duminică, martie 26, 2023

Dacă ar fi banc, ar fi sinistru

Un om își prezintă declarația de credință pe situl instituției pe care o conduce: „La temelia întregii mele activităţi au stat întotdeauna respectarea şi aplicarea exemplară a Constituției, a legilor, cinstea, corectitudinea, onestitatea şi moralitatea”. Poate că nu întâmplător declarația este la timpul trecut. Pentru că omul este Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. La timpul prezent el datorează de ani buni, împreună cu soția, suma de 557.000 de lei la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale. Mai clar, impozite și contribuții aferente veniturilor obținute, dar neachitate la termen.

Printre îndatoririle unui cetățean român, prevăzute de legea fundamentală, se numără și plata contribuțiilor financiare. Pe lângă legi specifice, cinstea și corectitudinea impun și ele acest lucru, mai ales unui om care a mai deținut funcții publice de cea mai mare răspundere. Iar onestitatea și moralitatea ar trebui să fie pentru Avocatul Poporului stâlpi ai caracterului, el fiind cel chemat să vegheze la apărarea intereselor cetățenilor în raporturile cu autoritățile locale și centrale ale statului.

Ar fi prea frumos ca după iunie 2018, data celei mai recente declarații de avere a ministrului (acesta este echivalentul funcției domnului Ciorbea), familia să-și fi achitat datoriile. Pentru că veniturile nete ale celor doi din 2017, conform aceleiași declarații, fuseseră de 210.000 din salariu (soțul) și avocatură (soția), plus aproape 355.000 de lei din pensii – soțul având o pensie de peste 10.000 de lei lunar, dar mult mai mică decât a consoartei. Doar că șansele sunt minime, deoarece familia are credite bancare de rambursat în valoare de 1.300.000 de euro, conform aceluiași document…

Banca este însă clementă cu Avocatul Poporului căruia i-a finanțat achiziția vilei de 700 mp. Vestea i-ar putea scoate din minți pe cei care au avut credite în franci elvețieni pentru apartamente cu două-trei camere, sau pe cei care au garantat cu locuințele creditele pentru firmele proprii. Dar pentru datornicul nostru este ceva normal. „Acum nu plătim decât o sumă simbolică lunar, avem o înțelegere cu banca pentru un an sau doi. Sigur că banca ne-ar putea executa, să ne ia casa, dar știe și banca: în perioada asta nu ar scoate prea mulți bani pe casă. Așa că avem o perioadă de grație”, declara Victor Ciorbea pentru Ziare.com în septembrie 2014. Banca este o instituție privată și este treaba ei ce face cu creditele neperformante, câtă vreme se încadrează în reglementările în vigoare. Ar fi însă de așteptat ca Administrația Financiară să nu fie la fel de clementă. Doar este instituția unui guvern aflat într-o asemenea foame de bani încât, neputând gesta bugetul în termenul normal, a scos trista Ordonanță 114 care practic va submina economia națională, va ruina piața bursieră și toate speranțele oamenilor.

Doar că ANAF este și va fi îndurătoare cu necazurile familiei Ciorbea. Iar Avocatului Poporului nici măcar nu-i trece prin cap să-și respecte îndatoririle constituționale de cetățean. O bună prietenă, avocată de mare profesionalism, mi-a confirmat revoltată că familia Ciorbea chiar a contestat datoriile în instanță. Dar Tribunalul București le-a respins contestațiile, așa că rămân buni (?) de plată. Nu este greu de imaginat așadar setea cu care Avocatul Poporului aștepta încasarea noii și uriașei pensii de serviciu, de 80% din indemnizația BRUTĂ lunară, pe care ar fi urmat s-o încaseze în paralel cu indemnizația și cu „modesta” pensie actuală. Ghinion! Curtea Constituțională i-a refuzat-o, dând dreptate președintelui Klaus W. Iohannis.

În Suedia, țara în care s-a născut instituția Ombudsman, Constituția din 1809 o rezerva pentru o persoană „cunoscută pentru competența sa judiciară și pentru probitatea exemplară”. Nu știu unde și-a probat Victor Ciorbea competența judiciară. Dar dacă cineva vrea să facă un banc cu probitatea acestei persoane, nu poate fi decât unul sinistru. Pentru că cele de mai sus arată exact contrariul, anume un arghirofil fără scrupule, obedient și dornic să nu presteze nimic din ce ar putea deranja puterea. Șantajabil în fața fiscului, în consecință orb și surd la ce produc laboratoarele guvernului și ale coaliției politice aflate la putere, dar și la apelurile disperate ale societății civile, ale organizațiilor de afaceri și ale opoziției parlamentare, a terfelit misiunea Avocatului Poporului în ultimul hal.

Disperarea cu care se agață de demnitatea publică este de înțeles: dacă ar fi dat afară, n-ar mai putea fi nici măcar taximetrist! Deoarece tot doamna avocat de mai devreme afirmă că pentru a presta această activitate este necesar un certificat de la ANAF că nu ai datorii la stat. Bun bancul acesta, nu?

Să nu terminăm într-o notă veselă, conjunctura nu ne-o permite. Interesant, domnul Victor Ciorbea este din generația care a studiat fabula „Lupul moralist” în gimnaziu. Dar nu demonstrează prin nimic că a și înțeles ceva. Dimpotrivă, prestația sa confirmă trist decăderea morală a societății românești și zicala că „peștele de la cap se-mpute”. De la capul societății în jos se ocupă marii „influenceri” care sunt televiziunile. Nu ne mai e de ajuns că la cele de sport vedem frecvent foști impresari care au fost condamnați pentru furt de la cluburi de fotbal, dar odată eliberați își dau cu părerea ca experți în domeniu (ca și eternul și fascinant de iritantul patron…). Și la cele de știri, și la generaliste, vedem foști politicieni condamnați pentru corupție care își dau docți cu părerea despre treburile publice. Un condamnat pentru mită și spălare de bani în primă instanță cârmuiește la vedere finanțele țării: să luăm de la bănci și de la companiile din energie și telecomunicații ca să dăm la popor! Așteptăm îngrijorați promo-uri ca: „Un spărgător celebru de locuințe, eliberat după 15 ani, ne arată care sunt bunurile de cel mai mare preț din gospodărie” sau „Violator în serie, proaspăt ieșit, ne învață cum să apreciem femeile”.

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. Da,domnule – bine punctat.
  Este deja o poveste veche: si-a trimis fiica la studii din liceu in SUA. Acum au nevoie de plapuma, canapea si casa, in Florida.
  Tot finantat cu banii de la banca. De notat ca Romania este in continuare subdezvoltata bancar, bancherilor insa le place acest Wild West salbatic. Exemplu: in Franta pt o achizitie imobiliara, suma imprumutata NU ajunge o secunda in mainile cumparatorului. La semnatura notarul o vireaza vanzatorului, dupa ce s-a platit si a retinut taxele datorate statului.

 2. Poate ca POPORUL, pe care el il, *slujeste* ar trebui sa faca o cheta pentru a-i plati datoriile…Oricum ii plateste si pensia si salariul NESIMTIT. Trist este faptul ca NEMERNICUL in cauza, desi SANTAJABIL si dator vandut, continua sa ceara favoruri materiale cu o nesimtire rar intalnita. TRIST!

 3. Cu adevarat sinistru dom` ministru :D
  Cum sa te astepti de la acest individ ca sa fie Avocatul Poporului?
  El e Avocatul Intereselor Personale.
  Sinistru om acest Ciorbea!
  Daca…daca ANAF-ul ar…daca Justitia ar…daca si cu parca…

    • Murdaria pe care o spui, „Voteaza! dar nu prea au ce sa aleaga.. aceeasi pleava”, iti tradeaza profilul detestabill! Cum poti sa spui ca Victor Ciorbea se regaseste in orice alt candidat la demnitatea de Avocat al Poporului?! Iti mai si spui „CetateanulRoman”, ca sa induci in eroare. Mergi si-ti ridica solda mizerabila pentru murdaria pe care ai scris-o!

     • @cititor – care „orice alt candidat la demnitatea de Avocat al Poporului” ?

      Votează vreodată electoratul candidații pentru funcția asta? Din păcate, realitatea cruntă e cea menționată de @CetateanulRoman (btw. cu ce e mai bun nick-name-ul tău decât al lui?)

      În România se înfruntă mai multe tabere socialiste, exact de asta stă lumea acasă în loc să meargă la vot. Ce candidat nemaipomenit propune tabăra ta, vreun reprezentant de frunte al comunității LGBT?

     • Nu este murdarie. Este Adevarul. Ceea ce scrii tu denota faptul ca nu stii pe ce lume traiesti si nici n-o sa-ti dai seama vreodata. Exista un sistem care functioneaza – nimeni din afara cercului nu poate patrunde in acel cerc. Dumnezeu din ceruri sa fie, nu s-ar putea apropia de acel cerc. Cercul este pe mai multe niveluri, mai multe varste, are ramificatii in interiorul lui, dar ramane inexpugnabil pentru cei care nu au sange rosu si/sau stea cu 5 colturi, galbena.
      Mai citeste. Ai destula informatie. Poate te trezesti.

     • Interventiile lui Harald si revo, in sustinerea murdariei scrise de pretinsul CititorulRoman, sunt exact mizeriile despre care am stiut, inca de la inceput, ca vor aparea. Pentru ca trolii sunt platiti tocmai ca sa arunce dejectii pana la ultimul cuvant. Este politica platitorulu, manifestata peste tot unde platitorul se regaeste ca inamic al societatilor democratice, fie ele din UE, SUA, etc. N-aveti decat sa continuati, incasandu-va solda mizeriei voastre.

      • Într-adevăr, ideea subliminală a defetismului, conținută în sintagma „toți aceeași mizerie” trebuie combătută. Dacă există vreo șansă de a penetra cercul vicios, asta se poate realiza doar prin vot. Greu, dar nu imposibil! Tocmai de asta e nevoie de tact, de bunăvoință, de discurs prietenos.
       Pentru că insultele sau speculațiile la adresa interlocutorilor nu au efectul vizat. Dimpotrivă!

      • @Cititor – OK, uite o soluție disponibilă pro-bono: dacă vrei să câștigi alegeri, vino cu un program economic de centru-dreapta, iar în felul ăsta o să ai bani și pentru programe sociale de centru-stânga. Sunt cel puțin 5 milioane de potențiali votanți în România care s-ar prezenta la urne pentru așa ceva, dar pentru prostii socialiste sau neo-marxiste nu se prezintă.

       Lasă în plata Domnului căsătoria între persoane de același sex și încearcă să înțelegi că boicotarea referendumului o să coste scump la alegerile din 2020, dacă nu vii cu programe economice liberale, capabile să aducă lumea la urne. Dacă nu știi despre ce e vorba, vezi că are @Dedalus o mulțime de comentarii despre liberalism economic și dez-etatizare, încearcă să înțelegi ce scrie el și apoi vino cu oferte economice concrete în diverse domenii.

       Dacă n-ai idee ce trebuie schimbat în România, poți începe cu transportul auto de pasageri și transportul feroviar de pasageri. Nu e nevoie să reinventezi nici roata de autocar, nici roata de tren. Vezi cum sunt organizate astea două domenii în UK și fă-le și în România la fel. În felul ăsta poți să le promiți oamenilor autobuze noi cu Wi-Fi gratuit și vagoane de tren așișderea, fără ca statul să cheltuie niciun ban pentru asta.

 4. Pentru cititorii mai tineri, Domnul V. C. a fost procuror pe timpul lui Ceausescu. Imediat dupa decembrie 1989, s-a inscris in partidul lui Ilie Verdet (prim ministru al lui Ceasca http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cine-a-fost-ilie-verde%C8%9B-executant-perfect-premier-ceau%C8%99ist/) si Eduard Mezincescu (comunist ilegalist rusofil, ministru al artelor in 1949 http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/cdandara/probatoriu/14_cultura_st_presa_arta.htm). V. C. a fost apoi sef in structura care a mostenit uniunea sindicatelor comuniste – era tot chestie de bani. A devenit apoi mare PNT-tist, fiind recomandat lui Corneliu Coposu de Ana Blandiana. Au existat critici legate de numirea lui in functia de avocat al poporului cu toate ca nu avea nicio specializare in dreptul constitutional, dar el a raspuns ca a avut note bune in facultate la aceasta materie.

  • … deasemenea a fost primar al Bucurestiului si premier al Romaniei, din partea Conventiei Democrate. Imi vine sa-mi dau palme cand ma gandesc in cine imi pusesem sperantele.

  • De ce l-o fi recomnadat Blandiana pe Ciorbea lui Coposu?
   Posibil pentru ca marele avocat Ciorbea era din Alba, de unde venea si mama Anei Blandiana.
   Tot Blandiana l-a impins inainte si pe alt ilustru necunoscut, Emil Constantinescu, blocandu-l prin niste magarii pe Manolescu. Emil C avea meritul ca la Univ Buc isi avea biroul cu balconas spre Intercontinental, mai precis spre Piata Universitatii, balcon pe care l-a decis in mai 1990.

 5. jigodia provoaca greata
  de ce n-a contestat / nu contesta nimeni (avocati, partide, ong-uri) in instanta legalitatea numirii ?
  a astepta alegeri si a da, apoi, vina pe poporul alegator dezinformat, …, e complet fals: s-a vazut
  o tara intreaga a ajuns la cheremul unor lepre si a miza numai pe alegeri e absolut riscant

 6. „Banca este însă clementă cu Avocatul Poporului…”
  am mai scris p aci despe „Banca” , despre specimenele care o populeaza si cefele late (amploiati ai statului autonumiti ‘bancheri”) care (unii) scriu si pe aceasta platforma. sigur, comentariile mele sint trimise direct in garbage. sa nu cumva sa jignesti eminentele cenusii securiste ! in sfirsit, felicitari pentru articol, sper sa le primiti ! iar ciorbea nu i decit o jalnica unealta care face orice pentru bani, si nu i singurul.

 7. Aici se ajunge cand nu stii sa te opresti la timp si nu esti diciplinat si echilibrat.

  Din pacate nu este singurul caz de acest fel – se mai stiu si altii.

 8. Banca in cauza, BTRL din declaratiile mai vechi, pare a fi Banca Transilvania si fiind o banca privata actionarii ar trebui sa se sezizeze si sa ia la rost managementul. Datoria de la ANAF pare sa fi mai scazut din 2017 cand era de 680015 lei, dar tot e uriasa. Ma intreb oare daca i se percep penalizari, dobanzi la datorie si daca i se face vreo retinere din salariu si/sau pensie. Probabil ca nu.

  Prin alte parti nici nu s-ar pune problema numirii in functie a unor persoane cu o asemenea datorie si care nu au capacitatea financiara de a face platile intrucat se presupune ca ar fi santajabile, Poate insa ca Victor Ciorbea asteapta aparitia normelor de aplicare a legii falimentului personal.

   • Exista mitul ca ardelenii sunt sau au fost mai putin corupti decat regatenii.
    In perioada interbelica cel mai corupt guvern al R a fost condus de un ardelean. Ghici cine?
    Cel mai mare caz de coruptie de dupa 1989 (posibil si dim intreaga istorie a R) s-a inregistrat la Cluj: fenomenul Caritas. Fondata la Brasov apoi mutata la Cluj (la inceput in cladirea prerfecturii!) smecheria a sifonat sute de miliane de dolari din care s-a caladit o parte din prosperitatea actuala a Clujului. Nici azi nu se stie cine a stat in spatele lui Stoica, un contabil cu cazier, care ulterior a facut doar un si jumatate de puscarie. Pe vremea aceea eram plecat din R, cand m-am intoprs la sfarsitul lui 93 am constatat ca si bucurestenii luau trenul la Cluj sa depuna genti de bani. Prosti dar multi!

    • @Cinicul – în medie, la nivelul omului de pe stradă, ardelenii chiar sunt mai puțin corupți decât regățenii. De exemplu, într-un service auto, ardelenii sunt mult mai puțin capabili să te înșele și să susțină ulterior că e vina ta dacă poți fi înșelat, cum susțin bucureștenii.

     Dar la nivel individual, peste tot pot apărea persoane corupte și chiar apar. Corupții se promovează între ei, indiferent de zona etno-folclorică din care provine fiecare. De asta sunt destule șanse să vedeți ardeleni corupți în politica locală și în politica de la București.

     • Posibil.
      Ar fi bine daca aceasta afirmatie ar putea fi verificata prin niste studii solide. Bucurestiul nu reprezinta intreg regatul vechi, e doar un colt de Levant lasat in urma de stapanirea otomana.

 9. Bun articol ! Ati spus-o pe sleau domnule.
  Rar asemenea jogodie cu atata tupeu si nesimtire ca d-l Ciorbea.
  Nu numai ca nu serveste poporului din postura ( ironic )de Avocat al poporului dar sfideaza orice regula de bun simt , orice lege morala.
  Cum sa le mai vorbesti tinerilor de cinste si integritate cand un asemea personaj se cocoata in asemenea functie si are privilegiile pe care le are.

 10. Din pacate aveti dreptatem tara asta este plina de astia de alde Ciorbea. Nesimtitul asta nu numai ca nu este apt sa faca ce va bun pentru societate dar, in timp, a produs doar dezastre peste tot pe unde a fost. Din functia de primar general a dat Bucurestiul peste cap nu a produs nimic folositor pentru cetateni. De fapt nici nu avea cum, pentru ca cei care ii cunosteau familia spuneau ca asa gospodari erau ca nu aveau nici gard la curte. Din functia de prim ministru a contribuit masiv la cea mai mare devalorizare a monedei nationale. Din functia actuala nu a facut decat sa-i linga in cur pe toti nemernicii care l-au pus si sustinut in functie, fara a indeplini nici un obiectiv din cele specifice functiei de avocat al poporului. Un rebut uman……………

 11. @Harald

  Atentie la troli!

  Noile lor directive de propaganda sunt ceva mai spalate. Se pliaza pe obiectiv de abia la a doua replica = una din metode.

  Dar tot fraieri sunt, pentru ca le sunt afectate sanatatea si libidoul.

  In plus, grosul banului il iau smecherii, nu trolii de la tastatura. Trolii sunt cei care dau cu subsemnatul pe la DNA in caz ca se intampla ceva, cum de altfel i-a si aratat cu degetul Dragnea in dosarul Referendumul.

  Sunt niste amarati care in timp raman fara nicio calificare, un fel de sclavi.

  ////

  Contributors nu a prezentat interes pentru ei pana acum cateva luni.

  • Interesantă observație. Avocatu ăsta numa a poporului nu e. Îmi aduce aminte de un individ care, din afaceri cu statul, și-a făcut într-o comună o căsoaie cu 38 camere. În Cas`cea Mare (modernul living) a reușit să stea doar 3 zile, rece. Însă eu am răspuns mai mult pentru a vă felicita în ceea ce privește cele spuse de d-voastră la articolul d-lui Mircea Toplean.

 12. Asa cum jandarmeria si-a patat numele in asa fel ca nimic nu-l mai spala vreodata, asa si acest asa -zis avocat al poporului a „facut totul” ca sa murdareasca aceasta institutie. Tot ce am imprumutat, institutii care functioneaza in alte parti, am corupt si folosit in scopuri personale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alin Th. Ciocarlie
Inginer (UPB – Mecanica fina, 1977) si absolvent al primei promotii a Programului Canadian MBA (1994-1995), dupa cursuri intensive de economie si management la universitatile Québec si McGill din Montréal (sept.-dec. 1992). Ziarist – sef al sectiei Economice la Adevarul (1991-1993). Director Executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (1996-1999). Senator in grupul parlamentar al PSD (2000-2004). Fondator (1994) la Ager Press SA.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro