joi, decembrie 12, 2024

De la Romanovi la Putin: război şi stat în Imperiul Rus

Politica Rusiei  face apel, din chiar momentul întemeierii Imperiului, la instrumentul războiului. Iar războiul este inseparabil de modul în care regimul autocratic se construieşte şi se consolidează, căci despotismul şi  agresivitatea externă se potenţează reciproc. Conducătorii Rusiei privesc expansiunea teritorială ca pe mandatul fără de care propria lor guvernare ar fi una ilegitimă. De aproape trei secole, condiţia statului rus a fost  definită de   vocaţia anexiunii : războaiele sunt treptele pe  care Rusia urcă spre ţinta măreţiei ei.

          Ordinea autocraţiei a fost şubrezită în momentele în care reculul strategic provocat de înfrângerile militare a  oferit ocazia unui reformări, fie şi parţiale.  Invincibilitatea  statului a fost înlăturată pe câmpul de luptă, deschizând un capitol de căutări şi de schimbări. Eşecurile au însemnat, în secolele  XIX şi XX, prilejul unor mutaţii spectaculoase.  Stabilitatea despotismului a fost asigurată doar de triumful ce ocaziona o nouă exaltare a grandorii puterii ruse.

Brutalitate şi despotism

           Pentru Imperiul Rus, cel de dinainte de  1917,  înfrângerile umilitoare au constituit fundalul experimentelor  constituţionale care au temperat autocraţia.  Epoca marilor reforme  iniţiate de Alexandru al II-lea este răspunsul politic la catastrofa din Crimeea. Concesiiile lui Nicolae al II-lea au ca  scop evitarea  colapsului provocat de  războiul cu Japonia.  Deloc paradoxal, slăbiciunea Imperiului  permite o modestă şi limitată creştere a libertăţii politice în Rusia.

          Iar acest tipar al  înfrângerii ce  înseamnă prilej pentru schimbare este  vizibil şi în momentul  în care perestroika şi glasnost sunt imaginate de către elita sovietică. Nu este vorba aici de un gest de generozitate umanistă, ci de  evaluarea  impasului generat de imposibilitatea de a menţine un ritm al înarmării şi al confruntării.   Anul 1991 este posibil doar pentru că URSS pierde “războiul rece”.

            Regimul Putin se înrădăcinează în această tradiţie  marcată de trauma lichidării URSS şi de episoadele de retragere ce urmează:  ca şi în cazul  nazismului,  putinismul apelează la un mit fondator al umilirii şi al trădării.   Ascensiunea lui Putin este grăbită de un război, cel cecen, menit să restabilească prestigiul imperial.

          Ferocitatea cu care Vladimir Putin urmează politica de agresiune în Ucraina nu este un accident, ci  reflexul  înţelegerii acestei dinamici  istorice.   Cleptocraţia lui Putin este dependentă, spre a supravieţui, de  un stat al arbitrariului şi al controlului totalitar.  Vocaţia imperială  serveşte spre a întări edificiul autocraţiei. Resentimentul  anti-occidental este utilizat drept combustibil al acestui război ce vizează  restabilirea puterii  ruse în zonele privite ca aparţinând, istoric, Imperiului.

          Regimul lui Putin este prizonierul  mecanismului ce marchează condiţia despotismului în  Rusia.   Eşecul unei campanii militare poate fi  începutul sfârşitului pentru o anumită ordine politică. De aici, energia infernală cu care Federaţia Rusă distruge oraşele şi satele Ucrainei. O Rusie care ar fi înfrântă în Ucraina ar putea cunoaşte instabilitatea ce subrezeşte arhitectura cazonă a dictaturii. Reculul  militar ar putea fi ocazia unei parţiale reforme, după cum ar putea fi prilejul imploziei statale.

          Perspectivele unor negocieri cu această Rusie ce reafirmă măreţia imperială prin tacticile crimelor de război  sunt excluse. Rusia îşi propune  să submineze, definitiv, statalitatea Ucrainei şi să demonstreze ţărilor de la  periferia ei colonială că orice tentativă de desprindere  le va fi fatală. Mesajul Moscovei nu este mai puţin brutal atunci când este adresat  fostei  Europe din lagărul socialist. Nostalgia ţarismului se suprapune peste nostalgia sovietică. Barajele  de artilerie din Ucraina sunt manifestul prin care se rosteşte voinţa Rusiei de a reveni în acest spaţiu abandonat după 1991.

          Politica Moscovei este, acum, ca şi în trecutul ultimelor trei secole, una a violenţei, intimidării şi şantajului. Divizarea treptată a Ocidentului şi uzura unui război de lungă durată sunt factorii pe care mizează Putin şi  cercul său.  Pentru Federaţia Rusă, un viitor  care ar exclude   distrugerea  Ucrainei ca stat ar fi unul neliniştitor. Un experiment atlantic şi democratic la graniţele sale ar putea acţiona ca un precedent. Teama de contaminarea democratică este centrală în imaginarul putinist.

          Iată de ce războiul din Ucraina este cel din urmă pariu al Imperiului. Federaţia Rusă  nu poate accepta un rol care să nu fie unul de dominaţie globală. Ambiţia putinismului este aceea de a reafirma măreţia, prin barbarie şi teroare. Pe urmele Romanovilor şi ale lui  Stalin, Putin  crede  în unicitatea mesianică a destimului Rusiei.   Soliditatea  dictaturii sale depinde de  victoria  militară: viitorul   despotismului putinist se decide în Ucraina.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. Nu, Putin nu vine de la Romanovi ci pe linia Lenin, Stalin, Putin. Asemănarea poate fi doar în domeniul imperialismului mesianic rusesc, preluat de bolșevici prin așa zisul internaționalism proletar.

    • romanovii tot niste barbari mongolizati erau. Vezi ce-au facut cu popoarele din imensitatea spatiului actual rus. Zero prisoners.
      Dar zero prisoners au facut si cei care au ingropat la propriu imperiul asirian. Au nimicit totul, metodic, mezii cu babilonienii. ca dupa aceea babilonienii au luat-o razna la randul lor, urmati de mezi, etc, e alta poveste, care de fapt se repeta. Concluzia: lumea merge si fara asirieni. La fel de bine ar merge si fara rusi, si chiar o sa mearga, cu noi sau fara.
      rau faci, rau primesti

  2. O veche zicala coreeana ne zice cum politica este o vesnica razbunare .Lucrurile sunt mult mai simple decit par . Imperiile vin si trec lasind in urma ambitiile nerealizate ale unor conducatori .Dorinta de a ramine in Istorie ca cel posibil numit : unificatorul tuturor rusilor, oriunde s-ar afla , peste care s-a suprapus imensa pacaleala prin care timp de 32 de ani , Occidentul a consumat discretionar resursele Rusiei (nimeni nu stie ce si cum ) .Coruptia ce a afectat toate structurile statului Rusia, state de plata umflate ca valoare , sume de bani platite fictiv unor militari sau muncitori din structurile militare sau in intreprinderile de stat , inexistenti , vinzarea de gaze naturale si petrol conform unii principu vechi de cind lume – jumi – juma ,imensele pierderi declarate pe retelele de transport gaz si petrol si banii obtinuti astfel din aceasta forma de coruptie ,vinzarea activelor statale si a productiei la sume micsorate substantial diferenta fiind achitata de catre stat , ce impreuna cu umflarea unor buzunare din politica externa a Rusiei impreuna cu oferirea visului ce ne prezenta o Ucraina ocupata in totalitate doar in citeva zile , au dus la ceea ce vedeti .Informatiile militare false , declaratiile politice ce au fost doar momeala , iluzia acceptului popular la nivelul etnicilor rusi din Ucraina au facut si ele posibila aparitia razboiului .Dealtfel J.R.Biden ne-a zis inca de la inceput:nici nu stie ce il asteapta .

  3. Va multumesc , Domnule Profesor . In limbaj colocvial , la umbra unui copac impreuna cu un Cico si un prieten bun , as cugeta astfel : oameni buni , ori noi ori ei ! Care pe care . Eurasia salbatica , fara reguli elementare de convietuire intre state si natiuni , fara omenie , sangeroasa si mereu pusa pe razboi , zarva , rapt si ucidere versus diafana Europa , blanda , prospera sau macar indestulata , generoasa , democratica , care cu toate neajunsurile sale este forma cea mai buna de vietuire din Istoria Umanitatii . Daca nu vom reusi sa doboram si sa calcam in picioare barbaria Imperiului Raului , vor plati cu siguranta copiii si nepotii nostri . Asta in cazul in care , prin sacrificiu , noi nu o vom face noi , ASTAZI ! Ne va fi frig la iarna , preturile tuturor bunurilor o vor lua razna , masina va rugini in parcare , cheltuielile militare vor creste ( decidentul mioritic le va mai si ciordi …) , cei cu rate bancare vor suferi si mai abitir , modul de viata de anul trecut , va fi doara o amintire – insa alternativa este sumbra si definitiva . Barbarii , chiar daca nu vor triumfa acum , vor lua o pauza de cativa ani , se vor reface si vor napadi in siruri nesfarsite , macar Europa de Est – dupa cum au mai facut-o . Au venit peste noi , vezi marile migratii din sec V – VIII , sec. XIII , Epoca infrangerii Frantei napoleoniene , 1945 … Lumea din Mad Max , noua Realitate . Si o ultima zicere , va rog . A venit oare timpul sa-nvatam sa manuim ciomagul , lasand pentru o vreme cartea , cantul ? Deci , oameni buni , ce alegeri facem ?

    • Sirurile nesfarsite ale barbarilor rusi erau posibile doar pe timpul Imperiului Rus si ale Uniunii Sovietice.Atunci rusii aveau superioritate numerica fata de orice alt stat european.Acum aceasta superioritate nu mai exista.URSS avea in 1991 peste 270 de milioane de locuitori in timp ce Rusia putinista a anului 2022 are 142 milioane de locuitori si gaseste tot mai greu oameni pentru armata sa de invazie din ucraina.In plus in zilele noastre accentu l se pune pe precizia si capacitatea de distrugere a armamentului si mai putin pe numarul militarilor.Pregatirea lor pentru folosirea armamentului sofisticat costa si conteaza mai mult decat mobilizatea unor hoarde numeroase slab instruite si dotate cu armament invechit.

    • Cosma: diafana Europa!? Despre Cruciade și colonialism vă mai amintiți? Dar despre comerțul cu sclavi? Dar despre un exterminarea populațiilor din America și Africa? Dar despre cele două războaie mondiale? Haida-de…. să nu ne prefacem că am uitat istoria!….

      • Stimate domle „Făcător de lumină” și Aruncător de praf în ochi.
        Europa a făcut chestiile alea acum 1000-circa 100 de ani în urmă. Între timp a evoluat.
        Iar Rusia face chestiile astea de Ev Mediu în această clipă. Pentru că a involuat. Deliberat.
        După prăpădirea (mulțumescu-Ți, Doamne!) URSS, Rusia a avut șansa Chinei – avea ajutoare de tot felul (la fel ca România), dar s-a reformat într-un stat mafiot (se pare că integrarea Mafiei în statul rus a avut loc după perioada stalinistă a gulagurilor, în care Bratva (Frăția, mafia rusă) administra de facto lagărele). După relaxare, Bratva a preluat administrarea întregii societăți ruse. Putin a colaborat cu ea atunci când era în administrația St. Petersburg, și după modelul ei, a recreat administrația națională.
        Deci avea dreptate cine spunea că Rusia este o benzinărie administrată de Mafie.
        Nici UE nici SUA nu sunt legiuni de îngeri, dar nici state eșuate precum Rusia și China. Da, China, în ciuda succesului economic, este un stat eșuat. Un stat care consideră că trebuie să își urmărească cetățenii pas cu pas pentru a le verifica fiecare mișcare și acțiune este un stat fascist eșuat. Sistemul de credite sociale este de fapt un Gestapo electronic. Iar acest stat va colapsa cu siguranță, mai devreme sau mai târziu – simplul fapt că Xi Jing Ping a luat-o pe urmele lui Mao Țe Dun este cel mai grav simptom de decădere în totalitarism maxim.

        • Europa ar mai face „chestiile” alea, dar nu mai poate. Tot ce a putut a fost să se pupe 25 de ani cu Putin, trădând pe rând Moldova, Georgia şi Ucraina. Acum a rămas tristă, singură şi urâtă de toată Lumea.

      • Stiti foarte bine ca fapta altuia, nu te disculpa, daca incalci legea… si tu. Sau nu stiti?
        Totusi, faceti doua greseli fundamentale:
        1. Elita rusa sau occidentala nu inseamna „Rusia” sau „Occident”; articolul urmareste elita rusa; un articol bine structurat;
        2. Elita occidentala s-a schimbat; toata societatea occidentala s-a schimbat, presind pe elita; in Rusia, elita a involuat; refuzind reforma, s-a retransat pe metalitati medievale; are impresia ca puterea sa (militara, bogatii naturale) ii permite sa mai joace ca acum 200-300 de ani; se inseala, dar asta e alta problema;
        (Intrebarea fundamentala e: reforma nefinalizata a produs actuala elita, sau elita viciata nu a condus -intentionat- reforma, spre victorie?)
        In concluzie, nu mai confundati elita rusa cu Rusia si nici cu poporul rus! Si nu puneti semnul egalitatii intre elita occidentala de acum, si cea din sec. XVIII-XIX sau prima jumatate a sec. XX. Vedeti democratizarea interna, decolonizarea etc. Articolul nu este un articol antirus, cum va grabiti sa catalogati tot ce nu va convine. Este un articol impotriva elitei ruse. Va indentificati cu ea? Sau sunteti doar un idiot util?
        In plus, greseala catastrofala pentru Putin a fost ca -in fata solidaritatii Occidentului cu U- l-a pus dracu sa se declare dusman al societatii occidentale contemporane si globalizarii. Putin si gasca, s-au demascat singuri si s-au declarat in razboi etern cu lumea civilizata. Din cauza asta, eu zic ca au pierdut razboiul,, strategic. Nici nu importa cat teritoriu vor ocupa (daca-l vor pastra) si cati oameni vor omori. (Si cu ce pret uman si material.) De acum inainte, nici un lider occidental nu va mai colabora cu gasca lui Putin. Va fi un razboi rece mai aspru ca primul.

      • Cruciadele nu sunt mai prejos de cuceririle musulmane, care s-au petrecut in sange si lacrimi.
        Colonialismul a civilizat lumea. Singurii care se plang de el sunt netotii.
        Iar comertul cu sclavi, ar trebui vazut cine l-a inceput. Istoria zice ca africanii isi vindeau populatia, in special cei din imperiul songhai, actual mali daca nu ma-nsel. Vindeau populatia civilizata ca sa obtina cai si arme de la portughezi, cu care sa cucereasca si sa subjuge vecinii, pe care sa-i vanda, etc se relua de la capat. Aceiasi care azi sunt colonizati de wagner…
        Majoritatea sclavilor au cunoscut o viata infinit mai buna in Americi decat ar fi cunoscut vreodata in Africa. Dovada, foarte putini au mers sa infiinteze Liberia, stat esuat de la fondarea lui…
        Deci d’le Lucifer, probleme tale nu sunt si problemele celorlalti.

      • exterminarea populațiilor din America și Africa

        Unde ai vazut exterminare ? Barbarii se civilizeaza sau dispar, populatiile inapoiate nu sunt cele care impun mersul lumii.
        Ca o paranteza, in Americi si Africi se exterminau si singuri, inainte de venirea europenilor, adevarata gura de aer in materie de… tot.

  4. Putin comite atrocități in numele tarilor, împăraților, in numele lui Allah, sub scutul „mistic” al așa-numitului popor eliberator și mesianic. Despre ce fel de popor mesianic poate fi vorba? Despre un popor care a căzut în robia primitivismului criminal? Despotismul înflorește în Rusia, deoarece populația ei trăiește, de cca patru secole, ca într-un imens vas de sticla, urmărită , 24 de ore din 24, de ochii bulbucați și urechile nesățioase ale unor armate invizibile de satrapi. Barbarismul a învins, comunismul a învins într-o țară feudala cu o istorie ca stat polițist fără scăpare. O dată înfipt pe tronul Rusiei feudale, Putin – profetul nazismului rus – a preluat, prin metode criminale, toate frâiele puterii și toate metodele de guvernare tradiționale rusești. Putin a preluat o alta pagina din istoria Rusiei. El a întemeiat propria sa poliție secretă și i-a dat sarcina să distrugă „inamicii”. Pentru inceput, așa, ca fapt divers și în spiritul celor mai ne-bune tradiții taristo-comuniste, a ordonat să arunce în aer cateva blocuri cu apartamente. Teroarea fizica devine, astfel, arma de baza folosita de Organizația Criminalo-Terorista „V.V.Putin”. Sarcinile de bază ale „bandei de satrapi” sunt acum protejarea mumiei de la Kremlin, păstrarea liniștii de parastas pe întreg cuprinsul Nesfintei Rușii și lichidarea persoanelor capabile să inițieze mișcări antiputiniste, antirazboiul din Ucraina…Nu mai poate fi vorba de o conciliere, nici de un compromis.

    • Ei nici nu cer compromis, mai nou, doar revenirea pe vechile aliniamente, care-or fi acelea. Inseamna nerecunoasterea istoriei vecinilor, pe care oricum nu o recunosc. Populatia Poloniei ar fi cel putin injumatatita fara situatia de qazi, de fapt nimeni nu crede ca ar mai fi fost vreo Polonie, sau chiar vreo Romanie.
      barbarii primesc ceea ce merita.
      Fereasca sfantul sa ajunga lumea lor, a chinezilor si-a indienilor cruzi sa domine. Astia te mananca de viu, si-ti dau si tie sa gusti.

  5. Evident ca Rusia lui Putin (si in general Rusia) nu vede cu ochi buni democratizarea Ucrainei si occidentalizarea ei. Din punctul lor de vedere au pierdut toate coloniile (sau aproape toate), adica Europa de Est, apoi balticele, Georgia s-a desprins si ea cu razboaie, etc. Acum si Ucraina, pe care o priveau ca o extensie a Rusiei… foarte bine ca au pierdut toate aceste tari, sa mai piarda…
    Oricum nu au ce sa ofere nici macar poporului rus si altor popoare de pe teritoriul lor… ce perspective de dezvoltare si de progres sa ai in Rusia? mai ales cu regimul actual si coruptia existenta acolo dintotdeauna?! E un punct de cotitura in istorie. E posibil ca Rusia sa nu mai existe in forma actuala peste 20 ani… e o tara mult prea militarista si agresiva, medievala in gandire si politici… vom trai si vom vedea… poate va fi ultima parte democratizata a URSS, la 30-40 ani distanta de celelalte… sau nu..

  6. Rădăcinile ambelor ţări sunt comune şi se regăsesc în aşa-numita Rusie Kieveană, motiv pentru care Vladimir Putin se referă deseori la „un singur popor”. În realitate, drumurile celor două naţiuni au fost secole la rând separate şi s-au dezvoltat două limbi şi două culturi – înrudite şi totuşi diferite.
    Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au o istorie care ajunge până în Evul Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro