duminică, noiembrie 29, 2020

Cum trebuie făcută educația sexuală a copiilor în școală?

Cum trebuie făcută educația sexuală a copiilor în școală?
În discuția despre educația sexuală asistăm, ca de atâtea ori!, la un dialog al surzilor al căror victimă sunt copiii. Să clarificăm cu calm ce e de făcut la nivelul fiecărui copil și la nivel de sistem. Înainte de toate să înțelegem că obligația noastră este să evităm cele două extreme:

extrema hipersexualizării, propovăduită, adesea agresiv, de unii pentru care practicile sexuale sunt principala preocupare în viață și un pretext de revoluție continuă, și

extrema celor pentru care sexul este subiect tabu, nu mai puțin agresivă. Ambele extreme lăsă copiii noștri dezarmați în fața propriei lor biologii chiar dacă în școala românească există și acum prevederi curriculare clare unde se pot explica toate lucrurile legate de educație sexuală. Da, ideal, educația referitoare la viața sexuală ar trebui livrată tinerilor în cadrul unei familii călduroase și armonioase dar știm că acest lucru nu se petrece întotdeauna, de aceea școala trebuie să suplinească această lacună. Sintetizez aici câteva chestiuni de bun-simț și vechi de când lumea, pe care oricine le poate livra copiilor. Nu e nevoie de nimic mai mult pentru a-i învăța să își protejeze sănătatea, totodată respectându-le intimitatea și lăsându-i să descopere magia vieții romantice. Toate astea ținând cont de sensibilitățile emoționale, cuturale și religioase ale fiecăruia. Nimeni nu trebuie să intre cu bocancii în sufletele adolescenților, dar nici nu trebuie să-i lăsăm de izbeliște în fața necunoscutului.

La nivelul fiecărui copil, trebuie să explicăm că:

1) Începând cu vârsta de 12-13 ani e firesc să simțiți schimbări în corpul și mintea voastră. Ele sunt normale, chiar dacă uneori vi se pare că sunteți ca o chitară electrică cu butoanele date la maxim: orice eveniment din jur vă provoacă simțăminte puternice, totul te enervează, azi ești terminat de tristețe, mâine ești în spațiul intergalactic de fericire. Dacă aveți neliniști sau întrebări, nu ezitați să vorbiți deschis cu părinții sau un medic. E ”jobul” lor să vă fie alături și o vor face cu drag. Să vă zic un secret despre părinți: nu există prostie pe care voi să o faceți azi și părinții voștri să nu o fi făcut în tinerețe. Dacă i-ați vedea acum pe părinții voștri la vârsta de 14 ani, nu v-ar veni să credeți câte prostii făceau și ei. Așa că ei știu deja cum să prevină sau să repare orice prostie faceți și sunt cei mai buni prieteni în caz de probleme. Totul e să vorbiți cu ei și să le arătați că o faceți cu dragoste. Și… să nu credeți că le puteți ascunde ceva: și ei au ascuns chestii părinților când aveau vârsta voastră (și atunci era mai ușor de ascuns ca acum) și știu toate șmecheriile. Doar se prefac, uneori, că nu observă, pentru că nu au chef de scandal.

2) Fetele trec la vârsta asta printr-un moment delicat: intrarea în viața de femeie aduce ciclul menstrual care, oricum am lua-o, nu e o chestie plăcută. Adesea dureri, schimbări de comportament, nevoi igienice sporite și, din păcate, uneori și jenă față de cei din jur, mai ales dacă părinții sau școala nu au explicat această tranziție firească. Uneori băieții prost crescuți mai fac și glume tâmpite pe acest subiect, ceea ce nu ușurează situația. Așa că băieți: fiți civilizați și să știți de la mine că a face glume deocheate arată doar că sunteți neciopliți, nu că sunteți cool. Gândiți-vă cum ar fi să veniți la școală, să dați teze, lucrări de control, să faceți sport și să aveți dureri nasole de burtă trei zile pe lună… Așa că țineți-vă glumele proaste pentru voi. Evident, din momentul în care fetele au ciclul menstrual, ele pot să rămână gravide și să facă copii.

3) Și la băieți lucrurile se petrec destul de repede, însă mai târziu ca la fete. Adesea la vârsta asta fetele se plâng că băieții din clasa lor se comportă infantil și au dreptate. La băieți vocea se schimbă, organele sexuale își schimbă dimensiunile (alt subiect de glume proaste) și veți observa uneori dimineața pete albicioase în pijama, ceea ce înseamnă că ați devenit bărbați: organismul vostru produce spermă deci… bine ați venit în viața de adult. Felicitări, de acum puteți avea copii! Privește-te dimineața în oglindă și bagă-ți bine în cap: de azi nu mai ești copil. Cool!

4) Pe la vârsta asta colegii de sex opus, care înainte erau doar parteneri de joacă, vor produce în voi senzații noi: vei simți o atracție emoțională și, uneori, fizică față de o colegă, un coleg ți se va părea atragător și vei dori să petreci timp cu el sau ea, te întristezi dacă nu te bagă în seamă, vrei să epatezi… E ceea ce adulții numesc prima dragoste. Eu am avut-o la 15 ani și din păcate nu a fost împărtășită atunci. Abia peste vreo 20 de ani mi-a spus tânăra domnișoară că simțea la fel dar… eram amândoi timizi. Se întâmplă. Nu este însă NIMIC rău sau rușinos să te îndrăgostești. E chiar plăcut, te stimulează să fii mai bun pentru a-i arăta persoanei iubite că o meriți, te culci seara cu gândul la ea și dimineața abia aștepți să o vezi. Iar când o vezi… abia dacă poți să-i spui un cuvânt de emoție… Nu te îngrijora, așa am pățit toți. Dacă ești un tip fain încerci să te relaxezi și să găsești subiecte inteligente de conversație. De exemplu eu învățam multe despre orașul în care eram și povesteam fetelor despre clădiri, nume de străzi și încercam să fiu amuzant. Vă mai dau un truc: fetelor le plac băieții îngrijiți: curați, unghii tăiate, haine curate și călcate, părul spălat și pantofii impecabili. Nu ezitați să folosiți deodorant, faceți-vă freze cool dacă vă plac, dar întotdeauna fiți îngrijiți. E un bonus pentru băieți să știe să gătească și să fie gospodari. Fumatul sau trasul dintr-un joint nu mai impresionează pe nimeni, ba chiar e destul de rău văzut. Dacă părinții v-au cumpărat o mașină sau motocicletă, nu fiți proști că puteți muri în accidente încercând să impresionați… Pe scurt, dacă simți față de o fată sau un băiat chestii pe care nu le-ai simțit înainte, sfatul meu este să îi vorbești deschis respectivei sau respectivului, în limbajul care îți vine, dar întotdeauna politicos și fără să stânjenești. Probabilitatea e destul de mare să primești un răspuns negativ. Dacă se întâmplă… bad luck, dar nu ești nici primul și nici ultimul. Ce-i de făcut dacă te refuză? Ei bine… să fii mai bun, învățând, și să fii mai frumos făcând sport, pentru ca data viitoare să fii admirat! Nu are rost să insiști, fii curtenitor și retrage-te politicos. Cultivă relația dacă ți se permite, nu fi invaziv, ia-ți timpul necesar să arăți că ești bun, și la școală și în afara ei și, mai ales, fă mult sport. Că ești fată sau băiat, take it from me: dacă faci sport vei fi mai frumos și mai atractiv, iar viața îți va fi muuult mai plăcută. Învață să te comporți elegant în public: nu scuipa, nu țipa când vorbești, nu te da cocoș când nu știi despre ce e vorba, dar nici nu fi mutulică timorat. Masculinitatea nu înseamnă brutalitate, violență sau nesimțire, nici sprâncene epilate sau tatuaje cu duiumul. Masculinitatea înseamnă să fii politicos, sigur pe tine, gata să protejezi, să ai un corp frumos pentru că l-ai cultivat, să fii elegant și cultivat, îngrijit, natural și calm. Astea nu vin de la sine, trebuie să le educi, dar merită.

5) Că ești băiat sau fată, aproape inevitabil vei descoperi că la vârsta asta vei avea vise erotice: te vei gândi la părțile ascunse ale sexului opus, vei visa săruturi tandre, poate și alte lucruri necunoscute până acum. Vei descoperi, accidental sau nu, că sunt o serie de metode prin care îți vei provoca singur plăceri pe care înainte nu le cunoșteai. I have news for you: nu e nimic anormal. Nu ți se va întâmpla nimic rău. Nu vei orbi, nu îți vei pierde auzul, eventual te vei simți mai relaxat și puțin tensionat. E oarecum firesc să te simți rușinat(ă) sau vinovat(ă), dar depășește momentul. Dacă vreun adult ”te prinde” s-ar putea să nu fie chiar plăcut, unii părinți, în loc să se prefacă că nu au văzut nimic pentru a nu te pune într-o situație jenantă, s-ar putea să te ia la rost, caz în care cel mai practic e să încerci să ceri sfaturi. Majoritatea părinților îți vor spune că li s-a întâmplat și lor și te vor sfătui să fii discret. Dacă părinții găsesc în istoricul computerului site-uri mai deocheate și te ceartă, rămâi calm și cere sfaturi, transformă eventuala ceartă într-o oportunitate de dialog cu părinții. Întrebarea ”tu, iubit părinte, la vârsta mea cum te informai?” face minuni. Confruntarea nu are rost, uneori părinții acceptă mai greu că bebe al lor iubit a devenit adult… Asta este prima lecție adevărată despre sex: viața erotică ține de intimitatea fiecăruia, nu e ceva ce are vocația de a fi expus în public.

6) În sfârșit ziua cea mare a venit: ai prietenă sau un prieten, vă simțiți apropiați, faceți plimbări romantice ținându-vă de mână, deveniți intimi și… simțiți dorința de a face dragoste, de a vă oferi unul altuia. Tot normal până aici, dar trebuie să cunoașteți câteva ”reguli” de bază. Prima și cea mai importantă: fiți selectivi, nu vă aruncați în brațele oricui. Luați-vă timp să profitați de sentimentele pe care le aveți și să vă asigurați că persoana respectivă le și merită. Regula de bază pentru voi, băieții, este să înțelegeți că NU înseamnă NU. Nu există ”de fapt spune NU pentru că îi e rușine, dar pentru că și-a dat jos bluza știu eu că e DA”. Când o femeie spune NU, asta înseamnă exact NU. Orice insistență după un ”NU” este nu doar nepoliticoasă dar și adesea o invazie a intimității pedepsită de lege. De fapt adesea nici nu trebuie să aștepți până spune nu, femeile au numeroase moduri prin care îți arată că nu ești binevenit. E OBLIGATORIU, nu opțional, să oprești orice avans dacă simți, prin gesturi, priviri, atitudini, cuvinte, că ești respins. Invadarea intimității unei femei este cel mai nasol lucru pe care un bărbat îl poate face și te descalifică. Fetelor le-aș spune să nu ezite să spună NU sau NU ACUM dacă nu se simt pregătite. Nu e nici plăcut, nici cool, nici… nimic să faci dragoste dacă nu ești pregătită. Nu o fă pentru că prietenele tale o fac sau pentru că tipul respectiv e ”popular și dorit de toate fetele”. Le-aș mai sfătui să nu se pună în situații de risc: să nu meargă în locuri necunoscute cu necunoscuți, să fie prudente în ceea ce lasă băieților să înțeleagă despre dorințele lor. S-ar putea să aveți surprize neplăcute chiar din partea unor băieți, aparent bine crescuți, pe care credeați că-i cunoașteți: e greu de prezis cum va reacționa un bărbat pus în situația unui refuz: majoritatea sunt civilizați, dar unii pot deveni insistenți, poate chiar violenți. Nu trebuie să abordați relația cu un băiat cu frică, majoritatea covârșitoare a băieților sunt OK, dar e bine să o abordați cu prudență și să cunoașteți bine băiatul înainte de ”a merge mai departe”. Sfatul meu, atât pentru fete cât și pentru băieți, e să nu ezite să vorbească cu părinții și să ceară sfaturi. Cei mai mulți părinți vor fi fericiți când copiii le cer astfel de sfaturi. Pe mine cel mai bine m-a sfătuit mama primei mele prietene, care voia să se asigure că fiica ei va avea o primă experiență romantică frumoasă.

7) Ce e o relație sexuală normală? Cum se face dragoste?
Ei bine, la aceste întrebări nu există răspunsuri unice. Răspunsul corect este “depinde de fiecare cuplu”, sunt însă câteva chestii generale pe care e bine să le știți. În primul rând curiozitatea, dorința de a explora teritoriile necunoscute ale intimității sunt lucruri firești și fiecare le simte diferit. Toți am trecut prin ele, unii cu timiditate, chiar frica de a ”se face de râs”, unii cu inhibiții, alții cu dezinvoltură sau chiar entuziasm. Cel mai important e să faci această explorare, care adesea durează mulți ani, calm și în ritmul care îți convine și să fii foarte atent la ritmul partenerului sau partenerei tale: noutatea e adesea interesantă, dar trebuie să fii pregătit/ă pentru ea. Take it easy, ai timp, ești tânăr! Toți am trecut prin asta. Altă chestie: viața erotică nu e un concurs. Nici despre “cât de repede iei startul”, nici despre „cât timp reziști”, nici despre “cât de des o faci”, nici “cu câți/câte parteneri/e o faci”. Eventual un concurs cu tine însuți, despre cât de atent ești față de partenerul sau partenera care ți-a permis privilegiul de a te strânge în brațe. Unii oameni sunt foarte fericiți cu un partener alții nu. Ideea e să fii în acord cu partenerul, sa fii în fază cu el/ea. Cu cât mai multă emoție va exista între parteneri, cu cât mai multă apropiere sentimentală, cu atât mai agreabilă și împlinitoare va fi relația fizică. Da, trăim într-o lume destul de dezinhibată, relații ocazionale există, fiecare trebuie să gestioneze acest aspect cum îi convine, dar ține minte: o relație trupească lasă întotdeauna urme, cel mai adesea emoționale. Nu e același lucru “a face dragoste” cu a “bea un suc”, chiar dacă îi veți auzi pe mulți bravând în modul ăsta. Mai reține însă un aspect important: în orice moment, dacă nu vrei să mergi mai departe, spune “nu”! Să nu îți fie jenă să faci asta pentru că ai fi considerat “un copil”. Fă din fiecare experiență romantică o bucurie, nu o corvoadă.
Despre rețeta “cum se face dragoste”… sunt foarte multe de spus. De mii de ani au fost scrise cărți întregi, cu toții ați auzit de Kama Sutra, dar nu aș vrea să fim ipocriți… Sunt sigur că mulți dintre voi ați căutat poze, filme sau altele asemenea pe internet și ați văzut o varietate foarte mare de comportamente. Ei bine… nimic din ce vedeți nu e la capitolul “obligatoriu”, ci la capitolul “opțional”. Faci ce îți place ție și partenerei/partenerului. Dacă prietenelor tale le plac băieții înalți dar ție ți-a căzut cu tronc un băiat mai scund… asta e, nu prietenele tale vor petrece timp cu el, ci tu. Ai încredere în alegerile tale! Ideea de bază, dacă vreți sfatul meu, e tandrețea și atenția față de partener/parteneră. Spus pe șleau: nu faceți sex, faceți dragoste!
Considerație, atenție și respect. Iubirea (emoțională și fizică) se oferă reciproc, nu este plăcut și nici echilibrat că doar unul din parteneri să primească. Evită oamenii care te obosesc mental, care nu te fac să zâmbești sau să fii mai bun. Nu suntem obiecte de utilizat pentru plăcerea celuilalt, „loving is sharing”. Misoginul se cunoaște la pat, dacă dai peste un băiat care te face să te simți ca un obiect sexual, nu accepta, îți va distruge respectul de sine. Așa cum spuneam mai sus, fiți selectivi: aveți grijă cu cine descoperiți pasiunea, de la acele persoane veți învăța ce este iubirea și dacă primele experiențe sunt neplăcute sau chiar umilitoare (atitudine, vorbe, chiar fizic în unele situații), nu e un lucru bun.

8. Care sunt riscurile unei relații sexuale?
Dacă ești deștept, atent și informat aproape zero. Dacă ești prostovan destul de mari. Așa că… citește atent.
În mare sunt două posibile probleme: una este o sarcină nedorită, a doua e contractarea unor boli cu transmitere sexuală.
Să le luăm pe rând: sarcina nedorită se previne ușor: cea mai simplă metodă: folosești un prezervativ (sau două, trei dacă atât de voinic ești). Găsești zeci de filmulețe pe youtube despre cum să folosești un prezervativ, dar așa, de fun, îți zic o chestie haioasă: dacă la farmacie te întreabă dacă vrei “prezervative mari sau mici” nu fi fraier: toate sunt aceeași mărime, mari sau mici se referă la mărimea cutiei: mici e cutie de trei, mari… cutie de 12 sau mai multe. Prima dată când am cumpărat prezervative am pățit-o :)) O altă metodă de contracepție sigură, dar mai complicată, e ca femeia să ia zilnic pastile anticoncepționale. Pentru asta trebuie să meargă la medicul ginecolog să primească rețetă și de obicei anticoncepționalele se iau puțin mai târziu. Ca băiat nu insista ca partenera ta să i anticoncepționale, las-o pe ea să se simtă confortabil cu acest lucru și acceptă-i cu căldură decizia. E corpul ei, nu al tău, respectă-l. Poate o să auziți de la prieteni metode anticoncepționale băbești. Să nu îi credeți, majoritatea sunt prostii cu ciucuri. Motivul pentru care mulți oameni există e tocmai că… nu funcționează
Mai există două metode, ambele foarte neplăcute, de a întrerupe o sarcină: ”pilula de după” și avortul. De evitat ambele. ”Pilula de după” poate fi cumpărată în farmacie, trebuie luată a doua zi dar… e scumpă și provoacă reacții neplăcute femeii. Avortul… e o chestie foarte traumatizantă. E, de fapt, extragerea fătului, de câteva săptămâni, din pântecele femeii. Pe lângă partea fizică, foarte neplăcută, mai e o chestie destul de groaznică: medicul verifică la ecograf dacă ești sau nu gravidă: pur și simplu vezi o chestie în interiorul tău care pulsează de 120 de ori pe minut… e mica inimioară a fătului… Nu cred că îi e plăcut cuiva să oprească o viață care încearcă să înceapă, chiar dacă e vorba de doar câteva zeci de mii de celule. A avea un copil e un lucru fenomenal, poate cel mai frumos lucru din viață. Faceți o sărbătoare din acest eveniment, faceți astfel încât să nu fiți nevoite să treceți prin traumatizanta experiență a avortului din… imprudență.

Acum despre boli: ele variază de la foarte grave, de la care poți să mori (SIDA, hepatită, sifilis, cancer de col uterin) la boli nu foarte grave dar foarte neplăcute (micoze, herpes, vaginoze). Majoritatea se pot evita folosind prezervativul, dar nu toate. De exemplu virusul papiloma se poate transmite și dacă folosiți prezervativ și provoacă cancerul de col uterin. Practic nu ai cum să îl eviți, pentru că bărbații care îl au nici măcar nu știu că îl au, fiind asimptomatici. Spre norocul nostru există un vaccin împotriva virusului papiloma. Dacă părinții nu vi l-au făcut, dragi domnișoare, mergeți la medic și informați-vă. Cel mai bine e să fie făcut până la 14 ani iar mai nou e recomandat și băieților. Anual mor 3000 de femei în România pentru că nu au fost vaccinate (vaccinul există doar de vreo 15 ani), nu fiți printre ele! Orice ar fi, mergeți cel puțin o dată pe an la medicul ginecolog. Eventual încercați mai mulți, până găsiți unul cu care vă simțiți confortabilă. Despre toate bolile astea găsiți informații pe internet, rețineți o chestie simplă: prezervativul și igiena corectă vă feresc de aproape toate problemele medicale care pot să apară. Dacă cumva suspectați că ați contactat o boală, mergeți imediat la medic să vă ajute cu cele mai bune tratamente. Nu așteptați agravarea bolii, majoritatea se rezolvă repede dacă le tratați la timp, anunțați-vă partenerul sau pertenera imediat, treceți peste jena firească.

9) Câteva reguli de bună purtare, obligatorii, nu opționale.
Dar să ne destindem puțin cu un banc:

știți câte calorii consumă un bărbat când face dragoste?
2000! 200 când face și 1800 când povestește prietenilor!

Dragi băieți, rețineți: GENTLEMEN NEVER TALK! What happens in Vegas, stays in Vegas!
E nașpa să povestiți prietenilor sau altor fete despre intimitățile trăite cu o domnișoară. E foarte nașpa “să te dai mare” că te-ai culcat cu cutărescu. Nu intru în detalii, dar cei care fac asta nu merită respect. Respectați intimitatea unei femei. În niciun caz nu dați detalii intime, vă descalifică chestia asta. E o chestie și mai nasoală: să te dai mare că ai avut o relație cu o fată cu care, de fapt, nu s-a întâmplat nimic. Asta face din tine un om de nimic! E valabil și pentru fete.
Alcoolul și drogurile sunt inamicii numărul unu al vieții voastre sexuale. Câți tineri nu s-au trezit dimineața descoperind în pat lângă ei persoane despre care nu își amintesc nimic? Nu e fun, e nasol rău. Mai ales dacă, în focul evenimentelor, nu te-ai protejat. Iar pentru voi, băieți, trebuie să știți că alcoolul nu vă face mai virili. Din contră.
Atât pentru fete cât si pentru băieți, mare atenție la revenge porn. Când se termină o relație, adesea unul dintre parteneri e încercat de sentimente de furie și vrea să se răzbune. Cea mai primitivă metodă e să facă publice poze, filme, conversații intime, să facă mișto de ”performanțele slabe” ale unui fost partener. Asta nu e doar nasol de tot, poste fi chiar ilegal. Pentru revenge porn se poate, pe bună dreptate, ajunge chiar la pușcărie. Fiți însă prudenți, chiar dacă în focul acțiunii aveți încredere și vreți să trimiteți imagini “hot”… gândiți-vă că ele pot ajunge ușor pe net…
O altă chestiune e comportamentul de dimineață. Adesea la adolescență, după primele noapți toride, dimineața e stânjenitoare. Comportați-vă curtenitor, lăsați spațiu partenerului, nu fiți invazivi. Dacă pregătiți și cafeaua sau micul dejun, e perfect: puteți ușor transforma o jenă într-un moment plăcut care să vă apropie.

10) Pentru părinți, profesori și preoți:
vă dau un sfat venit de la un om trecut prin multe în viață. Nu proiectați în copii nici frustrările, nici împlinirile voastre. Presiunea sexuală a adolescenței e uriașă, poate mai mare ca oricând în istorie din pricina internetului. Oricât ați încerca să vă împotriviți ei, nu veți reuși, ci veți eșua lamentabil: în loc ca primii pași în viața romantică a copiilor noștri să fie plăcuți, siguri și confortabili, îi obligați pe copiii voștri să se ascundă prin cine știe ce locuri sordide, fără informații și, până la urmă fără dragoste părintească. Rezultatul? Adesea adulți timorați, traumatizați și frustrați. Da, religia propovăduiește fidelitatea, iubirea ca o condiție a unei relații trupești, căsătoria înaintea erotismului. Respectarea sau nu ale acestor învățăminte ale preoților țin de fiecare individ în parte, nu e treaba profesorilor să se bage în convingerile religioase ale vreunei familii. Invit însă clerul, mai ales pe voi, cei care predați religie în școli, să nu puneți în pericol sănătatea copiilor opunându-vă unor lecții despre sănătatea sexuală, ci, dimpotrivă: explicați deschis importanța iubirii, importanța fidelității, a prevenției și igienei, îndrumând chemarea firească a naturii, nu încercând, în van, să o stăviliți.

În final, dragi tineri dar și adulți, nu uitați: cele mai puternice afrodisiace sunt dragostea și inteligența. Și împreună sunt și cea mai bună rețetă în viață. Încercați-le pe astea, împreună cu eleganța, franchețea, sinceritatea și grija față de trupul vostru și, dragii mei, vă asigur: viața voastră va fi împlinită. Bine ați venit în lumea adulților!
Fiți mai buni decât noi!

La nivel de sistem,

ar trebui să judecăm intervenția școlii prin prisma faptului că viața sexuală are patru componente:

1) componenta biologică (igiena și sarcina),
2) componenta legală,
3) componenta morală,
4) componenta legată de plăcere.

Să vedem, pe rând, cum trebuie să intervină școala în fiecare.

 1. Legat de componenta biologică (sarcină și boli) e limpede că școala trebuie să explice detaliat și inteligent tinerilor aceste lucruri. 12-15 ani e vârsta pe care, din experiența de părinte, o consider potrivită. Astăzi, în România, aceste lucruri sunt prevăzute în programa școlară, la ora de biologie și cea de educație pentru sănătate. Evident, trebuie urmărit că se și fac. Deci în acest domeniu NU e nevoie de schimbat nimic în afară de urmărirea modului în care profesorii livrează elevilor chestiunea.
 2. Componenta legală: aici e vorba despre consimțământ, vârsta de consimțământ, despre faptul că „nu înseamnă nu, indiferent de moment”, despre ce reprezintă violul, despre diferența între a face curte și a hărțui, despre ilegalitatea traficului de persoane și a prostituției. Mă așteptam ca orice diriginte normal la cap să discute despre asta dar din informațiile mele acest lucru nu se întâmplă. Așadar cred că e nevoie de instituționalizarea acestui lucru, la ora de dirigenție. Unde aș pune elevii de 14 ani să semneze că au luat la cunoștință și aș da chiar lucrări de control cu impact asupra notei la purtare.
 3. Componenta morală: aici cred că școala trebuie să aibă o intervenție limitată, mai precis să fie foarte clară asupra comportamentului adecvat (mai ales al băieților față de fete): chestiuni gen „nu e nu”, „nu e ok să fluieri fetele pe stradă sau să ai un comportament agresiv”. Nu are școala a-i învăța pe copii că trebuie sau nu să adopți morala propovăduită de vreo religie (fiecare decide pentru sine dacă urmează de exemplu, morala „fără sex înainte de căsătorie” sau nu). Altfel spus, da, școala trebuie să te învețe să nu fii golan, dar nu să îți dicteze comportamentele intime atâta vreme cât ele sunt legale.
 4. Componenta legată de plăcerea asociată sexului: cred că școala nu are a atinge acest subiect. Pentru că nu există nicio rețetă sau regulă generală și nici măcar individuală. Acest aspect ține de intimitatea fiecăruia, intimitate garantată prin Constituție. Eventual școala poate menționa că sexul nu este, de obicei, practicat strict pentru reproducere și că din acest aspect rezultă o serie de comportamente sociale.

În concluzie, da, cred că modul în care școala trebuie să le vorbească copiilor despre sex trebuie îmbunătățit prin:1) monitorizarea operaționalizării efective a documentelor curriculare la clasă și 2) întărirea, la ora de dirigenție, a explicării componentei legale și morale (vezi mai sus), inclusiv prin responsabilizarea elevilor prin semnătura că au luat la cunoștință și că de acum li se aplică legea.
Consider că a milita să spui copiilor mai puțin decât cele enumerate aici este expresia iresponsabilității, iar a milita pentru a le spune mai mult referitor la aspectul nr. 4, intrând în intimitatea lor cu forța, reprezintă o instituționalizare obsesivă și nefirească a hipersexualizării și instrumentalizării sexuale a copiilor. Ambele, profund dăunătoare.

PS: sper să nu văd acum ”proiecte” de milioane de euro unicefbancamondialasialteleasemenea sau bani către oengeuri de apartament care să producă hârțoage. Textul ăsta e tot ce e nevoie

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. Ar fi interesant de știut câți adolescenți accesează un site fără poze, ca să estimăm astfel utilitatea educației sexuale făcute pe o asemenea platformă :)

  Poate ar fi mai utilă altă abordare: ce-ar fi să vedem noi în ce constă educația sexuală oferită de școlile din UK, ca să ne facem o părere despre ce se întâmplă în realitate, în țările de largă respirație democratică?

  • Poate ar trebui sa dati si niste detalii/ argumente/link-uri despre manualele /scolile /profesorii la care va referiti. Si sa generalizati mai putin: Marea Britanie nu este buricul pamantului si daca intr-o scoala s-a intamplat, o data, ca un profesor sa faca nu stiu ce afirmatie deranjanta asta nu inseamna ca trebuie pusa o eticheta asupra integrului invatamant respectiv. Este ca si cum cineva ar sugera ca daca un universitar roman de nivel submediocru publica intr-o revista de doi bani ca ” Journal of Scientific Exploration” cu teme predilecte ca „UFOology, paranormal activity, extrasensory powers, alien abductions etc ” atunci toti universitarii romani publica in jurnale de pseudo-stiinta.
   Sau daca in Romania, in nu stiu ce judet exista un numar impresionant de adolescente-mame atunci situatia este aceeasi in toata tara.
   Eu am copii adolescenti care sutiaza in scoli din , citez ” țările de largă respirație democratică” si nu este absolut nimic deranjant in ceea ce priveste educatia sexuala.
   Va dau si o referinta: FILLIOZAT, Isabelle „Sexpérience” ( o carte pentru adolescenti, dar daca credeti ca va ajuta….).
   Deci mai incet cu generalizarea, mai ales ca nu aduceti nici un argument/proba etc.

   • @Alexa – ce-ar fi să-ți cauți singură informațiile de care ai nevoie? Nu te califici să vrei nimic de la mine, îmi trollezi comentariile de ceva vreme, așa că m-aș descalifica eu dacă aș răspunde la vreo solicitare din partea ta. Găsește-ți altă distracție, am toată încrederea că găsești și comentatori de nivelul tău.

    • @harald ” ce-ar fi să-ți cauți singură informațiile de care ai nevoie? Nu te califici să vrei nimic de la mine, îmi trollezi comentariile de ceva vreme, ”

     Harald, va mai explic o data, pentru ca se pare ca nu intelegeti despre ce se discuta: o regula elementara de comunicare este aceea de a ARGUMENTA afirmatiile facute, mai ales cand sunt extrem de evazive si generale ca ale dv. Daca este prea complicat pt dv sa va argumentati afirmatiile, o solutie sanatoasa ar fi sa va faceti un blog personal si sa scrieti ce vreti, cum vreti si cand vreti. Nu faceti decat sa zbierati contra UE, contra ” țărilor de largă respirație democratică”, contra stiintei, contra vaccinarii obligatorii, contra educatiei sexuale in scoli, va minunati de zor cand a fost vorba de pandemia actuala” care pandemie?” clama @harald, va plac pseudostiinta si cartea lui Jordan Peterson ( a propos, „Jordan Peterson seeks ‘emergency’ drug detox treatment in Russia”), numai vorbesc de admiratia pentru Trump.

     Este dreptul dv sa va placa toate aceste lucruri si personaje, dar asumati curajos aceste lucru ( capul sus, umerii drepti, cum sfatuia Jordan P in cartea lui pentru oaneii nesiguri pe ei) .
     De altfel, nu inteleg de ce va este atat de teama sa aduceti argumente.

     Cat despre troll-i si troll-ing, aveti prostul obicei sa tratati de troll-i pe toti cei care nu sunt de acord cu dv si care va cer exact ceea ce va sperie teribil: sa va argumentati afirmatiile.

 2. da. Un text chiar OK. Nu stiu daca este tot ce e nevoie, dar e un bun inceput.
  Eu cred in continuare ca ar trebui sa se faca in scoala, astfel incat sa avem o educatie (pe baze stiintifice) unitara la nivel de tara si in armonie cu lumea deschisa in care traim. Mai ales in materie de sex, nu este ca si cum ceva ar fi valabil doar in interiorul granitelor unor tari.
  UIitandu-ma in jurul meu vad foarte multe tragedii, tocmai fiindca milioanele de familii educa fiecare cum stie si dupa propriile prejudecati si tabuuri. Intalnirea in viata intre adolescenti/adulti provenind din familii cu viziuni atat de diferite asupra sexului, produce de multe ori drame, mai ales dupa casatorie.

 3. Mă întreb totuși cum de s-au descurcat oamenii zeci/sute de mii de ani să treacă prin pubertate, să se reproducă, fără să le explice vreun expert la școală că „e firesc să simțiți schimbări în corp și minte”, că „colegii de sex opus, care înainte erau doar parteneri de joacă, vor produce în voi senzații noi”, cum funcționează sexul, etc.? Probabil oamenii erau șocați de aceste schimbări și o luau razna pur și simplu. Noroc acum, că avem „experți” care să „ne educe”…

  • La intrebarea: „cum s-au descurcat oamenii zeci/sute de mii de ani sa treaca prin pubertate, sa se reproduca, fara sa le explice vreun expert la scoala” raspunsul este simplu: tot asa cum se descurca in prezent cimpanzeii. ;-) Se pare ca unii oameni se simt mai atrasi de modelul lor „cultural” decat de cel propus de dl. Funeriu. :-)

  • Iti spun eu cum s-au descurcat unii, si au platit scump pentru lipsa de informatii.

   Unii baieti gandesc cu penisul in loc cu creierul, venind din familii conservatoare, si termina in casatorii dezastruoase, in care se lasa in cele din urma un divort dureros si vieti distruse emotional. Sau fete impinse spre casatorie din acelasi motiv si cu acelasi rezultat, sau mai rau, mame singure cu copii in afara casatoriei deoarece cad victima unor escroci cu experienta.

  • S-au descurcat prost. Cu multe sarcini nedorite, care uneori au condus la casatorii fortate si nefericire durabila, cu multe boli venerice si o mortalitate mai mare si mai timpurie. Nu este un exemplu de urmat.

  • Vedeti, domnule Andrei, din raspunsurile de mai sus, la ce e buna educatia sexuala: ca si pandemia, o imensa ocazie pentru a introduce viata manageriata de comisia de experti. Noi nu suntem suficient de competenti sa ne-o ducem.

   • @AT,

    Vorbeste doar pentru tine. Daca in vremea comunismului as fi avut access la informatie si educatie corecta, asa cum arata dl. Funeriu mai sus, as fi avut total o alta traiectorie in viata. Crescut de niste parinti conservatori pentru care singura educatie sexuala era abstinenta, am facut un sir de greseli pe care le platesc si la ora si la o varsta destul de inaintata.

 4. „Eventual școala poate menționa că sexul nu este, de obicei, practicat strict pentru reproducere și că din acest aspect rezultă o serie de comportamente sociale.”

  Sincer, Dvs va intelegeti textul?
  ===

  „Consider că a milita să spui copiilor mai puțin decât cele enumerate aici este expresia iresponsabilității, iar a milita pentru a le spune mai mult referitor la aspectul nr. 4, intrând în intimitatea lor cu forța, reprezintă o instituționalizare obsesivă și nefirească a hipersexualizării și instrumentalizării sexuale a copiilor.”

  Chiar credeti ca ati scris o „Biblie sexuala”?
  ===

  „Cred că modul în care școala trebuie să le vorbească copiilor despre sex trebuie îmbunătățit prin:1) monitorizarea operaționalizării efective a documentelor curriculare la clasă și 2) întărirea, la ora de dirigenție, a explicării componentei legale și morale (vezi mai sus), inclusiv prin responsabilizarea elevilor prin semnătura că au luat la cunoștință și că de acum li se aplică legea.”

  Chiar asa, prin semnatura?!

  ===

  „Astăzi, în România, aceste lucruri sunt prevăzute în programa școlară, la ora de biologie și cea de educație pentru sănătate. Evident, trebuie urmărit că se și fac. Deci în acest domeniu NU e nevoie de schimbat nimic în afară de urmărirea modului în care profesorii livrează elevilor chestiunea.”

  Chiar credeti ce ati scris?

  ===

  Sincer, articolul mi se pare de o mare naivitate. Probabil ca fix abordarea naiva, rupta de realitate, este una dintre cauzele totalei ineficiente a politicilor din educatie.

  Dincolo de celelalte cauze pe care le stim: lipsa cererii de competente, centrarea pe examen, de-responsabilizarea cadrelor didactice, mafia meditatiilor si a manualelor.

  • Dedalus iarasi v-ati dat in stamba ! Articolul are multe lucruri de bun simt. Multi fac sex fara nici un fel de responsabilitate si de o parte si de alta, placerea conteaza. Si gand mancam prea mult din placere, dam in obezitate si diabet iar di fumat ne alegem cu cancere la plamani.

   • Ce sens are replica asta?!

    Am subliniat – si fara sa vreti imi dati dreptate – ca ne place sa batem apa in piua.

    Va citez:
    „Multi fac sex fara nici un fel de responsabilitate si de o parte si de alta, placerea conteaza. Si gand mancam prea mult din placere, dam in obezitate si diabet iar di fumat ne alegem cu cancere la plamani.”

    Ati reusit perfomanta sa adaugati o platitudine unui lung sir de platitudini in limbaj elaborat – articolul despre care vorbim.

    Este pur si simplu pierdere de vreme. Un articol fara nicio noima, comentat de Dvs printr-o replica complet aiurea la comentariul meu.

  • Elevilor explicatiile nu trebuie date la nivelul tau de intelegere.
   Poate reusesti sa-ti amintesti cum erai la 12-14 ani. Tot atit de doct ca acum?

   • Depinde de familie si de parinti care discuta la un nivel potrivit. Nu trebuie sa reducem anumite nevoi personale la nivel de instincte. Aici gresesc multi, trebuie sa existe un autocontrol. Si impulsivitatea, violenta sunt aspecte ale lipsei de autocontrol individual. Iar viata sexuala pre timpurie nu este recomandata nici baietilor si nici fetelor.

    • Da, aveti dreptate. Discutiile de acasa conteaza enorm.
     Parintele este cel care ar trebui in permanenta sa vegheze discret si constant asupra dezvoltarii copilului, sa faca reglajele fine necesare de adaptare la realitatea in viata copilului sau a adolescentului. Multumesc.

 5. O abordare de bun simt, in opinia mea.

  Din presa, am inteles ca tocmai a fost promulgata o lege care face educatia sexuala obligatorie in scolile din Romania, dar nu am inteles de la ce varsta (clasa), cate ore pe saptamana, cine va preda materia asta, cum se va face evaluarea, daca exista programa analitica aprobata la nivel national sau este la latitudinea fiecarui prof sa faca ce vrea, si alte detalii semnificative.

  Tot felul de amanunte pot face diferenta intre o materie care chiar sa fie utila in viata, si inca o materie de umplutura, cum sunt deja multe altele in scolile din Romania: educatia civica, sportul, religia, logica, latina, filozofia, psihologia, dirigentia, muzica, educatia platica.
  (Cand zic ca sunt de umplutura ma refer la faptul ca sunt tratate cu dispret de toata lumea – elevi, parinti, profesori, sistem, nu ca nu ar fi utile in viata daca s-ar face serios.)

 6. va rog sa o lasati cu stereotipurile, un corp lucrat la un barbat nu este obligatoriu la fel cum nici sprancenele pensate nu sunt ceva de neimaginat. asa cum o femeie are dreptul sa faca exercitii fizice sau sa nu faca, sa fie epilata si pensata sau sa nu fie, asa si un barbat are voie sa isi aleaga propria infatisare. nu mai denigrati alegerile oamenilor, au dreptul sa decida asupra propriului corp si ar aprecia sa va tineti sfaturile pt dumneavoastra. nu va place cum arata cineva nu va uitati la acea persoana. nu va mai lansati in opinii personale, etichetand persoane ca fiind cool sau ne cool e opinia dumneavoastra care nu poate sa fie ridicata la nivel universal aplicabil. cu un bun psiholog veti intelege ca daca o persoana se imbraca sau arata intr-un fel nu va afecteaza deci nu e nevoie sa lansati judecati de opinie

 7. In ziua de azi e aproape imposibil sa iti protejezi/educi copiii. De asta se vor convinge intr-un tirziu si multi din cei care, acum, isi inchipuie ca ei stiu exact ce au de facut. STATUL, televiziunea, internetul si o multime de grupuri ideologice puternic finantate, care au in spate experti in manipulare si indoctrinare, ruineaza si cele mai bune intentii ale unor parinti binevoitori si cam atit.

  Exceptiile sint comunitatile gen Amish, auto-izolate de nebunia si decadenta de sfirsit de lume din jur. Acestea vor supravietui necontaminate. In afara acestor comunitati se poate (inca) trai confortabil (cu sensul de hedonistic), dar e o dovada de iresponsabilitate sa faci copii in acest mediu, fiindca lucrurile degenereaza rapid si periculos.

  Iata insa ca, incepind de azi, mai exista o sansa (in afara de refugiul in comunitati gen Amish): tot ce trebuie este sa urmati solutia in cei citiva pasi simpli expusa de dl Funeriu.

  Good luck with that!

  P.S.
  Ma astept ca la articolul asta sa se bata toate recordurile de audienta si de comentarii.

 8. articolul mi s-a parut de bun-simt si argumentat. sper ca Ministerul Educatiei sa puna in parcata aceste lucruri cat mai repede fiindca societatea romaneasca arata asa in ziua de azi SI fiindca la capitolul educatie sexuala am ramas PRIMITIVI. vezi sarcinile-avorturile-BTSurile la adolescente, casatoriile fortate din cauza sarcinii nedorite, boli grave netratate ani de zile, copii care au avut ghinionul sa se nasca in familii dezorganizate si care au ramas traumatizati pe viata, scandalurile din familii formate fortat din cauza sarcinilor nedorite etc

  • „…fiindca societatea romaneasca arata asa in ziua de azi SI fiindca la capitolul educatie sexuala am ramas PRIMITIVI. vezi sarcinile-avorturile-BTSurile la adolescente, casatoriile fortate din cauza sarcinii nedorite, boli grave netratate ani de zile, copii care au avut ghinionul sa se nasca in familii dezorganizate si care au ramas traumatizati pe viata, scandalurile din familii formate fortat din cauza sarcinilor nedorite etc…”
   Daca ai gandi putin, ti-ai da seama ca t.i.g.a.n.i.i n-au nici o treaba cu educatia sexuala. La categoriile enumerate mai sus, ia intreaba-te cati sunt conlocuitori, si-atunci iti dai seama cat de mult gresesti!

 9. Nu pricep ce cauta articolul acesta aici.

  Peste 75% e un fel de mini-curs pentru adolescenti. Poate ca unii citesc Contributors, dar nu sunt ei publicul tinta.

  Spre sfarsit avem o serie de recomandari catre toata lumea, dar de fapt catre nimeni. Cu pretentia de „Magister dixit”. Poate ar fi de scuzat si de discutat din partea unui specialist in domeniu.

  Domnul Funeriu are o anumita experienta politica, si aceea ar fi fost interesanta, dupa parerea mea. Sunt convins ca are multe de spus. Insa informatii de genul celor din articol se gasesc peste tot.

  Imi pare rau, se intampla rar sa imi exprim pareri negative fata de articole. Stiu ca autorii scriu pe timpul lor, admir dorinta lor de a impartasi opinii. Sper sa priceapa insa ca nu doresc decat sa aflu cat mai multe din experienta si gandirea acestora. Sunt sigur ca domnul Funeriu are multe de spus.

  • „Peste 75% e un fel de mini-curs pentru adolescenti. Poate ca unii citesc Contributors, dar nu sunt ei publicul tinta.” La inceput mi-am pus aceasi intrebare insa de pe la jumatatea articolului am observat anumite lucruri pe care le-am omis, sau cel putin nu le-am discutat suficient de temeinic cu copiii mei. Consider textul extrem de folositor, chiar daca informatii de gen [ ;) ] se gasesc peste tot. Personal sunt impotriva educatiei sexuale in scoala, nu pentru ca nu este importanta ci tocmai dimpotriva, iar cei care vor preda astfel de cursuri au nevoie de multa pregatire pentru ca altfel ne trezim fie intr-o extrema, fie in cealalta, fie cum spunea cineva doar o alta materie de umplutura.

 10. Da si nu.
  Da, educatia sexuala este necesara si trebuie sa existe, dar ca disciplina obligatorie si separata de altele considerate ca ar include-o (nimic nu o inlocuieste!), in programele scolare adaptate fiecarei varste.
  Nu, metoda clasica tip „ce e bine si ce nu-i bine”, ce sa faci si ce nu, etc. nu mai are priza la copiii sec. 21, asa cum nu prea a avut niciodata…daca ne amintim bine!?? Orice adolescent e tentat sa-si faca propriile experiente, ideea nefiind de a-l impiedica sau a-l ghida, ci doar de a-l informa. Atat!
  Trebuie inventata o intreaga metodologie moderna, de atras si captivat atentia copiilor, adaptata timpului prezent, fara a le da senzatia de „initiere” chestii tabu, la vreun ritual si implicit planning de imperechere, sau alte procedee de practica sexuala. Exclusiv informare abstracta, restul sugerat. Cea mai eficace astazi, in diferite domenii de educatie, inclusiv a adultilor, este nudging, care datorita subtilitatii „manipularii” are dublul avantaj de a conferi toate informatiile necesare si a da impresia totalei libertati de alegeri…Trebuie, deci, specialisti!
  Formati specialisti care sa formeze profesori care sa invete copiii se se cunoasca, sa se accepte si sa se comporte responsabil, si probabil ca vom avea generatii viitoar de oameni echilibrati.

 11. Că și relaxare de weekend, pot recomanda „Rita” de pe Netflix. Daca ințelegeți, acceptați și chiar ajunge sa vă amuze/placa serialul, mintea se va deschide puțin și va face un salt pozitiv. Enjoy!

 12. In anii 70 exista deviza „Sex,drugs, rock’n’roll” si lumea nu s-a dus in cap, acum incercam sa teoritizam pana si actul sexual, discandu-l dupa toate regulile stiintei.
  Nu spun ca o educatie sexuala la scoala n-ar strica, in primul rand modaliatile prin care pot fi evitate situatii nedorite in urma actelor sexuale intre adolescenti, inevitabile si normale in zilele de astazi, pe langa igiena necesara etc.etc.
  In rest sa-i lasam sa-si traisca experientele sexuale liberi si responsabili fiecare dupa cum doreste fara sa la dam „sfaturi” prea multe, sa nu uitam, instictul sexual mai exista la om cu toate se fac tot felul de incercari de controlul acestuia, suntem si noi „animale” si avem dreptul la sex, cu ce sa fie maimutele mai avantajate ??

 13. Toata lumea spune ca problema generala a scolii este decuplarea teoriei de practica.Si ca fara pactica teoria n-are nicio valoare.
  Inseamna ca asta se aplica la fel de bine si la educatia sexuala.
  Probabil in viitor, dupa ce se vor pune bazele teoretice, se va trece si la integrarea teoriei cu practica in noua disciplina scolara.
  Progresul nu poate fi oprit, e tras inainte de locomotivele istoriei cum a zis Lenin.
  Locomotivele astea ale istoriei mistuie in cazanele lor varste din ce in ce mai fragede, carevasazica…

  • Cred ca si in acest caz practica a precedat teoria – oare de ce nu ma mir???
   Viata si realitatea nu asteapta dupa teoritizari dar daca ele sunt accesilie – teoriile – ne ajuta sa intelegem mai bine si mai repde ceea ce se intampla cu noi sau in jurul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Daniel Funeriu
Daniel Funeriuhttp://contributors
Ministru al învățământului din 2009 până în februarie 2012. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a activat ca cercetător științific la The Scripps Research Institute, La Jolla, California și la AIST, Amagasaki, Japonia. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant). Tot în 2006, a fondat o echipă de cercetare în cadrul Universității Tehnice München.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

… drumul spre iad al Papei Francis

... si-atunci aveti a ma ierta daca nu voi discuta acum nici alegerile din Romania sau din Statele Unite, nici Ziua Recunostintei,...

Țara noastră în termeni de destin*

In interviurile pe care le-am făcut în marginea recentului dialog epistolar cu Andrei Pleșu intitulat Despre destin, am fost întrebat în câteva...

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.