Situația s-a mai liniștit puțin, pentru moment. Avem răgaz, nu foarte lung, pentru a analiza la rece cum am ajuns într-o situație atât de gravă – după părerea mea, cea mai gravă de după mineriada din 1999. Desigur, România nu mai este țara de atunci, aflată încă între două lumi; de 20 de ani suntem în NATO și de 17 în Uniunea Europeană. Acum, deznodământul fatal a fost oprit de hotărârea unanimă a Curții Constituționale, ceea ce arată că, totuși, statul de drept funcționează și este în stare să contracareze riscurile cele mai grave. Dar acum trebuie să vedem cum de a fost posibil să ajungem atât de aproape de marginea prăpastiei și ce ar trebui făcut pentru a nu mai repeta vreodată ceva asemănător. Fie-mi îngăduit să formulez și eu o părere în acest sens, alături de mulți alții care au încercat un demers asemănător. Opinia mea nu pornește de la cunoașterea unor informații care nu au circulat în public, iar propunerile vor fi limitate la viitorul imediat.
Un război hibrid ca la carte
De fapt, nici nu cred că există noțiunea “ca la carte” în cazul războiului hibrid, întrucât acesta este o noutate politică, dar putem vedea cât de îngrozitor de eficient poate acesta să fie. Au fost mai întâi mii și mii de postări pe site-uri de socializare care preamăreau regimul comunist din România, într-o mistificare a realității, pe cât de totală, pe atât de bine pusă la punct. Sincer, când vedeam invazia de postări despre “pământul nostru, recolta noastră, combinele noastre” (cu poze de prin Rusia) sau cele referitoare la mărețele realizări ale industriei comuniste, eram enervat peste măsură. România era a doua cea mai săracă țară din Europa; doar Albania stătea mai rău, pentru că acolo regimul comunist era încă și mai paranoic decât cel al lui Ceaușescu. Aberația că am strâns “un pic” cureaua pentru a plăti datoria externă trecea cu totul sub tăcere faptul că datoria respectivă fusese făcută tot sub conducerea aceluiași conducător analfabet, pentru a construi o industrie care nu folosea decât unor obiective ideologice.
Văzând avalanşa de postări mincinoase, nu reușeam să înțeleg promovarea lor asiduă. Mai cu seamă că unele erau realizate cu mijloace tehnice suficient de complexe pentru a nu fi la îndemâna unui nostalgic rătăcit. Acum, însă, totul capătă sens. Sărăcia cruntă, lipsurile, incredibile pentru cei care nu le-au trăit, frica, întunericul – toate acestea nu au existat niciodată. O propagandă deșănțată și-o făcea singur şi regimul comunist, dar ea nu avea nicio șansă la momentul acela, când lumina era oprită câteva ore pe zi, multe alimente erau pe cartelă mai rău decât în timpul războiului și nici așa nu se găseau, iar viaţa era o mizerie fără sfârşit. Dar azi, la 35 de ani de la prăbușirea regimului comunist, propaganda absurdă, care ignoră în totalitate orice realitate, are mult mai multe șanse de succes, mai cu seamă atunci când “comentacii” postărilor respective le confirmă, într-un sofisticat proces de mistificare a adevărului. Nu înțelegeam deloc obiectivul acestei propagande. Acum el e clar: războiul hibrid, a cărui parte era, avea un obiectiv precis – destabilizarea majoră a flancului estic al Uniunii Europene și al NATO.
Nu trebuie să ne facem mari iluzii: aparatul de propagandă al Kremlinului a folosit o tehnică ultrasofisticată, mai întâi pentru a identifica persoanele și grupurile vulnerabile din electorat și temele care prezintă interes pentru ele, iar apoi pentru a le prinde în plasa propriei propagande, menită a maximiza rezultatul electoral al forțelor zise suveraniste și a captura poziția de președinte al țării. Construirea personajului Georgescu a început cu mulți ani în urmă. Mai mult ca sigur, Kremlinul a avut şi alte câteva variante, dar “alesul” – identificat probabil după sofisticate studii de psihologie socială – a fost în final ciudatul domn Georgescu. Nu cred că au contat nici labilitatea lui psihică avansată, nici incapacitatea de a interacționa cu oamenii altfel decât într-un cadru regizat migălos. El îndeplinea, se pare, criteriile pentru a captura mintea oamenilor, a genera o psihoză, ce pare şi azi greu de surmontat. Nu par să conteze deloc nici cascada nesfârșită de minciuni prin care a fost construit personajul, nici aberațiile monstruoase pe care le susține cu seninătate, din arsenalul conspiraționist mondial, nici măcar apropierea lui de indivizi sulfuroşi din lumea interlopă, care au contribuit activ la campania sa. Pentru cei capturați de scenariul construit în jurul personajului Georgescu, abdicarea de la logica cea mai elementară este totală. O fi oare reversibilă? Dacă da, cum anume? Mă tem că situația de azi din România va fi studiu de caz pentru multă vreme: cum să capturezi o masă largă de votanți pentru o cauză profund opusă intereselor lor cele mai elementare?
Complicități și neputințe interne
Războiul hibrid s-a slujit de una dintre cele mai favorabile împrejurări interne ce pot fi imaginate. Mai întâi, au existat grupuri care s-au aliat direct cu personajul. Sunt nostalgici ai legionarilor români, o categorie foarte bizară, având în vedere că mișcarea în sine a dispărut de mai bine de 8 decenii, deci abia bunicii sau străbunicii actualilor nostalgici puteau să fi fost în vreun fel legați de mișcarea legionară. Tot pe aici sunt și cei care îl glorifică pe Ion Antonescu, ignorând cu seninătate atât crimele de război comise de acesta, cât și direcția pe care el a înscris țara pe care o conducea. Cei mai mulți dintre acești rătăciți au tot felul de gărgăuni în cap despre ce înseamnă „suveranitate națională” și ce anume implică ea. Lor li s-au adresat campaniile de preamărire a trecutului comunist, pe care le-au înghițit fără urmă de judecată critică.
O categorie aparte o reprezintă fețele bisericești. Nu vreau să arunc anatema asupra întregii BOR, dar sunt șocat să văd cum, în interiorul acesteia, un ticălos, fost turnător la securitate, cu multe preocupări foarte „lumești” (pentru care este și în prezent trimis în judecată, dar mă aștept ca vinovățiile lui să se prescrie, înainte de a fi condamnat), care declară fără pic de rușine că Putin este bun, pentru că a construit biserici, este mângâiat pe creștet de patriarhie și rugat sa nu mai facă! Mai recent, el nu s-a sfiit să dea un interviu în prestigiosul Le Figaro, unde își expune cu nerușinare opiniile toxice: „Este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. (…) Desigur, cum diavolul există peste tot, există oameni care i se opun. Dar majoritatea credincioșilor mei îmi împărtășesc aprecierea. Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu”. Acest înalt prelat este o infecție în corpul bisericii și al societății. Iar infecțiile trebuie extirpate. Faptul că ierarhia BOR îl tolerează aruncă o lumină teribilă asupra însuși rolului bisericii în societatea românească.
În categoria complicilor fără perdea sunt și componente ale media clasice, nu doar Tik-Tok și altele asemenea. Posturi de televiziune precum RomâniaTV (cum naiba se poate admite un asemenea nume, pentru o entitate privată care nu reprezintă în niciun fel poziția țării?) sau Realitatea reprezintă, de asemenea, nu forme ale libertății de expresie, ci un cancer social. La fel, sunt multe platforme de internet care reiau neobosit poziția Moscovei, poluând de fapt informarea publică. Republica Moldova a reuşit onorabil să contracareze acest flagel. Noi de ce nu putem?
Am văzut apoi că grupuri de interlopi au fost activi în întregul proces, inclusiv după ce planurile personajului au fost date peste cap de CCR. Ceea ce este remarcabil este că întâlniri dintre diverse persoane și Georgescu se țineau în spații publice, așa încât fotografii ce pot fi datate cu ușurință au putut fi realizate și date publicității. Probabil, vor mai apărea detalii, dar deocamdată unul dintre proeminenții „luptători” ai lui Georgescu a fost eliberat sub control judiciar…
Rămâne un mare mister cum toate evoluțiile, externe și interne, s-au produs fără a fi fost detectate de instituțiile care au fix acest obiect de activitate. Chiar dacă aș admite că ele nu au fost infiltrate până la vârf cu agenți străini, este de neînțeles cum întregul război hibrid s-a dus sub nasul autorităților române, care nu au mișcat un deget – sau, dacă au făcut câte ceva, a fost cu siguranță prea puțin și prea târziu. Când un proeminent șef al unei importante structuri de securitate națională nu este la post într-un moment critic, ci merge să vadă o cursă de Formula 1, el transmite un semnal îngrozitor cu privire la modul în care interese naționale existențiale sunt apărate de cei care sunt plătiți (regește!) să o facă. Fără inacțiunea acestor structuri nu s-ar fi ajuns atât de departe.
Răspunderea majoră a scenei politice
Evoluțiasocietății românești a fost extraordinară în ultimii 25 de ani. După un deceniu irosit, în care Produsul Intern Brut (PIB) a stagnat la circa 37 de miliarde de dolari, în perioada 1990-2000, evoluția a fost de-a dreptul fantastică, până la un nivel al PIB de peste 350 de miliarde de dolari în 2023. Progresul din acești 25 de ani a avut multe cauze, dar cea mai importantă a fost, după părerea mea, înscrierea fermă a țării pe coordonatele politice, militare și economice care caracterizează ceea ce denumim generic lumea occidentală. Trecem în prezent prin cea mai fastă perioadă din istoria țării, în care economia a crescut excepțional de mult, nivelul de trai al românilor a ajuns la cote la care nici nu puteam visa în tinerețea mea.
Doar că această evoluție nu a avut printre cauze progresul în lumea politică ci, aș zice, s-a petrecut în pofida rămânerii în urmă a acesteia. Este drept, orientarea euro atlantică și europeană nu a fost pusă la îndoială în toată această perioadă, dar dincolo de ea, mediul politic a ratat cam tot ceea ce putea să rateze:
În primul rând, selecția adversă a devenit regulă, atât în partide, cât și în tot ceea ce înseamnă administrație publică. În loc să fie promovați oameni de calitate profesională și morală, ne-am trezit cu nepoate, fini, croitorese, dactilografe, șoferi cocoțați în poziții cheie în stat și în partide. Acum ne minunăm că o tânără care-și expune goliciunea pe internet a ajuns în Parlamentul României. Dar nu trebuie să săpăm prea departe pentru a vedea cât de mulți sunt cei care nu-și expun neapărat goliciunea fizică, dar sunt factori de decizie a căror goliciune intelectuală reprezintă un adevărat flagel.
În al doilea rând, scena politică a înțepenit, aceiași actori își împart, lor și apropiaților, pozițiile cheie în stat și în administrația publică. “Coaliția pentru liniștea noastră” dintre PSD și PNL, nășită de președintele Iohanis în urmă cu mai bine de 3 ani, nu avea cum să fie validată de electorat, chiar dacă dezmățul bugetar promovat de aceasta părea să mulțumească pe termen scurt mai multe categorii. Din păcate, nici USR, nici partidele mai nou apărute în zona democratică nu au reușit să coaguleze în suficientă măsură încrederea publicului.
În al treilea rând, sistemul de justiție pare mai fragil și mai ineficient decât oricând. Nu sunt în măsură să îmi dau seama de gradul în care acest lucru este adevărat. Nu exclud ca expunerea insistentă în public a slăbiciunilor din justiție să facă parte tot din programul de decredibilizare a instituțiilor statului, promovat cu asiduitate de Rusia. Dar suspendarea executării silite a averii lui Dan Voiculescu, absența oricărui rezultat palpabil al DNA în ultimii ani, prescrierea multor fapte de corupție, care au generat pierderi uriașe pentru statul român – toate acestea nu contribuie în niciun fel la o imagine mai bună a justiției.
Voi încheia această foarte succintă și, desigur, incompletă trecere în revistă a rateurilor generate de lumea politică revenind încă o dată la o chestiune la care m-am referit public de multe ori, desigur că în van: pensiile speciale. Am spus-o de multe ori și o repet încă o dată: în momentul în care o societate pensionează oameni la 45 de ani, acordându-le beneficii dincolo de orice rațiune, acea societate își plasează o bombă în propria ei structură. Nu este vorba în primul rând de costul bugetar, care nici acesta nu este de ignorat; aspectul esențial aici este, după părerea mea, distrugerea coeziunii sociale.
Toate cele menționate mai sus, ca și multe altele, reprezintă adevărata explicație a faptului că milioane de români au decis să își părăsească țara. Da, au existat cauze economice, cel puțin până la un punct, care au generat această stare de lucruri. Dar acum cei care părăsesc țara o fac pentru că și-au pierdut speranța într-o schimbare politică benefică.
Da, a existat războiul hibrid declanșat de Rusia. Doar că el s-a pliat perfect peste nemulțumirea maselor largi de români, din țară și din străinătate. Establishmentul politic nu a oferit o soluție acceptabilă. Ca urmare, oamenii s-au îndreptat, vai, fix împotriva propriului lor interes. Votul lor pentru “suveraniști” nu doar că nu rezolvă nimic, dar riscă să aibă urmări devastatoare în societatea românească. Pentru asta nu trebuie să “mulțumim” doar Rusiei, ci și celor care au condus țara către o fundătură.
Oare avem soluții?
Decizia Curții Constituționale a oferit un răgaz foarte scurt clasei politice. Din fericire, Parlamentul la care s-a ajuns în condițiile de mai sus nu are o majoritate toxică, anti-națională. Se pare că, în ceasul al doisprezecelea, partidele declarate pro-europene au decis să facă o largă coaliție, iar în momentul în care scriu aceste rânduri acestea ar dori să identifice un candidat comun pentru alegerile prezidențiale. Nu este deloc un demers simplu, inclusiv pentru faptul că involuția clasei politice a dus la o dramatică sărăcire a ceea ce am putea numi “rezerva de cadre”.
Un prim test ar fi, după părerea mea, instalarea unui guvern suplu, cu puțini miniștri, constituit din personalități, nu neapărat politice, capabile să genereze încredere. Reducerea la cel mult doi secretari de stat într-un minister, de la dezmățul din prezent, ar fi, de asemenea, un pas important înainte.
Adoptarea în scurt timp a unor măsuri care să reașeze pe șine PNRR ar avea o dublă semnificație. Pe de-o parte, ar transmite un mesaj clar partenerilor noștri din Uniunea Europeană că în România clasa politică a înțeles mesajul electoratului. Pe de altă parte, deblocarea unor fonduri atașate îndeplinirii măsurilor din PNRR ar oferi un respiro într-unul din domeniile cele mai sensibile, cel al deficitului bugetar. Cred că ar fi loc de negocieri cu Bruxelles-ul, cu condiția să existe cu adevărat intenția de reformă, nu aceea, care a prevalat până acum, de fentare a “fraierilor” de acolo.
În perspectivă, o asanare adecvată a funcțiilor din administrația publică va fi un demers obligatoriu. Un prim pas, relativ ușor de făcut, ar fi desființarea unei pletore de instituții publice care funcționează la nivel național și local, al căror singur merit este acela de a îngrășa trepăduși de partid. Nu e vorbă, pentru unele partide acest demers ar fi mai dureros decât pentru altele. Oare va prevala înțelepciunea și interesul național sau ne vom lovi din nou de zidul intereselor de partid?
Trecem printr-un moment deosebit de dificil. Dacă societatea românească, în general, și clasa politică, în special, realizează acum cât de dramatică este situația, avem o bună șansă ca războiul hibrid, declanșat de Rusia, să precipite de fapt dezvoltarea sănătoasă a României și integrarea mai profundă în lumea occidentală. Cu siguranță, nu asta a dorit Kremlinul. Dar la asta vom ajunge, dacă politicienii noștri se trezesc. Nu au prea mult timp la dispoziție.
Nu trebuie să jubilăm, CCR a devenit un fel de CC al PCR. Adică, ne-am apropiat de o nouă dictatură care, vai, de data asta este aplaudată. Aceasta este periculozitatea situației în care ne aflăm și care trebuie analizată.
Cum s-a ajuns aici? Păi eu aș zice numai că poporul român și elitele sale nu au înțeles profunzimea mecanismului democratic și ca urmare nu le place. Asta în pofida evidenței, respectiv atingerea unui nivel de bunăstare ridicat, cel mai înalt din istoria modernă a României. Se pare că bunăstarea nu aduce fericirea …
De aici scatoalca dată de poporul român clasei politice, dar și elitelor sale cârcotașe. Poporul vrea altceva. Iată, deși bunăstarea a crescut de la 35% la 80% din media europeană, aceasta nu este suficient.
Adică poporul a dat un semnal clar: vrea schimbarea CALITATIVĂ a vieții sociale, paradigma creșterii CANTITATIVE trebuie înlocuită. Iar asta înseamnă o Revoluție socială în profunzimea societății.
Dar cine să o facă? Aceasta este întrebarea. Clasa politică, dar și elitele românești, se învârt în jurul cozii și nu știu ce să facă. Oare, ce s-a înțeles la nivelul elitelor? Că simplele și inteligentele întrebări retorice devin, în condițiile date, insuportabile și iresponsabile.
In lipsa educatiei si a unor valori asumate la nivel national nici o schimbare calitativa nu va fi suficienta, iar lucrul acesta nu se poate face peste noapte. Pana atunci tot ce poate face Romania este sa mimeze democratia cum de fapt se vede ca a si facut-o pana acum si sa apeleze la institutiile sale de forta cand cineva are pareri „nedemocratice”, lucru care numai democratic nu se poate numi. Cu siguranta un individ precum Georgescu gasesti in orice tara democratica a lumii si fonduri pentru a face o campanie pe TikTok deasemenea, chiar in tara respectiva. Spre exemplu putea Gigi Becali sa il sponsorizeze daca nu a facut-o, caci nu vorbim de miliarde ci de cateva milioane de euro, cu declaratie la ANAF si tot ce trebuie si disparea complet si razboiul hibrid si nerespectarea legii dar rezultatul tot Georgescu presedinte ar fi fost, si nu este exclus sa si fie la anul daca il lasa sa candideze, pe el sau pe altul ca el. Nu iti trebuie prea multa eminenta cenusie sa intelegi ca daca si cu Rusia si fara Rusia el tot poate sa ajunga presedinte, problema mare este cu totul alta.
În ce contă concret ”schimbarea CALITATIVĂ a vieții sociale” sau ”Revoluția socială în profunzimea societății”?
E doar un mumbo-jumbo pe care l-a auzit pe tiktok de la kremlinel. Nu m-ar mira ca partea cu revoluția s-o fi plagiat de la marx sau alt idol al putiniștilor neieșiți din dulap.
Probabil ca in cresterea calitatii conducatorilor nostri, in general vorbind, iar in particular a clasei politice.
Adică cei care au votat pe zgubilitic vor o schimbare calitativă? Adică ce?
„Chiar dacă aș admite că ele (serviciile secrete ,n.m) nu au fost infiltrate până la vârf cu agenți străini, este de neînțeles cum întregul război hibrid s-a dus sub nasul autorităților române, care nu au mișcat un deget – sau, dacă au făcut câte ceva, a fost cu siguranță prea puțin și prea târziu”.
Da ,asta este problema , si nu avem un raspuns nici azi.
Decizia CCR de a stopa alegerile prezidentiale a fost luata in unanimitate, judecatorii stiind bine ca este impopulara si ca e in timpul votului din diaspora. CCR a fost acuzata pe Contributors si nu numai de crima , de lovitura de stat, etc. Nu mai aveau ce altceva sa faca ca sa nu ajungem pe mana Rusiei,cu un presedinte care abereaza 24 h din 24 h. CCR a evitat haosul : o abrupta cadere economica, demonstratii de strada, raniti, victime. Horatiu Potra si baietii lui de aceea veneau in Bucuresti,sa se bata,sa bage cutite in oameni si sa traga cu pistoale cu bile in manifestanti. Se intalnisera cu Georgescu inainte , au pus la cale tot,dar ce sa vezi,astia nu sunt acuzati de lovitura de stat,doar CCR !
Totusi un vinovat este evident si anume Iohannis. Trebuia sa stie inainte de sedinta CSAT ce se intampla, sa descretizeze imediat documentele CSAT si sa le transmita la CCR. CCR a aflat ca si noi de la TV ce fapte ingrozitoare erau raporate in acele documente. In baza lor s-au confiscat deja cateva milioane de Euro, legionarii sunt sub control judiciar, etc. Asteptam urmarea, Georgescu e bine mersi,e cercetat de ANAF ca a declarat 0 cheltuieli de campanie , dar politia,dar procuratura nu au nimic de spus cu privire la acest individ care era sa arunce Romania intr-o prapastie?
Alooooo! Stati la locurili voastre!
Haoleu coana Monica!!!! Nu-asa domnitza,ca te cuprinde disperarea acum ca mesiache dilimache a pierdut sansa sa-l protejeze pe Trumpache idolul dumitale si uite progresistii aia rai cu ajutorul extraterestrilor cei rai sint gata sa azvirle trupele NATO cu cele romanesti in frunte in malaxorul de pe frontul ucrainian si transferu’ de putere catre Trump e inghetat?!Pai cucoana draga vedem cu totii cit de important e mesiache trumpache daca au scornit asa un plan diabolic!!! Ce sa-i faci cucoana, toata lumea conspiREAZA……
Si apropo,Monica sa-ti dau un pont: chestia cu Potra si compania: una dintre rudele celor convocati de mardeiashu milionar rivolutionar mercenar si chel a sunat in noaptea de simbata spre duminica la 112 informind politia ca „au plecat la Bucuresti sa faca scandal baietzii” nu ca-i mare lucru dar d-ta traind in lumea dumitale de basm cu fat frumosul trumpache in lupta cu dragonu progresist cu mai multe capete se pare ca n-ai habar de faptul ca niste baietzi asa mai duri scoliti in Legiunea Franceza pot sa dea de cap autoritatilor si chiar sa faca ceva scandal.
Roland: evident mestere dar si ce a punctat matrix conteaza; pai ce surpriza dom’le sa apara niste clone problema de baza e ca daca nu se va impune viitorilor candidati un control serios si riguros la cap care sa ateste ca persoana in cauza nu e dusa… cu calutzul alb pe plaiurile patriei ca Reincarnarea Capitanului mesiache dilimache atunci.. tot problema de baza va ramine…
Si nu doar a celor de la spitalul nr.9….
Distinse @matrix, nu asta este problema! Problema e ca au aparut deja inca 2 imitatii de „Calin” ,si se incalzeste pe margine un al 3-lea. Pe „iutub”. De luni bune. Ma tem de mai multi „Calini”, pana la alegeri . Aaaaa, si daca credeti cumva ca cei 2,2 mil de „votanticalin”, s-au reconvertit, te inseli; pot sa scriu ca s-au si inamultit pe fondul martirizarii „bietului Calin -vedeti ce i-au facut in 2 sapt?”
Nu am cont pe retelele sociale, youtube il folosesc exclusiv pentru a asculta muzica.
Cum sa nu fie asta problema, dar care? Diversi ratati ca si Calin Georgescu care isi dau cu parerea pe retele sociale in toata lumea? Votantii lui Calin Georgescu nu vor disparea in neant. Ei sunt produsul educatiei din ultimii 35 de ani, multi analfabeti functionali, fara o calificare certa, care vorbesc si citesc greu si nu au gandire critica. Astia se uita pe TikTok. Nu numai Georgescu este un produs al statului din Romania ,ci si votantii lui. Somnul ratiunii naste monstriii pe care ii vedem azi.
Problema e ca Romania e o casa se oaspeti, in care lumea intra,iese , fara sa ii pese de ceva, cum zicea zilele trecute prof. Prof Tom Gallagher pe Contributors. Pe scurt ,o tara esuata, desi e in UE ,in Schengen, in NATO. Cine a adus-o aici,? Politicienii votati de romani.
Georgescu si copiile lui nu sunt decat primul simptom al unei tari esuate. De ce am esuat? Fiindca nimeni nu mai are incredere in clasa politica, in stat,ba mai mult sunt vazute ca adversari. Ce punem in loc?Georgescu, aur ,pot,legionarii? Daca vor avea puterea, vor provoca o criza economica atat de mare ,ca lumea va iesi in strada si va urma anarhia. Moscova sta si astepta caci asta isi doreste-haos in tarile „neprietene”. In cativa ani ,cu astfel de populatie uratita de lipsa de educatie, de calificare, care munceste mai mult la negru, o populatie manelizata, ajungem si in CSI. Chiar azi Dughin a reiterat ca Romania apartine Moscovei.
CCR va anula a doua oara alegerile? Probabil ca da. Pana cand?
”multi analfabeti functionali, fara o calificare certa, care vorbesc si citesc greu si nu au gandire critica.”
Ce zici, fără analfabeții ăștia ai avea ce cumpăra din supermarket? Conductele de termoficare înlocuite în București, cine crezi că le înlocuiește, Nicușor Dan în persoană sau tocmai analfabeți ăștia? Drumurile și autostrăzile cine le construiește, membrii guvernului sau tocmai analfabeții ăștia?
Sigur că Moscova se folosește de nemulțumirea lor, dar nemulțumirea lor e reală. Știi că TVA-ul e o taxă regresivă? Pe analfabeții ăștia îi afectează în mult mai mare măsură TVA-ul la alimentele de bază, tocmai pentru că sunt mai săraci decât restul societății. Care ar fi soluția ta pentru nemulțumirile lor reale?
Dacă tot critici votul lor, care e parlamentarul care te reprezintă pe tine în parlamentul de la București? Concret, cu nume și prenume, pentru cine ai votat tu?
Vai ce mi-as dori sa te intalnesc in realitate, doamne ajuta!!!!
CCR a devenit un fel de CC al PCR. Nu înțeleg de ce unii aplaudă această decizie anti-democratica. Nu se înțelege că această decizie dă drumul câinilor totalitari? Mâine se poate întâmpla orice abuz contra drepturilor și libertăților cetățenești. Mie unuia a început să-mi fie frică, tot așa a început nazismul și comunismul, cu restrângerea treptată a libertăților cu acordul și aplauzele cetățenilor. Și se știe ce a urmat.
cineva intreba de ce nu s-a protestat oficial contra rusilor daca exista probe incontestabile de amestecare a ascestora in spatiul electoral?
CINEVA!?
Cine solicita aceasta..este un papusar..e de partea adversa!
nu se protesteaza ofocial si direct..pentru ca..se mai mentine un fir de siguranta!
Daca pica Ukraina..si poate NATo..isi ia mana de pe noi.. sa mai fie o sianpsa de legatura ..cu Kremlinul!
a recunoscut insusi CG (cred ca si nevasta) ca primeste energie gratis de la niste omuleti verzi
Pai, intai le-am taiat; acu’ suntem in faza de numarare. Sa vedem daca iese…
inca o voce din corul intelectualilor… rusii sunt de vina!
Dar va intreb!?
Nu au nici o vina in treaba asta?
Dati argumente!
@io are o credinta.
@Neamtu tiganu spune ca nu a vazut nici o dovada in sprijinul acestei credinte.
@io ii cere argumente.
@Eugène Ionesco ar fi fost fericit daca imaginatia l-ar fi dus atit de departe pe tarimul absurditatilor.
Argumente trebuie sa aduca acuzatoru’! Cica asa scrie la lege…Iar daca n-avem cu „rusii”, o mutam pe „legionarii”; si daca nici aici, pe „mercenarii”…
Dl Neamtzu, poi dl. Radulescu tocmai subliniaza ca aceasta clasa politica de doi bani este cauza principala a situatiei politice actuale (manipulate sau nu, asta este de vazut si de comentat in viitor) ….deci nu numai rusii…
Cu” rusii” s-a fasait (din lipsa de probe); inca mai bajbaim cu „legionarii”- cam la fel- si isi intra in drepturi „mercenarii”. Cu lovitura de stat planificata- da’ neexecutata datorita serviciului 112- la Catedrala Tamaierii Neamului ( Doamne iarta!)
Nu, tataie neamtz zis… Energiile noastre sunt de vina in loc sa ne corelam pe aceeasi frecventza de energii divine, pozitive cu Mesiache am luat-o aiurea-n tramvai dar si femeile care poarta pantaloni sunt de vina saracele ca daca purtau fuste intra si energia aia divina pe unde trebuie.Sau extraterestrii contactati au ajuns si ei la concluzia ca mesiache e can ticnit asa ca au lasat-o mai moale, in loc sa ne sprijine, se distreaza pe seama noastra.
Stau si ma-ntreb:d-ta scrii unele comentarii asa de dragul mistocarelii balcanice de care nici in Germania nu ai scapat sau scrii,asa, ca n-ai ce face si te plictisesti?
PS: pt. cei care stiu cite ceva despre ultra nationalistii de la noi, Calinutz era la un moment dat intens dezbatut pe site-ul unuia dintre legionarii cu traditie, si anume Ion Coja, cam cu 10 ani in urma.Si batrinii (dar si mai tinerii) fani ai Capitanului au ajuns la concluzia ca nu e credibil, ca e cam globalist..deghizat.In schimb unii trumpisti de marca prezenti si aici au preluat teoria lansata de Noul Capitan Mesiache Dilimache cum ca progresistii globalisti l-au oprit din cursa ca sa se activeze art 5 din NATO, sa intram in raboi cu rusii si Biden sa decreteze starea de urgenta oprindu-l pe celalalt dilimache,cel orange Made in USA sa preia puterea.
Dua cum dilimache al nostru pretinde ca-i mare fan Trumpache, io zic sa-l crezi pe cuvint maestre!!!!Desi razbelul nu a izbucnit (inca) eventual doar la noi, eventual la spitalul nr.9.Mai citeste si matale cite ceva,coane….
Si, maestre neamtz, auzi domnia ta apropo de..smecherii tik tokiste: cei de la recorder (am mai scris asta) acum citeva zile cu ajutorul unui actor care s-a dat drept Ion Vasile, candidat AUR pt. postul de prim-ministru au creat pe tok tok un cont fictiv; in citeva ore contul si filmuletzele postate au adunat citeva sute de mii de vizionari si o gramada de comentarii de genul”da, te votam cu drag” etc,etc.Pai nu a contat faptul ca boborul tik tokar habar nu avea in maj. absoluta de faptul ca prim-minstirul e numit de catre presedinte si …bla.bla.ba comform constitutiei..
Asta daca tot esti suparat si iei apararea poporului.Degeaba!!
PS: tik tokarul mesiache dilimache a fost votat de cca 10% din pop. cu drept de vot, dintre cei care au votat cca 40% au votat alti candidati iar pe cca 48% din populatia Romaniei cu drept de vot care nu a votat, o doare undeva de politica.
Asa ca maestre, mai lasa-ne cu milioanele alea de mase populare.
Rid rusii de noi de se tavalesc pe jos de ris; cu asemena candidati nici macar nu e nevoie de intervenia lor directa: Dughin oricum l-a comparat pe mesiache dilimache de la spitalul nr 9 cu Orban afirmind cit de multumiti ar fi ei sa avem asa un presedinte!!!
dar mai ales, rusii au stricat piata cu razboiul lor hibrid de zero lei
acum suveranistilor nu le mai ramane decat sa-l treaca pe Simion un pas in spate si sa caute un candidat mai spalat si cu sloganuri mai cosmetizate in care proeuropenismul n-ar suna mai rau decat in gura concurentei; cu destule locuri in parlament si cu vizibilitatea asigurata de reflectoarele avide de scandal, ar avea sanse mai mari sa spulbere sistemul decat caricatura aia pe care chiar auristii au indepartat-o din propriul partid;
In primul rand sunt de vina toate guvernarile, toti ministrii, prefectii, presedintii de consilii judetene si toate institutiile publice. Iar coalitia propusa de KWI a fost o mizerie ca sa stea linistit sa nu se streseze cu discutii la palatul TreiCoceni pe probleme economice, sociale, infrastructura, de mediu, etc.
Apoi 2/3 din toate posturile publice sunt ocupate de insi cu facultati de carton, fara calitati profesionale si etice. Dorinta de parvenire a fost si este scopul lor. Asa au ajuns in functii si posturi, copii, nepoti, veri, matusi, unchi, fini, interlopi, etc. Ceea ce avem acum porneste de la o scoala tot mai proasta si coruptie, hotie, maxime.
Este cel mai periculos lucru sa dam vina pe societate in aceste momente. Fac un apel la jurnalisti si la oameni politici, sa se abtina cat pot de mult in a arunca vreo urma de vina asupra romanilor care au ales Georgescu, iar daca nu pot, ii rog sa bage capul in apa rece, sa-si ia o vacanta sau sa mearga la sala de forta ca sa-si consume energiile „negative”. „Cu siguranță, nu asta a dorit Kremlinul.” Ba fix asta a dorit Kremlinul, anume sa destabilizeze societatea, sa dispara increderea in votul liber exprimat, iar increderea in institutiile statului sa ajunga la -100 (presedinte, partide, justitie, etc.). Solutia ar fi demisia urgenta a lui Iohannis, Ciolacu si sefilor din SRI si SIE. Societatea romaneasca realizeaza cat de tragica este situatia in care ne aflam, cu acelasi presedinte care a ramas in functie si care va mai ramane activ inca cel putin 3 luni, cu un Ciolac care a redevenit seful PSD, dupa ce isi prezentase demisia si cu niste sefi de servicii pe care-i doare in f..nd de romani, unii preferand sa se relaxeze la curse de F1. Poate chiar si domnul presedinte sa fi plecat cateva zile la golf ca sa-si mai relaxeze mintea dupa atata desecretizare si stres, de ce nu? Unii asteapta sa vada un task force la Cotroceni, niste demisii in masa de la servicii sau o centralizare a informatiilor privind atacul hibrid. Cangi! Seful cred ca e plecat un pic la ski sau la golf.
Intre timp, societatea romaneasca abia asteapta urmatoarele alegeri ca sa puna stampila pe un nou „Georgescu”, iar atunci CCR nu-si va mai permite sa anuleze nici o alegere. Atunci se va termina urat totul. Nu societatea trebuie sa inteleaga dezastrul (a inteles demult), ci politicienii de la varf trebuie sa inteleaga ca o demisie urgenta ar mai putea reduce oarecum din numarul de voturi pentru extremisti, ceea ce ar fi un pas inainte. „Un sut in fund este un pas inainte”, asta trebuie sa priceapa sefii de servicii, presedintele si PSD.
Mike: mestere adevarat grait-ai;da’ problema-i ca „vrabia malai viseaza”.Sa renunte astia la malai si la toate avantajele?! Sa visam frumos si placut!! Acum vorbind serios si lasind la o parte ironia acida si sarcasmul mai multi spuneau: uitati-va la Orban,ce politica duce Ungaria e membra NATO si UE, isi vede de interesele ei, e atit cu Vestul cit si cu Estul, cu Rusia si China;e pe placul lui Putin, dar si pe placul lui Trumpache.Ce mai!!!Adica ideea de a impaca capra cu varza, sau si mai vulgar de a sta cu doosu’ in doua luntrii…
Acum probabil unii s-au gindit ca pot ramine la butoane avind si la noi un fel de Orban ca presedinte,dar uite ca reactiile internationale avind in vedere statutul nostru important in NATO pe flancul sud estic pozitia geostrategica deci, celebrul scut de la Deveselu s-au speriat si au luat-o mai moale.Cine stie?!
Plus ca e o problema;Orban e de -o cu totul alta clasa chiar daca seamana-n biografie cu mesiache al nostru,(unii zic ca ar fi fost agent KGB,etc.,etc.) e suficient de intelept ca sa nu bata cimpii ca e alesul special al lui D-zeu,ca s-a intilnit cu extraterestrii, etc.
In rest ramine cum am afirmat: ceva control,aviz psihiatric si poate o sa scapam de epidemia asta de suveranisti mesianici si unii vor ajunge,sa speram, in atentia speciala a personalului de la spitalul 9.Sau la racoare..Sa speram!!!
Adaug si eu cateva idei despre cum s-a ajuns ca multa lume sa fie anti-sistem. Ce sanse are sa se descurce in viata un cetatean roman in 2024? Daca e bun la ceva si nu e speriat de munca, mediul privat din tara, sau, mai ales, din afara, ii ofera destule variante. Majoritatea celor din categoria asta s-au descurcat deja destul de bine. „Sistemul” a lucrat de la sine in favoarea lor, fara sa fie nevoie de nicio interventie. In mare, cine are printre optiuni un job bine platit in mediul privat, nici nu se mai uita la ce are de oferit statul roman.
Ce se intapla cu cei care nu au jobul ala bine platit pe lista de optiuni? Teoretic ar exista si varianta unui job la cel mai mare angajator din Romania – statul, dar acolo sunt unele probleme. Perceptia, in mare parte intemeiata, este ca un job la stat se cumpara cu bani sau cu pile, nu se castiga. Statul pare capturat pe model fanariot, mai ales in provincie, in judetele controlate de PSD. Dai un ban, dar ti-l scoti fie prin salariu, fie prin pensionare anticipata. Ai si acolo un fel de internal rate of return, cum ar fi. Inteleg de la prieteni ca aproape orice job se cumpara, de la medic la brancardier, de la politist local pana la jandarm.
Nici BNR-ul nu pare sa fie vreo culme a meritorcratiei, daca tot a venit vorba. Am in minte exemplul unui cunoscut care a vrut candva sa se intoarca in Romania pe un salariu mai mic. Desi avea cariera de success la o banca straina gen Morgan Stanley, la BNR n-a putut sa obtina nici macar un interviu. In aceeasi perioada, BNR a angajat-o intr-o pozitie importanta pe specialista in finante Viorica Dancila. Cunostinta mea si-a vazut de treaba unde era, la fel cum sunt sigur ca a facut si doama Dancila.
Asa ca pentru cei fara pile si fara cine stie ce aptitudini, tot mediul privat ofera ceva, dar de data asta prost platit. Si nici nu poate oferi mai mult, nici in Romania, nici in afara. Normal ca jobul ala privat prost platit e mult mai bun decat saracia din anii 90, dar oamenii vad lucrurile altfel. Ei vad ca atat statul, cat si mediul privat, impreuna formand „sistemul”, le-au inchis usa in nas, in timp ce alti oameni slab pregatiti sunt tinuti in brate de statul roman.
CCR e de doi bani si aservita politic. Stiti de ce nu a fost lasata Sosoaca sa candideze? Poftim:
„Diana Șoșoacă nu poate candida pentru funcția de președinte al României deoarece convingerile sale nu sunt compatibile cu valorile democraţiei, iar dacă ar deveni președinte ar pune în pericol apartenența României la UE și NATO – scriu judecătorii Curții Constituționale (CCR) în motivarea deciziei prin care i-au respins candidatura.”
E o prostie enorma. Orice cetatean are voie sa-si exprime opiniile cu privirea la apartenenta la UE. Cei care au votat pt Brexit in UK nu mai au dreptul sa fie alesi?
Decizia e corecta dar argumentatia idioata. Cind Sosoaca striga „Traiasca Garda” intre sub incidenta altei legi, aceeasi care ar fi trebuit aplicata si la CG pentru multiplele sale afirmatii de sustinere a Garzii de Fier.
Vezi Art. 5: „Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.”
E vreun sustinator al Garzii in inchisoare? Articolul nu spune „amenda sau inchisoare” ci clar inchisoare. Oricum, la justitia pe care o avem toate pedepsele sint cu suspendare pt cei favorizati de sistem …
Ce cauta CCR sa-si dea cu parerea despre o chestie lamurita in Constitutie (Iohannis presedinte dupa incheierea mandatului)?
Credeti ca politicienii se vor trezi? Eu tare ma indoiesc.
Curtea Constitutionala a procedat corect, dar putina lumea intelege. Dam tara pe mana unui sarlatan si mistic?!!! Avem nevoie acum de un presedinte sau de unul care se crede Mesia ?!! Adica unul ca Petrache Lupu de la Maglavit din secolul trecut care avea viziuni mistice?!!
Excelent articol. Spot on. Vă mulțumesc.
Teama mi-e că onor-politicienii noștri, așa cum îi știu, după agitația asta cu „salvarea democrației”, se vor culca (iar) pe-o ureche, gândind „iar i-am fraierit pe ăștia!”. Orice minune ține trei zile.
Teamă mi-e că, dată fiind distrugerea sistematică, timp de 35 de ani, a învățământului românesc (tot de oamenii rusiei și în folosul rusiei făcută, de fapt), viitorul nu sună bine, deloc. Rata analfabetismul funcțional, în licee, este de 50%, așa că e de așteptat ca societatea românească să fie din ce în ce mai expusă la operațiuni speciale psihologice ale te-miri-cui.
Ce e de făcut? Nu există soluție rapidă, orice schimbare (reală) va porni cu o inerție uriașă și va necesita voință politică, tenacitate și consens. Știm toți cât de „buni” suntem la asociere, consens și tenacitate. Democrația nu e pentru oricine. S-ar putea să nu fie pentru noi.
Articolul cade in categoria „Rusii sunt buni, bai nene, ce puteam face?” Chestiunea e ca sunt la fel de buni precum in Ucraina, pe front. Ca sunt aceasi rusi care le-au planuit pe amandoua; si p’aia cu invazia in Ucraina si p’asta cu hibridu’ genial.
Nu-ti trebuie nici macar mintea cocosului sa-ti dai seama de marele rahat de hibrid. Si oricat de corupte ar fi serviciile noastre de securitate angajand nevste, cuscrii si verisori de la tara in loc de oameni competenti, este imposibil sa nu fi avut cunostiinta de situatie. O si recunosc de fapt, in marea desecretizare hotarata de falsificatoru’ de acte de mostenire. Da’ cica s-a crezut ca e fara impact la bizonul mioritic, carpatin si danubiano-pontic. Stiti cum e vorba aia „Zboara si crocodilu’, da’ mai jos, asa.” Ca doar d’aia avem infiltrati in servicii.
Pai bai, tata, bai, daca tot o dai cu profitul politic de pe urma unei propagande false venite de la Moscova in cazul Georgescu atunci de ce nu si in cazul AUR, nu? Ca si astia profitara de acelasi lucru ca campania lor si a lui Georgescu e trasa pe indigo, ca tot cu purtat de bracinare, cusma pe-o parte si credinta patologica evident gnostica ca esti alesul salvator al propriei specii, se lasa pana la urma. Pai daca e asa, atunci de ce nu anulam si alegerile parlamentare? Si o luam de la capat cu toate, nu?
A, nu tata! Stai asa, ca nu „ezista” dovezi cu parlamentarele. Nu trebuie sa ai diploma in drept cumparata cu tuica, branza si caltabosi ca sa realizezi ca in fata oricarei instante de judecata normale asa zisele dovezi in cazul Georgescu nu pot fi considerate ca atare (nu ca n-ar fi adevarat ca ipochimenul e omu’ Kremlinului). Si atunci? Care-i treaba cu renumararea votului cand acuzatiile nu mentioneaza falsificarea votului ci o campanie profitoare de propaganda subversiva venita de la Kremlin (adevarat de altfel)? Si de ce a trebuit sa fie intentionat intarziata comunicarea rezultatului renumararii dupa alegerile parlamentare? Nu ar fi trebuit sa informezi electoratul de ce se-ntampla inainte de-asi da cu votu’? Ca tot ai ca obiectiv principal al institutiei securitatea nationala si integritatea institutiilor statului. Apropo, procesul electoral reprezinta o institutie a statului de drept. Sau macar amana votul pana termini asa zisa investigatie a situatiei, care zici ca te-a luat prin surprindere.
Si din cauza asta apar posibile scenarii. Ca asa se intampla cand ai institutii de cacao si politicieni in aceeasi gama de frecventa. E greu sa argumentezi impotriva scenariului cum ca PSD-ul a decis intarzierea cu pricina sa afle rezultatul la parlamentare; si ca a decis renumararea nu din cauza de propaganda ruseasca ci ca retardatu’ Ciolacu a pierdut turul doi si au sperat ca poate, poate, s-or gasi extra voturi desi STS-ul comunicase clar folosind limba romana ca nu a inregistrat nici un fel de anomalie in procesul de vot si de numarare a buletinelor.
Trebuie sa recunoastem ca in ciuda anularii Georgescu-lui (ma astept la acuzatii oficiale si proces), Rusia a castigat ceva important in final. Nu ca inainte de asta bizonul mioritic ar fi avut mare incredere in institutiile statului, dar acum, dupa toata mascarada asta cu renumaratu’, intarziatu’ si anulatu’ partial, e chiar rau. Nici Orban, nici Erdogan, nici Pellegrini nu au recurs la astfel de metode sa-si asigure victoria.
Concluzia e ca e nasol! Dar am speranta mare cat China de viitor luminos, ca doar d’aia „România este un sanctuar cosmic care susține echilibrul planetei.” Cel putin stiu ca planeta n-o sa cada in sant ca nea Ion in drum spre casa de la birt.
cum s-a ajuns?
istoria a inceput cu privatizarile oneroase de 1 leu; a continuat cu furtul generalizat -si de la stat si de la persoane private; chiar rude-; a atins noi culmi cand s-a refuzat aplicarea referendumului validat de CCR; situatia internationala a activat tot felu de retele, care stiu, pot si vor sa exploateze nemultumirile populare;
Care e solutia?
aplicarea referendumului, repornirea luptei anticoruptie (toate nivelurile), privatizarea zonelor ce fac posibila mituirea guvernantilor (constructie si exploatarea cf, porturi, aeroporturi, autostrazi); numirea specialistilor apolitici in consiliile de admin ale firmelor de stat; un om putind ocupa doar un post; evident, sa nu fie rude/amante etc. ale politrucilor; insanatosirea invatamintului!
ETC.
Cine să facă reforma?
Lideri de ieri sunt înghesuiți langa lideri de azi, mai pierde cate unul șefia partidului se supără și își face partid, dar e răsplătit, până atunci cu un loc prin Parlament sau Europa și uite așa tot Nicu, Marcel, Alina, Sorin, Raluca, Gabi și Rareș trebuie cică să facă reforme. Ăștia care au făcut prăpăd la buget se apuca sa reformeze pe baza de competențe când ei sunt nuli, cine poate să creadă așa ceva?
O sa reformeze că pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor din 2060 și o sa prezinte că o mare realizare!
Uite, de aia lumea s-a saturat de USL și UDMR. Vor altceva și așa un neica-nimeni carismatic pe Tik-Tok i-a făcut să-l voteze promițând o șaorma cu de toate.
Păcat de USR că s-a făcut de râs că altfel exista o alternativa care acum nu prea mai e.
Nimeni aproape în România nu votează pentru, toți votează Contra!
Da, este într-adevăr un război hibrid, dar adversarii nu-s nicidecum cei revărsați de diverși conspiraționiști, cu sau fără grade, in capul nostru.
Este războiul dintre omul decent, onest, educat, cumpătat și omul-ghiulea, lumpenproletarul scornit de marxiști și forjat apoi in regimurile comuniste spre a deveni șef. șef de clan, șef de bloc, șef de țară.
Decizia CC este ultimul asalt al coteriei de mârlani (cu patalamale cumpărate și minți spoite) asupra bunului simț. Este răzbunarea supremă a neghiobului complexat, opărit, înciudat la maxim de faptul că a fost bătut de o femeie. Este rezultatul ascensiunii nestăvilite a extremismului patriarhalist (psd) și a misoginiei paroxistice (pnl) ce și-au dat mâna in cele mai mari partide mioritice. Este un act de război asupra minților noastre in care minciuna, dezinformarea, aberația pură, teoria conspirației și telenovela de prost-gust au fost proiectilele unor bombardieri frustrați și disperați că micimea și resentimentele lor ignobile lor ar putea fi dezvăluite.
Când pentru satisfacerea sentimentelor unor asemenea derbedei siniștri ce se remarcă doar printr-un tupeu fără margini sunt deturnate instituțiile statului și se declanșează o intreagă campanie de acoperire cu fum a țării atunci da, desigur că trăim intr-un război hibrid. Tare păcat că intelectualii acestei țări nu reușesc să risipească smogul, să sesizeze pericolul și extremismul falselor elite politice și să sancționeze verbal derapajele mitocănești, ba din contră, ne siluiesc mințile repetînd aberațiile scornite de ciucalaci.
Ce poveste… rușii, război hibrid, CeCeRe-salvatorul democrației e, Va rămâne, asemenea deturnării Revoluției, mineriadelor etc un alt episod puturos din istoria glorioasă a României. PS ati remarcat că din 5 documente declasificate de CSAT, doar 3 au fost prezentate in ședința din 28.11? Le-au adăugat rușii pe cele din 29.11 și 02.12? Ce tipi amuzanți, românii. Pot fi duși de nas cu deceniile.
Sunt de acord cu tot ceea ce spuneti in sectiunea numita ”Răspunderea majoră a scenei politice”. In sectiunile anterioare insa, utilizand forta dumneavoastra de persuasiune in scris, transformati niste presupuneri in certitudini. Oficial nu stim daca Rusia este in spate. In acest moment, oficial, nu avem probe sa afirmam acest lucru. Presupunem doar pentru ca este lipsit de riscuri sa presupui. Si cand cei cu un nivel de inteligenta ridicat le spun celor cu un nivel de inteligenta mai redus ca Rusia este in spate acestia din urma nu pot decat sa spuna ca asa o fi doar ne spune unul inteligent si probabil mult mai bine informat ca noi. Doar scrie la gazeta nu-i asa? Degeaba scrieti pentru cei care citesc Contributors pentru ca numarul acestora nu este suficient ca Georgescu sa nu iasa presedinte si la primavara indiferent de anvegura argumentului dumneavoastra. Probabil, cu frica, pana si dumneavoastra simtiti acest lucru. Rusia face ceea ce face orice stat care isi permite sa se invecineze cu cine vrea el. Se numeste razboi pentru resurse, influenta, proiectarea puterii sale la nivel regional si global si obtinerea prosperitatii cu forta armelor in conditiile in care intern nu reuseste sa faca fata
competitiei internationale in sectoarele de varf ale cunoasterii. Nu exista razboi pentru libertate ci doar pentru schimbarea stapanului resurselor. Perspectiva din care o face nu ne convine pentru ca ignora valorile pentru care au murit 1300 de romani in ’89 respectiv libertate, autodeterminare si demnitate umana. Noi am iesit chinuit din comunism, usor din tratatul de la Varsovia, ne-am alaturat chinuit NATO si apoi si mai chinuit UE si recent chiar umilitor spatiului Schengen. Toata vina este la noi romanii. Daca rusii or fi alocat resurse sa influenteze alegerile in Romania atunci chiar nu ii duce mintea. Ar fi trebuit sa stie ca noi, romanii, putem face o treaba grozava pentru ei gratis. Situatia politica prezenta este dovada vie. De aceea trebuie reflectat la vorba potrivit careia nu exista razboi in lumea asta mai periculos ca pacea din Romania. Pentru ca pacea favorizeaza doar mediocritatea si mediocritatea ne omoara incet pe toti.
Am văzut apoi că grupuri de interlopi au fost activi în întregul proces, inclusiv după ce planurile personajului au fost date peste cap de CCR.
Eu cred că anularea alegerilor prezidențiale a reprezentat răul mai mic.
Fără intervenția CCR, ne-am fi pomenit cu Georgescu președinte. Situație în care, pentru salvarea democrației, Statele Unite ar fi fost obligate să intervină ultimativ, așa cum au procedat zilele trecute cu Maduro, căruia i-au adresat un ultimatum explicit.
Un diplomat american de rang înalt, Francisco Palmieri, a respins declarația președintelui venezuelean Nicolas Maduro privind victoria sa în alegerile din iulie și l-a îndemnat să demisioneze și să permită o tranziție a puterii, amenințând totodată cu sancțiuni suplimentare în cazul în care nu face acest lucru.
Palmieri a afirmat că Maduro, care conduce Venezuela din 2013, ar trebui să îl recunoască pe rivalul său Edmundo Gonzalez drept câștigătorul real al alegerilor înainte de 10 ianuarie, când urmează să aibă loc ceremonia de inaugurare a președintelui.
Potrivit autorităților electorale venezuelene, Maduro l-a învins pe Gonzales în scrutinul prezidențial din 28 iulie. Cu toate acestea, opoziția – împreună cu majoritatea țărilor occidentale – au susținut că votul a fost fraudat.
“It is the deadline for Maduro. If he stays, things will only get worse for Venezuela,” Palmieri told the paper.
Pe scurt, grație intervenției salutare a CCR, incidentul nostru electoral nu va fi internaționalizat. Vom spăla rufele murdare în familie fără să-i punem pe aliați în situația jenantă de a ne da ultimatumuri și de a ne sancționa.
Fascistii climatici ai UE lovesc din nou: Comisarul pentru clima, olandezul progresist Wopke Hoekstra, a fost intrebat daca ia in considerare schimbarea regulilor actuale privind atingerea obiectivelor climatice de catre constructorii auto, avand in vedere falimentele ce vor urma si scrisorile trmise catre Comsiei de catre sindicatele auto si constructorii auto, iar raspunsul sau a fost sec: „Nu. Raspunsul este nu”. Asta in ciuda avertismentelor venite de la principalul partid din Parlamentul European (PPE), din care face parte insasi Ursula si care a sprijinit-o in castigarea unui nou mandat. Va dati seama ce se intampla? O gasca de comisari condusa de o extremista de stanga hotaraste pentru tot continentul, in ciuda protestelor marilor grupuri auto si problemelor grave pe care industriile auto le au. Inca un motiv sa ne intrebam ce se intampla la varful UE si daca UE mai este o democratie sau devine o autocratie veritabila.
Si daca idea ca totul a pornit de la influenta străină este greșită? nu minimalizez influenta care poate aduce o incertitudine , ci la faptul ca masa mare a populatiei este nemultumita de activitatea politica, de politicieni, de administrație, de situația economica, de serviciile medicale, de tot. Daca cineva a schimbat cuvintele si a creat alta imagine care pare ca se apropie de dorintele populatiei atunci asta ar trebui sa analizam. Oamenii acestei țări nu mai vor promisiuni care nu se realizeaza, nu vor ca sa traiasca in Europa ca poporul cel mai sarac, cu o administratie imbecila, opaca la necesitățile societatii. Peste cinci milioane de romani traiesc in vest in societăți cu un nivel de civilizatie care trezeste invidie estului neangrenat in schimbare. întrebarea ar trebui sa fie cum gasim un lider politic care poate aduce aceasta schimbare? Oare această dorinta a poporului este o slăbiciune care impostorii o pot exploata? Sa fim serioși totul este transparent. Oamenii știu ce se intimpla. Asigurarea viitorului lor si al copiilor lor este cel mai important lucru. Politicienii care imprumuta țara si nu calculează cand, cum și cine va plati aceste imprumuturi vor da socoteala într-o zi. Și acea zi nu este departe.
O analiză coerentă pe baza informațiilor existente în spațiul public și identificarea unora dintre vulnerabilitățile sistemice ale statului și parțial ale poporului. Soluțiile propuse sunt de bun simț și ar fi probabil cele mai potrivite dacă mare parte dintre politicienii care sunt responsabili pentru acest eșec epic ar dispărea pur și simplu din spațiul public, măcar pentru câțiva ani. Dar am îndoieli că acest lucru se va întâmpla. Există o zicală pe care o tot verific: să nu subestimezi niciodată prostia și lăcomia. Avem, noi românii, probleme mari de cultură (în sens larg), mentalități, și educație. Faptul că în această mare de ignoranță există mulți români care au cultura, mentalitatea și educația necesară pentru a răspunde în mod adecvat societății moderne, nu este suficient fiindcă aceștia sunt minoritari și în special nu se bucură de prețuirea majorității. Meritocrația nu este în cultura noastră, din păcate. Și mă refer strict la majoritate, nu la indivizi care pot fi realmente strălucitori. Este de-a dreptul stupefiant că o parte semnificativă a poporului român nu realizează progresul remarcabil pe care România l-a făcut în ultimii douăzeci și cinci de ani iar analiza domnului Rădulescu este remarcabilă. Avem încă multe de făcut, multe reforme sunt necesare și scurta perioadă în care USR a fost la guvernare n-a reușit să schimbe foarte mult. Odată cu formarea coaliției PSD-PNL, moșită de Iohannis, reformele au fost stopate și singurele progrese au avut loc fiindcă Uniunea Europeană ne-a obligat. Este ceasul al doisprezecilea și poate că de data asta o schimbare esențială se va produce. Altfel, vom fi pradă sigură aventurierilor, unei părți importante a poporului care are creierul spălat, și celor care uneltesc foarte abil în a ne diviza și destrăma.
O întrebare retorica, dar pe care trebuie sa ne-o punem.
Se tot spune ca romanii inculți nu au știut sa voteze, ca lumpen-proletariatul si lumpen-diaspora au votat cu CG. Posibil.
Cum pot insa fi catalogați cei aproape 20% din romani care au votat cu Marcel Ciolacu? E probabil ca multi votanți ai lui CG nu au știut cine e CG, dar despre Ciolacu se știau destule. Faptul ca Ana Birchall ia numai 0,46% din voturi si Ciolacu peste 19% e un simptom de infantilism al electoratului romanesc.
Cu peste 45% din romani care votează fără discernământ nu e nici o șansa sa ieșim din dezastrul actual.
Fără accesul echilibrat al candidaților la media tradiționala vom avea si peste 5 ani același tablou.
Orice protocoale vor fi initiate, de manipulare prin intermediul presei scrise si a audiovizualului tot nu veti reusi, sunteti pe ultima suta de metrii.
Chit ca il veti trage pe tusa pe C. G. o sa-l votam pe cel sustinut de acesta, iar votul o sa va arate realitatea, anume, ca sunteti minoritari, aceiasi minoritari spalati pe cerebel si in perioada 2020/2023.
Modalitatea de prezentare partiala a unor date economice este complet pagubitoare in Romania de ani de zile… Povestea cu PIB-ul care creste ca Fat – Frumos devine deja suparatoare pentru ca nimeni din BNR si INS nu comenteaza in paralel nivelul PNB (produsul national brut) si mai ales VND (venitul national disponibil) si nici alti indicatori majori ai SCN (sistemul contabilitatii nationale) … Media PIB per locuitor este deja o valoare ce nu caracterizeaza pe nimeni dar este ultracomentata…. Statistica oficiala nu comenteaza medii nereprezentative nicaieri in lumea civilizata, fara a aminti nereprezentativitatea mediei. La noi polarizarea extrema plaseaza la un pol circa 300 000 de indivizi, favorizati ai tranzitiei si integrarii in UE q[aproximativ 1 000 000 de oameni daca le includem familiile] cu venituri medii cu mult mai mari decat cele din tarile cele mai bogate din Europa si 2-3 milioane de salariati beneficiind de venitul minim [cu familii cu tot pot atinge 7-8 milioane de locuitori in ansamblul populatiei] care se zbat in saracie sau plutesc practic usor peste pragul de saracie … Separat pensionarii traiesc aceeasi polarizare si aplicare discriminatorie a nedreptatii unor pensii speciale (ca rezultat straniu al unor neperformante asigurari a obligatiilor profesionale in raport cu marea majoritate a populatiei la care se aplica principiul contributivitatii. La fel de grav sau mai grav este comentariul legat de inghetarea pensiilor. Chiar nimeni nu stie ori nu vrea sa spuna ca de fapt pensionarii raman cu puterea de cumparare a pensiilor cu doi ani in urma… Atunci cand s-a hotarat mentinerea puterii de cumparare a pensiilor se stia foarte clar de catre cei care fac aceste calcule ca pentru anul curent se valorifica IPC [indicele preturilor bunurilor de consum] de acum doi ani (IPCMN sau indicele puterii de cumpare a monedei nationale = 1/IPC disponibil). Practic pensionarii au pierdut doi ani la rand puterea de cumparare a pensiilor lor (2023 si 2024) prin ordonanta trenulet.
Chiar daca s-ar fi respectat legea si nu ar fi existat ordonanta trenulet pensionarii recuperau doar 12% din circa 18-20% pierdere a puterii de cumparare pe doi ani. De aceea ar fi necesara o actualizare si in martie 2025 cand se va cunoste clar nivelul inflatiei pe anul 2024. Eu cred ca asa ar fi fost normal sa se comenteze informatiile in presa nationala sau de catre expertii BNR si INS. Atunci cand pierzi sau castigi trebuie sa comentezi corect economic daca iti respecti profesiunea. Pensiile nu au crescut anul trecut in mod real -incerc sa subliniez acest lucru – ci s-a incercat o recuperare a puterii de cumparare a lor… deci in termeni reali acum nu stagneaza ci scad teribil de mult.
Ce expert BNR sau INS explica obiectiv azi ca exemplificare ca pierderea puterii de cumparare a leului este 9.1 % la un nivel al inflatiei de 10% (IPCMN = 1/1,1 = 0.909 si in procente 90.9% iar 100 %- 90.9 %= 9.1%)? Ignoranta nu poate fi o cauza a dezinformarii in opinia mea
Tot ce se intampla azi este si mai grav cand toate aceste lucruri se petrec in contextul unei cresteri economice reale (chiar mica sub 2% ramane totusi o crestere economica in 2025, care merge in niste buzunare reale). ALE CUI OARE? De ce niciun expert nu explica in mod clar ca singura motivatie este incompetenta managementului macroeconomic in an electoral in paralel cu minciuna politicienilor. Chiar ni se ascunde premeditat tot adevarul economiei reale?