duminică, noiembrie 27, 2022

D-nii Năstase şi Ponta pun statul de drept în pericol

Împăratul se plimbă gol prin târg, sfetnicii aplaudă, mulţimea se hlizeşte iar înţelepţii tac cu subînţeles. Despre tentativa de sinucidere a d-lui A. Năstase s-au făcut glumiţe, ironii, flash moburi debile, s-au pus întrebări „incomode“, au fost exprimate dubii, eufemisme, aluzii, ipoteze, perifraze, sarcasme, apropouri, zâmbete sceptice şi clătinari din cap. Ca acum 30 de ani, ca acum 60 de ani. În condiţii de libertate şi cu alte generaţii, continuăm să opunem rezistenţă prin tăceri gravide de sensuri şi retorica jocurilor secunde.

Să spunem lucrurilor pe nume. Sinuciderea a fost o înscenare, de la un capăt la altul. Dl. A. Năstase n-a fost penetrat de nici un proiectil, cu atât mai puţin unul de calibrul 9 mm, care, tras de la câţiva centrimetri, sfâşie, rupe şi distruge. Drumul miraculos al glontelui prin gâtul d-lui A. Năstase, făcând slalom printre organe, ţesuturi, oase, formaţiuni vasculare şi nervoase n-a existat. Operaţia, executată abia după 8-10 ore de la „împuşcarea“ într-o zonă vitală, a fost o farsă dusă la îndeplinire de câţiva acoliţi dubioşi.

Stă în puterea organelor statului să dezvăluie o înscenare la care au participat deja prea mulţi pentru a rămâne secretă, printr-o anchetă rapidă şi hotărâtă. Dacă nu o fac, este pentru că nu vor, aşa cum, inexplicabil, nu dispun nici transferarea deţinutului A. Năstase la spitalul penitenciar, unde îşi poate absolvi „convalescenţa“ în excelente condiţii medicale, superioare celor de la aglomeratul Spital de Urgenţă. În dispreţul făţiş al legii, dl. A. Năstase continuă să fie păstrat într-o zonă incertă, în afara sferei de acţiune a oricărei instituţii, ca şi cum pentru el statul român n-ar exista: o demonstraţie de forţă a reţelei de care dispune şi o umilire fără precedent a statului.

Rareori se întâmplă ca un eveniment de cronică bulevardieră, ca pseudo-tentativa de sinucidere a d-lui A. Nastase, să posede şi semnificaţii politice atât de acute şi puternice. Ce se încearcă în aceste zile de către dl. A. Năstase şi complicii săi nu este doar evitarea executării unei condamnări penale validate de forul judecătoresc suprem, ci subminarea autorităţii acestuia, antrenând decredibilizarea şi slăbirea în ansamblu a justiţiei. Ca la un semnal, canalele tv din subordine au pornit nu doar o neruşinată campanie de martirizare a făptaşului, ci, în primul rând un atac violent şi frontal împotriva unei hotărâri unanime a celei mai înalte instanţe judecătoreşti de care dispune această ţară.

Miza d-lui A. Năstase nu este doar amânarea executării pedepsei cu închisoarea, ci şi obţinerea unei poziţii de forţă în raport tocmai cu acele instanţe supreme care foarte curând trebuie să-l judece irevocabil şi-n dosarele „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian“.

Focalizarea campaniei de presă împotriva instanţei supreme este bine calculată. O Înaltă Curte care se pronunţă sub presiunea canalelor, luând în considerare pretexte fabricate şi argumente arbitrarii, ar avea o imensă valoare de simbol, intimidând toate instanţele din ţară.

O umilire şi îngenunchere a Înaltei Curţi nu serveşte doar setei de libertate a d-lui Năstase ci şi aspiraţiilor către linişte şi prosperitate ale politicienilor cu dosare de corupţie în curs de judecare, că este vorba de dl. Cătălin Voicu sau dl. Eugen Bădălan, de dl. Dan Voiculescu, dl. Gheorghe Falcă, dl. Miron Mitrea, ori d-nii Antonie Solomon, Tudor Chiuariu, d-na Monica Ridzi, de d-nii George Copos, Cristian Poteraş, Dan Păsat ori Marian Oprişan, de dl. Constantin Nicolescu, dl. Nicolae Mischie, dl. Mircia Gutău sau dl. Radu Mazare.

Toţi aceştia, împreună cu mulţi alţi anchetaţi, învinuiţi, inculpaţi şi condamnaţi în cazuri de corupţie simt azi o solidaritatea tacită faţă de cauza d-lui A. Năstase, care este şi cauza lor. Cu cât justiţia română va ieşi mai slabită şi mai intimidată din încercarea cu dl. A. Năstase, cu atât şansele de scăpare ale legiunilor de corupţi ţinuţi până acum în şah de justiţie vor fi mai mari.

Miza cazului Năstase este statul român: rămâne capabil să mai stăvilească din corupţi sau redevine unealta lor, ca acum zece ani.

Tot un atac la statul de drept, ce-i adevărat, într-un registru burlesc, îl oferă dl. V. Ponta, în dosarul plagiatului de care se face vinovat.

Nu, ignoranţa, prostia, neruşinarea şi înapoierea nu sunt cazuri de atentat la statul de drept, chiar dacă se manifestă la nivel guvernamental, ca în cazul scrisorii de răspuns trimisă revistei „Nature“, aceea care a dat în vileag plagiatul d-lui V. Ponta. Incidentul ar merita o analiză în sine, într-atât sintetizează şi simbolizează decuplarea de la civilizaţie, izolarea şi autosuficienţa subdezvoltării. Detaşamentele de activişti comunişti cu patru clase, rudimentari, ignoranţi şi duşmănoşi, care au ocupat statul timp de decenii, făcându-ne de batjocura întregii lumi au fost înlocuiţi de şmecheraşii şcolarizaţi precar, pentru care frauda şi tupeul sunt singurele căi de parvenire şi care continuă neabătut opera acelora, demonstrând lumii că rămânem sub dictatul selecţiei inverse, imposturii şi primitivismului.

Lucrurile trec însă din registrul ridicolului în cel al gravităţii instituţionale, atunci când dl. Ponta refuză explicit să ia în considerare demisia, în condiţiile în care se face vinovat de furt intelectual. Consecinţele pentru credibilitatea statului român sunt devastatoare. Aici nu mai este vorba de ambiţii şi conflicte politice interne, nici măcar de obligaţii de morală publică, de decenţă sau credibilitate personală, ci de soliditatea şi seriozitatea primei instituţii executive româneşti, care este guvernul.

O persoană care a dobândit în mod fraudulos prestigiosul titlu academic de doctor în drept, prin supunerea unei teze copiate în proporţie de 40%, nu mai poate fi prim ministru, cel puţin nu într-o ţară a Uniunii Europene.

Invocarea unei maşinaţiuni politice este un simplu pretext pentru acoperirea d-lui Ponta. În chestiune este persoana sa, nu partidul său, sau orice altă constelaţie politică. Este o ecuaţie cu un singur termen, cunoscut: dl. V. Ponta. El este cel care trebuie să plece, din respect pentru instituţia pe care o conduce şi pentru ţara pe care doreşte s-o reprezinte.

Susţinătorii d-lui V. Ponta trebuie să înţeleagă faptul că odată cu admiterea României în Uniunea Europeană, nu ne mai putem prevala de beneficiul marginalilor izolaţi, care-şi permit să facă ce le place la ei acasă, căci oricum străinătatea nu se va coborî să se amestece. Prin menţinerea sa în fruntea guvernului, dl. V. Ponta devine un stigmat naţional, o persoană faţă de care politicienii şi instituţiile străine vor avea rezerve întemeiate. Din varii motive, ţara noastră nu este bine văzută în lumea mare a politicii, finanţelor şi economiei. Încă un motiv de stigmatizare şi dispreţ, de data aceasta de natură personală, cauzat de dl. V. Ponta, nu ne putem permite.

Foarte posibil că demisia d-lui V. Ponta nu va însemna sfârşitul carierei sale politice, aşa cum, pripit s-a speculat. Partidul său îi va acorda în continuare încrederea, iar la alegeri, într-o ţară în care puşcăriaşii sunt aleşi democratic primari, este probabil că şi dl. Ponta, cu stilul său şăgalnic ştrengăresc, va obţine un mandat parlamentar, iar la propunerea majorităţii, va fi recondus în fruntea guvernului.

Atât dl. Năstase cât şi dl. Ponta transmit în aceste zile, fiecare în felul său, mesaje puternice la adresa statului, mesaje de dispreţ şi intangibilitate: în timp ce pe dl. Năstase justiţia ţării sale pur şi simplu nu-l poate atinge, pe dl. V. Ponta nu-l pot atinge regulile lumii civilizate.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. Se pare ca aveti nevoie de un punct pe i. Totul este posibil din cauza numarului mare de romani care urasc munca ( cea adevarata , care lasa in urma ceva palpabil). Drept urmare avem acelasi numar de romani care sunt fie intretinuti ,fie consumatori de taxe. Drept urmare avem acelasi numar de romani care nu se grabesc sa produca ceva pentru ca nu ar avea prin consecinta ce pune pe masa sau i-ar da banca afara din case.Drept urmare: 1-nu functioneaza la parametrii minim necesari intelectual , 2-au prea mult timp pentru labareala.Labareala trebuie consumata la tv unde avem de ales:1.niste pepe si zavorance pe un canal 2.alde persoane marete (politicieni) pe alt canal. Si uite asa ajungem sa ne intrebam de ce un numar majoritar de romani „pun botu” si de ce media vanduta (ca nevanduta nu mai poate fi decat pe net) poate fi un adversar pentru justitie in meciurile de acest gen.

  • Propun administratorilor platformei ca astfel de mesaje, care se bazeaza pe afirmatii de genul ” romanii urasc munca” sau „romanii sunt hoti”, sa fie moderate. Cine incepe astfel e evident ca n-are nimic de spus, iar prin afirmatia respectiva vrea doar sa sugereze ca el insusi fie nu e roman, fie o exceptie fericita de la regula. Si, cu siguranta, l-a votat pe Ion Ratiu in 90 …

 2. eu zic ca asha a fost si va mai fi mult timp de acum inainte.Transilvania care putea fi pusa de locomotiva,a fost rasa de populatzia ei cea mai civilizata si folosita ptr a sustzine ideile grandomane ale comunistilor talpa tzarii.
  ruminii platesc garzi de corp ptr tovarasu iliescu,dar oare cele cinci judecatoare,care zic eu, au realizat imposibilul,au garzi de corp?

 3. De ce „D-nii” în titlu când faceţi referire la cele două gunoaie evidente? Când cineva, de fapt majoritatea comentatorilor sau a neaveniţilor aduc vorba despre Preşedinte spun Băsescu, nu dl. Preşedinte Băsescu, sau măcar dl. Băsescu, spre exemplu.

 4. Trebuie sa recunosc ca-mi vine sa scriu un banner mare si sa-l afisez la Parlament, la Base (sa ne aducem aminte de admonestarile domniei sale la adresa procurorilor), la spital la Nastase : „Nu vreti justitie? Aveti grija sa nu facem NOI justitie!”

 5. bai, lasti-o, ca nastase nu are nimic la git iar la umar e doar perforat. Glontul fiind tras de aproape, a trecut f rapid prin partea superioara a cutiei toracice, fara sa faca cine stie ce dezastru. Asta in cazul cel mai pesimist. Tinind cont de faptul ca a fost operat la 12h ore dupa impuscare, e posibil ca glontul sa fi trecut doar prin masa musculara si deci sa nu fie nevoie de absolut nimic. Asa ca lasati-o balta cu perfuziile si mastile, ca nu are nimic. Acum trage de timp si mai spera la cine stie ce minarii de ultim moment. Lasul tot las pina in ultima clipa.

 6. Adevarat si trist articol.
  Oricum, cainii latra, ursu merge.
  Iara din mare pacate, infractorii Ponta si Nastase sunt niste produse ale unei mentalitati de mafiote prezente de cel putin 22 de ani incoace. Ei nu sunt cauza, ci unul din numeroasele efecte. In zilele urmatoare, vom asista (neputinciosi) la din ce in ce mai multe si mai aberante „efecte”. Meritam?

 7. ” În dispreţul făţiş al legii, dl. A. Năstase continuă să fie păstrat într-o zonă incertă, în afara sferei de acţiune a oricărei instituţii, ca şi cum pentru el statul român n-ar exista: o demonstraţie de forţă a reţelei de care dispune şi o umilire fără precedent a statului.”

  Suna foarte cunoscut. Aceeasi ” zona incerta în afara sferei de acţiune a oricărei instituţii si legi ” a actionat si in cazul …Transnistriei (sic ! ) In esenta, strategia de generare a spatiului anomic in dispretul legilor si al statului de drept, a fost practic aceeasi.

  „ O persoană care a dobândit în mod fraudulos prestigiosul titlu academic de doctor în drept, prin supunerea unei teze copiate în proporţie de 40%, nu mai poate fi prim ministru, cel puţin nu într-o ţară a Uniunii Europene.”

  Opinia publica a reactionat deja la initiativa comunitatii academice din Timisoara , peste 6200 de persoane au semnat pana in acest moment pentru demisia premierului Victor Ponta ( http://www.petitieonline.com/demisia_premierului_victor_ponta_cerut_de_mediul_academic )

  Cea ce a mai ramas poate de facut , este ca lideri de prestigiu din diaspora romana sa initieze o petitie cu acelasi subiect dar pe site-ul global al unei comunitati transnationale ( THE AVAAZ MOVEMENT: 14,919,272 members worldwide ; AVAAZ is a global web movement to bring people-powered politics to decision-making everywhere. ) care asigura posibilitatea difuzarii petitiei la cetatenii de origine romana de pe mapamond .

 8. D-le Rasvan Lalu, putem depune sesizare la ICCJ cu dovezile care le avem care semnaleaza inscenarea si sustragerea de la executarea pedepsei?

  • Plângerea trebuie depusa la Parchetul instantei de executare a pedepsei privative de libertate, în cazul d-lui A. Nastase, la Parchetul de pe lânga Tribunalul Municipiului Bucuresti.

   Cum se manifesta ONG-URILE si ASOCIATIILE CIVICE, de ce nu depun plângere împotriva d-lui A. Nastase, Ministerului de Interne si a Spitalului de Urgenta pentru sustragerea de la executarea pedepsei penale, respectiv pentru complicitate ?

   • „Adrian Nastase, solicitat sa se prezinte la INML miercuri, cu toate documentele medicale”

    Justitia in Romania se poate misca si de una singura. :D
    Acuma treaba este clara:

    Daca in actele medicale scrie glont in gat, de la Ambulanta pana la doctori sunt toti vinovati de malpraxis ca nu au intervenit urgent.
    Daca in actele medicale scrie rani superficiale, tot medicii pica pentru ca au incercat sa impiedice demersul dand declaratii legate de glontul prin gat si prin aceasta impiedicarea executarii sentintiei

    Pe langa asta, FAZ a scris despre neregulile medicale si lejeritatea cu care un om presupus ranit grav a fost tratat.

    Eu zic ca e gata, o intreaga Europa stie de inscenare acuma :)

 9. O persoană care a dobândit în mod fraudulos prestigiosul titlu academic de doctor în drept, prin supunerea unei teze copiate în proporţie de 40%Eu citisem ca peste 90%; altfel absolut de acord cu dl Lalu. Ponta ne face de rusine pe toti cei care posedam o diploma de facultate castigata cinstit, prin munca, in tara asta. Iar raspunsul inept cu „trimitem ITM-ul sa-l verifice pe Funeriu” ma adanceste in starea de jena pe care o am de cateva zile, ca roman.

 10. Domnule Lalu,
  Sa ne fereasca Sfintul sa avem la conducerea acestei tari oameni care nu stiu adevarul si fac scenarii asa cum faceti Dvs.
  Cu mult cinism spuneti pe un spatiu publica ca nu a fost nici vorba despre un glont care sa treaca prin guitul lui Nastase. De unde stiti? Ati fost in sala de operatie, ? Nu credeti ca ati umblat destul cu manipularile si minciuna? Sau nu mai aveti pic de rusine? De altfel, aceasta teorie a Dvs. este intretinuta in mod vadit de lipsa unui comunicat al Parchetului rezumindu-se doar la suspiciunea asupra diagnosticului. Credeti-ma, chiar nu mi-as dori sa va vad ocupind vreodata vreo functie platita din banii mei.

  • domnule valerian a, recomand oricui se simte lezat de opiniile mele sa se adreseze justitiei.
   este singura modalitate de a face definitiv lumina în acest rusinos caz de încalcare a legii si nesocotire a justitiei

  • Dl. Sandu, raspunzând unui comentator al articolului sau, ofera linkul cu cu tabelul comparativ. De-acolo reise destul de clar pentru mine ca s-au copiat largi fragmente, fara citare, deci plagiat.

   As mai avea o problema cu credibilitatea surselor, adica Antena 3 si toti oamenii ofiterului de securitate Dan Voiculescu, pe care, global, nu-i agreez si sunt înclinat sa le dau putina crezare.

   Nu-i mai putin adevarat ca în cazul plagiatului d-nei Kövesi, s-ar putea prea bine sa fi semnalat un fapt real.

   Cred ca ar trebui identificate sursele copiate de d-na Kövesi în teza dânsei de doctorat. Daca o verificare independenta confirma acel tabel comparativ cu teza de doctorat vs. lucrari copiate, atunci scandalul este mare.

   În materie de probitate pretentiile de la un Procuror General sunt chiar mai mari decât de la un Prim Ministru.
   Repet: trebuie verificat.

   • Stimate dle Lalu,

    va stimez demnitatea de care dati dovada.
    Dincolo de partizanatul politic al fiecaruia dintre noi, trebuie sa primeze respectul fata de adevar. Dupa parerea mea premierul trebuie sa-si dea demisia, dar la fel si procurorul general, care a primit, atentie, „magna cum laude”!
    Din cate stiu eu, dl Ciuvica (un tonomat al lui Voiculescu) a depus la Comisia de etica a dlui Andruh dovezile privind plagiatul dnei procuror – inclusiv, intreaga teza de doctorat a acesteia. Daca am fi intr-o societate civilizata, ar trebui sa asteptam intai un punct de vedere asupra tezei lui K, si apoi asupra tezei lui Poanta. Cronologic, sesizarea privind plagiatul lui Poanta a fost depusa la mai bine de o luna dupa reclamatia referitoare la plagiatul lui K. Asa ar fi normal! Imi dati dreptate?

 11. Am o singura retinere, anume ca asa droaie de scribalai, sociologi, politologi, si alti …ologi se intrec in eseuri. Libertatea la palavrageala trebuie respectata (profit si eu tocmai de ea) dar daca a fost gasit un glont sau doar a trecut lasand un fular de marca in urma, daca Nastase a intrecut masura melodramaticului sau s-a aflat intr-un veritabil impas sufletesc, doar vocile celor chemati sa curme harmalaia nu sunt de auzit.
  Daca imparatul tot se plimba gol prin targ, atunci luati-i coroana de pe cap si veti recunoaste un om ajuns la capatul drumului sau. Ca doar crestini sunteti si va inghesuiti prin biserici.

  • De acord, domnu’ psihotic, si eu sunt bucuroasa ca de atata epuizare, domnu’ sinucigas nu si-a nimerit capul, mare vanator de altfel (evident ca vana in numele crestinismului invocat, ca doar animalele n-au suflet, au fost inventate pentru distractia maharilor).
   Cred ca l-a salvat credinta. In ce, nu stim exact, dar putem specula infinit. Una dintre ele ar fi ca reteaua mafiota, construita in forta in vremea guvernarii de trista aroganta, va functiona, dupa cum s-a si intamplat. Alta, ca apelul la religie va fi sperietoarea pentru o natie bolnava de saracie si coruptie care si-a pierdut pe langa reperele morale, si bruma de civilizatie care sustine ratiunea individuala si colectiva. Crestinismul ramane si asul din maneca pentru cei educati care isi manifesta scepticismul, mizand pe compasiunea si empatia lor si fiind folosit cu valoare de insulta sugerata: nu ti-e mila de un seaman la ananghie, esti un ticalos (fara inima, ca sa n-ai in ce te-mpusca).
   Acu’ ii intreb pe cei care fac apel la omenia celor care-si permit sa NU creada ca unu’ ca Nastase s-ar sinucide: cat de omenosi au fost si sunt acesti indivizi care se fac vinovati de starea deplorabila a natiei, de faptul ca au distrus economia, sistemul sanitar si de invatamant (si altele, dar n-are rost, le stim deja) compromitand viitorul a intregi generatii, de faptul ca adevarul, cinstea, justitia, profesionalismul au devenit anomalii care trebuie asanate?
   Si totusi, domnilor crestini, parca sinuciderea era „pacat” de moarte? Sau cand e vorba de nomenclatura se acorda derogari?

   • Ce …oloaga sunteti de meserie, stimata doamna? Caci eseul dvs. urmeaza potecuta ingusta a celor deprinsi in seminare si privatissima sa turuie la nesfarsit cele instilate cu tolcerul. Voci de o importanta cruciala in cazul unei sinucideri, fie ea doar schitata, lipsesc sau nu se pot face auzite de corul atator infatuati deprinsi sa ia in stapanire orice agenda, vezi libertatea fara exces de noima.
    Ce-ar fi sa va desprindeti de fotoliul comod din care blagosloviti lumea cu epitete si sa intreprindeti o investigatie in teren la cum se razboiesc altii cu asemenea cazuri? Tratarea adecvata a unui singur om care trimite un semnal de alarma n-are cum sa impiedice asanarea societatii ori trebuie unul cazut la pamant calcat la nesfarsire in picioare pentru adeverirea unei lumi mai bune? Crestinism sau etica – se pare ca nu-si gasesc telul pe acele meleaguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Rasvan Lalu
sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro