marți, ianuarie 19, 2021

Cristian Preda, dupa suspendare : « Eu sunt un moderat care nu poate fi domesticit. » (exclusivitate)

Acum sunt liber, am trei optiuni. Inca nu se cunoaste modalitatea de stabilire a candidatilor la europarlamentare. Propunerea mea a fost respinsa. Coordonarea reformistilor a fost mult exagerata. Catalin Predoiu a anuntat ca vrea “sa ia” partidul. Poate că lipsa de experiență duce PDL la progres. Am discutat si cu Boc si cu Basescu. Clivajul pro- & anti-Basescu nu va fi depasit. Monica Macovei e suparata pe Basescu. Nu exista zana cea buna.

Interviurile cu europarlamentarul Cristian Preda imi … tihnesc. Si asta nu pentru ca as evita intrebarile incomode si nici pentru ca el ar s-ar ascunde in spatele unor raspunsuri cuminti. Dimpotriva. Ceea ce e odihnitor la un interviu cu Cristian Preda e naturaletea. Nu e, de fapt, un interviu. Ii iei interviu ca si cum ai sta la un pahar de vorba, chiar daca la mijloc sunt chestiuni cat se poate de serioase. Suspendarea sa din PDL, decisa sambata trecuta la Consiliul National Director, mi s-a parut un astfel de prilej tocmai potrivit pentru a sta la povesti.

Alin Fumurescu: Sa incepem in forta: Ti-ai „regizat”, precum spun unii despre Socrate sau Iisus, aducerea in judecata? (Adicatelea asta ai vrut de la bun inceput si le-ai „fortat mana” pentru a putea mai apoi sa pozezi in victima ?) Acuzatia e „pe bune”, nu e nascocirea mea.

Cristian Preda: Nu am regizat aducerea la judecată. E adevărat, în schimb, că într-o variantă a „apărării” pe care mi-o rpegătisem aveam o referință la Apologie [Apologia lui Socrate – nota mea] și la tăunul care trezește cetatea. Am renunțat la ea, de teama ridicolului. Am încă teama asta… Am părstrat doar ideea că nu spun vorbe meșteșugite, ci adevărul în cuvinte simple…

AF: Sincer, citind discutiile prin presa, chiar ma asteotam sa le ceri sa fii premiat, cum a facut-o Socrate J

CP: Am scris inițial: „ar trebui să mă felicitați”, dar am optat până la urmă pentru „ar trebui să-mi mulțumiți”. Îmi place că ai „prins” ceva din spiritul întreprinderii mele. Cel care a mai găsit ceva relevant a fost Toader Paleologu, care mi-a sugerat la un moment dat că am în minte o strategie de tip Bukovski: confruntarea cu legile pe masă.

AF : Intr-o postare de astazi (duminica) pe Voxpublica, Cristian Teodorescu te compara cu … magarul lui Buridan, indecis intre PDL si Miscarea Populara. Comentarii ?

CP: Nu sunt indecis.

AF: Deci esti decis sa ce?

CP: Am decis deja să merg la Fundația MP. Am și oferte politice, despre care nu voi vorbi pentru că le cântăresc.

AF: Deci demisionezi din PDL? Pentru ca, teoretic, cred ca poti fi membru de partid si de Fundatie, nu?

CP: Punctul de plecare e simplu: suspendarea din calitatea de membru înseamnă că acum sunt liber. Am trei opțiuni.

AF: …asa…

CP: Prima: să mă reînscriu după 6 luni în PDL.Asta ar presupune ca PDL să arate altfel peste 6 luni, fiindcă în ceea ce mă privește eu nu mă voi schimba. A doua : Să mă înscriu într-un alt partid, de vreme ce din PDL nu mai fac parte. A treia variantă: să renunț la orice afiliere partizană și să construiesc un parcurs de independent. Aceștia sunt termenii în care reflectez. Mai adaug ceva: factorul timp e foarte important. Pentru că peste fix 10 luni începe campania pentru PE, iar după aceea vin și prezidențialele.

AF: Ajungem si acolo, dar stai putin: suspendat nu inseamna exclus, nu? Si cum ai vedea „un parcurs de independent”? Mai concret …

CP: Suspendat înseamnă din punct de vedere statutar – citez din decizia PDL – că „nu mai am calitatea de membru de partid”. După 6 luni nu o pot recăpăta decât dacă spun: „vreau să redevin membru”. Nu pot spune asta dacă în PDL nu se întâmplă ceva.

AF: Aha! Si cu „parcursul de independent”? Ai candida ca independent unde?

CP: Independent înseamnă „neafiliat la un partid”. Insist asupra unui lucru: nu am luat vreo decizie. Fac o descriere a termenilor în care văd situația.

AF: Bun, sa mergem mai departe – cu acuzatiile.

CP: Acuză-mă!

AF: Nu eu. Tot Teodorescu mai sugereaza ca, daca Blaga ti-ar fi oferit o pozitie eligibila la urmatoarele alegeri europarlamentare, n-ai mai fi criticat conducerea partidului cu atata vehementa.

CP: E o speculație. Lucrurile stau cu totul altfel. Eu însumi am refuzat orice negociere. Am propus, în schimb, o modalitate de stabliire a candidaturilor. Simplu de tot: Se înscriu în competiție totți cei care doresc să candideze la PE, fie că au fost, fie că sunt sau că n-au fost în PE. Lista celor înscriși e trimisă în fiecare filială. Toți membrii filialelor votează, alegând 10 candidați din lista doritorilor, notându-i de la 1 la 10. Locul 10 primește un punct, locul întâi – 10.

AF: Adica membrii inscrisi sau cei din conducere urmau sa aiba drept de vot?

CP: Toți membrii de partid. Tocmai pentru a bloca aranjamente de culise ale șefilor. Adaug că am făcut propunerea asta deși primisem din partea uneia din cele mai puternice filiale – Alba propunerea de a fi susținut de ei. Am considerat că e mai bună competiția asta liberă.

AF: Si ce s-a intamplat cu propunerea. Care mai e acum situatia?

CP: Situația e blocată acum, fiindcă se preferă, probabil, aranjamentele din BPN.

AF: Deci la aceasta ora nu se cunoaste inca modalitatea dupa care vor fi alesi candidatii pentru europarlamentare?

CP: Nu.

AF: MRU, daca nu ma insel, propunea candidati comuni ai dreptei la europarlamentare. Cat de fezabila ti se pare propunerea?

CP: Nu e fezabilă, fiindcă PDL vrea să meargă singur. Ideea e că PDL se simte „păcălit” după experiența ARD și vrea ca fiecare partid să demonstreze ce poate face.

AF: Bun, inca o acuzatie mai merge?

CP: Nu ezita, acuzatorule! Acuză-mă!

AF: De ce nu renunti la statutul (si salariul) de europarlamentar PDL daca nu-ti mai place partidul?

CP: Am „tras” lista PDL în 2009 alături de Macovei și TRU. Pot reprezenta alegătorii și sancționat de PDL. Mandatul nu e imperativ, conform Constituției. Și mai e ceva: nu mie nu-mi place partidul, partidului nu-i mai place de mine. Vreau să mai spun, de altfel, ceva: am fost FOARTE PLĂCUT impresionat de faptul că o treime din cei prezenți ieri la CNC au votat contra excluderii. E un scor foarte bun pentru un „reformist”. În plus, n-am făcut nicio mobilizare, iar dintre reformiști n-a fost present decat Toader.

AF: Da, m-am mirat si eu. Se mai „crapa” pe la incheieturi disciplina de partid. Ca ai adus vorba de Monica Macovei, imi amintesc ca, dupa esecul motiunii Reformatorilor, Sever Voinescu spunea ca veti adopta strategia « toti pentru unul, unul pentru toti ». Mai e valabila ?

CP: Sever s-a retras, cu discreție. Doru (Baconschi –n.m.) și (Adrian) Papahagi au demisionat, Monica nu era în țară.

AF: Si ce va face Monica Macovei acum?

CP: MM a reacționat foarte clar atunci când BPN a făcut propunerea, dar nu suntem coordonați. De altfel, coordonarea reformiștilor a fost mult exagerată.

AF: Pai nu asta era strategia – sa va coordonati?

CP: Noi am reacționat de foarte multe ori în acelați fel nu pentru că ne-am fi înțeles, penrtu că am fi complotat, ci fiindcă pur și simplu vedem politica în același mod.

AF: Trecem la altceva. Crezi ca venirea lui Catalin Predoiu in PDL poate schimba ceva in partid? Ma gandesc si la discursul lui „impaciuitorist” …

CP: Nu era un discurs „împâciuitorist”. Cătălin a anunțat că vrea să ia partidul.

AF: Cum adica „sa ia partidul”?

CP: Cine spune” am venit să unesc cele două tabere” anunță că vrea să fie șef.

AF: Si-ar fi rau? Ce nu e « impaciuitorist » in asta?

CP: Asta ar fi o schimbare majoră. Monica Macovei a eșuat, din nefericire, iar ea avea o experiență politică mult mai mare decât Cătălin Predoiu. Dar, cine știe? Poate că lipsa de experiență duce PDL la progres.

AF: Dar daca Predoiu reuseste? Te-ai reintoarce in partid? Reformulez. Ce te-ar putea determina sa ramai (sau sa pleci) din PDL ?

CP: Întrebarea nu are sens, fiindcă acum nu mai sunt în PDL. Suspendarea e o excludere soft. Dar mai dureroasă, fiindcă e bazată pe un șantaj.

AF: Adica?

CP: Blaga crede că pot fi „domesticit”. Eu sunt un moderat care nu poate fi domesticit.

AF: Asta mi-a placut. Cred ca ii va place si lui Aurelian (Craiutu). „Un extremist de centru” – vorba lui Cosasu. Ai discutat cu Boc inainte/dupa suspendare? Dar cu Basescu? Despre ce (daca se poate)?

CP: Cu Boc am discutat în timpul reuniunii. Mi-a spus: „democrația în partid e plină de surprize”.

AF: … asta e o declaratie destul de „caldicica”… Stii ce se spune ca se intampla cu cei „caldicei” .

CP: Boc e căldicel? Sau eu?

AF: Boc – mie mi se pare ca asta a fost dintotdeauna defectul lui major. Dar poate ma-nsel …

CP: Boc are acum o cotă de încredere de 70 la sută în Cluj. Ții minte când spuneam că se va reinventa la Cluj? Declarația a fost consideară o obrăznicie. Era, de fapt, doar un calcul.

AF: Nu vorbim acum de Cluj – vorbim despre felul in care a condus partidul … Pentru Cluj e bun. In fine, Basescu ?

CP: Cu Băsescu am discutat, dar nu despre Consiliul National, ci despre Ungaria.

AF: Inainte sau dupa ?

CP: Înainte, fiindcă în săptămțna care a trecut s-a dezbătut Raportul Tavares despre Ungaria, iar președintele e alături de MRU, Sever și Doru Baconschi unul dintre puținii oameni politici care sunt interesați de ceea ce s-a dezbătut în PE. Mai vorisem cu el și săptămâna trecută la reuniunea Fundației Miscarea Populara.

AF: Stiu ca esti un simpatizant, sa zicem, „infocat” al lui Basescu. Am mai vorbit despre asta – nu crezi ca e cazul sa se depaseasca odata dihotomia pro-anti-Basescu? Om e si el. Cu lumini si umbre.

CP: Nu va fi depășită.

AF : De ce? Sta o tara intreaga intr-un singur om politic?

CP: Cum nu e depășită dihotomia pro- & anti- Iliescu. Nici cea pro- și anti- Constantinescu. Președinții au creat clivaje durabile.

AF: Ba uite ca la PNL e depasita cu varf si indesat.

CP: Nu, PNL crede că poate mima orbirea.

AF: Stiu multi care nu l-au votat pe Iliescu si-acum sunt de aceeasi parte a baricadei la vot. Idem cu Constantinescu. Idem cu Basescu.

CP: Niciunul nu a reușit să unească națiunea. Asta e esența.

AF: De fapt, daca stau sa ma gandesc, sunt destui de putini cei care au votat anti-Iliescu, Pro-Constantinescu si au ramas pro-Basescu.

CP: Acum, Iliescu și Constantinescu sunt văzuți ca inofensivi, iar PNL le exploatează în mod cinic sentimentele anti-Băsescu. Dacă vreunul dintre ei ar mai avea vreo ambiție, PNL nu ar fi așa de „consensual”.

AF: Ajung si la candidatul de prezidentiale – dar mai am o intrebare inainte. Te simti mai apropiat de Miscarea Populara sau de Initiativa Romania Liberala?: Cata ideologie si cat pragmatism intra ntr-o asemenea alegere?

CP: Ideologia nu joacă deocamdată un rol.

AF: Defel?!?

CP : Eu voi alege ideologic.

AF: Stii bancul ala? „Domnu’ doctor, sunt cam nehotarat… Sau nu?”

CP: MP și IRL sunt foarte diferite.

AF: Stiu – de aia te intrebam. Spre care inclini si de ce?

CP: IRL e în esență o încercare de a alimenta PNȚCD cu peneliști care cred încă în ideea de partid istoric. MP e o încercare diferită.

AF: In ce sens?

CP: MP vrea să construiască alt partid. Pariul e diferit.

AF : Deci MP ar fi optiunea ta numarul 1. De ce nu Forta Civica sau Noua Republica?

CP: Sunt foarte apropiat de MRU.

AF: Dar …?

CP: Nu e niciun « dar ».

AF: Atunci de ce MP si nu FC? Ca-nteleg ca de NR nu poate fi vorba …

CP: Pe Neamțu îl prețuiesc, mai ales pentru că a avut curajul să construiască un nou partid. El vrea insă să intre la conservatori. Eu nu sunt un conservator. De ce MP și nu FC? E prea devreme pentru un răspuns.

AF: Dar MRU? Dar MP – si ei se pozitioneaza mai degraba spre conservatori, decat liberali – vezi Papahagi.

CP: Nu am luat o decizie.

AF: Bine – ultima intrebare …

CP: Vreau să spun ceva mai general …

AF: Spune.

CP: Acum un an, MRU, Neamțu, Macovei, Blaga, Preda, Pavelescu, Băsescu erau împreună. Acum, MRU e Forța Civică, Neamțu e NR, Blaga e șef al unui PDL care e leneș cand trebuie să fie agresiv și agresiv când trebuie să fie leneș, Macovei e supărată pe Băsescu, Băsescu vrea să meargă în 2014 la Fundația MP, Pavelescu vrea să întărească PNȚCD cu peneliști, și nici Preda nu se simte prea bine

AF: Asta a fost buna!

CP: Da, știu. Ce modest sunt!

AF: Stiu ca stii. Ultima intrebare: Daca ar veni zana cea buna (sau pestisorul de aur) si ti-ar spune ca toate formatiunile de dreapta vor sustine pana in panzele albe candidatul unic la presedintie propus de tine, care ar fi acel candidat ? Ai vreun nume ? E zana fermecata, ti-am zis .

CP: Dacă nu vor fi alegeri primare, cum mi-aș fi dorit, cursa pentru PE va stabili care e cel mai puternic partid, iar acela va da candidatul.

AF: De ce? Nu neaparat cel mai puternic partid poate da cel mai bun candidat. Facem un exercitiu de imaginatie – ca de aia e zana buna. Partidul puternic ar putea sustine candidatul unui alt partid, mai slabutz, sau un independent’. Daca vrea zana …

CP: Cred că ambițiile vor fi prea mari ca să mai fie cenzurate de curaj și inteligență. Mai probabil e de altfel scenariul rău, adică al unei divizări care să dureze până în 2016.

AF: Te rog, accepta scenariul meu cu zana cea buna. De scenarii rele si realiste sunt satul!

CP: Alin, nu există zână bună….

AF: Stiu, dar lasa-ma sa cred!

CP: Nu, e momentul să speri, nu să crezi.

AF : Vrei sa incheiem interviul asa – nu exista zana buna? Putem.

CP: Da. E un final bun.

AF: E Weberian. [Max Weber vorbea despre « dezvrajirea lumii moderne – n.m.]

CP: Da.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Vorbe numai, despre dreapta, despre Basescu, despre PDL, despre euroaparlamentare(ca doar il intereseaza si pe Cristian Preda sa ajunga iar la Brusselles pe salariu excelent in loc sa se alature faunei politice din Parlamentul Romaniei…)… pana una-alta, mare branza NU a reusit Dl Cristian Preda si al lui PDL, d-aia PDL a ajuns pe faras…
  Pacat, putinele minti luminate ale acestei natii nu reusesc….
  De ce oare la alte popoare se poate ?!
  De ce dupa 20 si ceva de ani in Romania NU se poate, dimpotriva asa cum spune si Cristian Preda romanii sunt divizati si asta face cel mai mult rau, dincolo de clasa politica romanneasca pe care o vedem ca este cum este….

  • Domnule, observati o anumita schizoidie intre prima si ultima parte a comentariului Dvs? Daca da, v-ati dat singur raspunsul la intrebarile de la sfarsit.

  • @ costica,
   costica fa intrebarea mai mica sa nu se vada cine i-a votat pe politicienii de care esti dezamagit ;); ca eu, ca sa fiu sincer, sint tot atit de dezamagit, daca nu mai mult, de alegatorii unui plagiator si a penalilor din guvern;
   dle Fumurescu, doo probleme:
   – mi-a placut interviul. Si marturisesc ca uneori nu mi-a placut tactica dlui Preda (interventiile la anumite televizii), dar in ansamblu sint de acord cu intentiile sale reformatoare si lupta contra dinozaurului, iubitor de partid chinezesc, Blaga;
   – ma dezamagiti cu ce vi se intimpla pe Voxpuvlica. Nu vi se pot accesa postarile si cred ca vi se face intentionat.

 2. Stimate,
  d-le Fumurescu,

  La urmatorul interviu (ori inafara lui), v-as ruga, sa-l intrebati pe dl Preda, cind se va ,,maturiza” politic atit dumnealui,cit si ,,reformistii” sai – schimbare (de prea mult timp) asteptata de romani.Pentru mine ea ar inseamna iesirea din (uzuala) teoria politica, spre a contura pentru PDL(sau unde va/vor merge) un parcurs (firesc si necesar) de la teorie politica, la proiecte economice practice, ,,aplicate”, pentru eliminarea stagnarii si iesire din fundatura economica actuala.
  Exista un consens total, asupra faptului ca presedintii nu au fost niciodata factori de ,,unitate nationala”, iar fiecare a creat noi si noi fracturi in masa electoratului, in loc de unitate in directia progresului general.
  Drumul de la politicianism la politician, va inseamna pentru Romana, cel de la constructii politice(teoretice) de dreapta, fara nici un continut/fundament economic (intr-o tara esuata deja) – catre politica prin ,,proiecte de reconstructie economica si industriala”, care sa creieze clasa mijlocie, cetateanul instarit si responsabil si in final, acel liberalism economic si social de care se face atita caz, in ultima vreme in lucrarile teoretice.
  Ce altceva, ar putea fi elementul care sa re-uneasca societatea romaneasca – polarizata fara sens si finaltate, pro unul sau altul, dintre presedintii – care au administrat numai esecul general al tarii?
  Fara virajul de la vorbarie sterila despre liberalism spre o dreapta politica pro-activa, autoare/sustinatoare de proiecte de reconstructie economica si sociala nationala (care sa devina fundamentul sau), fantoma ,,reformistlor” va pluti vag si nedefinta, peste o realitatea economica si sociala nationala inspaimintatoare, pentru cine are ochi (politici) sa o vada.
  Periplul acestora de la un partid la altul si starea de ,,visare” la un ,,alt” liberalism, asteptat sa vina de la sine ori prin munca altora, este in contratimp, cu urgenta de a construi acel ,,proiect national”, care sa dea substanta politica, economica si sociala, actualei asteptari de la liberali…
  Un nou partid, sau unul dintre cele existente, va dobindi valente ,,unificatoare” a electoratului, pentru singura cauza, care poate scoate Romania din toate crizele actuale si viitoare, doar atunci cind VIZIUNEA ,,reformatorilor” se va maturiza, abordind ,,aplicat” si ,,transformator”,socialul si economicul national, alaturi de dezbateri si constructii politice si ideologice!

  • Subscriu.
   Despre asta am spus si eu numai Dl Fumurescu pare a nu pricepe….
   REZULTATE, nu vorbe asteptam din partea oamenilor capabili inhamati in politica romaneasca, altfel de vorbe despre una-alta suntem satui….

  • Dle Eugen, schimbarea nu poate sa vina de la politicieni. Poate sa vina doar de la noi toti.
   Orice program facut in Ro nu va avea succes indiferent ca e patronal de Basescu, Ponta sau chiar Felix. Vorbiti de proiecte economice practice sau de reindustrializare. Cine sa le faca daca nu noi, fiecare acolo unde ii e locul?
   Ce il impiedica pe primarul din localitatea Dvs sau pe consilierii locali sa foloseasca cat mai eficient bugetul local si sa descurajeze evaziunea fiscala in asa fel incat banii de la buget(inclusiv local) sa fie cat mai multi?
   Ce ii impiedica pe cei de la Consiliul Judetean sa faca acelasi lucru? Sau sa genereze proiecte pe fonduri interne sau UE care sa ajute la dezvoltare? Ce-i impiedica pe profesori si pe elevi/studenti sa-si faca fiecare treaba in asa fel incat sa „gemem” de specialisti in cat mai multe domenii si sa-si doreasca toate firmele mari sa vina aici si sa ne dea locuri de munca?
   Ce-i impidica pe antreprenori sa dea lovitur acu produse vandabile pe piata UE sau non-UE? Ce-i impidica pe scriitori sa scrie carti care sa se vanda ca painea calda si in alte tari?
   Ce-i impiedica pe medici sa fie inovatori si pe sefii lor sa nu mai fure?
   Ce-i impidica pe procurorii locali (DNA sau nu) sa fie corecti si integri? Si sa nu mai fie picior de corupt nepedepsit?
   Ce-i impidica pe politisti sa aplice legea si sa nu mai moara atatia oameni in accidente de circulatie care aduc costuri incredibile pentru sisteml sanitar?
   Ce-i impidica pe agricultori sa nu fie recordmani la productia de cereale/legume pe hectar in UE?
   Si enumerarea poate continua…

   Pentru toate astea nu e nevoie de programe sau de mari viziuni. E nevoie doar de oameni corecti si onesti.

   Problema e ca in toate partidele astfel de oameni au fost prea putini tot timpul. De sus pana jos. Pentru ca daca la Dvs in comuna/oras cei din partidul P… care isi desemneaza candidatii la primarie ar fi onesti, cu siguranta ca ar alege in functia de candidat tot un om onest. Si ma refer la membrii simpli.

   Pana la urma pacatul USL e doar faptul ca la ei procentul celor prosti si lipsiti de integritate e ceva mai mare ca la cei pro-Basescu. Din motive istorice, mai degraba.
   Dupa cum bine vedem nu sunt diferente de program de guvernare. Poate doar faptul ca au dat prea multi bani la consum(bugetari) in detrimentul unor investitii care ar fi salvat locuri de munca. In rest, legile sunt facute cam la fel.

   • Intrebarile au urmatoarele raspunsuri:
    1.Schimbarea NU poate sa vina de la NOI TOTI. Pentru ca NOI TOTI nu avem posibilitatea sa guvernam sa dam legi si ordonante.Sa facem politicii economice si sa le implementam.
    Asta este treaba guvernului si a parlamentului.Daca acolo s-au cocotat numai impostori si mincinosi este evident ca NICIODATA aceasta tara nu va arata ALTFEL.
    Guvernarea centrala si locala nu este „impiedicata de nimic sa faca treaba”.Problema este ca ei fac treaba pentru EI si nu pentru binele general adica NOI TOTI.
    Categoriile socio-profesionale enumerate nu sunt impiedicate de nimeni sa isi faca treaba corect.Dar totusi lucrurile se intampla INCORECT.
    Coruptia generalizata este cheia tuturor relelor.Lipsa de morala in randul polititicienilor se propaga pana la gradinita unde copii stiu de la 7 ani ca mama da spaga la Doamna ca sa fie BINE.Se propaga in Biserica si Armata ,in intreaga societate.
    Functionari corupti duc corupia acasa si o pun pe masa.Copii lor mananca coruptie si invata ca coruptia te hraneste .Se distruge morala,invata de mici sa fure.ca in familiile de hoti de buzunare.Se invata in casa in familie.cand unele familii citesc seara povesti ,copii astia invata sa fure.Au venit ,sunt schimbul 2 de politicieni .Ii vedem deja in parlament au instructia spagii si hotiei. Sunt cei cu masini luxsoase cumparate din banii electoratului.
    Lucrurile se vor schimba numai cand politicienii de toate gradele nu vor mai fura.
    Si asta cand cei cativa politicieni onesti care dorest binele tarii vor invata sa vorbeasca oamenilor .Deoacamdata ei nu stiu sa varbeasca oamenilor. Nu comunica nimci.Se produc la televizor ptr propiu amor dar nu reusesc nimic.
    Deaceia a reusit Dan Diaconescu .Ca a schimbat discursul .Si in 8 luni a bagat in parlamet un partid .Sa vedem reuseste asa ceva MRU ,dar Neamtu dar Miscarea Populara ? Nu reusesc. O sa vedeti.Sunt ei doar tehnocarti care nu stiu sa transmita mesaje poporului.Sunt oameni sterpi. Buni in spate la sondaje si statistici.Dar in Fata sa vorbeasca sa atraga sa capteze NU SUNT.Si nici nu au idei.Toti aceiasi balarie cu DREAPTA.Programele oricum seamna toate intre ele de dreapta sau stanga.

    • @ Relu – Si impostorii aia cum s-au cocotat in Parlament si, ulterior, in guvern? Nu cumva prin votul unei populatii care mai rezoneaza doar la Dan Diaconescu, ca el, spre deosebire de politicieni tip Preda, care, nu-i, asa, nu-i ca domnu’ Dan, ci vrea – stim noi – numai sa se imbogateasca pe spinarea noastra, a celor multi. A se slabi!

     • Alin, Hai lasa, stim foarte bine ca nu prea exista politician roman care sa ii mobilizeze pe cei care NU se duc de obicei la vot.

      Nu incerca sa culpabilizezi un popor fiindca nu crede in politicieni, ce naiba. CP sa nu se mai asocieze cu Videanu, cu EBA, etc Sa ofere cu adevarat o cale noua.

     • Domnule AF
      Politicienii acestia ,actualii de la putere , au fost adusi de prostia politicienilor PDL care
      au trait in totala ignoranta si in betia puterii de vorbeau singuri cand le-a daramat guvernul.
      A urmat MRU – alt esec de comunicare si un inadaptabil la cerintele omului politic pe placul electorilor romani.
      Deci politicienii astia sunt adusi la putere de BOC si gasca lui si de MRU si echipa lui.
      Politicienii in general sunt adusi la putere de retele de influienta specializate care s-au format
      in ultimii 20 de ani.
      Primarii sunt baza retelelor si electoratul rural,babe care sunt speriate ca nu mai primesc ajutorul social sau lemnele,oamenii vulnerabili care sunt amenintati subtil de administratori de bloc ca le ia caldura ,sau pensia si ei cred in ignoratnta lor pentru ca sunt vulmerabili si nu isi permit sa aiba opinii.
      Politicienii ajung la putere in general in baza acestor structuri specializate care nu au nume nu au partid nu au dumnezeu.Sunt uniti toti in interesul de grup ,in a perpetua hotia ,in a nu se da de gol unii pe altii cand se rotesc la putere ,in a nu scormonii ca ,…vezi bine dupa tine vin eu si daca scormonesc si eu …
      Partea ne vulnerabila a electoratului sta pasiv si considera ca greva lor este cea mai potrivita forma de protest. Aici intervine geniul unui politician : sa-i aduci la vot pe astia.
      Domnu Dan cum a procedat a reusit sa demonstreze ca daca schimbi discursul ai sanse
      sa intri in Parlament deunde poti vorbi mai auzit.Ca l-au tradat leprele nu este nimic nou.leprele fug de la toate partidele.
      Important nu este ce spune Domnu Dan.
      Importanta este lectia lu domnu Dan : Schimba discursul !
      Ne-am saturat de discursuri sterpe ! Vrajeli cu pretentii de politica. Vrajala de maradonist
      da-mi votul sa il verific daca este bun……
      Asta este dl. AF situatia politichiei romanesti.Vorbaraie stearpa.Deaia nu vin cei 58%.ca nu au la ce.

      • @relu

       Totusi, lasa-ma tata cu domnu’ Dan. E un dobitoc care se foloseste de alti dobitoci, nu de cei care NU se duc la vot de obicei.

  • indraznesc o intrebare:ati observat ca nici un politician nu spune:eu cred ca…,sau:parerea mea este…!nuuu! ei n-au dubii,indoieli.au adevarul gol-golut si unic!

  • Deacord cu comentariul lui Caliman Eugen.
   Preda ca si multi altii care se vad reformatori si viitorul politicii in Romania bat apa in piua.
   Fac considerente filozofice.Sunt ca niste teoreticieni de economie de la ASE care insa esueasza in economia reala si nu fac fata la un butic.
   Cine insa il trezeste la realitate pe Preda? Sau pe cei ca el ?Cine le spune intr-o maniera ca sa inteleaga ei ca noi ii ascultam si ne dam seama ca teoretizeaza si ca conflictul este unul de orgolii de teoreticienii.
   Ei toti nu stiu sa faca politica ca sa ajunga la electorat cu vreun mesaj.
   Daca ar avea vreun mesaj si l-ar spune bine si sustinut electoratul ar ciulii urechile.Ar intelege.
   Cei 58% pasivi la vot sunt pasivi pentru ca nu vad alternativa.Ei o duc la fel indiferent cine castiga.
   Nici nu ii intereseaza.
   Cand se trezeste Cristian Preda?dar Neamtu?dar MRU?Dar Papahagi? cand se trezesc ei
   din propria admiratie si din starea de automultumire?
   Cineva ar trebuii sa le spuna ca trece istoria peste ei.
   Cat despre Blaga si ai lui care fac opozitie sunt ca faza din Rebreanu Rascoala: taranii ameninta boierul ca in satale vecine este rascoala si ca la o adica ar trebuii si ei sa faca ceva si boierul sa faca ceva.negocieri de opozitie.Boierul foarte calm le spune : mai baieti ca sa nu va faceti de ras la satele vecine ,uite am sura aia la mai fereala si va las sa dati foc la noapte ca sa se vada ca faceti si voi rascoala….
   Asa si Blaga si ai lui intai intreaba daca nu deranjaza si apoi fac opozitie.oamenii au interese personale,afaceri ,cumetrii …de ce sa se strice cu prietenii ? Odata tu o data eu la guvernare ….sa mancam toti.
   Poporul sta si se uita prosteste sau indiferent la defilarea politicienilor cei cu grija de popor pe care vezi doamne i-a trimis tara in parlament ca sa isi faca ei averi.Asta e treaba lor.

   • Si ce ar putea face un politician care nu e la putere astfel incat sa si poata semna un act prin care sa se realizeze ceva?! Politica e 99% filosofie, asta in mod normal. La noi e 99% „va voi da”, ” va voi face”… Politicienii enunta principii, linii de urmat, tehnocratii fac lucruri practice. Nu ministrul face ceva ci directorii si secretarii din ministere. Aia fac ceva, ministrul doar le arata care e directia in care vrea sa se lucreze, asta daca nu e acolo doar pt furat

    • Ar putea sa convinga pe cei 58% ca au de ce sa se prezinte la vot.
     Temele sunt :
     1. Tara asta
     2. Economia tari astea
     3. Educatia copiilor in scopul de a castiga un ban ca adulti si nu educatia ca
     teren de joaca pentru profesori spagangi.
     4. Reindustrializarea Romaniei prin programe de STAT
     5. Educarea functionarilor publici
     6. Educarea suistemului medical

     Daca sunt destepti ar avea proiecte si metode pentru toate aceste probleme.
     Lumea gandeste : Nu vorbeste =nu are nici o idee =toti sut o apa si un pamant =de ce
     sa mai ies din casa?
     Politicieni palavragii si cu limbaj savant si corect gramatical sunt multi.Cei mai multi sunt preocupati sa fie corect gramatical sa nu rada presa de ei.
     ptr ca nici presa nu are nimic de spus.Rade de greselile gramaticale.
     Altceva nu observa.Si nici nu au discursuri. Numai reportaje savante despre indicatori savanti din economie.care daca te uiti dintr-o parte sunt buni dar din alta sunt rai.vesnica vrajala cu paharul plin pe jumatate , 2-3 spatii publicitare.gata emisiunea si iau banul si ziaristi,criticand a paguba ,politicieni de carton si milionari de carton.
     Alegatori de carton si o tara de cartoane goale de bere este tot ce ramane dupa fiecare alegeri….Romania pitoreasca.

 3. Vorba cantecului : parole, parole…Interviu inutil ;n-am aflat nimic nou ,numai reconfirmarea pro-Basescu ,cu speranta ca Misc. Populara o sa-l puna cap de lista la Europene…dar mai e si EBA…

 4. Oricat de frumoase, de moderne, de radical-eficiente, de revigoratoare, sub toate aspectele, in interesul intregii tari, programele partidelor politice capata valoare numai daca sunt verificate de practica.
  Ca sa isi puna in aplicare un astfel de program politi, este necesar ca respectivul partid sa cucereasa puterea, sa fie votat de majoritatea alegatorilor.
  Majoritatea este alcatuita din indivizi care trebue ajutati, om-cu-om, sa inteleaga programul, sa il considere mai bun decat al celorlalte partide concurente la alegeri.
  Informarea ‘din-om-in-om’ (door by door) comporta un efort urias. Omul trebue sa vada ochii propagandistului, nu se lasa convins numai de discursuri mestesugite, rostite la televizor, nici de articole savante scse in vreo doua ziare si reviste care mai exista.
  Oamenii au fost prea mult pacaliti dupa ’89, amagiti cu promisiuni spuse in graba, eventual insotite de o sticla cu ulei. Dupa ce a fost ales, dupa ce si-a vazut sacii in caruta, alesul uita de promisiuni si de alegatori. Isi mai aduce aminte numai in preajma viitoarelor alegeri si o ia de la capat.
  Astfel pacalit, injosit, alegatorul vrea sa priveasca acum in ochii propagandistului. Asa vor toate milioanele de alegatori.
  Vorbele savante, spuse la televizor, pot sa convinga doar cateva mii de alegatori.
  De aceea este extrem de greu sa ajungi la putere, unde ii dorim sa ajunga si distinsul domn profesor Cristian Preda.

  • „Vorbele savante, spuse la televizor, pot sa convinga doar cateva mii de alegatori.
   De aceea este extrem de greu sa ajungi la putere”

   Asta e, daca cititi doar „ziarele” romanesti. In caz ca nu stiati, ziarele romanesti (in print sau online) sint deconectate demult de la realitate, iar multe evenimente internationale majore sint pur si simplu ignorate. Daca ati fi citit si altceva, ati fi stiut ca anul asta, in Italia, Bepe Grillo a cistigat vreo 25% din voturi cu un partid promovat pe un blog.

  • Mda, ar mai trebui sa-si doreasca si domnia sa sa ajunga la putere, nu e suficient sa-i dorim numai noi.
   Or, impresia mea e ca distinsul domn profesor nu-si doreste, de fapt, sa ajunga la putere. Ii e foarte bine unde e acum, pozitia de opozant la orice si oricine, de „last reformer standing”, il prinde bine si-i si place. A se remarca suavele contradictii din discursul d-lui Profesor („nu mie nu-mi mai place PDL…” vs. „daca PDL nu se schimba, eu nu ma intorc”). Daca mai si prinde o tura-doua de PE, pe urma se poate retrage sa-si scrie memoriile…
   Din punctul asta de vedere, Neamtu (pe care il detest din multe puncte de vedere si sper ca NR sa scape de sefia lui cat mai curand) este net superior tuturor celorlalti ipochimeni mentionati pe-aici. Macar omul a inteles ca politica adevarata, buna sau proasta, se face la firul ierbii si si-a luat rolul in serios. Cred ca-n ultimul an si mai ales DUPA alegeri, Neamtu a facut mai multi kilometri prin tara decat toti ceilalti „populari” la un loc… Poate ca mai e o sansa pentru NR.
   Altfel dragi mi-s mie toti astia care iubesc poporul de nu mai pot, atata vreme cat sunt la Bruxelles, sau prin niscaiva birouri in Primaverii, cu aer conditionat, fotolii de piele si masina de protocol cu geamuri fumurii si girofar… curat populari, coane Fanica.

 5. Citat: „AF: De fapt, daca stau sa ma gandesc, sunt destui de putini cei care au votat anti-Iliescu, Pro-Constantinescu si au ramas pro-Basescu.”. Interesanta opinie. am mai auzit-o si din pacate sunt de acord cu ea. Intre ce se astepta in 2004 de la TB si unde s-a ajuns e distanta mare.
  Si daca tot s-a amintit despre posibile intrebari pentru un prezumtiv viitor interviu, eu l-as intreba pe dl. Preda daca pulverizarea dreptei din acest moment (mentionata de d-lui in interviul d emai sus) nu isi are cumva originile tot la TB, adica exact cel catre care se indreapta d-lui acum. Un partid puternic, un curent puternic nu dispar odata cu liderii de moment. In mod normal, alegi o varianta cu un leader dominant – iti asumi ca vei fi la remorca lui (mergi cu aceeasi viteza, pastrezi identic aceeasi traiectorie, eventual te pregatesti sa mai fi si tras pe dreapta din cand in cand daca esti un balast inutil in anumite momente). Am senzatia ca macar declarativ dl. Preda vrea un alt statut decat un simplu vagon al trenului tras de locomotiva.

 6. Ce importanta are ce crede un membru exclus dintr-o aripa a PCR? In lipsa de subiecte faceti interviuri cu toti politicienii?

  Si care-s fortele alea de dreapta, ca de mai bine de 20 de ani le caut? Care-i dreapta aia, domnule Fumurescu? Unde-i, ca n-o vad!! Vad numai fosti comunisti care n-au avut niciodata intentia sa micsoreze taxele si sa sprijine economia.

 7. „AF: De ce nu renunti la statutul (si salariul) de europarlamentar PDL daca nu-ti mai place partidul?

  CP: Am “tras” lista PDL în 2009 alături de Macovei și TRU. ”

  D-lui Preda i se pare justificat un salariu lunar de 6.330 de euro pentru 4 ani ca recompensa pentru un merit pe care si-l atribuie singur („trasul in sus” a listei PDL in 2009). Rusinea nu pare sa fie pe un loc proeminent in catalagul emotiilor Dlui Preda.

  • Aşa. Şi dacă a câştigat 6000 (cinstit, nici mai mult nici mai puţin decât un europarlamentar) trebuie *să moară metaforic*capra vecinului?
   Penibil, dle Peter. Penibil.

   • Am reprodus explicatia Dlui Preda. Justificand continuarea salariului, chiar si suspendarea din PDL, dansul nu a invocat insemnatatea activitatii din Parlamentul European, ci faptul ca a „tras” lista PDL in 2009, un merit nedemonstrat si nedemonstrabil.

  • Preda este printre putinii europarlamentari din Europa care au 100% prezenta in PE. Pt asta isi ia salariul…pt ca se duce la munca si munceste. Altii, cum ar fi Vadim sau TRU, o freaca prin tara si banul curge

   • Din cat se poate afla din surse publice, Dl. Preda primeste si salariul intreg de profesor universitar in Romania, asa ca presupun ca isi face norma si acasa.

 8. Cristi Preda este unul dintre singurii oameni politici care chiar imi plac pentru ca este lipsit de „talibanism politic”….nu are agresivitatea aia tipica anumitor „dreptaci” de a considera ca dreapta este aprioric buna indiferent de cine este reprezentata ( vezi Neamtu, Pavelescu sau chiar Mru care au aceasta viziune profund gresita)…de altfel, Cristi Preda si-a exprimat nu doar o data faptul ca el este de centru ( nicidecum de dreapta) lucru absolut normal, avand in vedere ca in Europa si nu numai, liberalismul este vazut ca o doctirna de centru ce se opune nu numai socialismului dar si conservatorismului…un liberal autentic nu va fi niciodata conservator

  • Mata vorbesti serios, sau n-am priceput eu gluma???
   Care va sa zica dl. Preda „nu are agresivitatea aia tipica anumitor “dreptaci” de a considera ca dreapta este aprioric buna indiferent de cine este reprezentata”…. si, as continua eu, atata vreme cat e reprezentata de domnia sa si-nca vreo cativa alesi pe spranceana.

 9. Inca un pas spre disolutia PDL. Nu pot spune decit ca:
  1. PDL-ul dovedeste inca o data de ce e o structura amorfa intelectual si de ce nu a reusit mai nimic cit a fost la guvernare (si ceea ce a reusit a fost prea putin, prea tirziu, si de aceea reversibil).
  2. E haios ca dl Cristian Preda nu s-a vindecat de naivitati in ceea ce priveste poitica din Ro (numai Speranta, cea cu aripi slabe, ramase inchisa in cutie)
  3. Nu am priceput de ce prefera MP (http://www.miscareapopulara.eu/). Nu-mi pot stapini o ironie aici, deh, probabil ca daca ai gustat din perversitatea de a fi cu coleg cu EBA, nu te mai poti stapini a doua oara – un fel de sindrom Stockholm (chiar asa, EBA se muta si ea la MP? sugestie de interviu)
  4. Interviul e ok, transpare prietenia dintre voi

 10. Bravo, Fumurescu – un interviu subtil, util si la obiect, fara a cadea in patetism (ma rog, cu posibila exceptie a intrebarii care s-a vrut de final)… Mai rar, sincer. Si lumea ma stie – sunt zgarcit cu laudele.

  • Dl Orasanu
   Va rog sa imi spuneti care este de fapt folosul publicului din acest interviu?
   Ce trebuie sa intelegem noi din acest interviu de va-ti entuziasmat.De ce este util? sau cui este util?
   L-am recitit si nu ramane decat ca Preda se alinta politic cu cine sa se marite.Ca nu are nimic de spus.Dl Frumusanu nu a reusit o intrebare buna care sa il produca pe Preda sa zica catre public ceva ,orice ceva ,despre ceva care sa ne dea o speranta.Orice.
   Cu riscul sa ma cenzurati trebuie sa o spun.

   • Domnu’ relu, Domnu’ Dan – pe dl. Frumusanu il cheama Fumurescu, Frumusanu era baiatul ala mort nevinovat la mineriada, daca va mai amintiti. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 11. Esentializand, interviul confirma o situatie deja cunoscuta: domnul Cristian Preda, proaspat suspendat din PDL, este in cautarea unui „vector politic”, care sa-l propulseze, din nou, in Parlamentul European! Nu vreau sa discut despre sansele stradaniilor domniei sale, dar am serioase indoieli ca vreun partid, mai vechi sau mai nou, de pe esicherul politic romanesc va accepta „concursul pe puncte” preconizat de el! Subiectiv, eu cred ca nu are nici o sansa! Subiectiv, eu cred ca o reintoarcere in viata academica(cu toate „bagajele”) ar putea fi cea mai buna varianta! A acumulat atata experienta si „material biblografic” in aceasta „aventura politica” incat are ce le „povesti” urmatoarelor zece promotii de studenti de la „stiinte politice”! Ii si va doresc numai bine si s-auzim numai de bine!

  • Comentariul asta l-am mai vazut pe un site. Nu ai macar bunul simt sa scrii altceva…dai copy-paste. Baietii aia care te platesc sa postezi stiu ce faci?

   • Desi nu ne cunostem personal, exista intre mine si domnul profesor Cristian Preda o legatura „profesionala”! Multi dintre elevii mei au fost studentii domniei sale! Toti am regretat cand „s-a bagat” in politica! Eu cred, e parerea mea si mi-o asum, ca nu a prea reusit in noua „profesie”!
    I-am spus-o de-a lungul timpului in toate felurie posibile,uneori mai „hard”, uneori mai „soft”! Sper/speram ca intr-o zi se va reveni, de tot si definitiv, in „sfera academica” spre bucuria si satisfactia profesionala a celor care i-au fost studenti si – mai ales – a celor care o sa-i fie studenti in viitor! Va asigur domnule „didi” ca detin copyright-ul celor scrise de mine in postarile anterioare si nu exista pericolul sa fiu acuzat de plagiat daca ma autocitez! Si pentru ca in loc sa comentati interviul realizat de domnul Aln Fumurescu ati considerat ca e mai interesant sa ma interpelati pe mine, va raspund cu o intrebare(retorica): Dar pe Dvs. cine va plateste domnule „didi”?!

 12. Eu cred ca acum e un moment in care schimbarea ar trebui inceputa de jos. Adica de pe strada, cartier, oras. Ar trebui recastigati oamenii, dar nu de-acolo de sus ci de jos in sus, bucata cu bucata.
  A naviga doar in sfere inalte si a schimba doar asternuturile mi se pare o idee proasta. Lumea e satula de politicieni de parada. In fine, fiecare cat il duce capul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.