marți, aprilie 29, 2025

De ce se ceartă Polonia şi Ucraina? O explicaţie

Nu-s două săptămâni de când scriam aici că vin vremuri grele pentru Ucraina în relaţia ei cu Polonia, şi iată că numai bine s-a încins tărăboiul în ultimele zile cu declaraţii privind stoparea livrărilor de armament (declaraţii întâi aruncate războinic, apoi întoarse, coafate şi băgate sub preş), înţepături reciproce la nivel înalt la ONU şi Varşovia, convocări de ambasadori pentru tragere de urechi etc. Totul pe fondul crizei transporturilor de cereale ucrainene care pentru Polonia prezintă o provocare mult mai mare decât pentru România, de exemplu.

Evident, cauza aceastei înfierbântări ce pare bruscă, dar de fapt mocneşte de pe la începutul lui 2023 sunt alegerile parlamentare din Polonia luna viitoare, care vor da un nou guvern. Iar lucrurile sunt pe muche de cuţit din cauza ascensiunii partidului AUR polonez, numit Confederaţia. După cât de mult s-a comentat şi la noi subiectul, în general parohial, nu-i moment mai bun să ascultăm un expert real în relaţii polono-ucrainene: Piotr Buras, Senior Fellow la European Council on Foreign Relations (ECFR), şeful biroului lor din Varşovia. Pentru că tema asta ne implică cumva şi pe noi iar gâlceava nu se va încheia o dată cu alegerile, după cum spune Buras. Textul mai jos.

…………………..

Relațiile polono-ucrainene au devenit ostatice în campania electorală din Polonia. Concurența dintre partidul național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) și partidul de extremă dreapta Konfederacja pentru voturile alegătorilor naționaliști și anti-ucraineni dăunează imaginii Poloniei ca susținător fără echivoc al Ucrainei și riscă să deterioreze relațiile bilaterale.

Sprijinul militar al Varșoviei pentru Ucraina nu se va schimba substanțial după declarația lui Morawiecki (cea cu stoparea livrărilor de armament, NT). Scăderea livrărilor nu se datorează unei lipse de voință politică, ci de fapt epuizării resurselor poloneze. Declarația lui Morawiecki, care a subliniat necesitatea de a investi în apărarea națională mai degrabă decât de a se concentra pe sprijinirea Ucrainei, a fost destinată în principal unui public intern care a devenit sceptic în privința Ucrainei din cauza controverselor recente privind importurile de cereale și a disputelor istorice. Cu toate acestea, ea crează un mare prejudiciu cauzei ucrainene, deoarece această narațiune se aseamănă și legitimează acele voci din Europa (în principal de extremă dreapta) care pun la îndoială necesitatea de a furniza arme Ucrainei.

Nervozitatea crescândă a Poloniei în relațiile sale cu Ucraina nu va dispărea după alegerile parlamentare din 15 octombrie. În Polonia, „după alegeri” înseamnă tot „înainte de alegeri”. Campania electorală va continua, deoarece formarea guvernului va fi dificilă și nu putem exclude alegeri anticipate în primăvara anului 2024. Europenele din 2024 și prezidențialele din 2025 vor influenţa, de asemenea, o dezbatere politică în care spargerea consensul privind sprijinul pentru Ucraina va juca un rol important. 

Disputa cu Ucraina este o dovadă a auto-marginalizării Poloniei în UE. Kievul pare să acorde azi mai puțină atenție relațiilor cu Varșovia și e gata să le sacrifice, nu în ultimul rând pentru că influența Varșoviei în UE ca susținător al Ucrainei s-a diminuat. Având în vedere viitoarea dezbatere privind reforma, extinderea și reconstrucția UE, Ucraina s-a reorientat către acele țări care contează mai mult în UE: Germania și Franța. Polonia e azi mai puțin utilă pentru Kiev decât în trecut. 

Cu toate acestea, ambele părți încearcă în continuare să limiteze pagubele după cearta de la ONU. Ucraina a anunțat că este deschisă la un compromis în privința cerealelor, ceea ce e un semn că nu-i interesată să prelungească conflictul. Rămâne de văzut dacă se poate găsi o formulă pe care guvernul polonez să o prezinte ca pe un mare succes propriu. Aceasta este singura modalitate de a pune capăt, pentru moment, tensiunilor actuale.

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

  1. Cred că lucrurile sunt mai complicate decât situația importurilor de cereale ucrainiene. Underground, toți se pregătesc pentru CE va fi DUPĂ război. O Ucraina învingătoare va fi o forță militară periculoasă pentru vecini. Iar o alianță Ucraina-Germania ar fi foarte periculoasă pentru Polonia(care are teritorii ale Germaniei ca Silezia, Pomerania, Prusia Orientală). Adică, Poloniei îi e frică să nu intre din nou în malaxorul germano-slav. Chestie valabilă și pentru România. Căci ce poate să însemne atacurile concertate ale Austriei și Hungariei contra României? Idem, dacă învinge Rusia. Un nou/alt pact Ribbentrop-Molotov poate fi întocmit oricând.
    Hai să nu mai plângem de grija Ucrainei. De vreo mie de ani au fost frați de cruce cu rușii în TOATE ticăloșiile pe care aceștia le-au făcut.

    • Din păcate sunteți victima unei iluzii, nici Germania, nici Franța ( nu mai vorbim de HU sau A) nu au o armata capabilă sa poarte un război mai mult de 4 săptămîni. Vremurile cind se rezolvau conflictele politice europene cu un război cald au cam trecut , de aici și surpriza occidentala la invazia Rusiei, s-a trăit cu iluzia ca au mai evoluat și ei. O greșeală majora (pe spinarea UA) , dar probabil se corectează prin izolarea Rusiei in/de Europa. Desigur, după experiența trăită, cu o armata la granița, UA, care sa descurajeze noi pusee rusești. Și, da, UA va fi integrată in EU, nu intr-o alianță exclusiva cu Germania, interesul primordial al DE este consolidarea EU , nu recuperări fanteziste de foste teritorii sub jurisdicție poloneza. Iar de ocuparea Transilvaniei de HU, sa fim serioși, cum va imaginați ca va fi viabil un stat cu 11 mio maghiar și 4 mio romani ?!

      • Va inselati! Numeric poate nu au dar armament modern au dar nu vor spune nimanui acest lucru. Chiar daca exista spionaj la toate nivelurile. Dezvoltarea si puterea economica se sprijina mereu pe puterea militara. Asa a fost mereu in istorie si asa s-au creat imperiile.

    • De acord cu o miza mai mare decat alegerile de anul viitor din Po, vizand perioada post-razboi…dar de o alianta Polonia-Ucraina (dupa infrangerea Rusiei) ce zici? Un partenariat strategic Po-UA pana la ubtegrarea UA (si Moldova) in NATO este calea cea mai sigura de protejare a pacii si a intereselor UE la granita de est.

    • Îmi pare rău domnilor, dar avem păreri contrare. UE va face implozie în viitorul foarte apropiat, poate chiar înaintea Rusiei. Pentru mine, semnele sunt clare, deja s-a intrat în logica „să scape cine poate”. Iar Germania, Austria și Ungaria au luat hora înainte, devenind foarte agresive, chestie care a iritat peste măsură Franța (care se pregătește de cuplarea cu SUA+UK), Italia, Polonia și România. În Est trebuie să ne apărăm, ca întotdeauna, de amenințarea Germania+Rusia. Noroc că SUA+UK nu au plecat ÎNCĂ din Europa…

      • Germania lui Scholz nu mai seamănă deloc cu cea a lui Schroeder și Merkel. RO nu trebuie sa se teama decât de Rusia. De Germania trebuie sa se teama acum Rusia.

  2. Daca accesam trecutul recent si il atasam actualei crize ucraineano – polone putem vedea cu mare acuratate si motivele disputei .Desigur, batalia politica din Polonia se resfringe partial si asupra relatiilor intre cele doua natiuni , inca prietene ,dar , mereu exista acest cuvint superb „ dar” pina mai ieri Polonia se erija in contestatara multor decizii luate la Bruxelles impreuna cu Ungaria lui Orban .Polonia se si vedea ,tot asa cum cindva husarii cavaleri Polonezi au salvat Europa , ca si o forta nu numai miltara dar si economica in UE dorinta clar exprimata fiind aceea ce ne arata natiunea poloneza ca fiind cea mai redutabila forta militara din UE. Razboiul din Ucraina le-a taiat aripile si Germania (atit de contestata de poloni ) isi impune impreuna cu Franta reconfigurarea UE in patru straturi , cercuri concentrice ,avind in avangarda Ucraina .Peste noapte visul polonez dispare .Ucraina devine cea mai puternica natiune din estul Europei atunci cind dorim a face referire la fortele sale armate lasînd in „ofsaid ”Polonia .De aici incolo urmeaza deranjul .Polonia devine o simpla natiune de tranzit al echipamentelor militare oferite Ucrainei .Polonia a investit sume uriase in tehnica militara investitie care nu isi mai regaseste sensul in noua situatie geopolitica creeata .Acum Germania(se poate inarma fara ca cineva sa mai zica pîs ) impreuna cu Franta si SUA pot inarma tot estul Europei .O data cu terminarea razboiului Ucraina va deveni o cetate de granita super inarmata profitind de tehnologii deja performante avind si avantajul noilor intelegeri ce ofera capacitati economice noi de producere a armamentului .Ucraina devine purtatoarea experientei miltare a SUA ,UE si aduce alaturi de acestea si stiinta cunoasterii tehnicii de lupta sovietice .Practic acest cumul militar o transforma intr-o forta militara uriasa . Cum naiba sa ii convina asta Poloniei ? Germania si-a aratat inca o data forta .Polonia mereu nemultumita si trufasa mai pierde inca o batalie .Schimbarea regimului la Varsovia se pare ca este aproape .Romania a jucat altfel aceasta carte si a cistigat .Polonia isi pierde atractivitatea o data cu mutarile inegalabile facute de catre UE in jocul politico- militar din Ucraina .UE si NATO se dezvolta cu pasi mari si totul ar trebui sa convearga spre refacerea Imperiului .Inca o data zicerea ce defineste „ „lungul nasului ” trebuie respectat .

    • România încă nu a câștigat nimic, dar poate câștiga. Depinde cum va juca cartea germano-austroungara. Care combinată Germania, Austria, Hungaria vrea musai acces în Est și nu are pe unde decât prin România.

  3. Autorul e pe lângă la faza asta și gândește în temeni exclusiv ideologici: „Patru picioare bun! Două picioare rău!”.😁

    Polonia e până la urmă singura țară europeană ce asigură un sprijin palpabil Ucrainei. Fără susținerea Poloniei și dacă ajutorul american și britanic nu putea trece prin Polonia în primele luni ale lui 2022, Krăkănel era azi stăpânul necontestat al Ucrainei. End of story.

    Susținerea necondiționată a Ucrainei avea sens pentru polonezi în 2022 când soarta Ucrainei era pe muchie de cuțit. Între Rusia și Ucraina, Rusia e de departe răul cel mai mare. Acum când situația pe front e stabilizată și nu mai există un pericol imediat de prăbușire a Ucrainei polonezii trebuie să-și mai vadă și de ale lor. În primele luni ale lui 2022 era justificat să pui sub preș orice diferende cu Ucraina pentru simplul motiv că Rusia și victoria ei sunt pericolele supreme.

    Problema e că Ucraina în felul ei e și ea o mică Rusie. Până la urmă vedem la Kiev cam aceeași intoleranță, obrăznicie și egoism meschin pe care le vedem de un secol la Moscova. Sigur toate astea la scara și posibilitățile Ucrainei. Atitudinea de azi a guvernului ucrainean e cam aceeași cu cea a lui Stalin de după 1941: „Totul ni se cuvine, noi vă apărăm, aveți obligația să vă sacrificați pentru noi, orice ați a face trebuie să ne servească exclusiv nouă. Este strict interzis să aveți orice interese și aspirații ce nu sunt identice ale noastre.” Mă tem că vor trebui să învețe „the hard way” că lucrurile nu stau chiar așa.

    În opinia mea dacă „progresiștii” iau puterea după alegeri, Ucraina va fi într-o situația extrem de complicată. În locul adevărurilor brutale spuse de Kwasniewsky & Co. dar dublate de ajutor masiv și fără rezerve, vor avea parte doar de vorbe frumoase & alunecoase spuse în limba de lemn brusăleză și ajutoare ioc. Sau așa oarecari speranțe mai prin 2035. 🙄

    • In plin razboi o parte din patriotii functionari ai ministerului apararii din Ucraina sunt acuzati de coruptie. Cica si-ar fi luat fiecare cite un tanc, ceva, sa aiba, ca nu strica la casa omului.

      New York Times spune ca ar fi murit 70000 de soldati ucrainieni si 120000 raniti. Yevhen Borysov, seful sectiei de recrutare a fost prins economisind 4,6 mio euroi, din meditatii.
      Cica mai au nevoie de 300-400 de mii de soldati anual. Unii sunt deja prin Ge. Am mai vazut o multime prin Grecia, mai ales pe la minastirile din Meteora, probabil se antreneaza.

      Dar nu spun mai mult sa nu fiu cenzurat.

      • Rusia și Ucraina sunt cele mai corupte țări europene și printre cele mai corupte din lume. Ambele bat la scor la corupție India sau China și se luptă pe viață și pe moarte pentru primele locuri în clasamentul mondial cu alde Zimbabwe și Nigeria. 😀

        Nu e deci nimic surprinzător în faptul că o bună parte din bani se sifonează de ambele părți sau în faptul că progeniturile nacelanicilor de la Moscova și Kiev văd războiul doar în poze, în timp ce se află la păstrare pentru prăsilă undeva pe niște plaje exotice. La război pleacă doar prostimea.

        • Din discuțiile cu un prieten de peste Prut a reieșit chiar că ucrainenii sunt campioni la corupție în spațiul post – sovietic. Asta pare a fi recunoscut de toți. Poate și din faptul că la ruși statul e baza. Te-au prins cu mâna în buzunarul statului ești deja proscris și e greu să mai faci ceva. De aici o anumită reticență a oricărui funcționar. Ceea ce nu există la ucraineni. Bine asta nu e valabil la toate nivelurile.

    • demokratische US-Senator Menendez, cica ar fi corupt, cica i-ar fi gasit sute de mii de dolari si kg de aur. De abia se intilnise cu presedintele Ucrainei. Dar nu are nici o legatura una cu alta.

      Lumea rea domne, lumea rea si invidioasa, sunt sigur ca senatorul a cistigat banii din munca serioasa.

      Nu spun mai mult, ca ma cenzureaza!

      • De data asta Bob Mendez a încasat parale de la Egipt. Cu ceva ani în urmă același senator „progresist” a fost prins cu vreo câteva zeci de mii de USD ascunși în congelatorul frigiderului. 😂 Ăia se pare că veneau din Pakistan. Omul pare specializat în țări islamice dar asta nu înseamnă că n-ar putea să-și încerce norocul și în afacerile cu Ucraina. Se știe doar că fiul șăfului ăl mare pe linie de partid a avut o fructuoasă carieră de consultant în materie de gaze și petrol al companiei ucrainene de stat Burisma.

        Ideea de bază e că Mendez n-a pățit nimic de pe urma banilor din congelator. Bunii jurați din Washington DC, falnici bugetari cu toții, au decis că nu existau suficiente dovezi ca să-l incrimineze și că cel mai probabil bănuții fuseseră strânși cent cu cent de harnicul senator din lefșoara sa modestă. Iar alegătorii cel puțin la fel de „progresiști” din New Jersey l-au reales în Senat cu scoruri de Dragnea în Teleorman.

        Sunt convins că Mendez va scăpa și din afacerea cu lingourile egiptene. Media de stânga a început să se dea oripilată de scurgerile de informații legate de ancheta lui Mendez și de faptul că bietului om i se refuză prezumpția de nevinovăție. 😂 Cel mai probabil că bunii jurați din Washington, ce vor fi și de data asta bugetari fără pată, vor decide că omului i-a plăcut pur și simplu aurul și că ce avem cu lingourile lui? 🤣

    • @Svejk
      Mh, cum scoteau oare ucrainienii camasa fara ajutorul si fara sustinerea militara, economica si politica a asa zisilor progresisti, neomarxisti, etc din vestul UE si SUA?

      https://www.bruegel.org/analysis/european-public-opinion-remains-supportive-ukraine

      https://www.statista.com/statistics/1303432/total-bilateral-aid-to-ukraine/

      Conform estimarilor, Polonia a acordat Ucrainei un ajutor in valoare de circa 4,5 miliarde, din care 3 miliarde sunt ajutor militar (in mare parte avioane, tancuri, munitie din epoca sovietica) umflate la pret de echipament nou, si dat la schimb contra tancuri Leopard, instalatii Patriot, etc. (vezi Ringtausch, etc).

      https://defence-industry.eu/german-armed-forces-transfers-the-patriot-air-defence-system-to-poland/

      https://breakingdefense.com/2022/11/with-slovakian-deal-germany-expands-three-way-ringtausch-dance-to-arm-ukraine/

      P.S. Btw, asa zisii neomarxisti-bruxalezi au acoperit chiar si o parte din ajutorul-polonez umanitar acordat ucrainienilor (circa 300 milioane euro pentru refugiati). In plus, doresc sa iti amintesc ca in ultimii 15 ani sau asa, Polonia a fost si ramane si cel mai mare beneficiar-net al Fondurilor Europene (cu circa 100 miliarde euro pe ciclu /sau 20 miliarde pe an). Cam atat despre PiS-isti, Fidesz-isi, AUR-isti, si alti populisi de prin Estul UE. Se impaneaza cu meritele altora, ba chiar le mai rad si in nas, ii face si prosti pe banii lor, bascalie de doi bani, etc. La unii oameni, „fudulia” si lispa bunului simt nu au limite!

      • mai usor cu bruxelles-ul pe scari, ca ei nu au dat nimic, noi toti, cetatenii tarilor din UE am dat. fondurile UE sunt banii nostri din taxe si impozite, nu sunt printati la BCE cu nemiluita si nici nu are bruxelles-ul companii de stat pe care sa le mulga! de facto, orice imprumut sau credit cu stampila UE pe el este garantat in piata de economiile DE+FR, nu de bruxelles, iar garantia DE+FR inseamna un singur lucru: o parte maricica din ce ofera bruxelles trebuie sa se intoarca in economiile DE+FR prin achizitii de echipamente si servicii!

        • @ jean valjean
          1. La bugetul UE exista contribuabili-net si beneficiari-net. Cum am mentionat si anterior, in ultimii 15-20 ani, contribuabilii polonezi au fost cei mai mari beneficiari (au absorbit constant circa 100 miliarde pe ciclu).
          2. Desigur, in cel mai fericit caz (sau conform scenariului ideal) o UE prospera in toate colturile ei este o situatie win-win. Pentru a se ajunge acolo insa, noii membri (dar nu numai) necesita reforme, incepand cu statul de drept, eliminarea coruptiei la nivel inalt, si continunand cu reforme structurale autentice, mai multa integrare incepand cu Uniunea Monetara, Uniunea Pietelor de Capital, Uniunea Fiscala, samd. Altfel, banii si garantiile contribuabililor-net din vest se scurg in buzunarele suveranistilor (oligarhi si cleptocrati;) nivelul de trai si puterea de cumparare a ceatenilor insa, ramane scazuta. Suveranistii vor bani moca (cat se poate de multi) fara instrumente de monitorizare si control, fara planuri coerente de dezvoltare, etc. Apropos, a comandat Polonia echipamente militare made in UE, vre-un tank german, vreun avion francez sau suedez si nu am auzit eu? Mentineti cursul, pana o pun nemtii, francezii sau olandezii de un Exit… si va intorc spatele asa cum au facut brexitierii. Caci, nu puteti astepta „solidaritate” pe de o parte, la impartirea banilor si „suveranitate” pe cealalta parte – la cheltuirea lor.

          P.S. UE ar trebui sa urmeze exemplul SUA: fondurile si garantiile europene pot fi cheltuite numai pe echipamente made in UE. Pana nu este prea tarziu!

          • 1. Sigur că așa e. Așa după mintea dumneavoastră cei ce sunt beneficiari neți își pierd dreptul de vot? 😂 Dacă nu, de ce vă deranjează că și-l exercită?

            2. Din păcate moneda unică și integrarea aprofundată au produs doar dezastre economice și sociale. Europenii plătesc cea mai scumpă energie din lume. Taxele și reglementările zgubilitice fac de asemenea ca majoritatea prețurilor la orice să fie cele mai mari din lume în condițiile în care veniturile europenilor sunt departe de a fi cele mai mari din lume. În decada dinainte de Brexit Europa a fost singura zonă a lumii ce s-a prăbușit economic în mod constant & consecvent. În 2008 PIB-ul UE era de $18400 de miliarde. iar în 2019 – anul premergător Brexit-ului – a fost de $18800 de miliarde. Problema e că inflația USD în acea decadă a fost de peste 15%. Asta înseamnă că bogăția Europei s-a prăbușit în termeni reali cu 15% într-un deceniu pe timp de pace. E ceva fără precedent de la marea ciumă din 1350 încoace.

            Nu vi se pare normal că oamenii ce mai un dram de creier și bun simț să tragă un semnal de alarmă spre a opri declinul?

      • Dom’ Florix

        Io zic să mai încercați și pe la alte mese. Ucraina n-a primit NIMIC afară de gargară de la UE în prima lună de război atunci când era cât să ce să fie înghițită de hoardele sovietice ale lui Krăkănel.

        Sigurul „sprijin” palpabil a fost acela că Macron s-a apucat să-l maimuțărească pe Zelenski pozându-se într-un „hoodie”. 😂

        https://www.dailymail.co.uk/news/article-10611433/Is-Macron-copying-Zelensky-French-leader-displays-stubble-jeans-hoodie-war-room-pics.html

        Cei 300€ de milioane cu care se laudă măreața UE reprezintă cam 16.5€ pe căciulă de refugiat ucrainean. Sunt convins că s-au îmbogățit din banii ăștia. 🤣 Doar Franța decartează lunar în tot soiul de ajutoare sociale de peste 4000€ imamilor ce-i cheamă pe bunii drepcredincioși zilnic la pustiirea Europei.

        În ce-i privește pe polonezi, bravo lor c-au luat. Că orice ban rămas pe mâinile zgubiliticilor de la Brussăl se transformă automat în panouri solare și moriști de vânt importate din China. Oricum prost nu-i ăla care cere, ci cel ce dă. 👍😉

      • Merita clarificat ce se intelege prin „ajutor”: cand ceri vecinei de palier o lingura cu zahar, se presupune ca :
        – ii iinapoiezi doua ?
        – ii inapoiezi cat ti-a dat?
        – nu i-o mai inapoiezi, ca-i „ajutor”?
        – o injuri cand o mai intalnesti?

        • Nu ti-a cerut nimic. A hotarit seful de scara sa ia de la tine fara sa te intrebe si sa-i dea ei. Iar ea nici macar nu e pe palier cu tine si nici in asociatia ta de locatari.

    • Inca de la începutul conflictului, in fata valului de sprijin pentru Ucraina (cam exagerat si ostentativ) am încercat aceleași temeri: un vecin mare si înarmat masiv, ar putea la un moment dat sa fie, nu neapărat ostil , dar cu trufia zdrahonului culturist . Evident riscam pretenții nemăsurate si o atitudine dominatoare. Nu cred in pretenții teritoriale dar un coridor vital pentru Ucraina poate fi de gândit in contextul aderării la UE cand teritoriul Uniunii fiind oarecum comun. Sa ne imaginam ca Nevada ar cere un culoar la Pacific prin California si că guvernul federal ar spune OK, Un fel de extrateritorialitate limitată ar putea oare fi gândită?

  4. Un articol util si pe faza, prin care autorul probeaza inca o data ca este un clinician geopolitic care simte cu acuratete pulsul evenimentelor internationale. Intr-adevar, resursele Poloniei de a sustine sine die razboiul Ucrainei sunt aproape epuizate. Dar, la fel ca ceilalti sustinatori, Polonia s-a si plictisit sa crediteze o cauza puternic controversata, care provoaca pagube tuturor. Aceasta speta poloneza, cu o mare capacitate de contagiune, este o alta infirmare, chiar in marja Adunarii Generale a ONU, a tezelor fanteziste sustinute de globalistul Joe Biden de la tribuna Natiunilor Unite, privind „razboiul permanent”, semn ca a citit prea mult din „revolutia permanenta” a lui Trotki. Discursul lui Biden la ONU a fost penibil de rupt de realitate. Chiar daca pe alocuri a fost subliniat cu aplauze, nu se stie daca de catre sustinatori aplaudaci sau de catre ostili ipocriti care i-au transmis ce a vrut sa auda, pentru a-l tine captiv in groapa de iluzii. Totusi, nu inteleg de ce autorul (SI) compara ascensiunea partidului polonez de extrema dreapta Konfederacja cu ascensiunea fulminanta a partidului romanesc de extrema dreapta AUR. Din cate se stie public, partidul AUR este cautionat puternic de ambasada Israelului, lucru care nu s-a mai intamplat in Romania. Presupun ca partidul polonez Confederatia nu se bucura de o asemenea atentie de cooperare din partea guvernului de extrema dreapta al lui Benjamin Netanyahu. În urma intâlnirii din 28 august a liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar, pe capetele premierului Benjamin Netanyahu, ministrului sau de externe Eli Cohen si ambasadorului Reuven Azar au curs critici din partea organizațiilor care studiază Holocaustul. Dar se pare ca a meritat, castigul obtinut este major, recunoașterea publică a rolului României în Holocaust, plus alte trei principii de bază pe care să le urmeze liderul partidului de extremă dreaptă AUR. Cu certitudine, AUR va fi in componenta viitorului guvern de dupa alegerile din 2024, iar Simion ar putea ajunge chiar premier, daca poporul il va vota masiv. (fapt care va amplifica rolul de mediator al viitorului presedinte al Romaniei, care trebuie sa fie o personalitate cu reputatie solida in materie de drept international). E clar ca partidul israelian Likud va avea in AUR un partener de referinta. Interesant este si un alt aspect, ca fostul ambasador american Adrian Zuckerman (mandat 2019-2021) a pus partidul AUR pe lista sa neagra, ce-i drept personala, din motive de etapa, care par sa se fi schimbat intre timp, gratie remodelarii lui Simion, in principal sub influenta ambasadei israeliene, un fapt politico-diplomatic de asemenea fara precedent.

    • Chiar ieri 100 de mii de cetateni israelieni au strigat impotriva actulalui guvern si impotriva deciziilor lui Netanyahu in strada .Partidul AUR este si el supus contestarii chiar in aceste zile o data cu aparitia acuzelor de viol cam la fel cum o pateste si PSD acolo unde un vechi membru de partid a cam comis-o .Israel nu are cum purcede in a ajuta AUR chiar daca timida incercare a avut loc .Tatonari poate vor mai fi dar ceea ce curind este posibil sa vedem , totul adus in fata publicului romanesc (poate ajutorul vine chiar din SUA sau de la Inteligence -ul ucrainean ) va miscora dramatic intentia de vot atasata AUR.Pe de alta parte punerea in valoare a tuturor intelegerilor facute prin PNRR cu Bruxelles va maximiza intentia de vot adaugind actualei Coalitii aflate la guvernare un plus de imagine . In Ucraina vedem cum totul se clarifica .UE si statele aliate ofera Ucrainei (chiar daca unii nu prea au habar ) dublul sumelor de bani transformate in ajutoare miliare , decit SUA .SUA dă Ucrainei doar partea sa de intelegere cu UE parte ce tine de oferta americana in contrapartida cu achizitia de armament dovedit performant si cea de gaz lichefiat .UE isi reface granitele milenare si se inarmeaza aducind , in dauna Poloniei ,Ucraina in postura de forta militara zonala .Ucraina are acum cumulata intreaga tehnologie ruso – occidentala impreuna cu experienta acumulata in lupta ce este automat transferata NATO. Polonia redevine doar o tara ce asigura tranzitul acestor capacitati tehnologice de ultima ora din segmentul militar .Nu este exclus ca pe masura ce Ucraina ii alunga pe rusi si sistemele de tip Deveselu sa fie realocate din Romania si Polonia la ucrainieni sau ca expertiza nucleara detinuta de catre ucrainieni sa fie revitalizata cu ajutorul SUA .In acel moment , al anuntului , Rusia nu mai are ce face .Dupa ce razboiul se termina o data cu distrugerea tuturor echipamentelor invechite , SUA isi va retrage fortele din Europa pe masura ce Europa devine suficient de puternica sa alunge Rusia . Polonia a cam pierdut partida si acum isi linge ranile .Ucraina este deja a doua cea mai puternica armata din Europa si daca fortele nucleare Occidentale vor fi aduse in Ucraina la granitele cu Rusia atunci Ucraina chiar devine foarte puternica .Germania dirijeaza totul .

      • Nu Germania dirijează totul ci SUA+UK. Dar se pare că, da, Germania este mandatată de SUA+UK să rezolve situația din Est. Ceea ce Poloniei și României nu prea le place această soluție, Ucrainei da.

      • Esop cred ca e troll putinist sau id.io.t util. Din grupul alora care au ramas șocați ca Polonia este totusi o nație zdravana la cap!

        Mai este si lipsit de minimele cunostinte istorice.

        Băiatule, daca Ucraina va deveni ce spui tu, e posibil sa-i ia locul Poloniei inclusiv la extremisme. Asta pe de-o parte.

        Pe de alta parte, ca sa ajunga Ucraina integrata si moral si juridic (coruptia endemica, etc ) in UE, are de luptat decenii cu mentalitățile defecte de la.ei din tara.

        Iar in final, cand am presupune ca Ucraina ar.putea tine stindardul Europei si militar si economic si pe resurse…eh…atunci se va intampla ce s-a intamplat si se va intampla mereu in istorie: periferia unei civilizații, care detine resurse militare si economice, va deveni noul centru civilizational atunci cand in vechea civilizatie va aparea un vid de putere. Inclusiv vecinii ei. Adica Polonia sau …brrrr…. Rrrusia.

        Ca nu se stie cum se va transforma si Rusia dupa epoca Putin. Ca si Ucraina s-a transformat dupa Viktor Ianukovici.

  5. Da, pare logic ce spune Piotr Buras, dar totusi e privit prea ingust. As dori o privirea mai larga, a situatiei economice din ce in ce mai precara in intreaga Europa. a ascensiunii partidelor de mai de dreapta, decit cele de dreapta, peste tot.
    Mi-e teama ca speranta ucrainienilor in Ge, sau Fr. e o iluzie. Ge se lupta cu recesiunea si cu multe alte probleme, nu spun mai mult pt ca voi fi cenzurat.

    Polonezii au coloana verticala, nu se lasa calcati de (nu spun, pt ca ma cenzureaza), si nici de (nu spun, pt ca ma cenzureaza), isi cunosc interesele.
    As mai spune cite ceva, dar nu spun pt ca ma cenzureaza.

    • „Polonezii au coloana verticala, nu se lasa calcati de…”

      Și sârbii au avut. Sau au încercat să aibă.
      Un Kosovo se poate inventa și în Polonia la nevoie.

    • @neamtu-tiganu
      „Polonezii au coloana verticala, nu se lasa calcati de ….”
      _______
      Stiti ceva? Nu ii tine nimeni cu forta in UE, nici pe PiS-isti, si nici pe Fidesz-isti. In loc sa renunte la fondurile europene (sute de miliarde?) santajeaza cu Veto, blocaj, etc. Cam atat despre coloana vertebrala a populistilor /suveranisti din Estul UE. https://www.nytimes.com/2019/11/03/world/europe/eu-farm-subsidy-hungary.html

      P.S. fara fondurile europene, valoarea „mosiilor” se injumatateste – aviz si pentru domnii Basescu, Isarescu, si alti mosieri populisti, suveranisti, etc. Sanchi, ei sunt conservatori ;)

      • Ce inseamna domnule „nu-i tine nimeni in UE”? Ca tot aud vorba asta.

        Cumva voi astia de spuneti asta, credeti ca UE este o entitate detinuta pe persoana fizica de cineva? Au lasat Konrad Adenauer si Robert Schuman mostenire doar Regatului Franc si Sfântului Imperiu Roman aceasta Uniune Europeana? Iar restul sunt doar tolerați in aceasta uniune?

        Pai Uniunea Europeana nu de Polonia trebuie sa scape, ci de astia cu mentalitatea voastra! Care aveti impresia ca daca nu va convine o poziționare geo-strategica, va luati bucata de harta si va mutati pe alta planetă!

        • @krissssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
          „Ce inseamna domnule „nu-i tine nimeni in UE”? Ca tot aud vorba asta.”
          ____
          Domnule, asa cum au evidentiat si brexitierii, spre deosebire de Uniunea Sovietica, in Uniunea Europeana niciun membru nu este tinut cu forta (le fel cum niciun membru nu este fortat sa adere).

          In rest, asa zisa pozitie „geostrategica” nu confera nici guvernului PiS, nici guvernului Fidesz si nici altor guverne drepturi suplimentare, scutiri, etc. Pentru lamuriri va recomand sa cititi Regulamentul.

      • La nivelul lui 2030 întâi Polonia și apoi și Ungaria vor deveni contributori net la UE, adică vor plăti mai mult decât vor primi și să vezi cum se va schimba tonul birocraților. Să vezi ce coloană vertebrală o să aibă atunci cele două țări. O să fie fascinant!

      • „Stiti ceva? Nu ii tine nimeni cu forta in UE”
        Eu cred ca stiu ceva: daca UE n-ar fi avut interese majore, nu s-ar fi incurcat cu „ex-comunistele”, cu nivelul lor de trai scazut. Da’ sigur ai auzit de piete de desfacere, resurse(inclusiv umane) ieftine-de exploatat, afaceri oneroase, o granita ” mai incolo” pentru NATO, etc. Cat despre faptu’ ca unele din aceste noi tari din UE nu vor sa inlocuiasca „internationala comunista” cu una „capitalista”, pare a fi dreptul lor de a opta.

  6. Arata-mi si mie care e tara impreuna cu care ROMANIA ar fi putut organiza un turneu final de Campionat European de FOTBLAL – asta, doar in cazul in care s-ar fi calificat/ ceilalti ar fi fost de acord sa se califice din oficiu!
    Sa fie ALLbania, sa fie SErBVia, sa fie Hungaria voastra mama ca ungrovlahi, unguri si ungureni?

  7. Campania electorala din Polonia e un aspect important. Dar sa nu uitam retorica de multe ori foarte brutala a ucrainenilor, venita din aroganta (spun unii) unui rol salvator-mesianic real dar si din cifrele teribile, numai de ei stiute, de pe listele zilnice ale morților, ranitilor, dezertorilor etc.
    Marea intrebare este: cum si cand se va termina? Greu de descris un scenariu in care Rusia este invinsa si sa ramana asa.
    Iar conducatorii Ucrainei stiu ca pentru orice concesie facuta pentru pace vor fi vanati (DeGaulle, legionari, Algeria etc) de cei care astazi sunt pe front si sunt parte din cea mai buna armata a lumii. Nu cea mai mare, dotata, morala etc. Cea mai buna. Peste gard de noi.

  8. Deocamdata, disputele polono-ucrainene au drept cauza exportul de cereale din Ucraina. Nu mai speculati aiurea.
    Ucraina este in grave probleme din cauza atacului cretin al Rusiei. Prin urmare, sustinuta de toti vecinii (bine, Belarus, deocamdata, este doar o colonie rusa) si UE+NATO. Exportul de cereale e una din supapele ei economice
    Dar cand razboiul se va termina, va trebui sa se subordoneze legislatiei europene in agricultura; daca vrea sa devina membru UE. Si atunci, lucrurile vor cunoaste o alta rezolvare. Pasnica.
    Putler e suficient de cretin ca sa nu realizeze ca diferentele dintre Ucraina si UE sunt foarte mari. Nu se pot rezolva peste noapte. Problema va trena. Nu e nici o amenintare pentru Rusia, ca U doreste sa intre in UE. Va fi un proces lung. Tocmai razboiul prostesc, de agresiune, pornit de Rusia, grabeste fenomenul pe care nu-l doreste. (Asa cum a intarit si extins NATO>>>)
    Rusii(intelegand elita rusa care-l sustine pe Putler) sunt primitivi in gandire!
    In rest, vom vedea. Sunt mute probleme de rezolvat, dupa ce Rusia isi va retrage trupele din TOATA Ucraina oficiala.
    Polonezii nu sunt cretini: stiu ca daca U este invinsa, vor urma ei! E mai eficient sa stopeze colosul rus in U, decat pe teritoriul national, cu jertfe proprii.
    Celelalte speculatii, din articol si la comentatori, cred ca sunt neavenite, deocamdata. Pe linga faptul ca speculatiile ar putea continua. Dar e timpul sa ne oprim aici.
    Sau HN s-a transformat in colocviul ghicitorilor in viitor?

  9. „….cauza aceastei înfierbântări ce pare bruscă, dar de fapt mocneşte de pe la începutul lui 2023 sunt alegerile parlamentare din Polonia luna viitoare, care vor da un nou guvern. Iar lucrurile sunt pe muche de cuţit din cauza ascensiunii partidului AUR polonez, numit Confederaţia.”
    Bizuindu-ma pe afirmatia pertinenta a autorului, rezulta ca – prin declaratiile sale insolente-, Zelenski e un foarte bun agent electoral al dreptei ( eventual extreme) poloneze. Asta da, mod de a face politica!

  10. Nici nu am citit, nici nu e nevoie . Ești un p…st total, dovedit din nou .
    Atât i-ați pu_at în c_r pe popoloneji (sic), ce grozavi e ei (sic), că fraieri sunt românii, că nu fac ca ei, ba că români ce să se mai lege de 1940, 1944, că e (sic) alte chestiuni arzătoare la ordinea zilei, și uite, dreaq, de scandal, pi dos, pi(s)dos…
    habar nu aveți istorie, ce e interes național, sunteți doar un alt fel de internaționaliști, nomeklaturiști, poitruci papagali.

  11. Ma lamureste si pe mine cineva, cum Ucraina cu o populatie de vreo 30 milioane ( ramasi), poate sa invinga Rusia , cu o populatie de peste 100 milioane? Aritmetica nu-i de partea Ucrainei! Ptr unul care a facut armata si a studiat ceva istorie, pot sa afirm ca Ucraina a fost impinsa in fata trenului de “prieteni”. E drept ca in cadere, Ucraina s-a auto-impiedicat. Ptr 2 generatii, Rusia o sa fie linistita ptr ca Ucraina a decis sa-si sacrifice tinerii. O minte luminata facea mai mult decat o armata de tancuri!

    • Pentru a duce un razboi trebuie sa ai in spate o industrie puternica si foarte multi bani. Abia apoi conteaza oamenii. E drept ca o armata bine motivata poate face minuni dar asta depinde iarasi de industria si banii din spate. rusia are PIB-ul comprabil cu al Italiei. Desi are resurse uriase nu are o industrie pe masura sa le valorifice. Asadar numai un aiurit ca Putin s-a putut gandi ca poate castiga razboiul in fata colosului militaro-industrial al occidentului…

    • Pot eu: UA.- locul 15 in „GFP -2023 Military Strength Ranking” o va invinge pe RU. – locul 2, cotata la doar a patra zecimala sub SUA- datorita eroismului poporului (! ?). Caci „ajutoarele” in armament primite din occident sunt ca un pahar de apa turnata intr-o cada de baie. Pentru cei interesati, site-ul mentionat da cifre pe categorii de populatie, armament, bani si pentru toate tarile lumii.

  12. Cred ca autorul ignora datele de baza ale problemei.
    1. 40% din bugetul UE este alocat pentru agricultura
    2. Tarile beneficiare sunt in principal Franta si Polonia.
    3. Evident ca nu vor sa isi sacrifice agricultura, Interesele de stat si sociale au prioritate.
    Dar asta ridica mari semne de intrebare cu privire la asa-zisa solidaritate in UE.
    Solidaritate, solidaritate … dar cerealele sunt pe bani.
    Si in Basarabia au demonstrat fermierii cu tractoare din cauza ca nu au bani.
    SI acolo pare ca UE nu are bani ca sa ajute.

  13. Sunt diversi insi care prorocesc destramarea U E sau divizarea ei in tot feluri de aliante subregionale ,ba Marea Britanie plus sua in opozitie cu franta – G ermania,ba Germania – austria-ungaria,ba Germania -Rusia ba o uniune europeana opusa sua,etc.Acestea sunt speculatii stupide si lipsitte de valoare despre tot feluri de obscure grupuri de interese .Pana la urma ue,Nato si sua raman foarte strans legate intre ele fiindca oricate interese marunte si trecatoare i ar opune pe moment pe unii sau altii din liderii temporari ai tarilor din aceste aliante ei stiu prea bine ca numai uniti pot face fata acum si in viitor maleficei aliante totalitare amenintatoare ce grupeaza Rusia – china- Coreea de Nord -iran-siria -belarus.Oricat de slabi si dezbinati( aparent) ar fi liderii occidentali( cu oricare orientare politica)ei stiu prea bine care sunt interesele comune ale lumii occidentale si actioneaza pentru apararea acestora.Degeaba incearca unii sa opuna prosteste ue statelor unite sau sa impinga ue spre neutralitate sau in opozitie cu sua sau spre rusia sau spre china .Nu se va întâmpla asta niciodata .Tarile din Lumea Libera nu sunt compatibile in nici un fel cu Rusia putinista,china si puterile islamice iar ele stiu prea bine acest lucru si actioneaza ca atare solidare intre ele si cu bastionul ucainean.Occidentul pur si simplu nu poate lasa ucraina pe mana Rusiei sub nici un motiv si nu o va face iar afirmand asta nu sunt naiv ( cum cred unii) ci foarte realist..

    • @ Ioan
      Este evident ca democratiile liberale au un destin comun si vor ramane unite in fata provocarilor, indiferent de polemicile ce pot surveni in cadrul campaniilor electorale. Cu toate acestea, pericolul derapajelor politice interne nu poate fi ignorat, cu precadere in cazul tinerelor democratii din Europa Centrala si de Est, dar si in alte regiuni. Acest lucru poate fi exemplificat prin evolutia Turciei sub conducerea lui Erdogan si, mai ales, prin analiza unor evenimente semnificative din istorie, precum accesul la cancelaria Germaniei a lui Hitler prin alegeri libere sau initiala sustinere populara de care s-a bucurat Mussolini.

      In contextul provocarilor geopolitice contemporane, intarirea Uniunii Europene nu inseamna o distantare de SUA sau adoptarea unei atitudini anti-americane, asa cum poate fi (si cum este deseori) interpretata in mod eronat. Din contra, o Uniune Europeana mai puternica, coeziva, prospera si stabila in toate colturile ei, reprezinta un partener mai solid pentru SUA, dar nu numai, caci contribuie la consolidarea puterii lumii libere in ansamblu.

      P.S. provocarile prezente sunt extrem de complexe si diferite de cele din perioada Razboiului Rece. In comparatie cu acea epoca, astazi asistam la o ascensiune semnificativa a Chinei in sfera tehnologica, economica, militara si politica, precum si la formarea unor aliante sau cooperari strategice intre state cu caracter hibrid, China, Rusia si alte state cu resurse naturale semnificative, dar nu numai, CSO, BRICS, etc. Aceasta evolutie complica peisajul geopolitic global si SUA singura nu poate face fata doar cu o retea de „aliati regionali” pentru a aborda aceste provocari. Noul joc este de o alta dimensiune, consolidarea puterii UE (in toate sferele, economica /tehnologica /miliatara si politica) este iminenta, chiar o necesitate!

      • „consolidarea puterii UE (in toate sferele, economica /tehnologica /miliatara si politica) este iminenta, chiar o necesitate!”
        Vorba romaneasca de pe vremuri este valabila:
        in loc de „Vrabia malai viseaza” este „Vrabia Mihai Viteazu”. :))

        • Dom Durak, de ce nu faceti o declarație publică cu opinia dv față de razboul din Ukraine? Imi vine sa cred ca aveti ceva interese sau ceva de ascuns. Numai de bine!

  14. Prin gura Poloniei, America bate seaua sa priceapa iapa.

    1. Pe langa armamentul de cea mai buna calitate furnizat cu generozitate Ucrainei (nu vechituri sovietice din anii 70′) putina lume stie ca de fapt America plateste salariile pompierilor, politistilor, paramedicilor ucrainieni precum si al technicienilor care curata terenul si apele Ucrainei de minele plantate de rusi. America este de fapt cea care plateste pentru semintele si ingrasamintele care tin agricultura Ucrainei pe linia de plutire, ca tara asta sa mai faca un ban. Si tot America ajuta Guvernul ucrainian cu bani ca acesta din urma sa poata plati salariile personalului militar, al personalului medical, al oficialilor guvernamentali, si pensiile pensionarilor. Asa se explica faptul ca dupa 1 an si 7 luni de razboi, tara e inca pe linia de plutire, iar guvernul Ucrainei, in ciuda cazurilor de coruptie la ordinea zilei, functioneaza de fapt mai eficient ca niciodata in perioada lui postsovietica, din 90′ incoace.

    2. E clar ca lumina zilei ca situatia actuala e nesustenabila pe termen mediu si lung pentru americani, si ca doresc sa iasa din situatia asta cat mai repede posibil. Din punct de vedere strategic, South China Sea este mult mai importanta pentru America decat Ucraina si Europa de Est. America este total nepregatita in momentul acesta sa faca fata unei mega-invazii a Chinei in Taiwan, si are nevoie de timp si de bani ca sa isi refaca pe repede inainte stocurile de rachete si de armament. In consecinta nu isi permite sa subventioneze la nesfarsit un razboi de uzura care sa satisfaca doar ego-ul lui Zelensky, si va pune presiune crescanda pe Ucraina sa semneze un tratat de pace cu Rusia in granitele actuale, fara pretentii la Dombas, Luhansk si Crimea. Incet incet sprijinul neconditionat acordat Ucrainei de catre America va inceta, iar daca vine un presedinte republican la Casa Alba in 2024, lucrurile se complica infinit de mult pentru Zelensky si Ucraina. Spre deosebire de altii, nu este in stilul americanilor sa se certe ca la taraba cu un aliat ca Ucraina (asa cum face Polonia), dar cu siguranta isi vor comunica ferm Guvernului ucrainian frustrarile si deciziile unilaterale pe canale diplomatice la momentul potrivit.

    3. Scandalul cerealelor dintre Polonia si Ucraina e chestie extrem de minora in contextul de fata, dar care arata inca odata dezbinarea dintotdeauna a europenilor, si cat de mici si caraghioase sunt caracterele liderilor lor. In fata unei nevoi disperate a Ucrainei de a face citiva dolari in plus pentru a-si sustine razboiul contra Rusiei, UE ar fi putut sa joace rolul de broker pentru intreaga productie de cereale a Ucrainei si sa o vanda mai departe tarilor din Africa si Asia care fac foamea si care au nevoie disperata de ele.

    4. Spre cinstea ei, Romania ajuta in momentul de fata cat poate. Tace, face, si nu se da in spectacol. Si bine face.

    • Trei stiri:

      1- SUA se imprumuta cu camata de la China ca sa daruiasca Ucrainei stiind ca Ucraina oricum pierde in fata Rusiei.

      2- Anul acesta SUA au cumparat de doua ori mai mult uraniu din Rusia decat anul trecut.

      3- Nu exista niciun fel de tratat de alianta intre SUA si Ucraina ori UE si Ucraina sau Nato si Ucraina.

      • jupi 25/09/2023 At 22:55: „SUA se imprumuta cu camata de la China ca sa daruiasca Ucrainei…”

        Asa e. Iar datoria catre China o va plati contribuabilul american prin taxe, impozite si inflatie multe decenii de acum inainte.

        Cind inca se mai vorbea despre razboiul ridicol din Afghanistan (cu cine naiba se luptau americanii acolo???), o multime de analize subliniau insistent ca acest razboi de opereta a fost finantat in mare parte cu bani imprumutati de la chinezi, costul total al „razboiului” fiind ulterior estimat la peste doua trilioane de dolari.

        Ceea ce „daruiesc” guvernantii (arme made in US, in ultima instanta platite, repet, de contribuabilul american) se intoarce in America direct in conturile bancare ale fabricantilor acestor costisitoare bijuterii militare.

        Assange a spus-o inca din 2011 (iar observatia e valabila si pentru Ucraina): „Scopul este de a folosi Afganistanul pentru a spăla banii din impozitele din SUA și Europa prin Afganistan și de a-i duce înapoi în mâinile unei elite transnaționale (a transnational security elite). Scopul este un război fără sfârșit, nu un război care să aibă succes.”

      • Assange a spusso …
        A mai spusso și alte persoane importante: Dna Sosoaca, Olivia Steer, Monica Tatoiu, Oona Harra, mama Omida și alți analiști și analiste. Florica dansatoarea încă nu s-a pronunțat.

  15. Daca Ucraina cade , Armata Rosie va fi la Lvov , Cernauti , Chilia si in Transcarpatia . Care va fi atunci atmosfera generala , viata politica si economica la Bucuresti , Varsovia , Vilnius sau Bratislava ? Berlinul va tremura stiind Armata Rusa la 400 km de Oder – cataclismul national al celor cca 2,4 milioane de femei germane violate programatic de aceasta brava armata , il traumatizeaza inca .
    Sa vezi veselie , triumf si extaz pe chipul tuturor natangilor si neadaptatilor est si central europeni , toate flasnetele putiniste vor vuvuzeliza strident si asurzitor , iar Pigmeul Atomic ranjind sardonic – vi s-a urcat democratia Hegemonului la cap , cocoseilor ? Vi-o scot eu , putzoilor !
    Polonia . Este obligata sa sustina Ucraina pana-n panzele albe – a fost impartita si desfiintata de Rusia de 3 ori , acum ar fi a 4a oara … Poate definitiv . Personal vad Polonia intr-o Confederatie cu Ucraina postbelica .
    Romania . Poate nu ne-ar strica un cutremur national , ne-ar disciplina , ne-ar organiza , poate ar fi indicat reintroducerea stagiului militar obligatoriu . Mai multa seriozitate , mai multa competenta , mai putine patzachine si amante prin Administratia publica , mai putini mici sfaraind la margini de padure , mai putine hore , chiote si chiraieli la nunti grotesti , etc .
    Iata , in tot raul este si un bine ; Noua Hoarda de Aur a reusit sau reuseste sa disciplineze si sa coaguleze zglobiile democratii central si est europene !

    • Daca Ucraina cade, Nato va trebui sa intre in razboi, cumva…Imaginea unchiului Sam ar putea fi iremediabil compromisa si numai o victorie deplina in fata Rusiei ar fi solutia evitarii unui dezastru global. Rusia nu poate invinge, insa nici nu va putea castiga. Este pierduta definitiv, daca forteaza nota, asa incat vom avea razboi ani de zile, inainte.

  16. Eu înțeleg ca unii „ghenerali” de pe la Pentagon si CIA si-ar dori sa pornească un război cu Rusia pentru a-si justifica pozițiile și salariile, însă norocul nostru este ca mai exista și politicieni care gândesc cu capul propriu. Nu ma refer la cei romani aici. Exista niște reguli și tratate internaționale care nu permit oricărui stat aflat în război sau cu o economie in deriva sa adere la alianțele occidentale sau sa primească sprijin militar „fără numar”, ca să ma exprim „elegant”. Nu trebuie sa între toată Europa in război pentru Ucraina, ci doar România și Polonia, nu-i asa? Axa Berlin-Moscova abia așteaptă sa preia inițiativa și sa împartă lumea, asa cum a mai facut-o și in trecut.

  17. Functionalul national, responsabil si ingrijorat de soarta planetei, identifica problemele majore ale omenirii, le analizeaza, descopera cauze, efecte si solutii. Putem afla astfel ca Biggeit a esuat in incercarea de a introduce cipuri in capetele pelerinilor, odata cu un vaccin pervers creat de Ursula, ca un bun crestin se imbolnaveste de diaree, daca are ghinionul sa stea sub o dara de bacterii pulverizata de avion, ca Rusia “ori nu castiga, ori va pierde” operatiunea speciala. Functionalul imbracat cu ginsi , incaltat cu adidasi si cu aifon 10 la ureche, jubileaza la gandul ca putreda alianta UE+SUA, care ne-a facut sclavi, se va destrama, data fiind cearta dintre Polonia si Zelenski.
    Pentru asemene capete infierbantate, exista si un remediu: o galeata cu apa rece.
    De ce aceasta alianta nu se va destrama? Pentru ca nu se desfasoara un conflict zonal, ci un conflict intre doua tipuri de civilizatie: cea europeana cu radacini in traditia iudeo- crestina si cea bazata pe oprimare, intoleranta si agresiune majoritara pe Pamant.
    De ce nu trebuie sa se destrame; argumenteaza chiar Putin. Daca analizam comportamentul lui din febr. 2022 si cel din ultimele luni se observa trecerea abrupta de la aroganta suprema de stapan al lumii, la starea de milog iesit la cersit. Inspaimantat de viitorul Rusiei, pe care nu l-a intuit, in singuratatea lui isi cauta prieteni acolo unde ar trebui sa fie extrem de prudent. Xi si Kim doar ca nu i-au mancat seminte in cap, in timp ce el se comporta ca un lustragiu. Stau la panda precum vulturul astepand ca animalul bolnav sa se prabuseasca. Individul abia acum isi da seama ca pericolul nu vine dinspre decadenta Europa, ci din sudul Amurului. Aflat intr-un perpetuu atac de panica, a procedat asemenea strutului, si-a infipt capul in pamant si se face ca nu vede grozavia care se pregateste Rusiei. Prietenul lui cel bun, din prietenia de nezdruncinat, Xi a publicat o harta cu “China Mare”, pe care tinutul Usuri figureaza intre granitele Chinei. Cu aceasta ocazie Xi a afirmat discret: “Nu renuntam la teritoriile care sunt de drept ale Chinei.”
    Cu siguranta intentiile Chinei sunt cunoscute in mediul euroatlantic si de aceea distrugerea Rusiei intr-un fel sau altul, nu este si nu va fi luata in considerare. Pana la o ipotetica viitoare omogenizare a civilizatiilor, Rusia va trebui sa aiba rol de scut al Europei, impotriva agresivitatii si expansiunii unor entitati conduse de alte principi decat ale comunitatii vestice. Spre binele Europei, Rusia, cea din care au venit o multime de nenorociri, trebuie recuperata, reformata si primita in randul natiunilor din lumea libera , democrata. Institutiile repressive ale Rusiei nu trebuie identificate cu rusul –om. Procesul este posibil, tot asa cum a fost posibila denazificarea Germaniei. Primul pas este evident o victorie a Ucrainei si restabilirea granitelor existente inainte de razboi. O desfiintare a Rusiei, prin presiuni externe sau prin implozie ar insemna si sfarsitul civilizatiei europene, prin instalarea unui vecin cu resurse umane nesfarsite, cinic si tenace in realizarea scopurilor sale dominante.

  18. Ar mai putea fi o explicatie:

    „The Opposition Bloc faction in Ukraine’s parliament, the Verkhovna Rada, has demanded public condemnation of speaker Andrei Parubiy’s remarks calling Nazi dictator Adolf Hitler „the torchbearer of democracy”

    „In his appearance on the Freedom of Speech evening program broadcast by the ICTV channel, Parubiy described Adolf Hitler as a true proponent of democracy claiming that the Nazi tyrant „practiced direct democracy in the 1930s.” „We need to remember that,” the speaker asserted.”

    https://peoplesworld.org/article/trudeau-and-zelensky-lead-canadian-parliament-in-honoring-member-of-hitlers-ss/

    Poate ca si Polonia doreste deznazificarea Ucrainei ?

  19. Rusia nu poate fi invinsa dar poate sta mult si bine dupa cum bine se si vede in transee inca macar trei ani .Intre timp aliatii Federatiei pleaca catre UE si intre timp UE devine cea mai mare forta militara din aceasta parte de lume ce isi va aduga noi state in NATO european si in UE devenita federativa .asa cum vedem si enclavele incep sa dispara .Cit despre loviturile nucleare ele au de multa vreme incorporat si un dublu sens asa ca sa le lasam acolo unde stau de atita amar de vreme si unde multe dintre ele nici macar nu mai au revizia facuta .Scopul NATO nu este sa invinga rusia ci doar sa o tina ocupata pina in momentul in care Rusia nu va reprezenta vreo alternativa pentru nimeni .

  20. In calitate de cetatean platitor de taxe in mai multe tari europene am legitimitatea de a fi nemultumit de atitudinea diriguitorilor cu moț de la Brussel care catadicsesc sub pretextul preventiei securitare, sa ne informeze , post decizie ,ce au hotarat pentru soarta sutelor de milioane de cetateni.
    De ce si-a strans Borrell supusii la Kiev fix dupa declaratia de solidarizare a noului premier slovak cu polonezii ?
    Daca lucrurile merg atat de prost pentru Alianta incat s-a impus tratarea soldatilor americani raniti in Ucraina ,in spitalele din Germania, nu se considera ca diplomatia reprezentata de Borrell trebuie sa consulte conglomeratul european in urgenta prin referenfum si sa opreasca ostilitatile pentru a impune tratativele de Pace, cu pretul epuizarii fizice a participantilor?!
    Atata timp cat informatiile se transmit selectiv si decalat nu doar polonezii si slovacii se simt folositi, ignorati, pacaliti, ci si romanii.
    Este ofensator faptul ca se vorbeste doar despre bani, arme, contracte spre satisfactia de imagine si financiara a unor analisti care isi tin in vitrina ceasurile de aur primite de la Sheici si diplomele primite la schimb.
    https://www.aa.com.tr/fr/monde/les-ministres-des-affaires-%C3%A9trang%C3%A8res-de-lue-se-r%C3%A9unissent-%C3%A0-kiev-pour-une-premi%C3%A8re-r%C3%A9union-dans-un-pays-non-membre/3005833

    • Borell este la Kiev, ca si toti ceilalti oficiali ai UE, pentru ca intelege ca daca europenii platitori de taxe ca dvs. inceteaza sa sustina apararea ucraineana, atunci vor fi nevoiti sa inlocuiasca banii cu sangele soldatllor europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro