapta a spectului politic e nevoie imperioasa de o primenire. Au fost la putere: i-am vazut. Au fost si in opozitie: am vazut si acolo ce pot. Daca ar fi avut ceva rezultate, daca ar fi construit ceva pana acum, daca s-ar vedea ceva in urma lor, am zice ca sa mai avem rabdare, ca nu au avut timpul sau contextul etc. Daca ar avea ceva proiecte publice tangibile incepute pe care sa le duca la capat sau administreze, dorinta de persistenta ar mai fi de inteles. Dar nu au. Asadar: concluzia e simpla. Cel putin pentru o vreme ar fi de apreciat daca ar dovedi ca au inteles ca sunt in stare sa sacrifice pentru binele public ambitiile si dorinta de a fi in prim-plan.”‘

    Sunt intru totul de acord cu dvs.Tot nu vad argumentele pentru care Blaga sa isi dea demisia.

    Cateva intrebari:

    -si-a construit singur dl Antonescu un prag imposibil de atins ca sa isi creeze o usa de iesire printr-un zid de greseli? de ce?
    -atunci cand te numesti PNL si te asociezi cu PSD mai esti partid de dreapta dupa ce ai semnat o adeziune intr-o uniune care a lovit statul de drept? este adevarat ca partidele istorice au fost confiscate de oportunisti care nu au nici macar bunul simt sa fi pus mina sa invete ( nu almanahe cu toate ca ar fi binevenit) istoria partidului ? poate avea legatura trecutul cu prezentul si cu viitorul, sau ne aflam in treaba cu numele unui partid istoric?
    -nu vi s-ar parea mai mult ca atit PDL cat si PNL sunt de centru stanga? care sunt argumentele care pot sa le trimita la centru dreapta?
    -cum definiti dvs un partid de dreapta al spectrului politic astazi , acum , la noi? care sunt programele PDL care il indica a fi in dreapta?( fara MM sunt zero, ar trebui primeniti de tot)
    -este adevarat ca viitorul presedinte are sarcini extrem de dificila ?( regionalizare= fara care nu se poate creste absorbtia+simplificare legi achizitii publice+cadastru agricol finalizat+fara reguli de achizitii publice la privat ,constitutie noua=300 de parlamentari si altele,trecere la euro in 2019 ,posibile conflicte care se dezvolta linga noi)

    Multumesc

    • Cateva intrebari:

      -si-a construit singur dl Antonescu un prag imposibil de atins ca sa isi creeze o usa de iesire printr-un zid de greseli? de ce?

      Nu stiu daca asta a fost intentia lui. Daca da, inseamna ca-si recunoaste tacit greselile, dar mai abitir cred ca e multumit de realizarile la sefia PNL. In mandatul sau, PNL a obtinut cei mai multi parlamentari, pana la urma.

      -atunci cand te numesti PNL si te asociezi cu PSD mai esti partid de dreapta dupa ce ai semnat o adeziune intr-o uniune care a lovit statul de drept? este adevarat ca partidele istorice au fost confiscate de oportunisti care nu au nici macar bunul simt sa fi pus mina sa invete ( nu almanahe cu toate ca ar fi binevenit) istoria partidului ? poate avea legatura trecutul cu prezentul si cu viitorul, sau ne aflam in treaba cu numele unui partid istoric?

      Multe intrebari. Daca te numesti PSD si te asociezi cu PNL mai esti de stanga? PNL a mai fost recent aliat cu un partid socialist si nu i-a fost imputat acest lucru. Ba atunci chiar a ajutat acel partid sa obtina un scor mai mare decat cota sa electorala, iar acum liberalii au fost cei care au profitat electoral. Faptul ca ar fi lovit statul de drept sau nu, nu ii face de dreapta sau de stanga. Si nici alianta in care s-ar afla la un moment dat. Iar ca liderii unor partide istorice ar trebui sa cunoasca istoria formatiunii, ce te face sa crezi ca n-o cunosc deja? Si, admitand totusi ca n-ar cunoaste-o, de ce ar fi acestia mai de condamnat decat liderii unor partide noi, inca fara istorie?

      -nu vi s-ar parea mai mult ca atit PDL cat si PNL sunt de centru stanga? care sunt argumentele care pot sa le trimita la centru dreapta?

      Mi-e greu sa le cuantific in mod absolut pozitia pe harta politica. Mi se par insa ca sunt ceva mai la dreapta altor partide, construite in jurul cate unui lider, facute parca pentru a le tine trena „dictatorilor” personali.

      -cum definiti dvs un partid de dreapta al spectrului politic astazi , acum , la noi? care sunt programele PDL care il indica a fi in dreapta?( fara MM sunt zero, ar trebui primeniti de tot)

      Dar ce programe de dreapta a promovat MM? Reformarea partiala a unui sistem judiciar nu prea are culoare politica, pana la urma.

      -este adevarat ca viitorul presedinte are sarcini extrem de dificila ?( regionalizare= fara care nu se poate creste absorbtia+simplificare legi achizitii publice+cadastru agricol finalizat+fara reguli de achizitii publice la privat ,constitutie noua=300 de parlamentari si altele,trecere la euro in 2019 ,posibile conflicte care se dezvolta linga noi)

      In afara unor situatii de criza datorate unor posibile conflicte de langa noi, presedintele nu are niciuna dintre aceste sarcini. El poate intermedia intre puterile statului in vederea atingerii unui obiectiv national, recunoscut si asumat de fortele politice, dar atributiile respective revin totusi acestor puteri, nu presedintelui, cred.

      Multumesc

      Sa cresti mare!

      • „Nu stiu daca asta a fost intentia lui. Daca da, inseamna ca-si recunoaste tacit greselile, dar mai abitir cred ca e multumit de realizarile la sefia PNL. In mandatul sau, PNL a obtinut cei mai multi parlamentari, pana la urma.”

        Competentele lui Antonescu in cresterea numarului de parlamentari, nu ajuta [ electoratul] cu nimic si sincer, cresterea numarului de parlamentari provoaca resentimente[ pe linga cheltuieli inutile].
        In 1992 era profesor de istorie la un obscur liceu de provincie.In 3 ani a ajuns vicepresedinte PNL.14 ani a ramas vicepresedinte, si nu s-a remarcat prin mari realizari.In 2009 ajunge presedinte al PNL.
        Ultimii 2 ani a aratat exact ce poate face.Nu pare a fi potrivit pentru numarul 1 in stat.
        Cred ca incearca sa isi spele imaginea si sa se preschimbe in sustinator la dreptei dupa ce a pus umarul cu urmasii comunistilor la lovitura de stat din 2012.

        „Multe intrebari. Daca te numesti PSD si te asociezi cu PNL mai esti de stanga? PNL a mai fost recent aliat cu un partid socialist si nu i-a fost imputat acest lucru.”
        I-a fost imputat, vezi cate voturi a luat.

        Atunci cand a amestecat organizatiile in teritoriu si a format alianta USD a facut o mare greseala. Cea mai mare greseala a lui si a PNL-ului.
        Dupa ce s-a stricat USD ( de la centru) o mare parte din organizatii au ramas de facto lipite de PSD, de aia tot spunea carlanul ca USL nu e mort.
        Nici acum efectul fostului USL nu este inca pe deplin consumat.
        PNL va trage in continuare din cauza asta.

        Mai nou, ca sa fie filmul complet, organizatiile PNL sunt puse sa discute cu PDL si vor trebui sa discute candidati comuni.Aici sa vezi discutii.Mai intelege cineva , ceva???

        Astept in continuare definitia unui partid de dreapta.Toata lumea discuta asta insa orice comentator ( mai vechi sau mai nou) fuge ca dracu de tamaie cand e vorba sa defineasca asta.
        Stiu ca e greu, insa astept sa vad pe platforma asta cateva definitii ale dreptei care sa ma ajute sa inteleg ce e aia un partid de dreapta.Pina acum nu am vazut.
        Asa cum ma ajuta pe mine, gandesc ca poate ajuta inca vreo cateva milioane. Asta ar fi primul pas pentru a constientiza ce am putea face.
        Este gresit in a intreba ceva daca nu esti lamurit?

        „In afara unor situatii de criza datorate unor posibile conflicte de langa noi, presedintele nu are niciuna dintre aceste sarcini. El poate intermedia intre puterile statului in vederea atingerii unui obiectiv national, recunoscut si asumat de fortele politice, dar atributiile respective revin totusi acestor puteri, nu presedintelui, cred.”

        Asa sa fie.
        Din lut, sa stea acolo la Cotroceni si sa nu faca nimic.
        Ce zici daca ar incepe cu punerea in aplicarea unui referendum perfect valabil care spune ca trebuie sa avem parlament unicameral si 300 de parlamentari?Are voie sa discute cu fortele politice si sa indice Curtii Constitutionale punerea in aplicare?

        Multumesc.

        • Succint:
          M-am exprimat neclar: vorbeam de numarul de parlamentari ai PNL, ca pondere in Parlament. Procente ca acum nu cred sa fi avut vreodata. Ptr kkrau nu e rau!
          Nu intotdeauna se iau deciziile cele mai bune. Atunci Basescu parea raul cel mare. In USL a remarcat probabil ca nu e asa. A fost fraier!
          Nu cunosc o definitie clara a unui partid de dreapta, dar cu siguranta trebuie sa fie unul care promoveaza diversitatea, initiativa, concurenta, taxarea minimala. Presupun ca ar sustine in primul rand intreprinzatorul, in dubla sa calitate de creator de Profit si de angajator, presupunand ca restul se regleaza de la sine. Spre deosebire, stanga îi sustine pe angajati, plecand de la ideea, gresita dupa parerea mea, ca multumirea personala a acestora îi motiveaza in a produce Profit, pe care sa-l gestioneze altii.
          Punerea in aplicare a unui Referendum e tot treaba legislativului. O modificare a Constitutiei in acest sens ar trebui urmata de un nou Referendum.

          • Sau mai plastic, diferenta intre dreapta si stanga poate fi descrisa astfel: in cazul unui echipaj de canotaj, dreapta pune accentul pe carmaci, stanga pe vaslasi.

  5. Daca tot e vorba despre ce ne dorim noi, alegatorii, atunci trebuie spus ca o mare, imensa dorinta, e abrogarea, desfiintarea Legii Partidelor Politice.

    Nu vad altfel o primenire semnificativa, o reconstruire a politicului ca misiune in serviciul interesului public decat prin eliminarea obstacolelor puse in calea democratiei de aceasta lege.

    O sesizare a Curtii Constitutionale pe aceasta lege ar dovedi ca sistemul nu e infailibil iar decizia Curtii ar putea obliga Parlamentul sa amputeze acest brat hidos al Sistemului, Legea Partidelor. E un mare pericol pentru ei, pentru aceasta tagma politica si de aceea Avocatul Poporului e atent selectionat dintre cei care nu vor periclita vreodata cele cateva piese de rezistenta prin care se perpetueaza sistemul, intre care si aceasta lege.

    Abia atunci, dupa ce aceasta lege abuziva, profund nedemocratica, ar fi eliminata, am putea sparge monopolul dinastic exercitat de sistem asupra resurselor nationale.

  6. In primul rand noi nu stim motivul REAL al retragerii lui Antonescu. Hai sa zicem ca se retrage pentru ca el a incarnat USLul si acum PNL vrea sa intoarca pagina, in cazul asta tot nu inteleg de ce sa se retraga si Blaga

    • motivul real al retragerii lui Antonescu este precizat foarte clar chiar de catre cel in cauza, a facut un troc: demisie „de onoare” pentru ingroparea unor fapte.

      „Stiu ca sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea, am forta, personalitatea, conturul, experienta poltiica necesara, ideile, viziunea si capcacitaitea de a lupta pentru ca la toamna PSD-ul sa nu puna mana pe presedintia Romaniei.

      Stiu ca oamenii politici adevarati sunt cei care schimba sondajele, nu sondajele schimba oameni politici adevarati. Am tot ce e necesar pentru aceasta lupta, nu am timp sa demontez fixatii, sa vindec resentimente, sa largesc orizontul unor marginiri”.

      Un gest cu adevarat onorabil ar fi fost sa-si recunoasca public greselile din aventura USL, gest prin care ar largi orizontul unor marginitzi plini de resentimente.

      Se vede in continuare „cel mai puternic”, are toate calitatile necesare pentru a invinge candidatul PSD, totusi renunta in favoarea unuia mai slab, care ar pierde, dar ar unifica dreapta o_0

      Cireasa de pe tort: recunoaste ca nu e un om politic adevarat, din moment ce nu poate schimba sondajele potrivnice.

  7. Cred ca d-l Aligica e bland. In conditiile create de EI insisi in timpul Revolutiei si imediat dupa, nicio demisie nu inseamna mare branza, pentru ca demisionarului ii ia locul unul exact la fel ca el, doar ca neuzat ca imagine, dar nimic mai mult. Ah, ca pentru moment asta cu demisiile este/ar fi o mica frectie, nu neg, dar ce rezolva asta, d-adevaratelea? Este, de fapt, o solutie mai mult pentru EI decat pentru mine, de pilda. O chestiune durabila si serioasa, solida si democratica nu poate incepe decat cu/de la destramarea monopolului pus pe intregului sistem politic actual de catre EI. Dar cine si cum s-o faca? Tot EI? Intram intr-un cerc vicios in care unii dintre noi ne-am mai aflat :) . Ma rog, altii au inceput sa se gandeasca si la alte… solutii:
    http://www.zf.ro/opinii/ati-facut-tot-ce-ati-stiut-voi-mai-bine-ati-privatizat-politica-si-ati-facut-din-cetati-firme-capusa-dar-ati-uitat-de-memoria-focului-12666317

  8. Da. Ar fi ceva daca gestul lui Antonescu ar fi urmat si de altii – sunt destui care intrunesc conditiile textului asta, care si-au dat masura, si n-a fost buna, deci ar fi timpul sa se retraga.

    Straniu totusi de cate ori se repeta istoria . Sau cine stie, poatra ca ei sa priceapa. Sau, ma rog, poate ca nu s-a repetat destul. Vom vedea in perioada care urmeaza.

    Intre timp urmaresc varii reactii publice la retragerea lui Antonescu. O lichea pocaita in fond. Dar pocainta e rarisima la lichelele noastre politice. Tocmai de aceea, oricat de circumspecta as fi cu privire la gestul si motivatiile lui Antonescu, sau la urmarile lui, nu ma pot opri sa ma bucur putin.
    Nu de alta, dar era timpul. Acum 25 de ani, Gabriel Liiceanu facea un Apel la lichelele vechiului regim sa se retraga. Nu s-au retras. Dimpotriva, au condus o vreme Romania, dezastruos – 1990-1996 si 2000-2004 FSN,PDSR, PSD, Iliescu si apoi Nastase. Ba, dupa 22 de ani, au revenit in forta, in 2012, iar azi traim sub epigonii lor:

    http://ihincu.wordpress.com/2012/12/06/ca-sa-avem-un-oarecare-viitor/

    Si nu oricum, ci pentru ca aceste lichele (cele mai mari din cele existente) au fost votate liber sau lasate, prin absenteism si absenta distinctiilor elementare la majoritatea coplesitoare a populatiei (nu-s toti politicienii la fel; nici in 2012 nu erau, sa fim seriosi) sa acceada din nou si masiv la putere. Duminica trecuta la fel.

    Prin urmare, ma intreb: sa zicem ca nu doar Antonescu va face pasul inapoi. Ar fi un inceput bun pentru (re)constructia dreptei romanesti. In regula.

    Dar e in stare populatia majoritara sa inteleaga, sa mai faca distinctiile necesare, sa iasa din cliseul “toti politicienii sunt aceeasi mizerie” sau “un ne intereseaza politica”? Sunt in stare si formatorii de opinie publica sa faca aceste distinctii? (deocamdata vad foarte putini care sunt rezervati, atenti la evolutii, si nu se reped cu scenarii si pronosticuri apocaliptice).

    Cu alte cuvinte, vom fi in stare sa votam la toamna si in continuare, in numar suficient, alternativa, nu tot candidatii PSD? Alternativa care nu va putea fi in niciun caz ideala (niciodata nu poate fi, nicaieri) si nici macar aproape de asteptarile votantilor “dreptei” (daca or intelege ei ce este aceea), pt ca ce n-am avut 25 de ani, nu se poate construi onorabil in cateva luni. Asta-i a doua mare intrebare, dincolo de ce urmeaza sa faca politicienii de opozitie la PSD….

    In fine mai vedem. Pana una alta, textul zice bine ce zice. Ar fi un inceput bun. De fapt vital :)

    • Numindu-l pe Antonescu „o lichea pocăită”, vă aflaţi totuşi în contradicţie evidentă cu câteva dintre afirmaţiile din articolul de mai sus, cu toate că spre final consideraţi că textul „zice bine ce zice”.
      Eu sunt în total dezacord cu afirmaţia d-lui Aligică:
      „Acum e momentul ca altii sa arate ca au inteles lectia si mesajul date de Crin Antonescu. E cazul sa aveam aceasta asteptare de la ei. E cazul sa amintim cu nume si prenume ca poti iesi din arena sau prim-plan in aplauze sau poti iesi in huiduieli.”
      După părerea mea, Antonescu n-a dat nici o lecţie şi nici un mesaj, ci le-a primit. A ieşit din arenă într-adevăr înainte de a se fi pornit huiduielile, dar nu-l aplaudă decât cel mult alte lichele ca şi el sau cine ştie ce persoane cu interese politice personale. Aplauze sincere, dacă or fi existând, vin de la nişte bieţi rătăciţi.

    • „Dar e in stare populatia majoritara sa inteleaga, sa mai faca distinctiile necesare, sa iasa din cliseul “toti politicienii sunt aceeasi mizerie” sau “un ne intereseaza politica”?”
      Chiar asa? E un cliseu? Deocamdata. s-a dovedit ca acele partide/aliante care au ajuns la guvernare:
      – nu au fost in stare sa propuna programe/proiecte/strategii valabile, viabile si cu rezultate, pe termen mediu/lung; austeritate, suprataxare, imprumuturi – solutii folosite de toate guvernarile
      – s-a dovedit ca nici unii nu au fost in stare sa gestioneze banul public; excesele si nepasarea s-au vazut la toti!
      – promovarea non-valorilor in domenii/functii cheie pentru a servi interesele personale sau de partid, in detrimentul competentei, sfidand bunul simt; crearea de functii bine platite si inutile etc.
      – haos institutional, bani publici aruncati aiurea, servirea clientilor politici, aroganta si dispret pentru cetatenii obisnuti, razbunari politice etc.
      Lista ar putea fi continua. Deci, ce ii diferentiaza? De ce e un cliseu?
      In ceea ce priveste formatorii de opinie, ne referim la care dintre ei? Cei care servesc interesul societatii civile, cei care urmaresc interesul unui partid politic, al unei orientari politice?
      Indiferent la care am face referire – ceea ce le lipseste multora este obiectivitatea.
      In ceea ce ii priveste pe cei calauziti de servilism in asteptarea unor foloase personale viitoare – nu ei sunt vinovati ci cei care ii accepta si ii platesc.
      Sunteti un formator de opinie. Cel mai simplu este sa spui despre o clasa de elevi ca sunt toti niste idioti. Am avut in scoala modele de profesori care prin prestanta, cunostinte, comunicarea cu noi elevii mi-au fost modele iar materiile predate de ei le-am inteles, le-am asimilat cu placere.
      In ceea ce il priveste pe Antonescu, „licheaua”, eu zic ca nu e nici mai mult nici mai putin „lichea” decat multi altii. E „mic”, e slab, e nepotrivit rolului de leader. Din pacate a dovedit ca dincolo de discurs nu are nimic: viziune, capacitate organizatorica etc.. Ca sa aspiri la pozitia de leader iti trebuie multe insusiri pe care el nu le are. Maximul la care ar trebui sa aspire e pozitia de „trainer” PNL. Mai mult e prea mult! Dincolo de procente (nu cred ca in primul rand lui i se datoreaza scorurile bune ale PNL-ului din ultima vreme) a facut mai mult rau decat bine PNL-ului. In calitate de leader.
      La vremuri noi – oameni noi. Cu resapati, reinventati si cameleoni – vai de noi si de tara asta.

  9. Domnule Aligica,
    Daca gestul lui Antonescu il consideram „in modul,” ca sa folosesc un termen matematic, atunci putem aprecia demisia ca ceva pozitiv. Ma tem insa ca suntem, deocamdata, in imposibilitatea de a evalua corect acest act ce pare moral la suprafata. Nu ca n-as crede intr-o „rasucire” ca cea de pe drumul Damascului, dar Antonescu nu pare a fi lovit de o posibila revelatie in discursul (insipid ca de obicei) in care-si anunta decizia.
    Acum, eu nu-l vad pe Blaga cum nu-l vad nici pe Ponta sa-si dea demisia din doua motive. Primul ar fi ca Blaga e tipul de om ce traieste intr-un prezent continuu sau popular „de azi pe maine.” De aceea e lipsit de morala si onoare dar si de viziune politica. Acest tip de oameni ce au virusat mediul politic stiu ca nesimtirea si tupeul sunt apreciate si chiar admirate de majoritatea romanilor. Al doilea motiv ar fi ca Blaga sa cunoasca motivele reale ale demisiei acestui Chucky al politicii noastre, cum excelent l-a caracterizat Mircea Mihaies. Nu cred ca declaratiile aluia cu chitara din PNL de acum cateva zile e intamplatoare si banuiesc ca Antonescu a fost fortat sa demisioneze, cu anumite conditii probabil. Ori in PDL eu nu am cunostinta de o situatie ostila sau de existenta unui unui grup critic la adresa Blaga & comp.

  10. O unitate de masura ar trebui sa existe si in evaluarea unor gesturi.Nu cred ca se poate pune semnul egal intre retragere CA si retragere VB. Ar fi egal daca VB ar face acelasi lucru dupa incercarea de alianta cu PNL.Sa poti sa crezi ca dupa ce 2 ani de zile o grupare poitica a facut ceea ce a facut si sa-i mai acorzi credit…nu se alege.Subiectiv vorbind , PDL-ul m-a pierdut , ca sa zica asa, de simpatizant in momentul anuntului respectiv.
    Revenind la modelul CA…hmmm…chiar si gestul dansului nu ar putea fi egal cu un gest asemanator facut, sa zicem de Ion Iliescu.Pur si simplu e vorba de fapte petrecute (gravitate, impact ) …o demisie/retragere nu te albeste.

  11. Nu e vorba de nici un gest elegant. Antonescu ramane un megaloman corupt un farsor ordinar. Avocat furibund a lui Voiculescu, Patriciu, Fenechiu, Silaghi si oricarui corupt, demolator al statului de drept, s-a folosit fara nici o rusine de un interimat dubios pt a subjuga justitia. E un tip care isi schimba pozitia ca pe pantofi, din neutru in aghiotant a lui Geoana, din iesitul in politica la aberatii cum ca Basescu a fost invins, din aliat ferm a lui Ponta in inamic inversunat. Cum poate cineva sa-l i-a in serios? Blaga si Udrea, sunt oameni de o vanitate extrema si foarte nocivi pt opozitia si asa slaba cum e, dar nu au la activ „performantele” lui Crin Antonescu care nu merita aplauze ci, scuzati-mi exprimarea, un scuipat intre ochi.

  12. De ceea ce îmi era teamă nu am scăpat… am ajuns să lăudăm gesturi care prin alte locuri fac parte din normalul banal al politicului. Acest individ borderline (2012) cu cv-ul gol – sincer nu știu ce a terminat din câte a început Mr. Crin Antonescu sau ce proiecte reușite are la activ – a revenit la realitate pentru un minut, a rupt o alianță în care înfundase PNL, sfârșind prin demisie în urma rezultatelor de la europarlamentare. Operația a reușit, pacientul a murit! De acord, se putea întâmpla mai rău, adică să țină de scaun. Narcolepsia salvează România! Ura și la gară!

  13. Nu mi-e clar cine a ieșit la încălzire pe marginea terenului. În ce privește motivația, sau un suflu nou, pogorât cataclismic asupra clasei politice, îmi pare că ar semăna cu acele locuri unde vezi pancarte cu „Săptămâna Eficienței”- implicând tacit că există și săptămâni dedicate lălăielii. Eficiența se vede, nu se declară. În fine, politica este și show, așa că trebuie să acceptăm gesturile dramatice. Nu știu dacă o să avem personalități care să se călugărească, după o viață de crime și cumplite trădări- mai curând să devină sihaștri de cafenea sau să-și scrie memoriile. Așa e la noi, totul cu măsură, nu suferim de chemări abisale.
    Ce e mai trist : avem destui Trahanachi, Farfurizi și Brânzovenești, care dacă și-ar anunța retragerea din viața politică, ar stârni ilaritatea generală. Dar în spiritul demersului domnului Aligică, poate a venit vremea ca atât politicienii cât și alegătorii să ia totul mai în serios. M-au impresionat cei din Basarabia, care au făcut coadă la vot.

  14. Nu degeaba i se spune ” Buldog „. Ce a apucat o data cu dintii, nu mai da drumul.
    Iar PDL-ul are destui oameni capabili, ar avea cine sa facă pasul in fata. Frumoasa idee, dar inaplicabila pt. dl. Blaga.

  15. „E cazul sa amintim cu nume si prenume ca poti iesi din arena sau prim-plan in aplauze sau poti iesi in huiduieli.”

    Ihm… eu nu stiam ca exista motive de huiduieli, ca numai usl-istii huiduie si scuipa.
    Adica simteam asa un dor de huiduiala… dar ma abtineam pentru ca stralucitii nostri intelectuali imi dovedeau clipa de clipa ca nu au nici un motiv de nemultumire fata de conducerea acestor partide de dreapta. Au scris ei ceva mai vanjos impotriva acestor lideri ? Nu. Au criticat ei practici imorale si fapte reprobabile ale acestor lideri? Nu. Acum… fata cu rezultatul alegerilor… schimbarea liderilor devine strategie. Deh… probabil ca au o cunoastere profunda a teoriilor sociale si a ideologiilor politice care ii face sa gandeasca o asa micare de sah… rocada.

    Eu personal, asteptand un reviriment al acestei tari care sa ne scape de trecutul si prezentul corupt, care sa instaureze statul de drept, care sa gospodareasca aceasta tara nu sa o vinda en detail, care sa dezvolte industriile, care sa dezvolte infrastructura, care sa … care sa… in fine… care sa faca ca cel harnic si silitor sa binemerite de la societate si nu jigodia speculanta si intriganta care e agera in a frucitica orice oportunitate. Nu e putin… dar macar cer ca cei care vor sa ma reprezinte sa respecte aceste principiu. Nu pot face rabat de la acest principiu atunci cand votez nici macar de dragul unei victorii strategice. Pentru ca a vota altfel inseamna a prolifera raul in alte forme.

    Lista celor care ar trebui sa inteleaga „lectia” cum zice autorul… este lista tuturor conducerilor acestor „partide”. Zic partide in ghilimele pentru ca atat au fost de clonate incat au ajuns la denegerare.

    Si apoi, mai este un mic amanunt… esecul acestei drepte nu este numai esecul conducatorilor politici ci este si esecul liderilor de opinie… care nu au nici in clin nici in maneca cu structurile de partid dar care au reusit sa se bage si ei in noroiul bataliei politice distrugandu’si credibilitatea. Credibili ar fi ramas daca si’ar fi pastrat simtul critic si (mai ales „si”) fata de amicii politici nu numai fata de inamicii politici. Dar ei au ales predica catre cei converiti… contraporductiva dupa cate se vede.

    Cam asta e cu lectia… si trebuie data cu nume si prenume !
    „Orice cititor are instantaneu in minte cel putin cateva nume.”
    Da, dorim sa le citim numele nu numai in fituicile de scandal sau in stirile de pe Antena 3…
    ele trebuie citite si aici!

  16. Da, formal Antonescu a rezolvat problema. Si a facut asta fiind pus fata in fata cu sondajele, care il arata cazut complet si incapabil sa recupereze nehotaratii sau sustinatorii lui Basescu. Era sinucigas sa continue.

    Dar mi se pare destul de departe de o retragere adevarata in linia a doua. Are toata puterea de a negocia lucruri foarte complicate pentru PNL, isi impune omul de incredere atat la sefia PNL, cat si la candidatura pentru prezidentiale, asta desi Iohannis nici macar nu are vechimea necesara in PNL.

    CE se va intampla daca Iohannis castiga la toamna? Alt congress, Antonescu se intoarce lejer in fruntea PNL, dupa asa succes (cine sa cistige? Tariceanu? Ghise? Orban?), apoi incearca o noua schimbare de majoritate in parlament sau, daca nu merge, asteapta alegerile din 2016.

    Dar, pana la urma, gestul de retragere a fost bifat.

    Daca planul Iohannis nu reuseste, Antonescu e cu adevarat out. A mai castigat 6 luni si e intr-o pozitie mai buna. Mai are ceva sanse de supravietuire politica.

    Cum remarca cineva la inceput, in cazul Blaga o retragere acum e chiar de tot, nu are nici omul de paie pregatit si nici spatiu de manevra.

  17. „Cureaua de transmisie” intre Cacarau si Buldog se numeste Frunzaverde. Si nu cred ca din altruism si-a dat demisia ci prin faptul ca i s-a spus ca e „mana moarta” si ca n-are nici o sansa…probabil i s-a oferit un os de ros pentru ca a percutat scurt, la obiect si fara maraiala.
    Daca l-ati fi vazut cu o kippah, pe cap, infingand biletele la Zidul Plangerii m-ai avea o sansa. Asaaa…n-a fost sa fie.
    Shalom.
    P.S. Blaga e un „soldat” devotat si nu prezinta o problema pentru bajetii din Templu.

  18. Dar poate ca d-l Antonescu este consecvent:

    Declaratii gasite de mesterul Google:
    29.08.2010
    „PD, zis si liberal, este o creatie oportunista a unor oportunisti, este o gogoasa populista, este o umflatura maligna, ca sa nu folosesc cuvinte mai dure, din sistemul politic romanesc, si trebuie, pentru sanatatea vietii politice romanesti, sa dispara”

    27-08-2011
    „Primul lucru care l-am gândit povestea aceasta cu USL nu a fost cine să aibă primul ministru, cine să aibă preşedintele, nici alte piei ale altor urşi din pădure, ci cum facem ca de pe scena politică românească să dispară această infecţie care se numeşte PDL. Este un interes general, dar şi special al unui partid autentic de dreapta cum suntem noi, pentru că supravieţuirea PDL într-o competiţie, fie şi din calitatea lor de impostori de dreapta, nu deranjează PSD care nu are competitor şi care şi-a ocupat jumătatea stângă. … In momentul in care ramanem doua partide mari in Romania, unul de stanga, PSD, unul de dreapta, PNL, care vor fi pentru un ciclu electoral impreuna, dupa aceea, evident, vor fi in disputa, acela este marele castig al PNL”

    23-04-2012
    „Membrii PNL și mulți simpatizanți își aduc aminte că în 2010 am candidat cu o moțiune care vorbea explicit despre obiectivul PNL de a scoate din scena politică partidul democrat. Ceea ce se întâmplă astăzi, inclusiv deschiderea ușilor, contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv, de distrugere a PDL. Consider că este o măsură de igienă politică, de bun augur pentru politica românească”

    15-06-2012
    „A dispărut din scena politică românească un partid infinit mai onorabil, PNŢCD, cu oameni care făcuseră împreună sute de ani de puşcărie sub comunişti, cu oameni de o anumită ţinută intelectuală, cu oameni care nu furaseră de o slugărnicie dezgustătoare, totuşi electoratul l-a judecat foarte aspru şi acest partid, pentru multă vreme, a ieşit din scenă. Cred că e foarte bine ca această adunătură fără ideologie, fără caracter în sens politic, strânşi în jurul măreţiei politice temporare a unui om, Traian Băsescu, să dispară odată cu Traian Băsescu. Nu mi se pare corect ca Traian Băsescu să intre la apă din punct de vedere politic şi PDL să încerce să supravieţuiască”

    D-l Antonescu, grijuliu cu sanatatea vietii politice, se aliaza cu PSD anteelectoral, face o campanie violent-populista alaturi de PSD, doreste puterea totala alaturi de PSD, fara nici o mila fata de o eventuala minima opozitie de avarie facuta de „infectia” PDL. Acum ii redescopera pe „infectii” din PDL. Nu ma bag in scenarii, dar nemaigasind ceva coerent la care sa te raportezi, parca as vrea niste lamuriri in legatura cu declaratia din 27-08-2011.

    (scriu in calitate de fost votant PNL, constant pina in 2005; partidul asta a intrat pe mina unor personaje cel putin frivole.)

  19. Observind ca dl Aligica nu raspunde, contrar obiceiului, un gind parsiv imi da tircoale.
    In niciun ca z, dl Aligica, nu are de gind sa-l laude pe Cretinel.
    Ci, laudind o pramatie care a facut si el odata, nolens volens, un gest onorabil, sa zicem, sa le dea un imbold altora: priviti, pina si o pramatie ca Cretinel a putut face un pas in spate!
    Voi?
    Se pare ca nu au deloc obraz si, ba vorbesc de aliante, ba de prezidentile; nu dau nume ca sa nu stirnesc sensibilitatile.

    • Scuze. N-am putut participa la discutie azi.
      Cu privire la laude: Cand cineva face ceva corect apreciem ceea ce e corect dar asta nu inseamna ca incepem sa apreciem si ceea ce a facut incorect. Oricum, intre timp am vazut ca interventia mea nu a fost apreciata in curtea d-lui Blaga.O sa traim si o sa vedem cine are dreptate in chestia asta.

      • Si eu imi cer scuze, dle Aligica.
        Postasem mai mult in gluma.
        In plus, cred un lucru: Cretinel a constatat El Insusi, ca Imparatul e gol.
        Poate au fost si alte cauze.

  20. S-ar putea ca toata argumentatia sa cada; dottore ne lamureste:
    „Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că nu ştie dacă retragerea lui Crin Antonescu este definitivă, deoarece nimic nu este definitiv în politică, şi a reluat ideea că acesta ar fi fost „lucrat, intoxicat şi manipulat de nişte oameni care sunt şantajaţi”, susţinând că şi Traian Băsescu este implicat ”
    Nu e destul de mare, Gradina Ta, Doamne :P

  21. Vasile Blaga nu este Crin Antonescu.

    Nici partidul său nu este – logic! – al lui C.A.
    Blaga nu a făcut, de asemenea, nici o promisiune-provocare, precum fostul lider PNL.

    Antonescu, datorită particularităților sale, are șanse de a rămîne în politică. Blaga, dacă demisionează, nu rămîne mare lucru – iar asta o zic fără răutate. Nu vor veni pedelistii să-i solicite păreri. Iar de aici se poate sonda de ce o persoană ca Blaga nu mai trezeste – după propusa și ipotetica demisie – interes.
    Interesant! Genul de lider Blaga… El este precum muncitorul din vremea comunistă. După 20 de ani, ajunge la categoria maximă de salarizare… El a ajuns presedinte datorită prezenței îndelungate în prima garniturii, iar apoi datorită neputintei lui Basescu de a reveni in primul fotoliu PDL.

    Simt ca la un Boc, de ar fi rămas in PDL efectiv, tot ar mai fi fost frecventat după retragere dij presedintie. Cred că la mijloc este capacitatea de a genera entuziasm, simpatie.
    Blaga pare slujbasul perfect. Și atît.

    Îmi pare mie, nu am pretenții a deține adevărul absolut…

  22. Numai Blaga ? prin PDL mai sint unii din esalonul 1 & 2 de dat afara… inclusiv unii care au facut pe ministri in guvernul MRU (si care erau complet idioti). Asta ca sa nu dam afara pe unii si sa vina altii si mai prosti. Curatenie trebuie si in PNL, si in PMP si cam peste tot. Boc sa-si puna cenusa in cap pentru cresterea TVA-ului si pentru nereformarea statului – si sa nu-i mai aud ca „ne-au salvat” din rahatul in care tot ei (Basescu + Tariceanu) ne-au bagat.

    „Dreapta” a ratat o sansa extraordinara din pura incompetenta.

    Baietii astia trebuie sa se puna serios pe recrutare de valori. Sa priceapa si ei ca daca angajezi pile, amante, amanti (chiar si in partid), e perdant.

    Si, domnule Aligica, data viitoare sa le spuneti sa-si puna un PM care macar pricepe idei de baza din economie. Ca altfel nu se pot numi de dreapta.

    Oricum, imi place ca ne dorim acelasi lucru, dar ne urim reciproc :)

    • pai si ce? numai Cretinel si Johannis?
      Dl Aligica nu a facut o analiza amanuntita a tuturor rebuturilor, s-a referit la virfuri.
      NB,
      curatenia pe care o propui (de fapt nu esti singurul) nu se poate face niciodata.
      Iar cu PMP ai dat-o in bara: partidul ala a fost la guvernare?
      Implica-te in PMP si fa curatenie.
      Cind spui „cam peste tot” (ca trebuie facuta „curatenie”) este ceva de domeniul imposibilului.
      Treptat, usurel, ca daca stirnesti mafiotii, o sa umbli sa-i cauti unde s-au ascuns :P

      • PMP n-a fost la guvernare?!? Man, please get real.

        Nu stiu ce crezi tu ca e de domeniul posibilului sau imposibilului, dar macar tendinta trebuie sa existe ….

        • da, e un fapt ca PMP nu a fost la guvernare.
          Ca unii dintre membrii sai au facut parte din partide care au fost la guvernare este alt sofware.
          Nu era vorba despre „posibil si imposibil”, ci despre ce a fost.
          Ce va fi, descopera tu si mama Omida :P

  23. „Gestul lui Crin Antonescu” e un calcul, nu un gest… un calcul pe care momentan nu il stim, dar exista… se pregateste un „spectacol” pentru noiembrie (in laboratoare), caruia omul de rand trebuie sa ii cada in plasa. Si texte ca cel de fata, care inca mai cred in gesturi de onoare ale politicienilor nu fac decat sa serveasca acest scop…

    Astfel de articole eu le interpretez ca media de dreapta facand jocul dreptei politice – si manipuland naivii sa creada ca ceva de esenta se intampla vezi doamne in zona de dreapta, ca mai sunt unii pe acolo care – chipurile – se „sacrifica” pentru binele tarii :)). Nu sunt deloc fan, dar V.V. Ponta a fost amuzant, cel mai sigur involuntar, cand a folosit expresia „fisiunea” dreptei… – chiar – un mare fis :)

    Daca unii mai cred ca vezi doamne pe dreapta sta sa se petreaca ceva, aflati ca este un suspans artificial indus, lipsit de substanta, in speranta ca oamenii vor deveni interesati si poate vor fi prostiti sa voteze candidatul prezidential, providential, rasarit din spumele marii, al dreptei. Din marele nimic al politicii romanesti – nu poti sa faci bici…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro