duminică, decembrie 3, 2023

Cum ne antagonizează false probleme în anul Centenarului

Nu am prins în direct momentul în care, în cursul unei dezbateri la care luau parte reprezentanții Coaliției pentru familie un operator al Televiziunii publice le-a comunicat cu voce joasă ce gândea despre ei. Și anume că sunt penibili.
Am urmărit însă o captură video a secvenței cu pricina și trebuie să admit că salariatul TVR avea dreptate. Înlepciunea, înțelegerea, democratismul celor aflați în studio erau false, prost mimate. Ceea ce nu înseamnă însă că operatorul cu pricina ar fi fost îndreptățit să intervină în emisie și să își facă cunoscută opinia. Făcea parte dintre gazde, era obligat nu numai prin codul etic și profesional din instituția în care lucrează, ci și prin ceea ce se cheamă bune maniere să își înghită gândul ori să li-l transmită invitaților după ieșirea acestora din emisie.
Pe captura video cu pricina frapează chipul marcat, transfigurat de ură al d-lui Mihai Gheorghiu. Pe care cu vreo două-trei seri în urmă l-am vzut aidoma și într-o dezbatere pe aceeași temă a viitorului referendum legat de revizuirea Constituției, dezbatere organizată de Realitatea tv. Domnul Gheorghiu era însoțit de greu acceptabilul, tot mai irespirabilul și mai nefrecventabilul domn Mihail Neamțu (așa după cum s-a întâmplat și aseară la TVR 1) care, din câte se pare, și-a reactivat pornirile legionaroide doar-doar îi vor aduce niscaiva profit, și de avocata respective Coaliții, o anume doamnă Săcrieru.
Aceast din urmă se dovedea cum nu se poate mai dornică să confiște întreg spațiul de emisie, cita în devălmășie legi, enumera pilde, reproducea citate kilometrice, era mai gureșă decât oița năzdrăvană din Miorița și, culmea!, tot ilustrissima ei persoană era de la pădure, adică se plângea întruna că nu este lăsată să își ducă la cap ideea. Nu cred că avea una, ci doar o mare de lozinci și vorbe reciclate care o făceau să pară de parcă ar fi descins și ea, și domnii Gheorghiu și Neamțu, din Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller. Ce mai? Erau penibili!
Nu mai penibili însă și mai primejdioși decât cei care au inventat o falsă problemă, a cărei rezolvare se află deja în Constituție. E vorba despre 3 milioane de indivizi care s-au aflat în treabă ori au fost păcăliți să își pună semnătura pe o așa-zisă Inițaitivă cetățenească inițiată de cultele neo-protestante, inițiativă îmbrățișată, spre rusinea ei, și de Biserica Ortodoxă, și instrumentalizată politic de PSD-ul condus de Dragnea în colaborare cu AlDE al lui Tăriceanu- Barbă-Albastră.
Nici unuia dintre acești civici de ocazie pare să nu îi pese că se aruncă pe fereastră 40 de milioane de euro (în cel mai bun caz, după modelul iezuiților din Provincialele lui Pascal, campionii operațiunii ne spun că democrația costă), că din banii cu pricina s-ar fi putut construi școli sau spitale. Ni se invocă pericole, primejdii, urgii care ar atenta la integritatea ființei naționale, ar ofili rrromânismul în floare. Zilele trecute a sărit și ÎPF Daniel, patriarhul, care nu putea să rateze momentul de a mai scoate pe binecuvântata-i gură o prostioară asemănătoare celei pe care a debitat-o după tragedia de la # colectiv.
Ce se observă? În viața de zi cu zi, în spațiul public, pe rețelele sociale. Crește ura, dezbinarea între români. Lucrarea începută de PSD-ALDE îndată după preluarea puterii în ianuarie 2017, atunci când a divizat populația prin malversațiunile juridice grație cărora voiau să îl salveze pe Dragnea de perspectiva pușcăriei se desăvârșește în aceste zile. PSD și ALDE își văd îndeplinit scopul. Cu sprijinul bisericilor mai mult sau mai puțin tradiționale ne antagonizăm tot mai pronunțat în anul Centenarului.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Voi induceti ura …

  Dintai ati inceput cu ura de clasa – voi , elita de „ganditorii” cetitori de umbre pe peretele pesterii lui Platon contra majoritatii stupide de bizoni …

  Ati continuat cu ura contra ateilor .. ca va trebuia guvern „crestin” ca „in West” si ati pus religia in programa scolara si icoane pe pereti („Credeti in Dumnezeu domnule Iliescu?”)

  Apoi ati asmutit tinerii contra pensioinarilor care cica ar fi „asistati social”

  Apoi v-ati sucit si ati incercat sa propagati ura contra Bisericii Ortoddoxe Romane, promovata ca principal factor al intarzieri economice din Romania.

  Acumj „denuntati” cultele neoprotestante …..

  Acum vreo 15 ani voi ii prezentati pe Mihai Gheorghiu, Mihail Neamțu ca „repere morale”. Azi? Ei bine Mihail Neamțu nu s-a schimbat … insa criterile voastre ale „elitei” s-au schimbat!

  Voi , voi astia ganditori la umbrele din pestera sunteti cei mai primejdioși pentru ca voi nu traiti decat dfin inventrea falselor probleme! Si asta ptr ca nu suntei in stare sa propuneti ceva parctic ptr rezolvarrea problemelor adevarate!
  Si pentru ca ptr voi consecventa este o virtute bovina ….

  PS – pe Mihail Neamțu nu il apreciez. Dimpotriva. Fiindca , printre altele am o proasta impresie despre Legiune. Ceva in genul nec sutor

  A .Da Iubiti democratia si diversitatea de opinii?!!
  Publicati aceasta parere atunci!

  • Stai linistit ca avem un nou „proiect” de tara- ROEXIT. Este cel mai important dosar al Romaniei in perioda cat detine presedentia UE. Daca iesim din UE o sa fiti fericiti si multumiti voi astia care urati elitele. Dar stii ce? Aceste elite isi vor gasi job-uri bune chiar si atunci cand Romania nu va mai fi in UE, tocmai pentru ca elitele sunt destepte, cunosc limbi straine multe si fac fata oriunde in lume, iar voi tanchistii o sa ramaneti de caruta, asteptand ore intregi in coloana spre Predeal sau pazind tarisoara voastra ( ca a mea nu va mai fi) in tancuri (pentru ca vad ca in avatarul tau e un tanc, rusesc banuiesc).
   Bafta!

  • Calm down, Ghita. Aveti mare dreptate, in mare (hehe). Da’ dati-mi si mie un text in care Morariu il preamareste pe Neamtu, ca io n-am. In mare, asa e cum spui talica, ne-au fost infatisatintot felul de guru si salvatori, prin opozitie viata-si-moarte nu altceva. Ura s-a sadit, intr-un timp si pe-aici, dar daca tot va apucati, pai spuneti-o p’aia dreapta – Basescu si alaiul de fripturisti asternuti in siaj (ca sa raman in tema marina). Galopul dement al urii atunci a fost, chipurile reculul ‘luminat’ al paleosocialismului cu mineri si ‘nu ne vindem tara’ etc. Sa i-o servesti lui Morariu e incorect. Din ce spuneti poate de fapt il cautati pe Aligica, Tismaneanu, fo cativa GDSisti mai slabi de inger, Ungureanu, de-astia. Aici si acum, va ofuscati la adresa gresita. Decat zic.

 2. Domnule Morariu , bună ziua ! Toată stima pentru efortul continuu , zilnic , de a lumina poporul . Sunteți cel mai fecund autor pe platforma aceasta , jos pălăria ! Nu vă întreb de unde aveți atât timp pentru că mă tem că îmi veți răspunde că ”de acolo !” Nu aveam nici intenția de a interveni cu ceva, nu vă citesc articolele aproape niciodată, dar cel de azi , în care vorbiți cu atâta pasiune de ură,încrâncenare,penibil,dezbinare , etc. mă face să vă rog un lucru : priviți cu atenție împrejur , dacă puteți , observați că ura, dezbinarea , nu există la cei care au cerut și cer Referendum . Nu am văzut capete de LGBT-iști sparte, nici dinți scoși, nici demonstrații de forță , nici scandaluri sau distrugeri provocate de vreunul din presupușii spălați pe creier și ”pupători de moaște”, nu a aruncat nimeni cu mizerii și lături în dvoastră. sau cei ca dvoastră.. Nu !
  Mă întreb, cine acționează mizerabil în țara asta ? Noi, ăștia ”tâmpiții, homofobii, zdrențăroșii” care, după cum spune legea, avem dreptul să ne opunem pașnic dar ferm unor stări de lucruri sau fapte care ni se par nelalocul lor sau cei care în ultimele săptămâni își dau arama pe față ??!
  În încheiere, spre liniștea dvoastră. adaug că nu am votat NICIODATĂ cu pesediștii (și votez de pe timpul lui Ceaușescu !), nu am de gând să o fac, dar am de gând să merg la Referendum și vă asigur că toată familia mea va face același lucru !!

 3. Citez din articolul de mai sus: „Penibili.. primejdiosi..E vorba despre 3 milioane de indivizi care s-au aflat în treabă ori au fost păcăliți ..”

  Eu nu vad nici o diferenta intre afirmatii ca cele de mai sus si cugetarile lui Liviu Dragnea & Friends, care ii numeste sobolani si fascisti pe toti cei de alta parare decat sa.

 4. Cei care antagonizeaza sunt asa-zisii liberali. Fara toate aceste articole lumea s-ar duce sau nu s-ar duce la referendum dupa cum ii indeamna constiinta, ar vota da sau nu dupa cum ii duce mintea, nu s-ar schimba nimic, si toti autorii de aici de pe Contributors s-ar putea ocupa de problemele reale ale tarii: coruptia, PSD, Dragnea, spitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro