duminică, ianuarie 23, 2022

Cristian Preda : « Valeriu Stoica i-a inventat pe Stolojan si pe Predoiu – ambii fara contur ideologic » (exclusivitate)

Alegerile europene trebuie gandite‎ în funcţie de prezidenţiale, nu invers ! Cum s-a destramat Grupul Reformistilor din PDL. Fuziunea intre Forta Civica si Partidul Miscarea Populara e inevitabila. Sunt pe lista neagra a Alinei Mungiu de vreo douazeci de ani. Unde a gresit Traian Basescu . Doar jurnalul meu conţine tot ce ai vrea tu să afli despre TB, EBA şi alţii.

Interviurile cu europarlamentarul Cristian Preda ma bine-dispun de fiecare data. Nu se ascunde dupa degete, nu incearca sa se eschiveze in fata unei intrebari incomode, are un simt al umorului pe care numai o cultura solida ti-l poate da. De data asta, discutia a fost si mai interesanta, nu doar pentru ca la sfarsit intervievatorul s-a transformat in intervievat, ci si pentru povestea savuroasa a unui jurnal (aproape) pierdut – varianta post-moderna a Scrisorii pierdute (in acest caz pe un memory-stick). Aviz amatorilor.

Alin Fumurescu : Astazi ai mai dat interviuri la RFI, Digi24 si B1TV. Mai poti ? Si, mai important, mai ai sa-mi spui ceva nou ?
Cristian Preda : Da, mai am.

AF :‎ Care a fost cea mai incomoda intrebare de astazi ? Ca sa castigam timp …

CP:‎ De ce nu se face unificarea dreptei?

AF:‎ Si raspunsul?

CP: Am două. Unul e istoric.

AF:‎ S-auzim. Dupa aia mai am si eu cateva intrebari – dar mai grele.

CP:‎ Dreapta nu a fost niciodată unită. Şi nu văd de ce acum ar exista mai multe argumente decât existau în 1992 sau 1996 sau 2000 sau 2004 sau 2008.

AF:‎ Asa e. Dar macar au actionat in concert.

CP:‎ Nu aş zice asta. Manolescu nu a acţionat concertat cu Constantinescu. Nici Isărescu cu Stolojan.

AF:‎ Suficient de concertat cat sa castige alegerile …

CP:‎ Alianţa DA a fost, ca şi celelalte alianţe care au câştigat legislativele din 92 până azi, una de tipul stânga (PD) -dreapta (PNL). Vrei să auzi si-al doilea motiv ? E şi mai simplu. Nimeni nu vrea acum unificare.

AF : Mai bine murim separati decat sa castigam impreuna? Orgoliile? Toata lumea arata cu degetul spre orgoliile celorlalti – nimeni n-arata cu degetul in oglinda.

CP:‎ Problema dreptei nu sunt orgoliile, ci competenţa. Eu aş muta problema pe alt tărâm. Când zic competenţă, am în vedere ceva foarte precis.

AF:‎ Atunci lasa-ma sa reformulez, mai dur, poate intelegem mai bine : Era grupul reformistilor competent? Da sau nu ?

CP:‎ Da. Fiindcă, vorbind despre competență, eu am în vedere revendicarea de la o idee.

AF:‎ Si-atunci, competent cum era, de ce s-a destramat? Ce-a ramas din sloganul muschetarilor „toti pentru unul, unul pentru toti”? Daca nici voi – cativa oameni « pe spranceana » – n-ati reusit sa ramaneti uniti, ce pretentii sa mai ai?

CP:‎ E marele meu regret. Mă doare.

AF:‎ Durerea nu e o explicatie.

CP:‎ Da. Spuneam doar ce resimt, ca să înţelegi că nu sunt indiferent. Nu sunt rece şi analitic …

AF:‎ Inearca, totusi. Pornind de la exemplul asta, poate intelegem mai bine si ceea ce se petrece la scara mai mare, a partidelor.

CP:‎ S-a destrămat fiindcă, deşi aveam resurse pentru a face politică împreună, am decis pe rând să mergem cu câte o tabără deja constitutită.‎ Înfrângerea Monicăi în Convenţie ne-a demobilizat mai mult decât credeam. Ca grup vorbesc.

AF:‎ Mai sunteti in legatura?

CP:‎ Da, pe email. Am încercat de vreo două-trei ori să acţionăm împreună, dar nu ne-au ieşit decât vreo două comunicate.


MRU va fi candidatul FC & PMP


AF:‎ Sa trecem la teorie, ca practica vad ca ne omoara.

CP:‎ Mă tem să nu fie invers.


AF : Glumeam – cred. Inainte de interviu m-ai corectat cand te-am categorizat “de dreapta”.
Mi-ai spus ca esti « de centru ». Nu e cam căldicel sa te declari de « centru » ? Stii ce se zice in Apocalipsa : « Oo,
daca ai fi rece sau fierbinte ! Dar pentru ca esti caldicel, nici rece, nici fierbinte, Te voi scuipa din Gura Mea
! » Nu superi pe nimeni, iar ca politician esti acoperit din toate partile. Si totusi, pe vremuri Te declarai liberal. Mai valoreaza etichetele astea ceva ? Dar putem trai fara ele ? Sunt mai
multe intrebari aici, stiu … Le putem lua pe rand sau la gramada – cum vrei.


CP:‎ Da, sunt liberal. Nu e o etichetă. Am câteva repere la care nu renunţ.

AF:‎ Liberalismul clasic se incadreaza la dreapta …

CP:‎ Da, dar azi e la centru. De aceea eu nu mă definesc altfel decât la centru. Fiindcă avem – şi în Romania, şi în restul Europei – socialişti care sunt, în diverse combinaţii – cu ecologiştii, comunişti etc – la stânga, şi avem pe de altă parte la dreapta, conservatori puri şi duri, fie că sunt de tipul CDU-CSU, fie Partidul Popular spaniol, fie UMP, unde există prea multă tradiţie şi prea multă religie pentru cineva ca mine care crede în inovaţie şi în laicitate. Aşa că sunt la centru.

AF:‎ Si-atunci Forta Civica e mai la centru decat Miscarea Populara care e mai la centru decat Noua Republica?

CP:‎ NR e la dreapta căutând să copieze Partidul Conservator, FC e mai liberală, PMP e mai conservatoare.

AF:‎ Tocmai vroiam să zic că nici Papahagi, bunăoara, nici Baconschi nu sunt lipsiti de afinitati pentru traditie, credinta, etc.

CP:‎ Da, ei sunt mai aproape de spiritul CDU decât de un liberalism de tip Tocquevillle. Am participat la dezbaterile care au condus la formularea programelor celor două partide, iar de curând am făcut, împreună cu Papahagi, sinteza programelor politice FC si PMP.

AF:‎ Sinteza? Intre FC si PMP? Adica a fiecaruia in parte sau ati incercat sa le uniti?

CP:‎ Am reunit deja cele două programe. Fuziunea despre care se vorbeşte există deja din punct de vedere al programului politic.

AF:‎ Oamenii aia stiu? I-ati informat si pe ei?

CP:‎ Da.

AF: Deci putem astepta o viitoare fuziune FC – PMP?

CP:‎ Ea e inevitabilă!

AF:‎ Interesant. Alte fuziuni « inevitabile » mai sunt pe partea dreapta?

CP:‎ Cred că asta e singura mişcare ce poate fi realizată. E împotriva curentului general, fiindcă azi toată lumea merge spre fărâmiţare.


PDL e în epoca însingurării


AF:‎ Sa vorbim putin si despre noul nemesis – PDL.

CP:‎ Da. PDL vrea să fie singur. E în epoca însingurării …

AF:‎ Ai scris de curand despre Gheorghe Falcă … si te citez : « De fapt, birocrația PDL e îndreptată împotriva unuia dintre cei mai destoinici membri ai partidului. » Si « Dragă Ghiță, nu simți tancul cum se apropie de tine pentru a te strivi? Predoiu nu e concurentul tău, e șenila de partid. Știu că, profund religios fiind, ții la mare preț demnitatea ta. Nu-i lăsa să te umilească!Putin mai lipsea sa cred ca vorbesti despre parintele Steinhardt sau alt martir al credintei crestine!
Pentru un liberal laic e surprinzator …

CP:‎ Da, am scris un apel către Falcă pentru a-l convinge să se retragă. Nu e vorba despre Steinhardt

AF:‎ Era si ironie acolo?

CP:‎ Un pic, da. Însă în principal era un apel pentru a părăsi o cursă, care mi se pare a fi o capcană. Şi pentru el, şi pentru cei care se revendică de la dreapta sau de la centru. Nu e vorba despre Steinhardt. PDL mimează o cursă care ar da legitimitate. În condiţiile în care nu merg la vot nici măcar jumătate dintre membri,‎ în condiţiile în care în teritoriu se falsifică procese verbale, se mimează competiţia. Iar Falcă ştie asta.

AF : Tancul/masinaria de partid a PDL nu e (si) creatia lui Basescu? Dupa cum zicea Machiavelli despre sultanul Turciei – e eficient si greu de invins, dar odata invins, poporul e usor de condus, pentru ca e obisnuit sa fie condus. Sau de la Boetie – De la Servitude Volontaire

CP:‎ Mi-ar fi uşor să spun că nu am fost în partid când Băsescu era acolo. Nu l-am văzut vreodată cerând să ne facem că votăm. Blaga foloseşte acum maşinăria pe care PDL a folosit-o‎ împotriva reformiştilor pentru a-l scoate pe Predoiu candidat, iar Cătălin a căzut în plasă, crezând că poate să păcălească şi membrii de partid, şi publicul.


Predoiu se construieste ca omul fara adversar


AF:‎ Dar masinaria aia n-a aparut peste noapte! S-o luam altfel: Cinic vorbind despre masinaria de partid a PDL – tancul, senila, cum zici – de ce e gresit in calculul lui Blaga ? Hai sa va arat, vedetelor, ca fara masina asta degeaba aveti piloti ! Chopin are nevoie de pian. Si discutam pe urma despre candidatul la prezidentiale.

CP:‎ Problema nu e maşinăria, ci regulile.

AF:‎ Greseste politic? Poate nu e moral, dar e gresit daca accepti ca scopul scuza mijloacele?

CP:‎ Aline, vom vedea mai bine atunci când Predoiu va ieşi din coconul în care l-au aşezat Blaga şi Adriana (Săftoiu). Adică atunci când îl vom vedea purtând o dezbatere contra unui adversar. Nu mi-l amintesc pe Predoiu având o singură discuţie cu un adversar la TV. El se construieşte ca omul fără adversar. Asta poate merge în PDL, dar nu mai departe de poarta din Modrogan.

AF:‎ Crezi ca la europarlamentare vor conta mai mult dezbaterile sau masinaria de partid?

CP:‎ Cred că vor conta la europarlmentare trei lucruri. Unu: va conta dacă ruptura PSD-PNL – care e deja anunţată, întrucât merg pe liste separate – va fi tradusă în competiţie politică.‎ In 2009, PDL era la guvernare cu PSD şi-atunci în campanie s-a mimat competiţia. Tin minte că Boştinaru sau Severin erau mirați că îi atacam, șoptindu-mi că suntem totuşi la guvernare împreună :)

AF:‎ Nu stiam – dar e buna!

CP : Vom vedea dacă PNL şi PSD vor fi în conflict deschis sau doar vor mima.

AF:‎ Asta e una. Care sunt celelalte doua?

CP:‎ Doi: listele vor conta. Cine e cap de listă, cine defineşte teme, cine va da tonul. Dacă tema principală va fi PSD versus PNL, ‎ ei vor ocupa scena şi va fi foarte greu să plasezi altceva decât circul intern. Pentru PSD şi PNL e cel mai bine să ocupe tot spaţiul dezbaterii şi să se reunească după alegerile europene. Unii de la ei asta vor. Al treilea lucru e cel mai improtant, fiindcă e vorba despre testul politic cel mai important, adică despre prezidenţiale. Alegerile europene trebuie gandite‎ în funcţie de prezidenţiale, nu invers ! Dacă vom avea decupajul ideatic pentru prezidenţiale, vom da tonul. Ce înţeleg prin „decupaj ideatic”? Sună pretenţios, dar e ceva foarte simplu : prezidenţiabilul poartă cu el o idee. În cazul lui Iliescu a fost « stabilitatea », ‎ în cazul lui Emil Constantinescu a fost « alternanţa », în cazul lui TB a fost „anti-corupţia”. Deocamdată nu avem definită ideea pe care o poartă prezidenţiabilii din 2014. USL are discursul anti-Băsescu, acelasi cu care au caştigat alegerile legislative. Dar va mai merge urciorul încă o dată la apă?

AF:‎ Aici suntem de acord. Dar ce vrei sa spui? Candidatii la prezidentiale ar trebui anuntati inainte de europarlamentare?

CP:‎ Da, eu cred că pentru a câştiga prezidenţialele, nu mai trebuie aşteptat. Predoiu şi MRU vor fi de altfel deja desemnaţi – în curând vom avea cele două nume pe tablă. Dar mai e nevoie de ceva – de ideea cu care vor căuta o majoritate. USL-iștii nu ştiu dacă să meargă separat sau împreună și nici dacă să pună tunurile pe Băsescu.


Liberalul Valeriu Stoica s-a certat cu liberalul Cristian Preda


AF:‎ Si crezi ca atunci FC + PMP au sanse mai mari la europarlamnetare?

CP:‎ FC & PMP ‎ încearcă pariul unei solidarităţi. Asta e prima. Pe de altă parte, caută să definească prezidenţiabilul în termeni de continuitate, nu de ruptură. PDL a ales ruptura …

AF:‎ … cu Basescu …

CP:‎ Da, cu tipul de acţiune politică a lui TB. Dar PDL nu e convingător, fiindcă evident PSD şi PNL sunt deja pe acest culoar.

AF:‎ Inteleg rationamentul. Te-ai hazarda la niste pronosticuri de rezultate la europarlamentare?

CP:‎ Nu, fiindcă nu ştim cum vor fi privite performanţele guvernării şi nci dacă PSD şi PNL vor căuta să dea vina unii pe ceilalţi sau vor apăra împreună ce au făcut.

AF:‎ Bun, dar intre PDL/Predoiu si FC & PMP/MRU?

CP:‎ PDL/Predoiu vor să joace partitura PNL din 2000. De altfel, e semnificativ că ideologul e tot Valeriu Stoica. PNL s-a separat de Emil Constantinescu şi a mers singur la prezidenţiale, cu Stolojan. Acum, PDL se separă de TB şi merge cu Predoiu. Stoica e autorul acestor strategii de îndepărtare de președintele în funcție şi în 2000 şi în 2013. În 2000, PNL a luat 7% şi vreo 9 la sută Stolojan.

AF:‎ Pai nu era Stoica ideologul lui Basescu, cu unificarea dreptei si alternanta la putere a doua partide mari si late ?!?

CP:‎ A renunţat – acum l-a inventat pe Predoiu. Ca şi în cazul lui Stolojan, e cineva care nu are un profil ideologic conturat …

AF:‎ Mi se pare corecta observatia …

CP:‎ Singura diferenţă e că Stolojan revenea după o lungă perioadă de tăcere.

AF:‎ Sa inteleg ca liberalul Stoica nu se mai intelege cu liberalul Preda?

CP:‎ Din păcate, nu. Regret s-o spun, dar de la istoria cu retragerea mea din ISP nu am mai vorbit. Si în 2000 eram‎ în dezacord. Eu am fost în echipa lui Isărescu, el a mers pe mâna lui Stolojan. Predoiu va lua oare în 2012 mai mult decât Stolojan în 2000? Nu văd motive care să ne facă să spunem da.


Nu sunt ecologist si gata !


AF:‎ Bun – sa trecem la autocritica. C-asa e frumos …

CP:‎ Da, tovarăşe, vreau să-mi fac autocritica.

AF:‎ Cu Rosia Montana ?

CP:‎ E un subiect tare.

AF:‎ Stiu. Si l-ai cam ratat …

CP:‎ De ce?

AF:‎ Esti pe lista neagra a Romaniei Curate, intr-o companie nu foarte magulitoare … Nu crezi ca ai avut pierderi de imagine ?

CP : Habar nu aveam.

AF : Verifica, te rog.

CP : Cred, cred. Eu sunt oricum pe lista neagră a Alinei Mungiu.

AF:‎ De ce crezi ca esti „oricum” pe lista ei neagra? Ce aveti de impartit?

CP:‎ Istorii universitare vechi de 20 de ani, pe care nu le-am dezgropat niciodată şi pe care nici nu vreau să le dezgrop. Dar pentru Roșia Montana de ce oare sunt pe lista neagră? Am auzit o declaraţie a lui Neamţu care a spus că eu şi MRU nu am putea vorbi despre subiect pentru că am fi fost plătiţi … Chestii comunistoide. Asta e şi la Alina?

AF:‎ Nu cred – trebuie sa verific. Era vorba de sustinerea unui proiect care incalca o multime de legi – deci legalitate, nu ecologie. [Nota mea, AF : Lista neagra a RC contine « personalități care dețin sau au deținut funcții publice au acționat în calitatea lor oficială pentru a promova un proiect prin care o resursă a statului roman ce nu poate fi înstrăinată prin Constituție va fi exploatată printr-un parteneriat în care România are doar 20% și printr-un procedeu riscant pentru oameni, natură și vestigiile noastre istorice, contra deciziilor mai multor instanțe judecătorești care în mod repetat au declarat ilegale procedurile de avizare. » Concret, Cristian Preda e nominalizat pentru ca, in calitate de « europarlamentar PDL a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit. »]

CP:‎ Poziţia mea e nunaţată, dar nu cred că e vremea nuanţelor în Romania. Rezum : susţin câteva dintre lucrurile spuse în manifestaţiile de stradă. Primul -‎ şi foarte important :‎ ideea « corporaţia nu face legislaţia ». Acedsta e un principiu liberal la care ţin foarte mult. Doi: susţin ideea transparenţei – dar cam atât. Nu pot subscrie nici suspiciunii absolute legate de orice proiect de exploatare a resurselor, nici, cu atât mai puţin, aberaţiei că orice corporaţie e vinovată doar pentru că există ; şi nici nu pot fi ecologist. Nu sunt şi gata.

AF:‎ O ultima intrebare – bine?

CP:‎ Penultima. Poate îţi pun şi eu una. Sau două.


Un jurnal pierdut …


AF: Intoacem armele ? Intervievatorul devine intervievat ? Bine. Incep eu :‎ Ce greseli majore a facut Basescu – asta de buna seama, daca crezi c-a mai facut si greseli, ca nu e om fara de pacat …

CP:‎ Am spus-o la momentul respectiv – atacul la adresa lui Arafat. Și nu cred că trebuia să‎ îl admită pe Ponta premier – prima dată, nu a doua oară.

AF:‎ Atat? La nivelul imaginii publice, EBA, Udrea?

CP:‎ Aşa cum am făcut şi cu Emil Constantinescu, nu îl voi critica după ce nu mai lucrez cu el. Atunci, cu Arafat, am intervenit în ideea că în acest fel îl ajut, dar cred că un consilier nu poate critica decât off, nu on.

AF:‎ Mi se pare corect. Ce intrebari ai pentru mine?

CP:‎ Alin, tu cu cine votezi? Asta e prima …

AF:‎ Eu sunt conservator, asa ca voi vota cu raul cel mai mic – ceva genul FC& MP, chit ca sunt multe lucruri si acolo care nu imi convin – dar defel!

CP:‎ Vrei să o auzi şi pe a doua?

AF:‎ Sigur. S-a intalnit liberalul cu un conservator. Sa profitam!

CP:‎ A doua e delicată: unde am greşit eu? Ce nu ar fi trebuit în niciun caz să fac ? Fiindcă ştiu că am greşit. Sunt gata să recunosc.

AF:‎ Nu mi se pare ca ai facut nici o greseala majora. Ai fost insa mult prea “discret” in cateva chestiuni punctuale. Ai fost « caldicel » de cateva ori.

CP:‎ În general, sau azi?

AF:‎ Nu, in general. Cu parlamentul unicameral – sa zicem ca asta e o chestiune de optiune.

CP:‎ Aici am fost tot timpul pentru bicameral‎ – şi sunt în continuare. Vreau o Cameră cu 240 de deputaţi şi un Senat cu 40 de senatori.

AF:‎ Cu asa ceva as fi si eu cu totul de acord – un Senat al judetelor, regiunilor, etc, cu atributii diferite … Dar ai fost foarte discret in a-l critica pe Basescu pe partea asta. Sau cu EBA – doar nu crezi ca a ajuns in PE prin forte proprii … Rezum: inteleg ca nu poti spune totul in politica de zi cu zi, dar o pozitionare mai ferma se putea.

CP:‎ Doar jurnalul meu conţine tot ce ai vrea tu să afli despre TB, EBA şi alţii

AF:‎ Unde nu am eu norocul sa pun mana pe el!

CP:‎ Ha-ha,‎ ştii că la prima suspendare am păţit ceva colosal?

AF : N-am de unde, spune-mi !

CP:‎ M-am dus într-o zi la sediul de campanie şi am luat pe un stick diverse documente : ce lucram noi cu TB, cu toată echipa. Problema era ca pe acelaşi stick aveam şi jurnalul.

AF:‎ Si? A ajuns pe mana cuiva?

CP:‎ In ziua aia, am decis să merg cu bicicleta. La un moment dat, mă opresc pe stradă să vorbesc cu cineva. Vorbim, vorbim, ne ciorovăim puțin, apoi ne luăm la revedere. Eu mă urc pe bicicletă şi mă duc la sediu. Când ajung acolo , dau să scot stick-ul şi ia-l de unde nu-i! Caut, caut, caut. Nicăieri. Mai caut o dată. Iar nimic! Intru în panică.

AF:‎ Un stick pierdut ! Varianta moderna a scrisorii pierdute !

CP: Incet, încet mi-am zis că mai am doar o şansă – să merg pe drumul pe care venisem, cu bicicleta de ghidon. Vreo cinci kilometri. Eram din ce în ce mai ingrijorat. Până la urmă, l-am găsit chiar în locul unde mă oprisem să stau de vorbă cu ipochimenul. Care era, evident. un adversar al preşedintelui. Numele lui e în jurnal …

AF :‎ Deci cariera ta politica ar fi fost terminata …

CP:‎ Nu e sigur niciodată ce poţi pierde şi ce nu. Când spun asta, sunt moderat, nu precaut.

AF:‎ Poate a fost un semn ca acolo sus, cineva te iubeste si te mai vrea inca in politica.

CP:‎ Aşa cum ţi-am spus cu altă ocazie, mă voi opri atunci cînd voi perde două alegeri la rând ; iar cel care va decide e jos. E pe bicicletă.

AF:‎ Propun sa ne oprim aici, pana nu ma trezesc ca am convertit un liberal laic la conservatism.

CP:‎ Ha-ha-ha !

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. E chiar amuzant, într-un fel, cum – vorba românului – şi-o dau la gioale-ntre ei, care-cum, indiferent de tabăra din care fiecare face parte. „Tabără” fiind, de asemenea, un concept extrem de fluid, schimbându-se, preschimbându-se, divizându-se, multiplicându-se. Uneori îmi vin în minte imagini din filmele alea horror de doi lei, din anii 80, cu cohorte de şoareci şi şobolani foşgăimd, muşcându-se-ntre ei, căţărându-se disperaţi unii pe ceilalţi.

 2. În România, 80% din electorat e de dreapta dpdv al raportării la religie și tot 80% e de stânga, dpdv al raportării la economie. Problema e că Predoiu sau MRU sunt buni de pus în vitrină, dar nu sunt buni să spună electoratului ceea ce vrea acesta să audă, așa cum erau capabili Iliescu sau Băsescu.

 3. Credeam ca Preda asta e un om mai luminat. Ii respect onestitatea si poate chiar il voi vota pe baza acestui criteriu, insa sunt deceptionat sa vad cat de ingramadit este.

  • Ai si argumente sau Preda e ingramadit pentru ca nu iti lauda tie idolii de partid, Predoiu, sau Stolojan?! Preda a facut o analiza perfecta. Atata Stolojan care a fost prim ministru pus de Iliescu si Predoiu care a fost in PNL sunt oameni fara ideologie si sunt interesati doar de functii si pozitii.

   • Nu dom’le, n-am nici o slabiciune pt Predoiu, dar lipsa unui „contur ideologic” de care pomeneste CP nu e un defect in sine, cheia e in ultimele cuvinte din replica dvs. Cand resursele celor ce le mai pasa de ce se intampla (umane, logistice, de comunicare, etc) sunt asa de limitate, problema e ce se mai poate face practic pt a slabi mafia ce se extinde peste tot, iar CP si altii se dueleaza in mod pagubos in (auto)definiri doctrinare. Ce-a pus capal la toate e ca CP spune transant ca el nu e ecologist si ca singurul lucru necurat legat de Rosia Montana e lipsa de transparenta. Alminteri pare de acord cu distrugerea unui areal de o frumusete unica pt „beneficii” economice simbolice. Nu sunt tentat sa votez cu cineva care vrea binele tarii dar nu da doi bani pe peisajul ei suficient de mutilat de politici corupte.

    • Asta cu arealul de o frumusete unica e trasa de par rau. Numai comunistii ne invatau ca tara noastra este cea mai frumoasa din lume. Dupa revolutie am ajuns sa vizitez Franta, germania, Grecia, etc. Mi-am dat seama ca frumusetea unica a Romaniei nu e nici unica si nici cea mai frumuoasa

   • va inselati asupra lui Predoiu. L-ati auzit vorbind ? este un om (sper sa-l judecam correct) onest si are o calitate intelectuala pe care nici Basescu n-a avut-o. Dar in Romania intelectualii trezesc suspiciunea vulgului.

 4. Niste caraghiosi care cred ca sunt smecheri. Preda asta vrea din nou ciolanul de europarlamentar. MRU i-a dezumflat rapid pe toti cei care il vedeau ca o oarecare speranta inca de anul trecut. Anul acesta, de-alde Preda si Baconschi au aruncat in ridicol si Miscarea populara insistand sa conduca partiduletzul. La europarlamentare pedeseristii vor obtine o victorie zdrobitoare – evident a la Pyrrhus – caci la vot nu vor iesi mai mult de 15-20% din electorat, cei scosi cu arcanul de primari in satele moldovene, oltene si muntene, cele mai troglodite. Speranta este ca acest dus ca gheatza sa genereze un partid nou cu oameni complet noi, caci din actuala clasa politica doar Monica Macovei este recuperabila. Punct.

 5. Ca lumea discutia, mi-a placut. Doi oameni MAI de dreapta discutand firesc.
  Despre dreapta din Romania nu prea am ce zice mare lucru, deocamdata. Spre deosebire de stanga, care mi se pare cam de boschet, asa, dreapta e cam prea de salon; sau de cafenea: fineturi, trancaneala cat cuprinde si fapte ioc. Iar in rarele momente in care dreapta trece si la fapte, cel putin jumatate din ele sunt de stanga. In fine: asa e traditia romaneasca, asa sunt alegatorii, clasa politica etc, se gasesc explicatii intotdeauna. Ori oi fi eu prea pretentios…

  … PS pentru… autor: … e primul articol pe care vi-l citesc, dupa foarte multa vreme… Pe majoritatea celelorlalte nu pot, pe motiv de… monomanie recurenta de puncte-puncte :) …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro