sâmbătă, decembrie 14, 2024

De ce raman optimist

Am fost zilele trecute la lansarea raportului anual al Expert Forum. Anul acesta, raportul s-a numit “Costurile optiunii non-Occident”.

Nu mai voi referi la intregul raport, o lucrare exceptionala, concisa, foarte clara si documentata, c i numai la cateva date din capitolul economic. In acest capitol se arata ca economia Romaniei este pe deplin integrata in economia occidentala (UE + SUA), avand in vedere ca peste 80% din exporturi merg in aceasta directie, peste 75% din exporturile catre Occident sunt cu valoarea adaugata ( deci produse cu grad inalt de prelucrare) si 98% din investitiile straine provin din aceste tari.

Aceste cifre arata ca o decuplare a Romaniei de Occident este imposibila, sau ca, daca s-ar produce, dezastrul economic ar fi de proportii fantastice. Sigur ca exporturile nu s-ar prabusi imediat, ca investitiile occidentale nu s-ar retrage imediat, insa s-ar produce sigur intrun timp mult mai scurt decat ar putea fi inlocuite cu exporturi catre Rusia si China, respectiv cu investitii din aceste tari (in acest moment, Rusia si China nu sunt nici macar in top 30 investitori). Nu se pot castiga usor piete pe care nu exista niciun fel de experienta, care au alte modalitati de a face afaceri, complet diferite fata de cele occidentale, unde exporturile romanesti ar fi in permanenta vulnerabile din cauza unor criterii politice, impredictibile si arbitrare.

Sigur ca actuala guvernare ia masuri care sunt in totala contradictie cu spiritul european, in special in domeniul statului de drept si al justitiei, numai ca, eu cred ca aceasta lupta este pierduta. Si este pierduta din cauza ca lupta cu, vorba dlui Plesu, cu Occidentul, care “e singura opozitie unita si eficienta din Romania”. Tocmai pentru ca s-a situat in opozitie cu Occidentul, USL nu are pur si simplu cum sa castige.

Exista voci care spun ca Occidentul se va satura, ca va obosi si ca “ne va abandona”. Nu cred asta, din mai multe motive:

1. Exista si o opozitie interna, si aici nu ma refer la partide, ci la societate civila, media, ONG-uri, foarte multi oameni obisnuiti. Sigur ca aceasta opozitie nu este unita, este dispersata si pare ca nu este foarte eficienta cand e vorba despre demonstratii in strada, numai ca ea exista si se manifesta.

2. Exista institutii ale statului care nu au capitulat si nici nu dau semne ca ar capitula in fata USL, si aici ma refer la ICCJ, DNA, ANI, CCR, SRI, SIE, STS.

3. Exista insitutii ale statului care sunt complet integrate cu cele occidentale: armata, SRI, SIE, STS. Exista oameni in aceste institutii care sunt formati in Occident, au afinitati culturale si personale cu omologii lor occidentali, unii ocupa functii in structuri supranationale (NATO).

4. Si nu in ultimul rand, din considerente geopolitice si militare. Eu nu cred ca o tara membra NATO, cu trupe americane, cu o investitie militara extrem de importanta pentru sistemul defensiv NATO (scutul anti-racheta) va fi abandonata. Nu risca NATO si SUA ca secretele lor (cele la care au acces oficialitati romane) sa ajunga pe mana altor puteri rivale.

Deci, daca judecam la rece, toate acestea sunt motive suficiente pentru a realiza ca Romania nu poate fi deturnata de pe orbita occidentala, astfel incat avem toate motivele sa fim optimisti si sa nu abandonam, din oboseala, din lehamite, din lipsa de speranta, actiunile pentru pastrarea orientarii pro-occidentale a tarii. Dimpotriva, garantia victoriei trebuie sa ne faca sa fim mai determinati.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Care este totusi motivul pt care sunteti optimist? Ca mai rau de atat nu se poate?… Ba se poate.. si in Congo sunt milionari/miliardari care fac politica.
    Eu n-as fi asa optimist pt ca in ultimii ani am facut un sacrificiu financiar enorm ca sa ramanem pe linia de plutire si acum, cand ar fi trebuit sa beneficiem de pe urma acestui sacrificiu, stagnam (in cel mai fericit caz – daca INS nu minte). Daca Romania nu evolueaza suficient de repede incat sa mai reduca din diferenta fata de restul Europei, unde e motivul sa fim optimisti? Elevul slab, fericit ca a luat suficiente restante cat sa treaca iar clasa…

  2. 1.Fara indoiala, ca Expert Forum prezinta o analiza politica si economica aflata dincolo de orice indoiala.
    Ceeace ce lipseste – nu doar Expert Forum-ului ci in general evaluarii beneficiilor drumului pro-vest – sint costurile economice si sociale ale acestuia si mai ales caile de recuperare si diminuare a acestora.
    Costul economic este imens, deoarece din momentul in care au inceput tratativele de aderare, orice actiuni de conservare sau dezvoltare economica au incetat, iar cele distructive – capusare si instrainarea a activelor si resurselor nationale – a dobindit proportii de masa.
    Daca pina la inceperea tratativelor de aderare, s-a mai restructurat de catre Ciorbea mineritul si existau locuri de munca, dupa 2002, odata cu liberalizarea granitelor UE, ,,privatizarea” fortuita, impusa, locurile de munca si intreprinderile industriale au disparut cu viteza cosmica.
    Odata cu perspectiva integrarii, cu liberalizarea granitelor, clasa politica a putut sa roada orice ban bugetar ori din banci si distruga orice intreprindere, avind deschisa ,,supapa” europeana contra somajului, a locurilor de munca.
    Odata cu guvernarea PSD, devalizarea economica a atins o proportie imensa, continuata sub cea liberala, incit azi ,,beneficiile” integrarii, sint urmatoarele:
    a.Lipsa a 5 milioane de locuri de munca in zona fosta industriala si 2 milioane, in ,,zona rurala”, cu o populatie activa ocupata in proportie de numai 20 la suta;
    b.Emigrarea definitiva sau temporara a 4 – 5 milioane de personae, din elita muncitoreasca si intelectuala, fara compensatii, contribuind la succesul economic al tarilor dezvoltate;
    c.Pensii si salarii in stagnare de 15 ani, cind preturile alimentelor si utilitatilor au crescut de citeva ori, aliniate la cele UE;
    d.Exodul fortei de munca calificata si inalt calificate, care face Romania incapabila unui proces de dezvoltare economica rapida, in prezenta unui ,,proiect national de reindustrializare”;
    e.Refuzul UE de a actiona economic (cel putin), ca ,,uniune economica”, sustinind investitional si industrial, procesul de dezvoltare a Romaniei;
    f.Blocarea investitorilor din alte zone ,,politice”, care nu agreaza UE;
    Daca ar fi evaluate aceste ,,pierderi”, cu siguranta ca ele sint mult superioare beneficiilor economice, ale apartenentei la UE, dar cine are curajul sa o faca”?
    2.Faptul este consumat, ,,plasa” integrarii am luat-o, consecintele negative exista, dar cale de introarcere nu mai exista,deoarece industria si resursele naturale ,,tocate” sau vindute nu mai pot face calea intoarsa!
    Fara integrare, clasa politica nu putea face praf totul, fiindca in lipsa locurilor de munca din Vest, zbura de la Guvernare, fie isi facea datoria economica – dar acum timpul nu mai poate fi intors, spre a o lua pe cale:Nationala!
    2.Ceeace este ncesar si ,patriotic”(chiar), pentru EXPERT FORUM, este sa evalueze material si financiar toate aceste pierderi determinate de integrare si sa identifice caile de recuperare sau diminuare (viitoare) a altor pierderi, aflate in curs.
    Altfel, caciulindu-ne pentru niscai ajutoare pe care nu le putem absorbi, fara a intra la fondul problematicii deficitelor economice si sociale suportate in urma integrarii, pierderile ramin necompensabile si in acelasi timp cu continuitate, pina la totala dezintegrare sociala si industriala a tarii.

  3. ” Eu nu cred ca o tara membra NATO, cu trupe americane, cu o investitie militara extrem de importanta pentru sistemul defensiv NATO (scutul anti-racheta) va fi abandonata.”

    hehe. adica oricat am fi noi de batuti in cap, sa fim fara grija ca nu o sa ne lase corigenti lumea civilizata tocmai pe noi, pentru ca suntem prea importanti pentru ei dpv strategic. asta da motiv de optimism.

  4. Ne vom pastra orientarea pro-occidentala, dar la limita, adica atata cat sa nu ne zboare din UE, dar suficient ca politicenii si politicile lor sa distruga in continuare orice urma de speranta, orice sansa de modernizare a Romaniei, orice sansa de a imbunatati viata a milioane multe de romani saraci, suficient ca Romania sa ramana inca muuulti ani la coada tuturor clasamentelor facute in UE privitoare la viata cetatenilor ei…..
    Adica, USL care va mai fi inca multa vreme la guvernare in lipsa unei opozitii credibile, va mima ca si acum orientarea catre valorile occidentale, dar va mima, atat…
    Si ne vor explica intr-una la TV ce bine le este romanilor, zi de zi tot mai bine, nu stiu cum vor arata romanii in anii viitori de la atata bine cat „vede” Premierul Ponta si ai lui in viata amarata a majoritatii romanilor ….
    La fel vedea si Boc si toti ceilalti care i-au precedat….
    Mi-amintesc ca nu o data am scris pe forumul HN pe vremea Premierului lui Boc ca: ” E bine, bine, e foarte bine” !!!
    La fel scriu si acum…

  5. ”Conroversatului” Viorel Cataramă (adică un securist fără scrupule) i-a scăpat o păsărică din gură prin anii ´90 (ai secolului trecut). Reproduc din memorie: „Tot românul ar vrea un Mercedes, numai că nu are cu ce să-l plătească. La fel, tot rusul ar vrea mobilă românească de calitate, dar, nu numai că nu are cu ce s-o plătească, DAR (pînă la urmă) NICI NU O PLĂTEȘTE. Din acest motiv am re-orientat producția fabricilor mele de mobilă spre Occident. Sînt foarte exigenți, DAR PLĂTESC.”

    Un prieten, care se ocupă de comerțul (la genunchiul broaștei) cu haine second-hand, mi-a spus clar: „Am renunțat la afacerile cu Rusia. NICIODATĂ NU ERAM PLĂTIT DE CEL CĂRUIA ÎI LIVRASEM MARFA. ȘI ASTA MĂ SPERIE !”

    Q.E.D. (quod erat demonstrandum) !

  6. De ce raman pesimist.
    Tocmai pentru faptul ca optimismul dumneavoastra se bazeaza PE STAT !!! Pe „institutii ale statului care inca nu au capitulat” – dar nici mult nu mai au ! Schimbarea sefilor acestor institutii nu s-a facut degeaba. Alte „institutii ale statului care sunt complet integrate cu cele occidentale: armata, SRI, SIE, STS” – independente, desigur, dar fara vre-un rol semnificativ in mersul lucrurilor…ati constatat o oponenta, a acestora, la „lovitura de stat” ? sau la „martea neagra” ? Cat priveste „opozitia interna” ea este total lipsita de importanta chiar daca „exista si se manifesta”. In absenta unor lideri puternici, reprezentanti ai societatii civile – oare de ce nu apare o miscare Tea Party in Romania ??? – care sa ceara clasei politice ceva – „cererea politica” in contrapondere la „oferta politica” – si sa impuna respectarea si realizarea aceste cereri , „opozitie” este total lipsita de importanta.
    De ce raman pesimist ?
    1. Pentru ca s-a incercat o „lovitura de stat” – presedintele a intarit aseara la B1 aceasta idee – iar atentatorii nu au patit nimic …
    2. Pentru ca, in cazul accidentului din Apuseni, cel putin doua institutii ale statului nu si-au facut datoria. Presedintele – conform constitutiei – este garantul bunei functionari a statului. Statul – prin institutiile lui – nu a functionat. Ce valoare are aceasta garantie ?
    3. Pentru ca exista numeroase situatii de incalcare – sau neaplicare – a legii de catre guvern. Oare cum poti fi optimist si increzator intr-un stat unde GUVERNUL INCALCA LEGEA ?

    Cred ca exista inca multe, multe alte motive de a nu fi optimist. Le vor enunta, probabil, ceilalti participanti la dezbaterea provocata de articolul dumneavoastra.

  7. Asa functioneaza institutiile statului :

    4. „Curtea de Conturi a facut zeci de sesizari penale pentru nereguli uriase ale institutiilor statului. Doar doua dintre ele, Agentia pentru Resurse Minerale si Academia Romana, au adus prejudicii de peste 1 miliard de euro” – HOT NEWS, astazi.
    5.”Curtea de Conturi asteapta din partea parchetelor, DIICOT si DNA solutionarea a zeci de sesizari penale facute in perioada 2008-201″. HOT NEWS, astazi.

    Deci „zeci de sesizari” !!!
    Presedinte este garantul „bunei” functionari … buna functionare cand vor fi – probabil – mii de sesizari … sau poate nici atunci …

  8. Asa functioneaza institutiile statului :

    6. „Mai-marii fotbalului romanesc scapa iar de procesul legat de transferuri” !!! „Procesul a fost amânat pentru 16 aprilie” – GANDUL

    Amanat a 66-sea oara !!! Inculpatii, intervievati de reporteri, declara – ritos ! – „avem incredere in justitia romana” ! Ii cred; se pare ca, pentru ei, justitia lucreaza bine. Unuia, deja, executarea pedepsei – chiar daca ar fi dispusa – a fost prescrisa.
    Deci o alta institutie a statului care functioneaza. Periodic ne asigura de lucrul asta insasi presedintele. Putem constata si noi : 66 de sedinte !!!, deci au lucrat, deci institutia functioneaza …
    Poate ca a venit momentul sa vedem si CUM functioneaza.

    Aste fiind zise, de ce as fi optimist ???

  9. Asa-i. Exista argumente covirsitoare in favoarea optiunii euro-atlantice.

    Dar va ramine Europa in favoarea optiunii sale europene? Marile economii europene, si mai ales euro-optimismul gifie din greu. Am vrea sa fim impreuna, dar e prea greu. Si pentru bogati si pentru saraci. Pentru vizionari si pentru egoisti. Pentru nationalisti si pentru pragmatici. E greu. Si sa mai speri e obositor.

    Plus birocratia europeana. Inradacinata adinc si mai semeata decit oricare alta birocratie. Mai multa incredere as avea intr-o democratie euro-atlantica, cu capitala la Washington. Europa are lideri slabi. Pentru ca se teme de lideri puternici. Cred ca majoritatea europeana ar avea mult mai multa incredere in Euro-America decit in Europa. Ma rog. N-am citit inca nici un sondaj in acest sens.

  10. SRI, STS, SIE, DNA, armata, societatea civila, etc, etc. – povesti cu pesti. Dupa cum remarca Andrei Plesu singura opozitie autentica ramane Occidentul. Daca n-ar fi cancelariile occidentale ăştia ar face din Romania Codrii Vlăsiei – Statul Haiducesc Multilateral Dezvoltat

    Dragoste cu de-a sila nu se poate. E adevarat, calculul intereselor ii determina deocamdata pe occidentali sa ne tina de urechi cu forta – altfel de mult o luam la vale. Dar asta se poate schimba . Daca o analiza costuri/beneficii va impune concluzia ca „nu se merita” ne vor da drumul din braţe până la urmă. Când barbaria e prea mare devine la un moment dat neproductiv să insişti în efortul civilizator – mai ales când resursele sunt puţine şi e nevoie de ele în altă parte. La concluzia asta o fi ajuns şi împăratul Aurelian acum aproape 2000 de ani când şi-a luat bagajele din Dacia, de era să rămânem cu etnogeneza neterminată.

    • D-le Nicolae,

      Nu pot decat sa va invidiez. O vreme am incercat si eu, sa stiti…De peste 2 decenii stau prin „piete” de cate ori am simtit ca trebuie, desi am fost si un cetatean cu obligatii si job, si nici varsta de revolutionar nu mai am…
      Dar stiti ce?! Simplul fapt ca la 24 ani de la caderea comunismului pe plaiuri mioritice (cadere la care era sa-mi las orfan copilul de 1 an, pe la Intercontinental) inca mai e nevoie de analize care sa ne linisteasca, sa ne dea speranta ca TOTUSI NU SPRE EST CI SPRE VEST ne indreptam, acest simplu fapt imi pare dezolant…Adica inca mai dezbatem asta?! Da, imi e frica de optiunile fatise antioccidentale ale guvernantilor de azi, da, imi e frica de ce poate insemna asta, da, imi pare foarte trist ca la aproape un sfert de secol dupa ce s-a murit in tara asta amarata strigandu-se „Jos comunismul!” noi inca mai dezbatem de ce parte suntem, de fapt…
      Fiti nu numai optimist ci si tolerant: intelegeti si pesimismul celor ca mine…El nu mai poate fi combatut cu cifre si cu initiale, mai ales tinand de un stat in care nu cred ca mai aveti incredere nici dvs.

      • catperson, va inteleg si nu va condamn (nici nu as avea dreptul moral sa o fac). Cred insa ca in fata unei situatii avem doua optiuni: sa fim pesimisti, eventual resemnati si sa abandonam sau nu orice incercare de a imbunatati situatia, sau sa fim optimisti. Cred ca optimismul e de preferat, pentru ca ne creeaza si starea psihologica necesara pentru actiune. Optimismul ne face sa intram intrun cerc virtuos. Eu, cel putin, aleg sa fiu optimist. Probabil ca guvernantii chiar mizeaza pe faptul ca tot mai multi sa devina pesimisti, sa creada ca orice lupta e zadarnica.

  11. Mai exista un motiv: nimeni, nici o forta politica din interior nu doreste decuplarea Romaniei de Occident. Exista cateva subiecte pe care avem unitate.

  12. Am spus-o si continui sa o spun: intrarea Romaniei in NATO si apoi in UE reprezinta evenimente care apar in istorie cam odata la o suta de ani. Romaniei i s-a facut un mare favor atunci cand a fost inclusa in astfel de cluburi selecte. Nu indeplinea toate conditiile de aderare dar nu exista alta solutie, Balcanii ar fi devenit o zona gri, un focar de instabilitate politica. S-a mers pe principiul pragmatic al investitiei in ‘marele bine’.

    De altminteri in prezent, unica opozitie la asaltul faradelegii, al prostiei, incompetentei si iresponsabilitatii clasei politice romanesti vine din Occident, din partea cancelariilor vest-europene si Departamentului de Stat. Fara aceasta supervizare, de-alde lui Ponta, Antonescu, Voiculescu, Udrea, Basescu and company ar scapa vaca in porumb mintenas. Si eu sunt optimist pe termen lung, cand (sper) o noua generatie de oameni politici se va ridica incetul cu incetul, sectorul economic privat se va consolida, tineretul va studia la scoli bune din Occident. Mai e drum lung pana atunci, insa toti romanii onesti trebuie sa lupte pe toate caile sa tina lumina aprinsa.

  13. Singurul motiv de optimism e spiritul civic regasit in toamna cand pentru prima data din 1990 incoace mii de oameni au iesit in strada in semn de protest fara sa fie chemate de un partid si nici organizate de fundatii platite din afara asa cum perfid s-a insinuat.

    Evident ca nu se va produce o reorientare geopolitica, occidentul nu-si va lua mana de pe noi insa o distantare si o diminuare a investitiilor economice sau a angajamentelor politice e perfect posibila. Asta nu ne-ar plasa in sfera Moscovei cum sustin unii dar ne-ar lasa pentru multa vreme intr-un spatiu periferic, partial democratic, corupt si sarac.

  14. va mai dau eu un motiv de optimism – un mic experiment mental. ganditi-va ce s-ar intampla daca la urmatoarele prezidentiale usl-ul l-ar desemna candidat pe colonelul dogaru si dreapta unita pe mru. daca masinaria usl s-ar pune pe treaba, dogaru ar fi noul presedinte al romaniei. discursul lui are deja mare priza la alegatori. trebuie doar promovat. restul sunt maruntisuri – colonelul dogaru trebuie imbracat intr-un costum mai scump, plimbat pe la televiziuni si transformat in mare om politic si personalitate de anvergura (cu un doctorat in istorie, ca sa nu fie cu ceva mai prejos fata de ochelaristul mru – rezolva partidul, asta sa fie problema). platforma lui ar fi continuarea luptei cu hidra basista si ale sale instrumente de teroare de tip stalinist, in numele poporului asuprit, repararea raului facut etc. pe plan extern ar fi recastigarea demnitatii nationale in relatiile cu occidentul arogant. problem solved.

    motivul pentru care nu se intampla asta este faptul ca exista alti colonei dogaru care deja au trecut prin acest proces. au fost deja plimbati pe la televiziuni, au devenit deja mari oameni politici si personalitati de anvergura si sunt deja pe lista de prezidentiabili a usl. unul dintre ei va fi noul presedinte.

    optimism pana la capat :D

    • Cred ca grija dreptei PDL (poate si a PNL, cine stie) ar trebui sa fie propriul ei candidat, nu candidatul celorlalti. USL sau USD nu au cum sa o buseasca atat de tare pentru ca alegeri se pricep sa castige. Grija asta de ce fac ceilalti e ceea ce va mentine dreapta PDL in situatia in care e. Raman intr-un discurs reactiv. Si USL, care are la indemana o masina de propaganda precum e Antena 3 se pricepe de minune sa le dea motive sa reactioneze constant. Adica le fixeaza agenda.
      Nu vad, obiectiv vorbind, ce asteptari am putea avea de la dreapta din jurul PDL in urmatorii ani. De fapt stilul asta reactiv de a functiona arata doar ca baietii-s asezati confortabil in transee, asteaptand sa se erodeze incet-incet USL-ul, mai fantasmand din cand in cand la vreo rupere a acestora, la o catastrofa care sa-i scoata pe ei oamenii momentului. Stiti cum se numeste asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Nicolae
Ciprian Nicolae
Absolvent de medicina, a lucrat in mai multe companii farmaceutice multinationale. In prezent este antreprenor in domeniul dezvoltarii de software.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro