joi, septembrie 21, 2023

Decla-Ratie ….de aberatie !

O veche zicatoare germana spune ca “Toate lucrurile bune sunt trei la numar”. Ce bine suna, nu ?

Asta m-a facut sa ma gandesc cum ar fi ca in Romania sa avem 3 taxe, 3 declaratii fiscale, 3 zile in care sa primesti un raspuns la o cerere adresata oricarui minister ………

Din pacate m-am trezit repede din  visare. Probabil acest lucru nu se va intampla niciodata.

Sa va spun cate declaratii depune un contribuabil in Romania ? Peste 130.

Nu le voi enumera pentru ca nu vreau sa va plictisesc. Va spun doar ca pe pagina web a ANAF  la sectiunea „Formulare si programe utile” avem peste 90 de formulare si declaratii. Gasim si o mentiune care spune totul : formulare…..„Fara numar”. Asta e bine, te linisteste cumva !

Contribuabilii trebuie sa depuna declaratii si formulare la ANAF, ITM, INS, ANOFM, CNAS, CNPAS, Directii de impozite si taxe ale primariilor, APM, AFM, etc. Nu va traduc ce inseamna fiecare ca obositi !

Principiul de baza este sa fie cat mai multe formulare, ca poate uita contribuabilul ceva si uite asa imbogatim bugetul de stat cu ceva amenzi.

Cand a aparut in 2011 declaratia unica 112 am sperat ca in sfarsit ANAF va incepe simplificarea declararii obligatiilor fiscale, dar din pacate de atunci s-au inventat alte formulare, alte proceduri din ce in ce in mai complicate.

Ca sa vedem cum ne percep alte state e suficient sa citim raportul Doing Business. Conform acestuia, in medie, o firma  plateste 39 de taxe pe an si pierde 200 de ore intr-un an completand, pregatind si platind taxe in valoare cumulata de 42.9% din profit.  Romania se afla pe locul 134 din 189 de economii regionale. Ne onoreaza locul, asa-i ?

Alte state au facut plata taxelor mai rapida si mai usoara pentru companii, prin consolidarea completarii declaratiilor, reducerea frecventei platilor sau oferind suport electronic pentru plata si completare. Multi au micsorat ratele taxelor. Schimbarile au adus rezultate concrete. Multe din economiile care au simplificat politica taxelor si a platilor au observat cresteri ale veniturilor fiscale.

La noi totul este complicat, procedurile sunt greoaie, legile se modifica peste noapte. Este o adevarata performanta pentru un patron sa razbata prin „nebunia” de declaratii, proceduri, formulare si controale.

Ne laudam ca putem infiinta o firma in 3 zile. Da, si ? Mai departe ce facem ? Daca vrem ca firma sa fie platitoare de TVA procedurile dureaza cel putin o luna de zile. Daca vrem sa inregistram firma in Registrul Operatorilor Intracomunitari o luam de la capat cu alte formulare. Si mai stam o saptamana. Daca vrem sa facem importuri trebuie sa ne inregistram la ANAF si sa obtinem numarul EORI.  Pentru inregistrarea in scopuri de TVA ANAF cere cazier fiscal care se obtine tot de la ANAF, in schimbul unei taxe de 20 de lei, plus coada aferenta, ca doar traim in Romania. Nu pot functionarii publici sa consulte baza de date si sa nu mai ceara hartii inutile ? De ce trebuie sa ducem noi o hartie dintr-un birou in altul, in cadrul aceleasi institutii ?

De ce nu poate fi totul simplu ? De ce ANAF raspunde la adrese cand are chef, de ce aplica legea discretionar ?

De ce nu putem fi o tara cu o legislatie predictibila ?

De ce legea trebuie respectata doar de contribuabil nu si de ANAF ?

De ce nu se unifica bazele de date ale ANAF, Casei Nationale de Sanatate, Casei nationale de Pensii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, etc ? Poate ca atunci s-ar reduce numarul de functionari care plimba o hartie de colo-colo ?

De ce avem atatea taxe fiscale si parafiscale ? Romania este campioana la taxe, avem peste 300. Pentru multe dintre taxele parafiscale, gestionarea lor costa mai mult decat sumele incasate la buget.

Ma intreb unde este simplificarea mult trambitata ? Cand se va intampla ?

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Ultima noutate: după decizia cu scăderea TVA la pîine, NUMAI PENTRU RESTAURANTE s-a emis una nouă prin care TVA este urcata înapoi la 24 %. Am aflat chestiunea astăzi cînd cineva alerga să-și reprogrameze casa de marcat.

    Bătăi de cap ! Complicarea calculelor (se cumpără cu 9%, se vinde cu 24) ! NESIMȚIRE !

    FIECARE CONTRA TUTUROR ! NU SÎNTEM O NAȚIUNE !

    • ” FIECARE CONTRA TUTUROR ! NU SÎNTEM O NAȚIUNE ! ”

      Gresit, intr-un singur copac ( sau in unii …) nu puteti vedea toata padurea …
      Numai unii sunt impotriva tuturor, si chiar daca altii ( adica tot ei… ) nu vor, suntem inca o natiune ( e drept, nu se stie pentru cata vreme vom mai fi …)

  2. Ati raspuns singura la toate intrebarile „de ce” prin aceasta fraza:

    „atunci s-ar reduce numarul de functionari care plimba o hartie de colo-colo”

  3. Intrebare grea: de ce la Finante , la casierie, exista 2 angajate: una are face chitanta si una care incaseaza banii. De ce trebuie platita doua persoane pentru una singura? Are cineva o explicatie plauzibila. Nu cred ca mai exista vreo institutie care sa lucreze cu bani si sa aiba o asemenea organigrama…

    • Asta e doar risipa mica, la vedere. In spatele usilor inchise si prin birouri probabil ca se afla de 3, 4, 5 chiar 6 ori mai multi salariati decat e nevoie.

  4. E o mostenire.

    Aparatul represiv securist nu era singurul care tinea sub papuc societatea civila. O armata de contopisti, functionari si bagatori de seama controlau tot ce misca in materie de tranzactii in Romania pe vremea Impuscatului. Toti erau importanti. Toti spaguiau si erau spaguiti. Traiau bine.

    Daca analizezi macar superficial, o sa vezi ca fiecare regim represiv (si ilegitim, cum a fost cel din Romania) nu se bazeaza doar pe cenzura fizica si culturala (securitatea si aparatul de propaganda), ci se asigura ca toate aspectele vietii individului sunt controlate „de la centru”. De la mancarea pe care o cumperi, la muzica pe care o asculti si religia din biserica, partidul e in toate. Face sens deci sa gasesti partidul si in organizatiile ce controleaza schimburile intre indivizi/societati.

    Respectivii angajati (controlori fiscali si toata liota de functionarime din birouri) a fost scolita in practica ineficienta a PCR (pile, cunostinte si relatii). Scopul lor nu este sa te ajute pe tine, contribuabil sau firma, ci sa isi asigure siesi propasirea. Si joburile lor prospera in hatisul legislativ romanesc. Simplificarea lucrurilor le-ar afecta securitatea muncii si a veniturilor. E normal sa nu vrea sa-ti faca viata mai simpla, ar lucra impotriva lor.
    Urcand mai sus, observam ca legile in Romania sunt initiate si votate de fosti comunisti. Care nu au ca interes binele cetateanului, ci captusirea buzunarelor. Iar liota de functionari si controlori, invatati cu spaga, stiu pe cine sa unga pentru a le merge bine in continuare.
    Prin urmare, in interiorul sistemului, in compozitia lui actuala, toata lumea castiga. Functionarii si controlorii fiscali isi pastreaza joburile caldute, spaga vine, amenzile curg, sefii de birouri raporteaza cifre impresionante, ministrii se lauda cu ele, parlamentarii sunt unsi si voteaza cum trebuie. Singurii pierzatori sunt cei din exteriorul sistemului. Adica eu, tu si oricine plateste taxa de fraier in rromania (TVA).

  5. Stimata doamna,

    Subscriu la toate nemultumirile dvs. mentionate in articolul de mai sus desi nu sunt influentat direct de ele.
    As vrea sa stiu insa daca faceti ceva (dvs. personal sau CECCAR sau alte asociatii din care faceti parte) pentru a schimba aceasta stare de fapt.
    Cred ca a trecut vremea lamentatiilor si a venit vremea ca oamenii direct impactati de aceste aberatii sa FACA ceva. De la lobby la presiune politica, in justitie sau oriunde se poate.
    …parerea mea…

    • Stimate domn,

      Cred ca nu intelegeti ce fac eu. Nu ma lamentez ci incerc sa aduc la cunostinta publicului larg ce se intampla, pentru ca orice altceva am facut nu prea a avut efect.
      Asociatia APEC din care fac parte a facut demersuri nenumarate pentru anumite modificari legislative. Din pacate numai 2 dintre ele au fost luate in seama. Am ajuns sa scriu articole despre aberatiile ANAF tocmai pentru ca am obosit sa ma lupt cu morile de vant si cred ca numai spunand public ce se intampla vom schimba ceva.
      Pe domnii nostri politicieni nu-i intereseaza un subiect decat cand e public, altfel nu le pasa.

      • „ Am ajuns sa scriu articole despre aberatiile ANAF tocmai pentru ca am obosit sa ma lupt cu morile de vant si cred ca numai spunand public ce se intampla vom schimba ceva.”

        Aveti dreptate, dar este putin probabil sa se schimbe ceva deocamdata pentru ca nu este vorba numai despre ANAF ci despre intregul sistem . Totusi , ca sa nu mai luptati cu morile de vant este bine sa stiti ce fel de vant le misca inca si dupa ce principii . Aveti jos numai 3 exemple :

        14. Trebuie făcut totul ca hotărarile şi ordinele – fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric – să fie nepunctuale.

        15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte

        32. Trebuie extinsă birocraţia statului în cel mai înalt grad în toate domeniile. Este admisă critica activităţii organelor administrative, însa nu se admite nicidecum scăderea numerică a personalului şi nici funcţionarea normală a aparatului birocratic.

        Daca cumva va suna cunoscut , detalii pot fi gasite aici :
        Directivele NKVD pentru tarile din Est, 1947 (http://romania-rusia.info/DirectiveleNKVD.asp )

  6. Orice formular de hirtie poate fi transformat intr-un formular on-line platibil prin banca sau carte de credit de aproape orice programator in mai putin de o zi. Propuneti ca subiect de lucrare de absolvire proiectul „migrarea on-line…”, gasiti o facultate isteata si gata, in mai putin de un an jumatate din ANAF e in somaj.

      • Asta am vrut si eu sa spun… ;) Am o mica firma in strainezia si fac absolut totul electronic, asa cum spuneti si dvs mai jos: de la deschiderea firmei, la plata taxelor si toate cele… In total nu am de facut mai mult de doua formulare anual. In plus, controalele sint facute nu pentru a primi amenzi, ci pentru a corecta, iar durata de corectare se negociaza… Toate cele bune!

  7. În Anglia se poate înființa o firmă în 3 ore, iar asta fără să te ridici de pe scaunul aflat în fața calculatorului. A doua zi poți începe să emiți și facturi, iar obiectul de activitate trebuie declarat abia la primul annual return, adică peste un an de la înființare, cel mai adesea. Deci alea 3 zile din RO nu impresionează pe nimeni.

    Statutul actual al firmelor private în România corespunde pe deplin cu imaginea pe care o are publicul larg despre ele. iar publicul larg e cel care votează. Așa ajung politicienii să numească funcționari publici, în urma voturilor care i-au adus la putere. iar funcționarii publici au de efectuat controale și de adunat șpăgi, politicienii punându-le la dispoziție legislația care să le faciliteze îndeplinirea acestor nobile scopuri.

  8. Va asteptam cu un viitor articol cu solutii de reformare a sistemului (elor). Tot public. Poate asa ajung mai usor la urechile guvernantilor.

    • Domnule „Carcotas”, va veni momentul si pentru acest articol. Deocamdata nu s-au epuizat problemele. Mai am multe de spus.

  9. Castelul lui Kafka ( sau Megamasina sociala ) in varianta autohtona

    Constructia

    „ Romania este campioana la taxe, avem peste 300.”

    „…avem atatea taxe fiscale si parafiscale…”

    „Sa va spun cate declaratii depune un contribuabil in Romania ? Peste 130.”

    „Va spun doar ca pe pagina web a ANAF la sectiunea „Formulare si programe utile” avem peste 90 de formulare si declaratii.”

    „ Contribuabilii trebuie sa depuna declaratii si formulare la ANAF, ITM, INS, ANOFM, CNAS, CNPAS, Directii de impozite si taxe ale primariilor, APM, AFM, etc. Nu va traduc ce inseamna fiecare ca obositi ! ”

    „ Daca vrem ca firma sa fie platitoare de TVA procedurile dureaza cel putin o luna de zile. Daca vrem sa inregistram firma in Registrul Operatorilor Intracomunitari o luam de la capat cu alte formulare. Si mai stam o saptamana. Daca vrem sa facem importuri trebuie sa ne inregistram la ANAF si sa obtinem numarul EORI. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA ANAF cere cazier fiscal care se obtine tot de la ANAF, in schimbul unei taxe de 20 de lei, plus coada aferenta, ca doar traim in Romania.”

    Logica interna

    „ Principiul de baza este sa fie cat mai multe formulare, ca poate uita contribuabilul ceva si uite asa imbogatim bugetul de stat cu ceva amenzi.”

    „ La noi totul este complicat, procedurile sunt greoaie, legile se modifica peste noapte. Este o adevarata performanta pentru un patron sa razbata prin „nebunia” de declaratii, proceduri, formulare si controale.”

    „…ANAF raspunde la adrese cand are chef…aplica legea discretionar …”

    „…nu putem fi o tara cu o legislatie predictibila…”

    „…legea trebuie respectata doar de contribuabil nu si de ANAF…”

    „…nu se unifica bazele de date ale ANAF, Casei Nationale de Sanatate, Casei nationale de Pensii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, etc…”

    „…trebuie sa ducem noi ( contribuabilii -s.n.) o hartie dintr-un birou in altul, in cadrul aceleasi institutii…”

    Diferenta fata de castelele altora

    Liviu spune:
    07/11/2013 la 16:30
    Asta am vrut si eu sa spun… ;) Am o mica firma in strainezia si fac absolut totul electronic, asa cum spuneti si dvs mai jos: de la deschiderea firmei, la plata taxelor si toate cele… In total nu am de facut mai mult de doua formulare anual. In plus, controalele sint facute nu pentru a primi amenzi, ci pentru a corecta, iar durata de corectare se negociaza… Toate cele bune!

    Harald spune:
    07/11/2013 la 15:50
    În Anglia se poate înființa o firmă în 3 ore, iar asta fără să te ridici de pe scaunul aflat în fața calculatorului. A doua zi poți începe să emiți și facturi, iar obiectul de activitate trebuie declarat abia la primul annual return, adică peste un an de la înființare, cel mai adesea.

    Consecintele

    „ Ca sa vedem cum ne percep alte state e suficient sa citim raportul Doing Business. Conform acestuia, in medie, o firma plateste 39 de taxe pe an si pierde 200 de ore intr-un an completand, pregatind si platind taxe in valoare cumulata de 42.9% din profit. Romania se afla pe locul 134 din 189 de economii regionale. Ne onoreaza locul, asa-i ? ”

    Epilog

    „ Castelul” lui Kafka in varianta autohtona nu este de fapt decat o introducere la… „ Procesul” lui Kafka ( cu finalul cunoscut ) conceput tot in varianta autohtona . In rolul principal este distribuit desigur tot onor contribuabilul roman.

    N.B. Ati prezentat foarte bine modul in care sunt construite la noi unele din multiplele situatii de imposibilitate la care trebuie sa faca fata zilnic amaratul de ” contribuabil ” ( cum il denumeste statul ) . Problema este ca acestea nu se intalnesc numai in afara sistemului ci si in cadrul lui inclusiv in corpurile profesionale cum este si acela din care faceti parte. Puteti de exemplu sa confirmati sau sa infirmati daca un contabil acreditat CECCAR trebuie si acum sa cedeze un procent din incasarile lui personale, corpului profesional din care face parte ( nu este vorba de cotizatia de membru care este cu totul altceva ) . Precizez, informatia mi-a fost furnizata in urma cu cativa ani de o contabila autorizata CECCAR care mi-a confirmat categoric existenta aceastei „taxe”.

  10. Stimata doamna,

    Raspunsul il regasiti mai jos si se numeste ” Intrebare „, de George Toparceanu.

    Intrebare

    Rumegând cocenii de pe lângă jug,
    S-a-ntrebat odată boul de la plug:

    – Doamne, pe când alţii huzuresc mereu,
    Pentru ce eu oare să muncesc din greu?…

    La-ntrebarea asta, un prelung ecou
    I-a răspuns din slavă:

    – Pentru că eşti BOU…

    Vedeti ce simplu ? Ce atata tremur, ce atata zbucium, intelectualitate, proteste, cu pet in asfalt, fara pet , cu prezidentiabil, fara prezidentiabil : niste BOI. Asta suntem, unii la propriu, altii la figurat. Care-i diferenta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Beatrice Ambro
Expert contabil autorizat CECCAR. Practica contabilitatea de 17 ani. Din anul 2010 a infiintat impreuna cu mai multi colegi Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania - www.apec-romania.ro In prezent este vicepresedinte APEC si lucreza ca director economic la o societate comerciala

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro