miercuri, decembrie 6, 2023

Cum și-a băgat Rusia coada în războiul din Israel?

Sprijinul din partea Moscovei pentru partea palestiniană în conflictul vechi Israel-Palestina datează de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. În general, Uniunea Sovietică a adoptat o poziție pro-palestiniană sau o abordare foarte echilibrată a conflictului. Tendința a fost urmată de blocul socialist în perioada 1945 – 1989, cu excepția României Socialiste, care sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu a avut o poziție diferită, menținând relațiile cu Israel.  Așadar, relațiile dintre URSS, ulterior Rusia, datează încă de la începutul propriu-zis al conflictului, adică din momentul creării statului Israel în 1948.

Federația Rusă este pe bună dreptate unul dintre principalii sponsori ai Hamas. Aceasta o demonstrează și faptul că Hamas nu este recunoscută drept organizație teroristă în Rusia, ca în alte țări europene și în Statele Unite, de exemplu. Dimpotrivă, liderii politici ai Rusiei se întâlnesc constant cu liderii organizației teroriste Hamas și îi primesc constant la Kremlin.

De altfel, Hamas mai are alți doi sponsori principali: Iran și Qatar.

Implicarea ascunsă a Federației Ruse în războiul din Israel

În plus, mai există o altă întrebare cu privire la faptul că rolul Rusiei contează indirect aici. Am putea susține inclusiv teza potrivit căreia din cauza războiului din Ucraina și a deteriorării grave a relațiilor dintre Rusia și Occident, geopolitica relației Rusia-Iran s-a schimbat. Prin urmare, Moscova permite Iranului un spațiu mai larg de manevră în regiunea Orientului Mijlociu. Astfel, Iranul se simte mai îndrăzneț datorită relației sale de alianță cu Rusia. În cadrul acestei alianțe, Teheranul oferă drone și alte tipuri de sprijin Rusiei în războiul din Ucraina. În același timp, nu este exclus că primește în schimb un anumit tip de sprijin politic din partea Rusiei.

În plus, rușii au devenit mai reticenți în ceea ce privește restabilirea tratatului JCPOA, adică acordul nuclear iranian din 2015, după ce acesta fusese anterior anulat. În aceste circumstanțe, au adoptat o atitudine mai tolerantă față de Iran. Acest sentiment general de „încurajare” poate juca un rol semnificativ în situația actuală. Astfel, există o conexiune cu Rusia și o legătură cu conflictul din Ucraina.

Fără îndoială, există ample dovezi care indică faptul că mulți dintre luptătorii din cadrul organizației Hamas au fost instruiți de ruși, ceea ce sugerează și prezența unor instructori ruși în interiorul acestei organizații. Rusia a sprijinit Hamas pe scena internațională încă din perioada Uniunii Sovietice. Mai mult, în prezent, la Moscova se află mai mulți lideri activi ai organizației Hamas. Rusia îi curtează de mult timp pe militanții islamiști, iar unul dintre liderii cei mai importanți ai Hamas, Ismail Haniyeh, și alți oficiali au făcut recent călătorii la Moscova. După atacurile de sâmbătă, rușii s-au grăbit să scoată la iveală vechile planuri de a readuce granițele Israelului la locul unde erau în 1967.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că crearea unui stat palestinian este împiedicată de „politica distructivă” a SUA. În același timp, fostul președinte Dmitri Medvedev, bucuros, a catalogat atacurile Hamas drept „o evoluție așteptată” și și-a îndreptat furia împotriva Occidentului, exprimându-și satisfacția.

Liderii Hamas au declarat că toate sarcinile stabilite de grupare au fost finalizate, că sunt pregătiți pentru negocieri cu Israel și că mulțumesc Rusiei pentru sprijinul acordat, deoarece Rusia a susținut Hamas în Consiliul de Securitate al ONU, blocând anumite rezoluții împotriva organizației teroriste. Președintele așa-zisei Autorități Palestiniene, Mahmoud Abbas pleacă la Moscova într-o vizită de lucru, este clar o conexiune directă între acțiunile Hamas și suportul din partea Rusiei, prin urmare, există un sprijin cu drepturi depline și pe scară largă a Rusiei pentru Hamas.

Posibilitatea lichidării terorii odată și pentru totdeauna?

Pentru a înțelege cum se va dezvolta acest război din Orient, războiul între Israel și organizația teroristă Hamas trebuie să ne dăm seama și de faptul că această organizație este o amenințare nu doar la adresa Israelului ci o amenințare teroristă la adresa întregii lumi. Sub denumirea de Hamas, nu vorbim doar de lichidarea unor unități paramilitare. Vorbim despre lichidare ca structură. Desigur trebuie să înțelegem cât de grea este operațiunea de a dizolva o astfel de organizație (având exemplu al-Qaida). Potrivit diverselor surse răspunsul Israelului a fost pe măsură față de agresiunea Hamas, însă în noaptea de răspuns la atrocitățile Hamas au fost lansate doar 200 de lovituri aeriene pe Fâșia Gaza.

Israel, a mobilizat 300.000 de soldați în Armata Națională, iar întreaga armată israeliană la începutul războiului era de tocmai160.000 de soldați, practic rezerva de mobilizare a armatei israeliene este de 460.000. Prin aceasta putem înțelege că Israelul s-a pregătit pentru cel mai grav război din ultimii 50 de ani. Decizia Cabinetului de Securitate israelian a fost una care a fost luată chiar după atacul surpriză al Hamas și anume aceea de a intra în Gaza și de a rezolva conflictul odată pentru totdeauna.

Israelul este atât de puternic în acțiunile sale împotriva Hamas încât are capacitatea nu numai de a învinge organizația, ci și de a crea practic orice nouă structură de securitate în regiune care să corespundă dorințelor sale. În ciuda amenințărilor limitate de atacuri palestiniene în Israel și în Cisiordania, este probabil ca aceste incidente violente să rămână doar sporadice.

În ceea ce privește restul lumii arabe, Israelul nu pare să se confrunte cu o amenințare militară directă serioasă din partea vecinilor săi arabi, printre care Libia, Siria, Iordania, Egipt. Având în vedere că Libanul se află acum într-un haos total, ceea ce reduce, de asemenea, probabilitatea unei acțiuni militare semnificative acolo. De asemenea, Siria își revine cu greu după un război civil, aflat într-o fază latentă, după mai bine de un deceniu.

Acești factori fac din Israel o țară puternică și influentă în regiune, permițându-i să își modeleze politica de securitate și să construiască relații în funcție de interesele sale. Este probabil că Israelul își va continua eforturile pentru a menține stabilitatea în regiune și va căuta modalități de a rezolva conflictele care implică țările vecine.

În loc de concluzii

Din păcate ăzboiul din Israel captează acum atenția internațională și practic știrbește din importanța războiului din Ucraina. Odată cu atenția mai redusă pentru războiul de autoapărare al Ucrainei și suportul militar va fi mai mic pentru ucraineni, unde din partea Statelor Unite vom vedea o perioadă de stagnare din cauza faptului că americanii se pregătesc de alegerile prezidențiale din 2024, a căror rezultat trezește mai multe îngrijorări, decât speranțe.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Distribuie acest articol

62 COMENTARII

 1. Este usor observabila controversa .Avem in fata o serie intreaga de enclave de felul Nogorno ,Transnistria ,Gaza , partea locuita de sirbi din Kosovo si cite altele or mai fi ca si pretentiile teritoriale ale Ungariei sau ale Austriei ce doreste sa isi refaca , daca nu Imperiul , macar influenta .Rusia si influienta ei trebuieste scoasa de peste tot .Decuplarea UE de Rusia a fost primul pas .Acum urmeza ceea ce vedem .Din fericire UE nu permite astfel de abordari iar Ungaria , spre a-si indeplini visul , trece cu bagaje cu tot in barca Rusiei ce i-a promis refacerea Ungariei Mari .Israel a inteles repede ca fara ajutorul SUA si ajutorul UE , pe masura ce capacitatile militare capata accente de uniformizare ,nu va putea rezista ,in zona ,in viitor .Israel este astfel obligata sa intre in structurile NATO ca si Ucraina care nu are nici ea alta solutie intelegind ca o data cu aparitia razboiului dorinta Rusiei de razbunare totala va creste pe zi ce trece .Niciuna dintre aceste natiuni nu are alta alternativa decit integrarea in NATO. Importanta razboiului din Ucraina scade doar la TV .Intreaga formula de ajutorare a Ucrainei creste ,zi de zi,chiar acum. O data cu aparitia razboiului din Israel ,nu mai mai exista cutumele si morala care opreau Occidentul in a furniza capacitati militare de mare putere armatelor Ucrainei iar cei din jur (Romania ca exemplu ) vor furniza mari cantitati de echipamente militare Ucrainei .Vedem cum Rusia nu poate iesi din transee .Acesta a fost scopul initial al Occidentului scop prin care ,impreuna cu sanctiunile, face ca armatele Rusiei sa nu poate trece de cimpurile de mine aflate in acest imens perimetru .Cine crede ca aceste razboaie au aparut asa „la plesneala” se inseala amarnic .Razboiul din Ucraina nu are legatura cu cistigul sau invingerea uneia dintre combatante .Rusia trebuia tinuta in transee spre a se putea oferi lumii intregi lipsa unei alternative alta decit Occidentul si armele lui .Sanctiunile si „transeele” din care Rusia nu poate iesi distrug intreg sistemul relational al acesteia atunci cind facem referire la comertul cu arme .Dar asta este doar o mica parte dintr-un intreg .Pe de alta parte coruptia si minciunile ,ce aveau drept scop maximizarea fortei armamentului sovietic , rup mai toate puntile militare , economice si politice , intre Rusia si prietenii ei ce au fost pacaliti .Disparitiile unor inalti decidenti politici si militari ba chiar si a unor asa numiti „magnati” aparute in Rusia si China confirma ceea ce va spun .In acelasi timp UE face pasi mari spre federalizare concomitent cu aparitia unei Armate Europene si cu reintegrarea tuturor natiunilor Europene , extra UE, in Europa, Rusia nemaifiind o alternativa .Israel si Ucraina vor intra rapid in NATO fiind nevoite sa isi securizeze viitorul lucruri pe care singure nu la tot face .Enclavele , mari purtatoare de conflict , dispar .SUA isi aduce aproape si formeaza un NATO 2 in Pacific acolo unde natiunile occidentale nu mai au decit o singura solutie si totodata isi vinde gazul lichefiat si armamentul pe masura ce isi ofera ajutorul militar si politic .Teroristii lumii si organizatiile lor vor disparea si ele ceea ce concomitent cu disparitia Enclavelor ne va aduce sute de ani de pace cel putin in aceasta parte lume numita democrata .Tot ceea ce vedem ne arata inexistenta unor alternative .„Ginditorul”ce a facut ca,in acest context ,nici o natiune sa nu poata avea alternative este genial .Cam asa arata viitorul .

  • Mafalda, tot nu te saturi de postari bombastice? Ce echipamente militare sa ofere Romania Ucrainei, ca nu are nici macar pentru ea (si chiar fabricile produc lucruri depasite)
   terorism o sa existe intotdeauna, in vreo parte sau alta a lumii sau chiar in mai multe simultan! E in firea omului! S-ar putea, eventual, reduce dar, cu cresterea populatiei, slabe sanse!

 2. Ce text slab (atât conținutul
  /analiza cât și redactarea), nivelul este de școală gimnaziala (dar cred ca fac o nedreptate multor elevi de gimnaziu cu aceasta comparatie). Sunt surprins sa citesc pe Contributors un articol de o asemenea calitate.

 3. Fiecare cu ce-l doare.. unu, care are rusii-n coasta ii vede sursa raului, peste tot, si ii e frica de ei, pe buna dreptate.
  Altu zice ca iranienii, hezbolah, trestii, vorbesti aiurea, nu, rasa galbena e cea mai rea, spune si Nostradamus. Mai sunt inca multi altii care-si baga coada peste tot.

  Eu am o impresie colosala despre inteligenta evreilor. Realizarile lor in tehnica, stiinta, cultura, chiar si arta, sunt extraordinare. De aceea imi imaginez ca ar putea sa domine inteligent teroristii, fanaticii, dusmanii.
  Eu nu am nici o solutie privind iesirea din nebunie. Mie doar mi-e frica, mi-e frica de iranieni, de hezbolah, de bombele atomice ale lui Putin si ale altora.

  De aceea zic, dragi evrei, ginditi-va, faceti o inventie, faceti ceva sa se atenueze ura lumii, sa dansam, bem si sa traim bine.
  Sa traiti(m) bine!

  • Nu e vorba de nici un fel de „evrei” in razboiul Israel-Hamas. (Hamas a ucis cu singe rece si a luat prizonioeri zeci de muncitori tailandezi si zeci de surori filipineze. Aratau prea „evrei” ?!)
   Israel este un stat (in care vezi „evreii”, obsesia milenara). Israel apara interesele satului Israel, „evreii” din lume nu sint in razboi cu nimeni.
   Neamtu Tiganu – iubesti tradarea dar urasti pe tradatori ?
   „Inteligenta evreilor” este tot un mit clasic antisemit fals curtenitor menit sa indemne la vigilenta. E bine ca imaginatia iti permite sa vezi ca teroristii pot fi „dominati” prin „tehnica, stiinta, cultura, chiar si arta”. Mai cunosti cazuri in istorie ? Statele Unite, Franta, Marea Britanie si-au dominat terorismul prin stiinta, arta, cultura ? Sau numai Israel ar trebui ?
   „Ura lumii” ?! Parca vorbeai de terorism dar te-a luat gura pe dinainte.
   Trebuie „evreii” sa faca „o inventie” ca sa nu mai existe antisemitism ?!
   Emotionant mesaj adresat „evreilor” draga Neamtu Tiganu, dar nu te lasa infricosat de iranieni si hezbolah, poti sa dansezi si sa bei linistit in Germania nu te deranjeaza nimeni. Poate numai „evreii” ?

   • Duomnu Niculescu, cineva ar putea crede ca esti evreu, dar eu nu cred, deoarece evreii sunt inteligenti.

    Eu am auzit ca oamenii au reusit sa imblinzeasca si cele mai feroce animale salbatice, de ce nu ar reusi sa imblinzeasca si teroristii?

    Ambitia ta de a ma scoate cu tot dinadinsul antisemit, (ca vad ca ma urmaresti peste tot, si e bine ca ma urmaresti, mai inveti si tu ceva) poate fi o provocare ordinara, dar nu ma las provocat.

 4. Extremismul de stanga ori de dreapta nu va dispare decat cu omenirea. De ce s- a ajuns aici?!!! Noi acum vedem efectele unor politici ale statelor dar nu si cauzele. Daca se respectau acordurile Minsk 1 si 2 mai aveam astazi aceste razboaie ?!!! Daca maine pleaca Putin, F.Rusa va avea alta politica externa sau se destrama ?!!! Conflictul Israel Palestina Liban are si alte resorturi mai putin vizibile. Israelul ajuta Ucraina iar F.Rusa va lovi prin diferite mijloace si pe acesti aliati dar indirect.

 5. D-le Laurențiu, poate special e creat de americani acest conflict pentru a retrage sprijinul pentru Ucraina. Sunteți tânăr, nu aveți experiență prea multă de viață. În momentul de față actorii statali sunt depășiți de unele organizații gen CIA și FSB(KGB). URSS a sprijinit crearea statului Israel, iar afacerile cu arme nu țin cont de religie, naționalitate, politică. Cele mai multe arme în lume sunt produse de SUA, iar controlul armelor gen pistoale, puști, grenade, este foarte dificil. Multe dintre ele ajung să fie comercializate pe piața neagră. Dacă nu erau rușii, și acum erau în război evreii cu arabii. Dacă nu i-ar ține în frâu, ar fi un măcel acolo. Mai puneți mâna pe o carte de istorie, dar nu editată de neomarxisti.

 6. Rusia a fost, este și va fi un stat terorist. Dacă vrem pace pe planeta Pământ, atunci statul rus trebuie desființat.

  • De acord! As plusa si as spune ca cu Rusia ar trebui procedat asa cum au procedat romanii cu Cartagena! Si nu numai cu Rusia, ci si cu cei a caror unica peocupare e organizarea gruparilor teroriste islamiste( din fericire gruparile teroriste de origini comuniste au disparut, odata cu Carlos – dar poti sa stii !?).

   A propos, asta seara, la Istanbul, manifestantii pro-palestinieni fluturau inclusiv steaguri rosii cu secera si ciocanul !! Sa fi fost simpatizanti sau membri ai PMK ? Daca da, cum le permite Erdogan, care e in razboi cu PMK, sa zbiere pro-palestinieni pe strazile capitalei Turciei?

   PMK = partidul muncitorilor din Kurdistan

   • PKK (https://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan_Workers%27_Party)
    Si ar trebui aratat ca daca Hamas e un partid bun si un luptator pentru drepturile palestinienilor, PKK este idem. Turcii si mai ales Erdogan sunt de un cretinism feroce (cand ai media IQ ului european 82 nu te miri) si vorbesc de funie in casa spanzuratului. Atrocitatile comise de turci impotriva evreilor si armenilor este inca bine intiparit in mintile oamenilor…Eradicarea kurzilor astazi este in trendul lor…

 7. Ma indoiesc de faptul ca armata va putea lichida Hamas si alte structuri paramilitare. Mai ales daca sunt sustinute de Rusia si acolitii ei. Asta e traba Mosad-ului. Dar, ma rog, poate ca ma insel.
  In ce priveste pozitia Rusiei, aceasta pleaca de la Stalin, care a opinat ca arabii sunt mult mai numerosi decat evreii. Prin urmare, pot sa fie un sprijin pentru proiectele sale mondiale. De aici sprijinul constant pe care l-a acordat arabilor. Cum Israel era sustinut de UK si SUA, hotarirea lui s-a amplificat.
  Putin a renuntat total la politica Gorbaciov si a revenit -pe fata- la ideile Stalin. De aici atacul Ucrainei, amenitarile spre Moldova si alte foste „republici sovietice”. Chiar daca stalinismul a fost ridiculizat chiar de liderii rusi(sovietici) ce i-au succedat.
  Dementa senila? A avut un AVC, dupa cum tine degetul la tasta. Ce altceva a mai avut sau mai are? Bolile lui distrug poporul rus, in primul rind.
  E ridicol, nu-si aminteste nici macar ce a facut el in Cecenia, de exemplu… sau Nagorno-Karabah. Rezistenta indirjita a U si regresul trupelor sale l-au facut sa-si piarda mintile total. Va isca razboaie peste tot unde poate. Mai nou, ameninta chiar si SUA cu razbooi.
  Nebun!

 8. Israelul incepe sa piarda razboiul mediatic. Pe toate canalele media din Europa civilizata ruleaza 90% imagini din Gaza cu cladiri distruse , ambulante lovite si „criza umanitara” si 10% imagini blurate cu atacurile teroristilor hamas in satele israeliene. Ca sa fie si mai rau ambasarorii Israelului de prin diferite capitale sunt blocati doar cu intrebari „cum comentati despre victimile civile din Gaza, cum protejati civilii inocenti etc etc etc” si care cedeaza si spune adevarul ca hamas a dus la toata problema din Gaza este aruncat la lei.

  • Nu e de mirare, Europa de Vest preferă musulmanii mai mult ca pe evrei. Nu întâmplător în Europa au avut loc persecuții sistematice contra evreilor, pogromuri și marea crimă a europenilor numită Holocaust.

   • Nu ma bucur, constat. Cinic vorbind terorismul a invins ,crimele facute de Hamas vor duce de data asta la formarea statului palestinian, toata lumea este de acord ca trebuie facut acest pas. Se va face insa excluzand total Hamas Iran si alti dezaxati.

  • Ceea ce vedeti e ce ni se vinde noua din partea occidentului ” progresist”. Nu suntem chiar toti „Orb(i) prin Gaza”- (parafrazandu-l pe Aldous H.)

 9. De ce sa fim noi ingrijorati de alegerile pe care le va face poporul american?! Ei vor alege ce e mai bine pentru ei, si daca e bine pentru ei va fi bine si pentru noi. Democratia functioneaza in toate directiile.

 10. -Dl. Plesca: -„Mahmoud Abbas pleacă la Moscova într-o vizită de lucru, este clar o conexiune directă între acțiunile Hamas și suportul din partea Rusiei,…”. Deci, Mahmoud Abbas si Hamas = love!?
  – G4Media / 12.10.a,c. -„Antony Blinken a sosit în Israel. Va avea întâlniri cu oficiali israelieni și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas” . Inca o „conexiune directa”. Clara.
  -” Libanul se află acum într-un haos total, ceea ce reduce, de asemenea, probabilitatea unei acțiuni militare semnificative acolo.”. Hezbollah-ul – cea mai importanta grupare militara terorista din lume- chiar sa nu existe in ecuatie, nefiind nici macar pomenit in editorial??
  Nu stiu cui se adreseaza Agora,md; aici , suntem, totusi, pe Contributors!

 11. Citez ,,Federația Rusă este pe bună dreptate unul dintre principalii sponsori ai Hamas.” Daca nu produci si dovezi nu esti credibil stimate autor.

 12. Rușii au fost dincolo de orice dubii principalii sponsori ai terorismului arab palestinian de prin anii 50 și până la căderea URSS. Banii, armele și antrenamentul erau adesea asigurate de URSS și sateliții săi din Europa de Est.

  După prăbușirea URSS Rusia și-a permis cu mare greutate să mai susțină doar regimul Assad din Siria. Nu pentru că n-ar mai fi dorit să facă rău occidentului, ci pentru că Rusia nu mai avea de unde și nici cu ce. Palestinienii s-au orientat inițial spre Saddam și Gaddafi. Saddam a sărăcit brusc în 1991 după ce a pierdut războiul din Golf și nu mai avea ce să le dea. Gaddafi pe de o parte încerca să scape de sancțiunile occidentale, pe de altă parte îl ura cu spume pe Arafat ce refuza să se pună în subordinea lui. Deci l-a abandonat și el. Emiratele din Golf ce au fost șocate de sprijinul lui Arafat pentru Saddam au tăiat și ele macaroana. Și uite așa ”revoluția palestiniană” a ajuns într-o gravă criză existențială.

  Acela a fost momentul unei lovituri de geniu a lui Arafat: A început negocieri de pace cu inamicul de moarte, cu Israelul. A semnat mai multe acorduri preliminare (dar și nu pacea ca atare!) și a devenit ”frecventabil”. A fost primit cu onoruri în Parlamentul European:

  https://api.multimedia.europarl.europa.eu/documents/20125/46486534/1657221436987_19880900_023_016_MOBILE.jpg

  și la Casa Albă chiar dacă pe mâinile sale era sângele a sute de cetățeni europeni și americani.

  S-a format un grup de donatori pentru noul ”stat palestinian” ce urma să fie proclamat ”curând”: UE SUA și țările arabe bogate. UE proaspăt ieșită din acordul de la Maastricht dorea un succes major de politică externă, așa că nu s-a mai uitat la bani și a furnizat grosul feliei. Între 1993 și 2000 UE a decartat frumoasa sumă de $3.5 miliarde. Oamenii lui Arafat au trecut de la UAZ-uri sovietice de pe care curgeau tablele la Mecedesuri blindate cu aer condiționat. Iar gorilele sale de la Kalașnikov la M16 și veste antiglonț. La moartea lui Arafat în 2004 averea sa personală era estimată la $1.3 miliarde – să nu-i fie cu deochi. 😀

  SUA și țările arabe au tăiat cu diferite ocazii finanțarea autorității palestiniene, de fiecare dată când palestinienii ratau îndeplinirea angajamentelor asumate. Dar UE nu cred că a făcut asta vreodată. Ca un exemplu fondurile UE și SUA sunt condiționate de continuarea procesului democratic în teritoriile palestiniene. Cu chiu cu vai autoritatea palestiniană a organizat alegeri în 2006. Hamas a câștigat în Gaza iar OEP în Cisiordania. Activiștii și funcționarii OEP din Gaza au fost aruncați de pe clădiri de hamași, iar hamașii din Cisiordania au fost călcați cu buldozerul de oamenii OEP. Sigur, țările democrate au protestat și palestinienii s-au jurat că nu mai fac, deci finanțarea a continuat. Doar între 2007 și 2009 au venit aproape $8 miliarde, majoritatea de la UE. Să fie primit! Nu e clar cum au fost cheltuiți banii ăia. Sărăcia și mizeria din teritorii sunt fără pereche și economia e practic paralizată. Cu toate astea acolo există ”investitori locali” ce-și permit să construiască clădiri moderne din beton și sticlă cu apartamente de lux, aer condiționat, etc și să să aibă automobile de lux. Iată Centrul de Afaceri din Gaza dinainte de bombardamente. Chiriile acolo sunt de câteva mii de USD/lună:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_City#/media/File:Gaza_City.JPG

  Cartierul nomenclaturii palestiniene de la Rawabi lângă Ramallah, capitala autorității palestiniene:

  https://muslimvillage.com/wp-content/uploads/2017/06/Rawabi-is-the-first-new-Palestinian-city2.jpg

  Zonă închisă, frumoasă, bine păzită ca să nu se amestece cu mojicimea. 😂

  Următoarele alegeri trebuiau organizate în 2010. Oamenii de la Bruxelles erau anunțați periodic că ”din cauza unor dificultăți de moment alegerile sunt amânate”, erau OK cu asta. Ocazional vreun birocrat bruxellez chiar îndrăznea să-i dojenească pe recalcitranți, dar banii continuau să vină. La un moment dat însă s-a spart buba și șeful autorității palestiniene, ce-și continuă neturburat și azi mandatul de 4 ani început în 2006, a zis: ”Gata până aici. În 2021 organizăm alegeri!” A dat chiar și un decret în acest sens, dar să vezi minune că s-au produs niscai atacuri teroriste și din motive de securitate alegerile nu s-au mai putut organiza. Banii de la UE însă continuă să vină, inclusiv în Gaza, chiar și după atacurile din 7 octombrie:

  https://www.dw.com/en/why-eu-wont-suspend-aid-to-palestinians-after-hamas-attacks/a-67061719

  Din orice euro sau dolar care ajunge în teritorii, indiferent că e pentru, școli, filetarea apei, sau bolnavii de cancer, între 70% și 100% sunt reținuți de ”autorități”. Adică de Hamas în Gaza și OEP în Cisiordania. Nu există niciun fel de mecanisme de control, iar în Gaza chiar și banii trimiși localnicilor de rudele din Occident, Hamas își ia procentul cuvenit. În Cisiordania e mai elegant. oamenii ”donează de bună voie” pentru ”statul palestinian” doar cei 10% prevăzuți de legea islamică ca haraci califului abia după ce și-au încasat bani.

  Deci tehnic vorbind, în momentul ăsta principalul finanțator al terorismului Hamas sunt fondurile europene, cu toate că Hamas e considerată organizație teroristă de UE și SUA. Fără acești bani Hamas ar închide taraba în săptămâni sau luni. Rusia a rămas doar cu jocul de glezne la ONU. Acolo faultează cât poate Occidentul, dar suport material nu mai are să le dea teroriștilor mai ales de când a rămas ea însăși împotmolită fără speranțe prin mlaștinile Ucrainei

  • Uite de aceea Parlamentul European s-a trezit brusc acum si cere justificarea fondurilor europene pompate in Gaza. Nu prea cred in coincidente, asa ca s-ar putea sa fie o legatura directa cu UE. Trebuie sa intelegem ca asa nu se mai poate trai in UE, iar arhitectura eurocratica infernala trebuie schimbata radical. UE isi plateste prietenii pentru a avea credibilitate pe plan extern, altfel nu poate avea si nu poate oferi nimic la nivel diplomatic. Mai mult, declaratiile de sustinere a palestinienilor „oropsiti” din partea UE trebuie intelese in aceasta cheie financiara prin care sprijina direct Hamas, o organizatie terorista recunoscuta ca atare chiar de catre UE. Nu-i doare gura sa recunoasca. Exista sute de mii de palestinieni obisnuiti care lupta alaturi de Hamas, insa Tov. Ursula doreste sa creeze un coridor „umanitar” aerian zilele astea pentru a-i aduce pe unii dintre ei undeva. Unde oare, doar ea astie? In Europa, acolo unde aseara au murit doi suedezi impuscati de un terorist? No way! Insa stie sa impuna cote de migranti, exact ca pe timpul lui Ceausescu.
   https://agenceurope.eu/en/bulletin/article/13267/18
   „“We want to do everything we can to ensure that the EU budget does not go into the pockets of an organisation that has direct links with Hamas”, said the rapporteur.” (Siegfried Mureșan calls for consideration of implications of 2024 EU budget in context of Israeli-Palestinian conflict)

   • Aia cu justificarea cheltuielilor se va termina cu batista-n țambal.

    Ei știu foarte bine de ani de zile că banii sunt fraudați la greu.

    Oricum ar fi cu verificări sau nu, au permis eliberarea unei noi tranșe de „ajutoare” pentru Hamas.

  • Se pare ca intreg mapamondu’ s-a inghesuit sa -i ajute pe palestinieni. Democrati si dictatori, crestini si mahomedani, Soros si ONG-uri „rele”, fete si baieti. Rusia si SUA; Iran si Arabia Saudita; UE si celelalte tari arabe; pana si Israelu’! Toate si-au dat obolu’ . Despre Vanuatu n-am informatii.

   • 1.1 miliarde de EURO trimite doar Comisia Europeana anual in Cisiordania si Fasia Gaza, iar alte patru state europene (Suedia, Germania, Austria, si inca una) trimit suplimentar niste sute bune de milioane in Gaza. Trebuie sa fii dus complet sa nu realizezi ca Hamas controleaza toti acesti bani. Printre altele, UE aloca aceste fonduri pentru salariile si pensiile functionarilor din Gaza, ca doar functionarii intre ei se sprijina si sunt uniti in buget, oriunde s-ar afla pe Glob, nu-i asa? Astfel de lucruri se fac in secret, prin cotloanele obscure ale institutiilor europene, fara ca cetateanul european platitor de taxe sa stie toate astea. Se pare ca justitia europeana lipseste din perisaj la acest capitol. Unde este EPPO?

 13. PS:”Președintele așa-zisei Autorități Palestiniene, Mahmoud Abbas pleacă la Moscova într-o vizită de lucru, este clar o conexiune directă între acțiunile Hamas și suportul din partea Rusiei, prin urmare, există un sprijin cu drepturi depline și pe scară largă a Rusiei pentru Hamas.”
  Dupa cum am scris mai sus:NU stiu cine v-a spus d-voastra ca Mahmoud Abbas e lider Hamas fiindca oficial cel putin dupa razboiul civil din 2007 Fatah si Hamas NU au nici o legatura;iar ca problema sa fie si mai complicata, Fatah, AP NU au nici o autoritate in Gaza,dominata de Hamas.Deocamdata, asa rai cum sint Mahmoud Abbas si Autoritatea Palestiniana sint SINGURII in toata nebunia asta care pot fi considerati ca reprezentanti cit de cit legitimi ai palestinienilor.Si cit de cit mai rationali, in toata nebunia asta.(oricit de stinga or fi ei si deci prea nedigerabili de catre anumti forumisti)Ca M Abbas prefera sa mearga la Moscova intr-o vizita de lucru…hmm.No comment.Dai de pamint cu el si cu AP si atunci sa nu ne mai plingem ca Hamas,Hezbollah si Iran isi vor vedea de „treaba”.
  In fond,oricit de mult ne-ar displace ideologia vocatia martirologicaa sacrificiului suprem pt. credinta, popor si patrie a jihadistilor islamisti palestinieni de asta data e comuna cu vocatia martirilor crestini din primele secole de iudeo-crestinism;istoria se repeta,din pacate.

   • Domnule Cristescu, desigur problabil e suficient pt acesti dementi si cei carora le spala creierele,dar trebuie sa recunoastem ca raiul crestin e mult mai tentant, he,he,he!!!

  • Depinde ce înțelegi prion ”legitim”. La ultimele alegeri din Cisiordania și Gaza din 2006 Hamas a câștigat 45% din voturi (cu 80% în Gaza) iar OEP (Fatah) a câștigat 42%. Observatorii internaționali au considerat că alegerile au fost binișor fraudate în Cisiordania de OEP (Fatah) deci se pare că nici ăia 42% nu sunt chiar pe bune și probabil Hamas avea de fapt majoritatea absolută.

   În Cisiordania sunt manifestații destul de frecvente îm,potriva OEP (Fatah). Nimeni însă n-a văzut niciodată o manifestație în Gaza sau Cisiordania împotriva Hamas…

   • Multumesc pt. lamuriri domnule Rostogan cu respect dar ideea era asa simplu pe romaneste: la cit de distrusi sint sus la mansarda nebunii aia, cei din Fatah/AP sint un model de civlizatie….

  • Corect.

   Marea Britanie era ferm de partea arabilor în 1948. Din cele 6 armate arabe ce au atacat Israelul în 1948 cea irakiană, iordaniană și egipteană erau instruite și înarmate de englezi. Cea siriană și cea libaneză erau echipate și instruite de francezi. Legiunea arabă iordaniană era comandată de ofițeri englezi și-l avea în frunte pe Sir John Glubb Pașa. Prima bătălie aeriană din războiul dintre Israel și arabi s-a dat deasupra Sinaiului între Spitfire pilotate de britanici și Messerschmitt-uri 109 de provenineță cehoslovacă pilotate de piloți evrei. 😀

 14. „Federația Rusă este pe bună dreptate unul dintre principalii sponsori ai Hamas”

  Exista si dovezi sau e doar o ipoteza? Mie mi se pare mai degraba o ipoteza.

  ” Dimpotrivă, liderii politici ai Rusiei se întâlnesc constant cu liderii organizației teroriste Hamas și îi primesc constant la Kremlin.”

  Sunt mentionate doua intalniri ale lui S. Lavrov cu reprezentanti Hamas, una in martie, alta probabil in septembrie. Mai exista si altele pe care le puteti mentiona?
  Putem numi asta diplomatie sau diplomatie e doar ce face zona occidentala?

  „Fără îndoială, există ample dovezi care indică faptul că mulți dintre luptătorii din cadrul organizației Hamas au fost instruiți de ruși, ceea ce sugerează și prezența unor instructori ruși în interiorul acestei organizații.”

  Sunt convins ca exista ample dovezi dar totusi, poate fi aratat ceva si muritorilor? Realist vorbind, e greu de judecat partea asta cu instructia, fiecare isi alege scoala, asa au procedat si al-Qaida si ISIS. Sau te pomenesti ca si pe astia i-au instruit rusii :))

  „Rusia a sprijinit Hamas pe scena internațională încă din perioada Uniunii Sovietice. ”

  In ce fel? Poate candva si Israel a pus umarul la dezvoltarea Hamas, vazut atunci ca o contrapondere islamista la curentul predominant nationalist reprezentat de OEP si reprezentat politic de Fatah. Lucrurile sunt mult mai complicate decat par.

  „După atacurile de sâmbătă, rușii s-au grăbit să scoată la iveală vechile planuri de a readuce granițele Israelului la locul unde erau în 1967.”

  Probabil va referiti la vechile planuri reprezentate de rezolutiile 181(II)/1947, 242/1967 si 338/1973.
  O foarte simpla cautare poate arata ca nu au fost doar planurile rusilor si ca au contribuit la recunoasterea statului Israel de catre OEP(prin consiliul national palestinian) in 1988. Va rog frumos, incercati sa fiti mai precis.

  In loc de concluzie.

  Pentru un cercetator la CRSR ma asteptam la mai multa profunzime. Nu pot decat sa sper ca analizele furnizate de acest centru au alt nivel de calitate decat prezenta scriere si ca CRSR nu va cadea in pacatul incompetentelor think-tankuri occidentale, furnizoare de evaluari eronate ale FR(economica, tehnologica, industriala, militara, etc…) si care au contribuit indirect dar masiv la actuala situatie complicata de la granitele noastre. Si atunci cand vine vorba despre decizii se aplica regula „GIGA”: Garbage in, Garbage out!

 15. Israel are o grea alegere de facut .Totusi Israel nu isi poate permite sa lase Hamas in functiune dupa ce acesta a atacat atit de criminal si a ucis atit de multi oameni nevinovati .Riscurile de a ataca Gaza City sunt uriase daca intelegem pregatirile pe care Hamas le-a efectuat timp de ani de zile .Israel este nevoit sa distruga Hamas el neavind nici macar gindul de a distruge cetatenii palestinieni nevinovati .Acuzele vin si trec , demonstratiile la fel dar fara ca Israel sa distruga, in intregime ,structurile Hamas si sa omoare membri Hamas ce au inceput conflictul , ca si raspuns devenit si politic si social obligatoriu , nu va face decit sa amine aparitia unui alt deznodamint tragic in viitor .Netanyahu nu are de ales .fie pleca, fie ataca dar si in a ataca riscurile sunt extrem de evidente .Pina cind toti cetatenii dinGaza, care nu fac parte efectiva din structurile Hamas , nu vor pleca, atacul Israel nu va deveni vizibil ,in forma imaginativa de atac in forta ,cu tancuri si trupe terestre . Invazia va incepe doar in momentul in care nu veti mai vedea pe cerul Israel rachetele Hamas .Rusia , pe masura ce vedem ca nu poate iesi din transee (cursa a functionat perfect ), nu mai reprezinta o alternativa viabila pentru nici o natiune .Exista un moment zero in care prieteniile cu Rusia vor disparea in multe dintre teritoriile controlate acum de rusi si armatele sale . Daca , asa cum se pare ca deja s-a si declansat , Ucraina aduce in razboi haosul si Rusia se retrage, ea neavind alternative, atunci prieteni ei dispar .China si toti ceilalti stau si asteapta sa vada rezultatul .Coada Rusiei devine pe zi ce trece parca si mai bearcă asa cum a patit si ursul din povestea bine cunoscuta acolo unde vulpea a cistigat (Ursul pacalit de vulpe ).

 16. No, daca asa specialisti vom avea sau avem deja pe politica externa atunci… asta este. Nici nu ma mir. Articol extrem de slab. Dezamagitor ca apare pe Contributors. Imi aduce aminte de perioada lui Ceausescu, perioada pup-in-currismelor dar in sens invers.

 17. Sunt de acord. Rusia este o construcție macabra, de tip extremist, iar misiunea ei esențială în istorie nu a fost una de supraviețuire, ci de reabilitare a Terorismului. Rusia, un stat terorist pur-sange, nu a lăsat niciodată frâiele terorismului din mâini. Vechii Kgb-isti care o conduc au rămas practic ancorați in proiectul totalitar terorist. In momentul de față Rusia se comporta ca un sindicat al crimei. Putinistii fac acum ce făcea Rusia Sovietică in anii sai de „glorie”. Conduce rețele ale terorismului, controlează, finanțează și se amestecă în operațiuni „speciale” teroriste. Așadar, Rusia a inventat terorismul politic modern, de care s-a folosit, cu o competență inegalabila, in Cecenia. Și fiindcă Estul Bolsoi are obiceiul asta dezgustător că ți se uită in ochi și te mint in fata, mujicul Putin i-a obligat pe partenerii din Vest sa accepte crimele săvârșite în Cecenia ca pe o parte a luptei împotriva Terorismului. Cum sa duca ea, Rusia Terorista, un război total împotriva terorismului, când acasă la el Putin săvârșește masacre? Ca urmare, statul rus de astăzi este unul dintre cei mai teribili tirani ai vremurilor noastre. Deci, va trebui să-i înfruntăm și pe teroriștii ruși după c încheiem socotelile cu Hamas și alți „măiestri ai tetorismului”

 18. Evident ca rusii si-au bagat coada, direct sau indirect. Nu scapa un prilej pt a baga bete in roate Occidentului si in special SUA. E posibil sa fi si finantat sau antrenat Hamas, si oricum le-au dat binecuvantarea politica, atat or cat si Iranului. Aniversari ale Rabzoiului de Yom Kippur au mai fost dar fara astfel de atentate la scara larga. Evident ca pe rusi ii avantajeaza ca atentia si banii SUA sa fie indreptati si spre Israel, in loc doar de Ucraina. Rusii si-au bagat coada si in Africa, apoi au lasat din brate Armenia care se indrepta spre Vest, acum le convine reinceperea ostilitatilor din Israel si Palestina.

 19. – ” Fără îndoială, există ample dovezi care indică faptul că mulți dintre luptătorii din cadrul organizației Hamas au fost instruiți de ruși, ceea ce sugerează și prezența unor instructori ruși în interiorul acestei organizații.” E foarte important pentru organism sa n-ai indoieli; da’ nu-i obligatoriu s-o si declari. Evident, daca nu cumva „amplele dovezi” te coplesesc., ca si „sugestiile”…
  -” Președintele așa-zisei Autorități Palestiniene, Mahmoud Abbas…” este Presedintele ales, iar „asa-zisa” guverneaza tara numita Statul Palestina- recunoscut de ONU si de cca. 200 de state!

 20. In care razboi ? cel actual sau cele dinainte ? Rusia fiind sustinatoarea traditionala cu arme a unor state arabe ostile Israelului din anii 50 pana de curand si actual.
  Rusia are peste tot bagata coada asa cum si altii isi baga nasul in alte oale.
  Conflictele in acesta zona a lumii exista de mii de ani, cel actual fiind continuarea „fireasca” a unui trecut zbuciumat.
  De zeci de ani toata lumea priveste catre acesta zona a lumii fara a gasi o solutie viabila si agreata de toata lumea, in primul rand de israelieni si palestineni despre ei fiind vorba.
  In schimb pe teritorul Israelului se descarca acum jocul geopolitic la nivel mondial intre marile puteri si actori regionali care pot produce multa bataie de cap la nivel mondial, Israelul putand deveni acum punctul plecarii unui conflict pe care unii il numesc al 3 lea Razboi Mondial, infiorator !!
  Nu pt ca vecinii Israelului ar fi prea puternici, nu sunt , din contra, sunt slabiti in urma primavarii arabe si haosului lasat in urma de dornita occidentui de a exporta democratia intr-o zona a lumii care nu si-o doreste, poate cu unele foarte mici exceptii.
  Datorita astestei slabiciuni a unei mari zone un stat precum Iranul sustinut de rusi si chinezi a devenit atat de amenintator la adresa Israelului si a intregii zone, guvernul ultrareligios al Iranului dorid sa controleze cat mai multe state si organizatii paramilitare cu ajutorul carora poate lovi oriunde in zona, conflictul din Yemen nemaifiind bagat in seama de nimeni.
  Intre timp exist destule voci care isi doresc indivizi precum Sadam Hussein sau Ghadafi iar la putere, indivizi care sa puna ceva „ordine” in debandada araba, singurul care a reusit sa supravietuiasca cu pretul unei tari devastate fiind liderul sirian,
  Libia, Siria, Irakul, Yemenul , Gaza si Cisjordania sunt state si zone esuate complet si dupa cum vedem scapate de sub controlul pana si la Mossadului in Gaza.
  Sa nu ne miram de ce vedem la televizor, sa nu ne miram de atentatele in occident care abia au reizbucnit si imi aduce aminte de anii 70 in care terorismului palestinian face ravagii in Europa in Orient.

 21. Pai lucrurile astea sint valabile si pt noi:aripa pretins conservatoare antisionista, antisemita (reprezentata de Dan Puric si de altii-personal nu cred ca actorul saltimbanc de altfel f talentat merita prea multa atentie ca „guru” al neamului,-dar se bucura de mult popularitate in cercurile ultra nationaliste pan ortodoxiste de la noi) se emuleaza perfect pe discursul propagandei ruse putiniste.Putin si statul rus sint aparatorii Adevaratei Morale in lupta impotriva Occidentului Satanist si decadent,statul rus are un rol esential in aceasta privinta (MAI ALES in razboiul din Ucrainia, dar uite ca si in conflictul palestiniano-israelian).Ca reprezentat esential al acestui satanism global, SUA.
  La fel islamistii radicali lupta impotriva Occidentului Santanist reprezentat cu deosebire de SUA si de asta data de statul Israel.E normal ca tov Putin,exponentul statului rus catehon protector al Adevaratei Morale sa profite de aceasta situatie,doar nu e prost!!!
  Din pacate pt. anumti forumisti creduli si omniscienti de aici sau de aiurea se pare ca dihotomia clasica stinga vs dreapta e depasita.
  Nu de alta dar,culmea ironiei amare,Fatah care alta data era intr-adevar o organizatie nationalista de extrema stinga(culmea nici aici definitia clasica a extremei stingi nu prea e valabila) esta astazi SINGURA organizatie care poate reprezenta cit de cit legitim palestinienii fie ei din Gaza sau din Cisiordania.Daca Fatah se va alia Hamas atunci se pare ca iadul se va dezlantui pe pamint. (spre satisfactia sutelor de milioane de fanatici religiosi iudeo-crestini adepti ai apocalipsei care sint ferm convinsi ca intemeierea statului modern Israel si intoarcerea masiva a evreilor in Tara Sfinta din 1948 incoace reprezinta primul pas,gradual, al implinirii profetiilor apocaliptice si deci traim Vremurile Apocaliptice)
  Oricum sincer ma amuza cum multi dintre distinsii comentatori de aici (oameni de buna credinta,in general, culti sau f culti) se agitau de luni si luni de zile incercind sa analizeze,sa dezbata (si evident unii dinte ei sa se si certe) diversele posibilitati ale implicarii Chinei s-au trezit cu problema asta…Sic tranzit gloria mundi dar si homo homini lupus…..Iar China,”dragutza” de ea,si ea se pare ca e preocupata mai de graba de problemele palestinienilor…..empatia selectiva,bat-o vina, ca de obicei.
  Urita lume, dar asa a fost dintotdeauna.Punct si de la capat.
  PS:incomod sau nu cred ca poate fi publicat.Multumesc.

 22. Da. Rusia profita de pe urma oricarui conflict ce implica occidentul si probabil ca il si ajuta sa ia amploare. Totusi adevarata cauza e in alta parte. Occidentul a marsat pe teoria lui Fukuyama ca sfarsit al istoriei si de raspandire a civilizatiei si ordinii occidentale, de aici si primaverile arabe, galbene sau portocalii si a neglijat avertismentul serios al lui Huntington ca se va ajunge mai devreme sau mai tarziu la un conflict intercivilizational, cu falii clar delimitate si a prezentat chiar si harti in legatura cu asta. Iata ca Huntington a avut dreptate si acum suferim de orbirea occidentului care a deschis larg portile imigrantilor in special arabi si acum are multi cai troieni in pantecele sau, ce vor actiona spre daramarea sa si nu spre dezvoltarea sa. Da, suntem in pragul WW3 si inca nu au inceput conflictele intre cele 2 Corei sau intre China si Taiwan, care asteapta doar momentul potrivit ca sa izbucneasca cu tarie.

 23. Daca nebunul de Hitler ar fi avut geniala idee de a lasa in pace pe evrei si de a nu ataca Franta si Regatul Unit, de a gasi solutii pasnice privind Polonia si Cehoslovacia, si s-ar fi focalizat doar pe comunisti si URSS, cred ca chiar ar fi avut sansa sa aiba aliati seriosi in acest demers si poate astfel omenirea ar fi scapat mult mai usor de aceasta mare nenorocire criminala numita comunism, ale carei mizerii ne fac si astazi viata grea pe planeta Pamant!

  Poate astazi am avut statui ale lui Hitler pe la Washington, statul Israel nu ar fi existat, iar mizerabililor de musulmani extremisti le-ar fi lipsit cel mai important obiect al muncii !!( evident glumesc, nu se poate banui cum s-ar fi putut schimba cursul istoriei in ipoteza de mai sus)

  Incurajarea si finantarea terorismului islamist a fost o preocupare de baza a „tovarasilor” comunisti si iata ce consecinte are!

  • Aoleu, LS, nu mai veni cu astfel de bazaconii! Cazi din lac in put, nazismul a fost si mai rau decat comunismul, de fapt ambele au fost niste atrocitati oribile care nu trebuiau sa apara. Ambele au aparut in urma decaderii crestinismului ca filozofie majoritara in Vest si in urma exacerbarii gandirii unor „filozofi” care promiteau ca aduc fericirea popoarelor… E adevarat ca URSS a ajutat islamistii ca o contrapondere la Vest, dar fii sigur ca islamistii erau teroristi si fara URSS. Jihadul e scris in Coran si apare in aproape toata gandirea musulmana, vezi cucerirea Africii de Nord si a Spaniei in Evul mediu. Arabii si musulmanii in general vor distrugerea statului Israel, care le sta ca un ghimpe in coasta. Ei urasc si crestinismul; tarile europene care au primit milioane de muslmani si-au cam sapat singure groapa (nu toti musulmanii sunt teroristi, dar un mare numar din ei sunt).

  • Daca nebunul de Hitler ar fi avut geniala idee de a lasa in pace pe evrei si de a nu ataca Franta si Regatul Unit, de a gasi solutii pasnice privind Polonia si Cehoslovacia, si s-ar fi focalizat doar pe comunisti si URSS, cred ca chiar ar fi avut sansa sa aiba aliati seriosi in acest demers si poate astfel omenirea ar fi scapat mult mai usor de aceasta mare nenorocire criminala numita comunism, ale carei mizerii ne fac si astazi viata grea pe planeta Pamant!

   M-ați făcut să râd în hohote, mersic! Suspectez că ați avut 10 la istorie în liceu și de aici umorul dvs. (involuntar, dar urieșesc), direct proporțional cu vasta dvs. ignoranță în chestiunea bolșevikă, tumoarea malignă generalizată ajunsă deja în faza terminală în Occidentul colectiv. Nu și în Rusia, unde s-a intervenit chirurgical (Putin) și chimic & radiologic (FSB). Iar când nimic altceva nu a funcționat, bolșevicii recalcitranți s-au sinucis asistați de același FSB.

   • In general, capacitatea cuiva de a suspecta ceva in mod corect( adica fara sa greseasca) este direct proportionala cu nivelul de inteligenta si coeficientul IQ al persoanei respective!

 24. .Acum putem face pariu ca Hamas se va preda si cei prinsi vor fi judecati in public .Acesta este motivul pentru care Israel nu intra cu tancuri in Gaza .Cind distrugerile se vor apropia de sfirsit si mai toti responsabilii la nivel inalt vor fi murit deja Hamas nu are ce face .Se va preda .Ceea ce va urma este doar o alternativa pentru restul organizatiilor teroriste .Conducatorii lor vor fi judecati pe model Nürnberg iar soldatii de rind posibil a fi eliberati ,in niste conditii stricte ,dupa ce isi vor executa pedepsele .

 25. Raboiul e in Gaza , nu in Israel. Si e un razboi de agresiune , de cotropire a unui teritoriu strain si de curatare etnica.
  Deci nu exissta nici un razboi in Israel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro