miercuri, aprilie 30, 2025

De ce operațiunea Kursk a Ucrainei provoacă China să iasă în față

Sprijinul continuu al Beijingului pentru negocierile dintre Moscova și Kiev a căpătat, după ocuparea de către Ucraina a teritoriilor rusești, o nouă semnificație. Un impuls din partea Chinei sau a altor țări non-occidentale pentru o înțelegere ruso-ucraineană ar putea duce la discuții de pace semnificative.

Incursiunea adâncă și neașteptat de reușită a Ucrainei pe teritoriul statului rus, începând cu 6 august 2024, a schimbat discuția despre războiul ruso-ucrainean. Cel mai important impact internațional pe care acțiunea ucraineană îl poate avea este cel asupra – vorbim despre război – țărilor oficial neutre, inclusiv China. În timp ce Occidentul a sprijinit și va sprijini Ucraina indiferent de operațiunea de la Kursk și de rezultatul acesteia, o ocupație ucraineană prelungită a teritoriului legitim al statului rus introduce o nouă dimensiune în abordarea non-occidentală a războiului.

Ofensiva ucraineană, dacă nu va fi inversată rapid și complet de către Moscova, schimbă poziția Kievului și influența sa în cadrul unor negocieri ipotetice. Până în prezent, Kievul a trebuit să apeleze la argumente morale, normative și juridice referitoare la ordinea mondială bazată pe reguli, atitudine modelată în principal de Occident, începând cu 1945 în comunicarea sa cu Moscova și cu diverșii săi parteneri străini. Acum, în schimb, un acord „pământ pentru pământ” între Rusia și Ucraina a devenit teoretic fezabil.

Negocierile ucraineano-ruse de dinainte de Kursk

Constelația politico-militară de dinainte de Kursk a condus în mod repetat la formate de negociere nefavorabile pentru Kiev – fie în contexte bi- sau multilaterale. Acordurile Minsk-I din 2014 și Minsk-II din 2015, precum și discuțiile ulterioare s-au desfășurat în mare parte sub motto-ul „suveranitate pentru pace”. Acordurile de la Minsk prevedeau că Kievul ar fi putut obține într-adevăr un acord pentru Ucraina continentală și, în cele din urmă, ar fi putut să își recapete controlul asupra părților ocupate de Rusia din bazinul Donets (Donbas). Dar, acest lucru ar fi fost posibil numai dacă Kievul ar fi permis susținătorilor locali ai Moscovei din estul Ucrainei să devină actori legitimi în cadrul politicii ucrainene.

Instrumentul-cheie al Kremlinului pentru punerea în aplicare a acestui plan neocolonial, în urmă cu zece ani, au fost pseudoalegerile din Donbas. Conform acordurilor de la Minsk, Kievul ar fi trebuit să organizeze scrutine locale și regionale în teritoriile est-ucrainene aflate de facto sub controlul Moscovei. În mod evident, o astfel de procedură de vot ar fi fost manipulată de Kremlin în moduri similare cu cele în care sunt operate „alegerile” rusești la nivel național. Suveranitatea Ucrainei ar fi fost limitată de pro-rușii instalați ca jucători cu drept de veto la Kiev și în Donbas. Între timp, Peninsula Crimeea anexată a fost exclusă complet din discuțiile de la Minsk.

Discuțiile de la Istanbul din 2022 s-au desfășurat sub motto-ul „securitate pentru pace”. Aceasta a însemnat că Rusia a fost dispusă să pună capăt „operațiunii militare speciale” doar în schimbul limitării considerabile a capacității de apărare militară a Ucrainei și a flexibilității internaționale. Intenția evidentă a Kremlinului a fost de a slăbi fundamental securitatea națională a statului ucrainean. Principalul defect al proiectului de acord de la Istanbul a fost că, deși marile puteri occidentale ar fi oferit Ucrainei garanții de securitate, Rusia a insistat să își păstreze dreptul de veto pentru a bloca ajutorul acordat Ucrainei. Ca urmare, Ucraina ar fi devenit fie o a doua Finlanda postbelică, fie un stat satelit asemănător „republicilor populare” ale blocului sovietic, precum și o pradă ușoară în cazul unei invazii rusești ulterioare. Eșecul negocierilor de la Istanbul a condus la anexarea ilegală de către Rusia a încă patru regiuni din sud-estul Ucrainei în septembrie 2022.

În etapa următoare, Rusia a trecut la o strategie și mai nihilistă de „pământ pentru pace” față de Ucraina. Conform acestei propuneri de negociere a Kremlinului, vehiculată până de curând, Ucraina trebuia nu numai să își limiteze suveranitatea, ci și să accepte anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate. Mai mult, Kremlinul a cerut Kievului să predea Moscovei părțile neocupate ale celor patru regiuni ucrainene anexate Rusiei: Luhansk, Donețk, Zaporojie și Kherson. Kremlinul a avertizat oficial și neoficial că alternativa la această propunere este continuarea războiului său genocidar până la anihilarea completă a Ucrainei – cu sau fără arme de distrugere în masă.

Abordarea Minsk-III

Aceste abordări rusești au fost, timp de 10 ani, promovate în mod continuu de Kremlin în diverse media, forumuri și organizații internaționale. Ca urmare, ele au fost preluate implicit sau chiar explicit de multe părți terțe. Susținătorii nihilismului juridic și normativ rus față de Ucraina variază de la grupuri pacifiste occidentale și autoproclamați „realiști”, până la dreapta radicală internațională, precum și de multe guverne din așa-numitul Sud Global.

Din 2014, cu fiecare an în care ocupația rusă a teritoriilor ucrainene continuă și se extinde , ideea unei anumite cedări a teritoriului și/sau a suveranității ucrainene a devenit mai populară în întreaga lume. Concesiile pe care le-au făcut Moldova, Georgia și Ucraina în trecut nu au condus însă nici la vreo restabilire a controlului acestor țări asupra teritoriilor lor statale, nici la pace în Europa. Cu toate acestea, multe, dacă nu chiar majoritatea elitelor politice și intelectuale occidentale și non-occidentale văd astăzi „compromisurile” ucrainene drept o cale de a pune capăt războiului și de a ajunge la o soluție durabilă.

Întrucât Rusia a înregistrat recent anumite succese militare în estul Ucrainei, un acord Minsk-III cu noi limitări privind integritatea teritorială și independența politică a Ucrainei se profila la orizont. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul ignorării internaționale continue cu privire la iredentismul Rusiei în trecut, precum și al naivității cu privire la viitorul imperialismului rus. Mulți observatori cred că aruncând – după Transnistria, Abhazia, „Osetia de Sud”, Crimeea, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson – încă o bucată de pământ în gura crocodilului rus, reptila incomprehensibilă se va sătura în cele din urmă.

Reformatarea felului cum e perceput războiul

De la 6 august, Kievul încearcă să schimbe această conversație prin crearea unor fapte complet noi pe teren. Ucraina dorește să treacă de la acordurile dubioase „suveranitate/securitate/teren în schimbul păcii” la un acord mai intuitiv „teren pentru teren”. Conform acestei idei, Ucraina este pregătită să restituie teritoriile rusești legitime, acum capturate, în schimbul eliberării de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le ocupă din 2014.

Acest lucru îl pune pe Putin într-o situație dificilă: Pe de o parte, pierderea continuă de către Rusia a controlului asupra teritoriului statului este acum și va fi o rușine pentru Kremlin. Pe de altă parte, teritoriile anexate din estul și sudul Ucrainei sunt acum, după Constituția rusă revizuită în 2014 și 2022, și teritoriu oficial de stat al Rusiei.

Pentru elita și populația rusă, restabilirea controlului deplin al Rusiei asupra teritoriului de stat legitim al Rusiei este mai importantă decât ocuparea permanentă a teritoriului dobândit ilegal, pe care restul lumii îl consideră ucrainean. În plus, integrarea teritoriilor anexate în statul și economia rusă este costisitoare și va rămâne așa și în viitor. Teritoriile anexate ilegal ale regiunilor ucrainene vor continua să împiedice dezvoltarea Rusiei prin drenarea resurselor și menținerea sancțiunilor occidentale.

Factorul non-occidental

Noua strategie ucraineană ar putea oferi acum o cale mai largă de influență nu numai pentru aceia mai pacifiști din conducerea rusă, ci și pentru anumiți parteneri ai Rusiei pe scena internațională – mai ales China. Moderații din guvernul rus și țările non-occidentale interesate de încheierea războiului pot susține acum că anexările ucrainene ar trebui anulate în schimbul restaurării integrității teritoriale a Rusiei. Cu cât Ucraina poate menține mai mult timp teritoriile capturate de Rusia, cu atât mai multă presiune va exista asupra lui Putin pentru a le readuce sub controlul Moscovei – fie prin mijloace militare, fie prin mijloace diplomatice.

În cazul în care Rusia nu poate respinge incursiunea ucraineană cu arme convenționale, desigur, ar putea încerca să facă acest lucru prin desfășurarea de arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă. Însă o astfel de evoluție ar reverbera în întreaga comunitate internațională și ar schimba fundamental dimensiunea războiului. Rezultatul final al „operațiunii militare speciale” din 2022 ar deveni imprevizibil nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Rusia. Chiar și parteneri ruși precum China și India s-ar putea repoziționa față de o Moscovă imprevizibil de escaladantă – o schimbare care ar însemna un dezastru pentru economia rusă.

Ambele scenarii – umilirea continuă și escaladarea periculoasă – sunt periculoase pentru regimul rus. Ele pot fi, de asemenea, considerate indezirabile la Beijing, precum și în alte capitale non-occidentale. Dacă capturarea teritoriilor rusești de către Ucraina continuă, o soluție diplomatică „pământ pentru pământ” va deveni un rezultat din ce în ce mai preferabil nu numai pentru părți ale elitei ruse, ci și pentru guvernele străine. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, principala întrebare va fi mai puțin opinia Occidentului, cât cea a țărilor non-occidentale oficial neutre în război – mai presus de toate China.

Concluzii

În ultimii doi ani și jumătate, o serie de națiuni oficial neutre din întreaga lume au pledat pentru negocieri imediate și necondiționate între Moscova și Kiev. Până în prezent, aceste propuneri implicau o satisfacere mai mult sau mai puțin amplă de către Ucraina a apetitului teritorial și politic al Rusiei. De la începutul lunii august a acestui an, Ucraina, prin capturarea teritoriului statului rus, a furnizat baza pentru un acord tranzacțional (în loc de o pace nedreaptă) între cele două state. Întrebarea de un milion de dolari este acum dacă și cum vor reacționa țările non-occidentale oficial pro-pace și pro-negociere, în primul rând China, la această situație nouă.

Vladimir Putin și alți reprezentanți ai regimului rus au afirmat însă în mod clar faptul că incursiunea Ucrainei în Rusia face imposibile negocierile. Această schimbare în poziția publică a Kremlinului, care timp de 10 ani a susținut ideea negocierilor de pace ruso-ucrainene, nu este prea surprinzătoare. În noua situație, o încetare a focului nu ar mai implica o capitulare a Ucrainei sub pretextul unei soluții diplomatice. Acum, negocierile dintre Rusia și Ucraina ar avea un sens real, deoarece ambele țări au ceva de câștigat și de pierdut. E adevărat însă că negocierile de pace și-au pierdut funcția pe care o aveau până acum pentru Kremlin. Până în prezent, singura modalitate avută în vedere de Moscova pentru a pune capăt războiului este o victorie militară sau diplomatică asupra Kievului, și nu un acord reciproc acceptabil.

Cu toate acestea, Rusia este foarte dependentă din punct de vedere economic și tehnologic de sprijinul străin. Unii dintre aliații politici și economici esențiali ai Rusiei, precum Coreea de Nord, Iranul sau Siria, sunt interesați de victoria Rusiei, dacă nu chiar de continuarea războiului ca atare. Alte țări mai mult sau mai puțin prietenoase cu Rusia, inclusiv China, India sau Brazilia pot, totuși să aibă interese interne și externe care ar favoriza o pace cât mai rapidă. Următoarele săptămâni vor arăta cât de puternice sunt aceste interese, precum și dacă Beijingul și/sau alte capitale non-occidentale relevante vor fi dispuse și capabile să profite de ocazie pentru a forța Moscova să se așeze la masa negocierilor.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

  1. Până una-alta războiul convine tuturor. Problema spinoasă este poziția Occidentului, care nu prea știe ce să facă în continuare. Și anume ce variantă să aleagă: distrugerea Rusiei SAU pacea cu Rusia și trădarea Ucrainei? Culmea e că dilema Occidentului pune în încurcătură și China, India, Turcia, etc. În ultimul timp, pe fondul inactivității Occidentului ( ocupat să se măcelărească în alegeri….), alte state ca India, China și Polonia(…) par să fie mai active. De fapt, fronda Ucrainei de a ataca Rusia fără acceptul Occidentului este o palmă contra acestuia.
    Problema este mult mai simplă: vor putea China și India să impună pacea? Eu cred că da. Iar în acest caz Occidentul va rămâne cu destiu’n gură, eliminat din joc. Așa se întâmplă când te-nvarti în jurul cozii…
    Și, ca părere, Ucraina va accepta arbitrajul Chino-Indian, preferabil celui Occidental…

        • nevoie de Rusia? sunteti visator… de cand a inceput razboiu rece, lumea democrata s-a dezvoltat fara Rusia; daca nu au stiut sa se adapteze, rusii pierd -si acum- locul rivnit!
          nu lumea trebuie sa se adapteze la timpeniile din Rusia, Rusia trebuie sa se adapteze la lumea libera si democrata; si asta presupune PACE! si recunoasterea granitelor oficiale; si democratie interna.
          tare mi-e teama ca actuala elita a Rusiei este inadaptabila si nimeni nu are nevoie de ea

        • Un fapt este ca fostul CAER, adica satelitii economic ai URSS-ului au depasit ca PIB Federatia Rusa inca de acum vreo 4 ani, la o populatie cam de 3 ori mai mica! Rusia are de oferit doar energie si materii prime si cam atat!

    • Razboiul nu convine nimanui, nici macar lui Putin, de aceea il si numeste operatiune speciala! Daca numiti alegerile normale intr-un stat democratic, macel, aveti o mare problema de intelegere! Sau propuneti ca toata Europa sa suspende alegerile fiindca exista un razboi in Ucraina? Cat despre arbitrajul sino-indian, rad cu lacrimi! Va sa zica Ucraina va accepta arbitrajul unora aflati la peste 6000 de km si care ei sunt in conflict latent de peste 70 de ani?

      • Domnule, este probabil ca Occidentul să trădeze Ucraina pentru a salva relația cu Rusia, mult mai importantă pentru Occident. Ucraina pare victimă sigură și a juca pe cartea sino-indiana este o variantă care poate oferi mai mult decât oferta occidentală.

        • Dumneavoastra ati juca o carte aflata la mii de km distanta? Doar daca nu jucati 6 din 49 fiindca nici macar la Poker nu se joaca asa! PS- Cartea US se afla la si mai mare distanta dar sa vezi surpriza, China + India+ Rusia+ tot BRICS-ul nu au mai mult de 1/5 din flota americana!

  2. Pamint pentru Pamint” exista deja din momentul in care Putin a atacat Hakovul.
    Asadar, putem vedea/ privi ocuparea de catre Ucraina a teritoriului rus ca o REPLICA la tamponul pe care Putin intentiona sa-l creeze dincolo de asa-zisele regiuni ucrainene anexate ilegal si complet aiurea.
    (evident ca nimeni nu poate sti pana unde ar tine de fapt TAMPONUL visat de Putin – poate tine si pana la Reni, la granita cu Slovacia, de ce nu!?
    Nimeni nu vede in ocuparea de catre Ucraina de 1-2… 10-20 de mii de km patrati din teritoriul federatiei ruse, ca pe un semn de INVAZIE, sa nu dramatizam – nu e nici un motiv ca Putin sa reactioneze exagerat! Folosirea armelor nucleare nici macar nu poate fi pusa in discutie, avand in vedere situatia concreta de acolo.
    (asta, cu nuclearele e o sperietoare pentru prosti reluata ca un ecou de oamenii rusilor de peste tot)

    Pamint vine de la pavimentum – asadar, in mod normar s-ar scrie cu â din i, indiferent de normele de-aiurea ale Academiei romine postceausiste (o vreme si numele statului RPR – creat de societici dupa eliberare – s-a scris cu â din i – deoarece sovieticii scriau cu chirilice si… -, insa, acesta nu e un motiv ca noi sa scriem azi rau, in loc de riu, de la rivus, ori vant, in loc de vint, de la vento)

  3. Conform estimarilor ISW aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, 109000 kilometri patrati, sint actualmente ocupati de Rusia.

    Conform declaratiilor marelui stat major al armatei ucrainiene aproximativ 1000 de kilometri patrati din oblast-ul Kursk sint actualmente ocupati de Ucraina.

    Credeti sincer ca „aliatii politici si economici esentiali ai Rusiei” o vor putea obliga pe aceasta sa accepte o solutie diplomatica „pamint contra pamint” la o paritate de ~100:1 in defavoarea ei?

    Credeti sincer ca in viitorul apropiat si mediu (sa zicem pina la sfirsitul lui 2025) situatia din teren a teritoriilor ocupate de Rusia si Ucraina va evolua spre un curs de schimb 1:1?

    • Teritoriile ucrainene ocupate de rusi erau -deja- separate, din cauza rusfonilor ce locuiau acolo.
      Teritoriile rusesti ocupate sunt mici, dar … vedeti si subsolul si pozitia.

  4. ” Rusia este foarte dependentă din punct de vedere economic și tehnologic de sprijinul străin.”
    Absolut toate tarile sunt dependente de. hai sa nu-i spun „sprijin” si sa-i spun colaborare.
    Nu-mi imaginez ca tarile „prietene” cu rusii sa aiba vreun interes in incetarea razboiului din Ucraina. Nu vad de ce, lor le convine aceasta stare care le permite obtinerea mai ieftina a gazelor, petrolului si resurselor rusesti.

    E adevarat insa ca lovitura maestra a ucranienilor in Kursk l-a cam pus pe Putin cu botul pe labe. Probabil ca chinezii vor profita de aceasta situatie santajind Moscova sa-si vinda si mai ieftin resursele. Putin le pasa lor de pace!

  5. Putin tace ipocrit. Din când în când, predică ipocrit. Sadic și în același timp paranoic, sângerosul dictator, ca orice dictator sângeros, iubește ideologiile atroce ca justificare pentru metehnele sale înnăscute, sau moștenite, și puterea absolută până la moarte. Știe ca va încerca o noua manevra veche. Gazarea și bombardarea. Căci nu a uitat de acei cetățeni ruși, uciși (din ordinele lui satanice) cu sutele la Nord-Ost, Beslan, ca sa justifice parjolirea orașului Groznii. Vezi-Doamne, Putin lupta cu terorismul. Și nu va rata nici de asta dată „misiunea sfânta” ce îi revine, aceea de a fi tiran până în panzele albe. Lecția morală, însoțită de amenințări concrete, pe care el o va da oamenilor va fi aceeași, monstruos de cinica: „Avem dreptul moral de a lichida acest popor (ucrainean) pus pe intimidarea țării noastre (Rusia feudală). Cu cele mai puternice arme pe care le are de la Coreea de Nord și Iran. Iar China, stapana Colosului cu picioare de lut, va interveni… la cacealma. Parca e exagerată aceasta opinie, dar parcă se confirma. Îi lipsește Chinei, din nefericire, judecătorii care să despartă apele tulburi și să vadă fața hidoasa a Dictatorului Roșu de la Kremlin. China, eufemistic vorbind, e in doliu. I-a murit interesul.

    • Dragonul chinezesc știe că Rusia este în moarte clinică și așteaptă. Problema chinezilor este cât le va reveni din Siberia.

      • Rusia nu are dușman. Rusia are numai dusmani. Păi, dragonul asta care nu are prieteni, ci numai interese, iși va recupera, la momentul potrivit, milionul și jumătate de kilometri pătrați, cedați Rusiei.

      • Problema cea mai mare a chinezilor este Taiwan-ul. Orice solutie negociata de China trebuie sa respecte principiul „Taiwan, pamînt chinezesc”

  6. Riposta nucleara fata de ocuparea teritoriului rusesc este ridicola. Ucrainenii nu au coloane imense in ofensiva. Sunt forte mici, risipite pe o suprafata foarte mare. (Asta arata incompetenta armatei ruse, care nu poate face fata decat inghesuind forte superioare inamicului pe suprafete mici. Daca sunt provocati in acest fel, sunt terminati.) A utiliza arme nucleare tactice in acest spatiu, nu ar rezolva mare lucru. Si ar distruge teritoriul Rusiei… Care nu va putea fi locuit decenii, poate secole de aici inainte.
    Daca vor utiliza arme atomice strategice, impotriva Ucrainei, SUA si UK pot riposta, ca semnatari ai acordului de la Budapesta. Sunt garanti ai inviolabilitatii (inclusiv atomice) ai Ucrainei. Rusii si-au facut-o cu mana lor!
    Dar e ciudat cum un fost sef al C.I. din Romania, ia atitude impotriva fortelor ucrainene. Ce fel de contra spionaj a facut? In favoarea Rusiei? Agentii lui ce hram poarta? Ciudat spionaj si contraspionaj mai avem…

  7. Ceea ce se intampla cu adevarat pe frontul de razboi nimeni nu stie. Relatarile ziaristilor de razboi, imaginile satelitare, declaratiile oficialilor sunt doar o parte. Cert este ca V. Zelenski este un conducator de razboi si nu unul care sa negocieze o pace. In fapt, isi doreste ca toti aliatii lui sa intre in acest razboi. Dar oare cine se ma gandeste, la sutele de sate si zecile de orase distruse, terenuri, ape, marea si aerul poluate pe zeci de ani, milioanele de refugiati prin mai toate tarile europene. Crede cineva ca in locul lui V.Putin va veni unul care sa accepte orice si oricum ?!!! Multe tari dupa WW1 si WW2 au pierdut teritorii dar si au salvat macar natiunile, natura si parte din monumente.

    • Zelenski e un conducator de razboi iar prin opozitie Putin e un conducator de pace? Vai, cate jale pentru refugiatii de razboi si poluarea globala cauzate de Zelenski care are tupeul sa nu accepte desfiintarea Ucrainei in conditiile lui Putin! Sunt multe tari care dupa WW1 sau WW2 au renascut din cenusa, dupa distrugeri mult mai mari decat cele actuale din Ucraina, totul e ca Putin sa nu isi doreasca asta pentru Rusia!

      • Din pacate, nu ati inteles cele comentate si ati dat interpretarea dv. Astept ca Ucraina sa renasca din cenusa cu peste 40% din populatie emigrata. Mai ganditi mai mult la tot ceea ce inseamna razboi. Iar Ucraina la cat teritoriu detine nu se pune a fi desfiintata. Mai uitati-va si pe o harta a Europei ca sa vedeti realitatea geografica!!! Personal nu tin cu acest conflict si recent insusi presedintele Indiei sustine gasirea unei solutii de pace.

        • „Când spuneți „diplomație”, sunt de acord cu ea, dar aș dori să văd pași concreți care nu sunt în detrimentul a 30% din statul nostru și nu în detrimentul populației noastre. Dacă există un astfel de plan, suntem cu toții pentru el”, a declarat Zelenski.”
          https://hotnews.ro/zelenski-ii-da-replica-lui-modi-diplomatie-dar-nu-in-detrimentul-a-30-din-teritoriul-nostru-1778347

          India „sub” Modi este echivalentul din BRICS+ al Turciei „sub” Erdogan din NATO.
          Prea multe palarii, prea multe fetze, iar astea-s lipsuri care nu ajuta pozitia vreunei tari, atunci cand pretinde deschis ca este pentru pace si semnat documente – care documente oricum NU vor impiedica muscalia sa continue tactica felierii salamului prin razboi deschis/cald, dupa cum o tot demonstreaza de ceva vreme.

        • Eu am inteles ca il numiti pe Zelenski un conducator care nu doreste pacea! Si ca aduceti argumente ecologice in sprijinul unei Ruskii Mir! Atat m-a dus capul sa inteleg!

  8. ”… E adevărat însă că negocierile de pace și-au pierdut funcția pe care o aveau până acum pentru Kremlin. Până în prezent, singura modalitate avută în vedere de Moscova pentru a pune capăt războiului este o victorie militară sau diplomatică asupra Kievului, și nu un acord reciproc acceptabil…”
    E la fel de adevărat că un tratat cu Rusia nu are nici o valoare juridică sau de altă natură, nici acum și nici în viitor pentru că ”reptila incomprehensibilă NU se va sătura vreodată ” și nici nu are în vocabular ”negocieri de pace”. Singurul ”tratat” acceptabil pentru neo-țaratul rus este cel de ”aderare necondiționată cu lipsire de suveranitate” – valabil pentru toate națiunile de pe planetă, nu doar pentru cele dintre Moscova și Atlantic sau Pacific sau Indian.
    Iar pentru restul planetei există o singură soluție (cea pe care trebuiau să o implementeze SUA a doua zi după terminarea celui de al doilea război mondial) – să dispară pentru totdeauna Rusia în forma aceasta de colonialism sovietic și să apară zeci, sute sau oricâte țări vor fi fiind necesare să dezrobească toate etniile subjugate în ultimii 500 de ani, oricât de iredentistă și de revanșardă ar fi numită o astfel de soluție.
    Rusia esse delendam!

    • „să dispară pentru totdeauna Rusia în forma aceasta de colonialism sovietic și să apară zeci, sute sau oricâte țări vor fi fiind necesare să dezrobească toate etniile subjugate în ultimii 500 de ani, oricât de iredentistă și de revanșardă ar fi numită o astfel de soluție.”

      Iar acele „zeci, sute sau oricâte țări ” sa se uneasca in diversitatea NWO cu UE, cu NATO si cu restul tarilor de pe glob, strins unite in jurul Guvernului Mondial al ONU in frunte cu cu Davos Elite si cu Secretarul sau General, tinarul si energicul umanist Alex Soros-OpenSociety.

      Traiasca si infloreasca unitatea de nezdruncinat, bazata pe reguli, a intregii omeniri in jurul valorilor Vanguard, Blackrock & Blackstone, sub conducerea inteleapta a Secretaului General, Alex Soros-OpenSociety!

    • Păi URSS s-a spart în vreo 15 state. În curând Federația Rusă se va sparge încă o dată în vreo 80 de alte noi state. Este inevitabil și inoxerabil….

    • Citez : „Iar pentru restul planetei există o singură soluție ….. să dispară pentru totdeauna Rusia în forma aceasta de colonialism sovietic și să apară zeci, sute sau oricâte țări vor fi fiind necesare…. ” !!
      Exista aici o mica problema care se poate rezuma printr-o zicere celebra si anume : Nu mor caii cand vor cainii !

      Exista si a doua solutie, pe care cei care vor sfarsitul Rusiei se pare ca o neglijeaza cu obstinatie,disparitia civilizatiei umane a planetei odata cu disparitia Rusiei .
      Gandeste de doua ori inaite de a emite judecati de ” valoare ” !

      • Nu ne mai ameninta cu dezastrul nuclear, sile! Nu ne e frica de moarte! Toti murim la un moment dat! Ne e mult mai frica de mizeria de tip bolsevic pe care Putin si Rusia o raspandesc astazi alaturi de fel si fel de aliati ai lor, de apologeti ai bolsevismului around the world, printre care te afli si tu si multe alte lepre comunistoide din Romania.

        Noi aici, in Romania, am gresit flagrant in dec 1989 pentru ca trebuia sa stergem de pe fata pamantului orice urma de lepra comunista. Daca faceam asta, azi nu mai aveam PSD, AUR, Sosoaca…..si nici pe tine nu te mai aveam, sile!

        Voi aveti ciocul larg deschis in apararea Rusiei pentru ca vi se permite de catre guvernul de sorginte comunista al PSD sustinut de jigodia Johannis sa faceti propaganda pro Rusia prin diverse locuri, propaganda care este impotriva interesului national….daca Maia Sandu era la Bucuresti, azi erai la mititica , sile si nu mai infestai forumul cu nemerniciile tale de tipologie bolsevica!

        Dar o sa vina si vremea sa platiti!

        • @LS
          „Noi aici, in Romania, am gresit flagrant in dec 1989 pentru ca trebuia sa stergem de pe fata pamantului orice urma de lepra comunista. Daca faceam asta, azi nu mai aveam PSD, AUR, Sosoaca…..si nici pe tine nu te mai aveam, sile!”
          _____
          Daca faceati asta, tara se scufunda intr-un razboi civil fara precedent. Caci, marea majoritate a cetatenilor au primit spalatura la creier vreo 7-8 cincinale. In rest, nu va deosebiti mai cu nimic de fostii comunisti si nici de putinisti, sosisti si alti viteji malefici autoinzestrati cu harul dreptatii. Sunteti cel putin la fel de intolerant, rautacios, razbunator, agresiv, malefic, etc. Aceasi Marie cu Alta Palarie!

          • A spune raspicat ca criminalii si sustinatorii lor trebuie pedepsiti in mod exemplar nu inseamna nici intoleranta, nici razbunare, nici agresivitate….inseamna justitie facuta corect, inseamna responsabilitate pentru protejarea generatiilor viitoare impotriva raului reprezentat de brutele comuniste, de brutele de orice fel.

            A nu mai dori o societate dominata de prosti, hoti, criminali nepedepsiti, impostori si profitori nu reprezinta nici rautate, nici intoleranta!

            In democratie sustinerea in mod public a infractorilor este infractiune si se pedepseste penal – fapta se numeste apologia infractorului – , dar noi nu suntem o democratie!

      • Eterna Rusie, a treia Roma, a doua armata a lumii si tot a doua din Ucraina! Care va disparea tragand dupa ea intreaga civilizatie fiindca evident ea sta la baza ei! Mai veti multe texte din astea tragico-nuclearo-comice?

      • @Sile 1
        Putinistii pretind ca isi doresc pace cu vecinii precum si cu Occidentul. Cat de ipocrit trebuie sa fii insa, intr-o tara in care oamenii au fost trimisi in puscarii sau cad de la balcoane, pentru simplul fapt ca au pronuntat cuvantul razboi? Putinistii au aceasi atitudine ca pe vremea lui Stalin…

  9. Trump a declarat războiul va înceta inaintea inaugurării lui ca Presdinte. Si nu cred ca exagerează, mai ales ca ofensiva ucraineana a fost o surpriza pentru occident si după conversația lui Z cu T.

    • Trump are o vârstă apropiată de Biden și mai vorbește gura fără el, asta făcând abstracție de admirația față de Putin și politica acestuia. Nu cred că ofensiva ucraineană are vreo legătură cu elucubrațiile și fabulațiile grandomane ale moșneagului. Plus, nimeni nu poate da o dată exactă a încetării războiului, și nici câștigarea alegerilor de către Trump nu e, din fericire, o certitudine.

  10. China va profita pentru a stoarce cat mai mult de la Putin. Faptul ca inca mai este la putere arata ca rusul kaghebist si razboiul convin silovikilor.

  11. Citez : „Pe de o parte, pierderea continuă de către Rusia a controlului asupra teritoriului statului este acum și va fi o rușine pentru Kremlin.”
    Pierderea continua de teritorii de catre rusi este doar o dorinta a unora…In zona Kursk rusii au stabilizat situatia si chiar au reusit sa recucereasca mici zone iar asta o spun chiar si institutii de specialitate din Vest, vezi ISW . Tot Vestul da semnale ca a inteles ca incursiunea Ucrainei in Rusia este o „nazdravanie” lipsita de sanse de succes…asadar care este baza pentru declaratiile triumfaliste ale unora ??… poate declaratiile sforaitoare ale lui Zelensky…. sau dorinta de a crede ca ce-si doresc este si realizabil ?
    Dupa parcurgea textului ,marturisesc ca definirea autorului ca fiind un spin-doctor talentat este cea mai potrivita dintre alte variante care imi vin in minte !

    • Sile 1, noi intelegem ca tu esti agent bolsevic si mare admirator al Rusiei si al comunismului de tip sovietic, asa ca nu este cazul sa te fortezi atat de tare ca sa ne demonstrezi asta! Ceea ce nu poti tu pricepe este ca mai devreme sau mai tarziu, toate bestiile astea provenite din negura bolsevica vor dispare, nu inainte de a primi dreapta pedeapsa!

      • ” Sile 1, noi intelegem….”
        Cine sunteti „noi” , astia care intelegeti ?? …. pe langa faptul ca intelegeti ce vreti voi puteti sa va definiti ca sa inteleaga lumea cine sunteti si pe cine reprezentati ?
        Simplu fapt ca reactionati punand etichete cand nu va convine ceva dovedeste doar ca aveti acelasi tip de comportament ca al comunistilor de pe vremuri si ca cel al neo-marxistilor de azi !!

        • Noi sile reprezentam multimea oamenilor normali si corecti care s-au saturat ca la peste 34 de ani de la moartea lui Ceausescu sa ne fie hotarata soarta tot de catre prosti si impostori, de catre hoti si profitori proveniti din mizeria comunisto-securista! Ajunge!

          Si voi, in loc sa tineti privirea in pamant de rusine ca ati sustinut si sustineti inca mizeria de tip comunist, aveti tupeul nemasurat de a ne da lectii in public!

          Voi chiar credeti ca asta va functiona la nesfarsit!?

  12. Ucraina a ocupat (in functie de locul de unde ne luam informatiile) in jur de 1,250 km2 din regiunea Kursk (sau stat, având un parlament regional).
    Zona de vest fata de invazie, separata de râul Seim, are peste 700 km patrati.
    Se profileaza o posibila ocupare spre sud-vest fata de zona incursiunii.
    Per total, posibil ca pana la sosirea sezonului noroios Ucraina sa ocupe 2000 pana la 3000 km patrati.

    Rusia ocupa acum ceva mai putin de 100 000 de km patrati de teritoriu ucrainean recunoscut international (Crimea, bazinul Donbas, Zaporojia, plus inca o mica incursiune).

    Politic vorbind, succesul Ucrainei este urias.
    Comparativ insa, se apropie de 3%.

  13. Aia cu BRICS e tare de tot, ..pai ei nu se inteleg cand sa se intalneasca darmite sa ajunga la un consens pentru treburi economice, financiare, ce sa mai vorbim politice.. ! Ar vrea rusii sa fie vioara intai , dar culme e ca acolo sunt Chinezii, apoi Indienii, Brazil… adica … cei mai multi… asa ca …calul plecase… Praf in ochi… !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andreas Umland
Andreas Umland
Dr. Andreas Umland a studiat științe politice și istoria la Berlin, Oxford, Stanford și Cambridge. Este profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) din 2010 și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm (SCEEUS) al Institutului Suedez de Relații Internaționale (UI) din 2021.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro