vineri, iunie 14, 2024

De ce Occidentul nu se mai satură de sărăcia românilor

Vest-europenii nu se mai satură de sărăcia românilor. În fotografii. În știri de jurnal. În articole. În emisiuni de televiziune. A devenit cea mai importantă atracție turistică a țării — cupluri din Manchester, Heidelberg sau Rennes își planifică acum minivacanțe aici, sperând să-și ia doza de sărăcie extremă. În curtea unei clădiri dărăpănate de patru niveluri sau în blocurile de la marginea oricărui oraș mare din România, îi lovește în față — uau! — o panoramă a mizeriei: murdărie, câini, copii desculți, căzi de tinichea, totul împodobit de funii cu rufe puse la uscat.

Își scot aparatele foto și telefoanele și caută contrastele și extremele! (Așa cum au învățat în singurul curs de fotografie pe care l-au făcut vreodată!) — Clic! — un copil care rânjește într-o curte murdară — Clic! — un porc într-o cadă — Fantastic! Clic! — bețivul satului care zace lângă un indicator pe care scrie ceva ce ei nu înțeleg — dar probabil ceva amuzant! — Clic!

Dar au nevoie și de anecdote, trebuie să le spună prietenilor de acasă ce li s-a întâmplat alături de acești români săraci și mizeri. Fotografiile nu mai sunt de ajuns. Oamenii au nevoie de povești. Așa că, ajutați de un însoțitor român multilingv, hărțuiesc o femeie de etnie romă îmbrăcată în haine înflorate. Ești vrăjitoare! Blesteamă-mă, țiganco, hai, blesteamă-mă, ia aici o sută de dolari, hai, nu vrei să mă blestemi? Am nevoie să le povestesc tovarășilor mei când mă întorc acasă.

România e o țară săracă. Mai ales la țară, dar și în mari zone din orașe. Sărăcia e prezentă în rândul tuturor etniilor. Este o întreprindere profitabilă pentru jurnaliștii și realizatorii de film străini — și pentru localnicii care le fac toată treaba.

Străinii vin cu o listă de cumpărături. Mai întâi au nevoie de 1. un sat dărăpănat, cu câini și porci și găini în curți, sau 2. un mizer bloc comunist, preferabil cu semnele proaspete ale unui recent incendiu. Poate satul nici nu apare pe hartă! Bestial! Poate e blestemat! Chiar mai bine! Copii bolnavi — să fie primiți! Dependenți de droguri! Excelent! Orfani. Cum, nu sunt orfani? Copii abandonați, atunci, hai să le zicem orfani!

Se spune că la țară, în România, sunt doar trei modalități prin care poți să faci bani — să lucrezi pentru biserică, cu țuică, sau cu echipe de filmare din Germania.

Dar de ce România? Există și alte țări sărace. Anglia e săracă. În Anglia, sărăcia e în creștere. Milioane de oameni au slujbe atât de prost plătite, încât nici măcar nu plătesc impozite. La fel de mulți sunt dependenți de hrana pe care o primesc ca ajutor din partea organizațiilor de caritate — în Marea Britanie e sărăcie, multă sărăcie — mai multă sărăcie decât în Franța și Germania, dar sărăcia României este mai pitorească.

Fețele oamenilor sunt mai murdare, alcoolicii miros mai rău, locurile sunt dramatice, copiii arată de parcă tocmai ar fi ieșit dintr-un lagăr de concentrare — aici totalitarismul se întâlnește cu Evul Mediu. Iar asta stârnește în rândul occidentalilor un amestec de milă și uimire — cu alte cuvinte — ‘Cum puteți trăi așa?’ și ‘Ce cool este că trăiți așa!’

Este acesta un lucru rău? Nu știu. Nimeni nu minte. Nimeni nu construiește sate dărăpănate ca decor pentru echipele de filmare. Rezultă o imagine nedreaptă a României? România e săracă. Iar cei mai săraci suferă mai mult din cauză că nu reușesc să aibă acces la educație, asistență sanitară și o carieră — ceea ce creează un ciclu nesfârșit al sărăciei.

Poate România să facă ceva ca să restabilească echilibrul? Din nefericire pentru București, un documentar despre un român deștept, absolvent de matematică și proaspăt angajat la Microsoft e un subiect pe care niciun jurnalist străin nu-l va face. Nu contează câte premii Nobel câștigă românii — nici câte distincții adună la festivaluri internaționale de film. PR-ul nu funcționează. Știrile pozitive n-or să câștige niciodată în fața celor negative.

Unul dintre cele mai patetice momente din viața politică românească recentă a fost reacția Ministerului Afacerilor Externe și a prim-ministrului Victor Ponta, care s-au plâns la Channel 4 în legătură cu programul de televiziune ‘Vin românii’ pentru că a înfățișat oameni săraci din locuri mizere — ce anume încercau să spună — că sărăcia din România există din vina unei echipe de filmare de la Londra?

Străinii nu vor înceta să filmeze sărăcia din România până când sărăcia din România nu va înceta să existe. Fără măsuri pentru stoparea acesteia, britanicii, francezii și germanii vor continua să vină încoace înarmați cu o serie de prejudecăți pe care vor să și le confirme — și pe care pot să și le confirme. Poate vor încerca să arate lucruri mai bune — poate un film va remarca: Iată cum acel copil sărac a ajuns să studieze la universitate! Dar ochiul privitorului se va îndepărta de la poveste către lipsa de apă curentă, drumurile murdare, măgarii costelivi și căruțele, nenorocitele de căruțe pe care fiecare documentar despre România pare pornit să le includă.

Îi poți vedea vara. Cu camerele de filmat și microfoanele pe drumurile de pământ ale Olteniei. Căruța intră cadru din dreapta, în centru omul din căruță își scoate pălăria și salută, camera urmărește căruța care apoi iese din cadru. Basta! Va fi un hit la Dusseldorf!
Traducere: Alexandru-Bradut Ulmanu

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. Prin difuzarea si chiar promovarea acestor materiale despre saracia din Romania (si nu numai) Occidentul ascunde saracia din propria-i ograda.

  Iar reactia romanilor (autoritati, opinia publica) este gresita – in loc sa incerce sa se disculpe dupa modelul („da, avem si cativa saraci, dar uite ce multi reusesc la olimpiade”) ar fi mult mai eficient sa faca si ei documentare despre saracia din Occident. In prezent, cu mijloacele disponibile (YouTube, etc.) ar fi usor de distribuit.

  Daca unul-doua astfel de documentare, care demonstreaza jegul din spatele gardului frumos vopsit al Occidentului, ar avea succes – occidentalii s-ar gandi de mai multe ori inainte de a face cate un nou episod.

  Dar asa, daca primul ministru, ministrul de externe dau explicatii iar niste expati se aduna si fac demonstratii – astea sunt bonus points ptr. propaganda occidentala, fiindca legitimizeaza mesajul.

  • Ha! Ha! Nu zic, au si ei saracii lor, problema e de cati raportat la populatie. Si ce se face pentru ei. De ex. au fost cateva zile foarte geroase. In Canada s-au deschis centre (24 din 24) care ofereau adapost la caldura oamenilor strazii, mancare si bauturi calde. Cate primarii din Romania au facut asta?
   Si mi-a placut ideea cu olimpiadele, probabil inspirata din cea cu Nobel-ul. Apropo, cati romani au luat premiul Nobel? NICI UNUL! De origine romana, da, dar romani nici unul. Si oricum, cu o foare nu se face primavara…

  • Saracia noastra nu seamana cu saracia lor, un clochard 100% pare de-a dreptul burghez pe linga tiganii nostri. Nu cred ca este cine stie ce complot, genul asta de materiale sunt ieftin si usor de facut si sunt suficient de socante pentru a avea difuzare asigurata. Am vrut sa intram intr-un club select cum este UE, asta se intimpla cind intri descult in cluburi selecte. Puteam intra in celalalt club, al mujicilor cu destiu’ in nas, dar am fost acolo si nu ne-a placut. In timp lucrurile se mai pot rezolva, ne mai spalam noi, se mai plictisesc ei de filmulete cu nespalati, om trai si om vedea…

  • @ TC

   Sa lovim la randul nostru sub centura ? sa cautam si noi dupa calcaiul vulnerabil a altor natii ?
   Din punctul meu de vedere atacurile propagandistice produc astazi mai degraba efectul advers.

   Si eu ii detest pe acei „exaltati” care se grabesc sa aplaude critici care in mod evident nu sunt bine-intentionate. Poate ca pe moment traiesc satisfactia razbunarii pe societate, pe ceilalti, dar in perspectiva nu fac altceva decat sa mai bata un cui in cosciugul comun. Nici de asta nu le mai pasa, caci de vreme ce capra lor a murit, atunci sa moara toata turma !

   Din pacate … rabdare si tutun ! Pana nu ni se cicatrizeaza ranile, n-avem ce le face.

   * Si in plus, mi se pare neavenit un astfel de comentariu in subsolul unui articol binevoitor. Autorul, Michael, chiar n-o merita.

 2. Stiti ce evenimente /masuri vor stopa cu adevarat saracia?
  Arestarile si condamnarile sobolanilor politici ..de la Nastase Bombonel incoace – si toti cei ce vor urma.
  Redeschiderea dosarului mineriadei – si sperata condamnare a lui Iliescu – si toti cei ce vor urma.
  Nu programe sociale, nu fonduri europene pentru romi , nu „crearea de locuri de munca de catre guvern”…si reasezarea intregii tari si eliberarea noastra din intunericul si mizeria morala in care am fost tinuti de clasa politica in ultimii 25 de ani.
  Dincolo de incompetenta si ineficienta inerenta si intrinseca a oricarei institutii de stat – establishmentul politic si institutional rominesc centralizat la Bucuresti a urmat (din pacate cu succes) un unic plan care avea si are in continuare ca si obiectiv tinerea populatiei in cit mai mare saracie si mizerie posibila, pentru a le asigura lor platforma si masa de manevra pentru a putea conduce, fura si manipula.
  Saracia din Rominia este rezultatul direct a ecuatiei „tara te vrea incult, dezinformat, prost, bolnav, sarac, in genunchi, dator, umil si dependent” ..si sa le mai si multumesti „lor” pt existenta ta..

  • Sunt absolut convins! Dacă Iliescu ajunge la închisoare pentru vreuna dintre mineriade, în România începe brusc să curgă lapte și miere. Exact cum a fost în 2012, când a ajuns Antonescu președinte interimar.

   Realitatea e că nimeni nu vrea un pic de liberalism, deși ăsta e singurul care ar scoate românii din sărăcie. Toți vor etatism și control, de la ultimul sărac până la șeful statului. Așa că sărăcia rămâne, o lăsăm moștenire și nepoților.

  • Stimate Alex. Ai dreptate, dor ca „romi” nu exista. In Spania li se spune gitani, in Franta gitans, in Germania zingauner, in Anglia gipsies. Asadar, tigani. E drept, fondurile sociale date tiganilor, care au drept traditie cersitul si fuga de munca ca dracu’ de tamâie, ar fi mai bune la sanatate sau la educatie. Tiganii, daca vor parale, a munceasca sau sa se faca sapun sa-l cumparam noi, cei care ne spetim pentru astfel de lepre. Si ne spetim de secole bune. E drept, ei au suferit amarnic – insa nu i-a pus nimeni sa ramâna aici sa plimbe ursul si sa ciordeasca. Inca se mai pot intoarce in Sindh. Astel vom scapa si noi de ascocierea cu acest grup uman parazit in proportie de 90%+.

   • Ati fost cu clasa pregatitoare de la Ku Klux Klan la film la Aferim si v-ati enervat? By the way, in germana se spune Zigeuner. Ati fi aflat simplu, dar nici pe google nu stiti sa cautati. Lasati, ca vine Noua Dreapta la putere si investeste in cursuri intensive pentru din astia albi ca zapada.

    • Eu vorbeam serios, dl Alt Alex, tu ai chef de gluma. Proasta. Care KKK ? Te referi poate la acela din federatia muscovita, unde pier alogenii pe capete, injunghiati/impuscati/arsi/inecati/samd.

     Vrei distractie ? Mergi si educa-i. Pe romi, desigur, nu pe români. Daca preferi, uite un grup tintit: pe „romii din sudul României”. Asta una idiotenie. A doua, ce-ai zis cu KKK. A treia: se zice cu adevarat Zingauner, holbeaza-te mai bine pe google (sau amazon, ce vrei). Numai nu veni aici cu corectitudinea politica scârboasa care prinde radacini si-n biata tarisoara.

     Nu cumva vrei proliferarea casatoriilor gay, poate si-a zoofiliei, daca tot sunt chestii de bon ton ?

     Nu ma intereseaza exact cum li se zice sau cum isi zic ei, ci constat ca românii se dilesc pe zi ce trece – vorba lor. Esti bun exemplu.

  • Ma cam indoiesc. As vrea sa cred asta, dar nu o cred.
   Ce ne-ar scapa ar fi interventie din afara. Chiar nu cred ca noi singuri putem iesi din cercul asta vicios.
   Pentru ca nu e vorba de un politician sau altul, ci ca … poporul este atat de degradat, incat accepta si chiar prefera astfel de talhari. Daca ar disparea Dragnea, de pilda, poporul ar identifica imediat unul asemanator si l-ar alege. Le plac hotii.
   De pilda: contra-candidatul lui Voiculescu la parlamentare a fost un tanar care nu mai facuse politica, un om care reusise sa faca destul de multe prin forte proprii, desi are o dezabilitate fizica. A fost votat Voiculescu, cu un procent foarte mare: o majoritate au preferat un securist turnator si hot unui tanar cinstit si muncitor.
   In satul in care s-au mutat ai mei, oamenii tot voteaza de nu stiu cat timp incoace un acelasi primar, care le tot promite ca face un drum pe care nu-l face niciodata. Intre timp, si scoala se tot ruineaza (chiar s-a prabusit o parte din ea, daca nu ma insel), drumul nu se face, toti comenteaza cat fura primarul, si totusi il aleg.
   Astea sunt preferintele poporului. Pe principiul : daca ala e hot, inseamna ca e destept. Plus ca o sa inchida ochii la hotiile mele mai mici, poate chiar ma ajuta.Si din pacate, genul asta de preferinte se invata din familie si se trec din generatie in generatie – si preferinta fata de hotie a venit pe un fond mai vechi, mostenit de la fanarioti sau poate de mai multa vreme: cultura bacsisului, plecarii capului, ideea ca „cine-mparte, parte-si face” etc.
   Momentul din istorie in care in Ro a existat un oarecare progres a fost cel in care ne-a venit un rege strain. Unul crescut departe de metehnele locului. Din pacate … nu a fost transformata decat o parte infima a populatiei. Dar … numai asta ne-ar putea salva, din pacate: interventie foarte puternica din afara.

  • CRI ai inceput bine și apoi ai deviat: caracteristic românilor de pretutindeni!
   Exista multă mizerie umană în țările occidentale, am umblat toată lumea, dar nu mi-a trecut prin minte să filmez acele nenorociri.
   Occidentalii au mare grija sa își ascundă mizeria. Vizitați Haarlem la New York, sau mergeți în orașele occidentale când fac grevă gunoierii. Haarlem nu e Rahova, acolo sunt milioane de oameni și copii. In New York e că la Napoli: daca ieși din strada centrala pe o stradă paralela te umpli de dispretz, mizerie și curenți de aer care iau gunoaiele de pe strada și ți le pun în cap, pe fatza, pe nas și gura. Din filmele americane se întâmplă să răzbată aceasta mizerie. Am văzut orașe americane cu cartiere cat un oraș de la noi, cplect părăsite. Acolo sa vezi mizerie! Politia ne-a pus da semnăm că ne asumăm riscul. Ni l-am asumat și am ieșit din acele locuri fara haine și bani și tot ce strălucea. Am mai întâlnit asta in Lagos in Nigeria. Și chiar la Paris! Da, trebuie și romanii sa filmeze și să vândă videoclipuri cu grozăviile occidentului. Un prieten, medic român, m-a invitat să îi fac o vizita la el acasă, în Queens, la New York. Nu l-am înțeles de ce nu putea face profesia lui și în altă parte decât intr-un cartier sordid cu nume extravagant. In frumoasă Italie, va plimbați numai pe unde nu pute. Ar fi bine sa vedeți și locurile uitate de edili și politicieni. Poate că românii sătui de mizeria de acasă nu vor să vadă și mizeria altora, mai ales a occidentului care este visul unui roman, dar care din păcate rămâne numai vis. Am fost in Spania și am văzut români dintr-un sat din Romania pe care l-am cunoscut prin anul 1970. Țăranii români munceau pământul unui latifundiar spaniol și în timpul liber munceau la construirea unei locuințe pentru doctor, la construirea unui cabinet medical și la o casa parohială. Satul din Romania, din care proveneau cei din Spania, avea un dispensar comunal foarte arătos, foarte bine dotat. Satul reședința comunală avea o farmacie ca la București, avea locuințe pentru medici, farmaciști, pentru veterinar, pentru ing agronom, ing horticol, locuințe pentru învățători, avea două școli și două biserici, comuna mare de gospodari, era o comună des văzută la tv. Am revăzut acea comuna acum vreo cinci ani. Dezastru! Tot ce v-am spus mai sus, era părăsit și ruinat! Din trei curți de gospodari de altădată doar una mai era locuită!
   Ogoarele vraiște, altădată un CAP bine gospodărit, acum avea distruse toate irigațiile de altadata, grajdurile și jumătate din pamantul satului erau proprietatea unui arab, care făcea pe acolo ce voia pipota lui! Sat fără câini! Avea un primar navetist, un om speriat că nu știa de ce parte sa treaca, la ce partid să figureze ca sa primească fonduri sa bage apa curenta in sat. Fântânele cu apa cristalina de alta data, erau acum cu apa otrăvită de nitriți, arabul arunca pe camp îngrășăminte cat avea, ce reguli UE, el avea regulile lui. Toată zeama de îngrășăminte chimice de pe camp ajungea în fântânile, altădată binecuvântate. Acesta e paradoxul: toți politicienii își fac vacante prin locuri exotice, se duc in vizite de lucru, se duc boi si se întorc vaci, cu mintea pustie și cu alte amante, iar tzara, altădată mănoasă și arătoasă plânge după timpurile trecute când oamenii erau oameni așezați la casele lor, când munca era o chestiune de onoare și chiar era un cult al muncii. Dimineață la orele 6 când va treziți priviți la ferestrele caselor din jur: întuneric peste tot! Altădată la ora 6 dimineață vuiau orașele și satele României, erau aprinse lumiinile, geamurile arătau că acolo este viața activă, troleibuzele, tramvaiele și autobuzele arhipline, ducea lumea la treabă. Mă întreb, umflații ăștia cu mașini bengoase și care au viloaie cat silozul gării, la ce folosesc? Sunt buni de ceva?

 3. Simt nevoia sa iau apararea strainilor – nu toti sunt in cautare de senzatii tari oferite de saracia romaneasca. Eu traiesc in Sibiu. An de an, incepand de prin mai, orasul se umple de turisti: ii vad fotografiind si filmand in centrul istoric, relaxandu-se in cafenele foarte sic (si scumpe ca la ei acasa), prin muzeul Brukenthal, la festivalul de teatru, de jazz, la concertele din Piata Mare, vizitand bisericile si cetatile fortificate din jurul orasului. E si asta un cliseu – tot neamtul, olandezul sau francezul vine in Romania ca sa caste gura la copiii desculti care cersesc la colt de strada si la blocurile darapanate. Nu mai e chiar asa. Apetitul pentru mizerabilism e mai degraba caracteristic pentru presa decat pentru turistii obisnuiti care vor, e adevarat, ceva mai exotic decat gasesc la ei acasa, dar nu neaparat o baie de orori. S-au dus vremurile cand nemtii pripasiti prin Sibiu intrebau cu ochii cat farfuriile „voi aveti televizor?!” Acum nu se mai mira nici macar de chelnerii care le iau comanda in germana. :)

  • Acelasi lucru se intampla si in Bucuresti. Mai ales dupa ce vine primavara, apar turisti straini prin zonele: Centrul Vechi, Universitate-Magheru, Calea Victoriei, Elisabeta, Muzeul Satului, Palatul Parlamentului etc… Nu i-am prea vazut prin Rahova (in Ferentari nu prea am drum). Cred ca aceasta scormonire prin noroi este tipica presei, poate si unei parti a „artistilor” ca fotografia mizeriei (de ex.) e „arta” .
   Nu cred ca nici macar satele din Oltenia la care face referire autrul sunt suficient de exotice. Nu imi amintesc de documentare in aceste zone. Ce sa filmezi: drumuri neasfaltate dar si oameni care isi vad de viata lor. Trebuie ceva mai tare: o groapa de gunoi, o cladire darapanata, niste puradei nespalati. „Vin Romanii”, nu a fost filmat in Oltenia ci la Baia Mare, iar naratorul era din Cluj, de langa groapa de gunoi!

 4. Nu se mai satura pentru ca e prezenta peste tot. E saracie si mizerie la orice colt de strada.

  As fi fost si eu foarte suparat pe englezi cand au lansat filmul „Vin Romanii” insa mi-am dat seama ca asta e realitatea din Romania. Iar baietii aia pot face filme asemanatoare nu doar in Cluj … ci in fiecare oras ori sat din Romania. Ce am vazut in acel filmulet nu este ceva izolat … de gasit doar in Botosani sau alt judet sarac din Sud. Nu … ce vezi acolo este peste tot.

  Problema e alta … ce faci daca vine un prieten la tine in casa … vede mizeria … si apoi se duce si spune la altii. Iti certi/bati prietenul? Sau te apuci de facut curat in casa?

 5. Un mic amendament: daca doritorii de saracie din Romania sint englezi, nemti ori francezi, dece plates in dolari? sa nu fie ceva subliminal, din antiamericanismul care bintuie Ioropa?
  NB,
  probabil ca aici intervine proverbul: strainii astia vad mai usor paiul din ochii romanilor decit birna din propriii ochi.

  • Nu plătesc în dolari, toți vin cu euro de-obicei. Dolarii merg în spațiul ex-sovietic de-obicei. Dar articolul are și el partea lui artistică, nu trebuie luat ad litteram tot ce scrie aacolo.

   • era doar o gluma; poate stii: oricit de jos ar fi dolarul, merita sa te apleci dupa el :P
    Nu am discutat fondul articolului. Caruia-i gasesc corespondente in realitatea imediata.

 6. „Occidentul nu se mai satură de sărăcia românilor”? Nu e cam mult? De când este elanul morbid al unor semianalfabeţi din Vest, turişti ieftini şi pleşcari, elan cultivat şi potenţat de tabloidele în goană nebună după tiraj şi mai nou de reţelele de socializare, aşa, în ansamblu, „atitudine occidentală”? Acum vreo două zile tocmai au murit în Argentina într-un oribil accident de elicopter o echipă TV formată din cinci oameni, doi piloţi şi, ca nişte gladiatori, trei mari sportivi francezi, care pregăteau toţi o nouă emisiune tabloidică pentru semianalfabeţii Franţei. Nu cred că cineva a urmărit dezbaterile televizate pe marginea evenimentului. A fost o revoltă nebună a oamenilor de bun simţ, de la realizatori de televiziune la reprezentanţi ai federaţiilor care au pierdut sportivi de primă mărime, împotriva celor care împing goana după audienţă dincolo de limite, iată, cu risc mortal. Şi asta pentru o plebe semianalfabetă. Aproape redundant spus, n’aşa? Deci, de când merită aşa multă atenţie fenomenul ăsta atât de marginal? Lumea proastă, de oriunde, e curioasă şi cască gura la orice, face poze cu telefonu’ şi le pune pe reţea… Mare şmecherie… Hal de material. De unde atâta fascinaţie la oameni cu pretenţii de manieră, pentru abject? O fi de la lipsa de audienţă în alte orizonturi? :)

 7. Dar noi ca locuitori ai acestei tari facem ceva din proprie initiativa ca sa nu mai fie mizerie? Vedem pe cineva cu vreo matura in mina sa isi adune mizeria pe care o face sau sa dea cu var peundeva? Toti asteapte da fie facute si cind sint facute nu sint nici macar intretinute. Asta e adevarul.

 8. Britanicii exagereaza in prezentarea saraciei romanesti. Iar noi romanii exageram in perpetuarea saraciei romanesti.

  Cel mai bine ar fi sa mai atenuam saracia si sa speram la si mai mult. Oricum, noi nu sintem saraci din cauza britanicilor. Cel mai dureros este ca britanicii au nitica dreptate sa ne ia in ris. Noi n-avem deloc dreptate cind continuam sa perpetuam saracia.

 9. Imi permit o scurta corectie de vocabular vizavi de folosirea cuvantului „patetic”. In limba romana patetic nu este echivalentul englezescului „pathetic”, avand mai degraba legatura cu empatia. Pentru a evita acest barbarism din ce in ce mai des utilizat, sugerez substitutul „ridicol”.

  • Multumesc pentru sugestie. „Patetic” este intr-adevar oarecum inrudit cu empatia in limba romana, ca si „pathetic” in engleza, insemnand „induiosator”, „miscator”, „emotionant”, „care starneste mila”. Dar mai inseamna si „plin de emfaza, de afectare”, deci sugereaza un comportament fortat, nenatural, ceea ce corespunde, de asemenea, cu unul dintre sensurile cuvantului englezesc „pathetic”, adica „inadecvat”. Dar, chiar daca nu sunt de acord cu faptul ca ar fi un barbarism (puteti verifica definitiile ca sa va convingeti), cred ca aveti dreptate si ca „ridicol” sau „jalnic”, pe care il sugereaza Fartat Cicero, ar fi sunat, probabil, mai bine. Inca o data, multumesc pentru interventii.

  • Patetic n-are nicio legatura cu nicio empatie, ce mai e si asta?! Patetic vine de la patos, emfaza, ce- are de-a face cu empatia? Va distrati cu neologismele ca niste picati la Bac…

   • In franceza exista expresia „tu es pathétique”, sau „c’est pathétique”, cu sensul de „esti jalnic/este demn de toata mila, este ridicol”.

 10. 1. Cum bine zici Michael, motivatia principala pt aceasta documentare obsesiva a saraciei romanesti este banul si banul iese pt ca masa, multimea, poporul, populatia, care cel mai adesea vietuieste prin si la nivelul basic instincts, vrea sa vada ca altul o duce mai rau ca el, e mai amarat, mai nenorocit. E un trick psihologic simplu pe care televiziunile tabloide din Romania il folosesc deja cu marsavie de mult (mai ales la ora 5). Deci nimic nou pe planeta.
  2.Problema principala nu e mediatizarea saraciei ci faptul ca, urmare directa, conjugata si cu cultura si inteligenta scazuta a receptorilor, TOTI romanii sunt vazuti la fel: saraci de nu au dupa ce se bea apa, hoti si tigani. Grav e ca aceste stereotipuri negative incep sa se intinda si la clase mai evoluate.
  2. Ce ar trebui sa faca statul asta roman imbecil si netrebnic ar fi nu sa se lamenteze patetic ci sa bage anual niste milioane in actiuni destepte de PR europene care sa salveze onoarea tarii si a cetatenilor ei onesti. Asta, desigur in paralel cu o guvernare buna, o viziune si o strategie pt iesirea din saracie.

 11. e foarte bine ca vin turisti, nu conteaza daca pt dracula, gagici sau carute si hippie-land.
  turistii adevarati se duc in mongolia si fac reportaje, aici vin doar sa manance si sa se distreze ieftin intr-o tara UE certified.
  si imaginea nu e asa jalnica, altfel nu s-ar explica succesul balkan beats, 7 prajini, fanfare ciocarlia & co, cartarescu a luat un mare premiu zilele trecute si abia l-a bagat presa romaneasca in seama, si oricum e chestie de val (vezi grecia)
  iar la microsoft sunt indienii baza (nu-i clar daca romanii n-au povestit si asta acasa cand s-a creat legenda ca e plin de romani sau i-au considerat pe indieni tzigani neaosi)

 12. Mi-a placut ce ai scris, Michael. Ai surprins si deschis multe subiecte la care trebuie sa meditam toti, cu discernamant, cu ratiune si mai putina pasiune. Primul pas in rezolvarea unei probleme este recunoasterea parametrilor ei. Apoi, vom gasim solutii. Felicitari, astept noi provocari de la tine ! (^_^)

 13. Ba mie mi se pare ca Occidentul incepe sa se cam sature de saracia din Romania si uimirea incepe incetul cu incetul sa se transforme. Drept urmare apar materiale tot de la fime britanice (BBC spre ex.) care „combat” documentarele de tipul celor de la Channel 4. Cred ca isi dau si ei seama ca e discriminatoriu sa afisez numai un tip de imagine, iar BBC, daca nu si altele de care n-am auzit, intodeauna a avut documentare si stiri care arata si o alta fata a Romaniei.

  Insa vorba fie intre noi, pe mine ma deranjeaza foarte tare faptul ca autoritatile sunt incapabile sa porneasca un program de promovare a tot ceea ce inseamna elita, dar si a turismului. Avem o tara foarte frumoasa, cu (asa cum zice Moise Guran) oameni de top, peste Occident, dar numai pe varfuri, nu pe medie, iar noi ca natie suntem incapabili sa promovam macar aceste lucruri. Dar asta pana la urma nu tine numai de autoritati, ne cam place noua sa ne plangem ca autoritatile nu fac aia si iau spaga si e numai coruptie pana la os. Adevarul e ca fiecare dintre noi e responsabil. De ce avem de pilda serviciu mai prost la mare decat au bulgarii? De ce alte popoare reusesc sa atraga din ce in ce mai multi turisti iar noi nu? Chestii de gandit…

  • România n-are oameni ”peste Occident” și nici n-o să aibă vreodată. Începând cu Simona Halep, care n-o să fie ca performanță peste Serena Williams nici dacă se mai naște o dată și terminând cu Sebastian Ghiță, care n-o să fie peste Bill Gates nici dacă moare Bill Gates, vârfurile din România sunt uneori la nivel occidental, dar nu ”peste Occident”.

   Însă eu aș întreba altceva: vă imaginați un englez spunând ”avem oameni de top, peste nemți” sau un neamț spunând că ”avem oameni de top, peste americani” ? Eu nu-mi pot imagina astfel de scene. Atitudinea asta de a se împăuna cu realizările conaționalilor e tipic românească, complet gratuită și absolut inutilă.

   Recunosc că și eu mă simt bine când vreo nouă cunoștință, aflând că sunt român, exclamă ceva gen ”Oooo, Dan Petrescoo”. Probabil tre’să fi fost vreo scandare de-a galeriei de la Chelsea, că prea o repetă mulți, însă asta n-are nicio legătură cu performanțele lui Dan Petrescu (nici ele nefiind ”peste Occident”) ci cu faptul că respectiva nouă cunoștință asociază repede în minte România cu ceva agreabil din experiența sa. Dar sigur nu o asociază cu ceva ”peste Occident”, ăsta e doar naționalism ieftin.

 14. acest material trebuie trimis politicienilor tarii – la internet s-a vazut ca se pricep …

  Sa inteleaga clar ce au facut din tara asta frumoasa si draga: un popor insaracit, frustrat, inrait.

  • Politicienii tarii sunt doar rezultatul alegerii poporului. De ce Germania nu are astfel de politicieni ? Sau Suedia ? Pentru ca oamenii pur si simplu nu accepta asa ceva. Nu ca nu ar exista coruptie si acolo, dar coruptie atat de evidenta si atata incompetenta pur si simplu nu este acceptata.
   Daca politicienii de astazi ar disparea, ar aparea unii exact la fel in loc, din exact aceleasi motive: credulitatea, pasivitatea, admirarea „smecherilor”, a guralivilor etc.

 15. orice om chinuit de preturile in crestere, rate, chirii, utilitati plus instabilitatea joburilor se mai depresurizeaza cand vede ca altii o duc mai rau si inca traiesc, supravietuiesc, e o speranta de supravietuire la orizontul sarantocului britanic, dovada vie ca nu mori nici macar daca vei decadea pana la nivelul conditiilor din Romania….

  si tocmai ca sa nu le omoare speranta de supravietuire ci sa le-o tina activa, e normal ca nu vor sa filmeze decaderea de la ei de acasa, de ce sa le arate ca mai au foarte putin pana ajung la nivelul saraciei din Romania, asta chiar i-ar dispera sau i-ar mania in loc sa le pacaleasca vigilenta.

  deci fac astfel de filme ca sa-i prosteasca pe a-i lor in timp ce-i saracesc de-i ia dracu’… sa li se para ca INCA-I BINEEEEEEEE :)))))

  cand eram mica am citit o poveste cu Nastratin Hogea : a facut pariu cu tot satul ca poate sta gol-pusca pe un munte iarna timp de o noapte fara sa moara si a a reusit asa ca tot satul a cerut explicatii si Nastratin Hogea a spus : stiam ca fata in fata cu muntele acela e o casuta in fereastra careia arde toata noaptea o lampa si vazand lumina lampii ma voi incalzi IN GANDUL MEU si nu voi muri.

  asa si cu filmele astea, situatia e inversa povestii cu Nastratin Hogea : atata timp cat vezi ca altul supravietuieste in niste conditii horror te incalzesti in gandul tau ca inca o duci bine, deci esti bine…. mai ales ca nu vezi ca la tine in tara ta s-ar intampla asa ceva …. ASTA au ei grija sa nu arate, tovarasii filmagii :)))))

 16. Interesanta perspective, ceea ce mi s-a parut nou a fost perspectiva unui „strain” asupra situatiei.
  Dupa parerea mea cateva dintre cauzele care ar putea explica comportamente de acest gen ar fii: o comparatie nedreapta intre o tara cu adevart dezvoltata (care nu a experimentat cateva decade de coumunism si cu o cu totul alta istorie) si o alta care are un cu totul alt trecut, apoi este o lipsa semnificativa a simtului etic – a exploata neajunsurile unei comunitati si a le expune doar de dragul show off-ului si nu pentru a schimba ceva in bine in acea comunitate, not coll, si o alta posibila cauza este o forma de coping cu starea de denial in care se afla cetateni ai acestor tari (dezvoltate ) care insa nu vor sa accepte probabil situatia reala a „nivelului de bunastare” din tara lor de origine – comparandu-ne cu cineva mai slab si mai dezavantajat are un efect gratificator.

  • da, comunismul a fost greu si altii n-au avut parte, dar sa nu ne mai ascundem dupa perdeaua asta..au trecut mai bine de 25 de ani, am primit cacalau de bani sa ne reconstruim, etc…cum se face ca Polonia, tot dupa ttzz ani de comunism si cu o populatie mult mai mare ca a noastra reuseste si noi nu?
   e vorba ca fiecare sa se simta responsabili sa construiasca ceva..nu sa astepte si sa critice.
   e vorba sa construim a skill based economy si nu una de gulere albastre de muncitori textili ieftini, pentru ca in cazul asta o sa devenim Grecia sau Portugalia peste 10 ani cand productia se muta mai la est..
   da, comunismul a fost o ciuma dar asta a fost si a trecut.
   e la nivelul fiecaruia, tu, eu sa facem ceva..du-te deschide-ti o ferma la tara si angajeaza oameni sarmani si muncitori de acolo, ajuta o comuna sa ia fonduri pt pavat sosele,..atrage turism local, vorbeste cu primarul sa vezi ce investitori ar putea veni in zona in functie de skilu omului locului…

 17. „Nu contează câte premii Nobel câștigă românii — nici câte distincții adună la festivaluri internaționale de film. ”

  Fals domnule, foarte fals domnule! Strainii stiu ca un neamt care a luat Nobelul pt literatura sau medicina este din Romania. Se intampla insa ca nici un roman nu primeste Nobel asa cum primesc nemtii originar din RO. In sensul ca ei il primesc iar romanii nu.

  Fals si ca nu suntem cunoscuti pentru filme. Majoritatea celor care consuma filme de autor sunt informati, su au vazut filme romanesti consturite be brandul „cum a fost in comunism”. Sigur ca nu toata lumea se uita la filme de autor.

  Atunci cand discut cu vreun profesionist din domeniul meu sau din alt domeniu, imi spun de romani din afara cu care au fost colegi, cu care au colaborat. Sigur ca brandul principal al tarii e saracia, chiar si mie ca roman care vine cateodata prin RO mi se pare fascinanta saracia, haitele de caini si iarba de savana din orasul meu natal cu primar pesedist. Mi se pare fascinanta si frumoasa si e tot ce as poza: poze cu familia sau prietenii mei ramasi in RO si aratand ca acasa langa ceva care arata ca acasa. Pt ca munti si paduri, si orase ingrijite si ruine ingrijite am mai vazut si in alte parti, dar mizerie ca in RO nu. De la Baudelaire incoace, sau pote dinainte, ne fascineaza pe toti uratul

  • „De la Baudelaire incoace, sau pote dinainte, ne fascineaza pe toti uratul.”

   Estetica uratului?!
   Intotdeauna a atras mai mult partea intunecata si se scot mai multi bani din stiri urate. Vezi si la noi. Ce stiri se dau la ora cinci?
   Si de ce ne-ar face ei noua reclama gratuita? Sau poate ne fac… si nu-si dau seama…

 18. Aveti si… NU aveti DREPTATE.
  Deoarece, respectivii sunt saraci din cauza faptului ca occidentalii au primit statul succesor al RPR&RSR in club, fara ?conditii!
  – fara sa determine ridicarea unei noi clase politice fara legaturi cu sys anterior;
  – fara sa monitorizeze tot ce ar fi fost important de monitorizat in perspectiva… = superficialitate criminala!
  – fara sa priveasca atent la situatia geopolitica si geostrategica reala din regiunea in care se zbate cel mai sarac stat din UE si la consecintele acesteia asupra bunastarii generale dincolo de MENTALITATI, tare historice, coruptie, tradari si hotii.
  Cu alte cuvinte, ambele parti se merita una pe cealalta
  cu prisostinta.
  Ca unii se folosesc de faptul in sine in diverse scopuri politicianiste, iar ceilati se dau loviti emigrand massiv in continuare, reprezinta doar consecinte secundare cu trimiteri sado-maso.

 19. Poate ca adevarul e pe la mijloc. In contextul global, tarele Romaniei sunt surprinzator de asemanatoare cu cele ale altor tari foarte dezechilibrate economic, insuficient dezvoltate la modul general, fara prea mare accent pe human rights, ca Mexic, Kazahstan, China, India (totusi, mizeria lor e mai mare), Nicaragua, Egipt si sa tot fie. Ridicarea Romaniei in teapa ca mare exponent al problemelor lumii e evident incorecta. Dar intr-un context european (la nivel regional) situatia as zice ca se schimba. Romania e o rusine pentru uniune si nu singura (ne putem lua de mana cu bulgarii si poate si cu altii). Pentru ca inoata pana peste cap in rahatul in care se simte prea bine sau se complace pasiv.
  Poate in viitorul apropiat se va schimba totusi ceva. Mizeria, oricum, nu mi se pare fascinanta. Iar o tara in care exista si lux (nu, nu va invidiez, nu spre asta tind) si saracie extrema destul de serioasa este o tara bolnava.
  Si mizeria nu ne-a dat-o Doamne-Doamne. Vine tot de la oameni si e o mazga mult prea cleioasa si statuta pentru a se mai putea face ceva. Bine ca omul competent are un viitor, caci se cauta, totusi, oameni competenti. Sa va mai zic una – :) astazi i-am aratat unui nene pe trecerea de pietoni ca este verde si i-am spus, clar: Nenea, e verde. Se poate? A inceput ilustrul olimpic (ca tot veni vorba in articol) sa dea din maini de genul „cine sunt eu sa ii dau lectii”. I-am spus ca ce are el nu se prea vindeca si am plecat in treaba mea. Faza nu e ridicolul unei asemenea situatii in tanarul nostru secol. E modul de a reactiona al multor romani cand le pui in fata legea, regulile, conventiile de bun simt. Sa inteleg ca, pornind de la premisa ca violenta cere, in final, masuri drastice, categorice, Romania ar putea fi civilizata doar cu forta? Si cu forta cui? Si cine cu o asemenea forta ar fi dispus sa o faca?

 20. Felicitari pentru acest articol ! Toti ziaristii romani la un loc ( si aia vechi si aia noi ! ) timp de 25 de ani nu au reusit sa scrie un asemenea tip de articol atat de clar, logic, normal si cursiv ca o respiratie proaspata ( nu este un compliment ci o constatare ) , nu pentru ca sunt mai prosti , ci pentru ca asa cum a scris un forumist inteligent, nu pot scapa din „inchisoarea mentala” numita Romania si atunci ii tin si pe ceilalti acolo. Cu sadism !
  Cu alte cuvinte , ziaristii romani ( Ion Cristoiu si Cristian Tudor Popescu sunt aici monstri sacri) pot doar sa „vaza enorm si simta monstruos” ( e adevarat, o realitate la fel de monstruoasa ) cum spunea marele Caragiale , si nu pot scrie atat de simplu , de clar, si de calm , fara ura si fara patima , ca sa inteleaga tot romanu` , nici sa-i impusti ! Pentru ca nici nu vad clar, nici nu au mintea clara ( nu este o jignire , ci o constare dupa 25 de ani de presa libera – daca luati si acum un ziar romanesc standard ( Adevarul EVZ, Gandul, Romania Libera, etc. ) ar trebui sa primiti drept bonus si un pumn de pastile ca sa preveniti durerile de ochi si de cap care apar dupa aceea .

 21. Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul…
  Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
  Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,
  Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste;
  N-avem oşti, dară iubirea de moşie e un zid
  Care nu se-nfiorează de-a ta faimă, Englezid!

  Ha ha

  • Exact! Eminescu a surprins aici exact aceasta mentalitate. Din ea a rezultat faptul ca tarile romane au devenit vasalele otomanilor, guvernate de fanarioti, regi straini, iar mai nou de nationali straini.

 22. Ar trebui sa dea o raita pe la Roma, sa vada acolo gunoaie. Cum plutesc maretele catedrale printre sticle goale. Nu mai vorbesc de metroul lor de toata jena, plin de negrotei veniti din toate colturile lumii. Cand m-am intors la Bucuresti (si nu glumesc) am avut impresia ca m-am intors in cel mai civilizat oras din Europa.

 23. Romanii sunt tiganizati deja 50% . Multi par ca nu sunt dar daca scormonesti la arbore …Genele indiene au acaparat romania. Kich generalizat in reconstructii si casele noi. Bucurestiul este Istambulizat …bisericile batute in poleieli si zeci de turnulete cu zecile pe 1000 mp, popii par niste vampiri dechizati. Stocker asta a fost doar scriitor sau si discipol a lui Nostradamus?

 24. Mda. Elsa draga, de unde ai venit cu procentele si concluziile astea? Ori poate esti tu alba ca zapada, din neam de arieni germani. Italienii, spanilii, grecii, bulgarii, turcii…adicatelea toti astia mai brunetei asa, sunt toti tigani nu?
  Iar tiganii, ca tot veni vorba de ei…ei nu sunt oameni, nu-i asa? Acum fuguta la sedinta de KKK, vezi ca ratezi pseudosedinta despre genetica.
  Chüss!

 25. Foarte interesant acest articol! Rar mi s-a intamplat sa fiu de acord cu mesajul si totodata iritat de modul de prezentare. Daca domnul Bird a urmarit sa scrie un pamflet, i-a reusit pe deplin. Din punct de vedere al informatiei insa articolul lasa mult de dorit.

 26. Nu cred că sărăcia României e cea care e căutată.

  Prin călătoriile mele în SUA am văzut locuri mai părăginite decât multe sate românești. Un exemplu ar fi San Bernardino, CA. Sau orice fel de ghetou din LA. Nu am văzut pe nimeni să vină să fotografieze mizeria din locurile respective.

  Sărăcia din curte nu cred că e o problemă. Cred că mai degrabă occidentalii vin să vadă sărăcia din suflet.

  Îmi aduc aminte de un reportaj irlandez care venise în România să investigheze locul de origine a oarece minoritari români care cereau azil politic în Irlanda și ajutoare sociale (era înainte de 2007).

  Reporterul irlandez a rămas interzis când minoritarii respectivi aveau în satul de origine un palat original cu turnulețe de prost gust. Nu mai a rămas nici un comentariu de făcut.

 27. Articolul este foarte bun , felicitari !
  Acest articol este critic la adresa guvernantilor in speta la aberanta reactie a lui Victor Ponta .
  Cei ce trebuie sa vina cu masuri legislative si economice pentru dezvoltarea economica a tarii merg ca niste paparude in strainatate sa critice niste jurnalisti care fac emisiuni de divertisment pentru publicul din tarile respective. Victor Ponta acrediteaza ideea ca cineva are ceva cu noi…..”Poate suntem blestemati” . Cei din tarile dezvoltate sunt distrati de ceea ce vad in Romania. Nu o fac din rautate pur si simplu se distreaza pe seama unei tari membre a UE care arata intr-o stare jalnica dupa standardele lor si pe buna dreptate nu-i poti critica pentru asta.
  Foarte bun articolul si haios in acelasi timp.

 28. 1. In ceeace remarca strainii, exista o logica profunda:nimic nu este mai ,,reprezentativ” pentru Romania ca saracia.Saracia este o boala universala, dar nicaieri nu are asa o vizibilitate si densitate ca la noi.Nicaieri in Europa, saracia nu este un ,,brand” national mai potrivit, ca Romaniei!Numai cine studiaza problematica dezvoltarii si pleaca de la starea de saracie nationala, poate percepe acesta realitate, care in mod obiectiv, a impregnat profund si sistemul ,,senzitiv media”, al strainatatii.
  2.Sigur ca Anglia sau Germania au saracii lor, dar intr-o tara in care aproape 2/3 din populatie nu are locuri de munca, 3 milioane cistiga 1.000 de lei pe luna, 4 milioane au emigrat economic, dimensiunea saraciei inseamna conditii de viata sub limita de supravietuire, pentru 1/6 din populatie.Dupa 7 ani de lipsa a investitiilor industriale straine, acest proces se afla de abia la inceput…

 29. well, englezii si suedezii nu vin sa cerseasca la tine pe trepte in Romania, nici nu te fura in autobuz, nici nu iti iau beneficiile sociale… multi romani imigrati fac toate astea. Mult prea multi pentru orice standard morale.. si nu sunt numai tigani, sunt multi romania needucati, saraci si din cea mai joasa speta a societatii. Pai de cand suntem in EU problema saraciei si mizeriei in tara a devenit si problema altora prin import.
  Iar guvernul Romaniei nu face absolut nimic sa reduca saracia si sa creeze joburi la tara. Intre timp cheltuie miliarde din bani publici pe construit biserici sau pe alte proiecte idiote de prestigiu.
  Governul nostru nu are nici macar notiuni de politci sociale anti-saracie…inteleg foarte bine retorica vestului despre saracia noastra si faptul ca saracia noastra ii deranjeaza pentru ca ei dau bani la bugetul EU care ajung la noi prin fonduri europene – tot degeaba si pentru criminalitatea si cersit. It’s only fair. Nu sunt de acord cu felul in care englezii pun asta in cadru cu filmul lui peste’, poate ar trebui sa se uite cum se comporta adolescentii lor obezi si betivani in resoturi mediterneene vara, dar asta e alta poveste.

  Bottom line, suntem lipiti ca vai de noi, guvernului nostru nici ca-i pasa sau sa aiba o vaga idee cum sa adreseze asta, iar efectele saraciei ii afecteaza pe altii la ei in tara.
  Documentarele de care vorbiti sunt doar un altfel de efect..si de inteles..voua v-ar veni sa credeti ca dupa 7 ani de EU o tara poate fi atat de saraca, needucata si cu apucaturi de lumea a 3a to say the least?

  • Astfel de lucruri nu se rezolvă în 7 ani de apartenență la UE, se rezolvă în 3 generații, cu educație și bunăstare materială, dacă ele există, Dacă nu, nu.

   Mai devreme sau mai târziu, niște oameni vor înțelege că în mediul rural și/sau periferic urban românesc există câteva milioane de oameni care ar putea să presteze munci nu foarte calificate, pentru salarii relativ reduse.

   Însă la nivelul actual de impozitare al muncii și la actuala stare a infrastructurii, când de la Vaslui sau de la Huși nu poți ajunge cu camionul la Timișoara sau la Oradea nici măcar în 12-14 ore, acele câteva milioane de oameni vor mai rămâne cel puțin încă o generație în aceeași sărăcie cruntă.

   Oamenii de bine vor continua să aplaude DNA-ul și SRI-ul și vor continua să se ofere să plătească impozite suplimentare (după cum s-au oferit unii chiar pe această platformă) pentru eventuala extindere a organigramelor acestor instituții, însă mai durează o generație până când unii vor înțelege că SRI și DNA nu sunt capabile de antreprenoriat și nici nu vor fi vreodată.

   • Nu or fi capabile de antreprenoriat, dar nici nu vom avea un antreprenoriat puternic atata vreme cat este atata hotie.
    Deci … este de aplaudat ce fac, si sper sa ii bage pe toti la puscarie. Si mai sper ca in spate este si sprijin din afara – gen, in urma faptului ca Rusia isi tot flexeaza muschii de la o vreme incoace (nu cred ca ar putea castiga, dar cred ca rusii sunt destul de cretini ca sa o creada ei si sa faca destul de multe probleme pana si-o iau peste bot), americanii si/sau europenii sa fie mai interesati de zona noastra si sa ia mai in serios problema breselor de securitate care pot aparea in cazul unui stat profund corupt.
    Asa ca poate se va continua sa li se dea la cap tuturor smenarilor astora incompetenti si prosti, de altfel, care au reusit sa fure atat doar pentru ca este foarte usor, nu ca sunt ei cine stie ce eminente cenusii, pana cand nu o sa mai aiba loc decat niste oameni … nu alba ca zapada, dar care sa nu fie in halul asta de corupti si de prost, care sa mai fie in stare si sa foloseasca fonduri europene pentru o strategie coerenta etc., nu sa bage fara limite in buzunare, si ce nu reusesc sa fure sa risipeasca prin pura prostie si nepasare.

 30. Stimata,
  anca ioi,

  1.Sintem asa cum spuneti, iar acest lucru a devenit o permanenta nationala tot mai zgomotoasa si pe termen tot mai ,,alungit” de guvernarile postdecembriste.Iesirea din saracie – prin dezvoltare – nu se produce de la sine, nu este un ,,dat sistemic” al capitalismului, nu poate fi ,,adusa” de americani, NATO sau UE.
  Noul ,,cod fiscal Ponta” sau ,,relaxarea fiscala” ceruta UE pentru crearea de ,,infrastructura rutiera si majorarea bugetului apararii” preconizate de Guvern, sint biete,,surogate economice” (si ,,fis-uri” politice), pentru a acoperi zgomotul saraciei lucii din tara.Ele sint ,,inventia zilei”, dupa esecul firesc al celor trecute: cu 100 de mii de Euro pentru IMM-uri, 25 de mii pentru ,,ferme la tara”, plata salariilor la firmele ce angajeaza 10 someri, etc.Tot mai agasat de importul involuntar al ,,saracilor Romaniei”, Vestul ni-l aseaza in tot mai multe ,,oglinzi” media, care deocamdata nu-l pot bloca.
  2.Dezvoltarea economica poate fi numai si numai, rezultatul unui ,,proiect national de reconstructie economica si industriala” a tarii.Pina cind el va fi realizat si ,,batut in cuie” pe zidurile Palatului Victoria, saracia doarme in casa si sub podurile Londrei cu romanul (la fel ca doina). In tara hotilor si coruptilor de la guvernare, a murit pina si speranta de mai bine a celor saraci, adica a majoritatii populatiei tarii…

 31. Rezultatul celor 25 de ani de reformă inclusiv integrare în NATO şi UE: o ţară din lumea a treia relativ accesibilă şi puţin riscantă pentru turistul occidental. Sigur, sărăcie găsim şi în India, Pakistan sau Rusia.
  Dar România este mai accesibilă, aici sunt şanse mai reduse să vă îmbolnăviţi, să fiţi atacaţi sau răpiţi, plus că drumul e mai scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Michael Bird
Michael Bird
Cu o experienta de peste 12 ani ca jurnalist, Michael Bird este un freelancer specializat in editoriale solide, bine documentate, cu subiecte din aripa estica a Uniunii Europene. A scris pentru publicatii din Marea Britanie ca The Independent on Sunday, New Statesman si Design Week si a fost redactor fondator al The Diplomat - Bucharest. A fost citat ca specialist in politica romaneasca la posturi de radio americane, televiziunea romana si presa nationala spaniola. Locuieste in Bucuresti si in prezent lucreaza pentru presa scrisa si film. Redactor la www.theblacksea.eu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro